Dodaj do ulubionych

Howell SA - Poznan, Wroclaw, Krakow

IP: 195.95.19.* 24.10.01, 16:00
Planujemy kupno mieszkania w Howellu (Poznan, Os. Przy Rezerwacie).
Czy macie jakies doswiadczenia dot. Howella? Czy mozna im zaufac? Czekam na
wszelkie informacje (takze od tych, co kupili we Wroclawiu czy Krakowie).
Pozdrowienia, Alicja
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: Howell SA - Poznan, Wroclaw, Krakow IP: 193.0.68.* 25.10.01, 11:20
      Ja chcialam kupic we Wroclawiu , juz nawet bylam umowiona na podpisanie umowy,
      ale jak zobaczylam mieszkanie w rzeczywistosci, okazalo sie ze w dwupoziomowym
      mieszkaniu na gornym ostatnim pietrze ma okna jak w piwnicy pod sufitem i
      bardzo male, moim zdaniem to zle wplywa na psychike. Poza tym mieli jakies
      problemy z wykonawca, ze cos nie w terminie, potem sie z nim sadzili nie wiem
      jaki byl final bo zrezygnowalam z kupna. Rada: sprawdz ich dobrze, bo jak idzie
      juz jakis taki swad to jednak cos jest nie tak, poza tym oni ciagle maja
      mieszkania , ciagle sie oglaszaja wiec chyba takiego popytu u nich nie ma.
      pozdrawiam.
    • Gość: Oizo Re: Howell SA - Poznan, Wroclaw, Krakow IP: *.bcc.com.pl 26.10.01, 19:22
      Przesunęli oddanie mieszkań z października na grudzień.

• Gość: Michał Re: Howell SA - Poznan, Wroclaw, Krakow IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 00:05
        Czym wytłumaczyli przesunięcie terminu? Jak zostało to rozwiązane prawnie? Będą
        płacić odsetki, czy zostały podpisane aneksy do umów? Chodzi o Wrocław, Poznań
        czy Kraków?

Pozdrowienia
        Michał
    • Gość: puchatek Re: Howell SA - Poznan, Wroclaw, Krakow IP: 217.8.179.* 29.10.01, 11:09
      Krakow - tylko chcieli budowac ale na razie nic nie ma
      Wroclaw ul.Wietrzna -skonczona i maja ciagle duze klopoty z zalatwianiem raklamacji, olewaja
      mieszkancow, glowne wady to zle zrobiona izolacja pozioma na tarasach i balkonach ( wlewanie
      wody z tarasow do mieszkan na parterze i na ostatniej kondygnacji), brak drenazy trawnikow, zla
      konstrukcja wjazdow do parkingow podziemnych (woda wlewa sie do srodka przy wiekszym deszczu),
      odczuwa sie ogolna arogancje kierownictwa biura sprzedazy i brak dbalosci o klienta
      Wroclaw ul.Raclawicka - w sumie fajne osiedle, ale zaczeli od zadluzenia hipotecznego terenu
      budowy, w lecie mieli wstrzymane pozwolenie na budowe bo protestowali mieszkancy, teraz ruszyli
      znowu, z zaplanowanych blokow na razie powstaje na razie tylko polowa
      ciekawe jak jest w Poznaniu?
    • Gość: Elżbieta Re: Howell SA - Poznan, Wroclaw, Krakow IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 19:49
      Poznań Os. Przy Rezerwacie. Obiecują (w umowie !)odbór mieszkania jeszcze w
      grudniu, a nawet laik, widzi, że nie zdążą z ich wykończeniem (ciągi
      komunikacyjne, otoczenie itd.). Brak jasnej informacji o wysokości czynszu.
      Moja rada: należy się poważnie zastanowić.
    • Gość: Tadeusz Re: Howell SA - UWAGA - UNIKAĆ JAK OGNIA!!! IP: 212.160.183.* 15.11.01, 17:38
      Moi drodzy!
      Jestem świeżo upieczonym właścicielem mieszkania w budynku przy ulicy Róży
      Wiatrów we Wrocławiu. Niestety mogę tylko powtórzyć za Puchatkiem:
      a) totalna arogancja pani Kafel i w ogóle całej firmy, brak chęci załatwienia
      jakichkolwiek reklamacji, zbywanie klientów. Oczywiście na etapie sprzedaży
      mieszkań było całkiem ok. Nie dajcie się zwieść!
      b) naliczenie 22% VAT za garaże podziemne w budynku podczas gdy w sposób
      oczywisty należy sie tylko 7% i, oczywiście, zbywanie klientów, którzy
      wystąpili o zwrot
      c) zalewanie górnych kondygnacji, w wielu mieszkaniach pojawiły już się
      pierwsze pleśnie i grzyby,
      d) brak drenaży wokół budynku, pomimo, że stoi on na terenie podmokłym!!!
      e) w związku z powyższym zalewane są garaże podziemne i komórki (tu próbowali
      coś robić ale zupełnie bez powodzenia)
      f) budynek moknie więc od góry i od dołu, ciekawe co będzie za 5 lat?
      g) fatalnie zaprojektowane ciągi komunikacyjne - widać, że próbowali upakować
      maksymalną liczbę mieszkań na działce, nie ma gdzie zaparkować auta,
      postawienie samochodu powoduje blokowanie drogi wewnętrznej (zagrożenie w
      wypadku pożaru, itp)
      h) całkowicie źle rozwiązane śmietniki - praktycznie nie ma ich na naszej
      działce - MUSIMY DZIERŻAWIĆ TEREN POD ŚMIETNIKI NA INNEJ DZIAŁCE
      i) docieplili styropianem Ytongi a tak się (podobno) nie robi
      j) szumiące kaloryfery - pierwszy raz się z tym zetknąłem (w nowym mieszkaniu),
      szumią i szumią, nie wiadomo dlaczego, wiadomo, że u wszystkich
      k) instalacja elektryczna poprowadzona jest 2-5 cm nad... podłogą. Czy to
      normalne? Spróbujcie sobie wyobrazić mocowanie listwy przypodłogowej.
      l) okna zaczynają się 20 cm wyżej (od podłogi) niż normalnie. Dzieki temu
      mieszkanie jest ciemniejsze.

UWAGA!!!
      1) Mają doskonałych prawników - trzeba na nich uważać.
      2) Prawdopodobnie zwijają firmę.
      3) Zdaje się, że mają niezłe układy w Gazecie we Wrocławiu, bo Gazeta nic nie
      chce na nich napisać...
      4) W lecie badał ich UOP.
      • Gość: puchatek Re: Howell SA - UWAGA - UNIKAĆ JAK OGNIA!!! IP: 217.8.179.* 16.11.01, 16:16
        Ok, to i ja sie przyznam, tez jestem mieszkancem Wietrznej/Rozy Wiatrow.
        Tadeusz napisal prawie wszystko i niestet to prawda !!! Pani kierownik sprzedazy nie zatrudnilbym na
        zadnym stanowisku zwiazanym z obsluga klienta, chyba ze celem glownym byloby olewanie klientow
        ktorzy juz zaplacili. Cale szczescie ze do pierwszego kontaktu z klientem jest ktos inny. Generalnie
        na pisma odpowiadaja po miesiacu albo nawet wcale.
        Skad masz informacje o 7% VAT (wszyscy moi znajomi placili w innych firmach 22%)?
        Mialem troche wiecej szczescia z kablami elektrycznymi (sa w podlodze) ale za to gorzej z instalacja
        wodna.
        Inna sprawa ze projekt jest autorstwa firmy ArC2 i zdaje sie ze to juz nie pierwsza ich kicha jezeli
        chodzi o rozwiazania drenazu terenu, wjazdow do garazy, izolacji budynku, itd. (patrz budynek na
        Obroncow Poczty Gdanskiej). Zdaje sie ze ktos oposcil jakis zajecia z projektowania. Z drugiej strony
        dziwne ze nadzor z Howella wszystko tak przyjal. W kazdym razie nie bardzo maja ochote to teraz
        naprawiac.

A moze jednak jakas gazeta mialaby ochote jednak to opisac???
        • Gość: Janek Re: Howell SA - UWAGA - UNIKAĆ JAK OGNIA!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.11.01, 10:01
          To nie do wiary!!! Myslałem że tylko ja mam problemy z Howellem, a tu proszę!!!

Jestem mieszkańcem osiedla Wietrzna/Róży Wiatrów we Wrocławiu i potwierdzam, że
          grzyb, pleśń, zalewane garaże, małe okna (bo oszczedzją na kosztach), itd. to
          wszystko nasza smutna i drogo opłacona rzeczywistość!!!

Podobno potrzebowali pieniędzy na biurowiec w centrum Wrocławia, który był
          budowany w tym samym czasie, stąd oszczędności, które, jako dodatek do
          świetnego projektu, wszystkim nam dają sie we zanki.

Wazne dla niezdecydowanych klientów: może u Was nie będą budować biurowców...

Pani Kafel to odrębny rozdział: proponuję obsadzić ją w dziale reklamacji -
          swoją arogancją odstraszy każdego petenta!!! Ale tak to juz jest, kiedy ze
          zwykłego pracownika biura pośrednictwa handlu nieruchomościami zostaje się
          DYREKTOREM i można odkuć się na tych wszystkich wrednych klientach!!!

Garaże: z tego, co wiem to garaże wolnostojące mają 22% VAT, a garaże/miejsca
          parkingowe stanowiące część budynków mają 7%.
          • Gość: puchatek Re: Howell SA - UWAGA - UNIKAĆ JAK OGNIA!!! IP: 217.8.179.* 20.11.01, 09:16
            A moze co do VAT na miejsca parkingowe wypowie sie tu jakis prawnik? Co w zwiazku w decyzja NSA
            z 19 listopada. W naszym przypadku miejsca parkingowe w zbiorowym parkingu podziemny byly
            sprzedawane osobna umowa. Dzisiejsza (20.11.2001) Rzeczpospolita/Prawo co dnia:
            www.rzeczpospolita.pl/Pl-iso/gazeta/wydanie_011120/prawo/prawo_a_6.html
            Z tego wynikaloby ze 0% VAT ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka