Dodaj do ulubionych

VITERRA - Stryjenskich

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 03:15
Czesc,

Zastanawiam sie czy kupic mieszkanie w nowej inwestycji Viterry na Kabatach
(Stryjenskich). Ogladalem ich plany, bylem w biurze i... nie wiem. Strzezone
osiedle, niewysokie budynki, dobra jakosc wykonania, drewniane okna - to
plus. Minusem jest wielkosc tej inwestycji (2 dlugie budynki w ksztalcie
litery V i 3 wolnostojace budynki) oraz spora odleglosc od centrum i mimo
wszystko od metra. Zastanawiam sie rowniez czy budynki nie sa polozone zbyt
blisko siebie (zagladanie sobie w okna) oraz czy po wybudowaniu osiedla jego
wielkosc nie bedzie przytlaczac? A czy w srodku jest przewidziany jakis plac
zabaw badz laweczki? Moze jest ktos kto tez sie zastanaiwa nad ta inwestycja
albo juz sie zdecydowal i podzieli sie swoimi przemysleniami. Ja decyzje
musze podjac na dniach.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Pitu Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 15:03
      Czy naprawde nikt ze szczesliwych posiadaczy mieszkania na STryjenskich nie ma
      dostepu do tego forum?
      • Gość: Andrzej Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 16.03.03, 21:39
        Czesc

Ja sie zdecydowalem :) Dlaczego?
        - info o firmie
        - budynki 4 pietrowe
        - jakosc wykonania
        - ladny rozklad mieszkan
        - miejsce (sprawdzilem w urzedzie plany zagospodarowania, np w strone lasu
        kabackiego jest zabudowa jednorodzinna 2 pietra, wjazd od Stryjenskich)
        - odleglosc od metra (dla mnie jednak blisko, jest autobus pod inwestycje),
        blisko lasu
        - wybrana dzielnica - Ursynow - 8km do Centrum
        - developer nie bierze kredytu na budowe
        - uzaleznienie wplat od postepow budowy a nie dat

Zalezy na co zwracasz uwage.

pzdr
    • Gość: pw Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.chello.pl 16.03.03, 21:49
      Witam,
      Ja jusz dawno sie zdecydowalem, od pewnego czasu na forum bezskutecznie
      szukalem sasiadów ze Stryjenskich i w koncu ktos sie odezwal. Podobnie jak
      Andrzej sprawdzalem firme i lokalizacje. Nie wybuduja nic wielkiego obok,
      blisko do lasu i do centrum, metro znowu nie jest az tak daleko, a na terenie
      jest przwidziany plac zabaw. Buduja solidnie (widzialem ich inne inwestycje).
      Przez 4 miesiace szukalem ciekawej inwestycji i ta wydaje sie byc najciekawsza
      biorac pod uwage jakosc/ceny.
      Zycze dobrego wyboru.
      Pozdrawiam
      Piotrek
      • Gość: Pitu Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.03, 00:17
        Witam potencjalnych przyszlych sasiadow,

A na jakie mieszkanka sie zdecydowaliscie jesli mozna spytac? Ja zastanawiam
        sie nad 3 pokojowym mieszkaniem (79,8 m2)? Takich mieszkan bedzie na tym
        osiedlu podobno bardzo malo. Wiekszosc to mieszkania 2 pokojowe. W ktorych
        budynkach bedziecie mieszkac? Napiszcie cos wiecej prosze.

Pozdrawiam
        • Gość: pw Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.chello.pl 17.03.03, 01:08
          My zdecywalismy sie w budynku C2 na mieszkanie 4 pokojowe. Potwierdzam, ze
          duzych mieszkan jest malo
          Piotrek
          • Gość: Pitu Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 157.25.43.* 17.03.03, 10:34
            Piotrek,

Ja tez sie prawde mowiac jeszcze waham z wyborem mieszkania. Czy nie wziac 4
            pokojowego. Bede tam mieszkal z dziewczyna wiec na pewno bedzie na poczatku
            troche za duze, ale potem? Jak sie pojawia dzieci ;). CZy rozpatrywales jeszcze
            jakies inne inwestycje czy od razuzdecydowales sie na Viterre? W biurze
            twierdza, ze nie maja juz prawie w ogole wolnych mieszkan. Jakos nie chce mi
            sie w to wierzyc. Tam na razie jest pole a oni juz podobno wszystko sprzedali.
            Czy nie uwazasz, ze inwestycja jest troche molochowata? Starsznie duzo ludzi i
            mieszkan?

Pozdrawiam
            • Gość: tomili Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 17.03.03, 14:01
              ja zdecydowalem sie tez na 4 pokoje i rzeczywiscie chyba maja juz ostatnie
              lokale jezeli jeszcze sa. oczywiscie dotyczy to tych budynkow ktore sie w tej
              chwili buduja bo pozostala czesc (litera V) bedzie rozpoczeta pozniej. a co do
              wielkosci inwestycji raczej wydaje sie optymalna - budynki 4 pietrowe -
              porownaj budynki w okolicy np. paxu - sa wyzsze i nic ciekawego nie oferuja.
              Tomek
          • Gość: Pitu do PW!!! IP: 157.25.43.* 17.03.03, 13:57
            Odezwij sie kolego, jestes jedynym sasiadem spotkanym na tej liscie
            dyskusyjnej...
            • Gość: pw Re: do PW!!! IP: *.renault.fr 17.03.03, 19:35
              Przepraszam, ale w ciagu dnia nie za bardzo mam czas zagladac na forum, dopiero wieczorem moge cos odpisac.
              Szukalem czegos ciekawego przez 4 miesiace biorac pod uwage Ochote, Mokotów i Ursynów. Znalazlem ciekawe
              inwestycje na Ochocie i Mokotowie ale za niesamowita kase. Dlatego wybralem mieszkanie w Viterze. Moim zdaniem
              cena jest adekwatna do standardu. Jesli chcesz wybrac mieszkanie 4 pokojowe to zupelnie nie powinienes sie
              przejmowac bliskoscia domow bo przeciez okna wychodzic beda na Las Kabacki, przd oknami tez nic wielkiego nie
              wybuduja ( w planie zagospodarowania jest przewidziana zabudowa jednorodzinna, max 2 piętra) ponadto osiedle
              zamkniete, strzezone, blisko do centrum , metra no i wspomnianego lasu, a i na zakupy daleko chodzic nie trzeba.
              Moim zdaniem warto.
              Pozdrawiam
              Piotrek
              • Gość: Pitu Re: do PW!!! IP: 157.25.43.* 18.03.03, 10:25
                Mieszkanie ktore mi proponuja jest w 3 budynku od ulicy z oknami wychodzacymi
                na sasiedni budynek. A Twoje?
                • Gość: pw Re: do PW!!! IP: *.renault.fr 18.03.03, 11:36
                  Gość portalu: Pitu napisał(a):

> Mieszkanie ktore mi proponuja jest w 3 budynku od ulicy z oknami wychodzacymi
                  > na sasiedni budynek. A Twoje?
                  Okna z salonu i sypialni wychodza na Las Kabacki, natomiast z kuchni i dwoch pokoi na sasiedni
                  budynek, ale w zwiazku z tym, że moje mieszkanie jest na koncu budynku to odleglosc miedzy budynkami
                  jest dosc duza i nie bedzie to problemem.
                  Pozdrowienia
                  Piotrek
                  • Gość: Pitu Re: do PW!!! IP: 157.25.43.* 18.03.03, 12:07
                    Piotrek,

Moge Cie prosic o maila. Chcialem Cie o cos zapytac mnie oficjalnie ;)

Pozdrawiam
                    • Gość: pw Re: do PW!!! IP: *.renault.fr 18.03.03, 14:05
                      Gość portalu: Pitu napisał(a):

> Piotrek,
                      >
                      > Moge Cie prosic o maila. Chcialem Cie o cos zapytac mnie oficjalnie ;)
                      >
                      > Pozdrawiam
                      piotr.wnekowski@renault.com.pl
                      kp.wnekowski@chello.pl
            • Gość: w&m Re: do PW!!! IP: *.chello.pl 19.06.03, 00:02
              Witam piotrka i tomka w gronie cztero-pokojowych!Mnie się mój wybór podoba. mam
              nadzieję, że wam też się będzie miło mieszkało. chciałbym wiedzieć, czy
              zgłaszaliście zmiany w projekcie mieszkania? proponowaliście coś ze ścianą
              konstrukcyjną?
        • Gość: Zysiak Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 08.07.03, 11:16
          Mieszkańcy czwartego piętra Viterry odezwijcie się. Jak się tam mieszka pod
          dachem czy to prawda że dachy przeciekają w zimie zimno w lato gorąco.A co z
          zaglądaniem do okien może na czwartym wcale nie jest tak żle.Moja kondygnacja
          jest na rogu w załamaniu blisko drugiego budynku w VitaParc, dlatego
          przepisałem się z trzeciego na czwarte.Nie wiem czy nie będe żałował.30.06
          podpisuje umowe przedwstępną.Poradcie coś.W mojej kondygnacji zostało jeszcze
          tylko pierwsze piętro.

• Gość: ed Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.chello.pl 31.08.03, 07:40
        chciałbym się dowiedzieć jaka jest cena m2 na stryjeńskich
        z góry wielkie dzięki
    • Gość: iwona Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.stacje.agora.pl 20.06.03, 21:09
      Czesc,
      Ja tez b. powaznie zastanawiam sie nad mieszkaniem w Vita Parc. Od poczatku hodzi za mna ta budowa, ale
      problem jest taki, ze nie znam sie na budownictwie. Nie odwiedzialam tez wszystkich inwestycji, ktore sa w poblizu.
      Boje sie ze porownania zabiora mnostwo czasu i mieszkania ktore sobie upatrzylam w Vitterze juz nie bedzie.
      Osoby z mojego otoczenia, do ktorych ma zaufnie radza mi sie decydowac i to migiem! Ja tymczasem boje sie, ze
      zostane jakos oszukana. Nie znam sie na umowach, nie wiem, czy mozna wynegocjowac rabat, albo korzystniejsze
      warunki zaplaty?
      Moze ktos juz takie porownie przeprowadzil Vita Parc a Nordic Star, SMB Osiedlekabaty i Edbud...
      Prosze , to dla mnie wazne...
      • Gość: Vodnik Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.neostrada.pl / 10.0.40.* 28.07.03, 12:40

> warunki zaplaty?
        > Moze ktos juz takie porownie przeprowadzil Vita Parc a Nordic Star, SMB
        Osiedl
        > ekabaty i Edbud...
        > Prosze , to dla mnie wazne...

jest jeszcze inwestycja SIM Ursynów, jak na ursynów ceny umiarkowane, ja
        dzisiaj podpisuję z nimi umowę.
        v.

• Gość: K Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.mofnet.gov.pl 26.06.03, 10:41
      Witam Przyszłych Mieszkanców,

My również zdecydowaliśmy się na czteropokojowe mieszkanie w pierwszym etapie -
      w budynku C1 ( w dalszych budynkach juz 4-pokojowych nie bylo).
      Odpowiadajac na jedno z pytan - faktycznie w pierwszym etapie na 4-pokojowe
      chyba nie ma co liczyc, ale w drugim etapie Viterra zmienia plany
      architektoniczne mieszkan 2-pokojowych na 4-pokojowe, wiec pewnie warto sie
      przejechac do Viterry i obejrzec nowe propozycje.

W zakresie zmian projektu wnetrza - zglosilismy ich sporo. W scianie nosnej
      chcemy przesunac wejscie do pokoju. Niestety zatwierdzony przez nas projekt
      zmiany w tej scianie nie zostal na czas dostarczony przez Viterre wykonawcy
      (Marciniak) i teraz sa problemy, zeby ten otwor przesunac. Oczywiscie
      ostatecznie nie odmawiaja, ale mowia, ze zrobia to do konca lipca, a z
      elektryka maja wchodzic w polowie lipca - to znaczy, ze np. gniazdko
      elektryczne zawisnie w powietrzu???? Mama nadzieje, ze z reszta zmian w
      projekcie nie bedzie juz takich problemow!!!!
      Pozdrawiam,
      K.
      • Gość: Kama Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.06.03, 12:49
        Gość portalu: K napisał(a):

> Witam Przyszłych Mieszkanców,
        >
        > My również zdecydowaliśmy się na czteropokojowe mieszkanie w pierwszym
        etapie -
        >
        > w budynku C1 ( w dalszych budynkach juz 4-pokojowych nie bylo).
        > Odpowiadajac na jedno z pytan - faktycznie w pierwszym etapie na 4-pokojowe
        > chyba nie ma co liczyc, ale w drugim etapie Viterra zmienia plany
        > architektoniczne mieszkan 2-pokojowych na 4-pokojowe, wiec pewnie warto sie
        > przejechac do Viterry i obejrzec nowe propozycje.
        >
        > W zakresie zmian projektu wnetrza - zglosilismy ich sporo. W scianie nosnej
        > chcemy przesunac wejscie do pokoju. Niestety zatwierdzony przez nas projekt
        > zmiany w tej scianie nie zostal na czas dostarczony przez Viterre wykonawcy
        > (Marciniak) i teraz sa problemy, zeby ten otwor przesunac. Oczywiscie
        > ostatecznie nie odmawiaja, ale mowia, ze zrobia to do konca lipca, a z
        > elektryka maja wchodzic w polowie lipca - to znaczy, ze np. gniazdko
        > elektryczne zawisnie w powietrzu???? Mama nadzieje, ze z reszta zmian w
        > projekcie nie bedzie juz takich problemow!!!!
        > Pozdrawiam,
        > K.

Witam,

Mam pytanko,
        z treści wynika że dokonywaliście własnej aranżacji wnętrz, czy zmiany były
        również związane z przenoszeniem i budowaniem ścian w innym miejscu?
        Jeżeli tak to proszę o kilka informacji dot. ceny tycha zmian.
        Ja się przymierzam do Wichrowego Parku.
        • Gość: K. Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.mofnet.gov.pl 26.06.03, 14:49
          Tak, jednym z elementów nowego projektu jest przesunięcie ścianek działowych
          lub rezygnacja z nich w jednym miejscu, a budowa w innej części mieszkania.
          Natomiast koszty wyliczane są w stosunku do całości projektu i choć istnieje
          mglisty podział na pozycje to faktycznie "ścianka ściance nierówna" i nie
          potrafię podać konkretnych kosztów danego elementu zmian w projekcie. Viterra
          po otrzymaniu naszego projektu dokonała podliczenia kosztów zmian polegających
          na dodaniu w przypadku dodatkowych prac i odjęciu w przypadku rezygnacji (np.
          ze ścianki działowej, grzejnika)i podali nam ogólny koszt zmian - naszą
          dopłatę, na którą mogliśmy się zgodzić albo po prostu z części zmian rezygnować.
          Każda budowa ma swoje terminy poszczególnych etapów budowy, które determinują
          do kiedy można wnosić zmiany w projektach wnętrz.
          • Gość: Kama Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.06.03, 15:04
            Gość portalu: K. napisał(a):

> Tak, jednym z elementów nowego projektu jest przesunięcie ścianek działowych
            > lub rezygnacja z nich w jednym miejscu, a budowa w innej części mieszkania.
            > Natomiast koszty wyliczane są w stosunku do całości projektu i choć istnieje
            > mglisty podział na pozycje to faktycznie "ścianka ściance nierówna" i nie
            > potrafię podać konkretnych kosztów danego elementu zmian w projekcie. Viterra
            > po otrzymaniu naszego projektu dokonała podliczenia kosztów zmian
            polegających
            > na dodaniu w przypadku dodatkowych prac i odjęciu w przypadku rezygnacji (np.
            > ze ścianki działowej, grzejnika)i podali nam ogólny koszt zmian - naszą
            > dopłatę, na którą mogliśmy się zgodzić albo po prostu z części zmian
            rezygnować
            > .
            > Każda budowa ma swoje terminy poszczególnych etapów budowy, które determinują
            > do kiedy można wnosić zmiany w projektach wnętrz.

Jeżeli nie jest to tajemnicą, to o jaką kwotę zmieniła się wartość mieszkania?
            Bo nie wiem czy jest sens wprowadzać zmiany.
            Dzięki
            • Gość: Zysiak Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 08.07.03, 11:39
              Czy żądali od Was opłaty rezerwacyjnej? Odemnie chcą 5000zł za rezerwacje 42m2
              a po tygodniu podpisać umowę przedwstępną do której mam wiele zastrzeżeń
              prawniczych na razie moje uwagi skierowano do ich prawnika-bez odzewu ale chcą
              ode mnie wpłaty do 11.07.03r.Te opłaty rezerwacyjne są chyba bezprawne.Wszyscy
              krzyczą wspólnie z UOKiK, ale nikt nie podaje jakim paragrafem się podeprzeć
              dotyczy to również garaży.Co otym sądzicie.Przeczytajcie moje wcześniejsze
              listy co do lokalizacji mieszkania w kondygnacji.
              • gugul Re: VITERRA - Stryjenskich 08.07.03, 13:53
                Oplata rezerwacyjna jest w dodatku bezzwrotna - jak ktos wplaci, to potem ma
                mniejsza ochote zrezygnowac z podpisania umowy, bo mu te piec tysiecy przepada.
                Developer z pewnoscia robi sie wtedy sztywniejszy w negocjowaniu tresci umowy,
                bo klient zainwestowal juz piec tysiecy. Ja im tego nie wplacilem, a od
                podjecia negocjacji do podpisania umowy uplynelo ladnych pare miesiecy i jakos
                mnie nie olali. Wniosek: dopoki nie jest sie pewnym, ze chce sie podpisac
                umowe, NIE WPLACAC ANI GROSZA. Trzeba sie szanowac.
                • Gość: andy Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 217.153.60.* 08.07.03, 16:11
                  Ja tez zdecydowalem sie na zakup mieszkanak 4-pokojowego u viterry (budynek
                  a3). Za przemowily do mnie polozenie osiedla, wysokosc budynkow (4 pietra),
                  developer o dobrej kondycji finansowej, wykonawca (Z.Marciniak) bardzo znana
                  firma szczegolnie za granic. Jak zawsze sa rowniez i minusy - teren wokol
                  naszego osiedla jest przeznaczony pod budownictwo jednorodzinne (sprawdzilem u
                  naczelnego architekta miasta) max moze stanac 16 m blok (okolo 4 pietra),
                  bedzie tylko jeden wjazd/wyjazd do.z garazu - malo kameralnie troche jak w
                  hipermarkecie, balkony bezposrednio sasiaduja ze soba.
                  Zgadzam sie ze umowa jest niekorzystna i mam zamiar z nimi negocjowac ale
                  pewnie nie wiele sie uda.
                  Wydaje mi sie, ze jednak zalety przemawiaja za ta inwestycja poza tym ceny
                  nieruchomosci ostatnio poszly w gore i patrzac na inne inwestycje to ta wydaje
                  sie dosc korzystna. Poza tym viterra planuje kolejne inwestycje i niezalezy jej
                  na dlugim przeciaganiu sprawy wiec chyba szybko inwestycja zostanie zakonczona
                  nie tak jak edbud, ktory buduje i buduje i...
                  Jak bedzie zobaczymy, dowiedzialem sie ze gdybym zrezygnowal z mojej rezerwacji
                  to jest juz kolejka chetnych. Duze mieszkania sprzedaly sie chyba w ciagu kilku
                  dni wiec to mowi samo za siebie.
                  • Gość: Adam Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 08.07.03, 22:56
                    Czesc

Powiedzialem Viterze co mysle o naciaganiu na oplate rezerwacyjna. Negocjowalem
                    z nimi Umowe a nie bawilem sie w oplaty rezerwacyjne. Jakos sie udalo. Jesli
                    zaplacisz, to Twoje negocjacje beda "utrudnione". Mieszkanie to nie pietruszka
                    a pospiech do wydawiania pieniedzy jest niewskazany. Trzeba proceder wyciagania
                    oplat rezerwacyjnych zatrzymac. Jesli wszyscy beda stanowczy to moze to cos da.
                    5tys przy mieszkaniu za 200 lub 300 tys jest po prostu smieszne i niepowazne.

Pzdr
                    A
                    • Gość: iks Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 08:47
                      Gość portalu: Adam napisał(a):

> Czesc
                      >
                      > Powiedzialem Viterze co mysle o naciaganiu na oplate rezerwacyjna.
                      Negocjowalem
                      >
                      > z nimi Umowe a nie bawilem sie w oplaty rezerwacyjne. Jakos sie udalo. Jesli
                      > zaplacisz, to Twoje negocjacje beda "utrudnione". Mieszkanie to nie
                      pietruszka
                      > a pospiech do wydawiania pieniedzy jest niewskazany. Trzeba proceder
                      wyciagania
                      >
                      > oplat rezerwacyjnych zatrzymac. Jesli wszyscy beda stanowczy to moze to cos
                      da.
                      >
                      > 5tys przy mieszkaniu za 200 lub 300 tys jest po prostu smieszne i niepowazne.
                      >
                      > Pzdr
                      > A

Gdy nie zapłaciłeś opłaty rezerwacyjnej nie obawiałeś się rozwiązania umowy
                      (jest taki paragraf w umowi rezerwacyjnej)?
                    • Gość: andy Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: 217.153.60.* 09.07.03, 08:57

> Czesc
                      >
                      > Powiedzialem Viterze co mysle o naciaganiu na oplate rezerwacyjna.
                      Negocjowalem
                      >
                      > z nimi Umowe a nie bawilem sie w oplaty rezerwacyjne. Jakos sie udalo. Jesli
                      > zaplacisz, to Twoje negocjacje beda "utrudnione". Mieszkanie to nie
                      pietruszka
                      > a pospiech do wydawiania pieniedzy jest niewskazany. Trzeba proceder
                      wyciagania
                      >
                      > oplat rezerwacyjnych zatrzymac. Jesli wszyscy beda stanowczy to moze to cos
                      da.
                      >
                      > 5tys przy mieszkaniu za 200 lub 300 tys jest po prostu smieszne i niepowazne.
                      >
                      > Pzdr
                      > A

Jestem ciekaw jak Ci sie udalo kupic mieszkanie, ktore chcesz bez rezerwacji bo
                      te 4 pokojowe rozeszly sie w ciagu jednego dnia i bez rezerwacji nie dalo rady.
                      • gugul Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw 09.07.03, 12:29
                        Powtarzam: nie wnioslem oplaty rezerwacyjnej. Umowe negocjowalem dlugo i jakos
                        sie moje mieszkanie nie "rozeszlo". Bylo to pare miesiecy temu, ale nie wierze,
                        zeby od tamtego czasu popyt tak bardzo wzrosl. Opowiadanie o kolejce innych
                        chetnych na zarezerwowane przez ciebie mieszkanie moze byc oddzialywaniem
                        motywacyjnym sprzedawcy na klienta. Oczywiscie nie wplacajac 5 tysiecy, czyli
                        nie dotrzymujac umowy rezerwacyjnej, ryzykuje sie, ze sprzedawca dogada sie z
                        kims innym. Jak to mowia: "No risk, no fun".
                        • Gość: andy Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: 217.153.60.* 09.07.03, 15:01
                          gugul napisał:

> Powtarzam: nie wnioslem oplaty rezerwacyjnej. Umowe negocjowalem dlugo i
                          jakos
                          > sie moje mieszkanie nie "rozeszlo". Bylo to pare miesiecy temu, ale nie
                          wierze,
                          >
                          > zeby od tamtego czasu popyt tak bardzo wzrosl. Opowiadanie o kolejce innych
                          > chetnych na zarezerwowane przez ciebie mieszkanie moze byc oddzialywaniem
                          > motywacyjnym sprzedawcy na klienta. Oczywiscie nie wplacajac 5 tysiecy, czyli
                          > nie dotrzymujac umowy rezerwacyjnej, ryzykuje sie, ze sprzedawca dogada sie z
                          > kims innym. Jak to mowia: "No risk, no fun".

niestety ale systuacja z przed paru miesiecy juz dawno ulegla zmianie, w tej
                          chwili popyt na mieszkania bardzo sie ujawnil - na pewno na uzywane bo mialem
                          na oku kilka i w ciagu ostatniego miesiaca wszystkie zniknely. Pointeresuj sie
                          troche rynkiem nieruchomosci to sam to przyznasz
                          • Gość: Adam Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 09.07.03, 21:35
                            Czesc
                            Kilka uwag:
                            - Nie podpisalem Umowy Rezerwacyjnej od razu negocjowalem Umowe Kupna
                            mieszkania, Bylem zdecydowany kupic, nie potrzebowalem czasu aby sie
                            zastanawiac w nieskonczonosc
                            - Zastanowcie sie jakie sa szanse na negocjowanie czegokolwiek, jesli
                            podpiszecie Umowe Rezerwacyjna i wplacicie 5 tys, przeczytajcie Umowe
                            Rezerwacyjna albo zaniescie ja do Prawnika
                            - Mieszkania 4 pokojowe rozchodzily sie przez ladne 2-3 miesiace, Jestem ciekaw
                            na jakiej podstawie Andy twierdzi iz rozeszly sie w jeden dzien.

pzdr
                            • Gość: andy Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: 217.153.60.* 10.07.03, 15:52

> Czesc
                              > Kilka uwag:
                              > - Nie podpisalem Umowy Rezerwacyjnej od razu negocjowalem Umowe Kupna
                              > mieszkania, Bylem zdecydowany kupic, nie potrzebowalem czasu aby sie
                              > zastanawiac w nieskonczonosc
                              > - Zastanowcie sie jakie sa szanse na negocjowanie czegokolwiek, jesli
                              > podpiszecie Umowe Rezerwacyjna i wplacicie 5 tys, przeczytajcie Umowe
                              > Rezerwacyjna albo zaniescie ja do Prawnika
                              > - Mieszkania 4 pokojowe rozchodzily sie przez ladne 2-3 miesiace, Jestem
                              ciekaw

A no na takiej szanowny przyszly sasiedzie, ze takie mieszkanie kupowalem i
                              pozniej niezaleznie dzwonil do viterry zeby dowiedziec sie czy cos z 4-
                              pokojowych mieszkan zostalo i nie bylo nic. Przpomne, ze ja kupuje mieszkanie w
                              2 etapie i moze stad te roznice. Chyba, ze mowisz o mniejszych mieszkaniach,
                              ktore do tej pory mozan nabyc.

>
                              > na jakiej podstawie Andy twierdzi iz rozeszly sie w jeden dzien.
                              >
                              > pzdr
                              • Gość: Zibi Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: krecik:* / 192.168.2.* 14.07.03, 09:40
                                Ja również wstrzymywałem się z opłatą rezerwacyjną ile mogłem i w końcu
                                ustaliliśmy że siadamy do podpisania umowy przedwstępnej na dniach bez opłaty
                                rezerwacyjnej.Tak że trzeba być twardym. W umowie przecież jest że wymówienie
                                wymaga formy pisemnej.Ja rezerwyje 1-pokojowe.
                              • Gość: kojak Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: krecik:* / 192.168.2.* 28.07.03, 11:45
                                Ludzie nie płacćie opłat rezerwacyjnych tylko siadajcie do umowu i
                                negocjujcie.Oni w końcu miękną i odstępują od opłat rezerwacyjnych.Po co ta
                                opłata jak i tak po wpłaceniu umowę musicie zawrzeć za 7dni i wpłacić pierwszą
                                transze.Tłumaczcie im że to bez sensu.Ja tak zrobiłem w VitaPark.
                                • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.09.03, 22:28
                                  czy rzeczywiscie podpisaliscie umowe z kara umowana 10% ????
                    • Gość: Leon Re: VITERRA - Stryjenskich - Nie dla wplat rezerw IP: krecik:* / 192.168.2.* 18.07.03, 11:21
                      I co takiego wynegocjowałeś. Z tego co wiem to są sztywni i na nic się nie
                      godzą.
                  • Gość: Zico Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 27.08.03, 08:28

Witam wszystkich przyszłych sąsiadów VitaPark. Podzielam propozycje okien od
                    wewnątrz sosna polakierowana lakierem bezbarwnym.Mam propozycje dla Was
                    wszystkich wypowiadajmy się na jednej stronie a nie wsród innych mieszkańców
                    ponieważ trzeba się szukać pod różnymi tytułami i mieć kilka wątków w
                    ulubionych np jeden z nich to VITERRA-STRYJEŃSKICH- KOLOR OKIEN I BALKONY inny
                    z kolei Viterra Stryjeńskich inny Viterra i w ten sposób ciągle trzeba się
                    szukać wsród wątków innych mieszkańcy z innych osiedli i innych developerów i
                    spółdzielni.Ja mam np. cztery strony w ulubionych o VitaParku.Nie lepiej abyśmy
                    mieli jeden wszyscy? Ułatwiło by to napweno sprawę poszukiwania wątków wsród
                    mieszkańców innych osiedli.Proponuje dla wszystkich zaczęty już "Viterra
                    Stryjeńskich".Co Wy na to.Włąśnie wchodzę na ten wątek.Acha byłem wczoraj na
                    budowie w II etapie stoją piwnice w A1,A2,A3,A4 W I etapie widziałem balkony i
                    okna podbno zaczynają tynki wewnątrz.
                  • Gość: Zico Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 27.08.03, 08:28
                    Witam wszystkich przyszłych sąsiadów VitaPark. Podzielam propozycje okien od
                    wewnątrz sosna polakierowana lakierem bezbarwnym.Mam propozycje dla Was
                    wszystkich wypowiadajmy się na jednej stronie a nie wsród innych mieszkańców
                    ponieważ trzeba się szukać pod różnymi tytułami i mieć kilka wątków w
                    ulubionych np jeden z nich to VITERRA-STRYJEŃSKICH- KOLOR OKIEN I BALKONY inny
                    z kolei Viterra Stryjeńskich inny Viterra i w ten sposób ciągle trzeba się
                    szukać wsród wątków innych mieszkańcy z innych osiedli i innych developerów i
                    spółdzielni.Ja mam np. cztery strony w ulubionych o VitaParku.Nie lepiej abyśmy
                    mieli jeden wszyscy? Ułatwiło by to napweno sprawę poszukiwania wątków wsród
                    mieszkańców innych osiedli.Proponuje dla wszystkich zaczęty już "Viterra
                    Stryjeńskich".Co Wy na to.Włąśnie wchodzę na ten wątek.Acha byłem wczoraj na
                    budowie w II etapie stoją piwnice w A1,A2,A3,A4 W I etapie widziałem balkony i
                    okna podbno zaczynają tynki wewnątrz.
                    • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 27.08.03, 19:15
                      Dobry pomysl. Skupmy sie na jednym watku.
                      Dzisiaj bylem na budowie potwierdzam, ze robia tynki wewnatrz etapu I oraz leja
                      beton do etapu II (byla godzina 19.00)
                      pzdr
                      • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 27.08.03, 21:17
                        Na ewentualne pytania sceptykow lub tych ktorzy codziennie jezdza i nie widza
                        zeby sie cos dzialo na budowie od razu odpowiem. Robotnicy mieli czerwone
                        kapturki, brody do pasa i wzrost krasnali. Efekty ich czarodziejskich sztuczek
                        mozna zobaczyc na wlasne oczy :).
                        PS
                        Moze nasi slepi sceptycy, ktorzy codziennie jezdza obok budowy cos nam jeszcze
                        napisza wesolego? Las kabacki widzicie?
                        • cegiel Re: VITERRA - Stryjenskich 28.08.03, 13:06
                          Zapraszam zainteresowanych i zaangazowanych w budowe przy Stryjenskich do grupy
                          groups.yahoo.com/group/vitaparc.
                          • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 29.08.03, 23:27
                            Nasi slepi obserwatorzy postepow budowy (bulb i angela) cos zamilkli. Czyzby
                            przejrzeli na oczy?
                            • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 30.08.03, 14:46
                              Info dla nszych slepych obserwatorow (pewnie z konkurencji):
                              sobota godz 14 - robotnicy na budowie sa, przybyly okna zwlaszcza w A6
                              • Gość: as Re: VITERRA - Stryjenskich - przykra niespodzianka IP: *.crowley.pl 01.09.03, 11:49
                                Własnie dostałam list polecony od Viterry, w którym informują o opóźnieniu. Jak
                                zwykle prawda leży pośrodku: prace nie idą tak , jak powinny, ale też budowa
                                nie stoi. Viterry nie będę bronić, bo właśnie przysłali mi też rachunek na
                                prawie 2000 PLN za zmiany architektoniczne w mieszkaniu, choć umawialiśmy się,
                                że będą bezpłatne. Czy komuś z Was też się to zdarzyło?
                                • gugul Re: VITERRA - Stryjenskich - przykra niespodziank 01.09.03, 13:47
                                  Oj tak, tak. Ale umowy powinny byc dotrzymywane, nieprawdaz? Najpierw
                                  kosztorys, podpisanie aneksu, dopiero pozniej wykonanie roboty zgodnie z
                                  podpisanym aneksem. Skoro zrobili na odwrot, to sami sobie sa winni...
                                • Gość: Muszelka Re: VITERRA - Stryjenskich - przykra niespodziank IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 13:56
                                  Gość portalu: as napisał(a):

> Własnie dostałam list polecony od Viterry, w którym informują o opóźnieniu.
                                  Jak
                                  >
                                  > zwykle prawda leży pośrodku: prace nie idą tak , jak powinny, ale też budowa
                                  > nie stoi. Viterry nie będę bronić, bo właśnie przysłali mi też rachunek na
                                  > prawie 2000 PLN za zmiany architektoniczne w mieszkaniu, choć umawialiśmy
                                  się,
                                  > że będą bezpłatne. Czy komuś z Was też się to zdarzyło?

Witaj,
                                  Czy możesz powiedzieć jak duże zmiany wprowadziłaś?
                                  Jestem w podobnej sytuacji jak Ty, zamierzam wprowadzić zmiany, powiedzieli mi
                                  że koszt nie będzie wysoki, ale nie są w stanie powiedzieć jaki i trochę boję
                                  się takiej sytuacji.
                                  • Gość: M Re: VITERRA - Stryjenskich - przykra niespodziank IP: krecik:* / 192.168.2.* 02.09.03, 14:51
                                    Jestem w tej samej sytuacji II etap zmiany podałem ale cen nie znam, ponieważ
                                    architekt nie potrafi udzielić odpowiedzi, póżniej ma być zatwierdzenie prze ze
                                    mnie, ale jak będe znał ceny rozumiem i jeżeli coś będzie drogie to
                                    zrezygnuje.Zmiany moje dotyczyły ścian dział. ilości p.świetl umiejscowienia
                                    gniazdek i grzejników.Co wy na to.
                                    • Gość: mysio Re: VITERRA - Stryjenskich - przykra niespodziank IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 10:01
                                      Czy nie sądzisz że dziwne jest to, że nie potrafią podać cen, nawet
                                      przybliżonych? Nie wiem o co tutaj chodzi, ale są nieodpowiedzialni, uważam że
                                      jest to naciąganie klienta!!! Takie zmiany i ceny powinna zawierać UMOWA!!!
                                      • Gość: Majkel 4000 - extra ???? IP: 212.76.52.* 10.10.03, 13:50
                                        Ja mam to samo. Ustaliłem koszt 0 ( zero ) złotych a oni po pół roku przysyłaja
                                        mi że chca 4 000 . Skandal
                                        • Gość: klient Re: 4000 - extra ???? IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 07.11.03, 15:29
                                          radze byc czujnym bo z doswiadczenia wiem ze to jest normalne ich dzialanie a
                                          poczekajcie na pozostale niespodzianki... a potrafia naprawde zaskoczyc a umowe
                                          maja w glebokim poszanowaniu...

u mnie pewnie skonczy sie w sadzie z tego co widze na dzis ale nie ustapie

pozdrawiam
                                • Gość: Majkel Re: VITERRA - Stryjenskich - przykra niespodziank IP: 212.76.52.* 10.10.03, 13:58
                                  I jak się skończyło ?
    • Gość: sd Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 14:50
      Witam! Mam pytanie do wszystkich przyszłych lokatorów, którzy już zawarli
      umowy - czy da się coś utargować (mieszkanie duże)?
      • Gość: k Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 03.09.03, 08:09
        Gość portalu: sd napisał(a):

> Witam! Mam pytanie do wszystkich przyszłych lokatorów, którzy już zawarli
        > umowy - czy da się coś utargować (mieszkanie duże)?
        Mam małe mieszkanie z ceny nic z wielkości wpłat % tak
        • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 08.09.03, 13:41
          Gość portalu: k napisał(a):

> Gość portalu: sd napisał(a):
          >
          > > Witam! Mam pytanie do wszystkich przyszłych lokatorów, którzy już zawarli
          > > umowy - czy da się coś utargować (mieszkanie duże)?
          > Mam małe mieszkanie z ceny nic z wielkości wpłat % tak

U mnie tak samo
          • Gość: Bulba Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.crowley.pl 08.09.03, 15:49
            A ja uwazam, że tynki wewnętrzne na deszczu zamakają bez okien, folia jest
            zawodna, zwłaszcza , ze otwory okienne są stosunkowo duze. A widok to nie jest
            na Las Kabacki tylko na bajoro z żabami, choć dużych drzew owszem zadroszczę. I
            mówiłam, że jest przestówj albo opóźnienie
            • Gość: as Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.crowley.pl 08.09.03, 16:44
              racja, niestety.
            • Gość: Adam Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 08.09.03, 22:35
              Gość portalu: Bulba napisał(a):

> A ja uwazam, że tynki wewnętrzne na deszczu zamakają bez okien, folia jest
              > zawodna, zwłaszcza , ze otwory okienne są stosunkowo duze. A widok to nie
              jest
              >
              > na Las Kabacki tylko na bajoro z żabami, choć dużych drzew owszem zadroszczę.
              I
              >
              > mówiłam, że jest przestówj albo opóźnienie

Skoro pamiec cie zawodzi zacytuje twe slowa:
              Bulba:"Dlatego , ze ani jednego robotnika ani żadnego sprzetu nie widać na
              budowie." Odsylam zainteresowanych do historii.
              Wiec teraz nie sciemniaj. Pisales ze na budowie NIE MA ANI JEDNEGO ROBOTNIKA
              ANI SPRZETU. Robotnicy sa i to dosc ich duzo. Sprzet to dzwigi i nowe
              fundamenty dla etapu II. Nie ma wszedzie okien to fakt i jest opoznienie (2-3
              tygodnie). Ale dziwnie przemilczales/as ze okna sie juz pojawily w niektorych
              mieszkaniach i na klatkach. Tak sie zastanawiam. IP nie wskazuje na
              konkurencje. Skad ta niescislosc i przeklamania. Sprawia ci przyjemnosc
              denerwowanie ludzi, ktorzy daleko mieszkaja i nie widza co sie dzieje na
              budowie?
              Ponawiam do wszystkich apel aby sami sprawdzali na budowie stan prac a nie
              wierzyli "mieszkancom Ursynowa" "ktorzy codziennie jezdza do pracy i nie widza
              zadnego robotnika".

• Gość: WAŻNE Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 212.76.37.* 09.09.03, 10:36
                DO WIADOMOŚCI WSZYSTKICH LOKATORÓW BUDYNKÓW A2 DO A6 NA PARTERZE(OD STRONY
                ZACHODNIEJ). SPRAWA DOTYCZY PRZYDOMOWYCH OGRÓDKÓW I ICH ZAGOSPODAROWANIA.PROSZĘ
                O PILNY KONTAKT POD NR 600 03 22 52 LUB PROSZĘ PODAĆ SWOJE NAMIARY.ISTNIEJE
                MOŻLIWOŚC WPROWADZENIA PEWNYCH ZMIAN W PROJEKCIE ZAG. TERENU.
                • Gość: a DRZWI DO MIESZKAŃ IP: 213.17.172.* 09.09.03, 11:03
                  Szanowni Sąsiedzi!

Drzwi do mieszkań są już wybrane. Są to drzwi firmy WITEX model WSL 2000 U. Są
                  całkiem sensowne - są wystawione na budowie w wersji 80 cm, ale w mieszkaniach
                  będą 90. Jest to nowy model - okleinowany fornirem naturalnym na 8 rygli
                  zamykanych z zewnątrz + jeden rygiel od wewnątrz. Witex, na życzenie po
                  odbiorze mieszkania, instaluje do tych drzwi dodatkowy zamek za dodatkową
                  opłatą ok. 370 PLN z montażem i dojazdem magika (austriacki - klasy C).

Pozdrawiam

a
      • stelmik Re: VITERRA - Stryjenskich 11.09.03, 13:25
        mi tez sie nie udalo (co do ceny), ale % tak
        • Gość: Gość Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 17.09.03, 11:49
          Byłem wczoraj na budowie.W II etapie w A1,2,3 stoją ściany od parterów.Jeziorko
          wyschło.Chyba ze względu na susze i obniżenie wód gruntowych.A szkoda jeziorko
          by się przydało.Wokół niego rozjeżdzone drogi przez ciężkie samochody
          ciężarowe.I etap do końca roku oddanie cienko widzę.
          • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 17.09.03, 21:05
            Z tego co widze na budowie (etap I) rozpoczelo sie ocieplanie styropianem.
            Poczatek grudnia jest malo prawdpodobny ale sylwester czemu nie.
          • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.09.03, 22:36
            Czy podpisaliscie umowe w brzmieniu proponowanym przez
            developera ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy zgodziliscie sie na zapis dot. kary umownej i braku rewaloryzacji waszych
            wplat?
            • Gość: Pawi Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 07:23
              Witaj,

Ja na wiele warunków nie chciałem się zgodzić, ale są tak sztywni że w zasadzie
              nie ,ma o czym mówić, właściwie zero dyskusji.
              Napisz jak przebiegły Twoje rozmowy.
              Pozdrowionka
              • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.09.03, 08:46
                ad)umowa:
                wiele zapisow jest bardzo niekorzystnych dla kupujacych, niektore wrecz
                niedozwolone, np. kara 10%, brak odsetek i rewaloryzacji (polecam strone
                UOKiK.gov.pl)
                • Gość: muchomorek Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 25.09.03, 09:01
                  znam tę stronę i wytknołem im wszystkie paragrafy niezgodne z kc.Ustosunkował
                  się do niej ich prawnik przeważnie cytując"decyzja zarządu nienegocjowalna"
                  mówisz o art.3853pkt.17kc"obowiążek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej"
            • Gość: żwirek Re: VITERRA - Stryjenskich IP: krecik:* / 192.168.2.* 25.09.03, 08:46
              U mnie podobnie jak u Pawi.Właściwie wynegocjowałem tylko zminejszenie
              pierwszej transzy ale za to druga o tą sume podwyższona.Są tak sztywni ze
              względu na lokalizacje i postrach Vatem że nic ci się nie uda za zmiany też
              sobie liczą a w Tęczowym tego nie robili.
              • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.09.03, 08:51
                jakim VATem? Na mieszkania czy na materiały? Niektórzy straszą VAT na nowe
                mieszkania. Przepisy Koncowe i Przejsciowe (ostatni dział) projektu ustawy o
                pod. od tow. i usług, ktora ma obowiazywac od 01/05/2004, zawiera zapis, że
                obecna stawka na mieszaknia bedzie obowiazywac do 31/12/2007.
              • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 25.09.03, 14:46
                To o czym piszecie jest oczywiste i nie mozna sie dziwic. Teraz Viterra nie
                bedzie negocjowac poniewaz ma zapewniony zbyt mieszkan (etap I sprzedany w
                99.9%). Ja negocjowalem z Viterra umowe na samym poczatku i nie bylo z tym
                problemu. Swoje uwagi negocjowalem przez okolo 1 miesiac. M.in. zmniejszylem
                procent kar i wprowadzilem kilka swoich pomyslow (poza zmiana wzorca).
                • Gość: Kuba Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 12.21.160.* 20.10.03, 17:54
                  Czy sa jeszcze wolne mieszkania 2 pokojowe ? czy ktos zna strone www gdzie
                  mozna przeczytac o osiedlu ?
          • Gość: ara Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.09.03, 09:07
            Czesc wszystkim.

Czy pojawilo sie cos nowego w sprawie drewnianych balkonow?
            Czy ktos juz widzial jak to wyglada? (oczywiscie jeszcze nie zgnile i nie
            odbarwione w wyniku braku "corocznej impregnacji"...)
            Czy udalo Wam sie sprawdzic czy mozna wywalic drewno i zaaranzowac po swojemu
            (np.plytki) ?

Pozdrawiam
            • cegiel Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! 25.09.03, 11:43
              Widzialem to cudo. Niestety, deski wygladaja, jakby od razu byly troche zgnile.
              W dodatku sa w geste, dosc ostre i glebokie prazki. Zastanawiam sie, jak
              bedziemy wyskrobywac z tych prazkow to, co do nich narobia golebie. Nie
              podnioslem alarmu, bo Viterra wyraznie ostatnio zhardziala i jesli nawet
              zgodzilaby sie na wykombinowanie jakiegos innego wykonczenia balkonow, to potem
              np. trzymiesieczne opoznienie oddania mieszkan tlumaczylaby zwiazana z ta
              zmiana "logistyka". Chyba trzeba bedzie samemu cos pozniej wymyslic.
              • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 25.09.03, 14:41
                Dodam jedynie ze wg mnie obecne problemy z brakiem okien sa spowodowane ich
                wymiana spowodowana przez "kolor nie pasujacy do podlogi". Sam na poczatku tez
                tak myslalem teraz mysle ze to by blad.
                • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: FLIWARSNT* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.03, 13:22
                  Hej
                  Czy komus z Was udalo sie moze zbadac mozliwosc zmiany wykonczenia balkonu we
                  wlasnym zakresie, tj. wyrzucenie drewna i polozenie np. plytek (juz po
                  odebraniu mieszkania - bez powodowania opoznien w realizacji nwestycji). W
                  opisie technicznym zawarta jest uwaga, ze polozenie plytek nie jest mozliwe ze
                  wzdledow technologicznych. Mysle, ze problemem moze byc mocowanie plyty
                  balkonu - za pomoca stalowych elementow 30 cm od sciany. Co na to fachowcy?
                  Pozdrawiam serdecznie.
                  • Gość: kaka Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: 213.77.7.* 29.09.03, 14:03
                    czy to prawda, że kolory okien się różnią?
                    pozdrawiam
                    kk
                    • Gość: vicinot Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: 62.233.197.* 01.10.03, 23:26
                      Owszem okna sa w dowch roznych kolorach, brazowe i sosna lazurowana.
                      Szczegolnie widoczne w budynku C3. Pozdrawiam
                  • Gość: BERENI Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: 212.76.37.* 03.10.03, 09:22
                    TO PRAWDA,ŻE NIE MOŻNA WYMIENIC WYKOŃCZENIA BALKONU NA PŁYTKI I NIE JEST TO
                    BYNAJMNIEJ KWESTIA ODLEGŁOŚCI PŁYTY BALKONU OD LICA BUDYNKU. PO OCIEPLENIU
                    STYROPIANEM ŻELBETU NIE BĘDZIE TAKIEJ SZPARY. KWESTIA WAŻNIEJSZA TO TO ,ŻE
                    KONSTRUKCJA BALKONÓW NIE JEST OBLICZONA NA DODATKOWE OBCIĄŻENIA WARSTWĄ BETONU
                    SPADKOWEGO POD PŁYTKI.PZDR
                    • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.acn.pl 04.10.03, 22:33
                      Gość portalu: BERENI napisał(a):

> TO PRAWDA,ŻE NIE MOŻNA WYMIENIC WYKOŃCZENIA BALKONU NA PŁYTKI I NIE JEST TO
                      > BYNAJMNIEJ KWESTIA ODLEGŁOŚCI PŁYTY BALKONU OD LICA BUDYNKU. PO OCIEPLENIU
                      > STYROPIANEM ŻELBETU NIE BĘDZIE TAKIEJ SZPARY. KWESTIA WAŻNIEJSZA TO TO ,ŻE
                      > KONSTRUKCJA BALKONÓW NIE JEST OBLICZONA NA DODATKOWE OBCIĄŻENIA WARSTWĄ
                      BETONU
                      > SPADKOWEGO POD PŁYTKI.PZDR

A jakie jest to zalozone obciazenie? Ile w takim razie osob moze wyjsc na
                      balkon?
                      • Gość: Waga ciezka heh Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.core.hp.com 06.10.03, 11:02
                        Dolanczam sie do pytania o ilosc osob na balkonie, mogacych przebywac w jednym
                        czasie? Balkony sa raczej spore wiec istnieje prwdopodobienstwo przebywania
                        tam kilku osob co spowoduje wzrost nacisku na konstrukcje balkonu (?!?) o np.
                        200 kilo przez kilka godzin. ( co ciekawe wszystkie balkony w jednym ciagu sa
                        na tym samym stelazu? hehe) Czy to nie za duzo? Warstwa kleju ( a nie betonu )
                        i kafelkow bedzie wagowo zblizona. (?!?)
                        • Gość: gosc Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: 212.76.37.* 06.10.03, 11:55
                          NIESTETY WŁAŚNIE B E T O N U SPADKOWEGO DROGI PANIE ! WSTYD MI ZA PAŃSKI
                          DYLETANTYZM! PROSZĘ SOBIE WYOBRAZIĆ, ŻE TO NIE JEST ŁAZIENKA ALE BALKON I
                          WARSTWY W NAJWYŻSZYM PUNKCIE MOGĄ MIEĆ I 15 CM NA TAKIEJ ROZPIĘTOŚCI.PROSZĘ
                          SOBIE PRZELICZYĆ X CIĘŻAR B15 +CIĘŻAR GRESU I JESZCZE X 3.
                          • Gość: Ina Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.crowley.pl 06.10.03, 12:12
                            Co tam balkony mogą być i drewniane, ale przykro mi bardzo, kaktus mi wyrosnie
                            na dłoni, jak wprowadzicie tam się na sylwestra, chyba że sylwestra przyszłego
                            roku
                          • Gość: Waga ciezka Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.net.external.hp.com 06.10.03, 14:57
                            Czytajac odpowiedz na moj post odnioslem wrazenie ze Pania urazilem, a nie
                            mialem takiego zamiaru. Wzor poznalem i dziekuje, ale odpowiedziala Pani tylko
                            na jedna rzecz (a ile osob czytaj kilo bedzie moglo sie znajdowac na balkonie?)
                            Prosze aby Pani nie bylo wstyd za moj dyletantyzm, wynika z innej dziedziny
                            wyksztalcenia a jezeli juz wspomniany dyletantyzm zostal skomentowany to moze
                            Pani powinna zerknac do netykiety i przeczytac ze piszac "CAPS-em" sie krzyczy.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.acn.pl 06.10.03, 22:34
                              BERENI i Gosc (to samo IP) - Moze bez tych zlosliwosci i wyzywania innych od
                              dyletantow i podziel sie swoja wiedza m.in. w temacie B15 i po prostu podaj ta
                              wage/nosnosc/ilosc osob a nie rob z siebie wielkiego specjaliste. Jesli nie
                              chcesz to po prostu nie wypowiadaj sie wcale.
                              Ina - zajmij sie moze swoim podworkiem a nie irytuj innych. No ale trudna to
                              taka zaleta Polaka - grunt to zeby sasiadowi bylo gorzej. Oczywiscie w razie
                              potrzeby kaktusa przypomne o tym ale pewnie sie nie odezwiesz

Drugi DYLETENT (nie wiem np jaka jest waga B15)
                              PS
                              Moze to tylko ja nie wiem jaki jest ciezar "B15"?
                            • Gość: GOŚĆ Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: 212.76.37.* 07.10.03, 12:53
                              Bynajmniej nie uraził mnie Pan swoją wypowiedzią na łamach forum ,ale bardzo
                              irytuje mnie reprezentowana przez Pana i innych gości charakterystyczna dla
                              polskiego społeczeństwa mentalność. Pewność siebie w wygłaszaniu własnych
                              poglądów w każdej dziedzinie nawet nieznanej, krytyka wszystkiego co wykracza
                              poza nasze wąskie choryzonty.Tak jest i w tym wypadku kiedy krytyce poddawany
                              jest jeden z lepszych projektów budownictwa mieszkaniowego, ciekawe rozwiązania
                              architektoniczne na miarę europejską.Jeśli nie są Panstwo w stanie docenić
                              walorów projektu(a świadomość estetyczna Polaków jest żenująco niska)to
                              dlaczego zdecydowali się Państwo na ten właśnie projekt, tą lokalizacje i
                              rozwiązania architektoniczne a teraz Państwo walczą , żeby zlikwidować drewno
                              na balkonach etc.?Pozdrawiam ,architekt.
                              • Gość: GOŚĆ 1 Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.10.03, 13:21
                                Drogi architekcie,

Osobiście podoba mi się pomysł drewna na balkonach pod warunkiem, że będzie
                                dobrze zaimpregnowane i nie zgnije po roku (tego chyba Pan architekt nie może
                                wykluczyć, a klienci Vittery nie mają wpływu na sposób i jakość zabezpieczenia
                                drewna. Vittera daje gwarancję tylko na rok, potem umywa ręce. Chcialoby się
                                mieć ładny balkon trochę dłużej niż rok.) Nic dziwnego, że niektórzy chcieliby
                                się przed tym ustrzec, położyc kafelki i mieć ewentualny problem z głowy na
                                dłużej.

Poza tym rachityczne metalowe słupki podtrzymujące balkony na razie wyglądają
                                kiepsko i jeśli pozostaną w tej postaci, to myślę, że efekt końcowy daleki
                                będzie od dobrego wzornictwa Europy zachodniej.

• cegiel Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! 07.10.03, 14:37
                                Drewniane wykonczenie balkonow w postaci proponowanej w tym przypadku jest
                                niepraktyczne ze wzgledu na wspomniane juz przeze mnie wczesniej geste rowki.
                                Prosze zaproponowac sensowna metode usuwania z takiej powierzchni nieczystosci,
                                zwlaszcza tych pozostawionych przez golebie. Golebie wystepuja nie tylko w
                                Warszawie, ale chyba rowniez w wiekszosci innych europejskich miast, zatem
                                takiego wykonczenia balkonow nie uwazam za dokonanie na miare europejska.
                              • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 07.10.03, 18:45
                                Ja w kilku sprawach do BERENI:

Sprawa zasadnicza moze wreszcie poza atakami rozszyfrujesz swoj wzor (np B15) i
                                podasz nam nosnosc/ilosc osob na balkonie. Ciagle czekamy na
                                odpowiedz "Eksperta" (ja i inni dyletanci, ktorzy nie wiedza jaki jest ciezar
                                B15). A poza tym:

1) Piszesz "projektów budownictwa mieszkaniowego, ciekawe rozwiązania
                                architektoniczne na miarę europejską" delikatnie mowiac zanizasz wartosc
                                inwestycji. Rozumiem jestes architektem tego obiektu nie badzmy
                                skromni "Swiatowego formatu projektu".
                                2) Krytyka - krytyke przyjac jest bardzo trudno, BERENI jest tego typowym
                                przykladem, zamiast przyjac slowa krytyki i zastanowic sie np. nad
                                wydlubywaniem ptasich odchodow z rowkow jest prosciej wyzywac od dyletantow
                                3) Dlaczego sie zdecydowalem? - Poniewaz podoba mi sie lokalizacja, developer
                                nie jest zly (przy tym co sie dzieje obecnie na rynku), rozklad mieszkan jest
                                ekstra.
                                4) Dlaczego krytykuje? - Poniewaz przy podpisywaniu umowy pytania o :kolor
                                okien, rodzaj okien, drzwi, plytki na korytarzu budzily przerazenie u
                                Developera (na szczescie moj handlowiec nie sciemnial i to mu sie liczy). Na
                                stronie Viterry jest specyfikacja techniczna, jednak jej "szczegolowosc" jest
                                na poziomie "wysokiej klasy, ciche, dobre" a tu by sie przydaly
                                konkrety "producent, typ, model".

Podsumowanie:
                                Czasy Alternatywy 4 sie skonczyly i nikt nie bedzie odmawial ludziom swobody
                                wypowiedzi, krytyki, nawet przesadzonej.

Drugi dyletant
                                • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - balkony again! IP: *.acn.pl 08.10.03, 22:28
                                  Doczekamy sie odpowiedzi Pani ARCHITEKT na pytanie ile osob moze wyjsc na
                                  balkon czy nadal pozostaniemy w swoim dyletanctwie i nikt nam nie pomoze :(
                                  hlip, hlip
                                  • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - Pani Architekt IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 09.10.03, 18:26
                                    Puk, puk jest tam Pani Architekt? Naprawde nosnosc balkonow nas ciekawi.
                                    • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - Pani Architekt IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.10.03, 09:59
                                      Drodzy przyszli mieszkancy Vita Parcu,

Viterra podobno powaznie rozwaza zmiane wykonczenia balkonow (zastapienie
                                      drewna plytkami)ze wzgledu na ogromna ilosc zapytan ze strony nabywcow. Aby
                                      jednak do tego doszlo nalezy zlozyc oficjalne wnioski do developera (na pismie
                                      lub mailem do opiekuna klienta - adres mailowy macie w umowie).
                                      • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.10.03, 10:11
                                        > Drodzy przyszli mieszkancy Vita Parcu,
                                        >
                                        > Viterra podobno powaznie rozwaza zmiane wykonczenia balkonow (zastapienie
                                        > drewna plytkami)ze wzgledu na ogromna ilosc zapytan ze strony nabywcow. Aby
                                        > jednak do tego doszlo nalezy zlozyc oficjalne wnioski do developera (na
                                        pismie
                                        > lub mailem do opiekuna klienta - adres mailowy macie w umowie).

Jest to opinia potwierdzona przez przedstawicieli developera i architekta.
                                        Zmiana wykonczenia jest bardzo realna, jezeli w danym 'pionie'(?) dla
                                        wiekszosci mieszkan zostana zlozone wnioski o zmiane - tak aby zachowac pewna
                                        spojnosc architektoniczna.
                                        Ja osobiscie uwazam, ze balkony drewniane moga wygladac bardzo ciekawie, ale w
                                        tym przypadku zdecydowanie przewazaja dla mnie wzgledy praktyczne.

Pozdrawiam serdecznie
                                        • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 11.10.03, 15:20
                                          Mozesz napisac cos wiecej. Nie wydaje mi sie aby bylo to prawdopodobne.
                                          • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.10.03, 22:09
                                            Hej,
                                            Tak jak pisalem, takie informacje uzyskalem zarówno od architekta, jak i
                                            przedstawicieli Viterry. Podczas rozmowy z Pania Architekt spytalem jaka jest
                                            mozliwosc zmiany wykonczenia balkonow. Powiedziala, ze bardzo wiele osob
                                            zwracalo się do nich z tym problemem i chociaz uwaza, ze wykonczenie drewnem
                                            jest bardzo ciekawym rozwiazaniem, brana jest pod uwage zmiana wykonczenia. Do
                                            tego potrzebne jest zachowanie pewnej spojnosci w elewacji zewnetrznej i
                                            dlatego wiekszosc wlascicieli mieszkan musi się zwrocic z wnioskiem o zmiane
                                            (wiekszosc w danej czesci budynku, pionie,... – nie zostalo to jasno
                                            sprecyzowane). Potwierdzenie tej opinii uzyskalem od przedstawiciela handlowego
                                            Viterry, który zaproponowal zlozenie wniosku (najlepiej mailem do opiekuna
                                            klienta – mail i numery telefonów w par.13 umowy przedwstepnej). Swoja droga
                                            uwazam, ze byloby dobrze, gdyby informacje na ten temat przekazał
                                            przedstawiciel developera (prawdopodobnie dyskusja na forum jest monitorowana
                                            przez developera).
                                            Pozdrawiam
                                            • Gość: autor z C3 Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.10.03, 19:49
                                              Lubicie sobie pomarudzić, prawda? Nikt nie wie, jak to będzie wyglądać, jak to
                                              będzie się spisywać, ale chce zmienić na inne. Jakby ludzie od zarania dziejów
                                              budowali z betonu i nikt nigdy nie widział domu z drewna, który by nie zbutwiał
                                              po roku.

Jak się drewno nie sprawdzi, to za dwa lata za kilkaset złotych wymienię sobie
                                              na taki gres, jaki mi będzie odpowiadać, a nie jaki w ostatniej chwili raczy
                                              położyć developer.

Pozdrawiam
                                              • Gość: autor2 z A6 Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.acn.waw.pl 13.10.03, 20:38
                                                Zupełnie się zgadzam z przedmówcą. Uważam że warto spróbować z drewnem, może
                                                nie będzie tak źle, a z pewnością dużo przyjemniej. Chyba architekci
                                                projektując drewniane wykończenie wiedzieli co robią i lepiej się na tym znają
                                                niż zwykły śmiertelnik. Ja w każdym razie nie zamierzam nic zmieniać.
                                                Pozdrowionka!
                                              • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.aster.pl / 10.64.9.* 14.10.03, 20:38
                                                Gość portalu: autor z C3 napisał(a):

> Lubicie sobie pomarudzić, prawda? Nikt nie wie, jak to będzie wyglądać, jak
                                                to
                                                > będzie się spisywać, ale chce zmienić na inne. Jakby ludzie od zarania
                                                dziejów
                                                > budowali z betonu i nikt nigdy nie widział domu z drewna, który by nie
                                                zbutwiał
                                                >
                                                > po roku.
                                                >
                                                > Jak się drewno nie sprawdzi, to za dwa lata za kilkaset złotych wymienię
                                                sobie
                                                > na taki gres, jaki mi będzie odpowiadać, a nie jaki w ostatniej chwili raczy
                                                > położyć developer.
                                                >
                                                > Pozdrawiam

Wszystko ladnie tylko za pare lat NIE MOZESZ sobie sam polozyc gresu. Bedzie to
                                                zmiana konstrukcyjna, na ktora wymagana jest zgoda (nie mam pojecia czyja,
                                                przypuszczam wspolnoty). Oczywiscie mozesz sobie polozyc gres ale na wlasna
                                                odpowiedzialnosc i ewentualnie sam pokryjesz szkody (np wyimaginowane szkody
                                                sasiada z dolu). Tak w kwestii formalnej.
                                                • Gość: autor z C3 Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.10.03, 23:43
                                                  > Wszystko ladnie tylko za pare lat NIE MOZESZ sobie sam polozyc gresu.
                                                  > Bedzie to zmiana konstrukcyjna, na ktora wymagana jest zgoda (nie mam
                                                  > pojecia czyja, przypuszczam wspolnoty).

Będę bardzo wdzięczny, jeśli wypowiadając się tak kategorycznie będziesz miał
                                                  pojęcie, o czym piszesz i nie będziesz używać trybu przypuszczającego.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.aster.pl / 10.64.9.* 15.10.03, 00:20
                                                    No to zmieniam tryb na oznajmiajacy. Za kilka lat bedziesz musial miec zgode
                                                    wqspolnoty na zmiane techniczna - plytki na balkonie. Jesli nie wierzysz podam
                                                    jeden przyklad - zamiana okien (znam go z autopsji). Jesli w spoldzielni chcesz
                                                    zmienic np kolor okien (nowe okna) musisz miec zgode spoldzielni. czesto
                                                    dochodzi do samowolki (zamiana np okien drewnianych na biale plastikowe) Moj
                                                    tryb przypuszczajacy nie odnosi sie do faktu zgody ale jedynie organu
                                                    wydajacego ta zgode. Teraz zmieniam tryb na przypuszczajacy. Przypuszczam, ze
                                                    jesli masz inne informacje podzielisz sie z nami (wybacz moj tryb
                                                    przypuszczajacy w tej kwestii).
                                                  • Gość: autor z C3 Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.10.03, 09:02

> No to zmieniam tryb na oznajmiajacy. Za kilka lat bedziesz musial
                                                    > miec zgode wqspolnoty na zmiane techniczna - plytki na balkonie.

Prosiłem, ale Ty dalej sobie gdybyasz... no bo co znaczy, że "za kilka lat" -
                                                    to znaczy, że za pół roku nie będę musiał mieć zgody? A za półtora? Co to
                                                    znaczy "zgode wspólnoty na zmianę techniczną" - czy wg Ciebie zgromadzenie
                                                    lokatorów (lekarzy, informatyków, księgowych) jest organem mającym uprawnienia
                                                    do wydawania jakichkolwiek ocen technicznych w zakresie budownictwa? Itd. itd.

> Jesli nie wierzysz podam jeden przyklad - zamiana okien

Przykład tyleż dobry, co nieadekwatny. Zmiana okien, choćby zmiana koloru, to
                                                    naruszenie projektu architektonicznego i wymaga zgody architekta. Podobnie, jak
                                                    zabudowa balkonu, zadaszenie, umieszczenie anteny satelitarnej na elewacji.

Natomiast wymiana posadzki na balkonie nie jest żadną zmianą techniczną ani
                                                    architektoniczną i wymaga zgody co najwyżej żony - jeśli jest inaczej, to
                                                    udowodnij. Przejrzyj prawo budowlane, rozporządzenia dot. projektów i wskaż,
                                                    proszę, gdzie jest mowa o tym, że zmiana posadzki na balkonie wymaga
                                                    jakiejkolwiek zgody.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.10.03, 00:54
                                                    Drogi ‘Autorze z C3’,

Twoja wypowiedz napawa pewna doza optymizmu. Oczywiście jednak przy założeniu,
                                                    ze w pełni uzasadnione jest użycie przez Ciebie trybu oznajmującego.......
                                                    Szczerze mam taka nadzieje....,ale....

....Pani architekt z Viterry, która sugerowała złożenie wniosku o zmianę
                                                    wykończenia balkonów i informowała, że taka zmiana jest realna przy
                                                    odpowiedniej ilości wniosków (patrz moja wypowiedz z 12/10/2003), twierdziła,
                                                    że wymiana posadzki po odbiorze mieszkania, która według Ciebie ‘wymaga zgody
                                                    co najwyżej żony’ (oby tak rzeczywiście było...) naprawdę wymaga zgody
                                                    architekta, ponieważ również podpada pod zmianę elewacji – jest to wiec również
                                                    zmiana architektoniczna!

Pozdrawiam
                                                  • Gość: autor z C3 Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 01:29
                                                    > Twoja wypowiedz napawa pewna doza optymizmu. Oczywiście jednak
                                                    > przy założeniu, ze w pełni uzasadnione jest użycie przez Ciebie
                                                    > trybu oznajmującego.......

Dobrze, przyjmijmy więc, że nie mam racji. Co wtedy?

Zmieniam posadzkę na własną rękę. Ponieważ z przelatujących samolotów nie da
                                                    się odróżnić, a z ziemi tego nie widać, to złośliwy sąsiad musi donieść do pani
                                                    architekt, która wytacza proces z powództwa cywilnego o naruszenie prawa
                                                    autorskiego do projektu architektonicznego - tak?

No i brniemy w absurd, chyba że jest inna możliwość - chętnie wysłucham.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: obserwator Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.acn.pl 20.10.03, 08:15
                                                    Wielka szkoda,źe przeszkadza Tobie taki detal, a nie planowana w pobliźu
                                                    całodobowa stacja paliw (Statoil).Rozumiem,źe gress złagodzi doznania związane z
                                                    takim sąsiedztwem.
                                                  • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.aster.pl / 10.64.9.* 20.10.03, 21:42
                                                    Do Autor z C3
                                                    Po prostu czepiasz sie. Ale odpisze. Napisalem za "kilka lat" poniewaz wybacz
                                                    ale nie jestem wrozka i nie mam pojecia kiedy przyjdzie Ci do glowy wymieniac
                                                    deski na balkonie. Ocziwisie powinienem napisac " w momencie gdy przyjdzie Ci
                                                    do glowy genialny pomysl na wymiane desek na balkonie" ale wtedy tez pewnie cos
                                                    bys znalazl zeby sie przyczepic. Widze, ze jestes typem sasiada "wolnosc Tomku
                                                    w swoim domku (o ile zona pozwoli)" ale niestety bedziesz musial przywyknac do
                                                    respektowania postanowien wspolnoty. Moze zalozysz wlasna wspolnote
                                                    jednoosobowa? Sam sobie udowadniaj ze nie trzeba zadnej zgody na wymiane desek.
                                                    Urzad przyjmuje interesantow w poniedzialek i czwartek. Wybacz ale nie beda za
                                                    Ciebie sprawdzal co jest w pozwoleniu na budowe (specyfikacja techniczna),
                                                    sprawdz sobie sam.

Pozdrawiam
                                                • Gość: a Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.10.03, 10:24
                                                  Szkodę to trzeba wykazać - jeszcze nikt nie otrzymał odszkodowania za szkodę
                                                  wyimaginowaną.
                                                  • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.10.03, 00:59
                                                    Czyżby?
                                        • Gość: mario Re: VITERRA - Stryjenskich - BALKONY AGAIN!!! IP: 217.153.138.* 05.11.03, 12:42
                                          stacja benzynowa obok?
                                    • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - Pani Architekt IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.10.03, 22:19
                                      Milo byloby uzyskac informacje na temat nosnosci balkonow (która powinna się
                                      znalezc w specyfikacji technicznej) zanim zaczniemy ustawiac na balkonie meble,
                                      ciezkie donice, etc... (i może nieodpowiedzialnie i lekkomyslnie pozwolic kilku
                                      gosciom wyjsc na balkon)......
                                      • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich - Pani Architekt IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 12.10.03, 23:50
                                        Wydaje mi sie ze przy odbiorze jakosciowym bedziemy mogli zazadac tej
                                        informacji. Brak tej danej podciagniemy np. pod "usterke". Pani Architekt
                                        zamilkla i raczej nam na to pytanie nie odpowie.
                                        • Gość: gostek Re: VITERRA - Stryjenskich - Pani Architekt IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.10.03, 01:04
                                          A,
                                          dobry pomysł. Mam nadzieje, ze wykonalny.
                                          Chociaż chcialbym wiedziec to wczesniej....

Pani Architekt, przedstawiciele Viterry, prosimy o informacje!
                                          Prosimy o informacje n/t dopuszczalnego obciazenia balkonów oraz n/t
                                          potwierdzenia możliwosci zmiany posadzki na balkonach!
    • Gość: Majkel Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 212.76.52.* 10.10.03, 13:38
      Witam przyszłego sąsiada
    • Gość: Zaniepokojony Dodatkowe koszty za zmiany mimi uzgodnień? IP: 212.76.52.* 10.10.03, 14:14
      Komu Viterra przysłał list o dodatkowych kosztach za zmiany w mieszkaniu.
      Ja dostałem taki list mimi że uzgodniliśmy na 0 zł, po pół roku chca 4000 pln,
      jak Włodarzewska, Kwadrat, Pax i reszta spółdzielni bankrutów.
      • Gość: A Re: Dodatkowe koszty za zmiany mimi uzgodnień? IP: *.acn.pl 10.10.03, 19:19
        Gość portalu: Zaniepokojony napisał(a):

> Komu Viterra przysłał list o dodatkowych kosztach za zmiany w mieszkaniu.
        > Ja dostałem taki list mimo że uzgodniliśmy na 0 zł, po pół roku chca 4000
        pln,
        > jak Włodarzewska, Kwadrat, Pax i reszta spółdzielni bankrutów.

Komus tu sie chyba klepki poprzestawialy albo sam pracuje we Wlodarzewskiej,
        Paxie itp jesli takich porownan uzywa. Po pierwsze to nigdzie w Umowie nie ma
        zapisu ze jesli poprzestawiasz wszystkie sciany to nic za to nie zaplacisz.
        Zeby dostac 4000 pln to albo skladales poprawki po terminie albo przebudowales
        wszystkie sciany. Ja niezle narozrabialem (sciany, gniazdka, przesuniecia
        scian) i mam do zaplaty tylko kilkadziesiąt zlotych (80 pln). Wiec mac gdzie
        indziej.
        • Gość: Zaniepokojony Re: Dodatkowe koszty za zmiany mimi uzgodnień? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 15:48
          Pozostawie bez komentarza Twoje obelgi.
          Niezależnie od tego co pozmieniałem, ustaliłem z Viterrą przed końcem kwietnia
          te zmiany i zostałem poinformowany że będą bezpłatne - kilka zmian zaproponował
          mi nawet ich architekt. Po pół roku sobie przypomnieli.
          Łączę wyrazy szacunku jednocześnie podziwiam Twój zachwyt dla developera .
          • Gość: A Re: Dodatkowe koszty za zmiany mimi uzgodnień? IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 11.10.03, 17:24
            Poczytaj o tym co sie dzieje w Paxie i zastanow sie co to ma wspolnego z
            Viterra. Mam kilka zastrzezen do Viterry ale jestes niepowazny jesli uwazasz ze
            mozna ich przyrownac do upadajacych bankrutow takich jak PAX. Jesli tak uwazasz
            lepiej sie wycofaj i sprzedaj mieszkanie. Proponuje kup w Paxie na
            Stryjenskich, przeciez to ta sama liga. A mieszkania juz stoja "prawie" gotowe
            (od roku). Zastanow sie co piszesz. Jesli nadal uwazasz ze Viterra i Pax to to
            samo to podtrzymuje swoje zdanie.
            • Gość: Zaniepokojony Re: Dodatkowe koszty za zmiany mimi uzgodnień? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 17:59
              Mam nadzeję że się mylę, ale czy nie dziwi Cię to że Viterra po pół roku
              przypomina sobie o kosztach ? Porównując do spółdzielni miałem na myśli opłaty
              związane z wyrównaniem. Sam kupiłem raz mieszkanie we Włodarzewskiej i
              dopłaciłem do mieszkania ponad 10% na koniec, a prezes Zawadzki zostawił
              budynek z 2 mln, długiem. Swoją drogą spółdzielnia Włodarzewska buduje sobie
              spokojnie dalej i nikt chyba nie zdaje sobie sprawy z tego w co się pakuje.
              Jestem poprotu rozczarowany. Mój kolega kupił na Ursusie za cenę znacznie
              przezyższjącą sąsiednie budynki, sam go przekonałem że to super firma. Teraz
              leje im się do garażu, ściany działowe spełniają polską normę, ale niemieckiej
              juz nie. Poprostu jestem rozczarowany, boi jeżeli płacę 4500 zl/m kw to
              oczekujuję leprzej jakości niż gdybym "dostawał przydział".
              Pozdrawiam przyszłego sąsiada - mam nadziję.
              • Gość: A Re: Dodatkowe koszty za zmiany mimi uzgodnień? IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 11.10.03, 23:20
                Jesli o to chodzi to masz racje. Sam bylem na Ursusie i ogladalem
                jako "potencjalny" klient inwestycje Teczowy Park. Bardzo mi sie nie podobala:
                pelno betonu, brak zieleni, przeciekajace garaze itp. O Viterze tez mialem na
                poczatku "lepsze" mniemanie. Ale naprawde sa gorsi developerzy. Viera tak jak
                kazdy, jest dobra do momentu jak nie podpiszesz Umowy. Potem juz pozostaje
                trzymanie sie tego co wynegocjujesz. Jednak nie znam drugiego developera, ktory
                np uzaleznia wplaty rat od postepow budowy. Np obecny brak okien bardziej
                doskwiera Vieterze niz mieszkancom. Aby dochowac ostatecznego terminu musza
                dalej budowac. Powiem szczerze ze nawet mi to jest na reke. Podwykonawca na
                Ursynowie tez wg mnie jest lepszy od podwykonawcy Zublina na Ursusie. Co jednak
                bedzie okaze sie dopiero po roku mieszkania. Jesli chodzi o zaplate za poprawki
                nie bede nic sugerowal ale sprawdz co Umowa stanowi ...
    • Gość: m Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 16.10.03, 20:26
      tempo prac na waszej budowie jest zadowalające, widzę ją z okna, właśnie leją
      beton na poziomie garażu w II etapie, czy chcecie wiedzieć coś więcej z I linii
      frontu?
      • Gość: gosc Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 22:05
        Ja co prawda w Vitaparc nie będę mieszkał (ale w pobliżu). Ciekaw jestem czy
        Viterra poinformowała państwa, że wprost przed waszymi oknami,
        miedzy oczkiem wodnym a ulicą Stryjeńskich planowana jest budowa całodobowej
        stacji benzynowej, gazowej i myjni samochodowej ?
        Macie wiec widok nie na las kabacki a na stacje benzynowa i myjnie !
        Myślę że protestować powinni wszyscy zainteresowani.Stację chce budowac STATOIL.
        Zainteresowanym służę dokumentami.
        Pozdrawiam Jan Woyke
        jan.woyke@xl.wp.pl
        • Gość: zaniepokojeni Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 18.10.03, 23:07
          jesteśmy bardzo zainteresowani szczegółami.Jeźeli to prawda naleźałoby zaskarźyć
          wydanie zezwolenia na budowę do NSA I TO JAK NAJSZYBCIEJ.Sprawa dotyczy nie
          tylko przyszłych mieszkańców Viterry,ale teź wszystkich okolicznych osiedli.
          • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 19.10.03, 00:19
            Moze najpierw zweryfikujemy ta informacje. Bylem w urzedzie 2 razy przed kupnem
            mieszkania. Sprawdzalem w planie zagospodarowania przestrzennego. W tym miejscu
            (stryjenskich, bajoro) bylo planowane 2 pietrowe budownictwo, dom starcow, cos
            takiego. Jezioro pozostaje nadal (ochrona zab:)). Oczywiscie przez 0,5 roku
            moglo cos sie zmienic.
            • Gość: ara Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.10.03, 01:10
              A czy słyszeliscie coś na temat planów poszerzenia i przedłużenia ulicy
              Stryjeńskich (podobno do Piaseczna!!!!!!!)?
          • Gość: gosc Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 09:03
            Wyjasniam: Nie ma jeszcze zezwolenia na budowę. Jest wniosek o wydanie warunków
            zabudowy STATOIL. Tym którzy się do mnie zwrócili wysłałem zeskanowany dokument.
            Plan zagospodarowania jest ale jeszcze nie podpisany (!). Działanie po wydaniu
            zezwolenia będzie bezowocne , działać trzeba teraz !
            Pozdrawiam Jan Woyke
            jan.woyke@xl.wp.pl
            • Gość: RAFf Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.10.03, 20:59
              Ooo, informacja jest ciekawa, a mozna wiedziec skad? Pytam, bo przymierzam sie
              kupic mieszkanie w tej lokalizacji? I jesli jest sprawdzona gdzie mozna wyslac
              jakis protest, bo nie ukrywam mieszkania sa swietne.
              • Gość: "donosiciel" Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 21:31
                Prosze o adres e-mail. Przysle zestaw materiałow
                Jan Woyke
                jan.woyke@xl.wp.pl
                • Gość: gość Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 213.17.172.* 20.10.03, 08:59
                  Nabywcy lokali w Vitaparc nic w chwili obecnej nie mogą zrobić ponieważ nie
                  mają tzw. interesu prawnego i nie będą uznani za strony postepowanie
                  administracyjnego w postepowaniu o ustalenie warunków zabudowy i
                  zagospodarowania terenu. Istnieje ugruntowane stanowisko, iż taki interes mają
                  jedynie właściciele i użytkownicy wieczyści nieruchomości sąsiadujących. Tak
                  więc w chwili obecnej jedynym podmiotem mogącym zgłaszać jakiekolwiek
                  zastrzeżenia w toku postepowanie, jak również odwołać się o wydanej decyzji
                  jest viterra development - właściciel nieruchomości. Czy to zrobi to juz inna
                  sprawa, ponieważ często deweloperzy dogadują się z inwestorami uciążliwych
                  inwestycji i nie wnoszą jakichkolwiek zastrzeżeń w to ku postępowania o
                  ustalenie warunków zabudowy, a później - po nabyciu przez Klientów lokali jest
                  już niestety za późno na jakiekolwiek działania, ponieważ wszelkie wydane
                  decyzje są ostateczne. Muszą protestować obecni właściciele i trzeba, o ile
                  info o planowanej inwwestycji jest prawdą - wywrzeć nacisk na dewelopera.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
                  • Gość: autor z C3 Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 10:24

> Tak więc w chwili obecnej jedynym podmiotem mogącym zgłaszać jakiekolwiek
                    > zastrzeżenia w toku postepowanie, jak również odwołać się o wydanej decyzji
                    > jest viterra development - właściciel nieruchomości

Dokumentów od "donosiciela" ciągle się nie doczekałem i nie wiem, gdzie ta
                    stacja miałaby być realizowana, ale nie wydaje mi się, żeby Viterra okalała w
                    całości planowaną inwestycję.

Tak więc, nie powinno być, jak sugerujesz, że Viterra jest jedynym podmiotem,
                    bo chociażby działka z resztkami stawu, która na chłopski rozum również będzie
                    sąsiadować z tą stacją, jest w rękach prywatnych i pewnie sporo straci na
                    wartości przy takim sąsiedztwie.

Pozdrawiam
                    • Gość: gość Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.10.03, 11:20
                      "Tak więc, nie powinno być, jak sugerujesz, że Viterra jest jedynym podmiotem,
                      > bo chociażby działka z resztkami stawu, która na chłopski rozum również
                      będzie
                      > sąsiadować z tą stacją, jest w rękach prywatnych i pewnie sporo straci na
                      > wartości przy takim sąsiedztwie."

Nie napisałem, że Viterra jest jedynym sąsiadem planowanej stacji paliw.
                      W rozumieniu naszych interesów jako nabywców lokali w Vitaparc - jest jedynym
                      uprawnionym, w chwili obecnej, podmiotem mogacym mieć wpływ na zabudowę
                      sąsiadującej działki - ponieważ my osobiście nic nie możemy zrobić.

Poza tym, to być może właściciel nieruchomości z resztkami stawu jest
                      zbywającym nieruchomość pod stację paliw???

Pozdrawiam
                      • Gość: autor z C3 Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.10.03, 11:53
                        > Nie napisałem, że Viterra jest jedynym sąsiadem planowanej stacji paliw.
                        > W rozumieniu naszych interesów jako nabywców lokali w Vitaparc - jest jedynym
                        > uprawnionym, w chwili obecnej, podmiotem mogacym mieć wpływ na zabudowę
                        > sąsiadującej działki - ponieważ my osobiście nic nie możemy zrobić.

1. Skoro Viterra nie jest jedynym sąsiadem, a interes prawny posiadają
                        właciciele działek sąsiadujacych, to Viterra nie jest jedynym uprawnionym.
                        Logika się kłania.

2. Kilku nabywców mieszkań Viterry ma podpisane umowy notarialne z wnioskami o
                        wpis roszczeń do kw itd. - moim zdaniem, te osoby mają interes prawny.
                        Skonsultuję to z prawnikiem, ale dopiero jutro.

> Poza tym, to być może właściciel nieruchomości z resztkami stawu jest
                        > zbywającym nieruchomość pod stację paliw???

1. Nie wiem, bo nie otrzymałem mejlem rzeczonego dokumentu, co już zaznaczyłem.

2. Nie sądzę, bo mowa była o lokalizacji przy Stryjeńskich, nie przy Wełnianej.

3. Nawet jeśli, to ta działka sąsiaduje z kolejną prywatną działką.

Pozdrawiam
                        • Gość: gość Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.10.03, 12:28
                          " 1. Skoro Viterra nie jest jedynym sąsiadem, a interes prawny posiadają
                          właciciele działek sąsiadujacych, to Viterra nie jest jedynym uprawnionym.
                          Logika się kłania."

Finezyjna uwaga i rzeczywiście na miarę problemu. Z logiką nie miałem i nie
                          mam problemów, a moją intencją było przekazanie informacji, iż w rozumieniu
                          naszych interesów jako nabywców lokali w Vitaparc, nawet jeżeli sąsiadów jest
                          więcej - Viterra jest jedynym uprawnionym (jeszcze raz podkreślam - z punktu
                          widzenia nas jako przyszłych właścicieli lokali), w chwili obecnej, podmiotem
                          mogacym mieć wpływ na zabudowę sąsiadującej działki - ponieważ my osobiście
                          nic nie możemy zrobić. Nie sądzę, żeby ktokolwiek inny mógł i chciał działać
                          w n a s z y m interesie. Oczywiście nie wiem, czy zechce to zrobić Viterra.
                          Sorry - wczesniej zastosowałem być może zbyt duży skrót myślowy.

"2. Kilku nabywców mieszkań Viterry ma podpisane umowy notarialne z wnioskami
                          o wpis roszczeń do kw itd. - moim zdaniem, te osoby mają interes prawny.
                          Skonsultuję to z prawnikiem, ale dopiero jutro."

Podpisania umowy o wybudowanie lokalu i przedwstepnej umowy przeniesienia
                          prawa odrębnej własności lokalu w formie aktu notarialnego nie ma tu żadnego
                          znaczenia - takie osoby w przypadku postepowania administacyjnego o ustalenie
                          WZiZT nie dysponują "mocniejszym" prawem. Polecam lekturę wyroków NSA:
                          - z 07 marca 2000 r. w sprawie IV SA 364/99
                          "W postępowaniu o ustalenie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu
                          stronami są właściciele i użytkownicy wieczyści działki, której dotyczy to
                          postępowanie oraz działek sąsiednich."

- z 13 lipca 1999 r. w sprawie IV SA 703/97
                          "Stronami postępowania administracyjnego w sprawie o ustalenie warunków
                          zabudowy i zagospodarowania terenu mogą być właściciele i użytkownicy
                          wieczyści sąsiednich nieruchomości, w tym również właściciele lokali
                          wchodzących w skład określonej nieruchomości. Stosownie do przepisu art. 6
                          ustawy z 1994 r. o własności lokali ogół właścicieli, których lokale wchodzą w
                          skład określonej nieruchomości, tworzy wspólnotę mieszkaniową. Tak więc
                          Wspólnota Mieszkaniowa ma niewątpliwie przymiot strony w rozumieniu przepisu
                          art. 28 k.p.a."

Pozdrawiam
                          • Gość: zwirek Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.alcatel.pl 20.10.03, 14:06
                            Sprawdzone w urzędzie dzielnicy informacje są nastepujące: Statoil otrzyma
                            negatywną odpowiedź dotyczącą lokalizacji stacji. Niemniej pewne jest , że będą
                            się od tej decyzji odwoływać i to może im się powieść (zapewne zależy to od
                            siły "argumentów"). Argumentem do dalszego odmawiania powyższej lokalizacji
                            może być znaczna liczbo protestów zgłoszona od zarówno właścicieli,
                            mieszkańców, itp. Zatem należałoby zmusić Viterrę do oprotestowania jak również
                            sklądać protesty prywatne.
                            • Gość: gość Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.10.03, 14:16
                              Jest w takim razie nadzieja, iż STATOIL na razie wyłącznie sonduje możliwość
                              zabudowy tej nieruchomości i dopiero po uzyskaniu WZiZT ją kupi lub
                              wydzierżawi. Trzeba koniecznie zmobilizować naszego dewolopera do działania
                              przeciwko planowanej przez STATOIL inwestycji.
                              • Gość: Majkel Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 212.76.52.* 20.10.03, 15:17
                                Kuoiłem mieszkanie w Vitaparku ale jestem tez włąścicielem spółdzielczego
                                własnościowego w Osiedlu Stryjeńskich po drugiej stronie. Jeszcze dziśiaj pójdę
                                do zarządu spółdzielni i postaram się ich przekonać do złóżenia protestu.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: obserwator Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 20.10.03, 16:44
                                  Dla wszystkich zainteresowanych podaję adres na który moźna kierować
                                  zastrzeźenia (to urzędowa nazwa takiego dokumentu) do zawiadomienia-cytuję
                                  dokument AP-7331/384/MU/03 - "źe zostało wszczęte postępowanie administracyjne
                                  na wniosek STATOIL POLSKA Sp.z o.o. z dnia 10.07.2003r. w sprawie o ustalenie
                                  warunków zabudowy dla inwestycji budowlanej polegające na budowie stacji paliw
                                  płynnych i gazu płynnego z mechaniczną myjnią samochodową wraz z urządzeniami
                                  sieci i przyłączy na działkach nr ew. 39/10, z obrębu 1-11-07 połoźonej przy
                                  ul.Stryjeńskich (róg Wełnianej)
                                  pouczenie
                                  W związku z powyźszym zawiadamiam,źe zgodnie z treścią art. 10 kpa moźna się
                                  zapoznać z aktami w pwyźszej sprawie w Delegaturze Biura Naczelnego Architekta
                                  Miasta w Dzielnicy Ursynów,ul.Lanciego 14,pokój 35, tel.649-26-80 wew. 155

Godziny przyjęć interesantów:
                                  poniedziałki godz. 12.oo-17.oo , czwartek godz. 12.oo-15.…" (koniec cytatu)

• Gość: "donosiciel" Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.03, 16:32
                      Trudno zeby doczekal sie pan dokumentow w ciagu pól godziny.
                      Nie ma pan racji. Viterra tez formalnie nie moze protestowac , gdyz nie
                      graniczy bezposrednio z ta dzialka. Ale na pewno moze wywierac nacisk.
                      Panstwo takze
                      Pozdrawiam Jan Woyke
                      jan.woyke@xl.wp.pl
                      • Gość: M Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 213.25.45.* 23.10.03, 11:44
                        Ale Urząd Gminy wysłał do nich zapytanie .
    • Gość: Kuba Re: VITERRA - Stryjenskich IP: 12.21.160.* 20.10.03, 21:36
      Mieszkam za granica i rowniez poszukuje mieszkania na Ursynowie. Czy znasz
      strone www na ktorej mozna znalezc cos na temat tej budowy ?
      • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.aster.pl / 10.64.9.* 20.10.03, 21:45
        Gość portalu: Kuba napisał(a):

> Mieszkam za granica i rowniez poszukuje mieszkania na Ursynowie. Czy znasz
        > strone www na ktorej mozna znalezc cos na temat tej budowy ?
        Jesli masz na mysli inwestycje Viterry to na ich stronie www.viterra.pl
        znajdziesz opis inwestycji.
        • Gość: mieszkaniec Re: statoil IP: 217.8.168.* 22.10.03, 15:13
          Niestety wydano dziasiaj pozwolenie na budowe stacji benzynowej... ktos dal
          chyba w ... Nasz odwołanie nic juz nie pomoże
          • Gość: gosc Re: statoil IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.03, 15:57
            Skad pan wie ?
            Prosze o kontakt jan.woyke@xl.wp.pl
          • Gość: gosc Re: statoil IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.03, 16:02
            Ta wiadomosc to podpucha, albo nieporozumienie.
            Nie bylo wniosku o pozwolenie na budowe.
            Codzilo na razie o wydanie warunkow zagospodarowania
            • Gość: 0bserwator Re: statoil IP: *.acn.pl 22.10.03, 16:47
              Decyzja zapadnie nie wcześniej niź w przyszłym tygodniu i zostanie skierowana
              do zaopiniowania przez wydział ochrony środowiska. Tej inwestycji sprzeciwiają
              się wszystkie okoliczne spółdzielnie mieszkaniowe i developerzy, brakuje jedynie
              opini
              z Viterra Development
    • Gość: kay11 Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.eds.net 22.10.03, 18:21
      Viterra juz zajela stanowisko w sprawie Statoil, i jest juz po naszej stronie.
      ( jesli ktos chce sie zapoznac z trescia to piszcie na kay11@gazeta.pl )
      Prosze jednak WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH, a w szczegolnosci mieszkancow
      VitaParcu o wysylanie indywidualnych protestow do Naczelnego Architekta Miasta
      w dzielnicy Ursynów, ul. Lanciego 14, pokój 35, Warszawa - z dopiskiem Dot. AP-
      7331/384/MU/03 . Jesli ktos chcialby otrzymac wzor takiego pisma to prosze o
      kontakt na mail. PROSZE NIE PRZESPIJCIE TEJ SPRAWY, POZOSTALO JUZ TYLKO KILKA
      DNI NA ZLOZENIE PROTESTU/ZASTRZEZENIA. Serdecznie pozdrawiam, kay11
    • Gość: m Re: statoil vs ceny mieszkań IP: *.acn.pl 22.10.03, 20:12
      Powstanie stacji wpłynie na spadek wartości mieszkań w bezpośrednim
      sąsiedztwie. Kiedyś nabywcy mieszkań Viterry mieli obiecane oczko wodne i park.
      Wizja roku 2004: żaby pozdychały, drzewa wycięto, stacja benzynowa rozkwita.
      Pocieszenie - pobliskiego Lasu Kabackiego nikt nie wytnie.
      • Gość: remik Re: statoil vs ceny mieszkań IP: 5.3.1R* / *.oracle.com 27.10.03, 10:43
        Witam,
        czy ktos z Was wie jak wyglada biezaca sytuacja w zwiazku ze stacja?
        rem
        • Gość: gosc Re: statoil vs ceny mieszkań IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 13:07
          w tym tygodniu ma byc decyzja gminy, potem zaleznie od wyniku odwolanie SKO (?)
          • Gość: Arecki Re: statoil vs ceny mieszkań IP: 5.3.1R4D* / 213.70.105.* 06.11.03, 16:50
            Witam,jestem szczesliwym nieszczesliwym (z powodu tankszteli) kupcem mieszkania
            w C3.Czy juz moze cos wiadomo w sprawie tej stacji???
            • jan-w Re: statoil vs ceny mieszkań 06.11.03, 19:48
              Delegatura BNAM Ursynów wysłała do Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody
              Plac Bankowy 3/5 wniosek o uzgodnienie projektu decyzji odmawiającej ustalenia
              warunków zabudowy pod stację STATOIL

• Gość: A Re: statoil vs ceny mieszkań IP: *.aster.pl / 10.64.9.* 06.11.03, 20:38
                jan-w napisał:

> Delegatura BNAM Ursynów wysłała do Wojewódzkiego Konserwatora Przyrody
                > Plac Bankowy 3/5 wniosek o uzgodnienie projektu decyzji odmawiającej
                ustalenia
                > warunków zabudowy pod stację STATOIL
                >
                >
                Bardzo dobra wiadomosc. Mozesz podac zrodlo?
                • jan-w Re: statoil vs ceny mieszkań 08.11.03, 16:11
                  Tak. Jestem właścicielem domu w pobliżu i otrzymuję z BNAM wszystkie pisma
                  związane
                  ze sprawą. Pozdrawiam.
              • Gość: meszkaniec Re: statoil vs ceny mieszkań IP: 217.8.168.* 07.11.03, 09:58
                Dzwonilem dzisiaj rano i dowiedziałem sie ze wniosek został odrzucony , stacja
                STAtoil bedzie wybudowana ... zróbcie cos!!!!!!!!!
                • neoguido Re: statoil vs ceny mieszkań 07.11.03, 11:58

> Dzwonilem dzisiaj rano i dowiedziałem sie ze wniosek
                  > został odrzucony , stacja STAtoil bedzie wybudowana ...
                  > zróbcie cos!!!!!!!!!

Wypowiedź do poprawki, nic z niej nie wynika. Do kogo dzwoniłeś? Do delegatury
                  biura architekta? No to jeśli wniosek został odrzucony, to oznacza, że budowa
                  na razie nie może się rozpocząć. O co w takim razie Ci chodzi?
    • pgantz Re: VITERRA - Stryjenskich 08.11.03, 10:41
      Gratuluję wyboru!!
      Wiecie już o stacji benzynowej w bezpośrednim sąsiedztwie budynku??
      A sam budynek trochę "ciasny" to chyba nie tak miało być.
      • Gość: obserwator Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 08.11.03, 11:11
        Gratuluję refleksu.Temat znany od miesiąca, oprotestowany przez wszystkich
        zainteresowanych.Decyzją wydziału architektury wniosek Statoil został
        rozpatrzony negatywnie.
        A swoją drogą-jeżeli jesteś z konkurencji to nie przeżywaj- pozostało jedynie
        kilka(ok.6) mieszkań w drugim etapie.Chyba, że to bezinteresowna zawiść, no cóż
        nie każdy …
      • neoguido Re: VITERRA - Stryjenskich 08.11.03, 11:54

> Gratuluję wyboru!!

Dziękuję.

> Wiecie już o stacji benzynowej w bezpośrednim sąsiedztwie budynku??

Nie, mógłbyś coś więcej powiedzieć? Np. jaka jest ta bezpośrednia odległość do
        tej stacji i od którego budynku? I czy czasem między tą stacją a osiedlem nie
        ma działek, na których wg nowego planu zagospodarowania można będzie wybudować
        kolejne domy wielorodzinne?

Mógłbyś powiedzieć też, na jakim etapie są prace związane z budową tej stacji?

> A sam budynek trochę "ciasny" to chyba nie tak miało być.

A co to znaczy, że budynek ciasny? Że w korytarzu lokatorzy będą się między
        sobą przeciskać? A może chodzi o odległość między budynkami? No to od projektu
        i wylania fundamentów w tej kwestii nic się nie zmieniło, więc co miało być
        inczej?
        • pgantz Re: VITERRA - Stryjenskich 08.11.03, 14:36
          nie z konkurencji tylko mieszkam niedaleko bazarku i też mnie to interesuje
          gdzie będzie stacja i myjnia. ciasny myślałem o bliskości budynków ale kto co
          lubi.ja się interesowałem tą inwestycją ale zdecydowałem że kupię mieszkanie
          też na stryjeńskich ale z rynku wtórnego.pozdrawiam Viteraków.
      • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.aster.pl / 10.64.9.* 08.11.03, 20:36
        pgantz napisał:

> Gratuluję wyboru!!
        > Wiecie już o stacji benzynowej w bezpośrednim sąsiedztwie budynku??
        > A sam budynek trochę "ciasny" to chyba nie tak miało być.

Budynek dokladnie jest taki jak byl w planach. Chyba ze ktos nie potrafil ich
        czytac i mylil metry z centymetrami
        • Gość: m Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 08.11.03, 22:30
          jednak tam jest ciasno między budynkami, porazmawiajcie z kimś kto mieszka w
          tzw. studni lub ma okna kilka metrów od okien sąsiadów, po jakimś czasie ci
          ludzie mają dosyć dżwięków sąsiadów, braku widoku z okien i braku prywatności,
          według mnie viterra wybudowała o 2 budynki za dużo, zasada minimaxa, naćkać ile
          się da w granicach działki
          • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 09.11.03, 09:07
            Gość portalu: m napisał(a):

> jednak tam jest ciasno między budynkami, porazmawiajcie z kimś kto mieszka w
            > tzw. studni lub ma okna kilka metrów od okien sąsiadów, po jakimś czasie ci
            > ludzie mają dosyć dżwięków sąsiadów, braku widoku z okien i braku
            prywatności,
            > według mnie viterra wybudowała o 2 budynki za dużo, zasada minimaxa, naćkać
            ile
            >
            > się da w granicach działki

Oczywiscie, ze jest ciasno, ale nie znaczy to ze tak nie mialo byc. Tak mialo
            byc od poczatku dlatego okna wybralem od zewnetrznej strony.
            • Gość: m Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 09.11.03, 10:16
              masz rację pisząc o planie osiedla, a ja mówię o oczekiwaniach przyszłych
              mieszkańców, k nie zdają sobie sprawy z minusów upakowania mieszkań przed ich
              zamieszkaniem
            • Gość: klich Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 15:55
              od zewnątrz jeszcze napisz że od ulicy Stryjeńskich to już extra
              pozdrawiam
              • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.acn.pl 15.11.03, 00:24
                Gość portalu: klich napisał(a):

> od zewnątrz jeszcze napisz że od ulicy Stryjeńskich to już extra
                > pozdrawiam
                Najpierw przyjrzyj sie planowi a potem sie wysmiewaj. Poza Stryjenskich jest
                jeszcze pole kapusty Barania Glowo.
                • Gość: klich Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 12:02
                  Czyżbym uraził Pana??
                  Nie miałem zamiaru!!
                  "Pole kapusty" niezłe!!!Niezapominaj ze na tym polu może powstanie przedłużenie
                  Pileckiego. Narazie
                  • Gość: m Re: Panie klich - pan przegiął IP: *.acn.pl 15.11.03, 14:27
                    pole kapusty znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie viterry, i nie wiem jak
                    chciałby pan upakować przedłużenie pileckiego w tym miejscu to nie da pan rady
                    i dostanie jedynie zatwardzenia, jedyne m-ce na pileckiego to ulica wilczy dół
                    na pd kabat
                    zanim pan coś napisze proszę popatrzeć na mapę jeśli nie zna pan kabat
                  • Gość: A Re: VITERRA - Stryjenskich, Panie klich IP: *.aster.pl / 10.64.9.* 16.11.03, 09:58
                    Gość portalu: klich napisał(a):

> Czyżbym uraził Pana??
                    > Nie miałem zamiaru!!
                    > "Pole kapusty" niezłe!!!Niezapominaj ze na tym polu może powstanie
                    przedłużenie
                    >
                    > Pileckiego. Narazie

To nie wie Pan wszystkiego. Na Stryjenskiego beda 4 pasy, 2 beda wykorzystane w
                    razie przeciazenia Okecia na zapasowe ladowisko. Pole kapusty to przyszle
                    wesole miasteczko a las kabacki bedzie wyciety.
                    A tak powaznie dla ludzi, ktorych zaniepokoiles: przedluzenie Pileckiego
                    dojdzie wylacznie do Belgradzkiej. Za polem kapusty bedzie droga osiedlowa,
                    przedluzenie Przy Bazantarni. Na polu kapusty moze powstac np inny blok i to
                    prawda. Wiadomosci sa sprawdzone w Urzadzie Dzielnicy Ursynow.
                    Niech sie Pan Klich czepi tramwaju jesli nie ma co robic.
    • pio_tr2000 Re: VITERRA - Stryjenskich 19.11.03, 10:57
      Gdyby ktoś chciał sprzedać mieszkanie w tej inwestycji, to jestem poważnie
      zainteresowany.
      Proszę o kontakt na priva: pio_tr2000@gazeta.pl
      Pozdrawiam,
      Piotr
    • Gość: Adam Re: VITERRA - Stryjenskich IP: *.citicorp.com 20.11.03, 10:10
      Serdecznie witam nowych Sasiadów
      PROTESTUJMY przeciwko stacji benzynowej pod naszymi oknami.
      Wiecej informacji pod numerem telefonu Dzielnicy Ursynow 6492680 wew. 155.
      W dniu 17.11.2003 zostala wydana negatywna opinia, ale inwestor stacji
      benzynowej moze się od niej odwolac w ciagu 14 dni.
      Stacja ma powstać pomiędzy inwestycją Viterry a pobliskim kośbiołem na
      Kabatach.
      Pozdrawiam
      Adam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka