Dodaj do ulubionych

MIESZKANIE W ZĄBKA

IP: *.solvaypharma.pl 23.05.05, 17:07
Zamierzam kupić mieszkanie w Ząbkach przy ul. Płsudkiego.
Będę wdzięczna za odpowiedź jak mieszka się przy tej ulicy. No i
najważniejsze jak z dojazdem do Warszawy?? Czy są duże korki??
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: MIESZKANIE W ZĄBKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 08:41
      www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=24209928
    • Gość: qwe Re: MIESZKANIE W ZĄBKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 10:18
      Niedawno wyprowadziłem się z Ząbek i moje wspomnienia na temat tego miejsca są
      zdecydowanie negatywne (chociaż są tacy którzy je sobie chwalą), moje uwagi:
      MINUSY:
      - jeżeli nie zmienią się władze tego miasta brak jakichkolwiek perspektyw na
      rozwój, nie robią absolutnie nic (niestety wiekszość mieszkańców miasta wyznaje
      zasadę "lepszy stary złodziej niż nowy" więc szanse na zmianę nie są wielkie)
      - brak podstawowej infrastruktury miejskiej typu ulice, chodniki itp (zimą
      śnieg i błoto, latem kurz), zwróć uwagę że szczytem marzeń w tym mieście są
      ulice i chodniki z płyt betonowych, popatrz jak wyglądają przystanki autobusowe
      czy stacja PKP
      - brud, nigdy nie widziałem aby w tym mieście ktoś sprzątał, nie mówiąc już np.
      o koszeniu trawników (po prostu ich nie ma, wszędzie haszcze, zarośla i
      walające się wokół śmieci)
      - tragiczny dojazd: 2 zapchane, tylko dzienne linie autobusowe z czego jedna
      okresowa, w dodatku jeżdzą skrajem Ząbek po pokrywającej się trasie, jeżeli nie
      masz samochodu to np. pózny powrót do domu czy nawet przemieszczenie się z
      jednego punktu Ząbek do drugiego stanowią problem (poczta, urząd, przychodnia)
      - dojazd własnym samochodem j.w - korek na Piłsudskiego o każdej porze dnia i
      właściwie brak możliwośći objazdu tego korka (Łodygowa podobnie), stoisz w
      korku nie tylko w drodze do pracy ale np. jadąc na zakupy, na pocztę czy
      gdziekolwiek
      PLUSY:
      - las na południe od ul.Powstańców
      - dużo młodych ludzi kupujących mieszkania w tej okolicy
      • Gość: aga Re: MIESZKANIE W ZĄBKA IP: *.solvaypharma.pl 24.05.05, 12:34
        Dzięki za info.
        Jest naprawdę aż tak źle, a jak z dojazdem ul. Chełmżyńską do Marsa?? Też takie
        korki??
        Czy uważasz że lepszą lokalizacją jest Tarchomin.
        • zszywaczem Re: MIESZKANIE W ZĄBKA 24.05.05, 12:42
          100 razy lepszą - Tarchomin zaczyna przypominać miasto, a Ząbki to jeszcze
          długo będzie tylko ciaśniej zabudowana wieś...
          no i kwestia późniejszej zmiany mieszkania i jego wartości rynkowej - na
          Tarchomin kupca od biedy znajdziesz, na Ząbki pewnie też - pytanie kiedy i za
          ile...
          i tu i tu będziesz stała w korkach, więc dziwię się że w ogóle rozpatrujesz
          praską stronę (mosty to przecież w Warszawie największa zmora) skoro za tę samą
          cenę można kupić coś w Ursusie, na Skoroszach, czy w Piasecznie...
          • pawelm11 Re: MIESZKANIE W ZĄBKA 24.05.05, 13:36
            Nie zgadam sie z przedmówcą jesli chodzi o lewa strone Wisły.
            Drogi z Ursusa i Piaseczna beda coraz bardziej zakorkowane i raczej czas
            dojazdu zdecydowanie będzie się wydłużał.
            Natomiast Tarchomin i np niedocenione Bródno z czasem będą miały fantastyczny
            dojazd ( wtedy jak powstanie most północny)z szybkim dojazdem
            Ja nieszkam na Zaciszu i jak geniusze odcieli most świętokrzyski od tunelu (
            genialne posuniecie) czas dotarcia na mokotów mieści się w 25 min. Jak zostanie
            zabudowany Wilanow to myslę że na MDM z Zacisza bedzie szybciej niż z
            Wilanowa ;-D
            Ps A Ząbki są faktycznie mocno takie sobie ;-(

• Gość: qwe Re: MIESZKANIE W ZĄBKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 14:33
          Chełmżyńską do Marsa jeżdziłem rzadko więc nie chcę się wypowiadać. Ja
          dojeżdzałem do pracy w północnej W-wie więc wchodził w grę tylko most Grota (i
          trasa Piłsudskiego /Łodygpwa). Być może Ząbki są lepszym rozwiązaniem dla osób
          dojeżdzających na południe W-wy (np. Żołnierską lub Chełmżyńską), zwłaszcza gdy
          zakończą Trasę Siekierkowską. Co do Tarchomina...właśnie tam się
          przeprowadziłem i jestem bardzo zadowolony. Kilka lat wcześniej, zanim kupiłem
          mieszkanie w Ząbkach też oglądałem Tarchomin i w ciągu tych kilku lat "postep"
          Tarchomina w porównaniu z Ząbkami jest nieporównywalny - tu się coś dzieje,
          powstaje wiele nowych osiedli, buduje się nowe ulice (w Ząbkach jest problem
          nawet z załataniem dziur), jest szansa na most, jest w miarę czysto, gmina
          rozwija się. Ząbki w porównaniu z Tarchominem wyglądają tylko lepiej na mapie -
          w linii prostej jest bliżej do centrum ale to złudzenie. Liczy się czas
          dojazdu, a na przykładzie wygląda to tak: W Ząbkach 10 minut zajmuje dojazd od
          Powstańców do skrzyżowania przy kościele (1,5 km), jadąc z Tarchomina po 10 min
          jestem na Grocie lub nawet na Bielanach. Metro po drugiej stronie Wisły jest
          coraz bliżej więc ewentualny dojazd do centrum połaczeniem typu: autobus do
          metra i dalej metrem też bedzie coraz szybszy. Nie chcę namawiać Cię na
          Tarchomin, znajdzie się wiele osób które powiedzą Ci że to fatalna lokalizacja
          ale porównując go z Ząbkami myślę że jest tu dużo lepiej i ta różnica będzie
          się jeszcze powiększać. Pozdrawiam
          • michalfront Re: MIESZKANIE W ZĄBKA 24.05.05, 14:42
            Tarchomin a Ząbki to niebo a ziemia,
            i to nie tylko w kontekście komunikacyjnym ale i zamożności gminy i tego jak
            gmina dba o wspólną infrastrukturę (nie mieszkam ani tu ani tu więc staram się
            być obiektywny, za to i w jednej i w drugiej gminie jestem po parę razy w
            miesiącu więc cos niecoś widzę i z ludźmi rozmawiam)
            • koni70 Re: MIESZKANIE W ZĄBKA 25.05.05, 09:05
              Witam,

Mieszkam W Ząbkach przy powstańców od pięciu lat i może wskażę plusy i minusy
              co jest dla Ciebie ważniejsze zdecydujesz sama:
              + bliskość do Śródmieścia (centralny)12 km rano ok 7 podróż samochodem, trasą
              przez działki, Kijowską i Poniatowskim 30 min
              + koszty utrzymania mieszkania
              + w okolicy miejsce na wycieczki pieszsze rowerowe
              + duża ilość szkół podstawowych i przedszkoli (głównie prywatnych)
              + trzy drogi dojazdu: od Marsa, przez działki, Łodygowa.
              + brak dodatkowych zapachów (jak z polfy Tarchomin czy też z Czajek olbrzymia
              oczyszczalnia Ścieków na wysokości Selgrosa dalej rozbudowywana)
              - to gmina kompletnie bez gospodarza (łapownictwo i korupcja) brud i brak
              dobrych dróg, na jesieni jak brakuje pieniędzy to brak oświetlenia ulic!!!
              - bliskość kawęczyna = wszędobylski pył (balkon należy sprzątać przynajmniej
              raz w tygodniu
              - kiepska komunikacja miejska tylko dwie linie 145, 345(nie kursuje latem)
              raz w tygodniu

• Gość: qwe Re: MIESZKANIE W ZĄBKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 09:56
                nawiązując do wypowiedzi koni70:
                1. koszty utrzymania mieszkania - dzieląc czynsz przez wielkość mieszkania
                wychodzi mi taniej na Tarchominie
                2. miejsce na wycieczki piesze i rowerowe - na pewno pod tym względem nie jest
                gorzej na Tarchominie (lasy, tereny nad Wisłą) a jeśli chodzi o rowery to
                wybudowano wiele kilometrów ścieżek rowerowych
                3. przedszkoli prywatnych raczej nie brakuje
                4. jak dotąd żadnych zapachów nie czuję ale może mieszkam zbyt krótko
    • mopit Re: MIESZKANIE W ZĄBKA 25.05.05, 14:35
      Na twoim miejscu wybrał bym Tarchomin To nieporównywalnie lepsza lokalizacja.
      Dojazd kombinowany z wykorzystaniem metra szybszy niż z wielu lewobrzeżnych
      dzielnic. Niestety dziś przeczytałem w gazecie , że budowa mostu północnego
      może zostać opóźniona o co najmniej rok :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka