Dodaj do ulubionych

EDBUD - ostrzeżenie

IP: *.eranet.pl 14.11.05, 21:42
Ostrzegam wszystkich Państwa przed firmą EDBUD
Miałem tego pecha, iż podpisałem z nimi umowę na wybudowanie domku
na ul. Krasnowolskiej 32 w Warszawie.

Obecne opóźnienie w oddaniu domu wynosi 6 miesięcy i zapowiada się na więcej.
Przedstawiciel firmy okłamuje klientów co do terminów oddania poszczególnych
robót. Na dzień przed oddaniem etapu twierdzi, że będzie na czas, a od jego
wykonawcy dowiadujemy się, że za miesiąc. Ma to na celu wyłudzenie pieniędzy
od klientów.

Każdy dotychczasowy etap robót był zakwestionowany. Wszystko było po prostu
spartaczone. Edbud wysyła klientów do swoich podwykonawców, z którymi my
musimy się wykłócać o spartaczone roboty. Edbud nie bierze za to
odpowiedzialności.

Obecnie (połowa listopada) zbliża się okres mrozów, a domki były oddane do
wykończenia i trwają w nich prace. Okazuje się, że terminy oddania przyłączy
gazowych i wodnych będą przedłużone, a mróz zagraża wykonanym w budynkach
robotom.

To tylko kilka uwag z bardzo długiej listy. Są między innymi takie, że Edbud
traktuje swoich klientów (po podpisaniu umowy) jak złodziei. Są zastraszani,
zakrzyczani, okłamywani i doprowadzani do wściekłości.

Jeżeli Państwo nie chcecie przeżyć wielkiego zawodu przy zakupie wymarzonego
mieszkania proszę trzymać się daleka od firmy Edbud.

Jeżeli, ktoś miałby wątpliwości co do prawdziwości tych słów zapraszam na ul.
Krasnowolską 32 w Warszawie aby naocznie przekonać się o ich prawdziwości.
Decyzja jak zakup mieszkania lub domu jest warta tej fatygi.

Oszukany klient Edbudu
Obserwuj wątek
    • lusia48 Re: EDBUD - ostrzeżenie 15.11.05, 09:22
      o jej, jestem przerazona ta wypowiedzia! Wlasnie dzis mam zamiar wybrac sie do
      biura EDBud-u aby podpisac umowe rezerwacyjna na budowe domku. Zastanawiem sie
      juz dlugo, bo opinie na forum sa niepochlebne, ale podoba mi sie lokalizacja
      osiedla. Czy on partacza sam domek - czy elewacje sa w porzadku? A co z drogami
      w obrebie osiedla i przylaczeniem mediow??
      • Gość: Krasnowolska EDBUD - ostrzeżenie IP: *.point-group.pl 16.11.05, 09:58
        Oddanie domkow opoznia sie nie tylko z powodu partactwa wykonawcow
        ale glownie z powodu nieoddania przylaczy wod-kan, gaz, prad do uzytku.

Wczoraj mina oficjany (juz raz przesuniety o 6 miesiecy) termin oddania
        tych przylaczy. Edbud nawet nie poinformowal, ze sa nie oddane liczac na to,
        ze osoby ktore osobiscie tego nie sprawdza zaplaca swoje kolejne raty.

Nawet jezeli domemk bylby bez zarzutu to bez przylaczy mieszkac sie nie da.
    • lusia48 Re: EDBUD - ostrzeżenie 15.11.05, 09:26
      Czy nie mial Pan w umowie zapisu ze jesli firma opozna sie z robota dluzej niz
      2 mies, to musi placic odsetki za kazdy dzien zwloki?
      • Gość: Krasnowolska Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.point-group.pl 16.11.05, 10:06
        Owszem taki zapis w umowie jest. Jest tam też zapisane, że tak się dzieje
        jeżeli opóźnienie jest z winy Edbudu. Edbud tłumaczy, że opóźnienie nie jest z
        ich winy i odmawia udowodnienia tego dokumentami.

Pani wtedy pozostaje iść do sądu za co niewątpliwie spotka Panią kara, np.
        odmowa wykończania domu.

Już raz Edbud zastosował na swoich klientach z Krasnowolskiej szantaż.
        Dał do podpisania aneksy przedłużające termin oddania o pół roku i postawił
        warunek, że dopiero po ich podpisaniu wpuści do domku na wykończenia.

Zostaje wtedy Pani wybór - zrezygnuje Pani z niskich odsetek i wejdzie
        wykańczać albo otrzyma te odsetki ale do domu wprowadzi się na wiosnę. Kolejne
        kilka miesięcy opóźnienia przez zimę.

Ja widać zapis jest pusty.
        • lusia48 Re: EDBUD - ostrzeżenie 16.11.05, 13:23
          Trzeba przyznac ze on buduja w dosc atrakcyjnych cenach-wiec moze warto
          zacisnac zeby i przeczekac te opoznienia?Albo zaplacic wiecej i miec domek na
          czas i bez problemow?
        • lusia48 Re: EDBUD - ostrzeżenie 16.11.05, 13:25
          Czy oni spozniaja sie takze z oddaniem domkow, bez instalacji i wykonczenia? Ja
          bede sowj wykanczac sama i rozprowadzac instalacje takze sama.
          • Gość: Krasnowolska Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.eranet.pl 17.11.05, 22:44
            Na to pytanie Pani juz odpowiedzialem
            Albo Pani wykancza i rezygnuje z kary umownej albo kara bez wykanczania.
            Poza tym jezeli Pani wykonczy i zostanie bez ogrzewania na zimę?
            Proszę się nad tym zastanowić

Co do cen to warto sobie doliczyć koszt ubezpieczeń kredytu, wynajmownia
            mieszkania jeżeli taki jest, poprawki po spartolonych pracach, koszty
            psychiatry żeby z nimi nie zwariować poza tym być bezrobotnym żeby mieć czas na
            użeranie się z Edbudem.
          • Gość: Sasiad Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.eranet.pl 17.11.05, 22:46
            Po co Pani instalacje wewnętrzne jeżeli nie będzie przyłaczy?
    • Gość: ZW Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.11.05, 10:23
      "To tylko kilka uwag z bardzo długiej listy. Są między innymi takie, że Edbud
      traktuje swoich klientów (po podpisaniu umowy) jak złodziei. Są zastraszani,
      zakrzyczani, okłamywani i doprowadzani do wściekłości." - to oczywiscie cytat z
      postu autora watku, nic dodac, nic ujac! - wielu ludzi nie moze nadziwic sie
      arogacji EDBUD'u!
    • Gość: Zadowolony klient Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.05, 20:45
      Ja tez kupiłam domek na Krasnowolskiej i dziwię się że wypisywane są takie
      bzdury, wychodzi na to że autor został nieomal siła zmuszony do kupna domu,
      owszem u mnie również stwiardziłam kilka usterek ale są one sukcesywnie usuwane
      a roboty budowlane prowadzone sa w zasadzie zgodnie z harmonogramem.
      Pomimo spiętrzenia robót wynikającego z uzyskania prawomocnego pozwolenia na
      budowę dopiero pod koniec września tego roku prace prowadzone są sprawnie i
      widać dobrą organizację.

Pozdrawiam
      Zadowolony klient
      • Gość: ZW Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.11.05, 11:17
        Ciekaw jestem komu nalezy wierzyc? Jedna osoba wszystkich ostrzega piszac, ze
        to totalna "granda" na tej budowie, a druga osoba - z wlasnej, nieprzymuszonej
        woli pisze, ze: "miod, cekiny i brokaty" ! Czuje jakis "smrodek" wazeliny!
        To samo, a jakze inne! Moze spotkajcie sie panstwo i porownajcie wasze
        spostrzezenia i wyjawicie sobie nawzajem: kto jest kto?
        • Gość: obserwator Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.sbi.com 19.11.05, 12:26
          O ktorym Edbudzie mowa? "Nieruchomosci" czy PDB? Sa to dwie rozne spolki z
          roznym zarzadem i dzialem sprzedarzy...

Podejrzewam jednak, ze mowa jest o tym pierwszym jako ze w gre wchodzi zakup
          domkow jednorodzinnych.

Mialem przyjemnosc podpisywac umowe z Edbud Nieruchomosci. Podczas moich
          kontaktow z nimi takze i ja zaznalem na wlasnej skorze tak zwanej "arogancji"
          ze strony Edbudu. Jednak w niczym nie bylo to uzaleznonie ani powiazane z
          faktem "po" lub "przed" podpisaniem umowy. Moje odczucia byly odmienne. Moze to
          zabrzmi troche dziwnie ale niejednokrotnie mialem wrazenie, ze moja wizyta lub
          telefon byla w nieodpowiednim momencie. Czasami pan/pani z dzialu sprzedazy
          byli super mili cierpliwie dajac odpowiedzi na wszystkie pytania, czasami
          jednak juz na wejsciu czulem sie jakby chciali mi powiedziec "prosze wyjsc i
          nie zawracac glowy bo nie mamy dla pana czasu".
          Podczas jednej z moich wizyt osobiscie bylem swiadkiem aroganckiego zachowania
          sie jednej z pracownic dzialu sprzedazy. Fakt, panowal tam jeden wielki
          kociokwik, bo pani w jednym czasie probowala obsluzyc 3 czy 4 klientow ktorzy
          przyszli zapoznac sie z oferta lub dopelnic jeszcze jakis innych formalnosci.
          Byla to bodajze nowo zatrudniona starzystka i najbardziej zdziwil mnie fakt
          braku jakiejkolwiek reakcji ze strony przelozonych na takie wlasnie zachowanie.
          Tak jakby bylo to rowniez i dla nich bardzo normalne i na miejscu, ze ich
          pracownicy podnosza glos na klientow!
          Takie zachowanie nigdy nie powinno miec miejsca gdy mowa jest o jakimkolwiek
          profesjonalizmie. Jak dla mnie to zwykla amatorszczyzna poprzez ujawnianie
          klientowi swoich emocji a co najwazniejsze wylodowywanie sie na nim!

Nie byla to oczywiscie regula, w wiekszosci przypadkow bylo OK.

Byc moze bedzie to troche paradoksalne ale na zakonczenie chcialem wspomniej o
          moich wrazeniach odnownie kontaktow z JWC. Pelen profesjonalizm! Nawet do mnie
          odzwonili aby zapytac czy dalej jestem zainteresowany ich oferta. Bylo to na
          etapie dalekim od jakichkolwiek rezerwacji... Z oczywistych powodow wybralem
          Edbud Nieruchomosci i mam nadzieje, ze mimo tych drobnych wpadek byla to dobra
          decyzja
          • Gość: niedoszły klient Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:17
            Nie chce mi się tu rozpisywać, ale obsługa klienta w Edbudzie przy
            Bronikowskiego to arogancja na maxa, potencjalnego klienta traktują jak
            intruza, kto nie wierzy niech do nich zadzwoni lub podjedzie i wykaże odrobinę
            dociekliwości /chyba wskazane jak się ma zamiar wydać kilkaset tysi/ przy
            zadawaniu pytań.

Dla mnie Edbud śmierdzi, i w życiu nie uwierzę, że jak do biura zatrudniają
            arogantów to na budowie samych profesjonalistów...
            • Gość: Gość Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.spray.net.pl 21.11.05, 18:21
              Obsługa w myśl powiedzenia:
              "Jaki Pan taki kram"
              • interkacpi Re: EDBUD - ostrzeżenie 21.11.05, 18:55
                a propos "arogancji" i "profesjonalizmu" przedstawicieli tej firmy:
                swego czasu na jednej z edycji targow mieszkaniowych na Torwarze
                zainteresowalem sie pewna inwestycja Edbudu, probowalem zasiegnac bardziej
                szczegolowych informacji przy malo obleganym "stoisku" tej firmy...
                totalna spychologia dwoch przyjaznie wygladajacych dziewczyn sprawila, ze
                z "potencjalnego Klienta" stalem sie "zawstydzonym petentem" i ... przez krotka
                chwile zastanawialem sie po co ta firma wogole bierze udzial w targach

ale ta ila nie trwala dlugo, poszedlem kilka stoisk dalej i ... spotkalem
                prawdziwych profesjonalistow - po rozmowie z ktorymi zdecydowalem sie na
                blizsze zainteresowanie inwestycja, w ktorej niedlugo przyjdzie mi zamieszkac:))

jesli po podpisaniu umowy zachowuja sie na tyle arogancko jak zachecaja (a
                raczej odstraszaja) od kupna potencjalnych Klientow ... to zycze przyszlym
                mieszkancom duuuuzo wyrozumialosci:)

chociaz z drugiej strony sie nie dziwie.. rynek warszawski jest najbardziej
                glodnym w kwestii budownictwa - wiec w klientach mozna przebierac jak w
                ulegalkach:)
      • Gość: Krasnowolska Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.point-group.pl 23.11.05, 09:48
        Rozumiem, że Pani nie miala w umowie terminu odbioru domku
        w CZERWCU 2005, a poźniej w LISTOPADZIE 2005?
        I że teraz ma Pani GAZ, WODĘ, PRĄD?

W sprawie wątpliwosci dotyczących tego kto pisze prawdę.
        Nadmieniałem w poprzednich postach aby udać się osobiście
        na Krasnowolską i sprawdzić. Decyzja zakupu domu jest zbyt ważna
        aby odmówić sobie takiej fatygi.

• lusia48 Re: EDBUD - ostrzeżenie 23.11.05, 16:55
          Bylam na tej budowie....
          Osiedle co prawda jest jeszcze rozgrzebane, lecz jesli chodzi jakosc wykonczenia
          elewacji domkow i pozostalych elementow, to wydaje sie byc ok.
          Robotnicy ktorzy tam pracuja wydawali sie rowniez komunikatywni, byli takze
          bardzo grzeczni.
          • Gość: Krasnowolska Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.eranet.pl 23.11.05, 22:14
            Rozumiem, że tak wygląda osiedle, które miało być oddane w czerwcu?

Co do elewacji. Nie wiem na jakiej podstawie Pani stwierdział, że jest
            wykonana prawidłowo? Zna się Pani na tym?
            Jeżeli się popatrzy pod słońce widać, że warstwa
            wewnętrzna nie jest wyrównana i pięknie widać łączenia właśnie w słońcu.

Proszę mi wierzyć, że nie było moim zamiarem kogoś odwieść
            na siłę od edbudu. To Pani będzie z nimi walczyła nie ja.
            Ja już mam za swoje.

Warto było porozmawiać z mieszkańcami (Tak, niektórzy musieli się wprowadzić
            do domków bez wody, gazu i prądu) bo Edbud nic nie powiedział, że będą
            opóźnienia a umowy wynajmu rozwiązane.

pozdrawiam

> Bylam na tej budowie....
            > Osiedle co prawda jest jeszcze rozgrzebane, lecz jesli chodzi jakosc
            wykonczeni
            > a
            > elewacji domkow i pozostalych elementow, to wydaje sie byc ok.
            > Robotnicy ktorzy tam pracuja wydawali sie rowniez komunikatywni, byli takze
            > bardzo grzeczni.
          • Gość: ZW Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.11.05, 20:46
            Do "Lusi48", no i jaką podjęłaś decyzję w sprawie zakupu domku?
      • quickshare1 Re: EDBUD - ostrzeżenie 23.11.05, 22:01
        Jak widać Edbud ucieka się do podszywania pod swoich klientów
        udając, że są zadowoleni. Poniżej analiza wypowiedzi:

Gość portalu: Zadowolony klient napisał(a):

> Ja tez kupiłam domek na Krasnowolskiej i dziwię się że wypisywane są takie
        > bzdury,

>wychodzi na to że autor został nieomal siła zmuszony do kupna domu,

Typowa gadka developera, która wcale nie wynika z poprzednich wypowiedzi.
        Autor wątku wcale nie twierdził, że coś go przymusiło do podpisania umowy
        tylko, że developer się z niej nie wywiązuje.
        To normalne w Edbudzie, że po podpisaniu umowy na pytania odpowiada się, że
        nie trzeba było podpisywać umowy.

> owszem u mnie również stwiardziłam kilka usterek ale są one sukcesywnie
        usuwane
        >
        > a roboty budowlane prowadzone sa w zasadzie zgodnie z harmonogramem.

Harmonogram przewidywał oddanie osiedla w czerwcu 2005. Tylko Edbud może
        twierdzić, że brak oddania pod koniec listopada jest "w zasadzie zgodnie z
        harmonogramem".

> Pomimo spiętrzenia robót wynikającego z uzyskania prawomocnego pozwolenia na
        > budowę dopiero pod koniec września tego roku prace prowadzone są sprawnie i
        > widać dobrą organizację.
        >
        Owszem organizację widać w przekroczeniu kolejnych terminów.
        Tak ogólnie sąsiadka nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że coś może być
        nie tak. (Np. przespała czerwcowy termin odbioru, myśli, że wysypany gruz na
        środku osiedla to droga, nie odkręca kranu więc nie wie czy ma wodę to samo z
        gazem i prądem) powinna się zainteresować tym, że sąsiad bije na alarm.

Atakowanie sąsiada, pisane, że to bzdury nie wróży nigdy dobrze dobrosąsiedzkim
        stosunkom.
        > Pozdrawiam
        > Zadowolony klient

Mam prośbę do sąsiadki bo też mam domek na tym osiedlu o maila prywatnego.
        Dobrze by było zorganizować jakieś spotkanie zapoznawcze. Może wspólnie się
        dowiemy kiedy będzie prąd, gaz, woda itp. Wyślij na miala
        quickshare1 at gazeta.pl

pozdrawiam
        quickshare1
        • Gość: ZW Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.aster.pl 24.11.05, 11:36
          Do "quickshare1" - bardzo mi pomogles swoja analiza tekstu "zadowolonego
          klienta"! Wiedzialem, ze ja taka skladnie i argumenty juz znam, i nawet wiem
          kto tak "potrafi" przemawiac! Moj Boze, nawet podszywac sie pod tzw. klientow
          trzeba umiec, bo odorek jaki sie z takich tekstow wydziela bardziej szkodzi niz
          pomaga. Przypomina mi to taką znaną bajkę: To mnie tak kadza, rzekl hardo do
          swego rodzenstwa, siedzac szczur na oltarzu podczas nabozenstwa, kiedy sie
          dymem zbednych kadzidel zakrztusil, wypadl kot z boku, porwal i udusil!
          • Gość: wawek Re: EDBUD - ostrzeżenie IP: *.chello.pl 27.11.05, 16:38
            prosze, wieszcza nowego mamy!!!Ale tu chodzi po prostu o ostrzezenie przed
            nieuczciwa firma.
        • quickshare1 Re: EDBUD - ostrzeżenie 01.12.05, 13:34
          "Sasiadka" sie nie odezwala mimo prośby i podanego e-maila
          Test na edbudostwo zdała
          Ładnie to tak się podszywać pod klientów i opowiadać ludziom, że wszytko jest
          ok, a prawdziwych klientów ładować ile się da?

quickshare1

quickshare1 napisał:

>> Mam prośbę do sąsiadki bo też mam domek na tym osiedlu o maila prywatnego.
          > Dobrze by było zorganizować jakieś spotkanie zapoznawcze. Może wspólnie się
          > dowiemy kiedy będzie prąd, gaz, woda itp. Wyślij na miala
          > quickshare1 at gazeta.pl
          >
          > pozdrawiam
          > quickshare1
    • lusia48 Re: EDBUD - ostrzeżenie 30.11.05, 13:30
      Dzien Dobry!Czy moze mi Pan powiedziec jaka mial Pan cene za 1m2 domku i za 1m2
      dzialki? Zamierzam u nich kupic domek i wciaz sie zastanawiam...
      Z gory dziekuje za odpowiedz...
    • allika ODPADAJĄCE TYNKI 09.12.05, 10:20
      Witam,
      do wiadomości forumowuczów chciałabym podać jakość materiałów z których ów
      deweloper buduje domy. Otóż z budynku wydaje się już wykończonego, jednak
      jeszcze nie zamieszkałego stojacego na rogu ulic Bora-Komorowskiego-Meissnera
      (osiedle Jantar)odpadła elewacja (długość - szerokość jakieś 2 m). Czy ostatnio
      mieliśmy może jakieś wichury czy trzęsienia ziemi??????? Chociaż nawet i takie
      zdarzenia chyba nie tłumaczyłyby takiego skandalu.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka