Gość: anita (F) Popękane ściany (tynki) IP: 217.153.88.* 07.02.05, 12:56 Cześć, a ja mam pytanie czy zauważyliście u siebie pęknięcia ścian? U mnie (F) chyba w 4 miejscach mam pionowe pęknięcia od sufitu do podłogi. Pęknięcia są co prawda na ścianach nośnych, więc prawdopodobnie z powodu osadzania sie budynku. Ale nie spodziewałam się, że pojawią się tak szybko i w tylu miejscach. Dajcie znać jak jest u Was. I jeszcze jedno pytanie czy nie sądzicie, że zaczynanie wiercenia w sobotę od 8 rano to nie za wcześnie? Szczerze mówiąc mam dosyć walenia przez całą sobotę. Rozumiem, że ktoś chce wykończyć mieszkanie ale niech zdaje sobie sprawę, że w budynku juz mieszkają ludzie. Ja nie prowadziłam robót w sobote ani tym bardziej w niedzielę. pozdrawiam Anita (F) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Stoen IP: 217.153.187.* 07.02.05, 14:44 Potwierdzam - sprawdzajcie liczniki - mój również był źle przypisany akurat za mój prąd buliłby sąsiad... (ja jestem w połowie prac wykończeniowych u niego nie ma nawet zarówek - nie pytajcie skąd wiem ;-)) Permanentna inwigilacja c.d. Odpowiedz Link Zgłoś
bishkopt LICZNIKI 07.02.05, 22:48 U MNIE ZAMIENIONY Z SASIADEM BYL LICZNIK WODY GORACEJ. NA SZCZESCIE TO SZYBKO ZAUWAZYLEM :). Wiec nie tylko liczniki pradu pozamnieniali "specjalisci" z Mostostalu. SPRAWDZAJCIE LICZNIKI NOWI MIESZKANCY!! Odpowiedz Link Zgłoś
bishkopt Re: Popękane ściany (tynki) 07.02.05, 22:44 Witam u mnie w jednym miejscu pojawilo sie pekniecie sciany, w sytyacji gdy mam juz pomalowane sciany na czysto i prawie wykonczone mieszkanie troche przeraza mnie ekipa z mostostalu naprawiajaca pekniecia gdyz w ramach gwarancji chyba powinni to poprawic.A TAK NAWIASEM TO CZY NA KLATCE NIE POPRAWIALI DZIS PĘKNIEC? Nie wiem jak na innych pietrach ale na 3 jest istna mozaika rys na scianach (chyba swiezy gips). Czy ktos ma informacje na temat tego co tu sie dzialo w ciagu dnia?? sasiad F Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piach "Mikro" wentylacja IP: 212.160.172.* 08.02.05, 10:23 Czy macie moze problemy z tzw. mikrowentylacja? Chodzi mi o te plastikowe pudeleczko znajdujace sie na srodkowych drzwiach balkonowych nad oknem. Niezaleznie od tego czy sie je zamknie czy otworzy wieje jak cholera a jak na zewnatrz jest -15C to nie jest to co tygrysy lubia najbardziej... Spotkaliscie sie moze juz z takim problemem? Pozdrawiam, Piach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: "Mikro" wentylacja IP: *.aster.pl 08.02.05, 11:26 Witam, Tak ja mam identyczny problem. Zgłosiłem to do spółdzielni i podobno MI ma się tym zająć. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania liczniki IP: 213.17.170.* 08.02.05, 13:16 a jak sprawdzić czy liczniki są moje, a nie sąsiada. ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: liczniki IP: *.3.pl 09.02.05, 18:28 W skrzynce z bezpiecznikami jest główny wyłącznik (ten najszerszy). rzeba go wyłązyć i obserwować który licznik się zatrzymał. KK Odpowiedz Link Zgłoś
fidelity Domofon - działa, czy nie? 09.02.05, 00:00 Odkryłam dziś, zresztą SMAJA też, że nie działają domofony...O co tu chodzi, w poniedziałek rano jeszcze dział:( Asia, nie moge do Ciebie zadzwonić...buuuuuuuu. A następna kwestia - co za debil wyrzuca smieci w windzie w sekcji E? Ludzie są nienormalni, mam nadzieję, że żaden z moich sąsiadów nie jest aż tak niepoważny. Tylko skąd się wzięły w windzie opakowania po Marlboro, butelki po piwie i papierki po marsach i inne dziwne rzeczy????Tak trudno jest szanować coś, za co zapłaciło się tyle pieniędzy? nie qmam zachowania co poniektórych Magda (E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Domofon - działa, czy nie? 09.02.05, 08:56 No własnie weszłam , żeby zapytać sąsiadów czy działa domofon? Gdzie to trzeba zgłosić chyba do MI. Postaram się dzisiaj do nich zadzwonić i dam znać. A jak z wodą? Bo ja muszę po odkręceniu kranu czekać dobrą chwilę aż zleci zimna woda i dopiero leci ciepła a przecież licznik bije. Odnoszę wrażenie jakby ta woda leciała przez jakiś ogrzewacz a przecież mamy chyba ciepłą wodę miejską a nie z własnej kotłowni. jak jest u Was, leci od razu ciepła? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Lokal 61 sekcja E 09.02.05, 09:08 Sąsiedzie, Byłam na poczcie i Pani prosiła o przekazanie, że uzbierało sie strasznie duzo listów grudniowych i styczniowych i w końcu będzie musiała zacząć je odsyłac do nadawców. Poczta znajduje się na ulicy Samolotowej na tyłach sklepu rowerowego GIANT. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
irek11 poczta 25.02.05, 15:09 nie ma skrzynek = nie przyjdzie żaden list ani przesyłka? Trzeba iść do urzędu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania rury kanalizacyjne sekcja D IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.05, 15:58 Mam pytanie, czy macie problemy z kanalizacją. Niby rury są ok (własnie wyszedł ode mnie hydraulik), ale woda z toalety nie zchodzi prawidłowo. Czy to tylko mój problem, czy Wy macie podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Domofon - działa, czy nie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:28 Uff! centrala domofonowa w E została wreszcie naprawiona! Odpowiedz Link Zgłoś
smaja przydziały przez SM 04.03.05, 14:25 Witajcie, Czy dostaliście już zawiadomienia z SM Gocław o terminach przydziału mieszkań? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
magdii Re: przydziały przez SM 04.03.05, 15:41 Nie!! Wg SMGI z wtorku - przydziały będą pod koniec marca, wg MI z czwartku - przydziały będa na początku kwietnia .......... Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: przydziały przez SM 04.03.05, 18:36 A ja dzisiaj dzwoniłam do SM, dział członkowski i poinformowano mnie, że przydziały od 15 marca i już zostały wysłane powiadomienia. Ciekawa jestem czy przed przydziałami zostaną zawieszone skrzynki na listy? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu1 Re: Popękane ściany (tynki) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:27 Z tego, co wiem każdy budynek przez pierwsze 2-3 lata osiada i jest to normalne i nieuniknione zjawisko. Musimy jeszcze podczas gwarancji zmobilizować wykonawcę do usunięcia rys i spękań po naszym zgłoszeniu. Njlepiej wyczekać i pod koniec gwarancji zgłosić hurtem wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Opóźnienie w oddaniu garaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:06 Kto z Was kupił podziemne miejsce postojowe dawno temu i od paru ładnych miesięcy czeka na możliwość skorzystania z niego? Bardzo proszę o kontakt na priv: konrad (małpa) fotel (kropka) net K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK TPSA IP: *.3.pl 09.02.05, 18:30 Kochani, jeśli ktoś ma jakiś telefon do kogoś z TPSA, kto "zajmuje się" naszym blokiem to proszę o informację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: TPSA IP: 212.160.172.* 10.02.05, 08:53 Mam znajomego w TP przedstaw problem spróbuję go spytać Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: TPSA IP: 217.153.88.* 10.02.05, 10:37 Nic to nie da. Ja tez mam znajomych w tepsie a nawet na centrali po drugiej stronie ulicy. możliwości techniczne są ale tepsie nie zależy chyba na klientach. Ja prawdopodobnie skorzystam z oferty Aster na telefon. moi znajomi korzystają i sobie chwalą. pozdr Anita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad telefon - najlepsze rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:07 Najlepsze rozwiązanie - Internet od Astera i własny numer w Tlenofonie. I niech TPSA spada na drzewo. K. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja CD cena 1 m ciepłej wody 15.02.05, 09:40 Witajcie, Mam następujące pytania: jaki jest koszt 1 m ciepłej wody w sekcji CD? czy w Waszych sekcjach również z kranu ciepłej wody leci na początku zimna i dopiero po jakimś czasie leci ciepła (po kilkunastu sekundach)? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: 217.153.130.* 15.02.05, 11:04 witaj, nie mam przed sobą wydruku opłat czynszowych, ale woda zimna kosztuje niecałe 5 zł /1 metr sześc, woda ciepła 14 zł z groszami (liczą ją jako woda zimna + koszt podgrzania - 9 zł z hakiem za 1 metr sześc). W czynszu SMGL przyjmuje ryczałtem 5 m wody zimnej i 2,5 m ciepłej miesięcznie na każdą osobę zgłoszoną do zamieszkania. Co 6 miesięcy odczytują liczniki i przekazują rozliczenie zużycia faktycznego ( dopłata lub nadpłata). Woda z kranu rzeczywiście wypływa najpierw zimna, ale to chyba standard. Aby skrócić czas oczekiwania do kilku sekund odkręcam mocny strumień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: *.3.pl / *.3.pl 15.02.05, 23:05 Ponieważ pytanie o tę zimną wodę pojawia się nie pierwszy raz, postanowiłem sobie popisać. > Woda z kranu rzeczywiście wypływa najpierw zimna, ale to chyba standard. Ja bym zaryzykował twierdzenie, że przy takiej instalacji, jaka jest u nas w budynku to najbardziej naturalne. > Aby > skrócić czas oczekiwania do kilku sekund odkręcam mocny strumień. Trzeba dodać, że operacja opisana przez przedpiścę nie ma żadnego wpływu na ilość wody zmierzonej przez licznik. Wychodzi tyle samo, jeśli będzie lecieć wolniej. Tyle, że samopoczucie lepsze. Dlaczego najpierw zimna? Wydaje mi się to proste (powiedziałbym na poziomie fizyki szkoły średniej). Ciepła jest tylko tam, gdzie płynie na bieżąco. W najprostszym przypadku od rozgałęzienia w pionie do kranu jest parę metrów rury z oziębioną wodą (chyba, że ktoś ma ogrzewane rury w wylewce...?) i ona musi po prostu zlecieć. Gdyby zdarzyło się tak, że w danym pionie nikt nie używał wody przez dłuższą chwilę (np. rano), trzeba poczekać jeszcze dłużej, bo woda i w pionach się musi uzupełnić ciepłą z rozdzielnika (a może płynie cały czas? tylko kto za to by płacił...), który pewnie jest gdzieś pod budynkiem. Ot takie pomysły i domysły... Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: CD cena 1 m ciepłej wody 16.02.05, 10:10 Tak wiem, że przy takiej instalacji jaką mamy to jest normalne, że woda leci zimna zamiast ciepłej (bo sie oziębiła gdzieś tam w rurach), ponieważ cyrkulacja wody odbywa się tylko w pionach a nie ma cyrkulcji wewnątrz lokalowej. Nie znam sie na tym i tak się zastanawiam, czy już się teraz nie buduje mieszkań z cyrukacją wewnątrz lokalu? Czy może projektant oszczędzał już w fazie projektu? Żeby uzyskać ciepłą wodę muszę najpierw spuścić z kranu zimną za którą płacę jak za ciepłą (nie wiem ile to jest metrów wody w skali miesiąca), która po prostu jest zmarnowana. No cóż jak tak ma być to muszę się po prostu chyba do tego marnotrastwa przyzwyczaić jak również pogodzić z faktem, że płacę za coś czego nie otrzymuję. Tak więc i woda i moje pieniądze są wywalane do ścieków. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: *.pkobp.pl 16.02.05, 16:21 > No cóż jak tak ma być to muszę się po prostu chyba do tego marnotrastwa > przyzwyczaić jak również pogodzić z faktem, że płacę za coś czego nie > otrzymuję. Tak więc i woda i moje pieniądze są wywalane do ścieków. Powiedzmy, że chcesz upiec ciasto. Piekarnik potrzebuje trochę czasu, żeby osiągnąć 200 stopni (czy 150 - nie mam pojęcia w jakiej temp. piecze się ciasto). Rozumując analogicznie do wody, płacisz niepotrzebnie za czas rozgrzewania piekarnika. Tak samo chcesz upiec ciasto w 200 stopniach, jak wykąpać się w ciepłej wodzie. A tu się okazuje, że potrzebny jest 'rozruch'... Dlaczego nie zauważasz piekarnika a zauważasz wodę? Kwestia przyzwyczajenia? Parę innych przykładów martnotrastwa by się znalazło. Rozchodzi się jednak o to, żeby te minusy nie przesłoniły wam plusów - parafrazując Ryśka... Np. piony masz poza mieszkaniem (to akurat słabe, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy ;) ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: 80.252.4.* 16.02.05, 16:30 Dobry jesteś, chyba otworze konto w pkobp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bor Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: 217.153.114.* 16.02.05, 16:50 Ależ ty tę wodę ciepłą otrzymujesz, tylko jej nie zużywasz. Licznik pobranej wody jest tuż za odgałęzieniem z pionu, czyli po odkręceniu kranu na licznik wpływa woda ciepła. I jeśli miałabyś odkręcony kran cały czas leciałaby tylko ciepła woda. Niestety po zakręceniu kranu woda w rurach za licznikiem stoi i się ochładza. Nie spotkałem się z cyrkulacją wody ciepłej wewnątrz lokalu. Jedynym rozwiązaniem byłoby zamontowanie kranów, jak najbliżej pionów, a to oznaczałoby, że masz co najmniej 2 piony w mieszkaniu, a na każdym z nich licznik i do jego odczytu ktoś musiałby wchodzić do mieszkania. Wolę już poczekać na wypływ ciepłej wody kilka sekund. A ile tej wody zbędnej jest można łatwo policzyć: długość rur od pionu do kranu x pole przekroju rury x ilość odkręceń. Nie są to liczby porażające, przyjmując założenie że rury mają średnicę 1/2 cala i odległość jest 4 m otrzymujemy: 4x(3,14x0,0125^2)/4=0,00049 m3. Czyli, żeby uzbierać 1 m3 musisz puścić wodę 2040 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: CD cena 1 m ciepłej wody 16.02.05, 20:56 Dzięki za wyjaśnienie. pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Opóźnienie w oddaniu garaży IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 19:26 No własnie co z garażami, moja stawka za miesiąc to 200zł, tyle bym zarobila wynajmując miejsce. Niech mostostal płaci, to są utracone korzysci przez nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka1715 Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.crowley.pl 15.02.05, 20:36 Szukamy osób, które (podobnie, jak my) kupiły mieszkanie na osiedlu Iskra i do tej pory go nie odebrały. Spóźnienie sięga już 3 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 15.02.05, 23:10 mieszkanie????, w której sekcji, wedlug mojej wiedzy to mieszkania oddali w terminie, natomiast garaż ma opóźnienie,muszę skonsultować sie z moim prawnikiem czy mam podstway do wystąpienia o odszkodowanie z tytułu przekroczenia terminu oddania garaży do użytku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 18.02.05, 07:46 Witam, Według mojej wiedzy to w żadnej sekcji mieszkań nie oddali w terminie. Nie wiem jak w waszych umowach ale w mojej (sekcja C) miałem zapis definiujący co to znaczy oddanie mieszkania. U mnie było zapisane, że jest to moment przekazania spółdzielni budynku, co w przypadku waszych sekcji nie nastąpiło jeszcze. Jeśli więc i z waszych umów wynikają nie dotrzymanie terminu przez MI proponuję powalczyć o sowje pieniądze. Moja propozycja jest też taka aby pisma te przesyłać do Zarządu Spółdzielni, który jest odpowiedzialny za kontrakt jaki został podpisany między MI a SMGL i powinien wam pomóc w uzyskaniu tych kar od MI. (Jeśli nie będzie go z czego rozliczyć na walnym). Z mojego doświadczenie pisanie zbiorowych pism nic nie daje. MI w naszym przypadku (sekcje C i D) nie zareagował na te pisma. I tak przeprowadzał z większością negocjacje indywidualne. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Spóźniony odbiór mieszkania 18.02.05, 09:46 Witaj Przemku, W mojej umowie dla sekcji E nie ma niestety zapisu, o tym, że oddanie jest to przekazanie do SMGL. jeżeli chodzi o SMGL to ona ma umowę z MI na odbiór sekcji E do końca czerwca 2005 roku i SMGL nie widzi żadnych niedociągnięć ze strony MI. SMGL nie widzi również nic dziwnego w tym, że pozwolenie na użytkowanie dla sekcji E będzie w jakiejś tam bliżej nieokreślonej przyszłości. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.02.05, 11:14 Komu oddali mieszkanie w terminie i w której sekcji??? To, że dostaliście klucze budowlane nie oznacza, że otrzymaliście mieszkanie w terminie! Mieszkacie na dziko dopóki nie dostaniecie przydziału od SMGL i prawdę mówiąc oficjalnie Was tam nie ma! Większość Urzędów Skarbowych nie honoruje np. odliczeń związanych z tzw. ulgą remontową sprzed daty otrzymania tytułu prawnego do lokalu, a takim tytułem nie jest z całą pewnością jakiś świstek przekazany wraz z kluczami przez MI. To samo tyczy się odsetek od kredytów mieszkaniowych. Konsultacja z prawnikiem wskazana! Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 18.02.05, 12:37 Dokładnie, Nie dajcie sobie wmówić, że jest wszystko ok ze strony MI. Przejrzyjcie dokładnie swoja umowę i prawo budowlane. MI kolejny raz liczy na to, że w końcu odpuścicie. Piszcie do nich pisma koniecznie do wiadomości Zarządu SMGL wkońcu jesteście spółdzielcami więc Zarząd ma bronić waszych interesów. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:23 U mnie w umowie jest zapis, że jak mnie poinformują o terminie odbioru technicznego na czas, to nic mi się już od nich nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: 217.153.130.* 18.02.05, 15:46 Dopisując się do postu Gośki, niejako tradycyjnie już dodam, że fiskus nie honoruje również wydatków na remont/modernizację lokalu, który formalnie nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Spóźniony odbiór mieszkania 18.02.05, 16:49 Wbrew temu co można przeczytać na forum ja mam inną opinię. Wysłałem pismo do mojego US W-wa Praga i dostałem pisemne potwierdzenie, że protokół przekazania lokalu, który uwzględnia koszty eksploatacji, jest wystarczającym dokumentem uprawniającym do skorzystania z ulgi remontowej. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 11:04 To ciekawe. Ja też dostałam opinię mojego US Śródmieście, ale zasadniczo inną. Wiem, że US często stosują odmienne interpretacje różnych przepisów, ale w tym wypadku sprawa rozbija się o tytuł prawny do lokalu, którym, i przy tym będę się upierać, nie jest protokół przekazania lokalu przez MI, a tu przepis jest jasny. Nie ma możliwości skorzystania z ulgi przed datą przekazania do użytkowania budynku. To co płacicie do MI to też w zasadzie nie są koszty eksploatacyjne tylko cześć kosztów budowy - za prąd, wywóz śmieci i nie wiem co jeszcze. Jestem pewna, że gdybyś o to samo zapytał Izbę Skarbową, dostałbyś inną odpowiedź. Poza tym, czy załączyłeś do zapytania kopię tego protokołu, czy napisałeś, że mieszkanie jest spółdzielcze, a protokół jest wystawiony przez developera, i że budynek nie ma jeszcze pozwolenia do użytkowanie? Mam w pracy częsty kontakt z US i w wielu istotnych sprawach spotkałam się z wadliwymi ich rozstrzygnięciami. No ale nie chcę Cię straszyć. Oby nie spotkała Cię kontrola US w ciągu najbliższych 5-ciu lat i nie przeprowadzała jej osoba, która ma inne zdanie na cały ten temat. Wg. mnie są mocne podstawy, aby opinię, którą dostałeś podważyć. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C-do jack07 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: 217.153.130.* 21.02.05, 12:48 Myślę, że to co napiasałeś jest prawdziwe w przypadku zakupu mieszkania od developera, w sytuacji gdy budynek jest odebrany przez nadzór budowlany,lokal przekazany nabywcy, a występują opóźnienia w sporządzeniu aktu notarialnego. W takiej sytuacji fiskus honoruje protokół odbioru lokalu jako tytuł prawny. Wydaje mi się, że występując o interpretację do US nie ujawniłeś jednak, że odebrany od wykonawcy lokal znajduje się w budynku, który w chwili ponoszenia kosztów oficjalnie nie istnieje. To ważna okoliczność i obawiam się, że jak się urzędnik w tym połapie, to nie będzie go wiązać udzielona wcześniej interpretacja i stwierdzi np., że w tej sytuacji protokół może być uważany jedynie jako dowód wydania przedmiotu umowy przez MI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re:Członkostwo IP: 80.252.4.* 21.02.05, 16:13 Czy wszyscy sąsiedzi z E,F,G,H wykupili członkostwo w spółdzielni? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 10:17 Nie. My nie wykupiliśmy, ponieważ SM w umowie "oświadczyła nam, że przyjmują nas w poczet członków”, przez co należy rozumieć, że już jesteśmy członkami. Dodatkowo istotne jest to, że SM w Statucie wyraźnie pisze, że realizuje cele mieszkaniowe dla członków spółdzielni, więc sprzedaż lokalu osobie niebędącej członkiem jest złamaniem regulaminu. W chwili obecnej po wielu rozmowach z Zarządem SM w luźnych rozmowach potwierdzają nasze stanowisko tj. "prezio Sienkiewicz" mówił kilkakrotnie, że rzeczywiście jest to błąd w umowie, ponieważ powinny być w niej informacje o opłatach, jednak już oficjalne stanowisko jest zgoła odmienne. Na wysłanych kilka pism z prośbą o przedstawienie nam naszego statusu w chwili podpisania umowy ( byliśmy czy nie byliśmy członkami SM) dostaliśmy odpowiedzi niemającego nic wspólnego z pytaniem tzn. mocno wymijające. Uważam, że wynika to z tego, że nie mogą jednoznacznie wskazać, że nie byliśmy, bo by sami przyznali się do złamania regulaminu, a i nie mogą potwierdzić naszego członkostwa, bo byśmy byli nadal i nie musieli wpłacać wpisowego. Sytuacja jest nieco patowa, ale jestem umówiony na spotkanie w Ministerstwie Infrastruktury w celu przedstawienia całej sytuacji. Jak to nie pomoże to pozostaje sąd jak to sam powiedział "prezio" jak to ładnie ujął, chociaż umowa jest niefortunna nie zmienią stanowiska, ponieważ by otworzyło to drogę pozostałym, którzy kupili mieszkanie od MI&SM a koszty procesu i ewentualnego odszkodowania (nie zrealizowana premia gwarancyjna z książeczek mieszkaniowych) są kroplą w morzu wydatków SM. Na taką niegospodarność nie mam słów (przynajmniej publicznie). Tak przy okazji jestem ciekawy jak SM gospodaruje naszymi finansami czy aby na pewno z należytą starannością. Pozdrawiam D Ps. Bardzo chętnie porozmawiam z zainteresowanymi tym tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re:Członkostwo IP: 80.252.4.* 22.02.05, 11:24 Dzięki za info do mnie zadzwonili i powiedzieli że tylko ja nie wykupiłem członkostwa, wiec szybko polecialem do spółdzielni po wniosek a na miejscu okazało się że tylko kilka procent właścicieli mieszkań jest członkami spółdzielni ( nie licząc sekcji C i D ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 11:55 Mam pytanie wpłaciłeś wpisowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re:Członkostwo IP: 80.252.4.* 22.02.05, 12:49 Jeszcze nie, ale zrobię to w tym tygodniu. To niezła kasa więc pewnie każdy zwleka jak najdłużej, w końcu wydatków nie brakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re:Członkostwo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 14:46 W kwestii członkostwa SMGL: możemy mieszkać i nie być członkami SMGL, tym bardziej jeśli ktoś traktuje tymczasowo obecny stan i planuje docelowo mieszkać w mieszkaniu własnościowym hipotecznym. To może się stać nie wcześniej jak za dwa lata od wystąpienia do SM z roszczeniem przekształcenia prawa do lokalu w odrębną własność. Wiele osób z sekcji C, D z takim roszczeniem już wystąpiło, więc teoretycznie licznik zaczął bieg jakiś rok temu. Co prawda, jak sama nazwa tego procesu wskazuje, przekształcić można w prawo odrębnej własności... no właśnie, w tym wypadku co? Mimo wszystko dobrze by było, gdyby większość z Was "przełknęła" jakoś wysokość opłat zw. z członkostwem i zdecydowała się na to. Tylko wtedy będziecie mogli decydować o tym co dzieje się w spółdzielni. Nie ukrywam, że jest wiele bardzo ważnych spraw, do których jesteście nam potrzebni jako członkowie. Im nas więcej tym lepiej, w przeciwnym wypadku o rozstrzygnięciach tych spraw, nie koniecznie dla nas korzystnych, zadecydują obcy ludzie, którzy mają nas w nosie! Mam nadzieję, że Wy nie macie tego w nosie. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 15:32 Przyznam się szczerze, że jest to rozsądna argumentacja za członkostwem. Bo zgodnie z ustawą o SM tylko jako członek SM mogę wystąpić o wgląd w finanse spółdzielni, oczywiście i to nie jest łatwe, bo jak wiemy władze SM nie są chętne do takiej kontroli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re:Członkostwo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 15:47 Witam Danielu! Sekcja I, prawda? Szczerze mówiąc, jest wiele bardziej istotnych dla nas spraw niż kontrola finansów SM. I musimy się w nie zaangażować w miarę dużą grupą. Zacznie się jak Was zasiedlą. Nie chcę się tu rozpisywać, bo... Myślę, że wkrótce trzeba będzie zorganizować jakieś spotkanie dla nowych sekcji. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 16:21 Tak Tak sekcja I Niestety nie miałem przez ostatnie miesiące czasu jestem żywo zainteresowany udziałem we wspólnych pracach "społecznych", chętnie wezmę udział w spotkaniu (jak praca pozwoli) Pozdrawiam Ps. Czy numer tel. do Ciebie pozostał bez zmian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re:Członkostwo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 16:36 Numer cały czas bez zmian! A Twój? Cieszę się, że "wróciłeś". Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 16:49 Zmiana pracy = zmiana numeru W miedzy czasie przejrzałem książkę telefoniczną i nie znalazłem tel do Ciebie. Podaję swój e-mail dabrowski_daniel@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re:jazda po chodniku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 19:08 Ta sprawa byla juz poruszana na forum ale dla przypomnienia mam pytanie; Czy można coś zrobić z chamami jeżdżącymi po chodniku i pasach dla pieszych? Można jakoś zagrodzić drogę żeby zmusić naszych wspaniałych sąsiadów do kulturalnego zachowania ? Czy jedyny sposób to policja lub straż miejska ? A może słynny już gwóźdź i rysa na samochodzie ? ps. to samo dotyczy tych którzy parkują na przystanku i przy zejściach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re:jazda po chodniku IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.02.05, 21:28 pod blokiem ciagle zatrzymuja sie auta dostawcze - przeprowadzki, dostawy do sklepow itp. bardzo czesto nie ma innego sposobu wydostania sie jak przejazd przez przejscie dla pieszych. naprawde bardzo czesto i nie mowcie, ze chodnik nie jest przewidziany do parkowania bo jest tak szeroki, ze mogloby isc nim z 10 osob trzymajac sie za reke - co chyba czesto sie nie zdarza? pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re:jazda po chodniku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.02.05, 08:03 Zgadzam się, że sytuacja nie jest normalna i sama czasem uczestniczę w tym procederze, ale to już niedługo potrwa, mam nadzieję... Cierpliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania ochrona cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 11:35 mieliśmy zgłaszać dziwne zachowanie ochroniarzy. Wczoraj zwrócił mi uwagę człowiek z Servisco, że powinniśmy coś zrobic z ochroną (wprost ją wymienić). Zapytał się ochroniarza gdzie jest nr 10 a on go skierował do klatki nr 8. To rzeczywiście paranoja, żeby ochroniarz nie wiedział, gdzie pracuje i czego pilnuje. pozdr., ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: ochrona cd IP: *.plwaw.energis.pl 23.02.05, 15:23 Witam, Masz rację. Z pewnych zródeł wiem, że zmiany w tej kwestii nastąpią. Czekamy jednak na oddanie do użytku reszty sekcji. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ice Re:Członkostwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.05, 17:17 Kłamią!!! Ja też nie wykupiłam. Wcale nie jesteś ostatnim, który nie wykupił członkostwa. Magda (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:24 Podobno można to odliczyć. Była opinia MF dająca możliwość odliczenia od podatku wydatków na modernizację mieszkania, jeżeli ma się umowę ze spółdzielnią albo deweloperem, w której jest napisane, że oddadzą mieszkanie nabywcy przed ustanowieniem odrębnej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:21 Mój prawnik z nimi rozmawiał w tej sprawie. Na szczęście dużo nie wziął za obsługę, bo tylko 200 zł, ale niestety nie udało mu się nic utargować. Na nasze nieszczęście dali nam parking tymczasowy i nie ma to znaczenia, że jest pod gołym niebem i jest beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka1715 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.crowley.pl 18.02.05, 19:32 dzieki za wszystkie uwagi my jeszcze nie otrzymaliśmy kluczy (!!!), ciagla nam mowia, ze jeszcze cos tam i jeszcze i jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Spóźniony odbiór mieszkania 18.02.05, 19:44 A to wy macie inną sytuację. Nas wszystkich poinformowali, że zakonczono budowę lokalu sekcja E 30 czerwca 2004 i na tym koniec. Jak wygladało to zakonczenie wszyscy wiedzą. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Kto wogóle odebrał mieszkanie bezusterkowo??? IP: *.arcus.com.pl 18.02.05, 19:56 A nas też informowali o zakończeniu budowy, ale lokalu do tej pory nie odebralismy. Na pierwszym odbiorze stwierdzilismy rażace usterki i do tej pory ich nie naprawili. Kto z Was odebral mieszkanie na I odbiorze i to bez usterek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ice Re: Kto wogóle odebrał mieszkanie bezusterkowo??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.05, 17:24 Ja:) Żadnych wiekszych usterek nie było, jeżeli w ogóle o jakichkolwiek usterkach można było wtedy mówić. Za to mam pytanie - czy ktoś z Was odnotował jakieś peknięcia rur od wody w łazience, albo jakies dziurawe rurki, z których wycieka woda, albo źle zgrzane rurki? Bo ja mam wrażenie, ze u mnie jest taki przypadek... Magda (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Firmy układające płytki, k/g i malujące IP: *.aster.pl 18.02.05, 07:54 Witam, Jak już Gosia wspominała chcemy w sekcjach C i D zrobić porządek na parterach układając płytki na ścianach. Do wykonania tych robót chcieli byśmy oczywiście zatrudnić jak najtańszą firmę a jednocześnie solidną i sprawdzoną. Dlatego zwracam się do was z pytaniem czy możecie polecić nam jakąś firmę która wykonuje tego typu prace? Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina Re: Firmy układające płytki, k/g i malujące IP: *.aster.pl 21.02.05, 22:30 To dobry pomysł, proponuje zrobić tak w kazdej klatce na parterze, a już na pewno przy windach, płytki są bardzo praktyczne i są na lata, w niektórych klatkach sciany już są bardzo brudne. Mam jeszcze pytanie , czy ktos sie orientuje czy jest w planie wyjście na stronę kwiatkowskiego tzn pomiedzy sekcją I i nowymi budowanymi? Ile będą mialy pięter te nowe sekcje, słyszlam na pocątku że 16, a ostatnio plotkę że 12? Czy wiecie może jakie będą usługi w pasażu??? z tego co ja wiem to optyk, fryzjer, sklep spożywczy, cukiernia, usługi krawieckie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Ostatnio straszny zastój. IP: *.3.pl / *.3.pl 08.03.05, 23:26 Naszło mnie na pisanie... Byłem dziś w sądzie po wypis z księgi. Informatyzują się. Ale jeszcze trochę niemrawo. Nie wiem jak oni wpisują do komputera dane, ale część moich danych już w nim jest, część nie. O ile dobrze zrozumiałem - mógłbym dostać wypis od ręki. Ale może niektórzy mogą mieć więcej szczęścia. Ja muszę się tam przejść jeszcze w piątek. Jeszcze powiem dlaczego dodatkowy wypis do założonej księgi. Informacja, którą dostałem pocztą z sądu o założeniu księgi dla lokalu może być zaskarżona w ciągu 7 dni. Dlatego bank nie chce tego papierka ode mnie (żeby zlikwidować ubezpieczenie kredytu), tylko wypis po tych 7 dniach (u mnie wyszło nieco więcej...). Stąd potrzeba oddzielnej wizyty w Al. Solidarności. Technikalia (ja nie wiedziałem na przykład, może się komuś przyda): z informacji bierze się wniosek, zaznaczyć wypis zwykły nie zupełny (zupełny to wypis całej historii, na którą musi się zgodzić sędzia - ale to drobiazg), wpłacić w kasie 30 zł i do pokoju 108 (Praga Płd), gdzie przy odrobinie szczęścia można chyba mieć wypis od ręki. Powodzenia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Ostatnio straszny zastój. 09.03.05, 08:39 Witaj, To założenie księgi wieczystej, tak długo trwa? ( około roku?) Myślałąm, żę krócej, no tak to jeszce trochę kaski na ubezpieczenie wybulę. A mam pytanko jak się tę księgę wogóle zakłada. SM Gocław daje jakieś papierki, słyszałam, że trzeba mieć jeszcze jakieś wypisy z rejestru gruntu czy z geodezji? Ja musze złożyć w sądzie wniosek w ciągu 7 dni od otrzymania przydziału (tak chce bank) ale chyba sie nie wyrobię. Czy mogłabym prosić ewentualnie o opisanie procedury? Dziękuję i pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Ostatnio straszny zastój. IP: *.3.pl / *.3.pl 09.03.05, 18:58 > To założenie księgi wieczystej, tak długo trwa? Nie bardzo jestem w stanie określić co rozumiesz przez "tak długo". Bowiem w liście nie było żadnych terminów... Termin jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=2088811&a=20115088 Ale - jak sądzę - jest to z sufitu wzięte. Moje praktyczne doświadczenia mówią o 1,5 miesiąca. > A mam pytanko jak się tę księgę wogóle zakłada. SM Gocław daje jakieś papierki, Tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=2088811&a=20116073 jest opisane. Ale boję się dawać trochę ten link, bo podobno jest napastliwy... ;) Tu też są dokładne daty złożenia wniosku i otrzymania powiadomienia o założeniu księgi. Jeszcze tylko dodam, że o zaświadczenie spółdzielni dla sądu musiałem poprosić oddzielnie. Tak bezpiecznie to bym strzelał na to co najmniej dwa dni (a nuż nie będzie miał kto podpisać...) Podobnie z gruntem. > Ja musze złożyć w sądzie wniosek w ciągu 7 dni od otrzymania przydziału (tak > chce bank) ale chyba sie nie wyrobię. Może być problem, jeśli terminy (zaświadczenia spółdzielni i gruntu) Ci się nie zgrają. Ale jeśli to bank wprowadza taki rygor, to trochę przesadza. Szczególnie, że i tak każe ubezpieczać kredyt. Ubezpieczenie jest właśnie po to, żeby mieć kredyt bez zapisanej hipoteki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Ostatnio straszny zastój. IP: *.3.pl / *.3.pl 09.03.05, 19:03 > 1,5 miesiąca. Tfu... Nie wiem, dlaczego sobie wbiłem w głowę te półtora miesiąca. Od końca września do połowy grudnia jest DWA i pół miesiąca. Co i tak jest mniejsze od czterech. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Ostatnio straszny zastój. 10.03.05, 08:35 Pio Dzięki za informację. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 15:04 Zwracam się do Rady Osiedla z zapytaniem dlaczego ciągle otrzymujemy podwyżki. Nie rozumiem wzrostu funduszu remontowego - jeszcze przecież nic nie zostało tutaj zrobione, a koszty napraw powinien ponosić MI. Dalej - kiedy będzie nareszcie czysto na klatkach, ten brud jest niezmienny od kilku miesięcy, a osobę sprzątającą nie widziałam od kilku tygodni. Ochrona - koszt ponad 63 zł jest parodią w stosunku do stanu obecnego, drzwi zawsze otarte na oścież, żadnego sprawdzania i ochrony. Czy są dokładne daty od kiedy zmniejszy się kwota w związku z dojściem kolejnych sekcji. Jeżeli ta kwota ma zostać jestem zdecydowanie za zrezygnowaniem z ochrony, która nic nie wnosi swoją obecnością Koszty za energię wzrosty o 100%. Dlaczego. Po co w dzień pali się światło na klatce, a w nocy od bramy wejściowej do klatki D nie ma oświetlenia. będę wdzięczna za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 15:15 Jeszcze jedno Kiedy zdejmiemy okropne obicie z windy. Mieszkamy tutaj już ponad rok. Jeżeli firma załozyła obiacia z klejem to niech oni też to zdejmą bez uszkadzania powierzchni. Chyba już czas najwyższy. ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.05, 16:41 Jeśli chodzi o zdjęcie osłon w windach, mamy mieszane odczucia. Administrator twierdzi, że to za wcześnie - dużo mieszkań w sekcji C, D jest jeszcze pustych, a i robotnicy się jeszcze jacyś plączą. Oczywiście, ten kto przykleił musi odkleić, a jak zepsuje, na swój koszt wymienić! Tylko obawiam się, że nie będzie winnego. Niby wszyscy mówią, że to Kone, ale oni się jeszcze na ten temat nie wypowiadali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.05, 16:30 Rozumiem, że miałaś na myśli Radę Kolonii. Fundusz remontowy rzeczywiście wzrośnie, ale o tyle samo zostanie obniżona opłata eksploatacyjna. Nie odczujemy więc w tym wypadku podwyżki, bo oba te składniki czynszu naliczane są za m2. Podwyżka funduszu remontowego jest uzasadniona. Z doświadczeń innych nowych budynków wynika, że lepiej mieć te pieniądze w nadwyżce niż w deficycie i warto je zbierać już w tej chwili, pomimo że budynek rzeczywiście ma jeszcze conajmniej dwuletnią rękojmię. Ponadto jest to jedyny składnik czynszu, o którego rozdysponowaniu tylko my decydujemy. W której sekcji jest niezmienny brud od kilku miesięcy? Ja mieszkam w D. Sytuacja może nie jest idealna, ale biorąc pod uwagę aurę i ilość mieszkańców chyba lepiej nie będzie. Ale wszelkie uwagi zawsze są mile widziane i można je zgłaszać bezpośrednio do firmy sprzątającej. Co do ochrony - zostały już podjęte pewne kroki, aby poprawić istniejący stan rzeczy, ale tu nie mogę szczegółowo o tym pisać. Koszt przypadający na jeden lokal powinien być niższy jak nowe sekcje zaczną płacić czynsz. Wzrost opłaty za energię wynika z ubiegłorocznego bilansu. Rzeczywiste zużycie energii na oświetlenie ogólne było dwukrotnie wyższe niż zaliczki na ten cel w czynszu. Głównie do tego przyczyniły się reflektory oświetlające elewację, które zostaną na nasze życzenie odcięte całkowicie, ale w zamian mamy oświetlenie na dziedzińcach. Wszystkie uwagi co do nieprawidłowości lub usterek można zgłaszać bezpośrednio do ADM Mewa. Reagują szybko i skutecznie. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 16:48 ja też mieszkam w klatce D i uważam, że jest bardzo brudno. Nie chodzi tu o aurę, ale o częstotliwość sprzątania. Niestety siedzę teraz w domu od kilku tygodni i nie słyszałam / widziałam nikogo na klatce, a przede wszystkim na piętrze ("z ekipy sprzątającej"). Mam zawsze bardzo dobre wspomnienia z Abrahama 18, gdzie wręcz lśniło (bez względu na pogodę), a osoby które np. myły gruntownie podłogę spotykałam min. raz w tygodniu (i mówię tu o pietrze a nie o kawałku podłogi przy wyjściu). Co do ochrony, to już kiedyś pisaliście, że się koszty zmniejszą, ale czy Gosiu macie już jakieś konkretne daty i kwoty? pozdr., ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.05, 17:03 Na temat ochrony nie mogę napisać tego co bym chciała - nie tylko my zaglądamy na to forum. Staramy się usilnie, żeby sytuacja z ochroną poprawiła się... pod każdym względem. Sorry, ale to musi Ci wystarczyć, przynajmniej w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint4 Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl 15.03.05, 20:39 Aniu, Gosiu, Już możemy ujawnić co będzie się działo z ochroną ponieważ już sam zainteresowany (firma Juventus) dostała informację o której tu mowa (a w zasadzie która została przemilczana :-)). A więc firma Juventus chroni nas do 15 kwietnia. Właśnie dziś została wypowiedziana im umowa. Po wielokrotnym upominaniu i przypominaniu, zgłaszaniu naszych uwag i czekaniu na poprawę uznaliśmy iż ochrona nie może dalej tak funkcjonować. Jutro na stronie www.smgl.com.pl będzie ogłoszenie o przetargu na nową firmę ochroniarską. Proszę jesli ktoś ma godne polecenia firmy ochroniarskie przekażcie im tą informację (im więcej oferentów tym lepiej). Co do firmy sprzątającej, ja też uważam, że jest brudno. Podobne zdanie ma też nasz Administrator, który rozmawiał już z firmą i mają się poprawić. Pozdrawiam i witam wszystkich w końcu oficjalnie nowych mieszkańców Przemek Odpowiedz Link Zgłoś