Dodaj do ulubionych

raiffeisen + ekopark

IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 22:37
Ww bank odmówił mi kredytu na kupno mieszkania w ekoparku, pomimo
posiadanej zdolności kredytowej z "dużą górką".
Powód: brak pieczątki na decyzji pozwolenia na budowę.
Ekopark taką nie dysponuje bo są protesty zielonych, przyjaznego miasta,
itp organizacji.
Jak myślicie jest szansa na kredyt w innym banku?
A może dać sobie spokój z ekoparkiem bo raiffeisen wie, że z tą inwestycją
będą same kłopoty?
Czy ktoś dostał kredyt na tą inwestycję w jakimkolwiek banku?
Proszę o szybkie info.
Kończy mi się rezerwacja a ja bardzo chcę kupić tam mieszkanie.
Dzięki za wskazówki.

Adam
Obserwuj wątek
    • Gość: les Re: raiffeisen + ekopark IP: 80.50.34.* 06.12.04, 16:58
      Którego etapu dotyczy to pozwolenie na budowe?
    • Gość: Ewa Re: raiffeisen + ekopark IP: 212.160.172.* 07.12.04, 10:18
      Lepiej niech się pan zainteresuje inwestycją BRE "Park Mokotów" albo MPRO "Przy
      Oranżerii". Ta sama lokalizacja a inwestor pewniejszy i z wszystkimi
      pozwoleniami.
      • Gość: ap Re: raiffeisen + ekopark IP: *.acn.waw.pl 07.12.04, 22:51
        za bre dziękuję
        3 lata stał budynek a raczej jego zręby w wodzie
        prawdopodobnie izolacje, fundamenty nie są w dobrym stanie
        bre to ładnie zakamufluje i upłynni niedoinformowanym klientom

mpro trochę za drogie

a ekoparkk chyba nie jest bankrutem?
        nic nie mogę znaleźć na ich temat
        może ktoś podeśle jakiegoś linka?

pozdrawiam
        ap

• Gość: jbond Re: raiffeisen + ekopark IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.04, 23:06
          Heheh jak nie ma pozwolenia to daj se spokoj bo moze byc lipa! To jest naprawde
          wazne
          • Gość: ??? Re: raiffeisen + ekopark IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 11:57
            Swoją drogą ciekawe. Trzy inwestycje na tym terenie, a czepiają się tylko
            ekoparku?
            • Gość: les Re: raiffeisen + ekopark IP: 80.50.34.* 09.12.04, 10:20
              W eko-park powiedzieli mi, ze sprawa sporu z ekologami wymuszaczami haraczu
              dotyczy jedynie terenow, na ktorych jeszcze nie rozpoczeto zadnej inwestycji
              (dzialki za biurem sprzedazy). Faktycznie prace na etapach w budowie sa
              kontynuowane. Autor tego watku nie odpowiedzial, ktorego etapu dotyczy odmowa
              udzielenia kredytu przez raifeisen wiec dochodze do wniosku, ze moze po prostu
              jest to ktos nieprzychylny eko-parkowi, ktory chce odstraszyc potencjalnych
              nabywcow.
              • Gość: boy Re: raiffeisen + ekopark IP: 217.17.46.* 09.12.04, 10:49
                Proponuje troche rozwagi. Eko-Park slynie z tego ze w sposob brutany i
                bezpardonowy wprowadza ludzi blad. Na potwierdzenie moich slow proponuje po
                pierwsze przesledzenie wszytkich watkow ich dotyczacych na tym forum, a po
                drugie zapraszam do ich biura sprzedazy. Tam tak naprawde sami sie przekonacie
                jak bardzo sa nieuczciwi. Konkrety - prosze bardzo - zapytajcie o budynek
                handlowo-uslugowy na Polach Mokotowskich. To bedzie dla blokow bezposrednio
                sasiadujacych potworna zmora. Ale Eko-Park na temat tego budynku udaje ze nie
                wiele wie co jest z ich strony wielka nieuczciwoscia. Nie mozna przeciesz
                takiego faktu bagatelizowac ze wzgledu na olbrzymia uciazliwosc ze strony tego
                typu sasiedztwa.
              • Gość: ap Re: raiffeisen + ekopark IP: *.acn.waw.pl 09.12.04, 21:45
                dotyczy to etapu bolero
                jestem bliski rezygnacji, gdyż wszyscy ostrzegają mnie przed tym, że jak do
                momentu odbioru nie będzie ostatecznego ( prawomocnego)
                pozwolenia na budowę to nie będę mógł się wprowadzić, zameldować,
                ustanowić hipoteki i ciągle będę musiał płacić ubezpieczenie kredytu
                np. przez 2-3 lata, dopóki ekopark nie zakończy sporów sądowych z
                protestującymi ekologami
                gdzie mogę sprawdzić, czy jakieś sprawy przeciwko ekoparkowi
                toczą się w sądach (jakich - NSA?)
                panie z ekoparku za żadne skarby nic nie chcą powiedzieć o ewentualnych
                toczących się procesach
                dysponują tylko decyzją wojewody o oddaleniu zarzutów ekologów z grudnia 2003
                i utrzymaniu pozwolenia na budowę w mocy
                zdaniem raiffeisena decyzja ta została zaskarzona do NSA i z tego powodu
                nie chcą udzielić kredytu
                pieczątki na pozwoleniu na budowę zaświadczającej uprawomocnienie nie dostanę
                od ekoparku ("niech pan zapomni" - to słowa pań z ekoparku)
                i co Wy na to?

ap
                • Gość: les Re: raiffeisen + ekopark IP: 80.50.34.* 10.12.04, 10:07
                  Ta informacja faktycznie mnie zaskakuje. Negocjuje obecnie z eko-parkiem kupno
                  mieszkania. Kontaktowalem sie z kilkoma bankami miedzy innymi millenium,
                  multibankiem oraz fortis i te banki nie odmawiaja mi kredytu z powodu problemow
                  z pozwoleniem na budowe eko-parku. Byc moze raifaissen ma lepsze informacje.
                  Mozliwe jednak, ze ma inne standardy niz te banki. Jezeli ma Pan/Pani problem z
                  uzyskaniem kredytu w raifaissen proponuje sprawdzenie w innych bankach.
                  Zgodnie z moja wiedza ekologom-wymuszaczom nie udalo sie zablokowac budowy
                  rozpoczetych etapow. Problem jest tylko z planowanymi kolejnymi to jest na
                  dzialkach, ktore jeszcze leza 'odlogiem'.
                  Zalaczam artykul z GW:

Czy budowa osiedla Eko Park się opóźni?

Mariusz Jałoszewski 14-10-2004 , ostatnia aktualizacja 14-10-2004 23:12

Ekolodzy chcą zablokować budowę ekskluzywnego osiedla Eko Park. W czwartek
                  wygrali sprawę w sądzie, ale mimo to ich szanse są raczej marne

To już druga wygrana ekologów z urzędnikami, którzy zezwolili na budowę Eko
                  Parku w rejonie ul. Rostafińskich i Chodkiewicza, tuż obok Pola Mokotowskiego.
                  W jednym szyku przeciwko inwestycji stoją Liga Ochrony Przyrody, Ogólnopolskie
                  Towarzystwo Ochrony Ptaków i stowarzyszenia Zielone Mazowsze oraz Przyjazne
                  Miasto. Te ostatnie skompromitowało się przyjęciem 2 mln zł darowizny od
                  inwestora centrum Arkadia.

O co chodzi ekologom? Zarzucają, że osiedle na blisko dwa tysiące mieszkań
                  staje w klinie napowietrzającym centrum stolicy. Ich zdaniem złamano zapisy
                  planu zagospodarowania.

Nie udało im się jednak podważyć zezwoleń na budowę kolejnych etapów osiedla.
                  Za to wczoraj na wniosek Przyjaznego Miasta wojewódzki sąd administracyjny
                  odesłał do ponownego rozpatrzenia sprawę warunków zabudowy. Sąd nie podzielił
                  argumentów ekologów, ale uznał, że Samorządowe Kolegium Odwoławcze ma zbadać,
                  czy Przyjazne Miasto w ogóle może brać udział w sprawie tej inwestycji. Nie
                  wiadomo też, czy w terminie oprotestowało warunki zabudowy. Sędzia Tadeusz
                  Cysek zasugerował, że się spóźnili.

Podobny wyrok zapadł dwa lata temu. Jednak zdaniem sądu kolegium, badając wtedy
                  ponownie sprawę, nie wykonało jego zaleceń. Wygrana ekologów jest więc
                  pyrrusowa.

Wyrok jest nie prawomocny. Można złożyć od niego kasację do NSA. - To nasz
                  sukces. Sąd powiedział, że ekolodzy nie mają racji. Przez dwa-trzy lata trwała
                  niepotrzebna walka - skomentował dla "Gazety" prawnik Eko Parku mec. Zbigniew
                  Waraksa.

Ale zanim sprawa warunków ostatecznie się zamknie, inwestor będzie miał bałagan
                  w dokumentacji, co może spowodować perturbacje z uzyskaniem pozwolenia na
                  budowę sześciu ostatnich etapów osiedla. Jeśli do tego dojdzie inwestycja się
                  opóźni o kilka miesięcy. Mec. Waraksa uspokaja. Podkreśla, że zagrożenia nie
                  ma: - Nie widzę możliwości zahamowania budowy.

Klin budzi emocje

Ekolodzy i mieszkańcy Mokotowa oprotestowali też inne osiedla, które powstają w
                  rejonie klina napowietrzającego stolicę. Chcą zablokować budowę dwóch wieżowców
                  firmy Arche w rejonie ul. Woronicza oraz dużego osiedla Marina Mokotów przy ul.
                  Racławickiej, firmy PKO Inwestycje. Sprawy czekają na na rozpatrzenie.

• Gość: ap Re: raiffeisen + ekopark IP: 195.187.51.* 10.12.04, 12:24
                    to w koncu juz nie wiem!?
                    jakie jest niebezpieczenstwo tej inwestycji
                    (mowie o etapach na ktorych trwaja prace budowlane)
                    czy brak tej pieczatki moze uniemozliwic mi zamieszkanie (odbior, zameldowanie,
                    ustanowienie hipoteki itp.) w bolero
                    czy tez nie?

kredyt faktycznie mozna dostac w innym banku (PKO SA) bez tej cholernej
                    pieczatki
                    ap
                    • Gość: les Re: raiffeisen + ekopark IP: 80.50.34.* 10.12.04, 14:58
                      Ja nie jestem ekspertem w tych sprawach i jak napisalem jestem zaskoczony
                      informacja, ze raffeisen nie chce udzielic kredytu.
                      Wedlug mnie ekolodzy probuja wymusic haracz z ekoparku (udalo im sie w
                      przeszlosci na przyklad z inwestorow Arkadii) i probuja zaskarzyc co sie da aby
                      utudnic dzialalnosc ekoparkowi. Moga utrudnic. Prawo budowlane jest w Polsce
                      bardzo skomplikowane a w dodatku zostalo niedawno zmienione.
                      Zgodnie z informacjami, ktore ja posiadam (miedzy innymi z tego artykulu) nie
                      udalo sie ekoterrorystom podwazyc pozwolenia na budowe etapow rozpoczetych.
                      Niejasna jest natomiast sytuacja warunkow zabudowy. Wedlug starego prawa
                      budowlanego, inwestor potrzebowal najpierw zatwierdzenia warunkow zabudowy a
                      dopiero z warunkami zabudowy mogl sie starac o pozwolenie na budowe. Pozwolenie
                      na budowe oparte bylo o warunki zabudowy. Warunki zabudowy moga obejmowac caly
                      teren eko-parku. Natomiast kazdy etap ma na pewno oddzielne pozwolenie na
                      budowe. Prawo budowlane zmienilo sie od poczatku 2004 i teraz nie potrzeba
                      warunkow zabudowy jezeli teren jest objety szczegolowym planem zagospodarowania
                      przestrzennego. Watpie, czy ten teren jest objety, gdyz w Warszawie bardzo malo
                      terenow jest objetych (radni maja inne sprawy na glowie mimo, ze powinni
                      szczegolowe plany tworzyc na podstawie prawa z 1995 czy 1996 roku).

Sadze zatem, ze Eko-park musi miec wazne warunki zabudowy aby moc uzyskac nowe
                      pozwolenie na budowe na przyklad na kolejny etap. Moze chyba jednak kontynuowac
                      budowe rozpoczetych etapow na podstawie wydanych juz pozwolen na budowe. Nie
                      wiem jednak czy moze uzyskac pozwolenie na uzytkowanie budynku. Byc moze tego
                      wlasnie obawiaja sie w raffeisen. Niestety jezeli eko-park nie moze uzyskac
                      pozwolenia na uzytkowanie budynku to nie moze podpisywac notarialnych aktow
                      sprzedazy z nabywcami.
                      Przypuszczam, ze sad oddali skarge ekologow albo co najwyzej wystarczy jakas
                      modyfikacja warunkow zabudowy. To moze jednak potrwac. Mysle, ze ekolodzy na to
                      wlasnie licza - inwestorowi bardziej oplaca sie czesto zaplacic im haracz niz
                      wstrzymywac inwestycje.
                      Radze, zeby Pan/Pani poradzila sie kogos kto sie zna na prawie budowlanym (ja
                      tez mam zamiar to uczynic).
                      • Gość: ap Re: raiffeisen + ekopark IP: *.acn.waw.pl 10.12.04, 23:35
                        dotarłem do ciekawych informacji
                        w grudniu 2003 ekolodzy zaskażyli decyzję wojewody
                        o utrzymaniu pozwolenia na budowę z 10 grudnia 2003 do WSA
                        pierwsza rozprawa odbędzie się 14.12.2004 (prawie rok od zaskarżenie!)
                        Tego już panie z ekoparku nie mówią klientom!
                        Jeżeli sąd urzyma pozwolenie na budowę w mocy , to prawdopodobnie
                        zieloni zaskarżą je do NSA, czyli kolejny rok zabawy,
                        a bolero ma być oddane w 2 kw 2005.
                        Nie wiem co będzie, gdyby sąd uchyli pozwolenie na budowę?
                        Budowa chyba nie zostanie wstrzymana?
                        Jeżeli nawet budowę dokończą, to w przypadku negatywnej decyzji sądu (dla
                        ekoparku), deweloper nie dostanie pozwolenia na użytkowanie.
                        Jakby ktoś był zainteresowany to dysponuję numerem akt sprawy w WSA.

pozdrawiam zainteresowanych
                        ap
                        • Gość: twolek Re: raiffeisen + ekopark IP: *.aster.pl 19.12.04, 20:01
                          Faktycznie brak formlanego pozwolenia na uzytkowanie stwarza duzo problemow dla
                          nabywcy mieszkania (brak aktu notarialnego,meldunku, hipoteki etc.) Z drugiej
                          strony to olbrzymi problem dla developera - brak pozwolenia na uzytkowanie
                          uniemozliwia formalny odbior mieszkania przez nabywce,a to z kolei nie pozwala
                          na szybkie przerzucenie na niego kosztow uzytkowania nieruchomosci
                          (administracja,energia,podatki gruntowe itd). Tak wiec, rowniez w interesie
                          inwestora lezy bardzo szybkie uzykanie takiego dokumentu.Tak czy inaczej,Ekopark
                          bedzie musial doazyc do zalatwienia tej sprawy w ten (czy inny ;-) sposob.
                          Pozdrawiam twolek
                        • kwitek271 Re: raiffeisen + ekopark 10.01.05, 14:51
                          Poprosze o nr akt sprawy w WSA
        • Gość: Ewa Re: raiffeisen + ekopark IP: 212.160.172.* 09.12.04, 17:05
          Co do BRE-locum to ktoś pana wprowadził w błąd, gdyż faktycznie w związku z
          kłopotami Mostostalu (poprzedni inwestor) był roczny przestój w budowie ale
          wtedy stały już 3 kondygnacje budynków.
          Natomiast co do fundamentów stojących przez rok w wodzie to dotyczy to budowy
          jaka mieści się między kompleksem "Serenata" a "Parkiem Mokotów".
          • Gość: les Re: raiffeisen + ekopark IP: 80.50.34.* 10.12.04, 09:57
            Przeciez bre.locum to wlasnie ta budowa obok serenaty. Na poludnie od stojacego
            juz etapu quatro eko-park buduje serenate a za nim dalej znajduje sie dawna
            budowa mostostalu obecnie bre.locum. Nie ma tam zadnej innej, chyba, ze chodzi
            Pani o budowe m.p.r.o, ktora znajduje sie z drugiej strony terenu przy
            oranzerii tj. na polnoc od quatro, od ktorego jest jeszcze oddzielone dzialka
            gdzie ma powstac kompleks uslugowo-handlowy.
            • Gość: geograf Re: raiffeisen + ekopark IP: *.aster.pl 10.12.04, 10:17
              Uporządkujmy informacje. Na zachód od Białego Kamienia mamy od północy (a więc
              od ul. Rostafińskich przy Polu Mokotowskim): Allegretto (oddane 2001), Bolero
              (stan surowy zamnięty), Cameratta (stan surowy otwarty), Delicato (goły plac
              bez budowy). Dalej jest uliczka Żaryna i blaszak Ekoparku.
              Na wschód od Białego Kamienia mamy również od strony Pola: Oranżerię I (MPRO,
              oddane 2003), Oranżerię II (MPRO, etap dziury w ziemi), biurowiec Ekoparku
              (pusty plac, na razie bez wbitej łopaty), a po drugiej stronie ulicy Żaryna
              Quattro (po zachodniej stronie przy nowej uliczce Chodkiewicza) i Rapsodię (po
              wschodniej stronie przy działkach). Dalej na południe budują Serenatę (doszli
              do trzeciej kondygnacji całość ma 4-7 pięter). Między Serenatą a działakami
              wcisną jeszcze Siutę w stylu Rapsodii (czyli chudy, wysoki). Całe to
              zbiorowisko budów kończy BRE lokum (ex Mostostal, obecnie Park Mokotów) przy
              Paszkowskiego (przedłużenie Madalińskiego).
              Szczerze mówiąc w błotnistej wodzie pławił się cały teren na południe od
              Quattro przez kilkanaście miesięcy, ale nie znam się na budownictwie i nie mam
              pojęcia czy wpłynęło to negatywnie na jakość konstrukcji.
              • Gość: les Re: raiffeisen + ekopark IP: 80.50.34.* 10.12.04, 10:46
                Wywod geograficzny jest jak najbardziej poprawny.

Caly teren na poludnie od quatro plawil sie w blocie ale wowczas
                serenata istniala tylko w planach architektonicznych natomiast
                mostostal zaprzestal budowy z dnia na dzien zostawiajac wybudowane
                tylko fundamenty w dziurze w ziemi, ktora zamienila sie rychlo w staw.

Ja sie radzilem inzynierow budowlanych odnosnie takich fundamentow i opinia
                jest niejednoznaczna. Na pewno bre.locum musialo wykonac jakies prace nad tymi
                fundamentami inaczej inwestycja nie bylaby zaaprobowana przez nadzor budowlany.
                Nikt jednak nie moze zagwarantowac, iz po ilus latach nie pojawia sie problemy
                z budynkiem. Wowczas to wspolnota mieszkaniowa bedzie musiala wylozyc pieniadze
                na ewentualne wzmacnianie fundamentow itd.
                Wedlug mnie istnieje jakis powod, dla ktorego bre.locum sprzedaje mieszkania
                sporo taniej niz eko-park. Teraz jest moze taniej ale czy w przyszlosci nie
                trzeba bedzie za to zaplacic?
                Eko-park ma faktycznie kiepskich sprzedawcow, ktorzy potrafia zniechecic
                klienta. Niemniej wybudowali juz kilka calkiem udanych etapow. Obecnie wyglada,
                ze pozyskali sporo klientow wiec nie powinni miec problemow z plynnoscia
                finansowa w najblizszym czasie (w przeszlosci przeciez oddali dzialki obecnej
                inwestycji bre.locum za dlugi mostostalowi).

• Gość: geograf Re: raiffeisen + ekopark IP: *.aster.pl 10.12.04, 16:35
                  Jeżeli chodzi o ceny w BRE lokum, to są porównywalne z tańszymi budynkami
                  Ekoparku (zdecydowanie niższe są jedynie od tzw. "kameralnych rezydencji"
                  (cokolwiek to oznacza, hehe), czyli Bolero i Cameraty).
                  Zagadkowy jest natomiast wykop, który zlokalizowałem pomiędzy Serenatą a BRE
                  lokum. Nie ma pojęcia do kogo należy ten teren. Są tam jakieś fundamenty na
                  obszarze ok. 200*50m.
                • Gość: Anna Re: raiffeisen + ekopark do geografa IP: *.konstancin.net 10.12.04, 16:39
                  A moze wiesz gdzie maja mieszkania ( w rozsadnej cenie)powyzej 100 metrow,
                  lecz koniecznie gotowe do odbioru,bo mam zasade , ze jak nie dotkne to nie
                  place.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: geograf Re: raiffeisen + ekopark do geografa IP: *.aster.pl 10.12.04, 17:03
                    Jeżeli chodzio Eko, to sprawdź w Rapsodii. Maja jeszcze wolne 100 m2. Pow.100 m
                    (dwupoziomowe, ale nie tylko) są jeszcze do kupienia w Quattro. Tak mi się
                    wydaje. Ceny niższe niż w Bolero i MPRO, z metra porównywalne z BRE lokum.
              • mickeyy Re: raiffeisen + ekopark 11.12.04, 16:27
                Wydaje sie Pan jedyna dobrze zorientowana osoba na Forum. Czy moze Pan wie co bedzie na zachod od BRE Locum, Serenaty i Quattro i kiedy Eko bedzie tam budowac? Bede zobowiazany za odpowiedz - jesli mozna prosic na maila mickeyy@interia.pl
                Serdecznie pozdrawiam
                • Gość: geograf Re: raiffeisen + ekopark IP: *.aster.pl 11.12.04, 16:53
                  wysłałem maila z kompletem informacji
                  pozdrawiam
                  • hkobus Re: raiffeisen + ekopark 13.04.05, 10:15
                    Witam!
                    Czy mozesz na forum zamiescic ten komplet informacji. Interesuje sie Serenata,
                    i to wlasnie tym zachodnim 7 pietrowcem. Jakie uslugi czy biura maja tam sie
                    znalezc???
                • Gość: mm Re: raiffeisen + ekopark IP: *.aster.pl 02.04.05, 13:34
                  ja takze interesuje sie dalszym rozwojem wydarzen na terenie eko parku
                  mickeyy, czy moge prosic o przeslanie mi mailem iformacji, ktore dostales ?

Baaardzo dziekuje z gory !

Ja osobiscie probowalem czegos dowiedziec sie w biurze APA Kurylowicz,
                  projektanta osiedla. Pokazano mi teczke szkicow czwartej czesci niskeij
                  zabudowy czyli Delicata. Wygladala bardzo ciekawie, duzo drewna jak pierwszy
                  etap przy polach m. sprzedaz ponoc w lipcu wg ekoparku. Etap kolo biura, czyli
                  zdaje sie b5 mial sie zaczac w kwietniu ale znow mowia ze sprzedaz rozpocznie
                  sie miesiac pozniej.

Czy ktos ma jakies swieze informacje odnosnie pozwolenia na budowe osiedla EP ?

pozdrawiam seredcznie i dziekuje z gory za info !

mellow@acn.waw.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka