Dodaj do ulubionych

OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ

07.12.02, 14:35
Musze szybko podjąc deycje mieszkaniowa. Do wyboru mam dwa mieszkania w
budynku 3- pietrowym bez windy (na pietrze 3 mieszkania). Jedno z nich to
mieszkanie na 3- ostatnim pietrze, a drugie na 1 szym.
Mieszkanie na pierwszym pietrze znajduje sie nad wejsciem do klatki schodowej.
Pomozcie mi, co wybrac....marzy mi sie mieszkanie na ostatnim pietrze-
wchodzenie nie jest zadnym problemem, bede mial cisze i nikt mi nie bedzie
tupal nad glowa (obecnie nade mna mieszka dwojka dzieci z niespozyta energia,
co objawia sie ciaglym hukiem z sufitu), takze na balkonie bedzie znacznie
intymniej. No i nikt mnie nie zaleje.
Obawiam sie jednak, ze jesli za 3- 4 lata bede chcial to mieszkanie sprzedac,
bedzie ono znacznie mniej warte niz mieszkanie na pierwszym- bo wciaz w
Polsce najdrozsze sa mieszkania na 1 i 2 pietrze, a te na ostatnim sa
najtansze. Wiem natomiast , ze na zachodzie im wyzej, tym drozej, a tzw.
penthousy, czyli wlasnie mieszkania na ostatnim pietrze, sa wlasnie
najdrozsze- no ale u nas chyba sie na to nie zanosi.
Obawiam sie, ze mimo,iz to nowy blok i dach zbudowany jest wedlug nowej
technologii- tzn. nad sufitem jest folia i warstwa welny mineralnej, potem
metr przerwy- powietrze, i dopiero wlasciwy dach z betonu, pokryty papa- to
mimo wszystko bede narazony na ewentualna wilgoc lub przechlodzenie w zimie
itd.
Dodam tez, ze cena obydwu mieszkan jest ta sama.
Poradzcie mi, co mam robic, plizz, bo polowa moich znajomych radzi mi jedno,
a polowa drugie. Blagam!
Obserwuj wątek
    • Gość: m. Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: 62.233.139.* 07.12.02, 14:57
      zawracasz glowe.
      skoro nie jest problemem wejsc na 3. pietro to nie masz o czym myslec. Co do
      ewentualnych wad dachu to wystarczy siegnąc do kodeksu cywilnego i przepisow
      regulujacych odpowiedzialnosc za wady fizyczne. Prawde mowiac nie wiem skad
      masz informacje ze najdrozsze sa mieszkania na 1. pietrze. Z moich przygod w
      Wawie wynika ze drogie sa pietra ostatnie.
      m.
    • Gość: milena Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.w / *.w-n.pl 07.12.02, 15:46
      ja radze ostatnie .masz tam wiecej mozliwosci adaptacyjnych np, wiecej
      ikntymnosci i ladniejszy widok.nie zastanawiaj sie pozdrawiam
      • Gość: Zielony Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.stansat.pl / 10.1.4.* 07.12.02, 20:14
        Cześć

Ja kupiłem nowe mieszkanie na ostatnim piętrze (4 - bez windy). Wcale nie
        przeraża mnie wspinaczka na górę. Ogromne zalety to brak tupania sąsiadów z
        góry, nikt mnie nie zaleje, fajny widok na całe osiedle, no i ogromny taras
        (czego nie mają osoby mieszkające niżej). Również obawiałem się strasznych
        temperatur w lecie (nagrzany dach). W lato było zupełnie odwrotnie - miły
        chłodek. Jestem zadowolony i polecam.

pozdrawiam
        Zielony
        poczta_zielonego@interia.pl
        osiedle-floriana.w.interia.pl
    • Gość: KS Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.02, 19:15
      Wszystko zalezy od technologii budowy dachu. Ja od kilku lat mieszkam pod
      dachem w budynku z konca lat osiemdziesiatych i jest to w lecie koszmar -
      temperatura dochodzi do 30 stopni. Ja mam co prawde tylko wate mineralna, beton
      i pape, bez warstwy powietrza...
      • Gość: Fly Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.02, 20:33
        wlasnie kupilam mieszkanko na II ostatnim pietrze - przewaga byl brak sasiadow
        nade mna...teraz mam szuranie, stukanie itp. Mieszkalam rowniez na I pietrze
        przy klatce - slyszalam kto idzie, kiedy idzie, jak idzie, co mowi...do tego
        trzaskanie drzwi od klatki o kazdej porze dnia i nocy...slychac dzwonki
        domofonu, odglosy rozmow ludzi z ulicy...
        Wybieraj to 3cie pietro - nie zastanawiaj sie, bo Ci je sprzatna sprzed nosa!
        ps' moja siostra zaplacila wiecej za mieszkanie na I pietrze - moze sie juz od
        tego odchodzi, ale gdzie niegdzie to jeszcze pokutuje...
        zycze udanego wyboru!

pozdrawiam,
        Fly
        • Gość: Olga Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.02, 20:53
          Popieram !!!
          Bierz ostatnie piętro może będzie troszkę gorąco tak jak u mnie, ale za to nie
          mam rozmów pod oknami i ciągłych domofonów!!!!
    • Gość: tom Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.astercity.net 08.12.02, 21:17
      jak kupowałem mieszkanie to pytałem wszędzie czy są jakieś wolne mieszkania na
      ostatnim piętrze. A mieszkania później wcale nie trzeba sprzedawać tylko
      wynajmować
      • Gość: marko Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 10.12.02, 15:56
        Mialem twoj dylemat. Wybralem ostatnie. Potwierdzam wymienione przez
        forumowiczow zalety
    • Gość: P&M Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: 217.11.133.* 11.12.02, 08:32
      Tylko ostatnie. Cisza i spokój. 15 lat mieszkałem na ostatnim i było świetnie.
      Teraz od 5 lat mieszkam na drugim i mam już dosyć sąsiadów z góry, których dużo
      bardziej słychać niż tych z dołu.I można sobie spokojnie na balkonie
      posiedzieć, bo nikt ci z góry nie zagląda.
    • Gość: magdi Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: 217.153.117.* 12.12.02, 17:59
      Hej. Widziałam Twój wpis również w wątku o Dolcanie w Rembertowie. Sama kupiłam
      tam mieszkanie. Biorąc pod uwagę o jaką firmę chodzi - powinnam Ci odradzić
      mieszkanie na ostatnim piętrze. Ja mam na przedostatnim, ale ponieważ ostatnie
      tworzy rodzaj półki - mam nad sobąkawałek dachu. Niestety firma zawalła sprawę -
      za późno pokryła dach izolacjami i zamokła belka, która zaczęła się skraplać
      przy zmianach temperatury.Nie odebrałam jeszcze tego mieszkania - wojuję z nimi
      nie źle.Jedno jest pewne - mieszkanie takie ma niezaprzeczalne zalety ale
      musisz dokładnie pilnować wszystkiego jeszcze na etapie budowy. Upewnij się czy
      rzeczywiście jest taka technologia i czy poprawnie to montują. Jednym słowem
      bądź czujny!!!
    • jedrek Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ 17.12.02, 13:31
      Kupuj na ostatnim. Ja kupilem - i bardzo sobie chwale. Cisza, widoki, nikt nie
      zaglada w okna. Zadnych problemow z dachem czy temperatura (zbudowane 2 lata
      temu). Jedyny minus - balkon nie ma dachu w postaci kolejnego balkonu, jak to
      bywa na nizszych pietrach. Ale to Cie moze nie dotyczy?

------
      Jedrek
    • Gość: karl Re: OSTATNIE PIETRO- BŁAGAM O ODPOWIEDZ IP: *.citicorp.com 17.12.02, 15:18
      Szkoda ze nie ma windy, bo to moze rzeczywiscie odstraszyc potencjalnych
      kupujacych. Ale jesli budynek bedzie dobrze wykonany (szczegolnie wentylacja-
      zeby nie zawiewalo do mieszkania) to lokalik na ostatnim pietrze jest o niebo
      lepszy od mieszkania na dole. Przede wszystkim czego bys nie robil, i tak
      bedzie ciagnelo zimno od podlogi (skoro jest nad wejsciem) i bedziesz slyszal
      halasy z klatki schodowej.
      Ja z pelna premedytacja wybralem mieszkanie na ostatnim pietrze, tyle ze mam
      winde - i to tak naprawde jest do rozpatrzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka