Dodaj do ulubionych

Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o informacje

• Gość: anita (F) Popękane ściany (tynki) IP: 217.153.88.* 07.02.05, 12:56
      Cześć, a ja mam pytanie czy zauważyliście u siebie pęknięcia ścian? U mnie (F)
      chyba w 4 miejscach mam pionowe pęknięcia od sufitu do podłogi. Pęknięcia są co
      prawda na ścianach nośnych, więc prawdopodobnie z powodu osadzania sie budynku.
      Ale nie spodziewałam się, że pojawią się tak szybko i w tylu miejscach. Dajcie
      znać jak jest u Was. I jeszcze jedno pytanie czy nie sądzicie, że zaczynanie
      wiercenia w sobotę od 8 rano to nie za wcześnie? Szczerze mówiąc mam dosyć
      walenia przez całą sobotę. Rozumiem, że ktoś chce wykończyć mieszkanie ale
      niech zdaje sobie sprawę, że w budynku juz mieszkają ludzie. Ja nie prowadziłam
      robót w sobote ani tym bardziej w niedzielę.
      pozdrawiam
      Anita (F)
      • Gość: Agnieszka Stoen IP: 217.153.187.* 07.02.05, 14:44
        Potwierdzam - sprawdzajcie liczniki - mój również był źle przypisany akurat za
        mój prąd buliłby sąsiad...
        (ja jestem w połowie prac wykończeniowych u niego nie ma nawet zarówek - nie
        pytajcie skąd wiem ;-))

Permanentna inwigilacja c.d.
        • bishkopt LICZNIKI 07.02.05, 22:48
          U MNIE ZAMIENIONY Z SASIADEM BYL LICZNIK WODY GORACEJ. NA SZCZESCIE TO SZYBKO
          ZAUWAZYLEM :). Wiec nie tylko liczniki pradu pozamnieniali "specjalisci" z
          Mostostalu. SPRAWDZAJCIE LICZNIKI NOWI MIESZKANCY!!
        • Gość: gosć Re: Stoen IP: 212.160.172.* 08.02.05, 14:55
          A która sekcja
          • Gość: ania Re: Stoen IP: 213.17.170.* 08.02.05, 15:48
            D
      • bishkopt Re: Popękane ściany (tynki) 07.02.05, 22:44
        Witam u mnie w jednym miejscu pojawilo sie pekniecie sciany, w sytyacji gdy mam
        juz pomalowane sciany na czysto i prawie wykonczone mieszkanie troche przeraza
        mnie ekipa z mostostalu naprawiajaca pekniecia gdyz w ramach gwarancji chyba
        powinni to poprawic.A TAK NAWIASEM TO CZY NA KLATCE NIE POPRAWIALI DZIS
        PĘKNIEC? Nie wiem jak na innych pietrach ale na 3 jest istna mozaika rys na
        scianach (chyba swiezy gips). Czy ktos ma informacje na temat tego co tu sie
        dzialo w ciagu dnia?? sasiad F
        • Gość: Piach "Mikro" wentylacja IP: 212.160.172.* 08.02.05, 10:23
          Czy macie moze problemy z tzw. mikrowentylacja? Chodzi mi o te plastikowe
          pudeleczko znajdujace sie na srodkowych drzwiach balkonowych nad oknem.
          Niezaleznie od tego czy sie je zamknie czy otworzy wieje jak cholera a jak na
          zewnatrz jest -15C to nie jest to co tygrysy lubia najbardziej...
          Spotkaliscie sie moze juz z takim problemem?

Pozdrawiam,
          Piach
          • Gość: SAINT4 Re: "Mikro" wentylacja IP: *.aster.pl 08.02.05, 11:26
            Witam,

Tak ja mam identyczny problem. Zgłosiłem to do spółdzielni i podobno MI ma się
            tym zająć.

Pozdrawiam
            Przemek
            • Gość: ania liczniki IP: 213.17.170.* 08.02.05, 13:16
              a jak sprawdzić czy liczniki są moje, a nie sąsiada.
              ania
              • Gość: KK Re: liczniki IP: *.3.pl 09.02.05, 18:28
                W skrzynce z bezpiecznikami jest główny wyłącznik (ten najszerszy). rzeba go
                wyłązyć i obserwować który licznik się zatrzymał. KK
        • fidelity Domofon - działa, czy nie? 09.02.05, 00:00
          Odkryłam dziś, zresztą SMAJA też, że nie działają domofony...O co tu chodzi, w
          poniedziałek rano jeszcze dział:(
          Asia, nie moge do Ciebie zadzwonić...buuuuuuuu.
          A następna kwestia - co za debil wyrzuca smieci w windzie w sekcji E?
          Ludzie są nienormalni, mam nadzieję, że żaden z moich sąsiadów nie jest aż tak
          niepoważny. Tylko skąd się wzięły w windzie opakowania po Marlboro, butelki po
          piwie i papierki po marsach i inne dziwne rzeczy????Tak trudno jest szanować
          coś, za co zapłaciło się tyle pieniędzy? nie qmam zachowania co poniektórych
          Magda (E)
          • smaja Re: Domofon - działa, czy nie? 09.02.05, 08:56
            No własnie weszłam , żeby zapytać sąsiadów czy działa domofon?
            Gdzie to trzeba zgłosić chyba do MI. Postaram się dzisiaj do nich zadzwonić i
            dam znać.

A jak z wodą? Bo ja muszę po odkręceniu kranu czekać dobrą chwilę aż zleci
            zimna woda i dopiero leci ciepła a przecież licznik bije. Odnoszę wrażenie
            jakby ta woda leciała przez jakiś ogrzewacz a przecież mamy chyba ciepłą wodę
            miejską a nie z własnej kotłowni.

jak jest u Was, leci od razu ciepła?

Pozdrawiam Asia
            • smaja Lokal 61 sekcja E 09.02.05, 09:08
              Sąsiedzie,
              Byłam na poczcie i Pani prosiła o przekazanie, że uzbierało sie strasznie duzo
              listów grudniowych i styczniowych i w końcu będzie musiała zacząć je odsyłac do
              nadawców.
              Poczta znajduje się na ulicy Samolotowej na tyłach sklepu rowerowego GIANT.
              Pozdrawiam Asia
              • irek11 poczta 25.02.05, 15:09
                nie ma skrzynek = nie przyjdzie żaden list ani przesyłka? Trzeba iść do urzędu?
                • Gość: ania rury kanalizacyjne sekcja D IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.05, 15:58
                  Mam pytanie, czy macie problemy z kanalizacją. Niby rury są ok (własnie wyszedł
                  ode mnie hydraulik), ale woda z toalety nie zchodzi prawidłowo. Czy to tylko
                  mój problem, czy Wy macie podobnie?
                • smaja Re: poczta 26.02.05, 11:26
                  Tak. Na ulicę Samolotową.
                  Asia
            • Gość: mała Re: Domofon - działa, czy nie? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:28
              Uff! centrala domofonowa w E została wreszcie naprawiona!

• smaja przydziały przez SM 04.03.05, 14:25
                Witajcie,
                Czy dostaliście już zawiadomienia z SM Gocław o terminach przydziału mieszkań?
                Pozdrawiam Asia
                • magdii Re: przydziały przez SM 04.03.05, 15:41
                  Nie!! Wg SMGI z wtorku - przydziały będą pod koniec marca, wg MI z czwartku -
                  przydziały będa na początku kwietnia ..........
                  • smaja Re: przydziały przez SM 04.03.05, 18:36
                    A ja dzisiaj dzwoniłam do SM, dział członkowski i poinformowano mnie, że
                    przydziały od 15 marca i już zostały wysłane powiadomienia.

Ciekawa jestem czy przed przydziałami zostaną zawieszone skrzynki na listy?
                    Asia
      • Gość: Gościu1 Re: Popękane ściany (tynki) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:27
        Z tego, co wiem każdy budynek przez pierwsze 2-3 lata osiada i jest to normalne
        i nieuniknione zjawisko. Musimy jeszcze podczas gwarancji zmobilizować
        wykonawcę do usunięcia rys i spękań po naszym zgłoszeniu. Njlepiej wyczekać i
        pod koniec gwarancji zgłosić hurtem wszystko!

• Gość: Konrad Opóźnienie w oddaniu garaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:06

Kto z Was kupił podziemne miejsce postojowe dawno temu i od paru ładnych
      miesięcy czeka na możliwość skorzystania z niego?

Bardzo proszę o kontakt na priv: konrad (małpa) fotel (kropka) net

K.
      • Gość: KK TPSA IP: *.3.pl 09.02.05, 18:30
        Kochani, jeśli ktoś ma jakiś telefon do kogoś z TPSA, kto "zajmuje się" naszym
        blokiem to proszę o informację...
        • Gość: Sylwia Re: TPSA IP: 212.160.172.* 10.02.05, 08:53
          Mam znajomego w TP przedstaw problem spróbuję go spytać
          Sylwia

• Gość: anita Re: TPSA IP: 217.153.88.* 10.02.05, 10:37
            Nic to nie da. Ja tez mam znajomych w tepsie a nawet na centrali po drugiej
            stronie ulicy. możliwości techniczne są ale tepsie nie zależy chyba na
            klientach. Ja prawdopodobnie skorzystam z oferty Aster na telefon. moi znajomi
            korzystają i sobie chwalą.
            pozdr
            Anita
            • Gość: Konrad telefon - najlepsze rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:07

Najlepsze rozwiązanie - Internet od Astera i własny numer w Tlenofonie.
              I niech TPSA spada na drzewo.

K.
              • smaja CD cena 1 m ciepłej wody 15.02.05, 09:40
                Witajcie,
                Mam następujące pytania:
                jaki jest koszt 1 m ciepłej wody w sekcji CD?
                czy w Waszych sekcjach również z kranu ciepłej wody leci na początku zimna i
                dopiero po jakimś czasie leci ciepła (po kilkunastu sekundach)?

Pozdrawiam Asia

• Gość: sąsiad C Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: 217.153.130.* 15.02.05, 11:04
                  witaj,
                  nie mam przed sobą wydruku opłat czynszowych, ale woda zimna kosztuje niecałe 5
                  zł /1 metr sześc, woda ciepła 14 zł z groszami (liczą ją jako woda zimna +
                  koszt podgrzania - 9 zł z hakiem za 1 metr sześc).
                  W czynszu SMGL przyjmuje ryczałtem 5 m wody zimnej i 2,5 m ciepłej miesięcznie
                  na każdą osobę zgłoszoną do zamieszkania. Co 6 miesięcy odczytują liczniki i
                  przekazują rozliczenie zużycia faktycznego ( dopłata lub nadpłata).
                  Woda z kranu rzeczywiście wypływa najpierw zimna, ale to chyba standard. Aby
                  skrócić czas oczekiwania do kilku sekund odkręcam mocny strumień.
                  • Gość: Pio Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: *.3.pl / *.3.pl 15.02.05, 23:05
                    Ponieważ pytanie o tę zimną wodę pojawia się nie pierwszy raz, postanowiłem
                    sobie popisać.

> Woda z kranu rzeczywiście wypływa najpierw zimna, ale to chyba standard.

Ja bym zaryzykował twierdzenie, że przy takiej instalacji, jaka jest u nas w
                    budynku to najbardziej naturalne.

> Aby
                    > skrócić czas oczekiwania do kilku sekund odkręcam mocny strumień.

Trzeba dodać, że operacja opisana przez przedpiścę nie ma żadnego wpływu na
                    ilość wody zmierzonej przez licznik. Wychodzi tyle samo, jeśli będzie lecieć
                    wolniej. Tyle, że samopoczucie lepsze.
                    Dlaczego najpierw zimna? Wydaje mi się to proste (powiedziałbym na poziomie
                    fizyki szkoły średniej). Ciepła jest tylko tam, gdzie płynie na bieżąco. W
                    najprostszym przypadku od rozgałęzienia w pionie do kranu jest parę metrów rury
                    z oziębioną wodą (chyba, że ktoś ma ogrzewane rury w wylewce...?) i ona musi po
                    prostu zlecieć.
                    Gdyby zdarzyło się tak, że w danym pionie nikt nie używał wody przez dłuższą
                    chwilę (np. rano), trzeba poczekać jeszcze dłużej, bo woda i w pionach się musi
                    uzupełnić ciepłą z rozdzielnika (a może płynie cały czas? tylko kto za to by
                    płacił...), który pewnie jest gdzieś pod budynkiem.
                    Ot takie pomysły i domysły...
                    • smaja Re: CD cena 1 m ciepłej wody 16.02.05, 10:10
                      Tak wiem, że przy takiej instalacji jaką mamy to jest normalne, że woda leci
                      zimna zamiast ciepłej (bo sie oziębiła gdzieś tam w rurach), ponieważ
                      cyrkulacja wody odbywa się tylko w pionach a nie ma cyrkulcji wewnątrz
                      lokalowej.

Nie znam sie na tym i tak się zastanawiam, czy już się teraz nie buduje
                      mieszkań z cyrukacją wewnątrz lokalu? Czy może projektant oszczędzał już w
                      fazie projektu?

Żeby uzyskać ciepłą wodę muszę najpierw spuścić z kranu zimną za którą płacę
                      jak za ciepłą (nie wiem ile to jest metrów wody w skali miesiąca), która po
                      prostu jest zmarnowana.

No cóż jak tak ma być to muszę się po prostu chyba do tego marnotrastwa
                      przyzwyczaić jak również pogodzić z faktem, że płacę za coś czego nie
                      otrzymuję. Tak więc i woda i moje pieniądze są wywalane do ścieków.

Pozdrawiam Asia

• Gość: Pio Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: *.pkobp.pl 16.02.05, 16:21
                        > No cóż jak tak ma być to muszę się po prostu chyba do tego marnotrastwa
                        > przyzwyczaić jak również pogodzić z faktem, że płacę za coś czego nie
                        > otrzymuję. Tak więc i woda i moje pieniądze są wywalane do ścieków.

Powiedzmy, że chcesz upiec ciasto. Piekarnik potrzebuje trochę czasu, żeby
                        osiągnąć 200 stopni (czy 150 - nie mam pojęcia w jakiej temp. piecze się
                        ciasto). Rozumując analogicznie do wody, płacisz niepotrzebnie za czas
                        rozgrzewania piekarnika. Tak samo chcesz upiec ciasto w 200 stopniach, jak
                        wykąpać się w ciepłej wodzie. A tu się okazuje, że potrzebny jest 'rozruch'...
                        Dlaczego nie zauważasz piekarnika a zauważasz wodę? Kwestia przyzwyczajenia?
                        Parę innych przykładów martnotrastwa by się znalazło. Rozchodzi się jednak o to,
                        żeby te minusy nie przesłoniły wam plusów - parafrazując Ryśka... Np. piony masz
                        poza mieszkaniem (to akurat słabe, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy ;) ).
                        • Gość: pr Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: 80.252.4.* 16.02.05, 16:30
                          Dobry jesteś, chyba otworze konto w pkobp
                          • Gość: bor Re: CD cena 1 m ciepłej wody IP: 217.153.114.* 16.02.05, 16:50
                            Ależ ty tę wodę ciepłą otrzymujesz, tylko jej nie zużywasz. Licznik pobranej
                            wody jest tuż za odgałęzieniem z pionu, czyli po odkręceniu kranu na licznik
                            wpływa woda ciepła. I jeśli miałabyś odkręcony kran cały czas leciałaby tylko
                            ciepła woda. Niestety po zakręceniu kranu woda w rurach za licznikiem stoi i
                            się ochładza. Nie spotkałem się z cyrkulacją wody ciepłej wewnątrz lokalu.
                            Jedynym rozwiązaniem byłoby zamontowanie kranów, jak najbliżej pionów, a to
                            oznaczałoby, że masz co najmniej 2 piony w mieszkaniu, a na każdym z nich
                            licznik i do jego odczytu ktoś musiałby wchodzić do mieszkania. Wolę już
                            poczekać na wypływ ciepłej wody kilka sekund. A ile tej wody zbędnej jest można
                            łatwo policzyć: długość rur od pionu do kranu x pole przekroju rury x ilość
                            odkręceń. Nie są to liczby porażające, przyjmując założenie że rury mają
                            średnicę 1/2 cala i odległość jest 4 m otrzymujemy:
                            4x(3,14x0,0125^2)/4=0,00049 m3.
                            Czyli, żeby uzbierać 1 m3 musisz puścić wodę 2040 razy.
                            • smaja Re: CD cena 1 m ciepłej wody 16.02.05, 20:56
                              Dzięki za wyjaśnienie.
                              pozdrawiam Asia
      • Gość: malina Re: Opóźnienie w oddaniu garaży IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 19:26
        No własnie co z garażami, moja stawka za miesiąc to 200zł, tyle bym zarobila
        wynajmując miejsce. Niech mostostal płaci, to są utracone korzysci przez nas.
    • Gość: kalka1715 Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.crowley.pl 15.02.05, 20:36
      Szukamy osób, które (podobnie, jak my) kupiły mieszkanie na osiedlu Iskra i do
      tej pory go nie odebrały. Spóźnienie sięga już 3 miesięcy.
      • Gość: malina Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 15.02.05, 23:10
        mieszkanie????, w której sekcji, wedlug mojej wiedzy to mieszkania oddali w
        terminie, natomiast garaż ma opóźnienie,muszę skonsultować sie z moim
        prawnikiem czy mam podstway do wystąpienia o odszkodowanie z tytułu
        przekroczenia terminu oddania garaży do użytku.
        • Gość: SAINT4 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 18.02.05, 07:46
          Witam,

Według mojej wiedzy to w żadnej sekcji mieszkań nie oddali w terminie.
          Nie wiem jak w waszych umowach ale w mojej (sekcja C) miałem zapis definiujący
          co to znaczy oddanie mieszkania. U mnie było zapisane, że jest to moment
          przekazania spółdzielni budynku, co w przypadku waszych sekcji nie nastąpiło
          jeszcze.
          Jeśli więc i z waszych umów wynikają nie dotrzymanie terminu przez MI proponuję
          powalczyć o sowje pieniądze. Moja propozycja jest też taka aby pisma te
          przesyłać do Zarządu Spółdzielni, który jest odpowiedzialny za kontrakt jaki
          został podpisany między MI a SMGL i powinien wam pomóc w uzyskaniu tych kar od
          MI. (Jeśli nie będzie go z czego rozliczyć na walnym).
          Z mojego doświadczenie pisanie zbiorowych pism nic nie daje. MI w naszym
          przypadku (sekcje C i D) nie zareagował na te pisma. I tak przeprowadzał z
          większością negocjacje indywidualne.

Pozdrawiam
          Przemek
          • smaja Re: Spóźniony odbiór mieszkania 18.02.05, 09:46
            Witaj Przemku,
            W mojej umowie dla sekcji E nie ma niestety zapisu, o tym, że oddanie jest to
            przekazanie do SMGL.
            jeżeli chodzi o SMGL to ona ma umowę z MI na odbiór sekcji E do końca czerwca
            2005 roku i SMGL nie widzi żadnych niedociągnięć ze strony MI.
            SMGL nie widzi również nic dziwnego w tym, że pozwolenie na użytkowanie dla
            sekcji E będzie w jakiejś tam bliżej nieokreślonej przyszłości.
            Pozdrawiam Asia

• Gość: Gośka Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.02.05, 11:14
          Komu oddali mieszkanie w terminie i w której sekcji??? To, że dostaliście
          klucze budowlane nie oznacza, że otrzymaliście mieszkanie w terminie!
          Mieszkacie na dziko dopóki nie dostaniecie przydziału od SMGL i prawdę mówiąc
          oficjalnie Was tam nie ma! Większość Urzędów Skarbowych nie honoruje np.
          odliczeń związanych z tzw. ulgą remontową sprzed daty otrzymania tytułu
          prawnego do lokalu, a takim tytułem nie jest z całą pewnością jakiś świstek
          przekazany wraz z kluczami przez MI. To samo tyczy się odsetek od kredytów
          mieszkaniowych. Konsultacja z prawnikiem wskazana!
          Pozdrawiam
          Gośka
          • Gość: SAINT4 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.aster.pl 18.02.05, 12:37
            Dokładnie,
            Nie dajcie sobie wmówić, że jest wszystko ok ze strony MI. Przejrzyjcie
            dokładnie swoja umowę i prawo budowlane. MI kolejny raz liczy na to, że w końcu
            odpuścicie. Piszcie do nich pisma koniecznie do wiadomości Zarządu SMGL wkońcu
            jesteście spółdzielcami więc Zarząd ma bronić waszych interesów.

Pozdrawiam
            Przemek
            • Gość: Gość Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:23
              U mnie w umowie jest zapis, że jak mnie poinformują o terminie odbioru
              technicznego na czas, to nic mi się już od nich nie należy.
          • Gość: sąsiad C Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: 217.153.130.* 18.02.05, 15:46
            Dopisując się do postu Gośki, niejako tradycyjnie już dodam, że fiskus nie
            honoruje również wydatków na remont/modernizację lokalu, który formalnie nie
            istnieje.
            • jack07 Re: Spóźniony odbiór mieszkania 18.02.05, 16:49
              Wbrew temu co można przeczytać na forum ja mam inną opinię.
              Wysłałem pismo do mojego US W-wa Praga i dostałem pisemne potwierdzenie, że
              protokół przekazania lokalu, który uwzględnia koszty eksploatacji, jest
              wystarczającym dokumentem uprawniającym do skorzystania z ulgi remontowej.

Pozdrawiam,
              Jacek
              • Gość: Gośka Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.02.05, 11:04
                To ciekawe. Ja też dostałam opinię mojego US Śródmieście, ale zasadniczo inną.
                Wiem, że US często stosują odmienne interpretacje różnych przepisów, ale w tym
                wypadku sprawa rozbija się o tytuł prawny do lokalu, którym, i przy tym będę
                się upierać, nie jest protokół przekazania lokalu przez MI, a tu przepis jest
                jasny. Nie ma możliwości skorzystania z ulgi przed datą przekazania do
                użytkowania budynku. To co płacicie do MI to też w zasadzie nie są koszty
                eksploatacyjne tylko cześć kosztów budowy - za prąd, wywóz śmieci i nie wiem co
                jeszcze. Jestem pewna, że gdybyś o to samo zapytał Izbę Skarbową, dostałbyś
                inną odpowiedź. Poza tym, czy załączyłeś do zapytania kopię tego protokołu, czy
                napisałeś, że mieszkanie jest spółdzielcze, a protokół jest wystawiony przez
                developera, i że budynek nie ma jeszcze pozwolenia do użytkowanie? Mam w pracy
                częsty kontakt z US i w wielu istotnych sprawach spotkałam się z wadliwymi ich
                rozstrzygnięciami. No ale nie chcę Cię straszyć. Oby nie spotkała Cię kontrola
                US w ciągu najbliższych 5-ciu lat i nie przeprowadzała jej osoba, która ma inne
                zdanie na cały ten temat. Wg. mnie są mocne podstawy, aby opinię, którą
                dostałeś podważyć.
                Pozdrawiam
                Gośka
                • Gość: sąsiad C-do jack07 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: 217.153.130.* 21.02.05, 12:48
                  Myślę, że to co napiasałeś jest prawdziwe w przypadku zakupu mieszkania od
                  developera, w sytuacji gdy budynek jest odebrany przez nadzór budowlany,lokal
                  przekazany nabywcy, a występują opóźnienia w sporządzeniu aktu notarialnego. W
                  takiej sytuacji fiskus honoruje protokół odbioru lokalu jako tytuł prawny.
                  Wydaje mi się, że występując o interpretację do US nie ujawniłeś jednak, że
                  odebrany od wykonawcy lokal znajduje się w budynku, który w chwili ponoszenia
                  kosztów oficjalnie nie istnieje.
                  To ważna okoliczność i obawiam się, że jak się urzędnik w tym połapie, to nie
                  będzie go wiązać udzielona wcześniej interpretacja i stwierdzi np., że w tej
                  sytuacji protokół może być uważany jedynie jako dowód wydania przedmiotu umowy
                  przez MI.
                  • Gość: gosc Re:Członkostwo IP: 80.252.4.* 21.02.05, 16:13
                    Czy wszyscy sąsiedzi z E,F,G,H wykupili członkostwo w spółdzielni?

pozdrawiam
                    • Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 10:17
                      Nie. My nie wykupiliśmy, ponieważ SM w umowie "oświadczyła nam, że przyjmują
                      nas w poczet członków”, przez co należy rozumieć, że już jesteśmy członkami.
                      Dodatkowo istotne jest to, że SM w Statucie wyraźnie pisze, że realizuje cele
                      mieszkaniowe dla członków spółdzielni, więc sprzedaż lokalu osobie niebędącej
                      członkiem jest złamaniem regulaminu. W chwili obecnej po wielu rozmowach z
                      Zarządem SM w luźnych rozmowach potwierdzają nasze stanowisko tj. "prezio
                      Sienkiewicz" mówił kilkakrotnie, że rzeczywiście jest to błąd w umowie,
                      ponieważ powinny być w niej informacje o opłatach, jednak już oficjalne
                      stanowisko jest zgoła odmienne. Na wysłanych kilka pism z prośbą o
                      przedstawienie nam naszego statusu w chwili podpisania umowy ( byliśmy czy nie
                      byliśmy członkami SM) dostaliśmy odpowiedzi niemającego nic wspólnego z
                      pytaniem tzn. mocno wymijające. Uważam, że wynika to z tego, że nie mogą
                      jednoznacznie wskazać, że nie byliśmy, bo by sami przyznali się do złamania
                      regulaminu, a i nie mogą potwierdzić naszego członkostwa, bo byśmy byli nadal i
                      nie musieli wpłacać wpisowego. Sytuacja jest nieco patowa, ale jestem umówiony
                      na spotkanie w Ministerstwie Infrastruktury w celu przedstawienia całej
                      sytuacji. Jak to nie pomoże to pozostaje sąd jak to sam powiedział "prezio" jak
                      to ładnie ujął, chociaż umowa jest niefortunna nie zmienią stanowiska, ponieważ
                      by otworzyło to drogę pozostałym, którzy kupili mieszkanie od MI&SM a koszty
                      procesu i ewentualnego odszkodowania (nie zrealizowana premia gwarancyjna z
                      książeczek mieszkaniowych) są kroplą w morzu wydatków SM. Na taką
                      niegospodarność nie mam słów (przynajmniej publicznie). Tak przy okazji jestem
                      ciekawy jak SM gospodaruje naszymi finansami czy aby na pewno z należytą
                      starannością.
                      Pozdrawiam
                      D
                      Ps. Bardzo chętnie porozmawiam z zainteresowanymi tym tematem.

• Gość: gosc Re:Członkostwo IP: 80.252.4.* 22.02.05, 11:24
                        Dzięki za info

do mnie zadzwonili i powiedzieli że tylko ja nie wykupiłem członkostwa, wiec
                        szybko polecialem do spółdzielni po wniosek a na miejscu okazało się że tylko
                        kilka procent właścicieli mieszkań jest członkami spółdzielni ( nie licząc
                        sekcji C i D )
                        • Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 11:55
                          Mam pytanie wpłaciłeś wpisowe?
                          • Gość: gosc Re:Członkostwo IP: 80.252.4.* 22.02.05, 12:49
                            Jeszcze nie, ale zrobię to w tym tygodniu. To niezła kasa więc pewnie każdy
                            zwleka jak najdłużej, w końcu wydatków nie brakuje :)
                            • Gość: Gośka Re:Członkostwo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 14:46
                              W kwestii członkostwa SMGL: możemy mieszkać i nie być członkami SMGL, tym
                              bardziej jeśli ktoś traktuje tymczasowo obecny stan i planuje docelowo mieszkać
                              w mieszkaniu własnościowym hipotecznym. To może się stać nie wcześniej jak za
                              dwa lata od wystąpienia do SM z roszczeniem przekształcenia prawa do lokalu w
                              odrębną własność. Wiele osób z sekcji C, D z takim roszczeniem już wystąpiło,
                              więc teoretycznie licznik zaczął bieg jakiś rok temu. Co prawda, jak sama nazwa
                              tego procesu wskazuje, przekształcić można w prawo odrębnej własności... no
                              właśnie, w tym wypadku co?
                              Mimo wszystko dobrze by było, gdyby większość z Was "przełknęła" jakoś wysokość
                              opłat zw. z członkostwem i zdecydowała się na to. Tylko wtedy będziecie mogli
                              decydować o tym co dzieje się w spółdzielni. Nie ukrywam, że jest wiele bardzo
                              ważnych spraw, do których jesteście nam potrzebni jako członkowie. Im nas
                              więcej tym lepiej, w przeciwnym wypadku o rozstrzygnięciach tych spraw, nie
                              koniecznie dla nas korzystnych, zadecydują obcy ludzie, którzy mają nas w
                              nosie! Mam nadzieję, że Wy nie macie tego w nosie.
                              Pozdrawiam
                              Gośka
                              • Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 15:32
                                Przyznam się szczerze, że jest to rozsądna argumentacja za członkostwem. Bo
                                zgodnie z ustawą o SM tylko jako członek SM mogę wystąpić o wgląd w finanse
                                spółdzielni, oczywiście i to nie jest łatwe, bo jak wiemy władze SM nie są
                                chętne do takiej kontroli.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: Gośka Re:Członkostwo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 15:47
                                  Witam Danielu! Sekcja I, prawda?
                                  Szczerze mówiąc, jest wiele bardziej istotnych dla nas spraw niż kontrola
                                  finansów SM. I musimy się w nie zaangażować w miarę dużą grupą. Zacznie się jak
                                  Was zasiedlą. Nie chcę się tu rozpisywać, bo... Myślę, że wkrótce trzeba będzie
                                  zorganizować jakieś spotkanie dla nowych sekcji.
                                  Pozdrawiam
                                  Gośka
                                  • Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 16:21
                                    Tak Tak sekcja I
                                    Niestety nie miałem przez ostatnie miesiące czasu jestem żywo zainteresowany
                                    udziałem we wspólnych pracach "społecznych", chętnie wezmę udział w spotkaniu
                                    (jak praca pozwoli)
                                    Pozdrawiam

Ps. Czy numer tel. do Ciebie pozostał bez zmian
                                    • Gość: Gośka Re:Członkostwo IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 16:36
                                      Numer cały czas bez zmian! A Twój?
                                      Cieszę się, że "wróciłeś".
                                      Gośka
                                      • Gość: Daniel Re:Członkostwo IP: 212.160.172.* 22.02.05, 16:49
                                        Zmiana pracy = zmiana numeru
                                        W miedzy czasie przejrzałem książkę telefoniczną i nie znalazłem tel do Ciebie.
                                        Podaję swój e-mail
                                        dabrowski_daniel@wp.pl
                                        • Gość: pieszy Re:jazda po chodniku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 19:08
                                          Ta sprawa byla juz poruszana na forum ale dla przypomnienia mam pytanie;
                                          Czy można coś zrobić z chamami jeżdżącymi po chodniku i pasach dla pieszych?
                                          Można jakoś zagrodzić drogę żeby zmusić naszych wspaniałych sąsiadów do
                                          kulturalnego zachowania ? Czy jedyny sposób to policja lub straż miejska ? A
                                          może słynny już gwóźdź i rysa na samochodzie ?
                                          ps. to samo dotyczy tych którzy parkują na przystanku i przy zejściach

pozdrawiam
                                          • Gość: pawel Re:jazda po chodniku IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.02.05, 21:28
                                            pod blokiem ciagle zatrzymuja sie auta dostawcze - przeprowadzki, dostawy do
                                            sklepow itp.
                                            bardzo czesto nie ma innego sposobu wydostania sie jak przejazd przez przejscie
                                            dla pieszych.
                                            naprawde bardzo czesto

i nie mowcie, ze chodnik nie jest przewidziany do parkowania bo jest tak
                                            szeroki, ze mogloby isc nim z 10 osob trzymajac sie za reke - co chyba czesto
                                            sie nie zdarza?

pawel
                                            • Gość: Gośka Re:jazda po chodniku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.02.05, 08:03
                                              Zgadzam się, że sytuacja nie jest normalna i sama czasem uczestniczę w tym
                                              procederze, ale to już niedługo potrwa, mam nadzieję... Cierpliwości!
                                              • Gość: ania ochrona cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.05, 11:35
                                                mieliśmy zgłaszać dziwne zachowanie ochroniarzy. Wczoraj zwrócił mi uwagę
                                                człowiek z Servisco, że powinniśmy coś zrobic z ochroną (wprost ją wymienić).
                                                Zapytał się ochroniarza gdzie jest nr 10 a on go skierował do klatki nr 8. To
                                                rzeczywiście paranoja, żeby ochroniarz nie wiedział, gdzie pracuje i czego
                                                pilnuje.
                                                pozdr.,
                                                ania
                                                • Gość: SAINT4 Re: ochrona cd IP: *.plwaw.energis.pl 23.02.05, 15:23
                                                  Witam,

Masz rację. Z pewnych zródeł wiem, że zmiany w tej kwestii nastąpią. Czekamy
                                                  jednak na oddanie do użytku reszty sekcji.

Pozdrawiam
                                                  Przemek
                        • Gość: ice Re:Członkostwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.05, 17:17
                          Kłamią!!! Ja też nie wykupiłam. Wcale nie jesteś ostatnim, który nie wykupił
                          członkostwa.
                          Magda (E)
          • Gość: Gość Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:24
            Podobno można to odliczyć. Była opinia MF dająca możliwość odliczenia od
            podatku wydatków na modernizację mieszkania, jeżeli ma się umowę ze
            spółdzielnią albo deweloperem, w której jest napisane, że oddadzą mieszkanie
            nabywcy przed ustanowieniem odrębnej własności.
        • Gość: Gość Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.05, 19:21
          Mój prawnik z nimi rozmawiał w tej sprawie. Na szczęście dużo nie wziął za
          obsługę, bo tylko 200 zł, ale niestety nie udało mu się nic utargować. Na nasze
          nieszczęście dali nam parking tymczasowy i nie ma to znaczenia, że jest pod
          gołym niebem i jest beznadziejny.
      • Gość: kalka1715 Re: Spóźniony odbiór mieszkania IP: *.crowley.pl 18.02.05, 19:32
        dzieki za wszystkie uwagi
        my jeszcze nie otrzymaliśmy kluczy (!!!), ciagla nam mowia, ze jeszcze cos tam
        i jeszcze i jeszcze...

• smaja Re: Spóźniony odbiór mieszkania 18.02.05, 19:44
          A to wy macie inną sytuację.
          Nas wszystkich poinformowali, że zakonczono budowę lokalu sekcja E 30 czerwca
          2004 i na tym koniec.
          Jak wygladało to zakonczenie wszyscy wiedzą.

Asia
      • Gość: Leo Kto wogóle odebrał mieszkanie bezusterkowo??? IP: *.arcus.com.pl 18.02.05, 19:56
        A nas też informowali o zakończeniu budowy, ale lokalu do tej pory nie
        odebralismy. Na pierwszym odbiorze stwierdzilismy rażace usterki i do tej pory
        ich nie naprawili. Kto z Was odebral mieszkanie na I odbiorze i to bez usterek?
        • Gość: ice Re: Kto wogóle odebrał mieszkanie bezusterkowo??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.05, 17:24
          Ja:)
          Żadnych wiekszych usterek nie było, jeżeli w ogóle o jakichkolwiek usterkach
          można było wtedy mówić.
          Za to mam pytanie - czy ktoś z Was odnotował jakieś peknięcia rur od wody w
          łazience, albo jakies dziurawe rurki, z których wycieka woda, albo źle zgrzane
          rurki? Bo ja mam wrażenie, ze u mnie jest taki przypadek...
          Magda (E)
    • Gość: SAINT4 Re: Firmy układające płytki, k/g i malujące IP: *.aster.pl 18.02.05, 07:54
      Witam,

Jak już Gosia wspominała chcemy w sekcjach C i D zrobić porządek na parterach
      układając płytki na ścianach. Do wykonania tych robót chcieli byśmy oczywiście
      zatrudnić jak najtańszą firmę a jednocześnie solidną i sprawdzoną.
      Dlatego zwracam się do was z pytaniem czy możecie polecić nam jakąś firmę która
      wykonuje tego typu prace?

Pozdrawiam
      Przemek
      • Gość: malina Re: Firmy układające płytki, k/g i malujące IP: *.aster.pl 21.02.05, 22:30
        To dobry pomysł, proponuje zrobić tak w kazdej klatce na parterze, a już na
        pewno przy windach, płytki są bardzo praktyczne i są na lata, w niektórych
        klatkach sciany już są bardzo brudne. Mam jeszcze pytanie , czy ktos sie
        orientuje czy jest w planie wyjście na stronę kwiatkowskiego tzn pomiedzy
        sekcją I i nowymi budowanymi?
        Ile będą mialy pięter te nowe sekcje, słyszlam na pocątku że 16, a ostatnio
        plotkę że 12? Czy wiecie może jakie będą usługi w pasażu???
        z tego co ja wiem to optyk, fryzjer, sklep spożywczy, cukiernia, usługi
        krawieckie
    • Gość: Pio Ostatnio straszny zastój. IP: *.3.pl / *.3.pl 08.03.05, 23:26
      Naszło mnie na pisanie...

Byłem dziś w sądzie po wypis z księgi. Informatyzują się. Ale jeszcze trochę
      niemrawo. Nie wiem jak oni wpisują do komputera dane, ale część moich danych już
      w nim jest, część nie. O ile dobrze zrozumiałem - mógłbym dostać wypis od ręki.
      Ale może niektórzy mogą mieć więcej szczęścia. Ja muszę się tam przejść jeszcze
      w piątek.

Jeszcze powiem dlaczego dodatkowy wypis do założonej księgi. Informacja, którą
      dostałem pocztą z sądu o założeniu księgi dla lokalu może być zaskarżona w ciągu
      7 dni. Dlatego bank nie chce tego papierka ode mnie (żeby zlikwidować
      ubezpieczenie kredytu), tylko wypis po tych 7 dniach (u mnie wyszło nieco
      więcej...). Stąd potrzeba oddzielnej wizyty w Al. Solidarności.

Technikalia (ja nie wiedziałem na przykład, może się komuś przyda): z informacji
      bierze się wniosek, zaznaczyć wypis zwykły nie zupełny (zupełny to wypis całej
      historii, na którą musi się zgodzić sędzia - ale to drobiazg), wpłacić w kasie
      30 zł i do pokoju 108 (Praga Płd), gdzie przy odrobinie szczęścia można chyba
      mieć wypis od ręki.
      Powodzenia życzę.
      • smaja Re: Ostatnio straszny zastój. 09.03.05, 08:39
        Witaj,
        To założenie księgi wieczystej, tak długo trwa? ( około roku?) Myślałąm, żę
        krócej, no tak to jeszce trochę kaski na ubezpieczenie wybulę.

A mam pytanko jak się tę księgę wogóle zakłada. SM Gocław daje jakieś papierki,
        słyszałam, że trzeba mieć jeszcze jakieś wypisy z rejestru gruntu czy z
        geodezji?

Ja musze złożyć w sądzie wniosek w ciągu 7 dni od otrzymania przydziału (tak
        chce bank) ale chyba sie nie wyrobię.

Czy mogłabym prosić ewentualnie o opisanie procedury?
        Dziękuję i pozdrawiam Asia
        • Gość: Pio Re: Ostatnio straszny zastój. IP: *.3.pl / *.3.pl 09.03.05, 18:58
          > To założenie księgi wieczystej, tak długo trwa?

Nie bardzo jestem w stanie określić co rozumiesz przez "tak długo". Bowiem w
          liście nie było żadnych terminów... Termin jest tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=2088811&a=20115088
          Ale - jak sądzę - jest to z sufitu wzięte. Moje praktyczne doświadczenia mówią o
          1,5 miesiąca.

> A mam pytanko jak się tę księgę wogóle zakłada. SM Gocław daje jakieś papierki,

Tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=2088811&a=20116073
          jest opisane. Ale boję się dawać trochę ten link, bo podobno jest napastliwy... ;)
          Tu też są dokładne daty złożenia wniosku i otrzymania powiadomienia o założeniu
          księgi. Jeszcze tylko dodam, że o zaświadczenie spółdzielni dla sądu musiałem
          poprosić oddzielnie. Tak bezpiecznie to bym strzelał na to co najmniej dwa dni
          (a nuż nie będzie miał kto podpisać...) Podobnie z gruntem.

> Ja musze złożyć w sądzie wniosek w ciągu 7 dni od otrzymania przydziału (tak
          > chce bank) ale chyba sie nie wyrobię.

Może być problem, jeśli terminy (zaświadczenia spółdzielni i gruntu) Ci się nie
          zgrają. Ale jeśli to bank wprowadza taki rygor, to trochę przesadza.
          Szczególnie, że i tak każe ubezpieczać kredyt. Ubezpieczenie jest właśnie po to,
          żeby mieć kredyt bez zapisanej hipoteki.
          • Gość: Pio Re: Ostatnio straszny zastój. IP: *.3.pl / *.3.pl 09.03.05, 19:03
            > 1,5 miesiąca.

Tfu... Nie wiem, dlaczego sobie wbiłem w głowę te półtora miesiąca. Od końca
            września do połowy grudnia jest DWA i pół miesiąca. Co i tak jest mniejsze od
            czterech.
            • smaja Re: Ostatnio straszny zastój. 10.03.05, 08:35
              Pio Dzięki za informację.
              Pozdrawiam Asia
              • Gość: ania Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 15:04
                Zwracam się do Rady Osiedla z zapytaniem dlaczego ciągle otrzymujemy podwyżki.
                Nie rozumiem wzrostu funduszu remontowego - jeszcze przecież nic nie zostało
                tutaj zrobione, a koszty napraw powinien ponosić MI.
                Dalej - kiedy będzie nareszcie czysto na klatkach, ten brud jest niezmienny od
                kilku miesięcy, a osobę sprzątającą nie widziałam od kilku tygodni.
                Ochrona - koszt ponad 63 zł jest parodią w stosunku do stanu obecnego, drzwi
                zawsze otarte na oścież, żadnego sprawdzania i ochrony. Czy są dokładne daty od
                kiedy zmniejszy się kwota w związku z dojściem kolejnych sekcji. Jeżeli ta
                kwota ma zostać jestem zdecydowanie za zrezygnowaniem z ochrony, która nic nie
                wnosi swoją obecnością
                Koszty za energię wzrosty o 100%. Dlaczego. Po co w dzień pali się światło na
                klatce, a w nocy od bramy wejściowej do klatki D nie ma oświetlenia.
                będę wdzięczna za informacje

• Gość: ania Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 15:15
                  Jeszcze jedno
                  Kiedy zdejmiemy okropne obicie z windy. Mieszkamy tutaj już ponad rok. Jeżeli
                  firma załozyła obiacia z klejem to niech oni też to zdejmą bez uszkadzania
                  powierzchni. Chyba już czas najwyższy.
                  ania
                  • Gość: Gośka Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.05, 16:41
                    Jeśli chodzi o zdjęcie osłon w windach, mamy mieszane odczucia. Administrator
                    twierdzi, że to za wcześnie - dużo mieszkań w sekcji C, D jest jeszcze pustych,
                    a i robotnicy się jeszcze jacyś plączą. Oczywiście, ten kto przykleił musi
                    odkleić, a jak zepsuje, na swój koszt wymienić! Tylko obawiam się, że nie
                    będzie winnego. Niby wszyscy mówią, że to Kone, ale oni się jeszcze na ten
                    temat nie wypowiadali.
                • Gość: Gośka Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.05, 16:30
                  Rozumiem, że miałaś na myśli Radę Kolonii. Fundusz remontowy rzeczywiście
                  wzrośnie, ale o tyle samo zostanie obniżona opłata eksploatacyjna. Nie
                  odczujemy więc w tym wypadku podwyżki, bo oba te składniki czynszu naliczane są
                  za m2. Podwyżka funduszu remontowego jest uzasadniona. Z doświadczeń innych
                  nowych budynków wynika, że lepiej mieć te pieniądze w nadwyżce niż w deficycie
                  i warto je zbierać już w tej chwili, pomimo że budynek rzeczywiście ma jeszcze
                  conajmniej dwuletnią rękojmię. Ponadto jest to jedyny składnik czynszu, o
                  którego rozdysponowaniu tylko my decydujemy.
                  W której sekcji jest niezmienny brud od kilku miesięcy? Ja mieszkam w D.
                  Sytuacja może nie jest idealna, ale biorąc pod uwagę aurę i ilość mieszkańców
                  chyba lepiej nie będzie. Ale wszelkie uwagi zawsze są mile widziane i można je
                  zgłaszać bezpośrednio do firmy sprzątającej.
                  Co do ochrony - zostały już podjęte pewne kroki, aby poprawić istniejący stan
                  rzeczy, ale tu nie mogę szczegółowo o tym pisać. Koszt przypadający na jeden
                  lokal powinien być niższy jak nowe sekcje zaczną płacić czynsz.
                  Wzrost opłaty za energię wynika z ubiegłorocznego bilansu. Rzeczywiste zużycie
                  energii na oświetlenie ogólne było dwukrotnie wyższe niż zaliczki na ten cel w
                  czynszu. Głównie do tego przyczyniły się reflektory oświetlające elewację,
                  które zostaną na nasze życzenie odcięte całkowicie, ale w zamian mamy
                  oświetlenie na dziedzińcach.
                  Wszystkie uwagi co do nieprawidłowości lub usterek można zgłaszać bezpośrednio
                  do ADM Mewa. Reagują szybko i skutecznie.
                  Pozdrawiam
                  Gośka
                  • Gość: ania Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 16:48
                    ja też mieszkam w klatce D i uważam, że jest bardzo brudno. Nie chodzi tu o
                    aurę, ale o częstotliwość sprzątania. Niestety siedzę teraz w domu od kilku
                    tygodni i nie słyszałam / widziałam nikogo na klatce, a przede wszystkim na
                    piętrze ("z ekipy sprzątającej").
                    Mam zawsze bardzo dobre wspomnienia z Abrahama 18, gdzie wręcz lśniło (bez
                    względu na pogodę), a osoby które np. myły gruntownie podłogę spotykałam min.
                    raz w tygodniu (i mówię tu o pietrze a nie o kawałku podłogi przy wyjściu).
                    Co do ochrony, to już kiedyś pisaliście, że się koszty zmniejszą, ale czy Gosiu
                    macie już jakieś konkretne daty i kwoty?
                    pozdr.,
                    ania
                    • Gość: Gośka Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.05, 17:03
                      Na temat ochrony nie mogę napisać tego co bym chciała - nie tylko my zaglądamy
                      na to forum. Staramy się usilnie, żeby sytuacja z ochroną poprawiła się... pod
                      każdym względem. Sorry, ale to musi Ci wystarczyć, przynajmniej w tym miejscu.
                      • Gość: Saint4 Re: Do Rady Osiedla - podwyżka IP: *.aster.pl 15.03.05, 20:39
                        Aniu, Gosiu,

Już możemy ujawnić co będzie się działo z ochroną ponieważ już sam
                        zainteresowany (firma Juventus) dostała informację o której tu mowa (a w
                        zasadzie która została przemilczana :-)).
                        A więc firma Juventus chroni nas do 15 kwietnia. Właśnie dziś została
                        wypowiedziana im umowa. Po wielokrotnym upominaniu i przypominaniu, zgłaszaniu
                        naszych uwag i czekaniu na poprawę uznaliśmy iż ochrona nie może dalej tak
                        funkcjonować.
                        Jutro na stronie www.smgl.com.pl będzie ogłoszenie o przetargu na nową firmę
                        ochroniarską.
                        Proszę jesli ktoś ma godne polecenia firmy ochroniarskie przekażcie im tą
                        informację (im więcej oferentów tym lepiej).

Co do firmy sprzątającej, ja też uważam, że jest brudno. Podobne zdanie ma też
                        nasz Administrator, który rozmawiał już z firmą i mają się poprawić.

Pozdrawiam i witam wszystkich w końcu oficjalnie nowych mieszkańców
                        Przemek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka