Dodaj do ulubionych

dobra architektura - ekopark (i inne?)

IP: *.man.polbox.pl 09.04.05, 15:37
Witam, zachwyciłam się architekturą Ekoparku (za to mniej cenami - zwłaszcza
alegretto i bolero), natomiast na Forum przeważają opinie negatywne tak co do
standardu wykończenia jak i lokalizacji (przyszłe centrum handlowo -
usługowe).

Czy ktoś z Forumowiczów mieszka może w Ekoparku (zwłaszcza w Quattro) i
mógłby podzielić się wrażeniami?

A może znają Państwo inne inwestycje obecne/planowane o podobnie ciekawej
architekturze?

Pozdrawiam,

Korn
Obserwuj wątek
    • Gość: ll Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: 217.153.132.* 12.04.05, 10:42
      Wiekszosc projektow dla eko-parku robi znany architekt Kurylowicz, ktory
      przedtem nie zajmowal sie 'mieszkaniowka'. Stad moze architektura jest dosc
      oryginalna, rozni sie jakos od typowej mieszkaniowki. Faktycznie projekty robia
      studenci i asystenci Kurylowicza stad moze rozwiazania ladnie wygladaja ale
      niekoniecznie sa praktyczne. Mlody architekt najczesciej ma glowe pelna
      pomyslow, ktore probuje forsowac (szczegolnie jak odczuwa tzw. powolanie) mimo,
      ze odbiorca wolalby cos bardziej uzytecznego zamiast 'ciekawego'. Dla mnie na
      przyklad garaze w budynkach eko-parku, ktore maja mechaniczne 'tasmociagi' aby
      zwiekszyc ilosc samochodow, ktore mozna tam upchnac to jest zupelnie chory
      pomysl.
      • Gość: Młody architekt Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:04
        Cha,cha,cha, ale się uśmiałem czytając analizę stanu głowy młodego architekta.
        Szkoda też że mój przedmówca widzi rozdźwięk pomiędzy użytecznością a pięknem.
        W świadomości ludzi o bardziej rozwiniętej "kulturze architektonicznej" piękno
        jest wartością użyteczną.
        Pozdrawiam,
        • gugul Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) 12.04.05, 14:01
          Proponuje zatem wstawic sobie do kawalerki o pow. 40 m. kw. piekne mebelki w
          stylu empire. Czy beda tam rowniez mialy wartosci uzyteczne?
        • Gość: acek Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: *.product / 62.233.238.* 12.04.05, 14:05

moze uzyteczną... ale nie uzytkową...

pozdr

acek
        • Gość: alchemikos Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: 62.111.149.* 12.04.05, 14:41
          Kuryłowicz należy do tzw. architektów zewnetrznych (pieknie z zewnatrz mało
          uzytecznie w srodku).
          Co do Eko-parku - siegnij do archiwum. Tam było sporo na ten temat.
          Mnie tam zabrakło chociaż trochę zieleni.
          Gdy to wsystko powstanie -łacznie z Oraneria to dopiero bedzie piekna ceglano -
          betonowa wyspa.
        • Gość: ll Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: 217.153.132.* 13.04.05, 16:34
          Wlasnie. Mam w rodzinie architekta i tez sie zawsze wypowiada na takie tematy
          uzywajac zwrotow o "kulturze architektonicznej" itd. Do takiego prostaka jak ja
          to jakos nie dociera. Jak sie na przyklad obijam o szafe w zbyt dlugim ale za
          to waskim korytarzu to nie przychodzi mi do glowy zadna mysl o kulturze tylko o
          braku wyobrazni.
    • Gość: qmaan Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:10
      Na tle innych warszawskich ekopark wypada dobrze, klasa dla siebie sa zwlaszcza
      budynki od ul Rostafinskich, zaprojektowane jednak nie przez Stefana K i spolke
      tylko przez panią architekt Magdalenę Staniszkis, widac roznice z innymi,
      ktorym brakuje juz tego "palca bozego", niby fajne ale wymeczone
      oczywiscie oceniac moge jedynie z zewnatrz ,
      srednio wieczny architekt
      qmaan@gazeta.pl
    • mickeyy Pan K 16.04.05, 12:58
      Mieszkam w Quattro. Rzeczywiscie projekt robili studenci pana K - znam jedna z zaangazowanych w to dziewczyn, ktora szczerze powiedziala, ze sie troche z Quattro nie wyrobili. Ale ze Eko placilo to i niechlujstwo w stylu wychodzenia okien klatki schodowej na balony mieszkan wyszlo.
      Szczerze powiedziawszy za podobne rzeczy, ktorych cale mnostwo (przynajmniej w Quattrro) panowi K powinno sie odebrac nagrody...
    • Gość: kazik Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: 5.6.1D* / 62.154.222.* 06.06.05, 17:57
      Kupilem mieszkanie w Ekoparku (Camerata). Opozniaja sie z kolejnym etapem o
      dobre 7 tygodni. Czy zna ktos moze przyczyny (te nieoficjalne...)?
      Dzieki
      • Gość: ll Re: dobra architektura - ekopark (i inne?) IP: 217.153.132.* 13.06.05, 11:04
        A jakie sa oficjalne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka