Dodaj do ulubionych

Odliczenia podatku

IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 14.04.02, 14:52
Z tego co slyszalem jesli buduje sie u developera mozna uzyskac z urzedu
skarbowego zwolnienie z podatku. Nie wiem jednak nic dokladnie. Jak cos ktos
wie, napiszcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: carrotka Re: Odliczenia podatku IP: *.publipolska.com.pl 16.04.02, 15:25
      Nie dotyczy to jedynie kupna mieszkań u developera, ale wszystkich nowych
      mieszkań zakupionych przed 01.01.2002. Jeśli korzystasz ze starej dużej ulgi
      budowlanej możesz wystąpić do US o wydanie decyzji o zaniechanie przekazywania
      twojego podatku, płaconego przez pracodawcę co miesiąc do US. Podatek ten co
      miesiąc będzie wypłacany tobie razem z pensją. Jest to dużą zaletą, ponieważ
      pieniążki, ktore należą się tobie tak czy inaczej, US zwroci ci w 2003 po
      złożeniu rozliczenia rocznego, jednak każdy woli chyba mieć je szybciej bo po
      zakupie mieszkanka zawsze przyda się taka drobna "podwyżka".
      Jeśli chodzi o załatwienie formalności z tym związanych, to trzeba zgłosić się
      do własnego US, gdzie poinformują cię jakich dokumentow wymagają aby wszystko
      załatwić. Na 100% chcą faktur VAT, pit-11 za 2001 rok, umowy kupna mieszkania
      ze wszystkimi załącznikami oraz zaświadczenia z pracy o zarobkach. Oprocz tego
      trzeba złożyć u nich jeszcze wniosek o zaniechanie podatku na ich druku. Na
      decyzję czeka się miesiąc, ale jak wszystko jest w porządku to zawsze jest ona
      pozytywna.
      Oczywiście o taką decyzję można wystąpić jedynie po złożeniu rozliczenia za
      2001 rok (pit-37).
      Myślę, że nie powinno być z tym żadnego problemu.
      Pozdrawiam
      Carrotka.
      • Gość: Dorota Re: Odliczenia podatku IP: 212.106.10.* 16.04.02, 16:06
        Witam,

Zgadzam się oczywiście z carrotką co do korzyści wynikających z zaniechania
        pobierania zaliczek na podatek, ale co do formalności, to w US Warszawa-Targówek
        wygladało to trochę inaczej.

> Na 100% chcą faktur VAT, pit-11 za 2001 rok, umowy kupna mieszkania
        > ze wszystkimi załącznikami oraz zaświadczenia z pracy o zarobkach. Oprocz tego
        > trzeba złożyć u nich jeszcze wniosek o zaniechanie podatku na ich druku.

Po pierwsze z zeznaniem podatkowym za 2001 rok idziesz do US i tam pani
        urzędniczka musi je sprawdzić i spisać protokół. Potrzebne będą więc wszystkie
        dokumenty uprawniające do odliczeń, których dokonałeś. W przypadku "dużej ulgi
        mieszkaniowej" będą to właśnie faktury VAT i umowa. Poza tym PITy z zakladu pracy
        i wszystkie do ewentualnych zleconych. Jeśli dokonywałeś odliczeń zdrowotnych, na
        kształcenie itd. to również odpowiednie dokumenty. Nic nie wiem o potrzebie
        przynoszenia zaświadczenia o zarobkach(?) (na pewno go ode mnie nie żądali).
        Podanie o zaniechanie poboru zaliczek na podatek złożyłam napisane własnoręcznie
        (ale jeśli mają w US odpowiednie druki, to pewnie wygodniej).

> Na decyzję czeka się miesiąc, ale jak wszystko jest w porządku to
        > zawsze jest ona pozytywna.

U mnie trwało to parę dni, ale składałam podanie jeszcze przed Świętami i Urząd
        świecił pustkami. Teraz pewnie mają więcej pracy, to i czas może być dłuższy.

Pozdrowienia

Dorota
        • Gość: marin Re: Odliczenia podatku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 00:53
          To, jak widzę, formalności ze zwolnieniem od wpłacania zaliczek na PDOF niemal
          w 100% są takie, jak formalności ze zwrotem nadpłaconego podatku w związku ze
          skorzystaniem z dużej ulgi. Te same papierki, tylko dłuższy czas oczekiwania (a
          pieniążki nie procentują). Czekam ponad 2 miesiące na zwrot z US W-wa Bielany.
          • Gość: Dorota1 Re: Odliczenia podatku IP: 168.224.1.* 17.04.02, 09:14
            W US Warszawa - Mokotów
            - zaświadczenie o dochodach musi być
            - PIT za 2001 ze WSZYSTKIMI załącznikami tj. PIT z zakładu pracy oraz faktury-
            rachunki dot. odliczeń
            - wniosek o zaniechanie tylko na ich druku - innego nie akceptują
            - umowy z dev. ode mnie w tym roku nie żądali, ale w zeszłym chyba tak (jak
            występowałam po raz pierwszy o zaniechanie)
            - czeka się DOKŁADNIE 1 miesiąc ani dnia krócej ani dnia dłużej (chyba robią to
            specjalnie)
            Pozdrawiam,
            • Gość: Justa Re: Odliczenia podatku IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 12:22
              A to bardzo ciekawe to o czym piszecie, ale na jakiej podstawie można wystąpić
              do US o zwolnienie z podatku i czy można to zrobić jeżeli już jestem wtrakcie
              korzystania z dużej ulgi budowlanej?. I czy jeżeli kupiłam mieszkanie z mężem
              to czy oboje możemy wystąpić do US czy tylko jedno z nas czy może każde
              zosobna ?
              • Gość: pegaz_ Re: Odliczenia podatku IP: 172.16.2.* 19.04.02, 16:38
                > A to bardzo ciekawe to o czym piszecie, ale na jakiej podstawie można wystąpić
                > do US o zwolnienie z podatku i czy można to zrobić jeżeli już jestem wtrakcie
                > korzystania z dużej ulgi budowlanej?.
                Tak. Argumentujesz (w moim przypadku to było "własnoręczne" pismo), że pozostało
                Tobie jeszcze coś tam do odliczenia.

> I czy jeżeli kupiłam mieszkanie z mężem
                > to czy oboje możemy wystąpić do US czy tylko jedno z nas czy może każde
                > zosobna ?

Tylko jedno z Was (tak było przynajmniej u mnie). Wzorek pisma można znaleźć np.:
                www.softax.pl/prywatne/marcink/biurokracja

pegaz_

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka