Dodaj do ulubionych

Eko-Park vs. BRE Locum

IP: *.idea.pl 12.05.05, 22:01
Sa watki nt BRE - o dziwo - pozytywne. A ja bylem i pytalem i u dewelopera
powiedzieli, ze fundamenty owszem, staly w zimie w wodzie, ale - uwaga - TO
DOBRZE, BO NIE PRZEMARZLY! Kupujecie to? Ja nie kupilem. Nawet gdyby zalozyc,
ze woda oslonila beton przed mrozem, to woda byla tylko w srodku. A na
zewnatrz? Jakos nikt sloma nie okladal... Tym bardziej, ze ekspertyzy
fundamentow dokonywal jeden z Czlonkow Zarzadu dewelopera:)

Zdecydowalem sie na Eko Park. Ceny troche wyzsze, ale przynajmniej budowa
trwa bez przerwy - ogladalem Dziennik Budowy i przeczytalem wszystkie inne
dokumenty. I tu mam pytanie: Czy ktos negocjowal z nimi cene? Bo mi sie udalo
(jak na razie) urwac 2% ceny wyjsciowej. To podobno wszyskto, co moze dac
sprzedawca, w przyszlym tygodniu ide do Pani Prezes. Jezeli komus udalo sie
cos wiecej, to piszcie! Wy juz nic nie stracicie, a Blizniemu (czyli mnie:)
mozecie pomoc.

Dzieki i pozdrawiam wszystkich "Ekoparkowcow". I "Brelocumowcow" tez.

Antonio
Obserwuj wątek
    • Gość: hk Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: 194.7.233.* 13.05.05, 08:39
      nam sie udalo ok 1,5% tylko, sprzedawca mowil ze 1% to maksimum. daj znac czy
      Pani Prezes jest laskawsza. My chcielibysmy jeszcze wynegocjowac grzejniki w
      podlodze przy drzwiac balokonowyhc na cala sciane, bo zaplanowany grzejnik na
      scianie moze sie spelniac swojej funkcji przy duzych mrozach....tak nam
      powiedzieli budowlancy, ktorzy byli peni ze przy takiej duzej szklanej
      powierzchni grzejnik bedzie w podlodze... na razie konsultujemy
      • Gość: AMendosa Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.idea.pl 15.05.05, 19:30
        hk, nie myslalem jeszcze o grzejnikach. Jak bedziecie cos wiedziec wiecej, daj
        znac - zawsze razem latwiej bedzie negocjowac :)
    • Gość: ls Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: 217.153.132.* 13.05.05, 12:30
      Ja uzyskalem 2%. W zalezosci od tego z jakim sprzedawca rozmawialem byla to
      obnizka standardowa albo maksymalna do uzyskania. Probowalem wiecej ale sie nie
      udalo. Znajomy uzyskal 4% ale bylo to na poczatku 2003 roku (etap Quatro). Wtedy
      dobiegal konca dolek na rynku. Mieszkania nie schodzily i wszyscy deweloperzy
      byli sklonni do ustepstw. Nie widze na horyzoncie znowu takiej sytuacji, teraz
      ludzie znow kupuja miesskania na etapie dziury w ziemi.
      • Gość: AMendosa Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.idea.pl 15.05.05, 19:38
        ls, dzieki za dobre wiesci! Skoro w Quatro mozna bylo tyle znegocjowac, w
        Serenacie też się uda:) Jasne, ze nie mozna porownac sytuacji teraz do tej na
        pocz 2003, ale warto sprobowac. 4% obnizki, to juz garderoba gratis :)
        Mozesz zdradzic, kto Cie obslugiwal?
        • Gość: ls Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: 217.153.132.* 16.05.05, 14:20
          Tego znajomwego, ktory uzyskal 4% obslugiwala jedna ze sprzedawczyn, on nie
          pamietal jej nazwiska. Ja probowalem uzyskac cos ponad 2% ale mi sie nie udalo.
          Powodzenia.
          • Gość: KK Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: 193.111.233.* 17.05.05, 17:32
            A możecie podzielić się nazwiskami obsługujących Was sprzedawców? Ja
            rozmawiałem z Leszkiem Chłudą. Jest ok, pomaga wyjaśnić wątpliwości - nie ma
            się do czego przyczepić. Polecam.
            • Gość: twolek Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.aster.pl 17.05.05, 21:16
              Mnie na Bolero tez udalo sie zejsc o niecale 1,5% w listopoadzie. A obslugujacy
              mnie od poczatku Pan Leszek Ch. jest faktycznie OK - bardzo pomocny, jak
              dotychczas. Rowniez polcam.
    • Gość: Kia Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.rodamco.pl 18.05.05, 17:24
      Ja kupowałam kiedy w budynku były już tylko 3 wolne mieszkania, więc co do ceny
      nie chcieli w ogóle negocjować. Na szczęście miałam cenę w dolarach, a akurat
      zaraz po kupnie dolar zaczął spadać, więc i tak wyszłam na swoje.
      • Gość: KK Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: 193.111.233.* 19.05.05, 17:40
        Jak to "wyszłaś na swoje"? Jeżeli zarabiasz w PLN, to kupiłaś mieszkanie,
        którego cena była wyrażona w USD w najgorszym momencie. Gdybyś kupiła później,
        a cena w USD była stała, to zapłaciłabyś mniej w PLN:) Chyba, że kredyt też
        wzięłaś w USD - w takiej sytuacji zarabiasz na kredycie. Jeżeli kredyt wzięłaś
        w innej walucie, na zmianie kursu i tak straciłaś. A jeżeli zarabiasz w USD,
        nie straciłaś na cenie mieszkania, ale za to tracisz przy każdej wypłacie.
        Mam nadzieję, że nie popsułem humoru?
        KK
        • Gość: ls Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.eranet.pl 20.05.05, 13:12
          Cena jest przeciez stala w USD. Jezeli umawiasz sie na stala cene przy kursie
          1USD = 4PLN a on spada do 1USD = 3PLN to znaczy, ze musisz wplacic o 25% mniej
          PLN nie wazne w jakiej kwocie bierzesz kredyt czy tez finansujesz ze srodkow
          wlasnych o ile tylko nie trzymasz tych srodkow wlasnych w USD.
          • Gość: KK Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 23:00
            Jeżeli W TRAKCIE KUPNA USD tanieje, masz rację. "W trakcie", czyli pomiędzy
            momentem podpisania umowy, a wpłatą ostatniej raty ceny. Ale Kia napisała,
            że "PO KUPNIE" USD zaczął spadać. A więc rozumiem, że wpłaciła max w PLN, a
            potem ewentualnie mogła zrezygnować z transakcji, albo odsprzedać mieszkanie o
            25% taniej.

Strzałka.

KK
            • Gość: ls Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.eranet.pl 23.05.05, 11:11
              Eko-park rozliczal sie w dolarach tylko dla inwestycji jeszcze nie skonczonych.
              Przeszedl na Euro z USD na jesieni w 2004. Stad zakup w USD byl mozliwy tylko
              do jesieni 2004, przy czym cena byla ustalona na stale w USD a wplaty w ratach
              od podpisania umowy do odbioru. Przy spadku dolara ponizej kursu z dnia
              podpisania umowy mieszkanie robi sie tansze szczegolnie gdy ktos osiaga dochody
              czy tez ma oszczednosci w PLN.
              • Gość: Domeni Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.riz.pl 23.05.05, 13:11
                Gość portalu: ls napisał(a):

> Eko-park rozliczal sie w dolarach tylko dla inwestycji jeszcze nie
                skonczonych.
                > Przeszedl na Euro z USD na jesieni w 2004. Stad zakup w USD byl mozliwy tylko
                > do jesieni 2004, przy czym cena byla ustalona na stale w USD a wplaty w
                ratach
                > od podpisania umowy do odbioru. Przy spadku dolara ponizej kursu z dnia
                > podpisania umowy mieszkanie robi sie tansze szczegolnie gdy ktos osiaga
                > dochody czy tez ma oszczednosci w PLN.

Raty byly stale w dolarach. Jesli kurs dolara spadal to w zlotowkach placilo
                sie mniej - to chyba logiczne.
              • Gość: KK Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 11:45
                Jeżeli odejście z USD na EUR nastąpiło na jesieni 2004, to np. Quattro było już
                wtedy zakończone i oddane do użytku. Co do korzyści ze spadku waluty pomiędzy
                terminem podpisania umowy a wpłatami kolejnych transz - to samo napisałem, więc
                nie polemizuję.

Powtarzam raz jeszcze - spadek kursu waluty w opisanym przypadku PO zapłacie
                ceny transakcji to strata. Oczywiście tylko teoretyczna, bo jeżeli ktoś
                zapłacił cenę, to znaczy, że ją zaakceptował. A gdyby nie zaakceptował, to ktoś
                inny sprzątnąłby mu mieszkanie sprzed nosa:)
                • zbig72 Re: Eko-Park vs. BRE Locum 27.05.05, 10:31
                  we wcześniejszych watkach nie było mowy o "zapłacie ceny transakcji" tylko
                  o "kupnie" rozumianym jako podpisanie umowy (tak się przecież potocznie mówi,
                  chodzi o to że nikt nam mieszkania nie sprzątnie sprzed nosa, jest już
                  praktycznie nasze - tylko zapłacić :))

tak więc jeśli ktoś kupił (podpisał umowę kupna-sprzedaży) za 100 000 USD przy
                  kursie 4 PLN, a po miesiącu (czyli zanim zdążył zapłacić albo nie zapłacił
                  jeszcze wszystkiego) dolar spadł na 3,30 PLN to jest sporo do przodu, no nie?
                  • Gość: KK do zbig72 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:50
                    Jasne zbig72!

To niesamowite, ale otworzyłeś mi oczy. Faktycznie, jeżeli ktoś między
                    podpisaniem umowy a zapłatą ceny zaliczył spadek notowań waluty transakcji -
                    zarobił krocie!!! To niesamowite! Ale zaraz... czy nie napisałem tego kilka
                    postów wcześniej? I jeszcze parę innych osób nie wspominało o tym spekulacyjnym
                    tricku? :)

Pozdrawiam

KK
                    • Gość: ann Re: do zbig72 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:37
                      ma
    • Gość: gitek Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: 5.6.1D* / 62.154.222.* 06.06.05, 18:22
      Kupilem mieszkanie w Cameracie. Wynegocjowalem 1,3% (czy jakos tak). Wyraznie
      daja do zrozumienia ("arogancja" to chyba to slowo), ze panuje "rynek
      sprzedajacego". W tresci umowy dopuszczaja jedynie minimalne zmiany a osoba
      sprzedajaca byla w temacie bardzo slisko-plytka (tak naprawde musialem sam
      sobie sprzedawac). Kupilem w winiku klasycznego napalenia sie.
      No a teraz mam pytanie: Czy zna ktos przyczne opoznienia kolejnego etapu budowy
      (Cameratta)?
    • Gość: Franz.H-C Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 15:35
      A jakie wrażenia po stwierdzenie błędów konstrukcyjnych Eko-parku tj. brak
      wentylacji na klatkach schodowych, przeciekające fundamenty oraz woda gruntowa
      w szybach windowych i piwnicach ?
      • Gość: hk Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 20:47
        o jakim etapie piszesz?gdzie te bledy, kto je stwierdzil?
        • Gość: Franz.H-C Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 14:09
          Wady o których wspomniałem można samodzielnie stwierdzić a można się wesprzeć
          rzeczoznawcą i odpowiednimi rozporządzeniami Ministra Budownictwa czy
          Infrastruktury.
          • Gość: hk Re: Eko-Park vs. BRE Locum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:23
            O jakiej inwestycji Ekoparku piszesz? Gdzie moge to sama stwierdzic?
            Kiedy pojawily sie wady? Przed oddaniem, czy po?
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka