Dodaj do ulubionych

Dom Development

IP: *.tele2.pl 23.03.01, 14:07
Zamierzam podpisać umowę o kupnie dwupokojowego mieszkania z firmą Dom
Development, która buduje kolejne osiedle - AKACJA VI na warszawskim
Tarchominie. Proszę o opinie osoby, które miały kontakt z tą firmą. Czy
dotrzymała terminu budowy ? Jaki był stan techniczny mieszkań ? Czy były jakieś
problemy biurokratyczne itp. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Dom Development IP: 195.116.28.* 05.04.01, 11:49
      W sierpniu odbieram mieszkanie na osiedlu Akacje V. Wrazeniami napewno sie
      podziele. Choc chetnie poznalbym opinie innych, w koncu to juz 5 osiedle DD.
      Pozdrawiam Piotr
    • Gość: Mariusz Re: Dom Development IP: 151.183.96.4, 195.163.136.* 06.04.01, 16:56
      Ja rowniez chcialbym w niedalekiej przyszlosci podpisac umowe z DD, rowniez
      zasiagnalem opini na ich temat i jak na razie nie slyszalem negatywnych opini.
      Fakt, pierwszye osiedla AKACJE byly bydowane z malym poslizgiem, ale kolejne
      juz byly oddawane w terminie. Dwie moje kolezanki z firmy, kupily od nich
      mieszkania i jaka na razie sa zadowolone. Mysle ze sa godni zaufania.

Pozdrawiam

Mariusz
    • Gość: Augustyn Re: Dom Development IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.01, 23:03
      Firma Dom Development buduje dość solidnie ale nie radze kupować mieszkania
      wykończonego pod klucz , gdyż jakość wykończenia jest kiepska : materiały
      byle jakie i wykonanie jeszcze gorsze. Warto wziąc bez wykończenia i reszte
      zrobić we własnym zakresie. Za te same lub mniejsze pieniądze można wykończyć
      mieszkanie w wysokim standardzie. Przekonałem sie o tym - taka jest też opinia
      innych mieszkańców Akacji III i IV. Terminy też były przedłużone, zarówno
      na Akacjach I ,II i III.
      Pozdrawiam
    • Gość: Jacek Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.01, 08:47
      Niedawno podpisaliśmy z żoną umowę z DD. Mamy dostać mieszkanie w lipcu 2002 na
      osiedlu Akacje VI. Zdecydowaliśmy się na tę firmę jedynie dlatego, że nie stać
      nas było nawet na 20% wpłaty, a w DD chcieli jednorazowo 5% i w ratach następne
      5%. Kilka razy odwiedzaliśmy budowę i możemy stwierdzić, że sukcesywnie coś się
      dzieje. Też jesteśmy ciekawi opinii innych osób, które korzystają już z usług
      DD.
      • Gość: klb Re: Dom Development IP: *.*.*.* 04.05.01, 11:42
        Dokładnie. Prace postępują dość szybko. prowadzę swojego rodzaju dokumentację
        postępów (co kilka tygodni wypad rowerkami na plac budowy i robienie zdjęć) i
        ilekroć przyjeżdżam to jestem pod dużym wrażeniem. 1 maja robotnicy w naszym
        bloku "G" stawiali ściany 2-go piętra...
        Narazie nie mam zastrzeżeń.
        Orientowałe się może jak wygląda sprawa zmiany położenia ścianek działowych
        etc? Kiedy trzeba składać wniosek o zmianę?

Krzysztof POLEWIAK
        krzysztof@webcorp.pl
        • Gość: Jacek Re: Dom Development IP: 195.164.232.* 09.05.01, 07:52
          Układ ścian mi odpowiada, więc nie pytałem o możliwość zmian. Byłem 8 maja na
          budowie-praca wre. Mam jeszcze jedną sprawę. W DD powiedzieli, że po podpisaniu
          umowy z BOŚ po miesiącu deweloper będzie chciał, żebym im osobno, niezależnie
          od banku, jakieś papierki podpisał (weksel i coś tam jeszcze). Minęło już
          prawie 2 miesiące i cisza. Nie wiem, czy odezwać się, czy dać spokój. Jacek
        • Gość: klb Re: Dom Development IP: *.acn.waw.pl 15.05.01, 02:49
          Ja bym się nie spieszył zbytnio.

BTW też doglądam budowy co 2-3 tygodnie, a co miesiąc robię zdjęcia - mam już
          dwie sesje - jedna leży w sieci:

http://polewiak.rubikon.pl/foto/akacje6/

mam też krótką (dość prostą) animację wnętrz ;-)
          http://polewiak.rubikon.pl/foto/film.html

kolejne zdjęcia wkrótce..

Pozdrawiam
          Krzysztof Polewiak (krzysztof@webcorp.pl)
    • Gość: misza Re: Dom Development IP: 212.160.75.* 18.04.01, 09:40
      proponuję wrócić do emitowanego jakiś cza temu programu Pani Jaworowicz "Sprawa
      dla reportera". Omawiany był między innymi temat opieszałości w działaniu DD w
      sprawie przekazania prawa własności mieszkań ich nabywcom.
      • Gość: Piotr Re: Dom Development IP: 195.116.28.* 20.04.01, 10:14
        Witam,
        Sprawa przedstawiona w Sprawie dla Reportera rzeczywiscie przedstawiala
        opieszalosc DD ale chyba nie jest to domena jedynie DD a wszystkich
        developerow. Termin ustanowienia odrebnej wlasnosci uzalezniony jest od
        szybkosci pracy sadu. Wcale nie mam zamiaru stawac w obronie DD, gdyz sam
        jestem tym bezposrednio zainteresowny. W 08/2001 odbieram mieszkninie na Akacje
        V.
        Pozdrawiam
        Piotr
    • Gość: Sabina Re: Dom Development IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.01, 11:42
      Mam zamiar kupić mieszkanie 2 pokojowe na osiedlu Akacje (nie wiem ktory numer)
      na rynku wtórnym. Mieszkanie podobno ma 1,5 roku. Czy może ktoś już mieszka i
      chciałby mnie przed czymś ostrzec? Jak narazie nie słyszałam nic negatywnego na
      temat wykonania przez Dom Development (w porównaniu z np JWConstruction).
      sabina13@interia.pl
    • Gość: toms Re: Dom Development IP: *.cu.com.pl 16.05.01, 11:45
      tez interesuje sie DD i fajnie ze jak na razie nikt nei wypowiedzial sie bardzo
      negatywnie ale... otrzymalem od nich umowe i porównałem z uwagami na portalu
      gazety i co sie okazało :
      1) nie ma zapisu o usówaniu usterek !!
      2) nie ma zapisu o wykonaniu ogrodzenia, dróg dojazdowych itp.
      3) pojawiają się pojęcia niezdefinowane uprzednion np. "Bank" tylko nie wiadomo
      o który bank chodzi!
      4) Niektore punkty umowy sa tak sformulowane ze nie sposob ich zrozumiec
      no a przede wszytskim DD sprzedaje mieszkania i nie ma pozwolenia na budowe
      tych mieszkań!!!!!!!!!!!!!!
      a do tego w umowie kara za zwłoke DD w budowie ograniczona jest do wysokosci
      10% inwestycji !! dlaczego 10 a nie 9 albo 11%??? oznacza to ze jak przez 2
      lata nic nie wybuduja to wypalca cala kase powiekszona o 10%:-))
      do tego umowa z Boś bankiem w sprawie kredytu to tez niezła zabawa
      pojecia w tej umowie ktorymi sie posługuja nie są zdefiniowane np. "waluta
      bazowa" , "instytucja finansowa" i co najwazniejsze "zdolność kredytowa" te
      pojecia sa niezdefinowane nigdzie i nie wiadomo o co chodzi tak na prawde!!!
      do tego zdania zle zbudowane gramatycznie i najzabawniejsze stwierdzenie ze
      Kredytobiorca musi zgłaszać bankowi WSZYSTKIE zdarzenia ktore maja wplyw na
      jego sytuacje finansową !!! czyli jak kupimy chleb to musimy to zglosic do
      Bosia! Ta umowa jest niedopracowana i niechlujna tak samo jak umowa DD.
      A najgorsze ze tego raczej nie da sie zmienic dopóki prasa tego nie nagłośni!
      A DD ma certyfikat KIB !!!
      Pozdrawiam
      • Gość: Beata Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 15:16
        Mieszkam na osiedlu Akacje. Typowe blokowisko jakich wiele. Normalka. Firma DD
        jest podobna do innych działających w branży. Nie odbiega ani na plus ani na
        minus. Przyczepianie etykietek, że DD to oszuści, Budirem to złodzieje a JW
        Construction to kombinatorzy jest śmieszne i niewiarygodne. Wszystkim firmom
        zdarzają się wpadki jakościowe, terminowe itp. Dziwne jest to, że ludzie którzy
        zawierzyli tym firmom olbrzymie pieniądze, czekają na mieszkania i szukają dla
        samych siebie argumentów, że źle wybrali. Przecież to jest masochizm
        psychiczny. Jak ktoś ma wątpliwości niech wycofa swoje pieniądze i buduje domek
        systemem gospodarczym. Bądźmy zadowoleni ze swoich wyborów, a jak nie to
        zmieńmy decyzję. Kupno mieszkania jest często inwestycją życia. Czy nawet jak
        są usterki w mieszkaniu to oznacza, że mam do końca żyć w dyskomforcie. Trochę
        więcej umiaru. Mnie do kupna nikt nie zmuszał, w mieszkaniu usterki były, są i
        chyba jeszcze jakieś będą. Patrząc wstecz chyba kupiłabym mieszkanie u
        konkurencji z pobliża. Ale jestem zadowolona z tego co mam.
        • Gość: brum Re: Dom Development IP: *.citicorp.com 17.05.01, 16:12
          widocznie masz za duzo pieniedzy,bo jak nie przejmujesz sie tym co tobie
          wybuduja i na wszystkie usterki masz tylko wytlumaczenie : " no co nie udalo
          sie im ... nic nie szkodzi kazdemu moze , JA ZAPLACE" Powodzenia w zyciu pelnym
          chorego optymizmu. Teraz mamy czasy realizmu - place to wymagam ( i to wlasnie
          te pieniadze zycia) !!! a uwazac trzeba i kazda firme kontrolowac - takie czasy
        • Gość: Jacek Re: Dom Development IP: *.warman.com.pl 18.05.01, 08:30
          Mnie także denerwuje to ludzkie szukanie dziur w całym. Zgadzam się z Beatą, że
          nie ma firm doskonałych, każda ma plusy i minusy. Jeżeli nawet znajdzie się
          jakaś prawie doskonała, to nigdy nie wiadomo, czy w przyszłości nie zawiedzie
          oczekiwań swoich klientów. DD chciał w sumie 10% kosztów mieszkania do momentu
          zasiedlenia i dlatego zdecydowaliśmy się z żoną na tego dewelopera. Poza tym
          wypytałem znajomych, w różnych urzędach i gminach (także w Krajowej Izbie
          Budownictwa) i jak dotąd nie spotkałem się ze zdecydowanie niekorzystną opinią
          dotyczącą budowy mieszkań przez DD. Nie dostaliśmy jeszcze mieszkania, ale na
          razie jestem zadowolony. Podkreślam: na razie! Jeżeli mi zarzucicie "chory
          optymizm" to pytam, jak Beata, czy mam całe życie zamartwiać się konsekwencjami
          podjętej decyzji? Bynajmniej! Dla mnie nie jest to "chore", tylko to mój sposób
          na uniknięcie wypaczenia życia przez narzekanie! Cóż, pozostaje mi tylko
          cieszyć się z tego, że nigdy nie będę malkontentem! :-))
          Jacek
          • Gość: brum Re: Dom Development do Jacka, Beaty i bardziej zyciowych IP: *.citicorp.com 18.05.01, 09:14
            ludzie , nik nie kaze wam "cale życie zamartwiać się konsekwencjami
            podjętej decyzji " ! Rzecza oczywista jest ze kazdy ponosi odpowiedzialnosc za swoj
            wybor
            ale TO JEST GRUPA DYSKUSYJAN NA TEMAT DEVELOPEROW a nie kolko
            medytacyjne.
            tutaj trzeba oszczegac ludzi by nie dali sie nabic w butelke, by potrafili walczyc o swoje z
            nieuczciwymi firmami, by potrafili odebrac mieszkanie, by wiedzieli czy zainwestowac
            bezpiecznie swoje pieniadze !!! jeszcze raz podkresle, ze taka decyzje podejmuje sie raz,
            ludzie inwestuja swoje pieniadze A WY MOWICIE TO NIC JAK COS SIE NIE WYJDZIE NIE
            WOLNO SIE MARTWIC itd... powodzenia ludzie wyrozumiali i dobroduszni.
            Tak na marginesie : z zalozenia kazda firma dev. jest po to aby zarobic na ludziach a nie po
            to aby bezinteresownie wybudowac mieszkania. Aby z tej sytuacji mogl skorzystac szary
            czlowiek MUSI PILNOWAC SWEGO!!!.
          • Gość: brum Re: Dom Development do Jacka, Beaty i bardziej zyciowych IP: 192.193.210.* 18.05.01, 09:14
            ludzie , nik nie kaze wam "cale życie zamartwiać się konsekwencjami
            podjętej decyzji " ! Rzecza oczywista jest ze kazdy ponosi odpowiedzialnosc za swoj
            wybor
            ale TO JEST GRUPA DYSKUSYJAN NA TEMAT DEVELOPEROW a nie kolko
            medytacyjne.
            tutaj trzeba oszczegac ludzi by nie dali sie nabic w butelke, by potrafili walczyc o swoje z
            nieuczciwymi firmami, by potrafili odebrac mieszkanie, by wiedzieli czy zainwestowac
            bezpiecznie swoje pieniadze !!! jeszcze raz podkresle, ze taka decyzje podejmuje sie raz,
            ludzie inwestuja swoje pieniadze A WY MOWICIE TO NIC JAK COS SIE NIE WYJDZIE NIE
            WOLNO SIE MARTWIC itd... powodzenia ludzie wyrozumiali i dobroduszni.
            Tak na marginesie : z zalozenia kazda firma dev. jest po to aby zarobic na ludziach a nie po
            to aby bezinteresownie wybudowac mieszkania. Aby z tej sytuacji mogl skorzystac szary
            czlowiek MUSI PILNOWAC SWEGO!!!.
          • Gość: toms Re: Dom Development IP: 217.153.60.* 18.05.01, 09:42
            Beata i Jacek powiedzcie to nie nam ale ludziom którzy budowali z TBM Batory i
            umoczyli mase kasy powiedzcie to ludzim budujacym z JWconstruction gdzie musza
            sie misiacami dopominac o swoje ! Powiedzcie im zeby sie po prostu wyluzowali
            bo w drugim zyciu zbuduja mieszkanie gdzie indziej!
            Do dewelopera ludzie wplacają oszczednosci całego życia a oni sprzedaja
            mieszkania po 3000 - 3500 a buduja za 1500zł i jeszcze kantuja ludzi!!!
            Nie rozumiem dlaczego nasze kochane panstwo pozwala na to aby deweloper tak
            swobodnie rolowal ludzi !
            • Gość: Marcin Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 15:59
              Czy TBM Batory ogłosiło upadłość, że twierdzisz iż ludzie umoczyli tam
              pieniądze? Czy zysk jest czymś nagannym? Jeżeli koszt wybudowania metra wynosi
              1500 zł to wybuduj mieszkanie sobie sam lub załóż firmę deweloperską.
              Powodzenia.
              • Gość: toms Re: Dom Development IP: *.cu.com.pl 18.05.01, 16:36
                rozumiem ze we wszystkich dziedzinach zycia stosujesz ta zasade !
                Jak ci sie nie podoboa działanie ZUS to zostajesz prezesem ZUS jak ci si enie
                podoba PKP to zakładasz własną firme kolejową a jak narzekasz na nasz rząd to
                zostajesz momentalnie premierem! gratulacje i zazdroszcze wszechstronnosci!
                ot jaka prosta recepta na zycie ze tez sam na to nei wpadlem ! i pomyslec ze
                Adam Smith wymyslil cos takiego jak podzial pracy i specjalizacje a to przeciez
                bez sensu! Czym innym jest zysk a czym innym jest nabijanie ludzi w butelke i
                wykorzystywanie przez firmy deweloperskie swojej przewagi nad zwyklym szarym
                czlowiekiem! zbuduj sobie mieszkanie w JWC jak podzwonisz pare miesiecy aby ci
                naprawili usterki to inaczej spojrzysz na te sprawy ! Ja chce jedynie
                uczciwosci a nie plajty deweloperów!
                • Gość: Marcin Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 08:16
                  Rozumiem, że miałeś chwilowy spadek formy intelektualnej. Logicznym jest, że
                  jak mi się nie podoba PKP, to jeżdżę PKS. Jak mi się nie podoba JWC to nie
                  kupuję tam mieszkania, lub je szybko odsprzedaję. Taki sam towar jak każdy inny.
                  A jak mi się nie podoba rząd to czekam z niecierpliwością na nowe wybory.
                  • Gość: toms Re: Dom Development IP: *.cu.com.pl 21.05.01, 09:03
                    to dlaczego radzisz mi abym sobie sam wybudował mieszkanie jak mi sie nie
                    podoba cena 4000 m2 a samemu szukasz innego dewelopera ???
                    Mnie radzisz co innego a samemu robisz co innego ! a może jak ci sie nie podoba
                    JWC to samemu zbudujesz sobie mieszkanie - sam mi tak poradziłeś ?
                    A i zapomniałeś o ZUSie co robisz jak ci sie ZUS nei podoba bo jestem bardzo
                    ciekaw ? :-)(co do opini na temat formy intelektualnej to pozwól że nie bede go
                    kontynuował)
                    • Gość: Marcin Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 13:20
                      A jednak masz nadal kiepską formę. Jeżeli nie ZUS to są firmy drugiego filaru,
                      chyba ponad 10. Odnośnie JWC, robiąc bilans plusów i minusów wynik ma u mnie
                      dodatni.
                      • Gość: toms Re: Dom Development IP: *.cu.com.pl 21.05.01, 13:28
                        to spróbuj nie zapłacić składki do ZUS :-)) tylko całą składkę wpłać do firmy z
                        drugiego filaru!
                        życzę powodzenia ! Opisz mi koniecznie twoje doswiadczenia bo bedą na pewno
                        bardzo ciekawe :-))) jak cie scignie ZUS i Urząd Skarbowy !:-))
                        ale co to dla ciebie ty masz na wszystko prosty i skuteczny sposób a coś
                        takiego jak urzędy i firmy państwowe to dla ciebie pestka! Jak mniemam sprawy
                        sądowe również załatwiasz w dwa no może góra trzy tygodnie :-))) he he...
    • Gość: brum Re: Dom Development IP: *.citicorp.com 22.05.01, 09:24
      toms!!! daj sobie spokoj z ludzmi ktorym zycie daje kazdego dnia kupe kasy, a oni nie
      wiedza co znia zrobic, a nawet sie ciesza jak jakis develop. ja roztrwoni.
      • Gość: toms Re: Dom Development IP: *.cu.com.pl 22.05.01, 09:32
        masz racje ! brum!
        ale wracając do wątku rozmowy co powiecie na taki bajer ze dom dewelopment nie
        chcialo mi pokazac swojego bilansu i rachunku zyskow i strat za zeszly rok !!!
        a to sa informacje jawne ktore mozna sobie zobaczyc w sądzie rejestrowym
        ale sadzilem ze taka firma nie bedzie mi kazala tam latac i to sprawdzac tylko
        sami to pokażą a jednak nie !!! nie chciało im sie pojsc do pokoju obok do
        ksiegowosci i dac mi skserowane sprawozdania finansowe tylko kazali mi samemu
        latac i to zalatwiac !!! po prostu ekstra !!! tak sie dba u nas o klienta !
        a juz pójde z ciekawosci bo moze mają w takim razie cos do ukrycia:-)))
        Pozdrawiam
        • Gość: Reksio Re: Dom Development IP: *.netia.pl 20.07.01, 16:47
          Jawne to są ale tylko dla spółek notowanych na giełdzie (Prospekt Informacyjny)
          Pozostałe nie muszą nikomu takich danych udostępniać...
          • Gość: andrzej Re: Dom Development IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 15:39
            Gość portalu: Reksio napisał(a):

&#62 Jawne to są ale tylko dla spółek notowanych na giełdzie (Prospekt Informacyjny)
            &#62 Pozostałe nie muszą nikomu takich danych udostępniać...

Tu się mylisz, każda spółka prawa handlowego musi przekazywać do
            końca września bilans i rachunek wyników i strat. Tylko nie wszyscy
            to robią bo nikt tego nie kontroluje.
    • Gość: arek Akacje VI - proszę o radę IP: 195.187.35.* 24.05.01, 15:40
      Na tym osiedlu nie ma żadnych pomieszczeń gospodarczych (piwnic itp).
      Napiszcie, gdzie np. trzymac rower?
      • Gość: Lea Re: Akacje VI - proszę o radę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 16:16
        Podobno na każdym piętrze ma być takie pomieszczenie gospodarcze, gdzie
        ewentualnie można by było trzymać rowery,wozki itp. Dokładnie nie jestem pewna
        jak to będzie wyglądało w praktyce, ale rzeczywiście brak piwnicy to mankament
        Akacji.
        • Gość: Piotr Akacje V - miejsca parkingowe IP: 195.116.28.* 25.05.01, 09:22
          Witam

W 08/09 2001 odbieram mieszkanie na Akacje V. Jakis czas temu DD zaproponowal
          mi wykup miejsca parkingowgo "pod chmurka" za bagatela 7 tys. Czy to nie
          skandal? Ciekaw jestem czy bede mogl wjechac na osiedle nie majac takiego
          miejsca? Okaze sie we wrzesniu. A moze ktos z mieszkancow Akcji I-IV ma
          doswiadczenia z tym zwiazane?

Pozdrawiam
          Piotr
          • Gość: Lea Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 10:05
            Witam Piotrze!. Jeżeli chodzi o miejsce na parkingu zewnętrznym, to jak się
            dowiedziałam od Pana z działu sprzedaży w Akacjach VI cena ma być zbliżona do
            tej o której wspomniałeś. Masz rację 6000 zł za coś takiego, to lekka
            przesada!! (to raptem ok. 5 m2 i nawet nie zadaszone)Chociaż w porównaniu z
            ceną w garażu (chyba ok. 35000 zł i na szczęście nieobowiązkową) to jest super
            oferta i tylko korzystać. Dobrze chociaż że na terenie grodzonym, to zawsze
            trochę bezpieczniej. Pozdrawiam.
          • Gość: dora Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: *.ipartners.pl 29.05.01, 14:27
            bedziesz
          • Gość: dora Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: *.ipartners.pl 29.05.01, 14:33
            Jezeli sie nie kupi miejsca postojowego to bedzie problem z parkowaniem
            poniewaz miejsca postojowe beda zablokowane blokadami ( wszystkie )
            • Gość: Piotr Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: 10.1.10.* / 195.116.28.* 31.05.01, 14:21
              Witam,
              W zwiazku z tym nie bede mogl wjechac na osiedle, w ktorym mam mieszkanie?

Piotr
              • Gość: dora Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: *.ipartners.pl 01.06.01, 16:47
                Sądze, ze wjechac bedzie mozna tylko nie bedzie gdzie zaparkowac.
                Miejsc postojowych jest duzo, a cena chyba jest nie wygurowana w porownaniu do
                innych firm. Zakup takiego miejsca wydaje mi sie ze jest dobra sprawa ze
                wzgledu na to, ze zawsze jest zapewnione w wybranym przez siebie miejscu i nie
                trzeba szukac wolnego.
                • Gość: sum Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: 195.94.206.* 15.06.01, 14:55
                  co do miejsc parkingowych, to wynajmuję mieszkanie na Akacje III i rozmawiałem
                  z właścicielem właśnie o miejscach parkingowych. Im też 'zaproponowano"
                  wykupienie miejsc pod domem, jednak mieszkańcy sie zburzyli i zaprotestowali z
                  jakiej paczki mają płacić drugi raz za ziemię, która juz raz zakupili? (nie do
                  końca wiem jak to wyglądało, taka jest relacja własciciela) Wkońcu nikt nie
                  zapłacił, i wszyscy parkują pod domem, nie ma problemu.
                • Gość: Tomek Re: Akacje V - miejsca parkingowe - doswiadczenia z akacji IV IP: *.netia.pl 19.06.01, 13:50
                  Wjechac mozesz,tylko nie zaparkujesz. Na domiar zlego na Akacjach IV stawiaja
                  slupki zabezpieczajace przed stawaniem na chodniku. Efekt jest taki ze wielu
                  parkuje gdzie popadnie i jest jeszcze mniej miejsca niz bylo. Na Akacjach III
                  faktycznie jest lepiej, ale tam nie postawili slupkow bo ludzie zaprotestowali.
                  • Gość: Darek Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: 194.181.33.* 09.07.01, 08:46
                    Przymierzam sie do wynajęcia mieszkania na osiedlu Akacje V. Własciciel nie ma
                    wykupionego miejsca parkingowego. Zastanawiam sie czy nie bede mial problemow z
                    wjazdem na teren osiedla i parkowaniem.
                    • Gość: Tomek Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: *.netia.pl 09.07.01, 08:57
                      Na razie nie. Tam jeszcze nie postawili slupkow. Moze w ogole nie bedzie, choc
                      watpie bo wiem ze beda na Akacjach VI.
                      • Gość: Darek Re: Akacje V - miejsca parkingowe IP: 194.181.33.* 09.07.01, 14:00
                        Faktycznie na razie nie ma. Zastanawiam sie tylko co
                        zrobię jak zamontują je póżniej. Przecież nie
                        wyegzekwuję miejsca od własciciela mieszkania.
                        A stać gdzieś trzeba ;-)
    • Gość: Albi Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 22:24
      Podczas podpisywania umowy (grudzień 2000) DD
      informował, że budowa osiedla Jeżewskiego rozpocznie
      się w marcu. Później sukcesywnie przesuwano termin
      rozpoczęcia budowy (obecnie lipiec 2001). Trudno się
      nie obawiać, że może to wpłynąć na termin oddania do
      użytku.
      Albi
    • Gość: monika Re: Dom Development IP: 213.77.91.* 05.06.01, 07:51
      Czy ktoś interesował się wysokością czynszów proponowanych przez Dom
      Development po zakończeniu inwestycji?
      • Gość: Lea Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 10:39
        Pytałam się o to Pana z działu sprzedaży, ale odpowiedział dość wymijająco, że
        na tym etapie inwestycji trudno jest mówić o wysokośći opłat. A z tego co wiem
        to u innych deweloperów można dowiedzieć się choćby przybliżonej wysokości
        czynszu (bo wiadomo, że opłaty wg. wskazań liczników trudno jest sprecyzować a
        i tak będą rozliczane indywidualnie). Jest to chyba jak na razie jedyna rzecz,
        która w kontaktach z tą firmą nie podoba mi się. Takie rzeczy powinni wiedzieć,
        zwłaszcza że nie jest to pierwsze osiedle wybudowane przez tą firmę, więc jakąś
        orientacje cenową powinni swoim klientom przedstawić. Pozdrawiam.
        • Gość: Ela Re: Dom Development IP: *.ipartners.pl 05.06.01, 11:53
          To dziwne, jak się dowiadywałam u handlowca to poinformowal mnie o wysokosci
          oplat na poziomie 6-8 zł/m2, co potwierdzilam przez wlasny wywiad.
          • Gość: Lea Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 15:42
            Dobrze wiedzieć. Muszę przyznać, że to STRASZNIE DROGO. Nie wiem czy przy
            opłacie samego czynsz za pow.mieszkania ok.60m2 * 8zł/m2 (wychodzi 480 zł
            miesięcznie)będę sobie życzyła aby DD zarządzał tym osiedlem. A do tego trzeba
            doliczyć opłaty za wodę i gaz.(nie mówiąc o spłacie kredytu, jeżeli ktoś go
            zaciągnął). Gdzie się zapodziało ich hasło: Własne mieszkanie w cenie
            wynajmu"!!!. Z dalekiego Tarchomina robi się raptem super ekskluzywne miejsce
            do zamieszkania z tym tylko że dla bogaczy. Jedyny ratunek pokładam we
            wspólnocie mieszkańców, być może wspólnymi siłami ustalimy z DD skąd
            oni "wytrzasneli" taką cenę.Wątpie w to, że lokalizacja osiedla jest tak
            wspaniała,że musimy jeszcze dopłacać by tam mieszkać, ziemia na Tarchominie
            najdroższa w Warszawie a koszty opłat związane jedynie z ochroną osiedla (bez
            monitoringu obiektów)-kosmicznie wysokie.To już nawet apartamentowce na
            Mokotowie mają niższe czynsze. Ludzie nie dajmy się zwariować !!!!!.
            • Gość: Tomi Re: Dom Development IP: *.ipartners.pl 06.06.01, 15:38
              Jak czytam twoje wypowiedzi, to tylko widze narzekania drogo, przesada itp.
              Kupujac mieskanie trzeba sie liczyc z wydatkami. Ja wynajmuje mieszkanie i
              place wiecej niz oplaty zwiazane z czynszem w DD i splata kredytu ( nie mam
              ochrony a przede wszystkim nie jest to moje mieszkanie). Z tego co sie
              dowiedzialem w ta cene wliczona jest woda i ogrzewanie rozliczane kwartalnie z
              licznikow. To chyba DROGO jest pojeciem wzglednym.
              • Gość: beata Re: Dom Development IP: 194.204.172.* 07.06.01, 10:17
                Nie znam stawek w W-wie, ale w spółdzielni, w której zamierzam budować, czynsz
                jest na poziomie 7 zł/m2. Fakt, w moim mieszkanku w Łodzi płacę 1 zł/m2 :), ale
                to nie jest nowe mieszkanie i ochrony też nie ma.
                W tej sytuacji DD nie odbiega chyba zbytnio od średnich warszawskich, a jeśli w
                tej cenie zadbają o ładną zieleń i jej utrzymanie, odświeżą od czasu do czasu
                klatkę, zapewnią ochronę i wszelkie niezbędne przeglądy i konserwacje (np.
                wind, bram garażowych itp.)...
                • Gość: grzegorz Re: Dom Development IP: *.matrix.pl 07.06.01, 13:21
                  Na osiedlu Energomontażu-Północ na Bródnie płacę ok. 5,5 zł/m2. W tym jest
                  m.in. ochrona oraz zaliczkowy ryczałt za CO i CW (później będą rozliczenia wg
                  wskazań licznikow). Po odliczeniu ryczaltów jest to ok. 3 - 3,50 zł/m2.
                  • Gość: Mario Re: Dom Development IP: *.microsoft.com 07.06.01, 13:43
                    nie lepiej trzeba było kupić przy pracy 2 nowe bloki przy Bema się budują :)
    • Gość: Doriss Re: Dom Development IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 15:59
      Martwi mnie jedna sprawa. Kupiłam mieszkanie w budynku A na osiedlu Akacje VI.
      Gdy podpisywałam umowę miało one być oddawane w pierwszym etapie (czyli I
      kwartał 2002r). Co prawda jeszcze inwestycja się nie spóżnia, jednakże budynki,
      które miały być oddane w II kwartale 2002r już są prawie wybudowane,(podobnie z
      resztą jak wszystkie inne!!!!)a tymczasem z budynku A już od dobrych 2 miesięcy
      sterczą tylko druty z fundamentów. Pan z działu sprzedaży powiedział mi żebym
      sie nie denerwowała, bo jak tylko robotnicy zbudują tamte budynki to wezmą się
      za budynek A. Ale jak się nie denerwować, kiedy najlepszy czas na stawianie
      murów jest właśnie teraz. A potem co, będą budować szybko i niestrannie, bo co
      innego opóżnić oddanie osiedla a co innego jednego budynku (mniej ludzi będzie
      się awanturować). Chciałabym wiedzieć, jak na ten widoczny i przeciągający się
      bezruch w budowie bud.A reagują inni jego przyszli mieszkańcy. Pozdrawiam.
    • Gość: Tomek Re: Dom Development - opinia negatywna (ostrzezenie) IP: *.netia.pl 19.06.01, 13:44
      Zalaczam wiadomosc z innego watku, aby dotrzec do wiekszej audiencji:

Tez u nich mieszkam (Akacje IV). Trzeba uwazac, dlatego ze w umowie
      nie pisza nic o oplacie za miejsca parkingowe (zwykle obrysowane miejsca pod
      chmurka), a po wybudowaniu zadaja 7500 zl. Ja i niektorzy znajomi tak sie juz
      wydatkowalismy (plus kredyt) ze po prostu nas nie stac na to. Dodatkowo nie ma
      gdzie postawic samochodu bo postawili slupki blokujace. Ponoc podobno probowali
      zrobic tak samo na Akacjach III, ale znalezli sie spolecznicy ktorzy formalnie
      wytoczyli proces w sadzie i Dom Development skapitulowal. Niestety u mnie
      wiekszosc albo woli zaplacic i miec spokoj albo nie ma czasu sie w tym babrac.
      Niemniej jednak firma nie gra do konca czysto. Poza tym tynk w rocznym
      mieszkaniu odpada z sufitu (mieszkanie bylo z opcja pod klucz).
      • Gość: Przemo Re: Dom Development - opinia negatywna (ostrzezenie) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        Jakość rzeczywiście nie jest mocną stroną DD, zwłaszcza w wykończeniu pod
        klucz. Nota bene praktycznie wszystkie firmy budujące w okolicy Akacji
        knocą /wiem bo sprawdzałem dokładnie/, ale w żadnym razie to nie rozgrzesza DD.
        Trzeba mocno naciskać przy odbiorze mieszkania lub wziąć sobie na doradcę
        własnego inspektora budowlanego. Wtedy łatwiej przeżyć.
        • Gość: Piotr Dom Development - nie jest tak zle IP: 195.126.216.* 27.06.01, 14:03
          Witam,

Chyba firma DD nie jest taka zla jak niektorzy probuja ja przedstawiac. Odbior
          mieszkan na Akacje V byl przewidziany na 31-08-2001. Wlasnie zostalem
          poinformowany ze mieszkania z drugiej czesci tej inwestycji beda do odbioru juz
          od 10 lipca. Prawie 2 m-ce przed terminem. I co z ta nieterminowoscia? Gdzie
          sa Ci narzekajacy ?

Pozdrawiam
          Piotr
          • Gość: gosia Re: Dom Development - nie jest tak zle IP: 213.134.130.* 27.06.01, 16:39
            Byłbyś tak miły i napisał, czy masz standard czy pod klucz? Ja czekam na Akacje
            VI i ciekawa jestem bardzo, bardzo jak wykańczają pd klucz (ewentualnie
            miałabym trochę czasu na wycofanie się z takiej opcji). Będę wdzięczna za każdą
            informację na temat V.
            • Gość: Tomek Re: Dom Development - wykonczenie IP: *.netia.pl 28.06.01, 08:19
              W Akacjach IV wykonczenia pod klucz lepiej bylo nie brac - robila to rosyjska
              ekipa (przyszli poprawiac). Efekt - tynk z sufitu juz leci (jak pisalem
              wczesniej). To ze w kuchni niepodokrecane wezyki doprowadzenia wody to nic -
              przeciez mozna dokrecic co tez zrobilem. W lazience element doprowadzajacy wode
              mial dziure(!!!) ktora zalepili silikonem i pakulami - po miesiacu zaczal
              cieknac i trzeba bylo wymienic na nowy. Glazura i terakota polozona niezbyt
              dokladnie w kuchni i lazience; akurat u mnie w toalecie troche lepiej. Parkiet
              nie polozony najlepiej (w porownaniu z kolegami ktorzy sami urzadzali) ale tez
              nie najgorzej. Moim zdaniem warto zaplacic wiecej i miec zrobione porzadnie.
            • Gość: Borys Re: Dom Development - nie jest tak zle IP: *.ipartners.pl 29.06.01, 11:58
              Odebralem na V mieszkanie wykonczone pod klucz i jestem zadowolony.
              Musialem tylko doplacic do glazury w WC poniewaz planowo miala byc do 2m a ja
              chcialem pod sam sufit, o miejscu parkingowym bylem informowany duzo wczesniej
              a nie jak to napisal kolega (wczesniej) przy odbiorze mieszkania.
              Ja jestem z tej firmy bardzo zadowolony i polecam DD.
              • Gość: gosia Re: Dom Development - nie jest tak zle IP: 213.134.130.* 29.06.01, 12:02
                Ja czekam na VI, też pod klucz. Kiedy zgłosiłeś, że chcesz wyższą glazurę? Czy
                załatwiałeś to przez DD czy sam się dogadywałeś z kolesiami?
          • Gość: Tomek Re: Dom Development - nie jest tak zle IP: *.netia.pl 28.06.01, 08:22
            Terminowosc zgoda - tez bylem z tego zadowolony; znajomi dostali na wlasna
            prosbe klucze nawet 3 miesiace przed oficjalnym odbiorem. Co uwazam za
            nienajlepsze - jak juz pisalem wczesniej wykonczenie i platne miejsca
            parkingowe o ktorych dowiadujesz sie najczesciej dopiero przy odbiorze jak
            postawia slupki. Mozna co prawda kupic je na raty, ale jestem tak splukany ze
            zwlekam jak sie dlugo da.
    • Gość: monia Re: Dom Development IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 11:11
      chciałabym Wam powiedzieć, ze ja też odbieram mieszkanie na V w budynku A.
      Byłam tam wiele razy i muszę powiedzieć, że ne wszystko wyglada rózowo. Owszem
      nic nie moge zarzucić jakości wykoanai mieszkania (nie pod klucz). Jednak
      rozmowy z DD mogą człowieka wykończyć psychicznie: nic nie wiadomo o czynszach,
      pomiesczenie na rowery itp jest tak małe , ze może tam wejść góra 3 lub 4 i nie
      dostajemy nic w zamian, oczywiście trzeba zapłacić za miesjce parkingowe bo nie
      będzie można parkować, zmiany ścian działwoych w mieszkaniu (nie nośnych) sa
      traktowane przez DD jako samowola budowlana i najlepiej byłoby je zgłaszać przy
      podpisywaniu umowy a nie w trakcie budowy. Tylko skąd ja mam wiedzieć co będzie
      mi się podobało za rok lub dwa? Niestety rozmowy z DD a szczegolnie z p. A.S.
      doprowwadzają mnie do szału. Oczywiście nie mozna dostac klucza do ręki i
      zacząć sobie czegośc robić w mieszkaniu dopóki nie zapłacisz im całej kasy. A
      na innych osiedlach tak nie ma. tutaj od momentu odbioru kluczy płacisz czynsz,
      prąd i co tam jesscze zużyjesz. Jednak nie ma co narzekac. Sa konkurencyjni.
      Przynajmniej dla młodych ludzi. A jeżlei chodzi o umowę z bankiem to nie macie
      racji. Ona jest po prostu skonstruowana dla nas klientów. radze ją dobrze
      przeczytać.
      • Gość: ZIP Re: Dom Development IP: 10.1.10.* / 195.116.28.* 16.07.01, 15:35
        Witam,
        Jakosc wykonania mieszkania standard na Akacje V pozostawia wiele do zyczenia.
        Choc na pewno mogloby byc gorzej. :) Ale chyba za takie pieniadze mozna
        oczekiwac czegos wiecej. A moze tylko mi sie tak trafilo. Sufit krzywy, drzwi
        wypaczone itd. Czy ktos ma inne wrazenia?

Pozdrawiam
        Zip

• Gość: Magda Re: Dom Development IP: 195.94.201.* 16.07.01, 15:42
        Tez kupilam mieszkanie w DD na Akacjach VI (odbior I kw.2002) i musze przyznac,
        ze moje kontakty z Dz. Sprzedazy byly wzorowe - i byl to jeden z powodow, dla
        ktorych b. szybko zdecydowalam sie wlasnie na DD. Konkretnie rozmawialam z p.
        Grzegorzem Smolińskim. Niestety, ten pan juz przestal pracowac przy projekcie
        Akacji i przeniosl sie gdzie indziej. Natomiast przestrzegano mnie przed
        kontaktem z p. Mieczyslawem Wegrzynkiem. Nalezy go omijac szerokim lukiem,
        odmawiac kontaktow, etc. Podobno temu panu nic sie nie chce i bywa mocno
        olewczy w podejsciu do klienta.
        Ja bede miala mieszkanie pod klucz, czy ktos moze wie, kiedy mniej-wiecej
        bedzie mozna wybierac glazure, terrakote?? I czy wybor jest tragicznie
        ograniczony (np. miedzy bialym a granatowym i koniec) czy jakis sensowniejszy??
        • Gość: ZIP Kilka uwag IP: 10.1.10.* / 195.116.28.* 24.07.01, 09:28
          Pisalem juz ze wykonczenie standard pozostawia wiele do zyczenia. Jednak
          wszystkie zgloszone usterki zostaly poprawione. Fachowiec ktory wykancza moje
          mieszkanie twierdzi ze ogolnie nie jest tak zle. Jezeli chodzi o plaszczyzne
          scian i podlog to nawet trzymaja pion i poziom. Gorzej bylo w lazience bo na
          polozenie tynku w tejze materialu w postaci gotowej zaprawy tynkarskiej poszlo
          b.duzo - takie krzywizny. A tera uwaga: Chcialem przesunac punkty zasilania w
          wode w lazience, panowie z budowy ''zaspiewali'' za te prace 500 zl + material
          100-150zl. Hydraulik polecany przez administratora osiedla z ktorego uslug
          podobno wszyscy sa zadowoleni chcial tylko 700 zl. Dla mnie to sa istne kpiny
          Za 3 godz pracy taka kasa, a material naprawde nie jest drogi. Podczas gdy inny
          hydraulik nie zwiazny z budowa lacznie z materialem zarzadal tylko 250 zl.
          Radze skonfrontowac ceny u roznych wykonawcow, bo mozna sie pieknie naciac.
          Pozdrawiam
          ZIP
    • Gość: gosia Re: Dom Development - problem (Akacje VI) IP: 213.134.130.* 31.07.01, 15:17
      Potrzebuję rady w nastepującej sprawie: złożyłam jakieś 1,5 misiąca temu do DD
      wniosek o przyłączenie tzw. 3 fazy, bo chciałam mieć w kuchni kuchenkę
      elektryczną. Dziś dowiedziałam się, że już dla mnie tej mocy nie wystarczyło.
      Czy jest jakiś sposób, żeby wymóc na DD przyłaczenie większego napięcia, tak,
      żeby dla mnie starczyło? Czy można ich skontrolować, czy rzeczywiscie wszystkie
      wnioski zostały rzetelnie rozpatrzone? A może był/jest ktoś w podobnej sytuacji
      lub wie z kim trzeba w takiej sprawie rozmawiać? Proszę o pomoc i pozdrawiam
      przyszłych sąsiadów.
      • Gość: Megi Re: Dom Development - problem (Akacje VI) IP: 195.94.201.* 01.08.01, 14:05
        Witam sasiadke (in spe). Jak ja rozmawialam z DD na temat trzeciej fazy do
        kuchenki, to mi odpowiedzieli, ze w ogole nie bedzie takiej mozliwosci. Fakt,
        ze mozna z nimi dyskutowac i ich naciskac w tej sprawie jest dla mnie czyms
        nowym - warto wiedziec. Jutro do nich zadzwonie i popytam. Czy tylko Tobie
        odmowili?? Czyli innym dali trzecia faze??
        • Gość: gosia Re: Dom Development - problem (Akacje VI) IP: 213.134.130.* 02.08.01, 09:14
          Witam również przyszłą sąsiadkę.
          U mnie była wstępna zgoda (koszt ok 500 zł), powiedzieli, że możliwość jest.
          Czy komuś jeszcze odmówili, nie wiem, czekam na odpowiedzi sąsiadów (in spe).
          Wiem, że noszą się z zamiarem zwiększenia mocy (tak powiedziała mi Pani
          Architekt), ale dla mnie jednej pewnie tego nie zrobią :( = duże koszty. Może
          jest jeszcze ktoś chętny??? Polecam wątek kuchnia gazowa czy elektryczna, tam
          są szeroko opisane zalety elektrycznej, może ktoś się zachęci?
      • Gość: Bartek Re: Dom Development - problem (Akacje VI) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 09:39
        Z tego co wiem to instalacja elektryczne rzeczywiście wymaga większego napięcia
        niż normalnie przewidziane dla mieszkania. W związku z tym koszt podłączenia
        jednego czy dwóch lokali nie kalkuluje się ze względu na wysokie koszty,
        związane z zamianą instalacji. Z reguły trój faza elektryczna zakładana jest w
        wysokich (ponad 10 pietrowych budynkach ) ze względu na bezpieczeństwo. Akacje
        są osiedlem 4 piętrowym dlatego instalacje gazowe są standardem. Nie wydaje mi
        się aby DD przychylił się do Waszej prośby szczególnie, że nie wszyscy chcą
        takiej zmiany a gaz w użytkowaniu jest jednak tańszy niż energia elektryczna.
        Pozdrawiam.
        • Gość: gosia Re: Dom Development - problem (Akacje VI) IP: 213.134.130.* 02.08.01, 09:57
          Dzięki za odpowiedź!
          Ale niektórzy MAJĄ zgodę na kuchnię elektryczną. Tylko nie dla wszystkich tej
          fazy starczyło.
          Pozdr. M.
    • Gość: ZIP Akacje V IP: 10.1.10.* / 195.116.28.* 02.08.01, 14:45
      Czy naprawde na tym forum nie ma nikogo z osiedla AKCJE V ???
    • Gość: jedrek Re: Dom Development IP: *.huennebeck.com.pl 02.08.01, 14:46
      Witam!
      Czy jest tu ktos (oprocz mnie) kto kupuje od DD mieszkanie na Bartyckiej?
      Szczegolnie interesuje mnie kwestia garazu - mialy byc wielopoziomowe z
      windami, teraz cos sie ponoc w planach DD pozmienialo.
      Najchetniej kupilbym miejsce pod chmurka, ale ta dzialka jest taka nieduza...
      I moze jakies swieze wiadomosci o terminach?
      Moje ostatnie informacje: do konca sierpnia koniec prac w budynkach,
      do konca wrzesnia - podlaczenia infrastruktury zewn.,
      pazdziernik - listopad - odbiory.
      Pozdrawiam (ewentualnych) przyszlych sasiadow.
      jedrek
    • Gość: Robert Re: Dom Development IP: *.wawpie.ext.ids.pl 02.08.01, 17:43
      Chce zakupic mieszkanie w DD na osiedlu Akacje VI.Prosze wszystkich o rade na
      co nalezy zwrocic baczna uwage i o podzielenie sie wlasnymi doswiadczeniami co
      do DD.Czy ich oferta kredytowania jest faktycznie tak dobra jak zapewnil mnie
      handlowiec DD ? Czy moze ktos z was spotkal sie z lepsza.Prosze o komentarze i
      uwagi.
      Pozdrawiam Robert
    • Gość: JAREK Re: Dom Development IP: *.pg.com 20.08.01, 02:57
      MIESZKAM NA AKACJACH V ODDALI MIESZKANIE PRZED TERMINEM -3MIES.W SUMIE FIRMA W
      PORZĄDKU
    • Gość: Tomek Dom Development - Umowa IP: 213.158.197.* 20.08.01, 09:51
      Witam wszystkich!
      W tym tygodniu mam zamiar podpisać umowę z DD i chciałbym dowiedzieć się,
      kilku ważnych rzeczy:
      - czy należy na coś zwrócić uwagę w tej umowie ( szczególnie )
      - jak wygląda sprawa podłączenia wody, gazu i prondu
      ( ile to kosztuje i czy są jakieś problemy )
      Oczywiście piszę o osiedlu Akacje VI
      Jeżeli ktoś zna odpowiedź na te pytania to bardzo o nią proszę
      • Gość: Grzegorz Re: Dom Development - Umowa IP: 195.136.95.* 20.08.01, 11:01
        Zapraszam na stronę mieszkańców osiedla Akacje 6 (www.akacje.prv.pl), gdzie
        bedziesz mógł spotkać swoich przyszłych sąsiadów i porozmawiac (na naszym
        własnym forum) o naszych sprawach.
        Zapraszam
        gn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka