Dodaj do ulubionych

Turmoncka - pytanie

IP: proxy / *.pekao.com.pl 31.12.02, 10:06
Witam wszystkich,

przyszło mi na myśl następujące pytanie do wszystkich, którzy już zamieszkali
albo już cos robią.
Czy zamierzacie skorzystać z ulgi remontowej ?
Jeśli tak, to jak rozliczycie dotychczas zakupione materiały i robociznę,
jeśli nie macie aktu prawnego do Waszych mieszkań?

pozdrawiam

bankroot
Obserwuj wątek
    • Gość: bankroot Re: Turmoncka - pytanie IP: proxy / *.pekao.com.pl 02.01.03, 08:53
      nie ma problemu ???

bankroot
      • Gość: an Re: Turmoncka - pytanie IP: spc:* / 126.17.61.* 02.01.03, 14:51
        mam pytanie czy ktoś by mógł mi powiedzieć ile wynosi czynsz (z zaliczkami na
        wodę i CO) szacunkowo za mieszkanie 60m zameldowane będa 2 osoby, mam dwie
        sprzeczne wiadomości i chciałabym się upewnić.
    • Gość: J-23 Re: Turmoncka - pytanie IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.35.* 09.01.03, 16:18
      Cholera jest problem. Faktycznie aby skorzystać z ulgi remontowej trzeba mieć
      tytuł prawny, a my nie mamy. W tej kwestii zasięgnę jezyka. O tym co się dowiem
      poinformuję. Ale to niestety nie jedyny problem, w moim przypadku są jeszcze
      dwa.
      Po pierwsze - bubel prawny zafundowany przez Ministerstwo Finasów opisany w
      dzisiejszej Gazecie Wyborczej. Tak zmieniono przepisy ordynacji podatkowej, że
      małżonkowie mający wspólność majątkową nie mogą ustanowić hipoteki na wspólnej
      nieruchomości, po aby np. zabezpieczyć kredyt. Tak jest w moim przypadku,
      niestety, mam nadzieję że szybko to znowelizują.

Po drugie - wczoraj zauważyłem że ścianki działowe w moim mieszkaniu od spodu
      (jakieś 15 cm) są poprostu wilgotne. Wilgoci nie ma natomiast na ścianach
      zewnętrznych i nośnych. Wydaje mi się, że przyczyną nie może być jakakolwiek
      awaria rury czy czegoś takiego bo wilgoć jest w różnych miejscach (ale zawsze
      na dole) z jednej i drugiej strony cienkich ścianek działowych. Moim zdaniem
      jest to tak zwane wysychanie budynku. Czy u innych mieszkańców Turmonckiej coś
      podobnego ma miejsce? Z góry dzięki za informacje, pozdrawiam sąsiadów.
      • Gość: bankroot Re: Turmoncka - pytanie IP: proxy / *.pekao.com.pl 10.01.03, 08:45
        Gość portalu: J-23 napisał(a):

> Cholera jest problem. Faktycznie aby skorzystać z ulgi remontowej trzeba mieć
        > tytuł prawny, a my nie mamy. W tej kwestii zasięgnę jezyka. O tym co się
        dowiem
        >
        > poinformuję.

Jest coś takiego jak przyrzeczenie (co ma miejsce w naszym przypadku) tzn.
        Spółdzielnia przekazała nam mieszkania do wykończenia przyrzekając nadanie aktu
        własności. Podobno to wystarcza dla US jeśli chodzi o ulgę remontową. Nie
        wystarcza jeśli chodzi o nowa dużą ulgę budowlaną (odliczanie odsetek kredytu
        od podatku)

Ale to niestety nie jedyny problem, w moim przypadku są jeszcze
        > dwa.
        > Po pierwsze - bubel prawny zafundowany przez Ministerstwo Finasów opisany w
        > dzisiejszej Gazecie Wyborczej. Tak zmieniono przepisy ordynacji podatkowej,
        że
        > małżonkowie mający wspólność majątkową nie mogą ustanowić hipoteki na
        wspólnej
        > nieruchomości, po aby np. zabezpieczyć kredyt. Tak jest w moim przypadku,
        > niestety, mam nadzieję że szybko to znowelizują.
        >

Ci nasi "posłowie" to po prostu kupa dziada. Te wszystkie biopaliwa, winiety i
        to o czym piszesz to woła o pomstę do nieba. Ja mam czyste sumienie. Nie
        głosowałem na żadnych z nich (s...syny)

> Po drugie - wczoraj zauważyłem że ścianki działowe w moim mieszkaniu od spodu
        > (jakieś 15 cm) są poprostu wilgotne. Wilgoci nie ma natomiast na ścianach
        > zewnętrznych i nośnych. Wydaje mi się, że przyczyną nie może być jakakolwiek
        > awaria rury czy czegoś takiego bo wilgoć jest w różnych miejscach (ale zawsze
        > na dole) z jednej i drugiej strony cienkich ścianek działowych. Moim zdaniem
        > jest to tak zwane wysychanie budynku. Czy u innych mieszkańców Turmonckiej
        coś
        > podobnego ma miejsce?

Radzę jak najszybciej "uderzyć" do p. Stefana Szymańskiego (675 20 53) z Działu
        Technicznego. Na pewno pomoże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka