Dodaj do ulubionych

DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie

23.06.05, 15:29
Prosze o informacje i opinie na temat Developera/ inwestycji.
Moze ktos ma jakies doswiadczenia z firma?

dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 06.07.05, 16:49
      Kupiłam tam mieszkanie. Super miejsce super cena itd jeśli ktoś czegoś takiego
      szukał to niech kupuje. Decyzję trzeba podjąć samemu. Nikt za nas tego nie
      zrobi. A opinii zawsze będzie tyle ile ludzi się o to zapytasz...
      • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 07.07.05, 10:32
        ja tez kupilem, co z tego wyjdzie zobaczymy. na dzien dzisiejszy to wyglada
        wiarygodnie, czwarte pietro buduja, wykonawca znany, porzadek na budowie. nie
        ma problemow z uzyskaniem informacji, kontaktem z kierownikami i architektami,
        dostepem do projektu. troche powalczylem o zalaczenie szczegolowych projektow
        do umowy i uwazam ze to powinno byc bez zadnej laski! a reszta to juz czyste
        negocjacje. nam podoba sie miejsce, latwy dojazd do wawy - nastawiamy sie na
        pkp. jak wybuduja autostrade bedzie jeszcze lepiej. a i szybka kolej miejska
        kiedys pewnie powstanie. duzo zieleni dookola. mam male obawy co do halasu ale
        w warszawie tez ciszej nie jest, wybralem wyzsze pietro.
        pozdrawiam sasiadow
        • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 10:57
          zgadzam się w zupełności,pozdrawiam również sąsiadów
          • Gość: gośc Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 11:00
            a tak przy okazji zapytam sąsiada czy może polecić jakiegos architekta wnetrz
            dla sąsiadki?
            • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 07.07.05, 11:06
              wnetrze zaprojektujemi sami. niedlugo bede zglaszal zmiany do projektu (glownie
              instalacje) to zobaczymy jak wyglada obsluga w praktyce;).
              za to mam namiar na firme od mebli kuchennych, sporo taniej niz w wawie
              • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 11:09
                Będę wdzieczna za wszelkie newsy, dzięki pozdrawiam
        • maaryska1 Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 07.07.05, 11:29
          Witam :)
          Czy moge prosic o kontakt na priv?
          Chcialabym zapytac o szczegoly

dzieki :)
          • Gość: kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.rednet.pl 07.07.05, 16:54
            Witam Sąsiadów:),
            Niedawno zaufałem firmie Dor i kupiłem mieszkanko na V pietrze od strony Wojska
            Polskiego. Kazdemu kto chce kupić dobre i funkcjonalne mieszkanie polecam ta
            inwestycja. Pamiętajcie, że im wyżej widać budynek tym częściej będą drozały
            mieszkania. Ja już zarobiłem zaoszczedziłem kilka tysiecy zł, ceny poszły
            niedawno w góre.
            Jak macie namiary na dobre, solidne firmy wnętrzarskie będe wdzięczny za info
            na kris1975@tlen.pl
            Pozdrawiam.
            • Gość: Magda Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:01
              Mieszkam w bloku obok i też zastanawiam się nad kupnem mieszkania w " Waszym "
              bloku. Obserwuję jednak poczynania developera od początku i... nadal się
              zastanawiam : budowa ruszyła ze znacznym opóźnieniem, słyszałam też, że
              standard wykończenia jest kiepski...
              • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 08.07.05, 13:36
                przepraszam ale to juz jest pitolenie, po czym wnioskujesz o standardzie
                wykonczenia jak budynek jest na etapie zelbetowej konstrukcji?? slyszalem ze na
                al. Szucha nie byli do konca zachwyceni stosunkiem jakosci do ceny ale to i
                inna inwestycja, standart i inny generalny wykonawca. z przedstawionych mi
                projektow wynika ze docieplenie i izolacja budynku jest wzorowa, pozostaje
                tylko dopilnowac by projekt przelozyl sie na rzeczywistosc. ale juz widze ze
                developer nie broni sie przed wizytami na budowie wiec powinno byc ok. jesli
                zrobia stan surowy zamkniety w tym roku to wyrobia sie z palcem w nosie.
                • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 08.07.05, 13:54
                  popieram w 100% gk i proszę osoby które mają zamiar tak "pitolić" ( dobre
                  słowo) o nie wchodzenie na to forum bo zrobi się z tego żenująca dyskusja...
                  prosimy o rzetelne informacje lub komentarze a nie paplanie trzy po trzy...
                  pozdrawiam
      • Gość: kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.rednet.pl 07.07.05, 17:00
        witaj:),
        na którym pietrze będziesz mieszkać?
        • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 17:09
          to zbiera nas się coraz więcej...sąsiadów, pozdrawiam
          • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 08.07.05, 10:17
            hehe a co powiecie na sjemowa akcje z przeksztalceniem uzytkowania wieczystego?
            wiem ze jeszcze senat i prezydent ale cos mi sie zdaje ze beda jaja.

tez bede mieszkal dosc wysoko, lubie slonce i otwarta przestrzen
          • Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:23
            No własnie jedziemy z żonką dzisiaj negocjować warunki kupna...! Jeżdżę tamtędy
            codziennie z Otrębus do Wawy i już nie moge doczekać się mieszkania!
            Co do korków to przesada 1,5 godziny. Ja przez Pruszków do Wawy (ul. Banacha)
            jadę 40 minut....
            Jak by co służę pomocą - jestem architektem...
            • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 20.07.05, 13:33
              witaj,
              badz twardy;) i zadaj szczegolowych planow/przekrojow jako zalacznika do umowy.
              projekt uwzglednia solidne docieplenie i uszczelnienie w tym rowniez loggi,
              balkonów, fundamentów i wszystkiego co trzeba, az bylem zaskoczony. byleby
              tylko to wszystko wykonali równie starannie. a swoja droga mialbym pytanko ale
              to na priv, jakbys dal jakis namiar
              • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 20.07.05, 13:37
                gg:4295383
              • Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:37
                Zapraszam na gg a potem jakby co na maila - 3568019
                • Gość: Ania Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:34
                  Cześć Michał!
    • Gość: szukajacy Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.client.dsl.net 08.07.05, 17:14
      Jakie tam sa ceny mieszkan.Na ich stronie nie ma zadnych informacji.
      • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 11.07.05, 09:54
        szukajacy, ty niedowidzisz czy jak, przeciez cena jest podana przy kazdym
        mieszkaniu w katalogu...
        • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 11.07.05, 10:38
          jak zwykle popieram, gk podobasz mi się
          • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 11.07.05, 11:40
            tylko zeby nie bylo... jak cos bedzie zle to pierwszy to tu napisze
            a co do uzytych materialow - wypatrzylem betoniarke dyckerhoff'a na zdjeciach.
            ten sam dostawca obsluguje np zlote tarasy
            • Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 14:58
              Cześć, to ja dorzucę kamyczek do ogródka. Usytuowanie pomiędzy 2 bardzo
              ruchliwymi drogami. I ten tekst o "jeziorku pruszkowskim". Nas na formum
              Pruszkowa ten tekst po prostu powalił, bo to zwykły staw a nie żadne
              jeziorko.Hehehe.

Inne przegięcie marketingowców, to ten dojazd do Warszawy samochodem w 15, czy
              20 minut. Owszem można dojachać w tyle czasu do Warszawy (do jej granic), ale
              nie do jej centrum - a Warszawa całkiem duża jest. ;-)

Aha..i oczywiście w środku nocy, bo jeśli chcecie np. dojeżdżać do centrum do
              pracy na 8, czy 9 rano, to 45 - do 1,5 godziny samochodem w korkach.

NIE DAJCIE SIĘ MARKJETINGOWCOM-OSZUSTOM ORAZ TEŻ (byłym) PACHOŁKOM ROSJI, CO
              MANIPULUJĄ "BIAŁORUSKĄ" (świadomowościowo) CZĘŚCIĄ NARODU POLSKIEGO ZA POMOCĄ
              WIADOMOŚCI, ZA KTÓRE PŁACIMY ABONAMENT ;-)
              • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 12.07.05, 15:17
                człowieku wyluzuj i nie podniecaj się tak, każdy kto kupuje to ma swój rozum (
                mam nadzieję) i nie podejmuje takiej decyzji na bazie opisu w katalogu!!!!!
                Chyba że Ty tak robisz...
                • Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 15:26
                  A Ty człowieku, to co? Naganiacz developera??? Przecież ludzie powinni o tym
                  wiedzieć. Jezeli mają swój rozum, to nie potrzebują też adwokata. A napisałem
                  samą prawdę (zwłaszcza w końcowych słowach). :-)

Pozdrawiam znad Jeziora Pruszkowskiego położonego w Puszczy Anielińskiej, która
                  jest z resztą rezerwatem endemicznego gatunku - Wrony Mazowieckiej ;-)
                  Hehehehe!!!
                  • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 12.07.05, 15:42
                    bez komentarza
                    • Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 16:10
                      O, właśnie.... :-)
                    • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 12.07.05, 16:24
                      facet pomylil fora;) moze jakies "Spiskowa Teoria Dziejow" byloby lepsze?
                      co do ruchliwosci okolicznych tras sam dlugo sie zastanawialem - zwlaszcza
                      Prusa moze stac sie wygodnym wyjazdem na autostrade (do wezla Konotopa). ale w
                      koncu to miasto, w Warszawie co druga ulica jest taka. za to jak juz bedzie
                      autostrada to moze ruch w alejach sie zmniejszy.
                      jeziorko jak zwal tak zwal jest milym dodatkiem do zurbanizowanego krajobrazu
                      tak samo jak park. w czasy podawane w ulotkach dawno juz nie wierze i nie
                      kupilbym niczego gdybym nie przejechal drogi do pracy w te i z powrotem kilka
                      razy. na szczescie poza zatkanymi alejami jest jeszcze kolej i WKD do wyboru. a
                      jak wybuduja autostrade to i transport drogowy powinien sie poprawic. Kazdy
                      dokonuje wyboru sam.
                      ja licze ze na to ze dzieki forum poznam przyszlych sasiadow, moze bede tez
                      mial czesciej wiadomosci z budowy ale nie robcie z nas wspolpracownikow
                      developera dlatego ze nie wieszamy na nim psow w kazdym poscie. jak cos
                      spieprza na pewno sie dowiecie.
                      • Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 16:45
                        ale nie robcie z nas wspolpracownikow
                        > developera dlatego ze nie wieszamy na nim psow w kazdym poscie. jak cos
                        > spieprza na pewno sie dowiecie.

Ja nie robię. po prostu zdziwiło mnie, że szanowny przed-przed mówca krytykuje
                        kazdy krytyczny post, jaki tylko się pojawia. Tak na prawdę myślę, że raczej
                        niż o syndrom naganiacza, chodzi tu o syndrom "każda pliszka swój ogonek
                        chwali". To dobrze, że chwali, ale też jeżeli jest głos negatywny, a tym
                        bardziej PRAWDZIWY (to nie są wymysły), to nie powinien przeganiać autorów
                        takich wypowiedzi z forum, bo stawia siebie w dwuznacznej pozycji. To nie jest
                        Jego forum, więc niech o tym pamięta. Ja nie lubię moralności kalego.
                        • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 19.07.05, 09:15
                          prace postepuja, dzis o 8:15 pracowaly juz 2 ekipy - jedna na Albercie, druga
                          na 9 pietrowym budynku, oba zurawie w ruchu.
                          wyglada ok
                          • Gość: Marek Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:26
                            Co się tak podniecasz?
                            I tak będą mieli ogromny poślizg, co jest wręcz oczywiste.
                            Jak oddadzą za 1,5 roku, to będzie ogromny sukces!
                            • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 19.07.05, 10:50
                              jak to wykalkulowales? mnie zapewniano ze "cykl produkcyjny" to 18 miesiecy
                              skoro ma im to zabrac jeszcze minimum 1,5 roku to czyzby nic nie zrobili;)
                              zauwaz ze budynek zweza sie ku gorze od 5 pietra jest juz tylko jedno skrzydlo.
                              i nie podniecam sie, po prostu podbijam watek bo znika na n-tych stronach.
                              • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 19.07.05, 10:58
                                gk i znów ( z wielką przyjemnością) się z Tobą zgodzę, pozdrawiam
                              • Gość: Marek Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:22
                                Podbijasz chyba po to, żeby bredzić trzy po trzy i podniecać się na maksa, jak
                                wypatrzysz jakieś ożywienie na budowie.
                                Przejeżdżam Prusa codziennie i tempo budowy jest po prostu żałosne...
                                • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 19.07.05, 15:25
                                  ale w przeciwienstwie do ciebie nikogo nie obrazam, moze jestem wrazliwy ale
                                  okreslenie "bredzisz" nie zacheca mnie do dialogu.
                                  nie wiem czy zauwazyles ze ostatnie kondygnacja jest cala ostemplowana. jak
                                  myslisz ile dojzewa beton? ja juz widzialem budowy gdzie wszystko robiono jak
                                  na wyscigi - efektem byly pekajace sciany.
                                  Jak sasiad jest taki bojowy to moze zadzwoni do kierownika budowy i zapyta o
                                  harmonogram budowy i jego zgodnosc z realizacja? A potem nie bredzac nam to tu
                                  przedstawi bo pewnie wszyscy by byli zainteresowani
                                  pozdrawiam
                                  • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 05.08.05, 09:28
                                    co tam słychać na budowie? do przodu?
                                    • Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:20
                                      Ano płytę 5 piętra leją (znaczy się podłogę). Trwa murowanie ścian zewnętrznych
                                      i wewnętrznych do 2 piętra włącznie...

pozdrawiam
                                      • Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:24
                                        A dzisiaj stawiają zbrojenie słupów 5 piętra...
                                        • Gość: prezi Zdjęcia z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:27
                                          Zapraszam na stronkę ze zdjęciami z budowy: www.formo3.pl/Park%
                                          20Anielin/26_07_2005/index.html
                                          • park_anielin Re: Zdjęcia z budowy 10.08.05, 22:37
                                            Zapraszam na stronę ze zdjęciami z budowy:
                                            www.formo3.pl/Park%20Anielin/26_07_2005/index.html
                                          • Gość: gość Re: Zdjęcia z budowy IP: 62.29.165.* 11.08.05, 09:08
                                            dzięki za informacje pozdrawiam
                                            • park_anielin Postępy prac na budowie... 11.08.05, 20:40
                                              Dzisiaj panowie zaczynają stawiać szalunki pod podłogę 6 piętra...
                                              • Gość: gk Re: Postępy prac na budowie... IP: 217.153.132.* 16.08.05, 19:10
                                                pomylka... to jest 7 pietro sasiedzie;)
                                                • park_anielin Re: Postępy prac na budowie... 16.08.05, 20:00
                                                  A to przepraszam... jechałem szybko i źle rachowałem... :)
                                                  • park_anielin Strona poświęcona budowie... 18.08.05, 00:17
                                                    Zapraszam na stronkę poświęconą budowie: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/
                                              • Gość: Kris Re: Postępy prac na budowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:52
                                                A dostaliście od firmy komplet dokumentów, czyli KW, KRS, wypis z rejestru
                                                gruntów itp. Ni nie chcieli dać od razu. Dopiero jak się zdecyduję kupić
                                                mieszkanie. Udało mi się wydębić jedynie pozwolenie na budowę.
                                                • park_anielin Dokumenty... 18.08.05, 12:16
                                                  Otrzymałem wszystkie dokumenty w momencie podpisywania umowy. Wcześniej ich nie potrzebowałem.... Jeśli umawiasz się na podpisywanie umowy to chyba jesteś zdecydowany.... przeglądając papiery w trakcie podpisywania umowy można się przecież wycofać! Płacisz dopiero parę dni później (lub tygodni)...

Sprawdzenie dewelopera sprawia rzeczywiście duże problemy. Ale to wina osoby kontaktowej w danym dziale sprzedaży (lub jej humoru ;) - pewnie nie chce się im xerować kompletów dokumentów do wglądu.
                                                  • Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:27
                                                    W zasadzie masz rację, z tym, że ja lubię poprzeglądać papiery zanim się
                                                    zdecyduję. Zwłaszcza, że nie wszystko można sprawdzić, jak się siedzi w biurze
                                                    i podpisuje umowę. A jak bym się wycofał później, to tracę 10%. No ale raczej
                                                    się zdecyduję. Tyle już zbudowali, to chyba nie robią tego nielegalnie;)
                                                  • park_anielin Re: Dokumenty... 18.08.05, 13:05
                                                    Możesz mieć pewność!
                                                    Co do postępu prac to zapraszam na: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/
                                                  • Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:30
                                                    Oglądałem już. Ładne zdjęcia. Poza tym widzę budowę codziennie, bo mieszkam
                                                    niedaleko. Robota postępuje w tempie naprawde szybkim. Więc chyba się zdecyduję.
                                                  • Gość: gk Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:10
                                                    pogooglaj - spolka celowa dorlev nie moze byc lewa bo podpisala umowe z gmina
                                                    na przebudowe skrzyzowania sygietynska/prusa. oczywiscie od tej pory moglo sie
                                                    duzo zmienic, ale na budowie prace postepuja a to znaczy ze jest kasa.
                                                    poza tym sprzedali albertowi powierzchnie handlowe a kontrahent biznesowy ma
                                                    nieco inna pozycje na rynku ... raczej ich dokladnie przeswietlili;)
                                                  • Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:59
                                                    To fakt. Nie wygląda to na lewiznę. Ja po prostu lubię być trochę podejrzliwy.
                                                    W przypadku DOR`a nie mam dużych wątpliwości. Byłoby gorzej, gdyby prezesem był
                                                    jakiś cwaniak z Parzęczewa. Tutaj akurat pan Ben-Dov wywarł na mnie jak
                                                    najlepsze wrażenie mimo, że rozmawiałem z nim tylko telefonicznie.
                                                  • park_anielin Re: Dokumenty... 19.08.05, 12:34
                                                    Firma z racji korzeni .... i pochodzenia właścicieli - nie pozwoli sobie na jakiekolwiek fuszerki. Podstawowa kwestia jest zarobienie pieniedzy i postawienie dobrego budynku, ktorego nie trzeba bedzie naprawiac, poprawiac etc. Pamietajmy o gwarancjach wykonawcow (Strabag ma dluga historie na rynku budowlanym), zobaczymy jak bedzie z wykonczeniowka.
                                                    Bbedziemy trzymac reke na pulsie :D
                                                  • Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 14:04
                                                    O cwaniaku z Parzęczewa wpomniałem, bo przez chwię brałem jeszcze pod uwagę
                                                    Multi-Hekk w Piasecznie. Ale po rozmowie z Panem Prezesem - właśnie takim
                                                    cwaniaczkiem - doszedłem do wniosku, że dziękuję bardzo - lubie swoje pieniądze
                                                    wydawać mądrze. A jak jeszcze poczytałem na Forum, co o tej firmie
                                                    piszą 'szczęśliwi nabywcy' to już całkiem mi przeszło.
                                                    No i chyba zostanie mi mieszkać w Pruszkowie do końca życia.
                                                    A słyszałem, że kto się z Pruszkowa nie wyprowadzi przed 30-ką to zostaje już
                                                    na zawsze;-)
                                                  • park_anielin Re: Dokumenty... 19.08.05, 15:22
                                                    A co słyszałeś o tych co się do Pruszkowa sprowadzają przed 30-ką...? :)
                                                  • Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 15:42
                                                    Przepadłeś z kretesem;-)
                                                    Znasz bajkę "Czarodziejski młyn" (była kiedyś jeszcze do słuchania na płytach
                                                    winylowych)? Był tam taki tekst - "Nie wydostaniecie się. Drzwi zamknięte."
                                                    Weź to sobie do serca;-)
                                                    A tak na poważnie, to tu się naprawdę przyjemnie mieszka.
                                                  • Gość: Gość Re: Dokumenty... IP: 62.29.165.* 19.08.05, 15:53
                                                    My też tu sprowadzilismy się przed 30-ską z południa i Pruszków był ostatnim
                                                    miejscem na ziemi w którym planowaliśmy mieszkać a tu co? Kupiliśmy właśnie
                                                    mieszkanie i chyba osiądziemy na dużo dłużej....zapowiada się ciekawie
                                                  • Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:02
                                                    To jest Wasze pierwsze mieszkanie w Pruszkowie?
                                                    I jak się Wam ogólnie podoba miasto?
                                                  • Gość: gość Re: Dokumenty... IP: 62.29.165.* 19.08.05, 16:11
                                                    mieszkamy od 1,5 roku w wynajętym, Pruszków sam w sobie nie robi specjalnego
                                                    wrażenia, brakuje na pewno fajnych knajpek, cafejek itp ale my to miasto
                                                    traktujemy szczerze jako część Warszawy, w której się i tak robi zakupy, nocami
                                                    bawi i pracuje a Pruszków to poprostu super lokalizacja i lepsze ceny na zakup
                                                    mieszkania
                                                  • Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:24
                                                    Brak knajpek to faktycznie jest problem. Ale Park Potulickich to miejsce, w
                                                    którym przynajmniej ja mogę po pracy kilka godzin siedzieć na ławce nic nie
                                                    robiąc i się nie nudzę. Miejsce doskonałe do relaksu.
                                                    A ceny rzeczywiście dużo korzystniejsze niż w Warszawie. No i dojechać do
                                                    Centrum można szybciej niż np. z Wawra.
                                                  • park_anielin Stronka www... 19.08.05, 16:03
                                                    Uaktualniłem stronke i adres pod jakim się znajduje.
                                                    Zpraszam na www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/
                                                  • Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:26
                                                    Stronka elegancka. Z oferty dot. dodatkowego WC może i skorzystam;))) Od
                                                    przybytku głowa nie boli;))
                                                    A powiedz jeszcze, co masz wpisane w umowie jeśli chodzi o termin podpisania
                                                    aktu notarialnego. I jak długo - jeśli wogóle - Dor zamierza administrować
                                                    budynkiem po oddaniu do użytku?
                                                  • park_anielin Re: Stronka www... 19.08.05, 16:51
                                                    Akt notarialny do 4 miesiecy po oddaniu mieszkania. Dor zamierza administrowac budynkiem do momentu zebrania się wspólnoty i wyboru własnego administratora.
                                                  • park_anielin Re: Stronka www... 19.08.05, 16:54
                                                    Najlepiej jakbyś podjechał do biura sprzedaży - tam dostaniesz "pustą" umowę do wglądu. Teraz zmieniła się obsługa (Pani Monika odeszła - jest jakiś facet...) ale nie powinno być problemów jak mówisz że chcesz kupić tu mieszkanie...
                                                  • Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:03
                                                    Pani Monika odeszła????-(((((
                                                    Co to za facet, byłeś u niego?
                                                  • park_anielin Re: Stronka www... 19.08.05, 17:47
                                                    Jutro się wybieram więc zdam relacje.... Wezmę chyba żonkę z dużym dekoltem ;).. Z panią Moniką jakoś fajnie mi się rozmawiało.. :)
                                                  • Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:56
                                                    To czekam na opowieść. Jesteś pewien, że to dobry pomysł, żeby iść z żoną?-))
                                                  • Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 11:29
                                                    Byłem pdziś po 10 w biurze sprzedaży. Nie mogę się obiektywnie wypowiadać na
                                                    temat człowieka, który tam teraz siedzi, bo się okazało, że to mój kumpel. Ale
                                                    gdybym go nie znał, to musiałbym stwierdzić, że też można się z nim dogadać;-))
                                                  • park_anielin Biuro sprzedaży 20.08.05, 13:17
                                                    Jestem po wizycie w biurze i wszystkie wrażenia są OK!
                                                    Po dwóch zdaniach Pan zapytał się "Czy Pan Kulesza....?" Ja oczy w pięć złoty a on mi na to, że Pani Monika już opowiadała mu o mnie... czy ja taki upierdliwy jestem ;) ?
                                                    Gość jest w porządku - nie rozmawialiśmy o konkretach ale ocena pozytywna :))
                                                  • Gość: Kris Re: Biuro sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 13:32
                                                    Na swojej stronie napisałeś, że dodałeś w mieszkaniu drugie WC, więc się nie
                                                    dziw, że Cię tam znają;-)))) Jak by nie było trzeba dodawać, albo przerabiać,
                                                    cały pion. A Panowie Murarze nie lubią się tak bawić w trakcie budowy.

• park_anielin Re: Biuro sprzedaży 20.08.05, 15:19
                                                    Po pierwsze: pionu nie trzeba przerabiać... To jest pion kuchenny.
                                                    Po drugie: Murarz ma murowac... Taka robota.
                                                    Po trzecie: zmiana polega na zastapieniu rury 70mm na 110mm...
                                                    Ot i tyle... :) Mogło być gorzej!
                                                  • Gość: Kris Re: Biuro sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:31
                                                    A wiesz jaki to problem zastąpić 70mm na 110mm?
                                                    Przecież to się trzeba zastanowić, zwołać zebranie robocze, cała sprawa musi
                                                    nabrać mocy itd.
                                                    To nie takie proste;-)))
                                                  • park_anielin Re: Biuro sprzedaży 20.08.05, 22:43
                                                    Aaaa.. tu masz racje! Jeszcze głosowanie za/przeciw, parę telefonów z "góry"... Trza mi będzie zlikwidować jakąć lokatę w banku aby zrobić ten kibelek ;) !
                                                  • Gość: Kris Re: Biuro sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:47
                                                    Żeby mieć pewność to najlepiej byś zrobił likwidując cały bank;)
                                                    Do zakończenia budowy jeszcze trochę czasu, może Ci zrobią to WC...
                                                  • Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 23:04
                                                    Bardzo miłe dźwięki na stronie. Nagrywane w Parku Potulickich?
                                                  • park_anielin Re: Stronka www... 21.08.05, 23:34
                                                    Niestety nie... na Białołęce.
                                                  • Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:33
                                                    Ale brzmi podobnie. Pomysł fajny;)
                                    • park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 02.10.05, 16:56
                                      Wątek zrobił się gorący.
                                      Ja również sprawdziłem dewelopera i jest OK.
                                      Z własnych źródeł wiem iż bardziej powinni martwić się klienci Dom Development niż my... ;)
                                      Bank oraz zrzeszenia deweloperów nie mają żadnego "ale" do Dor Group.
                                      Budują za własne pieniądze a hipoteka jest wolna od jakichkolwiek obciążeń.
                                      Dor posiada na tą ziemię akt dzierżawy wieczystej.
                                      A poza tym coś miłego: Zzpraszam na strone www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia budowy. Niedługo wiecha z okazji zakończenia budowy ostatniego piętra!
    • Gość: fnisia Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 81.210.38.* 22.08.05, 11:46
      a podajcie stronę tej inwestycji
      są jeszcze wolne mieszkania ??
      • Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:58
        www.dor.pl
        mieszkania jeszcze sa
        • park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 22.08.05, 12:12
          ...ale coraz droższe ;)!
      • Gość: Kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 12:56
        Mieszkań jest coraz mniej. Jak chcesz kupować to najwyższa pora.
      • Gość: Kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:03
        A najlepiej jak pójdziesz albo zadzwonisz bo biura sprzedaży przy budowie.
        Tel. 728-52-50
        • Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 22.08.05, 15:30
          Widzę,że dzięki forum pomożemy inwestorowi sprzedać mieszkania, fajnie co?
          • Gość: Kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 16:55
            Jeżeli inwestycja OK, deweloper też to czemu nie?
            • Gość: Ola Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:44
              Wczoraj zajrzałam do biura sprzedaży i zapytałam, czy mają jeszcze jakieś
              większe mieszkanka.
              Pan pokazał mi trzy plany mieszkań i powiedział, że generalnie trzeba się
              spieszyć, bo zostało już niewiele wolnych, jakaś 1/3 wszystkich...
              Szybko sprzedali, nie ma co.
    • park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 27.08.05, 15:11
      Aktualizacja stony. Zapraszam: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/
    • Gość: jas Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 80.55.6.* 29.08.05, 01:29
      Na stronie intertntowej DoR można zobaczyć ile mieszkań do tej pory zostało
      sprzedanych.Niepokojące jest to,że nie sprzedano do tej pory ponad połowy
      mieszkań.Niemal podjąłem decyzje o zakupie średniej wielkości mieszkania za
      ponad 250tys. Firma ta do tej pory ukończyła ledwie jedną inwestycję prz
      Szucha.Niepokoi mnie struktura kapitałowa firmy kanadyjsko-izraelska. Swego
      czasu kanadyjski Żyd zabrał kasę i uciekł do Izraela. To słynna Floryda przy
      al.Jerozolimskich. Tak właśnie jak wyjazd z Łopuszańskiej na Pruszków.
      Większość budynków od wielu lat porasta trawą. Czy ta firma jest wystarczająco
      wiarygodna? Nie chciałbym stracić osczedności kilku lat życia. Proszę o info,
      czy ktoś z Was to sprawdzał? Naganiaczy developera proszę o wstrzymanie się od
      komentarzy...
      • park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 29.08.05, 10:15
        Witam!
        Mam znajomą na rynku nieruchomości (dokładnie: zarządzanie nieruchomościami). Z racji dużych znajomości okazało się, że poprzez wspólnych znajomych poznała Pana Ben Avi Dov - prokurenta grupy DOR....
        Okazało się iż człowiek ten "zbudował" już Ogrody Shiraz i inne mniejsze budynki. W zyciu osobistym może miał jakieś wpadki typu "ciemne interesy" ;) ale to już nie moja sprawa - jako budowlaniec/deweloper konczy komercyjne inwestycje.
        Ja z kolei pracowalem w ILBAU - austriacki koncern budowlany obecnie wciagniety do grupy STRABAG. Firma o tej renomie (wykonawca prac budowlanych w Park Anielin) nie podejmuje wspolpracy bez "przeswietlenia" kontrahenta i wiedzy o jego srodkach finansowych na pokrycie prac budowlanych. Mowimy tu rowniez o gwarancjach bankowych i wogole wiarygodnosci firmy. Tak wiec skladajac do "kupy" te i inne (niestety nie moge o wszystkim pisac) fakty mozna miec duza pewnosc co do zakonczenia tej inwestycji. Poza tym ze "nigdy" nic nie wiadomo na 100%... :D
        Powinienes rowniez wiedziec iz Dor Group powoluje do zycia nowe spolki na czas budowy danej inwestycji... Wystarczy poczytac ich foldery i stopki adresowe: dla Park Anielin - Dorlev, dla Bemowa - Dorem.... Jest to dosc ostrozny krok inwestora ale rowniez My jestesmy tym chronieni: jesli padnie jedna inwestycja i nie ciagnie za soba innych...
        To tyle - taka mam wiedze. Wiem jak sie czujesz... Mnie udalo sie cudem wyciagnac pieniadze z inwestycji spoldzielni PAX (Rondo Wiatraczna) - budowa stala z 5 lat... :( Teraz z duza doza "niesmialosci" podszedlem do Pruszkowa ale ... czekam.

Pozdrawiam
        • park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 29.08.05, 10:16
          ... i jeszcze jedno. Strony z mieszkaniami nie aktualizuja co drugi dzien ;) Bylem w sobote na budowie i dowiedzialem iz w minionym tygodniu sprzedano dwa mieszkania.
    • park_anielin Aktualizacja strony - zapraszam! 17.09.05, 21:34
      Zapraszam na strone www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia budowy.
      • Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 19.09.05, 01:02
        Mam coraz większe wątpliwości co do samej firmy DOR. w umowie, którą dostałem
        roi się od ogólników i błędów. Kuroizalny jest zapis o rozliczaniu powierzchni
        mieszkania "w świetle ścian stanu surowego (bez tynków)". Przyszły lokator
        traci sporą powierznię mieszkania, za którą musi zapłacić!Jest to niezgodne z
        obiema normami budowlanymi PN 70/B-02365 i PN-ISO 09836 obowiązującymi
        równolegle( do wyboru przez strony umowy). w obu jest mowa o obmiarch
        powierzchni ścian z tynkami!!!Jest to zapis niezgodny z prawem budowalanym i
        chyba nie będzie problemu, aby po złożeniu sprawy w sądzie wygrać ją przez
        wzsystkich tych, którzy podpisali umowę z takim zapisem. Najlepiej będzie jak
        najszybciej skontaktować się z adwokatem.Można też zainteresowć Urząd Nadzoru
        Budowlanego w Pruszkowie.Ciekawe co kierownictwo firmy na taki brak fachowości
        prawników układających umowy? Są jeszcze inne zapisy "chwytające za serce i
        portfel" przyszłych właścicieli. Proszę je wnikliwie przeanalizować, najlepiej
        przed podpisaniem...
        • Gość: Kris Rozliczanie powierzchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:11
          Raku. Weź pod uwagę jedną rzecz. Obmier robiony jest po to, żeby porównać
          faktyczną wielkość mieszkania do tej, którą masz w umowie, czyli tej, która
          jest w planach budowlanych. Jakiekolwiek wymiary na planach są podawane "w
          świetle ścian stanu surowego (bez tynków)". Wobec tego nie można porównać
          wielkości faktycznej z tynkami do wielkości projektowanej bez tynków. Te
          wielkośći muszą być porównywane w tych samych warunkach technicznych.
          Nie wiem, co mówi na ten temat prawo, ale logicznie rzecz biorąc, nie da się
          tego zrobić inaczej.
        • Gość: gk Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: 217.153.132.* 20.09.05, 20:15
          kurde drugi raz juz kupuje i tak dalem sie nabrac;) Raku, ja bym rozumial jakby
          to bylo drobnym druczkiem i niewyjasnione co i jak ale jest kawa na lawe.
          pewnie mogloby byc z tynkami tylko cena by ciut poszla w gore i co poprawiloby
          Ci to humor? temat zastepczy ja tam widze lepsze ale czekam co dor powie zanim
          sie "pochwale"
          • Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 21.09.05, 19:14
            Własnie otrzymałem interpretacje zapisów umowy z specjalistycznej kancelarii
            adwokackiej.Rezultat jest miażdżący dla DOR. Pomijam sposób rozliczania
            powierzchi (a jest tak ja mówiłem, musi być podany sposób obliczania
            powierzchni). Umowa jst zlepkiem ogólników i niejasnych zapisów.Zwalnia on DOR
            z wielu obowiązków, które muszą być dopełnione. Wiele jest niezgodnych z prawem
            budowlanym. Dlatego w postanowieniach końcowych jest "umowa uzgodniona
            indywidualnie".Wg prawa konsumenckiego zwalnia to ich z przyszłych roszczeń o
            wprowadzanie niekorzystnych zapisów do umowy. Jak ktoś będzie zaiteresowany
            mogę podać więcej sczegółów z umowy. Ja w to nie wchodzę. Przypomnijcie sobie
            los osiedla Floryda w Wa-wie.
            • maaryska1 Re: Aktualizacja strony - zapraszam! 22.09.05, 09:14
              Mozesz mi przeslac to na adres gazetowy - chetnie poczytam
              • Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 22.09.05, 11:22
                Podaj konto pocztowe. Ale lepiej byłoby aby innych też przestrzec. Od dzisiaj
                będę miał jeszcze więcej danych i opinii o firmie. To co już wiem dla mnie
                wystarczy. Być może ta inwestycja się uda, lecz przy takiej umowie to mocno
                wątpliwe. Poradniki można znaleźć w internecie np.
                muzeum.gazeta.pl/Iso/Plus/Dom/Devispol/021mie.html
                Jest jeszce wiele innych, wartych sprawdzenia. Zobacz co umowa DOR ma wspólnego
                z tymi zaleceniami. Nic dziwnego że do tego czasu nie sprzedali nawet 20
                mieszkań z 79 oferowanych.
          • Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 21.09.05, 22:08
            Jakoś nie mogę się doczekać tego Twojego "chwalenia się". Na przyszłość sprawdź
            księgi wieczyste działki dewelopera. Chyba umoczyłeś trochę kasy, co? teraz
            biegaj po adwokatach jak cokolwiek odzyskać z tego "koszernego geszeftu". Jak
            nie dowierzasz własnemu szczęściu porozmawiaj ze "sczęśliwymi włascicielami" na
            Szucha. I czytaj na przyszłość umowę z "małymi literami". O ile nie jesteś
            pracownikiem DOR Group.
            Pozdro
            rak
            • Gość: Kris Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 14:50
              Raku, zastanawia mnie jedno. Co bardziej Ci przeszkadza, zapisy umowy czy, jak
              to nazwałeś, "koszerny geszeft"?
              • Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 22.09.05, 20:47
                Powinny Ciebie bardziej obchodzić zapisy umowy. Ja byłem już zdecydowany
                zainwestować w duże mieszkanie w Park Anielin.Ale umowa, którą dostałem
                informacyjnie wzbudziła moje zastrzeżenia. To określenie usłyszłem przy okazji
                wyjaśniania spraw u prawnika. Insynuacje antysemityzmu są nie na miejscu.
                Chodzi o to że Izrael nie zgadza się deportacje przestępców m.in.
                gospodarczych. Przypomnij sobie sprawę Bagsika. Wracając do umowy. Na moje
                zastrzeżenia do niektórych tylko zapisów, dowiedziałem się, że "nie ma mowy o
                wprowadzaniu jakichkolwiek zmian!" "Jak się panu nie podoba to żegnam..."
                Dlaczego boisz się sprawdzić umowę w kancelarii prawnej?! Zapewne jak większość
                klienteli DOR nie przeczytałeś umowy... Wizualizacje plus "czary" handlowców
                zrobiły swoje. Przy okazji te grupy finansowe na kóre powołuje się DOR wg.
                moich informatorów nie istnieją na polskim rynku. Jeśli jesteś pracownikiem
                DOR, to dalsze diałogi nie mają sensu. Możęsz być wkrótce zajęty szukaniem
                nowej pracy. Dysponuję na tyle sporym materiałem, ze mogę to udostępnić nawet
                na tym forum, choć za zdobycie tych danych musiałem trochę zapłacić. Mógłbym
                powiedzieć,że to już nie moja sprawa. Nie mam zamiaru wywalić cięzkiej forsy w
                bagno, lub kupić sobie wielkich kłopotów za spore pieniądze. Bardzo podoba mi
                się to miejsce i projekt, ale nie chciałbym oglądać tego, jak moje mieszkanie
                będzie poźniej licytowane, a ja zostanę i tak z długami do spłacenia.Mam
                nadzieję,zę trochę pomogę innym "entuzjastom Parku Anielin". Może przynajmniej
                sprawdź ten link zamieszczony w poprzednim poście.
                • maaryska1 Re: Aktualizacja strony - zapraszam! 23.09.05, 10:38
                  mysle ze wiekszosc entuzjastow chetnie zapozna sie z tymi materialami - musze
                  przyznac ze jestem jedna z nich (ale ciagle sie zastanawiam..)
                  (prosze rowniez o przeslanie na maaryska1@gazeta.pl)
                • Gość: Kris Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:56
                  Oczywiście sprawdziłęm link podany przel ciebie. I, niestety, jest on już
                  trochę przestarzały. Przykład: wymagany minimalny kapitał zakładowy spółki z
                  ograniczoną odpowiedzialnością jest tu podany na poziomie 4 000PLN, tymczasem
                  od kilku lat Kodeks Spółek Handlowych wymaga 50 000PLN. Proponowałbym poczytać
                  coś bardziej aktualnego;)
                  Po drugie: jest tam napisane, że "Powierzchnia całkowita to powierzchnia
                  wszystkich kondygnacji budynku nad i podziemnych mierzona po obrysie ścian." PO
                  OBRYSIE ŚCIAN. Nie ma ani słowa o tym, że musi być dokonany w świetle ścian z
                  tynkami. Poza tym informacje na tamtej stronie, mówiące o sposobie obmiaru,
                  dotyczą zwłaszcza powierzchni z tzw. skosami.
                  Po trzecie: wydaje mi się, że troszeczkę obrażasz nabywców mieszkań w Parku
                  Anielin twierdząc, że nie czytali umowy. Myślisz, że tylko Ty wykazałeś się
                  sprytem i zapobiegliwością i postanowiłeś przed podpisaniem przeczytać? Wydaje
                  mi się, że inni też.
                  A tak na prawdę, jeżeli masz jakieś informacje na temat firmy, to podziel się
                  nimi, a nie tylko mów, że coś wiesz.
                  • Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 24.09.05, 00:44
                    W kwestii obmiarów proponuje poczytać ROZPORZĄDZENIE
                    MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
                    z dnia 2 września 2004 r.
                    w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, specyfikacji
                    technicznych wykonania i odbioru robót budowlanych oraz programu funkcjonalno-
                    użytkowego
                    (Dz. U. z dnia 16 września 2004 r.)
                    Dotyczy to obowiąku stosowania normy tam podanej w projekcie budyku. DOR chce
                    inaczej projetkować a inaczej rozliczać pow. przy odbiorze. Kuroizalne, prawda?
                    Po drugie nie chcę nikogo obrażać, chciałem tylko Was wszystkich przestrzec. To
                    w końcu Wasza sprawa, bo moja już na pewno nie. Aczkolwiek bardzo żal mi tego
                    miejsca.Mogę tylko wskazać adres, gdzie można uzyskać informacje potrzebne do
                    oceny zapisów umów wraz z interpretacją oraz wiarygodnością przedsięwzięcia.
                    Zresztą w Warszawie jest dosyć prawników na tyle kompetentnych, aby to zrobić
                    fachowo ( aby nikt tu mnie nie posądził o naganianie klientów jakiejś
                    kancelarii prawnej, tak jak z tym antysemityzmem). Mam nadzieję, że na tym
                    forum bywają ludzie dorośli. Sprawa ta kosztowała mnie trochę czasu, nerwów i
                    pieniędzy. Nie zamierzam nikogo namawiać do rezygnacji z dalszego uczestnictwa
                    w inwestycji, raczej przestrzec wahających sie o sprawdzenie, czy ryzyko nie
                    jest zbyt duże. Niech może ktoś z przyszłych kientów spróbuje zaproponować
                    podpisanie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego i zobaczy reakcję
                    DOR.Co ot znaczy wytłumaczy kazdy prawnik. Faktów podałem wystarczająco dużo,
                    reszta jest Waszą sprawą. Przy takiej forsie na zakup mieszkania, konsultacje
                    prawne za 100-200 zł nie powinny być problemem. Przy okazji usłyszałem
                    zalecenie, aby więcej nie interesować się tą sprawą. Ja juz mam tego dosyć. Nie
                    mam też zamiaru na tym forum dyskutować z pracownikami DOR.
                    Pozdro
                    rak
                    • Gość: Kris Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:24
                      Każdy kto ma inne zdanie niż Ty jest pracownikiem DOR? Zresztą, ja wcale nie
                      twierdzę, że się z Tobą wcale nie zgadzam. Jedynie pewnych rzeczy nie rozumiem.
                      Przede wszystkim Twoich problemów z pomiarem. DOR projektuje bez tynków i
                      obmierza bez tynków. Chyba logiczne.
                      Jeśli uraziłem Cię podejrzeniami o antysemityzm, to przepraszam. Ale jeśli
                      czytam kilka argumentów - z którymi się zgadzam lub nie - a poza tym
                      hasło 'koszerny geszeft' czy inne podobne o żydach, murzynach, pedałach albo
                      cyklistach;) to niestety jakiekolwiek argumenty tracą dla mnie na wartości.
                      A jeśli chodzi o Twoje stwierdzenie, że "Faktów podałem wystarczająco dużo,
                      reszta jest Waszą sprawą.", to moim zdaniem faktów nie podałeś żadnych. Tak
                      naprawdę rzucałeś hasło, ale jak ktoś prosił Cię o więcej informacji, to Twoja
                      odpowiedź brzmiała mniej-więcej "wiem, ale nie powiem". A szkoda...
                      Pozdrawiam
                    • maaryska1 Re: Aktualizacja strony - zapraszam! 24.09.05, 12:26
                      Niestety musze sie zgodzic z tym, ze dor nie chce slyszec o podpisaniu umowy w
                      formie aktu notarialnego.
                      Sama umowa jest tak napisana, ze "zwykly smiertelnik" moze wiele spraw
                      przeoczyc lub mylnie zrozumiec.
                      Ja sie zaczelam zastanawiac nad inna investycja w Pruszkowie i w zwiazku z tym
                      ponawiam prosbe o przeslanie uwag dotyczacych zapiskow oraz namiarow na
                      prawnika na maaryska1@gazeta.pl

Mysle ze z Anielinem nie bedzie wiekszych problemow ale to za duze pieniadze
                      zeby zaryzykowac :(
                      wielka szkoda..
                      • park_anielin Ach te emocje... ;) 02.10.05, 16:58
                        Wątek zrobił się gorący.
                        Ja również sprawdziłem dewelopera i jest OK.
                        Z własnych źródeł wiem iż bardziej powinni martwić się klienci Dom Development niż my... ;)
                        Banki oraz zrzeszenia deweloperów nie mają żadnego "ale" do Dor Group.
                        Budują za własne pieniądze a hipoteka jest wolna od jakichkolwiek obciążeń.
                        Dor posiada na tą ziemię akt dzierżawy wieczystej.
                        A poza tym coś miłego: zapraszam na strone www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia budowy. Niedługo wiecha z okazji
                        zakończenia budowy ostatniego piętra!
                        • Gość: Gość Re: Ach te emocje... ;) IP: 62.29.165.* 03.10.05, 13:54
                          Jejku, co tu się dzieje.Jesteśmy właściecielami jednego z mieszkań i to nie
                          małego więc zainwestowalismy w to naprawdę duzo pieniedzy i ... śpimy
                          spokojnie. Nasi prawnicy sprawdzali i developera i umowę i naprawdę szukacie
                          dziury w całym lub nie macie nic innego do roboty.
                          Zawsze przy tego typy inwestycjach istnieje ryzyko ale kto nie ryzykuje ten nie
                          ma. I tak jest w życiu ze wszystkim, od miłości po cegłówkę, która każdemu może
                          spaść na głowę. I naprawdę nie mogę się doczekać kiedy już tam zamieszkam, z
                          przyjemnością obserwuję postępujące prace. Życzę odwagi i rozsądku.
      • park_anielin Aktualizacja strony - zapraszam! 09.10.05, 21:41
        Żeby się nie powtarzać (jak co tydzień... ;) - zapraszam na:
        www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia z budowy i okolic.
        • park_anielin Spotkanie na budowie w najbliższą sobotę (15.10) 11.10.05, 11:37
          W najbliższą sobotę tj. 15.10.2005 spotykamy się na budowie w Pruszkowie. Będziemy zwiedzać mieszkania i wszystkie inne pomieszczenia... ;)
          Spotkanie przed biurem sprzedaży o 10.30.
          Na budowe wejdziemy o 11.00.
          Później proponuje niezobowiązującą kafke lub pifko w knajpie "Przystań" w Parku Potulickich... na przeciwko "naszego" domu.
          Wszelkie pytania ma maila!

pozdrawiam,
          Maciej
          • Gość: Agnes Re: Spotkanie na budowie w najbliższą sobotę (15. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 22:36
            do zobaczenia zatem
        • park_anielin Nowe zdjęcia z budowy + plan miejscowy - zapraszam 17.10.05, 13:59
          www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin
          • Gość: mona&pawel Re:umowa IP: 81.210.125.* 28.10.05, 09:07
            witam,
            dopiero niedawno zainteresowalismy sie ta inwestycja gdyż wczesniej
            przyglądaliśmy się agromanowi, projekt dużo fajniejszy choć gorzej
            skomunikowany. umowa agromana jest milion razy gorsza niz Dor Group'u choć i w
            tej jest kilka rzeczy "wątpliwych" - na pewno spróbujemy z nimi rozmawiać.
            jeszcze nie wiemy która inwestycje wybrać... ale może beziemy sąsiadami?
            pozdrawiamy wszystkich
            • park_anielin Re:umowa 28.10.05, 21:13
              Witamy!
              Co do wyboru lokalizacji - poczytajcie wątek o osiedlu Parzniew
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=27232748
              Niestety ulica Działkowa jest jedyną ulicą łącząca Parzniew z Pruszkowem w tym miejscu. A ponadto tuż za torami znajduje się wiele firm typu: spedycja, sprzedaż żwiru i piasku oraz inne. Na ulicy jest niesamowity ruch samochodów ciężarowych w tygodniu.
              No ale na ulicy się nie mieszka ;) Jednak w tym miejscu bez samochodu troszkę ciężko dojechać... Najbliżej będzie PKP.
              Pozdrawiam
          • park_anielin OKNA! 08.11.05, 10:07
            Mamy wstawione pierwsze okna! Od strony biura sprzedaży (ul. B. Prusa) na I piętrze wstawiono okna! Na parterze czekają następne na montaż.
            Na skrzyżowaniu Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej i Prusa trwają prace nad przyłączami - rozkopano asfalt i grzebią chłopaki w ziemi.
            Myślę że po tym długim weekendzie będzie nowy foto-reportarz z prac na budowie.

Pozdrawiam
    • Gość: Qbbacz Dojazd do Warszawy IP: *.chello.pl 03.11.05, 21:37
      Witam wszystkich serdecznie. Zastanawiam sie powaznie nad kupnem mieszkania w
      w/w inwestycji -> zastanawia mnie jedynie czas dojazdu do Warszawy.

Poniewaz pracuje w samiutkim centrum (200 m. od PKiN) interesuje mnie ile czasu
      codziennie trzeba spedzic na dojazdy (zarowno samochodem jak i WKD albo PKP).
      Bylbym bardzo wdzieczny za informacje jak daleko jest od dworca WKD/PKP,
      czestotliwosc pociagow itp.

Z gory dziekuje i pozdrawiam (mam nadzieje) przyszlych sasiadow.

Jakub
      • Gość: gk Re: Dojazd do Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 00:37
        w godzinach szczytu pociagi co 10 minut, pozniej co 30. do srodmiescia jedzie
        sie 23 minuty i jest to rzeczywisty czas, do dworca pkp masz 5 minut.
        nalezaloby sobie tylko zyczyc poszerzenia strefy na ktorej dziala bilet
        miejski, na razie na karte mozna jezdzic do ursusa.
      • park_anielin Re: Dojazd do Warszawy 04.11.05, 10:09
        DOJAZD SAMOCHODEM:
        Jeżdżę z Otrębus więc odejmę od moich obliczeń 10 minut. Z Pruszkowa w godzinach 8 - 8.30 dojazd do Warszawy zajmuje nam jakieś 30-35 minut. Omijam oczywiście Aleje Jerozolimskie na odcinku od Łopuszańskiej... Pomykam Szyszkową i wbijam się w Aleje Krakowską. Ztąd nie zawsze ale często skręcam w 17 Stycznia i do Żwirki... Potem masełko :)

DOJAZD WKD:
        Stacja WKD jest odległa od naszej lokalizacji jakieś 10 minut spacerkiem (biegiem 5 minut ;). Rano kolejki jeżdżą bardzo często: 06:05, 06:18, 06:30, 06:40, 06:50, 07:05, 07:12, 07:20, 07:35, 07:45 etc.
        ( www.wkd.com.pl/?module=section&action=content§ionid=102 ). Jeżdżą bardzo punktualnie. Podróż do Warszawy trwa 27 minut. Wysiadasz pod Dworcem Centralnym/Marriotem.

DOJAZD PKP:
        Nie jeździłem ale chyba gk napisal Ci wszystko. Stacja PKP jest jeszcze bliżej niż WKD...

DOJAZDY ALTERNATYWNE:
        Dla zdesperowanych są jeszcze darmowe autobusy do Tesco i Janek ;) Potem przesiadka do autobusu w stronę Wawy i jesteśmy w stolicy!! ;)
        • Gość: Bziqq Dziwne KW IP: *.u.mcnet.pl 07.11.05, 18:31
          Szanowni Przyszli Sasiedzi!

Kilka dni temu dostalem komplet dokumentow i zdziwila mnie powaznie jedna
          rzecz. Na tej dzialce stal wczesniej Dom Kolejarza Dom Kultury czy cos takiego.
          Dor zburzyl DK i stawia obecna inwestycje. Problem polega na tym, ze w ksiegach
          wieczystych na dzialce dalej figuruje Dom Kolejarza. Oznacza to, ze wg. Ksiag
          WIeczystych Park Anielin po prostu nie istnieje... A budynku ktory nie istnieje
          nie mozna odebrac, nadac mu numeru policyjnego czy sie w nim zameldowac...

Sprawa jest troche dziwna, tym bardziej ze zgloszenie zmiany do KW (czyli
          wyburzenia Domu Kolejarza) to zaden problem i powinno sie to zrobic od razu -
          tym bardziej ze Dor jest uzytkownikiem wieczystym tej dzialki wiec ma jak
          najbardziej prawo do wystapienia ze zmiana. Czy ktos wie czemu tego nie zrobil?

Chyba ze zrobil - w umowie mowa jest o uchwale spolki dot. spraw
          wieczystoksiegowych. Czy ktos z Panstwa dostal / pytal sie o te uchwale? Ja w
          kazdym razie nie podpisze umowy dopoki ta sprawa nie zostanie wyjasniona -
          chyba ze o czyms nie wiem...

Bardzo dziekuje za uwagi.
          • Gość: m&p Re: Dziwne KW IP: 81.210.125.* 08.11.05, 09:31
            co prawda jeszce nie widziałam KW ale sprawdź czy w KW nie zostały ujawnione
            wpisu o złożonych wnioskach, które dotyczą rzeczy o kórych piszesz, (czasem
            procedura wpisu prawa do KW trwa dość długo)prawdą jednak jest fakt że każdy
            wniosek złozony do KW o ujawnienie jakiegoś prawa w KW może być zaskarżony... .
            w przypadku jednak dz. I KW który jest opisem/ oznaczeniem nieruchomości -
            dział ten nie ma "rękojmi" i w tym przypadku wązniejsze jest to co jest w
            ewidencji gruntów i budynków dla tej nieruchomości w UM Pruszkowa. Inwestycja
            Park Anielin - jest w budowie więc nie moze w KW figurowac jako nieruchomości
            budynkowa - stanie się nią wtedy jesli budynek zostenie oddany do użytku i
            wystawione zostana zaśwadaczenia o samodzielności lokali oraz zostanie dokonane
            notarilane przeniesienie właśności tychże lokali - mam nadzieje ze nie
            nakreciłam zbytnio :)
            pozdrowienia
            • Gość: Watpiacy_mocno Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.u.mcnet.pl 08.11.05, 12:57
              Drodzy Sasiedzi!

poniewaz zalezy mi na zakupie mieszkania w Parku Anielin podobnie jak moj
              przedmowca wzialem komplet dokumentow co do ktorych mialem kilka pytan.
              Mialem dzis przyjemnosc rozmowy z Dor podczas ktorej prosilem o wyjasnienie
              kilku punktow dotyczacych umowy:

(i)przylacza telefoniczne: w poprzedniej inwestycji Dor, w Parku Szucha okazalo
              sie, iz bydynek - mimo iz okablowany - nie zostal przylaczony do sieci TPSA. W
              rezultacie wspolnota musiala czekac miesiacami na przylaczenie rzekomo
              obiecanego telefonu/kablowki i zaplacic za to z wlasnej kieszeni (koszt to
              podobno ok. 40000 USD). Na moje pytanie czy Dor tym razem zagwarantuje mi w
              umowie ze budynek zostanie przylaczony dostalem odpowiedz watpiaco-negatywna
              (raczej nie, ale zobaczymy...).

(ii) zgodnie z tym co pisal moj przedmowca w ksiegach wieczystych rzeczywiscie
              jest balagan. Dor o tym wie, nic nie zrobil - zapewniajac jednak ze moze cos
              zrobi...

(iii) sposob liczenia powierzchni - spolka moze oddac mieszkanie o 3% mniejsze
              od planu za ta sama cene. Moja prosba o ustalenie stalej ceny za m2 ktora
              bedzie pomnozona o wielkosc lokalu i na tej podstawie obliczona bedzie
              ostateczna cena napotkala sie z zywiolowym oporem Dor-u. Podobnie jak moje
              prosby o wpuszczenie geodety ktory na moj koszt wymierzylby moje mieszkanie
              przed podpisaniem umowy (sciany juz stoja wiec jest to mozliwe). Pani z Dor-u
              stwierdzila w sposob dosyc niemily, ze jak mi sie nie podoba nie musze
              podpisywac dokumentow...

(iv) ostatnia sprawa - spolka nie chce bardzo podpisywac umow przedwstepnych w
              formie aktu notarialnego. Dlaczego? Ano dlatego, ze umowa podpisana w formie
              zwyklej nie daje nam praktycznie zadnej gwarancji...

Slowem: obsluga klienta pozostawia w DOR bardzo wiele do zyczenia. O warunkach
              umowa nawet nie wspomne...

Dlatego zastanowie sie 3 razy czy chce miec z ta firma cos wiecej do
              czynienia...

Pozdrawiam
              Watpiacy
              • Gość: m&p Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: 81.210.125.* 08.11.05, 13:42
                słuszne uwagi - jako zainteresowany klient wezmę pod lube wspomniane kwestie.
                co do obsługi - absolutnie nie bronię dor group, bo wiele mozna by było
                usprawnić lecz dla porównania proszę porozmawaić z biurem sprzedaży agromana i
                od nich spróbować się co dowiedzieć na temat ich projektu w parzniewie... DNO.
                pozdrowienia
              • park_anielin Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem 08.11.05, 14:20
                Nie wiem jak Twoje doświadczenia z TPSA ale nie widze problemu aby inna firma obslugiwala moje polaczenia telefoniczne. Wyjatkowo drży mi powieka jak ktos denerwuje sie iz nie moze dostac telefonu od TPSA.... A malo innych ofert?

Moj znajomy z banku nie dopatrzyl sie niescislosci w KW. Budynek bedzie wpisany do KW jak powstanie - czyli odbedzie sie odbior techniczny. Wybieram sie w przyszlym tygodniu po aktualny wyciag z KW wiec dowiem sie o co chodzi z tym "balaganem"...?

A propos sposobu liczenia powierzchni.
                W budownictwie przyjętym jest pewna tolerancja związana z gabarytami materiałów budowlanych. Zapis w umowie mowiacy o mozliwosci oddania mieszkania "trochę" mniejszego od tego co jest w umowie nie do końca jest nie sprawiedliwy. Rzeczywiście jest to na minus w stronę klienta ale cóż....
                Może podyskutujemy co robić ;) jeśli okaże sie ze mamy wiecej metrow w tej samej cenie...?!
                Myślę że można negocjować zapis o tolerancji procentowej a nie samego faktu. Pewnie są deweloperzy którzy biorą na siebie takie odchyłki... i rozliczają wpłatę z obmiarem geodezyjnym.

Hmmm... co do gwarancji w formie umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego. Taka forma zapewnia wieksze szanse na co? Na to mieszkanie które chcesz kupic? Gdyby przeanalizowac fakt upadlosci danego dewelopera i proba odzyskania mieszkania kiedy ten juz go nie buduje.... to hmmm... male sa na to szanse!
                Owszem - spac mozna spokojnie ale taka umowa nie jest gwarancja ze sie wprowadzisz w danym terminie. Ale przyznaje ze byloby "milej" gdyby zgadzali sie na ta forme bez dyskusji. A parafrazując ostatnia reklame z Kondratem - deweloper nie ma byc mily tylko zarabiac pieniadze... ;) !!! I pewnie dlatego licza kazda zlotowke... Cóż - demokracja!

Pozdrawiam
                • Gość: Watpiacy Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.u.mcnet.pl 08.11.05, 15:21
                  Sasiedzie,

jak zwykle optymistycznie podchodzi Pan do sprawy... :-) i moze to bardzo
                  dobrze. Czasami lepiej jest uwierzyc ze wszystko bedzie OK i oby tak bylo z
                  Parkiem Anielin. Pozwole sobie jedynie wyjasnic kilka kwestii:

(i) przylacza - sa w 99% miejsc przylaczami TPSA. Inni operatorzy czesto je
                  dzierzawia je od TPSA i swiadcza uslugi. Czasami inny operator ciagnie wlasne
                  kable ale nie zdaza sie to czesto-taniej jest wydzierzawic. Poza tym jest mi
                  zupelnie bez roznicy czy bede placi rachunki TPSA, Netii czy UPC (ba, nawet
                  wole nie-monopolistow). Chodzi jednak o to, ze aby ktokolwiek mogl swiadczyc te
                  uslugi musi byc przylacze do ogolnej sieci. Brak przylacza -brak telefonu.
                  Proponuje poczytac sobie o perypetiach mieszkancow Szucha ktorzy probowali
                  przylaczyc sobie innych operatorow - wiekszosc z nich nie swiadczyla uslug na
                  Szucha, gdyz "to poza ich zasiegiem". Skoro al. Szucha jest poza zasiegiem wole
                  nie myslec jak bedzie w Pruszkowie. Poza tym nawet zakladajac, ze jakims cudem
                  bedzie tam dzialal operator alternatywny pozostaje koszt podlaczenia budynku
                  ktory jak pisalem jest niemaly...

(ii) KW - prosze spojrzec dokladnie - jak juz ktos pisal na gruncie dalej wg KW
                  stoi Dom Kolejarza. Zmiany moze dokonac Dor i kosztowac to ich bedzie (o ile
                  dobrze pamietam) ok. 500 zl. Skoro tego nie zrobili to maja chyba balagan. A to
                  nie wrozy dobrze przy podpisywaniu aktow notarialnych (zeby odebrac budynek i
                  wyodrebnic wlasnosc lokali i tak pewnie najpierw beda musieli wnosic o
                  wykreslenie Domu Kolejarza z KW. Oczywiscie to wykresla, wszak jest to zgodne
                  ze stanem rzeczywistym, ale takie postepowanie moze trwac-zaleznie od sadu-
                  nawet rok. A dopoki postepowanie sie nie zakonczy nie bedzie milo..). Powtarzam
                  raz jeszcze: Dor moze wykreslic Dom Kolejarza juz teraz. Czemu nie zrobil
                  tego??? Skoro mamy wplacac im pieniadze niech maja porzadek.

(iii) co do formy: akt notarialny owszem, zapewnia wiele: przede wszystkim
                  szanse na to, ze dostanie sie lokal :-)... Przy podpisaniu zwyklej umowy nie ma
                  NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU aby developer tydzien przed podpisaniem aktu
                  notarialnego stwierdzil ze Panu mieszkania nie sprzeda, bo kto inny placi za
                  niego wiecej. Bedzie to najzupelniej zgodne z prawem (umowa przedwstepna musi
                  byc w takiej formie w jakiej umowa docelowa) - otrzyma Pan oczywiscie zwrot
                  swoich pieniedzy (zakladam ze developer jest uczciwy - nie sadze zeby Dor byl
                  oszustem)... ale juz bez odsetek :-) (proponuje sie wczytac w umowe!).
                  Natomiast jesli wzial Pan kredyt w banku odsetki leca, oj leca....

Co wiecej, umowa w zwyklej formie pisemnej nie jest zadna gwarancja ceny!!!
                  Jesli w formie aktu notarialnego developer zazada ceny wyzszej bedzie Pan
                  musial ja doplacic aby uzyskac wlasnosc! (potem co prawda mozna sadzic sie
                  latami o roznice w cenie- szanse sa tu bardzo duze, ale cena lokalu to cena
                  podana w akcie notarialnym!). Oczywiscie, moze byc wszystko pieknie i ladnie.
                  Jest tak pewnie w 90% przypadkow, jednak mieszkanie to zbyt droga inwestycja na
                  jakakolwiek niepewnosc...

Last but not least - co do upadlosci to owszem, akt robi roznice i to powazna.
                  W momencie upadlosci wchodzi syndyk, ktory konczy mieszkania i sprzedaje je tym
                  ktorzy placa najwiecej. Czyli niekoniecznie temu kto podpisal umowe z
                  developerem!

Tych wszystkich problemow nie ma w przypadku zawarcia umowy w formie aktu
                  notarialnego. To fakt, kosztuje to pewnie ze 2tys. zlotych - ale czy przy
                  inwestycji rzedu -set tysiecy nie jest to drobna suma? Oczywiscie, moze byc
                  wszystko pieknie i przy zwyklej umowie. Akt notarialny to ubezpieczenie ktore
                  nie kazdy musi chciec...

Pozdrawiam
                  • Gość: rak Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.org / 62.233.167.* 09.11.05, 01:21
                    Bardzo dłuuuugo nie zaglądałem na Wasze forum, chciałoby się powiedzieć "Drodzy
                    Niedoszli Sąsiedzi". Miałem swego czasu spore wątpliwości, co do Umowy, które
                    usiłowełem przedstawić na tym Forum. Nawet nie było w umowie terminu
                    zakończenia inwestycji, nie mówiąc o konsekwencjach takiego stanu dla
                    dewelopera.Zasięgnąłem opinii kilku niezależnych prawników. Opinie o tej umowie
                    były jednoznacznie NEGATYWNE. Niemniej widząc moją detrminację do kupienia
                    mieszkań w Parku Anielin rekomendowano mi po pierwsze negocjacje co do
                    wątpliwych punktów oraz , najwazniejsze, podpisanie Umowy w formie aktu
                    notarialnego. Otrzymałem początkowo wstępną zgodę a kilka dni poźniej NIE!!!
                    Arogancka wypowiedź tzw.handlowca DOR "jak się Panu warunki nie podobają, to
                    nie mamy o czym rozmawiać!". Szokująca w dzisiejszych czasach wypowiedź
                    że "...u nas nie ma zwyczaju negocjacji umów...". Radca prawny, gdy mu o tym
                    powiedziałem, jak ochłonął ze zdumienia, doradził natychmiastowe przerwanie
                    rozmów z DOR. Poza tym sprawdziłem wiarygodność instytucji finansowych, które
                    stoją za DOR Group (są wymienione na ich witrynie internetowej). Okazało się,
                    że one w OGÓLE NIE ISTNIEJĄ. W tej sytuacji darowałem sobie wizytę w dziale KW
                    Sądu w Pruszkowie. Znalazłem sobie innego dewelopera z ledwo rozpoczętą budową,
                    gdzie bez problemu sprawdziłem wszystko co było mi potrzebne. Ale mają oni
                    ukończonych kilkanascie inwestycji w Warszawie i mnóstwo zadowolonych
                    kilentów.Traktowanie klienta biegunowo odbiega od arogancji p.Agnieszki z DOR.
                    Budynek ma ledwo zaczęte fundamenty a juz praktycznie mieszkań do sprzedaz tam
                    nie ma, czego nie mozna powiedzieć o DOR.Swoje żale do "firmy" DOR próbowałem
                    przedstawić na tym forum, ku przestrodze, ale hurraoptymiści praktycznie mnie
                    zakrzyczeli. Teraz niejako mam pewną satysfakcję z ostrożnosci jaką wykazałem w
                    tej kwestii. Niejako rozumiem dlaczego DOR tak bał sie podpisywania umowy w
                    formie aktu notarialnego.Szydło z worka wychodzi.
                    Pozdrawiam
                    rak
                • Gość: rak Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.org / 62.233.167.* 09.11.05, 01:40
                  Przy okazji.deweloper ma zarabiac pieniądze, ale w uczciwy sposób.Tu niestety
                  na to się nie zanosi. Tu nie chodzi o to aby było miło. Ma byc konkretnie,
                  trasparentnie, uczciwie. Zakup mieszkania to spora inwestycja. O obmiarach
                  powierzchni juz pisałem poprzednio. To że inni dewelperzy maja jeszcze gorsze
                  umowy jest ZUPEŁNIE bez znaczenia. Zapis w umowie o tym ze strony sporządziły
                  ją i podpisały go indywidualnie, zrzuca całą odpowiedzialność na klienta. Prawo
                  konsumenckie zabrania wprowadzania "klauzul niedozwolonych" do umów
                  standardowych. Podpisując taki zapis umowy zwalniamy się z takiej ochrony na
                  własne życzenie. Zapis w formie aktu notarialnego daje bardzo dużą ochronę
                  interesów inwestora. Tu notariusz ręczy własnym majątkiem za niejako
                  wiarygodność inwestycji i dewelopera. Nie daje to jednak 100% pewności.
                  Znakomicie jednak ułatwia ewentualne przyszłe roszczenia wobec firmy."Drodzy
                  Niedoszli Sąsiedzi", jeszcze raz przeczytajcie podpisane umowy oraz wszystkie
                  posty na tym Forum.Zapytajcie prawników. Ja juz tylko jestem obserwatorem. Z
                  robienia interesów z DOR wyleczyłem się zupełnie. To dla Waszego wspólnego
                  dobra!
                  Pozdrawiam
                  rak
                  • Gość: Kupujacy Pytania IP: *.chello.pl 11.11.05, 15:14
                    Witam serdecznie,

chyba na pewno sie zdecyduje na zakup mieszkania w w/w inwestycji. Mam jednak
                    kilka pytan:
                    (i) od ktorej strony bedzie wjazd dla dostawcow Alberta? Chodzi mi o rampe dla
                    ciezarowek. Wydaje mi sie, ze bedzie to od Miry Z. ale nie jestem pewien - czy
                    ktos widzial plan?
                    (ii) Albert bedzie troche z boku ale czy nie boicie sie Panstwo karaluchow? To
                    jednak supermarket...
                    (iii) czy nad Pruszkowem czesto lataja samoloty? Bylem tam dzisiaj i co chwila
                    latalo cos nad glowa ale moze to "z okazji" swieta?
                    (iv) czy miedzy Wojska Polskiego, Miry Z. i tymi nowymi budynkami obok bedzie
                    jeszcze jakas ulica? Wydaje mi sie ze gdzies widzialem, ze ma ona oddzielac nasz
                    blok od reszty "trawnika" ale nie pamietam jak ona ma przebiegac

Tyle pytan. Bylem dzis na budowie i calkiem niezle postepy od ostatniego
                    tygodnia - wstawione jest juz ze 40% okien :-). Poza tym park piekny jak zawsze.

• Gość: gk Re: Pytania IP: *.shell.com 11.11.05, 16:25
                      ad IV. nasz kolega podpisujacy sie park_anielin umiescil na swojej stronie link
                      do planu zagospodarowania. Tam mozna sprawdzic gdzie co jeszcze moze powstac.

a z okien sie cieszymy:)
                    • park_anielin Re: Pytania 11.11.05, 18:47
                      (i) rampa jest od strony Miry Zimińskiej - Sygietyńskiej. Tu jest zdjecie tego miejsca: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/22_10_2005/01_Widok%20od%20ul.%20M.Z.-Sygietynskiej.html . Sam wjazd jest troszkę zasłonięty płotem.

(ii) Nie boimy się karaluchów! Jakby co naślemy na Alberta sanepid ;)

(iii) Samoloty żadko latają nad Pruszkowem. Nie zapomnijmy że dzisiaj Święto Niepodległośći. Samoloty zlatują się nad Wawę z okazji uroczystości...

(iv) Między naszym budynkiem a ul. Wojska Polskiego jest zaplanowana ulica dojazdowa na zaplecze budynków jakie mogą powstać bezpośrednio przy ulicy. Nie będzie to jednak żadna droga szybkiego ruchu ;)
                      Polecam lekturę planu zagospodarowania ze strony www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin - w dziale linki jest do ściągnięcia plik pdf...

Pozdrawiam
                      • Gość: rak Re: Pytania IP: *.org / 62.233.167.* 12.11.05, 22:59
                        Już wypowiedź tylko w kwestii samolotów. To nie kwestia świąt, jakichkolwiek.
                        Nad Pruszkowem jest rodzaj węzła dla ruchu lotniczego.Przy kierunku wiatru z
                        zachodu nad Pruszkowem jest punkt do zakrętu samolotów. Wszystkie startujące
                        samoloty muszą zawsze zakręcać na Pruszkowem przed "wejściem na trasę" lotu.
                        Sprawdziłem u znajomego w Portach Lotniczych. Niemniej samoloty są zwykle tutaj
                        już na wysokości powyżej 1 tys m. W otoczeniu orgomnego hałasu ruchu
                        samochodwego i kolejowego w Pruszkowie hałas lotniczy jest praktycznie
                        pomijalny.
                        Bliskość Okęcia nie powinno być żadnym czynnikiem dla przyszłych lokatorów.
                        Niepoprawym optymistom życzę powodzenia
                        Pozdrawiam
                        rak
                        • Gość: obserwator Re: Pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:25
                          Ty to chyba w lesie sie chowałeś...?! Mam na myśli hałas... To przecież miasto i hałas jest jego nie odłącznym elementem. Są enklawy spokoju ale niestety w asymilacji z tkanką miejską. Jakie Okęcie....? Ja rozumiem mieszkanie w "kanale" nalotowym na pasy startowe/lądowe... Ale w Pruszkowie nie można mówić o "notorycznie" latających samolotach nad tym terenem. Mieszkając w budynku z oknami,ociepleniem - przelatujący samolot (na wys. 1 km) jest tak samo odbierany jak szybko przejeżdżający samochód albo motor... Ech, wyczuwam w Twoim tonie nutkę zazdrości...Ale tylko tak mi się wydaje... ;)
                          Jak inwestycja się uda beż żadnych "rewelacji" to kto będzie sobie w brodę pluł? To Ty ciągle masz jakieś ale... Zostaw to... Jak masz konstruktywną odpowiedź to dawaj! Ale jak Ci coś nie pasuje to zachowaj to dla siebie!
                          • Gość: obserwator 2 Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 13.11.05, 16:02
                            popieram w 100%, czuje się zazdrość i rozgoryczenie a może mi też się tylko tak
                            wydaje
                        • Gość: Lokator Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 13.11.05, 15:59
                          uwielbiam samoloty! Oby jak najczęściej i jak najniżej latały nad Pruszkowem!
                          Super wiadomość ,dzięki
                          • Gość: zainteresowany Re: Pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:10
                            Ja również byłem zainteresowany inwestycją w Anielinie.Jednak po konsultacji z
                            prawnikami zrezygnowałem z zakupu mieszkania. Nie chcę nikogo zniechęcać do
                            tej inwestycji bo może się udać ale lepiej być świadomym dość wysokiego ryzyka.
                            Ja osobiście nie chcę ryzykować i kupiłem mieszkanie w innym miejscu.
                            Nie chcę podawać argumentów przeciw tej inwestycji bo pewnie zostanę
                            zakrzyczany jak mój przedmówca ale ostrzec wszystkich, którzy chcą podpisać
                            umowę aby skorzystali z porady prawnej. Myślę, że już nie jedna osoba miała
                            pewne zastrzeżenia co do inwestycji więc chyba jednak coś jest nie tak.
                            • Gość: m&p Re: Pytania IP: 81.210.125.* 21.11.05, 18:04
                              myślę że warto abyś podał zastrzeżenia: cześć pokrzyczy ale pewna grupa osób na
                              pewno powaznie rozważy "zarzuty" zresztą lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć. bedę
                              naprawdę wdzieczna za opinię-bo decyzję muszę podjąć szybko.
                              z góry dziękuję.
                              m.
                              • rak61 Re: Pytania 23.11.05, 22:06
                                Uważnie przeczytaj wszystkie posty, tak za jak i przeciw. Wydrukuj to i zabierz
                                wszystko wraz z "wzorcową, nienegocjowalną umową" z DOR i idź do prawnika-
                                specjalisty od rynku nieruchomości po poradę prawną. Przy takich wydatkach na
                                mieszkanie to żadne koszty. Jak będziesz miała wątpliwości, idź do innego z
                                tymi samymi pytaniami. Zauważ tylko, że "optymiści" już wywalili ciężkie
                                pieniądze w tą inwestycję. Nie mają więc innego wyjścia. Nie mogliby
                                już "spokojnie spać, gdyby...".
                                Znam kilka osób, które przyjeło taką postawę. Teraz muszą spłacać kredyty za
                                mieszkania w których mieszka ktoś inny... Wątpliwości przy takiej kasie za
                                mieszkania opłacają się. Pytając nic nie ryzykujesz!!!
                                Jeszce raz, uważnie przeczytaj wszystkie posty od najstarszych...i zacznij
                                działać!
                                Pozdrawiam
                      • Gość: lokator Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 26.11.05, 14:39
                        do mieszkanców: czy dostaliście aneks do umowy z terminem 31 pażdziernik 2006 i
                        co Wy na to?
                        • park_anielin Re: Pytania 26.11.05, 16:38
                          Ja mam od początku taką datę oddania.
                          • Gość: lokator Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 26.11.05, 17:27
                            My mamy datę 31 maj więc cztery miesiace dłużej trochę martwi...podobno przez
                            Alberta
                            • park_anielin Re: Pytania 26.11.05, 18:15
                              Albert nie powinień wpłynąć na termin oddania mieszkań. Data ta jest podyktowana pewnie oddaniem CAŁEGO budynku do użytkowania a nie jego częśći.
                              Prawdopodobnie odbiory techniczne mieszkań nastąpią wcześniej niż będzie pozwolenie na użytkowanie... Tu jest oczywiście małe ryzyko iż może to potrwać trochę dłużej i będziemy mieszkać w "nieodebranym" budynku. Ale nikt nikogo nie zmusza to odbioru mieszkania przed tym terminem.
                              To wszystko są moje domysły a nie stanowisko developera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka