Dodaj do ulubionych

TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszawie

27.08.04, 11:10
czy ktoś coś wie o nich
Obserwuj wątek
    • aka2 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 27.08.04, 15:10
      aka2 napisała:
      jeszcze raz pytam
      > czy ktoś coś wie o nich???
      • Gość: mentos Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 16:31
        Z tego co wiem: TBS założony przez zwiazek zawodowy policjantów, sprzedają
        mieszkania w Markach, normalne własnościowe, pierwszy etap w czercu 2005, drugi
        sierpień 2005, całość osiedla czerwiec-lipiec 2006. Mieszkania kupują szeroko
        rozumiane służby mundurowe (policja, straż pożarna, graniczna, BOR itp.) Ceny
        2700 pln pod klucz.
        • Gość: aka2 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.kielce.net.pl 06.09.04, 12:05
          Dzięki "Mentos" za informacje. Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałam
          dostępu do Forum. Słyszałam, że sprzedaż podobno jest otwarta dla chętnych
          spoza mundurówki.A może wiesz, czy mają stronę int., gdzie możnaby obejrzeć te
          mieszkania?
          Pozdrawiam
        • Gość: aka2 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.kielce.net.pl 06.09.04, 12:10
          Dzięki "Mentos" za informacje. Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałam
          dostępu do Forum. Słyszałam, że sprzedaż podobno jest otwarta dla chętnych
          spoza mundurówki.A może wiesz, czy mają stronę int., gdzie można by obejrzeć te
          mieszkania?
          Pozdrawiam
          • Gość: mentos Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 16:40
            Witaj aka2!
            Teraz więcej informacji: sprzedaż dla chętnych spoza mundurówki jest
            prowadzona, cena teraz wynosi 2700 pln/m kw, brutto, oczywiście "pod klucz",
            strony jako takiej nie ma, można obejrzeć zajawkę na www.nszzp-ksp.pl i
            klikając na poszczególne linki dojdziesz do osiedla "HOROWA GÓRA". Niestety nie
            ma planów mieszkań. Ta cena jest na II etap osiedla, III jeszcze nie sprzedają.
            Zakończenie osiedla planują na czerwiec-lipiec 2006.
            Gdybyś Chciała wiedzieć coś więcej, w środę będę na forum.

Pozdrawiam, mentos.
    • Gość: advoccat@gazeta.pl Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: 195.116.118.* 16.09.04, 18:06
      Hej!
      wlasnie kupuje u nich mieszkanie, bylem na budowie juz 2 razy - idzie
      niezle,mieszkania stoja kilka metrow od lasu sosnowego -niesamowity zapach
      sosen:-)Inwestorem jest Policja - zwiazki zawodowe policjantow oraz miasto
      Marki, wykonawca robut BudBaum - firma z Olsztyna.
      • Gość: MENTOS Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 15:11
        Hej!
        To będziemy sąsiadami. Ja też tam kupiłem mieszkanie, trochę ze względu na cenę
        i trochę ze względu na lokalizację.
        Poz, mentos
        • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 18.09.04, 17:53
          No to jest nasz 3 :) ja tez (i moja żona) tam kupiłem mieszkanie.

a moze sobie forum walniemy. Bo się robi tłum sąsiadów :)
      • Gość: Beata Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.04, 14:56
        a ile płacisz na tym osiedlu? Podaj jakies namiary na te firmę. Jestem
        zainteresowana sąsiedztwem policjantów, przynajmniej bede sie czuła bezpiecznie
        • Gość: mat Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedziba˛ w Warszaw IP: *.crowley.pl 30.09.04, 16:10
          pod latarnia najciemniej;)
    • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 18.09.04, 19:18
      Tak jak sie powiedziało
      Zapraszam na "nasze" forum

Osiedle - HOROWA GÓRA!!!
    • Gość: Zbyszek Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.chello.pl 19.09.04, 11:59
      Oglądałem to osiedle, zapowiada się interesująco, ale mam pewne wątpliwości.
      Czy ktoś ma informacje na temat cegielni, która znajduje się w lesie obok
      osiedla? Czy może być uciążliwa dla mieszkańców osiedla?
      • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 19.09.04, 20:24
        Wg mnie raczej nie:
        1. jest to mal cegielnia
        2. nie ma wydobycia
        3. raczje dzila w dzien (czyli jak jestesmy w pracy) - soboty i niedziel nic
        sie nie dzije
        4. raczje szybko sie zwinie

moje skrone zdnanie. W tej okolicy jest duzo cegielni ale njagorsze sa te co
        maj wydobycie gliny oboka tu nie ma . kwestia glosnego stara co wiezie gline
        lub cegly
        • Gość: Baśka Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.chello.pl 21.09.04, 21:39
          Co sądzicie o umowie kupna mieszkania? Trochę kiepska dla kupującego bo
          właściwie nie wiadomo ile ostatecznie będzie kosztowało mieszkanie. CZy komuś
          udało się wypertraktować jakieś zmiany w umowie?
          • Gość: robson234 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 21.09.04, 22:29
            Witam, ja mam podobne wątpliwości. I dochodzi jeszcze kwestia garaży w
            podziemiach budynku. W pozwoleniu na budowę jest napisane że garaże będą pod
            budynkami, a dzisiaj podczas rozmowy okazuje się że będzie inaczej. Garaże będą
            wolnostojące.Poza tym w umowie raz zapisane jest że miejsce postojowe jest w
            cenie lokalu, a za chwilę że trzeba za nie zabulić lub wynająć.

Jutro idę do znajomego prawnika, po pomoc.....
            Jak coś wskuram to napiszę
            Z przyszłym sąsiedzkim pozdro
            Robson234
            • Gość: Baśka Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.chello.pl 21.09.04, 22:42
              Jeśli chodzi o samochody, to płacić trzeba za drugi samochód /jeśli ktoś ma
              dwa/.Miejsce darmowe czyli w cenie zakupu jest za jeden samochód. Garaży
              podobno w ogóle nie będzie. Czekam na informację od Twojego prawnika. Pozdrawiam
              • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 22.09.04, 10:57
                Z miejscami postoiowymi to jest tak jak napisała Basia
                Ale z tego co wiem ma byc na sam koniec budowany garaz taki pietrowy ale to po
                zakonczeniu mieszkan

No wlasnie ja juz mma podpisana z nimi umowe i troche sie obawiam ile ta cena
                koncowa moze skoczyc. Bo jak skoczy z 200 na metrz to nie wiem co zrobie bo
                mnie nie bedzie stac - a juz mam kredyt.
                Troche sie zaniepokoiłem ostatnimi postami. Linka umiesilem na stronie forum
                kta otworzylem do tego osiedla jeszcze pelne radosci ze jest wszystko OK.

Wiec i jak czekam co powie prawnik bo z tego co wiem w Milleniu nie chca
                zmienić zapisów umowy.

Ogolnie wszystko ejst fajnie gdyby nie ta jedna sprawa.
              • Gość: robson234 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 23.09.04, 23:04
                witam,
                Ja też odpadam z tej inwestycji. Umowa jest sporządzona wyraźnie pod inwestora.
                Millenium wogóle nie chce słyszeć o możliwości negocjacji w zapisach umowy.
                UWAŻAJCIE także na harmonogram wpłat.
                Jak się dowiedziałem, 14 dni od podpisania umowy życzą sobie 35 % wartości
                mieszkania, a do końca roku życzą sobie łącznie 60 % wpłat za coś co ledwo
                wyszło z ziemi. Nie chce ryzykować - szukam dalej.
                Pozdrawiam
                Robson
                • Gość: TBS Millenium Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.ksp.wa.pl / 213.17.170.* 27.09.04, 15:24
                  Witam.
                  Pragnę poinformować, że inwestorem jest spółka której jedynym właścicielem jest
                  Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów Komendy Stołecznej Policji w Warszawie.
                  Osiedle było planowane dla potrzeb służb mundurowych MSWiA oraz mieszkańców
                  Miasta Marki. Od niedawna postanowiliśmy część mieszkań sprzedać dla inny
                  zainteresowanych osób.
                  Mieszkania są budowane tylko i wyłącznie z wpłat przyszłych właścicieli.
                  Inwestycja nie jest obciążona żadnym kredytem i dlatego jest tak atrakcyjna
                  cena za 1m2. Jesteśmy także właścicielem gruntu na którym jest realizowana
                  budowa.
                  Harmonogram płatności jest dostosowany do naszych płatności w stosunku do
                  generalnego wykonawcy. Tak więc, coś co w dniu dzisiejszym ledwo wyszło z
                  ziemi,do końca roku będzie wybudowane w ok. 60%.
                  Informujemy ponadto, że cena mieszkań dla osób z poza MSWiA i Miasta Marki
                  wynosi 2.700 zł brutto "pod klucz" i nie ulega żadnej zmianie.
                  Miejsce parkingowe zgodnie z zapisem w umowie jest przez MILLENIUM bezpłatnie
                  dodawane do każdego mieszkania. Dopłata będzie tylko w przypadku wynajmu
                  dodatkowego miejsca postojowego.
                  Jeżeli jest ktoś zainteresowany jakimiś pytaniami dotyczącymi naszego
                  osiedla "Horowa Góra" zapraszam do Zarządu Wojewódzkiego NSZZ Policjantów
                  Komendy Stołecznej Policji w Warszawie ul. Nowolipie 2, tel. (22) 424-70-30 lub
                  (22) 60-364-46.
                  • Gość: Anita Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: 81.219.253.* 30.09.04, 16:19
                    Zwracam się do Pana Prezesa z prośbą o wyjasnienie sprawy dotyczącej
                    kanalizacji na osiedlu Horowa Góra. Podobno sieć ma być zakładana za pieniądze
                    przyszłych mieszkańców. Czy cena za m2 mieswzkania obejmuje koszt wykonania
                    kanalizacji, czy też w późniejszym okresie będą zbierane na to pieniądze.
                    Dziękuję i czekam na odpowiedź.
                    • Gość: Prezes Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: 195.116.118.* 30.09.04, 18:03
                      Witam wszystkich!Po co Wam kanalizacja?Las za plotem - wiec do lasku:-)
                      • Gość: Anita Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: 81.219.253.* 01.10.04, 06:56
                        A co w zimę? latem jeszcze ujdzie.
                        Ale czekam na odpowiedź, niech PAn napisze coś więcej
                        • Gość: ela Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.chello.pl 02.10.04, 21:52
                          Byłam zobaczyć to osidle i muszę powiedzieć, że miejsce jest urokliwe. Mam
                          nadzieję,że rzeczywiście ta cegielnia pracuje tylko sezonowo i niedługo
                          zakończy w ogóle działalność ze względu na brak pozwolenia.Wiecie coś o tym?
                          Poza tym prace na budowie "idą pełną parą" - oby tak dalej. Chyba się
                          zdecyduję. Czy wie ktoś coś o ewentualnym poszerzaniu i kładzeniu asfaltu na
                          ul. Dużej i dalej prze las do Żołnierskiej?
                    • Gość: TBS MILLENIUM Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.ksp.wa.pl / 213.17.170.* 07.10.04, 17:10
                      Witam.
                      Oczywiście że w cenie mieszkania jest już ujęty koszt wybudowania kanalizacji.
                      Po raz kolejny pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że cena 1m2
                      jest ostateczna i nie może ulec zmianie do zakończenia budowy.
            • Gość: TBS Millenium Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.ksp.wa.pl / 213.17.170.* 29.09.04, 12:50
              Witam.
              Pragnę wyjaśnić, że pozwolenie na budowę faktycznie obejmowało wybudowanie
              garażu podziemnego. Jednak jego koszt był bardzo wysoki. Ponieważ teren osiedla
              to 4,2ha, więc bez problemu można na nim zmieścić wszystkie miejsca postojowe.
              Ponadto informujemy, że miejsce postojowe jest bezpłatne dla każdego
              mieszkania. Z uwagi na ciągłe wyjaśnienia na ten temat w umowie zostało
              dopisane słowo "bezpłatnie", zaś osoby które wcześniej podpisały umowę dostaną
              stosowne aneksy. Wykreślono także zapis o waloryzacji, ponieważ budowa II etapu
              została rozpoczęta i cena 1m2 nie może już ulec zmianie.
              Jeżeli są jakieś dodatkowe pytania zapraszamy do Komendy Stołecznej Policji w
              Warszawie ul. Nowolipie 2 pok.107 (Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów KSP) tel.
              424-70-30 lub 603-64-46.

Z poważaniem,
              Prezes Zarządu
              TBS Millenium Sp. z o.o.
    • advoccat Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 23.09.04, 11:16
      Hej!zrezygnowalem z tego mieszkania.Oto powody: 1)daleko 2)umowa jest
      do bani (oczywiascie dla kupujacego) nie wiadomo jaka bedzie cena ostateczna
      metra kwadratowe 3)rozmowa z prezesem - bardzo niemily czlowiek 4) nie chcieli
      podpisac
      umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego, ani wprowadzic zadnej zmiany do
      tej umowy 5) cegielnia za plotem 6) b.drogie ogrzewanie gazowe (okolo 200zl/m-
      ac). Pozdrawiam wszystkich. Piotr
      • Gość: TBS Millenium Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.ksp.wa.pl / 213.17.170.* 29.09.04, 13:06
        Witam.
        W odpowiedzi na Pana zarzuty informuję:
        ad.1) 15 km od Pl. Bankowego, poza godzinami szczytu ok. 20 min. do Centrum
        ad.2) jest to tylko Pana prywatna opinia, cena 1m2 jest znana w dniu podpisania
        umowy i stała do zakończenia budowy
        ad.3) nie wiem czym sobie zasłużyłem na taką opinię, ale jeżeli czuje się Pan
        niemiło potraktowany - PRZEPRASZAM
        ad.4) domyślam się, że jest Pan osobą cywilną, więc informuję - umowa w takiej
        samej formie jest podpisywana zarów przez służby mundurowe MSWiA, MS czy MON,
        niezależnie od stopnia czy funkcji. W takiej samej formie podpisują ją inne
        osoby zainteresowane zakupem mieszkania. Jeżeli podpiszemy z Panem umowę w
        formie aktu notarialnego, będziemy musieli wszystkie umowy (zarówno już
        podpisane jak i nowe) podpisywać w takiej samej formie. Koszty dodatkowe z tego
        tytułu musiałby ponieść kupujący, który nie jest zainteresowany taka formą
        umowy.
        ad.5) cegielnia prowadzi sezonowo jakąś niewielką i nieuciążliwą działalność,
        gdyż nie ma już zgody na wydobywanie gliny na miejscu
        ad.6) ogrzewanie gazowe jest obecnie najtańsze, zaś jego koszt reguluje Pan we
        własnym zakresie. Koszty ogrzewania nie są wliczane w czynsz, a uruchamia je
        Pan wtedy kiedy to Panu pasuje.

Z poważaniem,
        Prezes Zarządu
        TBS Millenium
        • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 30.09.04, 08:11
          Panie Prezesie!

Czy moze się Pan ustosunkować do tych 2 postów. Osobiście juz kupiłem u Państwa
          mieszkanie z czego jestem (mam nadzieje) zadowolony, jednak po przeczytaniu
          kilku postów jestem zaniepokojony.

POST - 1

POST - 2
          • Gość: Baśka Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 30.09.04, 14:35
            Muszę przyznać, że zaimponowała mi postawa kierownictwa TBS Milenium, które
            oficjalnie włączyło się w dyskusję, próbując wyjaśnić niejasności. Najczęściej
            przestawiciele developerów podszywają się pod "gości portalu" zachwalając swoje
            produkty. Taka jawna dyskusja spodobała mi się. W związku z tym, że dużo moich
            wątpliwości prezes wyjaśnił chyba zdecyduję się na to osiedle.
            Najważniejsze, że z chwilą podpisania umowy cena nie ulega zmianie. Pozdrawiam
            być może przyszłych sąsiadów.
            • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 30.09.04, 14:53
              My też (w sesie ja i moja żona) cię pozdrawiamy :)
              Mam nadzieje, że będzie się na dobrze mieszkać.

Jak bedziesz miala ochote to wejdz na forum Horowa Góra!!! i
              pochawal sei ktory lokal zakupilas.

Pozdrawiam
              • Gość: Baśka Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 07.10.04, 12:09
                Który bank polecacie do wzięcia kredytu?
                • advoccat Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 08.10.04, 07:50
                  zalezy jaki masz wklad wlasny - nie ma jednego "dobrego"banku dla wszystkich,
                  jak masz duzo wlasnej kasy to najlepszym jest GE Bank Mieszkaniowy jak malo to
                  BPH czy Millenium
                  • Gość: BBBb Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.chello.pl 12.04.05, 21:46
                    zobacz na stronie - www.horowa.pl
            • Gość: karol Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.crowley.pl 08.10.04, 09:20
              kierownictwo sie zaangazowalo bo nie ma wyjście Po prostu nie ma chetnych. A
              jeżeli chodzi o cene to prosze dokładnie przeczytac umowe jest tam mowa o
              kosztorysie powykonawczym, gusie i vat -tak więc na stala cene sie nie zanosi.
              Poza tym prosze przeczytać ostatni artykuł w gazecie wyborczej z dnia 06.10
              2004 r. "Niebieskie bloki, czyli prawie TBS". dziwna sprawa zrobili w balona
              wladze samorządowe w markach:) dzialaja jak normalny developer. Poza tym jak
              mówia że cena metra jest po kosztach to mi sie smiać chce skoro działke dostali
              gratis 1% smieszna cena to co na m kw mieszkania w markach idzie wiecej
              materialu niz np w takim jasle gdzie cena jest 1400, przemyśl 1700m i te firmy
              jeszcze musza zarobić tak więc sciema maksymalna a co do tej nieuprzejmości
              popieram pana piotra chamstwo do potegi entej. Bylem na takim spotkaniu gdzie z-
              ca prezesa powiedzial do swoich kolegów ze słuzb mundurowych cytuje "..jak nie
              chcecie to nie kupujcie laski nie robicie. Jest taki madry bo dostal mieszkanie
              słuzbowe na Kabatach i to w Polsce jest niesamowite że emerytowany policjant
              ma mieszkanie slużbowe dlatego wlaśnie nowi policjanci musza sie bujać.
              Dlaczego mu nikt tego mieszkania nie weźmie to jest mieszkanie sluzbowe a on
              już w sluzbie nie jest. ale ten Pan nie jest jedyna taka osoba tam sa całe
              osiedla jakis powazny dziennikarz powinin sie tą sprawa zając. A poza tym jest
              jeszcze taka kwestia że TBS Millen będzie ponosic wysokie kary za nie placenie
              w terminie wykonawcy. Na razie stan surowy a gdzie instalacje najdroższe sprawy
              w budynku wiem bo jestem inż budownictwa. a co jak wladze samorzadowe w markach
              upomna sie o kase za grunt raptem 4,5 mln raptem 10 538 na mieszkanie oj nie
              wesolo to wyglada ale oby wybudowano to osiedla bo szkoda ludzi tych którzy juz
              wplacili tam swoje oszczednosci bo prezesi na pewno beda mieli mieszkanka
              gratis. Pozdrawiam
              • neuron8 Gazera WYBORCZA 08.10.04, 10:34
                Czy może ktoś mi zeskanowac ten artykuł i wysłac. Chetnie bym go przeczytal.

Kurcze kupilem juz tma mieszkanie i noralnie z sercem na ramieniu czytam kazdy
                tu wontek. Juz normalnie nie wiem co o tym myslec... lokalizacja mi sie podoba
                bloki i osedle i mieszkanie tez - ale z drugiej strony o kase sie rozchodzi....
                uch za co mialo byc tak pieknie

neuron4@wp.pl
                • Gość: aka2 Re: Gazera WYBORCZA IP: *.kielce.net.pl 08.10.04, 16:53
                  Witaj "neuron8"
                  -uznanie za podtrzymywanie i inicjatywę w rozwijaniu tego wątku.
                  Co do odn. artykułu, mogę go przesłać, ale skanera nie mam - więc ew.faksem. I
                  chyba dopiero w poniedziałek.

• neuron8 Re: Gazera WYBORCZA 10.10.04, 19:31
                  No niech strace :)

Wydałem całe 10 zł aby miec 60 monut dostepu do archiwum Gazety wyborczej i
                  znalazlem ten artykuł:

-------------------------------------------------------

NIERUCHOMOŚCI I DOM nr 4 dodatek do Gazety Stołecznej nr 235, wydanie waw
                  (Warszawa) z dnia 06/10/2004 RYNEK MIESZKANIOWY, str. 3

MICHAŁ WOJTCZUK, ZDZISŁAW ŻYDAK, BOGDAN KOŹMIŃSKI, NOT. MPW

MARKI. Policyjne osiedle

„Niebieskie bloki, czyli prawie TBS”

Za jeden procent wartości policyjna spółka kupiła działkę wartą 4,5 mln zł.
                  Obiecywała zbudować mieszkania w systemie TBS dla policjantów, ale buduje
                  ogólnodostępne osiedle
                  Osiedle Horowa Góra przy ul. Dużej w Markach będzie się składać z dziesięciu
                  trzypiętrowych bloków bez podpiwniczeń. Pierwsze bloki są już zadaszone. W
                  sumie na osiedlu ma być 431 mieszkań.
                  Jego inwestorem jest Towarzystwo Budownictwa Społecznego Millennium Sp. z o.o.,
                  którego właścicielem jest Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów Komendy Stołecznej
                  Policji w Warszawie. - Spółka powstała, aby poprawić warunki mieszkaniowe
                  funkcjonariuszy i pracowników policji - mówi Krzysztof Walicki, członek zarządu
                  TBS-u, emerytowany policjant i członek NSZZP KSP. - Działamy non profit, nie
                  chodzi nam o zysk.

Sprzedana z upustem
                  Bloki powstają na terenie, który niedawno należał do skarbu państwa. Skarb w
                  2002 r. przekazał wartą 4,5 mln zł działkę gminie Marki w darowiźnie.
                  Samorządowcy tego samego dnia bez przetargu sprzedali ją z 99-proc. upustem TBS
                  Millennium. Dlaczego z upustem i bez przetargu? - Władze TBS Millennium w 2002
                  r. przedstawiły nam projekt: budowa osiedla dla policjantów, w którym
                  mieszkania nie byłyby sprzedawane na własność. 150 mieszkań miało być
                  przeznaczone do wynajmu dla niezamożnych mieszkańców Marek. Odnieśliśmy się do
                  tej propozycji z sympatią, chodziło przecież o pomoc policji - opowiada Janusz
                  Werczyński, burmistrz Marek.
                  Po sesji rady, w której wziął udział Antoni Kowalczyk, ówczesny komendant
                  stołeczny policji, radni nie protestowali przeciwko przekazaniu działki
                  policyjnej spółce.

Na placu budowy przez długie miesiące nic się nie działo. - Wiosną tego roku
                  nawet sygnalizowaliśmy nasz niepokój z tego tytułu Ryszardowi Siewierskiemu,
                  obecnemu komendantowi stołecznemu - wyjawia burmistrz Werczyński.
                  - Bo formuła TBS-u jest przestarzała i tak naprawdę nieatrakcyjna - mówi Danuta
                  Kasicka z TBS Millennium. - Nie było policjantów chętnych do tego, żeby płacić
                  wysoki czynsz, spłacać mieszkanie i nigdy nie zostać jego właścicielem.
                  Chętnych musielibyśmy szukać bardzo długo, a to uniemożliwiłoby postęp budowy.
                  Dlatego postanowiliśmy sprzedawać je na własność, prawo na to pozwala - kończy.

Po klienta na wolny rynek
                  Ale ta zmiana też nie wystarczyła, żeby klientów było tylu, by spokojnie można
                  było prowadzić budowę. - Policjanci nie są specjalnie zamożni - tłumaczy Danuta
                  Kasicka. - Ich drugie połowy to najczęściej też niezarabiający najlepiej
                  pracownicy budżetówki i dlatego mają trudności ze zdobyciem kredytu.
                  Tymczasem inwestor potrzebuje kupców na mieszkania, żeby inwestycja mogła być
                  realizowana. Osiedle Horowa Góra budowane jest z otwartym rachunkiem
                  powierniczym. - Pierwsze pieniądze, bardzo niewielkie, wyłożyliśmy ze środków
                  związku zawodowego - mówi Kasicka. - Reszta finansowana jest z pieniędzy
                  klientów. Nie mamy do nich bezpośredniego dostępu: są złożone w banku, który
                  płaci wykonawcy w ratach w miarę postępu prac na budowie osiedla. Żeby zatem
                  mieć klientów, wyszliśmy z naszą ofertą na wolny rynek.
                  Po podjęciu tej decyzji budowa ruszyła z kopyta. Klientów przyciągają niskie
                  ceny - osoby niebędące policjantami mogą kupić mieszkania po 2,7 tys. zł za m
                  kw. A wszystkim pracownikom MSWiA TBS Millennium proponuje zniżkę: za
                  mieszkania budowane w pierwszym etapie zapłacą niecałe 2,5 tys. zł za m kw., a
                  za te z drugiego etapu - prawie 2,6 tys. zł za m kw. To bardzo tanio jak na
                  mieszkania oddawane pod klucz. Zniżka przysługuje zarówno mundurowym
                  policjantom, jak i cywilnym urzędnikom ministerstwa.

Umawialiśmy się inaczej
                  Pochopnie byłoby powiedzieć, że czujemy się oszukani, ale nie da się ukryć, że
                  założenie było zupełnie inne - nie kryje wątpliwości burmistrz Werczyński. -
                  Oddaliśmy tanio działkę pod osiedle TBS-owskich mieszkań dla policjantów, a
                  powstaje osiedle mieszkań własnościowych sprzedawanych wszystkim. - Mieszkańcom
                  Marek przyznaliśmy te same zniżki co pracownikom MSWiA - mówi Danuta Kasicka. -
                  Do 9 września 2004 r. zakup mieszkań rozkładał się w sposób następujący: 73
                  proc. funkcjonariusze i pracownicy cywilni MSWiA, 26 proc. - sprzedaż na wolnym
                  rynku i jeden procent - mieszkańcy Marek.
                  Choć osiedle zmieniło charakter, gmina Marki nie może domagać się zwrotu
                  działki. W umowie jest co prawda zapis dający gminie prawo odkupienia terenu po
                  cenie sprzedaży, ale jedynie wtedy, gdyby budowa nie zaczęła się lub policyjna
                  spółka usiłowała ją sprzedać innej firmie.
                  MICHAŁ WOJTCZUK
                  DLA GAZETY
                  ZDZISŁAW ŻYDAK

dyrektor departamentu mieszkalnictwa w Ministerstwie Infrastruktury
                  Ustawa o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego pozwala TBS-
                  om budować mieszkania na sprzedaż. Jest tylko warunek: budowa nie może być
                  realizowana z wykorzystaniem środków z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego.
                  Drugie zastrzeżenie jest takie, że dochodów z tej działalności, nie można
                  dzielić wśród wspólników, założycieli TBS. Oznacza to, że TBS ma działać non
                  profit, albo profit ten przeznaczać na działalność strio TBS-owską. Opisywana
                  sytuacja nie jest wyjątkowa, dość często TBS-y zaczynają od działalności
                  deweloperskiej.

BOGDAN KOŹMIŃSKI
                  dyrektor TBS Praga Północ
                  Formuła TBS rzeczywiście jest nieatrakcyjna i odstrasza wielu ludzi. To
                  mankament ustawy, powinna ona dawać możliwość wykupienia mieszkania na własność
                  po spłaceniu kredytu. Ale wyjście, które wybrał TBS Millennium, w moim odczuciu
                  jest nieuczciwe. Wbrew temu, co ma w swojej nazwie i mimo ulg dla policjantów,
                  ta spółka działa jak zwykły deweloper.
                  NOT. MPW
        • Gość: Tomi Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 10.10.04, 23:14
          Chciałbym rozwinąć wątek kosztów przyszłego utrzymania mieszkania
          Zaniepokoiła mnie informacja, którą otrzymałem na targach mieszkaniowych od
          przedstawicielki TBS Millenium, że opłata administracyjna będzie wynosiła
          prawdopodobnie od 2,5-5zł/m2. Wydaje mi się bardzo dużo biorąc
          pod uwagę, że dochodzą jeszcze inne koszty jak ogrzewanie, itp.
          Czy ktoś ma może jakieś bliższe informacje na ten temat?

Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów:)

ps. Już nie mogę się doczekać obiecanego przez Pana Prezesa aneksu do umowy.
          • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 11.10.04, 10:42
            Tomi:

A coś konkretnie mówili na temat tego aneksu? Co ma tam być konkretnie, bo
            ogolnie na forum juz sie wypowiadal prezes i co?

Czyjeszcze o czymś z nimi rozmawiałeś, np na temat tego artykułu? Lub innych
            niejsności tu poruszanych.
            • Gość: Baśka Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.chello.pl 11.10.04, 19:33
              1.Jeśli chodzi o artykuł, to chyba nie mamy się czym martwić. Gmina Marki nie
              może domagać się zwrotu działki, poniewż budowa się już rozpoczęła.
              2.Cena mieszkania jest stała. Może się ewentualnie zmienić /w obie strony/
              tylko po dokonaniu pomiarów końcowych i indywidualnych dodatkowo zamówionych
              prac.
              3.Widziałam nowy wzór umowy, w którym uwzględniono "bezpłatne miejsce
              postojowe" i usunięto wpis dotyczący waloryzacji ceny końcowej o wkaźnik GUS.
              4.Z tego co wiem, aneksy są podpisywane.
              Nie denerwujmy się na zapas lub po wpisach paru malkontentów, którzy próbują
              obrzydzić nam to osiedle. W innych grupach dyskusyjnych też tacy się znajdują.
              A poza tym jest jeszcze konkurencja.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Mariusz Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 19:52
                Baśka jesteś WIELKA! Dzięki za słowa otuchy, popieram całkowicie. Najbarrdziej
                martwił mnie ten wskaźnik GUS. Jeszcze jedno, co mnie trochę martwi to te
                ścieki. Podobno prezes obiecał zbudować normalną kanalizację za ok. 1,5 mln -
                tylko czy to juz jest wliczone w cenę? W sumie różnica nieduża między
                kanalizacją a zbiornikiem bezodpływowym (przynajmniej w cenie).
                A jeśli chodzi o cenę metra (czynsz)to 2,5zł to moim zdaniem niewiele, a w
                porównaniu do Warszawy to 3x mniej. Za ogrzewanie płacisz tylko zimą i nie są
                to wcale krocie.
                • Gość: Baśka Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: *.chello.pl 11.10.04, 20:03
                  Odnośnie kanalizacji przeczytaj wypowiedź przedstawiciela Millenium z dnia
                  7.10.br, którą cytuję poniżej:
                  "Witam.
                  Oczywiście że w cenie mieszkania jest już ujęty koszt wybudowania kanalizacji.
                  Po raz kolejny pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że cena 1m2
                  jest ostateczna i nie może ulec zmianie do zakończenia budowy."
                  • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 12.10.04, 09:32
                    No kurcze, niech mnie ta choroba juz puszcza, juz dawno sam bym tam pojechal, a
                    telefonicznie nie chce :)

ale, Basia masz racje - może nadto jestesmy uczuleni, ale tyle na około się
                    człowiek nasłuchał - na wszeliki (odpukac w niemalowane) wypadk warto miec
                    kontakt z sąsiadamiu :)

Fajnie, że zmienili ta umowę, nie wiem jeszcze tylko jedno: co to jest
                    inwentaryzacja powykonawcza w oparciu o PN-70 i B-02365 (Par. 4 pkt3.1 i 4) -
                    czy to chodzi o wykończenie, typu mozajk w przedpokoju zamiast terakoty?

No i mi się zdaje ze 2,5 to nie jest duzo - mam nadzije, że internet bedzi
                    przyzwoity i w dobrej cenie :) A może sami sobie zrobimy :)

Ale nic to, ja tylko wyzdrowieje, jade podpisac ten aneks i jszcze sobie
                    porozmawiam, ale na razi chyba nie am o czym :)

Pozdrawiamy wszystkich sasiadów :)
    • Gość: Beata Re: TBS "MILLENIUM" Ile za metr i gdzie to jest IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.04, 14:59
      Podajcie mi prosze jakies namiary na te firmę oraz chociaż wstępne ceny za
      mieszkanie i kwotę na początek
      • Gość: aka2 Re: TBS "MILLENIUM" Ile za metr i gdzie to jest IP: *.kielce.net.pl 27.09.04, 14:01
        Proszę bardzo:

> Podajcie mi prosze jakies namiary na te firmę

teren budowy Marki,ul.Duża, tel.424-70-31, 424-70-30

> chociaż wstępne ceny za mieszkanie i kwotę na początek

w sierpniu było 2.498 zł/m2 brutto (mieszkanie wykończone pod klucz)
        Pozdr.
    • Gość: anita Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw IP: 81.219.253.* 14.10.04, 17:08
      Ludzie!!! przeczytajcie co wy piszecie, dajcie innym zyć, wszedzie widzicie
      jakieś problemy. A byliście na forum dotyczącym innych deweloperów? nie
      spotkałam się jeszcze z pozytywnymi wypowiedziami. wszędzie szukacie dziury w
      całym, o co wam chodzi z tą horową górą, przecież wszystko jest ok!
      • neuron8 Re: TBS "MILLENIUM" sp.z o o z siedzibą w Warszaw 14.10.04, 19:16
        Jest tak - jak sie płaci kuuuupe kasy lub (jak to jest w naszym przypadku)
        uwalasz sie na kredyt na 25 lat twojego dalszego życia, to nawet najmniejsza
        informacja (czasem plotka) powoduje niepokój - a jak juz się czyta o twoim
        osiedlu artykuł w gazecie no to daje do myślenia - lepiej sprawdzić i
        pomarudzić - niż puźniej zostac i bez mieszkanai i bez pieniędzy (które
        przewaźnie trudno odzyskac) - abo mieszkać przez 5-8 lat na budowie lub mieć
        drogi dojazdowe z piachu (popada - z błota). A lepiej sie milo zaskoczyć w
        sumie.

To tak apropo`s czepinia - z przyjemnością chciałbym nie byc w ten dzień w
        pracy, kiedy to z tzw nudów wpisałem sobie w przegladake "Horowa Góra" i
        zaczytałem czytac sobie to i owo na forum. :)

Ale nic to, z tego co widać na razie nie ma co panikować (oby) - jak by co -
        damy rade - a jak !!! :)
    • neuron8 Miejsca parkingowe 15.10.04, 14:52
      Czy ktoś moze uzyskła informacje na temat miejsc parkingowych. Jak jas ie
      pytałem (koniec sierpnia) to jeszcze nie wiedziano gdzie mają być usytuowane
      miejsca przypisane do lokalu. Mam nadzieję, ze nie będzie tak zeby od bloku
      samochód stął po drugiej stronie osiedla :) czy cos wiadomo w tej kwestji?
      • Gość: Mariusz Re: Miejsca parkingowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 19:45
        Neuron, nie panikuj i nie mieszaj ludziom!
        Zastanów się: jak Ty byś rozwiązał ten problem? Parkinki na końcu - po złości?
        Proszę więcej przyjemnych rzeczy! Brawo Kaśka i Baśka!
        • neuron8 Re: Miejsca parkingowe 15.10.04, 20:16
          Ja jestem daleki od panikowania - luuuuuz....
          Dlaczego mówisz, że mieszam - pytam i sie dowiaduje (racze przypomnieć, że to
          nie ja zaczołem "denerwujace temay"). Ja jestem z tych co wole sie 3 razy
          spytac niz puzniej sie zdiwic :)

No dobra bo wyjdzie na to, że to ja jakiś panikujący jestm - jzu sie niec nie
          odzywam :)

A jesli chodiz o parking - tak się pytam bo zobacz że (przynajniej na planie)
          tych miejsc nie ma za duzo rozrysowanych w niedalekiej okolicy od bloków - ale
          masz racje - marudze. Obiecuje POPRAWE!!! :)

Z miłych rzeczy

Dzis w dzien byłem na bodowie - pieknie idzie - cudownie - niech się mury pną
          do góry, niech powstaje nowy dom - lalalllalalllalalaal

:):):)

Pozdrawim wszytkich sasiadów :)
          • Gość: Baśka Horowa Góra jest ok. IP: *.chello.pl 30.10.04, 16:06
            Uważam, że wszystko będzie dobrze. Niektórzy probują nam obrzydzić i osiedle i
            okolicę /że niby niebezpiecznie/ i wyposażenie /mimo, że nikt go jeszcze nie
            widział/. Uważam,że polskie produkty też są ładne i porządnie wyglądają a
            raczej są tańsze. Jeśli komuś się wyposażenie nie będzie podobało, to może
            zrezygnować i kupić sobie swoje. Odliczą mu koszty tego co sami proponują.
            Wszystko zależy od zasobnośći kieszeni. Niestety większość będzie ją miała nie
            za pełną - kredyty itp. Głowa do góry,będzie ok.
            Acha, wpiszcie coś od czasu do czasu, żebyśmy nie spadali na dalekie strony, bo
            do tych dalekich rzadko się wraca, a dobrze by było aby nowi ludzie się o tej
            stronie dowiedzieli i się wpisywali.
            Acha umie ktoś połączyć to forum z forum MARKI? /o ile się da/

• neuron8 Re: Horowa Góra jest ok. 30.10.04, 19:47
              nieskromnie nadal polecam nieformalna strone osiedla - jest juz tam kilku
              lokatorów

HOROWA GÓRA!!! - Marki

Pozdrawiam
              • Gość: Baśka Re: Horowa Góra jest ok. IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 08.11.04, 10:25
                W dniach 11 - 12 listopada w godz. 10.00 - 17.00 są dni otwarte na budowie.
                Mają być pokazane całkowicie wykończone dwa mieszkania - 2 i 3-pokojowe.
      • Gość: Tomi Re: Miejsca parkingowe IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 17.01.05, 18:37
        Neuron8 z tego co się dowiadywałem. Po zakończeniu budowy mamy wybierać
        miejsca, jeśli będzie kilka osób na jedno miejsce to wówczas zostanie ono
        przydzielone w drodze losowania.
        • advoccat Co z budowa? 07.04.05, 13:54
          Ma ktos jakies info jak ida prace w Markach?
          • Gość: BBBb Re: Co z budowa? IP: *.chello.pl 12.04.05, 21:47
            zobacz na stronie - www.horowa.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka