Dodaj do ulubionych

OPONY CAŁOROCZNE

IP: 212.160.245.* 05.11.01, 11:00
MAM PYTANIE DO KOLEGÓW. W TRYBIE PILNYM MUSZĘ NABYĆ NOWE OPONY. NIE UŚMIECHA MI
SIĘ KUPOWANIE ZIMÓWEK I POTEM LETNICH W ZWIĄZKU Z TYM CHCĘ KUPIĆ OPONY
UNIWERSALNE. JAKIE OPONY SĄ WASZYM ZDANIEM NAJLEPSZE (ALE NIE NAJDROŻSZE)I
GDZIE W WARSZAWIE MOŻNA NAJTANIEJ KUPIĆ? BARDZO DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ. KASIA
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.baplc.com 05.11.01, 12:38
      Kasiu,
      nie napisalas jaki masz samochod i jaki przedzial cenowy Cie interesuje
      (pojecie "drogie/drogi" jest bardzo wzgledne).
      ostatnio uwaznie sledzilem testy opon uniwersalnych i zimowych.
      Bardzo pozytywne opinie zebrala opona uniwersalna (caloroczna) firmy
      GoodYear o nazwie "Vector 5".
      Jezeli chodzi o miejsce zakupu to sprobuj w "Carserwisie" - jest to dealer Fiata
      przy ul. 1-go Sierpnie (skrzyzowanie ze Zwirki i Wigury).
      Daja tam znizki i zapewniaja pelny serwis.

Pozdrawiam
      Wojtek
      • Gość: KASIA Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: 212.160.245.* 05.11.01, 12:58
        WOJTKU, DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ. MAM MEGANĘ I OPONY CHYBA 175/70R13. CO DO CEN -
        CHYBA PONIŻEJ 300PLN ZA SZT. NIE MAM CO MARZYĆ. PRZYPUSZCZAM ŻE W RÓŻNYCH
        MIEJSCACH OPONY O TYCH SAMYCH PARAMETRACH MOGĄ RÓŻNIĆ SIĘ CENĄ. DLATECHO SZUKAM
        NAJTAŃSZYCH SKLEPÓW. POZDRAWIAM.
        • Gość: 2994123 jakies dziwne rozmiary kupujecie IP: *.shell.nl 06.11.01, 18:10
          o ile mi wiadomo, fabrycznie Meganki jezdza na 175/65 albo 185/60. Interesuje
          mnie to, bo mam Classica na pietnastkach 185/60.

Wlasnie sie zastanawiam jakie zimowki kupic; przymierzam sie do 175/65 a i tak
          sie waham, czy aby nie zostac przy letnim rozmiarze. Tymczasem Ralph redukuje
          az do 165/70? Jestescie pewni ze to mozna zakladac do Meganek? Starych czy
          nowych?
    • Gość: grogreg Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: 212.160.165.* 05.11.01, 13:07
      Jstem przeciwnikiem opon uniwersalnych. Nie sa ani dobre na lato, ani na zime.
      To nie kwestia bierznika tylko gumy i jej zachowania w roznych temperaturach.
      • Gość: Wojtek Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.baplc.com 05.11.01, 13:19
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Jstem przeciwnikiem opon uniwersalnych. Nie sa ani dobre na lato, ani na zime.
        > To nie kwestia bierznika tylko gumy i jej zachowania w roznych temperaturach.

• Gość: Wojtek Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.baplc.com 05.11.01, 13:32
        Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Jstem przeciwnikiem opon uniwersalnych. Nie sa ani dobre na lato, ani na zime.
        > To nie kwestia bierznika tylko gumy i jej zachowania w roznych temperaturach.

Ja rowniez zgadzam sie z taka opinia, ze dobre opony letnie i dobre opony
        zimowe beda lepsze (w odpowiednim sezonie) lepsze od opon uniwersalnych.
        Jednak, dla osoby, ktora nie jezdzi zbyt wiele i nie chce kupowac - z roznych
        powodow - dwoch kompletow opon, zakup opon uniwersalnych jest jakims
        rozwiazaniem.

Pozdrawiam
        Wojtek
    • Gość: Ralph Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.11.01, 13:19
      Wydaje mi się, że np. Carman oferuje dobre ceny i spokojnie powinnaś znaleźć
      tam oponki poniżej 300. Mają szeroki wybór, montaż jest bezpłatny i,
      przynajmniej w znanych mi przypadkach, zawsze oferują duże upusty (tez mam
      Megane i właśnie tam kupiłem komplet zimówek Continental Winter Contact TS 760
      165R13/70 model zeszłoroczny za 168/szt., a opony jedne z najlepszych w swojej
      klasie; w tym przypadku upust z oficjalnej ceny wyniósł 30%):)
      • Gość: KASIA Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: 212.160.245.* 05.11.01, 13:31
        RAPH, PROSZĘ O NAMIARY NA TĘ FIRMĘ. DZIĘKI. KASIA
        • Gość: Ralph Re: OPONY CAŁOROCZNE- Carman IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.11.01, 13:56
          Telefonu do centrali głównej nie znam, ale podam Ci numer w Bielsku-Białej,
          gdzie powinni Cie 'nakierunkować' na najbliższy Tobie punkt: 33 815 09 10 (fax
          815 09 11). Daj znać na wątku, czego się dowiedziałaś! pozdrawiam
          • civic_vtec Re: OPONY CAŁOROCZNE- Carman 05.11.01, 14:10
            www.carman.pl

W Warszawie 4 stacje

pozdr. / Vtec
    • Gość: Ralph Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.11.01, 15:23
      W Bielsku Carman ma tylko Dębicę Navigator w tym rozmiarze, po 183/szt.
      • Gość: Michal Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.telia.com 05.11.01, 19:45
        Firmy tak nazywaja uniwersalne lato zima
        ale jak dobrze idzie to tylko do jesieni wytrzyma.
        Tak jest,jak w wierszyku to jest zwykle nabijanie klienta w butelke.
    • Gość: Dobrzan Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: 217.96.29.* 06.11.01, 16:19
      Droga Kasiu!
      Również szczerze odadzam zakup opon uniwersalnych. Naprawdę lepiej zainwestować
      w dobre zimówki. Nie wiem czy jeździłaś swoją meganką na zimówkach, ale różnica
      jest olbrzymia. W zeszłym roku w zimie , gdy spadł pierwszy śnieg, pojechałem z
      moją dziewczynką na placyk i zrobiliśmy teścik:ja z zimówkami(Goodyear UG6-
      polecam), a ona na całorocznych (Bridgestone). Dopiero wtedy, mimo tego ze
      jeździłem wcześniejszym samoch 4 lata na całorocznych, porównując przyczepność,
      zrozumiałem o co chodzi. Dobra to tyle A teraz marsz po zimówki, bo nie chcę
      abyś wylądowała za 2 tygodnie w moim bagażniku! ;)

• Gość: maciek Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.gpw.com.pl 06.11.01, 16:53
      sprobuj na www.baloon.com.pl - kupowalem u nich opony, przywiezli nastepnego
      dnia, platnosc przy odbiorze - PIRELLI-P2500- (calyrok) - 177 zł
      • Gość: Jarek OPONY CAŁOROCZNE - NIE!!! IP: 192.168.10.* 06.11.01, 17:05
        Powiem Kasiu krotko:
        Najgorsze opony zimowe sa o niebo lepsze od najlepszych opon calorocznych (w
        zimie oczywiscie).

Jesli nie chcesz narazac sie na duze koszta, to zastanow sie nad nasza rodzima
        produkcja (Kormorany Winter, czy Debica Frigo Directional).

Pozdr
    • Gość: Adam Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.acn.waw.pl 06.11.01, 18:44
      Kasiu jeżeli jesteś z Warszawy to zapraszam Cię do Nowo otwartego serwisu
      ogumienia Eco Premium ul. Połczyńska 73 tel.665 85 08. Naprawdę jest z czego
      wybierać! Jeżeli chcesz te uniwersalne Good Yeary to proszę bardzo, ale jak
      słusznie zauważyli moi poprzednicy polecam Ci te zimowe. Przyjdź to na hasło
      Kasia dostaniesz 20 % discount na każde, które wybierzesz, oczywiście montaż i
      komputerowe wyważenie dostaniesz gratis!!!
      Pozdrawiam Adam
      • Gość: KASIA Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: 212.160.245.* 07.11.01, 09:22
        DZIĘKI, ALE ZDECYDOWAŁAM JUŻ GDZIE ZAKUPIĘ OPONKI. DZIĘKI RALPHOWI ZAROBI NA
        MNIE CARMAN. KUPUJĘ JEDNAK ZIMÓWKI. I CHYBA CONTINENTAL ZA OK. 220 PLN ZA SZT.
        DĘBICA JEST CO PRAWDA TAŃSZA, ALE RÓŻNICA W JAKOŚCI TEŻ JEST. ACHA, SAMOCHODEM
        JEŹDZI MÓJ MĄŻ. ON JEDNAK LEPIEJ CZUJE SIĘ NA NIWIE KULINARNEJ NIZ
        MOTORYZACYJNEJ. DO TEJ PORY JEŹDZIŁ NA UNIWERSALNYCH UNIROYAL I UBIEGŁEJ ZIMY
        SAMOCHÓD DZIWNIE MU ZJEŻDZAŁ I KILKA RAZY WPADŁ W POŚLIZG. TERAZ KOJARZYMY, ŻE
        TO PRZEZ NIE ODPOWIEDNIE OPONY. DOBRZAN KOLEGO, NIE BÓJ SIĘ MÓJ STARY NIE
        WJEDZIE CI W ZADEK. BARDZO DZIĘKUJĘ ZA CENNE RADY. KASIA
        • Gość: dobrzan Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: 217.96.29.* 18.11.01, 12:53
          elo
          bardzo sie cieszę że zdecydowałaś się jednak na zimówki, na pewno będziesz
          zadowolona
          co do zadka oczywiście żartowałem, ale wiesz jak jest-wypadki chodzą po ludziach
          życzę bezpiecznej jazdy i pozdrawiam gorąco
          pa
          • Gość: Michal Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.telia.com 18.11.01, 14:26
            W praktyce nie ma dobrych opon uniwersalnych,poniewaz takie nie istnieja.Na
            zapotrzebowanie od klientow, firmy oponiarskie zaczely robic troszeczke
            twardzsa domieszke do gum zimowych z bieznikiem tzw uniwersalnym i powstala
            opona zima-wiosna-lato-jesien.Jak taka opona funkcjonuje.Kupiona na poznej
            jesieni spisuje sie swietnie,potem jest zima ciepla ,bardzo dobrze jak zima
            zimna sa problemy z przyczepnoscia,wiosna bez problemu lato juz nie plywa
            poniewaz nie posiada duzo bieznika,ale sie klaruje wg prawa.Jesien no jest lysa
            no iod nowa kupujemy uniwersalna opone.Wniosek firmy oponiarskie sprzedaja
            podwojnie niz tylko letnie i zimowe.Interes sie kreci.
            Pamietacie co pisalem o oponie ze kazda opona posiada punkt krytyczny czyli
            punkt zalamania.
            Tak opona letnia kiedy nadchodzi obnizenie temperatury traci gwaltownie
            przyczepnosc; ta temperatura wynosi +6C
            Opona zimowa kiedy temperatura sie podnosi traci gwatownie przyczepnosc;
            ta temperatura wynosi +10C
            Ponizej i powyzej nie nalezy uzywac tych opon.Mowa o dosc warunkach
            ekstremalnych.Najtaniej posiadac dwa komplety felg z dwoma rodzajami
            opon.Dobrym rozwiazaniem jest jeden komplet felg plus dwa kpl.opn.Wtedy
            jestesmy zmuszeni do dobrego serwisu felgi,zawsze ja podmalujemy i opona jest
            swiezo balansowana i too jest najwazniejsze w zimie na goledzi.Dobrze jst w
            starszych pojazdach zwracac uwage na stan geometri zawiesznia przedzniego i
            tylniego.Zle ustawiona zbierznosc ,kat pochylenia,kat wyprzedzenia moze
            doprowadzic lekko pojazd na sliskim do poslizgu.Michal swoje wywody wyciagnal
            z praktyki wlasnej i tysiecy klientow ktorzy byli zawsze zadowoleni po
            przebyciu kazdej zimy.Pzdr.Dla rodakow Michal
    • Gość: . Re: OPONY CAŁOROCZNE IP: *.telia.com 19.11.01, 11:17
      .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka