Dodaj do ulubionych

Bud-Prof Górczewska

IP: *.centertel.pl 25.02.05, 10:31
Cześć,

szukam informacji na temat Bud-prof Gorczewska.
Jestem zainteresowany zakupem mieszkania i po przeczytaniu umowy
stwierdziłem, ze chcę zmienić kilka zapisów, które wg. mnie są
niedoprecyzowane.

np.1)
§7
Strony zgodnie ustaliły, że:
a)w przypadku zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawnych lub stawek
podatku od towarów i usług dotyczących sprzedaży mieszkań w trakcie
obowiązywania umowy ceny określone w § 6 ulegną zmianie proporcjonalnie do
skutków zmiany przepisów lub stawek;

Wątpliowości do 1)
- zmiany powszechnie obow... przepisów - jakich przepisów? Wszystkie są
przecież powszechnie obowiązujące, czy nas mają również obowiązywać takie jak
zmiana stawek celnych obowiązujących przy sprowadzaniu materiałów służących
do produkcji pustaków? wzrost cen stali importowanej z Ukrainy, z której
możliwe że wykonywane sa elementy stropów itp.itd.

2) §7
d)w przypadku stwierdzenia różnic metrażowych powierzchni użytkowej lokalu
mieszkalnego i pomieszczenia pomocniczego .......... , zostanie dokonana
korekta wzajemnych należności z tytułu wykonania niniejszej umowy.

Wątpliwości do 2)
- wg. jakiej polskiej normy te różnice miałyby byś zmierzone?
- najlepiej wg. takiej samej wg. jakiej powstały plany

3)
§8
Wykonawca zobowiązuje się sprzedać przedmiot niniejszej umowy jako odrębną
nieruchomość a Inwestor zobowiązuje się kupić za łączną cenę wynikającą z § 6
pkt. 1
i pkt.2 w wysokości ....... brutto (słownie: sto tysięcy dwieście osiemnaście
złotych brutto ) .

Wątpliwości do 3)
- przedmiotem umowy jest lokal + garaż, czy nie można ustanowić odrębości, na
własność lokalu i garażu, zeby można w przyszłości płynniej rozporządzać
majątkiem i np. sprzedać garaż zostawiając sobie lokal.

4)
§15
Wykonawca oświadcza, że będzie zajmował się administrowaniem osiedla
odpłatnie .
Okres administrowania zostanie określony w akcie notarialnym. Czynsz
naliczany będzie po odbiorze technicznym lokalu.

Wątpliwości do 4)
- fajnie, że będzie administrował :-) pytanie jak długo oraz za jaką cenę?
- czy Bud-prof nie stwarza sobie okazji na dorobienie?

Pytań jest więcej. Właściwie każdy pkt. umowy daje do myślenia. Nie chce sie
tutaj wypisywać, jeśli jednak ktoś z was ma podobne przemyślenia lub udało mu
się zmienic umowę - bardzo proszę o głos w sprawie.

Pozdrawiam
Piotrek
Obserwuj wątek
    • Gość: Anissa Re: Bud-Prof Górczewska IP: *.eranet.pl 25.02.05, 15:49
      CZESC,

jest mnostwo watkow o tym developerze - skorzystaj z wyszukiwarki.
      co do reszty - to niestety nie wroze, ze cos ci sie uda wynegoccjowac -
      niejeden juz probowal ;( Ja tez - mnie sie nie udalo. A nawet gdyby - to i tak
      dla nich nic nie znaczy. Podpisujesz umowe w postaci aktu notarialnego? Bo to w
      zasadzie bylaby jedyna droga, zeby sie zabezpieczyc.

Bud-Prof w akcie notarialnym zastrzega sobie administrowanie przez 3 lata -
      liczone od daty podpisania ostatniego aktu ;) Nie jest za drogo, ale na pewno
      jest to okazja na dorobienie. POza tym - wydaje mi sie, ze skoro juz mowia o
      tym TERAZ i kaza Ci podpisac, ze beda administrowac odplatnie, to powinni tez
      okreslic przedzialy cenowe.... Zeby potem sie nie okazalo, ze bedziesz placil
      horrendalne sumy, bo takie bedzie widzimisie administratora...

Co do garazu - moze sie okazac, ze zaproponuja Ci nie wlasnosc, ale prawo
      korzystania, a to jest niezbywalne i uznaniowe. To, co teraz jest w umowie
      przedwstepnej nie jest przez prezesow uwazane za zobowiazujace dla nich. Na
      dwoje babka wrozyla.

Co do pomiarow - jak juz zbuduja, to pomierza, policza powierzchnie, porownaja,
      kaza doplacic albo oddadza. zazwyczaj doliczaja tynki do wymiarow faktycznych,
      co powoduje zwiekszenie wyliczonej powierzchni. Nie wiem, czy jest to zgodne z
      przepisami.

I jeszcze jedno - czynsz (w rozumieniu oplat za uzytkowanie lokalu
      wlasnosciowego) wg prawa budowlanego jest oplata, ktora moze byc naliczana
      dopiero po przejeciu lokalu przez gmine. Ten zapis jest wiec niewlasciwy, bo
      jesli odbierzesz mieszkanie wczesniej, to kaza ci placic, chociaz nie powinni -
      to, co jest zwiazane z inwestycja, powinno byc oplacane przez dewelopera. A
      inwestycja trwa, dopoki obiekt nie zostanie odebrany przez gmine. Jest to wiec
      proba naciagniecia Cie.

A niemasz w umowie punktu o urzadzeniu terenu i oplacie za to "do rownowartosci
      2 m2 mieszkania"? Bo jelsi sadzisz, ze deweloper to jakos sensownei wyliczy,
      przedstawi faktury itp., to sie mylisz. Przygotuj sie na full oplate.

POzdrawiam

Lepiej jeszcze poczytaj sobie o Bud-Profie....
    • Gość: Anissa Re: Bud-Prof Górczewska IP: *.eranet.pl 25.02.05, 15:51
      na przyklad tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=14629065&v=2&s=0
      • Gość: Piotrek Re: Bud-Prof Górczewska IP: *.idea.pl 26.02.05, 00:36
        hej Anissa,
        A)
        Mam punkt dotyczący wykończenia terenu w umowie:
        7 000,00 zł + 7 % VAT (słownie: sześć tysięcy osiemset złotych plus siedem
        procent podatku VAT) cena za przedmiot umowy o którym mowa w § 2 pkt.5

a § 2 pkt.5 to:
        Strony oświadczają, że przedmiotem niniejszej umowy jest:
        1.wybudowanie przez Wykonawcę budynku oznaczonego w projekcie techniczno-
        architektonicznym numerem B- .... , a w nim przedmiot umowy, który stanowi:
        2.zagospodarowanie terenu osiedla poprzez jego ogrodzenie, oświetlenie,
        położenie nawierzchni dróg i chodników, urządzenie terenów zielonych

Komentarz:
        - punkt wygląda normalnie oczywiście poza brakiem odnsienia do konkretnego
        projektu dróg, terenów zielonych
        - ale tak jak wspominałem jest sporo niejasnośći

B)
        dzisiaj rozmawiałem telefonicznie z człowiekiem z Bud - Prof i podałem mu
        punkty, które budzą moje wątpliwości i z rozmowy wywnioskowałem, że są skłonni
        na ustępstwa.(jak dalekie i czy rzeczywiście tego jeszcze nie wiem)
        Mam zamiar przedstawić im własną umowę, która traktuje obie strony jednakowo
        co do zobowiązań i należności i myśląc zdroworozsądkowo, że jeśli nie mają na
        myśli przekrętów względem mnie to ją podpiszą. Jeśli nie, to oznacza wiadomo co-
        coś kombinują.
        A jeśli tak to raczej nie chcę mieć z nimi nic wspólnego.

Umowy, w których jedna ze stron jest z góry poszkodowana trącą trochę myszką.
        (mam na myśli sytuację, gdy 1 strona pobiera odsetki ustawowe za opóźnienie 14
        dni a druga jeśli 1 opóźni się 6-mcy to nie może to spowodować roszczeń strony
        1)
        C)
        Podobno zmianie uległ zarząd i sytucja w spółce miała się poprawić.
        Czy znasz może nazwiska prezeza i vice prezesa z okresu budowy przy Łamanej
        (Włochy)
        D) Niewątpliwie plusem Bud-profu jest to że prace posuwają się do przodu i
        realnie oceniając (moim okiem) są w stanie wyrobić się z terminem do końca
        07.2005 na przekazania lokalu co niestety nie równa się przekazaniu własności
        do lokali.

Będę informował co się dzieje ze sprawą.

Pozdrawiam
        Piotrek
        • Gość: Anissa Re: Bud-Prof Górczewska IP: *.devs.futuro.pl 26.02.05, 12:13
          Hej,

co do ich ustepstw to sa one zludne. Ja wynecjowalam tylko tyle, ze odsetki w
          razie opznien budowy byly takie same jak dla mnie w przypadku zerwania umowy.
          Nic z tego jednak nie wyniklo. Termin op=ddania opznil sie o rok, odsetekza
          opzonienie nie zobaczylam. Ani ja, ani inni mieszkancy.

na tym forum pisla mp23 oraz kasiaipiotr, ktorym nie pozwolono dokoanc zadnych
          zmian w umowie.

Kiedy ja podpisywalam, to szefowali panowie Siwik i Mincewicz, i z tego cow eim
          bylo tak jeszcze do niedawna.

co do przekazania to masz racje - Oni moga chice przekazac lokal Tobie i miec
          Cie z glowy, ale co z przejeciem budynku przez gmine? Co z aktem notarialnym?
          Czy masz w umowie date podpisania aktu? Jesli bedziesz chcial wziac kredyt, to
          taki punkt w umowie jest wany dla banku - beda o to pytac a potem egzekwowac.
          Moj akt przesunal sie o 8 miesiecy licza od ostatecznej daty i mialam klopoty
          z bankiem.

No i pametaj, ze prezes Siwik obieca Ci wszystko, co bedziesz chcial. A potem
          sie zobaczy ;)))) Tak to niestety wyglada....

Trzymaj sie i podejmij sluszna decyzje ;)
          • mpbc Re: Bud-Prof Górczewska 27.02.05, 22:20
            Osobiście radzę z daleka od tego developera. Jeżeli już to TYLKO z NOTARIUSZEM i
            dobry, PRAWNIKIEM. Inaczej to oni Cię załatwią na cacy.
            • Gość: Marcin Re: Bud-Prof Górczewska IP: 195.94.203.* 28.02.05, 09:12
              Witam wszystkich,
              Ciekawy artykuł dzisiaj napisała Rzeczpospolita „Ciche mieszkanie przy głośnej
              trasie” w którym mówi się o Bud-Profie (pod numerem 8 w liście inwestycji)treść
              poniżej:

Na Bemowie pną się w górę nowe bloki, a za kilka lat w ich sąsiedztwie powstaną
              drogi szybkiego ruchu
              CICHE MIESZKANIE PRZY GŁOŚNEJ TRASIE

Deweloperzy i spółdzielnie nie informują klientów o tym, że za kilka lat będą
              mieli w sąsiedztwie hałas i spaliny. Dziennikarz "Rzeczpospolitej" przekonał
              się o tym, udając klienta zainteresowanego kupnem dwupokojowego mieszkania na
              Bemowie.

W 2008 roku do zachodnich rogatek Warszawy ma dotrzeć autostrada A2. Generalna
              Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad przygotowuje się też do budowy sieci dróg
              ekspresowych, które rozprowadzą z niej ruch po Warszawie. Najwięcej z nich
              powstanie zapewne na Bemowie, które przeżywa właśnie boom mieszkaniowy.
              Sprawdziliśmy, czy deweloperzy i spółdzielnie mówią swoim klientom, jakie
              sąsiedztwo ich czeka.
              Wygodne połączenie, żadnych utrudnień
              W biurach sprzedaży agenci pokazują kolorowe obrazki skąpanych w słońcu i
              zieleni bloków, między którymi spacerują uśmiechnięte rodziny z psami.
              Planowane obok trasy ekspresowe to temat tabu. Żaden ze sprzedawców nie mówi o
              nich z własnej woli. Zapytani wprost, reagują różnie. Niektóre odpowiedzi
              wprawiły nas w osłupienie.
              - W pobliżu nie jest planowana żadna trasa. Jeśli weźmie pan mieszkanko wyżej i
              usytuowane od środka osiedla, będzie pan miał cicho i ciekawy widok - zapewnia
              Andrzej Wrzosek z J. W. Construction, kiedy pytamy o osiedle Górczewska.
              Sprzedawca nie wie - albo wiedzieć nie chce - że wzdłuż ul. Dywizjonu 303
              dyrekcja dróg krajowych planuje w przyszłym roku rozpoczęcie budowy łącznika
              między autostradą A2 w Konotopie a Trasą Armii Krajowej.
              Obok osiedla powstaje też Rezydencja przy Ratuszu spółki BARC Warszawa. Tam
              sprzedawca informuje o planowanym przebiegu trasy, ale bagatelizuje
              uciążliwości. - Droga pobiegnie pod ziemią. Dzięki ekranom akustycznym będzie
              się tutaj lepiej mieszkało niż np. przy Marszałkowskiej czy Grójeckiej. Dzięki
              trasie mieszkańcy osiedla dostaną wygodne połączenie z innymi częściami
              Warszawy - mówi Wojciech Szczypkowski, agent mieszkaniowy.
              Nie dodaje, że decyzja w sprawie tunelu wcale jeszcze nie zapadła. Wygodnego
              połączenia zaś nie będzie, bo inwestor nie planuje zjazdu z trasy ekspresowej
              na ul. Powstańców Śląskich.
              Mieszkanie w epicentrum
              Uciążliwości nie widzą agenci oferujący mieszkania na osiedlu Bemowo Park przy
              ul. Dywizjonu 303 spółki deweloperskiej Bemowo. - Trasa jest w planach od
              kilkudziesięciu lat. Ma przebiegać w tunelu albo wykopie. Na razie jeszcze nie
              wiadomo, czy w ogóle powstanie. Może przecież zostać skierowana przez Ursynów -
              twierdzi Elżbieta Kierszka, agent sprzedaży.
              Czy rzeczywiście? Według GDDKiA przez Włochy, Ursynów i Wilanów planowany jest
              południowy zjazd z autostrady. Jego powstanie nie jest uzależnione od przebiegu
              przez Bemowo. Rząd chce budować oba zjazdy jednocześnie.
              Druga trasa planowana przez Bemowo to S7, czyli łącznik Trasy AK z wylotówką na
              Gdańsk. Czy droga pobiegnie właśnie tędy, czy przez Stare Babice, dowiemy się w
              marcu. To nie przeszkadza inwestorom stawiać nowych budynków. Sprzedawcy bez
              żenady reklamują "ciche mieszkania".
              - Rozchodzą się jak świeże bułeczki. To świetne miejsce, obok same zielone
              tereny. Ruchliwa trasa? Jest planowana, ale osiem kilometrów od tej inwestycji.
              Bliżej niczego takiego nie będzie - mówi Beata Kłos, zachwalając osiedle
              Olszyny II Pekao Development.
              Anna Czub z osiedla Zielone Mieszkanko II Budinvestu zapewnia, że okolica jest
              spokojna. Kiedy pytamy o trasę, nie zaprzecza. Ale po szczegóły odsyła do władz
              Bemowa.
              Urzędnik nie odmawia
              Dlaczego urzędnicy zgodzili się na osiedlanie ludzi blisko tras ekspresowych? -
              Te tereny były przeznaczone pod mieszkaniówkę - mówi Włodzimierz Całka,
              burmistrz Bemowa. - Urzędnicy nie mają podstaw do odmowy, jeśli inwestor, który
              występuje o pozwolenie na budowę, uwzględnił zachowanie odpowiedniej odległości
              od rezerwy komunikacyjnej pod trasę - tłumaczy.
              Mieszkańcy Bemowa liczą na to, że urzędnicy nie odważą się budować trasy S7
              przez gęsto zabudowane tereny. Te nadzieje rozwiewa Wojciech Dąbrowski,
              dyrektor mazowieckiego oddziału GDDKiA. - Osiedla nie będą miały wpływu na
              decyzję o przebiegu trasy - mówi.
              - Budynki wyrastają blisko planowanej trasy, ale żaden z nich nie znajduje się
              na terenie rezerwy komunikacyjnej - dodaje.
              Konrad Majszyk

Sprawdzajmy deweloperów - radzi Robert Chojnacki, szef serwisu internetowego
              Tabela Ofert, badającego rynek mieszkaniowy. Kupując mieszkania, nie możemy
              bezkrytycznie ufać sprzedawcy. To, czy w pobliżu znajdzie się jakaś uciążliwa
              inwestycja, powinniśmy sprawdzić w Urzędzie Miasta albo w wydziałach
              dzielnicowych. Dochodzenie odszkodowania za wprowadzenie w błąd klienta uważam
              za trudne. Jeśli inwestor posiada wszystkie wymagane prawem pozwolenia, trudno
              wymagać od niego nagłaśniania sąsiedztwa trasy ekspresowej. Na zadane pytanie
              sprzedawca powinien jednak o drodze informować klienta. Kupującemu należy się
              możliwość rzetelnej oceny lokalizacji mieszkania, w zakup którego inwestuje
              często oszczędności całego życia.

Którędy pobiegną ruchliwe drogi

GDDKiA dysponuje już ponad połową gruntów do budowy trasy ekspresowej między
              węzłem autostrady A2 w Konotopie a Trasą AK. Droga pobiegnie przez Chrzanów,
              przetnie ul. Górczewską, Lazurową i Powstańców Śląskich, a następnie wzdłuż ul.
              Dywizjonu 303 i obrzeża Lasku na Kole połączy się z wylotem na Białystok. Trasa
              ma powstać w latach 2006 - 2008.
              Planiści rozważają dwa warianty wytyczenia trasy między Trasą AK a wylotem na
              Gdańsk w Łomiankach. Koncepcja przez Bemowo przewiduje trasę w sąsiedztwie ul.
              Księcia Janusza, Fortu Bema, ul. Obrońców Tobruku, przez lotnisko Bemowo,
              obrzeża Chomiczówki i Huty Warszawa do węzła Kiełpin w Łomiankach. Droga ma
              powstać w latach 2009 - 2011.
              • Gość: Anissa Re: Bud-Prof Górczewska IP: *.eranet.pl 28.02.05, 09:22
                O, kurcze...
                rzeczywiscie - ponizej link do mapki...
                wspolczuje tym, co juz kupili - sprzedac moze byc trudniej ;(
                Pozdrawiam

A.

www.rzeczpospolita.pl/teksty/warszawa_050228/warszawa_a_1-1.F.jpg
          • Gość: Piotrek Re: Bud-Prof Górczewska IP: *.centertel.pl 04.03.05, 09:50
            no cóż i nie podpisałem umowy - przyczyna to niechęc do zmian, które
            proponowałem, jak tez niezbyt udany wg. mnie projekt mieszkania.

z pajacyków:
            pan sprzedawca na terenie budowy, podczas wchodzenia na 5te pietro poinformował
            mnie ze w tej chwili nie kladą tynków gdyż mogą odpaść, gdyż jest zimno ( co mi
            się spodobało) po czym po wejściu na 5te pietro pietro okazlo sie ze zostały
            juz polozone i ... odpadły w duze czesci z sufitu :-)

pozdrawiam
            Piotrek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka