Gość: Paweł forum rulez :-D IP: *.e-plan.pl 24.08.04, 01:54 Mit, że jest nas w sumie 380 już mamy :-) Ilu nas jest na forum? Prośba o ujawnienie się tu wspólnotowców, którzy to czytają. Jeżeli jest nas 38 (10%) to mamy po co tu gadać. Jeżeli jest nas 19-stu i każdy załatwi podpis sąsiada to też mamy po co gadać :-) Podpisujemy się wtedy pod magiczną "wzywającą zarząd do" listą, podajemy dalej i ostatni ją wysyła do WP. Prawda? Paweł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: forum rulez :-D IP: 213.17.171.* 24.08.04, 08:45 > Mit, że jest nas w sumie 380 już mamy :-) Ej no, proszę się nie nabijać ze mnie :) Nigdy nie byłem w "trójce", nie mam pojęcia ile mieszkań tam się dało upchać.... Tak tylko strzeliłem. A co do forum, założę się że większość ludzi (tych z dostępem do netu) nie wie, że mamy tutaj swoje forum... Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: forum rulez :-D IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 20:38 Czesc, ujawniamy sie :-) na jutro przygotuje kartki A4 i powiesze w windach w II klatce w KN50 (mieszkania 41-80) na temat forum, a takze na temat poruszanego tutaj waznego problemu jakim jest zarzadzanie naszym osiedlem d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Re: forum rulez :-D IP: *.bphpbk.pl 25.08.04, 16:30 Witam sąsiadów. Na bieżąco staram się śledzić Nasze forum. Popieram działania, które się tu pojawiają tj. organizacja spotkania, wybór zarządu i wybór administratora. Mam również świadomość, iż niewielki udział mieszkańców czyta i uczestniczy w forum (mogę się oczywiście mylić). Mam propozycję aby przed zorganizowaniem spotkania wszystkich mieszkanców, zorganizować spotkanie osób z forum (oni mogą ściągnąć znajomych sąsiadów). Moglibyśmy na nim zaplanować działania mające na celu szerzenie informacji o forum, o konieczności zwołania spotkania, wyborze administracji itd. Przy okazji będzie możliwość poznania się. Jeśli chodzi o miejsce - można wybrać jakąś kawiarenkę, jest ich u nas pod dostatkiem. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: forum rulez :-D IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.04, 08:43 A ja jak zwykle jestem za!!!!::))) Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: forum rulez :-D IP: *.acn.pl 27.08.04, 18:33 Fajnie, że Darek "powiesił" w windach (jak obiecał) info o naszym forum...Teraz to mamy frekwencję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Kartki w windach + inne tematy IP: *.acn.waw.pl 28.08.04, 09:24 Czesc, moze komus sie nie spodobalo zasmiecane windy, moze jakis pracownik zerwal, ale..... kartki wyparowaly nastepnego dnia. Jesli komus smiecily to dziwne, bo zerwane zostaly tak ze zostala tasma. Z innej beczki Zastanawiam sie na ile prad z budowy jest "zdrowy" dla naszych sprzetow, czy miganie lampek im "sluzy"? Pewnie na staly prad nie ma co liczyc az do zakonczenia i oddania ostatniej czesci inwestycji naszych sasiadow. Druga sprawa to jak bylismy swego czasu w administracji to Pani admin osiedla mowila cos o kamerach przemyslowych przed naszymi klatkami (ciekawe kto to bedzie monitorowal?) i na tym sie sprawa zakonczyla. pozdrawiam darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.acn.pl 28.08.04, 09:42 W takim razie wieszajmy nasze info na, lub przy tqablicy ogłoszeń. Jeśli chodzi o zasilanie, to już kiedyś dowiadywałem się u kierownika - STOEN nie bardzo ma ochotę na dosztarczanie mnam energii elektrycznej...później podobno doszli do porozumienia w Wersalem i wszystko było na dobrej drodze (ale to było 3 m-ce temu). Masz rację, nie wszystkie urządzenia dobrze znoszą takie skoki napięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 20:36 Witam, ponownie doświadczenia z KEN 54 i 56. Jeżeli chodzi o kamery to u nas było tak: pewnego dnia dowiedzieliśmy się, że Wersal już nie ochrania naszej nieruchomości, pomimo tego, że formalenie to nadal był plac budowy (budynek nie oddany od użytku). Zostaliśmy zmuszeni do wyboru firmy ochroniarskiej. Wtedy też zdecydowaliśmy, że chcemy mieć monitoring. Oczywiście wszystko odbyło się niezgodnie z Ustawą o własności lokali. Według prawa głosowanie było nieważne, bo zostało przeprowadzone przez Panią administrator, nie Zarząd. Właściciele nie zostali także powiadomieni o wyniku głosowania na piśmie. Jak więc widzicie monitoring będziecie mieli jak sobie kupicie, to akurat mnie nie dziwi, bo w umowie z Wersalem monitoringu nie było. Pozdr. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 21:55 Wrócę do tematu - prąd. Niestety muszę się zgodzić, że nie jest on (ten tzw. budowlany) bezpieczny dla naszych urządzeń. Jakieś 4 miesiące temu wróciłem do domu i zastałem "spaloną" lodówkę, miniwieżę, zegar elektroniczny oraz telewizor. Wszystkie te urządzenia były tylko włączone do prądu lecz przepięcie, które nastąpiło było zbyt wysokie no i miałem klops. Od tego czasu zaopatrzyłem się w przedłużacze z zabezpieczeniami, a oprócz tego uzyskałem zapewnienie kierownika, iż na liniach doprowadzających prąd do mieszkań zostały zamontowane bezpieczniki przepięciowe. Pozdrawiam Matbat. P.S.: "uduszę" drania, który zerwał kartki z info o forum ::)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.acn.pl 28.08.04, 22:16 Mam pytanie: Czy Wersal jakoś poczuł sie odpowiedzialny za to przepięcie? To pewnie bylo jescze przed (oficjalnym) oddaniem budynku do użytku, więc mogli sie wykręcić tym, że mieszkałeś na placu budowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Cisza od kilku dni IP: *.acn.pl 01.09.04, 12:20 Coś cicho sie zrobilo na forum. Wszyscy już wiedzą o zebraniu 15 września? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Cisza od kilku dni, zebranie 15.09 IP: *.acn.waw.pl 01.09.04, 17:54 No jak ktos nie czyta wywieszek administracji to moze byc problem darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tib Re: Cisza od kilku dni, zebranie 15.09 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.09.04, 21:53 Jak ktos zjezdza tylko do garazu i wjezdza winda do domu to szanse na przeczytanie informcji o spotkaniu sa praktycznie zerowe - IMHO takie informacje powinny byc takze wywieszane w windach (ale nie tylko w windach bo wtedy ci z parteru beda poszkodowani ;) ) Co do forum to moznaby pomyslec (o ile bedzie odpowiedni odzew) rozpropagowac jakies wewnetrzne, zamkniete forum, chocby w formie listy mailngowej lub czegos a la phpBB. Do przedyskutowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka52 Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.e-plan.pl 26.09.04, 19:14 Bardzo cenna informacja. CZy mozesz podac jakie oplaty poniesliscie za instalacje oraz jakie oplaty wnosicie co miesiac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda KN4 Umowy STOEN IP: *.acn.waw.pl 04.09.04, 13:20 Witam wszystkich! Czy dostaliscie tez umowy od Pana ochroniarza na sprzedaz energii elektrycznej? Pan Ochroniarz prosil o podpisanie i dostarczenie dzis rano, ale w par. 2 i 3 sa puste miejsca. Chyba istotne jest jaka jest moc umowna, ile bedzie faz, grupa taryfowa etc. Na to wszystko sa wykropkowane miejsca w umowie. Byc moze to jakies oczywiste rzeczy. Dajcie znac jesli wiecie cos wiecej. Pozrowionka i do zobaczenia na zebraniu :-) Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Umowy STOEN IP: *.e-plan.pl 05.09.04, 04:02 Z innej beczki: czy to jest normalne, że administracja ma nasze dane osobowe (w tym PESEL, nr dowodu, ...)? Stąd www.stoen.pl/fileadmin/home/stoen/umowy/2004_u-os.fiz-bez-dzial.gosp.pdf można pobrać identyczny wzór umowy ( i wpisać nowy meldunek, aktualny nr dowodu (też macie nowe, prawda? :-) )). Na stronie Stoena są też "kontakty" (z których pewnie w poniedziałek skorzystam, bo nie lubię podpisywać umów in blanco) oraz opis i cennik grup taryfowych i takich tam pierdułek. Paweł KEN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin wentylacja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.09.04, 13:26 Sprawdzaliście jak działa u Was wentylacja? Ja nie jestem zadowolony ze skuteczności. W budynkach zainstalowano wentylację grawitacyjną, tak więc ciąg powietrza zależy od wielu czynnkiów atmosferycznych (różnica temperatur w pomieszczeniach i na zewnątrz, wiatr, rozsczelnienie okien, ciśnienie...). Ostatnio zauważyłem, ze jeden z kominów wentylacyjnych nie działa zbyt dobrze i mam "cofkę", powietrze jest nadmuchiwane do pomieszczenia. Mam prośbę, sprawdźcie jaka jest sytuacja w Waszych mieszkaniach. Najlepiej jest zamknąć wszystkie okna i przyłożyc kartkę papieru. Jeśli sie przyssie to OK, a jak powiewa jak chorągiewka to chyba raczej nie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: wentylacja IP: *.acn.waw.pl 06.09.04, 17:15 Problem byl juz kiedys poruszany, problem tkwi wlasnie w zbyt szczelnych miaszkaniach. Okna super szczelne, drzwi szczelne i wlasciwie 0 ruchu powietrza w mieszkaniu. Nie wiem dokladnie jak to powinno byc, ale dawniej domy budowane byly nawet ze specjalnymi kratkami w scianach zeby zapewnic lepszy przeplyw powietrza. My w naszym mieszkaniu zaobserwowalismy ze kratka w lazience wciaga powietrze tylko jak jakies okno jest rozszczelnione. Nie musi byc otwarte, wystarczy 0,5 centymetra i.... kratka zaczyna wciagac wiec nie wiem jak to powinno byc do konca. Moze powinnismy sie domagac zamontowania jakis specjalnych wentylatorow ssacych na kominach w naszym bloku, ale bardziej sklaniam sie do opcji pierwszej. Za bardzo szczelne mieszkania. darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: wentylacja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.09.04, 07:59 Którą śrubą należy pokręcić, żeby zozszczelnić okno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: wentylacja IP: *.e-plan.pl 07.09.04, 11:07 Trzeba ustawić klamkę na godzinę drugą. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: wentylacja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.09.04, 15:02 Kiedyś fachowcy, którzy wymieniali u mnie drzwi balkonowe pokazywali którą śróbę ruszyć....ale już nie pamietam. Z ta klmką to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: wentylacja IP: 212.160.172.* 07.09.04, 16:52 W "jaju Wersal pod oknami umieścił specjane, automatyczne nawiewniki. Czy u Was tego nie ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Groźba, informacja, żart ??? IP: *.acn.pl 07.09.04, 22:26 Widzieliście w gablotkach kserokopię umowy jaką firma p.Sochy podpisała w sprawie relestru dłuzników? Jak to zobaczyłem, to poczyłem sie jakbym wchodził do supermarketu z plecakiem. Goni mnie 5 ochroniarzy i żadają odstawinia placaka do jakiej szafki, z góry zakładając że zaraz coś ukradnę.....wtedy pytam dlaczego zakładają że jestem złodziejem....jeszcze nigdy nie zostawilem swoich rzeczy w depozycie. Czy p. Administrator ma o nas WŁAŚCICIELACH podobne mniemanie? Chce, żebyśmy czuli nad sobą bat? Cholera....może wiekszość nie płaci i nie oplacało Jej sie drukowac 300 listów skierowanych bezpośrednio do odbiorcy. Mimo to nadal mam niesmak.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Groźba, informacja, żart ??? IP: 213.17.171.* 08.09.04, 08:01 A mi to nie przeszkadza. Właściciel nie właściciel, za usługi trzeba płacić. A takie usługi świadczy nam Socha. Poza tym dochodzi do tego jeszcze czynsz, woda i takie tam. Ja płacę co miesiąc i mam w dupie ew. ściągaczy długów - mnie to nie dotyczy. W sumie to nawet lepiej, że ściąganiem ew. długów zajmuje się profesjonalna firma, bo wiadomo, że jeśli połowa ludzi nie będzie płacić, to druga połowa na tym ucierpi (np. nie będzie kasy, żeby naprawić coś-tam co się popsuje). Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Groźba, informacja, żart ??? IP: *.acn.pl 08.09.04, 10:46 Ja też płacę i własnie dlatego nie życzę sobie żeby ktoś mi o tym przypominał poprzez zastraszanie krajowym rejestrem długów. Jesli istnieje problem z dłużnikami to prosze sie do nich zwracać osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość_Tomek Miejsce parkingowe pod KEN 50 - poszukuje IP: 195.216.125.* 08.09.04, 12:47 Od niedawna wynajmuje mieszkanie w budynku KEN 50. Wlasciciele jednak nie posiadaja miejsca parkingowego pod budynkiem. Czy ktos takie miejsce posiada i chce wynajac. Wszelkie info prosze kierowac na tomciko@wp.pl Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okt Nowe forum IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.09.04, 08:29 Co o tym sądzicie? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23358&w=15749375 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc z WP KEN III pytanie do PT Sasiadow IP: *.acedsl.com 17.09.04, 19:09 Milowymi krokami zbliza sie moment oddania KEN III (tfu tfu). Chcialbym w tym miejscu zapytac PT Sasiadow z KEN II czy mieli jakies problemy z Aktami Not. W szczegolnosci (z uwagi na to ze WP narzuca osobe notariusza) czy nie bylo problemow z dodatkami za "czynnosc wyjazdowa" + "szczegolny wklad pracy". Czy ktos moze indywidualnie podpisywal akt w kanc not w B-stoku???? Lub czy ktos moze moglby przeslac mi wzor Aktu Not (moj adres dpavlovich@hotmail.com) Z gory serdecznie dziekuje za wszelkie informacje. Pozdrawiam dp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Akt notarialny IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 19:57 Problemow wiekszych nie bylo. Mala niespodzianka z dodatkowa oplata za kawalek gruntu bloku (okolo 500zł). Notariusz jest z Wersalu, ale zachowuje zdrowy umiar i zgodzil sie na 90% naszych poprawek (czesc pewnie kosmetycznych). Wiec podsumowujac, kaska w dlon i ..... czas zakonczyc sprawe. Powodzenia darek ps. pare informacji mozna wyczytac sprawdzajac wczesniejsze tematy. Sprawa aktu notarialnego byla poruszana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grunt Re: Akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.04, 09:41 Czy ktoś z Was zbuntował się i nie zapłacił przy akcie notarialnych tych dodatkowych pieniędzy za pasek gruntu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: *.e-plan.pl 18.09.04, 16:59 ja się zbuntowałem, ale niestety tylko w 50%. Paweł KN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek I etap Re: Akt notarialny IP: 212.160.172.* 20.09.04, 09:16 Ja się nie zgodziłem powołując sę na stałą cenę umieszczoną w umowie i mam wpisane w akt notarialny, że opłata została uiszczona wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiadka z 52 Re: pytanie do PT Sasiadow IP: *.aster.pl 23.09.04, 21:04 co do aktu, to da sie negocjowac, mi sie udalo dac wlasnego notariusza (szczegolna cena), wiec w ramach transakcji wiazanej zgodzilam sie tez na kawalek gruntu za 500 zl. choc mozna sie upierac, ze w umowie nie bylo. Przy wlasnym notariuszu jest troche zachodu, bo wczesniej trzeba w Bialymstoku, np. faxem uzgodnic szczegoly aktu - najlepiej jak to jest wedlug ich tresci. Wszystko zalezy wiec, czy masz wlasnego notariusza, ktory moze zaproponowac tobie szczegolna cena, jak nie to chyba mozna sie zdac na tego z Bialegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek telefon IP: *.zus.pl 21.09.04, 08:58 Witam wszystkich. Chcialbym sie dowiedziec jakie sa mozliwosci podlaczenia telefonu. Na forum wyczytalem ze Aster zaklada telefony. Czy to jedyna mozliwosc ? Pozdrawiam, Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: telefon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 09:14 Niestety lub "stety"::)))) Tepsa nie przewiduje w najbliższym czasie możliwości założenia telefonu. Pzdr Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Ochrona + informacje ogolne IP: *.acn.waw.pl 21.09.04, 18:56 Witam, na dole pojawila sie informacja o wyborze ochrony naszego osiedla (dotyczy mieszkancow KEN 50 i 52). Mam nadzieje ze uda sie wybrac ktoras z firm liczacych sie na rynku, bo przyznam ze nazwy niektorych widzialem po raz pierwszy. No i ewenement przy punkcie czas dojazdu. Wszystkie trzymaja standard, czyli 5-15 minut. Przy jednej widnieje zapis: nieokreslono :-) hehe dobre. Czyli jak przyjada to beda, tak mam to rozumiec? Ceny wszedzie porownywalne, wiec zobaczymy za czym (za kim?) okresla sie mieszkancy naszego osiedla pozdrawiam darek ps. 1. Czy ktos z Szanownych grupowiczow byl moze na ostatnim zebraniu? Jesli tak, to prosba o podzielenie sie swoimi uwagami na ten temat 2. Ostatnio w palacu kultury mialo sie odbyc glosowanie na temat autostrady. Wiecie cos moze wiecej na ten temat (zebrania) i czy udalo sie cos przeglosowac. Przyznaje sie ze oba terminy sprawily ze nie moglem byc obecny, mam nadzieje ze jakiejs czesci sie udalo dotrzec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.aster.pl 21.09.04, 22:12 Sprawa ochrony wyniknęła na zebraniu. Raczej nikt z obecnych nie był zadowolony z aktywności obecnej firmy (ja sam kiedyś próbowałem dodzwonić sie pod numery podane w gablocie....właczała sie poczta). Administrator zebrała oferty i teraz mamy zdecydować co chcemy. Od kilku dni zwracam uwagę na wizytówki firm ochroniarskich na obiektach i dominują dwie firmy Solid I Juwentus. I pewnie wybiorę jedną z nich. Na zebraniu: 1. narzekano na dzialalność p.Administrator 2. bito (biliśmy) pianę 3. dyskutowaliśmy czy ma być parking na dziedzińcu KEN52 (jak zapewne widziałeś w gablocie jest informacja o głosowaniu) 4. Jeśli nie parking to co? 5. ktoś chciał przesunąc tę drogę z kostki brukowej na tyłach naszych budynków, pod płot Lanciego 10 6. ktoś chcial ogrodzić KEN50 7. Ośiwetlenie i barierki w śmietnikach 8. Dach (którego nie ma) nad podjazdem do garażu KEN50 - p.Administrator ma wystąpić z pismem do Wersalu w sprawie naprawy błędu (zaniechania) projekanta 9. Oczywiście ochrona i monioring 10. zniszcone krzewy i trawa...rekalamacje do firmy Ogrody MArka (chyba tak sie nazywa) 11.zniszczona kostka brukowa 12 inne mniej ważne sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka52 Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.e-plan.pl 26.09.04, 19:37 Witam Przedstawiona oferta firm ochroniarskich przez Administarcje jest malo czytelna.Chodzi glownie o kompetencje, zakres obowiazkow ochrony. Najwazniejsze jest chyba to, co ma chronic - plac, trawaniki czy samochody w garazach moze klatki schodowe. Jezeli wymienimy obecna firme ochrniarska na nowa firme X to mozemy sie zdziwic, jak bedzie podobnie jak mamy teraz. Bo co chcemy porawic - ulepszyc ? Jezeli firma SOLID chroni KEN 54-56 i mieszkancy zadowoleni ( tak mi sie wydaje ) to moze wystapic do SOLIDU o referencje. Pracuje w firmie, ktora SOLID tez monitoruje ( od 2 lat )i ogolnie sa w porzadku. Wprawdzie nie mamy na miejscu ochroniarza ale jak sygnal nie dociera Panowie zjawiaja sie blyskawiczie w siedzibie firmy. Co do wyboru to bedzie raczej decyzja "odgorna"- zwlaszcza, ze zaanagazowanie mieszkancow chyba oslablo. Po pierwsze jest bardzo duzo mieszkan i ciezko zebrac wiekszosc oraz czym sie kierowac przy ostatecznym wyborze. Moze ktos ma jakis pomysl a weryfikacje firm i sprawne przeprowadzenie glosowania w tej kwestii. Pozdrawiam serdecznie, sasiadka52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Ochrona + informacje ogolne IP: 213.17.171.* 22.09.04, 08:28 > Ostatnio w palacu kultury mialo sie odbyc glosowanie na temat autostrady. Miało, ale koniec końców nic z tego nie wynikło, bo przesunęli na 30 września. Okazało się, że w zasadzie, to oni nie mają jeszcze konkretnej propozycji, czyli chcą przeforsować budowę drogi, a jak będzie wyglądać, to się jeszcze zobaczy. Dziwi to tym bardziej, że na stronach www tych całych "dróg i mostów" jest dokładny plan trasy... Bardzo stronniczy artykuł na ten temat był w gazecie. Polecam lekturę [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.pzuzycie.com.pl 22.09.04, 09:17 Witam wszystkich Wydaje mi sie, ze zamin zdecydujemy sie na ktoras z firm do ochrony osiedla warto zobaczyc umowe i zakres odpowiedzialnosci. Na zebraniu okazalo sie ze nikt tak naprawde nie wie za co odpowiada ochrona (dowiedzialismy sie tylko od Pani "Administrator", ze jesli ktos wlamie sie do garazu i ukradnie samochod, radio, czy sokolwiek innego to ochrona za to NIE odpowiada). Ceny sa podobne wiec moze to zdecydowac o wyborze (przynajmniej jesli chodzi o mnie). pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Ochrona + informacje ogolne IP: *.acn.waw.pl 22.09.04, 21:41 1. Wybor firmy: ja stawiam albo na Juwentus albo Solid (+0,5% przewagi na Juwentus) i nie jest to reklama tylko jakas opinia.... 2. Oswietlenie w smietnikach: lampa by sie przydala.... 3. Odpowiedzialnosc firmy ochroniarskiej: boje sie ze nawet w przypadku jesli taka firma xxx bylaby odpowiedzialna to.... nie wiem, nie wyobrazam sobie tego. ex. jest wlamanie, zglaszamy szkode na 60000 zl i..? firma ochroniarska nam odddaje? ale mozemy zaplacic 10zl wiecej miesiecznie jesli mialoby to byc wprowadzone w zycie (najlepiej jakby nie mialo to zastosowania :-) 4. Ogrodzenie wersja oficjalna: budybek KN 50 nie jest ogrodzony poniewaz na dole znajduja sie punkty uslugowe itd... niby logiczne a jednak, na Ursynowie sa osiedla ogrodzone gdzie na dole tez sa punkty uslugowe i sa ogrodzone, tyle ze wejcie jest przez brame od np. 6:00 - 22:00 itd. a pozniej ochroniarz zamyka wejscie i jest OK czyli np. od 22:00 do 6:00 jest spokoj. Mozna tylko trzeba chciec... Uwazam ze osiedle zamkniete to wieksze bezpieczenstwo i .... wieksze $,zl itd w przyszlosci wiec nie ma dla nas mieszkancow zadnych minusow. pozdrawiam darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Ochrona + informacje ogolne IP: 213.17.171.* 23.09.04, 08:02 > itd. a pozniej ochroniarz zamyka wejscie i jest OK czyli np. od 22:00 do 6:00 > jest spokoj. Mozna tylko trzeba chciec... Tylko powiedz to miłej pani właścicielce Cynamona (taki sympatyczny lokalik przy I klatce w KEN 50). Ma zamykać lokal o 22? Czy też może jej klienci mają dzwonić domofonem? IMO ogrodzenie jest nierealne i każdy kto kupował mieszkanie w KEN50 powinien od początku zdawać sobie z tego sprawę... [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.zus.pl 23.09.04, 15:21 Jesli nie ma mozliwosci ogrodzenia KEN 50 to czy jest sens zatrudniac ochorone ? Zazwyczaj za ochrone, docelowo placi sie miesiecznie ok 80 PLN co w skali roku wychodzi ok 1000 PLN. Na poczatek zawsze proponuja mniejsze stawki zeby nie straszyc ludzi. A potem rosnie to do nawet 100 PLN za lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.09.04, 18:28 Okres wypowiedzenia 1-mc.....ofert było dużo. Oczywiście KEN50 też możnaby było ogrodzić, tylko należy pogłówkować jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Ochrona - oplata; Halas od Ken IP: *.acn.waw.pl 23.09.04, 20:25 1. Uwazam ze oplata za taka ochrone osiedla powinna sie ksztaltowac w granicach nie wiecej niz 40-50zl max. Za 100zl to mozna juz miec abonament w firmie z dojazdem w ciagu 5-7 minut. Zreszta przy bazarku stoi nawet jeden z samochodow firmy ochroniarskiej wiec jak ktos sie zdecyduje to czas dojazdu bedzie 1 minuta. 2.Nadal twierdze, ze kiedys moze uda sie ogrodzic nasz blok, ale to zalezy tylko od nas. 3.Trzeba zainteresowac sie moze jakim malym odgrodzeniem Kenu od nas (zywoplot, plot)cokolwiek co pochlonie troche dzwieki i sprawi ze bedzie ciszej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.bphpbk.pl 27.09.04, 16:29 Witam, ja również popieram pomysł ogrodzenia budynku KEN 50 (zamykanie furtek po godz. 22.00). Tydzień po spotkaniu rozmawiałem z Panią Administrator, czy podjęła jakieś kroki w tej sprawie. Pani Administrator podtrzymuje swoje zdanie, iż nie ma możliwości ogrodzenia budynku i dodała, iż rozmawiała już z usługami na dole, które (co jest oczywiste) nie zgodziły się na takie rozwiązanie. Może się mylę, ale moim zdaniem decyzję taką powinna podjąć większość Wspólnoty a nie tylko właściciele usług. Dodatkowo obawiam się, że w interesie Wersalu jest ażeby ten budynek nie był ogrodzony; - mieszkańcy będą chcieli, żeby Wersal pokrył koszty ogrodzenia, - dodatkowo, dwie powierzchnie usługowe od strony Migdałowej są wciąż nie wykorzystane (nie jestem pewien czy są sprzedane)więc w przypadku ogrodzenia może być większy problem ze znalezieniem najemcy, kupującego. Jakie są minusy braku ogrodznia - każdy zna; grupki młodzierzy wysiadujących pod oknami i popijających piwko, rowerzystów jeżdżących po pasie zieleni, bezdomni szperający w śmietniku, pomazane klatki i elewacja budynku itd. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.e-plan.pl 27.09.04, 20:17 "Usługi" to kawałek wspólnoty - mogą założyć frakcję antyogrodzeniową, ale nic poza tym. Można. WP za ogrodzenie nie zapłaci, bo to jest extras i nie mamy podstaw, żeby od WP się tego domagać. Przy pewnej grupie usług można przeforsować nawet opcję z zamkniętym cały czas ogrodzeniem, taki np. dentysta powinien być za, nie? Klientom idącym do dentysty czy krawca jeden domofon więcej nie powinnien przeszkadzać, a ogrodzenie to zawsze większe bezpieczeństwo dla lokalu. Kiedy głosowanie? Paweł KN4/I P.S. Jedzmy więcej cukierków i pijmy mniej piwa wtedy rynek się ukształtuje po naszej myśli ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: telefon IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 16:02 Netia już dawno wykupiła elnet, ale abonamentom niewiele się z tego tytułu zmieniło. Teraz na stronie www.elnet.pl/ są dwa regulaminy: 1) El-Net, obowiązujący do 30 września 2004 r. 2) Netia, obowiązujący od 1 października 2004 r. (nie dotyczy asterowców) Czy to znaczy, że jest wybór pomiędzy ofertą Aster (elnet) a Netii tego nie wiem, ale można domniemywać, że można sobie załatwić oficjalną Netię. Paweł KEN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Monitoring i ochrona IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 01:18 Tak sobie myślę, że powinniśmy zacząć od naszych oczekiwań względem ochrony i monitoringu. Ta lista w gablocie jest trochę taka sobie i wszystkich nas myli, bo możemy chronić: 1) budynek 2) piwnice 3) samochody 4) mieszkania 5) ciszę i spokój no i ostatnie :-) 6) nas i dopiero na tej podstawie można się zastanawiać nad czasem dojazdu, umowami, dozorem video, wykorzystaniem dodatkowego przyciku w domofonach, systemami alarmowymi, osobistymi pilotami itp. No i drugie pytanie, też związane z pieniędzmi, brzmi czy chcemy mieć ładne nalepki przy domofonie czy też gości, którzy w przypadku wizyty "fałszywego gazownika" ochronią nasze życie, odpukać. Ja bym chciał w wariancie minimum mieć: 1) ochroniarzy na miejscu (wtedy czas dojazdu jest nieistotny) 2) ich ciągłe obchody 2a) dozór video rejestrujący każdego wchodzącego 3) wykorzystany przycisk w domofonie do wzywania ochroniarzy 4) to co jest potrzebne firmie ochroniarskiej, by ona odpowiadała za straty wynikające z ich zaniedbania (np. włamanie), np. czujki w mieszkaniu czy cokolwiek. Sprawa odpowiedzialności nie jest taka beznadziejna, bo to wszystko rozgrywa się poprzez firmy ubezpieczeniowe (suma którą niepotrzebnie wydaliśmy lub wydamy na indywidualne ubezpieczenia od kradzieży wystarczyłaby pewnie na hoho :] ). I to jest wg mnie wariant minimum typu minimum. Paweł KEN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Monitoring i ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.09.04, 08:03 Zgłosiłeś swoje postulaty do administracji? M.Socha na zebraniu powiedziała, że czeka tydzień na wymagania względem ochrony (btw. mogła tą informację również wywiesiec w gablocie). Nie wyobrażam sobie żeby ochrona miała dojeżdżać, (chyba w razie większej draki - przemarsz kiboli przez osiedle). Acha, oczywiście przed podpisaniem umowy (kto to zrobi?) warto zobaczyć za co są odpowiedzialni. Mój kumpel płaci 50 pln mieisięcznie za ochronę, trzyma samochód na osiedlu zamkniętym i .....ukradli mu radio, niszcząc nieźle samochód. Okazuje się, że ochrona pilnuje....trawy. Walczy z nimi od 3 m-cy, na razie bezskutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Monitoring i ochrona IP: *.pzuzycie.com.pl 24.09.04, 09:16 Witam Ogladalem w średe oferty firm ochroniarskich i szczerze mowiac wylko w dwoch przypadkach byly wzory umow. O odpowiedzialności bylo tylko w jednej z umow i to jedno suche zdanie, ze odpowiedzialnosc jest zgodnie z kodeksem cywilnym. Reszta ofert to opis firmy i kasa jaka chca od nas. Jednym slowem placimy za dobre checi i starania zeby nic sie nie stalo a jak sie stanie to uslyszymy ze oni sie starali ale niestety ... mielismy pecha. Pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Monitoring i ochrona IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 12:25 Przejrzałem szybko to co wypisują na swoich stronach, no i część z nich "bierze odpowiedzialność materialną za powierzone blebleble". Pytanie tylko czy podobny zapis znajduje się w umowie i jakie są wykluczenia itp. Pogada ktoś z Administratorką o jej nowych zadaniach? Paweł KEN 50/I P.S. Zwróciliście uwagę jak te kartki w gablotach zmotywowały obecną ochronę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Monitoring i ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.09.04, 12:39 O jakich nowych zadaniach Administratorki? A propos p.Sochy - zrobiła sie jakoś dziwnie miła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Monitoring i ochrona IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 15:50 O dokładniejsze zbadanie rynku agencji ochroniarskich. Czarno widzę, to żeby któreś z nas przejrzało dokładnie umowy itp, a Administratorka mogłaby wygenerować ładną listę gdzie jak byk jest to i to i to... Paweł KEN50/I P.S. mi się nie chce drałować do KEN 56, więc może któreś z Was tam idzie i przy okazji naświetli o co chodzi z tymi alarmami, czujkami czy ubezpieczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Firma ochroniarska IP: *.acn.waw.pl 30.09.04, 18:20 Bylem wczoraj, zaglosowalem na pierwszy rzut oka wyglada to tak: 1. okolo 30% osob oddalo glos 2. okolo 40%-50% jest wpisane na Solid Security 3. troche na Juwentus i inne firmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN Re: Firma ochroniarska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 21:33 A jakie jest pytanie w głosowaniu? Kto zarządził głosowanie pani administrator, czy Zarząd? Jeżeli jest tylko wybór między agencjami ochrony to niestety, albo stety każdy, komu wybór się nie spodoba będzie mógł zaskarżyć tą niby uchwałę. Głosowanie powinien zarządzić Zarząd i najpierw powinno być głosowanie wspólnoty, czy w ogóle ma być ochrona, a potem wybór agencji. No, ale jak to w Wersalu Podlaskim - prowizorki ciąg dalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Firma ochroniarska IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.10.04, 16:35 Właśnie wyrażamy (wyraziliśmy - bo do 30.09) opinię na temat firmy ochroniarskiej, którą zatrudnił Wersal. O wszystkim rozmawialiśmy na zebraniu 15.09, które przyszło więcej niż połowa mieszkańców naszej wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Firma ochroniarska IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.10.04, 13:21 Wczoraj w nocy, ktoś na anteny w 2 samochodach (między ken 50 i 52) nałożył butelki po winie. Dzisiaj o 10.00 butelki były na swoim miejscu. Jak mamy mieć zaufanie do firmy ochroniarskiej, która nie intersuje sie takimi sprawami. A może już im nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin drzwi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.10.04, 13:57 K.... w dobie wolnego rynku, konkurencji, walki o klienta czekamy na naprawę drzwi (ken 50 , klatka II) juz od 3 tygodni, a na nprawę oprawy oświetleniowej na tej samej klatce od ok 5 tygodni. Nie ma wymówki, że p.Administrator o niczym nie wie,.......jest poinformowana. Chyba sprawdza sie teoria, że nasz blok został zbudowany z dalekowschodnich półfabrykatów i na każd reklamację trzeba czekac pół roku. Co z ochroną? 30.09 minął termin składania podpisów pod ofertami. Po to jest gablota przy wejściu, żeby łaskawie napisać...."Proszę Państwa, wyniki głosowania zostaną wywieszone w gablotach do 15 grudnia b.r.", albo "Drzwi zostaną naprawione do 18 marca 2005r." "Te wykpoy pod oknem to kabel elektryczny do oświetlenia śmietników - prace potrwają do 2.lutego 2005r." Chyba mi sie nie podoba zarządzanie naszą nieruchomocią. Wszystko jest do d... Sorry mam zły dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: drzwi IP: 213.17.171.* 09.10.04, 14:26 Taaaa... tylko to trzeba powiedzieć administratorce, a nie forumowiczom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: drzwi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.10.04, 18:24 Chodzi o to, że administratorka wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: drzwi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 08:52 Pani Administrator wie o drzwiach, stwierdziła iż jakiś bałwan otwiera sobie drzwi ŚRUBOKRĘTEM!!!! i w związku z tym, że stało się to już po raz trzeci, to Ona nie ma już pieniędzy na naprawę!!!!!!!!!!!! Czujecie bajer?????!!!! Zadziwiony Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: drzwi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.10.04, 15:29 To niech pomyśli - postwi ochroniarza, zainstaluje kamerę, wstawi zamek klasy C..... Mam juz dosyć tej ochrony, od czego Oni są ? Ok. 8300 pln za miesiąc (za wszystkie mieszkania). Powinni sie zainteresować, czy ktoś nie otwiera drzwi łomem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.10.04, 15:34 Wiele osób opowiedziało sie w głosowaniu za firmą Solid. Okazuje sie że sąsiadom ochranianym przez tę firmę zginął samochód z garażu.... Może taniej i równie bezpiecznie byłoby bez ochrony....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin śmieci IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.10.04, 17:23 Chyba wiem jak poradzić sobie z rodzinkami wystawiającymi śmieci na klatkę schodową. Podrzucajmy im naszae wory ze śmieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 15:40 moj mąż wpadł na pomysł, żeby te śmieci wieszać wystawiającym na klamkach - przy wyjściu z mieszkania będą mieli niespodziankę. Piękną mamy wizytówkę mieszkańców naszego nr50 dla odwiedzających nas gości - smród na klatce z wystawionego za drzwi worka ze śmieciami. Wstydźcie się ludzie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: śmieci IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.10.04, 18:16 Możemy sie umówić i zebarać wory ze śmieciami z kilku mieszkań, a następnie podrzucić je pod drzwi tym co wystawiają na korytarz. Oczywiście to nie jest dobry pomysł....zgłośmy to do administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: śmieci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 21:13 Zgłoszenie do administracji nic nie daje. Próbowałam w ten sposób załatwić problem śmieci, ale bez efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:14 Ci, którzy wystawiaja śmieci na klatkę, powinni sobie kupić mieszkanie w bloku ze zsypem, tam nie trzeba chodzić "aż" na dół do śmietnika. Z innej beczki - dziękuję tej osobie, która wywiesiła na tablicy informację o forum, bo dowiedziałam się o jego istnieniu właśnie z tej kartki i ubolewam, że tak późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek_Ken52 Re: ochrona IP: *.ssmb.com 19.10.04, 11:07 Rowniez slyszalem o tym incydencie kradziezy w parkingu "Etapu I". Ciekaw jestem czy SZ.P. Administrator wyciagnie z tego wnioski i zatroszczy sie rowniez o nasza umowe, ktora powinna uwzgledniac takie przypadki. Z tego co wiem Etap I ma teraz dopiero miec montowane kamery w parkingach, pytanie czy nasz monitoring bedzie od poczatku obejmowal parkingi podziemne. Druga najwazniejsza kwestia to ODPOWIEDZIALNOSC firmy ochroniarskiej. Mam nadzieje ze bedziemy mieli mozliwosc zapoznania sie z umowa przed podpisaniem jej przez P.Soche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.04, 23:12 Czy ktoś z was wie o co chodzi z tymi ciągłymi wyłączeniami prądu. Mnie to powoli przestaje bawić. Mat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Prąd IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.10.04, 15:10 Czy my mieszkamy ciągle na budowie? Na początku było ok, teraz wszystko zaczyna mnie wkurzać: 1. Ochrona (właściwie brak ochrony) 2. Prowizorka, kable elektryczne w wejściu do klatki schod. 4. Drzwi wejściowe i domofon (fatalnej jakości) 5. Ignoranctwo, brak informacji ( o którą trzeba żebrać u p.Administrator) 6. A teraz jeszcze te chece z napięciem - wystarczyło powiesić w gablocie kartkę z informacją O ile do niedawna nie widziałem większego powodu, żeby zmieniać firmę administrującą naszą nieruchomością, to teraz wydaje sie to chyba dość dobrym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.10.04, 18:17 Pojawiła sie informacja o wyborze ochrony. Wygrał SOLID. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN I etap Re: Ochrona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 20:50 Wszystkich, którym nie pasują rządy pani administrator lub firma Solid informuję, że akcja zbierania podpisów pod wyborem firmy ochroniarskiej była nielegalna. Zgodnie z Ustawą o Własności Lokali głosowanie metodą indywidualnego zbierania głosów może zostać przeprowadzone tylko przez Zarząd. Sugeruję abyście zapytali panią administrator o podstawę prawną przeprowadzonego przez nią głosowania. Co więcej jeżeli pani administrator napisze wywieszkę, że wspólnota podjęła uchwałę o wyborze firmy ochroniarskiej to możecie: 1. Nic nie robić, jeżeli uważacie, że wybrana została dobra firma (patrz kradzież samochodu z KEN I oraz włamanie do piwnicy). 2. Zaskarżyć uchwałę w ciągu 6 tygodni, wtedy wytaczacie powództwo wspólnocie, nie pani administrator. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Ochrona IP: 168.143.113.* 28.10.04, 21:00 Zobaczymy, spróbujemy. Obecnie świadcząca usługi firma ochroniarska nie interesuje sie niczym. Sprobujemy z SOLIDEM, jeśli nie spełnią naszych oczekiwań, to mamy 1miesiąc na wypowiedzenie usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Winda IP: *.acn.waw.pl 30.10.04, 21:26 Nie wiem jak zacząć... wzruszenie ściska mi gardło... W końcu - po 10 miesiącach gadania, nachodzenia, dzwonienia - udało się! Stał się cud. Pojawiły się. Lustro i poręcz w małej windzie w pierwszej klatce KEN50. Pani Administrator nie kłamała, kiedy niemal rok temu mówiła, że "tak, tak, mam tu zapisane na kartce, już dzwonię do OTISu i niech zakładają". Ona naprawdę to zrobiła - zadzwoniła do nich! No dobra - złośliwości swoją drogą, ale faktem jest, że w końcu mamy zrobioną windę. Lustro i poręcz pojawiły się dzisiaj, co zresztą widać, bo są usyfione maksymalnie przez roboli. Jak we wtorek przyjdzie jakiś(aś) sprzątacz(ka), to może będzie czyściej. Pozdro [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN 50 Re: Winda IP: *.bphpbk.pl 02.11.04, 16:52 Rzeczywiści, w końcu pojawiło się lustro i poręcz w naszej windzie. Ja ze swojej strony kilka razy zgłaszałem do Pani Administrator jeszcze fakt, iż ściany windy są porysowane. Nastąpiło to, jeszcze przed uruchomieniem domofonu na naszej klatce, więc odpowiedzialność za to ponosi Wersal. Dodatkowo drzwii od wind są porysowane, co w znacznej mierze wynika z faktu, iż są źle zamontowane (równoległe zarysowania wynikające z szorowania jednego skrzydła o drugie). Ze swojej strony uprzejmie proszę Szanownych Sąsiadów o pomoc w egzekwowaniu tegu typu usterek od Pani Administrator. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Winda IP: *.ne.client2.attbi.com 03.11.04, 15:20 W klatce II KEN 50, na skrzynkach pocztowych wisi kartka skierowana do p.Administrator z listą co nam sie nie podoba w naszej nieruchomości. Ta kartka jest czytana przez administrację (na 100%), co oczywiście nie zmienia faktu, że wiele spraw jest nadal nie załatwionych. Dodatkowo wisi kartka z informacją o forum internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadami Re: Winda IP: *.aster.pl 08.11.04, 23:52 Today I was blocked inside the elevator in KEN 50. Seems to have been caused by temporary black out (no electricity). I just want to thank those who phoned the security and service, and also 2 ladies who stayed outside for me to keep me saine. I really hope no one will go through what I went through in the future. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Ochrona IP: *.. / *.e-plan.pl 07.11.04, 21:45 Pierwszy etap właśnie na nich narzeka. Chcą podwyżki, bo zniknął kolejny samochód z garażu :] Pojawił się tam też ciekawy link: kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1177186&KAT=239Paweł KEN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ochrona IP: 80.51.234.* 08.11.04, 17:27 W nocy z czwartku na piątek skradziono nam sprzed drzwi do mieszkania wózek dla dziecka. Stawialiśmy go tam przez kilka miesięcy - od momentu instalacji domofonu - i w swojej naiwności wierzyliśmy, że na co jak na co, ale na wózek nikt się nie połaszczy. Ranga straty może nie ta co w przypadku samochodu, niemniej jednak niespecjalnie to miłe doświadczenie (zwłaszcza, że wcześniej straciłem już kołpaki do samochodu). Zwracam uwagę, że po raz kolejny doszło wtedy do uszkodzenia drzwi wejściowych (KEN 50 klatka I - od strony III etapu). Trudno tu kogoś winić (poza złodziejem) - nie wymagam żeby ochroniarz stał przez noc przy wózku mojego dziecka. Sforsowanie drzwi wejściowych do budynku zajmuje pewnie kilka sekund, więc nawet częsty obchód mógłby temu nie zapobiec (choć z drugiej strony co kosztuje sprawdzenie za każdym razem czy drzwi nie są wyłamane, a jeśli są, to co się dzieje w środku). Administracja zadziałała całkiem sprawnie - w sobotę drzwi było naprawione. Zaczynam się zastanawiać czy instalacja kilku kamer w kluczowych punktach (wejście na klatkę, wejście do piwnic, garaż, itp.) nie wyeliminowałaby takich uciążliwości - przed kradzieżą samochodu pewnie nie zniechęci, ale może odstraszy obszczymurka, który idzie po wózek dziecięcy albo rower z piwnicy. Dotyczy to zwłaszcza budynku KEN 50, który nie jest ogrodzony i w którym nie ma kanciapy ochroniarzy. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Ochrona IP: 213.17.171.* 09.11.04, 08:33 Cóż... artykuł przytoczony wyżej przez Pawła mówi jasno - możemy sobie zainstalować kamery. Możemy sobie nawet postawić czołg przed wejściem, ale to będzie tylko straszak. I jeśli ktoś się go nie przestraszy (a skoro ja [nigdy nikogo nie okradłem] się nie boję kamer, to tym bardziej jakiś ursynowski cwaniaczek) to na nic się to nie przyda. Smutna prawda. Poza tym - dzisiaj rano idąc do pracy widziałem pana z Solid Security. Nawet powiedział mi "dzień dobry". Miły starszy pan. Myślę, że w sytuacji kryzysowej dałbym mu radę - a jeśli nie, to z pewnością bym mu uciekł. Więc o czym my tu rozmawiamy - jak ktoś będzie chciał, to w kilka minut wyniesie nie tylko wózek, ale Ciebie, mnie, i to co mamy w mieszkaniach. A ochrona, czy kamery nic nie pomogą. -- [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Ochrona IP: 193.146.142.* 09.11.04, 10:56 Oczywiście ochrona jest tylko straszakiem (nie dla wszystkich) i żaden starszy pan nie będzie narażał swojego zdrowia, żeby chronić nasze. W takim razie, może zamiast co miesiąc inwestować w ochronę, to kupmy pożądne drzwi wejściowe. Poza tym, powiniśmy bardziej zwracać uwagę kogo wpuszczamy na klatkę. Jeszcze wszyscy sie nie znamy (i długo nie poznamy). Jeśli ktoś próbuje wejść za nami do bloku, to odsyłajmy go do domofonu. Jak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Ochrona IP: 193.146.142.* 09.11.04, 19:17 oczywiście poRZądne drzwi , a nie pożądne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati prąd IP: *.crowley.pl 10.11.04, 08:56 Czy nie wiecie co się dzieje z prądem? Ostatnio regularnie co wieczór dwa, trzy razy na kilka bądź kilkanaście minut braknie prądu. Nie jest to miłe ani zabwne, szczególnie jak np. zmywarka lub pralka są włączone i serdecznie współczuję temu Panu co stanął w windzie - po ciemku. Co możemy z tym zrobić? Pozdrawiam, sąsiadka z V klatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: prąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 12:15 Dowiedziałam się wczoraj od Pani Administrator, że w przyszłym tygodniu mają zacząć zakładać liczniki energii elektrycznej i wciągu tygodnia wszyscy mamy mieć je zainstalowane. Odłaczą nas od budowy i będziemy mieć normalny prąd. Pani Administrator zapewniała solennie. Tak długi czas wyniknął z niedopełnienia czegoś przez Wersal, a Wersal mówi, że to STOEN wymagał podpisania wszyskich umów z odbiorcami, ale to nieważne, grunt, żeby w końcu sprawa została zamknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.04, 18:50 Prądu brakuje, gdyż WP wykupił zbyt małą "ilość" przesyłanego prądu do naszego Etapu. Kroki, któe podjęła Pani Administrator (tak twierdzi) to: - odłączenie po jednej windzie w klatkach, - ograniczenie poboru prądu z naszego "konta" przez budowę do 1/4 z dostępnej nam ilości. Do tej pory to była POŁOWA całego naszego prądu!!!!!!!!!!!!!!! Pani Administrator twierdzi, że do końca przyszłego tygodnia (do 19.10.2004r.) powinniśmy mieć "Normalny" prąd z licznikami. Pozdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
rpts Re: prąd 10.11.04, 21:01 Zobaczymy. Osobiście jestem sceptyczny - "Pani Administrator twierdzi" - ile razy to już było. Na razie codziennie jest przerwa w dostawie prądu, elektrycy są bezradni a STOEN ma to gdzieś i radzi dzwonić do "zarządu" i nalegać na dokonanie odbioru budynku. Nawiasem mówiąc jak to jest, że mieszkamy a budynek nie jest w pełni odebrany tylko zasilanie funkcjonuje na prowizorce budowlanej. Czy ktoś z Was wie jak to wygląda od strony formalnej? Tak czy owak sprawa nie pojawiła się dziś ani wczoraj i jest kolejnym dowodem niekompetencji naszej administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: prąd IP: *.. / *.e-plan.pl 10.11.04, 22:19 Gość portalu: Matbat napisał(a): > - odłączenie po jednej windzie w klatkach jak dla mnie rewelka! Paweł KN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: prąd IP: *.. / *.e-plan.pl 10.11.04, 22:39 Tak sobie właśnie pomyślałem, jaki jest sens odłaczać jedną windę (oprócz pokazania gdzie się ma interes mieszkańców a gdzie WP)? Przecież tak na chłopski rozum to liczba kursów będzie mniej więcej taka sama (w porównaniu do dwóch działających wind), ilość pobieranego prądu tym samym też, oszczędza się jedynie na stand-by'u windy czyli tyle co zżerają te światełka w środku i dioda w przycisku :] Mylę się? Paweł KN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: prąd IP: 213.17.171.* 11.11.04, 11:35 Mylisz się. Nasze windy są "inteligentne", co oznacza, że minimalizują czas oczekiwania na windę. Innymi słowy - Ty wsiadasz na 3 piętrze, jedziesz na parter, w tym czasie druga winda, która stała na parterze jedzie na 4 piętro, żeby być w połowie bloku. W stanie "równowagi" windy stoją na parterze i na 4 piętrze i jeśli ktoś wyprowadzi je z tego stanu, to będą do niego wracały. Czyli - windy żyją własnym życiem i jeżdżą dużo więcej niż potrzeba, ale dzięki temu krócej na nie czekamy Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: prąd IP: *.. / *.e-plan.pl 11.11.04, 16:55 To zrezygnowałem z chłopskiego rozumu i to policzyłem (na kartce - bo się wkurzyłem przed chwilą na brak UPS'a w kompie :/ ) Miałem takie założenia: przypadek normalny: połowa kursów jest z parteru na któreś z piętr od 1..8 (każde piętro z tym samym prawdopodobieństwem), druga połowa jest z któregoś z piętr na parter (też z tym samym prawdopodobieństwem). Po kursie jedna winda ląduje na parterze druga na czwartym piętrze. przypadek Admin: kursy jak wyżej. Winda po kursie zostaje tam gdzie człek wysiadł (gdyby wracała na parter oszczędności by nie było). wyniki są takie: gdy kursy w górę i w dół w jakimś tam czasie są z tym samym prawdopodobieństwem to można oszczędzić ok. 20% energii, gdy kursy są w danym czasie w jedną stronę (wszyscy raptem jedziemy "na miasto" (np. o okolicach 8:30) :-) lub z niego wracamy)) oszczędności nie ma. Prawda jest gdzieś pomiędzy 0 a 20% (chociaż sytuację mogą uratować kobiety targające wózki z dziećmi po schodach, których w obliczeniach nie uwzględniłem, choć mogą przynieść istotne oszczędności). Paweł KN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Winda - brak sensu = Administratorka IP: *.. / *.e-plan.pl 13.11.04, 22:00 Dzisiaj zauważyłem, że ta jedyna właczona winda wraca na parter -> w takim razie wyłącznie drugiej nie ma żadnego sensu. Nic się przez to nie oszczędza :/ Paweł KN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Winda - brak sensu = Administratorka IP: 193.146.142.* 15.11.04, 07:57 W ogóle sytuacja jesyt niezdrowa, skoro trzeba wyłączyć windę. A może przywróćmy pracę windy, a na przykład odetnijmy zasialnie KEN 50 i 52 w godzinach, powiedzmy 11.00 - 15.00, a później 23.00 - 5.00 - to dopiero będzie oszczędniość. Jak w filmach Bareji. 20 stopień zasilania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Ochrona IP: *.. / *.e-plan.pl 10.11.04, 22:55 Widzieliście gdzieś ochronę w okolicznych osiedlach (w tym, a przede wszystkim w tych nowych)? Bo mi się powoli wydaję, że tylko my finansujemy straszaki, albo że inni też mają ochronę nad wyraz dyskretną ;) Paweł KN50/I Te drzwi, a w pierwszym rzędzie kawałek blachy blokującej dostęp do rygla za pomocą śrubokręta, tak jak to jest w normalnych instalacjach, wg mnie nie są takie złe, skoro nasze securitate i tak się "nie poczuwa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Ochrona IP: *.aster.pl 11.11.04, 19:34 Czy mi sie wydaje czy już jesteśmy "ochraniani" przez SOLID? Oczywiscie zadnej informacji na dole w gablocie. Telefony do ochrony te same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prąd IP: 193.146.142.* 12.11.04, 19:48 Czy z tym prądem to chodzi o to, żeby nas mieszkańców maksymalnie wkur....i żebyśmy wpłynęli na Wersal, administrację, dali pożądnego kopa, żeby tamci zaczęli sie streszczać z formalnościami? Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prąd IP: 193.146.142.* 12.11.04, 19:50 My nic nie robimy w sprawie Wspólnoty, administracja nic nie robi i jest nam dobrze w tym bagienku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: prąd IP: *.crowley.pl 15.11.04, 10:46 Właśnie rozmawiałam z Panią Administrator: niestety nie widać końca problemów z prądem. Podobno jedyną osobą, od której zależą nasze dalsze losy jest Pan Prezes Rogowski, który, jak się okazuje, nadal nie podpisał umowy ze Stoenem!!! Pani Administrator twierdzi, że nie ma na niego wpływu. Nie sądzę, że istnieje mozliwość szybiego montażu liczników, skoro nawet nie ma umowy!!! Ale kpiny... Już nie wiem czy się śmiać czy płakać. Dzwonię do Wersalu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: prąd IP: *.ssmb.com 15.11.04, 11:59 Widze ze Pani Administrator mowi rozne rzeczy, mnie zapewniala (wraz z swoim pomocnikem) ze liczniki bede juz zakladane od 19/11, takze jeszcze w tym miesiacu poplynie w naszych kablach normalny prad. Kierownik budowy twierdzil ze mieli/sa problemy w przekazaniu stacji trafo STOEN-owi. Teraz Kati dodajesz ze p.Rogowski nie podpisal umowy. Kati czy mozesz dac info co twierdzi sam prezes WP? Moze ktos z WP wpadnie na pomysl o zwiekszenie mocy lini, zamiast podejmowac malo skuteczne proby ograniczania jej uzycia....(poddalem sie juz z ustawianiem czasu zegarka....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: prąd IP: *.crowley.pl 15.11.04, 14:58 Otóż, rozmawiałam z Prezesem: w tym tygodniu Wersal będzie podpisywał umowę ze STOENEM (a raczej już podpisał, tylko teraz ktoś tam został z tymi umowami wysłany do W-wy do STOENU), to wiąże się z montażem liczników i podłączeniem nas do niezależnego prądu. Do tego czasu będą próbowali ograniczać budowę lub w jakiś inny sposób zapewnić nam więcej prądu. Nie wiem na ile to się sprawdzi, ale bardzo na to liczę. Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.04, 19:55 Dziekuje bardzo za odpowiedz, pozwolilo mi to pozbierac wszystkie puzzle i stworzyc scenariusz(teorie spisku): WP kloci sie ze Stoenem na temat przekazania stacji TRAFO, badz czeka jak im WP zaplaci wszystkie rachunki;) W zwiazku z tym Stoen nie chce zrezygnowac z dostarczania drozszego, budowlanego pradu tlumaczac ze np. nie wszyscy lokatorzy podpisali indywidualne umowy. Prezes WP nie chce podpisac umowy koncowej, ktora przedstawil mu Stoen. Dochodzi do klotni Stoen-u z WP. Jedni oskarzaja drugich a my biedni lokatorzy siedzimy i patrzymy na ten cyrk dostajac znikome informacje. Nikt z WP/Administacji nie ma odwagi oficjalnie wytlumaczyc nam problemu, tylko wciskane sa nam roznego rodzaju kity. Pani Socha nadal nic nie robi w kierunku efektywnego przekazywania informacji (lista spraw do zalatwienia oraz ich status). Nie mamy zadnej sily aby to zmienic, mozemy tylko sie klocic, nalegac, prosic...a wsponoty nie ma. Trwa to juz tydzien i granice wytrzymalosci powoli koncza sie. Z innej beczki; Chcialem podpisac Akt notarialny w zeszlym miesiacu, ale sie okazuje ze VAT za grunt musze doplacic (7% mieszkanie, 22% garaz), bo MF interpretuje akt notarialny jako faktyczne przeniesienie wlasnosci wraz z sprzedaza i w tym dniu powinny byc wystawione faktury. Paranoja. Czekam zobacze co sie wydarzy pod koniec roku. Nie na reke mi jest placic dodatkowa kase za grunt. A czy ktos podpisal Akt po maju'2004 czy placil dodatkowo VAT? Poradzcie czy ten VAT jest prawomocny (z tego co wyczytalem na stronach MF tak ma byc, wiec pozostaje mi placic albo sadzic sie). Zatroskany lokator, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Z innej beczki: akt notarialny - VAT. IP: *.aster.pl 15.11.04, 20:38 Podpisywałam akt w sierpniu. Nic (oprócz 500 zł za pasek) nie musiałam dopłacać, ale calość ceny z umowy (oczywiście bez Vat za grunt) wpłaciłam przed majem. Jak pamiętam, to Wersal nie chciał żadnej dopłaty VAT, chociaż sama umowa przedwstępna przewidywała wzrost ceny ze względu na VAT. Więc moze lepiej u nimi ustalić jaka jest ich aktualna polityka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.04, 20:55 Witam wszystkich Zatroskanych!!!!!!! Mam kilka spraw, które należałoby omówić na spotkaniu mieszkańców. 1. Prąd - w poprzednim liście bardzo obszernie ten problem opisał Jacek, ja tylko dodam, że poproszę chyba Panią Adm. o pisemne ustosunkowanie się do w/w sprawy i określenie kiedy może być ona pomyślnie załatwiona. 2. Ochrona - z informacji z Solid Security wynika, iż do świąt (chyba Bożego Narodzenia) powinniśmy mieć pełny monitoring z ochroną. 3. Ogrodzenie KEN 50!!!!!! - temat powraca, wiem, ale wobec powtarzających się aktów wandalizmu, w których cierpią nasze drzwi (i nasze poczucie bezpieczeństwa) oraz auta w garażu ( zdażyła się już kradzież tablic rejestracyjnych i czujników podczerwieni) nie mam wyjścia. Moim skromnym zdaniem kwestia ogrodzenia naszego budynku nie jest taka nierealna. Wystarczyłoby postawić ogrodzenie, którego początek byłby przy klatce nr.1, otaczałoby budynek od strony północnej i kończyłoby się za klatką nr.2. Myślę, że wszelkie obiekcje ze strony najemców powierzchni usługowych (na dzień dzisiejszy jest to tylko Stomatolog) może rozwiązać osobny dzwonek przy bramkach do tych punktów. 4. Napiszcie co myślicie o pomyśle płacenia mniejszej stawki czynszu do momentu gdy nasza Administracja nie ureguluje wszystkich spraw związanych z prądem i oddaniem końcowym naszego budynku do użytku. Poniżej kilka przydatnych numerów telefonów: Ochrona Solid Security - (22) 668 60 06 Administracja KEN - (22) 436 47 87 Otis - serwis wind - 0 607 444 555 Wersal Podlaski - (22) 446 36 51 Dajcie również znać co sądzici o spotkaniu naszej wspólnoty?? Pozdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 21:10 no wlasnie okolo 1h nie bylo znowu pradu w mieszkaniu, k-mac! Uwazam ze wszystkie akcje typu pisemne ustosunkowanie sie nic nie dadza, ale nie smieje sie z tego ze ktos probuje cos wymyslic. pozdrowienia dla wszystkich z Ken 50, dla reszty tez :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościnnie Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.. / *.e-plan.pl 15.11.04, 21:18 Witam i pozdrawiam ! Zastanawiam sie jak długo jeszcze wszyscy beda pisac i narzekac.......ale czy faktycznie działają ? WP nic sobie z tego nie robi, bo czesc osób jak dostała klucze rok temt to podpisała umowę in blanco ze Stoenem.Minął rok a my nadal na budowlanym........ a kolejny etap zaczyna wykańczać mieszkania więc chętnych do korzystania jest coraz więcej. Może warto zainteresowac media tym faktem - np. Super Express albo Fakt ? milego wieczoru ( oby nie przy świecach ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: 213.172.36.* 17.11.04, 08:48 Dotyczy posta Matbata ADN1 Myślę, że nic nie da pisemne oświadczenie pani Administrator. Zresztą nie sądzę,zeby Ona chciała cokolwiek napisać. ADN2 Oczywiście, że ogrodzenie budynku jest możliwe, tylko należy się zastanowić w jaki sposób. Najłatwiej jest powiedzieć, że się nie da (tak jak to było na zebraniu). Należy zapytać mieszkańców KEN50 co o tej propozycji sądzą, właścicieli lokalów usługowych (stomatolog i bistro). Obawiam sie, że może być problem z bistro przy klatce I. Do cholery, powinna za tym dreptać administracja. Za co im płacimy, za wystawianie rachunków za czynsz i media?. ADN4 Nie wiem, czy to jest zgodne z prawem. Nie wprowadzajmy anarchii. Dowiedzmy sie kto i na jakiej podstawie określił kwotę przeznaczoną na administrację. Ale myśle, ze to pytanie mogłoby byc zadane na zebraniu, którego pewnie nie będzie, bo nauczona doświadczeniem p.Administrator nie będzie chciała (może sie mylę) kolejnej konfrontacji z dużą grupą mieszkańców. Sytuacja jest niedobra, brakuje jedności Wspólnota + Administracja (trochę patetycznie). Ponieważ nie wszyscy mają dostęp do inernetu, co za tym idzie nie mają szans przeczytania narzekań na forum, wywiesiliśmy listę na klatce II ken50 z możliwościa wpisu co nam sie nie podoba w naszej nieruchomosci. Pojawił sie niezły materiał na zebranie.Lista jest czytana przez p.Administrator (co oczywiście nie wiele zmienia). Myślę, że powinna pojawić sie druga lista z pytaniem "Co sądzisz o ogrodzeniu budynku KEN50", co też w pewien, nieoficjalny sposób sprawdzi nasze zdanie na ten temat. Czy jest jakiś zarząd w naszej Wspólnocie? Kto go wybrał, albo kiedy zostanie wybrany? Na razie władzą absolutną jest chyba p.Administrator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 12:09 Zgodnie z obowiązującym prawem moc zmiany zarządu nabędziemy jako wspólnota dopiero wtedy, gdy więcej niż połowa właścicieli lokali składających się na wspólnotę rzeczywiście nimi będzie, tzn. będzie miała podpisany akt notarialny. Z tego co wiem, nadal tej połowy nie ma, więc narazie nasze dywagacje na temat zmiany zarządu zostaną w strefie życzeń i zamierzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: 213.172.36.* 17.11.04, 13:58 A skąd wiemy, że połowa jeszcze nie podpisała aktu.....od Administracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.bphpbk.pl 17.11.04, 14:38 slyszalam, ze cos sie zmienilo i do utworzenia wspolnoty nie potrzeba juz wiekszosci, podobdno wystarczy juz 2, ale nie mam tego na pismie. sprawdze to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.aster.pl 17.11.04, 20:09 Rene, chyba masz rację. Na podstawie poradnika Rzecznika Praw Obywatelskich www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=37 "...wspólnota mieszkaniowa powstaje z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu, pod warunkiem, że jego właścicielem jest inna osoba niż dotychczasowy właściciel nieruchomości" co za tym idzie Wspólnota powstała po podpisaniu pierwszego aktu: nabywca + WP. W akcie jest napisane (z czym sie zgodziliśmy), że "...zarząd nieruchomością wspólną będzie sprawowany przez WP Development" Jeżeli sie nie mylę to możemy podjąć uchwałę, Art 18 ust.2a Dziennik Ustaw z 2000 r., numer 80, pozycja 903) odwołującą obecny zarząd. Niezaleznie od liczby podpisanych aktów not., bo już jesteśmy wspólnotą. Nigdzie w ustawie nie znalazłem wzmianki o 50% podpisanych aktów notarialnych. Treści Dziennkików Ustaw mozna znaleźć na stronie isip.sejm.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.. / *.e-plan.pl 17.11.04, 13:18 Gość portalu: Marcin napisał(a): > Należy zapytać mieszkańców KEN50 co o tej propozycji sądzą, właścicieli lokalów > usługowych (stomatolog i bistro). Obawiam sie, że może być problem z bistro > przy klatce I. Taki szczegół, bo nie wszyscy wiedzą: "Cynamon" od kilku tygodni jest nieczynny. Jest wprawdzie big napis "Już otwarte!!!", ale to pewnie w sensie "Było otwarte!!!"... Paweł KN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.12.04, 15:26 witam wszystkich, dowiedzialam sie dzisiaj od Pana notariusza Dabrowskiego, ze sposobem na uzyskanie informacji o liczbie podpisanych aktow notarialnych- czyli tych nieszczesnych 51%, ktore pozwola nam "uwolnic sie" od zarzadu Wersalu- jest sprawdzenie wypisu z ewidencji gruntow. W wypisie tym znajduje sie informacja o ulamkowym udziale uzytkownikow wieczystych w gruncie. Ja niestety obecnie pracuje poza W-wa i nie jestem w stanie takiego wypisu uzyskac, czy ktos ewentualnie moglby ten wypis pobrac w Urzedzie Miasta- potrzebny jest nr dzialki, obreb i jednostka ewidencyjna, ktore mozna odczytac z Ksiegi Wieczystej zalozonej dla kazdego z mieszkan. Pozdrawiam i prosze o odpowiedz- Lena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 22:05 Witam sąsiadów Dzis dzowniąc do administracji dowiedziałem się ,ze jutro budynek 52 ma być przełączony do "normalnego" zrodla pradu. Nie wiem na ile ta informacja jest pewna a na ile to znow sciema. Ja w kazdym razie trace cierpliwosc ( w zasadzie juz jej nie mam). Pan z administracji, ktory mi przekazal ta informacje nie wiedzial o ktorej to sie stanie, obiecal ze wywieszona zostanie informacja na ten temat(zaloze sie ze nie bedzie zadnego info). W kazdym razie moje komputery mają już dosc "nagłych" spadków napięcia. Tak sobie mysle co by sie stało gdyby komus padł sprzet (np. dysk twardy) przez takie "pady". Ja chyba bym zaniosl rachunek z serwisu i firmy odzyskujacej dane do administracji zeby mieli sie nad czym zastanawiac. A jakby nie oddali kasy to pozycja z czynszu pt. "Koszty administrowania" zniknela by z moich opłat do momentu wyrównia strat.... Sorry ze tak narzekam ale juz mnie .... strzela na myśl jak administracja traktuje mieszkancow, ktorzy jej jeszcze za to placa ... pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 17.11.04, 20:23 Info było. Prądu nie podłączyli, przynajmniej wczoraj. Dzisiaj po powrocie do domu znów zresetował mi się zegar w kuchence - czyli ktoś się bawił kablami. Może wtedy podłączyli. Ktoś umie to potwierdzić/zdementować? PS. Na spadki napięcia polecam UPS ;-) Jestem sobie wdzięczny, że w niego zainwestowałem jakiś czas temu :-D Pozdrawiam. Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 17.11.04, 22:43 Witam Ja po powrocie z pracy tez zastalem wyzerowane zegarki. Dzwonilem do administracji czy juz przelaczyli i dostalem info ze budynek 52 jest juz odloczony od budowy i ma docelowe zasilenie (tylko skad to dzisiejsze wylaczenie ??). pozdrawiam Antek P.S. Jakas cisza na forum zapadła ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matriks Re: prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.04, 23:28 Czas najwyższy włączyć się do dyskusji, a zatem witam wszystkich i dzielę się swoimi informacjami. Z dobrego źródła wiem, że elektrycy WP mieli problemy z właściwym dobraniem zabezpieczeń w bydynku 52 i musieli je dzisiaj wymianiać na "wyższe", tzn. pozwalające na większy pobór mocy, bo poprzednie (czyli te założone wczoraj) nie wytrzymywały. Ponadto WP wykupił w STOEN licznik ryczałtowy ("narazie" na tydzień)abyśmy wytrwali bez wyłączeń prądu do czasu zamontowania liczników - czas pokaże czy to będzie przyszły tydzień jak obiecuje Pani Socha (?). Ja złożyłem na piśmie SKARGĘ do WP i do naszej Administracji na to co się działo ostatnio z prądem informując tych ostatnich, iż nie będę tolerował dłużej takiej sytuacji i płacił za "taki" prąd ryczałtem co niniejszym już w czynszu listopadowym uwzględniłem (zostało to "przełknięte", polecam wszystkich by zrobili podobnie), aż do czasu założenia liczników i krótko mówiąc powrotu do normalności. Argumentowałem (zgodnie z prawdą) i przez te wyłączenia prądu poniosłem konkretne straty, gdyż straciłem kilkakrotnie wynik swojej pracy na komputerze, itp... P.S. Czy wiecie coś o wolnych miejscach w garażu KEN 52? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IREK ken52 Re: prąd IP: *.tamisa.ro 18.11.04, 15:33 Czesć Wszystkim, Mam powody przypuszczać, że forum jest czytane przez administrację. Ale to chyba dobrze. pozdrawiam, Irek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: prąd IP: *.ssmb.com 18.11.04, 16:15 Dlatego zachecam wszystkich do wpisywania skarg, prosb i zazalen na forum. Moze inni nie widza sensu i uwazaja ze jest to tylko kolejna proba/sposob bezcelowego narzekania. Ja uwazam ze to co sie tutaj pojawia najbardziej dotyka WP poniewaz przegladane jest przez jego 'potencjalnych' klientow i nie jest wcale dobra reklama;) Milego wieczoru, mam nadzieje ze zegarek wskazuje dzis dobra godzine;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 17:13 Czesc Rano widzialem na klatce informacje o naszym forum a teraz juz jej nie ma .... ciekawe co to za "dobra" dusza ją usunela. pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prąd IP: 217.172.65.* 18.11.04, 18:18 Na klatce I ken 50 infornacja o forum wisiała 2 razy (raz ok.tygodnia, później ok 2 tyg).Dodatkowo wisiała kartka z wpisami co nam sie nie podoba w naszej nieruchomości. Lista zażaleń wisiała ok. 3tyg i wczoraj zniknęła. Zniknęła tylko lista, śmieci w postaci ulotek nadal sobie były, więc pewnie nie zrobiły tego panie sprzątaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: prąd IP: 217.172.65.* 18.11.04, 18:42 Sorry, oczywiście chodziło o klatkę II ken50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Askan5 Forum IP: *.mofnet.gov.pl 19.11.04, 09:58 Witajcie, Info o istnieniu forum pojawilo sie tez w bloku 52. Mysle, ze to dobrze, bo nie wszyscy o nim wiedzieli. Jezeli juz wskazujemy na nurtujace nas problemy, to chce zwrocic Wasza uwage na kwestie lokalu gastronomicznego znajdujacego sie w budynku 52. Od maja br. mieszkancy klatki 3 i 4 nie moga doprosic sie, ani u prowadzacych lokal, ani u Pani Adm. aby przestrzegano tam cisze nocna. Niechodzi tylko o organizowane tam imprezy, ale tez o zamontowane urzadzenia, ktore sa dosc halasliwe. Czekam na info od innych mieszkancow, ktorym to tez przeszkadza. Pozdrawiam, Askan5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek śnieg IP: *.aster.pl 20.11.04, 21:38 Oczywiście o odśnieżenu chodników mozemy tylko pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: śnieg IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.11.04, 22:13 Szczerze powiedziawszy, jak patrzę na to, jak wygląda sytuacja na dziedzińcu, to wolałbym, żeby nikt nie ruszał tego śniegu, niż zrobił to co zobił. Po tym lodzie nie da się chodzić, po śniegu - owszem. Lepsza przyczepność. Ale teraz to już trzebaby skuć to siłowo. A na to raczej nie mamy co liczyć. Przyjdzie na odwilż czekać :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
rpts Re: śnieg 21.11.04, 17:13 Taaak ... wczoraj przyszedł "pan ogrodnik" i wyrzeźbił kilka ścieżek (ewenementem była ta, która prowadziła od środkowych klatek do śmietnika - PRZEZ ŚRODEK TRAWNIKA !!!!) zamaiast oczyścić porządnie cały teren. Oczywiście chodniki poza ogrodzeniem nie zostały ruszone. Dziś ponownie sypnął śnieg - ale oczywiście nie ma komu go uprzątnąć. Pamiętam z poprzedniego miejsca zamieszkania taki egzotyczny twór o nazwie DOZORCA. Był na miejscu zawsze a nie w odzinach 8-16 w tygodniu. Jak tylko śnieg zasypał chodniki łapał szuflę (bez upominania przez lokatorów) i zabierał sie za odśnieżanie - ciekawy wynalazek,prawda? A my zamiast dozorcy mamy administrację - dwie osoby od zarządzania i jednego "pana ogrodnika" od roboty - efekt jest taki, że o każdą duperelę trzeba prosić a i tak gó.. jest zrobione. Musimy jak najszybciej się zorganizować i porozmawiać. Obecna administracja to totalne nieporozumienie. Powinniśmy coś z tym zrobić. Popytajmy - może wśród nas są jacyś prawnicy, którzy podpowiedzieliby co i w jakiej kolejności robić. Może ktoś ma trochę wolnego czsu i zająłby się zorganizowaniem spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin liczniki IP: 168.143.113.* 22.11.04, 03:45 Czy w budynku KEN 52 są już zamontowane liczniki energii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: liczniki IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.11.04, 15:03 Wczoraj nie było, dzisiaj nie sprawdziłem. Ale nie sądzę, żeby się stał cud i założyli dzisiaj (5-ta klatka). Za to znów wczoraj nie było jednej fazy - nie było światła na klatce przez jakiś czas. W domu był w gniazdkach i żarówki świeciły, przynajmniej u mnie. Może to tylko bezpiecznik wyskoczył na klatce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: liczniki IP: 168.143.113.* 22.11.04, 15:06 Dzięki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_a Re: liczniki 22.11.04, 15:47 A co z licznikami centralnego ogrzewania? Czy ktos juz ma zainstalowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: liczniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:55 Mam i to podobno od kwietnia (KEN 50 kl. II) - dowiedziałam się od Pana z administracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rene vat na grunt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.04, 18:31 Witam wszystkich, kupilam mieszkanie i miejsce postojowe od WP w VII/2003 tzn. zaplacilam za nie w calosci, ale nie podpisalam aktu notarialnego. Mialam go podpisac pod koniec pazdziernika br, bylam przygotowana na kwote X. W miedzyczasie okazalo sie, iz w V/2004 zmienila sie ustawa o podatku VAT od gruntu. Jeszcze w VIII/2004 US w Bialystoku stosowal interpretację ,iz nie jest istotna data wplywu calej kwoty za mieszkanie, a data jego faktycznego zakupu, czyli podpisania aktu notarialnego, co skutkuje tym, iz koszt mojego aktu notarialnego wzrosl o polowe (7% grunt za mieszkanie+22%za grunt od garazu). Oczywiscie, jako ze bylam przygotowana na duzo mniejsza kwote z podpisaniem aktu musze poczekac. Dzis w skrzyce pocztowej znalazlam pismo z WP, informujace mnie, iz w zwiazku ze zmiana pzrepisow podatkowych, prosza mnie o wplate naleznego podatku. Co Wy na to? czy ktos jeszcze ma moze podobny problem? Czuje sie okradziona, nie dosc ze pierwotna kwota aktu juz byla dla mnie kwota kosmicznie duza, teraz jest 2 x taka.Mam wrazenie, ze wszyscy chca wyciagnac ze mnie ile tylko sie da. poradzcie cos, czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: śnieg IP: *.acn.waw.pl 23.11.04, 21:53 Jak się dzisiaj popatrzy na dziedziniec to widać, że ta magiczna ścieżka od 4-tej klatki do śmietnika przez trawnik wcale nie jest zasługą osoby odśnieżającej. Po prostu biegnie tamtędy przewód ciepłowniczy - śnieg sam się roztopił. Ale to wcale dobrze nie świadczy o odpowiedzialnych za odśnieżanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Ścieżka IP: *.. / *.e-plan.pl 25.11.04, 09:09 Szanowni sąsiedzi, chcę przypomnieć, że kiedy na dziedzińcu był jeszcze parking wiele osób skracało sobię drogę do samochodu i do śmietnika przez środek "zielonej wysepki" i nie było to wcale w zimie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Z innej beczki IP: *.ipipan.waw.pl 23.11.04, 11:37 Po pierwsze mam takie pytanie techniczne - czy da się na to forum wysłać nowy post inaczej niż odpowiadając na jakiś już istniejący? To tak z ciekawości. A po drugie - coś optymistycznego :-) Mimo wszystkich problemów z prądem w naszych budynkach, wczoraj cały czas mieliśmy prąd! Mimo popołudniowego "warszawszkiego zaciemnienia" :-D Może warto to docenić ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 La Scandal 26.11.04, 09:42 Witajcie, Ponownie pisze w sprawie knajpy, ktora znajduje sie przy KEN 52. Dzisiaj w nocy glosna impreza zaczela sie tam o godz. 22.10 a skonczyla o 6.20 rano!!!! Pytam gdzie jest Zarzad naszej nieruchomosci, ktory zafundowal nam cos takiego w bloku mieszkalnym? Rogowski z Piekutem zalecaja nam wzywanie policji, a nie chca okreslic godzin otwarcia tego miejsca. Od poczatku listopada prowadzacy to cos, funduja nam takie dwie trzy noce w tygodniu. Mamy tego dosc!!!! Pomimo naszych interwencji u ww. Prezseow, nie tylko nie zrobili niczego na nasza korzysc, a nawet jeszcze wydali zgode na sprzedaz w tym miejscu alkoholu. Jest to juz prawdziwy skandal!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: La Scandal IP: 168.143.113.* 26.11.04, 13:02 1)Tel. do ochrony (jeśli to nie zadzaiła) to: 2)Tel do śtraży miejskiej, jeśli to nie zadzaiła to: 3)Tel na Policję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: La Scandal IP: *.36-151.net24.it 26.11.04, 13:21 A jeśli powyższe metody nie zadziałają, można wystosować pismo do własciciela z tekstem art. 16 Ustawy o własności lokali z dnia 24.VI.1994r (ze zmianami), który brzmi: "Art. 16. 1. Jeżeli właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od niego opłatlub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości. 2. Właścicielowi, którego lokal został sprzedany, nie przysługuje prawo do lokaluzamiennego." Jeżeli tego sie nie przestraszy, to nie pozostaje nic innego jak sprawa sądowa. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: La Scandal 26.11.04, 14:02 Witajcie, Problem w tym, ze my to wszystko robimy. Dzwonimy i do Adm. i do ochrony i na Policje, piszemy pisma do zarzadu. Tutaj wystarczy tylko aby nasz kochany zarzad okreslil godziny, w ktorych lokal taki moze byc otwarty. Kontaktowlismy sie w tej sprawie z urzedem dzielnicy i uzyskalismy info, ze wladze dzielnicy podjely uchwale zgodnie z ktora to zarzadca nieruchomosci okresla godziny otwarcia danego lokalu, ktory zajduje sie w zarzadzanym przez niego budynku. To zarzadca powinien takze kontaktowac sie ze straza miejsca lub policja, gdy uzytkownik nie stosuje sie do jego zalecen. Sorry, ale mam wrazenie, ze mieszkamy w jakims slamsie, na takim bowiem poziomie sa i prowadzacy lokal i organizowane przez nich imprezy i brak reakcji ze strony WP Development. Jezeli natomist chcemy pozbyc sie takiego lokaliku, to potrzebna jest uchwala Wspolnoty, bo jest to czynnosc przekraczajaca zwykly zarzad. Wspolnota sie nie zebrala i nie podjela zadnej uchwaly......Pani administrator twierdzi, ze WP ma nadal ponad 50% wlasnosci, bo ludzie nie podpisuja aktow. No i kolo sie zamyka to WP powinien dazyc do podjecia stosownej uchwaly lub inaczej zalatwic sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: La Scandal IP: *.pbds.org 26.11.04, 14:45 Ustawa jest aktem nadrzędnym i w niej wyraźnie jest napisane o zakłócaniu porządku (mozna poswiadczyć Twoje wezwania Straży Miejskiej, czy Policji). Sytuacja robi sie trochę skomplikowana. Bo rzeczywiście, dopóki nie będziemy mieli większości głosów, to nic nie załatwimy. Oczywiście uchwała może być podjęta, ale pewnie będzie na naszą niekorzyść. Z drugiej strony nie mamy pewności, że informacjie o ilości podpisanych aktów są prawdziwe. Gdybyśmy mieli większość głosów, prawdopodobnie powstałby zarząd, nastąpiłaby zmiana jednostki administrującej (widząc nastawienie mieszkańców do obecnej firmy administrującej nieruchomością)....tak więc domyśl sie sam\sama. Chyba na razie, dopóki nie powstanie realny zarzad (złożony z mieszkańców) nie pozostaje Ci nic innego jak poradzić sie prawnika i spróbować może na drodze cywilnej rozwiązaźać tę sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: La Scandal 26.11.04, 15:08 Nie o to chodzi, bo prawnika to ja sie zawsze moge poradzic i hierarchia zrodel prawa jest mi znana. Chodzi o to, ze wlasnie mamy od dluzszego czasu patowa sytuacje i niczego nie mozna u nas we Wspolnocie ruszyc. Wszystko zalatwiane jest w zolwim tempie lub wcale. Chcialem naswietlic sytuacje i dac znac innym sasiadom, co tak naprawde dzieje sie w naszym budynku, bo byc moze niektorzy nie maja swiadomosci. Bez dobrej woli ze strony Administracji i zarzadu nie mozemy normalnie funkcjonowac i nie wkurzac sie na kazdym kroku. Mozemy oczywiscie sprobowac zwolac posiedzenie Wspolnoty i sprawdzic ilu jest włąscicieli mieszkan i czy mamy wiekszosc..... Ale pewnie potzrbny jest ktos, kto chcialby sie tym zajac. Poki co Pani Adm. przekazala nam, ze to Prezesi WP kontaktuja sie ze swoimi prawnikami i beda sie starali nam pomoc. Ciekawe co te orly Temidy wymysla..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matriks Re: La Scandal IP: *.litewska.edu.pl 26.11.04, 19:21 Może znajdzie się ktoś z odrobiną dobrej woli i zapasem wolnego czasu i przejdzie się do wszystkich mieszkańców z pytaniem czy podpisali akty notarialne co dałoby obraz czy na pewno nie mamy większości??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: La Scandal IP: *.aster.pl 26.11.04, 20:13 Wszystko wskazuje na to, że jeszcze długo nic sie nie zmieni. 1)Społecznicy wygineli dawno temu.... 2)Nawet gdyby ktoś taki się znalazł, to przecież i tak sie nie znamy i watpię, aby ktoś mu udzielił odpowiedzi. 3) Gdybym Ci powiedział, że zamiast proponowć, sam weź kartkę i zrób wizytację kazdego lokalu, to pwenie odpowiedizałbyś, że nie masz czasu bo dużo pracujesz....i tak odpowie każdy 4)Pozostaje Administracja, która tego nie zrobi w wiadomym interesie 5)Koło się zamyka...i jesteśmy w punkcie wyjścia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: La Scandal IP: *.ssmb.com 27.11.04, 13:23 To moze ja zaproponuje takie rozwiazanie: Nikt nie przejdzie sie po 10 klatkach i nie sprawdzi wszystkiego biorac pod uwage fakt ze sa domofony. Moze znajda sie spolecznicy ktorzy w swojej klatce sprawdza ile % ma juz ustanowiona wlasnosc. Bedzie to lepsze rozwiazanie bo sasiedzi przynajmniej beda nas z klatki rozpoznawali i chetniej podadza taka informacje. Przechodzac od slow do czynow postaram sie przygotowac taka liste w klatce nr 2/KEN52. Czy sa jeszcze jacys chetni z innych klatek? Moze wywieszmy jakas informacje w klatkach o naszych poczynaniach oraz planie co zamierzamy zrobic? Zacznijmy cos robic w tym celu, moze spolecznicy klatek spotkaja sie i tak krok po korku do czegos dojdziemy (mozemy sie nawet zkomunikowac poprzez Tlen, GG, Skype ba jak widze wiekszosc posiada dostep do internetu)? Od czegos trzeba zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: La Scandal IP: 62.138.64.* 01.12.04, 12:49 No to wprowadziłeś popłoch na forum. Nastała cisza..... Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 La Scandal 23.12.04, 10:51 Witam, Nasz kochany Zarząd Wspólnoty Al. KEN 50/52 wydał w końcu decyzję, że lokal gastronomiczny znajdujący sie w naszym budynku tj. Al. KEN 52 może działać w godzinach 6.00-22.00. Zrobił to po wielu skargach mieszkańców na głośne imprezy organizowane w tym lokalu i trwające do 2 - 3 nad ranem. Teraz już tylko od użytkowników lokalu zależy jak będą się nam układały sąsiedzkie stosunki. Liczymy na to, że osoby te zastosują się do decyzji zarządu i będziemy mogli w końcu mieszkać w normalnych warunkach. Mam nadzieję, że jest to początek końca naszych kłopotów we Wspólnocie, przynajmniej w tym zakresie. Po tej miłej wiadomości nie pozstaje mi nic innego jak życzyć wszystkim sąsiadom Wesołych i spokojnych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Liczniki prądu IP: *.ipipan.waw.pl 01.12.04, 15:05 Według informacji wywieszonej na klatkach, wczoraj miały być zakładane liczniki prądu. Rzeczywiście, w dzień nie było prądu (nieśmiertelny zegarek na kuchence), ale u mnie (5-ta klatka) wieczorem jeszcze licznika nie było. Jak jest w innych klatkach? Dzisiaj idąc do pracy rano widziałem na dziedzińcu jakieś leżące liczniki. Może sukcesywnie jednak będą zakładać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Liczniki prądu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 15:52 Klatka II/ KEN 50 liczniki są (przynajmniej na moim piętrze). Pozdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Liczniki prądu IP: 193.109.244.* 01.12.04, 16:29 Czesc Tez sie zdziwilem ze nie mam licznika (III klatka) a info mowilo ze pradu nie bedzie tylko we wtorek ... . Ciekawe czy jak wroce dzis to beda oznaki braku pradu. Chcialem poruszyc jeszcze jedna sprawe - latarnie przy ogrodzeniu. Osobiscie nie trzymam tam samochodu ale skoro juz narobili balaganu i "cos" tam naprawili to powinny sie swiecic ale niestety nie swieca. "Administracja" powiedziala ze dostala zapewnienie ze do Swiat beda swiecic ... bez komentarza. pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Liczniki prądu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.12.04, 19:18 Po powrocie do domu już swój licznik zobaczyłem. Tak więc u nas (5-ta klatka) już założyli. Możliwe, że nie wyrobili się w jeden dzień. A co do lamp - bądźmy dobrej myśli. Do Świąt jeszcze 3 tygodnie ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a LATARNIE JUŻ DZIAŁAJĄ IP: *.aster.pl 07.12.04, 20:54 Wszystkie latarnie już działają! O niczym wiecej nie wspominam, bo chcę napisac pozytywny post:) Pozdrawiam wszystkich A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: LATARNIE JUŻ DZIAŁAJĄ IP: *.ipipan.waw.pl 09.12.04, 12:12 Czyli słowo dotrzymane - zrobione przed Świętami :-D Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: LATARNIE JUŻ DZIAŁAJĄ IP: *.. / *.e-plan.pl 09.12.04, 22:42 a przy KEN 50 od strony Lanciego? Nie ma tam nic - tylko ciemność :[ Paweł KEN50/I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz "Zamykacz" do bramy z domofonem (budynek 52) IP: *.ipipan.waw.pl 09.12.04, 12:18 Zauważyłem dzisiaj, że został zamontowany mechanizm zamykania bramki wejściowej tej przy domofonie. Bardzo dobrze - to się chwali. Jest jedno ALE: jeśli ktoś z administracji to czyta - proszę, zamontujcie to JAK TRZEBA. Bo w tej formie jak to jest teraz, to będzie to pracować pewnie maksymalnie rok i się popsuje. Chodzi o przymocowanie tej części "od płotu" niżej, bo teraz jest zdecydowanie za wysoko. Wystarczy kawałek metalowej blachy, to załatwi sprawę. To po prostu nie ma prawa wytrzymać tak jak jest. Przy najbliższej okazji przekażę to p.administrator osobiście, ale może nie będzie trzeba czekać tak długo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. KAMERY - IP: *.bwm.com.pl / *.unused.zigzag.pl 10.12.04, 09:55 Dorzucę teź coś od siebie - pojawiły się pierwsze kamery (na garażu, na poziomie -1) Oby tak dalej:) Miłego weekendu Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: KAMERY i inne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 09:47 Pewnie mówisz o KEN 50. Potwierdzam: 2 kamery - przy wjeżdzie do garażu i wśrodku. Ale mam też złą informację: Jakiś CIĘŻKI IDIOTA, BURAK, KIBOL, SYN MORSA I SKUNDLONEJ FOKI wyrył długopisem na boku windy, na poziomie -1 w klatce II, KEN 50 napis o aspiracjach jednej ze stołecznych drużyn do mało znaczącej nagrody za bieganie po boisku. Jestem tak zły, że jak go złapię to mu nogi z d...py powyrywam i obetnę paznokcie razem z palcami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: KAMERY i inne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 11:56 Daj znać jak go dorwiesz to Ci pomogę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 14:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Przedszkole IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 12:15 Kto zna jakieś fajne przedszkole koło naszego budynku, proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Świeta, Święta......czas na zamiany? 14.12.04, 10:10 Jak sie Wam podoba nasza Choinka, przyczepiona smentnie do wywietrznika garażu? Że też nasza administracja ma zawsze czas na umilenie nam zycia w ten sposob, a nie zrobila jeszcze nawet połowy rzeczy, ktore deklarowała na wrześniowym spotkaniu z mieszkańcami? Może warto jednak wrocić do propozycji jednego z sasiadów i spróbowac się zorientować w wielkości udziałów we własności na podstawie liczby podpisanych aktów notarialnych? Pani S. z jednej strony twierdzi, ze nadal aktow jest malo, ale z drugiej strony, ze nie wie ile. To moze ich wcale nie jest tak malo i mozemy się juz pozbyc i administratora i zarzadcy. Pozdrawiam przedswiatecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matbat Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.u.mcnet.pl 14.12.04, 13:19 W klatce II, KEN 50 wisi lista z prośbą o wpisanie numeru mieszkania z podpisanym Aktem Notarialnym. Może to jakiś początek? Pomysł pochodzi od Jacka ( temat "La Scandal"). Pozdrawiam Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 14.12.04, 16:27 No to jest bardzo dobry pomysl. postaram sie moze rozlpeic takie kartki w bloku 52. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: 61.131.63.* 14.12.04, 22:45 Proponuję aby zamieszczac na forum informację o ilości wpisów na listy np.KEN50 Klatka II 13wpisów/40 mieszkań Wtedy będziemy mieli ogólne pojęcię o ilości podpisanych aktów. Poza tym weźmy poprawkę, że nie każdy będzie miał ochotę, aby sie tym chwalić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Świeta, Święta......czas na zamiany? 15.12.04, 09:08 Witajcie, No właśnie, zbieranie w taki sposób info o ilości podpisanych aktow notarialnych może nie dac nam prawdziwych wyników. Może zatem wystąpimy do WP o info w tej sprawie? Zgodnie bowiem z art. 29 ust. 1b ustawy o własności lokali "zarządca, /.../ któremu zarząd nieruchomością powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1 , jest obowiązany /.../ prowadzić i aktualizować spis właścicieli lokali i przypadajacych im udziałów w nieruchomości wspólnej". Może zatem zorganizujemy jakies wspólne wystąpienie do tego naszego nieszczęsnego zarządcy. On ma obowiązek przekazania nam takich informacji!!!! Mój adres e-mail: askan5@nospam.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 16.12.04, 15:18 Witajcie, Proponuję abyśmy wystąpili do WP o informację jaki udział we własności mają właściciele mieszkań, a jaki WP. Prezesi nie będą chcieli informowac o konkretnych osobach, zresztą takie info nie jest nam potrzebne, ale ogólna informacja byłaby przydatna. Byłoby dobrze gdyby na tym pismie podpisało się więcej osób. Dajcie znac co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.ipipan.waw.pl 17.12.04, 11:32 Ja się podpiszę. Jeśli chodzi o przygoowanie pisma, to zarówno prawnik jak i litera ze mnie jak z koziej.... (biiip), więc tutaj nie oferuję się z pomocą. Ale podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 17.12.04, 13:11 Ok, w takim razie ja moge przygotowac to pismo. Wszystkich chętnych do jego podpisania proszę o kontakt na forum lub pod moj adres e-mail askan5@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.acn.waw.pl 18.12.04, 00:09 czesc Ja tez moge sie podpisac - zreszta mam juz akt :) pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: 80.167.13.* 18.12.04, 19:04 KEN 50 klatka II. Na wywieszonej liście dotyczącej ilosci podpisanych aktów, pojawiło sie już ponad 50% wpisów. Jeśliz ałożyć, ze statystycznie w innych klatkach naszej nieruchomości będzie podobnie, a dodatkowo wziąć pod uwagę te lokale, których użytkownicy nie przyznają się do podpisanego aktu, to powinniśmy mieć już większość. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 20.12.04, 10:56 Witajcie, No właśnie, może właścicieli mieszkań wcale nie jest tak mało jak twierdzą WP i Administrator? Ja mam już przygotowane pismo w tej sprawie do zarządu WP, z prośbą o info jaka jest ogólna wielkość udziałów właścicieli mieszkań w naszej nieruchomości wspólnej. Zostawiam poniżej swój ades e-mail i mam prośbę o kontakt wszystkich, którzy chcieliby je podpisać, to się jakoś umówimy co do terminu podpisania i co do treści pisma. Poza tym zastanawiam się kiedy WP z łaski swojej zwoła zebranie ogółu właścicieli, do którego jest obowiązny na podstawie art. 30 ustawy o własności lokali? Nie zrobił tego do tej pory, a zatem każdy z właścicieli może teraz zwołać zebranie (art. 30 ust. 1a ustawy o własności lokali). Możemy się zastanowić i nad taką ewentualnością! Pozdrawiam, askan5@nospam.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do(radca) Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.12.04, 11:22 Witam, tak naprawdę to nie macie się z czego cieszyć. O wiele bardziej korzystną dla Was sytuacją jest taka, gdzie jesteście w mniejszości. Wtedy możecie przed zebraniem zgromadzić 20% głosów liczonych udziałami i zarządać głosowania jeden właściciel = jeden głos. Wtedy Wersal mając np. 60% głosów tak naprawdę ma tylko 1 głos. Ułatwia to forsowanie uchwał korzystnych dla Was. Jeżeli Wersal ma poniżej 50% głosów to przepadliście. Przy czym im bliżej 50% będzie miał Wersal, czli np 49%, 40% tym gorzej dla Was. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 21.12.04, 13:27 Drogi Do (radco) skoro już chcesz być tak bardzo pomocny, to może napisz nam coś na temat podstawy prawnej Twojego wywodu i dlaczego przepadliśmy gdy Wersal ma poniżej 50% głosów? Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 23.12.04, 11:05 Witam, Nasz kochany Zarząd Wspólnoty Al. KEN 50/52 wydał w końcu decyzję, że lokal gastronomiczny znajdujący sie w naszym budynku tj. Al. KEN 52 może działać w godzinach 6.00-22.00. Zrobił to po wielu skargach mieszkańców na głośne imprezy organizowane w tym lokalu i trwające do 2 - 3 nad ranem. Teraz już tylko od użytkowników lokalu zależy jak będą się nam układały sąsiedzkie stosunki. Liczymy na to, że osoby te zastosują się do decyzji zarządu i będziemy mogli w końcu mieszkać w normalnych warunkach. Mam nadzieję, że jest to początek końca naszych kłopotów we Wspólnocie, przynajmniej w tym zakresie. Po tej miłej wiadomości nie pozstaje mi nic innego jak życzyć wszystkim sąsiadom Wesołych i spokojnych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.04, 16:05 czy drogich sasiadow nie iniepokoi fakt ze od jakiegos czasu nie ma drzwi wejsciowych doKEN50 kl.I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin halo halo..... IP: *.eastlink.ca 04.01.05, 07:49 Generuję ruch, żeby forum nie zostało usunięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: halo halo..... IP: *.eastlink.ca 04.01.05, 07:50 Wszystkiego lepszego w Nowym Roku dla Szanownych Sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: halo halo..... 04.01.05, 08:38 Witam wszystkich, W ten ostatni świąteczny czas forum trochę przymarło, no ale większość z nas wyjechała. Myślę, że Nowy Rok wypada zacząć od konkretnych kroków, mamy przygotowane pismo do WP z pytaniem jaki jest udział włascicieli mieszkań w nieruchomności wspólnej. Trzeba podjąć konkretne kroki i doprowadzić do zwołania zebrania wspólnoty i zmiany zarządu oraz administratora. Jest parę osób chętnych do podpisania tego pisma, ale cały czas czekam na info co w ogóle myślicie o takim pomyśle i czy jeszcze ktoś chciałby się pod nim podpisać. Ja osobiście mam ostatnio poważne zastrzeżenia do utrzymywania porządku na naszym osiedlu. Jakieś latające wszędzie torebki foliowe, no i brud na klatkach schodowych......za to "prześliczne" ozdoby na śmietniku. Zastanawiam się ile z deklaracji naszej administratorki, złozonych we wrześniu zostało zrealizowanych? Pewnie nie więcej niż 10%, a może nawet mniej. askan5@nospam.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: halo halo..... IP: 193.109.244.* 04.01.05, 13:06 Czesc Ja chetnie podpisze .... Mam jeszcze pytanie ... jak u was z wodą ? bo u mnie nadal cisnieni kiepskie .... pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: halo halo..... 04.01.05, 13:39 A zatem proponuję abyśmy się jakoś spotkali, wszyscy Ci, którzy chcieliby takie pismo podpisać. Może np. przy naszej choince, a potem podejmiemy decyzję gdzie pójdziemy dalej. Czekam na propozycje co do terminu i godziny. Jeżeli ktoś jest zainteresowany treścią pisma to chętnie je prześlę wcześniej, piszczie proszę na mojego maila. Pismo w obecnej wersji zawiera juz sugestie kilku sąsiadów odnośnie tego o co i jak powinniśmy zapytać. askan5@NOSPAM.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rpts Re: halo halo..... 04.01.05, 15:06 Cieszę się, że są osoby zdecydowane działać. Osobiście jestem za ale trzeba przemyśleć jak. Mam wrażenie, że potrzebujemy prawnika żeby nasze działania nie zawisły w próżni. Druga kwestia - to jak się zorganizować. Z zebraniem wspólnoty jak na ten moment będzie trudno a z przegłosowaniem czegoś jeszcze trudniej. Myślę, że musimy się najpierw jakoś sami zorganizować. Może każda klatka powinna wybrać 1-2 przedstawicieli, którzy zebraliby opinie i pomysły współlokatorów i spotkali się żeby ustalić co dalej? Łatwiej zebrać kilkanaście osób niż 50% udziałowców. A ew. uchwały mogłyby być przeprowadzane metodą zbierania głosów w każdej klatce przez w/w przedstawicieli. Z góry uprzedzam, że nie mam pojęcia czy takie rozwiązanie miałoby jakiekolwiek umocowanie prawne. Dlatego też twierdzę, że bez prawnika się nie obejdzie. Jeżeli ktoś ma ochote wymienić opinie to podaję mail: rpts@hot.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do(radca) Re: halo halo..... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.05, 20:11 Witam, głosowanie w trybie indywidualnego zbierania głosów może przeprowadzić tylko Zarząd. Jeżeli podejmiecie uchwałem na podstawie głosów zbieranych przez osoby nie będące w Zarządzie wspólnoty to musicie się liczyć z zaskarżeniem jej przez Wersal. No, ale to nie powinno być problemem bo pewnie i tak wygracie w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: halo halo..... IP: *.ipipan.waw.pl 04.01.05, 15:35 Dorzucę jeszcze pod rozpatrzenie jedną możliwość dowiedzenia się o ilości udziałów. Oprócz możliwości wglądu do księgi wieczystej, co już sugerował jeden z "przedpisców", można jeszcze poprosić w wydziale gospodarki gruntami (czy jak to się tm nazywa) o wypis z rejestru gruntów dotyczący naszej działki. W nim również znajduje się informacja nas interesująca. Jeśli Wersal będzie robił problemy, są jeszcze conajmniej powyższe dwie drogi dowiedzenia się. Sugerowałbym to też umieścić w piśmie - że ogą się stawiać, ale wtedy obędziemy się bez nich i będą mieli jeszcze większą krechę niż do tej pory. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: halo halo..... 05.01.05, 12:48 Witajcie, Ciesze się bardzo, że jest nas więcej, mam na mysli tych którzy chcą zmian na lepsze. Myślę, że chyba rzeczywiście najlepiej byłoby się spotkać może nawet w mniejszym gronie i pogadać o planach na najbliższą przyszłość. Niem czy będą chetni do kontaktowania się ze wszytskimi w klatach , no ale kto wie..... Ja osobiście jestem za pilną zmianą i zarządcy i administratora. Mam już dość wysłuchiwania, że administrtor bez zarządu niczego nie może zrobić, a zarząd odsyła nas do administratora. To nie jest prywatne poletko prezesów i ich krewnych i chyba dalismy im dość czasu na załatwienie pewnych spraw. Do tej pory nie zrobili prawie niczego z obiecywanych rzeczy. Zresztą obiecywanie i zbywanie nas wszystkich to ich jedyna taktyka. Ja np. nie nie wiem jakie oni podpisali umowy i z kim wspólpracują itd. O tym wszystkim WP powinien nas informować. Myślę, że Łukasz ma rację, ale nie wiem czy WP chce zrobić jeszcze dobre wrażenie. Mają krechę, ale mają to gdzieś i dalej czekają, że będziemy im płacili za nie nierobienie. Musimy pamietać, że WP jako nasz zarząd ma obowiązek złozyć właścicielom mieszkań roczne sprawozdanie ze swojej działalności oraz zwołac zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie później niż w pierwszym kwartale roku. Jeżeli tego nie zrobi, zebranie takie może zwołać kazdy z właścicieli mieszkań. Wynika to bezposrednio z ustawy o własności lokali. Z ustawy tej wynika także prawo kazdego z właścicieli do kontroli zarządu i udzielenia mu absolutorium. Zacznijmy ich z tego rozliczać, nie bądźmy bierni! Jeżeli nie weźmiemy się za to to nic się nie zmieni. Dlatego właśnie uważam, że powinniśmy napisać do WP w sprawie wielkości udziałów i przypomniec im o ich obowiązkach. Jeżeli bedziemy wiedzieli jaka jest wilekość udziałów nowych własciecieli, to bedziemy wiedzieli na czym stoimy....... Może rozlpemy na klatkach schodowych info, że jest pomysł zmiany , że mamy projekt pisma itd. No i może wreszczie się spotkajmy i pogadajmy. Prawnik specjalizujący się w sprawach wspólnot mieszkaniowych, zmian zarzadu itd. jest mile widziany. Liczymy zatem na kolegę (do)radcę..... Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: halo halo..... 12.01.05, 09:33 Witam Szanownych Sąsiadów, Zgodnie z obietnicą postaram się wywieśić na klatcach schodowych info, że dobrze byłoby dokonac stosowanych zmian zarządu i administratora i zapraszamy na forum aby się wypowiadać w tej sprawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: halo halo..... 12.01.05, 15:56 Mając na względzie powyzsze proponuję umieszczenie na klatkach schodowych następującej informacji. Prosze o ewentualne opinie i uwagi. "Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia forum internetowego naszej Wspólnoty Mieszkaniowej Al. KEN 50/52. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=3903369 Od września 2004r., kiedy to odbyło się spotkanie z Administratorem Naszej Wspólnoty, niewiele się zmieniło, niewiele deklaracji zostało spełnionych. Nadal mamy poważne zastrzeżenia do sposobu w jaki WP Development sp. z o. o. sprawuje zarząd, a Administrator wykonuje powierzone obowiązki. Mając to na względzie zainicjowaliśmy na forum dyskusję na temat konieczności zmiany ww. podmiotów. Tym bardziej, że niedługo WP Development sp. z o. o., działając jako zarząd naszej Wspólnoty, zechce zwołać coroczne zebranie Wspólnoty. Najpóźniej w dniu zebrania powinniśmy znać wielkość naszych udziałów i być przygotowani do ewentualnej zmiany zarządu. Aby dowiedzieć się jaką mamy na to szansę, musimy jednak na początku ustalić jaka jest wielkość udziałów ogółem właścicieli mieszkań we Wspólnocie oraz jaka jest opinia większości właścicieli w sprawie zmiany zarządcy i administratora. Przygotowaliśmy projekt pisma, które chcemy skierować do WP, z prośbą o przekazanie nam informacji o wielkości udziałów właścicieli mieszkań we Wspólnocie i zwołanie corocznego zebrania Wspólnoty, w celu przedstawienia przez WP Development sp. z o. o. sprawozdania z działalności za rok 2004r. i udzielenia lub nieudzielenia przez właścicieli mieszkań absolutorium zarządowi. Uważamy, że pismo to powinno zostać podpisane przez jak największą liczbę osób. Wszystkich, którzy chcieliby zapoznać się z projektem pisma uprzejmie prosimy o kontakt pod adresem e-mail: askan5@NOSPAM.gazeta.pl Prosimy również o przedstawianie swoich opinii w na forum lub wpisywanie na załączonej kartce nr mieszkań, w których podpisane już zostały akty notarialne." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Opłata za konserwację wind IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 17:24 Czy do kogoś dotało jakieś info o podwyżce opłaty na konserwację wind PRZED otrzymaniem rozliczenia wody? Bo zauważyłem, że pozycja ta podniosła się nagle, bez ostrzeżenia, o 2.64PLN. Niby to niewiele, ok.1% opłat, ale jakieś info byłoby wskazane. Wcześniej podobne manewry były z opłatą za ochronę za ostatni miesiąc pracy poprzedniej firmy - też nie było żadnej informacji. Może się czepiam tego 1-go procenta, ale procent tu, procent tam... Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Opłata za konserwację wind 14.01.05, 16:23 Kurcze nie zwróciłem na to uwagi.... do mnie żadne info nie dotarło. Nie wiem skąd się to wzięło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Opłata za konserwację wind - wszystko jasne!!! IP: *.bwm.com.pl / *.unused.zigzag.pl 20.01.05, 12:31 Już wiadomo skąd wzrost opłat - windy otrzymały nowe dywaniko-wykładziny! Trzeba uczciwie przyznać, że ładnie to wygląda:) Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Opłata za konserwację wind - wszystko jasne!! IP: *.ipipan.waw.pl 20.01.05, 16:58 Tak? Od kiedy? W 5-tej klatce jakoś nie zauważyłem... Ponadto ile toto kosztowało? Bo sumaryczny wzrost opłaty w przeliczeniu na miesiąc to ponad 300zł/blok 52. Wind jest 7, co dawałoby ok.45zł/windę. Nie sądzę, że za kwartał, jak dywaniki "się spłacą", to opłata spadnie. Wniosek - jakaś straszna ściema z tą podwyżką :-/ PS. Wiem, że odpowiedź była ironiczna. Tylko po prostu mnie takie działania administracji wogóle nie bawią :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Dywaniki do wind IP: *.ipipan.waw.pl 24.01.05, 14:23 Jak to jest z tymi dywanikami, co to niby miały być (są) w windach? W mojej klatce niczego takiego nie ma (nawet przez chwilę nie było). Może to czyjaś prywatna inicjatywa? Jeśli tak, to ponawiam pytanie - za co ta podwyżka w opłatach. Jeśli nie - to gdzie jest nasz dywanik? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.pwn.com.pl 20.01.05, 11:34 Witam, wprowadziłem się właśnie do budynku WP przy Bartyckiej. Irytuje mnie zła akustyka mieszkań, słychać rozmowy sąsiadów, kichanie, większość zwykłych czynności. Czy w waszym domu jest podobnie? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie, może doszedł do przyczyn (np zastosowania tańszych materiałów przez WP/ Pozdrowienia Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.bwm.com.pl / *.unused.zigzag.pl 20.01.05, 12:28 mieszkam na KEN52 - i mieszkanko mam doskonale wyciszone. Jedyne dżwięki jakie słyszę, to przez kratki wentylacyjne (np. w łazience), ale są to tylko ciche "pogłosy" Myślę, że niestety ale może to być wina tanszych materiałów A. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 20.01.05, 14:01 Ja tez mieszkam w budynku KEN 52. Jeżeli chodzi o sasiadów, to nie moge narzekac raczej ich nie slysze, moze tylko, gdy wlacza wode w łazience. Słychac też dużo przez szyby wentylacyjne. Wiem jednak, że sa u nas sąsiedzi, których mieszkania nie są zbyt ciche i słyszą nawet rozmowy z sasiednich mieszkań, czy dzwonek telefonu. Słychac też prawie wszystko co dzieje sie w punktach usługowych. Z rozmów z sasiadami wiem, że podobno nie wszystkie są właściwie wyciszone. Słychac zatem np. stukanie obcasami po terakocie, przesuwanie mebli itp. Pół biedy gdy zaczyna się to i trwa w rozsądnych godziny. Ale np. w naszym lokalu gastronomicznym, głośno robi sie właśnie po 22, podobno wtedy zaczynają sprzatanie, a w spożywczym głośno jest w godzinach porannych. Z tego co wiem, to podobno bardzo akustyczny jest też budynek nazywany potocznie "jajem". Jest tam taki sam problem jak na Bartyckiej. Chyba rzeczywiście WP oszczędzał na jakiś materiałach. Poczytajcie sobie forum, to zobaczycie, że teraz to już prawie norma, że słychać bardzo dużo i to w budynkach budowanych przez różne firmy. Developerzy muszą coś robić nie tak jak trzeba, bo przeciez w starszych budynach nie było czegoś takiego. Co do dywaników w windach, to nie podzielam poglądu, odnośnie ich estetyki. Spełniają jednak rolę funkcjonalną, bo teraz gdy mamy mokre buty łatwiej jest utrzymac czystość w windzie i na klatkach. A czy zauważyliście, że gdy tylko obniżyła się temperatura, to znowu zaczęły szwankować samozamykacze w bramach? Poza tym podobno one są złej jakości, bo te bramy bardzo głośno się zamykają i przeszkadzają sąsiadom mieszkającym w ich najblizszym sąsiedztwie. Może trzeba coś z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Zmiana zarządu 20.01.05, 15:03 info.cyf-kr.edu.pl/WK/PL/samorzad/wspolnoty/15zmieniamy.htmWitam, Ucichło coś ostatnio w sprawie zmiany zarządu. Mnie ostatnio trzymaja w pracy do nocy i nie udało mi się jeszcze wywiesić zapowiadanej informacji na klatach schowdowych, ale obecuje, ze wkrótce to zrobię. Polecam powyższy link o zmianie zarządu. Warto przeczytać, to będziemy bardziej świadomi jak postepować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do(radca) Re: Zmiana zarządu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 11:24 Witam, polecony artykuł jest według mnie jakimś nieporozumieniem. 1. "Najlepszą do tego okazją jest coroczne zebranie sprawozdawcze (w- I kwartale każdego roku" - o ile Zarząd zwoła takie zebranie, jeżeli nie to może je zwołać każdy z właścicieli. W przypadku Wersalu Podlaskiego nie ma co liczyć na aktywność zarządu, czyba boją się linczu :) 2. "Jeśli właściciele prywatni mają łącznie mniej niż 50% udziałów, -a właściciel dominujący, gmina - nie deklaruje chęci rezygnacji ze -sprawowania zarządu - szanse jakichkolwiek zmian są bliskie zera" właśnie w takim przypadku najłatwiej zmienić zarząd poprzez przyjęcie wniosku o głosowaniu trybem 1 właściciel=1 głos. Wniosek przyjmuje się na żądanie właścicieli posiadających co najmniej 1/5 udziałów. Wtedy właściciel dominujący zamiast ponad 50% ma 1 głos - rewelacja :) 3. Brakuje przedstawienia podstawowej kwestii, mianowicie sposobu ustanowienia zarząu. W przypadku Wersalu Podlaskiego zarząd został ustanowiony w pierwszym akcie notarialnym. Daltego też jego odwołanie powinno nastąpić w drodze uchwały zaprotokołowanej przez notariusza. Czyli gdy będziemy mieli do czynienia z pkt.1 to trzeba zaprosić na zebranie notariusza. 4. Odnośnie kandydatów do zarządzania proponuję wystrzegać się spółdzielni, natomiast brakuje tam przedstawienia licencjonowanych zarządców nieruchomości. Po pierwsze posiadają oni uprawnienia, po drugie zatrudniają 1-2 osoby, toteż mogą zaproponować sensowną stawkę. Minusem może być przypadek gdy taka osoba zarządza kilkoma obiektami i poświęca max.1 dzień w tygodniu na daną nieruchomość. No, ale można się przed tym zabezpieczyć w umowie z zarządcą. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zmiana zarządu 25.01.05, 12:12 Witam, Dzięki za komentarz. Właśnie o to chodzi abyśmy dyskutowali i doszli do porozumienia w sprawie ewentualnej zmiany zarządu. Możemy przecież zarządać zwołania zebrania z umieszczeniem w porządku obrad zmiany zarządu lub sami je zwołać z takim właśnie poprządkim obrad. Zaproszenie notariusza jest bezdyskusyjne. Niestety ostatnio ucichły opinie na ten temat ......... więc nie wiem czy sa jeszcze jacyś zainteresoani. Ja z uwagi na chorobę nie mogłem wywieśić pisemek, ale jak zwykle obecuję, ze się za to wezmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Zmiana zarządu IP: 193.109.244.* 25.01.05, 13:24 Gość portalu: do(radca) napisał(a): > Witam, > > polecony artykuł jest według mnie jakimś nieporozumieniem. > 1. "Najlepszą do tego okazją jest coroczne zebranie sprawozdawcze (w- I > kwartale każdego roku" - o ile Zarząd zwoła takie zebranie, jeżeli nie to może > je zwołać każdy z właścicieli. W przypadku Wersalu Podlaskiego nie ma co liczyć > Czy są jakies konsekwencje dla zarządu, jesli nie zwoła takiego zebrania ?? pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zmiana zarządu 25.01.05, 14:51 Konsekwencje, to możliwość zwołania zebrania przez każdego z właścicieli lokali oraz w takim wypadku raczej nieudzielenie zarządowi absolutorium (jak rozumiem o ile właściciele lokali są w większości). Moim zdaniem to drugie powinno się chyba wiązać ze zmianą zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do(radca) Re: Zmiana zarządu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.05, 22:14 Zgadzam się, ale nie wcałej rozciągłości:) Można nie udzielić zarządowi absolutorium, ale niestety nie pociąga to za sobą żadnych konsekwestcji. Pomimo braku absolutorium zarząd nadal ma się dobrze, absolutorium dla zarządu to po prostu taki ozdobnik w Ustawie o Własnoći Lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zmiana zarządu 27.01.05, 10:58 Ale możemy z tego "ozdobnika" skorzystać jako z kolejnego argumentu o konieczności zmiany zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 13:32 Mili przyszli sąsiedzi powiedzcie jak wygląda akustyka w waszych mieszkaniach? Czy Wersał oszczędzał na wyciszaniu ścian działowych czy nie?Niedługo będę tu mieszkać a już się zdenerwowałam czytając skargi ludzi na developerów . Już się boję, że mnie to też będzie dotyczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 21:53 ? Odpowiedz Link Zgłoś
karola_33 Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 28.01.05, 07:38 mieszkam na KEN52 i moge potwoerdzic wypowiedzi wczesniejsze ze to wszystko zalezy od mieszkania akurat moje jest rewelacyjnie akustyczne - slychac nawet kichanie sasiada ale przeciez on nic nie winien ze ma katar... straszne sa natomiast odglosy al ken zwlaszcza latem - otwierasz okno i zycie domu zagluszone zyciem ulicy... pozdrawiam sasiadów a niektorym zycze szybkiego powrotu do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 17:14 Niestety ja również muszę się zgodzić z poprzednią odpowiedzią. Akustyka w naszych mieszkaniach (być może nie wszystkich) jest rewelacyjna! U mnie w sypialni, która przylega do sąsiadów, słychać dosłownie wszystko, od rozmów, poprzez kichanie, do chodzenia na obcasach po terakocie. I niestety trzeba się do tego przyzwyczaić, no bo cóż można z tym zrobić? Pozdrawiam wszystkich sąsiadów i please: zmieńcie buty na obcasach na zwykłe domowe kapciuszki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:38 Ja mieszkam w 50 i nic nie słyszę od sąsiadów oprócz wody w rurach - a mam mieszkanie środkowe, sąsiedzi sa ze wszystkich stron. Imprezy słychać uciążliwie tylko w przypadku, gdy ktoś otworzy drzwi na klatkę, tak więc nie narzekam na akustykę. Chciałabym zapytać o jedną rzecz - byc może jestem nie "w temacie". Czy w jakiś sposób uzgadniano z właścicielami mieszkań cenę za monitoring? Czy wszyscy mają zapłacić do końca marca 187 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.05, 19:25 Co do hałasu - u mnie jest cicho. Bardziej mi przeszkadza ruch na KEN-ie niż sąsiedzi. oczywiście pod warunkiem, że nie robią akurat imprezy z głośną muzyką i nie jest 24-ta :-) Co do monitoringu - tak, kwota ta sama. (ja z bloku 52) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.05, 10:39 Dzięki mili, czyli z tego wynika że z akustyką jest tak pół na pół zależy od szczęśćia.Już czekam na swój fant :-) Pozdrowienia z 46. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Garaz pod KEN 50 IP: 213.25.145.* 01.02.05, 12:20 Witam, Czy ktos z szanownych grupowiczow ma lub wie ze ktos ma do wynajecia miejsce parkingowe pod KEN 50. Bede wdzieczny za wszelkie informacje na tomciko@wp.pl Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Monitoring ... do Ewy IP: 203.151.40.* 03.02.05, 17:32 Orientacyjna informacja o cenie za monitoring była podana na zebraniu we wrześniu 2004r i jeśli dobrze pamiętam była to wyższa kwota, niż ta, którą musimy zapłacić. Raczej nikt na zebraniu nie był przeciwny instalacji kamer. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Zebranie - jednak będzie IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 21:26 No to mamy termin zebrania. Czy nie wydaje się to tendencyjne, że 14-ty luty wypada akurat w pierwszym dniu ferii szkolnych dla W-wy?! Białystok wtedy nie ma ferii. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.05, 22:49 Odnośnie terminu zebrania - uważam że termin ten jest całkowicie bez sensu, przecież sporo liczba osób wyjedzie w tym czasie na ferie, ... a może o to właśnie chodzi? Może by tak wystąpić do administracji o uzgodnienie nowego terminu, oczywiście nie w okresie ferii? Czy nie zdziwił was metraż naszych miejsc parkingowych? Aż 28,6 m2, toż to niemalże jak nasze kawalerki, tylko w której cześci w naszym garażu jest takie miejsce postojowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 23:06 Miejsca garażowego nie mam, ale spodziewam się, że jest to policzone na zasadzie "całkowita powierzchnia garażu"/"ilość miejsc parkingowych". Na ile to jest uprawnione - nie wiem. A termin na 100% jest obliczony na to, żeby było mniej ludzi. Pozostało raptem 10 dni. Jeśli zmieniać termin, trzeba to zrobić JUŻ!!! Mi osobiście nie przeszkadza, nigdzie nie jadę. Ale to nie jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 09:10 14 zaczynaja sie ferie ... wiec termin jest do d... Jesli nie nastapi zmiana terminu to mnie niestety nie bedzie ..:( pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gTg Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.gem.pl 04.02.05, 10:36 Jeśli chodzi o termin, to jest jeszcze jedna rzecz: Walentynki. Przypuszczam że sporo młodych osób (a takich u nas jest chyba większość, przy czym "młody" to dla mnie niekoniecznie 20-latek) ma już porezerwowane miejsca w knajpach itp. i teraz nie odwołają rezerwacji. Do tego wspomniane już ferie = niska frekwencja na zebraniu. Pzdr [gTg] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.ipipan.waw.pl 04.02.05, 13:43 Jak pisałem - termin jest na pewno celowo tak ustawiony. Walentynki to akurat małe piwo - raczej nie chodziło im o pokazanie, że pałają do nas aż takim uczuciem, żeby się w Walentynki spotykać ;-) Bardziej istotne są ferie. Frekwencja nie zapowiada się wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: 195.153.172.* 04.02.05, 13:58 Do II klatki KEN50 ta informacja jeszcze oficjalnie nie dotarła. Dzisiaj przedlądałem ogłoszenia na tablicy .... i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.acn.waw.pl 05.02.05, 23:06 Bo na klatce u nas też nic nie wisi. Były roznoszone zawiadomienia pisemne, za pokwitowaniem odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl 06.02.05, 19:20 A jaki jest porządek obrad na tym zawiadomieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.05, 19:28 To dobra ściema. Ciekawe kiedy i o której godzinie były roznoszone te zawiadomienia? W ten sposób o zebraniu nie dowie sie zbyt wielu mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Zebranie - jednak będzie IP: 193.109.244.* 07.02.05, 08:52 Jeśli były roznoszone ... to ja nic nie wiem o zebraniu ... Jeżeli powiadomienia są roznoszone w godzinach pracy administracji to zycze powodzenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zebranie - jednak będzie 07.02.05, 09:38 Zawiadomienia były roznoszone w zeszłym tygodniu. Ja dostałem je wieczorem ok. godz. 20.00, pojawił się Pan Ochroniarz i wręczył mi zawiadomienie. Zarząd miał obowiązek poinformować o terminie spotkania pisemnie, na tydzień przed planowanym terminem spotkania. Być może nie do wszystkich dotarły te powiadomienia, bo ma być to coroczne zebranie "właścicieli" lokali. Więc jak ktoś nie podpisał aktu notarialnego, to nie dostał powiadomienia. A jeżeli ma już akt notarialny i nie dostanie powiadomienia przynajmniej na tydzień przez zebraniem, to WP nie dochowa ustawowego terminu. No, ale do tego WP chyba by nie dopuścił, aż tak głupi nie są? Z tego co widać, to w istocie frekwencja będzie niska, nawet nie wiedziałem, o tych feriach, a to numer. Czyli co, jednak męczymy się przez kolejny rok z tym samym zarządem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Zebranie - jednak będzie IP: 193.109.244.* 07.02.05, 10:52 Akt mam zawiadomienia nie dostałem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: 200.141.76.* 07.02.05, 11:45 Ja tez mam akt i zawiadomienia nie dostałem. Aby zachować 1tyg. wyprzedzenie, powinienem informację otrzymać dzisiaj. Zobaczymy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.05, 13:02 A ja aktu nie mam, ale zawiadomienie tak. Więc na pewno zebranie nie jest tylko dla tych z aktami, lecz dla wszystkich właścicieli mieszkań i lokali. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zebranie - jednak będzie 07.02.05, 14:40 Z całym szacunkiem, ale jak nie masz aktu, to nie jesteś właścicielem..... Ale to dobrze, że wszyscy są zapraszani. Im nas więcej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z etapu I Re: Zebranie - jednak będzie IP: 83.238.4.* 07.02.05, 16:21 To nie tak, że im więcej, tym lepiej. Jak się pojawią nieuprawnieni to będzie więcej zamętu i nie zdążycie nic uchwalić.....i o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zebranie - jednak będzie 08.02.05, 09:02 Ja rozumiem, że Ci nieuprawnieni bedą mogli tylko podyskutować, ale w żadnym wypadku nie brać udziału w podejmowaniu uchwał. Zresztą zobaczymy czy wszyscy uprawnieni zostali właściwie zawiadomieni, bo jak nie to całe to zebranie i uchwały bedą nic nie warte. Ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.02.05, 20:49 Ci ci nie zostali poinformowani osobiscie przez posłańców p.Administrator dostali listy polecone z zaproszeniemi. Data stępla pocztowego - 7.02, tak więc termin tygodniowego wyprzedzenia został dotrzymany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-bor zarządzanie nieruchomością IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 07:14 Jeśli mieszkańcy KEN 50 i 52 są zainteresowani zmianą zarządcy proszę o kontakt, mogę złożyć ofertę. Zarądca nieruchomości licencja nr 13547. email: jan@borowik.de lub: jan.borowik@budimex.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcapone Re: zarządzanie nieruchomością IP: *.. / *.e-plan.pl 13.02.05, 21:17 Witam wszystkich! Jak widze wszyscy wspominaja o problemie ferii, tj. że czas ich rozpoczęcia zbiega sie ze spotkaniem naszej wspolnoty. Czy moglby mi ktos wytlumaczyc na czym polega problem? Czy w naszych blokach jest tak duzo nauczycieli i wyjezdzaja z uczniami jako opiekunowie? Stad nie rozumiem, dlaczego na spotkaniu ma byc niska frekwencja (walentynki pomijam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: zarządzanie nieruchomością IP: *.acn.waw.pl 14.02.05, 11:05 Mnie to co prawda nie dotyczy, ale rzecz w tym, że wiele osób wyjeżdża na ferie wraz ze swoimi pociechami, które właśnie teraz mają wolne w szkole. I kwestia nauczycieli jest tu raczej sprawą marginalną. Z drugiej strony można zauważyć, że w trakcie zajęć szkolnych trudniej mogłoby być wynająć salę w szkole. To taki wniosek z moich rozmyślań nad terminem zebrania. Do zobaczenia wieczorem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rene_ken52 Zebranie - jednak było 14.02.05, 23:20 Witam wszystkich, Właśnie wróciliśmy ze spotkania i chcielibyśmy Wam przekazać trochę informacji na temat przebiegu zebrania i poruszanych tematów. Na wstępie poinformuję, że mieszkańcy posiadają ok. 48% udziału w wspólnocie, w związku z tym zarząd (prezesi WP) mogą przeforsować każdą uchwałę. 1. Sprawozdanie za rok 2004 (rozliczenie za 10 miesięcy). Punkt długo omawiany przez p.Administrator i mało konkretnie. Przede wszystkim chcieliśmy szczegółowych wyjaśnień pozycji "Pozostałych kosztów" oraz "kosztów zarządzania". Okazuje się ze pozostałe koszty takie jak psujące się wkładki do drzwi, wymiana klamek na uchwyty do furtek, oznakowanie osiedla, gabloty ponosi wspólnota a nie Developer. Pytanie, na jakiej podstawie? Odpowiedzi nie otrzymaliśmy. Pani Admin poinformowała nas ze Developer ponosi koszty drobnych napraw do 10 PLN (niezrozumiale, może ktoś wie cos więcej na ten temat?). A propos kosztów zarządzania dostaliśmy informacje, ze koszty te rosły w 2004 proporcjonalnie do liczby odebranych mieszkań. Czyli im więcej mieszkań odebranych, tym większe „przychody” zarządu i administracji. Okazuje się że do tej pory jest nadal ok.10 lokali nie odebranych. 2. Nadwyżka finansowa Nadwyżka zgodnie z uchwała zostanie proporcjonalnie podzielona wg ilości udziałów na bud. 52 i 50 i pozostanie na poczet przyszłych inwestycji/kosztów. 3. Zatwierdzenie planu finansowo-gospodarczego na 2005 rok Każdy mógł zostawić ślad po sobie, głosując w tej sprawie, ale nie zmieniło to niczego (brak większości). Jedynie co nam podrożało to konserwacje wind, za które w tym roku zapłaci wspólnota (w 2004 WP pokrywał ten koszt;) 4. Udzielenie absolutorium zarządowi za 2004 rok j.w. 5. Przemiły Pan Inżynier z SGGW wnioskował uchwałę „zero tolerancji” dla dłużników (naliczanie odsetek karnych za zwłokę w płatnościach czynszu). Jednomyślnie zatwierdzona. 6. Prawdopodobnie budynek KEN52 doczeka się drugiego wejścia z domofonem od północnej strony. 7. Poruszone zostały sprawy dwóch zmian/inwestycji urbanistycznych: a) mieszkańcy budynku 50 ponownie wnioskowali o ogrodzenie budynku b) plan zagospodarowania dziedzińca przy KEN 52 Tutaj nastąpił problem formalno-proceduralny, ponieważ w przypadku inwestycji b sprawa była jasna (głosowanie po wrześniowym spotkaniu 2004) to w przypadku ogrodzenia, P. Admin twierdzi ze potrzebna jest jednomyślna zgoda na przeprowadzanie takiej zmiany. Nasuwa się pytanie, dlaczego nie potrzeba 100% w przypadku inwestycji b? Sprawa pozostaje niewyjaśniona i może zostanie rozstrzygnięta gdy będziemy więcej coś wiedzieli o takich zmianach i mieli zdecydowaną większość. To w „skrócie” wszystko co było najważniejsze. Reszta to kłótnie, brak zrozumienia i ponowne wyciągnie tych samych wątków. Prawdopodobnie każdy czuje się niedoinformowany, bo czy można w przy 2 spotkaniach na rok oraz braku informacji w gablotkach? W przeciągu 2 tygodni ma pojawić się informacje : - o problemie związanym z aktami notarialnymi na miejsca garażowe - stosunek udziałów WP/Wspólnota W razie pytań znajdziecie mnie na GG 2690177 bądź jecko@wp.pl Pozdrawiam, Rene i Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak było IP: *.ipipan.waw.pl 15.02.05, 11:57 A mnie ciągle ciekawi, które lokale użytkowe nie są (ew. nie były i od kiedy są) formalnie odebrane. Na grudzień było tego 6 sztuk według słów pani administrator. Bo mam takie niejasne wrażenie, że ktoś zarabia na lewo na ich wynajmowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak było IP: *.pool8022.interbusiness.it 15.02.05, 12:53 Wydaje mi się, że daliśmy tzw "ciała". Z informacji p.Administrator, wynika, że większość udziałów posiada Wersal, co za tym idzie nie ma szans na przegłosowanie jakiejkolwiek uchwały bez zgody Wersalu. Właśnie zacząłem sie wczytywać w Ustawę o własności lokali (troche późno - przyznaję się). Ustawa, Art.23. pkt 2a "Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej." Jeżeli dobrze interpretuję, ten art. to chyba była szansa,aby podział wyglądał następująco: 1 właściciel = 1głos, niezależnie od wielkości udziałów. Czyli za niesprzedane (notarialnie) garaże i kilka mieszkań, wersalowi przypadłby 1 głos. Sprawa II Ogrodzenie budynku KEN 50. Nigdzie nie znalazłem, informacji na temat 100% ilości głosów "za". My możemy wystosować uchwałę, a w Art.23 pkt 2 napisano: "Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos." To na razie tyle. Jeśli ktoś chce tekst uchwały to dajcie znać na priva marcin_g88@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 15.02.05, 18:59 No właśnie, odsyłam do mojego postu z 22.01.2005, pkt.2, daliście ciała niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak było IP: *.pool8022.interbusiness.it 15.02.05, 19:03 Obawiam się, że nie było na zebraniu tej 1/5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 15.02.05, 19:50 W sumie bylo okolo 50 osob z czego nie wiadomo ile mialo prawo glosu (akty notarialne). Pytanie czy taki tryb trzeba przeglosowac? Bo jesli WP ma wiekszosc to raczej uchwala ta nie doszla by do skutku. Czy sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak było IP: *.pool8022.interbusiness.it 15.02.05, 20:16 Jesli taki tryb trzeba by było przegłosować, to raczej ten artykuł nie miałby sensu. Bo developer, właściciel który ma większość głósów dzięki większości udziałów, nie głosowałby przeciwko sobie. Tak więc według mnie, wystarczyłoby, żeby wystosować krótkie pisemko do zarządu, że my niżej podpisani żądamy (tak jak jest napisane w ustawie), aby zmienić zasady głosowania....itd Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zebranie - jednak było 16.02.05, 08:34 Witam, Teraz po zebraniu nie ma chyba co się zastanawiać czego nie zrobiliśmy. Tym bardziej, że przecież w styczniu na forum zainicjowaliśmy dyskusję na ten temat, ale niewiele osób było aktywnych. Może teraz po zebraniu uda się nam jakoś zorganizować, spotkać i pogadać o ewentualnych zmianach zarządu. Kolejne zebranie zawsze można zwołać i nie trzeba wynajmowac sali za 960zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 16.02.05, 20:05 Witam, należało przejść się po mieszkaniach i zebrać pod wnioskiem podpisy 1/5 właścicieli. Następnie na początku zebrania zgłosić wniosek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zebranie - jednak było 17.02.05, 08:37 Szkoda zatem, że tego nie zrobiłeś......Jak będziemy zawsze liczyć na innych, to niczego nie zdziałamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Koszty zarządu IP: 202.56.231.* 17.02.05, 14:04 Istnieje taka pozycja w planach na 2005r. jak "Koszty zarządu" - 87.744,00zł. Koszty zarządu w skali miesiąca to 7312zł. Według ustawy "Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności: 1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację, 2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę, 3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali, 4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości, 5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy." Tak więc możemy uznać, ze jest to WYNAGRODZENIE członków zarządu, bo inne pozycje zostały wyszczególnione. Na zebraniu dowiedzielismy się, że zarząd tworzy dwóch dobrze nam znaych panów, co stanowi 3 656zł na głowę. O ile dobrze wiem, w etapie I również nie zmienił sie zarząd. Fajna pensja ......tylko za co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 17.02.05, 22:54 Na mnie nie liczcie ponieważ nie mieszkam w Waszym budynku, ale zawsze służę radą :) Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: Zebranie - jednak było 18.02.05, 08:48 Szkoda ...... W każdym razie dzięki za pomocne rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 18.02.05, 10:19 Nie ma się co martwić, nic nie straciliście. 1. Wiecie dokładnie ile Wersal ma udziałów, najważniejsze, że powyżej 50% (niestety niewiele powyżej) i zapewne szybko będą podpisywać nowe akty. 2. Na wniosek 10% właścicieli (liczone udziałami) możecie zwołać zebranie, dokładniej Zarząd zwołuje zebranie na Wasz wniosek. 3. W agendzie umieszczacie odwłołanie Zarządu, powołanie nowego. 3. Na zebraniu składacie wniosek o głosowanie wg. zasady 1 właścieil = 1 głos (wniosek musi być podpisany przez 20% właścicieli - liczone udziałami). 4. Na zebraniu musi być notariusz ponieważ Zarząd został ustanowiony w trybie art.18, pkt.1 Ustawy o Własności Lokali - uważajcie na notariusza z WP (u nas on był na zebraniu, bardzo lubi mieszać szyki "ja nie jestem stroną, ale według mnie to..." i tu się zaczyna). Dobra rada - musicie najpierw poczytać ustawę o własności lokali: isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19940850388&type=3&name=D19940388Lj.pdf Zbierzcie argumenty, które przekonają ludzi, że warto zmienić Zarząd i administratora, tylko nie mówcie, że to wszyscy wiedzą i są za zmianą. Jak przyjdzie do głosowania na kandydatów do nowego Zarządu to się zdziwicie jak mało głosów dostaną, jeżeli nie będziecie przygotowani. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Zebranie - jednak było IP: *.namdmz.dmzroot.net / 192.193.221.* 21.02.05, 14:37 Dzieki do(radco) za bardzo cenne informacje. Czy mozesz skontakowac sie ze mna pod priv-em jecko@wp.pl? d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Zebranie - jednak było-Koszty Ogrzewania IP: *.zus.pl 21.02.05, 12:38 Niesety nie moglem być na zebraniu - ale z danych finansowych które dostalem od aministratoa wynika, ze chca nas obciązyć kosztami energii cieplnej za poprzedni sezon grzewczy. Z tego co wiem to wspolnota przejeła administracje budynkiem od marca 2004. Do tego czasu placilismy wersalowi oplaty eksploatacyjne w wysokości 150 PLN chyba wiec moim zdaniem to wersal - powinien pokryc ogrzewania za poprzedni sezon przynjamniej 3/4 wartosci faktur. Co Wy na ten temat sadzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Zebranie - jednak było-Koszty Ogrzewania IP: *.acn.waw.pl 22.02.05, 13:13 Do marca placilismy ryczalt i jesli chodzi o mnie to nie zamiarzam placic tych kosztow .... pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec ken50 Alarm IP: 80.227.56.* 28.02.05, 08:13 Jestem ciekawy jak bardzo był słyszalny alarm, który przez pół dnia i całą noc dawał o sobie znać w jednym z mieszkań na I pietrze (chyba) KEN 50 klataka II. Ochronie nie udało sie nic z tym zrobić. Ci lokatorzy co mieszkają obok tego mieszkania to dopiero musieli mieć czad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcapone Uzasadnienie jednomyślności KEN 50 IP: *.. / *.e-plan.pl 01.03.05, 12:41 Wlaśnie zauważyłem obiecane na spotkaniu wspolnoty uzasadnienie 100% głósów w sprawie ogrodzenia KEN 50. Uzasadnienie: Kodeks Postępowania Administracyjnego. Ale gdzie konkretnie, który przepis, jakieś numery? Tego tam nie znajdziesz. To tak jakby napisac, ze moze to Kodeks Pracy reguluje. Przy najblizej okazji zapytam sie Soche, gdzie to znalazla:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Uzasadnienie jednomyślności KEN 50 IP: *.bbtec.net 01.03.05, 13:22 Przejrzałem pobieżnie K P Administracyjnego i nie wiem gdzie ten temat podczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z KEN50 Mamy większość IP: *.bphpbk.pl 01.03.05, 14:59 Szanowni. Nie wiem czy już zauważyliście informację Pani Administrator, iż Wersal nie posiada już większości udziałów w Naszej Wspólnocie. Mój sąsiad (który nie ma niestety dostępu do internetu) rozmawiał na ten temat z Panią Administrator i dowiedział się, iż: - większość udziałów była w posiadaniu Mieszkańców, już w momencie, kiedy odbywało się spotkanie Wspólnoty, tak więc zostaliśmy wprowadzeni w błąd. Moim zdaniem rozwiązania są dwa: -próba zwołania nowego spotkania i odwołania Zarządu, zgodnie z informacjami Pana (do)radcy - istnieje taka możliwość, -próba unieważnienia tamtego spotkania. W przeciwnym razie cały rok będziemy musieli męczyć się z obecnym Zarządem i obecną Administracją. Co Państwo o tym sądzicie? Pozdrawiam Marcin z KEN50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Mamy większość IP: *.oc.oc.cox.net 02.03.05, 14:52 OK mamy większość. Przewaga jest nieiwielka i znając nasze zaangażowanie w sprawy Wspólnoty nie sądzę aby udało nam się cokolwiek przegłosowac przy tym stanie rzeczy. Chyba, że zastosujemy opcję 1udział = 1głos. Odwołujemy Zarząd, wybieramy nowy (spośród kogo??). Nawet nie wiemy kto chciałby kandydować, co mógłby zaoferować itd... Wiele razy byłem totalnie wkurzony na administrację, ale może powinniśmy poczekać ze zmianą. Zobaczmy jak będzie sie układała współpraca z nowym zarządem (jeśli taki powstanie). Nie bronię administracji, tylko nie chciałbym, aby po wyborze nowej było jeszcze gorzej. No chyba, że macie kogoś naprawdę godnego polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
follow Forum KEN 54-56 (1szy etap) 11.03.05, 01:31 W forum które oryginalnie służyło mieszkańcom budynków KEN 54 i 56 osiągnięty został limit wypowiedzi, co oznacza, że nie da się dopisać ani jednej nowej. W związku z tym że właśnie ukazało się "Zawiadomienie" Zarządu Wspólnoty, proponuje przenieść dyskusję na nowo założone forum "Mieszkańcy KEN 54 i 56" pod adresem: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27426 Ewentualnie dodatkowe informacje będzie można znaleźć na mojej stronie: JulJas.net/ken/ # Przepraszam za umieszczenie ogłoszenia tutaj, ale jest # jakaś szansa że dzięki temu zainteresowani do niej dotrą... Jan Słupski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Imprezy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.05, 17:17 Pozdrawiam wszystkich imprezujących w środku tygodnia do późnych godzin nocnych!!!!!!!! Narazie dzwonię tylko po ochronę, ale zacznę chyba na Policję, bo często interwencja ochroniarzy nie przynosi efektu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Cisza IP: 134.146.212.* 20.04.05, 12:05 wy tutaj o ciszy, więc ja mam pytanie o hałas... czy hałas z KEN jest bardzo uciążliwy? Jeśli pozamykacie okna jest ok? Kupiłem mieszkanko w kolejnej inwestycji KEN Bis i wszystkie okna wychodza na KEN. Powiedzcie da się wytrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Cisza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.05, 15:53 Ja mam okna wychodzące wyłącznie na KEN. Po zamknięciu okien jest cicho - oczywiście w nocy dużo wyraźniej słychać np. przejeżdżające samochody, ale nie stanowi to wielkiego problemu. Niestety, o spaniu przy otwartym oknie można zapomnieć - pierwszy lepszy samochód postawi cię na równe nogi. Chyba, że jesteś przyzwyczajony (ja nie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb2005 Re: Cisza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.05, 16:26 Również kupiłam mieszkanie w KEN Bis. 3 okna wychodzą na KEN. Dzisiaj rozmawialiśmy z architektem budynku, który poinformował nas, że wszystkie okna wychodzące na KEN czy Płaskowickiej mają podwyższone parametry dźwiękoszczelności. Pozdrawiam, Gośka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Zieleń i Parking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.05, 21:17 Czy ktoś z was próbował ostatnio porozmawiać z Administracją n.t. zmiany betonowych donic pomiędzy KEN 50 i 52 na regularny trawnik i krzewy? Po drugie czy zastanawiał się ktoś nad pomysłem zamontowania na miejscach parkingowych na zewnątrz budynku (za które płacimy co roku podatek) blokad z uniwersalnym zamkiem i kluczami dostępnymi u każdego mieszkańca??? Pzdr Matbat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: Zieleń i Parking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 21:01 Na ostatnim zebraniu z Administracją naszej Wspólnoty pytałem o możliwość zamknięcia np. szlabanami na piloty wjazdu na NASZE parkingi przy KEN, które zwłaszcza w weekend-y stają się parkingami dla ciężarówek zaopatrującyh bazarek i nie tylko. Odpowiedź była twierdząca. Czas wrócić do tematu i coś z tym zrobić. Proponuję złożyć taki wniosek do Administratorki, by jeśli zaakceptuje go większość zaczęła to realizować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: Zieleń i Parking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.05, 23:09 CZy znasz ewntualne koszta? Jestem ciekaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Zieleń i Parking IP: *.ssmb.com 09.05.05, 08:32 a gdzie beda parkowac klienci sklepow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t_kn50 Re: Zieleń i Parking IP: *.example.net / 62.111.216.* 09.05.05, 12:11 Jestem przeciwny zamykaniu dostepu do miejsc parkingowych wzdluz KEN. Pomijajac klientow punktow uslugowych, to wszyscy maja (lub teoretycznie powinni miec) znajomych, rodziny, kontrahentow, ktorzy musza i powinny miec mozliwosc dojazdu i kulturalnego zaparkowania w okolicy naszych blokow. Nie robmy twierdzy z tego osiedla, ono przeciez jest w miescie, wiec zachowajmy zdrowy rozsadek! Rozwiazanie z "motylkami" na miejscach parkingowych bedzie skutkowalo bezsensownym parkowaniem wzdluz uliczek czy wrecz na chodnikach, co niestety niektorzy mieszkancy juz obecnie uskuteczniaja (pod i miedzy 50 i 52), poniewaz nie chce sie przejsc 20m od parkingu do budynkow. Rozwiazanie ze szlabanami - postawic budke i straznika za dodatkowe pieniadze? Bedzie weryfikowal czy wjezdza ktos z rodziny czy potencjalny klient bazarku? A co w przypadku gdy mieszkaniec wjedzie i pojdzie od razu na bazarek? Dostanie bure czy go straznik ma przegonic? Licze na minimum rozsadku zanim powstana takie karkolomne wnioski. Weekendowe "bazarkowe" uciazliwosci to tylko 2 popoludnia na tydzien, a zamykajac ulice czy blokujac miejsca narobic mozna problemow na 7 dni w tygodniu. Prosze sobie wyobrazic analogiczna koncepcje z grodzeniem uliczek w Centrum wymierzona w osoby, ktore chca zalatwic cos samochodem... Proponuje raczej isc w kierunku zalatwiania tej uciazliwosci z administratorem bazarku zanim sobie narobimy krzywdy. Pozdrawiam, TŚ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Cisza .... przed burza ;) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.05, 10:29 Witam troche podciagne watek ;) A przy okazji zapytam: moze ktos polecic dobrago i niedrogiego fachowca od rolet i zaluzji ?? A i chetnie uslysze opinie uzytkownikow co jest lepsze rolety czy zaluzje pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oktawiusz Re: Cisza .... przed burza ;) IP: *.example.net / 62.111.216.* 14.05.05, 03:21 Witam wszystkich nieśpiących z KEN 50. Jest 3.10 nad ranem i nie moge spac, bo jakies jełopy pie..ne kilka pięter pod moim mieszkaniem urządziły sobie imprezke i puszczają na full jakieś operowe kawałki. Do tego wyłażą na balkon i jakaś panienka ma śmiech jakby koń na blachę lał, więc jest jeszcze głośniej. Cholera, jestem młodym człowiekiem i mama mnie kiedyś nauczyła, żeby ludziom żyjącym obok nie uprzykrzać życia. Nie mogę po prostu zrozumieć, jakim trzeba być jełopem, żeby o 3 nad ranem w naszym arcyakustycznym bloku puszczać głośno muzyke! Czy te przygłupy nie widzieli nigdy w naszym bloku matek z małymi dziećmi? Może napie..jąca na full muzyka o 3 nad ranem może kogoś obudzić? Żałuje, że te matoły nie mieszkają gdzieś bliżej mnie, to poszedłbym opie..ć całe to towarzystwo. A tak nie chce chodzić po bloku jak nocny marek i nasłuchiwać, gdzie mieszkają te buraki. Przepraszam za język, ale naprawdę się zdenerwowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Cisza .... przed burza ;) IP: *.aster.pl 15.05.05, 10:48 Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Dzwonisz na policję i z głowy, oni będą węszyć gdzie jest impreza nie Ty. Przetestowane - skutkuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rene rolety IP: *.bphpbk.pl 19.05.05, 16:39 www.mebart.pl/mebart.htm, no więc nie wiem czy też miałeś styczność z "siwym Panem o smutnych oczach", który rok temu uparcie chciał nam sprzedawać rolety i żaluzje. link który przesyłam to firma w której zamówiłam sobie rolety tkaninowe na szybę- za 8 okien zapłaciłam ok 1300 zł, a siwy Pan chciał za to samo wziać ode mnie 3600:)). chodzi o to, że firma jest w Białej Podlaskiej (wiadomo Warszawę wszyscy chcą naciać) rolety przesyła kurierem, a montujesz je sam, to nic trudnego. dzwonisz do nich i umawiasz się z ich pracownikiem, który przyjeżdża do Warszawy co jakiś czas więc wpadną i Ci wymierzą okna.rolety od nich mam rok i nie mam zarzutów oprócz tego, że kurier z roletami od nich uparcie przychodził ok 12 kiedy jestem w pracy,ale w końcu udało nam się umówić. ja wolę rolety, żaluzje chyba już mi się znudziły..pozatym, rolety mają jedną przewagę nad żaluzjami- mam okno w łazience, a wiadomo, że nie chcę by cała okolica mnie oglądała, dlatego mam białą roletę w oknie, która jak jest w dzień opuszczona, to i tak okno daje tyle światła, że nie muszę zapalać sztucznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DICK_TRACY MIEJSCE POSTOJOWE-SZUKAM IP: *.tvp.pl 20.05.05, 14:06 Witam sąsiadów - szukam do wynajęcia miejsca postojowego, po rozsądnej cenie, od czerwca. Możliwość wpłaty z góry za umówiony okres czasu. Ponad rok wynajmuję juz od naszego wspólnego sąsiada, niestety sąsiad już wprowadza się do swojego mieszkanka, więc kończy mi się umowa. Ponieważ wynajmowałem też przez czas jakiś garaż w bloku obok, więc znam juz troche rynek i ceny :-) , dlatego też proszę aby nie zgłaszały się osoby, które żądają cen porównywalnych z Wersalem /przy wynajmie garaży/. Na szczęście w każdym bloku w okolicy, poza KEN 52 miejsc garażowych jest więcej niż mieszkań :-) Pozdrawiam Darek 0605 605 096 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: rolety IP: *.acn.waw.pl 21.05.05, 09:27 Dzieki za info, ale link nie dziala :(. Swoja droga to niezle sobie ten Pan liczy ... pozdrawiam Antek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rene Re: rolety IP: *.bphpbk.pl 23.05.05, 11:12 www.mebart.pl, Pan domokrażca był strasznie śmieszny, bo zaczął od 3600, po czym, jak powiedziałam, że to stanowczo za dużo, już po 30 min chciał "jedyne" 2600:), ponadto stosowal na mnie wszystkie sztuczki handlowe, od tekstów, że on w tym interesie jest od 20 lat, że on się tak męczy chodząc po tych mieszkaniach, aż rzeczywiście bylo mi go żal, ale pozostałam nieugięta. Pan pojawiał się u nas jeszcze kilkaktrotnie aż w końcu kupiłam rolety w Białej Podlaskiej i miałam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KEN 52 NASZE NOWE PODWÓRKO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.05, 08:16 NASZE NOWE PODWÓRKO - co o nim myślicie? Podoba Wam się? Jakieś ciekawe spostrzeżenia? O ile mi wiadomo to miał tu być plac zabaw dla małych dzieci chyba nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
ko_a Re: NASZE NOWE PODWÓRKO 25.05.05, 09:29 mi sie podoba, jak na razie :) Plac zabaw? Zdecydowanie mialo tam nie byc, upewnialam sie kilkakrotnie, gdyz tylko pod tym warunkiem glosowalam za likwidacja parkingu. Jeden plac zabaw juz mamy, dwa chyba nie sa potrzebne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Boże Ciało IP: *.example.net / 62.111.216.* 25.05.05, 19:55 Czy orientują się Państwo, o której godzinie jutro rozpoczyna się procesja w naszym parafialnym kościele? Kancelaria parafialna niestety jest już nieczynna, więc będę wdzięczna za info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alcapone Co za upał!!! IP: *.example.net / 62.111.216.* 28.05.05, 15:39 Błogosławie niebiosa za to, że udało mi sie kupić mieszkanie od wschodniej strony. Dzis rano, gdy ok. 7.30 wyszedłem na balkon myślałem, że się ugotuje. Niesamowite temperetury! Na szczęście już ok 11 miałem w domu coraz chłodniej, a teraz mam przyjemny chłodek:-) Ale przed chwilą musiałem pójść do 7-mki po chleb i myślałem, że za chwile spali mnie to cholerne słońce. Drodzy sąsiedzi od zachodniej strony, w głowę zachodzę co sie u Was teraz dzieje w mieszkaniach. Szczerze współczuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian KEN50 IP: *.pool82190.interbusiness.it 30.05.05, 18:54 O Ken 50 p.Administrator już całkiem zapomniała. Nic sie nie dzieje. Klomby ktoś sobie przesunął i tak sobie stoją zarośnięte zielskiem od ok 2 tygodni. Z innej beczki: Rozumiem,że ktoś ma potrzebę trzymania psa w domu. OK, jego sprawa. Ale, jeśli ten pies "nasra" przed drzwiami wejściowymi do budynku, to psim obowiązkiem właściciela jest posprzątanie tego co zostawi jego piesek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiadka Re: KEN50 IP: *.example.net / 62.111.216.* 31.05.05, 13:46 Miesiąc temu dzwoniłam do p. Administrator w sprawie i klombów i nieszczęsnego trawniczka od strony Migdałowej, który powoli zaczyna służyć za ścieżkę rowerową. P. Administrator powiedziała, że trawniczek ma byś ogrodzony, klomby zakwiecone zaraz po weekendzie majowym. Jak widać na zapowiedziach się skończyło. Myślę, że po prostu trzeba ruszyć hurtem, im więcej osób zacznie suszyć głowę naszej p. gospodyni, tym przyniesie to szybszy, oczekiwany skutek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.05, 18:33 Witam, Kupiłam mieszkanie od WP po przeciwnej stronie KENu Ponieważ, jak sądzę, Wy również śledzicie ten problem - czy ktoś z Was ma jakieś swieże informacje dotyczące przebiegu autostrady ? Pojawił się na naszym wątku post z informacją, iż sprawa tunelu jest przegrana( Odpowiedz Link Zgłoś
ko_a Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 16.06.05, 16:54 Witam, czy ktos moglby mi powiedziec, ktora to jest nasza parafia? Potrzebuje jakies zaswiadczenie i nie wiem gdzie mam sie udac. Z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
askan5 Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 17.06.05, 09:20 Św. Władysława, ul. Przy Bażantarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.07.05, 13:58 Drodzy sąsiedzi z KEN50 czy możecie nie wpuszczać do klatki akwizytorów oraz ludzi z ulotkami!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 21:03 POpieram, A szczególnie proszę uważać kogo wpuszczamy wieczorem. W etapie III, który został oddany okradziono auta na podziemnym parkingu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matbat Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 20:11 Gość portalu: tommy napisał(a): > Drodzy sąsiedzi z KEN50 czy możecie nie wpuszczać do klatki akwizytorów oraz > ludzi z ulotkami!!!!!!!!!!!!!!! Popieram Mam zamiar wywiesić informację o zakazie roznoszenia ulotek zobaczymy czy będzie jakiś efekt Mat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommz Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.08.05, 18:22 Hellow!Czyzby nasze forum zamaro na okres wakacji,a moze przenieđliđci sie gdzies indziej???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwek Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.u.mcnet.pl 18.08.05, 11:08 Chciałem zapytać w jakiej firmie założyć telefon stacjonarny i u kogo podłączyć internet w naszym budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.09.05, 16:23 czy to forum zupełnie zamarłó????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okatwiusz Jest nowe PROFRSJONALNE forum!!! IP: *.e-plan.pl 20.09.05, 22:30 Szanowni sądziedzi! Mamy do dyspozycji nowe forum naszej Wspólnoty, przeznaczone wyłacznie dla nas. Znajduje sie pod adresem www.ken.nazwa.pl Każdy ma swój login i hasło. W razie problemów z wejściem na forum prosze mailować do admina (admin@ken.nazwa.pl). Teoretycznie każdy z nas powinien otrzymać odpowiedni list z loginem i hasłem już pod koniec lipca. Oprócz forum na stronie można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji i zdjęć, są też głosowania dotyczące spraw naszej Wspólnoty. Forum działa bez zarzutu. To chyba najlepsza forma porozumiewania się miedzy nami, a trzeba powiedzieć, że jest o czym rozmawiać. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś