Dodaj do ulubionych

WSM SĄSIEDZI

IP: *.chello.pl 04.09.02, 22:02
SZUKAM OSÓB KTÓRE ZAKUPIŁY MIESZKANIE NA ZASADZIE SPÓŁDZIELCZO-LOKATORKIM W
WARSZAWIE PRZY UL. KOCHANOWSKIEGO.MOŻE KTOŚ WIE JAKI BĘDZIE OBOWIĄZYWAĆ
CZYNSZ?
MIKA
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 05.09.02, 11:04
      Właśnie dzwoniłam do WSM, odesłali mnie do adminstracji, a adminstracja nie
      przejęła jeszcze budynku i nic nie mogą powiedzieć, nawet orientacyjnie.
      Skończyli już Twoje mieszkanie, zadowolona jesteś z wykończenia?
      • monikawas1 Re: WSM SĄSIEDZI 06.09.02, 12:52
        co do wykończenia to nie mam zastrzeżeń- tylko szkoda że nie poinformowano
        jakie będą wstawiane kuchnie( mamy gazową) a można byłoby nieco dołożyć do gaz-
        elektr. I zastanawiam się jak długo będzie funkcjonować videofon
        • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 13:08
        • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 13:15
          Nawet nie wiedziałam, że takie cuda techniki będą...Ja widziałam początki
          łazienki, nie wiem jaki jest efekt końcowy. Ale to co widziałam bardzo mi się
          podobało, wydaje mi się że panowie przykładają się do swojej pracy. Czytając
          niektóre wątki czuję się jak szczęściara, nie ma (nie było) żadnych
          dramatycznych sytuacji. Czy odebrałaś już swoje mieszkanie?
          • Gość: Vera Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 14:25
            A czy może wiecie czy sa tam jeszcze jakies wolne lokale ??? Pewnie nie, ale
            tak na wszelki wypadek pytam !!!
            • Gość: Anka Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 06.09.02, 14:39
              Moja koleżanka dzwoniła do WSM 4 m-ce temu i nic wolnego już nie było...
    • Gość: mika Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.chello.pl 07.09.02, 14:16
      Gość portalu: mika napisał(a):

Ja już odebrałam swoje mieszkanie.Było nieco drobnych poprawek(niedomalowane
      okna) ale ogólnie jest ok. Słyszałam że ma być przed budynkiem parking dla gości
      Nie jestem tego zwolennikiem Wystarczy mi ulica która i tak jest dojazdowa do
      trasy AK. Tel do WSM i powiedziano mi że klucze będą po 15 września- zobaczymy.
      • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.09.02, 09:57
        Dziś rano rozmawiałam z Gembarowskim i powiedział mi, że on przewiduje odbiór
        kluczy w połowie października. I co Ty na to? Powala mnie jego stoicki
        spokój: "była Pani to Pani wie jak to wygląda..."
        • Gość: mika Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.chello.pl 10.09.02, 15:27
          Ja rozmawiałam z paniami z dzialu ksiegowego bo podisałam umowe na gaz Jutro
          zbiera sie zarzad wiec mam tel po 15 wrzesnia Ale wszystko wskazuje na to ze
          beda chcieli oddac budynek 1 października ( wtedy beda naliczać czynsz)
          Tel do dzialu inwestycji po 15 To tel. 56 00 924
          pozdrawiam
          Monika
          • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 19.09.02, 08:52
            Dostałaś pismo z WSM o dopłacie?
            • Gość: mika Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.chello.pl 19.09.02, 16:52
              Tak otrzymałam ale dopóki mi nie przedstawią rozliczenia nie zapłacę im ani
              centa Wiem że zmieniło się prawo jeśli chodzi o wykup garaży ( ani spółdzielnia
              ani developer nie ma prawa narzucać komuś wykupu miejsca postojowego)
              Jestem wkurzona na maxa i właśnie pisze odwołanie Jesli masz kontakt z innymi
              mieszkańcami to daj znać Solidarnie będzie łatwiej.
              pozdrawiam Monika
              • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 20.09.02, 09:00
                Dzwoniłam do WSM. Pani poinformowała mnie, że mogę napisać podanie o prolongatę
                lub o rozłożenie na raty. Jeżeli nie napiszę podania i nie wpłacę to nie
                dostanę kluczy. Nie wiem czy możemy się powoływać na zmianę przepisów skoro
                nasze "umowy" są z 2000 roku. Rozmawiałaś z kimś z WSMu, jak zareagwali na
                Twoje stanowisko? Kwota jest faktycznie z kosmosu, jeżeli my płacimy 30% to 50
                tys za miejsce postojowe to chyba najwyższa cena w mieście!
                • Gość: mika Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.chello.pl 21.09.02, 13:59
                  Tak rozmawiałam i ja i moi znajomi którzy też otrzymali pismo. Pani powiedziała
                  to samo mi co tobie.Jak nie zapłacisz to nie dostaniesz kluczy Ja mimo wszystko
                  poniedziałek wysyłam pismo z prośbą o wyjaśnienie skąd ta kwota i dlaczego
                  dopiero w dniu 16.09 zapadła decyzja o dopłacie za miejsce postojowe.I dlaczego
                  mam tak krótki termin do zapłaty?
                  Ciekawe czym jeszcze mnie zaskoczy mnie WSM Mam nadzieję że niedostanę
                  kolejnego pisma w październiku że mam wpłacić kolejne pieniądze w ciągu 10 dni
                  itp.
                  CZy masz kontakt z innymi ludźmi którzy są z Kochanowskiego?
                  A co ty zamierzasz w tej sytuacji robić?Placisz w ratach?
                  ew pisz na mój @: monikawas@tlen.pl
                  pozdrawiam
                  Monika
                  • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: 10.30.1.* 23.09.02, 09:17
                    Spytam tylko z ciekawości jaką macie dopłacić kwotę do garażu. Ja za niedługo
                    odpieram klucze od WSM na Wawrzyszewie (również mieszkanie lokatorskie) więc
                    musze się już psychicznie nastawić na dopłatę. Dodam, że w momencie podpisania
                    umowy wpłaciliśmy 15000 na garaż.
                  • Gość: Anka Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 23.09.02, 10:16
                    Kobieta z którą rozmawiałam powiedziała mi, że zmuszeni są pobrać od nas
                    dodatkowe pieniądze dlatego, że bank udzielił kredytu tylko na część mieszkalną
                    budynku a nie na graż. Na moje pytanie czy mam się spodziewać jeszcze jakiś
                    dopłat odpowiedziała że ostateczne rozliczenie powinno odbyć się do końca roku
                    i w tym momencie nie jest w stanie odpowiedzieć czy będą to zwroty czy dopłaty.
                    Obawiam się że, ta dopłata jest nieunikniona (jak widać na Warzyszewie płacili
                    taką kwotę na starcie) tym bardziej, że kwoty które wpłaciliśmy na początku
                    były "przewidywanym kosztem" budowy i jedyne rozwiązanie to napisać podanie o
                    rozłożenie na raty. Spółdzielnia nie może zarabiać na budowie, więc papiery na
                    pewno będą w porządku i wykażą faktyczny koszt budowy tego pieprzonego garażu
                    (najgorsze, że ja nie mam samochodu ani nawet prawa jady i nie przewiduję
                    zakupu samochodu w najbliższych latach) Mam kontakt z jednym sąsiadem, on też
                    skłania się ku podaniu o rozłożenie na raty.
                    Mam czas do jutra...
                    Do Ani z Warszyszewa: na początku płaciliśmy 10 tys. w zeszłym tygodniu
                    przysłali pisma, że mamy dopłacić 5 tys. z terminem do końca września.
    • Gość: mika Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.chello.pl 23.09.02, 19:55
      Wiem jedno że w momencie wpłaty za mieszkanie -które de facto jest
      lokatorskie , garaż za który zapłaciłam 10 tys zł. jest własnościowy ( taka
      rozmowa była przy wpłacie)Co do umowy to jeszcze jej nie mam. Więc jeżeli garaż
      jest własnościowy to dlaczego wsm tłumaczy się że bank nie kredytował tej umowy
      Nic z tego nie rozumiem.Ponadto byłam na budowie przy ul.Kochanowskiego i
      beszczelnie postawiono nam pod balkonami parkinigi naziemne które będą
      ogrodzone Moje pyt jest tylko DLA KOGO Bo wszyscy mieszkańcy zostali zmuszeni
      do wykupienia miejsc postojowych w parkingu podziemnym. Dla mnie jest to
      skandal a WSM robi co chce bez konsultacji z lokatorami Nigdy bym się nie
      zgodziła na zakup mieszkania z paringiem tuż pod swoim oknem Czekam cierpliwie
      na odp.ze spółdzielni
      Mika
      • Gość: Regan Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 14:43
        No to już dwie plotkary na osiedlu są.
        • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 15:17
          Za słownikiem języka polskiego:
          plotka-nie sprawdzona, często fałszywa informacja przekazywana z ust do ust,
          zwykle szkodząca opinii tego, kogo dotyczy
          informacja-element wiedzy komunikowany, przekazywany komuś za pomocą języka lub
          kodu; także to co w danej sytuacji może dostarczać jakiejś wiedzy; wiadomość,
          komunikat, wskazówka
      • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 15:45
        Nie wiedziałam, że garaż ma inna formę własności. Myślałam, że płacimy 30%
        wartości i że są to najdroższe miejsca postojowe w W-wie...To trochę zmienia
        sytucję... Ale niezaprzeczalny pozostaje fakt, że wzrost pierwotnej ceny o 50%
        i konieczność dopłaty w tak krótkim terminie to duży minus (delikatnie mówiąc)
        dla WSMu. Co do Twojego pytania dla kogo parking przed oknami...nie wiem czy
        wiesz, ale na miejscu naszego bloku był parking dla posiadaczy samochodów z
        okolicznych bloków, przez ten parking budowa opóźniła się o jakieś 6 miesięcy,
        bo okazało się, że właściciele samochodów nie chcą (a raczej nie muszą-
        szczegóły umowy dzierżawy) się z tamtąd wynosić. Doszli do porozumienia a
        miejsca parkingowe są właśnie dla nich...
        • Gość: mika Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.chello.pl 24.09.02, 16:18
          Wiem jedno że miejsca parkingowe dla mieszkańów osiedla zostały przeniesione i
          sa wzdłuż ulicy rudnickiego- a te przed balkonami????
          tutaj mi się coś nie zgadza -no nic czekam cierpliwie na odp.po zebraniu zarządu
          wsm
          mika
    • Gość: mika Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.chello.pl 24.09.02, 15:26
      Czy ktoś z was otrzymał odp.wyjasniającą w spr.dopłaty do garażu?
      mika
      • Gość: Ania Re: WSM SĄSIEDZI IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 15:48
        Jutro dopiero jest zarząd i pewnie dopiero jutro podejmą jakieś decyzje. Ja
        jeszcze nic nie napisałam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka