Dodaj do ulubionych

jak się mieszka w segmentach?

25.07.06, 20:57
albo szergowcu? Dziś oglądałam kilka takich budowli i wróciłam szybciutko do
pomysłu mieszkania w bloczku/kamienicy. To, co widziałam to namiastka domu,
miniaturka. ładne domeczki poprzyklejane do siebie przez całą ulicę i
kawalątek miejsca przed owym domeczkiem (developer nazwał to ogródkiem), a
tam co najwyżej trawkę posadzę, huśtawka się nie zmieści, bo dzieci jak się
rozbujają to sąsiadom na podwóreczko wpadną. Miejsce na garaż i kropka.
Zresztą sąsiadom w oczy się patrzy z dwóch stron albo i więcej- niektóre
budowle przypominały mi luksusowy spacerniak; wzdłuż i wszesz te domeczki,
zero przestrzeni. Nie chciałam absolutnie nikogo urazić, to po prostu moje
spostrzeżenia po dzisiejszym oglądaniu. na dodatek wszystko, co poza bramą
woła o pomstę do nieba: drogi, rozwalone działki, jakieś rudery ale
usprawiedliwiam to inwestycjami w przyszłości. Czy ktoś przymierza się do
zakupu takiego lokum (ja oglądam Wawer i Anin).
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 25.07.06, 21:10
      De gustibus... Nigdy nie wróciłbym do bloku. Mieszka się znakomicie, a cena za
      m2 jest nieporównywalnie niższa. Jednak jeśli ci się to nie podoba, nie kupuj.
      • alinaw1 Re: jak się mieszka w segmentach? 25.07.06, 23:07
        Ej, tak od razu jak ci się nie podoba- nie kupuj! To naturalne. Chciałam
        poznmać jakieś bardziej przekonywające argumenty niż "mieszka się znakomicie".
        A może ja + mąż + nasze dzieci nie mieliśmy szczęścia zobaczyć czegoś ładnego?
        Np. syn widząc takie natłoczenie domków powiedział: "tu nawet nie będzie można
        zrobić grila ani wystawić stolika na zewnątrz". Miał rację. Mieszkamy teraz w
        bloku z fajnym balkonem- oczywiście szanujemy sąsiadów i grila balkonowego nie
        organizujemy ale mamy stolik, leżak i krzesło na balkonie. Tam nie było
        balkonów ani tarasów tylko- jak wspomniałam maleńkie placyki, na których co
        najwyżej zmieści się koń na biegunach młodszej córci. A developer zachwalał mi,
        że przed każdym lokum jest ogródek! Koń by się uśmiał.
        • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 00:49
          Ok. Argumenty: Ogród niewielki ok 40 m2, ale jest. Biorąc pod uwagę ceny ziemi w
          moich okolicach, mały ogród to zaleta. Garaż na 2 samochody obok siebie,
          siłownia, sauna, 5 pokoi, strych, spiżarnia w zimnej piwnicy, 3-4 łazienki,
          osobne piętro dla 2 synów z własmną łazienką i balkonem, pralnia z wanną do
          prania psa itd itd. Pisząc nie podoba się kupuj, nie chciałem cię w żaden sposób
          atakować. Wiem że są ludzie którzy nie akceptują wielopoziomowych domów. Są też
          tacy dla których ogród musi być olbrzymi (nie wiedzą ile pracy wymaga). Uważam
          że jeśli ktoś miałby się unieszczęśliwiać segmentem, bo mu nie odpowiada, nie
          powinien go kupować. Mi odpowiada. Ma znakomitą proporcję ceny do powierzchni.
          Po schodach mogę chodzić.
          • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 00:51
            Grila robimy na tarasie. Chuśtawka-kanapa też działa bez problemu.
            • Gość: Jacek Re: jak się mieszka w segmentach? IP: *.eu.sun.com 26.07.06, 09:32
              Właśnie jestem na etapie szukania segmentu/bliźniaka (nie mieszkania!) i bardzo
              zaciekawiło mnie, że masz (lub znasz takie przypadki) garaż na dwa samochody!!!
              Jak dotąd nie udało mi się znaleźć developera który takie coś buduje. Jeżeli
              masz namiary byłbym wdzięczny gdybyś zechciał się podzielić...
              Pozdrawiam
              Jacek
              • Gość: Alojzy Re: jak się mieszka w segmentach? IP: *.pools.arcor-ip.net 26.07.06, 09:48
                Polecam segment narożny - w takim przypadku jest najczęściej część ogródka od
                straony zewenętrznej i daje to namiastkę intymności.
              • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 09:52
                Niestety, wszystko dawno sprzedane.
                • daga022 Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 10:59
                  ja też kupuję segment (jutro jadę podpisać umowę:))
                  jestem bardzo zadowolona, ogródek...owszem maly ale stolik, krzesla i grill się
                  zmieszczą. Nikt po glowie nie będzie mi skakal i po klatce schodowej chodzil ze
                  szczekającym psem....
                  cena atrakcyjna w porównaniu do powierzchni !
                  • Gość: ela Re: jak się mieszka w segmentach? IP: 195.116.28.* 26.07.06, 12:53
                    chyba, ze ci sie trafi sasiad z psem. U mnie wybor mieszkania w bloku
                    zdecydowala bliskosc do centrum, bo juz na jednym za..piu mieszkalam i wiem jak
                    to wkurza, kiedy sie stoi w korku. Z tym, ze udalo mi sie kupic fajne
                    mieszkanie prawie w centrum za niska cene, ale niestety jak mawial Satre:
                    pieklo to inni i psy i sasiedzi czasami nie wiedza co to jest szacunek dla
                    innych.Jak podrosna dzieci i bedzie lepsze polaczenie komunikacyjne (mam
                    nadzieje, ze dozyje), to sprzedam mieszkanie i kupie dom.
                    • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 13:17
                      A co to za problem, sąsiad z psem? Jeśli właściciel nie ucisza nadmiernego
                      szczekania (a zwykle ucisza), ustawiasz prosty aparacik, który na szczekanie
                      reaguje ultradźwiękami, uciszającymi psa.
                      • daga022 Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 16:22
                        ja nic przeciwko psom nie mam i sąsiadom którzy psy mają też nie ale szlak mnie
                        trafia kiedy wszystkie psy na klatce schodowej podnoszą okropny rwetes za
                        każdym razem kiedy idzie ktoś po schodach
                        mam 2 sąsiadów na piętrze, każdy z nich ma psa tak samo nade mną i pode
                        mną .....
                        kiedy jeden pies szczeka OK ale 4 naraz to ja wymiękam :)
                        • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 22:45
                          Już rozumiem problem ;-))
                          • alinaw1 Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 23:10
                            Z opisu janaw wynika, ze to idylla. No to penie oglądałam coś zupełnie innego.
                            A co do psów- u mnie w bloku (8 mieszzkań) jedynym zwierzęciem jest krokodyl na
                            baterie - własność mojego syna. Mnie akurat szczekanie psów w miejscach
                            zamieszkania drażni ale przyznam, że rozmyślając nad segmentem - zupełnie
                            pominęłam tę kwestię. W garażu urządziłabym bawialnię albo coś innego bo jako
                            prawdziwy ekolog samochodu nie posiadam, co jest ewenementem. Stąd moje
                            poszukiwania w obrębie Warszawy. Te segmenty na obrzeżach Gocławia załamały
                            mnie choć lokalizacja świetna. I jeszcze jedna kwestia. Czy miesięczne
                            utrzymanie takiego lokum jest podobne do utzrymania domu, czy mieszkania w
                            blokach? Ponoć to drugie...
                            • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 23:40
                              Pasowałby ci mój segment - w pobliżu metra :-))
                              Koszt utrzymania jest oczywiście niższy niż podobnego metrażu w bloku.
                              Masz własne liczniki i płacisz tyko za siebie, a nie za sąsiadów którzy
                              podzielniki obłożyli mokrymi szmatami. Itd itd.
                            • jan-w Re: jak się mieszka w segmentach? 26.07.06, 23:44
                              Przejeżdżałem dziś trasą Jabłonna-Rajszew. Patrzyłem z przerażeniem na maleńkie
                              pseudo-domki. Domyślam sie już co oglądałaś.
                  • Gość: lagni Re: jak się mieszka w segmentach? IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 27.07.06, 12:11
                    Gdzie to takie atrakcyjne segmenty sprzedają? Usiłuję znaleźć coś w okolicach
                    Ząbek , Zielonki i nic.
                    • Gość: Alojzy Re: jak się mieszka w segmentach? IP: *.pools.arcor-ip.net 27.07.06, 13:14
                      Polecam Łomianki - firmy dompol, elmis-invest i domenaprojekt oraz osiedle
                      jeziorna
                      • Gość: i Re: jak się mieszka w segmentach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:31
                        lepiej w bloku, te szeregowce wygladają kuriozalnie, to taka namiastka domu dla
                        bidoków:)
                      • glupi_antos Re: jak się mieszka w segmentach? 28.07.06, 10:57
                        Również w Łomiankach polecę segmenty na ulicach Irysa, Michałowicza... Widziałem
                        kilka do sprzedania na trader.pl. Są na prawdę przestronne. Osiedle jest zadbane.
                        Do autobusu kawałek, ale gmina właśnie modernizuje drogi, aby mógł przejeżdzać
                        tuż obok osiedla.

No i jest kanalizacja!!! (w większości Łomianek nie ma a cena szambowozu
                        przyjeżdzajacego 4xmiesięcznie przekracza 200zł miesięcznie)

P.S. Gwoli wyjaśnienia mieszkam tam, ale nie sprzedaję.
                        • paulajal Re: jak się mieszka w segmentach? 28.07.06, 12:10
                          Ja mieszkałam w segmencie, w przepięknej podwarszawskiej lokalizacji, przy
                          lesie, ale:
                          -bieganie po schodach (3 poziomy) mnie męczyło maksymalnie, z malym dzieckiem
                          to już naprawdę było uciążliwe
                          -tyci ogródek tuż przy ogródku sąsiada, jakaś aspołeczna nie jestem, ale jak
                          dla mnie za mało intymności
                          -sąsiedzi za ścianą mieli 2 mega psy, które ciągle ujadały i straszyły mi
                          dziecko
                          -dojazdy to już katasrofa kompletna w warszawskich warunkach, ostatecznie ja
                          bym jeszce zniosła to jakoś, ale dziecko musiałoby daleko iść pieszo do
                          autobusu w przyszłości i tracić na dojazdy b dużo czasu
                          -wszędzie daleko, do sklepu, szkoły, apteki, źle się z tym czułam

Teraz mieszkam na nowym betonowym osiedlu, bez lasu, ale mam fajne duże
                          mieszkanie z dużym balkonem i przynajmniej wszędzie mam bliziuteńko,co mi b
                          ułatwia codzienne życie. Chciaż jakby było mnie stać na segment w dobrze
                          skomunikowanej częsci Warszawy, typu Kabaty, Żoliborz i miałabym już
                          usamodzielnione dzieci (można im wówczas całe piętro zorganizować ciekawie), to
                          wolałabym segment niż blok.

Tak więc chyba dla młodych ludzi życie w bloku jest wygodniejsze, ale jak się
                          dzieci odchowa, to przyjemnie mieć własny dom (segment na starość to raczej
                          nie) z ogrodem przy lesie.

• Gość: hola Re: jak się mieszka w segmentach? IP: *.aster.pl 28.07.06, 12:40
                            tak właśnie planuję...obecnie jestem w dużym mieszkaniu (duży balkon + duzy
                            taras), w dobrej odległości do metra, dzieciaki jeszcze do szkoły, ale za jakiś
                            czas (10-15 lat) zamierzam się przenieść do lasu (ziemię kupiliśmy w latach
                            90)...nam jest dobrze tu gdzie jesteśmy ale gdybyśmy mieli jakis ładny
                            segmencik w dobrze skomunikowanej lolalizacji (czytaj: jednak metro), to tez
                            byśmy lubili :)))
                        • Gość: kika do blokersa IP: *.centertel.pl 29.07.06, 12:49
                          CZŁOWIEKU! 50ZŁ za wywóz szamba,chyba jak w kubeł sie robi!
                          • Gość: mark Tylko nie segment ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 19:25

W segmentach żyje mnóstwo łajz niestety.
                            Wynika to z tego że często segmenty są
                            tansze niz porzadne-większe mieszkania.

Typowe immisje to:
                            - puszczanie muzyki w ogrodzie
                            - koszenie trawy złomokosiarkami
                            - psy
                            - grill (smród)
                            - smrodzenie kominkami ("oszczedzanie" ogrzewaniem kominkowym)
                            - hałasy rżnietego drewna (do kominków)
                            - hałasy nieustannych remontów

Poza tym jestes skazana na dwóch sąsiadów
                            i jak trafisz na mendy to trudno wytrzymać.

Jesli dom - to tylko wolnostojący
                            (jesli blizniak - to caly)
                            w strzezonym osiedlu zamknietm
                            z wartownią przy wjeździe.
                            • Gość: mark Psiarze i grillarze - brrrrry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 19:35

Wyobraz sobie - masz dwóch sąsiadów takich
                              jak typu "jana".
                              Każdy ma psa który wyje, szczeka, ujada,
                              smrodzi, roznosi choroby odzwierzece, brudzi i pchli,
                              a psiarz z uśmiechem ci
                              opowiada "że to łtaki miły piesek".

Wychodzisz z zatyczkami w uszach, żeby
                              nie słyszec jak te dwa psy na siebie szczekają,
                              chcesz zaczerpnac świeżego powietrza
                              a tu smród kaszany z grilla ...

I co zrobisz takim łajzom ?
                              • jan-w Re: Psiarze i grillarze - brrrrry 29.07.06, 20:19
                                Znów cię śmieciu wypuścili ?
                                Tak narzekałeś że w Tesco za mało ci płacą, abyś kupił kawalerkę na Kabatach, a
                                teraz udajesz zamożnego ? Tomek/marek/mark - złośliwy, sfrustrowany troll który
                                od dawna stara sie zniszczyć to forum.
                                • Gość: mark Grilo-Psiarz Jan.W bluzgnął szpetnie .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 20:30

Widzisz - kolejny argument przeciwko
                                  segmentom.
                                  Jak zwrócisz uwagę typkowi, że
                                  to nie wiocha i że
                                  pies tudzież grill (dwa żywioły plebsu)
                                  nie są w mieście na miejscu -
                                  • jan-w Piter/maks/tomek/mark itd itd troll - pacynka 29.07.06, 20:37
                                    To co napisałeś do Aliny, to twoja wizytówka. Świadczy o tym że:
                                    1. Jesteś zwykłym chamem
                                    2. Nie jesteś i nie czujesz się mężczyzną. Masz fobię antykobiecą.
                                    Może to jest przyczyną twoich problemów.
                                    Z mojej strony kończę tą pyskówkę. Na moderowanych przeze mnie forach, trolle
                                    głodzę i wycinam, a nie dyskutuję z nimi.
                                    • Gość: mark "śmieć", "cham" - ze słownika Jana.W ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 21:30

Janie.W śmiało - pobluzgaj jeszcze trochę.

Zdejmij maskę i pokaż jakim prymitywnym człowiekiem
                                      potrafisz byc
                                      (o uprzykrzaniu życia sąsiadom
                                      psem i grilem już wiemy -
                                      • jan-w Re: "śmieć", "cham" - ze słownika Jana.W ... 29.07.06, 21:52
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=40250104&wv.x=2&a=40250104
                                        ;-)))
                  • Gość: Eldomo Re: jak się mieszka w segmentach? IP: 57.66.44.* 01.08.06, 11:32
                    Daga, Gdzie nabywasz lokum? Jeśli to nie tajemnica oczywiście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka