Dodaj do ulubionych

MSM Nowy Dom 82

30.04.02, 18:58
wprawdzie zazwyczaj krytykuje sie tu traktowanie nas, klientow przez
developerow i spoldzielnie ale ja chcialabym dac pozytywny glos

calkiem niedawno zapisalam sie na mieszkanie na Tarchominie w spoldzielni MSM
Nowy Dom 82. Widzac posty na tym forum i slyszac glosy znajomych spodziewalam
sie opoznien i traktowania mnie jak petenta za moje wlasne pieniadze (no bo
taki rynek - na swoje mieszkanie musze poczekac do wrzesnia a kase czesciowo
juz wplacilam). Gdy dostalam zaproszenie na zebranie spodziewalam sie, ze
dowiem sie o jakims opoznieniu albo jeszcze cos gorszego. Tymczasem na owym
zebraniu my jako przyszli mieszkancy decydowalismy o np. kolorze parapetow,
jaki sobie zyczymy, rodzaju drzwi antywlamaniowych (mialy byc innej firmy, ale
po tym jak zdecydowalismy, ze tych nie chcemy powiedzieli, ze zalaza nam takie
jak sobie zyczymy - i to zarowno firma jak i kolor) i zabudowie miejsc
parkingowych w podziemej hali (bo podobno ktos zlozyl stosowny wniosek, wiec
oni przygotowali oferte do wgladu i jak ktos jest zainteresowany, to nie ma
problemu). Poddano nawet naszej ocenie kolor elewacji. Normalnie bylam w szoku -
od zadnego z moich znajomych nie slyszalam, zeby ich sie pytali jakiego koloru
drzwi wejsciowe chcieliby miec, albo czy odpowiada im jakas tam zabudowa
balkonu, zeby sasiad nie zagladal mu w okno. Wiem, ze nie chwali sie dnia przed
zachodem slonca, ale, uwierzcie, ich podejscie do nas wprawilo mnie wrecz w
zdziwienie, bo jak wspomnialam spodziewalam sie, ze u nich, tak jak wszedzie
tylko panie w dziale sprzedazy sa mile i to do czasu, az podpisze sie umowe
(tym bardziej jak sie kupuje kawalerke - w koncu to nie jestem ich najwiekszy
klient).
Obserwuj wątek
    • iml Re: MSM Nowy Dom 82 02.05.02, 10:20
      To wszystko prawda. Ja szukałem i wybierałem spośród wielu developerów i
      spółdzielni, ale pierwszy raz spotkałem się z tym, że w trakcie budowy przyszli
      mieszkańcy mają jakiś wpływ na to jak będzie wyglądało ich osiedle. Zwykle jest
      tak, że bierzesz co ci dają, a jeśli Ci nie odpowiada możesz z pewnych rzeczy
      zrezygnować i to też do pewnego stopnia. Być może w innych spółdzielniach jest
      podobnie, ale zwykle czytamy na tym forum o tym co jest złe. Na to co dobre
      jakoś nikt nie zwraca uwagi a szkoda, bo wielu mogłoby uniknąć przykrości w
      kontaktach z nieuczciwymi developerami.

Pozdrawiam
      • Gość: haszen Re: MSM Nowy Dom 82 IP: *.future-net.pl 11.05.02, 06:54
        W MSM Nowy Dom 82 kupuje trzecie mieszkanie i nie miałam kłopotów.Przy ostatnim
        to już tak wybierałam i zmieniałam lokale ,że sama dziwiłam się skąd panie w
        dziale handlowym miały dla mnie tyle cierpliwoSci.Poleciłam tę spółdzielnię
        kilku moim znajomym i nikt się się nie uskarżał, każdy otrzymał mieszkanie, co
        w obecnej dobie nie jest wcale takie oczywiste.
        • iml Re: MSM Nowy Dom 82 24.05.02, 12:23
          Witajcie!

Ostatnio byliśmy w naszym mieszkaniu z gościem, który będzie nam robił kuchnię.
          Facet mierzył wszystkie ściany po dwa razy i był zaskoczony, że są takie równe
          na różnych wysokościach. Gość sam stwierdził, że "to się żadko zdarza". Odpukać
          w niemalowane, żeby nie zapeszyć, ale to bardzo dobrze świadczy o wykonawcy
          osiedla Milenium i spółdzielni. Oby wszystkie pozostałe żeczy takie jak
          elektryka, kanalizacja, infrastruktura itd. były podobnie zrobione. Ostatnio
          bywam dość często na budowie i na razie wszysko wskazuje na to, że jest ok!
    • dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82 24.05.02, 16:38
      Poszukuje nowego mieszkania i zachęcony pochlebnymi opiniami mam zamiar
      odwiedzić budowe osiedla milenium.
      Mam więc pare pytań do bardziej zorientowanych.
      Czy to prawda, że spółdzielnia zadłużyła działke pod hipoteke?
      Może ktoś wie jakie są plany inwestycyjne na terenach wokół osiedla - tzn. czy
      nie powstanie coś dziwnego pod oknami (za ogrodzeniem)?
      Czy wiadomo jak może ostatecznie kształtować sie cena za 1m2
      • Gość: olo Re: MSM Nowy Dom 82 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 19:48
        Nie chciałbym buzyc Waszego zaufania do tej spoldzielnia, ale spytajcie czy
        hipoteka na dzialce pod budynkiem na ul. Arabskiej zostala splacona.
        • iml Re: MSM Nowy Dom 82 27.05.02, 10:10
          Jak na razie jestem zupełnie spokojny. To prawda, że działka jest obciążona
          hipoteką na rzecz XV odz PKO BP. Postanowiłem wziąć kredyt w WBK. Jest to bank,
          który ma bardzo rygorystyczne zasady udzielania kredytów, które w tym przypadku
          działały na moją korzyść tzn. nie otrzymałbym kredytu gdyby spółdzielnia i PKO
          BP nie zapewniły na piśmie, że w momencie zapłaty przeze mnie (tutaj czytaj:
          skredytowania przez WBK pozostałej kwoty wartości mieszkania) całości
          mieszkania wynikającej z mojej umowy ze spółdzielnią, bank PKO BP, który
          obciążył hipotekę odstąpi od zadłużenia mojego lokalu i wyodrębni go
          przekazując mi na właśność bez żadnych obciążeń. To zobowiązanie PKO BP
          gwarantuje mi, że w razie czego nie będę spłacał kredytu spółdzielni, a
          mieszkanie które kupuję będzie w 100% moją własnością. Oczywiście nie jest to
          idealna sytuacja, ale wiem że wielu developerów działa w podobny sposób np.
          Pax. Poza tym obecnie bardzo trudno jest znaleść developera czy spółdzielnię,
          która ma bardzo zaawansowaną i nieobciążoną budowę, a jeśli ma nieobciążoną to
          dopiero rozpoczyna budowę i nie wiadomo czy nie będzie ona obciążona w trakcie
          budowy, jeżeli wogóle budowa zostanie zakończona. Ja tymczasem widzę jak mój
          blok jest wykańczany i mam nadzieję, że już w paździeniku w nim zamieszkam.

Pozdrawiam
        • dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82 27.05.02, 10:15
          Byłem w niedziele na budowie osiedla Milenium i zarezerwowałem mieszkanie w
          budynku I.
          Odedzwijcie się przyszli mieszkańcy i podzielcie waszymi wrażeniami i
          wiadomościami z ostatniej chwili.
          Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale odniosłem wrażenie, że dość małe siły
          wkładane są obecnie w tą inwestycje. Napiszcie czy budowa przebiega terminowo.
      • iml Re: MSM Nowy Dom 82 do dar-ek'a 27.05.02, 10:27
        Miejsce jest idealne. Przeglądałem w urzędzie gminy plan zagospodarowania
        przestrzennego. Nie w planach żadnych dziwnych budowli, tras szybkiego ruchu
        itd. Jedyne zagrożenie np. hałasem mogłoby dochodzić od ul. Światowida gdy
        zrobią z niej dwupasmową obwodnicę do mostu północnego, ale od tamtej strony
        wszystko już jest zabudowane lub będzie zabudowane więc do nas będzie
        dochodziło "szemranie muchy". Wokół osiedla w zależności od tego kto nabędzie
        grunt ma powstać jeszcze jakiś blok (nie sądzę żeby to był 10 piętrowy moloch)
        i z drugiej strony szkoła czy przedszkole.
        • dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82 do dar-ek'a 27.05.02, 10:57
          Dzięki za odzew.
          Miejsce też mi się podoba ale to tylko jeden z plusów. Musze zebrać znacznie
          więcej informacji aby podjąć w ciągu dwuch tygodni decyzje.
          Obecnie mieszkam w produkcie JWC i chciałbym trzymać się daleko od podobnej
          jakości osiedla. To co oglądałe ostanio na VanGoga wygląda sensownie.
          Szczególnie zależy mi na inf. o tym jak sie mają postępy w bud. do planowanych
          terminów i jak udało Ci (Wam) się załatwić sprawę gwarancji nieobciążania
          ewentualnym długiem mieszkania oraz wzrostu ceny o max. %.
          • iml Re: MSM Nowy Dom 82 do dar-ek'a 27.05.02, 11:37
            Sprawę nieobciążania opisałem powyżej. W kwestii terminowości nie czuję się do
            końca władny wypowiadać, bo podpisałem umowę dopiero w styczniu tego roku, ale
            sądzę że obecne terminy będą dochowane. Gdy podpisywałem umowę planowane
            terminy oddania II i III bud. były na koniec czerwca, I chyba na koniec
            września czy października. Zarząd spółdzielni tłumaczył to brakiem sprzedaży
            mieszkań (jest to sensowne wszędzie jest zastój). Myślę że przy obecnym stanie
            zaawansowania prac sprzedaż jest zdecydowanie większa i obecne terminy nie
            zostaną przekroczone. Dla kogoś kto chce kupić mieszkanie w budynku już
            postawionym, przygotowanym do wykańczania terminowość jak sądzę może mieć dużo
            mniejsze znaczenie niż dla kogoś kto kupuje mieszkanie "na papierze" ze
            świadomością że na placu budowy hula wiatr i jest szczere pole. Dla mnie
            decydujące o podpisaniu umowy było to że budynek wyrósł z ziemi na dość pokaźną
            wysokość oraz brak złych opinii o spółdzielni.
          • iml Re: MSM Nowy Dom 82 do dar-ek'a 27.05.02, 11:45
            Zapomniałem o wzroście ceny. W/g zarządu spółdzielni może on wynieść max. 6%.
            Jest to tzw. rozliczenie końcowe, które występuje u wszystkich spółdzielni.
            Wiem że w porównianiu z innymi nie jest to dużo. Są spółdzielnie gdzie
            rozliczenia końcowe sięgają niestety 20 a nawet 25%, a początkowa niska cena
            jest tylko na podpuchę. Osobiście jestem w stanie zaakceptować taki wzrost ceny
            mając gwarancję dobrej jakości wykonania. Jak do tej pory co jakości nie mam
            żadnych zarzutów.
            • Gość: chimey Re: MSM Nowy Dom 82 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 21:59
              Rozwazam zakup mieszkania na Slonecznym Stoku. Okolo polowa mieszkan jest tam
              juz sprzedanych. Mam jednak troche obaw - inwestycja opozniala sie z powodu
              protestu mieszkancow przy Braclawskiej, budynek od tamtej strony zostal
              obnizony (mniej mieszkan do sprzedania). Poza tym moga byc klopoty z
              realizacja drugiego etapu inwestycji - od strony St. Zjednoczonych. Obawiam
              sie, ze spoldzielnia finansuje inwestycje z kredytu i ostatecznie wplywy ze
              sprzedazy mieszkan okaza sie zbyt male, aby zmiescic sie w kosztorysie
              inwestycji (mozliwe wysokie doplaty). Nie podoba mi sie tez sporo innych
              rzeczy - nie wiadomo na przyklad, co bedzie z komorkami lokatorskimi, nie
              zostala wyznaczona czesc tarasow na poziomie parteru nad garazami, skape
              informacje dotyczace uzytych materialow, standardu wykonczenia budynku itp.
              Z drugiej strony jednak oferta jest b. kuszaca, bo budowa jest zaawansowana,
              lokalizacja doskonala, a ceny niewygorowane.
              Czy ktos wie, jak wyglada sytuacja spoldzielni, obciazenie hipoteka gruntu, na
              ktorym realizowana jest inwestycja, i moglby mi poradzic, jak uchronic sie
              przed ewentualnymi klopotami?
              • Gość: beata Re: MSM Nowy Dom 82 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.02, 16:40
                Witaj,
                ja podpisałam umowę na mieszkanie na "Słonecznym Stoku" i jak na razie (odpukać!)
                nie żałuję. Moje M buduje się w I etapie i tam sprzedane jest chyba ok. 80%
                mieszkań jeśli nie więcej. Spółdzielnia raczej nie buduje na kredyt, bo kredyt
                jest już niemalże spłacony (o ile dobrze pamietam, to spłatra była rozłożona do
                czerwca tego roku, czy jakoś tak, kiedy sprawdzałam to kilka miesięcy temu
                przebiegała ona zgodnie z planem.
                Co do komórek, to w pierwotnym projekcie ich nie było i pewnie dlatego niewiele
                jeszcze wiadomo na ich temat. Na ostatnim zebraniu była mowa, że są projektowane
                (to wyszło w trakcie inwestycji, okazało się, że jest zapotrzebowanie na komórki
                i że nie ma chetnych na wszytkie 3 poziomy garaży, więc przeprojektowali),
                wkrótce będzie je chyba można zarezerwować i kupić.
                Co do tarasów, to nie znam za bardzo problemu. Materiały wykończeniowe - cóż
                faktycznie jeszcze nie wszystko wiadomo na ten temat. Decyzja w sprawie okien
                miała zapaść lada dzień, drzwi wejściowe prawdopodobnie będą wybierali sami
                przyszli mieszkańcy w głosowaniu (tak jak to było na Millenium), tynki będą
                gipsowe a próbki parapetów tez na pewno jeszcze pokażą. Drzwi wewnętrzne z tego
                co pamiętam są już znane, nie wiem tylko jakie dokładnie, bo ja z nich
                zrezygnowałam. Ścianki zewn. murowane są z cegły ceramicznej (chyba tak to sią
                nazywa) a wewn. można sprawdzić, bo już częściowo stoją. Co jeszcze chciałbyś
                wiedzieć na temat standardu?
                Generalnie jak na spółdzielnię ND 82 jest ok., chociaż o dużo spraw musisz się
                dowiadywać, wypytywać itd. sam. Mi ten układ nawet odpowiada, jeśli panie w
                dziale sprzedaży czegoś nie wiedzą, to dzwonię do inspektora robót, albo do
                księgowości albo do któregoś z prezesów. Jeszcze nikt nie odmóił mi rozmowy czy
                spotkania (czasami nawet poza godz. pracy).
                Pozdarwiam,
                Beata

• Gość: Kasia Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.8.176.* 31.05.02, 18:23
                  Witam Sasiadow,

wiem ze jakis czas temu bylo zebranie czlonkow spoldzielni ("Sloneczny Stok").
                  Czy ktos z Was byl na nim? Jesli tak to bede wdzieczna za info o
                  najistotniejszych tematach jakie byly poruszane.

czy wiecie moze na kiedy jest przewidziane oddanie I etapu? Ja juz sie
                  zgubilam :-)

poza tym, czy wiecie moze jak wyglada sprawa cen za m2. Gdy podpisywalam umowe,
                  to ceny byly indeksowane co miesiac. Wiem, ze spoldzielnia od jakiegos czasu
                  podpisuje umowy na ceny stale za m2. Gdybym podpisywala teraz umowe na moje
                  mieszkanie, to jego wartosc byla by o wiele mniejsza niz jest w tej chwili. Czy
                  spoldzielnia zamierza, to w jakis sensowny sposob rozliczyc?

Oczywiscie zadam te pytania spoldzielni, ale chetnie wczesniej uslysze co moi
                  Sasiedzi wiedza i mysla o tym :-)

Pozdrawiam serdecznie
                  Kasia
                  • Gość: chimey Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.99.1.* 01.06.02, 22:54
                    Chcialbym przede wszystkim podziekowac Beacie za wyczerpujace informacje.
                    Z coraz wiekszym przekonaniem przymierzam sie do zakupu mieszkania
                    na "Slonecznym Stoku". Pare spraw nadal pozostaje jednak do wyjasnienia.

Przede wszystkim kwestia finansowania z kredytu. Piszesz Beato, ze kredyt byl
                    niewielki, splacany regularnie i na czerwiec przypada ostatnia rata. Chetnie
                    sprawdze to w Spoldzielni.

Problemem, ktory mnie nurtuje, jest kwestia duzych mieszkan, 3 do 5-
                    pokojowych. Zostalo ich w I etapie calkiem sporo, a tego typu mieszkania w
                    ogole slabo sie teraz sprzedaja. Jesli chodzi o "Sloneczny Stok" szczegolnie
                    slabo wyglada sprzedaz 4-pokojowych mieszkan w klatce D - wydaje mi sie, ze
                    nie sprzedali zadnego z nich od strony wewnetrznego dziedzinca i al. Stanow
                    Zjednoczonych. Sporo 3-pokojowych mieszkan zostalo jeszcze w klatce A i C.
                    Duze mieszkania maja spory udzial wartosciowy w inwestycji i jesli trzeba
                    ostatecznie obnizyc ich cene, to moze to wplynac na brak dostatecznego
                    pokrycia kosztow przychodami - i w rezultacie na wysokosc koncowego
                    rozliczenia inwestycji. Mozna miec jednak nadzieje, ze z uwagi na dosc
                    atrakcyjna cene mieszkan na "Slonecznym Stoku" nie trzeba bedzie jej znacznie
                    obnizac, zeby pozostale mieszkania sprzedac - i stad koncowe rozliczenie nie
                    bedzie zbyt wysokie.

Co do watpliwosci Kasi dotyczacych indeksacji - rzeczywiscie w tej chwili nie
                    jest stosowana przy podpisywaniu nowych umow. Warto wiec zapytac w
                    Spoldzielni, jak to zamierzaja rozliczyc w stosunku do wczesniejszych nabywcow.

Pozdrawiam wszystkich,
                    Chimey
    • dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82 04.06.02, 16:33
      Czy jest tu ktoś kto kupił mieszkanie w budynku 2 lub 1 na os. Milenium?
      Może wiadomo Wam coś na temat planów zagospodarowania betonowego placu który
      powstanie od wewnętrznej strony budynków??? Będzie (jest)to dach garaży i w
      połączeniu z trzema ścianami bloku nie zanosi się na rewelacyjne rozwiązanie
      szczególnie pod względem akustyki (nie mówiąc o estetyce)- znacznie lepiej
      będzie słychać dźwięki z innych okien i placu na dole.
      Wciąż mam ochote sie zdecydować na mieszkanie w bud.1 ale dziwne jest to że tak
      mało lokali zostało sprzedanych przy dość zaawansowanej budowie.
      • iml Re: MSM Nowy Dom 82 04.06.02, 17:52
        Co prawda kupiłem mieszkanie w 3, ale wiem od spółdzielni, że ma być tam mały
        placyk zabaw dla dzieci, jakieś ławeczki, trawka itp. Sprzedaż pierwszego
        budynku jest zapewne podyktowana w sumie najpóźniejszym planowanym terminem
        oddania czyli koniec marca 2003. Biorąc pod uwagę wybór mieszkania w firmie
        która np. nie rozpoczęła budowy lub dopiero stawia fundamenty jest to bardzo
        atrakcyjny termin. Sprzedaż w I bud. na pewno ruszy mocniej gdy będzie oddana
        III i II, a do września już niedaleko.
        Powodzenia!
    • dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82 12.06.02, 11:53
      A więc witam przyszłych sąsiadów. Chyba moge już tak powiedzieć po tym jak
      wczoraj podpisałem umowe (budynek I).
      Miła pani w biurze wsponiała że dość silna grupa mieszkańców jest zaangażowana
      w pilnowanie przebiegu inwestycji osiedla Milenium. Tu na formu jednak jakoś
      marnie z tą aktywnością!
      • iml Re: MSM Nowy Dom 82 12.06.02, 13:29
        Witaj Sąsiedzie. Masz rację na forum nie ma zbyt wielu wypowiedzi, ale jest tak
        dlatego, że nic złego się nie dzieje. Gdyby jednak pojawiały się jakieś
        problemy na forum zapewne będzie głośno. Oby do tego nie doszło.
        • Gość: sąsiad Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 213.25.97.* 12.06.02, 14:37
          Cieszę się, że dołączyłeś do naszego grona. Temat MSM ND 82 pojawił się
          kilkukrotnie na forum dyskusyjnym. Muszę przyznać, iż z biegiem czasu moja
          ocena Spółdzielni zmianiała się na coraz lepsze. Tak jak wspominał mój
          poprzednik, nasza aktywność na forum zmniejszyła się z uwagi, iż nie mamy
          zastrzeżeń co do obecnej realizacji inwestycji.
          • Gość: ZdroYY Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 10.202.6.* 12.06.02, 14:55
            Gość portalu: sąsiad napisał(a):

> Muszę przyznać, iż z biegiem czasu moja ocena Spółdzielni zmianiała się na
            coraz lepsze.

Nie wiem czy dobrze celuję ale chyba w Waszej spóldzielni pisze dzisiejsza
            wyborcza na drugiej stronie dodatku DOM
            • Gość: sąsiad Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 213.25.97.* 12.06.02, 15:21
              Opisany problem w G.W. dotyczący wycofania środków ze Spółdzielni, nie
              ukrywam, że mnie zaskoczył, tym bardziej, iż autor artykułu twierdzi, iż
              zostały dopełnione wszystkie warunki umowy, a lista osób oczekujących na zwrot
              wpłat jest długa.
              • dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82 13.06.02, 10:07
                Wprawdzie moje kontakty z tą spółdzielnią rozpoczeły się dopiero miesiąc temu
                ale musze przyznać że nie mam na razie zastrzeżeń do obsługi.
                Możecie przybliżyć temat i skale problemu opisanego w GW? Niemiłoby było
                dowiedzieć się dwa dni po podpisaniu umowy o kłopotach.
                Pozdrawiam sąsiadów.
                • Gość: Kasia Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.8.176.* 13.06.02, 11:58
                  Witam,
                  przeczytalam list niezadowolonego bylego klienta spoldzielni i uwazam, ze fakt
                  iz nie zwrocono mu jeszcze pieniedzy (czeka od stycznia) jest nie do przyjecia.
                  Dla nas istotne jest sprawdzic faktyczna kondycje finansowa spoldzielni i zadac
                  wprost pytanie: dlaczego robia tak duze problemy ludziom, ktorzy rezygnuja z
                  inwestycji? Mamy prawo niepokoic sie i zadac wyjasnien, tym bardziej ze krytyka
                  spoldzielni pojawila sie w prasie.
                  Gdy podpisywalam umowe tlumaczono mi, ze mozna zrezygnowac i na zwrot pieniedzy
                  bedzie sie czekac najdluzej 3 miesiace. Zdaje sobie sprawe, ze w rzeczywistosci
                  nie jest tak latwo i kazdy developer czy spoldzielnia krzywo patrzy na
                  wycofujacego swoj wklad budowlany klienta, ale spoldzielnia we wlasnym
                  interesie powinna zadbac o dobra opinie na swoj temat.

Jesli autor listu do gazety pojawia sie na forum, zapraszam go serdecznie do
                  dyskusji.

Pozdrawiam wszystkich Sasiadow
                  Kasia
    • Gość: hauer Re: MSM Nowy Dom 82 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 11:19
      witam.
      myslę, że powinno się wam dobrze mieszkać w zespole "Milenium".
      pozdrawiam
      jeden z projektantów
      • Gość: Ewa Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.11.142.* 08.07.02, 12:57
        My wszyscy przyszli mieszkancy "Milenium" mamy nadzieje,ze bedzie nam sie
        dobrze mieszkac. Co do wielkosci klatek schodowych mam pewne zastrzezenia
        (troche waskie) a tak poza tym jest calkiem sypmatycznie i nie moge juz sie
        doczekac wrzesnia (maja nam wtedy oddac klucze).
        Pozdrawiam projektanta i wszystkich sasiadow.
        Ewa
    • pisiu Re: MSM Nowy Dom 82 10.07.02, 14:03
      Witam - wkrótce mam podpisać umowę z MSM, po negocjacjach dostałem zapis że
      ostateczna cena za m2 bedzie max 5% wyższa od przewidywanej, poza tym dziś chcę
      przeforsować zmianę punktu dot. wpłaty transz dla sp-ni, mianowicie jest tam
      mowa, że w razie opóźnień we wpłacie rat za mieszkanie sp-nia pobiera odsetki
      ustawowe, chcę zmienić ten zapis dodając " o ile opóźnienie nie zostało
      spowodowane opóźnieniem w postępie robót budowlanych" - niby nic, ale bank nie
      wpłaci kolejnych transz kredytu, jeśli postęp robót nie jest zgodny z
      harmonogramem.
      Mam pytanie - czy znależliście jakieś kruczki, ew. czy komuś z Was udało się
      przeforsować inne zmiany w umowie na korzyść klienta?

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
      • Gość: LEON Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 145.237.1.* 10.07.02, 14:44
        Na które osiedle się zdecydowałeś?
        • Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.153.60.* 10.07.02, 16:15
          Millenium - Ceramiczna
          • iml Re: MSM Nowy Dom 82 11.07.02, 09:37
            Witamy nowego sąsiada. Na który budynek się zdecydowałeś?
            • Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.153.60.* 22.07.02, 12:54
              Ja zasiedlę budynek I.
              Pytanko: Czy ktoś z was wie, czemu sp-nia tak usilnie poleca kredyty poprzez
              Big BG Millenium?
              Pytam z czystej ciekawości...
              • Gość: Przemo Re: MSM Nowy Dom 82 IP: *.ipartners.pl / 157.25.183.* 22.07.02, 14:23
                Bez przesady - niczego na siłę nikomu nie wciska. Po prostu w BIG Banku mają
                najniższe oprocentowanie w walutach obcych i koszt kredytu nie jest tak wysoki
                jak np. w PKO SA, a spółdzielni przecież zależy na sprzedaży
                pozdrawiam
                Przemek
                • Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.153.60.* 22.07.02, 17:04
                  Pracowałem w kredytach - bywa, że sp-nia ma z kredytu jakiś procencik ;-)
                  A tak na marginesie - oprocentwanie jest OK, ale prowizja - 1,5% wysoka
    • Gość: pisu Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 217.153.60.* 24.07.02, 11:51
      tylko odświeżam wątek
      • luzik1 Re: MSM Nowy Dom 82 24.07.02, 18:37
        Przeczytałem posty i jestem w szoku !
        Podajcie proszę namiary (tel., www lub mail) do tego "cudeńka",
        tej "perełeczki" - też chciałbym skorzystać !!
        A propos, czy oni nie są jakoś kapitałowo lub personalnie powiązani z firemką
        Nowy Dom 2000, a ci z kolei z Naszą Chatą, SM Praga itd. ??
        sami zobaczcie....(?)
        www.nowydom2000.com.pl
        • iml Re: MSM Nowy Dom 82 25.07.02, 10:18
          W Twoim poście daje się wyczuć nutę ironii, ale jeśli rzeczywiście jesteś
          zainteresowany podaję namiary:
          Ul. Targowa 33A paw. 30
          tel. 670-13-05, 670-11-93
          tel/fax 618-81-22
          www.nowydom82.com.pl

Strona jaką podałeś jest dość stara. Większość informacji jakie tam się
          znajdują jest datowana na 1998 rok. Inwestycje jakie ma realizować Nowy Dom 82
          są już dawno ukończone (osiedle Van Gogha, Arabska). Osobiście nie wiem czy
          istnieje jeszcze twór o nazwie Nowy Dom 2000. Na pewno istnieje Spółdzielnia
          Nowy Dom 82 i nie zanosi się na to, żeby przestała istnieć. Być może kiedyś
          ktoś próbował pośredniczyć w sprzedaży mieszkań, inwestycjach itp.
          próbując "zjednoczyć" działania kilku spółdzielni m.in. Nowego Domu 82.
          • luzik1 Re: MSM Nowy Dom 82 25.07.02, 11:58
            Ironię mam w genach, sorki, ale naprawdę jestem zainteresowany.
            Duże dzięki,
            luzik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka