Gość: Justan Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 82.197.43.* 20.10.05, 08:51 Jestem "udziałowcem" Górczewskiej 226 realizowanej przez Bud-Prof .Na etapie podpisywania umowy próbowałam negocjować z Prezesem szereg punktów umowy ale prktycznie zgodził się na kilka zmian mniej istotnych,a za argument na "nie" używał stwierdzenia, że nikt nie miał uwag do treści tylko ja, a poza tym umowa jest przez prawników zaopiniowana wię jest wszystko ok!!.Mogłabym pójść gdzie indziej ale wszędzie jest podobnie i nie ma gwarancji /co widać po JWC / że Cię nie wyrolują. Co do sposobu postepowania B-P w bieżących relacjach z mieszkańcami nie mam jeszcze doświadczeń negatywnych bo jeszcze nie mieszkam, a jestem na etapie rozpoczyna nia prac wykończeniowych .Mam natomist zastrzeżenia dot. sposobu pomiaru powierzchni użytkowej odbieranych mieszkań gdzie P. Leszek podtykajac mi jakąś Polską Normę budowlaną uzasadniał konieczność wliczania do powierzchni kupowanego mieszkania także pionów kanalizacyjnych w łażienkach i kuchni, co daje łącznie jakieś/ w zależności od piętra/ 0.7 m2 dotatkowej powierzchni i tym samym do zaplacenia dodatkowo ok. 2500 zł na rzecz B-P mnożąc to przez 160 mieszkań daje niezłą kasę!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiedzi z B5 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.eds.net 20.10.05, 15:26 Drogi nowy Sąsiedzie, Pewnie jeszcze nie wiesz, ale niektórzy jak np. my dopłacali ok. 6000 PLN za nadmetraż, więc przychód B-P z tego tytułu jest większy... Przy okazji wszystkich informuję, że fachowcy wykańczający nasze mieszkanie potwierdzili, że dzisiaj przed południem zostało u nas sprawdzone i włączone ogrzewanie. W B-5 (C) mieszka narazie niewiele osób, ale jak widać nieobecność innych mieszkańców nie była przeszkodą, więc mamy nadzieję, że i u Was będzie lada chwila a może już jest ciepło. Trzymamy kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 21.10.05, 15:24 No no widzę że teraz o już do forum nikta nie zajży tak się wszyscy przytulaja do grzejników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.plwaw.energis.pl 21.10.05, 16:24 Cisza, spokój ... nic się nie dzieje, no ale ale, kotłownia się chyba nie wyrabia bo wczoraj wieczorem ciepłej wody nie było. pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.29.137.* 21.10.05, 19:31 U mnie panowie wczoraj odpowietrzyli kaloryfery, ale się trochę martwię bo u mnie tak naprawdę ciepło jest w sypialni, w miarę ciepło w łazience, ale za to w duzym pokoju zimnica jak nie wiem. Mam nadzieję, ze moj kaloryfer w dużym pokoju jeszcze się rozkręci, bo się wytrzymać nie da. U was też taz tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.148.92.* 22.10.05, 09:38 U nas też kaloryfery grzeją na pół gwizdka. Są ciepłe, ale zdecydowanie nie gorące. Panowie,którzy je odpowietrzali powiedzieli, że tak będzie dopóki wszyscy w budynku nie będą mieli odpowietrzonych bo dopiero wtedy będzie można ustawić odpowiednie ciśnienie i (coś tam jeszcze). Ale u nas jest wystarczająco ciepło, farelki nie są potrzebne. Może złap tych chłopaków, od kaloryferów, może coś źle u Ciebie ustawili? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.aster.pl 23.10.05, 12:00 po tym jak panowie specjalisci odpowietrzali kaloryfery, to jeszcze sam to powtarzalem z 4 razy - za kazdym razem uciekalo powietrze z kaloryfera (przypuszczam, ze jak odkrecaja obieg w jakims mieszkaniu nizej, to powietrze to migruje do gory do mojego kaloryfera, wiec chyba przez jeszcze jakis czas bede sprawdzal, czy nie ma powietrza...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.29.137.* 23.10.05, 14:07 A ja się z kolei dowiedziałam, ze to "cienkie grzanie" wynika z tego, ze się coś w kotłowni popsuło (nie dam sobie głowy uciąć, ze to prawda) i jak to naprawią to ma grzać lepiej. Jestem ciekawa czy przez to poprawi się też temperatura wody, bo u mnie w kuchni to zdążę parę rzeczy pozmywać zanim mi naprawdę ciepła woda zacznie lecieć. Byle do wiosny ;0) Widzieliscie, że mamy juz piekne i lśniące skrzynki na listy? ;0) Windy mają podobno być włączone w tym tygodniu, więc chyba zaczynamy wychodzić na prostą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 213.134.136.* 24.10.05, 09:45 Witam, fajnie, ze jest ciepla woda ale do goracej jeszcze duzo jej brakuje. U mnie kaloryfery rowniez sa cieple, jedynie w lazience slabo grzeje. Chyba musze zawolac jakiegos fachmana. Czy wiecie ile ma potrwac ta prowizoryczna kotlownia ?? Chyba w zimie juz nie bedziemy z tego korzystac, co ?? Mam nadzieje, ze szybko wlacza windy. Juz nie chce mi sie zasuwac po tych schodach. Ale jedno trzeba przyznac - dzieki temu kondycja znacznie sie poprawila. A teraz do mieszkancow B3 - gratuluje pomyslu wiercenia w niedziele, grubo po 22. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 24.10.05, 12:20 Witam Muszę przyznac że u nas jest odpowiednia temperatura, za to u znajomych z B4 w dużym pokoju grzeje tylko 1/3 grzejnika, też kilkakrotnie odpowietrzali na własna rekę. Co do naszej kochanej kotłowni bedzie musiała nam wystarczyć do wiosny, podobnież ma byc lepiej.... Orientuje się ktoś może pod jakim nr. nasz przemiły sasiad wiercił wczoraj sobie w ścianach do 23:30, chciałabym mu osobiście podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.29.137.* 24.10.05, 13:58 Niestety musze potwierdzić, że też słyszałam, że ta nasza prowizoryczna kotłownia ma nam podobno starczyć do wiosny. Miejmy tylko nadzieję, ze nie będzie cięzkiej zimy, choć u mnie kaloryfery powolutku się rozkrecaja, no ale teraz przeciez jest ciepło. I zobaczymy jak bedzie jak będą mrozy. Niestety nie pomoge jeśli chodzi o pana, który wiercił w środku nocy, ale następnym razem preoponuję żebyśmy wszyscy od pierwszego "wiertnięcia" pojawili sie na klatce, wysledzili kto jest taki mądry a następnie złożyli mu wizyte. Mam tylko nadzieję, że okaze sie że takie hałasy w srodku nocy robi czyjaś ekipa budowlana a nie sąsiad bo az strach by było mieszkać w otoczeniu takiego bezmyślnego buraka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 24.10.05, 14:24 Jeżeli chodzi o wczoraj to wyszłam na klatkę jak tylko "sie zaczeło" ale nie doszłam dalej jak na II pietro, stwierdzilam że głupio tak wystawać pod drzwiami sąsiadów i nasłuchiwać, jeszcze do tego byłam sama. Niestety chyba inaczej nie dotrze do głąba jak sie ktoś do niego nie przejdzie i to najlepiej facet. mojemu sosiadowi z piętra wystarczyła jak zapukałam do drzwi, oczywiście udał że go niema ale też zaprzestał jak na razie wszelkich prac wykończeniowych po 22:00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda światło na klatce- budynek C (B5) IP: 62.148.92.* 24.10.05, 14:41 czy ktoś może wie gdzie zapala sią światło na klatce? Cały weekend było ciemno, wieczorami to zdecydowanie mało przyjemne. Nie wiem gdzie jest włącznik. Help! :) Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.plwaw.energis.pl 24.10.05, 17:48 Witam Na szczescie mnie nie było w sobotę - bo o 23:30 to raczej się nie wierci, ale jak co to trzeba się jednak przejść się po pietrach zidentyfikować hałas - poprosić włascieila/kę o umiar ... i to wcale nie jest glupio pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.29.137.* 25.10.05, 08:58 Czy tylko ja byłam wczoraj tą szczęściarą u której przez pół dnia nie było ciepłej wody i ogrzewania? No cóż jakoś się nie zdążyłam nim nacieszyć. I jeszcze jak mi pani z B-P powie, że to zupełnie nie ich wina to mnie krew zaleje. Tego się właśnie bałam z tą prowizoryczną kotłownią, że zrobią ją na odwal się i cały czas coś będzie nie tak. A mrozy idą wilkimi krokami i za miesiąc juz nam może nie być do śmiechu. Odebraliscie już kluczyki do skrzynek pocztowych? Wiecie, że mamy już panią dozorczynię, która nam klatkę wysprzątała? Widzieliście jakie nam ładne krzaczory pod oknami posadzili? Zeby się tylko, podobnie jak w moim poprzednim bloku, zaraz dzieciory w nich nie tarzały. Mam nadzieję, że nie ma wśród nas rodziców bezstresowo wychowujacych swoje dzieci. Tym optymistycznym akcentem kończę i idę opieprzyć panią z B-P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 25.10.05, 09:21 Witam, Czy ktoś może interesował sie sprawą kablówki?? Tzn. czy można już w tej chwili starać się o podłączenie czy też musimy czekać na decyzje B-P?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.netia.pl 25.10.05, 11:22 tak, kablowke mam juz od miesiaca - z aster (razem z telefonem i netem) bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 213.134.136.* 25.10.05, 09:48 Witam, ja tez bylam szczescliwa kiedy po pracy mialam ochote na goraca kapiel a tu co ... zimny prysznic i zimne kaloryfery. Rowniez mam duze obawy co do tej kotlowni. Wydaje mi sie, ze takie akcje z brakiem ciepla beda czeste. A jak zacznie sie mrozna zima to, az boje sie pomyslec. A krzaczory tez widzialam. Zaczyna sie robic calkiem milo :) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 16:14 Wydaje mi sie (choc wolałabym się mylić), ze klopoty z ogrzewaniem i wodą to będzie w tym sezonie hit. Ta prowizorka nie wyglada najlepiej. U mnie calą noc kalafiory zimne, rano powoli zaczely budzic sie do zycia. I tak w kratke grzeją.Lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 16:19 Poczytajcie sobie watek prestige, jacy tam zgryźliwi ludzie mieszkają to maskara. Caly czas akcja na ta droge i w ogóle. Cieżko będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 26.10.05, 09:59 Mhm... pozwolicie że nie będę sie wypowiadać na temat forum prestige, ale jeżeli chodzi o ich dyskusje na temat parkingu od naszej strony to myślę że gdybyśmy byli na ich miejscu nie jedna osoba miałaby podobne zdanie. Ale od razu widac że mieszkają tam "trudni" ludzie, przynajmniej niektórzy. Ale jest jedna rzecz która nas łaczy kotłownia-prowizorka. P.S. Zapowiada sie ciężka zima. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.devs.futuro.pl 27.10.05, 09:45 Moi Drodzy, czy to, że kaloryfery teraz tak slabo grzeją (u mnie prawie w ogóle) to tylko kwestia ocieplenia czy mam się jednak martwić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 213.134.136.* 27.10.05, 11:43 Mysle, a wlasciwie mam nadzieje, ze to kwestia ogolnego ocieplenia. A co z tymi windami ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.aster.pl 27.10.05, 19:30 Witam Tez chcailbym być optymistycznie nastawiony., ale to nie jest (moim zadaniem) kwestia ocieplenia, przecież też czasem brakuje ciepłej wody w kranie !!!. Panadto ten sam problem ma Prestige - tam również grzeją w kratkę, przy tymczasowych kotłowniach co chwilę pracują "spece" ze SPECu bo co chwile się psuje - prawdopodobnie kotłownia nie "wyrabia na 2 osiedla" w koncu ostatnią zimę pracowała tylko dla Presige`a pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.devs.futuro.pl 28.10.05, 18:22 Moi drodzy, idzie ku lepszemu czy mi się wydaje? Robi się coraz ładniej na naszym osiedlu, moje kaloryfery dzisiaj dają czadu, mam klucz od skrzynki...Nie chwalmy dnia przed zachodem słońca, ale może nie będzie tak źle. Mam znajomą na Łamanej i ona z administrowania B-P jest zadowolona. Zobaczymy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.aster.pl 29.10.05, 19:07 Dokładnie, jest coraz ładniej i te kaloryfery ... a już zacząłem wątpić w tą kotłownie - mam nadzieje ze tych awarii nie bedzie za dużo, pozdr, ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.nask.waw.pl 02.11.05, 09:02 Czy orientuje się ktoś może jakie koszty poniesiemy przy podpisywaniu aktu notarialnego?? Z mojej mądrej ksiażeczki wynika że przy mieszkaniu o wartości 187 tyś jest to ok 9 tyś zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.devs.futuro.pl 02.11.05, 09:58 Mam nadzieję, że Twoje wyliczenie nie pokryje się z rzeczywistością. Nie znam się na tym, ale moj maz twierdzi, ze to bedzie ok. 5tys. A w ogole to czytalam jakiś artykul, że w 2006 rolu koszty aktu maja iść drastycznie w dól i to mnie mocno pociesza.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzkraj Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! 02.11.05, 09:59 Na dzień dzisiejszy chyba tak... od 01.03.06 roku zmieniają się przepisy i stawki za utworzenie księgi wieczystej. Nowa stawka to 200 złotych a nie jak do tej pory %. Powiem szczerze: nie czytałam jeszcze nowej ustawy, a to co napisałam usłyszałam w Programie 3 PR. Jak się przeprowadzę czyli do 11.11 poszukam informacji u źródła. A może jest wśród nas prawnik, który już zna nowe przepisy na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.29.137.* 02.11.05, 15:35 Ja o tych 200 zł też dziś słyszałam w innym radiu więc mam nadzieję, że coś w tym jest. Co do tych 9 tys, to początkowo mnie też tyle wyszło (z mądrej kalkulacji z gazety),ale to dotyczy mieszkań zakupionych na rynku wtórnym. Bo skoro my zapłacilismy developerowi VAT to nie płacimy już podatku od czynności cywilnoprawnych. Mnie po tej korekcie też wyszło w granicach 5-6 tys. PLN. A w przepisach sprawdzę. Czy tylko mnie wkurza (zeby nie użyć nicenzuralnego słowa) bezkarne wyłączanie na przemian: ciepłej, zimnej wody oraz ogrzewania i światła na klatce w B3. To po prostu ludzkie pojęcie przechodzi co się dzieje na naszej budowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 213.134.136.* 02.11.05, 18:25 mnie tez to wkurza i to bardzo mocno. Cisna mi sie na usta baaaaaardzo brzydkie slowa. I co z ta cholerna winda ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.plwaw.energis.pl 02.11.05, 18:41 W zwiazku z tym że mieszkanie kupowane jest na rynku pierowtnym - jest taniej. W przypadku 187 tys, powinno wyjść około 7 tys. - po marcu 2006 - 5 tys. pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 226 - B3 m 13 IP: *.plwaw.energis.pl 02.11.05, 18:44 Pozdrawiam Mieszkanców mieszkania nr 13(B-3) i proszę o trochę ciszsze słuchanie radia - w szczegolności przed 6 rano !!! Ludzie dajcie innym spokojnie spać !!! pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
marzkraj Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! 03.11.05, 11:40 Niestety nie masz racji.. Art 2 ust 4 ustawy o PCC, że nie podlegają temu podatkowi: 4) czynności cywilnoprawne, jeżeli przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług lub jest z niego zwolniona, z wyjątkiem umów sprzedaży i zamiany zwolnionych z podatku od towarów i usług, których przedmiotem są nieruchomości lub ich części albo prawo użytkowania wieczystego; Muszę poszukać projektu zmian ustawy o PCC, które mają wejść w życie od 01.03.06. Na chwilę obecną od PCC nie uciekniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.29.137.* 03.11.05, 12:51 Nie chcę się mądrowac, bo expertem nie jestem, ale dla mnie cytat: nie podlegają temu podatkowi (PCC): 4) czynności cywilnoprawne, jeżeli przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług lub jest z niego zwolniona, z wyjątkiem umów sprzedaży i zamiany zwolnionych z podatku od towarów i usług, których przedmiotem są nieruchomości lub ich części albo prawo użytkowania wieczystego; oznacza, że wolna od PCC jest ta czynność, która była opodatkowana VAT z wyjątkiem sprzedaży nieruchomości zwolnionej z VAT. My VAT zapłaciliśmy (sprzedaż nieruchomości nie była zwolniona z VAT), więc nasza czynność jest zwolniona z PCC. Am I Correct? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.atman.pl / *.atman.pl 03.11.05, 20:33 Podpisywalam akt notarialny 2 ms temu, za mieszkanie o wartosci 250 tys koszty u notariusza wyniosly 6 tys. Oczywiscie podatku od czynnosci cywilnoprawnych gdy kupuje sie mieszkanie od developera sie nie placi. Na poczatku rozwazlismy kupno mieszkania na Waszym osiedlu na szczescie kupilismy gdzie indziej, jak Was teraz czytam to naprawde ciesze sie ze swojego wyboru i developera od ktorego kupilismy mieszkanko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.devs.futuro.pl 03.11.05, 20:53 Drogi Gościu, dziękujemy Ci za cenną informacje, ale wyjątkowo mnie drażnią tacy współczujący. Nic się takiego nie dzieje zebyscie nas mieli tak załować. Cieszcie sie swoim szczesciem i udzielajcie na swoich forach. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
marzkraj Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! 04.11.05, 10:22 Nie cytowałam wczoraj wszystkich artykułów ustawy o PCC... Konsultowałam wypowiedź z doradcą podatkowym i sprawdziłam na stronie Infor. PCC przy zakupie mieszkania płaci się w wysokości 2% wartości. Jeżeli ktoś ma ochotę przzeczytać ustawę to polecam Dz U 2000 r nr 86 poz 959 z późn zm. Podatek ten nalicza o odprowadza notariusz. Bardzo proszę o adres notariusza, który tak mało policzył za mieszkanie za 250 tys. To chyba stosunkowo nieduże opłaty.. I jeszcze jedno, gościu, sprawdź proszę w akcie czy na pewno nie ma naliczonego PCC. Zbyt wiele osób zajmujących się podatkami potwierdza moją wypowiedź.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.atman.pl / *.atman.pl 04.11.05, 17:08 Notariusz jest na Grzybowskiej o ile dobrze pamietam 2 . Zreszta najczesciej jest tak ze Developer umawia spotkania u notariusza z ktorym wspolpracuje. Co do podatku 2% to sie go nie placi jak kupujemy mieszkanie na rynku pierwotnym od developera bo placimy Vat! Zreszta wystarczy zadzwonic do udzedu skarbowego i tam kazdy pracownik Ci to powie. I nie musze do swojego aktu notarialnego zagladac bo wiem jakie stawki byly za co . Ja uwazam ze 6 tys za mieszkanie o wartosci 250 za normalna. Zreszta to juz nie moj problem, mam to za soba, napisalam o tym zeby Wam poprawic humory ze przynajmniej zaoszczedzicie tych kilka tys na tym podatku. Ale widze ze nie warto bylo. A co do wczesniejszej wypowiedzi zebym sie udzialala na forum swojego osiedla to u nas nie jest tak '' ciekawie'' bo wszystko dziala , nie ma zadnych problemow :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.devs.futuro.pl 04.11.05, 20:01 Dziękujemy raz jeszcze za pomoc i troskę. Cieszymy się Twoim szczęściem. I zapraszamy na nasze osiedle. Zobaczysz jak nic nie działa i wszystko sie wali to sobie humor poprawisz. Służymy darmową psychoterapią. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzkraj Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! 07.11.05, 10:15 Dobrze napisałaś Oluśka :) Z ciekawości zadzwoniłam do II US W-wa Śródmieście... Powiedziano mi... że PCC, według nich, się nie płaci ale płatnikiem podatku jest notariusz i to on powinien znać przepisy! Zadzwoniłam więc do notariusza.... Pani notariusz powiedziała, że się płaci! Biorąc pod uwagę, ze 2% od średnio 200 tys zł za mieszkanie to 4 tys zł warto podrążyć temat. Coś mi się wydaje, że wyślę zapytanie do naszego US z prośbą interpretację prawa podatkowego. Na odpowiedź mają niestety dużo czasu ale jak tylko ją uzyskam to napiszę na forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.netia.pl 07.11.05, 11:11 ja w tym temacie nie orientuje sie za bardzo, za to 2 znajomych zalatwialo akt notarialny niedawno (2 i 5 miesiecy temu) wiec polagam na ich informacjach - kwoty byly okolo 4,5 tys za mieszkania wartosci okolo 180 tys (tak jak pisze - potwierdzona w 2 zrodlach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Migotka Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.chello.pl 07.11.05, 18:48 Hejka mieszkanko nabylam calkiem gdzie indziej, ale mala informacja....od marca 2006 Opłata sądowa za wpis własności do księgi wieczystej nieruchomości wyniesie - bez względu na jej wartość - tylko 200 zł. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,52981,2986298.htmlPozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.z Akty 07.11.05, 19:11 Witam, też dorzucę swoje 3 grosze :-) www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1578&dok=1578.6.3.2.1.1.0.1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.plwaw.energis.pl 08.11.05, 16:37 Jak ktoś chce płacić to niech placi, ogólnie w przypadku rynku pierwotnego się nie płaci. Ale jak ktoś chce ... pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda opłaty za czynsz IP: 62.148.92.* 08.11.05, 17:08 Czy płacicie już czynsz? Sporo osób już mieszka, więc pewnie tak, ale czy płacicie pełną kwotę? I skąd bierzecie książeczki opłat, ktoś Wam dostarczył czy trzeba się upomnieć w biurze? Jeżeli mam już teraz płacić to wolałabym to robić regularnie niż potem regulować zaległości z klku miesięcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: opłaty za czynsz IP: *.devs.futuro.pl 08.11.05, 17:14 Magdo, mnie to właśnie martwi. Mieszkamy od września a o czynszach cicho sza. Obawiam się, że trzeba będzie zapłacić wstecz czego nie rozumiem. A w ogóle w umowie jest napisane, że czynsz będzie naliczany od dnia odbioru technicznego więc uzbiera się tego. Chyba trzeba będzie się sprzeciwić, bo to chyba wynika tylko z tego, że nikomu do tej pory nie chciało się za to wziąć. Myślą pewnie, że i tak wszystko ściągną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: opłaty za czynsz IP: 62.29.137.* 08.11.05, 18:24 Sorry dziewczyny ale nie gadajcie bzdur. Nawiązując do wcześniejszej korespondencji na ten temat uważam, że zarówno stanowisko, (1) które ktoś wcześniej prezentował tzn "że jest przepis który mówi, że czynsz się płaci od momentu jak lokal został odebrany przez gminę" jak i to, że (2) mamy płacić czynsz od momentu odbioru mieszkania są beznadziejne. To pierwsze dlatego, że pomimo istnienia takigo przepisu niepłacenie czynszu za oddane mieszkanie z mediami uważałabym po prostu za nieuczciwe i będące przejawem naciągania. Co do drugiego to jednak bez przesady. Nie zamierzam płacić ani grosza za okres, w którym nie było zimnej wody i kanalizacji (pierwszy okres) oraz ciepłej wody, ogrzewania, normalnego prądu (który by się nie wyłączał 3 razy dziennie) i windy (ostatnio). To developer się nie wywiązał z umowy bo to on "dając nam do podpisu prot.odbioru powinien nam oddać mieszkanie z wszystkimi mediami niezbędnymi do życia w normalnych warunkach czyli wodą, ogrzewaniem i kanalizacją (a jak sobie przepominam ani 1 ani 2 ani nawet3 nie było)". Poza tym co mam im płacić za ten godny pożałowania zarząd w początkowym okresie (nieumiejętność dogadania się ze SPEC - przez co tylko my cierpieliśmy, wywalające się z kontenera śmieci, brud na klatce i brak skrzynek pocztowych)? Sorry. Teraz to co innego, posadzili drzewa, powiesili skrzynki pocztowe, zagospodarowali teren i pani w biurze jakby bardziej kompetentna. Także nie nerwus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: opłaty za czynsz IP: *.devs.futuro.pl 08.11.05, 18:32 Ale ja to wszystko wiem i zgadzam się z Tobą. Rozumiem, że Ty nie podpisałaś protokołu odbioru w związku z tym, że nie było wszystkiego na tip-top? Ja niestety podpisałam. Obawiam się tylko, że nasze racje nie zostaną wzięte pod uwagę jak to zwykle bywa. Będę twarda, ale...O.K poczekamy zobaczymy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: opłaty za czynsz IP: 62.148.92.* 08.11.05, 19:26 Ja też nie podpisałam protokołu, ale jakie to ma znaczenie? Szreku, Cóż z tego, że coś jest nieuczciwe? Obawiam się, że naszych uroczych czasach to żaden argument... :( Z resztą, nie chodziło mi o wywołanie dyskusji na temat zasadności naliczania czynszu, chciałam tylko dowiedzieć się o kwestię "techniczną" - czy ktoś już płaci i w jaki sposób. Rozumiem, że nikt jeszcze nie dostał żadnej faktury, ani książeczki opłat, tak? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.z Re: opłaty za czynsz 08.11.05, 19:40 Cześć, czynsz zaczynamy płacić od tego miesiąca, czyli od listopada. Co do książeczek opłat nic nie wiem, ale pewnie dostaniemy je w odpowiednim czasie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: opłaty za czynsz IP: *.devs.futuro.pl 08.11.05, 19:48 Alicjo, a skąd masz taka informację? I czy od listopada tzn. od listopada czy z wyrównaniem? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: opłaty za czynsz IP: *.nask.waw.pl 09.11.05, 09:07 Witam, jeszcze w pażdzierniku rozmawialiśmy z p.Leszkiem który potwierdził iż czynsz bedzie naliczany od 1 Listopada natomiast za pażdziernik mamy dopłacić ok 10 zł za wywóz śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.z Re: opłaty za czynsz 09.11.05, 09:18 Słyszałam tę informację już kilka razy od pana Leszka, wczoraj znów ją potwierdził. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, ale nie było mowy o żadnym wyrównaniu i jestem przekonana, że nie będzie. Nie wiem natomiast nic o opłacie za wywóz śmieci, ale z tym myśle trzeba się zgodzić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: opłaty za czynsz IP: *.plwaw.energis.pl 09.11.05, 17:01 Dokładnie ... bez stresu rozmawiałem juz na ten temat wczesniej z deweloperem, no i w sumie na razie spokój do momentu przysłania dokumentu ze placić trzeba, wrózką nie jestem i teoretycznie nie wiem ile. Co do poprzednich miesięcy to nie słyszałem o takiej opcji, myśle ze nie powinna w ogole wchodzić w rachubę pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: opłaty za czynsz IP: *.kablowka.net 15.11.05, 18:44 No i wyjasnilo sie. Szkoda tylko, ze informacje o czynszu przyslali na adres moich rodzicow. Z tego co ojciec mi przez tel. przekazal czynsz wynosi prawie 8 zl. za metr.Troche wiecej niz mialo byc. Zobaczymy jak to sie dalej potoczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: opłaty za czynsz IP: 62.148.92.* 16.11.05, 10:18 Nam jeszcze nic nie przesłali, chyba, że na stary adres. Już kilka razy podawalismy w biurze na Łamanej adres do korespondencji, ale faktury z uporem maniaka przesylano nam na adres mieszkania, które sprzedaliśmy. Teraz pewnie też tam poszło. :( 8 zł to strasznie dużo, słyszałam coś o przedziale 6 -7 zł. Ale jak zwykle okazało się, że jak czegoś nie mamy na piśmie to ustalenia się nie liczą. Niefajnie :( A od kiedy płacimy czynsz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Re: opłaty za czynsz IP: *.kablowka.net 16.11.05, 10:34 Ten listopadowy jest do zaplacenia do 25 list., a potem do 15 kazdego miesiaca. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: opłaty za czynsz IP: *.plwaw.energis.pl 16.11.05, 17:26 No coz tutaj BP bardzo mnie zawiódł ... rozmowa była o 7 pln/m2, a zatem im szybciej uda zawiązać sie wspólnotę tym lepiej pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: opłaty za czynsz IP: 62.29.137.* 16.11.05, 18:05 No cóż mnie też zawiódł, ale bynajmniej nie zaskoczył (przecież jakoś muszą sobie zrekompensować te dodatkowe koszty związane z podłaczeniem ciepłej wody, o których ktoś coś pisał na forum). Pls sprawdzmy wszyscy jak jest u naszych znajomych, którzy sa u innych developerów. Porównamy ceny i sprawdzimy gdzie nas naciagają (bo że tak jest to jestem prawie pewna). No ale z drugiej strony im więcej będą mieli wpadek po drodze tym łatwiej będzie ich potem wypieprzyć na zbity pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: opłaty za czynsz IP: *.atman.pl / *.atman.pl 16.11.05, 18:18 ja place u siebie 6 zl. za 1 m2 , oczywiscie nie na Waszym osiedlu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: opłaty za czynsz IP: *.kablowka.net 17.11.05, 00:34 No to następny punkt z listy został spełniony, choć z wysokością czynszu przebili nawet ul. Łamaną. Pozdrawiam alicję.z, stałą popleczniczkę Bud-profu. Warto przejrzeć stare posty o Bud-profie i ul. Łamanej (2002-2004) by zobaczyć co jeszcze was czeka, bo jak na razie prawie wszystkie punkty (oprócz podobno garażu – czy ktoś ma notarialny akt WŁASNOŚCI garażu???) się spełniają. Naprawdę wasz czynsz pobił nawet ul. Łamaną nie mówiąc o podobnych inwestycjach np. „Woronicza park” i osiągnął poziom prawie „Mariny”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: opłaty za czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:43 A dlaczego nie rejestrujecie Wspólnoty, wybierajcie Zarząd Wspólnoty i kontrolujcie zarządcę czyli BUD-PROF/są już akty notarialne z wpisem do KW...??/ uchwalcie Regulamin m.in. rozliczeń mediów i okaże się, czy stawka nie jest zbyt wysoka. To, że BUD-PROF chce zarządzać, nie oznacza , że musicie to tylko akceptować ! Zarządajcie numeru licencji zawodowej na zarządzanie nieruchomościami, ponieważ od 2002 roku nie można bez niej być zarządcą nieruchomości /chyba, że jest on właścicielski/ !!!! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: opłaty za czynsz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 12:04 Witam, Ja jeszcze nie dostałam informacji o czynszu, a swoją drogą zastanawiam się jak można wpaść na tak idiotyczny pomysł, żeby wysyłać takie listy pod stare adresy. Przecież doskonale znają nasze aktualne miejsce zamieszkania. A propos wysokości czynszu, to może jestem naiwna, ale myślę sobie, że niedoprecyzowanie tego faktu w umowie przedwstępnej nie musi jednoznacznie przemawiać na naszą niekorzyść. A gdyby developer wymyślił sobie stawkę 20 zł za metr, to też musielibyśmy to przyjąć bez zmrużenia oka? Muszą być jakieś regulacje prawne w tym zakresie i obiecuję, że coś poszukam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: opłaty za czynsz IP: 213.134.136.* 25.11.05, 11:35 Witam, nie moge uczestniczyc w jutrzejszym spotkaniu. Napiszcie, prosze co zostalo ustalone. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z Łamanej Re: opłaty za czynsz IP: *.kablowka.waw.pl 25.11.05, 11:38 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Witam, > Ja jeszcze nie dostałam informacji o czynszu, a swoją drogą zastanawiam się jak > > można wpaść na tak idiotyczny pomysł, żeby wysyłać takie listy pod stare > adresy. Przecież doskonale znają nasze aktualne miejsce zamieszkania. > > A propos wysokości czynszu, to może jestem naiwna, ale myślę sobie, że > niedoprecyzowanie tego faktu w umowie przedwstępnej nie musi jednoznacznie > przemawiać na naszą niekorzyść. Istotne będą końcowe ustalenia w akcie notarialnym przenoszącym własność.Tam powinny znaleźż się szczegóły, które obydwie strony uzgodnią.... A gdyby developer wymyślił sobie stawkę 20 zł > za metr, to też musielibyśmy to przyjąć bez zmrużenia oka? Dlatego trzeba dokładnie doprecyzować zapis w akcie notarialnym , za jaką stawkę za 1m2 będzie deweloper zarządzał nieruchomością , od którego momentu etc.... Tych zapisów niestety nie nają współwłaściciele z Łamanej!!!!! > Muszą być jakieś > regulacje prawne w tym zakresie i obiecuję, że coś poszukam. Pozdrawiam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK do gościa z Łamanej IP: 62.29.137.* 17.11.05, 08:47 weź się człowieku odczep i zajmij swoimi sprawami, bo już nawet taką ostoję spokoju jak ja zaczynasz wkurzać. Bez Twoich podpowiedzi też sobie jakoś poradzimy. Ale znając życie to pewnie się nie odczepisz bo widzę, że z tego ciągłego ględzenia czerpiesz jakąś perwersyjną satysfakcję. Nie wiem, że Tobie sie w ogóle chce czytać posty o innych osiedlach (pewnie jesteś szdegustowaną kurą domową albo panem z urzedu skarbowego)?!? Żebyś chociaż coś pozytywnego wnosił do naszych rozważań, a nie tylko marudzenie, czarnowidztwo i cieszenie się z "cudzego nieszczęścia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: do gościa z Łamanej_uzupełnienie IP: 62.29.137.* 17.11.05, 08:50 Dla jasności - pisałam do tego mądrali co pozdrawiał Alicję, a nie tego "gościa" co mówił o sprawdzaniu licencji, bo to akurat jest bardzo mądre i przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.z Re: do gościa z Łamanej_uzupełnienie 17.11.05, 11:51 Dziękuję Szreku za wstawiennictwo, Twój post do tego frustrata mógłby być moim własnym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Kółko wzajemnej adoracji 17.11.05, 12:28 Hehehe, ciekawe podejście, ktoś informuje o wcześniejszych przekrętach i kłopotach z waszym deweloperem, a także daje znać gdzie znaleźć informacje co dało się załatwić i na co należy jeszcze uważać a wy naskakujecie na niego. Po czyjej jesteście stronie? Może warto jednak być przygotowanym na to co jeszcze nastąpi? I dać popalić właśnie deweloperowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: Kółko wzajemnej adoracji IP: 62.29.137.* 17.11.05, 13:14 żeby nie wchodzić w dalsze dyskusje. Moim zdaniem jest delikatna różnica pomiedzy mailami ludzi rozgarnietych, którzy piszą na przykład: zawiążcie wspólnotę, zróbcie to czy tamto, sprawdzćie licencję na zarządzanie (które bardzo cenimy), a mailami ludzi nierozgarniętych, którzy pieprzą trzy po trzy i nie mają nic rozsadnego do powiedzenia (co z tego, że ktoś z dramaturgią pisze, że trzeci punkt z listy jest spełniony - jak jest taki mądry to może lepiej niech powie jak ludzie zareagowali na łamanej, co zrobili, co i jakie to przyniosló efekty). Niestety samo gledzenia ciągle o punktach z listy ni bardzo nam pomoże. A do Twojej wiadomości to niestety ze swoją krytyka natrafiłaś na nieodpowiednią osobę, bo ja sama wiele razy na forum pisałam, żeby nie wpadać w zachwyt i uwielbienie dla poczynń B-P i na wszystko się godzić. To mnie tylko różni od Alojzego czy jak on się tam nazywa, że ja coś robię, bombarduję B-P telefonami, sprawdzam wszystko w róznych źródłach, czytam ustawy, gadam z prawnikami a on tylko pieprzy. Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: Kółko wzajemnej adoracji 17.11.05, 14:44 Aż z ciekawości przeleciałem ten wątek i chyba nie jest tak źle, co miało być to już było, przynajmniej w większości. Powiększone mieszkania, miejsca parkingowe na terenie osiedla, zmiana planów osiedla, niedziałające windy w czasie wykańczania, opóźnienia, wykończenie mieszkań, czynsz liczony za wcześnie, tyle znalazłem na szybko. Dodatkowy czynnik to wysokość czynszu, która nie pojawiła się wcześniej. Co jeszcze zauważyłem a czym straszono to: arogancja i niewiedza pracowników, przymus aktów notarialnych w formie narzuconej, brak możliwości wyegzekwowania umowy przedwstępnej (wykończenie mieszkania , odsetki za zwłokę), przymusowa administracja przez 3 lata, brak uzyskania wpisu do hipoteki (???!!!), własność miejsc garażowych. Tyle znalazłem na forum w 5 minut, ile tego jest całkowicie nie wiem. Wydaje mi się, iż jeżeli ja, osoba nie zainteresowana, mogła uzyskać te informacje to wy raczej też. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: opłaty za czynsz IP: 62.148.92.* 17.11.05, 15:18 Trudno żeby nie pobił czynszu z Łamanej skoro w naliczaniu czynszu jednym z podstawowych kryteriów jest strefa w miescie. A Łamana jest chyba w "troszkę" dalszą dzielnicą Warszawy, więc i strefa inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobster Re: opłaty za czynsz IP: 213.17.172.* 17.11.05, 18:01 Moi Drodzy, Proponuję zatem zabrać się jakoś i poruszyć z Bud-Profem następujące kwestie: 1. Kwota czynszu max. na poziome 7 złotych (jak obiecywali) a nie 8 jak sobie tego życzą. 2. Rozliczenie kosztu zagospodarowania terenu, wraz z przejrzeniem dokumentów księgowych potwierdzajacych wydatki. Przypomnę Wam tylko, że Bud Prof zebrał około 1,200,000 PLN z tego tytułu (7700 zł/lokal x 160 lokali). Mam wrazenie ze pieniadze trafiry do kieszeni prezesow a dodatkowo pokryly koszty niespodziewanych wpadek (jak np. kotlownia). Czemu mamy za to placic? 3. Sprawdzenie, czy we wszystkich opłatach partycypuja równiez wlasciciele Bud Profu - nie wiem czy wiecie, ale ponoc kilka mieszkan na osiedlu zatrzymali sobie prezesi firmy. chcialbym wiedziec, czy zaplacili za zagospodarowanie terenu i czy placa czynsz? Proponuje zebranie na osiedlu (tak jak dzialo to sie w sasiednim prestige'u), np. w garazu, z udzialem prezesow bud profu. Mysle ze tak latwiej bedzie cos wymusic na developerze niz poprzez telefony i pisma pojedynczych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oluska Spotkanie sąsiedzkie IP: *.kablowka.net 17.11.05, 21:45 Kochani, zgadzam się z Lobsterem. Uważam, że czas zakończyc "publiczne pranie brudów" na forum, bo niepotrzebnie włączają sie do naszych dyskusji obcy:-). Myślę jednak, że zanim spotkamy się z samymi panami P. dobrze będzie spotkać się tylko w gronie sąsiadów i opracować jakąś strategie działania. Proponuję następną sobote tj.26 listopada o godzinie 11.00 na zewnatrz(gdzies na tyłach), a potem się przeniesiemy gdzies...nie wiem gdzie. Piszcie co o tym myslicie i starajcie sie poinformowac o tym pomysle jak najwiecej osób. Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: *.netia.pl 18.11.05, 12:09 moze kolo smietnika ;) jak w alternatywach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WoocashACN Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:47 tu też: tinyurl.com/a9smk (tak tylko przypomnę nowozamieszkałym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: *.devs.futuro.pl 18.11.05, 14:52 niech i tak będzie pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: *.plwaw.energis.pl 18.11.05, 16:02 Jestem za Pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: 62.148.92.* 19.11.05, 09:58 Spotkanie jest niezłym pomysłem, tylko mam obawy, że będzie to wyglądało tak jak poprzednim razem - przyjdzie parę osób, ponarzeka sobie i na tym się skończy :((( Czynsz jest moim zdaniem zdecydowanie za wysoki, ale czy jest wśród nas ktoś kto się zna na zasadach naliczania czynszu? Bo dobrze byłoby wiedzieć czego możemy się przyczepić, co jest naliczane według za wysokiej stawki. A jeżeli chodzi o kasę za zagospodarowanie terenu to obawiam sie, że nie zobaczymy żadnych faktur. Zapytalam prezesa o to jeszcze przed podpisaniem umowy i powiedział mi wprost, że nie przedtstawi nam rozliczenia za zagospodarowanie terenu. Pytanie tylko czy jest to zgodne z prawem bo może po jednak MUSI nam to pokazać tylko liczy na naszą niewiedzę w tej materii. parkini według p. Leszka mają być oddane w przyszłym tygodniu więc może będzie można się tam spotkać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobi Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: 213.17.172.* 19.11.05, 15:26 Jeżeli nie dostaniemy rozliczenia zagospodarowania terenu to załóżmy stowarzyszenie, złóżmy się i zatrudnijmy prawnika. Napewno koszt takiej porady będzie nieporwonywalnie mniejszy od potencjalnych naduzyc jakie moga tu byc (chociaz oczywiscie nie musza). Co do czynszu - mysle, ze to zarzadca powiniem przedstawic kalkulacje stawki jaka ustalil. Najwazniejszym punktem jest tego wynagrodzenie, czyli stawka za zarzadzanie m2 powierzchni. Takie stawki sa powszechnie znane i mozna je latwo uzyskac - sam mam kilku znajomych, ktorzy sa praktykujacymi zarzadcami nieruchomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marksss Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: *.chello.pl 23.11.05, 14:18 Ale cisza. Chyzby wszyscy olewali sprawe czy developer cenzuruje posty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WoocashACN Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: *.acn.waw.pl 23.11.05, 21:53 raczej przenieśli się na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: 213.134.136.* 28.11.05, 09:15 Czesc, czy ktos moze napisac pare slow co sie dzialo na sasiedzkim spotkaniu. Czy zostalo cos ustalone, np. wspolne stanowisko dot. oplat za czynsz ?? A i jeszcze jedno - W budynku B3 ktos z uporem maniaka wierci i boruje w niedziele po 22. Chyba to lekka przesada. Jestem bardzo tolerancyjna, nie przeszkadzaja mi imprezy, glosna muzyka. Wiem, ze duzo sasiadow nadal robi remonty i to jest zupelnie zrozumiale, ze jest przy tym sporo halasu. Ale moze wyluzujmy w niedziele po 22. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy sąsiad Re: Spotkanie sąsiedzkie IP: *.ds.univ.gda.pl 28.11.05, 09:22 skrot przebiegu spotkania dostepny tutaj gorczewska228.7.forumer.com/viewtopic.php?t=64&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=a7917aa9e64e95909c26161156497afa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: opłaty za czynsz IP: 62.29.137.* 09.11.05, 08:56 A ja mysle, że to co w tej chwili najważniejsze to mieć wspólne stanowisko tzn, że niech im (B-P) nawet nie przychodzi do głowy ządać czynszu za poprzednie okresy, kiedy nie zapewnili nam tego co powinni. A nie sytuacji, w której część mówi,ze nie płaci a druga część, nie daj Boże!, wydzwania do Bud-Profu i się dopomina, że chce zapłacić wstecznie. Poza tym myśle że jakby chcieli nam naliczać od początku to ktoś by za nami chodził i się o to dopominał, a chyba tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iustan Re: opłaty za czynsz IP: *.00b.radom.pilicka.pl 05.12.05, 15:00 Kto wie jaką opłatę za ogrzewanie mieszkań narzuci B-P a jaką za ciepłą wodę. Budynki zamiast być ogrzewane, jak nam mówiono przy zawieraniu umowy, z kotłowni własnej -gazowej, za którą zapłaciliśmy, to są aktualnie ogrzewane z kontenerowej olejowej kotłowni SPEC-u /najdroższe paliwo z dostepnych na rynku/. Ponadto jak głosi fama /a fama nie zawsze jest głupia/ węzeł ciepłowniczy, który został zbudowany przez Bud-Prof za nasze pieniadze w zamian za kotłownię gazową został za darmochę przekazany SPEC-owi w zamian za uwolnienie się z kosztów konserwacji węzła /ciekawe jakie są koszty budowy węzła a jakie byłyby własnej kotłowni gazowej/.Manewr ten powodować będzie, że taryfa za ciepło, którą nam SPEC zastosuje jest z droższej grupy i tym samym będziemy płacić drożej-ale to już nie obchodzi prezesów bo za wszystko zapłacimy my.Oni nie beda mieć problemów z eksploatacją instalacji ciepłowniczej.Fajnie se to wykombinowali!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B3 Re: opłaty za czynsz IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 05.12.05, 16:01 Witam, ostanio rozmawiałam z znajowym który pracuję w Urzędzie dzielnicy Mokotów w dziale infrastruktury, według jego wiedzy tego rodzaju obiekty są w gesti samego SPECU który buduje naziemne kotłownie jeżeli nie wyrabia się z podłaczeniem podziemnym. Tak więc kotłownia nie jest własnością BP a co więcej SPEC płaci właścicielowi gruntu na którym umieszcza "swoje zabawki" tkz. dzierżawę (jest to nieznaczne suma). Jeżeli chodzi o spsób rozliczania się z CO i CW to BP SPEC-owi płaci tkz.ryczałt, a od nas pobiera opłatę wyliczona przez siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: opłaty za czynsz IP: *.aster.pl 07.12.05, 23:17 Witam Sprawdzałem 6miesiecy temu, w mojej umowie jest zapisane że kotłowania będzie olejowa lub SPEC - a zatem wszystko jest zgodnie z umową, a ten kontener zapewnia SPEC (nie sądze żebyśmy za to drożej płacili niz podlaczenie do normalnej sieci - zgadzam sie z B3 że to jest opłata zryczałtowana pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aabbaa Re: opłaty za czynsz IP: 213.17.172.* 13.12.05, 10:14 Co się dzieje z naszym forum na gorczewska228.7.forumer.com/index.php? Żadnych nowych postów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: opłaty za czynsz IP: *.netia.pl 13.12.05, 12:29 zly adres - zobacz na www.gorczewska226.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: 62.148.92.* 04.11.05, 14:52 Czy te cholerne przepisy muszą być pisane takim niezrozumiałym językiem? Wydawało mi się, że jakoś specjalnie upośledzona nie jestem, ale jak to czytam to naprawdę nic nie rozumiem. Brrr... A tak zmieniając temat; jak wam się podoba zagospodarowanie naszego terenu? Ja uważam, że robi się naprawdę ładnie. Jeszcze jak na wiosnę będzie trawka to już w ogóle zrobi się uroczo. Aby do wiosny :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiedzi z B5 Re: BUD PROF - GORCZEWSKA 228 - SZUKAM SASIADOW ! IP: *.eds.net 26.10.05, 10:39 Witam Wszystkich, Jeszcze nie wykończyliśmy naszego mieszkania w B-5 i ciągle mieszkamy na osiedlu Spółdzielni Górczewska (dla tych którzy nie wiedzą - po drugiej stronie Górczewskiej). Nie wiem czy to Was częściowo pocieszy, ale w naszych blokach również grzeją w kratkę, w zależności od pogody (ale nie tylko). Wczoraj np. kaloryfery były zimne i tak było całą noc, dopiero rano zaczęli grzać, więc ideał to też nie jest, ale co do ciepłej wody to nie można narzekać. Szczerze mówiąc, przeraża nas to co dzieje się na osiedlu B-P (niestety ze względu na kompletny brak czasu nie bardzo się we wszystkim orientujemy) i aż tracimy ochotę na przeprowadzkę do mieszkania, dla którego obecnie stajemy na głowie i padamy na twarz, żeby wszystko przygotować... O co chodzi z tą prowizoryczną kotłownią? Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK windy IP: 62.29.137.* 15.11.05, 08:49 Na naszym prywatnym forum wyczytałam, że ktoś wynalazł sposób na naprawę wind z komunikatem E13 (przynajmniej w B3 zdarza się notorycznie) -> wystarczy tylko podobno pogrzebać w korkach na klatce. Pójdzmy może jednak po rozum do głowy i nie naprawiajmy tego sami ale dzwońmy za każdym razem do panów konserwatorów, umilajmy im życie jak się da, to może wtedy w końcu wezmą dupe w troki i wreszcie naprawią to jak należy. Poza tym nie wiem czy ktos zauważył jak wyglada ostatnio nasz śmietnik (smieci niedługo same z niego zaczną wychodzić). Dodatkowo gratulują kretynowi, który w krzaczorach koło śmietnika poupychał puste paczki po papierosach bo chyba do śmietnika mu było za daleko. W kazdym razie gratuluję inteligencji i rozgarnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda korki IP: 62.148.92.* 15.11.05, 09:36 Powiedzcie mi czy posiadacie takie coś jak ochronnik przepięciowy? Pan (elektryk rzecz jasna), który podłączał mi kuchnię powiedział, że deweloper powinien go zamontować w każdym mieszkaniu. Jest to wymagane prawem energetycznym! Czy tylko my zostaliśmy przeoczeni czy wy też nie macie takiego "korka"? Jest to o tyle istotna sprawa, że w przypadku ( oczywiście mało prawdopodobnym, ale mimo wszystko mozliwym) gdyby w budynek uderzył piorun i nie wytrzymałby tego uderzenia ochronnik główny to szlag nam może trafić wszystkie urządzenia alektryczne, a ubezpieczyciel nie odda nam ani grosza jezeli nie mamy tego ochronnika przepięciowego. Wiem, że to się rzadko zdarza, ale mimo wszystko to nam się po prostu należy zgodnie z prawem! Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZREK Re: korki IP: 62.29.137.* 15.11.05, 10:38 mnie Pan elektryk nic nie powiedział o braku ochronnika napieciowego, ale za to powiedział, że w standardzie zapewnionym przez develoipera powinno być gniezdko do kuchni elektrycznej (którego ja nie miałam) a nie przewody wystające ze ściany. Ale trzeba sie tym bliżej zainteresowac. jak Pan elektryk u mnie jeszcze raz będzie żeby mi przełożyć gniazdko to go o to spytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: korki IP: 62.148.92.* 15.11.05, 12:06 Spytaj. To się nazywa dokładnie "ochronnik napięciowy klasy B+C". Elektryk, który u nas podłączał jest z rodziny, więc na pewno by nam nic nie ściemniał na zasadzie "jak im powiem, że coś powinni mieć to poproszą żebym to założył i kaska wpadnie" bo i tak robił to podłączenie za darmo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.z domofony 15.11.05, 17:05 1) W biurze są już do odebrania kody do domofonów. 2) Proszę wszystkich sąsiadów, aby parkowali na swoich własnych miejscach, ilekroć chcę postawić samochód na wykupionym przez siebie miejscu postojowym, to nie mogę, bo wciąż jest zajęte. Powoli tracę cierpliwość. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: domofony IP: 62.148.92.* 15.11.05, 17:42 Dzięki za info o domofonach. A a'propos parkowania - chętnie bym już sobie poparkowała na miom miejscu w garażu, za które zapłaciłam jakieś chore pieniadze. Czy ktoś już wie kiedy udostępnią nam parking? Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g potrzebny namiar na kier. budowy IP: *.aster.pl 19.11.05, 10:34 czesc czy ma ktos nr telefonu do kierownika budowy? dzis biuro jest zamkniete, a musze sie pilnie skontaktowac z kierownikem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: forum mieszkancow IP: 213.134.136.* 02.01.06, 09:33 Czesc, czy zmienil sie adres forum mieszkancow naszego osiedla ?? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.z Re: forum mieszkancow 02.01.06, 13:00 też chciałam właśnie zapytać. Dlaczego nie działa nasze osiedlowe forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: forum mieszkancow IP: *.plwaw.energis.pl 02.01.06, 17:57 Hej Już działa, ale najlepiej wchodzić przez www.gorczewska226.com pozdr ssp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GORCZEWSKA226.COM Re: forum mieszkancow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 13:18 WWW.GORCZEWSKA226.COM //tak tylko celem przypomnienia i wyciagniecia watku na wierzch// Woocash Odpowiedz Link Zgłoś