Dodaj do ulubionych

Grodkowska 6

IP: 212.160.127.* 05.05.05, 17:42
Hej sąsiedzi,
może znowu pogadamy o naszym bloku. Jest co najmniej kilka spraw...

T.
Obserwuj wątek
    • Gość: Daga Re: Grodkowska 6 IP: *.bayer.de 06.05.05, 10:08
      Witam,

rowniez mam mieszkanko na Grodkowskiej 6... o jakie sprawy chodzi?
      pzdr.
      • Gość: Tym Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.127.* 06.05.05, 14:58
        Przede wszystkim sprawa Serwbudu i ich odkładania w nieskończoność oddania
        budynku. Rozmawiałem z kilkoma osobami i twierdzą, że powiino to naszego
        drogiego developera sporo kosztowac. Wszystko zalezy od inicjatywy lokatorów.

Po drugie: jak wam sie widzi ochrona? Chcielibyscie, żeby zostali ci sami
        panowie? Podobno maja o tym decydowac lokatorzy, ale watpie czy ktos nas o to
        zapyta.

Pzdr.
        • Gość: daga Re: Grodkowska 6 IP: *.bayer.de 09.05.05, 13:54
          Dowiedzialam sie, ze Serwbud ma jakies problemy z podpisaniem aktow
          notarialnych... czy ktos juz podpisal..i czy cos wiecie na ten temat
          • Gość: Tym Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.127.* 09.05.05, 16:15
            Jak można podpisać akt notarialny budynku, który jeszcze nie został nawet
            przekazany do gminy i odebrany przez SM Wola. Moim zdaniem najwczesniej pod
            koniec roku bedzie taka mozliwość.
            • kacha_d Re: Grodkowska 6 17.05.05, 13:52
              Cześć Wszystkim.
              Też mam tu mieszkanie i właśnie dziś gadaliśmy z "miłymi" paniami z serwbudu
              kiedy zwroca nam nadplate ale jak zwykle nic nie wiadomo- normalne.
              Wydaje mi sie ze jako wlasciciele mozemy zadac od nich odszkodowania - w koncu
              blok mial byc oddany do uzytku w IV kwartale 2004 i co...no i posiali trawe :)
              a moze to oznacza ze zbliza sie termin oddania. Proponuje sie zebrac i moze
              podyskutowac o tym osobiscie chyba ze wszyscy wola na necie. Co Wy na to?
              • Gość: Tym Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.127.* 17.05.05, 15:03
                Dobry pomysł. Zorganizujmy jakies spotkanie. Tylko szkoda, że tak mało osób
                odwiedza to forum.
                Mysle, że wszystko przez to, że nie zaczelismy kilka miesiecy temu omawiac
                roznych tematów. Ktos to nawet proponowal, ale został przez niektorych
                zakrzyczany i nasze rozmowy umarły śmiercią naturalną... A szkoda. Z zazdrosci
                patrzę na fora innych developerów.

Jak wam się podobaja alkoholowe imprezy osob, ktore maja ochraniać nas i nasz
                blok??
              • Gość: kamila Re: Grodkowska 6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:01
                Wszyscy jestescie nienormalni, a ze te panie nie sa mile to sie nie dziwie z
                cala ta zgraja i swiety by nie wytrzymal. Mieszkamy przeciez to o co wam chodzi?
                rozejrzyjcie sie wokol, ciekawe czy wszedzie oddaja na czas?Cieszcie sie ze
                wogle stoi ten blok, a oddanie to tylko kwestia czasu. trzeba byc dobrej mysli
                :-)
                • Gość: wanda_g Re: Grodkowska 6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:16
                  masz racje kamila a kacha niech czyta umowe bo widac ma z tym klopoty (bez
                  obrazy).IV kwartal 2004 to termin zakonczenia budowy a to jak mi sie zdaje ma
                  sie nijak do zasiedlenia. Pozdrawiam.
                  • Gość: Tym Re: Grodkowska 6 IP: *.itpp.pl 18.05.05, 23:07
                    Znowu jakiś baran nam się przyplątał i to jeszcze podszywa się pod dwie osoby ;-
                    )) Pomysłowy, a raczej pomysłowe...

To co z tym spotkaniem??
                    • kacha_d Re: Grodkowska 6 19.05.05, 13:59
                      Jejku, ale co niektórzy są mili.
                    • betka21 Re: Grodkowska 6 24.05.05, 13:06
                      Witam i pozdrawiam wszystkich sąsiadów!Mnie też zastanawia, czy mamy jakieś
                      prawo, aby wyegzekwować coś od naszego developera, za te opóźnienie. Może ktoś
                      ma znajomego prawnika i mógłby się podpytać w tej sprawie.
                      Pozdrawiam
                      • betka21 Re: Grodkowska 6 24.06.05, 00:07
                        Witajcie ponownie, biedne to nasze forum, czyżby skończyły się kłopoty z naszym
                        ukochanym developerem, czy po prostu brakuje słów, aby je opisać. Pewnie to
                        drugie. Zastanawiam się, czy w tym roku jeszcze podpiszemy akty notarialne, czy
                        już nie, powoli już tracę nadzieję.
                        A tak na marginesie, dotyczy osób mieszkających w III klatce, jak znosicie te
                        pociągi, bo ja mieszkam od miesiąca i nie mogę się do nich przyzwyczaić, są
                        strasznie głośne.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: daga Re: Grodkowska 6 IP: 212.64.224.* 24.06.05, 10:35
                          Witam,
                          ja jeszcze sie nie przeprowadzialm, ale przeraza mnie to, ze te pociagi sa
                          takie glosne, tez bede mieszkac w III klatce, choc mysle, ze to nie ma
                          wiekszego znaczenia w ktorej klatce sie mieszka, bo halas jest chyba jednakowy.
                          Czy w nocy tez kursuja i czy czesto? Chyba bedziemy musieli zwolac chetnych i
                          zlozyc odpowiednie wnioski o postawienie ekranow tlumiacych halas przy torach.
                          To by z pewnoscia pomoglo. Na Bemowie i nie tylko monotowane sa takie ekrany w
                          wielu miejscach. Co Wy na to drodzy sasiedzi?
                          Pozdrawiam
                          • betka21 Re: Grodkowska 6 24.06.05, 15:56
                            Uwierz mi, te pociągi są okropne, nie tylko hałasują, to jeszcze titają na
                            ludzi przechodzących przez tory. W nocy częstotliwość ich kursowania spada, ale
                            za to ich dźwięk się podwaja, najbardziej przeszkadzają mi nad ranem tak ok.
                            5.00. No i do tego dochodzi jeszcze hałas od strony Górczewskiej.Jak kupowałam
                            to mieszkanie, to myślałam, że ten hałas nie będzie tak uciążliwy, ale jednak
                            się pomyliłam. Może się przyzwyczaję.
                            Jestem za ekranami, może coś by pomogły!
                            Pozdrawiam

Pozdrawiam
                            • Gość: hawaj Re: Grodkowska 6 IP: *.sita.aero 25.06.05, 10:47
                              Ekrany dobry pomysl. Byle nie zasłoniły sciezki przez tory do sklepu. Chociaz
                              znajda sie tacy co i takiej przeszkodzie dadza rade. Jeszcze sie nie
                              przeprowadzilem, ale mialem okazje przebywac w m gdy przejerzdzał taki 40
                              wagonowy. Fakt głośno. Do wszystkiego sie można przyzwyczaić. W łazience slysze
                              szczekanie psa to mnie bardziej bedzie dekoncentrować ;-). Mam nadzieje że to
                              nasze małe forum w krótce sie powiększy. Nie jestem dobry w pisaniu podań
                              petycji etc. ale mysle ze małe pisemko do serwbudu odnosnie ekranów można by
                              złożyć. Teraz zastanawiam sie jakie kolory nałożyc na sciany... :) Miłego.
    • Gość: sąsiadka Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl 24.06.05, 19:52
      Ja też już mieszkam, ponad miesiąc i pociągi mi nie przeszkadzają, kwestia
      nastawienia.
      • Gość: xxx Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl 24.06.05, 20:30
        Już wam się nie podoba. Wiadomo było że jak są tory to i będą pociągi....trzeba
        się było zastanawiac przed kupnem mieszkania. Nie rozumiem podejścia ludzi do
        niektórych spraw!!
        • Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 20.07.05, 15:13
          Witam wszystkich,
          Ja mieszkam od 2 tygodni - w klatce 1 pociagow nie slychac w ogole. Ale jezeli
          ma to pomoc sasiadom z III klatki to chetnie podpisze sie pod petycja:-)

Wlasnie dzwonilem do ksiegowosci bo od 3 miesiecy czekam na zwrot nadplaty za
          metraz-mila pani (w przeciwienstwie do tych w biurze) poinformowala mnie ze nie
          ma zielonego pojecia kiedy mi wyplaca te pieniadze-to jest decyzja zarzadu.Na
          razie wiec nie mam zamiaru placic tej oplaty eksploatacyjnej(co zreszta pani z
          ksiegowosci mi skwapliwie doradzila). Dowiedzialem sie tez ze dopiero teraz
          dostali zwrot ludzie ktorzy dostali faktury korygujace w lutym wiec wlecze sie
          to jak cala ta budowa (od 3 miesiecy regularnie slysze ze zgoda na zasiedlenie
          bedzie na koniec "tego" miesiaca-i co miesiac nic sie nie dzieje - zgodnie z
          prawem od momentu wydania tej zgody jest 3 miesiace na akt notarialny).

Dwa pytania do lokatorow ze stazem-czy ktos ma wykupione miejsce parkingowe?
          Kiedy oni to oddadza?Chcialbym wreszcie przestac placic za parking strzezony...

I drugie pytanie - podobno jest jakas firma od drzwi wejsciowych,ktora ma
          obowiazekk zalozyc wizjery,dodatkowy zamek itd... Ktos ma moze na nich
          namiary???

Bede wdzieczny za pomoc.
          Przemek
          • Gość: zzz Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl 20.07.05, 16:49
            W sprawie drzwi- 692458340
            • betka21 Re: Grodkowska 6 20.07.05, 21:23
              Witajcie,

ja ostatnio dzwoniłam w sprawie drzwi i się okazało, że również w tej kwestii
              trzeba poczekać, bo niestety nasz developer nie uregulował swoich zobowiązań
              wobec firmy, w związku z tym wstrzymane zostały wszelkie czynności dotyczące
              drzwi. Zapisałam się jedynie na listę oczekujących.

A o odnośnie aktu notarialnego, to ostatnio usłyszałam nową wersję, że na pewno
              pod koniec lipca będzie decyzja o zasiedleniu, bo już zostały złożone wszytkie
              dokumenty. Jestem ciekawa, czy się sprawdzi.

Pozdrawiam

• Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 21.07.05, 15:17
                > ja ostatnio dzwoniłam w sprawie drzwi i się okazało, że również w tej kwestii
                > trzeba poczekać, bo niestety nasz developer nie uregulował swoich zobowiązań
                > wobec firmy

No coz za niespodzianka :-( Ciekawe czy Serwbud za cokolwiek placi w terminie?
                Mi glownie zalezy na wizjerze bo wkladke wymienilem na wlasna reke (sa w wola
                parku-maly punkt naprzeciw oszoloma-polecam).Zastanawiam sie tez nad
                tapicerskim obiciem drzwi od wewnatrz bo nie sa one piekne a dodatkowo te drzwi
                p-poz. strasznie trzaskaja z hukiem.Czy ktos moze to robil i zna koszty?

Co do aktu notarialnego to w serwbudzie tez mi mowili o koncu lipca ale potem
                pani spuscila z tonu i stwierdzila ze zalezy to od wielu roznych instytucji i w
                sumie to nic nie jest pewne...najgorsze jest to ze wlasciwie nie mozemy
                narzekac bo jak rozmawiam z kolegami w pracy to serwbud i tak jest lepszy od
                innych...

Pozdrawiam,
                Przemek
        • Gość: Marcin Re: Grodkowska 6 IP: *.gts.pl 28.07.05, 13:17
          Ze nie wspomne przyszlej trasy szybkiego ruchu wzdluz torow kolejowych, jak juz
          ktos przyzwyczai sie do pociagow
          • Gość: obserwator Re: Grodkowska 6 IP: *.chello.pl 08.01.06, 00:09
            Tak mi przykro. Rzeczpospolita Pomroczna.Wy swoje dzieci to na sile wywozcie za
            granice bo tu nic ich nie czeka. Przeciez kraj sie cofa w rozwoju.
    • Gość: woody Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.05, 08:41
      Sprawa ludzi przechodzących przez tory została przez kogoś zauważona.Byłem u
      znajomego i wybraliśmy się po piwo do "szoszona" przez tory , a tam stoi
      policja w cywilnej Skodzie i musieliśmy przejść pod wiaduktem(oczywiście jechał
      pociąg i jak dał powietrza w syreny to mało co kapcie nam pospadały).Gościa z
      dzieckiem pouczyli i wysłali górą.Każde miejsce w Warszawie ma plusy i minusy.
    • Gość: daga Re: Grodkowska 6 IP: *.bayer.de 22.07.05, 12:53
      Na dzien dzisiejszy Serwbud zalega z roznymi oplatami. Polecam wszystkim, aby
      nie placili oplat eksploatacyjnych i odciagali sobie te naleznosci z nadplaty,
      ktore Serwbud jest nam winien.
      Wkladki w drzwiach nie beda faktycznie montowane do odwolania, bo Serwbud
      zalega. Pani w biurze byla bardzo niemila i gadala glupoty, ze kierownik na
      budowie wszystko zalatwi, co jest ewidentna bzdura.
      Brak rowniez informacji co do ostatecznego przekazania naszego budynku do
      nadzoru budowlanego. Jak zwykle otrzymalam odpowiedz, ze juz za tydzien....i
      znowu mija kolejny miesiac.
      Apeluje wiec do wszystkich, aby nekac Serwbud i wydzwaniac do nich z naszymi
      pretensjami.
      Odosnie torow kolejowych.... moze zmusi to jakies wladze dzielnicowe do
      postawienia ekranow dzwiekoszczelnych.
      Piszcie o wszystkim, co dotyczy naszego bloku :))
    • Gość: Creaks Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.172.* 28.07.05, 12:34
      A ja mam pytanie z innej beczki. Ponieważ zauważyłem, że niektórzy mają nadpłate
      bo metraz względem umowy im się zmniejszył. Mam mieszkanie w III klatce w
      pionie, który był zmodyfikowany względem projektu, ktory był podczas
      podpisywania umowy i tym samym darmowy balkon zmniejszyl mi sie o ok 6 m2 za to
      dostalem 4m2 wiecej powierzchni mieszkaniowej. Czy w takim przypadku powinienem
      doplacic Serwbudowi za te dodatkowe 4 m2 powierzchni. Nie podpisalem takze
      jeszcze aneksu do umowy w sprawie zmiany metrazu, bo jak "Kierownik budowy sic!"
      K. powiedział raczej trzeba będzie dopłacić. Ja uważam, że nie powinienem.
      Ktoś jest tutaj może z tego pionu z III klatki na forum i mial podobna sytuacje?

Ps: Faktycznie powinno się załatwic sprawy Serwbudu jakas ogolna petycją i
      bojkotowaniem oplaty mieszkaniowej.

Pozdrawiam
      C
    • marekrafal Re: Grodkowska 6 29.07.05, 22:45
      Dzisiaj bylo oberwanie chmury nad Warszawa i okropna wichura.
      Okna od strony zachodniej zaczely nam przeciekac! Cale szczescie, ze zona byla w
      domu. W przeciwnym razie zalaloby podlogi.
      Albo zle sa ustawione sruby regulacyjne albo zle zalozone uszczelki.
      Czy ktos tez mial takie klopoty?
      Druga sprawa:
      Moze ktos wie kiedy bedziemy mogli korzystac z garazy?

Pozdrawiam wszystkich mieszkancow
      • Gość: Ziom Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.07.05, 13:09
        Witam co do petycji to warto ja napisac z tego co wiem w 3 klatce mieszka ktos
        z gminy bemowo. Moze z nim porozmawiac na ten temat.
      • Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 02.08.05, 16:06
        Z garazami to jakies przegiecie-wszystko jest gotowe, od miesiecy nic sie nie
        dzieje i nadal nie mozna korzystac-jak zaczna wprowadzac sie lokatorzy do
        Dekomy naprzeciwko to samochodu juz w ogole nie bedzie mozna zaparkowac...

Przemek
        • Gość: xyz Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 03.08.05, 10:03
          A wlaśnie, może wiecie na jakiej zasadzie były przyznawane te garaże które są
          na parterze, za bramą?
          Bo jak my kupowaliśmy mieszkanie to nikt nawet nam nie wspomniał że jest taka
          możliwośc, chyba tylko dla wybranych...
          pozdrawiam,
          • Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 03.08.05, 15:18
            Tak, te garaze to skandal,uwielbiam jak pod balkonem warcza mi samochody...

A poza tym wiadomosc dla wzystkich- JUTRO O 19:00 ZEBRANIE MIESZKANCOW NA
            DZIEDZINCU - taka wiadamosc zawisla wczoraj przy ochronie ale nie za bardzo ja
            widac.

Pozdrawiam,
            Przemek
            • Gość: Creaks Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.172.* 03.08.05, 16:03
              Faktycznie, specjalnie chyba zostala ta wiadomosc tak powieszona by jej nie bylo
              widac :)
              • antomas Re: Grodkowska 6 03.08.05, 19:47
                Witam!! A co z samochodami parkującymi za bramą? Np srebrne audi!! Widać są
                równi i równiejsi. A ja jak choć wyłożyłem 17kPLN to codziennie szukam wolnego
                miejsca na ulicy. A o spotkaniu nic nie wiedziałem jak pewnie większość
                mieszkańców. Co do opóźnienia z oddaniem bloku to niepłacenie budowlanego
                czynszu jest jedynym sposobem odzyskania od Serwbudu nadpłaty. Pozdrawiam
                • Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 04.08.05, 10:37
                  Wczoraj widzialem jak ktos trzepal jakis dywan prosto na dach tego Audi:-) I
                  dobrze...

Przemek
                  • Gość: Tym Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.127.* 05.08.05, 15:19
                    He he he... nastepnym razem może ktoś pomyje wyleje...

Jak wrazenia po spotkaniu z lokatorami? Byliscie?
                    • Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 05.08.05, 16:49
                      Bylem. Bylo duzo dyskusji, pan ktory jest czlonkiem rady osiedla obiecal
                      zorganizowac spotkanie mieszkancow z prezesami spoldzielni i serwbudu na temat:
                      kiedy oddadza blok do uzytku. Pod koniec kiedy wiekszosc juz poszla do domow i
                      zostala nieduza grupka mieszkancow wyszedl pan z klatki 3 i okazalo sie ze jest
                      on.....inspektorem budowlanym spoldzielni Wola, ktory ma odbierac nasz blok. Wg
                      niego w przyszla srode nastapi zgoda na zasiedlenie i przekazanie do
                      spoldzielni - jest juz zgoda strazakow, sanepidu, itp, pozostaly jeszcze
                      poprawki budowlane ktore serwbud powinien zrobic. Pan ten powiedzial tez ze we
                      wrzesniu powinny byc podpisywane akty notarialne.

To mnie troche uspokoilo i udalem sie do domu.

Przemek
                      PS. No i najwazniejsze - poznalem kilku bardzo sympatycznych sasiadow :-)
                      • Gość: czarek_spod_36 Re: Grodkowska 6 IP: *.heidelberg.com 05.08.05, 17:32
                        Pozdrowienia dla sasiadow, na spotkaniu bylem, milych sasiadow widzialem, pana
                        inspektora tez sluchalem.
                        Jedno co mi niepasuje w tej opowiesci, to mianowicie cos takiego: dlaczego
                        spoldzielnia nie odbierze budynku tak jak jest, z protokolem niedorobek
                        (pomijam rzeczy, ktore ewidentnie trzeba zrobic, jak liczniki cieplej wody, czy
                        cos takiego sie przewijalo) i potem nie sprobuje zastosowac drogi formalnej,
                        czyli kilka wezwan do usuniecia brakow i jesli nie ma reakcji, to do sadu.
                        Serwbud jeszcze dziala, w Serocku buduje, wiec prawdopodobnie jest na
                        czym "siasc". A poprawki moze juz zrobic inna firma, spoldzielnia wystawi
                        Serwbudowi rachunek.
                        Jest jeszcze jedna ciekawa rzecz: czy spóldzielnia w umowie o zastępstwo
                        inwestycyjne zagwarantowała sobie karne odsetki od Serwbudu za opoznienia?
                        Jesli nie - dlaczego? Jesli tak - jakie i co z tymi pieniedzmi sie stanie?

Pozdrawiam wszystkich z Grotkowskiej 6
                        Czarek
                        • kacha_d Re: Grodkowska 6 05.08.05, 22:16
                          Witam Wszystkich.

Jak wrażenia po otrzymaniu dzisiejszej faktury? Czy dostaliście tez rozliczenie
                          ze stoenu :)?
                          • Gość: Rob Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.08.05, 14:42
                            Stanowisko Serwbudu w związku z wystawieniem faktur za energię elektryczną jest
                            oburzające ale można było się tego spodziewać. Według protokołów odbioru
                            technicznego opłata ryczałtowa w kwocie 200 pln netto miała zawierać wszystkie
                            koszty medialno-administracyjne. Faktura którą dostałem zawiera całkowite
                            zużycie energi od momenty odebrania kluczy w moim przypadku od stycznia do
                            czerwca, natomiast opisana jest jako rozliczenie energii od 19.04-30.06 co jest
                            jawną manipulacją mającą na celu przeniesienia obciążeń z Serwbudu na
                            poszczególnych lokatorów. Tylko dlaczego mamy płacić podwójnie albo płacimy
                            opłaty zryczałtowane albo rozliczamy się wg liczników. W prawdzie opłata
                            zryczałtowana została zmniejszona w miesiącu lipcu ale i tak jesteśmy w tym
                            rozliczeniu poszkodowani. Serwbu kreci ja może, nie zdziwię się kiedy przyjdą
                            nas rozliczać z wody, proponuję wynająć wspólnego prawnika który będzie nas
                            reprezentował w walce z tą całą zgrają Serwbudem i Spółdzielnią bo obawiam się
                            że sami sobie nie poradzimy, a co do spotkania z prezesmi to gwarantuję że
                            żaden nie przyjdzie.
                            Pozdrawiam wszystkich sąsiadów
                            • Gość: sąsiadka Re: Grodkowska 6 IP: *.crowley.pl 09.08.05, 16:36
                              Dziwne jest to że w protokole który podpisywaliśmy jest napisane że energia
                              elektryczna zawarta jest w opłacie ryczałtowej, natomiast nie chcę nikogo
                              martwić i straszyć, ale jeśli chodzi o wodę to w protokole mamy wpisaną tylko
                              zimną, wiec obawiam się iż za ciepła wodę o ile nie za całą, idąc za przykładem
                              elektryczności, nie otrzymamy również faktury. Za chwile okaże się iż ta opłata
                              ryczałtowa nie wiadomo za co była może te 200 z hakiem kosztował nas tylko
                              wywóz śmieci a może za to też jakaś faktura. Jest to zupełnie niepoważne
                              Serwbud przeczy sam sobie.
                              • Gość: Kama II Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.05, 20:25
                                Ale Was zadkało!!! Czy Wy umiecie być sobą i czy umiecie oceniać sprawy
                                bezstonnie ? Bo ja tak. I nie mam zamiaru walczyć z czymymś, co jest nie do
                                końca prawdą. Tak jak Wssze pretęsje do Serwbudu. Informuję Was, że mam dwa
                                fakultey i rozmawiam w dwóch językach bobcych nie licząc polskiego. I żyję
                                jak większość normalych ludzi. I na dodatek nie znoszę braku myślenia.Dla mnie
                                myśli się tylko mózgiem !!! A nie inną częścią ciała. Dotyczy to zarówno Kobiet
                                jak i mężczyzn.
                                Pozdrawiam tych, którzy uwielbiają rządać zamiast myśleć.
                                • antomas Re: Grodkowska 6 12.08.05, 08:28
                                  Może i rozmawiasz w dwóch językach ale na pewno polska pisownia jest dla Ciebie
                                  obca. Serwbud ma wiele na sumieniu a jeśli uważasz, że wszystko jest cacy to
                                  Twoja sprawa. Niech poprawią to co jest do poprawienia, oddadzą mieszkańcom i
                                  podwykonawcom pieniądze, przekażą blok do spółdzielni i dopiero wtedy będzie
                                  wszystko ok. Póki co nie jest i tyle. A może pracujesz w Serbudzie?
                                  • Gość: Kama II Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.08.05, 10:04
                                    Literówki robi wiele osób. Jak przeczytasz uważnie wypowiedzi znajdujące się
                                    chociażby na tym forum to się o tym przekonasz. Każdy się musi rozliczyć z tego
                                    co robi. Nie tylko Serwbud. My wszyscy także. Bardzo się cieszę, że mamy
                                    liczniki. Każdy będzie płacił za to co zużyje. Zniknie problem ryczałtów.
                                    A tak na pocieszenie. To mieliśmy szczęście kupując mieszkania w tym budynku.
                                    Obecna średnia cena metra kwadratowego w Warszawie wynosi 4,5 tys. pln. wg
                                    danych GUS.
                                    Nie, nie pracuję w Serwbudzie ani w budownictwie.
                                    Pozdrawiam
                            • Gość: Kama II Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.05, 11:42
                              Witam wszystkich,
                              Moim zdaniem najpierw trzeba sie zastanowić a potem się złościć. Energia jest
                              rozliczona od momentu założenia liczników ! My wprowadziliśmy się dopiero w
                              drugiej polowie czerwca a płacimy koszty ogólne od połowy kwietnia czyli od
                              chwili podpisania protokolu. I kto tu jest poszkodowany ? Czyli placilismy za
                              tych, ktorzy już tu mieszkali. Jestem bardzo zadowolona, ze teraz każdy będzie
                              placił za to, co sam zużył ! Spójrzcie na liczniki energi, które są na klatkach
                              schodowych i zobaczcie jak różne jest jej zuzycie przez poszczególnych
                              lokatorów.
                              Ja nie potzrebuję płacić żadnemu prawnikowi. Liczniki są bardziej wiarygodne.
                              Pozdrawiam wszystkich
                              • antomas Re: Grodkowska 6 10.08.05, 12:32
                                Skoro się wprowadziliście to wcześniej wykańczaliście mieszkanie i za to
                                płaciliście ryczałt. Od tej pory będziecie płacić podwójnie w ryczałcie i po
                                odczytaniu liczników. W ryczałcie płacicie też za wodę za którą pewnie i tak
                                nas rozliczą - bo jak powiedziała mi pani z księgowości kier. bud K. nie
                                przewidział, że Serwbud dostanie faktury za media!!! A tym czasem dopóki nie
                                wyczerpie mi się nadpłata to mieszkanie na budowie mi pasuje bo to jedyny
                                sposób odzyskania od S... pieniędzy. Pozdrawiam i życzę przyjemnego
                                mieszkania.
                                • Gość: Kama II Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.05, 13:18
                                  A Wy urządzaliście się wcześniej, a potem korzystaliście z mediów w większym
                                  stopniu niż my nie mieszkając. Chociażby produkowaliście śmieci, korzystaliście
                                  z wind itp, itd.. Za ogrzewanie też płaciliśmy wszyscy. Chałupę trzeba ogrzewać
                                  czy się w niej przebywa czy nie. Klatki też były oświetlane, ochrona też była.
                                  Wg mnie energia elektryczna była płacona ryczałtem do czasu zamontowania
                                  liczników przez Stoen.
                                  My mamy już wszystko rozliczone z Serwbudem. Rozliczyliśmy się jeszcze przed
                                  wprowadzeniem. Otrzymaliśmy wszystkie faktury : i te z nadpłatą i te do zapłaty
                                  za roboty dodatkowe. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy mają taki problem.
                                  A liczniki na wodę są i na pewno będziemy rozliczani wg nich. Tak jak
                                  wspomniałam wcześniej przyjrzyjcie się licznikom elekt. Są tak duże różnice w
                                  zużyciu energii. U mnie na piętrze jest jeszcze nie zasiedlone mieszkanie i
                                  licznik to wyraźnie wykazuje. Prawie nie ma zuzycia energii. A slychać, że sie
                                  urządza po głośności pracującej wiertarki i innych urządzeń.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: sąsiadka Re: Grodkowska 6 IP: *.crowley.pl 10.08.05, 14:27
                                    To fakt że czesć osób mieszkała dużo wcześniej. Ale za coś ten ryczałt
                                    płaciliśmy. W protokole zapisane było ze za prąd, wodę i tp. Zgodnie z
                                    informacją przekazaną przez osobę która podpisala protokół ze strony Serwbudu w
                                    momencie przejecia bloku przez spółdzielnię miał nastąpić odczyt zużycia
                                    liczników i od tego momentu mieszkańcy mieli płacić sami za siebie. Serwbud
                                    przekazanie budynku przedłuża, coraz więcej osób sie wprowadziło i w tym
                                    dopiero momencie zauważył ktoś z firmy, iż przestaje to być dla nich zyskowne
                                    bo ludzie już mieszkają, zużycie prądu jest coraz większe wiec odkręcają sprawę
                                    opłaty ryczałtowej na której to opłacie zgodnie z moich wyliczeń ( w przypadku
                                    mieszkana tylko niewielu osób a opłacania przez wszystkich którzy odebrali
                                    klucze) Serwbud nieżle wychodził. Jak płacisz czynsz do spółdzielni to zawarte
                                    są w nim jakieś opłaty remontowe, eksploatacujne a tak płacąc ponad 200 zł
                                    okaże sie ze nie ma w tym nic bo już otrzymaliśmy fakture za prąd no i jeszcze
                                    zostanie rozliczona woda. Ponadto faktura za prąd zawiera zużycie od samego
                                    początku, najprawdopodobniej jest to to co ja zużylam ale pewności nie mam bo
                                    odczytu nie było, natomiast na fakturze jest napisane że jest to zużycie chyba
                                    od 16 kwietnia - niby skąd ta data ?
                                    • Gość: Kama II Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.05, 17:13
                                      Podkreslam, ja sprawdzilam liczniki na swoim pietrze. Sprowadzilismy sie na to
                                      pietro jako ostatni. I faktycznie nasz stan licznika wskazuje na to. Jest
                                      jeszcze ten niezamieszkaly lokal. I tam zużycie pradu jest minimalne. Czyli wg
                                      mnie ta faktura opiewa tylko na to zuzycie energii od chwili włączenia
                                      liczników. Zresztą, nie wiem jak Ty ale ja otrzymałam jako załącznik fakturę ze
                                      STOEN. Mój licznik został włączony 13 kwietnia br. A ja podpisałam płacenie od
                                      15 kwietnia. I zapłaciłam. Może masz i rację, że płacimy podwójnie. My też
                                      płaciliśmy ten ryczałt 200 PLN/miesiąc plus VAT. Wydaje mi się, że można to
                                      spokojnie wyjaśnić z Serwbudem. Jak będę miała chwilkę czasu to się do nich
                                      wybiorę i zapytam jak to jest. Do tej pory zawsze udzielali mi sensownych
                                      odpowiedzi. A nawet przedstawili mi dokładny wykaz prac dodatkowych i tzw
                                      zaniechanych przez nas. No i właśnie na tej podstawie rozliczyłam się z nimi co
                                      do grosza. Może Wy też tak musicie zrobić. Chyba nie chodzi nam o to aby się
                                      kłócić i denerwować ale o to aby załatwić sprawę rzetelnie.
                                      Pozdrawiam wszystkich
                                      • Gość: xyz Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 19.08.05, 11:59
                                        ciekawe czy prezesi Serwbudu pojawią sie na spotkaniu....Bo mam nadzieję, że
                                        dowiemy się wreszcie paru rzeczy konkretnie.
                                        pozdrawiam sąsiadów
                                        • Gość: marekrafal trzepak IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.05, 22:31
                                          Sluchajcie, czy ktos widzial na terenie naszego podworka trzepak do dywanow???
                                          Przeciez kazdy z nas ma przynajmniej jeden dywan i musi go raz na rok
                                          wytrzepac, no nie?!
                                          pozdrawiam wszystkich posiadaczy dywanow
                                          • Gość: mmm Re: trzepak IP: 212.64.224.* 23.08.05, 11:31
                                            polecam odkurzacz!
                                          • Gość: xxx Re: trzepak IP: *.aster.pl 23.08.05, 13:13
                                            Po co trzepak??? dobry odkurzacz i po sprawie. Nie chciała bym mieć trzepaka
                                            pod swoim oknem.... a i tak mi to nie grozi:)Pozdrawiam posiadaczy odkurzaczy:)
                                            • Gość: Tym Re: trzepak IP: 212.160.127.* 23.08.05, 17:30
                                              Trzepak jest na ulicy Budy, chociaz to kilka krokow od nas. Jezeli komus
                                              potrzebny to bardzo dobrze.
                                              Ja tam uwazam, ze bardziej przydalaby sie jakas hustawka dla dzieci czy chociaz
                                              laweczka. Oczywiscie na pewno odezwie sie kilka osob, dla ktorych sa to zbedne
                                              rzeczy, ale trzeba raczej myslec o ogole a nie tylko o sobie. No nie?
                                              • Gość: xxx Re: trzepak IP: *.aster.pl 24.08.05, 00:10
                                                za ławeczką jestem jak najbardziej:)
                                                • Gość: xyz Re: trzepak IP: 212.160.156.* 24.08.05, 17:08
                                                  a ja bym najpierw chciała śmietnik :)
                                                  ale może się czepiam....
                                                  • Gość: ... Re: trzepak IP: *.aster.pl 24.08.05, 23:07
                                                    Też jestem za śmietnikiem :). Pozdrawiam Sąsiadów
                                          • marekrafal glosna winda 31.08.05, 21:18
                                            Dobry wieczor,
                                            Czy wam tez przeszkadza halasujaca winda?
                                            Mieszkamy w klatce II i jak bardzo pozno wieczorem lub wczesnie rano jest
                                            bardzo cicho i nie slychac pomruku miasta, to slychac kiedy winda rusza i kiedy
                                            sie zatrzymuje. Trudno to nazwac halasem - na pewno nie da sie tego zmierzyc w
                                            decybelach - ale dzwiek jest na tyle glosny, ze zauwazalny. Jak go okreslic?
                                            Jak gdyby taki jakis bulgot lub mlask :-) Sam nie wiem jak okreslic ten dzwiek.
                                            Ale jest dosyc meczacy.
                                            Uwazam, ze z nowej windy cichobieznej tak renomowanej marki jak Kone nie
                                            powinien sie wydobywac zaden dzwiek - przeciez jest to winda cichobiezna. Moze
                                            jest to kwiestia regulacji. Sam szyb windy byl wyciszany welna mineralna od
                                            srodka, ale byla to robota glupiego; przynajmniej u nas nic to nie pomoglo.
                                            A moze ja sie po prostu czepiam...

Pozdrawiam sasiadow - marekrafal
                                            • Gość: czarek_spod_36 Re: glosna winda IP: *.heidelberg.com 01.09.05, 11:00
                                              Witam,
                                              problem halasu jest chyba wiekszy niz glosnosc zrodla halasu. Ten budynek jest
                                              niesamowicie akustyczny. Wieczorem, jak jest cicho i usypiam dziecko, slysze
                                              bardzo duzo dzwiekow z roznych czesci budynku. Nie sa glosne, natomiast "niosa"
                                              sie bardzo. Dosc glosne sa dzwieki zwiazane z rurami z woda. Jak ktos z
                                              sasiadow puszcza wode, to slychac to wyraznie. No i z kominow slychac wrony,
                                              tramwaje (z dywizjonu 303) albo wiatr (jak wieje mocniej).

Pozdrawiam
    • Gość: Creaks Re: Grodkowska 6 IP: *.acn.waw.pl 01.09.05, 19:55
      Czy coś wiadomo już w temacie oddania budynku do SW i pozwoleniu na zasiedlenie?
      • betka21 Re: Grodkowska 6 06.09.05, 12:40
        Mam prośbę, wiem, że wczoraj odbyło się spotkanie z przedstawicielami
        spółdzielni oraz developera, ja niestety nie mogłam w nim uczestniczyć, czy
        ktoś mógłby mi powiedzieć, czy coś zostało ustalone i czy podjęte zostały
        jakieś kroki odnośnie naszej sytuacji:)
        Pozdrawiam
        sąsiadka
        • Gość: dominos Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl 08.09.05, 20:49
          wiadomo że faktury za energię są niezgodne z umową i nie musisz za nie płacić.
          wiadomo również że będą dwa :) akty notarialne niestety nikt nie wie kiedy.
          może za miesiąc. czekają na dokumenty.
          • Gość: dominos Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl 08.09.05, 20:52
            aha. w/g mnie wszyscy są mało kompetentni, mizerna jest komunikacja między
            serwbudem i spółdzielnią............ i trwa spychologia stosowana.....
            • betka21 Re: Grodkowska 6 08.09.05, 22:11
              dzieki sliczne za informacje:) te faktury za energie to faktycznie niezly
              przekret. no i jeszcze te dwa akty notarialne, czy to jest pewne? a jeszcze czy
              było cos na temat decyzji o zasiedleniu? boje sie, ze do konca roku to oni sie
              nie wyrobia:( a wy jak uwazacie, czy sa jakiekolwiek szanse na podpisanie aktu
              notarialnego do konca roku, bo ja juz nie wiem co myslec.
              • Gość: xxx Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl 09.09.05, 08:48
                Realnie patrząc sądze ze się nie wyrobią do końca roku. Bardzo intryguje mnie
                rozwiązanie jakie ma przedstawić SERWBUD, kompensujące nam 9 m-cy opóźnienia (
                w tej chwili).
                • Gość: lilili AKUSTYKA!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.05, 10:36
                  Mieszkam na osiedlu Bemowo Centrum II i mam serdecznie dosyć. I to po 2
                  latach...
                  Oczywiście 'przeboje' z Serwbudem i S-pnią podobne - tj. akty notarialne po ok.
                  roku, garaż rok spóźnienia itd.
                  Najgorsze to akustyka. Jeżeli komuś przeszkadza kolej, winda, lecąca woda w
                  rurach - szczerze i bez żadnej złośliwości radzę wyprowadzić się. Ja gdybym
                  wiedziała to bym wyprowadziła się - niestety za późno...
                  A więc przygotujcie się na to, że będziecie słyszeć:
                  1. rozmowę sąsiadów zza ściany (tak ROZMOWĘ!!!!)
                  2. szczekanie psa
                  3. sufit będzie się Wam trząsł jak sąsiad z góry włączy pralkę
                  4. będziecie wstawać o tej porze co sąsiedzi
                  5. stękania i jęki sąsiadki w trakcie uprawiania seksu (być może w odpowiedzi
                  na zwrócenie uwagi sąsiadowi usłyszycie - uwaga cytat ->> to jest moja
                  narzeczona, bo mi się dobrze ją pie.. >> - bez komentarza...
                  6. trzaskanie drzwiami obojętnie czy jest 6 rano czy 2 w nocy. U nas to
                  standard - ponoć drzwi są wypaczone (moje akurat nie), więc trzeba je mocno
                  dociskać, ale po co skoro mozna je zamknąć ('z rozpędu'), a że sąsiadowi prawie
                  obrazy ze ścian spadają to co to kogo obchodzi...
                  Generalnie jak usłyszycie jakiś hałas typu głośna muzyka, wiertarka to nie
                  będziecie wiedzieli skąd dochodzi - tak się niesie - trzeba wyjść z mieszkania
                  i stanąć komuś na wycieraczce.
                  Każdy robi co chce i co najgorsze kiedy chce... Coś takiego jak cisza nocna 22-
                  6... nie rozśmieszajcie mnie!
                  Lepiej mi było w wielkiej płycie (tyle, że ciaśniej)
                  • Gość: C Re: AKUSTYKA!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 17.09.05, 20:12
                    Ehh szkoda odpowiadać na tego typu posty ale powtórze to co sama napisałas:
                    WOLNOĆ TOMKU W SWOIM DOMKU !!!!
                    Przxeszkadza Ci, że sąsiad trzeska? Sledzisz sasiadów, ktorzy wierca w
                    scianach??, Ktos uprawia sex w mieszkaniu obok? Moze takze powinnas lub powies
                    sobie koc na scianie. JEZU !!! poprostu smiac mi sie chce jak widze takie posty.
                    Wracaj do swojego mieszkania w wielkiej plycie (przypomina mi to narzekania
                    starej baby, ktora ze wzgledu na halas, bo ktos obok trzasnal drzwiami, z
                    balkonu rzuca jajkami, ziemniakami tudziez kapciami) :)
                    Znajdz sobie faceta to bedzie chodzil i uciszal niegrzecznych, trzaskajacych
                    drzwiami i uprawiajacych sex z narzeczonymi Sasiadów.
                    Wstyd :)

• Gość: lilili Re: AKUSTYKA!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.05, 12:11
                      Zapomniałam napisać, że jeszcze przeszkadzają mi grile na balkonach...
                      Sex uprawiam z MEZEM, jakoś nikt z sąsiadów nie zwrócił mi uwagi.
                      Oboje z mężem pracujemy po 10-12 h/dobę i jak wracamy do domu to chcielibyśmy
                      mieć spokój. Nikomu nie zwracam uwagi (raz to uczyniłam).
                      Jednorazowo 'wyśledziłam' sąsiada, który to swoim wierceniem wiertarką o 24
                      regularnie mnie budził. Uwagi nie zwróciłam, mam nadzieję że się opamięta.
                      Tiaaa... Strasznie to dziwne, że ktoś w godzinach 22-6 chce mieć ciszę.
                      Sam(a) wracaj do swojej klity w wielkiej płycie - swoim postem dałeś(aś) do
                      zrozumienia jak bardzo zżera Cię zazdrość.
                      Może my z mężem zrobimy imprezkę na swoich 85 m2 - zaprosić można dużo ludzi -
                      taki metraż...
                      A tak poważnie. To istnieje coś takiego jak kultura osobista czy po prostu
                      normalna ludzka przyzwoitość, ale co ja robię - z BURASEM rozmawiam o kulturze
                      i dobrych manierach...
                      'Wolnoć Tomku w swoim domku' powiadasz. Na takich jak ty też są sposoby.
                      Policja, Sąd Grodzki - nie zarobisz na kary! Powodzenia życzę w zakłócaniu
                      ciszy sąsiadom - może jak ty będziesz potrzebować ciszy to wtedy odwdzięczą ci
                      się 'pięknym za nadobne'. Życzę ci tego z całego serca!
                      ŻENADA
                      • Gość: C Re: AKUSTYKA!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 18.09.05, 21:26
                        "Sex uprawiam z MEZEM, jakoś nikt z sąsiadów nie zwrócił mi uwagi" - trudno,
                        kazdy go uprawia jak potrafi.
                        "Sam(a) wracaj do swojej klity w wielkiej płycie - swoim postem dałeś(aś) do
                        > zrozumienia jak bardzo zżera Cię zazdrość." Napewno nie użyłem wyrażenia
                        "KLITA" może tak nazywasz mieszkania w swoim bloku z Wielkiej Płyty, może się
                        nie znam :) Oczywiście, że Ci zazdroszczę. Zawsze chciałem mieszkać na 20
                        piętrze wielkiego mrówkowca ze zsypem na piętrze :)
                        "Może my z mężem zrobimy imprezkę na swoich 85 m2 - zaprosić można dużo ludzi -
                        > taki metraż..." wyszła słoma z butów, ale można się było tego spodziewać po
                        Twoich wypowiedziach.

Podsumowanie:
                        Widać za dużo problemów na głowie, sex nie taki jaki by się chciało może
                        psycholog pomoże. Opowiesz mu wtedy jak to straszne mieszkać w bloku jakże innym
                        od dotychczasowego i jak źle Ci po przeprowadzce.

• Gość: Pusia Re: AKUSTYKA!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 18:17
                          Moi drodzy,
                          Mieszkanie w zbiorowym bloku czy apartamentowcu jest dla ludzi kulturalnych. I
                          to my tę zbiorowość tworzymy. Mamy to, co zrobimy. My wszyscy, my mieszkancy.
                          Ja też słyszę kłótnie sasiadow, wrzask dzieci i to z dwóch pięter niżej (ci
                          pode mną nie mają dzieci). Szczęście, że obok mnie mieszkają kulturalni ludzie.
                          Motto : Nie rób drugiemu, co tobie niemiłe.
                          A wszystko będzie dobrze.
                          Pozdrawiam wszystkich
    • Gość: xxx Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl 28.09.05, 17:34
      26-09-05 wydano pozwolenie na użytkowanie
    • Gość: gość Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.05, 21:30
      Czy ktoś z sąsiadów orientuje się, czy w naszym bloku jest lub będzie
      podłączona TP-sa ???
      • Gość: xyz Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 29.09.05, 10:59
        z tego co wiem, to nie ma takiej możliwości :(
        • Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 06.10.05, 13:38
          Z dobrze poinformowanych zrodel dowiedzialem sie ze Tepsa bedzie podlaczano ale
          najwczesniej na koniec roku. Poczatkowo tez dostalem pismo ze nie ma takich
          mozliwosci ale przez kontakty prywatne dowiedzialem sie od kogos wyzej
          postawionego ze przylacze bedzie. Mam tylko nadzieje ze nie bedzie sie to
          przeciagac tak jak oddanie bloku.

Pozdrawiam
          • Gość: Oliwka Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.05, 19:59
            witam,

ja co prawda nie posiadam mieszkania w waszej inwestycji ale chcialabym
            dowiedziec sie czegos wiecej o serwbudzie i sm wola.maja budowac budynek
            mieszkalny w poblizu ursynowa za miare rozsadna jak na ta okolice cene.
            Prosze o jakiekolwiek info czy warto sie interesowac tym developerem. Wy macie
            pewnie już jakies dośwaidczenie a z tego co tu czytam to sie coraz bardziej do
            nich zniechecam. czy jest az tak zle? bardzo mi zależy na waszych opiniach

pzdr.
            Oliwka
            • Gość: animal Re: Grodkowska 6 IP: *.pg.com 07.10.05, 11:38
              dzis zona probowala sie zameldowac-nadal nie jest oddany budynek......

pozdrawiam
              • Gość: rilla Re: Grodkowska 6 IP: *.polskieradio.pl 07.10.05, 13:27
                Kiedy będziecie mogli parkować w garażu? Czy macie pozwolenie na uzytkowanie
                budynku i czekacie już na podpisanie aktów?
                • Gość: kika Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 07.10.05, 14:41
                  a żebyśmy to wiedzieli....
            • Gość: haway Re: Grodkowska 6 IP: *.sita.aero 14.10.05, 11:41
              ja slysze klutnie sasiedzka za sciana, muzą zagluszam.
              • Gość: gość Re: Grodkowska 6 IP: *.man.polbox.pl 14.10.05, 16:47
                kłótnia - tak jest poprawnie
                • Gość: gość Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.05, 22:02
                  Witam,
                  czy ktoś z sąsiadów już się zameldował???
            • Gość: Pusia Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 17:37
              Jestem członiem SM WOLa od ponad 20-tu lat. Jak do tej pory nie mogłam na nich
              specjalnie narzekać i dlatego zdecydowaliśmy się przeprowadzić do nowego
              budynku, także administrowanego przez SM Wola. Czynsze są rozsądne. Np za 64m
              placiliśmy 360 mpln + 66 pln za fundusz remontowy. Dla porównania moi rodzice w
              tzw. wspólnocie za 47 m kw. płacili wiecej o 200 pln. Mam nadzioeję, że ta
              tendencja się utrzyma na Grodkowskiej. Na temat Serwbudu niewiele mogę
              powiedzieć. Osobiście, nie miałam i nie mam do nich pretensji. Rozliczyłam się
              z nim bez problemu. Nie wiem jak inni. Zresztą radzę Ci przyjechać na Bemowo i
              popatrzeć jak wygląda. A może sobie porozmawiasz ze starymi mieszkańcańcami.Oni
              wiedzą więcej.
              Pozdrawiam wszystkich
    • Gość: gość Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 19:29
      N
    • Gość: GOŚĆ Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.05, 19:30
      No i co wind nie mamy.... To tak na pamiątkę od Serwbudu
      • Gość: xyz Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 27.10.05, 08:56
        tylko trzeba mieć nadzieję, że to ostatnia pamiątka...
      • marekrafal Re: Grodkowska 6 27.10.05, 16:00
        Witam ponownie sasiadow,
        Z tymi windami to skandal! Co nas mieszkancow obchodzi, ze ktos cos tam im nie
        zaplacil, jezeli my wszystko placimy w terminie. Wylaczanie windy to jest
        dzialanie bezprawne. Oni nie moga nas w ten sposob karac, w bloku mieszkaja
        osoby starsze i chore na serce i jezeli chca to sie moga procesowac ze
        spoldzielnia lub z tym serwbudem, a nie stosowac takich prostackich prostackich
        trickow wzgledem bogu ducha winnych mieszkancow. Nie jest skandalem, ze serwbud
        czy tez spoldzielnia im nie zaplacila, ale skandalem jest to, ze oni w ten
        sposob do tego podchodza!!! To co, znaczy sie, ze jak im serwbud bedzie zalegal
        z platnosciami przez kolejne miesiace, to przyjada i nam windy zdemontuja? I to
        sie nadaje do prasy. Ciekawe czy do standardowych posuniec firmy kone w takich
        wypadkach nalezy wylaczanie wind? Bylem na forum grodkowska 6, ktos tylko
        stwierdzil malo filozoficznie - znow nam winde wylaczyli. Ludzie czy to wszystko
        na co nas stac? Oni nas traktuja jak petakow, a my bedziemy sie na to godzic !?!?!?
        Z powazaniem - marekrafal
        • Gość: C Re: Grodkowska 6 IP: *.acn.waw.pl 27.10.05, 18:26
          Popieram w 100%. Nie moze byc sytuacji takiej, ze to uzytkownicy dostaja po rekach za bledy Wykonawcy. Z tego co wiem (od Ochroniarzy) Spółdzielnia zajeal sie tym problemem jednak nie wiadomo kiedy winy beda dzialac
          Granda i skandal. A jak Serwbud nie placi za prad, wode to co tez nam wylacza?

• Gość: Pusia Winda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.05, 20:58
            Ja też Was popieram. Windy dalej nie dzialaja. Moim zdaniem sprawy na linii
            Serwbud-KONE nas, jako użytkowników, nie powinny interesować. W końcu KONE to
            firma z renomą ! Powinna brać pod uwagę tzw. ryzyko handlowe i jednocześnie nie
            obciążać nimi nic niewinnych lokatorów. No,a jaki my mamy wpływ na niesolidnych
            partnerów handlowych ? Wg mnie żaden. Są sądy i jakieś tam windykacje dłógów.
            Ale my, mieszkańcy nie mamy na to wpływu.
            Pozdrawiam
            • Gość: Pusia Re: Winda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.05, 21:05
              Autokorekta
              Dług a nie dłóg !!!
              To z powodu przemęczenia. W końcu windy nie działają. A zkupy nosić trzeba.
              Pozdrawiam

• Gość: dominos111 lepiej to niz ogrzewanie ;)....................... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.05, 21:47
                swoją drogą nieługo pewnie nie wywiozą śmieci.....śmieci, wyłączą ogrzewanie,
                itd itd...a moja zona jest w ciazy i dla 'sportu' codzienie zasuwa na 6-te
                pietro(mam nadzieje ze nie urodzi po drodze). dobrze ze nie mieszkamy wyzej :).
                a smieci to chyba zaczne przez okno wywalac, bo taka dluga droga na dół,,,,,,,,,
                ale serwbud to i tak pewnie pikus w poruwnaniu do J W C.
                a tak na powaznie. Moze ktos powiedziec, czy jak ktos dzwoni to obraz w
                domofonie skacze? bo u mnie tak. chyba, że przyjdzie FACHOWIEC i bedzie chcial
                go wymontowac, bo serwbud nie zaplacil. to nie widze problemu. drzwi wejsciowe
                do mieszkania tez moge oddac, bo mi sie nie podobaja. a najlepiej niech
                wymontuja drzwi przeciwpozarowe, bo szalu dostaje jak moi ukochani sasiedzi z
                rozkosza codziennie rano z wielka delikatnoscia je zamykaja.
                czy naprawde rano nikt nie slyszy, ze one trzaskaja jak diabli?
                SA EXTRA.
                POZDRAWIAM
                • Gość: gość Re: lepiej to niz ogrzewanie ;).................. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.05, 23:09
                  Ja drzwi też słysze, niestety...
                  • Gość: animal Re: lepiej to niz ogrzewanie ;).................. IP: *.pg.com 28.10.05, 10:13
                    Mysle ze drzwi slyszy kazdy...na szczescie zarowno my jak i sasiedzi zamykamy (
                    a w kazdym razie staramy sie:-) delikatnie-chciec to moc! Pozdrawiam sasiadow z
                    II pietra!

Przemek
                    • Gość: dominos a wiecie ze juz jedna winda dziala:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.05, 16:15
                      pewnie serwbud zaplacil za jedna. chyba ze beda wlaczac po 15tej. Anioła tylko
                      brakuje z alternatywy4. :)
                      pozdrawiam sasiadów.
                      • Gość: Fusia Re: a wiecie ze juz jedna winda dziala:) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.11.05, 19:37
                        A ja tam jestem zadowolona. Być może Serwbud nie zapłacił Kone. Ale nie miał za
                        co im płacić.Zresztą nikt w dzisiejszych czasach się nie zabezpiecza choćby
                        gwarancją bankową.Teraz jeźdi jedna winda . Mieszkanie mam przy windzie. Jak ta
                        druga jeździła, to u mnie w domu bylo sŁychać start i hamowanie i hurgot
                        trzęsącej się kabiny. A teraz mam cicho, tak jak powinno być. Czyli Kone-
                        znakomicie reklamująca się firma - nie zrobiła, co miała zrobić( a może nie
                        wywiązała sę z kontraktu, który zawarła). Pozdrawiam
    • Gość: wspolokator Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.11.05, 21:14
      co tam u sasiadow?
      • Gość: sąsiadka Re: Grodkowska 6 IP: 217.17.47.* 04.11.05, 15:01
        Czy ktoś może mi powiedzieć jakie opłaty będa sieę wiązały z aktem notarialnym.
        Na jakie wydatki no i może wiecie już w jakim czasie trzeba sie szykować ?
        • Gość: Marzanna Re: Grodkowska 6 IP: *.chello.pl 05.11.05, 17:54
          Witam wszystkich sąsiadów. Jeszcze nie mieszkam na Grodkowskiej, ale bardzo
          interesuje mnie czy w budynku będzie TPsa, czy spółdzielnia wykupiła jakiś
          pakiet w Aster i ewentualnie jakie to programy, czy opłaca się oferta
          zintegrowana telefon, internet, telewizja w Aster? No i kiedy wreszcie podpiszą
          te umowy notarialne z nami, a może ktoś już taką umowę podpisał.Pozdrawiam
          wszystkich.
        • Gość: inka Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.11.05, 19:11
          Witajcie,
          wg informacji z biura naszego developera akty notarialne mają być podpisywane
          po 14 listopada, ale czy tak będzie to trudno powiedzieć:) Mam nadzieję, że do
          końca roku uda się podpisać te akty.
          Pozdrawiam:)
          • Gość: sąsiad Re: Grodkowska 6 IP: *.crowley.pl 08.11.05, 09:51
            Obawiam się że to kolejne obietnice... która szybko się nie sprawdzi. Co z
            windami, smietnikiem na swoim miejscu? Wie ktos może coś o tym
            • Gość: animal Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: *.pg.com 14.11.05, 11:33
              Oto artykul z Wyborczej:

"Przygotowywana jest nowa ustawa, która okazuje się zdecydowanie bardziej
              korzystna dla osób przymierzających się do zakupu mieszkania czy domu (zarówno
              na rynku pierwotnym, jak i wtórnym). Ustawa o kosztach sądowych w sprawach
              cywilnych (Dziennik Ustaw nr 167 z 2005 r.) ma wejść w życie z dniem 3 marca
              2006r. Wraz z jej wejściem w życie spadną koszta sądowe związne z
              przeniesieniem własności nieruchomości. Do tej pory cena wpisu do księgi
              wieczystej uzależniona była od wartości nieruchomości, natomiast od 3 marca
              2006r. opłata ma być stała dla każdej nieruchomości bez względu na jej cenę i
              wynosić ma 200 zł. Kolejną zmianą będzie wysokość opłaty za wpis hipoteki do
              księgi wieczystej. Od marca jego cena spadnie do 60 zł. Obecnie kredytobiorcy,
              którzy kupują mieszkania i domy z drugiej ręki płacą z tego tytułu nawet setki
              złotych. "Ci, którzy kupują je za kredyt bezpośrednio od deweloperów, są
              zwolnieni z opłaty sądowej za ustanowienie hipoteki" - dodaje Agnieszka Nachyła
              z Banku Millennium.

Biorąc pod uwagę powyższe, wiele osób może stanąć niedługo przed wyborem,
              czy podpisać umowę kupna w formie aktu notarialnego przed końcem roku, czy
              jednak poczekać kilka miesięcy aby zaoszczędzić na wydatkach. Bankowcy są
              zdecydowanie niechętni pomysłowi przekładania terminów tego typu zakupów,
              jednak wszystko wskazuje na to, że nie będą mogli temu zapobiec. Bank Millenium
              trzykrotnie przypomina swoim klientom o obowiązku dostarczenia aktu
              notarialnego we właściwym czasie. Teoretycznie w przypadku gdy kredytobiorca
              całkowicie ignoruje bank, istnieje możliwość wypowiedzenia umowy kredytowej.
              Jednak w praktyce okazuje się, że łatwo obejść tego typu konsekwencje
              wyjaśniając po prostu bankowi powód opóźnienia. Pytanie tylko czy w marcu, w
              związku z większą ilością chętnych na zakup nieruchomości, ich właściciele nie
              podniosą cen? Okazałoby się wtedy, że na czekaniu nie tylko nie
              zaoszczędziliśmy, ale i straciliśmy."
              • Gość: sąsiadka Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: 217.17.47.* 17.11.05, 14:14
                Czyli może warto sie wstrzymać i jeśli ktoś nie musi to nie umawiać sie na
                podpisanie aktu w tym roku. Poza tym dziwna sprawa bo w Serwbudzie Pani
                powiedziała iż opłata od czynności cywilno prawnych będzie wyniosila 1 % a z
                tego co wyczytałam w interniecie to jest to 2 % wartości nieruchomości,
                czyżbyśmy mieli jakąś zniżkę? Opłata za miejsce garażowe to ok. 550 zł.Może
                piszę głupoty bo w ogóle nie znam sie na tym temacie więc jesli ktoś się
                wstrzymuje z podpisaniem to niech sie odezwie, a jeśli podpisujecie w tym roku
                to dlaczego ?
                • Gość: xyz Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: 212.160.156.* 17.11.05, 15:54
                  akurat tym co powiedziała pani w Serwbudzie to bym się nie sugerowała....
                  • Gość: Kasia Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 21:18
                    Niepotrzebnie jesteś złośliwa. Kwota wyliczona mi przez przez p. Grabowską z
                    Serwbudu dokładnie zgadzała się z tym co zapłacilam u notariusza. Ja na Twoim
                    miejscu przyjrzałabym się działalności Spółdzielni.To jest państwo w państwie,
                    na każdy papierek, który maja sporządzić czeka sie tygodniami.
                    Osobiście podpisałam już akt notarialny z Serwbudem i jest to 1% wartości
                    mieszkania (do Urzędu Skarbowego), 0,5% taksy notarialnej minus zniżka
                    wynegocjowana przez Serwbud oraz około 87 zł wypisy. Garaż kosztował mnie około
                    532 zł z wypisami i vat. To wszystko.
                    Pozdrawiam sąsiadów.
                    • Gość: dominos111 ile wynosi taksa notarialna??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 21:38
                      moze mi ktos napisac ile kosztuje taksa notarialna?
                      • kacha_d Re: ile wynosi taksa notarialna??? 20.11.05, 23:26
                        Czy ktoś jeszcze podpisał akt notarialny?? A moze jest ktos kto musi tez
                        zalozyc hipoteke na mieszkanie?
                        pozdrawiam
                    • Gość: xyz Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: 212.160.156.* 22.11.05, 14:06
                      Nie jestem złośliwa, tylko wielokrotnie mi się zdażyło, że udzielone przez te
                      panie informacje mocno mijały się z prawdą...
                      • Gość: M Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: 212.160.172.* 23.11.05, 12:46
                        Szanowni sąsiedzi a co z nadal nie rozwiązaną sytuacją podpisywania dwóch aktów notarialnych (jeden z Serwbudem a drugi ze Spółdzielnią). Przecież to podwójne koszty - czy wszyscy planują zapłacić dwa razy za to samo?

Może ktoś mnie oświeci o co chodzi.
                        • Gość: xxx Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: *.crowley.pl 23.11.05, 13:42
                          Też mi sie to nie podoba . I jeszcze jedno, na zabraniu które mieło miejsce po
                          fakturach za prąd, dyrektor finasowy z serwbudu miał zaproponować mieszkańcom
                          rozwiązanie rekonpensujące opóźnienie w oddaniu budynku. Co z uruchomieniem
                          nadal nie działającej części wind? Czy może ktoś wie cos więcej na ten temat?
                          Może ma lepszy kontakt z serwbudem?
                        • Gość: sąsiadka Re: Lepiej sie nie spieszyc z aktem notarialnym IP: 217.17.47.* 25.11.05, 13:25
                          Jak to dwa akty notarialne ? Z czego to wynika?
    • Gość: sąsiad Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.05, 21:11
      Dla zainteresowanych-w najbliższy poniedziałek o godz. 19.30 planowane jest
      zebranie mieszkańców w sprawie aktów notarialnych, w garażu pod kl. III
      • Gość: gosc Re: Grodkowska 6 IP: *.chello.pl 27.11.05, 22:46
        Witam mieszkancow. Jestem zainteresowany zakupem mieszkania w tym bloku.
        Intersuje mnie 40-55m2, 2-3 pokoje (takze w stanie do wykonczenia).

Pozdrawiam

mail: 1st@gazeta.pl
      • Gość: xyz Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 29.11.05, 15:10
        Czy mogę prosić o przedstawienie relacji ze spotkania? Czy powzieliście jakieś
        postanowienia? Niestety nie mogliśmy być.
    • Gość: dagaaa Re: Grodkowska 6 IP: *.bayer.de 07.12.05, 12:19
      Witam, dowiedzialam sie dzisiaj w Serwbudzie, ze wstrzymane zostalo
      podpisywanie aktow (EKSPEKTATYW)!!! Dlaczego???, nie uzyskalam informacji,
      ale.. cos jest bledne, maja byc nowe wnioski.... nic konkretnego dlaczego.
      Serwbud ma ewidentnie jakies problemy...byc moze nie poplacil rachunkow
      podwykonawcom (czego dowodem jest chocby nie dzialajaca winda towarowa w III
      klatce)i dlatego wstrzymane zostaly wizyty u notariusza. LUDZIE!!! Czy wy sie
      nie boicie, ze jezeli to trwa w nieskonczonosc majatek nasz przejmie komornik!!!
      Moze ktos z Was ma jakies konkretne informacje.
      Dzwonilam rowniez do Spoldzielni WOLA i pani powiedziala mi, ze dokumenty
      zpowrotem znalazly sie u radcow prawnych, bo sa problemy z Serwbudem. Do
      dzisiaj rowniez nie moge odzyskac swoich pieniedzy za nadmetraz od Serwbudu.
      Nie moge rowniez podpisac aktu notarialnego ze Spoldzielnia Wola, bo dokumety
      ze srtony Serwbudu sa niewlasciwe!!!! Brzmi jak horror... co sie dzieje i co
      ukrywa Spoldzielnia.
      Prosze piszcie o wszystkim jezeli macie jakies newsy!! Przeciez to sa nasze
      mieszkania wlasnosciowe, a ekspektatywy - to nic nie znaczace dokumenty, ktore
      nie uprawniaja nawet do realizacji ksiazeczek mieszkaniowych! NIe sa rowniez
      zadnym dokumentem dla Urzedu Skarbowego!!! Nie mozna rowniez na ich podstawie
      rozliczyc odsetek od kredytu, a przypominam, ze tylko spisanie aktu koncowego
      do konca roku!!!! upowaznia do odliczenia odsetek od kredytu w przyszlym roku!
      Ponadto, ci ktorzy maja zaciagniete kredyty mieszkaniowe musza dodatkowo placic
      ubezpieczenie kredytu do momentu utanowienia ksiegi wieczystej!! To jednak jest
      rowniez dopiero mozliwe po podpisaniu aktu notarialnego koncowego.
      Brak mi slow, w jaki sposob jestesmy traktowani przez Serwbud i nie wiem juz co
      mam zrobic, aby odzyskac swoje pieniadze.
      Pozdrawiam
      • Gość: robi Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.05, 19:57
        jeżeli już podpisałaś ekspektatywę, to moim zdaniem Serwbud nie ma żadnych praw
        do ingerencji w sprawy pomiędzy Spółdzielnią a Nami. To że oni między sobą
        toczą jakieś walki w postaci przekazywania i oddawania dokumentów nie powinno
        Nas w ogóle obchodzić wszystkie te sprawy powinny być już dawno załatwione z
        chwilą oddania budynku do użytkowania. Moim zdaniem jest to mydlenie oczu i
        Spółdzielnia nie jest tu bez winy. Moim zdaniem My wszyscy którzy mamy
        podpisaną ekspektatywę powinniśmy zarządać od Spółdzielni pisemnego określenia
        konkretnego terminu podpisamia aktów notarialnych oraz wyjaśnienia zasad
        naliczania poszczególnych opłat wchodzących w skład czynszu oraz miejsca
        parkingowego, może warto byłoby to zrobić przed wystawieniem
        kolejnej "kosmicznej" faktury ???
        • Gość: dadaaa Re: Grodkowska 6 IP: *.bayer.de 08.12.05, 13:54
          wreszcie sie ktos odezwal. Zastanawia mnie fakt, ze tak malo ludzi sie
          interesuje losem swojego majatku. Czy Ty rowniez masz podpisana ekspektatywe?
          Moze nalezy zorganizowac kolejne spotkanie?
          Oczywiscie, ze warto bylby, aby SM Wola wyjasnila na jakich zasadach pobiera
          oplaty -np. za winde, ktora jest wylaczona. Uwazam, ze ta pozycja (choc drobna
          kwota) powinna byc skorygowana.
          Mam pytanie czy dostajecie (dostaliscie) juz zwrot pieniedzy za nadmetraz od
          Serwbud? A moze powinnismy wynajac adwokata, ktory wywalczy od Serwbudu zwrot
          kwot za nadmetraz wraz ze stosownymi odsetkami od poczatku roku!!!!!
          Osobiscie mysle, ze spraw, ktore tocza sie pomiedzy SM a Serwbudem, nie nalezy
          lekcewazyc, bo wlasnie to mydlenie oczu powoduje z niewyjasnionych przyczyn
          opoznienie podpisania aktow notarialnych. Mysle, ze nalezy pisemnie zarzadac
          okreslenia sie przez SM terminu podpisania aktow notarialnych.
          Najpierw trzeba zaplacic haracz w postaci 1000 PLN i wypelnic deklaracje
          czlonkowska, bez tego dokumentu SM nie podpisze z nami aktow. Ja dopelnilam
          tych formalnosci. Zgodnie ze Statutem SM, SM musi w przeciagu miesiaca od daty
          wypelnienia deklaracji przez czlonka podjac uchwale i wpisac go na liste
          czlonkow i dopiero wtedy mozna dalej wlaczyc o termin podpisywania aktu
          notarialnego. Ale dowiedzialam sie rowniez, ze dopiero gdy wiekszosc
          mieszkancow to zrobi SM podejmie taka uchwale. Nie ma juz szansy abysmy
          podpisali stosowne dokumenty w tym roku.
          Zwatpilam juz, czy SM naprawde dziala na nasza korzysc. Wystarczy tylko pojsc
          do ich biura i zobaczyc jak wystawnie jest ono urzadzone.... pytanie tylko za
          czyje pieniadze.......
          Pozdrawiam

• Gość: xxx Re: Grodkowska 6 IP: *.crowley.pl 08.12.05, 14:50
            Ja pieniądze odzyskałam juz bardzo dawno, w bardzo prosty sposób-ostatnia
            transze pomniejszyłam, a poźniej nie płaciła za ekspluatację aż sie wyrównało
      • Gość: Krzysiek Re: Grodkowska 6 IP: *.acn.waw.pl 08.12.05, 18:28
        Mocno się zaniepokoiłem Twoim listem i zadzwoniłem dzisiaj rano do Serbudu.
        Pani która odbiera telefony zdecydowanie zaprzeczyła, ze zostało wstrzymane
        podpisywanie aktów (ekspektatyw). Potwierdziła mi, że termin na który jestem
        umówiony jest ważny.
        Kto Cię poinformował o wstrzymywaniu podpisywania? Czy przesunięto Twój termin?

zdrowie
        k.
        • Gość: gość Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.12.05, 21:30
          Ja też dzwoniam i dowiedziałam się ze wstrzymanie podpisywania aktów jest tylko
          do końca tygdnia.
          • Gość: Krzysiek Re: Grodkowska 6 IP: *.acn.waw.pl 08.12.05, 21:34
            Ale mi powiedziano, że nie ma ŻADNEGO
          • Gość: Krzysztof Re: Grodkowska 6 IP: *.acn.waw.pl 08.12.05, 21:35
            Ale mi powiedziano, że nie ma ŻADNEGO wstrzymania podpisywania umów.

zdrowie
            k.
            • Gość: gość Re: Grodkowska 6 IP: *.crowley.pl 09.12.05, 09:39
              Jest to jedynie dowodem wiarygodnośći( a raczej jej braku) informacji jakich
              udziela SERWBUD. Mnie jeszcze interesuje problem nie działającej wciąż windy,
              ale na ten temat to tylko z prezesem -bo nikt nic nie wie, a najlepiej to
              naciskać na spółdzielnie- cytuje co mi powiedziano w Serwbudzie
          • Gość: dagaaa Re: Grodkowska 6 IP: *.bayer.de 09.12.05, 09:45
            Jak widac Serwbud klamie i podaje rozne wersje w zaleznosci kto dzwoni. Ja mam
            na szczescie juz podpisana ekspektatywe. Ale co z tego? Nie ma widokow narazie
            na podpisanie wlasciwych aktow notarialnych. Serwbud nie chce rowniez oddac mi
            pieniedzy za nadmetraz. Od kilku dni dzwonie i do Warszawy i do Serocka,
            rozmawialam z dyr. finansowym, ktory rowniez nie potrafi udzilic zadnej
            wiazacej odpowiedzi. Wszyscy lacznie z mila p. Ania w biurze i cala
            ksiegowoscia nic nie wiedza - odsylaja do prezesa, ale tego DRANIA - bo inaczej
            nie moge go nazwac - nie ma, nie mozna sie z nim spotkac, nie mozna rowniez
            otrzymac jego telefonu komorkowego. NIe mozna sie umowic na spotkanie... kolo
            sie zamyka. Ludzi piszcie jakie kwoty zalega wam Serwbud, dlaczego nie placi
            wykonawcom... dlaczego rok przeszlo musimy czekac na swoje pieniadze i na akty
            notarialne.
            • betka21 Re: Grodkowska 6 09.12.05, 10:15
              Masz racje, ja wlasnie uzyskalam informacje, ze jednak jest wstrzymane
              podpisywanie aktow, bylam umowiona na 15.12 i poinformowano mnie w biurze, ze
              sie do mnie odezwa i potwierdza, czy nadal jest aktualny ten termin. A na
              pytanie co jest przyczyna tego wstrzymania podpisywania aktow uzyskalam
              informacje,ze to jest wina spóldzielni, bo spóldzielnia chce, zeby byl
              podpisany jeden akt notarialny bezposrednio ze spoldzilenia (hahahaha i kto w
              to uwierzy. Po prostu PARANOJA!!
              • Gość: robi Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.05, 23:07
                Betka co Ty za głupoty opowiadasz, przecież już tyle osób podpisało
                ekspektatywę, więc nie ma takiej możliwości żeby w połowie zmieniali formę
                przekazywania własności /tzn. jeden akt ze spółdzielnią/
                • betka21 Re: Grodkowska 6 11.12.05, 09:41
                  to nie sa moje wymysly (glupoty jak mowisz); powtarzam tylko slowa, ktore
                  uslyszalam w biurze; a przyczyna wstrzymania podpisywania aktow moze byc inna,
                  ale jednak w celu zlagodzenia naszej reakcji (osob, ktore jeszcze nia podpisaly
                  pierwszego aktu)podano ten powod, a co bedzie dalej to sie okaze:)
                  • Gość: xyz Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 15.12.05, 14:01
                    Potwierdzam,
                    byliśmy umówieni na podpisanie, jednak Pani zadzwoniła odwołać, ponieważ "na
                    razie" podpisywanie aktów zostało wstrzymane, bo Ci ze Spółdzielni zdecydowali,
                    że będzie tylko jeden akt. Na pytanie, co z tymi co już podpisali, pani
                    powiedziała "nie wiem".
                    • Gość: Anka Re: Grodkowska 6 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.12.05, 16:50
                      Najserdeczniejsze zyczenia dla wszystkich sasiadow, oby nam sie dobrze
                      mieszkalo bez atrakcji ze strony spoldzielni i serwbudu.
                    • Gość: robi Re: Grodkowska 6 IP: 62.29.140.* 05.01.06, 11:41
                      Chciałbym podzielić się swoimi refleksjami odnośnie przygotowania się
                      Spółdzielni i Kancelarii notarialnej do podpisywania aktów które miało się
                      odbyć pod koniec grudnia dla niektórych zainteresowanych podpisywaniem. Według
                      Pań ze Spółdzielni rozmowy z kancelarią były prowadzone od początku grudnia i
                      miało zostać już wszystko wyjaśnione, natoniast kiedy Spółdzielnia przekazała
                      dokumenty do kancelarii pani Notariusz w rozmowie telefonicznej ze mną nie
                      wiedziała do końca o czym mówi, poinformowała mnie najpierw że będziemy płacili
                      wszystkie stawki aktu w 100 % bo tak mówię ustawy, następnie wyliczyła mi jakąś
                      chorą kwotę ustanowienia księgi wieczystej na 10 000 i 1/5 z tego to 2000 PLN i
                      w końcu powiedziała mi że nie wie czy w ogóle podejmą się oni podpisywania tych
                      aktów. Dalsze efekty znacie !!! Dla mnie to jakaś paranoja, może warto napisać
                      jakąś petycję do Spółdzielni z podpisami mieszkańców z pytaniem o dokładny
                      termin przystępienia do czynności przekazywania praw własności i zapoznaniem
                      się z projektem umowy notarialnej bo w inaczej będziemy czekać do nastepnej
                      zimy.
                      Poza tym warto moim zdaniem wystosować odpowiedniy list do administracji
                      osiedla Górce z praśbą o wyjaśnienie poszczególnych opłat wchodzących w skład
                      czynsz. Mam tu na myśli opłatę za miejsce postojowe 90 pln dla porównania w
                      innych spółdzielniach wynosi ona 35 pln, i za nieprawne ściąganie od nas tego
                      funduszu remontowego 33 pln który idzie na bieżące remonty bloków z lat 60
                      tych. Nie powinniśmy płacić tej opłaty do zakończenia okresu gwaracji.
                      Pojedynczo nic nie zdziałamy ale gdybyśmy się zebrali w większym gronie to może
                      przyniosłoby ty jakiś efekt. Co o tym sądzicie?
                      • Gość: Krzysztof Re: Grodkowska 6 IP: *.acn.waw.pl 07.01.06, 13:27
                        Masz rację, pani notariusz jest żenująca - nie dość że nie rozumie całej
                        sprawy, to jeszcze strasznie mamrocze przy odczytywaniu aktu. Naprawdę mogła by
                        wydać pare złotych na logopedę - zarabia przecież krocie!
                        Moje zdanie jest takie, że trzeba niestety zapłacić. Potem jeśli uda się
                        wydębić od Serwbudu zaświadczenie, że jest płatnikiem VAT od sprzedaży
                        ekspektatyw można bedzie próbować (oczywiście bez gwarancji powodzenia)
                        odzyskać z Urzędu Skarbowego zapłacony przy podpisywaniu aktu, jednoprocentowy
                        podatek PCC.

Co do czynszu, to 90 zł za garaż to dużo. Niektórzy moi znajomi płacą znacznie
                        mniej. W naszej Spółdzielni, to niestety norma. W domach przy Bolkowskiej
                        (naprzeciwko kościoła) opłata wynosi 100zł.
                        Fundusz remontowy jest ściągany, moim zdaniem, zgodnie z prawem - dlaczego
                        uważasz inaczej. To jest Spółdzienia i obowiązuje zasada solidarności. Teraz
                        płacimy na remonty innych, starych domów, a kiedyś inni dołożą się do remontu
                        naszego.
                        Jedyny sposób na płacenie tylko za siebie to wydzielenie się ze Spółdzielni i
                        założenie Wspólnoty. Mam nadzieję, że do tego w końcu dojdzie. Może niegłupio
                        by było gdyby udało się do wspólnoty wciągnąć dom naprzeciwko. Koszty np na
                        ochronę dzieliły by się na więcej lokali i byłoby taniej.

I pytanko lekkiego formatu na koniec. Dlaczego należy zamykać śmietnik na
                        klucz? W domach niestrzeżonych miało to sens - bezdomni i inni szperacze robili
                        straszny bałagan, ale u nas to moim zdaniem tylko utrudnienie. Jak uważacie?

zdrowie
                        k.
    • marekrafal Wesołych Świąt B.N. 25.12.05, 02:05
      Życzę wszystkim sąsiadom Wesołych Świąt,
      bo najważniejsze to dobrzy sąsiedzi :-)

• kacha_d Re: Wesołych Świąt B.N. 26.12.05, 22:08
        Co prawda Święta już się kończą ale...życzeń nigdy za wiele...spokojnych
        radosnych Świąt no i szczęśliwego Nowego Roku Wszytskim Mieszkańcom bloku
        Grodkowska nr 6
        • Gość: xyz akty notarialne i zebranie IP: 212.160.156.* 27.01.06, 08:43
          Widzę, że ten nasz wątek troszkę zanika.....
          Dlatego mam pytanie, czy wszyscy już podpisaliście akty notarialne ? Bo serwbud
          udziela informacji, że prawie wszyscy...
          I chciałam się zapytać, czy ktos może był na tym spotkaniu w sprawie autostrady
          i góry śmieci i ma jakies informacje na temat czy coś zostało tam ustalone ?
          Pozdrawiam sąsiadów.
          • Gość: xxx Re: akty notarialne i zebranie IP: *.crowley.pl 27.01.06, 10:06
            ja nie mam podpisanego aktu, Serwbud twierdzi ze pospisali prawie wszyscy....
            • betka21 Re: akty notarialne i zebranie 27.01.06, 13:18
              ja podpisalam, nie bylam na zebraniu i mam pytanie do osob, ktore podpisaly
              akt, czy czasami sie nie orientuja, czy na podstawie tego aktu bedzie mozna
              skorzystac z ulgi odsetkowej?
              • Gość: xxx Re: akty notarialne i zebranie IP: *.crowley.pl 27.01.06, 16:29
                Czy są już podpisywane akty ze spółdzielnią?
    • Gość: animal Co bylo na zebraniu? IP: *.pg.com 06.03.06, 09:56
    • Gość: 00 Re: Grodkowska 6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:02
      czy oni jeszcze gdzies buduja?
      • Gość: xyz Re: Grodkowska 6 IP: 212.160.156.* 28.03.06, 11:32
        www.serwbudsa.com.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka