Gość: johnny IP: *.pwsbia.edu.pl / 172.16.1.* 10.11.02, 11:35 szukam osób, które weszły w inwestycje Dolcanu przy Szwoleżerów. Co sądzicie o opóźnieniu, które jest coraz większe? Będziecie wypowiadać umowy, czy kontynuujecie inwestycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robert Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów IP: *.zabki.net.pl / 10.3.4.* 10.11.02, 23:15 Kolego. Mieszkam na równoległej ulicy - Powstanców i dam Ci dobrą radę: zmiataj z tych zapyziałych Ząbek jak najszybciej. Ja to robię na szczęście juz za 2-3 miesiące. To miasto nie ma perspektyw. Bez dróg, brud, smród i ubustwo. Poprzedni zarząd narobił długów większych niż roczny przychód miasta. Koleś poprzedni burmistrz i jego klika cały czas kradli. I najlepsze: były burmistrz - Boksznajder dzisiaj wygrał wybory ! Będzie teraz kradł na potęgę. Mnie na szcżęście już to nie rusza - wyprowadzam sie z powrotem do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 18:09 Czy wg. Ciebie termin podawany teraz już oficjalnie przez dolcan czyli 1 -szy kwartał 2003 jest realny??? Ostatnio zauwazylem spore zwiększenie tepa na budowie. Czy próbowałeś wynegocjować coś z Dolcanem za zwłokę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów IP: *.pwsbia.edu.pl / 172.16.1.* 15.11.02, 11:19 moim zdaniem ten termin nie jest realny, ja mam w umowie wpisany koniec marca 2003, po tym okresie teoretycznie moge domagac sie zwrotu wpłaconej kasy plus odsetki 10%p.a. (czyli mozna to potraktowac jako całkiem niezła lokate kapitałową, o ile uda sie odzyskac te pieniadze). Proponowano mi podpisanie aneksu do umowy, po cenie nizszej za m2- zgodnie z aktualna promocją, ale byłoby to kosztem zmiany umownego terminu oddania - na koniec czerwca 2003 oraz zmiany systemu finnasowania - 90% ceny musiałbym wpłacic w ciągu trzech najbliższych miesięcy. Zrezygnowałem, bo uważam, że ryzyko jest zbyt duże. Ewentualnie bedzie mozna z nimi pogadac pod koniec marca, gdyz ten termin, jak sądze nie zostanie dotrzymany z pewnoscia. Z relacji innych osób, które budowały mieszkania wiem, ze od pokrycia bloku dachem, do ukonczenia budynku mija co najmniej pol roku, a Dolcan właśnie przykrył dach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.02, 17:07 Kupilam mieszkanie w dolcanie w rembertowie, poslizg na budowie w przypadku dwoch pierwszych blokow siega juz 9 miesiecy (nie wszystko jeszcze jest gotowe, np. garaze), moj blok ma poslizg 4,5 miesiaca i to jeszcze daleko do konca. Odradzam wszelkie wplaty w wysokosci 90% itp.. Wedlug robotnikow pracujacych na budowie (a wiec podwykonawcow, ktorzy tez czekaja na swoje pieniadze), przestoje na budowie sa dlatego, ze dolcan nie placi w terminie (wiec robotnicy nie pracuja za frajer); a dlaczego nie placi - bo kupuje ziemie za nasze wplaty na dalsze inwestycje. CZESC Odpowiedz Link Zgłoś
tonybleeer Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów 01.12.02, 13:10 Wlasnie przymierzam sie do podpisania umowy na budowe mieszkania w osiedlu Szwolezerow w Zabkach w budynku A. Wiem o tym, ze jest tam dosc duze opoznienie, choc budynek A jest bardziej zaawnasowany- wstawili okna, sa scianki wewnetrzne, rozpoczeli tynkowanie scian wewnetrznych. Bylem na budowie, ogladalem mieszkanie, do ktorego sie przymierzam...nie jestem budowlancem, ale odnioslem bardzo zle wrazenie- wystajace prety z sufitu, na pierwsze wrazenie nie do konca rowne sciany, odpryski betonu na schodach, suficie i podlodze a co jeszcze bardziej dziwne- czesc sufitu metoda z betonu monolitycznego, a czesc- z prefabrykatow- podobno tak jest w projekcie- czy ktos slyszal zeby robic sufity dwoma metodami? Po budowie oprowadza Pan Jacyga ktory zajmuje sie jakoby kontaktami z klientami lub kierownik budowy, pan Dubiel. Obaj sa bardzo mili, wszystko wyjasniaja...pewnie maja tak przykazane..ciekawe, czy tak samo jest juz po podpisaniu umowy i wplacie pieniedzy? Na budowie pracuje jeden dzwig przy budynku B, ale generalnie panuje tam blogi spokoj i nie ma charakterystycznej dla dobrych budow ruchliwosci...mam wrazenie ze pracuje tam w tej chwili- na obu budynkach- max 10- 20 osob. No i wlasnie- oba budynki z zewnatrz robia dosc dobre wrazenie, cena jest bardzo niska teraz- obnizyli do 2190 ! za metr, garaz tylko 16 tys., rozklady mieszkan bardzo ladne, tylko.... zeby to nie bylo, ze bankrutuja i dlatego tak obnizyli ceny mieszkan, zeby jeszcze cos wyciagnac od naiwnych klientow.... byla juz jedna firma, ktora obiecywala niskie ceny, i byl to....Warinwest slynnego pana D.R. Umowa pozornie jest bardzo korzystna- jesli sie wycofam i znajde klienta, zwracaja od razu. a jesli nie znajde- zwracaja po pol roku. Tylko ze przy ewentualnym bankructwie moje naleznosci znajda sie na szarym koncu (jak to jest przy Warinwescie) a w pierwszej kolejnosci splacane beda US, ZUS i podwykonawcy...a pojawily sie juz na tym forum doniesienia, ze Dolcan nie placi podwykonawcom Pisza tez, ze przy "razacym" opoznieniu prac na budowie mozna nie placic dalszych rat....tyle, ze ta promocja z obnizka polega na tym, ze 20 % ceny trzeba wplacic do 3 dni po podpisaniu umowy, nastepne 3 raty po 20 % co kazdy miesiac, a wiec do konca marca 80 %, i dopiero ostatnia rate po odbiorze mieszkania. Troche sie boje wplacic im te pieniadze- pewnym wyjsciem jest to, ze zamierzam sie podpierac kredytem ze wspolpracujacego z nimi Banku Gosp. Krajowej. Teoretycznie bank, jesli jego inspektor bedac na budowie nie stwierdzi postepu prac, nie powinien wyplacac transzy kredytu. Ale znow odwolam sie do slynnej sprawy spolki Warinwest- gdzie jego klienci procesuja sie teraz z bankami, ktore bez sprawdzenia postepow prac wyplacaly panu D.R. o jego firmie kolejne transze kredytu. W umowie pisza, ze oficjalnym koncem budowy jest marze 2003, a ostatecznym- bez konsekwencji finansowych dla wykonawcy - koniec czerwca 2003- i wydaje sie, ze ten widza teraz jako realny koniec budowy. Jednym slowem...nie chce stracic swoich 60 tys, ktore zamierzam wlozyc w to mieszkanie, + 60 tys kredytu, ktory bede musial splacic...poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
belbelbel Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów 15.12.02, 19:52 J amieszkam w rembertowie...opinie jakie sa- mozn apoczytac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabell Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów IP: 195.136.47.* 12.03.03, 16:06 właśnie zamierzam podpisać z Dolcanem umowę, w której gwarantują oddanie mieszkanka na 30 czerwca. WARTO, CZY NIE WARTO, bo im więcej czytam tym bardziej się zastanawiam! iza iza@zbp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów IP: 217.153.125.* 24.04.03, 16:40 Drodzy Państwo, właśnie miałam "przyjemność" rozmawiać z PANEM Prezesem naszej szanowniej firmy. Na moje pytanie z kim Dolkan prowadzi rozmowy dotyczące poprowadzenia linii autobusowej przez Szwoleżerów, bardzo sie zdenerwował. Pomijam fakt, ze wyszła mu "słoma z butów" i przestał być miły( jak mieszkania nie były jeszcze sprzedane to był i to bardzo)to wykrzyczał mi ,żebym w takim razie zrezygnowała z tego mieszkania, bo on to ma gdzieś. Dodatkowo, dla podniesienia efektu rzucił słuchawką .Tak więc zostaliśmy nabici w butelkę przez Prezesinę, który od 1,5 roku obiecuje autobus. Ja niestety na przystanek bedę chodziła pieszo, nie dziwine więc, ze dopytuję o ta ważną dla mnie kwestię. Muszę wyjaśnić Wam jeszcze, ze kupiłam mieszkanie w 2001 roku, tak więc mam doświadczenie w prowadzeniu rozmów z Wielmożnym Panem Prezesem. Pokazał, jak bardzo interesują go składane przez niego obietnice. W tej sytuacji zastanawiam się jak postąpić. Nie wspomnę o urażonej dumie, ale z tym sobie dość szybko poradzę, bo nie zniżam się do pewnych poziomów, a kontakt z wrzeszczącym Prezesem dał mi nie ukrywam wiele satysfakcji. Czekam z niecierpliwością na odnowienie Certyfikatu Dewelopera. Ciekawe co będzie dalej. Tak więc pozbawiam Was złudzeń, jeśli liczycie, że miły i ciepły Prezes potężnej firmy spełni którąś z danych Wam obietnic, to zejdźcie na ziemię. Proszę napiszcie, czy ktoś z Was miał podobne kontakty z tym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guliwer Re: DOLCAN-SZWOLEŻERÓW-szukam sąsiadów IP: 217.153.125.* 25.04.03, 11:28 Właśnie na takiego "Buraka" wygląda, ale od prezesa należy wymagać trochę więcej. Widocznie nie od niego. Odpowiedz Link Zgłoś