Dodaj do ulubionych

MOKOTOVIA - Viterra

IP: *.3.pl 22.03.05, 14:40
Mają już od kilku tygodni pozwolenie na budowę to pewnie i sprzedaż mocniej
ruszyła. Ja na razie się zastanawiam, ale może ktoś juz kupił i powie, co
zdecydowała na "tak"?
Albo ktoś zrezygnował i wyjaśni "dlaczego"?
pzdr
mokotovia
Obserwuj wątek
    • Gość: jerry Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 5.5R6D* / *.pg.com 22.03.05, 16:57
      Ja na nie - powod - CENA - 6-7 tys za metr to chyba jednak juz przesada. Nawet
      w tak dobrym miejscu jak stary mokotow.
      • Gość: katie Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.sg.gov.pl / 195.116.23.* 23.03.05, 14:46
        faktycznie jakoś drogo:(
        mają jakąś stronę internetową ze szczegółowymi informacjami na temat tej
        inwestycji?
        • Gość: mokotovia Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.3.pl 23.03.05, 14:56
          no wlaśnie nie
          na Viterra.pl jest tylko ogólnie,
          przykładowe plany mieszkań i tyle. Wszystkie informacje są dostepne
          indywidualnie niestety.
      • Gość: s Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 213.17.172.* 12.04.05, 13:24
        ?
    • Gość: mikson Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.nbs.com.pl 23.03.05, 16:20
      No cóż. Cena jest rzeczywiscie wysoka. Wszystko zależy jednak od tego co się
      traktuje jako punkt odniesienia. Tym co wątpią, pragnę przypomnieć, ze budynek
      PAX-u po drugiej stronie Madalińskiego był sprzedawany dwa lata temu po 1500
      USD. Ja wybieralem pomiedzy Mondrian House, Eco parkiem, Mariną i Mokotowią.
      Ostatecznie zdecydowalem się na Viterrę, bo ma atrakcyjną lokalizację (pomiędzy
      puławską i Niepodległości, 5 min. do metra), wysoki standard wykończenia, dobre
      rozkłady mieszkań, duże balkonuy i atrakcyjny widok na stronę zachodnią (park
      lub niski szpital położniczy w odległości ok. 60m. W tych okolicach jest bardzo
      dużo przestrzeni do życia: skwery, szerokie ulice, niskie domy, stare drzewa.
      Czuc atmosfere Starej Warszawy (male sklepiki, zaklady usługowe, stara
      architektura). Mi to odpowiada, bo mam już dość pośpiechu, rywalizacji,yuppies,
      betonu, granitu i szkła. A teraz trochę dziegciu. Przede wszystkim mam obawy o
      terminowość dewelopera. Mieli z tym problemy na Ursynowie; w Mokotovii tez
      kilkakrotnie przesuwali termin rozpoczecia inwestycji. Na stryjenskich zawalil
      wykonawca (Marciniak?) teraz mają lepszego (Hochtief), może będzie lepiej.
      Drugi bol głowy to nieco zulerska okolica. W podworkach starych kamienic
      przesiaduja czasami podejrzane typki i obciagaja flaszki z gwinta. Mieszkalem
      kiedys przez 2 lata obok na Dabrowskiego i mialem w tym czasie 3 wlamania do
      samochodu. Ale generalnie miejsce super, architetura bardzo modern i chcialbym
      juz tam mieszkać. A to niestety dopiero za półtora roku.
      • Gość: jerry Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 5.5R6D* / *.pg.com 23.03.05, 16:54
        Zgodze sie z Toba co do tego ze miejsce jest naprawde super. Sam mieszkalem rok
        na Starym Mokotowie. Ja ostatecznie wybralem BreLocum ktore buduje obok
        EcoParku.
      • jan-w Re: MOKOTOVIA - Viterra 23.03.05, 19:54
        Odpowiedź Miksonowi. Nie jest moją intencją psucie ci humoru, ale tak
        entuzjastycznie opisywałeś ten dom, że z ciekawości zajrzałem na stronę viterry.
        Nie podzielam twojego entuzjazmu. Mieszkanie 109,7 ma b. niekorzystny rozkład.
        Częsty błąd - przy głównej sypialni, łazienka nie ma wanny. Dużo przestrzeni
        zmarnowanej na 3 (!) hole. Po co ubikacja z umywalką ( trzecia w niedużym
        mieszkaniu) skoro sąsiaduje z inną łazienką z ubikacją. Wysokiego standardu
        wykończenia w opisie nie widać, poza fragmentami wykładzin zewnętrznych z
        trawertynu lub piaskowca. Opis wykończenia jest tak ogólny, że jeśli to samo
        jest w umowie, to do niczego się nie zobowiązują. Np drzwi wykończone okleiną
        drewnopodobną lub fornirem - zgadnij jakie będą ? (po porównaniu cen).Pracowałem
        kiedyś na Olesińskiej. Facet któremu 2 razy wybito szybę w samochodzie, zaczął
        zabierać radio do pracy. Wybili mu trzeci raz, bo pewnie myśleli że gdzieś
        schował. Dobra rada - pilnuj i fotografuj jak prowadzą przewody elektryczne.
        Przy Stryjeńskich umieścili je w suficie (!) nad oknami i gdy teraz ktoś
        instaluje karnisze ...
        • Gość: mikson Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.05, 09:09
          Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem tej inwestycji. Widzę wady, pisałem o
          nich. Standard wykończenia rzeczywiście ogólny. Chociaż z drugiej strony są
          duże okna drewniane; drewniane trapy balkonowe, kamienna elewacja. Widzialem
          próbki tych materiałów u dewelopera. Wygladają bardzo elegancko.

Najwazniejszym atutem Mokotovii jest jednak dla mnie projekt architektoniczny i
          lokalizacja.

Nie zgadzam sie z zarzutami o zlych planach mieszkan. Wybrałeś akurat
          najtrudniejsze, najbardziej pokręcone. Jak ci nie pasują dwie łazienki obok
          siebie, to je połącz lub z jednej zrób garderobę lub pralnię.

Lokalizacja - tu hyba nie ma pytań. Blisko do metra, tramwaju, Morskiego Oka,
          Jordanka na Odyńca. Zabójczy jest widok na zachód. Brak sąsiadów z tej strony
          daje szanse obserwowania pieknych zachodow słonca nad Mokotowem. Plusem
          Mokotovii jest też fakt, ze znasz docelowy kształt otoczenia. Tam już nic
          więcej nie dobudują.

Bezpieczeństwo może być rzeczywiście pewną słabością tej inwestycji. Sam
          budynek będzie chroniony. Uważam ze przyszła współnota powinna zdecydować
          dodatkowo o stworzeniu patroli w najbliższej okolicy (może w porozumieniu np.
          z Kazimierzowska Residence czy wspolnota apartamentowca na Różanej) żeby
          zwiększyć także bezpieczeństwo na zewnątrz. Pamiętajmy jednak o proporcjach: to
          nie jest Praga czy nawet Wierzbno. W okolicy mieszkają przede wszystkim starsi,
          spokojni ludzie.

Ostatnia sprawa: sprawność organizacyjna dewelopera. Wierzę że dawne problemy
          na stryjeńskich czegoś ich nauczyły. Jesli spieprzą Mokotovię i Przy Wiśle to
          już nigdy nie osiągną wiarygodności na polskim rynku.To za duża firma, żeby coś
          takiego ryzykować. Mam nadzieję ;-)
          • jan-w Re: MOKOTOVIA - Viterra 25.03.05, 20:39
            Oczywiście życzę powodzenia. Tak tylko ostrzegałem z dobrymi intencjami. Pozdrawiam.
          • bursa303 Re: MOKOTOVIA - Viterra 11.04.05, 00:11
            WITAM,
            widze w Twoich slowach wiele optymizmu i entuzjazmu. Ja mam wiele obaw co do
            tresci umowy, ktora proponuje VITERRA. Jestem zainteresowana ta inwestycja, ale
            chce jak najlepiej zabezpieczyc sie i zmniejszyc ryzyko tej bardzo drogiej
            wspolpracy z VITERRA.

Moze warto o pewne rzeczy dot. przyszlej WSPOLNOTY MIESZKANIOWEJ zadbac juz na
            obecnym etapie?
            Dla przykladu powiem, ze mimo pytan na ten temat - nie moge uzyskac zadnych
            informacji na temat kosztow przyszlego zarzadu nieruchomoscia. W umowie
            przedwstepnej w § 12 "Zarząd nieruchomością, koszty" jest tylko zapis, ze
            przyszli wlasciciele beda ponosic koszty zarzadu - ale o wynagrodzeniu zarzadu
            juz nie ma mowy! Przeciez to mozna oszacowac NP.: NIE WIECEJ NIZ ...zl/m2".

W umowie przedwstepnej jest wilee nieprecyzyjnych zapisow, ktore w przypadku
            sporu moga byc bardzo niekorzystne dla KUPUJACYCH.

Bardzo prosze wszystkich, ktorzy chca kupic mieszkanie w Mokotovii o aktywna
            wymiane informacji i doswiadczen. Budowa ma ruszyc 30 kwietnia 2005 - moze
            wspolnie uda nam sie cos zalatwic w imie przyszlej WSPOLNOTY i dobrego
            sasiedztwa.
            Pozdrawiam.
            • Gość: mikson Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.04.05, 13:49
              Podpisalem UP w ksztalcie zblizonym do proponowanego przez Vitere. Nie widze
              szans na osiagniecie deklaracji ze strony dewelopera dot. kosztow zarzadu
              nieruchomoscia. Wspolpracowalem z innymi deweloperami, nie spotalem sie z takim
              zapisem. Jak bedzie za drogo, to ich wywalimy, na szcescie nie mamy tutaj
              zobowiazania wspolpracy na okreslony czas. Jesli chodzi o uzyczenie dla spolek
              uzytecznosci publicznej, nie wiem skad wyciagasz wniosek o drodze. Nie wiem w
              ogole gdzie moglaby przebiegac biorac pod uwage ze dzialka bedzie intensywnie
              zabudowana. Nic w mojej umowie o zadatkach.
              • bursa303 Re: MOKOTOVIA - Viterra 18.04.05, 00:39
                WITAM,
                mialam nadzieje, ze uda mi sie obudzic "ducha przyszlej wspolnoty" i
                zaktywizowac przyszlych wlascicieli mieszkan w MOKOTOVII do wspolnego
                dzialania. Wyglada na to, ze to forum nie jest najlepszym na to sposobem.
                Przyznam, ze jestem nieco rozczarowana - wspolnie moglibysmy wiele zdzialac.
                Opinie na temat Viterry nie sa zbyt dobre - a my nie robimy nic, aby historia
                sie nie powtorzyla. Moze jeszcze nie jest za pozno abysmy wspoldzilali ...
                Pozdrawiam.

• ala.li Re: MOKOTOVIA - Viterra 18.04.05, 16:33
                  Co konkretnie proponujesz?
                  • bursa303 Re: MOKOTOVIA - Viterra 19.04.05, 01:49
                    Moze - na dobry poczatek poznanie sie - spotkanie i dyskusje nad tym co
                    wspolnie mozemy wymoc na Deweloperze w zakresie NP.:
                    1) Zasad korzystania z ogrodkow przez lokatorzy z parteru , mozliwosc
                    wypowiedzenia lokatorowi (przez WSPOLNOTE) wylacznosci korzystnia (w przypadku
                    lamania zasad);
                    2) ustanowienia bzwarunkowych i bezterominowych sluzebnosci za darmo!(patrz
                    moja wypowiedz z 10 kwietnia);
                    3) Standardow wykonczenia, zwlaszca tam, gdzie umowa daje deweloperowi swobode
                    decyzji - za przyzwoleniam kupujacych (dla przykladu: drzwi klasy C z
                    naturalnym fornirem kosztuje od 3000-3500 zl, natomiast te z okleina imitujaca
                    drewno kosztuja od 2000 - 2500. Tego typu 'oszczednosc' to dla Dewelopera 1000
                    zl x 121 lokali! Sami policzcie!). Etc.

Jestem przekonana, ze warto. Wspoolnie mamy inna sile przekonywania i szanse na
                    korzystniejsze zabezpiecznie wlasnych intersow. Co o tym sadzisz?
              • bursa303 Re: MOKOTOVIA - Viterra 04.05.05, 20:47
                Witaj - mam jeszcze jedno pytanie o podpisana przez Ciebie umowe przedwstepna.
                Czy masz w niej zapis o 5% zaliczce i jej utracie na rzecz Dewelopera w
                przypadku nieuzasadnionego odstapienia od umowy?
                Bardzo prosze o odpowiedz gdyz juz wkrotce przystapie do podpisania umowy i
                chcilabym wiedziec czy ten zapis to standard Dewelopera.
                Pozdrawiam.
                • Gość: mikson Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.05, 22:21
                  Nie mam zaliczki. Wplacilem w zeszlym roku tylko 5 k oplaty rezerwacyjnej. Jest
                  za to zapis o 3% kary umownej w przypadku odstapienia od umowy. Swoja droga
                  ciekawy jestem jak ida negocjacje: daje sie z nimi cos utargowac?

W razie dalszch pytań: mikson13@gazeta.pl
                • Gość: Papa Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:27
                  Przegłądałem tą umowę i wniosłem chyba z 10 poprawek do niej, myślicie że coś
                  uwzględnili...nic po porstu nic chcesz to bierz a jak nie to inni już za chwile
                  weżmą. Dzaiłąją z pozycji siły. Nie łudźmy się że wstawią drzwi lepsze jak moga
                  wstawić tańsze (spełniające warunki tech).
                  • karrolla1 Re: MOKOTOVIA - Viterra 21.11.05, 10:40
                    Dziwne. My nanieslismy z pomoca naszego prawnika kilka zmian do umowy i viterra
                    zgodzila sie bez problemu.
          • Gość: gość Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 213.17.172.* 12.04.05, 13:25
            "Nie jestem bezkrytycznym zwolennikiem tej inwestycji. Widzę wady, pisałem o
            > nich. Standard wykończenia rzeczywiście ogólny. Chociaż z drugiej strony są
            > duże okna drewniane; drewniane trapy balkonowe, kamienna elewacja. Widzialem
            > próbki tych materiałów u dewelopera. Wygladają bardzo elegancko."

Na Stryjeńskich też są duże okna drewniane - porażka, jeżeli nie będą miały
            otwieranej dolnej części. Jakość bardzo średnia.

Drewniane trapy balkonowe - o ile nie będą wykonane z ospowiedniej jakości
            drewna egzotycznego - masowo pękają wzdłużnie.

Próbki materiałów, które widzisz u dewelopera niekoniecznie będą zastosowane w
            budynku - zostawiają je dostawcy.

"Ostatnia sprawa: sprawność organizacyjna dewelopera. Wierzę że dawne problemy
            > na stryjeńskich czegoś ich nauczyły. Jesli spieprzą Mokotovię i Przy Wiśle to
            > już nigdy nie osiągną wiarygodności na polskim rynku.To za duża firma, żeby
            coś takiego ryzykować"

Nabywcy mieszkań na Stryjeńskich również myśleli, że problemy na Ursusie czegoś
            ich nauczyły.
        • Gość: mam tam mieszkanie Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 213.241.40.* 22.06.05, 17:46
          Ubikacja z umywalką po to abys nie musiał stać do kibla w kolejce rano, aby
          znajomi lub goście nie wchodzili do twojej prywatnej łazienki oraz po to aby po
          sraniu nie trzeba było leciec do kuchni umyć ręce.
          • Gość: balas Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:30
            Jak ,\można w mieszkaniu ponad 100m2 mieć 1 WC, przynajmniej muszą być 2
            • karrolla1 Re: MOKOTOVIA - Viterra 21.11.05, 10:41
              My kupilismy mieszkanie prawie 70 m i mamy dwie WC:-)
      • bursa303 Re: MOKOTOVIA - Viterra 10.04.05, 23:47
        Witam - czy to, ze juz chcesz tam mieszkac znaczy, ze podpisales umowe
        przedwstepna (UP)? Ja podpisalam narazie tylko rezerwacyjna - chce negocjowac
        warunki UP poniewaz zawiera zbyt duzo warunkow niekorzystnych dla KUPUJACEGO i
        przenosi cale ryzyko - zwlaszcza finansowe na strone KUPUJACA.
        Czy w Twojej UP sa zapisy o "zadatku"?
        bursa303
        • Gość: lolo Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 194.181.197.* 07.06.05, 12:58
          jak wpłaciłaś za rezerwacje to wsiąkłaś ich nic nie nauczyło i przygotuj się że
          kompletnie nic nie wynegocjujesz a problemy z nimi dopiero przed
          tobą.współczuje.
      • Gość: zdenka55 Re: do Mikson IP: 195.10.3.* 19.05.05, 10:34
        napisales ze juz tak kupiles - ja jestem w trakcie. jesli mialbys chwile to
        chcialabym zadac pare pytan - chester3@poczta.onet.pl
        • ptynel Re: do Mikson 06.06.05, 10:34
          Witam,

ja juz jestem po podpisaniu umowy przedwstepnej i wplaceniu pierwszej raty. w
          weekend bylem na budowie, zrobilem kilka zdjec (w razie czego sluze
          ptynel@gazeta.pl) i musze powiedziec, ze "robota idzie z gazem" ;)

jesli chodzi o doswiadczenia, to sa bardzo mili, ale nieuwazni.
          zaproponowalismy zmiany, spotkalismy sie, negocjowalismy, obiecali naniesc
          uwagi. czekalem tydzien lub dluzej i dostalem umowe z nowymi zapisami,
          nieuwzglednionymi naszymi uwagami etc. okazalo sie, ze po naszym spotkaniu
          zmieniono template. tez konsultowalismy sie z prawnikami i moze dlatego
          zmienili umowe ramowa. po otrzymaniu umowy znow nanioslem poprawki, ktore...
          nie zostaly naniesione w calosci (!) Bylo to szrzecze upierdliwe, dlatego
          radzilbym za kazdym razem czytac umowe. niestety. a potem uzywac Worda (compare
          documents).

ale jak juz sie to przejdzie to jest dobrze. ja na razie jestem dobrej mysli,
          choc rozne rzeczy slyszalem. ale powiedzcie prosze - ci ktorzy maja
          doswiadczenie - znacie dewelopera, na ktorego nikt by sie nie skarzyl...?

PT
          • gugul Re: do Mikson 06.06.05, 11:08
            Radze rowniez ich pilnowac w przypadku wprowadzenia jakichkolwiek zmian do
            projektu mieszkania - scianki dzialowe, gniazdka elektryczne itp.. Moze sie
            zdarzyc, ze zmodyfikowany projekt nie dotrze na budowe i robotnicy zrobia
            wszyskto wedlug starego projektu. Pracownicy Viterry to poruszajacy sie jak
            muchy w smole balaganiarze.
      • Gość: ~detektyw inwektyw Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.gts.pl 13.06.05, 16:09
        Tęczowy Park też był opóźniony. Chyba wszystkie inwestycję były opóźnione. A o
        Marciniaku i jego kłopotach finansowych wiedzieli już rok wcześniej, tylko nic z
        tym nie robili, zamiast np. zmienić na bardziej stabilnego (o kłopotach wiadomo
        było przed rozpoczęciem II etapu inwestycji na osiedlu VitaParc).
        • ptynel Re: MOKOTOVIA - Viterra 24.06.05, 12:57
          no to chyba wlasnie wyciagneli wnioski.
          znacie bardziej renomowana firme niz Hochtief?
          nawet sie dziwie, ze robia budowlanke mieszkaniowa...
          • Gość: Budowlaniec Firmy wykonawcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 19:37
            Bardziej renomowane firmy niż hochtief?
            Proszę bardzo:
            - SKANSKA (Giganci-najlepsza firma budowlana na świecie 2003
            - STRABAG (Giganci)-nagdoda Herkules 2004
            - BUDIMEX (Giganci-największy obrót
            - PORR (Giganci)-najwięcej budów w Warszawie jako Generalny Wykonawca
            - i pare innych którzy są bardziej znani w ameryce, skandynawii i azji np:
            - KAJIMA - mało budują -np czesć Eko-Parku
            - PEAB - 3 firma w Skandynawii
            - NCC (kiedyś budowali na Kabatach) - teraz autostrady- podobno moją wrócić na
            mieszkaniówkę
            - Starczy?
            Ps: nic nie mam przeciwko Hochtif'owi, budują moje mieszkanie na Lazurowej:)
            Tylko napisąłem, ze porządnych firm jest WIELE.
            Wspomnę jeszcze o takim fakcie, iż te wszystkie wyżej wymienione firmy-bazują
            na podwykonawcach. Jedyne co jest dobre to, że mają najlepiej wykwalifikowaną
            kadrę techniczną-i to oni pilnują jkości, planują i nadzorór prowadza na d tymi
            małymi firmami.
            Sedno sprawy:
            Wszystkie wyżej wymienione firmy są DOBRE.
            • Gość: tz Re: Firmy wykonawcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 14:17
              Zainteresowal mnie watek dot NCC. Skad i co wiesz o ich powrocie na rynek
              deweloperski? Bardzo prosze o szczegoly. Pozdrawiam!
    • bursa303 Re: MOKOTOVIA - Viterra 10.04.05, 23:38
      Witam,
      czy ktos juz podpisal umowe przedwstepna na zakup mieszkania w MOKOTOVII? Ja
      wlasnie przed chwila skonczylam konsultowac z doswiadczonym prawnikiem zapisy
      Umowy Przedwstepnej z VITERA DEVELOPMENT na zakup mieszkania w inwestycji
      MOKOTOVIA. Moj prawnik ma bardzo duzo zastrzezen co do zapisow proponowanych w
      tej umowie. NP.:
      ZAPIS W § 1 "Stan prawny nieruchomości
      b. w ramach planowanej koncepcji zabudowy osiedla „MOKOTOVIA” ustanowi
      (już skończyły się bezpłatne użytkowania i służebności , niech deweloper
      negocjuje chociażby stawki za prąd, albo niech płaci za te służebności )
      bezpłatne ? i bezterminowe służebności gruntowe lub prawa użytkowania na
      powołanych działkach gruntu na rzecz zakładów lub podmiotów dostarczających
      media, w szczególności MPWiK, STOEN S.A., SPEC, TP S.A. ...."
      ALBO ZAPIS: "... Jeżeli ustanowienie kolejnych służebności lub prawa
      użytkowania okaże się konieczne lub celowe Kupujący udzieli przy akcie
      notarialnym Umowy Ustanowienia Odrębnej Własności oraz Sprzedaży Spółce Viterra
      Development Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie stosownych pełnomocnictw
      do ustanowienia służebności lub prawa użytkowania..."

CO O TYM SADZICIE? Czyżby chcieli ustanowić drogę konieczną przez tę działkę
      dla innych nieruchomości???

A ZAPIS W

4. "Kupujący oświadcza, że akceptuje sposób korzystania z nieruchomości
      opisanej w umowie, a w szczególności wyraża zgodę na wyłączne i nieograniczone
      korzystanie z ogródków przydomowych przez każdoczesnego właściciela lokalu
      mieszkalnego na parterze, do którego ogródki te przylegają ..."
      "...Odpowiednie zobowiązania, co do sposobu powstrzymania się od korzystania z
      gruntu (ogródków) i części kondygnacji garażowej zawarte zostaną w akcie
      notarialnym umowy ustanowienia odrębnej własności lokalu."
      DOBRZE byłoby wstawić do umów, że w przypadku gdyby właściciele lokali
      użytkowali te ogródki w sposób zakłócający spokój i porządek (np. budy na stare
      graty, budy dla psów , stawiali murowane ogrodzenia) to wspólnota może
      wypowiedzieć im uzytkowanie.

ALE TAKICH ZAPISOW MUSIALOBY RZADAC WIECEJ NIZ JEDEN KUPUJACY LOKAL W TEJ
      INWESTYCJI. PROSZE O OPINIE PRZYSZLYCH WLASCICIELI MIESZKAN W MOKOTOVII.
      Pozdrawiam,

Gość portalu: mokotovia napisał(a):

> Mają już od kilku tygodni pozwolenie na budowę to pewnie i sprzedaż mocniej
      > ruszyła. Ja na razie się zastanawiam, ale może ktoś juz kupił i powie, co
      > zdecydowała na "tak"?
      > Albo ktoś zrezygnował i wyjaśni "dlaczego"?
      > pzdr
      > mokotovia
      • gugul Ostrzezenie: Viterra=nieudolnosc organizacyjna 11.04.05, 12:13
        Rola dewelopera jest organizacja i koordynacja prac. Viterra jest w tej roli
        skrajnie niezborna i nieudolna. Dopoki mieli na Ursynowie niezlego generalnego
        wykonawce (Marciniak), to jeszcze jakos szlo, ale po jego upadku nie moga sie
        do tej pory wygrzebac z tej budowy. Przecieki w garazach nieusuniete od ponad
        roku i nie widac, zeby cokolwiek probowali z nimi zrobic. W garazach
        zainstalowali w niewlasciwy sposob zamki kodowe - po wielu miesiacach musieli
        je przerabiac i przy okazji zdewastowali sciany przy oscieznicach. Nie potrafia
        przez ponad rok wyregulowac drzwi wejsciowych do budynkow tak, zeby sie
        domykaly. Oszukuja przy wycenach zmian architektonicznych w mieszkaniach -
        potrafili najpierw powiedziec: "takie nieduze zmiany beda wykonane bez
        dodatkowej oplaty", a potem, juz po wykonaniu zmian, domagac sie niemalej
        doplaty. Kompletnie nie nadzoruja prac na budowie - robotnicy zostawiaja po
        sobie kosmiczny smietnik i Viterry to nie obchodzi.
        • bursa303 Re: Ostrzezenie: Viterra=nieudolnosc organizacyjn 11.04.05, 21:03
          Dzieki za slowa ostrzezenia. Wiem, ze w idealnym swiecie, idealny deweloper nie
          dopuscilby do ponizszego - ale trzeba sprobowac sie przed takimi sytuacjami jak
          najlepiej zabezpieczyc - i sprobowac zmusic dewelopera aby do nich nie
          dopuscil, a jak mu sie to nie uda aby jak najszybciej naprawil usterki i bledy
          na wlasny koszt.

gugul napisał:

> Rola dewelopera jest organizacja i koordynacja prac. Viterra jest w tej roli
          > skrajnie niezborna i nieudolna. Dopoki mieli na Ursynowie niezlego
          generalnego
          > wykonawce (Marciniak), to jeszcze jakos szlo, ale po jego upadku nie moga sie
          > do tej pory wygrzebac z tej budowy. Przecieki w garazach nieusuniete od ponad
          > roku i nie widac, zeby cokolwiek probowali z nimi zrobic. W garazach
          > zainstalowali w niewlasciwy sposob zamki kodowe - po wielu miesiacach musieli
          > je przerabiac i przy okazji zdewastowali sciany przy oscieznicach. Nie
          potrafia
          >
          > przez ponad rok wyregulowac drzwi wejsciowych do budynkow tak, zeby sie
          > domykaly. Oszukuja przy wycenach zmian architektonicznych w mieszkaniach -
          > potrafili najpierw powiedziec: "takie nieduze zmiany beda wykonane bez
          > dodatkowej oplaty", a potem, juz po wykonaniu zmian, domagac sie niemalej
          > doplaty. Kompletnie nie nadzoruja prac na budowie - robotnicy zostawiaja po
          > sobie kosmiczny smietnik i Viterry to nie obchodzi.
          • karrolla1 Nie zdazylam kupic u nich mieszkania 12.05.05, 15:22
            Jestem zaskoczona opiniami na temat tego developera.Widzialam ich budynki na
            Kabatach Vitaparc. Osiedle wyglada rewelacyjnie. Chcialam tam nawet kupic
            mieszkanie, ale nie zdazylam, tak szybko sie sprzedaly. I niestety a teraz juz
            chyba stety kupilam przy Wyscigach z Ronsona. Musze przyznac, ze jestem bardzo
            zadowolona z tego wyboru. Myslalam jednak, aby kupic jeszcze jakies lokum w
            Mokotovia, ale po tych opiniach chyba sobie odpuszcze.
            Jak dobrze ze sa takie fora.
      • Gość: Bolek i Lolek Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 194.181.197.* 07.06.05, 12:49
        Ludzie nic bardziej niemądrego nie moglibyście zrobić jak kupić mieszkanie u
        Viterry.Potraktowanie u nich klijenta jest żenujące.Ich inwestycje to osiedla
        ze ścianami z papieru gdzie słychać wszystko i wszystkich.Na zewnątrz tylko
        ładnie wygląda.Gorzej traktującego klijenta developera chyba już nie
        ma.Oszczędzają na wszystkim a o jakąkolwiek poprawkę nie można sie doprosić,
        klijentów mają za głupich podsuwając im niezgodne z prawem aneksy do podpisania.
        • tonyclifton Re: MOKOTOVIA - Viterra 07.06.05, 14:25
          Ja również słyszałem, że akustyka mieszkań w Vitterze jest nie do
          zaakceptowania. Podobny problem z akustyką jest też w Wersalu Podlaskim (tak na
          marginesie).
          TC
          • ptynel Re: MOKOTOVIA - Viterra 07.06.05, 17:45
            Ponawiam wiec pytanie. Kto zna dewelopera, ktory:
            - wybuduje dom na Starym Mokotowie
            - negocjuje umowy i jest elastyczny
            - bedzie zadal max. 4500 zl/metr
            - dotrzymuje terminow
            - chucha i dmucha na klienta przez caly okres budowy
            - etc.
            jesli znaci to szybko piszcie!!!

PT
            • Gość: zdenka55 Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: 195.10.3.* 07.06.05, 17:59
              no wlasnie mam to samo wrazenie - wszyscy odradzaja, narzekajacych mnostwo,
              sami beznadziejni developerzy - taki obraz wylania sie z forum.
              gdzie to mieszkanie w koncu kupic skoro wszyscy tacy beznadziejni??
              ja uwazam ze zadowoleni nie wyszukuja watkow o developerach i nie chce im sie
              pisac. to prawda ze niezadowolony klient moze zniechcic 100 nastepnych, bo jego
              narzekania wyrazniej slychac.
              do narzekajacych to samo pytanie - gdzie jest developer idealny?? bo ja nie
              znalazlam. i co mam zrobic? nigdzie nie kupowac?
              • Gość: ~szukajacy Re: MOKOTOVIA - Viterra IP: *.gts.pl 13.06.05, 16:18
                A może ktoś zna dewelopera, który mi zapłaci za mieszkanie, które od niego
                "kupię"? Jeśli takiego znacie piszcie szybko!!!
        • Gość: zdenka55 do Bolek i Lolek IP: 195.10.3.* 07.06.05, 18:01
          Masz mieszkanie z Viterry czy jak wiekszosc tutaj tylko wiesz o tym bo ktos cos
          gdzies powiedzial?
          • karrolla1 Re: do Bolek i Lolek 08.06.05, 13:30
            Mysle, ze Bolek i Lolek kupili mieszkanie kiedy wykonawca byla firma ktora
            upadla (Marciniak), stad pewnie niemile wspomnienia dotyczace wspolpracy z
            developerem. Wykonawca Mokotovi jest Hochtief i tutaj jestem spokojniejsza.
            Kupilam juz jedno mieszkanie gdzie wykonawca byla ta firma i jestem bardzo
            zadowolona. A tak na marginesie to nie ma takiego developera z ktorego wszyscy
            byliby zadowoleni. Pozdrawiam przyszlych sasiadow:-)

P.S. Napisalam wyzej ze nie kupimy mieszkania od Viterry, ale zmienilismy
            zdanie i teraz juz tylko czekamy na koniec przyszlego roku:-)
            • ptynel Re: do Bolek i Lolek 09.06.05, 12:03
              Karolla,
              w ktorym budynku?
              my mamy w budynku A, na II pietrze, od strony dziedzinca.

a jesli chodzi o pomysly juz na tym forum wysuwane (tzn. wspolne czuwanie nad
              jak najlepsza realizacja budowy) to jestem za. z mojej strony moge sie
              zdeklarowac, ze bede co jakis czas na budowie i moge pisac, jak "na oko" ida
              prace.
              mam nadzieje, ze problematycznych tematow bedzie niewiele albo wcale, ale jesli
              sie pojawia to proponuje, zeby kazdy pisal o rzeczach, ktore go zaniepokoja.
              moze ktos inny dana kwestie juz rozwiazal dzwoniac do Viterry.

pozdr,
              PT
              • karrolla1 Re: do Bolek i Lolek 09.06.05, 12:25
                Witam, kupilismy mieszkanko w budynku B.
                Jesli chodzi o obserwacje prac na terenie budowy to jestem na biezaco.
                Mieszkamy obecnie dosc blisko i od czasu do czasu tam zagladamy.

Pozdrawiam:-)
            • Gość: ~pracownik Viterry Re: do Bolek i Lolek IP: *.gts.pl 13.06.05, 16:05
              Pamiętajcie, że wszystko zależy od tego kto płaci. Jeśli deweloper przyoszczędzi
              (a tak do tej pory robił) to żaden tutaj nie pomoże wykonawca, bo który z nich
              będzie chciał dopłacić do lepszej jakości Waszych mieszkań? Znacie takiego
              wykonawcę? Jeśli tak to proszę o informcję przy nastepnej inwestycji skorzystamy
              z jego usług.
              • Gość: chozenone Mokotovia - zmiany lokatorskie IP: *.aig.pl 07.11.05, 14:29
                czy ktoś już się borykał ze zmianami lokatorskimi? jak to wygląda od strony
                kosztowej - Viterra nie chce mi podać przedziału cenowego.
                • Gość: chozenone Mokotovia - mieszkania na parterze IP: *.aig.pl 07.11.05, 14:30
                  witam,
                  czy ktoś nabył już (i planuje tam mieszkać) lokale na parterze? mam pewna
                  refleksje i chciałbym się nimi podzielić...
                • karrolla1 Re: Mokotovia - zmiany lokatorskie 21.11.05, 10:42
                  Dokonalismy zmian i viterra wycenila nam je na kwote 1 200 zl. Zmian jest
                  niewiele i chcemy sprawdzic ta wycene. Wydaje mi sie ze jest to zbyt duza kwota.
                  • Gość: chozenone Re: Mokotovia - zmiany lokatorskie IP: 80.68.236.* 29.03.06, 15:40
                    taa... zapłaciłem jak za zboże. ale co tam - nie będę później "dłubał" tylko
                    już kuchnia + łazienka pozostaną do wykończenia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka