Dodaj do ulubionych

*BRZEZINY - o osiedlu*

IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 22.01.03, 16:34
witam,
wiecie moze czy na osiedlu beda jakies sklepy, basen czy silownia?
slyszalam cos o osiedlowym parku - czy wiadomo wam cos na ten temat?
pozdrawiam,
Fly

ps'wiecie moze jak rozdzielane sa miejsca parkingowe, tzn. najchetniej kazdy
z nas chcialby z okna widziec swoje cztery kolka - czy miejsca sa dowolne?

strasznie duzo pytan - sorrki...
ciekawska jestem...
Obserwuj wątek
    • Gość: token Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.mos.gov.pl / 194.181.153.* 22.01.03, 17:06
      jeżeli mówisz o osiedlu na Głębockiej - vis a vis "C.H Targówek" to rownież
      bardzo interesowałem się inwestycją. Ładne domki, na pierwszy rzut oka porządna
      firma. Jednak radzę poczytać sprawozdanie rewidenta na temat kondycji spółki i
      wniosków tam zawartych (mnie stanęły włosy dęba). Nie zaryzykowałem!
      • Gość: Fly Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 22.01.03, 17:15
        gdzie czytales to sprawozdanie?
        juz kupilam mieszkanie na brzezinach...buduje sie....
        poki co jestem zadowolona...z czekania...
        inni lokatorzy maja problemy z podpisaniem aktow notarialnych...ale ze
        slyszenia wiem, ze gdzie indziej tez sa takie problemy...
        pozdrawiam,
        Fly
        • Gość: token Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.mos.gov.pl / 194.181.153.* 22.01.03, 17:49
          (-:
          Nie chciałem cie przestraszyć. Jeżeli załapałaś sie na 1 bądź drugi etap nic Ci
          raczej nie grozi. Ja w każdym razie nie lubię płacić za łopatę w ziemi. Każdego
          dewelopera (we własnym interesie) należy sprawdzić.
          Ja w tym celu udałem się do KRS-u. Tam znajdziesz sprawozdanie finansowe
          spółki, które musi corocznie złożyć. I to sprawozdanie badane jest przez
          niezależnego biegłego rewidenta, np. wskaźniki płynności itp. Na końcu znajdują
          się uwagi nt. kondycji spółki. Nie chcę być wzięty za jakiegoś anty-rzecznika
          ale wg tych informacji od 1997 roku ma ona coraz wieksze straty. Jak było w
          2002? Nie wiem! Wnioski wyciągnij sama
          Pzdr
        • Gość: Grzechu Re: do Fly IP: 157.25.92.* 23.01.03, 08:39
          Witaj
          Ja trochę się przed takimi sytuacjami uchroniłem. Po
          prostu wpłaciłem "niewielki zadatek" jako I ratę a resztę zapłcę
          w następnych II ratach ale dużo później niż standardowe wpłaty
          (będę obserwował sytuację).
          Zrobiłbym jeszcze inaczej ale muszę zlikwidować książeczkę
          mieszkaniową - a na to się czeka i trzeba mieć wpłacone min. 50 %
          Pozdro
    • Gość: sąsiad Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.eds.net 22.01.03, 17:47
      Witam,

Odnośnie Twoich pytań:
      1. jest przewidziany sklep na terenie osiedla. podobno
      równiez przewidziane jest przedszkole
      2. park - według zapewnień developera miał być wydzielony
      pewien obszar na zieleń, taki jakby mały park. Nie wiem
      czy jest to aktualne, bo może coś się zmieniło i np. będa
      tam budowane domy. Na pewno każdy etap ma plac zabaw dla
      dzieci
      3. miejsca parkingowe - jedno miejsce na jedno
      mieszkanie. przydział dokonywany jest odgórnie przez
      developera (na szczęście bo ludzie nigdy by się nie
      dogadali), parkować mozna tylko na przydzielonym miejscu.

Pozdrawiam,
      przyszły mieszkaniec

Gość portalu: Fly napisał(a):

> witam,
      > wiecie moze czy na osiedlu beda jakies sklepy, basen
      czy silownia?
      > slyszalam cos o osiedlowym parku - czy wiadomo wam cos
      na ten temat?
      > pozdrawiam,
      > Fly
      >
      > ps'wiecie moze jak rozdzielane sa miejsca parkingowe,
      tzn. najchetniej kazdy
      > z nas chcialby z okna widziec swoje cztery kolka - czy
      miejsca sa dowolne?
      >
      > strasznie duzo pytan - sorrki...
      > ciekawska jestem...
      • Gość: Fly Re: ogolnie... IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 23.01.03, 09:24
        dzieki wszystkim za informacje...
        nieskromnie przyznam, ze jednak wole te weselsze...np. o zalewaniu stropow od
        grzecha, niz te o kiepskiej kondycji i stratach(?!) agromana... brr...
        aby do wiosny! tej nastepnej....
        jak kazda kobieta jestem w tej materii niecierpliwa...juz wieszalabym firanki,
        ustawiala meble i kwiatki na balkonie...
        pozdrawiam was drodzy sasiedzi i nie-sasiedzi...

Fly
        • Gość: Grzechu do Fly IP: 157.25.92.* 23.01.03, 09:37
          Nie przejmuj się - I tak mamy wpłaty od postępów w budowie!
          Nie wybudują to nie wpłacasz - musimy być czujni!. Nie wiem kiedy Ty masz
          dostać , bo ja w grudniu 03. Niecały rok szybko upłynie i będzie widać
          jak na dłoni czy budowa idzie czy nie.
          P.S ja też już bym chciał się urządzać i przewalić wszystkie graty
          z "Rodzinnego Domu" do Swojego!.
          Pozdro
          • Gość: Fly re do grzecha IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 23.01.03, 11:10
            Grzechu,
            ja mam odbior na marzec 04, jeszcze troche poczekam...
            z gratow - jak to nazywasz - bede miala niewiele tylko osobiste rzeczy, podobno
            mam dostac w prezencie pralke, lodowke i kuchnie elektr. - wprowadze sie wiec
            na gole podlogi.. bede musiala sie jakos urzadzic - juz zaczelam oszczedzac, a
            do tego iles lat kredytu...optymizmu we mnie duze poklady...wiec: aby do
            nastepnej wiosny...(a moze troszke przyspiesza i oddadza wczesniej?)...
            pozdrawiam sasiedzie,
            Fly
            • Gość: Fly bede na osiedlu IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 24.01.03, 09:58
              w sobote lub niedziele wybieram sie popatrzec na IV etap - oczywiscie dam znac
              co widzialam...

pozdrawiam,
              Fly
              • Gość: Grzechu Re: bede na osiedlu IP: 157.25.92.* 24.01.03, 10:25
                Ja też będę - bo pojadę do Centrum Handlowego
                Pozdo
                • Gość: Ela Re: bede na osiedlu IP: *.edipresse.pl 24.01.03, 10:56
                  Ja bede w poniedzialek w "godzinach urzedowania" bo chce przy okazji ogladania
                  wpasc do pani od rysunkow. Zobacze czy prawidlowo naniosla na swoj projekt
                  zmiany, ktore wprowadzilam w mieszkaniu. Przy okazji zobacze co odpowiedza na
                  pytanie dlaczego od jakiegos czasu sie nie reklamuja w GW. Przeciez maja
                  jeszcze sporo mieszkan do sprzedania. Moze jakies problemy finansowe? Aha, chce
                  tez odebrac faktury za dotychczasowe platnosci. Jak bedziecie odbierac swoje
                  sprawdzcie, czy sa z data i podpisem, bo podobno nie zawsze o tym A-man
                  pamieta.
                  Pozdrawiam
                  Ela
              • Gość: token Re: bede na osiedlu IP: *.mos.gov.pl / 194.181.153.* 24.01.03, 11:54
                Dowiedz się we własnym interesie czy 4 etap budują za swoje (twoje) pieniądze
                czy na budowę czwartego etapu zaciągneli kredyt hipoteczny. Wg. mojej wiedzy
                z "twoich" pieniędzy finansują trzeci etap, a na czwarty zaciągneli kredyt.
                Życzę szczęścia
                • Gość: Fly jednak jestem zielona IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 24.01.03, 12:34
                  jednak jestem zielona - nie wiedzialam, ze trzeba odbierac jakies faktury -
                  myslalam, ze to na koniec...
                  wplacilam wespol-zespol z bankiem 60 tys. - czy na ta kwote dadza mi fakture?
                  Po drugie - token - dobrze, ze nas informujesz o takich sprawach - ale przyznam
                  sie skora cierpnie, jak sie czyta twoje maile...
                  Moze i jestem troche naiwna i wielu rzeczy nie wiem odnosnie zakupu mieszkania -
                  powiedzcie mi - poki co mam tylko umowe na zakup, dowody wplat i w planach
                  naniesienie poprawek. Wiem teraz, ze Agroman ma dac fakture - a czy cos jeszcze
                  powinnam wiedziec? - czegos od A oczekiwac? - doradzcie! pls....
                  pozdrawiam,
                  Fly

• Gość: Grzechu Re: do Fly IP: 157.25.92.* 24.01.03, 12:58
                    Spokojnie.., pójdziesz do nich i dadzą Ci fakturę tylko najpierw zadzwoń
                    niech Ci przygotują (do mnie to nawet sami zadzwonili ,że jest do odebrania)
                    swoją odebrałem zaraz po wpłacie w tamtym roku. Cóż Ci jeszcze poradzić:
                    jest pewna zasada ,że im póżniej wpłacisz Dev/Spół tym lepiej dla Ciebie.
                    Każda złotówka na twoim końcie a nie na ich to lepiej dla Ciebie - w razie
                    jakiegoś bałaganu jest wręcz niemożliwe odzyskanie pieniędzy
                    (bo nie brałem kredytu- a nie znam zasad wpłat na takich warunkach)
                    Może trochę przynudzam i straszę, sorry mówię ogólnie o rynku

zresztą najlepiej o tym pogadać na priva
                    pozdro
                    P.S Czy adres który podałaś jest twoim w firmie?

• Gość: Ela Re: jednak jestem zielona IP: *.edipresse.pl 24.01.03, 13:51
                    W umowie sa opisane wszystkie sprawy (moze troche metnie ale sa) tj. np.
                    faktury. Poczytaj to sobie porzadnie. Jak chcesz nanosic zmiany to radze to
                    zrobic natychmiast.
                    E.
                    • Gość: Fly dzieki... IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 24.01.03, 15:24
                      dzieki za wszystkie informacje...
                      oczywiscie, ze nikt mi nie mowil ze zakup mieszkania to prosta sprawa, a wrecz
                      przeciwnie - dlugo slyszalam i jeszcze slysze na temat agromana od kolezanki z
                      pracy, ktora jest z I etapu...
                      grzechu - adres, o ktory pytasz jest moim firmowym adresem (
                      iga.gajkos@gtech.com ) jestem tez pod adresem grupy dyskusyjnej brzezin, ktory
                      byl podany jakis czas temu, ale specjalnie sie tam nie udzielam - zoltodziob
                      jestem-czwartoetapowiec zielony ;-)/oczywiscie to okreslenie do mnie samej/
                      do poczty firmowej podlaczona jestem non-stop w godzinach pracy 9-17 z domu
                      rzadko zagladam do gazety...
                      dobrze by bylo miec kontakt "poza gazetowy" bo nie zaczesto wypada mi tu
                      wchodzic.. za duzo osob wchodzi do mojego pokoju...(szefowa tez ;-)...
                      a umowe poczytam.../wydawalo mi sie ze juz uwaznie czytalam ja ze trzy razy/
                      pozdrawiam was wszystkich serdecznie i cieplutko,
                      udanego weekendu -
                      grzechu - udanych zakupow w Carreffourze...(jak sie wejdzie pierwszym z
                      glownych wejsc od prawej strony stojac vis a vis C...to w takiej wiekszej "auli"
                      jest stoisko z PYSZNYMI lodami owocowymi... - nigdy nie omijam! kolega mowil,
                      ze podaja tam rowniez dobra kawe...a obok euro, niedaleko "zlotego swiata/u" -
                      podaja dobry sok marchewkowy...mniam, mniam...
                      no i narobilam sobie apetytu...
                      ide po kawe...
                      trzymajcie sie!
                      Fly
    • Gość: Robert Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.03, 21:33
      Planuje kupic mieszkanie na os. Brzeziny w IV etapie. Ma byc oddany pod koniec
      roku - to sporo czasu. Czy ktos sprawdzal moze sytuacje finansowa developera?
      Moze ktos wie gdzie i w jaki sposob mozna sie czegos dowiedziec. Wszystko mi
      sie podoba ale chce byc maksymalnie pewien ze nie strace pieniedzy.
      • Gość: Grzechu Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 157.25.92.* 27.01.03, 08:12
        Witaj
        Osiedle jest b. ładne ale podobnie jak Ty - Ja też,gdy nie ma wybudowanego
        domku i odebranego, to trudno się nie przejmować.
        Powiem Ci jak było : stan na wrzesień/paźdz. 2002
        - ziemia nie miała zastawionej hipoteki, była własnością A.
        ( dawali odpis potwirdzający z urzędu razem z KSR)
        - Na razie idzie wszystko (IV etap) zgodnie z terminem
        - Dogadaj się z nimi na temat wpłat - wpłać zaliczkę a potem
        gdy będzie wszystko stało resztę (przed kolejnymi wpłatami
        można sprawdzić czy nic się nie zmieniło we wpisach do KS w Gminie
        Białołeka)
        -zaczynają budować Brzeziny Willowe
        Myślę ,że jest to jedyne zabezpieczenie - można też przez rachunek
        powierniczy ale to podwyższy znacznie koszty około 10%
        Pozdro
        • justyna95 Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 27.01.03, 09:40
          witam wszystkim,
          czy mógłby ktoś mnie oświecić ile trzeba mieć pieniędzy na "dzień dobry"? (bo
          zaliczka rozumiem jest konieczna)
          J
          • Gość: Grzechu Re:do Justyny IP: 157.25.92.* 27.01.03, 09:47
            Ja wpłaciłem 15% (płacę gotówką - nie kredytem), ale wszystko zależy jak się z
            Nimi dogadasz.Teraz czekam aż do września (bo muszę zlikwidować książ. miesz.
            i muszę mieć wpłacone 50%)wpłata ok. 35% i w grudniu resztę.
            • justyna95 Re:do Justyny 27.01.03, 10:04
              dzięki Grzechu za info!
              Pozdr.
              J
              • Gość: Fly Re:do Justyny IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 27.01.03, 12:15
                justyna,
                ja skorzystalam z kredytu banku millenium (wspolpracuja z Agromanem) i moja
                zaliczka to 5% czyli niecale 9 tys.pln reszte wplacil bank 15% a potem kolejna
                rate 15% - tez bank...
                pozdrawiam,
                musze konczyc...
                Fly
                • Gość: Grzechu Re:do Fly IP: 157.25.92.* 27.01.03, 13:36
                  Witaj
                  Napisałem do Ciebie na adres w pracy, dając swoje namiary - "jakby co"
                  Szkoda ,że tak mało jest nas z IV etapu na forum...
                  Pozdro
                  • justyna95 do Fly, do Grzecha 27.01.03, 14:12
                    moi drodzy, czy moglibyście mnie uświadomić, od czego zacząć?! Niestety będę
                    musiała wziąć kredyt, ale na co zwracać uwagę, o co pytać, czego pilnować.
                    Prosze o informacje. Moze niedługo będziemy sąsiadami...?
                    J
                    • justyna95 Re: do Fly, do Grzecha 27.01.03, 14:30
                      ...a w którym budynku będziecie mieszkać?
                      Pozostali przyszli mieszkańcy - również proszę o kontakt!
                      J
                  • auriga.gw Re:do Fly 27.01.03, 15:01
                    > Szkoda ,że tak mało jest nas z IV etapu na forum...
                    Tak mało może nas nie jest tyle, że nie wszyscy mają czas aby aktywnie
                    uczystniczyć w forach i listach dyskusyjnych.

Swoją drogą czytając listę "brzezinian" od dość dawna i mając wcześniejsze
                    kontakty ze spółka matką Agromana wyrobiłem sobie opinię na ich temat i ludzi
                    tam pracujących. Znam problemy ludzi który tam mieszkają z pierwszej ręki i
                    mogę powiedzieć jedno, nie wierzcie we wszystko co wypisują ludzie (mówie
                    zarówno o dobrych i złych /w większości/) aspektach działalności Agromana.

Jak to mówi mój kolega - tylko spokój i długie ruchy :) a wszyscy będziemy
                    zdrowsi i bez wrzodów żołądka.

Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów z etapu IV.
                    ---
                    auriga, O16
                    • Gość: Fly re do grzecha IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 27.01.03, 15:49
                      grzechu,
                      nic nie doszlo...moze sprobuj na taki adres jadwiga.gajkos@gtech.com (boze, jak
                      ja nielubie swojego imienia)..
                      pozdrawiam,
                      ale mam dzien! masa pracy i spraw
                      ps'nie bylam na brzezinach...nie moglam...
                      byles? co widziales...???
                      Fly
                      • Gość: Fly re do justyny IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 27.01.03, 15:53
                        justyna,
                        ja jestem z Oriona 17/10
                        ws twoich pytan chetnie odpowiem (zajrze tu pozniej) - bo teraz beda mi
                        testowac cosik na komputerku..
                        pa pa
                        Fly
                        • justyna95 Re: re do justyny 27.01.03, 16:07
                          czekam w takim razie do jutra
                          Jutro sie odzywam z samego ranka
                          Pozdrowionka
                          A.

P.S. Imię masz bardzo ładne. Nie wiem co chcesz od niego
                          • Gość: Fly do justyny IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 27.01.03, 17:05
                            no hej,
                            juz mam wolny komputer...uff...
                            co do mojego imienia - nie lubie go,jeszcze chyba musze do niego dojrzec..od
                            wczesnych lat wolali na mnie w skrocie Iga i do tego imienia przywyklam...
                            a ws kredytu:
                            co musisz zalatwic? ja najpierw skontaktowalam sie z przedstawicielem banku
                            millenium (maja dyzury we srody w biurze agromana przy budowie) zlozylam
                            wymagane papierki: zasw.o zarobkach, poswiadczone kopie pitow w US, swiadectwo
                            szkolne! (zalapalam sie na kredyt dla mlodych! ;-) - kiedy zadzwonili i
                            potwierdzili, ze dostane kredyt (oczywiscie w CHF - najtanszy) wtedy
                            potwierdzilam rezerwacje mojego wybranego mieszkanka (rezerwowalam kilka
                            min.lokal nr 8 obok grzecha :-)- agroman przeslal mi mailem wzor umowy..
                            po podpisaniu umowy..przyszedl czas zaplaty 1 raty...specjalnie nie bylo
                            biegania...no moze wczesniej, jak szukalam dobrego banku - ale tam podobno nie
                            spelnialam warunkow kredytowych jako samotna matka nie pobierajaca od meza
                            udekumentowanych alimentow...takie trele-morele..
                            wiem, ze moga byc odstepstwa od normy - bo zdazylam sie zorientowac z mailii
                            powyzej, ze np. grzechu nie ma chyba z gory narzuconego terminarza wplat (?)...
                            to tyle ode mnie - moze ktos napisze cos wiecej...
                            sama tez chetnie sie dowiem...
                            milo mi bedzie zaprosic was na parapetowke - obiecuje!
                            to tymczasem,
                            trzymajcie sie...
                            Fly
                            • Gość: Fly do justyny-suplement... IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 27.01.03, 17:08
                              justyna,
                              podpisalas sie A.!!!(?)
                              :-))

pozdrawiam,
                              FLy
                    • Gość: Ela Re:do Fly IP: *.edipresse.pl 27.01.03, 23:06
                      Pracuje sie czasem niestety (a moze na szczescie). Ja w tym tygodniu bede miala
                      czas na pisanie tylko wieczorem i w nocy, wiec beda opoznienia w odpowiedziach.
                      A z tym twoim adresem to ja nie wiem o co chodzi ale tez sie nie moglam do
                      ciebie dobic. Na osiedlu dzis bylam, faktury odebralam, rysunki poogladalam i
                      poszlam na budowe. Mury nam sie pna do gory. Pisalas o nanoszeniu zmian
                      ostatnio. Pospiech jest wskazany bo kobitka przymierza sie do robienia rysunkow
                      technicznych dla wykonawcy.
                      Pozdrawiam
                      Ela
                      PS. Tez mam kredyt w tym banku
                    • krzychuc Re:do Fly 28.01.03, 10:13
                      auriga.gw napisał:

> Swoją drogą czytając listę "brzezinian" od dość dawna i mając wcześniejsze
                      > kontakty ze spółka matką Agromana wyrobiłem sobie opinię na ich temat i ludzi
                      > tam pracujących. Znam problemy ludzi który tam mieszkają z pierwszej ręki i
                      > mogę powiedzieć jedno, nie wierzcie we wszystko co wypisują ludzie (mówie
                      > zarówno o dobrych i złych /w większości/) aspektach działalności Agromana.
                      > ---
                      > auriga, O16

Skoro kupiłeś u nich mieszkanie znając problemy od podszewki to wnioskuję, że
                      nie jest z nimi tak źle jak gdzieniegdzie na tym forum piszą. Jestem również
                      zainteresowany kupnem w IV etapie. Osiedle wygląda z zewnątrz bardzo ładnie,
                      oczywiście jak się wyobrazi uliczki i zieleń :-), ale mam kilka pytan odnośnie
                      jakości tych budynków. Może Auriga albo ktoś z etapu I mi odpowie.
                      1. Ściany - Z tego co piszą na stronie wynika, że ściany działowe są gipsowo-
                      kartonowe. Czy ścianą działową może być ściana pomiędzy mieszkaniami czy tylko
                      są to ściany wewnątrz jednego lokalu. Słyszałem o słabym tłumieniu takich
                      ścian. Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć, że nie słychać jak np. sąsiad
                      rozmawia za ścianą oraz innych odgłosów ;-)
                      2. Czynsz - podobno wynosi ok. 10 zl/m ! To dosyć dużo, czy to prawda (może
                      zmalał) a jeśli tak to czy są jeszcze jakieś dodatkowe opłaty typu c.o., woda,
                      prąd ? Po prostu jakie są całościowe koszty opłat mieszkaniowych na 1 m.
                      3. Media - Podobno jest możliwość podłączenia telefonu, kablówki, internetu.
                      Czy jest to jakaś jedna firma (jaka?), a może kilka ?

Uf, to chyba wszystko na razie. Mam nadzieję, że ktoś mi odpowie. Z góry dzięki
                      i pozdrawiam forumowiczów.
                      Krzysiek
                      • auriga.gw Do Krzyśka 28.01.03, 16:08
                        > Skoro kupiłeś u nich mieszkanie znając problemy od podszewki to wnioskuję, że
                        > nie jest z nimi tak źle jak gdzieniegdzie na tym forum piszą. Jestem również
                        > zainteresowany kupnem w IV etapie.
                        Tak jak pisałem wcześniej bez "gwałtownych ruchów" i można się dogadać z
                        Agromanem. Wiedziałem jakie jest ryzyko kiedy kupowałem mieszkanie:
                        1. to, że wiąże się z firmą która buduje coś po raz pierwszy w życiu,
                        2. to, że jest to spółka córka Ton Agro,
                        3. to, że ma taką a nie inną formę własności,
                        4. to, że okolica jest taka a nie inna,
                        5. .... tu jeszcze kilka innych pozycji można by dopisać.
                        Podjąłem ryzyko i wierzę, że się opłaciło.

> Osiedle wygląda z zewnątrz bardzo ładnie,
                        > oczywiście jak się wyobrazi uliczki i zieleń :-), ale mam kilka pytan
                        odnośnie
                        > jakości tych budynków. Może Auriga albo ktoś z etapu I mi odpowie.
                        > 1. Ściany - Z tego co piszą na stronie wynika, że ściany działowe są gipsowo-
                        > kartonowe. Czy ścianą działową może być ściana pomiędzy mieszkaniami czy
                        tylko
                        > są to ściany wewnątrz jednego lokalu. Słyszałem o słabym tłumieniu takich
                        > ścian. Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć, że nie słychać jak np.
                        sąsiad
                        > rozmawia za ścianą oraz innych odgłosów ;-)
                        Nie, ściany nie są karton-gips tylko porothermowe 12 i 7-mki. Zresztą możesz
                        wyburzyć wszystkie i postawić jakie chcesz /Agroman zwróci ci róznicę za
                        niowybudowane ściany/

> 2. Czynsz - podobno wynosi ok. 10 zl/m ! To dosyć dużo, czy to prawda (może
                        > zmalał) a jeśli tak to czy są jeszcze jakieś dodatkowe opłaty typu c.o.,
                        woda,
                        > prąd ? Po prostu jakie są całościowe koszty opłat mieszkaniowych na 1 m.
                        Czynsz - zaliczki na czynsz ustali Wspólnota Mieszkańców. To prawda, że Agroman
                        ustalił zaliczkę na zaporowym poziomie, ale przecież te pieniądze ludziom nie
                        przepadną. Wszystko na osiedlu jest rozliczne wg wskazań liczników i wcześniej
                        czy później pieniądze zostaną rozliczone. Ta wysoka kwota też wynika z braku
                        doświadczenia i kiepskiego podejścia do obsługi klienta (bo jak mają wyglądać 2
                        lata współpracy/administrowania gdy na początku nastawia się mieszkańców
                        przeciwko sobie?). Niestety PR i obsługę klienta Agroman ma na bardzo niskim
                        poziomie i wiele się jeszcze będzie musiał nauczyć, albo nauczą go sami
                        mieszkańcy (jak to było na osiedlu gdzie mieszkam). Choć gwoli sprawiedliwośći
                        muszę powiedzieć, że i w Agromanie można znaleźć miłe i pomocne osoby.

> 3. Media - Podobno jest możliwość podłączenia telefonu, kablówki, internetu.
                        > Czy jest to jakaś jedna firma (jaka?), a może kilka ?
                        Media o których piszesz są "teoretycznie" wliczone w cenę mieszkania.
                        Teoretycznie bo jak się okazuje np. za większy niż standardowy transfer
                        będziesz musiał dopłacić. Prawda jest też taka, że za całą infrastrukturę
                        zapłacą mieszkańcy i nic nie stoi na przeszkodzie aby później zmienić i firmę i
                        sposób dostarczania mediów.
                        • krzychuc Re: Do Krzyśka 28.01.03, 18:21
                          Dzięki za obszerne informacje. Pisząc o formie własności jak rozumiem masz na
                          myśli firmę Agroman a nie inwestycję Brzeziny. Myślałem że są to "normalne"
                          mieszkania własnościowe, a może się mylę i to jakieś "dziwadło" ?
                          • Gość: Ela Re: Do Krzys´ka IP: *.edipresse.pl 28.01.03, 23:28
                            Mieszkania sa wlasnosciowe a ziemia nieobciazona. Czynsz na razie po 10 zl/m.
                            Zostalo jeszcze kilkanascie mieszkan w IV etapie ale jesli nie chcesz parteru
                            to sie pospiesz. Internet nie wiem przez co ale podstawowa przepustowosc
                            bezplatna a 512kb/s ponizej 100 zl. Telewizja UPC. Umowa do przelkniecia.
                            Milego zastanawiania sie.
                            Pozdrawiam
                            E.
                            • krzychuc Re: Do Krzys´ka 29.01.03, 09:17
                              Dzięki za info. UPC nawet by mi pasowało, bo teraz też mam więc może by nic nie
                              policzyli za instalację netu. Odstrasza mnie tylko ta odległość, teraz pracuję
                              i wynajmuję mieszkanie na Mokotowie, a te Brzeziny do strasznie daleko no ale
                              na to już nikt nic nie poradzi. Mam jeszce dwa pytanie do ludzi, którzy mają
                              kontakt z mieszkańcami.
                              1. Jak wygląda ocieplenie budynku (ściany, okna). Nie chodzi mi o parametry
                              tylko o odczucia, jest teraz zimno czy nie ? Pytam, bo jak się czyta w
                              niektórych tematach o skraplaniu wody na parapecie albo o kaloryferach
                              wielkości pudełka zapałek to włosy dęba stają.
                              2. Druga sprawa to bliskość ulicy (nie pamiętam nazwy). Czy daje się we znaki
                              ruch uliczny ? Domyślam się, że musi być spory chociażby ze względu na
                              hipermarkety.

Pozdrawiam,
                              Krzysiek
                              • Gość: matie Re: Do Krzys´ka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.01.03, 13:45
                                > 1. Jak wygląda ocieplenie budynku (ściany, okna). Nie chodzi mi o parametry
                                > tylko o odczucia, jest teraz zimno czy nie ? Pytam, bo jak się czyta w
                                > niektórych tematach o skraplaniu wody na parapecie albo o kaloryferach
                                > wielkości pudełka zapałek to włosy dęba stają.

Zimno :( W te mrozy bylo bardzo zimno. Wieje od okien, a nawet z gniazdka
                                antenowego!! W oknach sa zamontowane takie madre wentylatorki, ktore niestety
                                nawet po zamknieciu sa bardzo nieszczelne :( Nieszczelne sa tez same okna.
                                Kaloryfery natomiast grzeja pelna para - nie mam zadnych zastrzezen.

> 2. Druga sprawa to bliskość ulicy (nie pamiętam nazwy). Czy daje się we znaki
                                > ruch uliczny ? Domyślam się, że musi być spory chociażby ze względu na
                                > hipermarkety.
                                Ruch jest ,ale przynajmniej u mnie w mieszkaniu nic nie slychac. Natomiast sa
                                tez korki :( ale na to nic nie poradzimy na razie. no i ciezko jest wyjechac
                                czasami z osiedla na Glebocka :) Nawet nie chce myslec co bedzie jak sie ludzie
                                na osiedle Derby wprowadza!!! Trzeba bedzie pisac o zamontowanie swiatel.
                                >
                                pozdrawiam,
                                M.

> Pozdrawiam,
                                > Krzysiek
                              • auriga.gw Re: Do Krzys´ka 29.01.03, 16:14
                                > Odstrasza mnie tylko ta odległość, teraz pracuję
                                > i wynajmuję mieszkanie na Mokotowie, a te Brzeziny do strasznie daleko no ale
                                > na to już nikt nic nie poradzi.
                                Taaak, wiekszość z tych którzy nigdy w tej okolicy nie mieszkali mają takie
                                wyobrażenie. Ja w normalny dzień roboczy dojeżdżam do skrzyżowania Nowego
                                Światu i Świętokrzyskiej w 20-25 minut /oczywiście nie chcę powiedzieć że tak
                                jest zawsze ale powiedzmy w 7 przypadkach na 10/. Zaznaczam że w tej chwili
                                mieszkam troszkę dalej niż usytuoowane jest osiedle.

> 2. Druga sprawa to bliskość ulicy (nie pamiętam nazwy). Czy daje się we znaki
                                > ruch uliczny ? Domyślam się, że musi być spory chociażby ze względu na
                                > hipermarkety.
                                Hmmm nie wiem czy masz na myśli Głębocką czy Trasę Toruńską? Na Toruńskiej
                                potrafi być bardzo duży ruch, ale z własnych obserwacji zauważyłem, że hałas
                                nie jest odczuwalny (na IV etapie :)

> Dzięki za obszerne informacje. Pisząc o formie własności jak rozumiem masz na
                                > myśli firmę Agroman a nie inwestycję Brzeziny. Myślałem że są to "normalne"
                                > mieszkania własnościowe, a może się mylę i to jakieś "dziwadło" ?
                                Pisząc o formie własności miałem na myśli to, że TON AGRO to spółka skarbu
                                państwa, ze wszystkimi tego konsekwencjami /a więc Agroman również/.
                                • Gość: Ela Re: Do Krzys´ka IP: *.edipresse.pl 29.01.03, 22:01
                                  Dwadziescia iles lat mieszkalam w Wilanowie, teraz mieszkam przy trasie
                                  Torunskiej a korki wszedzie takie same. Tez pracuje w okolicy Nowego swiatu i
                                  jade autobusem 30 min. Nie jest zle.
                                  E.
                                • krzychuc Re: Do Krzys´ka 29.01.03, 22:24
                                  Matie, dosyć mocno mnie zaniepokoiłeś tymi informacjami o zimnie. Czyżby
                                  oznaczałoby to niedostateczne ocieplanie budynków. Złożyłeś jakąś reklamację
                                  do Agromana czy przyjąłeś ze tak musi być ? A tak z ciekawości to czy nie
                                  mieszkasz przypadkiem na parterze ? Może to jest wytłumaczeniem zimna u Ciebie
                                  (zła izolacja gruntu). Wszedłem dzisiaj na stronę Agromana i podają tam
                                  współczynniki przenikalności cieplnej. Mieszczą się z granicach 0,3-0,5 W/mK,
                                  to chyba w normie (tak słyszałem ale budowlańcem nie jestem). Oczywiście to
                                  tylko "gwarancja" na papierze.
                                  Czy może ktoś potwierdzić te informacje Matiego. Tak jest we wszystkich
                                  budynkach, czy to wyjątek ?
                                  Wiem że może jestem trochę namolny, ale wydawanie takiej kasy to nie betka, a
                                  u Agromana zapewnie usłyszałbym, że wszystko jest cacy. Z góry dzięki za
                                  wszystkie odpowiedzi.
                                  Pozdrawiam,
                                  Krzysiek

P.S. Gdzieś czytałem, że jest forum mieszkańców I etapu, może ktoś zna adres ?
                                  Z chęcią bym poczytał na co uważać, jakie mogą być kłopoty, oby jak najmniej :-
                                  )
                                  • Gość: Ela Re: Do Krzys´ka IP: *.edipresse.pl 29.01.03, 22:36
                                    W sprawie forum pogadaj z adminem (osiedle_brzeziny-owner@yahoogroups.com) bo
                                    jest ono tylko dla mieszkancow. Moze cie warunkowo na jakis czas podlaczy.
                                    W sprawie okien itp moge powiedziec tylko, ze znajomy na 1p. ma wszystko w
                                    porzadku. Partery sa faktycznie troche dziwne bo sa na poziomie gruntu i bez
                                    piwnic pod spodem. Moze gdzieniegdzie wykonawca sie nie do konca postaral.
                                    E.
                                  • Gość: matie Re: Do Krzys´ka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.01.03, 10:37
                                    krzychuc napisał:

> Matie, dosyć mocno mnie zaniepokoiłeś tymi informacjami o zimnie.

Jestem kobieta :)
                                    Przepraszam, ze Cie zaniepokoilam. Ale chyba lepiej wiedziec?? Mam mieszkanie
                                    na parterze ale... Sciany i podloga sa cieple i co najwazniejsze suche. Wieje
                                    przez szpary w oknie!!! I przez gniazdko antenowe!!! Takze nie wynika to raczej
                                    z ocieplenia budynkow a z kiepskiej jakosci zamontowanych okien.
                                    Natomiast a'propos mieszkan na wyzszych pietrach. Pojawilo sie kilka info o
                                    przeciekajacym dachu i wilgotnych scianach (2 pietra). Wychodzi na to ze
                                    najbezpieczniejsze jest 1 pietro:)

. Wszedłem dzisiaj na stronę Agromana i podają tam
                                    > współczynniki przenikalności cieplnej.
                                    Moze nie powinnam tak pisac na forum, ale nie wierzylabym w opowiesci A-mana ze
                                    strony internetowej:) Duzo w nich fantazji i poboznych zyczen.

> Czy może ktoś potwierdzić te informacje Matiego. Tak jest we wszystkich
                                    > budynkach, czy to wyjątek ?
                                    Nie we wszystkich budnynkach, ale w kilku na pewno.

> Pozdrawiam,
                                    > Krzysiek
                                    >
                                    rowniez pozdrawiam,
                                    M.
                                    • krzychuc Re: Do Krzys´ka 30.01.03, 12:12
                                      Gość portalu: matie napisał(a):

> Jestem kobieta :)

Uuups, ale porażka. Przepraszam ;-))

> Przepraszam, ze Cie zaniepokoilam. Ale chyba lepiej wiedziec?? Mam mieszkanie
                                      > na parterze ale... Sciany i podloga sa cieple i co najwazniejsze suche. Wieje
                                      > przez szpary w oknie!!! I przez gniazdko antenowe!!! Takze nie wynika to
                                      raczej
                                      >
                                      > z ocieplenia budynkow a z kiepskiej jakosci zamontowanych okien.
                                      > Natomiast a'propos mieszkan na wyzszych pietrach. Pojawilo sie kilka info o
                                      > przeciekajacym dachu i wilgotnych scianach (2 pietra). Wychodzi na to ze
                                      > najbezpieczniejsze jest 1 pietro:)
                                      >
                                      Oczywiście, że lepiej wiedzieć. Temu służą moje pytania zadane na forum,
                                      dlatego jestem bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi na moje listy
                                      niezależnie czy są krytyczne czy pochlebne dla Agromana. Co do usytuowania
                                      mieszkania to też myślałem o 1 piętrze, ale zapewne mało już ich zostało więc
                                      trzeba się spieszyć.
                                      Ostatnie pytanie do Matie. Czy w sprawie tych okien zgłosiłaś problem do
                                      Agromana, a jeżeli tak to jak przyjęli reklamację ? Naprawią Ci czy wymigują
                                      się od odpowiedzialności ?

Pozdrowienia dla (być może) przyszłych sąsiadów,
                                      Krzysiek
                                      • Gość: matie Re: Do Krzys´ka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 10:45
                                        > Ostatnie pytanie do Matie. Czy w sprawie tych okien zgłosiłaś problem do
                                        > Agromana, a jeżeli tak to jak przyjęli reklamację ? Naprawią Ci czy wymigują
                                        > się od odpowiedzialności ?

Nie zglosilam- uszczelnilam i jest lepiej :) Ale cos slyszalam,ze w innym bloku
                                        cos regulowali przy oknach i jest lepiej wiec tez sie zglosze.

pzdr

>
                                        > Pozdrowienia dla (być może) przyszłych sąsiadów,
                                        > Krzysiek
                • Gość: Ela Re:do Justyny IP: *.edipresse.pl 27.01.03, 23:09
                  Czesc Justyna
                  Jestem z Oriona 15. Tak jak Fly musialam wplacic 5 proc. wartosci lokalu. A
                  kredyt w Milennium jest bardzo prosty w obsludze.
                  Pozdrawiam
                  Ela
                  • Gość: Grzechu Re:do Sąsiadek IP: 157.25.92.* 28.01.03, 07:47
                    Witajcie
                    jestem z O13/5
                    Maile mogą nie chodzić dobrze bo szaleje/ał
                    wirus ,który zatyka kanały w poczcie - poczynił b.duże szkody
                    na świecie
                    Pozdro
                    • justyna95 mieszkanko 28.01.03, 09:04
                      czesc wszystkim w ten paskudny dzień.
                      Iga/Fly wyjaśnię tę małą pomyłkę jak się spotkamy (bo myślę, że tak będzie).
                      Dziękuję wszystkim za cenne informacje.
                      Czy macie konto w millenium? i na ile lat zaciagneliscie kredyt?
                      Kurcze, juz sie nie moge doczekac obiecanej parapetówki...
                      pozdrowionka

P.S. konsultowaliscie z jakims fachowcem umowe? i czy robiliscie jakies
                      poprawki (w umowie i w projekcie mieszkanka?)

J/A
                      • justyna95 do Fly 28.01.03, 09:56
                        hej Fly,
                        wysłałam mail'a na Twój służbowy adres. nie wiem czy doszedł.
                        czekam na info
                        pa pa
                        J
                      • Gość: Grzechu Re: mieszkanko IP: 157.25.92.* 28.01.03, 10:53
                        Witaj
                        Ja zrobiłem znaczne zmiany: powiększyłem łazienkę do ok. 5,3m2, a duży pokój
                        połączylem z kuchnią i przedpokojem razem ok. 34-38 m2 (niestety taka jest moda-
                        mówię niestety, bo nie do końca jestem przekonany - po prostu wywaliłem
                        ściankę gipsową, a jakby co to sobię postawię (70zł/m2). Sypialnia ponad 10 m2.
                        A co do umowy to powiem tak: może być umowa super - a dev/spół nic Ci nie
                        wybuduje (mało tego może nawet mieć różne super certyfikaty, które kolega daje
                        koledze!!!), mało tego nic nie wskurasz nawet w sądzie, prawnicy natomiast
                        patrzą rutynowo na pewne rzeczy np. czy odsetki karne są takie same dla dwóch
                        stron i takie tam inne głupoty bez sensu (a np nie wypowiadają się na temat
                        czy podany metraż to brutto czy netto!!!!)Możesz isć poradzić się,
                        to twoja sprawa i twoje pieniądze. Znam przypadki gdzie jeden prawnik
                        czytał umowę - powiedział ,że jest dobra, a potem okazało się ,że firma plajtuje
                        to powiedział (oczywiście Oni doskonale się w tym orientują) ,
                        że umowa jest beznadziejna- jak można było coś takiego podpisać!!!- skandal!!!.
                        Coż jeszcze, tylko tyle ,że przy kupnie mieszkania trzeba mieć trochę
                        szczęścia.....I być ciągle czujnym. Żałuję tylko, że tu nie ma już gotowych
                        mieszkań takich jak chce, no i musiałem się zapisać a teraz czekać.
                        Kupuję min. za namową Znajomej Z I et.
                        Acha , a umowa nie jest taka zła - widziałem znacznie gorsze (lepsze też)
                        Pozdro

• justyna95 Re: mieszkanko 28.01.03, 11:01
                          dzięki Grzechu.
                          mozesz podac mi adres mailowy, na który moglabym do Ciebie skrobnac pare słów?
                          J
                          • Gość: Grzechu Re: mieszkanko IP: 157.25.92.* 28.01.03, 11:38

Póki co dam na wp
                            vis12@wp.pl
                            • Gość: Fly w przerwie... IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 28.01.03, 12:41
                              witam wszystkich,
                              dzisiaj tylko tak goscinnie tu zajrzalam...
                              chcialam potwierdzic, ze dotarly do mnie wasze maile i ze na nie odpisalam...
                              grono sasiadow IV etapu powolutku sie powieksza...to milutko :-)
                              rownie milo jest czytac dobre wiesci o naszych rosnacych domkach...
                              milego dnia wam zycze,
                              zbliza sie pora lunchu...:-)
                              szkoda tylko, ze pada deszcz...
                              pozdrawiam,
                              Fly
    • Gość: Robert Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.03, 22:32
      Chyba bede sie decydowal na mieszkanko w IV etapie. Chcialbym tylko sprawdzic
      jeszcze ksiege wieczysta. Ktos wie jak czego i gdzie szukac informacji o
      hipotece?
      • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 15.02.03, 12:51
        Witam,
        Właśnie przeglądam umowę Agromana dla 4 etapu. Admin grupy na yahoo chyba śpi
        snem zimowym bo nie odpowiada na moje maile, więc może tutaj się czegoś dowiem.
        1. Czy w ogóle można negocjować cenę (w umowie 3100 brutto za metr) i inne
        punkty umowy płacąc kredytem, komuś się udało ?
        2. Zastanawia mnie punkt dotyczący pomiaru mieszkania. W umowie napisane jest
        że nie wlicza się ścian nośnych. A co z działowymi ? Jeśli są wliczane to
        płacimy za ściany a nie za pow. mieszkalną.
        3. Jest taki punkt: "Na życzenie i koszt nabywcy może zostać zawarta umowa w
        trybie art.9 ustawy z dnia 24.06.1994 o własności lokali ...." Co to jest i
        czy warto się bliżej zainteresować ?
        Reszta to drobniejsze rzeczy:
        - termin wpłaty to data wpływu środków na konto Agromana a nie data realizacji
        przelewu;
        - możliwośc odbioru technicznego przeze mnie z fachowcem;
        - tylko jedno gniazdo TV itp.

Na co jeszcze radzicie zwrócić uwagę ?
        Pozdrawiam,
        Krzysiek
        • Gość: Robert Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 18:58
          krzychuc napisał:

> Witam,
          > Właśnie przeglądam umowę Agromana dla 4 etapu. Admin grupy na yahoo chyba śpi
          > snem zimowym bo nie odpowiada na moje maile, więc może tutaj się czegoś
          dowiem.
          > 1. Czy w ogóle można negocjować cenę (w umowie 3100 brutto za metr) i inne
          > punkty umowy płacąc kredytem, komuś się udało ?
          NIE PROBOWAŁEM NEGOCJOWAĆ CENY BO BARDZIEJ ZALEŻAŁO MI NA ZMIANIE HARMONOGRAMU
          SPŁAT. PRZESUNĄŁEM CZĘŚĆ WPŁAT NA PÓŹNIEJSZY TERMIN. Z TYM NIE BYŁO PROBLEMÓW.

> 2. Zastanawia mnie punkt dotyczący pomiaru mieszkania. W umowie napisane jest
          > że nie wlicza się ścian nośnych. A co z działowymi ? Jeśli są wliczane to
          > płacimy za ściany a nie za pow. mieszkalną.
          NAD TYM SIĘ SZCZERZE MÓWIĄC NIE ZASTANAWIAŁEM.

> 3. Jest taki punkt: "Na życzenie i koszt nabywcy może zostać zawarta umowa w
          > trybie art.9 ustawy z dnia 24.06.1994 o własności lokali ...." Co to jest i
          > czy warto się bliżej zainteresować ?
          UMOWA W TRYBIE ART.9 OZNACZA UMOWĘ PRZEDWSTĘPNĄ PODPISANĄ W FORMIE AKTU
          NOTARIALNEGO. KOSZTUJE TO OK. 2000 PLN I TEORETYCZNIE MA WIĘKSZE ZNACZENIE W
          PRZYPADKU JAKICHKOLWIEK ROSZCZEŃ CZY SPORÓW NIŻ UMOWA CYWILNO-PRAWNA. NIESTETY
          GDY FIRMA ZBANKRUTUJE ŻADNA UMOWA NIE ZABEZPIECZA PRZED UTRATĄ WPŁACONYCH
          PIENIĘDZY.

> Reszta to drobniejsze rzeczy:
          > - termin wpłaty to data wpływu środków na konto Agromana a nie data
          realizacji
          > przelewu;
          > - możliwośc odbioru technicznego przeze mnie z fachowcem;
          > - tylko jedno gniazdo TV itp.
          >
          > Na co jeszcze radzicie zwrócić uwagę ?
          > Pozdrawiam,
          > Krzysiek
          JA JESZCZE POPROSIŁEM O WPIS ŻE DZIAŁKA NIE JEST OBCIĄŻONA HIPOTEKĄ. NIBY MOŻNA
          TO SPRAWDZIĆ SAMEMU PRZED PODPISANIEM UMOWY ALE WOLAŁEM, MIEĆ TO NA PIŚMIE.

POZDRAWIAM
          ROBERT
        • Gość: Grzechu Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 157.25.92.* 17.02.03, 07:47
          Witaj
          Cenę można negocjować, trochę to trwa ale się opłaca.
          Ja rozłożeyłem wpłaty na 3 raty- niestety podnieśli mi
          za m2 ale i tak utargowałem trochę, także w sumie nie jest źle.
          Chodziło mi o to aby wpłacić dopiero gdy budynek będzie stał.
          II ratę płacę dopiero we wrześniu (40%) a III w grudniu
          Chciałem skorzystać z funduszu pośredniczącego ale to podraża
          cenę o 10%. Może wiesz, czy cały IV etap jest sprzedany bo
          nigdzie się nie reklamują? Reklamują tylko wille.
          Pozdro

• Gość: Fly Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 156.24.231.* 17.02.03, 13:39
            witam sasiadow,
            odp dla grzecha: podobno zostaly jeszcze jakies mieszkania w P8.
            wybieram sie po raz kolejny jutro do pani Alicji - zerkne na nasze domki...
            pozdrawiam,
            Fly
            • Gość: Grzechu do Fly IP: 157.25.92.* 18.02.03, 07:22
              Ja też muszę tam pojechać, ale najpierw zadzwonić-
              bo nie wiem czy moje zmiany są już w komputerze, sądząc po pogodzie
              to chyba jeszcze nie. Byłem na budowie z tydzień temu - wspinają się
              I piętra.
              pozdro
            • Gość: Ela Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.edipresse.pl 19.02.03, 00:26
              Czesc Fly
              Bylam w niedziele i udalo mi sie zmylic ciecia dzieki czemu przeniknelam pod
              swoj budynek. Stalam i oczom nie wierzylam bo jest juz moje pietro, obejrzalam
              sobie balkon i okna i kawalek sciany i dach juz nawet mam. Teraz beda budowac
              pietro nade mna. Twoj budynek stoi dalej i ciec nadchodzil z grozna mina wiec
              dokladnie sie nie zorientowalam jak tam u ciebie ale tez sie chyba wyzej
              wyciagnelo.
              Pozdrawiam
              E.
          • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 17.02.03, 13:53
            Gość portalu: Grzechu napisał(a):

> Witaj
            > Cenę można negocjować, trochę to trwa ale się opłaca.
            > Ja rozłożeyłem wpłaty na 3 raty- niestety podnieśli mi
            > za m2 ale i tak utargowałem trochę, także w sumie nie jest źle.
            > Chodziło mi o to aby wpłacić dopiero gdy budynek będzie stał.
            > II ratę płacę dopiero we wrześniu (40%) a III w grudniu
            > Chciałem skorzystać z funduszu pośredniczącego ale to podraża
            > cenę o 10%. Może wiesz, czy cały IV etap jest sprzedany bo
            > nigdzie się nie reklamują? Reklamują tylko wille.
            > Pozdro
            >
            Witam,
            W IV etapie na piętrach pozostało 1-2 mieszkania. Na parterze trochę więcej ale
            bliżej się nie interesowałem. Też się zastanawiam nad funduszem pośredniczącym,
            z bankiem dopiero będę rozmawiał ale skoro mówisz że to podraża aż o 10% to
            chyba zrezygnuję :-((. Z drugiej strony do marca przyszłego roku trochę daleko,
            a informacje puszczane ostatnio na forum na temat Tonagro nie są za ciekawe.
            Nie wiem jeszcze co zrobię. Z tego co powiedzieli hipoteka jest nieobciążona,
            sam nie sprawdzałem w KW bo i tak muszą dostarczyć odpis do kredytu.
            Grzechu, może wiesz coś na temat sposobu pomiaru mieszkań podczas odbioru. Czy
            ściany działowe wliczają do metrażu, bo we wzorze umowy nic nie ma ten temat ?
            Z tego co pamiętam to pisałeś, że znasz kogoś z I etapu, więc pewnie wiesz jak
            do tej sprawy podszedł Agroman.
            Pozdrofka,
            Krzysiek
            • Gość: Mia Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 195.94.193.* 17.02.03, 15:52
              Jestem z I etapu.
              Powierzchnia pod sciankami dzialowymi zostala wliczana do powierzchni lokalu.
              Tzn. wszyscy zaplacili za podloge pod sciankami. W tej materii niewiele dalo
              sie wywalczyc (z moich informacji), mimo, ze to niezgodne z prawem - opinia z
              Glownego Urzedu Miar i w sprawie norm ISO wiele tygodni wisiala u nas na
              klatkach.
              Trzymajcie sie.
            • Gość: Grzechu Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 157.25.92.* 18.02.03, 07:06
              Witaj
              Co do metrażu to podeszli jak ktoś napisał poniżej, ale
              przy obmiarach - mierzący pytał się jak mierzyć czy
              ze ściankami czy bez. Teoretycznie można było bez.
              Znajoma pomierzyła brutto ale mówiła, że istniała też ta druga możliwość
              nie wiem jak to się ma potem do hipoteki.
              Co do norm to różnych rzeczy się naczytałem, są one tak zawiłe ,że nic z nich
              nie zrozumiałem. Ale jak ktoś napisał poniżej ,że to niezgodne z normami
              to pewnie tak jest. Z kolei koleżanka budowlaniec powiedziała ,że ścianki
              działowe wlicza się do pow. uzytkowej lokalu.Tak naprawdę to już nic z tego nie
              rozumiem - chociaż mam pewne wytłumaczenia pow. użyt. w/g norm.
              pozdro
              • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 18.02.03, 09:17
                Witam,
                Dzięki za info. Ciekawe za ile metrów kw. tych ścian trzeba zapłacić i czy
                powierzchnia m. która jest w umowie to pow. ze ścianami czy bez. Tak sobie
                myślę, że ok. 2 m kw. pewnie będzie tych ścianek czyli ok. 6000 zł. No, to by
                była niezła opłata dodatkowa.
                Pozdrawiam,
                Krzysiek
                • Gość: tom Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 157.25.31.* 25.02.03, 19:43
                  Witam - ostatio u znajomego architekta dowiadywalem sie jak to jest z
                  wyliczaniem metrazu- okazuje sie , ze sa 2 normy - jedna ISO a druga
                  jakas "krajowa". Chyba wdelug normy ISO liczy sie metraz tak jakby scianek
                  dzialowych w ogole nie bylo natomiast uwzglednia sciany z tynkami.
                  W normie krajowej metraz liczy sie z uwzglednieniem scianek dzialowych (od
                  scianki do scianki) natomiast nie liczy sie tynku.

W efekcie - w ISO masz metraz wiekszy za sprawa nie wliczania scianek
                  dzialowych a mniejszy za sprawa uwzgledniaia tynkow.

W normie krajowej masz metraz mniejszy za sprawa uwzgledniania scianek
                  dzialowych i wiekszy dzieki nieliczeniu tynkow

Pozdrawiam - kolega z IV etapu
                  • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 25.02.03, 20:04
                    Gość portalu: tom napisał(a):

> Witam - ostatio u znajomego architekta dowiadywalem sie jak to jest z
                    > wyliczaniem metrazu- okazuje sie , ze sa 2 normy - jedna ISO a druga
                    > jakas "krajowa". Chyba wdelug normy ISO liczy sie metraz tak jakby scianek
                    > dzialowych w ogole nie bylo natomiast uwzglednia sciany z tynkami.
                    > W normie krajowej metraz liczy sie z uwzglednieniem scianek dzialowych (od
                    > scianki do scianki) natomiast nie liczy sie tynku.
                    >
                    > W efekcie - w ISO masz metraz wiekszy za sprawa nie wliczania scianek
                    > dzialowych a mniejszy za sprawa uwzgledniaia tynkow.
                    >
                    > W normie krajowej masz metraz mniejszy za sprawa uwzgledniania scianek
                    > dzialowych i wiekszy dzieki nieliczeniu tynkow
                    >
                    > Pozdrawiam - kolega z IV etapu

Dokładnie, tak jest jak piszesz przy czym żadna z tych norm nie jest
                    obowiązująca więc developer może stosować jaką mu się podoba. Ostatnio pytałem
                    o sprawę pomiaru u Agromana. Stosują normę ISO, czyli będą mierzyć tak jakby w
                    środku nie było żadnych ścian działowych. Za pow. pod ścianami zapłaci
                    lokator :(( Powierzchnia podana w umowie jest liczona bez ścian tak więc de
                    facto mieszkania będą mniejsze, no chyba że ktoś zrezygnuje z wszystkich ścian
                    działowych :)
                    Pozdrawiam,
                    • Gość: zygzak Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 209.234.157.* 26.02.03, 09:10
                      Potwierdzam, mierza po otynkowaniu tak jakby scianek
                      dzialowych nie bylo. Mam w domu protokol pomiarow wraz z
                      rysunkiem i tam dokladnie widac.
                      Pozdrawiam
                      Darek A3
                      • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 26.02.03, 18:30
                        Gość portalu: zygzak napisał(a):

> Potwierdzam, mierza po otynkowaniu tak jakby scianek
                        > dzialowych nie bylo. Mam w domu protokol pomiarow wraz z
                        > rysunkiem i tam dokladnie widac.
                        > Pozdrawiam
                        > Darek A3

Darek, a jakie są róznice między wartością pomierzoną w trakcie odbioru a
                        metrażem w umowie. Czy są duże dopłaty czy nie. Możesz to określić mniej
                        więcej w metrach na 50 m mieszkanie ?
                        Pozdrawiam,
                        Krzysiek
                        • Gość: Ela Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.edipresse.pl 26.02.03, 18:58
                          W umowie jest okreslone procentowo o ile metraz moze sie zmienic i z tego co
                          wiem A-man sie tego trzyma. Kolega niedawno odebral w II etapie i u niego
                          wyszla doplata ok. 120 zl.
                          E.
                          • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 26.02.03, 19:46
                            Gość portalu: Ela napisał(a):

> W umowie jest okreslone procentowo o ile metraz moze sie zmienic i z tego co
                            > wiem A-man sie tego trzyma. Kolega niedawno odebral w II etapie i u niego
                            > wyszla doplata ok. 120 zl.
                            > E.

W umowie jest napisane, że może się zmienić do 5% czyli 2.5 m na 50 m a to
                            byłoby dużo. 120 zł nie jest problemem ale 7500 zł zachwiałoby moim planem
                            finansowym.
                            • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 26.02.03, 21:40
                              Proszę o odpowiedź szczególnie osoby z etapu I gdyż tam były w sprzedaży
                              mieszkania w Orionach (56,8 m), a takie mnie interesuje. Właśnie policzyłem
                              sobie metraż dodając wymiary cząstkowe poszczególnych ścian, a nie podane
                              metraże pomieszczeń i wyszło mi ponad 59,5 m a nie 56,8 m. Liczyłem kilka razy
                              więc raczej nie ma pomyłki. Chyba, że liczę jakieś piony lub wnęki, które A-
                              man nie wlicza do pow. Oby, bo 2,7 m różnicy to dla mnie baaardzo dużo.
                              • auriga.gw Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 27.02.03, 00:22
                                > Proszę o odpowiedź szczególnie osoby z etapu I gdyż tam były w sprzedaży
                                > mieszkania w Orionach (56,8 m), a takie mnie interesuje.

Nie patrz na etap pierwszy. Tam AMan tak policzył, że prawie wszyscy mieli
                                nadmetraż i musieli mniej lub więcej, ale dopłacać. Od drugiego etapu liczą
                                już "dokładniej" więc i różnice są o wiele mniejsze. Pytaj raczej ludzi z II
                                etapu i jak zaczną odbierać z III.

Pozdrawiam,
                                • Gość: matie Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 10:57
                                  >
                                  > Nie patrz na etap pierwszy. Tam AMan tak policzył, że prawie wszyscy mieli
                                  > nadmetraż i musieli mniej lub więcej, ale dopłacać. Od drugiego etapu liczą
                                  > już "dokładniej" więc i różnice są o wiele mniejsze. Pytaj raczej ludzi z II
                                  > etapu i jak zaczną odbierać z III.
                                  >
                                  > Pozdrawiam,

Zgadza sie etap I to kroliki doswiadczalne dla A-mana. Srednio na 50 m2
                                  wychodzilo ok. 1,5 m2 nadmetrazu!!!!!!!! Wiec spora kaska. Z tego co sie
                                  orientuje w nastepnych etapach juz w umowach podawana jest "wlasciwa" wielkosc
                                  (wyliczona zgodnie z norma ISO). I nie wynika to z dokladnosci pomiarow a
                                  dokladnosci zapisow w umowach. Moze zmienili prawnika...
                                  pzdr
                                  Matie
                                  • krzychuc Re: *BRZEZINY - o osiedlu* 27.02.03, 15:34
                                    Gość portalu: matie napisał(a):

> >
                                    > > Nie patrz na etap pierwszy. Tam AMan tak policzył, że prawie wszyscy mieli
                                    >
                                    > > nadmetraż i musieli mniej lub więcej, ale dopłacać. Od drugiego etapu licz
                                    > ą
                                    > > już "dokładniej" więc i różnice są o wiele mniejsze. Pytaj raczej ludzi z
                                    > II
                                    > > etapu i jak zaczną odbierać z III.
                                    > >
                                    > > Pozdrawiam,
                                    >
                                    > Zgadza sie etap I to kroliki doswiadczalne dla A-mana. Srednio na 50 m2
                                    > wychodzilo ok. 1,5 m2 nadmetrazu!!!!!!!! Wiec spora kaska. Z tego co sie
                                    > orientuje w nastepnych etapach juz w umowach podawana jest "wlasciwa"
                                    wielkosc
                                    > (wyliczona zgodnie z norma ISO). I nie wynika to z dokladnosci pomiarow a
                                    > dokladnosci zapisow w umowach. Moze zmienili prawnika...
                                    > pzdr
                                    > Matie

Szczerze mówiąc mam spore wątpliwości czy problemy z metrażem nie powtórzą się
                                    w III i IV etapie. II etap to zupełnie inne domy (Andromeda) więc być może
                                    dlatego zostały policzone dokładniej. Mnie natomiast interesuje mieszkanie w
                                    Orionie. W umowie metraż jest taki sam jak na planach poglądowych dostępnych
                                    np. w necie. Natomiast obliczając metraż z rysunku technicznego dla Oriona z
                                    III etapu wynika że wartości pow. poszczególnych pomieszczeń są obliczane bez
                                    ścian działowych. Powstaje nadmetraż rzędu 2 m kw. na mieszkaniu 56 m.
                                    Spróbuję to wyjaśnić u Agromana ale niestety dopiero w przyszłym tygodniu.
                                    Pozdrawiam,
                                    Krzysiek
                                    • Gość: lokatorka Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 195.94.193.* 28.02.03, 09:32
                                      krzychuc napisał:
                                      > Szczerze mówiąc mam spore wątpliwości czy problemy z metrażem nie powtórzą
                                      się
                                      > w III i IV etapie. II etap to zupełnie inne domy (Andromeda) więc być może
                                      > dlatego zostały policzone dokładniej. Mnie natomiast interesuje mieszkanie w
                                      > Orionie. W umowie metraż jest taki sam jak na planach poglądowych dostępnych
                                      > np. w necie. Natomiast obliczając metraż z rysunku technicznego dla Oriona z
                                      > III etapu wynika że wartości pow. poszczególnych pomieszczeń są obliczane bez
                                      > ścian działowych. Powstaje nadmetraż rzędu 2 m kw. na mieszkaniu 56 m.
                                      > Spróbuję to wyjaśnić u Agromana ale niestety dopiero w przyszłym tygodniu.
                                      > Pozdrawiam,
                                      > Krzysiek
                                      Ciekawi mnie to, czy Tobie się uda. Na tę rozbieżność zwróciłam Agromanowi
                                      uwagę już w sierpniu 2001r. Nikt nie był w stanie mi wyjaśnić dlaczego tak
                                      jest. Finalnie dowiedziałam się, że to pewnie architekt tak policzył i dlatego
                                      tak jest. I co z tego, że to błąd? Nic...
                                • Gość: sąsiad Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.eds.net 28.02.03, 09:39
                                  auriga.gw napisał:

> Nie patrz na etap pierwszy. Tam AMan tak policzył, że
                                  prawie wszyscy mieli
                                  > nadmetraż i musieli mniej lub więcej, ale dopłacać. Od
                                  drugiego etapu liczą
                                  > już "dokładniej" więc i różnice są o wiele mniejsze.
                                  Pytaj raczej ludzi z II
                                  > etapu i jak zaczną odbierać z III.

Znajomym z III etapu (orion 7) policzyli 1m2 nadmetrażu,
                                  czyli dodatkowe 3tyś.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: robo200 Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.03, 09:57
                                    jestem mieszkańcem III etapu i mam wojnę z Agromanem za sobą w sprawie błędnie
                                    podanego metrażu -były spotkania, pisma do prezesa itp. oficjalną odpowiedź
                                    otrzymałem od ich prawnika, że dopóki powierzchnia się mieści w przedziale 5%
                                    wszystko jest OK i nic więcej w tej sprawie nie można zrobić, ogólnie do
                                    momentu odbioru mieszkania dałem sobie spokój
                                    Pozdrawiam
                                    Robert P7/11
                        • Gość: zygzak Re: *BRZEZINY - o osiedlu* IP: 168.143.113.* 27.02.03, 09:26
                          krzychuc napisał:

> Gość portalu: zygzak napisał(a):
                          >
                          > > Potwierdzam, mierza po otynkowaniu tak jakby scianek
                          > > dzialowych nie bylo. Mam w domu protokol pomiarow
                          wraz z
                          > > rysunkiem i tam dokladnie widac.
                          > > Pozdrawiam
                          > > Darek A3
                          >
                          > Darek, a jakie są róznice między wartością pomierzoną
                          w trakcie odbioru a
                          > metrażem w umowie. Czy są duże dopłaty czy nie. Możesz
                          to określić mniej
                          > więcej w metrach na 50 m mieszkanie ?
                          > Pozdrawiam,
                          > Krzysiek

Jasne, przy mieszkaniu 45m2 roznica wyniosla 0,19m2.
                          Oczywiscie mieszkanie po obmiarze jest o te wartosc
                          wieksze niz w umowie.
                          Pozdrawiam
                          Darek A3
    • sloggi Nie chcecie przystanku linii 132?????????????????? 18.02.03, 08:42
      Podobno (wiem to z Urzędu Dzielnicy Białołęka i z ZTM) nikt nie kiwnął palcem,
      żeby jadący Głębocką autobus linii 132 zatrzymywał się koło osiedla Agroman-
      Brzeziny.
      Nie chcecie mieć przystanku na osiedlu?
      • Gość: Fly Re: IP: 156.24.231.* 18.02.03, 09:45
        sloggi,
        Ty chyba jestes z Zielonego Zacisza?...tak tylko pytam...
        mimo wszystko...milego dnia wszystkim...
        ide po kawe...
        (mamy audytorow w firmie...brr...)

a autobusy przydadza sie napewno...

do grzecha: ide dzisiaj wprowadzac swoja koncepcje nt ukosnej scianki - ciekawe
        czy mi to zrobia...myslalam jeszcze o luksferach w scianie lazienki - zobacze...

pozdrowionka,
        Fly

• Gość: misia Re: Nie chcecie przystanku linii 132????????????? IP: 217.96.20.* 18.02.03, 12:14
        Przystanek jest przy centrum handlowym!!! Po co nam przystanek przed samym
        osiedlem, hałas zatrzymujacego się autobusu, brud na przystanku itp. atrakcje.
        • sloggi Re: Nie chcecie przystanku linii 132????????????? 18.02.03, 12:16
          I powiedz mi, że codziennie szorujesz do autobusu pod Carrefour?
          A może masz samochód? - jeśli masz to wiele tłumaczy te "atrakcje".
        • Gość: wariat Re: Nie chcecie przystanku linii 132????????????? IP: 195.94.193.* 18.02.03, 15:48
          TAK!!! Misia ma racje!
          Nikt nie chce przystanku kolo osiedla! Szczegolnie, ze na 132 jezdza stare
          Ikarusy i mocno stukaja drzwiami przy otwieraniu! Mam lepsza propozycje:
          zlikwidowac linie 132. Za glosno jezdzi! Chalas w mieszkaniu jest niemilosierny!
          Chyba kogos popier..., a w dodatku nie mnie. (Mnie moglo, ale tylko od
          codziennego dralowania na przystanek)
          To, ze nikt do tej pory nie wyslal pisma nie znaczy, ze nikt nie chce tego
          przystanku. Trzeba do tego zebrac jak najwiecej podpisow, a chetnego na ta
          robote brak. I co wiecej - widac, ze sa przeciwnicy...

Gość portalu: misia napisał(a):

> Przystanek jest przy centrum handlowym!!! Po co nam przystanek przed samym
          > osiedlem, hałas zatrzymujacego się autobusu, brud na przystanku itp. atrakcje.
          • Gość: misia Re: Nie chcecie przystanku linii 132????????????? IP: 217.96.20.* 18.02.03, 16:14
            Dziękuję !!!
            Moim zdaniem wcale nie jest tak daleko do przystanku, co by było gdyby
            najblizszy był na Krasnobrodzkiej / Turmonckiej (zajezdnia autobusowa)???
            Poza tym chodzenie nigdy jeszcze nikomu nie zaszkodziło, wszystko dla zdrowia.
            Pozdrawiam misia
            • sloggi Re: Nie chcecie przystanku linii 132????????????? 18.02.03, 17:17

> Dziękuję !!!
              > Moim zdaniem wcale nie jest tak daleko do przystanku, co by było gdyby
              > najblizszy był na Krasnobrodzkiej / Turmonckiej (zajezdnia autobusowa)???
              > Poza tym chodzenie nigdy jeszcze nikomu nie zaszkodziło, wszystko dla zdrowia.
              > Pozdrawiam misia

A co byłoby gdybyś nie miała samochodu?
            • Gość: wariat Re: Nie chcecie przystanku linii 132????????????? IP: 195.94.193.* 19.02.03, 10:57
              Mnie zdrowie nie szwankuje. Szczegolnie ze nie mam samochodu.
              Nikt Ci nie zabrania dralowac dalej do Carrefour'a. Reszta bedzie wsiadac przy
              osiedlu... To tak specjalnie dla Ciebie, dla Twojego zdrowia o ktore sie
              poniekad martwie... (Wysadzac tez mozemy Cie przy Carrefour'ze; mozna nawet
              wystosowac pismo, zeby przystanek przesuneli troche dalej od osiedla, to wiecej
              zdrowia!)
              Pzdr:)))

> Dziękuję !!!
              > Moim zdaniem wcale nie jest tak daleko do przystanku, co by było gdyby
              > najblizszy był na Krasnobrodzkiej / Turmonckiej (zajezdnia autobusowa)???
              > Poza tym chodzenie nigdy jeszcze nikomu nie zaszkodziło, wszystko dla zdrowia.
              > Pozdrawiam misia
              • Gość: Fly Re: ws autobusu IP: 156.24.231.* 19.02.03, 11:14
                Drodzy sasiedzi,
                dziwi mnie bardzo wasze podejscie do sprawy dosc istotnej jak dojazd...
                silicie sie na ukrycte docinki sloggi'emu...po co?
                Skoro macie kondycje to chodzcie sobie na piechote dokad chcecie...
                autobus jest potrzebny - nie tylko wy mieszkacie na osiedlu...
                mam samochod owszem, ale nie jestem przeciwniczka jezdzacych przy osiedlu
                autobusow... skoro jest wam za glosno to moze nie trzeba bylo kupowac
                mieszkania przy ulicy - tylko sie zastanowic przed zakupem? widac jednak - ze
                najpierw robicie/mowicie a potem myslicie... - brr...jakie samolubstwo...
                sloggi - bedzie ten autobus...cierpliwosci....moj syn tez bedzie nim jezdzil...
                milego dnia wszystkim,
                Fly
                • Gość: sąsiad Re: ws autobusu IP: *.eds.net 19.02.03, 11:31
                  Tak, ta dyskusja jest o niczym, bo prędzej czy później
                  jakiś przystanek będzie i nie rozumiem, co on komu
                  przeszkadza. I tak dużo większy ruch będzie od samochodów
                  osobowych jeżdżących np. na osiedle Derby. Jak nie pasi,
                  to trzeba się wyprowadzić zamiast pisać takie maile.

Pozdr
                  • Gość: Mario Z innej beczki IP: 195.136.122.* 20.02.03, 08:49
                    Witam wszystkich,

Czytam sobie Wasze wypowiedzi na temat przystanku autobusowego. Mam pytanie,
                    poniekąd związane z tematem przystanku, mianowicie chciałbym się dowiedzieć, w
                    jaki sposób (najszybszy) dostają się do centrum mieszkańczy, którzy nie maja
                    samochodu, a więc ci, którzy korzystają z komunikacji miejskiej. Jaka linią i
                    ile, tak na oko, zajmuje czasu dostanie się z Brzezin do np. Placu Konstytucji.
                    Pozdrawiam
                    • sloggi Re: Z innej beczki 28.02.03, 09:37
                      ok. 40-45 minut
                      Linią 132 do Szpitala Bródnowskiego i stamtąd 524 na pl.Konstytucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka