Gość: Gerfildek IP: *.crowley.pl 12.07.05, 12:41 Witam wszystkich przyszłych sąsiadów. Mam pytanie czy u was też są krzywe ściany ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 16.08.05, 15:01 Ciekawe kiedy się ktoś odezwie . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 27.10.05, 13:11 Drodzy sąsiedzi napiszcie chociaż na kiedy macie ustalone odbiory lokali, wiem że zaczynają się od 4 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iziz1 Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 27.10.05, 15:11 Witam, Ja wiem nieoficjalnie, ze odbieram mieszkanie 8 grudnia. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bufkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 30.10.05, 11:19 odbiory mieszkań chyba saąod końca listopada. Krzywe ściany? Nie widziałam,ale ja się chyba nie znam. Czy są na forum sąsiedzi z III piętra klatka od strony południowo wschodniej? Pozdrowienia dla wszystkich mieszkańców bud. C Piszcie o swoich spostrzeżeniach na temat jakości mieszkania i usterkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 31.10.05, 09:06 Witam, ja trochę walczylem z Gawrą jeśli chodzi o krzywe ściany ... i udalo się zmusić ich do naprawy. Z informacji uzyskanych bezpośrednio odbiory zaczynają się od 7 grudnia jednak może to dotyczyć II klatki. Ciekaw jestem kiedy naprawią przesunięte okno na I piętrze w drugiej klatce. Pozdrawiam wszystkich przyszlych sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
blackkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 31.10.05, 09:41 wczoraj podczas wizyty przed naszym budynkiem C obaczyłam dziwną "budowlę". Jest to kawałek terenu zagrodzony drewnianym płotkiem, w środku leżą góry piachu. Podejrzewam,że jest to chyba przygotowywany plac zabaw dla dzieci. Ponieważ jest to takie jedyne miejsce w najbliższej okolicy, wygląda na to,że wszystkie dzieci z sąsiednich domów będą się tutaj bawić. Współczuję mieszkańcom parteru, gdzie mają tarasy, bo hałas (jak to u dzieci) murowany. Placyk jest usytuowany tuż przy tarasach i oknach mieszkań. Nie wiem, czy to jest rzeczywiście placyk zabaw dla dzieci, ale co to może być? Moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z bloku B Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.u.mcnet.pl 31.10.05, 12:01 też przyglądam się z uwagą tej "budowli" znając pomysły Gawry może to być np. zagroda dla koni lub kucyków że niby taka atrakcja dla dzieci i mieszkańców. Biorąc pod uwagę warunki w tej częsci osiedla będzie tam zwykłe smietnisko z papierami i wielką ilością kory. Ale atrakcje dopiero przed wami: 6.00 (poniedziałek piątek) warkot spreżarki z położonej obok fabryczki, codzienne sprzątanie kory którą wyłożone są tarasy,bardzo "częste" sprzątanie terenu wokół i wew. budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
blackkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 31.10.05, 09:43 Dzień dobry, w której klatce będziesz mieszkał, jeśli wolno zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 31.10.05, 13:06 Będę mieszkal w II klatce tz ta dalej od budynku Królów Polskich 11. Natomiast ta zagroda ;) to bedzie plac zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 31.10.05, 19:53 Ja też będę w tej samej klatce - tej bliżej jezdni. No to nie fajnie,że to plac zabaw. Nie dość,ze sprężarki, samoloty, sptrzątanie kory, to jeszcze dzieci z całego osiedla pod naszym domem. Nie mam oczywiście nic przeciwko dzieciom, ale chyba plac zabaw nie powinien byc pod oknami. Już mi się nie chce tam wprowadzać.... Do sąsiada z budynku B.- dzięki za uwagi. Może jeszcze jakieś wieści, jak się mieszka? Jak z dojazdem rano do miasta? Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z budynku b Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 31.10.05, 21:40 musicie cos wiedzieć o budynku C który wybudowany jest na zapadającym sie gruncie, po wylaniu pierwszej ławy wstrzymano prace i przeprowadzano wnikliwe badania gruntu - moze sie okazać czego wam nie życzę ze zacznie sie osadzanie budynku a co za tym idzie pekanie ścian etc. pomyslcie o tym zanim zaczniecie prace wykończeniowe.jak sie mieszka dla nas dobrze bo samoloty nad głową to normalka, jezeli macie dzieci to niedaleko jest godna polecenia szkoła,dojazd do miasta jest ok. trzeba znac troszke przejazdów mniej uczęszczanych, przyjemność współpracy z GALERIĄ GAWRA została opisana już na forum banda którzy patrzą przez pryzmat kasy na koncie,jeżeli czegos nie ma w umowie napewno tego nie bedzie, takze moja dobra rada negocjujcie wszytko co się da spisujcie liczniki w czasie odbioru mierzcie sciany ,powierzchnię i wytykajcie NA PIŚMIE wszystko co się da nawet kosztem tego że sie przeprowadzicie póżniej. PAMIĘTAJCIE TO WY JESTEŚCIE KLIENTEM KTÓRY PŁACI ZA WSZYSTKO!!!!!! I oczywiscie zadbajcie o to aby nikt z bloku nie podpisał aktu notarialnego bez uzgodnienia ze wszystkimi lokatorami- bo GALERYJKA to wykorzysta i wisze wam ze wydłuża okres administracji o rok to dobra rada. Zawsze mozecie prezyjść na zebranie naszgo bloku przyszłej wspólnoty posłuchacie co i jak!!!!! POWODZNENIA A ISTNIEJE STRONA o budynku B : galeriaopus.pl/osiedle/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 01.11.05, 11:52 Szanowny Sąsiedzie z budynku B ! Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. To niepokojące, co napisałeś o zapadającym się gruncie. Mnie już się odechciało tam mieszkać. Bardzo dziękuje za zaproszenie na zebranie. To bardzo dobry pomysł by posłuchać bardziej doświadczonych sąsiadów. Serdecznie pozdrawiam i proszę o dalsze wieści, które pomogą nam przebrnąć przez wszystkie "deweloperskie" problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 02.11.05, 08:33 Z moich informacji wynika że przestój przy budowie budynku C byl spowodowany ni mniej ni więcej tym że Galeryjka Misiów nie zaplacila pieniążków firmie budowlanej, a jeśli chodzi o usterki radzę postarać się o dobry aparat fotograficzny. P.S Czy szanowni sąsiedzi widzieli okienko na I piętrze od strony klatek schodowych - chyba się troszkę chlopakom przy budowie cegly rozjechaly .... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 02.11.05, 08:57 I te rozjechane cegły tak zostały? Nikt nie poprawił? Może przy odbiorze mieszkań będą poprawiać? Czy wiadomo coś o wysokości czynszu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 02.11.05, 09:17 Jest szpara między oknami na ok 30 - 40 cm ... Mam jeszcze jedno pytanie czy już podpisaleś Sąsiedzie umowę ze STOEN - em ?? Jeśli chodzi o czynsz to w umowie mam wpisany czynsz w wysokości ok 420 PLN z tego co pamiętam, muszę sprawdzić dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 03.11.05, 12:19 Ja juz podpisałam umowe ze Stoenem U mnie czynsz za 52,7 m jest 300 zł. Ty chyba masz duże mieszkanie? Bo coś sporo tego czynszu będziesz płacił. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 213.17.183.* 03.11.05, 12:49 Polecam wątek o budynku B u nas administracja 80 zł sprzątanie 73 zł ochrona 80zł to opłaty od lokalu 2,5 zł za metr kw mieszkania za ogrzewaanie energia wspólna 24 zł konserwacka windy 18 zł śmieci 16 zł czyli bez ogrzewania wody i funduszy remontowego czyli mediów liczonych za metr kw dale kwotę 291 zł od lokalu (każdego) tak jest u nas pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackkot Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 03.11.05, 14:00 Mika, wielkie dzięki za info o kosztach. Powiedz nam , jeszcze nie zamieszkałym w budynku "C" o swoich wrażeniach z mieszkania na tym osiedlu. Czy gdybyś jeszcze raz miała kupować mieszkanie kupiłabyś właśnie tam? Ja się zastanawiam, czy się tam wprowadzić i czy nie sprzedać. Całe życie mieszkam w centrum i strasznie boję się tego Ursusa. Kupiłam, bo to była najlepsza opcja cenowa. Poza tym myślę,że Ursus jest obecnie niedoceniany jako lokalizacja i wkrótce mieszkania tam bardzo zdrożeją. Biorę pod uwagę szybką kolej miejską , która przecież będzie metrem.Tyle, że naziemnym. Jest to również lewobrzezna Warszawa, stosunkowo blisko do centrum i dość spokojna dzielnica.Myślę, że niedługo Ursus będzie doceniony.A to się oczywiscie przełoży na cenę mieszkania. Napiszcie, co o tym myślicie, bo może nie mam racji. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka90 Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 03.11.05, 14:07 Mnie w samej dzielnicy mieszka się dobrze ale dobijaja mnie opłaty i mieszkanie na budowie skutecznośc ochrony żadna, i bardzo ciężka współpraca z Gawrą np mieliśmy z m kwadratowego mieć rozliczane ogrzewanie tylko przez jeden okres grzewczy a już drugi się zacząl i placimy nadal z m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 03.11.05, 14:54 Takich rozliczeń nie lubie wolę placić za to co zużywam, jednak nie zawsze jest z górki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 15:18 A na jakiej podstawie jestescie rozliczani z mkw, przeciez zapewnie macie liczniki a co za tym idzie powinny byc dokonywane odczyty(tak samo jak za zurzycie wody czy produ)?.Co na ten temat ma do powiedzenia Gawra bo zapewne ta sprawe zglaszaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 15.11.05, 15:08 Piszcie na kiedy macie zaplanowane odbiory jestem ciekaw czy ktoś ma odbiór przed 1 grudnia ?? Swoją drogą ciekaw jestem czy jakiś Miś z Gawrusi pomyślal że tem rok jest ostatnim gdzie można rozliczyć ulgę remontową .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.chello.pl 04.01.06, 21:21 Witam, jak po odbiorze mieszkań? Jakie usterki? Jak wam sie podoba ten złodziejski czynsz? Ja mam mieszkanko na parterze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 08:17 Czynsz jest skandaliczny. Zastanawiam się czy Gawra zarabia na mediach ?!! (pozostale oplaty sa zgodne z zawarta umową). Nie wspomnę już o beznadziejnej ochronie, niedziałajacej windzie, nieudostępnionych garażach. Mam jednak nadzieję że będzie nam sie dobrze mieszkać za taką cenę :-)i szybko uda nam sie podpisać akty notarialne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 05.01.06, 12:21 Winda nie działa ,a faktury wystawiają!!!Złodzieje!!!Podobno mają być korekty do faktur, ale ja im nie wierzę! Zastanawiam sie czy nie odliczyć sobie tej windy przy płaceniu czynszu.A druga rzecz która mnie zastanawia , to że pobierają opłatę na fundusz remontowy gdy blok nie jest oddany do użytku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:18 Fundusz remontowy pobierany jest zaliczkowo na poczet przyszłych remontów, to normalne (teoretycznie powinni go nam przekazac jako wspolnocie kiedy zmienimy sobie administratora). Nie powinni jedynie pobierac oplaty za winde skoro nie dziala, ewentualnie 1/2 tej oplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 05.01.06, 22:12 dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2986298.html z aktami warto poczekac do marca. Mniej zapłacimy, ale z tego co wyczytałem na forum i słyszałem to z innych budynków do tej pory nie wszyscy otrzymali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 10:31 Chciałabym żeby problem aktów rozbijał się o tylko termin przed marcem czy też po. Zyczę jednak wszystkim zeby nastapiło to jak najszybciej. Mam nadzieję ze Gawra nauczone doswiadczeniami PB, szybko i sprawnie przyczyni sie do szybkiego podpisania aktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 19.01.06, 20:43 Faktycznie czynsz jest skandaliczny a to dopiero początek. Ja mam mieszkanie 49,7m2 i na wstepie za 1 miesiąc 360zł, potem ma być około 480zł!! A co sądzicie o osiedlu - ja uważam że za tą kasę powinni się troszkę postarać bardziej- wystarczy pojechać na Zielone zacisze albo na Skorosze- piekna zieleń, zamiast piachu dla dzieci gumowe wykładziny, fontanny grille itd- nie wspominając o klatkach piękna glazura, terakota, lustra na klatkach!!!- i to za te same pieniądze...A czynsz- tam płacą w okolicy 300zł( może dlatego, że jest juz utworzona wspólnota ale nawet!)... Wogóle nie widzę sensu mieć ochronę w nieogrodzonym osiedlu-opisane wczesniej osiedla sa ogrodzone i mjają budkę z ochroniarzami... Jestem rozczarowana troszkę ... Nie wspominając, ze na scianach w mieszkaniach brak gładzi- nigdzie już tak się nie robi!!! Ale to podobno nie koniec wyczynów Gawiarzy- wystarczy poczytać forum z I osiedla na gołąbkach.. az się włos jezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 08:15 Rzeczywiście mogliby sie bardziej postarać, ale swoja drogą - wszędzie jest dobrze gdzie nas nie ma. Skorosze i wiele innych developer-ów również ma swoje minusy za tą sama cenę m2 albo i większą. Generalnie wszyscy oni nie są do końca w porządku!!. Póki co, najbardziej przeraża mnie wysokość czynszu, niedopracowania estetyczne (mam nadzieję że klatki wykończą jak należy) a "ochrona" doprowadza mnie do białej goraczki. Jak można tak na beszczela wyciagać od ludzi kase ?!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 20.01.06, 16:00 To samo twierdze- na terenie nieogrodzonym nie ma sensu miec ochrony. Poza tym jak przy odbieraniu kluczy powiedziałam ze troszke duzo płacic 90zł za ochronę to Pani mi odpowiedziała, że oni ich wynajmuja i nie od nich ta cena zależy! Troszkę mi sie nie chce wierzyć...Podobno klatki maja wymalowac do końca lutego.Weszłam wczoraju na forum I osiedla Gawra na Gołąbkach i przeczytałam, że wywóz smieci jak opiekowała się nimi Gawra wynosił 20zł/os a teraz po utworzeniu wspólnoty płaca tylko 3zł za os. Dla mnie Gwara jeszcze chce po raz ostatni wydusic od ludzi pieniądze... Moim zdaniem trzeba jak najszybciej uwolnić się od opieki Gawry i załozyc własną wspólnotę- podobno można to zrobić już po roku od oddania bloku- wtedy można ustalić własny czynsz... Podobno też notariusz ma staniec od marca 2006- i to sporo mozna zaoszczedzić. Mam pytanie- czy po podpisaniu aktu notarialnego można już zrealizować książeczki mieszkaniowe PKO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:02 Uwolnić sie od administrowania Gawry możnaby teoretycznie po podpisaniu aktu notarialnego ale w praktyce podobno podpisując akt notarialny zawarte jest w nim zastrzeżnie ze Gawra przez nastepny rok będzie administrować :-( (chwyt poniżej pasa). A propo książeczek mieszkaniowych, to rzeczywiście można je realizować po podpisaniu aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 03.02.06, 13:39 Witam Mieszkańców budynku C ! Swoje mieszkanie odebrałam w styczniu br., pierwszy termin miał być w grudniu, jednak po niezbyt miłej wymianie słów z panem Dariuszem, który próbował wymusić podpisanie protokołu, odmówiłam odbioru mieszkania. A kiedy już się udało przysłano mi f-rę, za styczeń i za chwilę za luty, to jakie kwoty zostały tam naliczone to jest ZŁODZIEJSTWO! Rozumiem, że Gawra próbuje wyrwać od nas jak najwięcej kasy, w końcu za coś musi dokończyć budowę budynku przy ul. Zaczarowanej Dorożki/Królów Polskich, który nie jest do sprzedaży, dla "ludzi z ulicy", ale to jakaś przesada! Ludzie przecież ochrona i sprzątanie to porażka, wjazd do garażu mógłby zupełnie zostać zasypany i nikt by się tym nie zainteresował! Płacimy ZŁODZIEJOM niezły haracz!!! Mam tylko nadzieję, że nasz blok nie będzie pretendował do II cz. "Alternatywy 4". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 06.02.06, 14:26 Ma Pani w zupełnosci rację... W piątek dostałam fakture na 560zł wy tym 25zł na fundusz remontowy- BLOKU KTÓRY NAWET NIE JEST ODDANY!!! Nie wspominam nawet o ochronie która kosztuje 91zł oraz sprzataczce która chyba zarabia 3000zł!!! Ja nie zamierzam tak tej sprawy zostawić i idę w najblizszym terminie do Gawry na pogawędkę na temat " CZYNSZU" Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 06.02.06, 14:43 Witam, sama raczej Pani nic nie zwojuje. Może za jakiś czas, gdy więcej ludzi będzie się znało przydało by się zrobić spotkanie np. w garażu . Może w większym gronie coś by się wymyśliło. Kasują nas strasznie!!! Winda nie działała przez miesiąć( to kosztuje 17zł z groszami) a na ostatnie fakturze łaskawcy z Gawry oddali 4zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 06.02.06, 15:51 Chyba Pan zgłosił bo mnie nie doliczyli. Akurat jesli chodzi o winde to konserwacja jest potrzebna- akurat z ta opłata sie zgadzam...Ale inne rzeczy sa niedopuszczalne... Aha i jeszcze podwyżka za ogrzewanie w tym miesiącu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkanka Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 07.02.06, 13:25 Co do ochrony, to jakoś nie miałam szczęścia spotkać nikogo z ochrony, więc zaczęłam się zastanawiać, czy my przypadkiem nie płacimy za ochronę w sąsiednim bloku?! Jak poinformował mnie administrator budynku, taka ochrona jest..., ale od godz. 19-tej, a w momencie kiedy blok zostanie zasiedlony ochrona będzie całodobowa, a koszt będzie ten sam !!! W związku z powyższym może kierownictwo Gawry łaskawie skoryguje faktury, które zostały przez nas zapłacone i zwróci nam pieniądze, za usługę, która nie została wykonana?! Za 91,50 miesięcznie, to chyba każde piętro powinno mieć swojego pana z ochrony... :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 07.02.06, 14:36 Nie wiem ale troszkę przesada z tymi opłatami- szczerze to ja tez nigdy na ochroniarza się nie natknęłam( Gawra- jak wyczytałam na innym forum zawyża opłaty o 30%. Nie wspominam o odsniezaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 213.17.183.* 07.02.06, 15:05 Ja mieszkam w budynku 11 i już wam współczuję bo my mamy administrację do czerwca a potem wspólnota, a za ochrone też płacimy jak wy ale myślę ze ochrona bardziej dotyczy budowy. U nas z klatek schodowych pogineły wózki rowery, i nikt nie pnosi za nic odpowiedzialności powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 07.02.06, 15:32 A jesli mozna zapytać to ile czasu szanowna Gawra administrowała? Bo w umowie jest chyba rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kverbeek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 16.02.06, 19:25 Czesc Mieszkanko, czy daloby rade, ze bym zapytala Cie o pare rzeczy zwiazanych z tym budynkiem? Np. mailem? Zastanawiam sie nad kupnem i to bardzo powanie i potrzebuje rady :). Z gory wielkie dzieki! Jesli ktos inny tez moze mi co snapisac, to byloby super. Czytalam wsyzstkie posty, a potrzebuje najnowszych informacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 05.01.06, 22:21 Witam, mógłbyś wytłumaczyć o co chodzi z tym podpisywaniem aktu notarialnego? Co mamy uzgadniać pomiedzy sobą przed podpisaniem? Jak galeryjka może towykorzystać przeciwko nam? Jakieś nieprzyjemne doswiadczenia z twojego budynku? Myslę że wszyscy przyszli lokatorzy na budynku c będa bardzo wdzięczni za dobre rady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 19.01.06, 20:22 Witam sądsiedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 21.02.06, 10:51 Coś drgnelo w Gawrze bo rozsylają wezwnia do spotkań w sprawie aktów notarialnych ... ciekw jestem dlaczego tak szybko ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 21.02.06, 11:45 Bardziej im chodzi o to żeby zamknąć budynek do końca marca! Nie dostali pozwolenia na użytkowanie budynku! A my musimy płacić wysoki czynsz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 13:11 Co to znaczy zamknąć budynek do końca marca ?! Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 21.02.06, 14:02 Nie dostała Pani jeszcze tego pisma? Ja mam spotkanie w Gawrze pod koniec tygodnia. W piśmie jest informacja "... informujemy że budynek bedzie zamkniety i niedostępny do 31/03", ale od kiedy to już nie wiadomo. Coś Gawra kombinuje. Będzie opóźnienie w oddaniu lokali do uzytku. Ciekawe co bedzie z ludźmi już mieszkającymi? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:12 Owszem dostalam, ale własnie nie bardzo ruzmiem co to ma w praktyce oznaczac?!, zresztą chyba wiekoszośc lokali jest już odebrana przez lokatorów (chociaz nie zmaieszkana), chodzi pewnie o jakies odbiory teczchniczne, formalnie. A Pan już mieszka?? Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 21.02.06, 14:25 Lokale są odebrane, ale nie ma pozwolenia na zamieszkanie. Budynek nie został oddany do użytku! Nie możemy mieszkać , a za czynsz kasują! Ja jeszcze nie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 15:00 Z tego co się orientuję to coś takiego praktykuje wiele PB. Nie bardzo tylko rozumiem co w praktyce miałoby oznaczać "zamknięty..."?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 22.02.06, 09:07 pewnie niebawem wyjaśni się co niedźwedzie z Gawry mają na myśli ale myślę że nic dobrego dla lokatorów ... znając życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 24.02.06, 08:43 Z tego co sie dowiedziałam w marcu ma być zamknięty budynek bo będą mieć 2 niezapowiedziane komisje i nikt nie bedzie mogł tam przebywać- oddanie budynku podobno. Rozmawiajac z prezesem na temat wysokości czynszu zostałam uswiadomiona ze spadnie gdyż np. ochronę połączą z budynkiem B... Co nie zmienia faktu, że przez marzec nie powinniśmy płacić za wodę ( liczoną z metra) winde- bo jej nie bedziemy urzywać, sporzątanie- bo nie bedziemy brudzić, fundusz remontowy- bo nic nie popsujemy itd... Dla mnie Gawra jest niepowazna!!! Co zrobią ludzie co już tam mieszkają?! Jesli chodzi o notariusza to Gawra za przygotowanie dokumentów dla Notariusza liczy sobie 1800zł!!! PARANOJA!! P.S. Klatka podobno ma byc zrobiona dopiero w kwietniu mimo wczesniejszych zapewień prezesa, że bedzie zrobiona w lutym.A co myslicie o tej gustownej poręczy na parterze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 24.02.06, 08:44 Zamknięty czyli nie można do niego wchodzić to jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 24.02.06, 11:07 Nie które lokale nie zostały odebrane przez wlaścicieli do czasu uzyskania pozwolenia na użytkowanie. To chyba była dobra decyzja z ich strony. Przynajmniej czynszu nie płacili. A propo ochrony , ma być korekta na zeszłe miesiące. Obciążali nas za "ochronę" 24 godzinną, a w rzeczywistości była i jest 12 godzinna. Sprawdźcie na następnych fakturach czy jest korekta! Za opóźnienie w oddaniu do użytku lokali możemy się domagać kary pieniężnej zgodnie z umową. Wina leży po ich stronie. Będą to śmieszne pieniądze , ale zawsze coś. A poręcze na klatkach to naprawdę zrobili super! Trzeba było znaleźć dobrego artystę żeby coś takiego wymyślić! Chyba zostały im rury po budowie i nie mieli co z tym zrobić!!! Za przygotowanie aktów to naprawdę chcą nas skasować! Do tego pewnie dojdzie opłata notariusza! Ciekawe ile sobie liczą inni deweloperzy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 24.02.06, 14:56 Mam wielu znajomych co kupili mnieszkania od dewelopeów i zadnej takiej kwoty nie płacili- ale pociesza mnie fakt, że od 2 marca tanieja akty notarialne. To co robimy z czynszem za marzec- płacimy czy może napiszemy podanie, że nie zgadzamy się płacić za miesiąc marzec- bo nie korzystamy z lokalii? I co trzeba zrobić za wyciągniecie od nich kase za nieterminowe oddanie budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 28.02.06, 10:48 Witam sąsiadów myślę że możemy powalczyć jeśli chodzi o oplaty eksploatacyjne tz winda woda - na cele gospodarcze, prąd itp. Natomiast z kosztami stalymi tj administracja mogą być schody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichy78 Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.visionexpress.pl 02.03.06, 23:20 Witam sąsiadów. Wszystko to brzmi bardzo niepokojąco i...komicznie, ale nie jest mi do śmiechu. Z tym wspólnym spotkaniem to bardzo dobry pomysł, trzeba by się wybrać na zebranie naszych "doświadczonych" sąsiadów i zasięgnąć porady choćby w kwestii co nam się należy od gawry. Może zamiast odzyskiwać kasę za opóźnieni lepiej byłoby wymusić na nich szybszą rezygnację z obsługi przez nich - chyba dla nas byłoby to korzystniejsze zwarzywszy na wszystkie uwagi dotyczące ich metod pobierania opłat. A... i jeszcze jedna uwaga. Nie wiem czy wszyscy dostali tą samą propozycję, ale można od gawry wyciągnąć te 1800 zł, które rzekomo pobierają na koszta przygotowania aktu notarialnego w "ramach rekompensaty" za zamknięcie budynku. I bierzcie wszystko na piśmie. Pozdrawiam. Sąsiad :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 03.03.06, 08:58 Witam, te 1800 zł chcą pobrać za przygotowanie aktu notarialnego, a przecież za to opłatę pobiera notariusz! Podwójnie mamy płacić? Nie należy im się! Chcą wyciągnąć od nas dodatkowe pieniądze. Nie mam zamiaru tego płacić! A spotkanie przyszłych mieszkańców by się przydało by pogadać o problemach w większym gronie, ale ciężko będzie się zebrać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 03.03.06, 12:55 Witam sąsiadów ja też jestem za spotkaniem proszę podać termin jednak relnie myślę że będzie to już kwiecień .. Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 03.03.06, 13:25 Sąsiedzi, dostałem informacje że zostały wyjęte zamki i nie można już się dostać do budynku! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 03.03.06, 14:18 No to super!!! 1800 nie jest po pierwsze dla notariusza, ale dla Gawry za to,że łaskawie udąstępni notariuszowi papiery tj: plany mieszkań, budynków, zgody na odebranie itd... Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 04.03.06, 00:40 Witam, to był przedwczesny alarm z zamknięciem budynku. Zostały wyjęte wkładki zamków i kto nie ma kodu do domofonu nie wejdzie! Windy już nie działają i obniżona jest temperatura w grzejnikach! Pozdrawiam sąsiadów! Odpowiedz Link Zgłoś
next2000 Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 15.03.06, 17:12 Maluja klatki:)))I czynszu za marzec nie przysłali...jeszcze jak by wycofali się z 1800zł dla siebie za przygotowanie papierów dla notariusza i obnizyli czynsz to by było superzaście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 148.81.192.* 15.03.06, 17:31 Czy mozecie mi powiedziec ile mniej wiecej placicie czynszu za mieszkanie ok 55m? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 16.03.06, 12:48 Za niecałe 50m -560zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doti Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 148.81.192.* 17.03.06, 13:21 A co obejmuje ta opłata? Woda, energia itp. dodatkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 17.03.06, 13:49 Woda- ryczałtowo, pożniej ma byc z licznika, tak samo ogrzewanie, ochrona 90zł!!! oraz sprzątanie jakieś 70zł, obsługa administracyjna 80zł ... fundusz remontowy nieoddanego jeszcze bloku 25zł Odpowiedz Link Zgłoś
kverbeek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 30.03.06, 12:24 Mam pytanko, czy wg Waszych umów jesteście włascicielami pomieszczeń gospodarczych i ew. miejsc postojowych w garażu, czy macie tylko prawo ich uzytkowania, mimo że są wliczone w cenę mieszkania? Pozdrawiam wszytskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 11:49 czy oni jeszcze gdzies buduja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 06.04.06, 09:51 Witam, jestem umówiona w poniedziałek z zarzadem Gawry w sprawie: 1. zawyzonego czynszu i niesłusznie naliczanych opłat administracyjnych za miesiąc marzec oraz braku korekty za ochrone 12 godz w poprzednich mies. 2. jakości wykonania klatek 3. opóznień w oddaniu bloku i rekompensaty 4. niesłusznie naliczanej opłaty 1800zł za udostepnienie notariszowni dokumentów W związku z tym zwracam się z prośbą o wsparcie mnie i napieranie na administracje... może jak zobaczą niezadowolenie uzytkowników zmienią podejście... Nadmieniam, ze nie powinniśmy płacic funduszu remontowego bo blok powinien być na 2 letniej gwarancji ani za czynsz nie odebranego bloku... Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Szukam wsparcia 06.04.06, 15:00 Witam sąsiadów, ja składam jutro pismo do zarządu w sprawie zawyżonych opłat za ochronę które miała być skorygowana , a niestety przyszła kolejna faktura i korekty nie ma. Ciężko będzie coś wywalczyć. Gawra nastawiła się na dojenie nas z pieniędzy ile się da. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GERFILDEK Re: Szukam wsparcia IP: *.eranet.pl 06.04.06, 18:35 chyba nie mamy się bać jeśli chodzi o fundusz remontowy ponieważ i tak w momencie przejęcia budynku przez wspólnotę to fundusz muszą nam przekazać a ochrona to farsa i bandyctwo w czystym wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 07.04.06, 08:40 Czytałam na forum innych budynków, że Gawra wcale się nie rozlicza z funduszu remontowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wksdls Re: Szukam wsparcia IP: 195.149.64.* 07.04.06, 14:35 zgadza sie, funduszu nie dostaniemy -my jako wspolnota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Szukam wsparcia IP: *.eranet.pl 07.04.06, 21:10 No to ładnie na każdym kroku kroić z ludzxi kase a czy to prawda że są podpisywane akty notarialne dla budynku C ?! Bylbym straszne zaskoczony . . . Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Szukam wsparcia 08.04.06, 01:05 Witam, słyszałem że w poniedziałek odebrali pozwolenie na użytkowanie. Nie wiem ile w tym prawdy , ale to i tak trochę czasu minie zanim bedą akty otarialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 10.04.06, 08:33 0 prawdy, gdyz jak byłam we wtorek to mi powiedzieli, że czekają na papiery wydania... I że ma to nastąpić na dniach Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Szukam wsparcia 10.04.06, 13:40 Juz jest papier z PINBu z informacja, ze blok jest odebrany - teraz tylko musimy poczekac na uprawomocnienie tej decyzji i trzeba napierac na akty notarialne, zeby w koncu nie placic czynszow !!!!!!NAJWYZSZYCH W WAWIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Szukam wsparcia 10.04.06, 13:44 Nie wiem czy sasiedzi takze dostali czynsz za kwiecien, na ktorym widnieje 80zl za administracje z marca....a blok byl zamkniety, nieogrzewany, windy wylaczone, brak ochrony, sprzatania.....jaka administracja w kwocie 80zl!!!! Skandaliczne!!!! Ochrona miala byc tansza, przeciez placimy za jednego renciste, ktory spceruje sobie po calym osiedlu /wlaczajac w to bloki budowany - pilnuje gawrze budowy/ kwote 90zl!!!! Za tyle to mozna sobie monitoring + czujki mieszkania calego zainstalowac w firmie ochroniarskiej! My dostalismy za niecale 49metrow 620zl !!!!!!!!!!!!!! Rece opadaja - mowili, ze jest naciagaja czynsze, ale tak??? Nikt tyle nie placi w wawie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 10.04.06, 14:28 Popieram, I własnie ide w tej sprawie dzisiaj na rozmowę z zarządem... Też się wkurzyłam ta administracją za marzec... skandal!! Poza tym jak jest blok nieoddany nie ma mowy o administracji- jest zarząd budowlany. Poza tym płacimy wyzsze opłty za media- bo blok jest nieoddany i płaci się za media budowlane( duzo wyższe)... Gawra pobiera sobie opłaty za media od lokatorów a odlicza sobie jako koszty zwiazane z budową!!! Jest to niezgodne z prawem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Szukam wsparcia 10.04.06, 15:12 Powodzenia zycze, ale nie wiem czy cos pojedynczo mozna z nimi ugrac. Raczej sila w grupie lokatorow. Apropos zawyzonych oplat, to za energie do stoenu takze placimy po taryfie budowlanej. Super! Sa juz projekty aktow notarialnych, dla upartych i zdeterminowanych, naszych lokali - niedobre sa to akty! Wiele dziwnych zapisow w nich widnieje, znowu probuja naciagac i krecic. Proponuje zapytac sasiadow z Hermana 2 jakie oni mieli przejscia i maja z gawronami, lub z Hermana 7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 10.04.06, 15:34 Ja przynajmniej idę się kłocić a niektórzy tylko narzekaja i nic nie robią!! Dlatego prosiłam o wsparcie, zeby więcej osób mtam poszło i powiedziało co o tym wszystkim myślą! Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Szukam wsparcia 11.04.06, 08:48 Jakie efekty z wizyty? Sadze, ze oni dokladnie wiedza co o tym myslimy i krzykiem, ani nerwowo nic nie wskoramy- trzeba ich pismami zasypac, zadac potwierdzen zostawienia pism. Przede wszystkim zorganizowac sie - moze zebranie i wspolnie zaczac drazyc temat. Przeciez wykorzystuja takze fakt, ze sie nie znamy i moga nami manipulowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Szukam wsparcia IP: *.crowley.pl 12.04.06, 10:02 Ja jestem jak najbardziej za spotkaniem proszę o termin i miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 12.04.06, 11:13 Ja również proponuję spotkanie- piątek po świętach?, to opowiem również co się działo jak poszłam do zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 14.04.06, 09:36 No i oczywiście wszystkich zatkało!! Chodzi oczywiscie o propozycję spotkania Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Szukam wsparcia 14.04.06, 11:01 Witam, też jestem zainteresowany spotkaniem. Myślę że warto pogadać i przy okazji poznać sąsiadów. Przyszły piatek może być , aby popołudniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Szukam wsparcia IP: *.datascan.pl 14.04.06, 11:11 Tak tak popołudniu... może warto napisać jakąs kartkę z ta informacją niektórzy mogą nie mieć dostępu do internetu Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Szukam wsparcia 19.04.06, 10:58 Witam Spotkanie jest potrzebne i jestem za. Proponowany piatek jest dla nas OK, pewnie czesc z sasiadow wyjedzie. Od czegos trzeba jednak trzeba zaczac walke o swoje z gawra!!! Proponuje wywiesic ogloszenia na klatce, w windzie i gdzie to mozliwe - UWAGA: kartki z ogloszeniami lokatorow gina z klatek w niewyjasnionych okolicznociach!!!! Zatem im wiecej osob bedzie wiedzialo o zebraniu tym lepiej. Moze piatek o 19:00 w garazu podziemnym? PS. skrzynki sprzyjaja wrzuceniu info o zebraniu do sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: 217.153.131.* 19.04.06, 16:27 Witam, wlasnie przeczytalam to wszystko.Mam kupione mieszkanie w bud. C na III pietrze od strony poludniowo- zachodniej. Z jeden strony ciesze sie bardzo, ze jeszcze nie odebralam mieszkania i niczego nie podpisalam, ale z drugiej przeraza mnie to, co dopiero przede mna.. Czy spotkanie doslzo do skutku i czy sa jakies nowiny?? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: 217.153.131.* 19.04.06, 16:40 Gdzies mi umknal jeden tydzien... Nie zwrocilam uwagi, ze spotkanie ma byc w ten piatek... Szkoda tylko, ze nie bede mogla przyjsc:((( Dlatego bardzo prosze o jakies info i krotka relacje po spotkaniu! Dziekuje z gory!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Szukam wsparcia 21.04.06, 09:52 Witam, dzisiejsze spotkanie o 19 aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
kverbeek Re: Szukam wsparcia 21.04.06, 11:17 Ja tez mam pytanie o aktualność tego spotkania i kto to ustala z osób, które pisały na forum :) Chciałabym przyjechać, ale ze Śródmieścia więc bardzo mnie interesuje, czy ono jest... Pzdr. wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Szukam wsparcia IP: *.crowley.pl 21.04.06, 11:31 Ja oczywiście będę ale mogę się troszkę ok 15 minut opóźnić Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Szukam wsparcia 21.04.06, 21:00 Halo sąsiedzi, czekałem prawie 15 minut i nikt się nie pojawił!!! A kilka osób deklarowało że przyjdzie porozmawiać! Odpowiedz Link Zgłoś
kverbeek Re: Szukam wsparcia 24.04.06, 16:02 Byłam o 19.00 z koleżanka. Glupio mi bylo zaczepiac pojedyncze osoby, a w garazu nikogo nie bylo. Pokrecilysmy sie wokol, poszlysmy do budynku, wrocilysmy pod garaz i zadnej grupy ludzi. Bylysmy tez w Galerii z mysla, ze mogliscie tam pojsc :( Moze kontakt mailowy? Mnie bardzo zalezy. Adres ponizej. Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Szukam wsparcia 25.04.06, 10:49 witam My nie moglismy byc - wazny wyjazd poza wawe. Spotkac sie trzeba i zaczac sie organizowac, zeby nie okradli nas z resztek PLN, godnosci i zdrowia! Moze niech kazdy z osob na forum powiadomi sasiadow o planowanym spotkaniu, moze niech kazdy ogloszenie napisze i wywiesi na klatce, zby jak najwiecej osob o tym wiedzialo, a nie kazdy ma dostep do sieci. pzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 30.04.06, 18:15 Witam czy ktoś ma jakies info co z aktami notarialnymi?? Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Szukam wsparcia 05.05.06, 07:51 witam Juz sa podobniez wyznaczone terminy do podpisywania aktow notarialnych - nasi sasiedzi juz pod koniec maja podpisuja akt. Ciekawe co w nim jest - czy gawra nie zastrzega sobie, ze nie wnosimy zadnych uwag co do stanu budynku,mieszkan i nie bedziemy sie czepiac niczego, a moze beda nami zarzadac jeszcze pol roku i zdzierac czynsze. Radze uwazac co jest w propozycji aktu not. od gawry. Swoja droga to ciekawe jak to jest, ze centralne nie dziala juz od dobrych dwoch tygodni - swoja droga to jest nieco zimno czasem w mieszkaniu, a gawra za maj nalicza sobie oplaty prawie jak w sezonie grzewczym!!!!! Ochroniarz takze jest po calosci naliczany....zenada!!!!! Oderwac sie w koncu i miec ich "z glowy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 05.05.06, 20:40 Witam, wlasnie dzisiaj otrzymalam pismo, w ktorym wyznaczono mi date podpisania aktu notarialnego na 31 maja. Co ciekawe, chca, zebym podpisala akt, pomimo, ze jeszcze nie podpisalam odbioru mieszkania!!! Kolejna dziwna rzecza jest to, ze w otrzymanym zawiadomieniu Gawra twierdzi, ze w lutym wysylala mi informacje, ze mam mozliwosc zapoznania sie z projektem aktu.. Niestety zadnego takiego pisma nie dostalam i jutro wybieram sie do Gawry zeby wyjasnic te sprawe. Aha, wazna informacja - oplata za taki akt wynosi 1800 pln.. Czy to przypadkiem nie jest zbyt wygorowana oplata??? Niestety na kazdym kroku trzeba ich pilnowac, a juz informacje, ze pobieraja oplaty za nieczynne ogrzewanie i "ochrone" sa skandaliczne. Ostatnim razem, jak bylam zobaczyc, co sie dzieje w budynku, to nie widzialam zadnej ochrony..Zenujace..Nie bylo doslownie zywej duszy.. Jak tylko jutro uda mi sie uzyskac xero projektu aktu, natychmiast podziele sie informacja, coz takiego ciekawego tam zawarli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Szukam wsparcia 05.05.06, 23:35 Witam sąsiadów! mnie zapraszają na podpisanie aktu na 22 maja. Według pisma informowali zawiadomieniem z 16 lutego o możliwości zapoznania się z projektem aktu! Ja zadnego zawiadomienia nie dostałem , a wy? Przed podpisaniem ja będę chciał się zapoznać z treścią i skonsultować np. u innego notariusza.A te 1800zł to nie jest opłata za akt notarialny, tylko jak to oni nazwali ''za przeniesienie własności''. Dla mnie to taki haracz! Nie zapłacisz to nie będziesz miał aktu.W umowie zakupu lokalu to się nazywa ''za sporządzenie aktu notarialnego'', a przecież akt notarialny sprządza notariusz i za to bierze kase. A u nas bedzie tak że zapłacimy dużo pieniędzy za pieczątkę i podpis znajomego notariusza gawry, a dokładniej zarządu albo prezesa! Co o tym sądzicie ? Może w końcu się spotkamy aby na ten temat pogadać? I to jak najszybciej! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Szukam wsparcia IP: *.mofnet.gov.pl 06.05.06, 10:01 Witam, Wszyscy dostalismy takie same zawiadomienia, pismo z 16.02.06r. dotyczyło spotkania z prezesem, ale napewno nie informowało o możliwości zapoznania sie z projektem aktów not. Ja mam podpisanie na 31.05, ale wcześniej chciałabym zapoznać sie z treścią tego dokumentu, bo jak sie domyślam zapis dotyczacy garażu i pomieszczenia gosp. jest nie taki jak byśmy sobie wszyscy życzyli, pomijając sprawę administrowania. Dlatego moje pytanie, czy ktoś próbował wnieść swoje uwagi? Co do kwoty 1800,- to jakas porażka, niestety podpisaliśmy umowy... chyba, ze ktoś z Państwa ma znajomego prawnika, który powie nam co z tym fantem zrobić? Udało mi sie dowiedzieć ile inkasuje od nas notariusz gawry i dla Państwa wiedzy taksa notarialna podana do zapłaty jest stawką maksymalną (mozna sprawdzić w rozporządzeniu Ministra Sprawidliwości lub u innego notariusza, np. znajomego:) i wynosi za mieszkanie 49m - 1852,- (do tego dochodzi VAT, podat. itp. w sumie ok.2900,-) dlatego radzę sie targować, bo jak mi powiedziano 10-15 % to min. jakie mozna wywalczyć (dot. oczywiście taksy)! Co do spotkania to bardzo dobry pomysł, co kilkanaście głów to nie jedna... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 06.05.06, 17:40 Witam, bylam dzisiaj z Gawrze. Po rozmowie z bardzo mila pania Ania okazuje sie, ze to zawiadomienie z 16.02.06, w ktorym rzekomo moglismy przejrzec projekt aktu, to tak naprawde bylo spotkanie prezesa z Inspektorem Nadzoru Budowlanego i podpisanie dokumentow miedzy Gawra a Inspektoratem. Ale NIKT jak sie okazuje z nas nie wiedzial o tym, ze mozna wtedy przysc i przejrzec projekt aktu!! Pani Ania bardzo chetnie wydala mi kserokopie aktu, ale na moje pytanie czy bedzie mozna naniesc jakies zmany co do tresci albo uwagi, powiedziala z rozbrajajacym usmiechem, ze juz za pozno!!!!!!! PRZECIEZ TO JEST OSZUSTWO!!! Co do oplat to rzeczywicie te 1800 pln to sa "koszty spolki zwiazane z przeniesieniem wlasnosci". Ale ja sie pytam, jakie Gawra poniosla w zwiazku z tym koszty??????Jak na razie to MY - NABYWCY ponosimy same koszty i tak naprawde ich konca nie widac!!Wedlug mnie to jest rozboj w bialy dzien!!! Oprocz tego oczywiscie nalezy u notariusza zaplacic koszty notarialne i taksy i jeszcze Bog wie co!!Rozumiem, ze notariusz pobiera oplaty za swoja prace, ale na litosc boska, dlaczego jeszcze musimy Gawrze placic???Mysle, ze nie powinnismy tego zaakceptowac, bo to w koncu sa nasze pieniadze. Co do samego aktu - w Gawrze dostaniecie stara wersje z punktem, w ktorym jest mowa, ze Gawra ma zaciagniety kredyt na budowe. W nowej wersji tego juz nie ma. Ponizej zeskanowalam akt, tak, zeby kazdy mogl sobie spokojnie przeczytac i po swojemu przetrawic. UMOWA. UST ANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKAL U I SPRZEDAŻY LOKALU § 1. ............ działająca w imieniu Spółki oświadcza, że: ------------------------------------------1. reprezentowana przez nią Spółka jest współwłaścicielem nieruchomości położonej w Mieście Stołecznym Warszawie, dzielnicy Ursus, przy ulicy Magnackiej o łącznym obszarze 3533,00 m2 (trzy tysiące pięćset trzydzieści trzy metry kwadratowe), oznaczonej w ewidencji gruntów jako działki ewidencyjne oznaczone ntnnerami 97/3 (dziewięćdziesiąt siedem łamane przez trzy), 97/4 (dziewięćdziesiąt siedem łamane przez cztery), 97/5 (dziewięćdziesiąt siedem łamane przez pięć), 97/6 (dziewięćdziesiąt siedem łamane przez sześć), 97/15 (dziewięćdziesiąt siedem łamane przez piętnaście), 97/2 (dziewięćdziesiąt siedem łamane przez dwa), z obrębu 2-09-04 (dwa - zero dziewięć - zero cztery), dla której Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa VI Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą Kw W AIM/OO401176/9, założoną w dniu dwudziestego ósmego listopada dwa tysiące trzeciego roku (2003-11-28) po odłączeniu z księgi wieczystej &w 88106, ponadto wpisana jest wzmianka o wniosku IA/1O376/04/l bez podanej chwili zamieszczenia, która dotyczy wniosków prawomocnie rozpoznanych. Ponadto do pola komentarz do migracji przeniesiono wpis "działki położone są na ulicy Warszawskiej i ulicy Hermana"; ---------------2. w dziale I-Sp ujawniono prawo związane z własnością nieruchomości- uprawnienie wynikające zprawa ujawnionego w dziale III księgi wieczystej WAIM/O0391928/2 polegające na nieodpłatnym prawie przechodu i przejazdu przez drogi osiedlowe w pasie gruntu o szerokości 6 m (sześć metrów) wzdłuż granic oznaczonych na mapie liniami przerywanymi w nieruchomości'objętej księgą wieczystą Kw W AIM/O0391928/2 - na rzecz każdoczesnego właściciela nieruchomości objętej niniejszą księgą wieczystą; ponadto wpisano wzmianki o wnioskach dz.kw WA1MJ21636/05/1, dz.kw WA1MJ21629/05/1 oraz dz.kw W A1MJ21622/05/1, zamieszczone w dniu dziewiątego listopada dwa tysiące piątego roku (2005 -11-0 9); --------------------------------------------------------------------------------------------------- 3. wpisu prawa własności w dziale II księgi wieczystej Kw W AIM/OO401176/9, na rzecz reprezentowanej przez nią Spółki, dokonano na podstawie umowy przeniesienia własności nieruchomości z dnia piętnastego września dwa tysiące czwartego roku (2004-0915), sporządzonej przez notariusza w Warszawie Pawła Cupriaka, za numerem Repertorium A 8 18 6/2004 ; --------------------------------------------------------------------------------------------------- 4. w dziale III wpisane są: ----------------------------------------------------------------------------- a) pod numerem bieżącym 1., ograniczone prawo rzeczowe związane z inną nieruchomością - nieodpłatne i ustanowione na czas nieoznaczony prawo użytkowania na rzecz Mazowieckiej Spółki Gazownictwa Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Warszawie Oddział Gazownia Warszawska lub jej następców prawnych, ograniczone w wykonywaniu do pasa gruntu o szerokości 1 m Gednego metra) na działkach o numerach ewidencyjnych 97/2, 97/3, 97/4, 97/5, 97/6, 97/15 wzdłuż gazociągu (zaznaczonego kolorem czerwonym na załączonym szkicu), polegające na prawie przeprowadzenia i zainstalowania sieci gazowej, przyłączy gazowych i punktów redukcyjno-pomiarowych na czas eksploatacji tych urządzeń z prawem dostępu do nich w celu wykonania czynności związanych z remontami, eksploatacją, konserwacją gazociągu oraz przyłączeniem kolejnych odbiorców do gazociągu przebiegającego przez te działki gruntu, wpisane na podstawie oświadczenia o ustanowieniu prawa użytkowania złożonego w dniu dwudziestego drugiego kwietnia dwa tysiące czwartego roku (2004-04-22), przed notariuszem Magdaleną Korobowicz w Warszawie za numerem Repertorium A 4596/2004,-------------------------------------------------- b) pod numerem 2., ograniczone prawo rzeczowe związane z inną służebnością nieodpłatne i ustanowione na czas nieoznaczony prawo użytkowania na rzecz STOEN Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, ograniczone w wykonywaniu do pasa gruntu o szerokości 1,5 m (póhora metra) przez działki o numerach ewidencyjnych 97/3, 97/6, 97/15 (zaznaczonego kolorem czerwonym na załączonym szkicu) w celu położenia w tym pasie gruntu kabli, z prawem wejścia na ten pas właściwych służb technicznych wraz ze stosownym sprzętem w zakresie niezbędnym do wykonywania czynności związanych z położeniem kabli, remontami, ich eksploatacją i konserwacją, przy czym spółka STO EN S.A. będzie w każdym przypadku zobowiązana do przyprowadzenia nieruchomości do pierwotnego stanu, na podstawie oświadczenia o ustanowieniu prawa- użytkowania złożonego w dniu dwudziestego drugiego kwietnia dwa tysiące czwartego roku (2004-04-22), przed notariuszem Magdaleną Korobowicz w Warszawie za numerem Repertorium A 4612/2004,----------------------------------c) pod numerem 3., ograniczone prawo rzeczowe związane z inną służebnością - nieodpłatne i ustanowione na czas nieoznaczony prawo użytkowania na rzecz Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Mieście Stołecznym Warszawie Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, ograniczone w wykonywaniu do działek gruntu o numerach ewidencyjnych 97/3, 97/6, 97/15 z obrębu 2-09-04 (zaznaczonego kolorem czerwonym na załączonym szkicu) polegające na dokonywaniu konserwacji, remontów, odnoWy, odbudowy, rozbudowy i dalszych przyłączeń urządzeń wodno-kanalizacyjnych z prawem wejścia na nieruchomość służb technicznych wraz ze stosownym sprzętem w zakresie niezbędnym do wykonywania czynności związanych z położeniem, konserwacją, remontami i ich eksploatacją, przy czym Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Mieście Stołecznym Warszawie będzie w każdym przypadku obowiązana do utrzymania powyższych urządzeń w należytym stanie technicznym oraz do przywrócenia nieruchomości do stanu pierwotnego, na podstawie oświadczenia o ustanowieniu prawa użytkowania złożonego w dniu dwudziestego drugiego czerwca dwa tysiące czwartego roku (2004-06-22) przed notariuszem Magdaleną Korobowicz w Warszawie za numerem Repertorium A 6316/2004,--d) ponadto w dziale III figurują wzmianki o wnioskach od numeru dz.kw. W AIM/21639/05/1, WAIM/21645-46/05/1 oraz WAIM/21648-51/05/1 zamieszczone w dniu dziewiątego listopada dwa tysiące piątego roku (2005-11-09), które to wnioski dotyczą ujawnienia służebności przejścia i przejazdy, jakie mają być wpisane na podstawie oświadczeń złożonych pr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 06.05.06, 17:46 cd.... przed czyniącym notariuszem, złożonych w wykonaniu decyzji Burmistrza Gminy Warszawa-Ursus sygnatura numer PG.I.6011/47/2002 z dnia 18 października 2002 roku w przedmiocie zatwierdzenia projektu podziału działek 93/1, 94/3, 95/1, 97/1, stosownie do której projektowany podział został zatwierdzony z warunkiem ustanowienia służebności przejścia i dojazdu do powstałych z podziału nieruchomości; ----------------------------------------- 4. w dziale IV wpisane są: ---------------------------------------------------------------------------- a) hipoteka umowna zwykła w kwocie 7500000,00 zł (siedem milionów pięćset tysięcy złotych) na rzecz Banku PKO BANK POLSKI S.A. IX Oddział Centrum w Warszawie, tytułem zabezpieczenia spłaty kapitału kredytu udzielonego umową z dnia trzydziestego września dwa tysiące czwartego roku (2004-09-30) z ostatecznym terminem spłaty ustalonym na dzień pierwszego października dwa tysiące szóstego roku (2006-10-0 1) wpisana na wniosek z dnia trzeciego listopada dwa tysiące czwartego roku (2004-11-03), dz.kw. W Al M/000213 3 8/04/00 1; -------------------------------------------------------------------------- b) hipoteka umowna kaucyjna do kwoty 1950000,00 zł Geden milion dziewięćset pięćdziesiąt tysięcy złotych) na rzecz Banku PKO BANK POLSKI S.A. IX Oddział Centrum w Warszawie, tytułem zabezpieczenia spłaty odsetek i innych kosztów związanych z obsługą kredytu udzielonego umową z dnia trzydziestego września dwa tysiące czwartego roku (200409-30), którego oprocentowanie jest zmienne i wynosi 8,7 % (osiem i siedem dziesiątych procenta), z ostatecznym tenninem spłaty ustalonym na dzień pierwszego października dwa tysiące szóstego roku (2006-10-0 1) - wpisana na wniosek z dnia trzeciego listopada dwa tysiące czwartego roku (2004-11-03), dz.kw. W AIM/00021338/04/002; --------------------------- 5. stan wpisów w księdze wieczystej jest zgodny z rzeczywistym stanem prawnym i nie uległ zmianie od dnia wydania odpisu; --------------------------------------------------------------------- 6. ponadto oświadcza, że wierzytelności zabezpieczone hipotekami kaucyjnymi opisanymi w pkt 4 a) i 4 b) wygasły z chwilą ich spłacenia zgodnie z umową kredytu numer.............., na potwierdzenie czego okazuje kopię zaświadczeń banku wierzyciela Banku PKO BANK POLSKI S.A. IX Oddział Centrum w Warszawie z dnia......... 2006 roku wyrażającego zgodę na wykreślenie hipotek wpisanych do Kw W AIMlOO401176/9 - które to oświadczenia zostały woryginale załączone do wniosku o wykreślenie hipoteki dz.kw. W AIM/.. .../06 z dnia . . . . . . . . . . . . . . . . . .. .2006 roku; ----------------------------------------------------------------------------------- 7. dodatkowo w przedmiocie stanu prawnego nieruchomości oświadcza, że nieruchomość jest wolna od wszelkich obciążeń, praw i roszczeń osób trzecich, innych niż opisane powyżej ograniczonych praw rzeczowych, ograniczeń w rozporządzaniu, nie toczy się wobec niej żadne postępowanie sądowe ani administracyjne mogące prowadzić do odjęcia lub ograniczenia własności tej nieruchomości oraz ma zapewniony dostęp do drogi publicznej. ---- § 2. .............. działająca w imieniu Spółki oświadcza, że: -----------------------------------------1. w ramach prowadzonej działalności gospodarczej reprezentowana przez nią Spółka wybudowała, na podstawie ostatecznej decyzji numer 466/01 z dnia 28 grudnia 2001 roku wydanej przez Bunnistrza Gminy Warszawa-Ursus na rzecz Spółdzielni Budownictwa Mieszkaniowego "GAWRA II", uprawnienia wynikające z której zostały następnie przeniesione na Spółkę decyzją Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy z dnia 5 grudnia 2002 roku Nr 60/ Al02, z której uprawnienia w części dotyczącej budynku C na działkach o numerach ewidencyjnych 97/2, 97/3, 97/4, 97/5, 97/6, 97/15 z obrębu 2-09-04 położonych w rejonie ulicy Magnackiej w Warszawie zostały przeniesione na rzecz "GAWRA AC" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, na opisanej w § 1. tego aktu nieruchomości budynek mieszkalny wielorodzinny, oznaczony na projekcie zagospodarowania literą C (ośmiokondygnacyjny - siedem kondygnacji nadziemnych i jedna kondygnacja garaży podziemnych), o konstrukcji murowanej, o łącznej powierzchni użytkowej 3365,30 m2 (trzy tysiące trzysta sześćdziesiąt pięć metrów kwadratowych trzydzieści setnych metra kwadratowego), w którym znajduje się 60 (sześćdziesiąt) lokali spełniających wymóg samo dzi e Ino ś c i; - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 06.05.06, 17:52 cd.... 2. odpis zwykły księgi wieczystej Kw WA1M/O0401176/9 wydany przez Centralną Informację Ksiąg Wieczystych Ekspozytura Al. Solidarności 58 w Warszawie w dniu 13 stycznia 2006 roku o godzinie 12:24 sygnatura wniosku W A1M/13.01/68/2006; ----------------3. protokół Zgromadzenia Wspólników Spółki "GAWRA AC" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z dnia dziesiątego stycznia dwa tysiące szóstego roku (2006-01-10) obejmujący zaprotokołowaną uchwałę zawierającą zgodę na zbycie przez Spółkę lokalu w drodze zawarcia umowy, której treścią będzie ustanowienie odrębnej własności lokalu mieszkalnego oraz sprzedaż tego lokalu przez Spółkę na rzecz Kupujących. ---------------------- § 4. Na potwierdzenie oświadczeń złożonych w § 2. przy niniejszym akcie okazane zostały następujące'decyzje administracyjne i zaświadczenia dotyczące wzniesionego budynku: -------1. ostateczna decyzja Burmistrza Gminy Warszawa-Ursus numer 466/01 wydana w dniu dwudziestego ósmego grudnia dwa tysiące pierwszego roku (2001-12-28), zawierająca pozwolenie na budowę dwóch budynków mieszkalnych wielorodzinnych oznaczonych literami "B" i "C"; ---------------------------------------------------------------------------------------------- 2. ostateczna decyzja Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy z dnia piątego grudnia dwa tysiące drugiego roku (2002-12-05) numer 60lAl02 w przedmiocie przeniesienia pozwolenia na budowę budynków mieszkalnych wielorodzinnych oznaczonych na projekcie zagospodarowania literami "B" i "C" na rzecz Przedsiębiorstwa Budowlanego "GAWRA" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie; ----------------------------------3. ostateczna decyzja Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy z dnia czwartego października dwa tysiące czwartego roku (2004-10-04) numer 186/A/2004 w przedmiocie przeniesienia pozwolenia na budowę budynków mieszkalnych wielorodzinnych oznaczonych na projekcie zagospodarowania literami "B" i "C" na rzecz "GAWRA AC" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w W arszawie; -------------------------------------------------------------4. ostateczna decyzja Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego numer 11OT/l7/2006 znak: PINBI7353/2081/1O947/WP/IIOT/05 z dnia jedenastego stycznia dwa tysiące szóstego roku (2006-01-11) w przedmiocie zatwierdzenia projektu zamiennego budynku mieszkalnego wielorodzinnego na działce nUmer ewidencyjny 97/2,97/3,97/4,97/5, 97/6, 97/15 z obrębu 2-09-04, oraz udzielenia pozwolenia na wznowienie robót budowlanych; 5. . ostateczna decyzja Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego z dnia .. .. .. .. .. .. .. .. . ... roku numer................. ./2006 w sprawi~ udzielenia pozwolenia na użytkowanie budynku mieszkalnego wielorodzinnego. ------------------------------------------------- § 5. Przy niniejszym akcie załączone zostały następujące dokumenty stanowiące podstawę oznaczenia nieruchomości lokalowej: ---------------------------------------------------------------------1. zaświadczenie wydane z upoważnienia Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy przez Specjalistę w Delegaturze Biura Naczelnego Architekta Dzielnicy Ursus w dniu ................ roku za numerem ................., z którego wynika, że lokale mieszkalne w budynku "C" są w rozumieniu art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 roku o własności lokali samodzielnymi lokalami mieszkalnymi; ----------------------------------------------------------2. wypis z kartoteki lokali wydany z upoważnienia Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy przez Delegaturę Biura Gospodarki Nieruchomościami, Geodezji i Katastru w Dzielnicy Ursus w dniu 8 lutego 2006 roku za numerem BG-D-XI-74540/a/351106;---------3. rzut kondygnacji z zaznaczonym położeniem lokalu numer i~\~li~l, rzut kondygnacji z zaznaczonym położeniem pomieszczenia gospodarczego IIII ~raz szkic usytuowania 'c" miejsca postojowego przed budynkiem numer ,I """"*' --------------------------------------------------- § 6. ............. działająca w imieniu i na rzecz Spółki oniz i małżonkowie oś wi ad c za j ą, że: ----------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 06.05.06, 17:56 cd... § 10. Strony oświadczają, że w związku ze sprzedażą przedmiotowego lokalu na Kupujących przechodzą obowiązki podatkowe związane z nabyciem nieruchomości. --------------------------- § 11. Kupujący oświadczają, że przedmiot umowy, w tym jego stan prawny jest im znany, zapoznali się ze stanem technicźI1Ym Lokalu Mieszkalnego i powyższe akceptują. --------------- § 12. ............... działająca w imieniu Spółki oświadcza, że w dniu...................w umowie zawartej przed czyniącYm Notariuszem za numerem Repertorium A ...................współwłaściciele nieruchomości zawarli umowę, w której przyjęty został przez współwłaścicieli sposób zarządu nieruchomością wspólną w szczególności w ten sposób, że zarząd do dnia ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. roku sprawowany będzie przez spółkę pod finną ".. .. .. .. . .. .. .. .. .. .." spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..., który to sposób zarządu stosownie do art. 18 ustęp 2 ustawy o własności lokali odnosi skutek także do k~dego kolejnego nabywcy lokalu, a więc także do Kupujących. Kupujący oświadczają, że treść tej umowy jest im znana i w pełni ją akceptują. ------------------ § 13. Stawający zgodnie ustalają, że niniejszym uzgadniają sposób korzystania z Nieruchomości Wspólnej w ten sposób, że każdoczesnemu właścicielowi Lokalu Mieszkalnego będzie przysługiwało prawo do wyłącznego korzystania z samochodowego stanowiska postojowego oznaczonego numerem ....., znajdującego się w wielostanowiskowym garażu połozonym na kondygnacji podziemnej, pomieszczenia gospodarczego oznaczonego numerem ....o powierzchni około .... oraz przylegającego do lokalu balkonu/tarasu. Kupujący oświadczają, że wyrażają zgodę na uzgodnienie przez Spółkę z pozostałymi właścicielami poszczególnych lokali sposobu korzystania z Nieruchomości Wspólnej, a w szczególności z wydzielonych samochodowych miejsc postojowych, części budynku i innych pomieszczeń nie wchodzących w skład lokalu. ------ § 14. Notariusz poinformował Strony o treści i skutkach wynikających z: ------------------------1. przepisu art. 6 ustawy z dnia 9 września 2000 roku o podatku od czynności cywilnoprawnych (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 41, poz. 399); ---------------------------2. przepisu § 5 ust. l rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 5 grudnia 2000 roku (Dz.U. z 2000 r. Nr 108, poz.1153 z późno zm.) w sprawie szczegółowych zasad poboru podatku od czynności cywilnoprawnych, a w szczególności o przysługującym Urzędowi Skarbowemu prawie do podwyższenia wartości przedmiotu tej czynności oraz o ciążącym na stronach solidarnym obowiązku zapłaty zaległości podatkowej wraz z odsetkami za zwłokę w przypadku podwyższenia wartości przedmiotu czynności cywilnoprawnej przez U rząd S kar bo wy; --------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 06.05.06, 18:02 cd.. § 15. Na podstawie umowy dokumentowanej niniejszym aktem i małżonkowie wnoszą do Sądu Rejonowego dla Warszawy Mokotowa VI Wydziału Ksiąg W i e czy s ty c h o: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 06.05.06, 18:03 cd.... § 18. Stawający oświadczają, że zrzekają się zawiadomienia o wpisach z wniosków zawartych w niniejszym akcie notarialnym. --------------------------------------------------------------- § 19. Koszty niniejszego aktu, opłatę sądową od wniosku skierowanego do Sądu Rejonowego dla Warszawy Mokotowa VI Wydziału Ksiąg Wieczystych ponoszą Kupujący. -------------------- § 2 O. p obrano: -------------------------------------------------------------------------------------- 1. opłatę sądową - - od wniosku o wpis pravva ',vbsności na podstawie § 31 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 grudnia 1996 roku w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych (Dz.U. Nr 154, poz. 753 ze zm.) w kwocie:------------------------------------------------------------------------------------ . . 2. opłatę sądową - gQtówkąlJł1'2:ele~em - od wniosku o ujawnienie uzgodnionego sposobu korzystania z nieruchomości wspólnej na podstawie § 27 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 grudnia 1996 roku w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych (Dz.U. Nr 154, poz. 753 ze zm.) w kwocie: ---------------------........ ..zł 3. opłatę sądową - - od wniosku o założenie księgi wieczystej w oparciu o treść § l rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 27 marca 2002 roku w sprawie kosztów sądowych przy zakładaniu ksiąg wieczystych w kwocie: -------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Szukam wsparcia IP: *.aster.pl 07.05.06, 13:43 Witam, zapewne kazdy, kto przeczytal projekt aktu zauwazyl bardzo niepokojaca sprawe. A mianowicie par. 12, mowiacy wlasnie o administrowaniu budynku przez Gawre. Nie mamy mozliwosci zapoznania sie w tym momencie z dokladna data takiego administrowania, bo w projekcie aktu, ktory dostalam sa wykropkowane pola!! Czyli tak naprawde dopiero u samego notariusza w chwili podpisania aktu zostane postawiona pod sciana i bede zmuszona to podpisac!!NIe bedziemy juz mogli miec zastrzezen i uwag. To jest bezczelne. Kolejna rzecz - garaze i pomieszczenia gospodarcze. Oczywiscie nie ma nigdzie jasnego punktu, z ktorego wynika ze stanowia one nasza wlasnosc!! Mimo, ze kazdy za to zaplacil, tak samo, jak za mieszkanie..Jedyny zapis jest taki, ze mamy PRAWO DO WYLACZNEGO KORZYSTANIA z garazu i pomieszczenia gospodarczego. Ale dla mnie to nie jest jednoznaczne z tym, ze to jest moja wlasnosc.. Czy Wy tez tak to rozumiecie??? Nastepna uwaga - par 15, ust. 1. pkt. e - ja kupilam mieszkanie przy ulicy Magnackiej, a w akcie nagle jest mowa, ze przy ulicy Krolow Polskich 11???? O co chodzi???? To na razie tyle moich uwag i spostrzezen, co do tego dokumentu. Czekam na Panstwa opinie i mysle, rzeczywsice musimy sie jak najszybciej w tej kwestii spotkac. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu2 Re: Szukam wsparcia 08.05.06, 18:33 Witam... Czy mozna bylo by prosic o ten akt notarialny jezeli masz i nie bedzie z tym klopotu w formie jednego pliku np w wordzie, lub zeskanowane strony w formie zdjec ? latwiej by sie to czytalo i mozna bylo by wydrukowac :)) Jezeli mozna to wyslij na mejla: cysiu2@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 05.05.06, 09:59 Witam, czy ktoś z Państwa, którzy mają niebawem (pod koniec maja) podpisać akty notarialne, dokonał uwag, co do zapisów i czy zostały one uwzględnione przez gawrę? Co z zapisami dotyczącymi garażu i administrowania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.eranet.pl 07.05.06, 15:15 Jestem pelen obaw jeśli chodzi o akt proponuję spotkanie wszystkich zainteresowanych sąsiadów w najbliższy piątek tj 12 maja 2006 o godz 19.30 w garażu. W naszym dobrze pojętym interesie jest to żebyśmy się w końcu spotkali i omówili nasze wspólne uwagi. Proszę o potwierdzenia swojej obecności !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 07.05.06, 15:49 Ja jestem za i bede napewno!!! Takie spotkanie jest jedynym wyjsciem, aby ustalic wspolna linie obrony przed takim oszukanczym zalatwianiem spraw!! TO SA NASZE PIENIADZE I NIE DAJMY SIE OKRADAC!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 07.05.06, 16:28 Witam, spotkanie jak najszybciej(nawet w cześniej niż w piątek), ale może nie w garażu. Ja mam miejsce parkingowe na zewnątrz budynku i nie mam klucza do garażu. Proponuję plac zabaw obok budynku. Z daleka będzie widać czy ktoś jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 08.05.06, 08:51 Witam, myslę, że nie ma czasu na to żeby czekać cały tydz. tym bardziej, ze niektórzy mają podpisanie aktów za 2 tyg. Byłoby źle, gdyby ktoś z nas sie pospieszył i podpisał niekorzystny dokument, razem możemy cos jeszcze wywalczyć. I jeszcze, czy Ktos z Państwa mieszkających w bloku może powiadomić sąsiadów, ja niestety nie jestem jeszcze stałą mieszkanką... To spotkanie jest chyba w interesie nas wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 08.05.06, 09:14 Witam Proponowalbym takze wczesniej spotkanie niz w piatek, nie mamy duzo czasu - a gawra wlasnie na to liczy, zebysmy sie nie zorganizowali i nie probowali przeciwstawic sie okradaniu nas w bialy dzien. Faktycznie co to oznacza, ze bedziemy mieli: "prawo do wyłącznego korzystania z samochodowego stanowiska postojowego oznaczonego numerem ....., znajdującego się w wielostanowiskowym garażu połozonym na kondygnacji podziemnej, pomieszczenia gospodarczego oznaczonego numerem ....o powierzchni około[...]" -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 08.05.06, 09:22 Mnie środa 19.30 też pasuje OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 08.05.06, 09:30 Ja tez jestem za środą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 08.05.06, 09:55 Witam, sroda jak dla mnie jest ok.19:30 pasuje. Garaz - moze byc. Tylko, zeby tym razem, rzeczywiscie to spotkanie doszlo do skutku, bo czasu jest malo, a sprawa jest bardzo wazna. Nie lekcewazmy tego. Przylaczam sie do prosby o poinformowanie innych sasiadow o spotkaniu!!! Ja niestety tez jeszcze tam nie mieszkam. Moze ktorys z sasiadow juz mieszkajacych bedzie mogl wydrukowac duzymi literami kartki z zawiadomieniem o takim spotkaniu?? Moznaby przykelic przy wejsciach/wyjsciach do garazu i klatki schodowej. Byloby dobrze. Do zobaczenia w srode o 19:30! Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 17.05.06, 08:20 Witam sasiadow Chcialbym uswiadomic wszystkich nieco, jakie problemy sa z gawronami /to nie jest tak rozowo jak by moglo sie wydawac/: wspolnota z Hermana2, ktora powolana zostala we wrzesniu 2005 roku, funkcjonujaca z wlasnym zarzadem, do dnia dzisiejszego nie potrafi wyegzekwowac rozliczenia za media od gawry - czyli m.in. za wode, fundusz remontowy itp., z okresu "oplat eksploatacyjnych". Pomimo, ze stany licznikow byly spisywane!!! Kierowane sa kolejne pisma do gawry i nic. Nie ma odpowiedzi i tyle. PS. proponuje przejsc sie, osoby zainteresowane, do zarzadu Hermana2 i z nimi porozmawiac jak to bylo i jest w wojnie z gawra /dyzury sa w kazda sroda od 19 do 21 bodajze na samej gorze w klatce A/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomlee75 Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.itpp.pl 08.05.06, 16:51 ŻEBY SIĘ SPOTKAĆ TO TREBA WYWIESIĆ INFO NA KLATCE WINDZIE WŁOŻYĆ JĄ DO SKRZYNKI NA LISTY A PISAĆ NA FORACH BO NIE WSZYSCY DYSPONUJĄ NETEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 08.05.06, 18:57 Stad tez byla prosba osob nie mieszkajacych na Magnackiej, zeby juz zamieszkali byli na tyle uprzejmi i rozdystrybuowali taka wiadomosc. Dzialamy tutaj w dobrym interesie nas wszystkich. Wiec chyba warto o to zadbac i zrobic wszystko, aby przyszlo jak najwiecej osob. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 08.05.06, 19:58 Witam, jeżeli będzie to możliwe też mam prośbę o przesłanie wzoru aktu notarialnego w innym formacie np. PDF na adres jacter@gazeta.pl Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomlee Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.itpp.pl 08.05.06, 21:25 Witam Myślę ze jest juz pozamiatane. Gawra ma takie metody z aktem not. że na każdym bloku ma swojego człowieka i z nim jako pierwszym podpisuje akt który jest wiążący dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 08.05.06, 22:50 Tomlee, mam nadzieje, ze nie masz racji, ale rzeczywiscie to trafna uwaga. To, ze Gawra ma swojego czlowieka to o tym wiem, ale miejmy nadzieje, ze moze jeszcze nie podpisal aktu, choc rzeczywiscie to malo prawdopodobne... Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 09.05.06, 08:57 Witam Gawra ma zawsze swoich zaufanych ludzi na bloku, tylko czy na pewno jeden podpisany akt przesadza o wszystkim? Przeciez w jednym akcie moga byc wierutne bzdury wpisane i wszyscy mamy miec to samo? Nie chce mi sie wierzyc, zeby bylo takie prawo. Spotkanie jest konieczne, zeby gawra wiedziala, ze sie jednoczymy i to co wyprawiaja nam sie strasznie nie podoba!!! Ten niby "projekt aktu", ktory sasiadka zamiescila na forum, to jest jakas kpina i farsa - brudnopis. W jednym paragrafie jest, ze nasz blok jest polozony przy Krolow Poslkich 11,a w nastepnym, ze jednak przy Magnackiej. Wykropkowane miejsce na firme zarzadzajaca i puste miejsce do kiedy niby chcieliby "zarzadzac - czytaj wyciagac zawyzone oplaty" z nas -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 09.05.06, 09:15 Dziś rano jak wychodzilem do pracy jakiś uprzejmy pan z ochrony mial ochotę zerwać info ale jak mnie zobaczyl odpuścil, bardzo jestem ciekaw czy ktoś wogóle z naszego bloku podpisal akt notarialny ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 09.05.06, 09:19 Witam, ta data to - 31 MAJA 2007r. - czyli cały rok okradania mieszkanców. Udało mi sie dowiedzieć wczoraj w gawrze, choc nie było to łatwe. Wogóle żeby o cos sie dowiedzieć, to człowiek musi sie nieźle nagimnastykować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 09.05.06, 09:46 Witam, jakim prawem Gawra wyznaczyla sobie caly rok na administrowanie budynkiem?????????????????????????????Szkoda w ogole ze nie 10 lat!!! Nie mozemy absolutnie sie na to zgodzic!!! Wydaje mi sie, ze wszyscy mieszkancy musza podpisac taka sama wersje aktu notarialnego, aby byl obowiazujacy i prawomocny. Dlatego tez jesli wieksza liczba osob zglosi swoje uwagi co do tresci to dla mnie jest jasne, ze powinni naniesc poprawki. I nie interesuje mnie to, ze pani Ania z Gawry powiedziala, ze taki projekt jest standardowym aktem, ktory podpisali juz mieszkancy innych budynkow!!! Sa tam ewidentne bledy i niedorobki, na ktore stanowczo trzeba zareagowac. Poza tym te 1800 pln, czyli koszty spolki zwiazane z przeniesiem wlasnosci sa kompletna kpina!!! Mam nadzieje, ze jutro spotkamy sie i cos madrego wymyslimy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 09.05.06, 10:35 Witam, może by było warto iść do innego notariusz z tym projektem i sprawdzić czy jest poprawnie sporządzony. Oczywiście to będą koszta, ale myśle że można zrobić zrzutkę na to. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 09.05.06, 10:56 To jest dobry pomysł ważne, żeby notariusz sprawdził nam to nie tylko pod względem formalno-prawnym, ale dodatkowo, żeby zweryfikował pod kątem rzeczywistym poprawność zapisów. Te wszystkie zapisy dot. zabezpieczeń są troche skomplikowane, bo mowa jest o wygasnięciu hipoteki kaucyjnej, a co ze zwykłą, która opiewa na 7.500.000 (par.1 pkt 4 i 6) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.newitech.pl 09.05.06, 12:31 Może wśród nas jest jakiś prawnik? Miałam sporo uwag do umowy, ale oczywiście żadna nie została uwzględniona, a że mi zależało na mieszkaniu, to oczywiście musiałam się zgdozić na takie, a nie inne zapisy. Największa bzdura to te pomieszczenia gospodarcze i miejsca postojowe z ich wyłacznością. Jestem za spotkaniem w środę o 19.30, tylko może zróbmy tak, że ci, co przyjdą, będa mieli jakieś znaki rozpoznawcze, np. jakieś kartki w ręku, i spotkamy się w garażu, ale ktoś będzie również przed garażem, żeby zgarniać tych, co nie moga wejść do garażu... Byłam poprzednim razem, jak ustaliliśmy spotkanie i jakoś tak nie potrafiłam każdej osoby, która przechodziła koło budynku, pytac, czy przyszła na spotkanie. Niech nas tym razem będzie widać. Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 09.05.06, 12:55 Do M* - napisalam w ktoryms poscie, ze zapisy dotyczace zaciagnietych kredytow sa juz nieaktualne. W nowym akcie tego NIE MA. Do K. - mowi Pani o umowie kupna, czy projekcie AKTU NOTARIALNEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.newitech.pl 09.05.06, 15:08 Mówiłam o umowie. Chodziło mi o to, że do umowy kupna miałam mnóstwo uwag, nie zostały uwzględnione. I oczywiście skonczyło się na tym, że albo mogę przystać na to, albo do widzenia... I niestety boję sie tego samego z aktem notarialnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 09.05.06, 15:37 No dobrze, nawet jesli nie uda nam sie uzyskac wprowadzenia zmian do tresci aktu, to moze chociaz powalczymy o nieplacenie tych 1800 pln,albo o znaczne obnizenie tej kwoty...Na pewno nie mozemy odpuscic tego ani sie poddawac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.datascan.pl 09.05.06, 13:41 Prawie jak w konspiracji... Ja bedę miła czeroną różę w kieszonce kurtki zamiast kartki:))) Do zobaczenia w środę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 09.05.06, 15:08 No to pozostaje nam jeszcze tylko zdemaskować "kapusia", bo jak wynika z Waszych wypowiedzi to taka świecka tradycja gawry, zaludniać nowe bloki swoimi ludzmi.Swoją drogą ciekawe, ile taka osóbka płaci za m2 swojego mieszkania ??? Choć może lepiej nie wiedzieć, żeby sie nie denerwować... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 09.05.06, 15:25 Od razu powiem, ze dostaje za darmo:) I wiem nawet, ze taka osoba mieszka tuz obok mnie....:(( Tzn. dostala mieszkanie obok mnie, ale nie wiem czy juz mieszka, bo sama tam jeszcze nie mieszkam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 09.05.06, 15:30 To które piętro zostało napiętnowane ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 09.05.06, 15:38 Trzecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 09.05.06, 15:44 Przyznam szczerze, ze stawiałam na piąte, ponieważ pamiętam jak zapytałam rok temu p.Tereskę o mieszkanie na tym właśnie piętrze, na co ona dziwnie na mnie spojrzała i odpowiedziała, że to mieszkanie nie jest do sprzedaży (???) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 09.05.06, 15:50 Czesc mieszkan jest zarezerwowanych wlasnie dla tzw. "kapusi" a czesc dla babki, ktora byla wlascicielka ziemi na ktorej stoi nasz budynek. Zaplacili jej po prostu mniej i dali pare mieszkan, zeby byla zadowolona. I powiem szczerze, ze nie zdziwlabym sie, gdyby sie okazalo, ze ona "wspolpracuje" z Gawra.. Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 09.05.06, 16:02 Rewelacja z tym terminem administrowania, ktory sobie wymyslila gawra -o ile to jest prawda. Kolejny skandal!!! Apropos spotkania to mysle, ze nie bedzie problemu zeby poznac sie - wystarczy, ze ktos wypowie nazwe firmy na g.. i od razu u wszystkich pojawi sie grymas.... NIEZADOWOLENIA i poirytowania! Mysle, ze powinnismy dotrzec do osob z sasiednich blokow, ktore juz walczyly z nimi, zeby dowiedziec sie co i jak nalezy robic - to nas ubogaci w nowe doswiadczenia. Moze nam pomoga, a na pewno nie zaszkodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 09.05.06, 16:02 To nie jest pocieszająca informacja, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że chcemy walczyć o swoje, a takie osoby napewno nam nie pomogą :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 09.05.06, 16:21 Nie jestem pewna,czy powinnismy zapraszac osoby z Krolow Polskich.Zgadzam sie z M* i uwazam, ze sami musimy ustalic linie obrony. A moze,ci ktorzy juz walczyli, ale bezskutecznie nie podpowiedza nam wcale dobrze.. Wiecie jacy sa ludzie..Im sie nie udalo, to dlaczego ma sie udac nam... Poza tym mysle, ze i tak nikt od nich by nie przyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.newitech.pl 09.05.06, 16:48 Trzeba było poznać tam zaufaną osobę, a pewnie nikt takiej tam nie ma. A może jednak? Bo stukanie do drzwi i pytanie, czy z nami pogadają, to wiadomo, jak się skończy, nikt nam nie epomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 10.05.06, 07:56 witam Bede obstawal przy swoim zdaniu, ze jednak warto sie skontaktowac z ludzmi z sasiednich wspolnot/blokow - ale nie na zasadzie pukania do mieszkan i pytania o pomoc, tylko od razu idac do osob, ktore sa w zarzadzie lub ktore dzialaja na rzecz wspolnoty /chyba Krolow Pol. 11 jeszcze nie ma wspolnoty/. Po coz ponawiac te same kroki co poprzednicy - nie ma co wywazac otwartych drzwi. Fakt, dzialac trzeba juz od dzis - nie wyobrazam sobie, zeby gawrony nami zarzadzaly przez caly rok!!!!! Przeciez w tym czasie moga nam takie rzeczy "zafundowac", ze az boje sie pomyslec!!! Spotkanie dzis aktualne - widzialem ogloszenia na tablicach inform., ktore sie o dziwo dlugo zachowaly. Ciekawy jestem dlaczego garaze i komorki sa jako nieruchomosc wspolna na wylaczny uzytek - a nie jako przynalezne do mieszkania, tak jak maja to np. ludzie ze Skoroszy. Cos w tym musi byc - nie wiem jaka jest roznica prawno/skarbowa przy takich zapisach. do zobaczenia na spotkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 10.05.06, 09:53 Problem w tym, ze nie wiemy ktorzy to ludzie, sa w takich wspolnotach.. Czyli nawet jesli dzis bedziemy probowac takich ludzi znalezc, to bedziemy i tak i tak musieli zaczac pukac do drzwi i pytac, a nie wiadomo czy uzyskamy jakakolwiek informacje.. Wydaje mi sie, ze taki zapis o garazach i komorkach moze byc wytlumaczony przez Gawre w ten sposob, ze bylo to dla naszego dobra. Jesli bylyby podciagniete jako przynaleznosc do mieszkania, to wydaje mi sie,ze chyba zaplacilibysmy wiecej o jakies tam podatki czy inne zmyslone oplaty. Nie wiem, nie znam sie na tym, ale tak mi sie wydaje. Jesli ktos ma jakas dokladniejsza wiedze na ten temat, to prosze sie z nami nia podzielic. DO zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 10.05.06, 11:31 Witam, nastąpiło małe nieporozumienie przez to, ze moja wiadomość i spoofing2a, została wysłana o tej samej godz., ale to niewazne. Myslę, że możemy poradzic się sąsiadów jak najbardziej, ale nie wiem, czy to cos nam da, właśnie rozmawiałam ze znajomą, która miała przejścia z gawra jakieś 2-3 lata temu, blok wynajął prawnika i nic im sie nie udało załatwić, ich akty wygladają tak jak nasze i administrowanie też było przez rok, czynsze były oczywiscie b.wysokie dopiero pod koniec tego okresu gawra trochę im odpusciła. Chociaż nie wiem jak to jest, bo jakies 1,5 roku temu ogladałam mieszkanie na Krolów Polskich 8 lub 9 i gość miał w akcie, że jest właścicielem garażu (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 10.05.06, 12:46 To jest jakis dramat! Gawra pewnie na luziku sobie robi co chce, bo pewnie sa obstawieni na wszelkie przeciwnosci losu i sprzeciwy mieszkancow.. ALe musi byc na nich jakis haczyk. Moze przynajmniej uda nam sie wyegzekwowac, zeby w akcie byl jasny punkt, ze te garaze i pom. gosp. sa NASZE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.newitech.pl 10.05.06, 15:17 Próbowałam wyegzekwować w umowie, żeby garaż i pom. gosp. było moje. Opracowałam pismo z prawnikiem, wysłałam i co? Jedna wielka porażka. Nie chcesz, to do widzenia. Przy podpisanej umowie już nie można powiedzieć do widzenia, i Gawra wychodzi z założenia, że to nam zależy na podpisanu aktu, więc albo ich zapisy albo ich zapisy w akcie. Nie wiem, co robić. Może dziś coś wymyślimy... Mam dziś jasne spodnie i brązowy golf... Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 10.05.06, 15:44 Rzeczywiscie nam zalezy na podpisaniu aktu, ale chyba najbardziej istotna rzecza jest to, ze NIKT z nas nie mial mozliwosci nawet przejrzenia projektu aktu, nie mowiac juz o mozliwosci naniesienia jakichkolwiek poprawek!! Nie uwazacie, ze to jest skandal???To tak, jakby kazano nam popdisac wazny dokument z zawiazanymi oczami!!! Ja mam dzis czarne spodnie i rozowa koszulke:) Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 10.05.06, 16:08 Z zapisami w akcie to oczywiscie jedno wielkie nieporozumienie - jak mozna tak dzilac. Nie wiecie drodzy sasiedzi, albo moze i wiecie, jak gawra sie usmiecha i klania gdy sie do nich idzie pierwszy raz...a pozniej sa takie kwiatki. Zapis o garazu i pomieszczeniu moze nie robi nam wielkiej krzywdy, ale trzeba to zweryfikowac u innych developerow /jak oni to robia/ i u notariusza - co on o tym mysli. Jednak administrowanie przez rok jest absolutnie nie przyjecia - nie bede placil tym zlodz.... !!!!!!!!!! PS. ciekawe czy zamierzaja dokonczyc droge wokol bloku, chodniki i zielen....mam obawy co do tego. Szczescie, ze buduja ci sami "ludziska" kolejne bloki to sie troche beda obawiali, zeby tutaj taki balagan zostawic...ale juz dzis wspolczuje mieszkancom ostatniego bloku budowanego przez gawre - zostana na lodzie, na gruzie!!!!!! PS. wystarczy spojrzec na zielen i mala architekture wokol blokow przy ul. Hermana 2a/b/c/d za ktora kazdy mieszkaniec placil ...uwaga: 3500 PLN !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Super!!!! nie ma co!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.newitech.pl 10.05.06, 16:48 Nie wiem, jak Wam, ale mi się już słabo robi czytając nasze wpisy. Przecież tu chodzi o nasze mieszkania przez najblizsze lata! Akty notarialne obowiązuja po podpisaniu każdego z nas. Każdy z niekorzystnych zapisów będzie nam już towarzyszył zawsze i kiedyś może się odezwać w niemiły sposób. Może by tak małą demonstrację... Wszyscy naokoło tak robią... :) Może ktoś by rzucił coś optymistycznego w temacie Magnackiej 2? Chyba jest nam to teraz bardzo potrzebne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.newitech.pl 10.05.06, 16:03 Co do porady prawnej. Trzeba by było iść do adwokata, bo: "notariusz udziela informacji prawnych i wyjaśnień tylko, o ile pozostają one w związku z dokonywaną czynnością notarialną. Takie „porady prawne” są nieodpłatne. Doradztwo prawne w innych sprawach jest domeną adwokatów i radców prawnych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 10.05.06, 16:08 Dlatego tez nikt nie mowi, ze bedziemy chcieli sie radzic notariusza.. Ale jak widac, nawet porada prawna i uwagi adwokata nic nie daly:(( Odpowiedz Link Zgłoś
dobbi Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 26.05.06, 14:44 chcialam was tylko uprzedzic, choc nie do konca wiem co to moze oznaczac ale osoba o nicku spoofing2a udziela sike aktywnie na forum mieszkancow hermana 2a i 7, czyzby u Was tez mial mieszkanie...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 148.81.192.* 26.05.06, 16:48 Na forum budynku E tez sie pojawil z glupimi uwagami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobbi Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 27.05.06, 09:46 no to moze uwazajcie co piszecie Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 29.05.06, 10:05 Gość portalu: dobbi napisał(a): > no to moze uwazajcie co piszecie Prosze nie rozsieac wrogiej propagandy i poczytac o czym owa persona pisala we wczesniejszych postach, a nie siac zamet. Czyzby nie spodobalo sie sasiadowi z Hermana 7, ze ujalem sie za "dzikim przejsciem" miedzy Hermana 7 a plotem od firmy, ktore sasiedzi z Her.7 chca zlikwidowac?? Pewnie tak. Prawda jest taka, ze to przejscie jest bardzo wygodne dla zwyklych ludzi z sasiednich blokow i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dobbi Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 29.05.06, 12:07 widze ze kolega ma tendencje do nadinterpretacji i wyczytywania miedzy wierszami niekoniecznie tego co jest napisane...coz...gratuluje fantazji. nie zamierzam sie tlumaczyc, ale wydalo mi sie dziwne, ze sasiad o tym samym nicku udziela sie na forum dot. jednego osiedla. ot co? moze jeszcze jakies sensacje zostana teraz wyczytane? spoofing2a napisał: > Gość portalu: dobbi napisał(a): > > > no to moze uwazajcie co piszecie > > Prosze nie rozsieac wrogiej propagandy i poczytac o czym owa persona pisala we > wczesniejszych postach, a nie siac zamet. Czyzby nie spodobalo sie sasiadowi z > Hermana 7, ze ujalem sie za "dzikim przejsciem" miedzy Hermana 7 a plotem od > firmy, ktore sasiedzi z Her.7 chca zlikwidowac?? Pewnie tak. Prawda jest taka, > ze to przejscie jest bardzo wygodne dla zwyklych ludzi z sasiednich blokow i ty > le. Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 29.05.06, 12:36 Co jest dziwnego w tym, ze wiekszosc postow to narzekania na gawrony??? Kazdy blok, kazda wspolnota miala/ma i bedzie miala, niestety, przykre przejscia z gawronami! Nie zamiemierzam sie tlumaczyc z czegokolwiek, ale prosze nie czepiac sie w stylu "no to moze uwazajcie co piszecie". end -------------------------- dobbi napisała: > widze ze kolega ma tendencje do nadinterpretacji i wyczytywania miedzy > wierszami niekoniecznie tego co jest napisane...coz...gratuluje fantazji. > nie zamierzam sie tlumaczyc, ale wydalo mi sie dziwne, ze sasiad o tym samym > nicku udziela sie na forum dot. jednego osiedla. ot co? > moze jeszcze jakies sensacje zostana teraz wyczytane? > > spoofing2a napisał: > > > Gość portalu: dobbi napisał(a): > > > > > no to moze uwazajcie co piszecie > > > > Prosze nie rozsieac wrogiej propagandy i poczytac o czym owa persona pisa > la we > > wczesniejszych postach, a nie siac zamet. Czyzby nie spodobalo sie sasiad > owi z > > Hermana 7, ze ujalem sie za "dzikim przejsciem" miedzy Hermana 7 a plotem > od > > firmy, ktore sasiedzi z Her.7 chca zlikwidowac?? Pewnie tak. Prawda jest > taka, > > ze to przejscie jest bardzo wygodne dla zwyklych ludzi z sasiednich bloko > w i > ty > > le. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.newitech.pl 31.05.06, 16:38 Jak tam Wasze akty not? Cos sie dalo zrobic dobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 29.05.06, 10:06 Gość portalu: fff napisał(a): > Na forum budynku E tez sie pojawil z glupimi uwagami... Moze jakis cytat do tych "glupich uwag"...a nie puste zdania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.inetia.pl 29.05.06, 11:51 Ja też wstawiam sie za tym przejściem a mieszkam w budynku B wam też ono bardzo ułatwi zycie i zaoszczędzi około 7 minut marszu dookoła pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 148.81.192.* 31.05.06, 18:13 Bardzo proszę: 1.Budynek "E" Re: Gawra Budynek E Autor: spoofing2a Data: 25.04.06, 12:03 + dodaj do ulubionych wątków gawra nie jest dobra - jest lipna - nie warto w nia wchodzic, potwierdzam Sama uwaga, zero wytlumacznia ... i podobnie na innych forach zwiozanych z Gawrą. Ciekawe co jest przyczyną aż takiego nastawienia...? Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 01.06.06, 10:09 Z pewnoscia takie nastawienie nie wynika z pozytywnych doswiadczen! Czyzby bolalo pania/pana, ze ma ktos nieprzychylna opinie nt. gawry....gdzie wlasnie nabyl p. mieszkanie? Takie sa realia i prosze sie z nimi liczyc. Potrzebne wytlumaczenie - proste, wystarczy zapukac do ktoregos z mieszkancow blokow wybudowanych, przewlaszczanych i administrowanych "troszeczke" przez gawre. Wogole to skonczmy te dziecinade - nie mam juz zamiaru odpisywac na tego typu komentarze. Jezeli boli p., ze ktos nie lubi gawry to juz nie moja sprawa - tylko nie lubie gdy ktos na sile probuje udowodnic, ze czarne jest biale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 07.06.06, 10:39 Witam Mieszkańców ! Czy może ktoś z Państwa wie, co dzieje się w naszej sprawie (dot.pisma)??? Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 07.06.06, 10:44 Witam, pismo zostało złożone i teraz czekamy na odpowiedź Gawry. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M* Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.mofnet.gov.pl 07.06.06, 11:37 Dziękuję za inf. Jak rozumiem w przyszłym tyg. teoretycznie mozna spodziewać się odpowiedzi? Z tego co mi wiadomo liczba os. podpisujacych akty ciągle rośnie i na dzień dzisiejszy wynosi podobno 18 lokali... :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cichy78 Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów 07.08.06, 17:54 Witam wszystkich sąsiadów. Czy już coś wiadomo jak do naszego pisma odniosła się Gawra ? Może warto zorganizować zebranie tych, którzy ciągle czekają z podpisaniem, bo zaraz okarze się, że już jesteśmy w mniejszości i nadal się wykruszamy. Co z inicjatywą u rzecznika praw konsumenta ? Proponuję zebrać się jak najszybciej i odświeżyć (przekazać nowe) informacje. Czy ktoś coś wie na temat internetu, który chce nam zainstalować Gawra ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 10.08.06, 11:01 No z "wrzutek" ktore ostatnio znalazly sie w naszych skrzynkach wynika, ze sprawa jest w toku i jakiejkolwiek odpowiedzi mozna sie spodziewac za jakies 2 tyg. Tez sie obawiam sytuacji, w ktorej nagle okaze sie, ze osob, ktore nie podpisaly aktu zostala garstka i nic nie wskoramy.. Jesli chodzi o internet, to Gawra teraz zbiera ile osob bedzie chetnych do podlaczenia a pod koniec wakacji ma zrobic jakis przetarg na najlepsza oferte (pewnie znowu bedzie to jakis znajomy znajomego..). Oczywiscie zgloszenie checi podlaczenia internetu nie oznacza, ze po wyborze operatora bedziemy zmuszeni podpisac z nim umowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy78 Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.08.06, 14:29 W sprawie internetu to kiedyś dowiadywałem się w UPC (kablówka + net) i oni są podobno na osiedlu więc podłączenie naeszego bloku to kwestia zgłoszenia naszego zainteresowania (oczywiście im więcej chętnych tym lepiej). Może więc sami zadziałajmy. A tak przy okazji to jestem ciekaw ile osób nie podpisało jeszcze aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: 217.153.131.* 17.08.06, 11:24 A jak wyglada podlaczenie telefonu? Czy nasz budynek jest caly okablowany przez dataCom, czy mozemy sobie zamowic sami caly pakiet internet+kabel+tel? Ile placi sie abonamentu za telefon? Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Podjazdy 06.09.06, 10:34 Witam sąsiadów, jak wam się podobają zamontowane wczoraj podjazdy do wózków? Dla mnie wygląd i zamocowanie są tragiczne. Poszli na łatwiznę i zrobili jak najtaniej się dało żeby ludzie się odczepili! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoti Re: Budynek "C" Gawra - Szukam sąsiadów IP: *.crowley.pl 09.06.06, 09:43 Radzę nie podpisywać aktów w takim brzmieniu. Najbardziej irytujące są zapisy dotyczące sposobu obliczania powierzchni mieszkań na poddaszu. Gawra nie uwzględnia w żadnych dokumentach powierzchni użytkowej więc w akcie notarialnym będą państwo mieli zapis o powierzchni podłogi. Super sprawa jesli chodzi o rozliczanie czynszu!!!!! Płaci się słono za wszystkie dziuple! Do tego nigdzie nie chcą wpisać daty przekazania administracji wspólnocie. Chcą oczywiscie trochę sobie pozarabiać na naiwniakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Next Stan klatki IP: *.datascan.pl 05.07.06, 09:40 Witam sasiadów, Co powiecie na temat stanu naszej klatki: okna brudne od momentu wybudowania budynku, w windzie klatki pierwszej brakuje halogenów, cały czas widze farbe na poręczach!!! Zgłaszałam wielokrotnie to administratorowi iii umyto okna od wewnątrz a od zewnątrz wciąż są brudne tak, że nie widać świata!!! Administrator pow ,że nie maja pomysłu jak umyc od zewnątrz bo jest bład architektoniczny... Biora tyle za sprzątanie to niech wynajmą ekipę wysokościową. Zresztą czemu my płacimy za sprzątanie po ich budowie??!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Stan klatki IP: 217.153.131.* 14.07.06, 12:27 Witam, ja dopiero sie tam wprowadzam, ale moja uwage zwrocila winda. A mianowicie fakt, ze wjezdzajac na wybrane pietro winda zatrzymuje sie zdecydowanie nizej niz poziom podlogi, wobec czego nieswiadomi zagrozenia ludzie nagminnie sie potykaja. Winda ewidentnie jest niewyregulowana i mam nadzieje, ze nie dojdzie do tragedii, zeby w koncu ktos to poprawil.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gerfildek Wspólnota IP: *.crowley.pl 14.09.06, 11:47 Drodzy Sąsiedzi myślę że powoli nadchodzi czas aby zająć się wyborem zarządu wspólnoty ponieważ każdy z nas ma chyba dosyć zarządu niemrawych misiaczków którzy nie potrafią od miesiąca naprawić osłony odprowadzającej wodę przy zjeździe do garażu lub perfekcyjny podjazd dla wózków dziecięcych .... doskonały zarząd kończy się w maju 2007 więc czas ucieka . . . Nie chcę myśleć co będzie jak nie będziemy gotowi :((( Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Wspólnota 19.09.06, 09:47 Witam Sadze, ze nie powinnismy czekac do maja 2007, tylko duzo wczesniej zmienic firme zarzadzajaca nasza wspolna nieruchomocia. Chyba nie chcemy placic bardzo wysokich czynszow jeszcze przez prawie rok!!! Z misiaczkami moze byc tylko gorzej, przyklady: 1. wspanialy podjazd dla wozkow; 2. oslony odprowadzajace wode przy wjezdzie do garazu-naprawiane,naprawiane i konca nie widac; 3. wymalowane miejsca parkingowe/rozumiem,ze sasiedzi ktorzy zaplacili za te miejsca przed budynkiem teraz dopiero beda mieli je dla siebie....pogratulowac misiom ruchliwosci!!!/ - ciekawe gdzie gawra mysli lokowac auta gosci....moze pod Biedronka??!!; 4. ochrona, ktora pilnuje tak naprawde budowy a nie naszego bloku; 5. niedokonczona droga przy bloku od strony poletka z kapusta...ciekawe czy wogole dokoncza laskawcy; 6. Internet o ktory nie mozna sie doprosic-gdyz misie wybieraja i czekaja "kto da wiecej...gruszek"; 7. oplata za sprzatanie - kosmiczne pieniadze wyrzucone, lub podarowane misiom /podobnie jak za ochrone, zarzad/ - stawki jak z apartamentowca w centrum!!!! Juz nie mam ochoty wymieniac wiecej naduzyc i zaniedban. Naprawde mozna sie od nich wyrwac, kwestia to zebysmy mieli wiekszosc udzialow, checi i dzialali. Czekanie do maja 2007 to nie jest dobry pomysl. pozdrawiam sasiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Wspólnota IP: 217.153.131.* 19.09.06, 13:10 Witam, ale zeby zmienic firme zarzadzajaca musimy wymowic Gawrze a tego na razie zrobic nie mozemy. Nie wiem ile osob podpisalo juz akty notarialne, ale widze, ze sprawa sie rozmywa i obawiam sie, ze z naszych pierwotnych planow dotyczacych zmian zapisow w aktach nic nie pozostanie. Zastanawia mnie jedynie fakt, ze to w akcie notarialnym jest punkt, w ktorym Gawra okresla termin swojego zarzadzania nasza nieruchomoscia, a przeciez jeszcze wiele osob nie podpisalo aktu. Jesli nie podpisalam tego dokumentu, to nie powinnam placic tak wysokiego czynszu, nie powinnam tez uznawac Gawry za mojego zarzadce. Dobrze mysle? Nie rozumiem tez sprawy dosc istotnej - czemu Gawra, bez podstawy prawnej podwyzszyla nam oplaty za centralne ogrzewanie o ponad 100% !!! w okresie, kiedy z ogrzewania nie korzystamy???? Rozumiem, ze podwyzka moze byc o 10-20 gr. ale nie o ponad 100%!! Mysle, ze nalezaloby sie znowu spotkac w garazu i omowic sprawy, ktore sie nagromadzily. Absolutnie nie ma co czekac. Musimy znowu zaczac dzialac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerfildek Re: Wspólnota IP: *.eranet.pl 19.09.06, 23:01 Możemy i powinniśmy powołać jak najszybciej zarząd wspólnoty (co niewątpliwie wymaga czasu nip, regon itp.) musimy być gotowi jeszcze przed majem kiedy to możemy być zaskoczeni jakimś dziwnym ruchem ze strony gawry .... Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Wspólnota 22.09.06, 12:54 Oczywiscie, ze powinnismy powolac nasza wspolnote, wybrac zarzad i spelnic wszelkie wymogi prawne, zeby twor zwany Wspolnota z Magnackiej zaistnial. Nie rozumiem tylko dlaczego sugerowane jest czekanie do maja 2007 z rezygnacja z firmy zarzadzajacej "galeria gawra"?? Przeciez znane sa rzypadki rezygnacji z firmy zarzadzajacej, jezeli nie spelnia ona oczekiwan wspolnoty. Czy chcemy zeby naliczali oplaty jak sobie tylko chca??! Obawiam ze, osoby bez aktow musza placic tyle ile chce gawra i koniec, niezaleznie od innych czynnikow. Zebranie i ustalenie co robimy dalej jest bardzo potrzebne - zgadzam sie. Pewnie bedzie trzeba wywiesic ogloszenia na klatce, poniewaz inaczej nie bedzie mozliwosci powiadomienia wiekszej liczby sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Wspólnota IP: *.newitech.pl 25.09.06, 10:24 Może po prostu ustalmy jakis termin, np. w piatek 6 października, żeby wszyscy się dowiedzieli i przygotowalu, o godzinie np. 19.00 w garażu. Tak, czy siak jest sporo rzeczy do omówienia, których nawet nie ma sensu teraz wymieniać, więc takie spotkanie się bardzo przyda. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Wspólnota 25.09.06, 13:56 Zgadzam sie, ze lepiej sie umowic i spotkac. Proponuje jednak inny dzien - moze sroda, poniewaz w piatek sasiedzi moga juz zaczac wyjezdzac na weekend za miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Spotkanie mieszkańców IP: *.crowley.pl 26.09.06, 22:45 Dzisiaj (26-09-2006) otrzymaliśmy odpowiedź z "Urzędów Ochrony Konsumentów" :) jutro w skrzynkach powinny znaleźć się zawiadomienia o zebraniu mieszkańców planowanym na czwartek (28 września) ok godz. 20 w garażu. Pozdrawiam - 5ą51@d 31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Spotkanie mieszkańców IP: *.newitech.pl 03.10.06, 15:50 Czy może ktoś napisać, co było na zebraniu? Niestety, nie mogłam być, a w wielkiem skrócie chętnie bym się dowiedziała :) Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Spotkanie mieszkańców 04.10.06, 10:45 Witam Nie sadze, zeby bylo to dobre miejsce na opisywanie co bylo na zebraniu - gawrony tez to czytaja i sledza co w trawie piszczy. Lepiej chyba zapukac do sasiadow i zapytac czy byli na zebraniu. PS. jako ciekawostke podam, ze lokatorzy z Krolow Polskich 11 majacy mieszkanie ok.50metrow kw. placa czynszu ok.360zl!!!!!! w tym zaliczka na energie, na wode 3metry cieplej i 5 metrow zimnej wody. Niezle - a u nas na Magnackiej placimy za podobne mieszkanie UWAGA!!! - ok. 560 zl!!!!!!!!.....szok i granda!!!!! Czyzby oni mieszkali na stercie smieci, chodzili po ciemnych i brudnych klatakach, nie uzywali wody, nie ogrzewali mieszkan?????? NIE!!!! po prostu placa za tyle ile zuzywaja a nie jak my - ktorzy placimy kazdy skladnik czynszu duzo zawyzony....wiadomo kto bierze nadwyzke!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Spotkanie mieszkańców 04.10.06, 10:49 Jezeli ktos nie wierzy, ze mozna takei czynsze placic to zapraszam do zarzadu wspolnoty z Krolow Polskich 11 - wejscie klataka C na Krolow Polskich 11 - na samej gorze urzeduja ludzie z zarzadu we wtorki i czwartki ok. godz. 19-20. ------- Ewentualnie zapraszam do wspolnoty z Hermana 2 - wejscie klatka Hermana 2C, zarzad przyjmuje w srody od 19 do 21 - na wprost klataki jest ich pomieszczenie. Tam tez mozna ciekawych rzeczy sie dowiedziec, np. ze czynsze sa dwa razy prwie mniejsze i wielu innych....oczywiscie bladziutko wypada gawra... Odpowiedz Link Zgłoś
dobbi Re: Spotkanie mieszkańców 04.10.06, 13:53 powiem wiecej, mieszkam na Hermana 7 i nasza sytuacja jest specyficzna, ale za mieszkanie 33 m kw. placimy 345 zl! od 1,5 m-ca wojuje z gawra w sprawie oplat za CO i domagam sie rozliczen od 2004 r. na wszystko maja uzasadnienie, a ze idiotyczne to juz chyba nie musze pisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Wspólnota IP: *.newitech.pl 06.10.06, 14:22 Czytaliście coś takiego? Warto. fragm. z Gazety Wyborczej: PUŁAPKA 3. Deweloper wstawił w umowie klauzulę, że chce przez najbliższy rok bądź trzy lata zarządzać blokiem. W umowie wygląda to tak: "Sprzedający zobowiązuje się prowadzić odpłatnie, na koszt mieszkańców i z ich upoważnienia, administrację budynku przez 36 miesięcy od daty przekazania budynku do eksploatacji. Kupujący podpisując niniejszą Umowę upoważnia Sprzedającego do powyższych czynności. Po upływie tego terminu sposób administracji zostanie ustalony przez Właścicieli mieszkań w trybie wynikającym z ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. Nr 85, poz. 388). Dlaczego to jest groźne? Część deweloperów traktuje zarząd jako źródło dodatkowych dochodów, przedstawiając mieszkańcom mocno zawyżone rachunki. Poza tym, jak argumentował UOKiK w pozwie: "Świadczenie w postaci prawa administrowania budynkiem jest świadczeniem nie mającym rzeczowego ani zwyczajowego związku z wybudowaniem lokalu mieszkalnego". Zdaniem Urzędu administrowanie blokiem przez dewelopera jest co prawda konieczne - ktoś w końcu musi troszczyć się o płacenie rachunków czy wywóz śmieci do momentu, aż powstanie wspólnota - ale powinno być tymczasowe. NASZA RADA Przed podpisaniem umowy dowiedz się, jakie deweloper przewiduje opłaty za mieszkanie. Zwróć też uwagę, czy przypadkiem deweloperowi za zerwanie umowy o zarządzanie nie należy się wysokie odszkodowanie! Zapytaj też, czy po przeprowadzce będziesz mógł sam wybrać dostawcę usług telefonicznych (internetowych) do mieszkania. Powód? To administrator decyduje, komu pozwoli na instalację koniecznej infrastruktury, i przeważnie nie wpuszcza na swój teren innych firm niż te, z którymi współpracuje. Jeśli twój blok (osiedle) ma własną kotłownię, sprawdź w umowie, czyją będzie ona własnością - wspólnoty czy dewelopera. W tym drugim przypadku wspólnota przejmie co prawda po pewnym czasie władzę nad blokiem, ale za ciepło będzie płacić... deweloperowi i według jego stawek. Sprawdź też, kto będzie właścicielem terenów np. rekreacyjnych wokół bloku. Może się bowiem okazać, że po zerwaniu umowy firma każe wspólnocie te tereny wykupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Internet IP: *.newitech.pl 20.10.06, 13:05 Czy zamierzacie skorzystać z oferty firmy T? Czy ktoś z Was wybrał inne rozwiązanie i jest zadowolony lub niezadowolony? Napiszcie, może to pomoże innym :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacter Re: Internet 22.10.06, 17:46 Witam, nie zamierzam korzystać z tej oferty. Bardzo wysoka cena! Używam iPLUSA i jestem zadowolony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
spoofing2a Re: Internet 23.10.06, 07:59 Witam ...a coz kablowka????? nie wszyscy mamy anteny satelitarne!... Ja takze nie chce oferty firmy T..., jest duzo za droga i nie oferuje dla mnie nic - zupelnie NIC! gawrony sa wspaniale - wybierali pol roku niemalze i wybrali najgorzej jak mogli dla lokatorow....ale moze nie dla siebie??? Czekam na UPC - poniewaz chcialbym miec takze kablowke, nie tylko Internet. Oferta UPC jest najlepsza cenowo w pakiecie jak i osobno, firma jest raczej wiarygodna i stabilna. Co wiecej oni mogliby juz nas podpinac ale gawra sie nie zgadza i ociaga. Fajny administrator z gawronow, ze robia tak jak im sie podoba!!! pozdrawiam oczekujacy na Interent i kablowke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: Internet IP: *.newitech.pl 25.10.06, 11:14 Co to znaczy, że administrator budynku nie zgadza się na podpięcie budynku pod UPC? Przecież G. jest tylko czasowym administratorem, a nie właścicielem, więc jak może nie wyrażać zgody??? Jak tylko coś będzie wiadome z UPC, piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Wspólnota IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.01.07, 19:04 Gratulacje!!! Wspólnota, wspólnota, wspólnota......tak sie palili do rządzenia i jest tak jak było kablówki brak internetu brak, a czynsz miał być taki niski... Ciekawe kto wymyślił, że w zarządzie ma być tyle osób?(szkoda, że nie wybraliście zarządu dziesięcio osobowego, utrzymywanie tylu osób to bardzo ekonomiczne i oszczędne rozwiązanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maskin Re: Wspólnota IP: *.eranet.pl 27.01.07, 14:30 Drogi Sąsiedzie, przecież mogłeś sam zaangażować się w pracę i wejść w skład zarządu wspólnoty, jak czytam z twojego posta jedynym co potrafisz robić to krytykować, jestem pewny że Ty sam załtwiłbyś wszystkie te sprawy i to w ciągu tygodnia, czynsz został obniżony, wydaje mi się że na tyle na ile pozwoliły warunki przecież możesz ( przynajmiej tak sądzę) zgłosić wniosek o odwołanie zarządu i poprzez upragniony internet załatwić wszystkie problmy sam ... Napewno czynsze będą bardzo niskie a internet za darmo. Musisz jednak pamiętać że wszystko drożeje w tym media na poziomie 15 % - tak pisali na Onecie. Hmmm Ale czy w internecie o tym napisali ?! Przynajmiej na ostatnim spotkaniu w garażu gdzie mówili o planach na bieżący rok wyglądało to dla mnie realnie, zresztą koniec roku pokaże jak wywiązali się z zadań które wzieli na siebie, a widzę że coś się dzieje na budynku chodzą z przedstawicielami firm itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czynsze Re: Wspólnota IP: 217.153.131.* 31.01.07, 11:03 Chcialam zapytac o czynsze wlasnie.. Nie mam jeszcze podpisanego aktu notarialnego, ale tez od naszego starego zarzadcy, czyli EDDOMU nie dostalam faktury za styczen...Rozumiem, ze po powstaniu wspolnoty EDDOM juz sie nami nie zajmuje, ale gdzie w takim razie mam placic czynsz? Zaznacze tylko, ze nie dostalam zadnego pisma, ani informacji, co mam robic i gdzie placic czynsz od stycznia.. Bede wdzieczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wspólnota IP: *.171.73.50.crowley.pl 31.01.07, 15:54 Proponuję zadzwonić do Gawry, bo pewnie dostala od obecnego zarzadcy fakture za czynsz dot.twojego lokalu a tobie nie przekazala.Proponuje zainteresowac sie sprawa bo niebawem bedziemy placic za luty. A planujesz w najblizszym czasie podpisac akt??. Byloby to dla ciebie napewno korzystniejsze pod wieloma względami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Re: Wspólnota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:32 Powstało nowe forum dotyczące całego osiedla Gołąbki podzielone na wspólnoty. Ogłoszenie było wywieszone na klatkach schodowych , ale moze ktoś nie wie. www.golabki.yoyo.pl/golabki/index.php Pozdrawiam, Sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Akt Notarialny IP: 217.153.131.* 21.02.07, 10:51 Witam, mam zamiar podpisac niebawem akt notarialny. Z tego co pamietam zostaly wynegocjowane rabaty u notariusza dla wszystkich mieszkancow naszego budynku. Czy ktos moze pamieta w jakiej wysokosci? Bede wdzieczna za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
rigz Re: Wspólnota 28.02.07, 12:05 potwierdzam, jest takie forum :) tylko adres forum jest trochę prostrzy, wystarczy wpisać www.golabki.yoyo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rigz zapraszam do forum osiedla Gołąbki :) 28.02.07, 12:07 od jakiegoś czasu jest forum osiedla Gołąbki www.golabki.yoyo.pl Odpowiedz Link Zgłoś