Gość: Majki Re: Ogrody Kabackie - szukam przyszlych sasiadow IP: *.acceptus.pl 02.01.06, 10:04 I juz Nowy Rok:) Tak na poczatek polecam Wam do poczytania watek z innej inwestycji BI - Srodziemnomorskiej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=29959907&a=34238218 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Cos do poczytania IP: *.acceptus.pl 03.01.06, 13:50 Na dlugie zimowe wieczory polecam dokumenty nt. zwrotu osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym: www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106 Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Nie obawiajcie się 09.01.06, 18:04 To tylko głupi spamer, który umieścił ten post na wszystkich wątkach ! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie obawiajcie się 09.01.06, 22:21 Mój list wygląda dziwnie. To była odpowiedź na spam, który został usunięty. Moja odpowiedź też powininna podzielić jego los. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: 87.207.208.* 12.04.06, 22:19 Czy ktos slyszal czy beda wozkownie lub inne pomieszczania do wspolnego uzytku, poniewaz developer nie zapewnil odpowiedniej ilosci piwnic.Zastanawie mnie fakt gdzie wszyscy beda trzymali wozki,rowery itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Dodatkowe pomieszczenia 12.04.06, 22:28 Od początku istnienia tego wątku, dziwi mnie, że o takie rzeczy, pytacie na forum. a nie developera. A o tak istotne, nawet przed zawarciem umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: 87.207.208.* 12.04.06, 22:32 Developer na etapie wstepnym obiecywal wozkownie i dodatkowe pomieszczenie na wozki, rowery etc. Podczas wizji lokalnej pani powiedziala ze takowych pomieszczen nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Dodatkowe pomieszczenia 12.04.06, 22:38 A co było w umowie, na piśmie ? Jeśli były wózkownie itp, trzeba wymagać. Jeśli były to tylko obietnice słowne, trzeba było domagać się umieszczenia ich w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.era.pl 13.04.06, 09:00 Z tego co wiem, nie będzie żadnych dodatkowych pomieszczeń. Żaden z planów, którymi dysponuję takich opcji nie uwzględnia. Kilka razy zgłaszałam pomysł wygospodarowania schowków np. przez przeprojektowanie garażu w miejscach kilku bardzo niefortunnie ulokowanych miejsc parkingowych (np. otoczonych ścianami). Odpowiedź była negatywna i podobno, jak mnie informowano, byłam jedyną osobą zgłaszającą zapotrzebowanie na schowek. Dlatego też tak przeprojektowałam mieszkanie, żeby było w nim miejsce i na wózek i na rowery. W umowie nie ma nic na temat pomieszczeń ekstra, więc wiara w to, co obiecuje sprzedawca słownie, a nie na piśmie w naszym kraju nie jest najbardziej rozsądna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: 199.67.203.* 13.04.06, 09:31 To nie dobrze ze nie bedzie zadnych dodatkowych pomieszczen . Nie wyobrazam sobie trzymania roweru w domu. Nie napisalem tez ze wierzylem w obietnice devolepera,tylko wydawalo mi sie ze na w tak duzym bloku musza przewidziec wiecej piwinic czy schowkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.acceptus.pl 13.04.06, 09:50 No to jest zdecydowanie "kwas":( Jak nie bedzie takiego miejsca, to w tym momencie pewnie niewiele uda sie zrobic. Jako wspolnota moze wygospodarujemy jakies miejsce (moze gdzies na dachu daloby sie to zrobic, albo postawic zadaszenie na "dziedzincu")?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.eranet.pl 13.04.06, 11:00 Moim zdaniem to nie jest "kwas". Niczego w umowie na ten temat nie znalazłem. Wszyscy podpisali umowy i wiedzieli co zrobili. Jezeli chodzi o dzialania wspólnoty to oczywiście powinno takie działanie tzn stawianie wiat i zadaszeń itd mieć poparcie większoći. To są dodakowe koszta. Poza tym część mieszkańców posiada schowki więc dlaczego maja za te nowe projekty płacić ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.era.pl 13.04.06, 11:39 Zdecydowanie lepsze, moim zdaniem, od wspólnych pomieszczeń byłoby zapewnienie każdemu chętnemu mieszkańcowi, nawet za opłatą, prywatnego schowka na poziomie garażu czy parteru. Dodatkowe wiaty tylko zeszpecą a na dodatek zabiorą miejsce na dziedzińcu, bo na dachu to już zupełnie sobie nie wyobrażam, a i tak jest go w mikroskopijnych ilościach. Może gdybyśmy wczesniej interweniowali, developer musiałby się zastanowić, a tak, mieli wymówkę, ze nikomu oprócz mnie nie jest to potrzebne i żebym radziła sobie we własnym zakresie. Obawiam się, że do momentu przejęcia budynku przez wspólnotę to nic w tym zakresie się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.acceptus.pl 13.04.06, 13:04 Jasne, ze to powinno byc decyzja wiekszosci:) Tak sie tylko zastanawiam, jak ewentualnie to zrobic - czy jest tego potrzeba i zgoda na to okaze sie za kilka miesiecy. Jasne, ze wiaty szpeca, jasne, ze jest to zwiazane z kosztami, ale tez moze trzymanie rowerow w mieszkaniu nie wyglada najlepiej i nie jest najwygodniejsze. Bylo kilka komorek (dodatkowo platnych), ale rozeszly sie bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.bph.pl 13.04.06, 13:45 Rezerwowalismy mieszkanie jako jedni z pierwszych. Najpierw nie otrzymywalismy precyzyjnej informacji co do dostepnosci piwnic (plany jeszcze nie byly ostateczne...), a chwile potem okazalo sie, ze nie ma juz wolnych piwnic (z 16 zaprojektowanych piwnic zostalo 8 w ostatecznym projekcie). Dlatego podporzadkowalismy architekture calego mieszkania koniecznosci wygospodarowania pomieszczenia gospodarczego. Ale nie z mysla o trzymaniu w nim rowerow. Jak nas poinformowano przy podpisywaniu umowy (gdyz brak piwnicy byl dla nas istotnym mankamentem, powstrzymujacym nas przez dosc dlugi czas od podpisania umowy)w kazdej klatce miala znajdowac sie wozkowani/rowerownia (niestety w ferworze "walki" o inne zapisy umowy, nie zadbalismy, zeby w warunkach umowy znalazly sie zapisy dot. wozkowni czy rowerowni. Chociaz jak sledze z dotychczasowej korespondencji, nikt z nabywajacych piszacych na tym forum rowniez nie posiada stosownych zapisow w umowie - chyba, ze jest tym szczesliwcem, ktoremu udalo sie kupic piwnice). Oczywiscie jestem jak najbardziej za wygospodarowaniem pomieszczenia/ń po zawiazaniu sie wpsolnoty - a ustalenie w jaki sposob, gdzie i po jakich kosztach oraz kto bedzie partycypowac w tych kosztach w dzisiejszych czasach nie powinny byc trudne do uzgodnienia (no chyba, ze taki pomysl godzi w czyjes interesy, ktorych nie jestem teraz swiadoma). I jesli juz sa zainteresowani tym tematem, mysle, ze warto juz zaczac sie przygotowywac do tej kwestii. P.S. czy kolor ram okiennych przypomina Waszym zdaniem kolor machoniowy jak okreslono w warunkach technicznych lokali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.era.pl 13.04.06, 13:46 Majki, to zależy jak sobie zaprojektowałeś mieszkanie. Jeśli masz na ten cel oddzielne pomieszczenie, to nie jest to takie niewygodne a na pewno bezpieczniejsze, zwłaszcza, ze masz dużą windę z poziomu 0 pod drzwi. Chodzi o to, że blok w zamierzeniu miał być choć trochę elegancki, a nie podobny do takich z krajów arabskich. Ogród na dachu nie jest dlatego, żeby było pięknie, ale po to, żeby utrzymac minimalną wymaganą ilość zieleni na działce - więc naprawdę małe jest prawdopodobieństwo, że coś z dziedzińca czy dachu będzie można zagospodarować. I nie jest to czarnowidztwo, tylko opieram się na swoich doświadczeniach z developerami i wspólnotami mieszkaniowymi. Być może dlatego, że nie jest to moje pierwsze mieszkanie, nie mam aż tyle optymizmu, tylko kieruję się realizmem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.acceptus.pl 13.04.06, 14:28 Zgadzam sie z MP i Aneta jednoczesnie. Z jednej strony sa potrzeby, a z drugiej mozliwosci. Jezeli rzeczywiscie tych komorek nie bedzie, to bedzie mozna sie zastanowic, czy mozna cos zrobic jako wspolnota, czy tez kazdy indywidualnie bedzie sobie z tym radzil. PS - my akurat mamy to szczescie, ze bedziemy mieli komorke piwniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Dodatkowe pomieszczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 16:07 Witam Ja tu przyszedłem z forum ,,śródziemnomorska" i mam pytanie. Czy zdarzało się tak, że w firmie nikt nie odbierał telefonów? Dzisiaj dzwonię do nich i nic, głucho tylko nagrany odglos rzucanej słuchawki!!! Czy to są ich standardy, takie francuskie???? A może we Francji obchodzą juz święta -pierwszy dzień Triduum Paschalnego!!! Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Ogolnie IP: *.solvaypharma.pl 13.04.06, 16:28 W wiekszosci sila ! Ale po postach jakie widac na forum jakos tych wiekszosciowych glosow nie "widac". Przestanmy narzekac i szukac dziury w calym, starajmy sie wspolnie rozwiazywac problemy i radzic sobie z nowymi ewentualnie powstajacymi a bedzie nam na 100% latwiej i zapewne milej. O braku podpiwniczenia BI informowal wszystkich, przy zakupie mieszkania. O braku wozkarni lub podobnego w stylu mieszkania tez byla mowa ale oczywiscie mowili ze beda starali sie cos z tym zrobic, wiec skoro wyglada na to ze BI nic z tym nie bedzie robil (choc uwazam ze wnioski sa zbyt pochopne), to my jako lokatorzy, wlasciciele itd mozemy cos z tym zrobic. Najpierw niech postawia do konca budynek i niech go oddadza a dopiero pozniej zastanawiajmy sie jak rozwiazac powstale problemy. Szkoda wzajemnie sie nakrecac i ciagle doszukiwac sie bledow, niedociagniec itd. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Ogolnie IP: *.solvaypharma.pl 13.04.06, 16:30 Oczywiscie mialam na mysli "podobne w stylu pomieszczenie a nie mieszkanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: Ogolnie IP: *.bph.pl 13.04.06, 17:55 Bo pomysle, ze napisal odpowiedz przedstawiciel BI. Szanujmy swoje pieniadze a tym samym oczekujmy jakosci, za ktora placimy. I bycie konsekwentnym to wcale nie oznacza kategorii "narzekanie". Usciasc i czekac to chyba niezbyt proaktywne podejscie, ale zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Ogolnie IP: *.agora.pl 13.04.06, 21:17 Myślę, że nie będzie żadnego problemu, żebyśmy sami takie wózkownie zrobili. Pomysł, żeby to było na dachu - chyba bez sensu. Ale,ale... Coś mi się tu nie zgadza. Mnie wyraźnie Pan, który do kupna mieszkania zachęcał, mówił, że w każdej klatce będzie takie pomieszczenie na rowery. Z tego, co przeczytałem przed chwilą, nie tylko mi. Czy to jest dogmat, że ważne tylko to, co w umowie? Czy jak wielu z nas coś słyszy, to taka nie zapisana obietnica zupełnie nie wiąże developera? Jak to jest z prawnego punktu widzenia - możemy się czepiać takie powszechnej ściemy słownej? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ogolnie 13.04.06, 23:07 Umowa ustna, też jest ważna. Ale jeśli nie ma miejsca, co to pomoże ? Obserwując z boku, myślę że istotne byłoby zagospodarowanie tych nieustawnych miejsc parkingowych, zani "znikną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Ogolnie IP: *.acceptus.pl 14.04.06, 09:45 Nawiazujac do gloszonej tu proaktywnosci zamiast narzekania wyslalem przed momentem maila do BI z prosba o oficjalna informacje, jak to z tymi wozkowniami bedzie. Dam Wam znac, jak tylko dostane odpowiedz. PS - A wypisywanie, ze moze niektore posty sa wysylane przez developera jest lekko przykre, bo rownie dobrze mozna sie zastanowic, czy czasem te bardzo negatywne nie sa wyslane przez konkurencyjna firme - kazdy ma prawo do wlasnego zdania i postrzegania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Ogolnie IP: *.agora.pl 14.04.06, 13:59 Pomysł z pozostałymi kiepskimi miejscami parkingowymi wydaje się sensowny. One jednak są chyba wciąż własnością BI, który pewnie będzie chciał je jeszcze komuś sprzedać i zarobić - logiczne. Z drugiej strony jak już przejmiemy budynek - a będą takie niesprzedane miejsca - to chyba jako wspólnota będziemy mieli prawo dysponować tą powierzchnią i zdecydować, co z nią zrobić. Czy nie? Ktoś coś wie na ten temat? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Miejsca parkingowe IP: *.chello.pl 16.04.06, 19:58 "Znajac sprawe" z innej inwestycji BI nie jest to takie latwe i nawet jako wspolnota niewiele bedzie mozna z tym zrobic choc moze u Nas bedzie to wygladalo nieco inaczej. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Rowerownia IP: *.acceptus.pl 18.04.06, 11:12 Cytujac przedstawicielke BI: "w inwestycji Ogrody Kabackie nie jest przewidziana wozkownia/rowerownia. Niemniej jednak w momencie zawiazania sie wspolnoty - zarzad moze podjac decyzje o stworzeniu takiego dodatkowego pomieszczenia - wydzielajac go np. ze strozowki." A teraz po Swietach trzeba dojsc do siebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
gugul Re: Rowerownia 18.04.06, 15:34 Odpowiedź na pytanie, gdzie będziecie trzymać wózki i rowery, jest oczywista! Na klatakach schodowych, przymocowane łańcuchami do kaloryferów! Nie przemawia przeze mnie złośliwość tylko poczucie realizmu. Można się do wielu rzeczy przyczepić na sąsiednim osiedlu Viterry, ale tam przynajmniej każde mieszkanie ma komórke w garażu i są wózkownie (co prawda za małe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Rowerownia IP: 217.153.187.* 18.04.06, 18:08 Myślę,że wszystkim, którzy nie mają komórek lokatorskich (92%) bardzo zależy na wózkowni, czy rowerowni. Dlatego pierwsze nasze spotkanie wspólnotowe i wymyślimy coś sensownego, czy to kosztem "mieszkanka dla ochrony", czy kosztem pozostałych, niesprzedanych garaży, czy wreszcie miejscami pod schodami każdej z klatek. Głowa do góry, bądźmy dobrej myśli....Polak potrafi ;)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Rowerownia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.06, 21:58 Ale czy ktoś wie dokładnie - czy będziemy jako wspólnota władni decydować, co z miejscami parkngowymi, których BI nie sprzeda, czy już do końca życia BI będzie nimi zarządzać? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Rowerownia IP: *.acceptus.pl 19.04.06, 09:45 Magda i wlasnie o to chodzi:) Cos razem wymyslimy:) Co do tych miejsc, to patrzac na podobna sprawe w rezydencji renoir, pewnie nic z nimi nie bedzie mozna zrobic, bo naleza do developera, no ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Realizm IP: *.solvaypharma.pl 13.04.06, 16:43 Realizmem kieruje sie kazdy rozsadny czlowiek i tu nie przeszkadza miec w sobie mase optymizmu :-))) Jednak wspolne niezadowolenie, narzekanie, negacja wszystkiego itd spowoduje ze bedziemy najbardziej ponurym "blokiem" na Kabatach i na pewno nie dojdziemy do niczego a juz wspolne ewentualne zebrania mieszkancow beda pasmem konfliktow i wzajemnych animozji, a chyba nie o to chodzi. Nie ulega watpliwosci ze jest wiele bledow lub tez wiele bylo w trakcie budowy tego budynku ale moze warto takze dostrzec troszke pozytywow, chocby to ze kazdy z nas bedzie mial nowe mieszkanie. Nie ma nigdy tak ze wszystko jest idealne i jak spod igly a mimo wszystko czlowiek potrafi sie usmiechac i doszukac sie czegos dobrego. Moze warto abysmy i my zaczeli to dostrzegac. Jak juz wczesniej pisalam w wiekszosci sila i tylko wiekszoscia glosow bedziemy mogli cos fajnego stworzyc lub postanowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Ogrody Kabackie - szukam przyszlych sasiadow IP: *.era.pl 10.05.06, 11:31 No właśnie. Z tego, jak ja rozumiem tą umowę, wynika, ze 30% po podpisaniu aneksu na prace wykończeniowe, kolejne 50% po odebraniu lokalu w stanie surowym i uwaga: co najciekawsze, brakujące 20% po zawiadomieniu przez developera o ukończeniu prac wykonczeniowych. Terminy wpłat od 3 do 7 dni. Dla mnie osobiście - kpina. Nie ma mowy o tym, że zapłacimy jak odbierzemy i zaakceptujmy, tylko, ze mamy zapłacić za całość najpoźniej tydzien po tym, jak nas zawiadomią, że skończyli. Nie ma słowa o tym, że można przyjść, obejrzec prace w trakcie ich trwania, etc. Ze smiesznych rzeczy to jeszcze to, że "nie można wysuwac uwag dotyczących jakości wykonanych prac, jeśli odpowiadają one normom i zasadom sztuki budowlanej" - niby ok, tylko nigdzie nie są wskazane te normy. Oraz "nie można wysuwac uwag do odebranych już robót". Biorąc pod uwagę sztukę kładzenia przez BI rur kanalizacyjnych i ich stosunek do złożonych przez mnie reklamacji w tym temacie - zaczynam się bać. Na 90% zaczynam szukać wlasnej ekipy, która nie będzie mi robiła łaski, że uwzględni moje uwagi i której zapłacę, po tym, jak zobaczę ich dzielo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Przesuniecie terminu oddania IP: *.orange.pl 13.06.06, 17:15 Wazne dla osob, ktore maja termin odbioru ustalony w umowie na koniec czerwca. Termin przesuwa sie o jakies 1,5 miesiaca (na dzien dzisiejszy). Komunikowanym powodem sa niskie temperatury zima oraz problemy z firma zajmujaca sie dachem. Zostalo ponoc wyslane oficjalne pismo w tej sprawie. Coz mozna powiedziec... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Przesuniecie terminu oddania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.06.06, 20:18 Ciekawe, co z tymi (jak ja) co mają koniec listopada wpisany:( GG., jaki Ty masz termin? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: Przesuniecie terminu oddania IP: 129.35.231.* 14.06.06, 10:09 Na koniec listopada... Nie powinno być obsuwy. Może nawet wyrobią się wcześniej? g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Przesuniecie terminu oddania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.06.06, 11:54 Obsuwy z listopadowym termine pewnie nie będzie, ale szczerze wątpię, czy wyrobią się wcześniej. Dziedziniec rozkopany, dach nie ruszony (coś Majki pisał o kłopotach z firmą), nie mówiąc o reszcie zieleni. Dojrzałem ostatnio te sławetne pionowe rury w logiach. Rzeczywiście, nie za fajnie takie coś wygląda, chyba bym na Waszym miejscu interweniował w BI, skoro miało ich nie być. Z drugiej strony nie wiem, jak teraz te rynny (bo to chyba rynny) mieliby teraz puścić inaczej. Ale to już problem BI. No i pytam do znudzenia:) Czy to tylko mi się wydawało, czy barierki na logiach i balkonach miały być wypełnione bezpiecznym szkłem. Bo wciąż nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Przesuniecie terminu oddania IP: *.acn.waw.pl 15.06.06, 12:43 Yaro nie wydawało Ci się. Cytat z umowy. Ogrody Kabackie Opis Techniczny Pkt 5 Balkony, loggie, tarasy. Pkt Balustrada Murek betonowy do wysokości ok 60 cm, powyżej balustrada stalowa, wypełnienie szkło bezpieczne, wysokość balustrady od wykończonej posadzki do wierzchu pochwytu - 110 cm W lokalach mieszkalnych(tu wymienione lokale) balustrady loggi od strony ul. Wełnianej i Stryjeńskich będą posiadały przesuwne bezszprosowe elementy przeszklone. O rurach kanalizacyjnych nic nie ma i na planach też ich nie ma. Być może BI chciało nawiązać do Centrum Pompidou w Paryżu i chciało poprowadzić instalacje na zewnątrz. Jednak nie zapytali się mieszkańców czy im to się podoba. Yaro powiedz dlaczego to jest dla Ciebie takie ważne z tą szybą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Przesuniecie terminu oddania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.06, 17:10 Co do terminu, to my kupowalismy jako jedni z pierwszych mieszkanie. W trakcie okazalo sie, ze BI ma problem z wyborem wykonawcy, co zaowocowalo miesieczna obsuwa z rozpoczeciem prac na budowie. Z tego co mi wiadomo, pozniejsze umowy na pierwszy etap byly podpisywane na wrzesien, wiec moze sie okazac, ze dla wiekszosci mieszkancow, budynek bedzie oddany nawet przed terminem. Nie zmienia to jednak faktu, ze nas osobiscie to irytuje, bo wiaze sie chociazby z dodatkowymi formalnosciami w banku. Co do tego szkla bezpiecznego, to co mialo byc nim wypelnione? Rury w srodku, czy przestrzen miedzy murkiem a balustrada, czy moz cos jeszcze innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Przesuniecie terminu oddania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.06, 09:10 1. Ha, piszę właśnie 400 posta!!! 2. Mg, nie jest to dla mnie aż tak ważne, chyba nawet nie ma znaczenia. Po prostu trochę szukam dziury w całym, a z zewnątrz to jedny brak, jaki zauważyłem. Poza tym, że balustrady będą chyba ładniejsze ze szkłem, niż bez. Ale już obiecuje nie pisać o tym:):):) Zwłaszcza, że w porówaniu z pionowymi rurami (nie mam ich na balkonie ufff) balustradki to rzeczywiście pikuś. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przesuniecie terminu oddania 19.06.06, 17:53 Gość portalu: Majki napisał(a): > Wazne dla osob, ktore maja termin odbioru ustalony w umowie na koniec czerwca. > Termin przesuwa sie o jakies 1,5 miesiaca (na dzien dzisiejszy). Komunikowanym > powodem sa niskie temperatury zima oraz problemy z firma zajmujaca sie dachem. > Zostalo ponoc wyslane oficjalne pismo w tej sprawie. > Coz mozna powiedziec... :( Potwierdzam ! wlasnie dostalam 2-stronicowe pismo. Nie wczytywalam sie dokladnie, ale wymieniaja ilosc dni kiedy temperatura spadla ponizej zera... No coz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voy77 chętnie kupię mieszkanko w ogradach kabackich IP: *.eranet.pl 13.07.06, 23:54 Witam, gdyby ktoś za rozsądną (czytaj rynkową transakcyjną) cenę chciał pozbyc sie mieszkanka 2-3 pokojowego w ogrodach kabackich, chętnie kupię, pozdrawiam voy77@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Ogrody Kabackie - szukam prawnika IP: *.aster.pl 18.07.06, 12:17 Witam raz jeszcze prawie przyszlych sasiadow Mam pytanie, czy ktos z Panstwa przy podpisywaniu Ogrodowej lub innej umowy korzystal z porad prawnika ? Jak takiego znalezc ? Gdzie ? (w jakim typie instytucji, kancelarii). Bede podpisywac spora umowe i chcialabym aby spojrzal na to prawnik. DZieki za wszelkie podpowiedzi. PS A nasz dom wyglada slicznie, i wcale nie jak hotel !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki News'y z 21-07-2006 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.06, 21:02 Na dachu widac juz krzewy w donicach - to jak na moj gust jakies tuje. Przy wejsciu do inwestycji jest calkiem fajny napis na elewacji "Ogrody Kabackie" i co najwazniejsze dla jednego naszego forumowicza;) na czesci balkonow juz jest wstawione z dawna oczekiwane "bezpieczne szklo" miedzy murkiem a barierka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: News'y z 21-07-2006 IP: *.catv.net.pl 21.07.06, 21:07 Majki, To pewnie i matowe szkło między balkonami też będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda R. Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 16:58 Majki coś te nasze zdjęcia na republice chyba się z lekka zdezaktualizowały....;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:15 Luzik, postaram sie jeszcze przed urlopem, czyli do konca tygodnia, umiescic jakies nowe, ale nie obiecuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Czy macie już propozycję terminów odbioru kluczy ? IP: *.centertel.pl 25.07.06, 16:14 Czy ktoś już dostał propozycję z konkretną datą ? Obserwując postępy prac na budowie nie da się ukryć, że zbliża się ona szybko ku końcowi :). P.S. Majki - czekamy z niecierpliwością na śliczne zdjęcia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Czy macie już propozycję terminów odbioru klu IP: *.acn.waw.pl 30.07.06, 10:41 Witam, bylismy wczoraj na naszej budowie i pan z ochrony powiedział, że za 3 tyg będa pierwsze oddania mieszkań. Budowa kościoła obok idzie pełną parą. Wykonawcą jest Edbud i jest szansa, że nie będzie się ciągnęła 20 lat :) Dla zainteresowanych makieta kościoła jest w kaplicy. Może jan-w wie czy i kiedy jest planowana budowa drogi na ulicy Wełnianej ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Czy macie już propozycję terminów odbioru klu 30.07.06, 12:57 Wie i nie wie. Pieniądze na budowę są zarezerwowane od dawna. 3/03/2006 na wniosek M.St.Warszawa, Urząd M.St. Warszawa (tak,tak, to nie pomyłka ;-) ) wszczął postępowanie w sprawie ustalenia warunków zabudowy dla ul.Wełnianej, na odcinku Stryjeńskich - KUD-16 (to ta droga która odchodzi w lewo, na południe, od Wełnianej. 21/06/2006 Prezydent M.St. Warszawy, zawiesił postępowanie, domagając się uzupełnienia dokumentacji. Dalsze pytania proszę kierować do pana Marcinkiewicza ;-) A tak na poważnie, nie wierzę, aby ktoś zabrał się za budowę drogi, zanim nie zostanie zakończona, ledwie rozpoczęta (niwelacja gruntu i koszenie) budowa po obu stronach KUD-16. Ciężkie maszyny budowlane, zniszczyły by drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Budowa ulicy 02.08.06, 23:32 W ciągu najbliższych 2-3 lat nie jest przewidziana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Zdjęcia IP: *.acceptus.pl 26.07.06, 12:22 Sa nowe zdjecia na www.ogrodykabackie.republika.pl/ Jak sie dobrze przyjrzycie to mozna zobaczyc: tuje na dachu, "szklo bezpieczne" na balkonach, latarenki w ogrodkach na parterze i... urocze Panie zza wschodniej granicy, ktore sprzataja nasze przyszle mieszkania:) Nie mam jeszcze informacji o odbiorze i nie znam nikogo, kto juz takowy ma ustalony:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Zdjęcia IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 26.07.06, 19:34 Witajcie.Po trzech tygodniach urlopu musze przyznac,ze sporo sie zmienilo. Na lepsze, sadzac po zdjeciach, ktore nam regularnie funduje Majki (wielkie dzieki). Ha ha, o to szklo bezpieczne na balkonach to ja sie tak upominalem czesto, po prostu z estetycznego punktu widzenia uwazam, ze ze szklem jest ladniej Jak tylko wroce do Polski i Wawy natychmiast lece obejrzec nasz "egipski hotel":) pozdra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg oferty IP: *.era.pl 28.07.06, 11:55 Zobaczcie jakie oferty znalazłem. www.oferty.net/oferta/popup.php?typ=m&idn=7602790&agencja=contenta&offset=0&wyszukiwarka_mls= www.oferty.net/oferta/popup.php?typ=m&idn=7593603&agencja=posesor&offset=0&wyszukiwarka_mls= Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: oferty 28.07.06, 18:17 Jak na dzisiejsze ceny - wielka płyta, wysoki Ursynów, ponad 8000 zł/m2, to zupełnie przyzwoita oferta. Pełne szaleństwo! Ale wszystko wskazuje na to że będzie jeszcze drożej. Ograniczona podaż gruntów (brak planów ZP), zachodnie fundusze kupujące niewybudowane jeszcze apartmentowce w całości (np Wielicka), niekorzystne zmiany w podatkach... Już wszyscy macie sporą oszczędność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: oferty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.06, 19:26 Heyah 9000 tys. za m2????? To moje mieszkanie (II piętro, południe i zachód, problem jedynie z jego ustawnością, jest trochę skosów) za chwilę będzie 100 proc. droższe, niż wyłożyłem. Ale jaja! Wiedziałem, że ono zyska, ale myślałem, że 7 tysi za metr to jakiś kosmos. W sumie tylko zacierać ręce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: oferty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.06, 22:13 Nie przesadziłem Janie-W:) Po prostu przepisałem cenę za m2 z tych dwóch ofert, które podpiął kilka postów niżej MG. 1. 414 000 PLN za 45 m2 = 9200PLN/m2 (z ogrodem na parterze) 2. 414 000 PLN za 46 m2 = 9000PLN/m2 Myślę, że to już jakiś kosmos, ale stoi jak byk:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: oferty 30.07.06, 22:22 Napisałeś 9000 tys. za m2, czyli 90 mln zł/m2. Za 1% tej ceny - odstąpię ci mój dom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: oferty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.06, 22:30 yes yes yes! Masz rację, to z wrażenia. Myślisz, że - choć budynek jest ładny i jest fajnie położony - mieszkania w OK są tyle warte? A może dla porównania wiesz, ile kosztują mieszkania obok w Viterze? Bo jak tak dalej pójdzie, to się okaże, że jednak nie przesadziłem:):):) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: oferty 30.07.06, 22:46 Z 90 milionami, napewno przesadziłeś. Ale skoro właśnie sprzedano mieszkanie w wielkiej płycie, z ciemną kuchnią, na 11 z 15 pięter bloku na Mokotowie, za ponad 6000 zł/m2, 9000 w OK, jest moim zdaniem, bardzo niską ceną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: oferty IP: *.aster.pl 31.07.06, 09:04 Przepraszam ze sie wtrace, i to z "lyzka dziegciu"... Zauwazcie, ze jest to jedno mieszkanie (bo wbrew pozorom mimo ze w necie wystepuje kilkakrotnie, jest to jedno mieszkanie, ciut inaczej opisane przez agencje-swoja droga na tym zazwyczaj tylko polega praca agencji (na inwencji literackiej w pisaniu ogloszen) za ktora placimy gigantyczne prowizje....ale to inny temat). Ogloszenie wisi juz jakis czas. Jest to zapewne kwota wyuwolawcza+prowizja agencji (bo zazwyczaj sprzedajacy nie chce placic agencji, wiec ona sama sobie dolicza prowizje do ceny wywolawczej klienta !). Z pewnoscia cena transakcyjna bedzie kompletnie inna, szczegolnie gdyby doszlo do transakcji bezposredniej. (co nie musi byc trudne, wystarczy ze ktos na tym forum oglosi ze chce kupic mieszkanie w Ogrodach, agent wtedy zbedny...) Poki co ta cena ma tyle wspolnego z rzeczywistoscia co owe 9000 tys zl... Dajcie znac jak mieszkanie bedzie sprzedane, i za ile poszlo. Pozdrawiam PS Pani w BI, powiedziala ze dostane klucze w sierpniu (nie umiala okreslic czy 1-szego czy 30-stego)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: oferty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.06, 12:36 Nie chodzi o te 9 tys, tylko o to, jak szybko te ceny wywoławcze idą w górę. Kilka miesięcy temu (kilkadziesiąt wątków temu) wrzucałem tu propozycję z innej agencji nieruchomości (chyba Mościcki), która sprzedawała mieszkanie w OK za mniej więcej 7,2 tys. za metr. Zaś Jan-W pisze, że gdzieś na Ursynowe za wielką płytę już chcą 8 tys. Znajomy dziennikarz, który pisze o nieruchomościach mówi, że na Kabatach, i w ogóle na całym Ursynowie, gdzie powoli kończy się miejsce na nowe inwestycje, ceny będą jeszcze ostrzej szły w górę. Ponad rok temu twierdził on, że w perspektywie kilku lat standardem będzie 10 tys. za m2. Pukałem się wtedy w czoło:) Mnie w BI powiedziano, że realny jest październik, w umowie mam odbiór na listopad. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: oferty IP: *.aster.pl 31.07.06, 12:57 Ceny poszly w gore to fakt ! Tylko ze trzeba byc tez realista, nie kazda cena wywolawcza musi byc tozsama z transakcyjna (teraz jeszcze te 9.000 jest ciut abstrakcyjne de facto, ale za kilka miesiecy...pewnie bedzie realne). Niestety jest tez inny problem, jak w gore ida nasze mieszkania, to w gore ida i inne. Wiec jesli ktos chce sprzedac swoje aby potem cos kupic ale juz wiekszego, to realnie stac go caly czas na to samo... Ale jesli ktos kupil mieszkanie w Ogrodach jako czysta inwestycje, no to zarobil na niej na nowy samochod (na jaki to juz zalezy od metrazu)...(bo na nowe wieksze sporo lokum niestety nie, chyba ze na dom budowany sposobem gospodarczym, bo juz u developerow ceny tez stosunkowo poszly do gory). Moje mieszkanie mialo byc oddane w czerwcu, stad nastepny termin sierpniowy. Z pisma wynikalo opoznienie 1,5 miesiaca czyli jakby polowa sierpnia. A bardzo dziwnie wyglada ta roslinnosc na dachu, jak sie patrzy z dolu...takie wiechcie wystaja. Czy oni ty;lko tak na razie toz zrobili czy to tak juz na stale takie kikutki beda sterczec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: oferty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.06, 13:17 Właśnie te - pewnie już niedługo realne - 9 tys. za m2 tak mnie szokuje. Ale nie znam się, może to wcale nie tak znowu dużo. Zdaję sobie sprawę, że teraz agencja śpiewa 9 tys., żeby mieć z czego zbijać. Dlatego ciekawe, czy sprzedano ostatnio jakieś mieszkanie w sąsiedniej Viterze (wydaje mi się, że OK i Vitera mają porównywalny standard). To byłby miernik, ile w tej okolicy teraz kosztują mieszkania. To może chyba Jan-W wiedzieć. Z tego, co mówiła mi w maju ubegłego roku Pani z BI, jacyś Anglicy (pewnie chodziło o fundusz) kupili w OK kilka mieszkań, żeby je sprzedać z zyskiem. Szczęściarze:) Czy pytaliście o ewentualne kary, jakie BI powinno Wam wypłacić. 1,5 miesiąca to już jest chyba spore opóźnienie. Też mam nadzieję, że "ogrody" to nie tylko te kilka donic z roślinami, które stoją w tej chwili na dachu, ale coś znacznie więcej, co jeszcze zobaczymy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: oferty IP: *.aster.pl 31.07.06, 14:26 Kar nie bedzie. W liscie (2 strony !!!!) przyczyny NIEZAWINIONE przez BI byly ewidentnie tak opoisane aby odeprzec jakiekolwiek roszczenia-w umowie sa wymienione takie przyczyny opoznien, ktore nie powoduja kar umownych- zwiazane z pogoda albo innymi katastrofami, no i wlasnie ta pogoda czyli mrozami sie tlumacza (chyba nawet byla statystyka tychze mrozow, jako conajmniej zimy tysiaclecia...) Raczej gra nie warta swieczki, doradca prawnym BI jest Baker McKenzie, nie sadze aby nawet warto bylo zaczynac walke o jakies kary (bo i tak nie ma szans). Co innego jak to bedzie dluzej, choc teraz moga znowu pokazac statystyke upalow... No ale tez i 1,5 miesiaca to jeszcze nie tragedia, tym bardziej ze i tak sa wakacje, to co tu wykanczac ? Trzeba nad morze jechac !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: oferty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.06, 15:26 Większego opóźnienia raczej nie będzie, skoro nam - z listopadowym odbiorem - mówią o wcześniejszym oddaniu. Odpukać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: oferty IP: *.58-217-b.business.telecomitalia.it 31.07.06, 16:04 Na wstepie pozdrowienia dla wszystkich... ze slonecznej Toskanii:D Nam Pani z BI powiedziala, ze bedziemy mogli odebrac mieszkanie w sierpniu - juz nie mozemy sie doczekac:) Co do kar umownych, to rzeczywiscie developer sie zabezpieczyl z kazdej strony... ale nie zmienia to faktu, ze rozpoczal budowe o ponad miesiac niz bylo to w planach, a to juz nie bylo wynikiem warunkow pogodowych, a niedokonania wyboru generalnego wykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Toskania - takiemu to dobrze ;-)) 01.08.06, 16:19 Nie chce mi się obrabiać zdjęć, ale macie tu kilka świeżych: janw.fotosik.pl/ Dziwię się że deweloper nie zdecydował się na kamerę w panelu domofonu. Nie jest tania (w tym systemie - ponad 2000 zł), ale bardzo praktyczna i po rozłożeniu kosztów na tyle mieszkań, cena jest niewielka. Różnica w cenie domofonu z ekranem i bez jest niewielka.Przypuszczam, że jak zwykle w instalacjach cyfrowych, wszędzie jest doprowadzona skrętka 8 żyłowa, więc gdybyście się zdecydowali, pewnie będzie można dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Toskania - takiemu to dobrze ;-)) 01.08.06, 17:02 Tu widać panel z kamerą, z systemu zainstalowanego w OK. A do tego wideodomofon podtynkowy :-)) Ale to już trochę kosztuje. www.bpt.co.uk/entry-control/system300-analogue-video-monitors.htm analogue - dotyczy monitora, nie systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Toskania - takiemu to dobrze ;-)) IP: *.acn.waw.pl 01.08.06, 17:11 Janiew rozumiem, że chodzi Ci o to, iż ja widzę osobę przed bramą a ona mnie nie widzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Toskania - takiemu to dobrze ;-)) 01.08.06, 18:02 Oczywiście. Możesz nawet obejrzeć jej identyfikator w razie potrzeby. Kamera ma także diody świecące, widać więc wszystko także w nocy. Ja przez taki panel, w dowolnej chwili, mogę oglądać wjazd do waszego garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda videodomofon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 18:13 Z tego co kojarzę zapis w umowie z BI to mamy mieć taki videodomofon tzn. widzimy co się dzieje przed bramą, niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu jeśli się mylę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: videodomofon IP: *.acn.waw.pl 01.08.06, 18:33 Sprawdziłem w umowie. Załącznik nr 1 Opis techniczny Punkt 4.3 Instalacja videodomofonowa - Budynek zostanie wyposażony w instalację videodomofonową Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: videodomofon 01.08.06, 18:52 To porównajcie wygląd panelu z kamerą, w linku BPT i na moim zdjęciu. Kamery nie ma. Radzę szybko atakować BI. Są kamery do systemu monitoringu dla ochrony, ale to zupełnie inny system, nie zintegrowany z domofonem. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: videodomofon 01.08.06, 18:59 Co prawda, na moim zdjęciu, w prawym panelu, jest jeszcze wolne miejsce u góry. Może kamera jeszcze nie dotarła i ma być zamontowana w przyszłości. ale napewno warto pilnować. W tym miejscu umieszcza się różne rzeczy: instrukcję obsługi, kamerę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda videodomofon i kilka innych IP: 217.153.187.* 02.08.06, 11:21 Dzwoniłam do Pani Aleksandry L. i dowiedziałam się,że te kamerki będą przy każdej klatce schodowej, a nie na bramie wjazdowej (ale Pani Ola jeszcze to sprawdzi i da znać). Mieszkania oddają od 03 08 2006 !!!! - GRATULACJE Gazetka na stronie ogrodów będzie jutro najpóźniej pojutrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: videodomofon 15.08.06, 20:05 Wizja lokalna, wykazała, że przy furtce, na lewo od wjazdu na parking jest już kamera. W tej sytuacji, przypuszczam że przy głównej, też juz jest, albo będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: videodomofon IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.06, 11:26 Gadalem z gosciem, ktory zakladal kamery i rzeczywiscie te od bramy glownej i furtki do smietnika juz ponoc sa zamontowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: 217.153.187.* 16.08.06, 13:25 Owszem stoi kontener - tylko ciekawe jak długo jeszcze, bo może być tak, że po prostu jeszcze nie mieli czasu lub okazji go zabrać !!! a pewnie nie przewidują, że jeszcze jakieś zmiany możemy wykonywać w mieszkaniach! Więc może któregoś pięknego dnia kontenerek zniknie z pola widzenia, a nasze prace "wyburzeniowe" będą trwały pewnie i w październiku!! Czy naprawdę nikt nie potrzebuje kontenerka??!! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.aster.pl 16.08.06, 13:55 No mnie wlasnie bedzie kontener potrzebny w pazdzierniku.... Wczoraj moja mama pytala sie pana ochroniarza ile mieszkan jest oddanych- slownie 5. Wiec mysle ze na razie trudno oczekiwac aby wszyscy masowo zasypywali BI, petycjami w sprawie kontenerka... Bardziej mnie interesuje alternatywne wejscie, tak aby omijac Welniana !!!! juz nie mam sily doczyszczac butow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.era.pl 16.08.06, 14:31 Myslę, że bardziej niż alternatywne wejscie jest potrzebny chodnik :-) Jak widać chodnik to luksus :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.aster.pl 16.08.06, 15:39 Chodnika nie bedzie (tak zostalam poinformowana !)-jest droga (teoretycznie, jakby droga)i od razu obok trawnik (ktory w zimie wiadomo bedzie blotem), droga tez na razie nie zostanie ucywilizowana, z tego co rozumiem to kompletnie nie jest w gestii BI. Pozostaje wiec tylko wchodzenie od strony frontowej (Stryjenskich), poki co nie widzialam tam wejscia, ale "wszechwiedzacy" (to z podziwem !!! nie zlosliwie) jan-w, mozwi ze bedzie. Stad moja nadzieja na czyste buty w wejsciu alternatywnym (zupelnie jak Alternatywy 4)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:49 co z tego, że od Stryjeńskich będzie wiejście - jak tam dookoła tez trawa czytaj błotko w zimie ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! 16.08.06, 15:52 Nie wiem, czy to nie nieporozumienie. Miałem na myśli "tylne wejście" (od strony Viterry). Nigdy tam nie podchodziłem, ale widać tam jakiś mniejszy portyk i chyba jakąś furtkę. Sprawdzę. Problem w tym, że tam też jest tylko błoto. Zmartwię cię jeszcze bardziej.Z trawników jesienią i wiosną spływa błoto i cała droga jest nim zalana. Do tego dodaj samochody jeżdżące na kolejne budowy... Jedyna nadzieja, to podniesienie płyt betonowych i podsypanie czegoś pod nie. Budowa drogi i chodnika, oczywiście nie należy do BI. Co nie zmienia faktu, że duża firma, dysponująca ludźmi i ciężkim sprzętem, mogłaby ułatwić życie swoim klientom i zrobić jakieś doraźne przejście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.era.pl 16.08.06, 16:03 Moim zdaniem nie ma żadnego tylnego wejścia. Byłam tam wielokrotnie i nic nie zauważyłam - nie widzę również innego wyjścia/wejscia na planie parteru. Portyk tylni jest - ale prowadzi on na prywatne tarasy. Prawda jest niestety smutna - będziemy taplać się w błocie, a BI nie wyróżnia się pozytywnie w kwestii zadbania o tzw. socjale dla klientów (mam na myśli rzeczony wcześniej chodnik, schowki, wózkownię, rowerownię, wielkość placu zabaw, itp). Po prostu zabudował i sprzedał wszystko, co tylko było możliwe i zostawił niezbędne minimum przestrzeni. Może i BI nie ma obowiązku robić chodnika, ale jakby ułożyli kilka starych płyt - to nic by się im nie stało. Pozdr. A. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! 16.08.06, 16:04 O jasny gwint !!!! A ja myslalam ze bedzie wejscie od frontu Stryjenskich, tak jak kiedys bylo wejscie w czasie wizji lokalnej (dni otwartych). Tam jest chyba chodnik od budynku Vitery, to jakos butow by sie nie pobrudzilo... No to kiszka !!! BI moim zdaniem ma jakis problem z otoczeniem. Ostatnio jezdze rowerem, wzdluz Rosola i tam jest ich budynek Rezydencja Renoir. Wszystko piknie !!! Ale od konca budowy (bedzie rok niedlugo) tam straszy jakis dramatyczny, tymczasowy, plastikowy NIEBIESKI !!! sic !!! plot. Naprawde wyglada to kuriozalnie-marmury te rzeczy i ten plot. U nas chyba tez cos tak bedzie, bydynek jak hotel w Egipcie ale dojscie jak w Alternatywy 4.... No nic kalosze sa modne w tym sezonie (znaczy byly w zeszlym ! ale coz modnym nalezy byc jeden krok w tyle- wiec bedzie to istna moda francuska !!!) Powaznie: cos trzeba z tym zrobic, apeluje i nic nie robie bo nie wiem co, ale jak ktos madry powie co to zglaszam swoj akces do komitetu blokowego "w sprawie uwolnienia chodnika" !!! jan-w napisał: > Nie wiem, czy to nie nieporozumienie. Miałem na myśli "tylne wejście" (od stron > y > Viterry). Nigdy tam nie podchodziłem, ale widać tam jakiś mniejszy portyk i > chyba jakąś furtkę. Sprawdzę. Problem w tym, że tam też jest tylko błoto. > Zmartwię cię jeszcze bardziej.Z trawników jesienią i wiosną spływa błoto i cała > droga jest nim zalana. Do tego dodaj samochody jeżdżące na kolejne budowy... > Jedyna nadzieja, to podniesienie płyt betonowych i podsypanie czegoś pod nie. > Budowa drogi i chodnika, oczywiście nie należy do BI. Co nie zmienia faktu, że > duża firma, dysponująca ludźmi i ciężkim sprzętem, mogłaby ułatwić życie swoim > klientom i zrobić jakieś doraźne przejście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.agora.pl 16.08.06, 16:28 Wg. moich informacji żadnego dodatkowego wejścia od Stryjeńskich czy od Viterry nie będzie. Niestety.Natomiast co do niebieskiego płotu przed Renoir - z tego, co dawno temu mówili mi w BI, to to jest wygrodzony plac na przyszłą siedzbę naszego developera, która zasłoni Renoir od Rosoła. Ale coś jej nie budują, więc może się zmieniło pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.acn.waw.pl 16.08.06, 17:35 A może Bouygues Immobiler Polska Sp. z o.o. zamiast butelką wina (francuskiego zapewne) zacznie obdarowywać nowych lokatorów zestawem gumofilców dla całej rodziny (polskich ze Stomilu te podobno są najlepsze)? Prezent tani a jakże praktczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 11:41 Moim zdaniem dodatkowego wejscia nie bedzie (wlasnie przegladam z kazdej strony plan parteru). Zastanawiam sie (co bedzie trzeba sprawdzic), jakie sa zobowiazania developera w obszarze zapewnienia dojscia mieszkancom do posesji. Pomysl z kaloszami zamiast wina jest super. Jak tak dalej pojdzie to bedzie mozna zmienic nazwe bloku z Ogrody Kabackie na Kalosze Rybackie. Tak czy inaczej, mamy kolejny temat na pierwsze zebranie mieszkancow - bedzie sie dzialo:) Odpowiedz Link Zgłoś
cegiel Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! 17.08.06, 15:47 Nie ma chodnika od Viterry. Jest tylko chodnik przylegajacy do parkingu przed Viterra a dalej jest bloto a nastepnie trawnik wzdluz plotu Bouguyes. Ten trawnik jest kompletnie bez pomyslunku - powinien byc chodnik od parkingu Viterry az do skrzyzowania z Welniana. Watpie ze gmina kiedykolwiek taki chodnik zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzacy Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:47 Jako sasiad Waszych Ogrodow mieszkajacy tez przy Welnianej wiem, ze plany przebudowy Welnianej sa. Gmina wystapila o warunki zabudowy na ul. Welniana. Procedura w toku. Wiem tez, ze rozbudowa tej ulicy to obowiazek gminy. Ostatecznie to teren gminny i droga o statusie gminnym. My sasiedzi borykamy sie z ul. Welniana od 2 lat. Moze jak nas bedzie wiecej, to gmina przyspieszy prace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg ogród na dachu IP: *.era.pl 31.07.06, 13:22 A bardzo dziwnie wyglada ta roslinnosc na dachu, jak sie patrzy z dolu...takie > wiechcie wystaja. Czy oni ty;lko tak na razie toz zrobili czy to tak juz na > stale takie kikutki beda sterczec? Niestety mi także sie to nie podoba. Wygląda to niezbyt ciekawie :( Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mieszkani 02.08.06, 16:05 Witam wszystkich I donosze ze wlasnie umowilam sie na odbior mieszkania na srode w przyszlym tygodniu !!!! Dostane klucze i bede sobie mogla chodzic tam ile dusza zapragnie ! Mysle ze wszyscy sie ucieszycie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies 02.08.06, 16:20 Gratuluję i mam nadzieję, że ten sam entuzjazm będziesz miała po odbiorze! Z tym bywa różnie, ale u tego developera nie powinno być źle. Zabierasz oczywiście jakiegoś fachowca - budowlańca, który z twojej strony, oceni jakość wykonania? Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies 02.08.06, 16:28 Dzieki za troske i gratulacje, Moze nie powinnam tego pisac bo wiem skadinad ze "przeciwnik" czyta to forum... Nie biore fachowca, bo mieszkanko jest male, dla mojej mamy na gora 2 lata. Potem razem zamieszkamy w duzym domu pod Warszawa. Nie chce mi sie powiem szczerze inwestowac ani czasu ani wysilku ani w jego dokladne "sprawdzanie" ani w jego specjalne wykanczanie. Poza tym i tak z tytulu rekojmi mozna rozne usterki zglaszac przez 2 lata, wiec odbior to jeszcze nie koniec gwarancji ani nie jakis cyrograf...a i tak wiekszosc rzeczy wiem z doswiadczenia (8 mieszkan na koncie...znaczy nie razem po kolei) wychodzi dopiero potem. Tak czy siak fajnie ze juz. Bede cie tam teraz odwiedzac czesto !!!! (bo od siebie mam 500 m) Pozdrawiam jan-w napisał: > Gratuluję i mam nadzieję, że ten sam entuzjazm będziesz miała po odbiorze! > Z tym bywa różnie, ale u tego developera nie powinno być źle. > Zabierasz oczywiście jakiegoś fachowca - budowlańca, który z twojej strony, > oceni jakość wykonania? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies 02.08.06, 16:44 Też wiem że czyta ;-) Ale to nawet dobrze. Zapraszam. Natomiast co do odbioru, to usterki są naprawiane znacznie szybciej, kiedy ekipy wykonawcy są jeszcze na placu budowy. Naprawy są też wygodniejsze, kiedy jeszcze się nie mieszka, niż w wykończonym mieszkaniu z gładzią gipsową, glazurą, pomalowanym, umeblowanym i zamieszkanym. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies 02.08.06, 16:58 Ale jakie to usterki moga byc ? Ja mialam: -okna porysowane-wymienili mi (to byla cala akcja bo duzo tych okien bylo w calym budynku, byl wybor gotowka lub wymiana-ja wolalam ladne okna. -cos z kafelkami na balkonie-i tak zrobili dopiero po pol roku -cos z tzw dylatacja-to mi jakas mini rekompensate przyznano -drzwi wejsciowe-byly zabrudzone-oklejono mi nowa okleina na koszt spni, jakis rok po wiec de facto to nie byly jakies sprawy wielkie i nie pozwalajace wykanczac. Pan od wykonczenia bedzie w mieszkaniu za tydzien, to rzuci okiem fachowca i jakby co to zaraz zglosze. Nie ma koniecznosci robienia tego w chwili odbioru, mozna toz zrobic to potem na spokojnie. Odbior naprawde nie przsadza ze zrzekamy sie wszelkich roszczen co do jakosci. Poprostu wole sobie to potem obejrzec spokojnie i sama niz przy jasnie komisji, ktorej i tak zazwyczaj sie spieszy... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Czynsz 02.08.06, 17:14 i jeszcze jedno, szacowany czynsz to 6,5 zl za m2 +15 zl za ochrone garazu Duzo ? Malo ? To jest chyba bez wody i ogrzewania ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies 02.08.06, 17:51 Nieprawna wentylacja, brak prądu w gniazdku, słaby odpływ kanalizacji. To wszystko może wymagać kucia ścian, co nie jest przyjemne. Czynszu za swoje mieszkanie nie płacisz. 6,5 zł/m2 to zapewne administracja, sprzątanie części wspólnej, utrzymanie zieleni, konserwacja itd Za mało danych aby ocenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies IP: *.58-217-b.business.telecomitalia.it 02.08.06, 19:16 Gratulacje:) My odbieramy po 21-ym:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies IP: *.agora.pl 02.08.06, 20:14 Gratulacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 00:28 Pytanko do szczęśliwych odbieraczy mieszkań - czy BI ustalał z Wami jakiś limit czasowy na oględziny mieszkania, tj. ile czasu możecie w nim siedzieć, zanim podpiszecie protokół odbioru? A jeśli tak, to czy wiecie może, czy to zależy od wielkości mieszkania? Czy mieliście odbiory wg umowy na czerwiec, czy późniejszy termin? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies IP: 217.153.187.* 03.08.06, 08:09 Janie W. jak można sprawdzić Nieprawną wentylację i słaby odpływ kanalizacji, co prawda wybieram się z budowlańcem, ale nie wiem na ile on ma wiedzę w takich kwestiach... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies 03.08.06, 09:41 Niesprawną wentylację - przykładając czujnik mierzący ciąg powietrza do kratek wentylacyjnych. W oststeczności coś dymiącego (ale to tylko na oko). Odpływ kanalizacji: Zatkać odpływ, napełnić np umywalkę, odetkać odpływ. Nie do zrealizowania w standardzie developerskim. Przydałby się też ktoś z długą poziomnicą (min. 2 metry) do sprawdzenia równości i pionu ścian itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: WOW !!!!!! W przyszlym tygodniu odbieram mies IP: 217.153.187.* 03.08.06, 16:38 Dzięki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Ekipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 18:11 Czy znacie jakiegoś dobrego fachowca (firmę), stosunkowo tanią (ile to kosztuje?) z którą bez obaw można odebrać mieszkanie!? Kojarze, że jakiś czas temu ktoś napisał o jakieś firmie - co o niej myślicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Kabaty - pierwsze miejsce IP: *.agora.pl 07.08.06, 16:51 Zawsze są wątpliwości, co do bezstronności takich rankingów (więc nie ma co się grzać), ale w ogłoszonym dziś we ”Wprost” rankingu najbardziej prestiżowych dzielnic w Polsce, pierwsze są Kabaty, drugi Stary Mokotów, trzeci Stary Zoliborz. Potem Sopot, Wilanów... Taka ciekawostka:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Odbiór Kluczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 21:17 Tak jak kiedyś ktoś o 'bezpiecznych szybach' tak ja o odbiorze kluczy :). Termin odbioru mieliśmy w Umowie na 30 listopada i ... dzisiaj otrzymaliśmy telefon od Pani Oli z propozycją odbioru od 16-tego sierpnia :)). Pani Ola dodała, że Ci co jeszcze nie dostali propozycji terminu dostaną ją najpóźniej do 28 sierpnia. Swoją drogą - chyba ta cisza na naszym forum oznacza, że zaczeliście się wszyscy urządzać i pewnie ... nie macie dostępu do netu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Odbiór Kluczy 08.08.06, 21:34 Urządzać to nie, ale uprzejmie proszę: nie parkujcie na środku ulicy Wełnianej i zobowiążcie do tego swoich wykończeniowców. Często nie da się tamtędy przejechać. Jeśli się sytuacja pogorszy, zacznę taranować, a samochód mam duży i mocny ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Odbiór Kluczy IP: *.58-217-b.business.telecomitalia.it 08.08.06, 22:14 My odbieramy 21-ego sierpnia:) Gratulujemy tym, ktorzy odbieraja przed terminem, a tym ktorzy po terminie... tez gratulujemy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Odbiór Kluczy IP: *.era.pl 09.08.06, 10:51 Czy ktoś, kumu już udało się odebrać mieszkanie miałby ochotę podzielić się wrażeniami na forum? Czy są jakieś kwestie, na które warto zwrócić szczególną uwagę? Odbieracie sami, czy raczej zatrudniacie jakąś ekipę? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Odbiór Kluczy IP: *.agora.pl 09.08.06, 12:58 Oprócz wrażeń PLEASE polećcie jakiegoś dobrego fachowca do odbioru, który wszystko sprawdzi dwa razy. Mam odbierać w drugiej połowie września:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Odbiór Kluczy yes yes yes IP: *.aster.pl 09.08.06, 13:51 No odebralam klucze, podobno jako osoba nr 3 (nie wiem czy z tego powodu zostalam obdarowana butelka wina, ale zostalam !) Jestem kiepskim przypadkiem, bo jak napisalam wczesniej, nie zamierzalam sie bardzo czepiac w trakcie odbioru. Zalozylam ze usterki bede zglaszac wraz z ich wykrywaniem "w praniu", gdy mieszkanie obejrza fachowcy ktorzy beda je doprowadzac do stanu uzywalnosci. Kazde mieszkanie objete jest 2 letnia rekojmia, i nie zgloszenie usterek w dniu odbioru NICZEGO nie oznacaza, poza szybkim odebraniem. Dla mnie (oko nie-fachowca, ale osoby kilkakrotnie juz mieszkania nowe odbierajacej) mieszkanie jest bardzo porzadnie zrobione (na tle np innych co juz w stanie surowym widzialam), w zasadzie szczerze nie mialam sie do czego przyczepic. Nieporozumieniem sa dla mnie szklane tafle na balkonie, bo one beda zawsze brudne. Jedyna pociecha ze jak sie da kwiatki np zwisajace to tych szkiel nie bedzie widac. To chyba jeden minus. Aha cos mi tez nie podoba sie jak jest zrobiona wtyczka do kontaktu z grzejnika, zdecydowanie jest z drugiej strony niz byc powinna (kabel bedzie szedl po grzejniku) ale musze sobie to jutro jeszcze raz zobaczyc. Blok jest jeszcze w stanie nieuzywalnym (brudno itp), ale juz widac ze jest ladny i mily.(dzis przywiezli trawke !!!) Moje mieszkanie jest jasne, a tego sie balam ze z powodu bliskosci sciany naprzeciw moze byc ciemno, ale nie mimo pochmurnej pogody jest jasno, W garazu jeszcze kompletny balagan, klatki tez jeszcze wymagaja posprzatania. Podobno wszystkie mieszkania BI postara sie oddac do konca wrzesnia !!!! Wiem ze moga byc klopoty bo chyba nie wszyscy sa przygotowani na uiszczenie ostatniej raty wczesniej. Generalnie milo i fajnie-ja mam pozytywne odczucia. "Czynsz" 6,5 zl zostal potwierdzony (zawiera tez juz zaliczki na wode), no i tyle... Aha dramat to droga !!!!!! Dzois padalo ale bez przesady, a buty po przejsciu weloniana nadawaly sie do totalnej renowacji. Co bedzie jesienia ? Zima ??? Przeciez nie zawsze wchodzi sie przez garaz ? Czasem ta Welniana trzeba bedzie przejsc. Pani powiedziala ze im nawet NIE WOLNO tam zrobic porzadku... Oj trzeba bedzie jakis prezny komitet drogowy zawiazac !!!!! Jak ktos chce cos wiedziec konkretnie to pytajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Odbiór Kluczy yes yes yes IP: *.era.pl 09.08.06, 14:59 Ja mam pytanie o to, ile czasu zajął Ci ten odbiór i czy wg Ciebie miałaś go dostatecznie dużo (czy były ustalone ramy czasowe), czy np. czułaś, że jest kolejka i personelowi bardzo się spieszy? A, i czy wzięłaś wykończenie od BI (bardzo mnie ciekawi, wg jakiego klucza oddają te mieszkania - czy wg daty w umowie, czy jakoś inaczej)? Czy zgłosiłaś jakąkolwiek usterkę? Pytanko do osób, które już znają termin odbioru - czy jakoś prosiliście o możliwie najszybszy odbiór, czy była to inicjatywa samego BI? P.S. Co do stanu drogi, to rzeczywiście koszmar. Byłam tam w piątek i buty dosłownie utknęły mi w błocie - ale budują tam kościół, więc może lepiej, że nie ma jeszcze właściwej drogi - natomiast z pewnością przydałby się chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Odbiór Kluczy yes yes yes 09.08.06, 16:56 Ja mam pytanie o to, ile czasu zajął Ci ten odbiór i czy wg Ciebie miałaś go > dostatecznie dużo (czy były ustalone ramy czasowe), czy np. czułaś, że jest > kolejka i personelowi bardzo się spieszy? Dokladnie 1 godzine, co bylo wedlug mnie szybko. Nie czulam presji czasu, nikt mnie nie poganial. Z pewnoscia gdybym przyszla z "obstawa", mogla by sie odbyc drobiazgowa kontrola. A, i czy wzięłaś wykończenie od BI Nie bo ja mam male mieszkanie, ktore powinno sie dac wykonczyc w 3 tygodnie. Ekipa BI pracuje etapowo, wpierw wszystkim uklada podloge, potem wszystkim maluje, potem uklada glazure, itd, wiec mimo ze moje wykonczenie to szast prast, to musialabym czekac na wszystkich...poza tym co juz pisalam, wykonczenie BI, nie bardzo jest jak egzekwowac reklamacje, bo i tak placi sie z gory....(a takie reklamacje np krzywo ulozona glazura, albo wypaczona klepka, o to to boli bardzo !!!! duzo bardziej niz rzeczy na obecnym etapie....) > (bardzo mnie ciekawi, wg jakiego klucza oddają te mieszkania - czy wg daty w > umowie, czy jakoś inaczej)? No mojego czuja po numerach mieszkan, ja mam nr 3 i jako trzecia dostalam. Z pewnoscia klatka od wejscia jest pierwsza. Czy zgłosiłaś jakąkolwiek usterkę? > Jeszcze nie, ale jutro obejrze sobie ten grzejnik, bo on mi cos spac nie daje (znaczy nie bedzie dawal w nocy) > Pytanko do osób, które już znają termin odbioru - czy jakoś prosiliście o > możliwie najszybszy odbiór, czy była to inicjatywa samego BI? > Sami do mnie sie zglosili, byl tylko jeden warunek musialam wplacic ostatnia rate. Mnie sie udalo w ciagu jednego dnia, bo rata nie duza ale jak ktos ma wieksze mieszkanie, a planowal placic rate pozniej, to nie musi to byc taki automat. > P.S. Co do stanu drogi, to rzeczywiście koszmar. Byłam tam w piątek i buty > dosłownie utknęły mi w błocie - ale budują tam kościół, więc może lepiej, że > nie ma jeszcze właściwej drogi - natomiast z pewnością przydałby się chodnik. Z pewnoscia trzeba, to na BI wymoc. Na moje pytanie, pani powiedzoiala ze kazdy lokator o to pyta. No to kto pyta nie bladzi i trzeba jakies podanie z podpisami zlozyc !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Odbiór Kluczy yes yes yes 09.08.06, 17:29 "Wtyczka do kontaktu z grzejnika" - domyślam się że chodzi o grzejnik łazienkowy ? Chyba cały dom nie będzie ogrzewany prądem ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Wyjazd z garażu 09.08.06, 19:03 Niepokoi mnie trochę wyjazd z garażu, na ul.Wełnianą. Przy obecnym położeniu drogi z płyt betonowych, wyjazd następuje wprost na drogę. Z prawej strony jest murek, tak więc kierowcy wyjeżdżający z garażu i skręcający w lewo w kierunku Wąwozowej, zobaczą czy ktoś nie jedzie ulicą w tym samym kierunku, dopiero po wyjechniu na środek ulicy. Za 3 (prawdopodobnie) lata, będzie tam chodnik. Ruch z SBM Ustronie i nie tylko jest całkiem spory. Do tego dojdą samochody i maszyny budowniczych 2 nowych osiedli przy KUD-16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Wyjazd z garażu IP: *.aster.pl 09.08.06, 22:59 Jakich dwoch osiedli? Slyszalem tylko o os. 30 domkow budowanych przez BI. Mam nadzieje, ze to drugie nie bedzie jakimis wysokimi, zaslaniajacymi widok klockami. Janie-w, wiecej szczegolow. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Wyjazd z garażu 10.08.06, 09:18 Po zachodniej stronie KUD-16 jest wygolone pole pod budowę bliźniaków BI. BTW - 30 na tej działce! Po wschodniej, w południowej części już trwa budowa innych bliżniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
cegiel Re: Odbiór Kluczy 10.08.06, 13:45 No ja nie wiem gdzie goscie przyjezdzajacy w odwiedziny beda parkowac. BI nie raczyl zrobic parkingu od strony Stryjenskich (ba, nawet chodniczka - wszystko obsial trawa az do krawedzi jezdni). Moze na parkingu po drugiej stronie ulicy, kolo bazaru? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Odbiór Kluczy 10.08.06, 13:57 Dotychczasowe doświadczenia, wykazują że na trawniku. Najlepiej czterema kołami, aby ktoś nie zarysował ukochanego samochodziku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Odbiór Kluczy IP: *.chello.pl 10.08.06, 15:21 Nie bedzie gosci, albo kontakt trzeba bedzie utrzymac jedynie z tymi, ktorzy poruszaja sie komunikacja miejska, albo chodza piechota;) A tak serio, to rozwiazanie jest chyba jedynie wlasnie po stronie bazarku, bo nie wyobrazam sobie, zeby parkowac ludkom pod oknami od Welnianej, czy Stryjenskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Odbiór Kluczy IP: *.aster.pl 10.08.06, 18:16 Dzis bylam gdy pdalo... Wiecie co to przejscie do wejscia to jest jakis dramat, buty nie nadawaly sie do niczego po powrocie poza kapiela pod silnym strumieniem prysznica. Pytalam sie robotnika czy bedzie jakis chodnik, powiedzial "ino trawnik"... No jak tu pomykac w szpilkach po trawniku, albo nawet nie w szpilkach ale zima. Na Welnianej jest 20 cm warstwa blota i kaluze, nie daj boze jeszcze jak jedzie samochod (jeden jest kulturalny i zwolni, ale nie kazdy moja pani !!!!). Pewnie na razie nie zdajecie sobie sprawy o czym mowie, ale wedlug mnie to jakas KATASTROFALNA NIEDOROBKA, do wlasnego domu nie da sie dojsc "sucha stopa" !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 18:42 Rozmawialiśmy z BI i jako pierwsi zgłosiliśmy potrzebę podstawienia kontenera na gruz - mamy do wyburzenia jedną ściankę :). Jeśli ktoś planuje również 'wrzucić granat' do swojego mieszkania - apelujemy o zgłaszanie tego do BI. Prawdopodobnie przy dużej ilości zgłoszeń taki kontener/kontenery zostaną podstawione. Prosimy o dużą aktywność w tym temacie. NA DZIEŃ DZISIEJSZY KONTENERA NIE BĘDZIE ZE WZGLĘDU NA BRAK ZAINTERESOWANIA. P.S. Inni developerzy to robią, więc i u BI nie powinno być problemu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 18:52 P.S.2 :) Gorąca prośba - potwierdzajcie telefon do BI w tej sprawie na Naszym forum. Będziemy mieli 'podkładkę' przy dalszych negocjacjach. Oczywiste jest, że kontener zmniejszy koszty związane z remontem wszystkich Naszych mieszkań oraz pozwoli na lepsze zapanowanie nad chaosem panującym podczas urządzania 100 mieszkań. Podstawiony będzie prawdopodobnie w garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: *.agora.pl 15.08.06, 16:04 W poniedziałek stał kontener przy ogrodzeniu od Wełnianej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: 217.153.187.* 16.08.06, 12:45 Owszem, stoi kontener tylko ciekawe czy jeszcze długo tak postoi!!?? tzn. czy przewidują, że możemy coś jeszcze w mieszkaniach zmieniać!!!, bo może być tak, że po prostu nie miał go kto jeszcze zabrać i pewnego dnia zniknie, a "nasze parce" będą trwały pewnie jeszcze w październiku!! Czy naprawdę nie ma chętnych na kontenerek :))? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Kontener na gruz - *przeczytaj koniecznie* ! IP: 217.153.187.* 16.08.06, 13:26 ups ...powtórzyłam się ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Odbiór Kluczy IP: *.agora.pl 10.08.06, 18:46 Niestety, znajomi w Ursusie przez dwa lata przedzierali się przez taką drogę z płyt do nowego mieszkania. No, ale tam budował JWC. Z drugiej strony mieszkańcy domków na przeciwko nas już chyba od dawna muszą sobie radzić z taką Wełnianą. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Odbiór Kluczy 10.08.06, 18:50 Też się nauczycie. Czasem trzeba rzucić kilka palet na drogę i wszystko jest OK. Zwłaszcza dla chodzących w szpilkach. To osiedle, na szczęście ma drugie wyjście na stronę cywilizowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Odbiór Kluczy IP: *.acceptus.pl 21.08.06, 15:04 Wlasnie odebralismy klucze:) Nam odbior zajal 2,5 godziny, bo chcialem wszystko sprawdzic, ale jestesmy bardzo zadowoleni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Odbiór Kluczy IP: *.agora.pl 21.08.06, 15:39 Gratulacje. Jakieś poprawki? Oczywiście mam nadzieję, że nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Odbiór Kluczy IP: *.acceptus.pl 21.08.06, 15:57 Poprawki drobne. Najpowazniejsze jest przeniesienie grzejnika troche wyzej, ale mozna powiedziec, ze to wszystko. Elektryka ok, sciany ok, wylewki ok, takze mam nadzieje, ze tak bedzie u wszystkich. Co do kontenera, to ponoc trzeba to zglaszac do administratora budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: Odbiór Kluczy IP: 5.6.2R1D* / 170.252.72.* 21.08.06, 16:39 No to super! My odbieramy 1 września. Już się nie możemy doczekać. Pzdr g Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Odbiór Kluczy 21.08.06, 16:44 Ktoś posadził kilka dni temu, sztuczne grzyby na trawniku od strony Stryjeńskich. Bardzo zabawnie to wygląda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Odbiór Kluczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 17:11 Majki, a ten kaloryfer to z winy BI czy po prostu sami doszliście do wniosku, że powinien być wyżej??, no i kontener - do administratora budynku, ale czy my nie powinniśmy się z nim kontaktować "jeszcze" za pośrednictwem BI ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Odbiór Kluczy IP: *.acn.waw.pl 21.08.06, 17:11 Majki odbierałeś sam czy w towarzystwie fachowców ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Odbiór Kluczy IP: *.orange.pl 22.08.06, 14:16 Odbieralem w towarzystwie ojca i przyszlej tesciowej, ktorzy sie na tym troche znaja. Pozniej co prawda znalezlismy jeszcz bledy (sprawdzajcie, czy grzejniki i szyby na zewnatrz sa rowno zamocowane(, ale nie da sie znalezc wszystkiego. Kaloryfer z winy wykonawcy (moje zdanie), gdyz prosilismy, zeby byl zawieszony od wysokosci 120 cm, bo bedziemy montowac pod nim podtynkowy zestaw do toalety, ale ktos nie pomyslal, ze jak sie podlaczy pod nim grzalke, to bedzie realnie na wysokosci 105, czyli stelaz sie juz nie zmiesci. Administrator dziala oficjalnie od 16 sierpnia, wiec bezposrednio do niego trzeba bedzie to zglaszac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Odbiór Kluczy IP: *.era.pl 22.08.06, 14:42 Majki, mogę Cię pocieszyć, że są zestawy do podwieszanych wc 86cm i 1m (np Grohe), spłuczka z góry lub z boku. Też się interesowałam poziomem na którym jest kaloryfer, bo dokładnie mam ten sam pomysł z kaloryferem powyżej wc :). Może lepiej wybrać niższy niz kuć w ścianach? Czyli chyba warto zainwestować 200zł w osobę, która się na zna na sztuce budowlanej? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Odbiór Kluczy IP: *.orange.pl 22.08.06, 17:00 Tylko problem polega na tym, ze juz mamy kupiony zestaw ze stelazem 112 cm:( Uwazam, ze warto zainwestowac w pomocna dlon, bo jak sie czlowiek na tym nie zna, to sobie tylko krzywde zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Nowy wątek IP: 217.153.187.* 24.08.06, 09:30 Hej, ja może zapytam z innej beczki - czy macie jakieś miejsce gdzie można kupić parkiet w dobrym gatunku ze sprawdzonego źródła - producenta, chodzi mi o egzotyk Merbau. Mam na oku dwa miejsca DLH i Pantom (Bartycka lub Opex) czy ktoś ma jakieś doświadczenia!?? - w końcu to bardzo ważna sprawa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Cisza... IP: *.acceptus.pl 01.09.06, 15:31 Cos cisza na naszym forum... Chyba wszyscy odbieraja mieszkania:) Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Cisza... 01.09.06, 16:33 Gość portalu: Majki napisał(a): > Cos cisza na naszym forum... Chyba wszyscy odbieraja mieszkania:) noooo ja mam do dodania to co zawsze, z dojsciem do budynku jest coraz gorzej !!!! Bloto, zaczyna byc juz nie tylko malo fajne dla nog (w butach) ale i dla samochodu...(po kilku wizytach myjnia obowiazkowa) To (brak chodnika) jest chyba Fuszerka roku. A poza tym to gwar i tlok tam jest niemozebny ! A i ladnie posprzatana zostala moja klatka, od razu jakos tak fajniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Cisza... IP: 217.153.187.* 01.09.06, 17:01 czy u Was też takie "obdrapane" i "głębokimi zarysowaniami" ramy okenne i parapety ??;((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Cisza... IP: *.acn.waw.pl 01.09.06, 18:06 Nie tylko podrapane i z wgnieceniami - ale też z porysowanymi szybami, krzywymi ramami w kształcie S oraz nie trzymającymi pionu skrzydłami - drzwi balkonowych nie można lekko otworzyć, bo same się dalej otwierają; okolice okien mają źle położony tynk i farbę - krótko mówiąc te okna są chyba najgorzej zrobionym elementem. Ale najbardziej jest mi przykro z całej tej atmosfery odbioru - zamiast przyjemności to była po prostu walka o przetrwanie, a nie jestem z natury agresywna. Oni albo my - a występują zbiorowo. Oczywiście nie obyło się bez lekkiej awantury, bo pan z ekipy dostał jakiegoś amoku na wieść o tym, że część roboty jest po prostu spaprana. I żadne francuskie winko tego nie zatrze. Co do innych usterek lub fuszerek - szklana szyba na balkonie ociera o parapety - prawie wszystkie są już porysowane i pójdą do wymiany; elektryka nadal nie tak jak na planie, kaloryfery w łazience rzeczywiście są strasznie nisko - tylko najniższy stelaż pod nie wejdzie i gniazdka do grzałek po przeciwnej stronie niż grzałka. Orurowanie (z ostrymi krawędziami)w garażu bardzo nisko - co może być problemem dla otwarcia klapy bagażnika. No i inne takie, które mogą tylko nas dotyczyć... Poza tym, tak jak się martwiłam, w rzeczywistości czas odbioru jest limitowany - po godzinie i 15 minutach Pan zasugerował nam, żebyśmy się zbierali, bo inni klienci czekają. Nadal nie odkryli, że obejrzenie dużego mieszkania zajmuje więcej czasu niż małego. Słowem: szkoła asertywności. Z pozytywów: ściany i wylewki podłogowe są bardzo równe. P.S. Czy ktoś wie, czy istnieje jakaś norma na wymiary miejsca postojowego w garażu? U nas ma wymiary 2,3m x 4,8m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Cisza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 22:23 Rzeczywiście - odbiór był najgorszym kontaktem z BI w naszej dotychczasowej współpracy. Najbardziej zirytował mnie fakt, że ja widziałem na szybie zarysowanie, a Państwo z Komisji po stronie BI nie. Ciężko było przekonać Komisję, że jednak zarysowanie istotnie na oknie się znajduje. Zostały przez Komisję wyciągnięte największe działa - normy (a dokładnie: zarysowanie nie przekraczające 90mm długości znajdujące się w odległości do 10% od ramy okiennej i grubości <0,2mm nie podlega reklamacjom). Po ostatecznych ustaleniach doszliśmy do wniosku, że grubość zarysowania ma około 0,5mm i z długością też przekracza 9cm - więc zdecydowanie wykracza poza ustalone normy ! Ale to jeszcze nic !!! - oczekiwaliśmy wymiany dwóch parapetów - znajdowały się w nich dziury jakby ktoś zrobił ich kilka jakimś gwoździem; a tu przyszedł majster i próbował je uzupełnić jakimś dziwnym wypełniaczem. Tylko moim zdaniem - takie uzupełnianie to ja mogę sobie zrobić samemu jeżeli kiedyś zrobię sobie niechcący dziurę w parapecie, więc niedługo BI dostanie od nas e-mail na konto reklamacji. Z drugiej strony - jak wymienią cały parapet to rozłupią część ściany :(.. Ogólnie byliśmy bardzo zdegustowani odbiorem - nastawienie BI do nas jak do intruzów, ograniczony czas i wino za 8 Euro już niestety nie uratowało sytuacji. Jestem na NIE. I moja rada - przyjrzyjcie się dokładnie wszystkim usterkom i przyjrzyjcie się tym miejscom już po ich usunięciu ! - może chociaż część z Was będzie zadowolona, czego Wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Cisza... IP: *.agora.pl 01.09.06, 22:36 Trochę mnie przerażają te Wasze opowieści. Sam nie mam jeszcze ustalonego terminu odbioru, ale pewnie około 20 września. Wezmę ze sobą jakiś niezłych fachowców za grubszą kasę, którzy nie dadzą sobie wmówić, że 0,5 mm to 0,2 mm:(: (:( Czy ten ich nagły brak uprzejmości nie wynika z irytacji, że gdyby te mieszkania sprzedawali pół roku później, zarobiliby z jedną trzecią więcej? Polecam przeczytać „załamujący” wątek o inwestycji Okopowa developera Pirelli (wcześniej Pekao) - tam się zorientowali i sprzedają drożej, choć ludziom wcześniej obiecali taniej. Przykre, że na koniec BI tak się zachowuje, bo do tej pory w różnych dyskusjach dawałem ich za wzór. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Cisza... IP: *.acn.waw.pl 02.09.06, 00:01 Moim zdaniem irytacja pracowników czy podwykonawców BI wynika z tego, że BI niczym się w swej naturze nie różni od innych developerów - tylko, że jest ubrany w ładniejszy papierek. I naprawdę żadne wątki w stylu Pirelli ani ich nie usprawiedliwiają, ani mnie nie pocieszają. A poza tym w biurze obsługa też już się pogorszyła - przynajmniej dla nas. Za każde mieszkanie wzięli kilkaset tysięcy złotych, do tej pory jedyne, co ich interesowało to czy wpłaciłam kasę na konto, na usterki są ślepi, głusi ALE: doskonale obeznani w normach, które naciągają jak mogą - więc nie mam dla nich żadnego współczucia. A poza tym przecież oni co najmniej 2 razy w trakcie sprzedaży podnieśli stawki, więc myślę, że byli w miarę na bieżąco i utrata potencjalnego zysku ich nie do końca dotyczy. Myślicie, że którykolwiek z członków Komisji przepuściłby u siebie porysowane okna, czy spaprane parapety? Wątpię - zwłaszcza, jeśli zapłaciłby za nie pół miliona złotych. I te ich pomysły na poprawki - dziecko w przedszkolu mogłoby je zrobić takimi sposobami. Poza tym to, co mnie niemiłosiernie zdenerwowało - to podejście do tematu - makabryczny opór w poporawienie czegokolwiek i wmawianie, że jest ok lub, że to drobiazg i że sama to mogę poprawić lub moja ekipa remontowa. Owszem mogę, tylko dlaczego? I obawiam się jednego, że to dopiero początek ich prawdziwego oblicza, prawdziwe jatki przed nami - przy egzekwowaniu usuwania usterek. Byli przy nas Państwo, którzy już drugi raz odbierają usteki i nie odebrali ich, a na dodatek zgłosili nowe, które się pojawiły. Na komentarze w stylu, że "trzeba wychodzić, bo inni klienci czekają", jest na nich sposób, który działa - trzeba im powiedzieć, że mogą iść, a wy zostajecie i wyjdziecie, jak skończycie. Moze się w końcu czegoś nauczą i zrozumieją, że nie sprzedają marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Cisza... IP: *.aster.pl 02.09.06, 00:59 Aneto, a kto pisał o współczuciu dla BI. Ja, ponieważ sam się słabo na tym znam, wezmę jakichś fachowców, którzy na żadne normy nie dadzą się nabrać, ani na żadne retuszowanie usterek - I hope. Innego wyjścia nie widzę. Masz rację z ograniczanem czasu - jak fachowcy będą chcieli 3 godziny oglądać mieszkanie, to tyle będą oglądać. Panowie czy Panie z BI są im niepotrzebni przy tym, mogą iść do innych klientów. Życzę wszystkim spokojnego odbioru mieszkań:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda i Rafał Re: Cisza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 15:48 No właśnie my też zauważyliśmy "nowe" usterki jak już sami na spokojnie zaczęliśmy wszystko oglądać tzn. porysowaną futrynę od drzwi wejściowych i barrrrrrrrdzo porysowaną klamkę od drzwi balkonowych, zobaczymy co jeszcze zauważymy następnym razem ;)))))). Napiszcie czy w przypadku "usterek" stolarki okiennej żądacie wymiany czy zakitowania ;))? A możeby tak spotkać się przyjrzeć się usterkom wspólnie i zjednoczyć siły....my jesteśmy codziennie w nowym M - co Wy na to może niedzielny spacerek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Cisza... IP: *.acn.waw.pl 02.09.06, 20:58 W zasadzie, prawdę mówić, tylko w jednym punkcie mamy napisany sposób naprawy - w pozostałych jest po prostu stwierdzenie istnienia wady. Wiem jedynie z przekazu Komisji, że porysowana szyba do wymiany a inne usterki do kitowania :(. Nie wiem od jakiej ilości i jakości usterek można żądać wymiany elementu na nowy. Może Wy wiecie? Też byliśmy dziś obejrzeć na spokojnie i efekt podobny: nowe usterki. Porysowane drzwi wejściowe (ale to jeszcze nic - jedna osoba na parterze ma je po prostu zmasakrowane); krzywo zamontowany kaloryfer w łazience; potwornie hałasujacy wentylator w WC; bardzo różne rozmiary kaloryferów w pomieszczeniach, które różnią się od siebie wielkością 0,5m2 - nie bardzo to rozumiem (może ktoś wie, gdzie mogę znaleźć jakąś normę?). I ważna sprawa - czy sprawdzaliście działanie grzałki elektrycznej od kaloryferów łazienkowych? My niestety dopiero dziś - okazało się, że natychmiast wywala to korki. Jutro musimy przyjechać z jakimiś urządzeniami elektrycznymi (typu czajnik, żelazko, itp.), żeby sprawdzić, czy to wina kaloryferów, czy są jakieś wady w instalacji. Czy Wy też macie taki kłopot z tymi kaloryferami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Cisza... IP: 217.116.110.* 04.09.06, 14:17 Widze, ze sie dzieje, ale niestety negatywnie:( Nasze doswiadczenia sa raczej pozytywne, choc tez mielismy podrapane parapety i byly drobne usterki. Natomiast o tyle sie szczesliwie skladalo, ze nikt nas nie poganial, a np. zle domykajace sie drzwi balkonowe naprawiono od reki, podobnie jak brak napiecia w oswietleniu. Sa natomiast rowniez wyzwania. Glowne dla mnie osobiscie, to kiepski kontakt z developerem w dziedzinie poprawek. Na kilka maili z rzeczami do poprawek, na zadne nie dostlismy informacji kiedy zostana usuniete, mimo wyraznej prosby z naszej strony. Dopiero telefony zaczynaja skutkowac. Denerwujace jest tez odbijanie odpowiedzialnosci. Np. od BI dowiaduje sie, ze na jakas poprawke nie chce sie zgodzic wykonawca, a od wykonawcy mam informacje, ze taka poprawka lezy w gestii decyzji developera. Przyjmuje strategie, ze kupilismy mieszkanie od developera, wiec to on ma nas informowac o decyzjach i to od niego oczekuje dzialania i przede wszystkim zalatwienia sprawy. Dobrym podejsciem, ale to glownie ze strony wykonawcy jest np. fakt, ze jak tydzien po odbiorze zglosilismy fakt, ze sa krzywo ustawione scianki, to spotkanie z wykonawca zaowocowalo przynajmniej konkretna obietnica, ze to niedociagniecie zostanie usuniete:) Sa plusy i minusy tej wspolpracy z developerem. Chwilowo staramy sie nie angazowac emocjonalnie, ale kto wie... I jeszcze jedno. Przeczytajcie uwaznie, co macie zapisane w umowie w specyfikacji lokalu, bo moga sie pojawic pewne rozbieznosci z ktorych mozecie nie zdawac sobie nawet sprawy - tak bylo w naszym przypadku. Rafal - co do spotkania na budowie, to ja osobiscie jestem za, tym bardziej, ze tez prawie codziennie tam jestem/jestesmy. Mozna, byc moze zwrocic na cos uwage, czego sie wczesniej nie zobaczylo. Daj znac kiedy bedziesz, a moze ktos jeszcze bedzie chcial sie spotkac. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Niedor óbki 04.09.06, 15:01 Zawsze są pewne niedociągnięcia. Mogą być denerwujące, ale problemy typu zarysowane szyby, przesunięty kontakt, to naprawdę drobiazgi. Jeśli nie pojawi się nic bardziej niepokojącego, możecie mówić o dużym szczęściu (a raczej o dobrym wyborze). Tynk z sufitu, na głowę nie leci? Garaż nie jest zalewany po każdym deszczu Każdy ma włane instalacje elektryczne i niskonapięciowe (a nie sąsiada)? Poczytajcie inne wątki. Szczególnie JWC Zyczę tylko takich problemów jakie opisujecie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Niedor óbki IP: *.acn.waw.pl 04.09.06, 17:37 Ja nie wiem, skąd ta tendencja do pocieszania się przez porównywanie do najgorszych developerów? Standard JW jest większości z nas znany, jak rownież ich ceny za m2. W BI cennik był nieco inny. Chodzi o to, że nawet najmniejsza niedoróbka w zasadzie uniemożliwia zamontowanie nowego zamka, gromadzenie tam rzeczy i rozpoczęcie własnych robót, bo albo ekipa z BI nie będzie miała możliwości zrobienia poprawek, albo trzeba będzie być na ich zawołanie (chyba, ze ktoś na tyle obdarzy ich zaufaniem, że da im docelowy klucz). A opłaty eksploatacyjne już płacimy. Woda w garażu jak na razie się nie leje - ale mamy inną atrakcję w postaci rozsypanych gwoździ, które skutecznie uniemożliwiają korzystanie z garażu (Pan z BI tylko wzruszył rękami). Drzwi balkonowych u mnie się nie da wyregulować, bo ich odchylenie od pionu to około 2cm. Co do własnego prądu - włożenie jakiegokolwiek urządzenia do gniazdka wybija różnicówkę - więc kolejny element, który uniemożliwia wykończenie. Moim zdaniem są do duże rzeczy, które nie powinny zostać odebrane przez inspektora budowlanego. Inne rzeczy, rzeczywiście są mniej istotne - ale denerwują. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda i Rafał Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 20:11 Sąsiedzi, Spotkajmy się w Ogrodach, poznajmy się :) i po "rzuceniu okiem" na usterki zjednoczmy siły, może uda się opracować jakąś spójną strategię działania - w końcu "duży" może więcej ;) Nam odpowiada od 18-ej dzień roboczy (czwartek, piątek), lub weekend o każdej porze (np. o 10-tej). Czekamy od Was na propozycje spotkania. Pozdro dla 'forumowiczów' M & R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga i Majki Re: Spotkanko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.06, 21:23 Nam pasuje piatek po 18 lub weekend o tej 10 albo pozniej. Moze lepiej w sobote rano, bo wiecej osob mogloby sie zjawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda i Rafał Re: Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 21:48 Ok ustalmy więc spotkanie na dziedzińcu o 10 rano w sobotę - kto jeszcze się przyłączy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: Spotkanko IP: *.catv.net.pl 04.09.06, 21:58 Bardzo chętnie do Was dołączymy. Do zobaczenia o 10 w sobotę. Agieszka i Grzesiek P.S. W tym tygodniu ma się zacząć budowa chodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro odbiór IP: *.aster.pl 04.09.06, 22:41 GG, u Ciebie jak z odbiorem. Dużo niedoróbek? Na co zwrócić uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: odbiór IP: *.catv.net.pl 05.09.06, 00:14 U nas było w miarę ok. To co zauważyli nasi fachowcy: - porysowane szyby, - bardzo małe wgniecienia na parapetach, których kitowanie (innej formy naprawy nie proponowali) wyrządziłoby więcej szkody niż pożytku, - lekko nietrzymająca pionu ściana (ale tego nie zgłośiliśmy, gdyż było na krawędzi normy :) - u nas odchylenie było 3,5 mm a norma to 4 - krzywy sufit w kuchni (też nie zgłoszone bo tam będzie podwieszany) oraz krzywy sufit nad drzwiami wejściowymi do jednego z pokojów - zgłosiliśmy i ma być gotowe za max. 2 tyg. - krzywizna byłaby widoczna w przypadku pomalowania ściany na kolor inny niż biały. Jeśli chodzi o elektrykę to wszystko wydaje się być w porządku. W przypadku ewentualnych usterek mamy jeszcze czas gwarancyjny... Z rzeczy lekko wkurzających - grzejniki w łazience zostały tak zamontowane, że grzałka zamontowana jest po przeciwnej stronie niż gniazdko, a zatem kabel zwisa "frywolnie" pod grzejnikiem "zdobiąc" łazienkę :) - mamy dwa grzejniki w łazience (!) i w obu jest tak samo. Ze spraw ogólno-budynkowych: - pod naszymi balkonami niestety jest cały czas bajorko - brak jest odpowiedniego odwodnienia i po deszczu zbiera się tam woda i trawa ma problemy z przebiciem się na zewnątrz - może lilie wodne będą rozwiązaniem :) - a tak na serio zgłośiliśmy to do Pana, z którym odbieraliśmy mieszkanie i powiedział nam, że ten problem jest już w trakcie rozwiązywania... - daszek nad naszą klatką (jako jedyny) przykryty jest papą - co nie jest pięknym widokiem z naszych sypialni. Zaproponowaliśmy wysypanie cienkiej warstwy żwirku na daszek, co stanowczo poprawiłoby wrażenia estetyczne. Zobaczymy czy sie uda - trzeba naciskać - garaż niestety cieknie - przy krawędziach ścian, zbiera się woda.... :( Z dobrych wieści: - tak jak wspominałem w poprzednim poście budowa chodnika zacznie się w tym tygodniu (wg info z BI) - u Ciebie Yaro w sobotę Panie myły okna :) - miejmy nadzieję, że nie porysowały :) Pozdrowienia g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: odbiór IP: 217.153.187.* 05.09.06, 08:25 Yaro, mam pytanko o ten parapet - piszesz, że fachwcy odradzili kitowanie - czy to oznacza, że zażyczyłeś sobie nowy parapet???? u nas jest parapet z wgnieceniami oraz rama okna balkonowego z "zakitowaną dziurką"....;(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: odbiór IP: *.agora.pl 05.09.06, 09:59 Magdo, to GG pisał o parapecie. GG, dzięki za szczegółowy opis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 10:36 My mielismy wgniecenia w parapecie i zdecydowalismy sie na kitowaniie tego, bo nie chce czekac, az wyrwa parapet, a pozniej go zaloza. Efekt jest sredni i chyba lepiej bylo zostawic te wgniecenia. Widzimy sie w sobote na dziedzincu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: odbiór IP: 170.252.72.* 05.09.06, 10:48 U nas te wgniecienia były niewielkie, tak więc wymiana czy kitowanie wyrządziłoby więcej szkód niż pożytku. Zostawiliśmy tak jak było. Pozatym nasze wrażenia są podobne jak u Majkiego - ogólnie było dobrze. Pozdrawiam g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Chodnik IP: *.aster.pl 09.09.06, 16:50 1.Chodnik budują wzdłuż Wełnianej:) - dobra wiadomość. Słabsza dla tych, którzy mają na parterach od Wełnianej ogródki, bo jakoś tuż przy ogrodzeniu go chcą poprowadzić. Przynajmniej tak dzisiaj (sobota) dwóch pracowników ułożyło krawężniki. 2.Spójrzcie na te okrągłe balkony od Wełnianej, mam wrażenie, że zapomnieli im wykończyć je parapetami. Może mają zamiar to zrobić w ostatniej chwili. Jeśli znacie właścicieli tych mieszkań, warto im zwrócić na to uwagę (jeden z nich jest moim sąsiadem, ale nie wiem, kto to) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Chodnik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.06, 20:23 Yaro, to byles na budowie i sie z nami nie spotkales? Bylismy z Agnieszkami, Magda, Rafalem i Grzeskiem (GG) o 10-tej - fajne spotkanie:) Tak, robia chodnik:) Mysle, ze mimo wszystko ludkom na parterze bedzie lepiej z tym chodnikiem, niz z epitetami zwiazanymi z brodzeniem po kolanach w blocie. Na tych okraglych balkonach jest ponoc problem z tymi parapetami, bo nikt nie chce sie podjac ich wykonania. Podobne problemy podobno byly z tymi szklanymi taflami w oknach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Chodnik IP: *.aster.pl 09.09.06, 21:53 Niestety, dopiero o 13. wróciłem na Kabaty:) Szkoda, że się nie poznaliśmy. O parapetach półokrągłych napisałem także dlatego, że po deszczach robią się tam zacieki na tynku. Mam nadzieję, ze już niedługo się jednak poznamy. Odbiór mieszkania mam 22 września. Jakieś ogony robię:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Kabaty-Samoloty IP: *.aster.pl 10.09.06, 19:19 Czy podchodzące do lądowania od półtora tygodnia nad Kabatami samoloty to jakiś wyjątkowy okres w życiu tych nieudaczników, co budują nowe Okęcie z dwuletnim opóźnieniem? Czy może wpadli na pomysł nowego korytarza - idealnie nad naszą - i nie tylko naszą - inwestycją. Mam nadzieję, że to tylko jakiś przejściowy okres - np. remont jakiegoś pasa. Ktoś wie coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: Kabaty-Samoloty IP: *.catv.net.pl 10.09.06, 20:41 Yaro zerknij tu. Pzrd g forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11115&w=33554789&wv.x=2&a=48017743 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik_kasia Re: Odbior IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.09.06, 22:22 witamy, czy wiecie moze jaka czesc mieszakan w Waszej inwestycji jest juz oddana? Sasiedzi ze Srodziemnomorskiej Dominik i Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Odbior IP: *.aster.pl 23.09.06, 23:02 Wydaje mi się, że byłem w ostatniej grupie (odbiór 22 września). W każdym razie BI twierdzi, że do końca miesiąca chcą oddać wszystkie mieszkania. Pewnie z dokładnością do kilku lokali. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik_kasia Re: Odbior IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 24.09.06, 19:44 dzieki za info w takim razie zyczymy szybkiego wykanczania i milego mieszkania pzdr dominik i kasia Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Nie chcę was martwić, ale: 27.09.06, 14:24 Mam hiobowe wieści. Pojawił się właściciel drogi dojazdowej od Stryjeńskich, do waszego domu. Zagroził zatarasowaniem ulicy. Brak dojazdu = brak pozwolenia na użytkowanie budunku = brak meldunku, umów na media itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 27.09.06, 14:33 A kto to taki ten wlasciciel ? I o co mu chodzi, co chce w zamian za "odtarasowanie" ? A skad to wiesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 27.09.06, 15:17 Nie przedstawił mi się, chociaż go widziałem ;-) A czego chce, łatwo się domyśleć. Pieniędzy. Próbuje szantażować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 27.09.06, 15:33 Czekaj, czekaj Powaznie, Samochodow nie wpuszcza ? Od Ciebie pobieral oplaty ? (kiedys bylo cos takiego w Mamy Cie zdajsie z Linda, ze ktos postawil szlaban i pieniadze chcial pobierc za przejazd...). Ale chyba jak ktos stawial ten dom, to chyba myslal o drodze ? Nie ? Taki co wydal pozwolenie na budowe np ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: 195.85.249.* 27.09.06, 15:35 ...chyba ze ten kto wydal pozwolenie jest wlascicielem drogi...... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 27.09.06, 16:01 Wpuszcza. Zagroził że zagrodzi drogę. Nie ma prawa tego zrobić, ale w praktyce, różnie bywa. Spróbuj dowiedzieć się w BI jak z tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
cegiel Re: Nie chcę was martwić, ale: 28.09.06, 16:01 A ta droga dojazdowa od ul. Stryjenskich nie nazywa sie przypadkiem ul. Welniana? Ulica Welniana jest prywatna? Jesli tak, to problem ten dotyczy nie tylko budynku postawionego przez BI, ale rowniez osiedla jana-w, osiedla polozonego na poludnie od niego (pod lasem), domow budowanych na zachod od osiedla jana-w i planowanego osiedla blizniakow budowanego przez BI (niedawno zaczeli grodzic dzialke). Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 28.09.06, 16:37 Wjazd w ul.Wełnianą jest prywatny. Problem o tyle nie dotyczy domków, że nie wymagaja one wydania decyzji o pozwoleniu na użytkowanie. Wystarczy zawiadomienie. Wszystkie one już je mają. Bloki muszą otrzymać zezwolenie. Oczywiście nam wszystkim, też wygodniej wjeżdżać od Stryjeńskich, niż od Moczydłowskiej, ale dla nas nie jest to sprawa gardłowa. Mamy inne możliwości dojazdu i pozwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.acn.waw.pl 28.09.06, 17:46 Janie W. właściciel której działki się pojawił ? BI jest włascicielem działki 11107 39/16 na niej stoi budynek oraz działki numer 11107 39/17 przy wieździe do garażu. Poniżej link. Link działa po zainstalowaniu aplikacji którą znajdziecie na mapa.warszawa.um.gov.pl/ mapa.um.warszawa.pl/mwf/Warszawa_ortofoto_pol_metra_2000.mwf?LAT=5777504.216843&LON=7503740.109441&WIDTH=771.991303&UNITS=ft&EXT=.MWF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.06, 18:08 Informacja od BI: "W akcie notarialnym nabycia działki zagwarantowaliśmy sobie prawo do ustanowienia służebności do działki tak aby był przejazd. Niedługo otrzymają Państwo oficjalną informację od nas w tej sprawie." Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 28.09.06, 18:09 Za numer go nie łapałem. Widziałem człowieka, który przyjechał, wymierzył, wezwał straż miejską, potem policję. Przyznali mu rację. Zagroził że zagrodzi wjazd. Nie pisałem że jest to właściciel działki pod OK, ani pod wjazdem do garażu. Napisałem wyraźnie: właściciel działki na której jest wjazd w Wełnianą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.acn.waw.pl 28.09.06, 18:26 Czy to ten sam człowiek, który zagrodził teren pod płotem Porbudu i postawił tabliczkę teren prywatny? Wydaje mi się, że zagrodził kawałek działki 39/17 należącej do BI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 28.09.06, 20:39 Jutro odbieram poprawki, więc spytam o co chodzi. Wydaje mi się, że BI musi rozwiązać ten problem z prostego powodu - za chwilę ruszają za Ogrodami Kabackimi z kolejną dużą inwestycją-osiedlem domków i bez Wełanianej nie dojadą. Chyba, że jest jakiś dojazd z innej strony, ale wtedy my też możemy z niego korzystać:) I olać facia. Tak czy siak piłka jest po stronie BI. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 28.09.06, 21:10 Masz w 100% rację. Dojazd Wełnianą od drugiej strony (Moczydłowska), jest przez sporą część roku dostępny tylko dla lekkich samochodów terenowych. Albo dla właścicieli samochodów służbowych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 28.09.06, 23:53 Dzieki Janie-W. Dodatkowe informacje: 31 lipca BI otrzymało decyzję o pozwoleniu na użytkowanie budynku. Przy odbiorze dostaliśmy druczki umożliwiające zameldowanie. Media? Ja już mam przepisany licznik w Stoenie na siebie (specjalne zaświadczenia czy umowy też dostaliśmy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 28.09.06, 23:56 Nie mogłem sobie odmówić 600 postu:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 29.09.06, 14:45 Geodeci znów dziś mierzyli (i malowali graffiti). Wbili gwóźdź w środek drogi. Być może jutro zaczną przegradzać ulicę. Być może później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 29.09.06, 15:35 No ale wzdłuż, wszerz, zamkną całą drogę, czy tylko pół, będzie się można przecisnąć osobowym, czy w ogóle. Bo już nie rozumiem - Janie W. jaśniej! BI potwierdza, że mają zapisaną służebność w akcie notarialnym i nie będzie sprawy. Kobieta, od której kupiło BI działkę zmarła, a ten co chce grodzić, to jej syn czy zięć - chce, żeby gmina kupiła od niego ten skrawek. I rzeczywiście BI ma ogromny interes, żeby to załatwić, b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 29.09.06, 15:43 Ale jak - wzdłuż, czy wszerz, będzie moża przejechać osobowym, czy niczym bo On może zagrodzić wszerz cały początek drogi. Janie W. - jaśniej, please, bo Ty się na tym znasz! BI potwierdza, że ma zapisaną służebność i sprawa będzie rozwiązana, a człowiek który chce grodzić, to syn lub zięć kobiety, od której BI kupiła działkę pod Ogrody Kabackie, a ta kobieta zmarła [']['][']. Ten człowiek chce, żeby gmina kupiła od niego ten jego skrawek. BI rzeczywiście ma duży interes, żeby sprawę załatwić samo, bo za chwilę ruszają z osiedlem domków i bez Wełnianej nie będą mogli przejechać do tego terenu. Tyle się dowiedziałem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 29.09.06, 15:44 O sorki, dwa razy mi się wysłało, pierwsze to brudnopis:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 16:23 To moze zrobmy tunel;) Swoja droga moze w takim razie jakos od drugiej strony bloku mozna zrobic droge? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 29.09.06, 17:18 Jak chce przegrodzić nie wiem. Jeśli BI ma służebność, to nie ma problemu. Ale czy ma rzeczywiście, do CAŁEGO tego terenu dojazdu, mam nadzieję, że nie będziemy musieli się przekonywać. Jeżeli po raz kolejny wynajmuje geodetów, myślę że ma jakieś podstawy do przypuszczenia że coś wymusi. Dzielnica oczywiście kupi od niego ten kawałek pod drogę, ale jeszcze nie teraz. A wygląda na to że on chciałby otrzymać pieniądze jak najszybciej. Jeśli nie od dzielnicy, to od BI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 29.09.06, 17:29 W BI zapewnili na 100 proc., że mają służebność. Nie wiem za bardzo na czym to polega, ale skoro Janie-W piszesz, że jak ją mają, to jest OK, to dobrze. Bo w BI gwarantują, ze ją mają w akcie notarialnym - tę służebność:):):)Więc, Majki, tunelu chyba nie będziemy kopać. A jak wykańczanie Twojego mieszkanka. I GG coś się nie odzywa. PS. Dzisiaj sprawdziłem przejazd od drugiej strony Wełnianej. Da się, choć to kłopotliwe. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.acn.waw.pl 29.09.06, 18:36 Sorki, ale jak zwykle mam inne zdanie. Zapewnienia BI są warte tyle co nic. Mnie od 1 września zapewniają,ze usuną usterki, najpierw że 14-go, potem że już i ze zadzwonią, potem dzwonią, że jednak jeszcze nie i że 9 października, a dziś po cichutku przysłali pisemko, że OKOŁO 15-go października. Na moje pytanie o to, co w moim mieszkaniu robią kapsle i puszki po piwie oraz kiepione na ścianie niedopałki i kto je posprząta odpisują, ze kurz i brud na budowie to sprawa normalna, itp. Zostawią wspólnotę z problemem drogi, a na nową budowę dojadą sobie od Moczydłowskiej. I tyle. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Nie chcę was martwić, ale: 29.09.06, 20:56 uprzejmie donosze ze wlasnie wrocilam z ogrodow, nikt mnie nie "shaltowal", samochodem podjechalam elegancko pod sam wjazd. niniejszym tez donosze ze u mnie (znaczy u mamy !) wykanczanie idzie pelna para, za kilka dni koniec z lazienka, potem podlogi, kuchnia, malowanie i fertig. ale wprowadzka niepredko... pozdrawiam, aha bardzo ladnie nasz dom sie prezentuje po ciemku, fajnie wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 29.09.06, 21:15 Ktoś wie, czemu wykarczowali prawie wszystko wokół stawu z żabami? A raczej stawiku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WLI Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 29.09.06, 22:52 Potwierdzam. BI ma słuzebność gruntową do tych 2 działek tzn. właściciel tych działek musi umozliwić BI ( a podpisaniu aktów notarialnych nam ) przejazd przez te działki . Mam xero aktu notarialnego gdy BI kupowało działki. Tak więc koleś nie ma prawa grodzić tego terenu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 29.09.06, 23:02 Nie byłbym taki pewien. Według planów, ulica Wełniana, nie ma być przedłużeniem Wąwozowej. Ma dochodzić do Rybałtów, na południe od Wąwozowej. Obecna droga po płytach idzie bardziej na północ. W każdym razie, jeśli ktoś zauważyłby próbę zagrodzenia drogi, niech wzywa straż miejską, albo policję. Sam też tak zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 30.09.06, 09:21 Zgadzam się z Janem W. co do położenia Wełnianej. Na wszystkich planach, które widziałam ulica Wełniana idzie inaczej niż obecnie ułożone płyty. Bardziej w stronę kościoła niż pod naszymi oknami. Może dlatego nasz budynek ma adres Stryjeńskich a nie Wąwozowa (mimo, że wjazd nie jest od Stryjeńskich), bo od "prawdziwej" ulicy Wąwozowej jeszcze go dzieli jakaś działka? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.aster.pl 30.09.06, 09:23 Poprawka: w zdaniu o naszym adresie i ulicy miałam na myśli "adres Stryjeńskich a nie Wełniana" (a napisałam Wąwozowa)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.06, 09:59 Na ten moment mozemy jedynie poczekac na oficjalne stanowisko BI i rozwoj wypadkow. Chwilowo mozna przejechac i tego trzeba sie trzymac. Jezeli plyty leza inaczej niz to jest naniesione na planach, to BI bedzie je musial tak ulozyc, zeby lezaly zgodnie z planami i jak rozumiem po klopocie. Yaro, wykonczenie u nas idzie pelna para. Robote skonczyl juz elektryk, a teraz wieszaja nam plyty G-K, natomiast w przyszlym tygodniu zaczynaja klasc nam gresy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Nie chcę was martwić, ale: IP: *.acn.waw.pl 30.09.06, 10:21 Ale dlaczego BI ma przekładać płyty? Czy to oni je układali? Chyba nie. Wydaje mi się, że one tam były dużo wcześniej, już za czasów budowy Porbudu. (Ale to może potwierdzić lub zaprzeczyć Jan W., który pewnie to pamięta.) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Nie chcę was martwić, ale: 30.09.06, 12:41 BI odkupił je od Por-bud. Przekładać płyt, chyba nikt nie musi. A raczej musi, ten komu są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
gugul Re: Nie chcę was martwić, ale: 02.10.06, 11:37 Teren wokol bajora zostal "uporzadkowany". Ladnie wyglada, prawda? Ja bym na waszym miejscu wykupil te dzialke z bajorem. Nawet gdyby kosztowala 2 miliony, wypadloby tylko po pare tysiecy na mieszkanie gdyby ja wykupic na spolke z mieszkancami osiedla Viterry. Mozna by tam urzadzic fenomenalny (i, "niestety", prywatny) teren wypoczynkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Staw z chronioną fauną 02.10.06, 12:31 Staw i teren dookoła jest w trakcie porządkowania. Że służby miejskie działają powoli, to inny temat. Działki ze stawem nie może nikt kupić i zrobić tap parku z prostego powodu: staw ten jest jedną z ostatnich ostoi chronionych żab: kumaka i rzekotki zielonej. Przetrwały wszystkie budowy, czasem je spotykam. Trochę mnie tylko niepokoi pojemnik na odpady budowlane ustawiony przy samym stawie. Zaprawy, kleje , gips itp są bardzo żrące. Może wart byłoby wpłynąć na BI, aby przestawił go bliżej muru a dalej od stawu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Staw z chronioną fauną IP: *.centertel.pl 05.10.06, 09:59 Janie, czy znasz może jakąś fajną stronkę (albo kilka stronek) na których napisane byłoby coś więcej na temat tego stawu ? - o tych żabkach, itp. (np. może jakieś artykuły prasowe...) Albo może ktoś z pozostałych forumowiczów - jak macie fajną stronkę apropo tematu to zamieście link na naszym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Staw z chronioną fauną 05.10.06, 10:30 Na początek mam coś lepszego: Rzekotka mieszkająca w tym stawie: img116.imageshack.us/my.php?image=dscn095800018hg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Staw z chronioną fauną 05.10.06, 11:09 Wedlug mnie jan-w myli sie w tym sensie, ze obecnosc w rejonie stawu chronionych plazow nie przeszkodzi gminie "uporzadkowac" go w taki sposob, ze plazy znikna. Staw nie znajduje sie na terenie zadnego chronionego rezerwatu, zatem mozliwe, ze na dzialce obok stawu znajdzie sie jakies targowisko albo ogrodek piwny, co bedzie w zgodzie z przeznaczeniem tej dzialki na dzialalnosc uslugowa. Nie wykluczam tez, ze dzialka zostanie przekwalifikowana na budowlana i przestrzen miedzy osiedlem Viterry a BI zostanie czyms zaplombowana. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Staw z chronioną fauną 05.10.06, 11:22 Działka nie jest przeznaczona na działalność usługową, a jakiś urząd od ochrony środowiska (nie chce mi się teraz grzebać w papierach), ze względu na obecność fauny chronionej, nie wyraził zgody na budowę obok stacji benzynowej. Staw przylega też do otuliny Lasu Kabackiego. Kilka kolejnych stawów w okolicy już oczyszczono w ramach tej samej akcji i nic im się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Staw z chronioną fauną 05.10.06, 15:12 Tu o naszym stawie: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34883,1549303.html A tu, nawet tapeta z kumakiem! tapety.polska.pl/katalog/multimedia,Kumak_nizinny,id,233663,cid,2913.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Droga dojazdowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.06, 09:51 Wczoraj dostalismy poczta oficjalny komunikat z BI dotyczacy Welnianej. Rzeczywiscie moze pojawic sie problem z dojazdem, gdyz gmina nie chce ponoc jeszcze kupic tej dzialki ze wzgledu na niezatwierdzone plany zagospodarowania przestrzennego, a z drugiej strony sa jeszcze nieuregulowane sprawy spadkowe po stronie "wlasciciela". Z calej tej sytuacji najbardziej interesuje mnie jak to wplynie na termin podpisania aktow notarialnych, gdyz jezeli zostana podpisane w nowym roku, to zacznie nas obejmowac nowy sposob opodatkowania ewentualnej sprzedazy mieszkania. Wiecie moze cos o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Droga dojazdowa IP: *.aster.pl 07.10.06, 14:56 1. GG, daszek nad klatką wysypany żwirem - sukces 2. Majki, powiedziano mi, że akty powinny być w grudniu:) 3. Co z tym stawem, ktoś wie? Teraz to wygląda jak wielka rozkopana kałuża. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Droga dojazdowa IP: *.chello.pl 07.10.06, 22:47 Mi powiedziano, ze akty maja byc w listopadzie, ale to jeszcze bylo przed cala sprawa z dojazdem. Ponoc moze byc tak, ze bez dojazdu do posesji urzad moze to wrecz uniemozliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Droga dojazdowa 07.10.06, 23:02 A ja mam pytanie. Dlaczego płotki między ogródkami na parterze, są kilkadziesiąt centymetrów nad ziemią? Zeby psy mogły gonić koty bez przeszkód? Jednego psa na parterze już odnotowałem. Z taka sympatyczną młodą panią :-) Pytanie drugie: Źaluzje na parterze po opuszczeniu do końca, fałdują się i wystają na zewnątrz. Czyżby nie szły w szynach ? Jeśli nie, to nie jest to zabezpieczenie, a tylko wygłup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Droga dojazdowa IP: *.aster.pl 07.10.06, 23:43 Majki, mi mówiono o aktach w listopadzie/grudniu już po tym, jak pytałem o sprawę z dojazdem. Na razie wiec bym się nie przejmował:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Droga dojazdowa IP: *.acn.waw.pl 10.10.06, 17:47 My też dziś dostalismy pismo od BI w sprawie ul. Wełnianej. Moim zdaniem wynika z niego, że BI póki co nie ma służebności sąsiednich działek, a jedynie OBIETNICĘ służebności po spełnieniu określonych warunków, z których najbardziej problematycznym wydaje mi się zakończenie postępowania spadkowego dla 2 działek. Dla BI chyba też, bo "chcąc zapobiec odcięciu nam dojazdu" przesłali nam mapkę z dojazdem z drugiej strony. Jeśli to ma zapobiec problemowi - to dla mnie to żart - samodzielne korzystanie z mapy opanowałam w podstawówce, ale z ich strony nic mnie już nie zdziwi. A raczej zdziwi - rzeczywiste rozwiązanie problemu. Swoją drogą, skoro nie jest zakończone postępowanie spadkowe - to chyba nie ma prawowitego własciciela. Czy więc taki właściciel - nie-właściciel może zablokować drogę? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda i Rafał Wszystkie mieszkania odebrane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 22:43 Zgodnie z informacją uzyskaną od "ochrony" wczoraj zostało odebrane ostatnie mieszkanie ;))). Zobaczymy kto pierwszy się wprowadzi! My planujemy przeprowadzkę na przełomie roku. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Wszystkie mieszkania odebrane 27.10.06, 22:51 Myślałem, że wszyscy z OK, przenieśli się na jakieś wewnętrzne forum, a tu, proszę: ktoś się odezwał. BTW - dzisiaj czekając poza szczytem ok 10 minut na włączenie się do ruchu (Rybałtów, Wąwozowa i Stryjeńskich mają pierwszeństwo), wyobraziłem sobie co będzie, kiedy dołączy się kilkaset samochodów z OK. Świateł nie będzie, przed wybudowaniem ul.Wełnianej. Ulicy nie wybudują, przed zakończeniem budowy Villa Moderne (ok 3 lat). Ja pracuję w domu, ale innym współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Wszystkie mieszkania odebrane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.06, 12:22 To pieknie:) Moze zacznie sie niedlugo podpisywanie aktow notarialnych? My planujemy przeprowadzke na poczatku grudnia:) Co do prywatnego forum, to juz takowe zalozylem, ale jak bede mial dluzsza chwile, to dam Wam wszystkie namiary. Idac za przykladem srodziemnomorskiej, forum gdzie nie wszyscy beda mieli dostep moze spelnic kilka fajnych funkcji dla mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda i Rafał Re: Wszystkie mieszkania odebrane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:34 ;))) a juz myśleliśmy że nikt "ze stałych bywalców" nie czyta naszego Forum...a właśnie co z aktami - wiecie coś więcej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: odbiór IP: *.aster.pl 22.09.06, 18:42 Odebrałem:) Parapet na balkonie lekko wgięty w jednym miejscu - nie ma sensu ruszać. Parapety drewniane wewnątrz bez dziur. Ściany naprawdę proste i trzymające pion. Niedocągnięcia na tynku i na złączeniach ścian i parapetów wewnętrznych, w jednej sypialni lekko "pływa" sufit na połączeniu ze ścianą - to zostanie poprawione. Okna - szyby nie są porysowane, otwierają się zamykają bez problemu. Czyli wrażenie - jak u GG i Majki - generalnie dobre. GG - zadziałałeś skutecznie, ma być żwirek na dachu klatki, jak zacząłem o tym mówić, Pani już pokiwała głową ze zrozumieniem. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem poprzednie uwagi, ale w łazience przy grzałkach mam gniazdka po dobrej stronie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda i Rafał Re: odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 19:25 Yaro, Gratulacje ;)) witamy w gronie urządzających się ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: odbiór IP: *.aster.pl 22.09.06, 21:30 Dzieki, pozdrawiam wszystkich, którzy już kują i wiercą. I tych, co dopiero zaczną:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: odbiór IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.06, 18:19 Gratulacje:) To teraz do roboty. My na powaznie zaczynamy w poniedzialek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&a Re: Spotkanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 20:24 I my chetnie dolaczymy do spotkania aby podzielic sie spostrzezeniami Pozdrawiam michal Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Cisza... 01.09.06, 18:44 Z tym błotem to mocnoa przesadzasz, jest bardzo czysto. Zobaczysz jesień i wiosnę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Kaloryfer 24.08.06, 10:03 Czesc Mam pytanie do tych co juz klucze odebrali: Czy wasze kaloryfery w lazience maja sznur elektryczny z prawej strony, czy z lewej ? Ja mam z lewej a gniazdko z prawej i sznur wisi przez "pol" lazienki w powietrzu (akurat tam gdzie planujemy pralke ladowana z gory, wiec to jakis koszmar ten sznurek tak mi zwisajacy). Czy sa "w obiegu" kaloryfery ktore maja kabel wychodzacy z prawej strony ? Dzieki za odp Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Ogrody Kabackie - szukam przyszlych sasiadow 28.10.06, 16:37 witam, Niniejszym donosze ze ja wczoraj zakonczylam wykonczenie mieszkania, w zasadzie gdyby moja mama miala ochote, to moglaby sie wprowadzac, ale nie ma... Przeprowadzka raczej juz w nowym roku.(teraz to jeszcze jest zbyt duzy plac budowy...) Mam 2 pytania: 1. czy ktos korzysta z wykonczenie BI ? Jak to idzie ? Jak dlugo bedzie to trwac ? 2. zapomnialam drugiego, jak sobie przypomne to napisze (Cholibka !!!) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucagt Re: Ogrody Kabackie - szukam przyszlych sasiadow 08.11.06, 11:48 Czy ktoś z przyszłych miłych sąsiadów korzystal z oferty Atelier BI i wykończył za pomocą tej firmy mieszkanie? Bardzo proszę o wszelkie opinie na ten temat, sprawa dość pilna. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Ogrody Kabackie - staw IP: *.aster.pl 11.11.06, 19:59 Po dłuuugim czasie odwiedziłem dziś nasz dom. Było już ciemno, ale wydaje mi się, że coś - chyba dobrego - stało się ze stawem. Jakiś taki "ułożony" się zrobił. Czy to zapowiadana przez gminę - jak chyba pisał Jan-W - rewitalizacja. Gorzej, że do stawu dochodzi jakaś pomarańczowa rura, z której coś się wylewa (mam nadzieję, że nie ścieki). Jeszcze gorzej, że wokół stawu się zrobiło łyso, bo strasznie wyczesali te chaszcze i drzewa. Coś wiecie więcej, może Jan-W:) I jeszcze drugie pytanie - co z gościem, co chciał robić Rejtana na Wełanianej i blokować nam dojazd? pozdra dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ogrody Kabackie - staw 11.11.06, 22:58 Początkowo, wykonano dobrą robotę, ułożono dreny, studzienkę i odpływ do stawu, bardzo dobrze. Potem nie wiem dlaczego zainstalowano tą pomarańczową rurę (mało estetyczną). Moim zdaniem (niefachowym), staw uporządkowano za bardzo. Usunięto większość mułu, wszystkie rośliny bagienne, bardzo dużo zdrowych drzew. Nie wiem co na to powiedzą żaby, gdy wrócą jak zwykle ok. 4 maja z lasu do stawu? Ale szczyt, to obłożenie stawu w połowie listopada, trawą z rolki. Ta trawa nie ma szans ukorzenić się o tej porze roku. Chyba ktoś na siłę musiał wydać pieniądze. "Gość" chyba na razie się uspokoił. Nie ma jeszcze praw do tego gruntu. Chciał być bardzo sprytny, ale mu nie wyszło ;-) Więcej o żabach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11115&w=22734527 Odpowiedz Link Zgłoś
cegiel Re: Ogrody Kabackie - staw 15.11.06, 13:01 Robota przy oczku wodnym wyglada na kampanie przedwyborcza. Mimo to dobrze, ze sie za nie wzieli. Czerwona rura nie jest piekna, ale moze dzieki splywajacej nia wodzie bajoro nie wyschnie. Co do zab, to nie przypuszczam zeby to byly zaby wedrowne z lasu. To z pewnoscia byly zaby lokalne i wiekszosc z nich raczej juz zginela smiercia tragiczna albo zginie na wiosne smiercia glodowa, bo w obecnej postaci bajorko jest dla nich zbyt sterylne. (Dla wyjasnienia - wedle mojej wiedzy zaby zima hibernuja zagrzebane w blocie.) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ogrody Kabackie - staw 15.11.06, 18:04 Też się cieszę z dopływu wody, staw coraz bardziej się napełnia, ale ta rura, mogłaby się kończyć na granicy stoku. Poniżej i tak jest betonowa rynna do spływu wody. Tak było początkowo zrobione. Rurę przedłużyli później. Widocznie coś źle zrobili i nie chciało im się już poprawiać porządnie. Żaby wędrują co roku do lasu i z powrotem. Osobiście je przeprowadzam przez ulice, albo przenoszę, żeby ich nie rozjechały samochody. Sam się przekonasz na początku maja. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ogrody Kabackie - staw 11.11.06, 23:03 A tak na marginesie. Zastanawiam się czy mieszkańcy OK, tak intensywnie "się wykańczają" mieszkaniowo, finansowo i psychicznie, że nie mają czasu pisać na forum, czy mają już swoje zamknięte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaro Re: Ogrody Kabackie - staw IP: *.aster.pl 12.11.06, 00:06 Dziex. Nic nie wiem o zamkniętym forum. Myślę, że raczej nastał czas wykańczania. U mnie faza projektowania przez architektów, a pierwsza ekipa już pracuje (hydraulika, elektyrka, kartongipsy itd:))) I, niestety, kupa kasy do zapłacenia:((( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Ogrody Kabackie - staw 12.11.06, 00:12 Znam temat ;-) Słowo glazura, albo terrakota, wywoływało u mnie odruchy wymiotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Ogrody Kabackie - staw IP: *.chello.pl 15.11.06, 00:02 Mam pytanie czy może ktoś przesuwał wentylacje mechaniczną, wprowadziliśmy małe zmiany i musimy ją trochę przesunąć ale paniętam że przy oddaniu mieszkania straszyli że nie wolno jej dotykać. Proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg wentylacja mechaniczna IP: *.acn.waw.pl 18.11.06, 07:31 Gość portalu: sąsiad napisał(a): > Mam pytanie czy może ktoś przesuwał wentylacje mechaniczną, wprowadziliśmy małe > > zmiany i musimy ją trochę przesunąć ale paniętam że przy oddaniu mieszkania > straszyli że nie wolno jej dotykać. Proszę o pomoc może ktoś miał podobny > problem? Niestety mamy ten sam problem. Może jednak ktoś to robił ? Odpowiedz Link Zgłoś
majki_k Re: wentylacja mechaniczna + forum prywatne 21.11.06, 00:05 Hej, Mamy podobny problem, ale ten i inne watki proponuje kontynuowac na forum zamknietym w forach prywatnych. Zalozylem takowe w sekcji: Prywatne > Społeczeństwo > Osiedla, wspólnoty (link: forum.gazeta.pl/forum/0,46581,1540807.html?x=2424391), a nazywa sie tajemniczo Ogrody_Kabackie;) Zeby moc z niego korzystac trzeba sobie zalozyc konto w gazeta.pl Przeslijcie do mnie nastepnie maila na adres majki_k@gazeta.pl ze swoim imieniem i nazwiskiem oraz numerem mieszkania, a przesle wam zaproszenie do tego ukrytego forum. U nas jeszcze z trzy tygodnie i bedziemy sie wprowadzac:) Odpowiedz Link Zgłoś
mkg11 Ogrody Kabackie - butelka PET w rurze ścieków, nie 28.11.06, 08:19 POlecam sprawdzenie czy w Waszych mieszkaniach nie ma buteleki PET 1.5 litra w rurze odprowadzjącej ścieki w łazience, toalecie . W moim mieszkaniu ekipa znalazła taka umieszczoną celowo przez wykonawcę w odcinku rury pomiędzy dwoma kolankami. Efekt takiej złosliwości to zalanie łazienki fekaliami po krótkim okresie użytkowania i zalanie fekaliami mieszkania sąsiada z niższego piętra. Drugi popisowy numer to niezaizolowane połączenie przewodu zerującego pod tynkiem, też znalezione tylko dlatego, że ekipa zmieniała doprowadzenie wody zimnej i ciepłej do wanny. Odpowiedz Link Zgłoś
mgrabow Re: Ogrody Kabackie - butelka PET w rurze ścieków 28.11.06, 11:08 mkg11 czy zgłaszałeś w protokole odbioru usterki albo jakieś inne reklamacje ? My mieliśmy dwie puszki po piwie w rurze kanalizacyjnej. Boję się, że oni to zrobili na złość po tym jak mieliśmy zastrzeżenia do wykonania poprawek. Jeżeli oni to zrobili w wielu mieszkaniach to możemy spodziewać się zalań. Mamy też sztukowane przewody elektryczne w scianach w łazienkach. Niestety nie wiem co się kryje pod innymi scianami :-( Zapraszam na forum prywatne, które założył majki_k, będziemy tam mogli spokojnie podyskutować o naszych problemach. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=43836 Odpowiedz Link Zgłoś
majki_k Info dot. forum prywatnego 01.12.06, 13:40 Mam prosbe. Przesylajcie mi prosze zgloszenia do forum prywatnego z Waszym imieniem i nazwiskiem oraz numerem mieszkania. Aby osoby niepowolane nie dostaly sie na forum potrzebuje tych informacji do weryfikacji zgloszen. Dzieki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość RR Re: Info dot. forum prywatnego IP: *.chello.pl 03.01.07, 00:51 Chciałbym nawiazać kontakt z Majki. Czy mógłbym prosić o kontakt na moją komórę 0 602 229 061. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xenia Re: Info dot. forum prywatnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:37 Majki, wysłałam Ci mailem prośbę o dodanie do forum. Mieszkanie kupiłam od BI w inwestycji "Śródziemnomorska", ale myślę, że dobrze byłoby, gdybyśmy mogli wymieniać się doświadczeniami - nas (przyszłych mieszkanców Śródziemnomorskiej) wkrótce czekają odbiory i aż ciarki przechodzą mi po plecach, gdy słyszę, jakie "niespodzianki" przygotował Wam Bouygues w mieszkaniach. Zaproponuj jakąś formę weryfikacji mojej osoby (może skan umowy kupna mieszkania?). Mam nadzieję, że pozytywnie rozpatrzysz moją prośbę :)) Pozdrawiam Xenia ze Śródziemnomorskiej Odpowiedz Link Zgłoś
smartpl Re: Info dot. forum prywatnego 18.02.07, 19:58 Xenia, ja kupilem mieszkanie na pierwszej inwestycji BI Rezydencja Renoir. Juz nawiazalem kontakt z Majkim. Mielismy sie tez spotkac razem, ale w tym terminie jak wspominal M. Tobie cos wypadlo i nie moglas sie pojawic. Chetnie spotkalbym sie z Toba w dowolnym miejscu. Mam troche doswiadczen do zaoferowania. Deweloper jest trudnym partnerem. Tak po dobremu to ciezko z nim cos zalatwic, bo od problemow ucieka. Z kazda nowa inwestycja jego stanowisko sie usztywnia. Jednoczac sie we wspolnych sprawach mogloby pomoc. Daj mi namiary mailowe na siebie to uzgodnimy szczegoly. kontakt do mnie smartpl@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś