Dodaj do ulubionych

DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie

IP: *.zabki.net.pl 30.09.06, 10:40
Moi znajomi poprosili mnie o sprawdzenie umowy sprzedaży mieszkania na
Słonecznym Osiedlu budowanym przez formę DOZBUD - po jej lekturze i uzyskaniu
kilku dodatkowych informacji, włosy na głowie stanęły mi dęba - dlatego
puszczam poniższe informacje bo uważam że są ważne i nie mogą zostać
pominięte przy podejmowaniu decyzji o zakupie mieszkania od firmy DOZBUD.
Sądzę, że przy głębszej analizie umowy znalazłoby się zapewne wiele więcej
dziwnych rzeczy

1. DOZBUD
DOZBUD TO JEDNOOSOBOWA DZIAŁALNOŚC GOSPODARCZA A NIE SPÓŁKA
- FACET IDZIE JUTRO DO URZĘDU I BEZ ŻADNEGO PROBLEMU JĄ WYREJESTROWUJE
FIRMA JEST WYRAŹNIE NASTAWIONA NA CHOSZTAPLERSKI ZYSK
- PŁACI SIĘ ZA WSZYSTKO ONI NIE PŁACĄ ZA NIC
- KAŻĄ SOBIE PŁACIĆ ZA MEDIA (PRĄD, WODA) WYKORZYSTYWANE PRZEZ ICH ROBOTNIKÓW
- NIE DAJĄ MOŻLIWOŚCI PODPISYWANIA PRZEDWSTĘPNYCH UMÓW W FORMIE AKTU
NOTARIALNEGO
WSZELKIE ROSZCZENIA Z TYCH UMÓW BĘDĄ -JEŻELI JESZCZE BĘDZIE OD KOGO -
LATAMI DOCHODZONE PRZED SĄDEM
UMOWY PODSUWANE PRZEZ NICH DO PODPISU SĄ GROŹNE
- NIE MOŻNA ICH PODPISYWAĆ W OBECNIE PROPONOWANYM KSZTAŁCIE
- PODPISANIE OBECNEJ UMOWY GWARANTUJE WRĘCZ PRZYSZŁE DUŻE KŁOPOTY
ZNANE SĄ PROBLEMY TECHNICZNE NA ICH POPRZEDNIEJ INWESTYCJI (SŁONECZNE
OSIEDLE 1)
- JAK WYPOWIADA SIĘ JEJ ADMINISTRATOR - LEPIEJ ŻEBY DACH SIĘ ZAWALIŁ NIŻ
ŻEBYŚMY GO REMONTOWALI

2. UMOWA NA SŁONECZNE OSIEDLE 2
NIERUCHOMOŚĆ JEST OBCIĄŻONA HIPOTEKĄ
- DOZBÓD WZIĄŁ OGROMNY KREDYT POD BUDOWĘ OSIEDLA - NIE INFORMUJE O TYM SWOICH
KLIENTÓW
- NIE MA ŻADNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI INWESTORA ZA TO ŻE NIE POZBĘDZIE SIĘ
OBCIĄŻEŃ
- NIE MA OKREŚLONYCH ŻADNYCH ZASAD I GWARANCJI POZBYCIA SIĘ OBCIĄŻENIA
- KUPOWANIE CZEGOŚ Z OBCIĄŻENIAMI WIĄŻE SIĘ Z RYZYKIEM ŻE MY BĘDZIEMY JE
SPŁACAĆ
ZALICZKA 5000
- Z ZAŁOŻENIA NIE PODLEGA ZWROTOWI A - TAK NIE MOŻE BYĆ
- MUSZĄ BYĆ OKRESLONE ZASADY JEJ ZWROTU
- JAK KUPUJĄCY NIE DOSTANIE W OKREŚLONYM CZASIE (KRÓTKIM) KREDYTU TO ZALICZKA
PRZEPADA
W ZWIĄZKU Z OBCIĄŻENIEM HIPOTEKI BĘDZIE BARDZO CIĘŻKO UZYSKAĆ KREDYT
DOZBUD MÓWI ŻE MA DOBRY KONTAKT Z JEDNYM BANKIEM, KTÓRY NA PEWNO DA
KREDYT - MYŚLĘ ŻE JEST TO JEDYNY BANK KTÓRY TO ZROBI - I TU RODZI SIĘ PYTANIE
DLACZEGO CHCE DAĆ KREDYT NA COŚ NA CO INNI NIE DAJĄ
CENA LOKALU
- NIE JEST JEDNOZNACZNA
- musi być określona jednoznacznie
ZAPISY UMOWY UMOŻLIWIAJĄ W ZASADZIE DOWOLNĄ ZMIANĘ CENY
KARA UMOWNA W PRZYPADKU ODSTĄPIENIA/ROZWIĄZANIA UMOWY
- abstrakcyjna wielkość kary
- brak jakiej kowiek kary dla sprzedającego
KOSZTY ZURZYCIA MEDIÓW
- PŁACI SIĘ ZA PRACE WYKOŃCZENIOWE EKIPY INWESTORA - TO JAKAŚ FARSA
GWARANCJA
UDZIELAJĄ TRZY-LETNIEJ GWARANCJI NA MIESZKANIE OGRANICZONEJ JEDNAK DO CZASU
GWARANCJI UDZIELONEJ PRZEZ PRODUCENTA MATERIAŁÓW Z KTÓRYCH WYBUDOWANO
MIESZKANIE
- TO JEST ABSTRAKCJA
TAKI ZAPIS GWARANTUJE ŻE JEŻELI PO 1,5 ROKU ZAWALĄ SIĘ MURY TO NIE BĘDZIEMY
MIELI MOŻLIWOŚCI DOCHODZENIA ROSZCZEŃ BO NP. NA CEGŁY Z KTÓRYCH ZOSTAŁY
POSTAWIONE BYŁY OBJĘTE ROCZNĄ GWARANCJĄ ICH PRODUCENTA
- MUSI BYĆ PRZYNAJMNIEJ
BEZWZGLĘDNIE
3 lata na konstrukcję budynku
NP.:
1 rok na stolarkę okienną, 1 rok na roboty instalacyjne z osprzętem, 1 rok
na roboty budowlano-wykończeniowe
MOŻE BYĆ NASTĘPUJĄCE OGRANICZENIE
Gwarancja nie dotyczy tych elementów wyposażenia, na które gwarancji udzielił
bezpośrednio ich producent lub wykonawca. W takim przypadku INWESTOR
dostarczy
KUPUJĄCEMU dokument gwarancyjny wystawiony przez producenta lub wykonawcę, a
KUPUJĄCY przejmie wynikające z niego prawa.
UMOWA JEST JAKĄŚ UMOWĄ PRZYRZECZENIA
- DLACZEGO NIE NAZYWA SIĘ PRZEDWSTĘPNĄ UMOWĄ KUPNA SPRZEDAŻY
- DLACZEGO NIE JEST ZAWIERANA W FORMIE AKTU NOTARIALNEGO
ZERWANIE UMOWY ZE STRONY INWESTORA
- BRAK TERMINU I ZASAD
- INWESTOR MOŻE TO ZROBIĆ W KARZDEJ CHWILI
- INWESTOR MOŻE ZA TO WZIĄĆ KASĘ
RÓŻNICE W METRAŻU MIESZKANIA
- nie wiadomo na jakich zasadach będzie dokonywany pomiar powykonawczy
- MOŻNA WNOSIĆ ŻE BĘDĄ TU TAK KOMBINOWAĆ, ŻEBY PRZY KAŻDYM MIESZKANIU
KUPUJĄCY
DOPŁACAŁ DO METRAŻU
- DOBRYM STANDERDEM PRZYJĘTYM PRZEZ DOBRYCH DEWELOPERÓW JEST TO ŻE PRZY
RÓŻNICACH DO 3%, MAKSYMALNIE 5% POWIERZCHNI, NIE DOKONUJE SIĘ ZMIANY CENY
NIE MA JASNO OKREŚLONYCH ZASAD NABYCIA PRAWA WŁASNOŚCI GRUNTU I CZĘŚCI
WSPÓLNYCH BUDYNKU
Miejsce parkingowe
- NIE WIADOMO GDZIE
- NIE WIADOMO NA JAKICH ZASADCH JEGO UŻYTKOWANIE
ODBIÓR MIESZKANIA
- DLACZEGO DOPIERO PO PODPISANIU UMOWY KOŃCOWEJ
- DLACZEGO USUNIĘCIE USTEREK NASTĘPUJE DOPIERO PO PODPISANIU PROTOKOŁU
ZDAWCZO/ODBIORCZEGO
- DLACZEGO PRACE WYKOŃCZENIOWE WYKONANE PRZEZ KUPUJĄCEGO MAJĄ MIEĆ WPŁYW NA
CENĘ CAŁOŚCI PRAC INWESTORA
ZMUSZANIE DO ADMINISTROWANIA PRZEZ 3 LATA
- NIE MA CENY ADMINISTROWANIA
- NIE MA MOŻLIWOŚCI REZYGNACJI Z ADMINISTROWANIA BEZ ZGODY SPRZEDAJĄCEGO
NIE MA WYRAŹNIE OKREŚLONYCH SYTUACJI W KTÓRYCH JEDNA I DRUGA STRONA
ODSTĘPUJE OD UMOWY
NIEJEDNOZNACZNIE OKREŚLONY CZAS WPŁATY PIERWSZYCH 30%
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: 80.51.246.* 02.10.06, 13:28
      Boze, bardzo mnie to zdziwilo.Rozmawialam z tym developerem na targach w
      niedziele.Mieszkania maja atrakcyjne, zaliczka 5000zl, ale jest zwrotna, w
      przypadku gdy znajdziesz na to miejsce innego kupca , lub gdy wybuduja to
      mieszkanie to ci je zwracja.gosciu mowil sensownie, ale po tym co przeczytalam
      zaczynam sie zastanawiac.
    • Gość: zadowolony Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 20:01
      włosy to by ci stanęły gdybyś je miał, jestem posiadaczem mieszkania, które
      kupiłem w "DOZBUDZIE" i jak sądzę podpisywałem tę samą umowę na temat której
      piszesz, a piszesz bzdury, nikt mnie nie zmuszał do niczego czego bym nie
      chciał wybudowali dobre osiedle za całkiem znośne pieniądze i co najważniejsze
      terminowo, fakt drobne usterki są, ale gdzie ich nie ma, dla mnie ten donos to
      nie żadna pomoc "znajomemu" ale złośliwa plota napisana przez zawisłą
      konkurencję, tak się rodzi obłuda, fałszerstwo i pomówienie, moje bieżące
      kontakty z firmą świadczą zupełnie o czym innym, jej Szef to ten typ, który
      uczy się na własnych błędach i je eliminuje, a zatrudniana kadra w biurze
      DOZBUD pozwala mi na oświadczenie, że jest coraz lepsza i kompetentna a
      informacje przez nich udzielane są konkretne i fachowe co pozwala mi sądzić, że
      kazdy kto do nich trafi będzie zadowolony z obsługi, a mieszkanie odbierze w
      terminie, jeśli nie wierzycie to przejedzcie się do Ząbek i obejrzyjcie ich
      budowę i budowy u okoloicznych developerów a przekonacie się sami, nie odpisuję
      na głupje zaczepki, ale tym razem musiałem, bo szlag mnie trafia na takie
      zagrywki, Panie Zbyszku niech Pan oleje przygłupa, a raczej zawistnego i
      zazdrosnego rywala na rymku usług budowlanych i buduj Pan dalej i coraz lepiej,
      bo zawsze może być lepiej, NIECH PAN SIĘ NIE DA pozdrawiam ZADOWOLONY
      WŁAŚCICIEL MIESZKANIA NA SŁONECZNYM OSIEDLU, a jeszcze jedno tak przy okazji:
      moi mili sąsiedzi zacznijcie dbać o nasze osiedle, bo zarządca tego nie zrobi,
      ale to temat na inną rozmowę
      • bergamotka11 Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie 03.10.06, 22:39
        zarzuty o ktorych piszesz w duzej mierze tak naprawde dotycza wielu innych
        developerow. konia z rzedem temu,kto dzis wynegocjowal jakies zmiany w umowach-
        developerzy dyktuja warunki.druga sprawa to fakt, ze po prostu wykorzystuja
        sytuacje jaka jest-ludzie bardzo niefrasobliwie kupuja mieszkania nie pytajac o
        nic. dzieki takim klientom mi nie udalo sie wynegocjowac zadnej zmiany w
        umowie, po prostu jak nie podpisze to spadowa,lachy bez.
        czytalam umowe dozbudu i rzeczywiscie jest beznadziejna- mimo tego co pisza tu
        inni np zaliczka jest bezzwrotna. swoja droga to zapis niedozwolony przez UOKIK
        wiec mozna o to walczyc w sadzie,ale ile to potrwa...
        zadowolony-jak Ty kupowales 1 etap byla sytuacja inna i mozna bylo wiecej
        wynegocjowac (na moim przyszlym osiedlu jeszcze kilka meisiecy temu byly
        wnoszone zmiany do umow)
        ale ciekawostka przyrodnicza jesli chodzi o Dozbud -juz prawie tam kupilismy,
        zarezerowalismy piekne meiszkanie, pojechalismy na urlop i ...po powrocie
        okazalo sie, ze w planach sie zmeinilo i nasze meiszkanie stalo sie...2
        poziomowe. po prosu panu zbyszkowi nei zgadzala sie ustawowa liczba mieszkan do
        liczby miejsc parkingowych. nie musze dodawac ze firma nam nie miala do
        zaproponowania nic w zamian bo wszytkei takie mieszkania byly juz
        zarezerwowane. oraz- cena byla niezmienna w momencie rezerwacji, jak tylko
        dostali zgode na budowe i mozna bylo podpisywac umowy, bardzo wzosla.
        • Gość: Monika Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: 80.50.90.* 04.10.06, 11:07
          Bergamotka11 ma rację, rynek jest taki, że developerzy dyktuja warunki czy to
          się komuś podoba czy nie. Owszem ryzyko jest, ale jak się go nie podejmie to
          się nie będzie miało nowego mieszkania. Można kupić na rynku wtórnym. Natomiast
          nie jest prawdą, że tylko jeden bank udziela kredytów na inwestycję Dozbudu.
          Sprawdzałam osobiście ofertę w trzech bankach przedstawiając komplet dokumentów
          od developera i żadem nie miał zastrzeżeń.
          • Gość: gosiA Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: *.orange.pl 04.10.06, 20:37
            Ojejku ale sie naczytalam.Jutro jade do Ząbek i chce obejrzec to osiedle,
            chcemy kupic mieszkanie 72m na ulicy kopernika-dzika.Fajny rozklad, ale jak tak
            czytam o tych umowach to zaczynam sie bac i to bardzo.Moze wiecie jaki moze byc
            czynsz 72m mieszkania w Ząbkach??
            • yapkovitz czynsz 05.10.06, 08:00
              Chcesz wynajmowac mieszkanie w Zabkach, ze pytasz o czynsz?
              Co na temat czynszu pisze Wikpedia?:
              Czynsz (z niem. Zins - "podatek, dzierżawa", od łac. census - "wycena") -
              prawna nazwa świadczenia należnego z tytułu najmu lub dzierżawy. Wartość
              czynszu może być ustalona w pieniądzach lub naturze (np. owoce z sadu). Czynsz
              z założenia jest świadczeniem okresowym.

Jako "czynsz" potocznie określa się także świadczenia uiszczane przez lokatorów
              na rzecz spółdzielni mieszkaniowej, które jednak z prawnego punktu widzenia są
              opłatami eksploatacyjnymi i partycypacją spółdzielcy w kosztach utrzymania
              spółdzielni, a nie wynagrodzeniem za używanie rzeczy, jakim jest właściwy czynsz

A Ty byc moze kupujesz mieszkanie wlasnosciowe i pytasz sie o wysokosc zaliczek
              na pokrycie kosztow zarzadu nieruchomoscia wspolna i zaliczek na koszty mediow?
              W przyblizeniu suma tych 2 zaliczek w odniesieniu do mieszkania 72 m2 moze sie
              ksztaltowac miedzy 150 a 250 zł.
            • Gość: Michal Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: *.walshcolourprint.com 06.10.06, 06:00
              My juz kupilismy takie mieszkanie 72m. Super rozklad mieszkania.
              Juz sie nie mozemy doczekac, Umowe sprawdzilismy u prawnika i jest ok.
    • Gość: BARDZOzadowolona Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: *.chello.pl 05.10.06, 18:13
      Witam serdecznie!!!
      Opisane rzeczy przez gościa portalu to stek BZDUR!!!!
      Kupiłam już drugie mieszkanie w DOZBUDZIE i jestem bardzo bardzo, ale to BARDZO
      zadowolona. Pan Zbyszek to uczciwy i konkretny deweloper. Umowa jest w
      porządku, opisane rzeczy są wyssane z palca!!! Nie wiem czy ta osoba w ogóle
      miała UMOWE DOZBUDU w ręku?! A może to konkurencja robi złą opinie Panu
      Zbyszkowi?!
      Ja uczciwie i z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że ten opis to
      KŁAMSTWO!!!!! Gdyby tak nie było nie kupiłabym drugiego mieszkania w Dozbudzie.
      PROSZE SIĘ NIE OBAWIAĆ :))) Poza tym przecież każdy może sam podjechac do biura
      i zapoznać się z umową sprzedaży...
      Pozdrawiam,
      BARDZOzadowolona :-)))))
    • Gość: DEWELOPER Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: *.jjs.pl 06.10.06, 15:39
      Chosztaplerem to może pan/pani nazwac siebie ocenajac kogoś kogo Pan/ Pani nie
      zna, jezeli ktoś daje umowe do weryfikacji do nalezy uwagi pozostawić w kregu
      zainteresowanych a nie wygłaszać na forum naszym zdaniem to robora konkurencji
      zazdrosnej za dobrą sprzedaz w naszej firmie i zadowolonych klientów. Czy gdzieś
      w naszej umowie jest zapisane ze nie można jej zawrzeć w formie aktu
      notarialnego przeciwie mamy klientów którzy juz podpisywali umowy przedwstepne w
      takiej formie i bez problemu, nik nie karze placic naszym klientom za media
      zurzyte przez naszych pracowników paragraf 16 naszej umowy mówi o ponoszonych
      kosztach przez Kupujacego po podpisaniu Aktu Notarialnego i odebraniu
      mieszkania protokołem zdawczo - odbiorczym. administratora na naszym pierwszym
      osiedlu mieszkańcy wybierali sobie sami i my za ich decyzje nie odpowiadamy.
      Paragraf 3 naszej umowy dokładnie mówi o tym iż mieszkanie zostanie przekazane
      kupujacym w stanie wolnym od jakich klowiek obciażeń jezeli chodzi o kredyt to
      niema co ukrywać jeżeli ktoś umie czytać to wystarczy zaopznać sie z wypisem KW
      jezeli chodzi o kredytu dla KUPUJĄĆ to niema żadnego zagrozenia że będą problemy
      z jego uzyskaniem taka sama sytuacja była przy budowie naszego pierwszego
      osiedla i nikt z tego powodu nie miał problemu z uzyskaniem kredytu ani z bez
      obciazeniwoym wydzieleniu danego mieszkania.
      Ciekawe co macie na mysli mówiac krótki okres na uzyskanie kredytu czy 6 tygodni
      to mało jeżeli tak to dajemy tyle ile potrzeba umowa zawsze dopasowywana jest
      pod danego klienta. Gwarancja ceny jest podpisanie umowy obmiary powykonawcze
      robia wszystkie firmy budowlane. UMOWA NOSI NAZWĘ UMOWA PRZYRZECZENIE SPRZEDAZY
      LOKALU MIESZKALNEGO to to samo co umowa przedwatepna sprzedaży.
      Miejsac parkingowe są ponumerowane i znajduja sie na terenie osiedla i nabywane
      sa na zasadzie wyłacznego prawa korzystania z tegoż miejsca, miejsce parkingowe
      znajduje sie w garażu podziemnym i jest przypisane do danego mieszkania
      rówieniz są numerowane i kupujacy ma prawo jego wyboru.
      Przekazanie mieszkania nastąpi po jego wybudowaniu wpłaceniu wszystkich kwot i
      podpisaniu aktu Notarialnego po to żeby wchodzac i robiac co kolwiek w tym
      mieszkaniu robic to w swoim wymażonym M nie wiem czy wam wiadomo ale Aktem
      własności mieszkania jest właśnie podpisanie Umowy Notarialnej
      Gdzie w umowie jest napisane że zmuszamy do administrowania przez 3 lata w
      paragrafie 16 widnieje zapis że w momencie zawiazania sie wspólnoty
      mieszkaniowej sposób administrowania zostanie okreslony przez włascicieli
      nieruchomości ( trzeba wiedzieć co sie czysta jeżeli wogóle mieliscie nasza
      umowę przed oczami) Terminy wpłaty okreslane sa konkretnymi datami lub postepem
      prac na budowie jezeli chodzi o pierwsze 30 % to po uzyskaniau kredytu i do daty
      podpisanian umow należy doliczyć 6 tygoni jakie dajemy na uzyskanie kredytu lub
      wiecej.
      WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH NASZA INWESTYCJA SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO BIURA
      SPRZEDAżY W CELU ZAPOZNANIA SIE Z TREŚCIĄ NASZEJ UMOWY I UZYSKANIA
      WYCZERPUJACYCH I PRAWDZIWYCH INFORMACJI
      • Gość: OSTRZEGAM Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: *.zabki.net.pl 07.10.06, 19:06

W odpowiedzi na post DEWELOPERA ustosunkuję się do poszczególnych jego
        fragmentów:

DEWELOPER:Chosztaplerem to może pan/pani nazwac siebie ocenajac kogoś kogo Pan/
        Pani nie zna, jezeli ktoś daje umowe do weryfikacji do nalezy uwagi pozostawić
        w kregu zainteresowanych a nie wygłaszać na forum naszym zdaniem to robora
        konkurencji zazdrosnej za dobrą sprzedaz w naszej firmie i zadowolonych
        klientów.
        Odp.: Szanowny Panie – prowadzą Państwo sprzedaż konsumencką tak więc
        skierowaną do szerokiego grona odbiorców – tak oferta jak i szablon umowy który
        dostarczacie Państwo potencjalnym klientom nie są czymś tajnym i zastrzeżonym -
        nie rozumiem więc dlaczego miałbym zostawić swoje obserwacje odnośnie
        przekazywanego przez Państwo szablonu umowy, wyłącznie dla siebie. Może moje
        obserwacje są mało wartościowe dla wszystkich którzy je czytają – a dla Pana za
        pewne drażniące – cóż każdy zainteresowany może je łatwo zweryfikować czytając
        umowę, którą mu przedstawicie.

DEWELOPER:Czy gdzieś w naszej umowie jest zapisane ze nie można jej zawrzeć w
        formie aktu notarialnego przeciwie mamy klientów którzy juz podpisywali umowy
        przedwstepne w takiej formie i bez problemu,
        Odp.: - w rzeczy samej takiego zakazu nie ma – problem jednak w tym, że moi
        znajomi podczas rozmowy z osobą odpowiedzialną za sprzedaż mieszkań na Państwa
        osiedlu – uzyskali wyraźną informację, że nie ma możliwości podpisania umowy
        przedwstępnej w formie aktu notarialnego – jeżeli Państwa handlowcy przekazują
        informacje nie prawdziwe to proponował bym im zwrócić na to uwagę, bo działają
        na niekorzyść Państwa inwestycji

DEWELOPER:nik nie karze placic naszym klientom za media zurzyte przez naszych
        pracowników paragraf 16 naszej umowy mówi o ponoszonych kosztach przez
        Kupujacego po podpisaniu Aktu Notarialnego i odebraniumieszkania protokołem
        zdawczo - odbiorczym.
        Odp.: - czyta Pan umowę w sposób wybiórczy – jej paragraf 16 w wersji
        posiadanej prze ze mnie ma trzy punkty – Pan mówi chyba o punkcie 2 ja zaś o
        punkcie 3, który brzmi następująco:
        „KUPUJĄCY wyraża zgodę na obciążenie Go kosztami za korzystanie z mediów w
        czasie robót wykończeniowych prowadzonych w przedmiotowym lokalu mieszkalnym i
        pomieszczeniu gospodarczym, przed ich protokólarnym przejęciem, a rozliczanych
        przez SPRZEDAJĄCEGO na podstawie procentowego udziału w zużyciu poszczególnych
        mediów, wg wskazań liczników SPRZEDAJĄCEGO.”
        – niech mi Pan powie – od kiedy to Kupujący płaci za prąd, wodę i inne media
        które, są wykorzystywane przez Państwa robotników przy zwykłych pracach, które
        mają prowadzić do oddania lokalu Kupującemu – nie mówię tu o dodatkowych
        pracach zleconych przez Kupującego (takich, które są poza zakresem prac
        objętych umową podstawową)

DEWELOPER:administratora na naszym pierwszym osiedlu mieszkańcy wybierali sobie
        sami i my za ich decyzje nie odpowiadamy.
        Odp.: - nie odnosiłem się w swoim poście do kwestii wyboru konkretnego
        administratora przez mieszkańców Państwa pierwszego osiedla – chodziło mi o
        zapis w Państwa umowie dotyczący możliwości dokonania takiego wyboru – o tym
        niżej ...

DEWELOPER:Paragraf 3 naszej umowy dokładnie mówi o tym iż mieszkanie zostanie
        przekazane kupujacym w stanie wolnym od jakich klowiek obciażeń jezeli chodzi o
        kredyt to niema co ukrywać jeżeli ktoś umie czytać to wystarczy zaopznać sie z
        wypisem KW
        Odp.: - w rzeczy samej ma Pan rację – warto zapoznać się z wypisem z KW - a
        dodatkowo zadbać o to by w umowie znalazły się zapisy mówiące o tym w jakiej
        sytuacji znajdzie się Kupujący (jakie będzie miał prawa) jeżeli nie uda się
        Panu jednak pozbyć obecnych obciążeń – normalną sytuacją jest taka gdy w razie
        nie usunięcia obciążeń, Kupujący ma prawo rozwiązać umowę i otrzymać zwrot
        wpłaconych kwot oraz dodatkowe pieniądze od Sprzedającego tytułem kary umownej
        za rozwiązanie umowy w takim przypadku z Winy Sprzedającego

DEWELOPER:jezeli chodzi o kredytu dla KUPUJĄĆ to niema żadnego zagrozenia że
        będą problemy z jego uzyskaniem taka sama sytuacja była przy budowie naszego
        pierwszego osiedla i nikt z tego powodu nie miał problemu z uzyskaniem kredytu
        ani z bez obciazeniwoym wydzieleniu danego mieszkania.
        Odp.: - i oby Pańskie słowa były samospełniającą się przepowiednią

DEWELOPER:Ciekawe co macie na mysli mówiac krótki okres na uzyskanie kredytu
        czy 6 tygodni to mało jeżeli tak to dajemy tyle ile potrzeba umowa zawsze
        dopasowywana jest pod danego klienta.
        Odp.: - cieszy to że dajecie tyle czasu ile potrzeba – nie rozumiem natomiast
        dlaczego chcecie zatrzymywać dla siebie 5 tyś złotych np. wtedy kiedy Kupujący
        z przyczyn od niego niezależnych nie otrzyma kredytu i będzie musiał rozwiązać
        zawartą z wami umowę – Kupujący nie jest w stanie przewidzieć ze stuprocentową
        pewnością że dany bank, w którym akurat jest atrakcyjna oferta kredytowa,
        udzieli mu kredytu na zakup mieszkania na Państwa osiedlu – dowiaduje się tego
        dopiero po dwóch lub trzech tygodniach od momentu złożenia do banku wniosku
        kredytowego.

DEWELOPER:Gwarancja ceny jest podpisanie umowy obmiary powykonawcze
        robia wszystkie firmy budowlane.
        Odp.: - to prawda, że obmiary robią wszystkie firmy – jednak większość z nich
        podaje albo konkretną normę na podstawie której będą robili taki obmiar albo
        dokładnie opisują podstawowe zasady na jakich taki obmiar będzie robiony (np.
        czy pokoje będą mierzone w świetle ścian z tynkiem czy bez tynku). Jest to
        ważne z jeszcze jednego powodu: w państwa umowie nie ma określonej ostatecznej
        powierzchni kupowanego lokalu – jej paragraf 2 mówi że wybudujecie i sprzedacie
        lokal mieszkalny o powierzchni użytkowej „około .......... m2” – tak więc
        jeżeli będzie tu dokonany np. wpis około 70 m2 to w zasadzie ile to jest – 10,
        20, 50 a może 100 m2 . Czego więc jako kupujący mogę się spodziewać – ano tego
        że moje mieszkanie może mieć równie dobrze 40 m2 co 100 m2 – a ja chcę przecież
        kupić 70 m2. W konsekwencji możecie mnie zmusić do kupna i zapłaty np. lokalu
        który będzie miał powierzchnię większą niż taka na którą mnie w danym momencie
        stać. Kupujący musi wiedzieć co kupuje i ile będzie go to kosztowało.

DEWELOPER:UMOWA NOSI NAZWĘ UMOWA PRZYRZECZENIE SPRZEDAZY
        LOKALU MIESZKALNEGO to to samo co umowa przedwatepna sprzedaży.
        Odp.: - wymieniając stosowaną przez Państwa nazwę umowy jako problem - chyba
        faktycznie trochę przesadziłem

DEWELOPER:Przekazanie mieszkania nastąpi po jego wybudowaniu wpłaceniu
        wszystkich kwot i podpisaniu aktu Notarialnego po to żeby wchodzac i robiac co
        kolwiek w tym mieszkaniu robic to w swoim wymażonym M nie wiem czy wam wiadomo
        ale Aktem własności mieszkania jest właśnie podpisanie Umowy Notarialnej
        Odp.: - dobrym i praktykowanym przez wielu deweloperów zwyczajem jest
        przekazanie lokalu protokołem zdawczo odbiorczym przed zapłaceniem ostatniej
        raty i zawarciem aktu notarialnego – taka konstrukcja daje Kupującemu
        gwarancję, że podpisując ostateczny akt notarialny otrzyma mieszkanie bez wad i
        fuszerek budowlanych, które jeżeli wystąpią będą musiały zostać przez
        Sprzedającego usunięte wcześniej. Nie bardzo rozumiem dlaczego poprzez obecne
        zapisy umowy chcecie Państwo pozbawić Kupującego prawa zakupu mieszkania
        wolnego od wad. To jest takie kupowanie kota w worku – zapłać, podpisz a
        dopiero wtedy zobaczysz jaki jest kot.

DEWELOPER:Gdzie w umowie jest napisane że zmuszamy do administrowania przez 3
        lata w paragrafie 16 widnieje zapis że w momencie zawiazania sie wspólnoty
        umowę przed oczami)
        Odp.: - paragraf 16 pkt. 1 waszej umowy brzmi następująco:
        K
      • Gość: OSTRZEGAM Re: DOZBUD - Ząbki - ostrzeżenie IP: *.zabki.net.pl 07.10.06, 19:14
        Ciąg Dalszy:
        DEWELOPER: Gdzie w umowie jest napisane że zmuszamy do administrowania przez 3
        lata w paragrafie 16 widnieje zapis że w momencie zawiazania sie wspólnoty
        umowę przed oczami)
        Odp.: - paragraf 16 pkt. 1 waszej umowy brzmi następująco:
        KUPUJĄCY wyraża zgodę a SPRZEDAJĄCY zobowiązuje się do odpłatnego
        administrowania budynkiem przekazanym do eksploatacji, przez okres udzielonej
        gwarancji, lub za zgodą SPRZEDAJĄCEGO do czasu ukonstytuowania się WSPÓLNOTY
        MIESZKAŃCÓW
        - wasze administrowanie ma obowiązkowo trwać przez okres udzielonej gwarancji,
        ta z kolei wynosi 3 lata (w paragrafie 13 waszej umowy piszecie mianowicie,
        że „SPRZEDAJĄCY udziela KUPUJĄCEMU 3 letniej gwarancji na wykonane roboty
        budowlane ....) – oczywiście w cytowanym powyżej paragrafie 16 pkt 1 zakładacie
        możliwość wcześniejszego przejęcia administrowania jeżeli zostanie zawiązana
        wspólnota mieszkańców jednak pod warunkiem że się na to zgodzicie – tak więc
        możecie się na to nie zgodzić i administrować sobie przez 3 lata mimo innej
        woli wspólnoty mieszkańców. Tak przy okazji w umowie nie podajecie ile będzie
        miesięcznie kosztowała wasza administracja – jaki wpływ będą mieli Kupujący na
        ustalenie wielkości tego kosztu?

Chętnie poznam Pana opinię na temat innych problemów, o których pisałem w swoim
        poście, do których w żaden sposób się Pan nie odniósł – pozwalam sobie
        przypomnieć te moim zdaniem najważniejsze:

1. cena lokalu
        - nie jest określona jednoznacznie
        - umowa określa jednoznacznie jedynie cenę 1 m kw natomiast powierzchnię całego
        lokalu umowa określa jako „około ... m kw. Paragraf 2 punkt 3 - strony zgodnie
        oświadczają, że ostateczna cena zostanie określona po dokonaniu pomiaru.
        Paragraf 7 - strony uzgadniają WSTĘPNĄ cenę.)
        - cena musi być określona jednoznacznie
        - zapisy umowy umożliwiają w zasadzie dowolną zmianę ceny

2. kara umowna w przypadku odstąpienia/rozwiązania umowy
        - abstrakcyjna wielkość kary
        - Paragraf 10 punkt 2 - brak terminowych wpłat (opóźnienie nawet 1 dzień)
        skutkuje tym, że sprzedający ma prawo do odstąpienia od umowy i naliczenia
        kosztów własnych w wysokości NIE MNIEJSZEJ niż 10% wpłaconych kwot. Taki zapis
        oznacza tylko tyle, że macie zupełną dowolność w zakresie ustalenia wielkości
        tej kary (np. prawo do zatrzymania 100% dokonanych wpłat) – to jest niepoważne.
        - brak jakiejkolwiek kary dla sprzedającego jeżeli rozwiązanie umowy nastąpi z
        jego winy

3. udzielają trzy-letniej gwarancji na mieszkanie ograniczonej jednak do czasu
        gwarancji udzielonej przez producenta materiałów z których wybudowano
        mieszkanie
        - to jest abstrakcja
        taki zapis gwarantuje że jeżeli po 1,5 roku zawalą się mury to nie będziemy
        mieli możliwości dochodzenia roszczeń bo np. na cegły z których zostały
        postawione były objęte roczną gwarancją ich producenta

4. zerwanie umowy ze strony inwestora
        - brak terminu i zasad
        - inwestor może to zrobić w każdej chwili
        - inwestor może za to wziąć kasę

5. nie ma jasno określonych zasad nabycia prawa własności gruntu i części
        wspólnych budynku

6. nie ma wyraźnie określonych sytuacji w których jedna i druga strona
        odstępuje od umowy

Z wielu postów które pojawiły się po opublikowaniu mojej informacji wynika, że
        jest Pan dobrym przedsiębiorą wywiązującym się z zobowiązań – nie rozumiem w
        związku z tym dlaczego zapisy Państwa umowy w wielu miejscach mogą sugerować,
        że jest zupełnie odwrotnie, że Pana intencje w zakresie sprzedaży mieszkań nie
        są w pewnych obszarach jasne. Może choćby po to by nie tworzyć takiego
        wrażenia warto zmienić obecne zapisy umowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka