Dodaj do ulubionych

Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem

19.07.06, 12:58
Kto swiadczy takie uslugi ? Gdzie powinnam sie udac szukajac takiej uslugi ?

Umowa jest na duza kwote, wiec wole aby jakis znajacy sie na takich rzeczach
fachowiec ja przeczytal i wydal opinie.

Gdie taka usluge mozna zlecic ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:09
      droga agatko...
      nie wiem czy zwrocilas uwage ale trzykrotnie zadalas to samo pytanie w swoim
      poscie...1)Kto swiadczy takie uslugi? 2)Gdzie powinnam sie udac szukajac takiej
      uslugi? 3)Gdzie taka usluge mozna zlecic? jaki w tym cel??? przeciez wszyscy
      rozumiemy o co pytasz...!!!
      • agatka_s Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem 19.07.06, 13:17
        no tak ale odpowiedzi nadal brak....

Chodzi mi o to, aby nie zglaszali sie "domorosli" prawnicy, ja chce pojsc
        oficjalnie i taka usluge zlecic. Chodzi mi wiec jaki rodzaj firm tym sie
        zajmuje. Dlatego tak opisowo przedstawilam pytanie.

Przepraszam jesli kogos urazilam,z pewnoscia nie mam watpliwosci co do
        inteligencji forumowiczow....

• agatka_s Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem 19.07.06, 13:21
      aha 5 minut przed napisaniem postu dzwonilam do jednej z wiekszych agencji
      nieruchomosci w warszawie, oni nie bardzo mogli zrozumiec o co mi chodzi...
      (rozmawialam z 3 osobami po kolei)

W koncu otarlo sie o samego Pana Prezesa, ale go nie bylo,wiec maja
      skonsultowac i do mnie odzwonic czy mi to zrobia...

To moze stad takie przewtrazliwienie na mowienie "drukowanymi" literami...
    • Gość: jarek Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.warszawa.supermedia.pl 20.07.06, 11:44
      Proszę o kontakt na prywatny mail, myślę że będę mógł Pani pomóc.
      hakon@wp.pl
      • hcl1 Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem 21.07.06, 10:40
        moim zdaniem, najlepiej będzie jak skontaktujesz się z kancelarią prawną, w
        agencji nieruchomości prawnika raczej nie znajdziesz. swoją drogę sprawdź
        najpierw, czy deweloper dopuszcza mozliwość modyfikacji umowy, bo jezeli nie,
        to tylko wydasz pieniądze na prawnika!
        • Gość: wiki Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.kdpw.com.pl 21.07.06, 11:40
          I tu się mylisz - czym innym jest realna możliwość wprowadzenia zmian do
          projektu/formularza umowy z deweloperem, czym innym potencjalna możliwość w tym
          zakresie, a jeszcze czym innym - poczucie bezpieczeństwa i bezpieczeństwo
          związane z zawarciem umowy w sytuacji, gdy zdecydujesz się na jej zawarcie bez
          możliwości wprowadzenia do niej zmian. Rola bowiem prawnika polega nie tylko na
          zaproponowaniu ewentualnych, korzystniejszych dla klienta, zmian w
          projekcie/formularzu umowy, lecz - zwłaszcza w naszych dzikich realiach na
          rynku nieruchomości - przede wszystkim na przeanalizowaniu projektu/formularza
          umowy pod takim oto kątem: czy zawierając umowę w brzmieniu i w okolicznościach
          proponowanych/narzuconych przez dewelopera nie ponoszę ryzyka, ewentualnie -
          czy to ryzyko, lub jego poszczególne elementy, są w konkretnych okolicznościach
          do zaakceptowania, czy też, używając języka kolokwialnego, do przełknięcia.
          Trochę się rozpisałem...:-)))))))))

Prawnik niezainteresowany w sprawie.
          • hcl1 Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem 21.07.06, 12:12
            Gość portalu: wiki napisał(a):

> I tu się mylisz - czym innym jest realna możliwość wprowadzenia zmian do
            > projektu/formularza umowy z deweloperem, czym innym potencjalna możliwość w
            tym
            >
            > zakresie, a jeszcze czym innym - poczucie bezpieczeństwa i bezpieczeństwo
            > związane z zawarciem umowy w sytuacji, gdy zdecydujesz się na jej zawarcie
            bez
            > możliwości wprowadzenia do niej zmian. Rola bowiem prawnika polega nie tylko
            na
            >
            > zaproponowaniu ewentualnych, korzystniejszych dla klienta, zmian w
            > projekcie/formularzu umowy, lecz - zwłaszcza w naszych dzikich realiach na
            > rynku nieruchomości - przede wszystkim na przeanalizowaniu
            projektu/formularza
            > umowy pod takim oto kątem: czy zawierając umowę w brzmieniu i w
            okolicznościach
            >
            > proponowanych/narzuconych przez dewelopera nie ponoszę ryzyka, ewentualnie -
            > czy to ryzyko, lub jego poszczególne elementy, są w konkretnych
            okolicznościach
            >
            > do zaakceptowania, czy też, używając języka kolokwialnego, do przełknięcia.
            > Trochę się rozpisałem...:-)))))))))
            >
            > Prawnik niezainteresowany w sprawie.

dzięki za wyjaśnienie

również prawnik, również niezainteresowany w sprawie, nie-również o praktycznym
            podejściu do tematu i nie-również polujący na kasę naiwniaków:)
            • Gość: wiki Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.kdpw.com.pl 21.07.06, 20:40
              OK, wszystko fajnie, tylko tak się składa, że ja nie poluję na kasę naiwniaków,
              a najprostszy dowód na to to fakt, iż mój post nie był drugim, czy którymś z
              pierwszych w tym wątku (z całym szacunkiem dla osób, które poszukują prawnika -
              tutaj w celu zaopiniowania umowy z deweloperem). Jako prawnik powinieneś
              wiedzieć, iż nie należy rzucać słów na wiatr, ale cóż... przecież jesteś
              anonimowy, więc czemu nie, prawda..........? Zapewniam Cię, że jestem bardziej
              etyczny, niż Ci się wydaje.

Natomiast nijak się ma do kwestii praktycznego podejścia prawnika do danego
              tematu Twój wcześniejszy wywód, z którego wynika, iż skoro nie można wprowadzić
              zmian do projektu umowy, to po co brać prawnika. Tak się składa, iż w naszych
              realiach ludzie zawierają umowy z szeregiem min i tutaj jest właśnie pole do
              działania dla prawnika praktyka, który potrafi ocenić, czy zawierając taką
              narzuconą umowę klient jest w stanie, oczywiście znając zagrożenia i starając
              się ominąć te miny, w konsekwencji podjąć to ryzyko.

Prawnik - zdecydowanie praktyk, zdecydowanie niezaineresowany w sprawie, a
              przede wszystkim - zdecydowanie niepolujący na kasę naiwniaków (używając Twojej
              nomenklatury).
              • hcl1 Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem 24.07.06, 09:20
                działaj! powodzenia! :)
                • Gość: agatka_s Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.aster.pl 24.07.06, 10:17
                  Nie bardzo rozumiem, tej dyskusji ?

Jak zepsuje mi sie samochod to ide do fachowca od samochodow, jak zachoruje to
                  ide do lekarza ktory studiowal kilka (nascie) lat aby mnie leczyc.

No to jak mam skomplikowana umowe, ze skutkami finansowyni na kilkaset tysiecy,
                  to chyba jasne ze nie polegam na swoim "wydaje mi sie", tylko szukam fachowca
                  ktory na takich umowach sie zna.

To nie chodzi o to aby negocjowac, chodzi o to aby zwrocic mi uwage na zapisy
                  ktore sa niekorzystne, lub wlasnie ryzykowne.

Jak sie kupuje bude dla psa, to mozna umowy nie czytac, ale dom za kilkaset
                  tysiecy to moim zdaniem skrajna glupota i brak rozsadku, polegac tylko na swoim
                  potocznym rozumieniu prawa.

Polska to kraj gdzie wszyscy znaja sie na medycynie, pilce noznej i prawie...

Ja nie chce potem sobie pluc w brode ze pozalowalam jakiejs mikroskopijnej
                  kwoty w skali takiej inwestycji...

Pozostaje natomiast pytanie nadal !!!! Gdzie znalezc prawnika oficjalnie, i tak
                  aby miec 100% zaufania ?
                  • Gość: kora Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: 195.116.250.* 25.07.06, 13:33
                    > Pozostaje natomiast pytanie nadal !!!! Gdzie znalezc prawnika oficjalnie, i
                    tak
                    >
                    > aby miec 100% zaufania ?

Jak to gdzie w Kancelarii Prawnej!!!
                    • Gość: m Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: 82.177.111.* 25.07.06, 13:56
                      WLASNIE!

mięsa w mięsnym
                      dorsza w rybnym
                      policjanta na komendzie
                      prawnika w kancelarii prawniczej
                      • Gość: Jacek Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.eu.sun.com 25.07.06, 14:28
                        Swietna podpowiedź :-)

Podejrzewam jednak, że prwanika znającego prawo budowlane (bo pewnie taki byłby
                        potrzebny) nie łatwo będzie znaleźć w pierwszej lepszej kancelarii (a nwet
                        drugiej :-)
                        - czego miałem okazję doświadczyć szukając znawcy prawa spółdzielczego.
                        Zapewne mógłbym dostać cenny link do jakiejś "yellow pages" i "sobie podzwonić"
                        ... ale
                        może ktoś zasięgał takiej porady i był z niej zadowolony to i ja chętnie
                        skorzystam ze sprawdzonego kontaktu.

Gorąco Pozdrawiam
                        J.
                        • Gość: derka Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:40
                          Bo prawników znających się na prawie spółdzielczym dobrze nie ma zbyt wielu...

Natomiast zgadzam się co do jednego - zadziwiają mnie ludzie, którzy kupują
                          mieszkanie/dom (koszt kilkaset tys. zł) i żal im wydac 200-500 zł na prawnika
                          do sprawdzenia umowy. Ja jestem prawnikiem, ale do odbioru własnego mieszkania
                          zatrudniam specjalistę-budowlańca.

Jesli chodzi o brak mozliwości negocjacji z developerem warunków umowy - nie
                          kupuję mieszkań u developerów, którzy mają skrajnie niekorzystne, wręcz
                          oszukańcze postanowienia w umowach. Na szczeście w Warszawie jest prawie 200
                          developerów i można wybierać.
                          • agatka_s Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem 25.07.06, 16:02
                            OK, czyli w kancelarii.

To jaka kancelaria, zajmuje sie takimi umowami, a nie tylko rozwodami,
                            podzialami majatku i bronieniem w sprawach karnych ?

Bo poki co, to kilka pierwszych "strzalow" to byly wlasnie takie specjalizacje.

Czy ktos zna taka kancelarie ?

BTW: Z szacownej agencji nikt sie do mnie nie odezwal...
                          • hcl1 Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem 25.07.06, 16:03
                            prawnik "budowlaniec" do umowy deweloperskiej:))

raczej atakowałbym cywilistę:)
    • Gość: wiesiek10 Re: Prawnik-do obejrzenia umowy z developerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:08
      witam,
      prześlij mi umowę na adres pkr1@vp.pl
      znam sie na umowach developerskich więc potrafię ją z analizować
      pozdrawiam
      W.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka