Dodaj do ulubionych

osiedle MILLENIUM Tarchomin

IP: 213.17.180.* 27.03.03, 12:22
Proponuje stworzyć JEDEN watek dotyczacy spraw bieżących dla obecnych i
przyszłych mieszkańców osiedla MILLENIUM.

Obserwuj wątek
    • stefania Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 27.03.03, 14:38
      czy są już pobierane jakiekolwiek opłaty od mieszkańców III i II?
      • Gość: maly69 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.ina.pl 25.06.03, 07:29
        witajcie sąsiedzi
        podobno od lipca i jego początku maja wejść ekipy na budynek I czy ktos to moze
        potwierdzić?
        maly69
        • Gość: pisiu Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 217.153.60.* 25.06.03, 08:45
          Tak sądzi bynajmniej J. Frydryszak w poście:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=5099705&a=6627332
          a jak będzie naprawdę to zobaczymy w lipcu.

Gość portalu: maly69 napisał(a):

> witajcie sąsiedzi
          > podobno od lipca i jego początku maja wejść ekipy na budynek I czy ktos to
          moze
          >
          > potwierdzić?
          > maly69

• Gość: maly69 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.ina.pl 25.06.03, 09:41
            Ale czy te terminy pokryja sie z prawdą?
            moje nastepne pytanie :
            czy ktos ma terminy płatności rat zwiazane z postepem robót na budowie czy w
            umowie mieliście tylko suche daty nie zwiazane zupełnie z budową milenium?
            maly69
    • Gość: mieszkanka Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 213.17.180.* 04.04.03, 09:57
      jak sie przedstawia sprawa z opłatami za ogrzewanie? czy rachunki przychodzą
      raz na kwatrał? Niestety ale jeszcze musze ogrzewac mieszkanie.
      • przemo2000 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 04.04.03, 10:12
        Gość portalu: mieszkanka napisał(a):

> jak sie przedstawia sprawa z opłatami za ogrzewanie? czy rachunki przychodzą
        > raz na kwatrał? Niestety ale jeszcze musze ogrzewac mieszkanie.

Ze względów technologicznych budynki muszą być ogrzewane czy ktoś w nich
        mieszka czy nie, a ponieważ jak na razie lokale są przekazywane jedynie do
        wykończeń opłaty za ogrzewanie nie są pobierane.

Pozdrawiam
        Przemek
        • Gość: mieszkanka Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 213.17.180.* 04.04.03, 10:29
          no tak ale liczniki sa juz założone.
          W nocy kaloryfery mam ustawina na full,
          w ciągu dnia na 0, własnie z obawy na kosmiczny wyrównawczy rachunek.

pozdrawiam
          • przemo2000 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 04.04.03, 10:45
            Gość portalu: mieszkanka napisał(a):

> no tak ale liczniki sa juz założone.
            > W nocy kaloryfery mam ustawina na full,
            > w ciągu dnia na 0, własnie z obawy na kosmiczny wyrównawczy rachunek.
            >
            > pozdrawiam

To, że liczniki są już założone nie oznacza, że za to będziemy płacić - po
            prostu były w planie i musiały zostać zamontowane przy oddawaniu instalacji.
            Dopiero po odbiorze końcowym spółdzielnia będzie miała prawo rozpocząć
            naliczanie opłat.
            Inną sprawą jest opłata ryczałtowa za ciepłą wodę i opłaty za prąd i gaz (jeśli
            są już zamontowane liczniki) - te opłaty jesteśmy zobowiązani uiszczać.

pozdrawiam
            Przemek
            • Gość: mieszkanka Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 213.17.180.* 04.04.03, 10:53
              dzięki za informacje

• Gość: daniel Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.mofnet.gov.pl 08.04.03, 09:14
                Mam pytanie do mieszkancow osiedla starszych stazem niz ja: jak na osiedlu jest
                z dostarczaniem poczty? Bo na bud. 3 sa juz tabliczki z numerami, a na bud.
                oczywiscie jeszcze nie.
                A poza tym, to czy zwrociliscie uwage, jak wywozone sa smieci? Ciezarowka
                bierze tylko kontener, ale to co z niego wypadlo zostaje na ziemi, a potem
                kontener stawiany jest na tych workach. Chyba cos tu nie tak?
                Pozdrowienia
                • rybka1001 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 08.04.03, 09:58
                  niestety moja poczta przychodzi do rodziców. Mam nadzieję, że w niedłuygim
                  czasie będzie rozwiązany ten problem bo rzeczywiście skrzynki pocztowe są
                  niezbedne.

teraz z innej beczki.
                  1.Osiedle ma być strzeżone (mam nadzieję) z jedną główną bramą wjadową. Jednak
                  zauwazyłam że wiekszość mieszkańców korzysta z przejścia miedzy blokiem II a
                  III - rzeczywiście jest o wiele blizej na przystanek. Nie orientujecie się czy
                  w późniejszym czasie gdzy osiedle bedzie ogrodzone będzie tam jakieś przejście?

2.Czy ktos z mieszkańców bloku III płaci już za czynsz mieszkaniowy?

pozdrawiam
                  • Gość: Yanek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.future / 10.0.0.* 04.06.03, 22:20
                    jeżeli będziecie potrzebowali skrzynki na listy
                    to polecam adres www.skrzynka-pocztowa.pl

Pozdrawiam
                • Gość: Venus Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.pkobp.pl 08.04.03, 10:16
                  Nie wiem, jak tam jest na Milenium, buduję się na Grochowie, ale takie sprawy
                  zgłasza się do administracji osiedla.
                  Pozdrawiam.
                  • rybka1001 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 08.04.03, 10:40
                    wydaje mi się że od tego jest to forum żeby wymieniać informację przecież może
                    być ktoś z mieszkańców lepiej zorientowany i odpowiedzić. Po co od razu
                    dzwonic do spółdzielni.

• Gość: Misiek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.crowley.pl 08.04.03, 12:06
                      Ludzieee spokojnieee, nie tak nerwowo, wszystko chcielibyście natychmiast, na
                      już, na teraz. Nie , nie i jeszcze raz nie. Zrozumcie wreszcie jedno. Żaden
                      budynek na Milenium nie jest jeszcze odebrany przez gminę, czyli w pewnym
                      sensie go nie ma. Nie ma dla poczty, nie ma dla urzędu, jest tylko dla Policji.
                      Tak więc poczta nie będzie przychodzić, bo poczta nie zna jeszcze adresu
                      Ceramiczna 29 czy 31, i dlatego nie ma jeszcze skrzynek na klatkach. Innym
                      problemem są śmieci. Nie zawsze jest tak jak opisujecie, ale niestety zdarza
                      się i będzie się zdarzać jeszcze jakiś czas bo tam wciąż trwa budowa i wciąż
                      tymi nieszczęsnymi śmieciami zajmują się robole z budowy a nie MPO, gospodarz
                      osiedla itp, itd. To wszystko o co pytacie na pewno będzie, tylko cierpliwości
                      jeszcze nie teraz, dopiero po zakonczeniu budowy i oddaniu budynku.
                      • przemo2000 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 08.04.03, 13:42

W pełni zgadzam się z przedmócą: sąsiedzi! spokojnie! - wszystko będzie, ale
                        dajmy spółdzielni najpierw budynki skończyć i uporządkować teren, potem nastąpi
                        odbiór i ....... niestety rozpoczniemy płacić czynsz. Póki co nie płacimy, ale
                        i warunki jeszcze nie są idealne.
                        Co do poczty to jak najbardziej dochodzi. Ja swój adres korespondencyjny mam na
                        siostrę, bo nie chciałem ryzykować, ale żona zmieniała właśnie na ceramiczną. W
                        tym miesiącu mamy już kolejne wyciągi z banku, dostaliśmy też list od rodziców.
                        Poczta jak widać szybko się aklimatyzuje, a pan listonosz pomimo braku skrzynek
                        i nukerków na drzwiach doskonale sobie radzi.
                        Pozdrawiam obecnych i przyszłych sąsiadów
                        Przemek
                        • Gość: daniel Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.mofnet.gov.pl 08.04.03, 14:57
                          Rozumiem, ze mieszkasz w bud. 3. Tak, tam sa juz numerki. Ale co radzisz z bud.
                          nr 2?
                          • przemo2000 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 08.04.03, 15:29
                            Gość portalu: daniel napisał(a):

> Rozumiem, ze mieszkasz w bud. 3. Tak, tam sa juz numerki. Ale co radzisz z
                            bud.
                            >
                            > nr 2?

Zgadza się - mieszkam w budynku nr III.
                            Z tego co wiem to numerki na bud II lada moment powinny się pojawić. Poza tym
                            wydaje mi się, że listonosz trafi z listem, bo przecież na budowie nie jest
                            pusto i jest się kogo zapytać. Proponuję samemu wysłać do siebie list i
                            sprawdzić czy dojdzie ;) - ja myślę że tak.

Pozdrawiam
                            Przemek
                        • Gość: daniel Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.mofnet.gov.pl 09.04.03, 13:27
                          Bylem wczoraj na poczcie na Mysliborskiej i tam mi mila pani powiedziala, ze
                          skoro na tym osiedlu nie ma skrzynek pocztowych, to korespondencja nie moze
                          dochodzic. Ale podala sposob, jak mozna dostarczac listy: wystarczy wysylac
                          przesylki na adres tej poczty przy Mysliborskiej dopisujac "POSTE RESTANTE", a
                          potem dopytywac sie o listy w okienku nr 7 lub 8.
                          Pozdrawiam
                      • Gość: ... Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 213.17.180.* 08.04.03, 14:34
                        Żaden
                        > budynek na Milenium nie jest jeszcze odebrany przez gminę, czyli w pewnym
                        > sensie go nie ma.

W takim razie czy mona się zameldować???
                        • rybka1001 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 09.04.03, 14:10
                          no właśnie.
                          a jak sie sprawa przedstawia z meldunkiem jeśli budynki Millenium nie sa
                          jeszcze odebrane przez gminę.?

pozdrawiam

Gość portalu: ... napisał(a):

> Żaden
                          > > budynek na Milenium nie jest jeszcze odebrany przez gminę, czyli w pewnym
                          > > sensie go nie ma.
                          >
                          > W takim razie czy mona się zameldować???
    • Gość: sąsiadka Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 213.17.180.* 11.04.03, 08:25
      witam.
      jak dzisaj stawialiscie czoła atrakcjom błotnym na osiedlu :)))??

• Gość: SEB Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 11.04.03, 09:57
        Witam sąsiadów,

Właśnie miałem się jutro wprowadzać, ale przerażają mnie właśnie wspomniane
        wcześniej "warunki błotne".

Mam pytanie do osób mieszkających w budynku 2. Czy coś zostało zrobione przed
        wejściami do klatek, bo podczas mojej ostatniej wizyty ciężko było przebić się
        do drzwi wejściowych. Dodatkowo gdzieś zniknęły palety, prowizorka prowizorką
        ale zawsze to przyjemniej chodzić po nich niż brodzić po kostki w błotku.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i do zobaczenia ..... podczas "porannych
        manewrów błotnych" ...
      • rybka1001 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 11.04.03, 10:00
        Gość portalu: sąsiadka napisał(a):

mam nadzieję, że niedługo rozwiążą ten problem.
        Szczerze mówiąc to staje sie juz denerwujace.

> witam.
        > jak dzisaj stawialiscie czoła atrakcjom błotnym na osiedlu :)))??
        >
    • monik25 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 15.04.03, 14:30
      czy to prawda, ze za blokiem nr II bedzie kiedyś przebiegać ulica?
      dotarła do mnie taka inforamcja i przyznam, ze mnie nie uszczęsliwiła.

Jesli coś wiecie, dajcie znać

pozdr.
      • Gość: uiloui tak, bedzie ulica... IP: *.acn.waw.pl 15.04.03, 19:11
        monik25 napisała:

> czy to prawda, ze za blokiem nr II bedzie kiedyś przebiegać ulica?
        > dotarła do mnie taka inforamcja i przyznam, ze mnie nie uszczęsliwiła.
        >
        > Jesli coś wiecie, dajcie znać
        >
        > pozdr.

Tak, bedzie ulica, metro, lotnisko, tor saneczkowy i cyrk.
        • Gość: Venus Re: tak, bedzie ulica... IP: *.pkobp.pl 16.04.03, 08:30
          To niegrzeczne, ktoś się martwi, a Ty żartujesz.
          .
          A swoją drogą, Moniko, powinnaś się tym zainteresować przed kupnem mieszkania.
          Teraz chyba już trochę na to za późno. Niestety, nie mam pojęcia, gdzie jest
          Wasze osiedle, bo buduję się (właściwie mnie budują) na Grochowie.
          A wiesz np. gdzie będą pojemniki na śmiecie? To też jest ważne, żeby nie pod
          Twoim oknem.
          Pozdrawiam członków grupy VIII, jak sądzę.
          Dziewiątka.
          • monik25 Re: tak, bedzie ulica... 16.04.03, 08:46

ho ho metro, lotnisko - same rewelacje.
            nie interesowałam się tą kwestią przed kupnem mieszkania ale widzę że atrakcji
            nie bedzie brakowac.
            Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
            • Gość: mała Re: tak, bedzie ulica... IP: *.woi.waw.pl 16.04.03, 09:03
              Nie do końca ulica. Po prostu droga przeciwpożarowa.
              A tak wracając do Millenium tą drogą sie nie przejmuj. Natomiast się ciesz, bo
              zostawią wszystkie drzewa, które rosną nam przed oknami. Dzielnica przygotowała
              już nowe plany rozwoju naszej części Białołęki i zaplanowała w tym miejscu
              zieleń publiczną. A swoją drogą metro też zaplanowała... Cyrku niestety nie.
              Pozdrawiam wszystkich sąsiadów!
    • monik25 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 28.04.03, 09:04
      podczas ostaniej wizyty na osiedlu jeden z pracujacych tam Panów poinformował
      mnie, że spółdzielnia nie płaci wynagrodzeń dlatego tez, część ekipy wróciła do
      domu. Z tego powodu bedzie obsuniecie z oddaniem budynku I i kończeniem prac
      wykończeniowych na osiedlu.

monik
      • dar-ek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 28.04.03, 09:59
        "dobra" wiadomość na początek tygodnia
        Opóźnienie że będzie to widać od dawna, tylko jakie???
        Teraz pewnie terminem granicznym będzie koniec roku.
        • natanata Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - pyt do prezesa 28.04.03, 10:16
          no wlasnie panie prezesie - moze wypowiedzialby sie pan na temat tego co sie
          dzieje na osiedlu. Mam wrazenie, ze spoldzielnia planuje zakonczyc te
          inwestycje tylko dla budynkow 3 i 2, bo w budynku 1 od dawna chyba nikt nie
          pracuje (albo jakis niedolezny staruszek sadzac po postepach). Dwa tygodnie
          tynkowano jedna klatke schodowa, tydzien wykuwano rowki do instalacji
          elektrycznej w trzech mieszkaniach - takie tempo pracy oznacza, ze nasze
          mieszkania beda gotowe na wielkanoc przyszlego roku! A to, ze planuja panstwo
          odgrodzic dwa wczesniej oddane budynki i pozostawic 1 jako plac budowy to
          uwazam juz za swinstwo. Czy mnie ktos pytal, czy ja mam ochote placic za to
          zeby w 2 i 3 rosly kwiatki na tarasach wysypanych pieknie czarna ziemia?! A
          moze ja bym wolala miec tynki w moim mieszkaniu! Czy fakt, ze w 2 mieszka pani
          z biura sprzedazy oznacza, ze ten budynek ma byc szybciej zbudowany i
          wykonczony od naszego? Przeciez tam tez jest duzo niesprzedancyh mieszkan, a
          mimo to wykonczono go prawie w 100% gdy tymczasem ja nie mam jeszcze wszystkich
          okien! Ile bedziemy jeszcze czekac? I kiedy zaczna panstwo dotrzymywac danego
          slowa?!
          • Gość: sasiadka Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - pyt do prezesa IP: 213.17.180.* 28.04.03, 10:39
            w budynku II mieszka Pani z sprzedaży?? - ciekawe ile płaciła za metr :)))

nie zgodze się że budynki I i II są wykończona w 100 %. Przecież w budynku I
            nie jeszcze wykończonego parkingu pod blokiem !!!
            • natanata Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - pyt do prezesa 28.04.03, 10:52
              Gość portalu: sasiadka napisał(a):

> w budynku II mieszka Pani z sprzedaży?? - ciekawe ile płaciła za metr :)))
              jesli w ogole placila.............

> nie zgodze się że budynki I i II są wykończona w 100 %. Przecież w budynku I
              > nie jeszcze wykończonego parkingu pod blokiem !!!

mialam na mysli budynki 2 i 3, a wlasnie o budynek 1 mi chodzi - nie mam ochoty
              czekac niewiadomo ile dlatego, ze komus sie zachcialo wykanczac inny budynek.
              Skoro tam sa niesprzedane mieszkania (podobno prawie polowa...) a mimo to go
              (czyli budynek 2) wykonczyli to co sa rowni i rowniejsi?! Komuna wraca??? A
              drzwi garazowe to chyba najbardziej im byly potrzebne, no nie?! A teraz ja mam
              czekac, az wybiora nowego wykonawce do budynku 1. Juz teraz mowia, ze oddanie
              mieszkan w czerwcu jest niemozliwe, to dlaczego tego nie powiedzieli na
              zebraniu dwa tygodnie temu? Tak trudno bylo sie domyslec? Przeciez chyba to
              fachowcy, czy moze sie myle?
              • Gość: pisiu Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - pyt do prezesa IP: 217.153.60.* 28.04.03, 11:21
                natanata napisała:

> mieszkan w czerwcu jest niemozliwe, to dlaczego tego nie powiedzieli na
                > zebraniu dwa tygodnie temu? Tak trudno bylo sie domyslec? Przeciez chyba to
                > fachowcy, czy moze sie myle?

Zebraniu? to było jakieś zebranie?

• anka310 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - do pisia 29.04.03, 18:10
                  pisiu,
                  zebranie dotyczace naszego osiedla bylo 15 kwietnia. Nie podano tam natomiast
                  informacji, ze termin przekaznia budynku I do wykanczania jego przyszlym
                  lokatorom to 30/09/03. I o to mam glownie zal do zarzadu - owszem, wspominano,
                  ze postep prac zalezy od ilosci wplaconych pieniedzy, ale nie wspomniano, ze
                  poraz kolejny przesunie sie w zwiazku z tym termin odbioru. I to o kolejny
                  kwartal. I wcale nie dziwie sie ludziom, ze nie wplacaja rat - przeciez nie ma
                  postepow w budowie (jak slusznie zauwazyl dar-ek). A przeciez kolejnosc jest
                  taka, ze najpierw podwykonwaca wykonuje jakies prace, a pozniej dostaje za nie
                  pieniadze. Wiec najpierw niech bedzie cos zrobione, to prosze bardzo, mozemy
                  wplacic i nawet nie koniecznie w terminach wczesniej uzgodnionych. Jesli
                  powiedza mi - zobaczcie zrobilismy to i to, ale wplaccie rate wczesnie, to dla
                  mnie OK.
          • dar-ek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - pyt do prezesa 28.04.03, 11:32
            Mam nadzieje, że pomysł odgrodzenia bud. 1 to tylko plotka bo to już chyba
            przekroczyłoby granice mojej cierpliwości. Czyli jak? Odgrodzić i czekać na
            lepsze czasy?
            Panie Prezesie podał Pan jakiś czas temu termin zakończenia budowy dla bud. 3 i
            2. Proszę o podanie kolejnego ostatecznego terminu oddania budynku 1.
            • monik25 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - pyt do prezesa 28.04.03, 12:10
              co tu duzo mówić... Jesli spółdzielnia nie płaci robotnikom, jeśli sa
              obsunięcia w pracach wykończeniowych i oddaniem budynku I to chyba swiadczy
              tylko o braku pieniedzy.
              • anka310 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin - pyt do prezesa 28.04.03, 14:54
                mysle, ze powinnismy byc bardziej stanowczy. Moze jak zaczniemy wszyscy
                nachodzic prezesow i wrzeszczec na nich to wreszcie sie obudza i zaczna myslec
                o wykonczeniu calego osiedla, a nie tylko dwoch budynkow z pieniedzy budynku 1.
                Bo juz ta informacja, ze w budynku 2 mieszka sobie jakas pani z dzialu
                sprzedazy na prawde wywolala u mnie wrazenie, ze wybor 2 bynajmniej nie wynikal
                tylko z ilosci sprzedanych mieszkan. Bylam wczoraj na budowie i, uwierzcie mi,
                budynek 2 jest wykonczony prawie w 100%. Brakuje tylko zielonej trawki (ale
                pewnie wkrotce wyrosnie, bo ziemia juz jest wysypana) i kostki na chodnikach. A
                w budynku 1 nie ma nawet wszystkich okien. Moze powinnismy sie jakos
                zorganizowac i zazadac wyjasnienia sprawy? Przeciez sprzedano conajmniej polowe
                mieszkan, wiec jest nas przynajmniej 50 rodzin.
    • rybka1001 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 28.04.03, 15:42
      doskonale rozumiem Wasze zdenerwowanie.
      dokonujesz największego zakupu w swoim życiu w nadzieii że dokonałeś słusznej
      decyzji, spacasz kredyt, czekasz na swoje wymazone M, jedziesz na budowe a tu
      nie ma nawet okien wstawionych chociaż termin oddania lada dzień.

Mam nadzieje, że Pan Prezes zaglada do internetu i poda nam konkretny a nie
      planowany termin wykończenia budynku I i całego osiedla.

pozdrwaiam sąsiadów
      • Gość: anrom Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.03, 21:00
        kilka dni temupodpisalem umowe na mieszkanie w budynku I, obiecali w lipcu dac
        mi klucze, ale nie wierze w to.Inspektor nadzoru zas oswiadczyl ze oddadza
        budynek we wrzesniu, a balagan posprzataja i ogrodza teren do konca roku
        anrom
        • natanata Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 29.04.03, 08:47
          to moze by tak szanowny zarzad ruszyl dupy i powiedzial o tym wszystkim tym,
          ktorzy podpisali umowy I WPLACICLI PIENIADZE juz dawno?! Ile jeszcze mamy
          czekac? a we wrzesniu znowy powiedza nam, ze niestety sprzedaz jest za niska i
          nie oddadza nam mieszkan bo w bloku 2 trawe musieli kosic przez lato i kasa
          poszla na ciecia? Chamstwo. Ale przeciez jak podpisujesz umowe to wszyscy sa
          tacy mili - po palcu w tylek ci wlaza, zeby tylko wyrwac kase. A pozniej to juz
          nie wazne - i tak jestes juz ich bo przeciez jeslijuz cos wplaciles to wiesz
          jak to jest z terminowoscia oddawania kasy - jeszcze gorzej niz z budowaniem
          mieszkan!
          • Gość: jacekfrydryszak1 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.03, 12:05
            Odpowiadam na korespondencję od dnia 15.04.03.
            1.W dniu 15.04.03. w siedzibie NOT ,odbyło się Zebranie Grupy Członkowskiej,na
            którym przekazano bieżące informacje na temat realizacji inwestycji pod nazwą
            Milenium.Między innymi poinformowałem zebranych o zamiarze rozwiązania umowy o
            wykonawstwo z firmą Novum oraz planowanych terminach gotowości do odbioru
            końcowego poszczególnych budynków i tak :
            - budynek nr 3 - 30.06.03.
            - budynek nr 2 - 31.07.03.
            - budynek nr 1 - 30.09.03.
            Przekazując wyżej wymienione informacje,podkreślałem,że przyczyną opóżnień są
            między innymi :Trwający praktycznie do dnia 15.04.03 sezon zimowy
            uniemożliwiający wykonywanie niektórych robót oraz rosnący poziom zaległości we
            wno szeniu wkładów budowlanych przez uczestników budowy,wynoszący na dzień
            31.03.03. ponad 1100000 złotych.
            Przypominałem również.że znaczne przyspieszenie roót w budynkach nr 2 i 3 było
            możliwe dzięki kredytowi jaki udało się pozyskać na realizację tych budynków,a
            to z kolei było możliwe dzięki znacznie większemu niż w budynku nr 1 poziomowi
            sprzedanych lokali.
            2.W dniu 12.05.03. rozpocznie się realizacja docelowego ogrodzenia całego
            osiedla ,zaprzeczam więc informacjom.że odgrodzony zostanie budynek nr 1,a jego
            dalsza realizacja zostanie odłożona na czas nieokreślony.
            3.Rozumiejąc zaniepokojenie niektórych uczestników forum dyskusyjnego,pragniemy
            przypomnieć,że tempo realizacji robót jest uzależnione wyłacznie od posiadanych
            przez Spółdzielnię środków,te zaś pochodzą od członków Spółdzielni - przyszłych
            mieszkańców osiedla.Począwszy od kwietnia br. notujemy zwiększone
            zainteresowanie klientów,podpisujemy również kolejne umowy.Od dnia 10.05.03. w
            każdy weekend na terenie budowy odbywać się będą dni otwarte,od tej daty na
            stałe na terenie budowy będzie funkcjonowała filia działu sprzedaży.Mamy
            nadzieję ,że podjęte działania pozwolą zwiększyć spzedaż mieszkań.
            4.Prowadzona na forum dyskusja ,świadczy o braku dostatecznej informacji jaką
            powinni dysponować nasi klienci.Robotnik firmy wykonawczej,ochroniarz czy nawet
            inspektor nadzoru nie są moim zdaniem właściwym jej żródłem. W związku z
            powyższym w sprawach zasadniczych proszę o kontaktowanie się bezpośrednio z
            członkami Zarządu.
            Z poważaniem - Jacek Frydryszak.
            PS.Do formy niektórych wystąpień nie odnoisłem się świadomie.
            • dar-ek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 29.04.03, 15:50
              Zaległości we wpłatach łatwo wyjaśnić. Wynikają w zdecydowanej większości z
              braku adekwatnych postępów w budowie!
              A wygląda to tak:
              Podpisuje umowe i dostaje jedocześnie informacje że w ciągu dwu miesięcy będą
              zrobione min. ścianki działowe w bud. 1 i że ogólnie wszystko jest ok i nie
              powinno być opóźnień(kolejna wpłata wypada za ok. 3 miesiące). I co? Przez 3
              miesiące nie zmienia się w zasadzie nic nie mówiąc już o ściankach, więc
              automatycznie nie wpłacam kolejnych pieniędzy ponieważ czuje się
              conajmniej "wprowadzony w błąd" - przecież to chyba nie możliwe żeby plan
              inwestycji nie sięgał dwu miesięcy do przodu???
              Po pewnym czasie okazuje się że termin oddawania bud. 1 przesuwa się na
              czerwiec/lipiec. Do końca roku planowane jest wstawienie okien.
              Negocjujemy więc aneks w którym daty wpłat miały być zgodne z konkretnymi
              postępami w budowie. Na moje wątpliwości co do możliwości kolejnych obsów miła
              pani z działu sprzedaży informuje mnie że ja też moge wtedy wstrzymać wpłaty
              (co i tak bym zrobił).
              I co? Okna zaczęły pojawiać się pod koniec stycznia a i tak do tej pory nie ma
              wszystkich. Po raz kolejny zostałem "wprowadzony w błąd".

Owszem, nie można powiedzieć że nic nie robiono bo bud. 3 i 2 są już prawie w
              100% gotowe. Niezmienny pozostaje jednak fakt że ja podpisałem umowe w 1.

Gdybym tylko miał pewność że obiore mieszkanie przed tym 30.09.03 to gotowy
              jestem wpłacić kase nawet jutro, ale niestety ciągle jestem "wprowadzany w
              błąd".
              Jak więc w takiej sytuacji mają nie powstawać zaległości we wpłacaniu skoro
              ciągle podważane jest zaufanie klienta.
              Myśle że jeżeli widać będzie oczekiwane obietnice w postępach to i zaległe
              wpłaty zaczną spływać.
              To nie ja pierwszy nie dotrzymałem umowy!!!
            • Gość: pisiu Pytania do JF IP: 217.153.60.* 19.05.03, 11:47
              Panie prezesie - 30-09-2003 to termin gotowości do odbioru całego budynku I,
              jaki jest termin oddania do prac adaptacyjnych poszczególnych klatek bud. I ?
              Czy została już uregulowana sprawa umowy z wykonawcą?
              Czy jest już nowy wykonawca?
              Jaki jest harmonogram robót w bud I - konkretnie, co i na kiedy ma być zrobione.

W końcu na kiedy mam zaklepać glazurnika :-) ?

pozdrawiam spółdzielców
              pisiu
          • Gość: Venus Do Natanata IP: *.pkobp.pl 29.04.03, 14:01
            Myślę, że trochę cierpliwości nie zaszkodzi, jeśli kupuje się mieszkanie w
            spółdzielni, trzeba mieć świadomość, że budowa idzie przede wszystkim z wpłat
            nowych członków. Jeśli część ludzi jest niesolidna i się uchyla od wpłacania w
            terminie (zawsze przecież można negocjować aneks, jeśli komuś na tym zależy),
            to takie są potem skutki.
            Niezależnie od powyższego rozumiem Twoje zdenerwowanie, jestem w podobnej
            sytuacji, jak każdy czekający na budowane mieszkanie (popatrz też, co się
            dzieje u developerów, wcale nie jest lepiej), jednak forma Twojej wypowiedzi
            pozostawia wiele do życzenia. Ja też się czasem wkurzam, ale zwróć uwagę na
            sposób traktowania klienta w tej spółdzielni - czy naprawdę jest aż tak źle
            (pomijając, rzecz jasna, niedoinformowanie niektórych osób oraz przesuwające
            się terminy oddawania lokali)???
            Pozdrawiam Cię wraz z tym pięknym słońcem za oknem.
            • iml Re: Do Natanata 30.04.03, 10:30
              Od dłuższego czasu uważnie przyglądam się Waszym wypowiedziom i zaczynam się
              wkurzać, gdy czytuję zwykłe bzdury. Zasada generalnie jest taka: ktoś usłyszał,
              że biją dzwony w kościele, ale tak naprawdę niewiadomo w jakim. Nie
              wypowiadajcie się więc jeśli nie wiecie czegoś na pewno, albo znacie tylko pół
              prawdy, bo sieje to niepotrzebny zamęt. Osobiście współczuję wszystkim, którzy
              czują się oszukani przeciągającym się terminem zakończenia budowy, ale musicie
              pamiętać, że kupiliście mieszkanie, które jest w trakcie budowy, w okresie
              głębokiej recesji i zastoju na rynku budowlanym (podziękujcie komuchom i ich
              wiernym wyborcom). To, że budowa się przeciąga nie oznacza jeszcze, że nie
              zostanie zakończona. Nie ręczę za spółdzielnię głową, ale prezes nie nazywa się
              Radzikowski więc prawdopodobieństwo zakończenia budowy jest bardzo wysokie.
              A oto kilka komentarzy do tego o czym piszecie i tak np.
              1. natanata@NOSPAM.gazeta.pl pisze:
              "A to, ze planuja panstwo odgrodzic dwa wczesniej oddane budynki i pozostawic 1
              jako plac budowy to uwazam juz za swinstwo"
              Planują ogrodzić, ale całe osiedle już docelowym ogrodzeniem. Ktoś czegoś
              niedosłyszał, albo swoje dołożył i tak rodzi się plotka.
              2. sasiadka pisze:
              "w budynku II mieszka Pani z sprzedaży?? - ciekawe ile płaciła za metr :)))
              nie zgodze się że budynki I i II są wykończona w 100 %. Przecież w budynku I
              nie jeszcze wykończonego parkingu pod blokiem !!!"
              To, że ktoś z działu sprzedaży kupił na tym osiedlu mieszkanie uważam z jednej
              strony za plus (pewność inwestycji). Co do ceny zakupu trudno powiedzieć.
              Weźcie jednak pod uwagę to, że sami pracujecie w jakiś firmach i na pewno z
              tego tytyłu macie jakieś określone przywileje, więc bądźcie obiektywni , po co
              ta zazdrość. A poza tym z całym szacunkiem, ale nie odróżniasz bud I od III
              więc po co ten komentarz.
              3. anka310@NOSPAM.gazeta.pl pisze:
              "Bo juz ta informacja, ze w budynku 2 mieszka sobie jakas pani z dzialu
              sprzedazy na prawde wywolala u mnie wrazenie, ze wybor 2 bynajmniej nie wynikal
              tylko z ilosci sprzedanych mieszkan"; "Przeciez sprzedano conajmniej polowe
              mieszkan, wiec jest nas przynajmniej 50 rodzin."
              Tak masz rację tylko, że gdy wprowadzałem się do siebie(bud III) w grudniu to
              wynik sprzedaży mieszkań w I wynosił jakieś 30%. Po ostatnich targach nastąpiło
              wyraźne ożywienie sprzedaży, jak również zapewne po tym, że potencjalni klienci
              widzieli, że w III już mieszakają ludzie i to budzi zrozumiałe zaufanie do
              inwestycji. Od lutego nie ma weekendu, żeby ktoś nie przychodził i oglądał
              mieszkania, budowę, pytał o spółdzielnię i tak dalej. Zainteresowanie jest
              spore i to przekłada się na sprzedaż. Weźcie jeszcze pod uwagę to, że gdy
              skończą II przerzucą wszystkie siły na I i jej budowa pewnie pójdzie dużo
              szybciej niż II i III.
              4. anrom pisze:
              "kilka dni temupodpisalem umowe na mieszkanie w budynku I, obiecali w lipcu dac
              mi klucze, ale nie wierze w to.Inspektor nadzoru zas oswiadczyl ze oddadza
              budynek we wrzesniu"
              Proszę nie mylić oddania lokali do wykańczania lokatorom z wydaniem pozwolenia
              na użytkowanie osiedla przez gminę, to dwie różne rzeczy. Oddanie kluczy jest
              równoznaczne z oddaniem lokalu do wykańczania, a w tym czasie może być kończona
              np. następna klatka tego samego budynku. Oddanie końcowe zaś to przyjęcie przez
              gminę całej zakończonej w 100% inwestycji. Na spotkaniu 15 kwietnia wyraźnie
              mówiono o planowanym rozpoczęciu oddawania pierwszych klatek bud I od 30 maja,
              a później kolejnych. Nie ma zimy więc jest szansa na to, że te terminy zostaną
              dotrzymane.
              5. natanata@NOSPAM.gazeta.pl pisze:
              "to moze by tak szanowny zarzad ruszyl dupy i powiedzial o tym wszystkim tym,
              ktorzy podpisali umowy I WPLACICLI PIENIADZE juz dawno?! Ile jeszcze mamy
              czekac?"
              Mnie też nie jest przyjemnie, bo kupiłem garaż w III i nie mogę z niego
              korzystać. Rozumiem jednak, że najważniejsze jest oddanie ludziom najpierw
              mieszkań, samochody mogą jeszcze poczekać. Dlatego bądźcie cierpliwi, wyczekane
              lepiej smakuje. Wiem, że to może dziwnie brzmi ale w takim razie dlaczego nie
              kupiliście już gotowych wybudowanych mieszkań? Pewnie z tego samego powodu co
              ja, ich po prostu nie ma, albo są za duże, albo są za drogie, albo
              z "trójkątnymi pokojami".

Mimo wszystko życzę przyszłym sąsiadom udanego i pogodnego długiego weekendu.
              • monik25 Re: 30.04.03, 10:53
                podoba mi sie Twoje podejście do sprawy ale prosze również postawić się w
                sytacji tych którzy czekają na oddanie mieszkania w terminie a nie widzą, żeby
                postepy w budowie budynku I posuwały się do przodu. Stąd jest taka a nie inna
                treść większości postów.
                Co innego czekać na garaż, a co innego na mieszkanie.

pozdrawiam

• iml Re: osiedle Milenium 30.04.03, 12:19
                  monik25 napisała:

> podoba mi sie Twoje podejście do sprawy ale prosze również postawić się w
                  > sytacji tych którzy czekają na oddanie mieszkania w terminie a nie widzą,
                  żeby
                  > postepy w budowie budynku I posuwały się do przodu. Stąd jest taka a nie
                  inna
                  > treść większości postów.
                  > Co innego czekać na garaż, a co innego na mieszkanie.
                  >
                  > pozdrawiam
                  >
                  >
                  >
                  >

Masz rację co innego garaż, co innego mieszkanie, ale nieprawdą jest, że nie ma
                  postępów na budowie, również w I. Codziennie widzę ekipę przy I i II. Tak jest
                  dziś, tak było wczoraj i przez wiele poprzednich dni, a postępów może w I nie
                  widać bo budują ścianki działowe, robią elektrykę i jakieś prace wewnątrz.

Pozdrawiam
                  • Gość: haj Re: osiedle Milenium IP: 217.153.60.* 30.04.03, 13:11
                    iml napisał:

>
                    > Masz rację co innego garaż, co innego mieszkanie, ale nieprawdą jest, że nie
                    ma
                    >
                    > postępów na budowie, również w I. Codziennie widzę ekipę przy I i II. Tak
                    jest
                    > dziś, tak było wczoraj i przez wiele poprzednich dni, a postępów może w I nie
                    > widać bo budują ścianki działowe, robią elektrykę i jakieś prace wewnątrz.
                    >
                    > Pozdrawiam

jak napisała natanata w forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                    f=106&w=5099705&a=5814711

...dwa tygodnie tynkowano jedna klatke schodowa, tydzien wykuwano rowki do
                    instalacji elektrycznej w trzech mieszkaniach...

oto ten postęp o którym piszesz, to troche mało
                    • iml Re: osiedle Milenium 30.04.03, 14:30
                      Nie wiem jaki jest harmonogram robót wykonawcy. Nie mogę za to odpowiadać.
                      Jedno wiem na pewno. Codziennie rano, gdy idę do pracy widzę robotników
                      pracujących przy I i II.

Pozdrawiam
                      • natanata Re: osiedle Milenium 02.05.03, 14:36
                        wszystkim zbulwersowanym tonem mojej wypowiedzi odpowiem tylko tyle, ze uwazam,
                        ze czekanie na mieszkanie w tej firmie wymaga bardzo duze cierpliwosci a tej mi
                        juz brak. Tak samo jak kiedys zabraklo jej iml, ktory w jednym ze swych postow
                        wypowiedzial sie jeszcze ostrzej. Ale w sumie to go rozumiem - on przeciez
                        mieszka juz w swoim m- a ja jak sie wkurze to moge co najwyzej wyskoczyc z
                        mojego wciaz budowanego mieszkania przez otwor okienny, bo nawet okna tam nie
                        ma...
                        • Gość: Venus Re: osiedle Milenium IP: *.pkobp.pl 05.05.03, 11:03
                          Rozumiem. Ja moge co najwyżej wynająć balon z koszem, wznieść się na wysokość
                          mojego nieistniejącego piętra i udawać, że mieszkam, bo rzucać się z balonu
                          nie zamierzam. Tyle, że mój termin odbioru na razie jeszcze jest odległy i jak
                          dotąd trochę się tylko przesunął.
                          Pozdrawiam, życząc duuuużo cierpliwości. Cieszmy się, ludziska, że budują.
                          Branża naprawdę przeżywa kryzys.
    • monik25 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 30.04.03, 10:21
      czy mieliście jakolwiek kłopoty z zwróceniem przez spółdzielnie nadpłaty
      wynikacjacej z realizacji książeczek mieszkaniowych???
      • Gość: sąsiad Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 213.25.97.* 05.05.03, 13:14
        O ile rozumiem rozgoryczenie spowodowane przesuwaniem terminu, to plotki
        krążące na Forum z pewnością nie przyniosą nic dobrego. Po pierwsze osoby
        oczekujące na odbiór mieszkania, nawzajem się dołują, publikując nowe
        zasłyszane newsy. Po drugie takimi czarnymi wieściami straszymy
        potencjalnych nabywców. A sprawa jest prosta będą klienci, znajdą się
        pieniądze, inwestycja zostanie zakończona w planowanym terminie.
        Oczywiście krytyka jest niezbędna i o ile jest rzeczowa, Spółdzielnia na nią
        reaguje.
        Szczęściem w nieszczęściu, jest fakt, iż na bieżąco jesteśmy informowani o
        problemach. Czy wolelibyście, aby Prezes Spółdzielni był nieuchwytny i
        pozostawałyby Wam wyłącznie własne domysły? Tak jak wspominał iml, codziennie
        robotnicy pracują na budowie, powoli bo powoli budynki są wykańczane. Łatwo tak
        pisać, przypatrując się budowie z okna odebranego już mieszkania. Ale jak ja
        podpisywałem umowę, to jeszcze nie było fundamentów mojego bloku. Tak samo jak
        wy denerwowałem się wolnym tempem robót. Nic to jednak nie zmieniło, no może
        pojawiło mi się kilka wrzodów na żołądku. Tak więc Natanata, wstrzymaj się z
        tym skokiem z okna. Spójrz lepiej z niego na piękną okolicę, zazielenione
        drzewa. Wcześniej czy później będziesz miała szyby w oknach, następnie
        zawiesisz na nich firanki i zasłony. To wyłącznie kwestia czasu
        • Gość: kmiś Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.ci.uw.edu.pl 23.05.03, 22:14
          Przedwczoraj firma budowlana "NOVUM" opuściła plac budowy. Powód? Brak
          płatności od kilku miesięcy od spółdzielni MSM Nowy Dom 82. Informacja z
          pierwszej ręki, od kierownika budowy.
          Zastanawialem się nad kupnem mieszkania w budynku nr 3, ale z decyzją jeszcze
          się powstrzymam
          Pozdrawiam
      • Gość: SEB Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 08.05.03, 13:22
        monik25 napisała:

> czy mieliście jakolwiek kłopoty z zwróceniem przez spółdzielnie nadpłaty
        > wynikacjacej z realizacji książeczek mieszkaniowych???

Właśnie otrzymałem zwrot środków z mojej KM, trwało to ok. 1 miesiąca. Termin
        nie był dużym zaskoczeniem, ponieważ na wstępie pani z działu finansowego
        uczciwie powiedziała, że właśnie tyle to zajmie.

PS. Korzystając z okazji pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
    • Gość: haj Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 217.153.60.* 13.05.03, 09:35
      odswieżam wątek
    • Gość: pisiu Pyt do prezesa JF IP: 217.153.60.* 20.05.03, 16:30

Panie prezesie - 30-09-2003 to termin gotowości do odbioru całego budynku I,
      jaki jest termin oddania do prac adaptacyjnych poszczególnych klatek bud. I ?
      Czy została już uregulowana sprawa umowy z wykonawcą?
      Czy jest już nowy wykonawca?
      Jaki jest harmonogram robót w bud I - konkretnie, co i na kiedy ma być zrobione.

W końcu na kiedy mam zaklepać glazurnika :-) ?

pozdrawiam spółdzielców
      pisiu

PS. powtarzam sie dla podbicia wątku
    • Gość: pisiu Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 217.153.60.* 23.05.03, 15:15
      odświeżam wątek, ale prezes JF wciąż milczy :-(
      • dar-ek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 23.05.03, 16:09
        bo i nie ma o czym mówić
        na osiedlu jakoś pustawo a w moim mieszkaniu wiatr hula
        a wrzesień zbliża się wielkimi krokami...

P.S.
        wczoraj widziałem reklame Milenium i Stoku w regionalnej TVP2.
        • monik25 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 23.05.03, 16:31
          rzeczywiście przykro jest patrzeć jak bloki JWC Debowy Park pną się do góry a
          nasza budowa prawie stoi w miejcu.
    • rybka1001 DOBRE !!!!!!! 28.05.03, 11:11
      • Re: MSM NOWY DOM 82 - Millenium adres: 217.153.60.*
      Gość: haj 26-05-2003 15:42 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Klatka I bloku I Os. Millenium
      postęp budowy - 2 nowe gniazdka elektryczne 3 piętro po lewo (przez 2 tygodnie)
      aha - betoniarka przesunięta 3 metry w lewo

o dalszych postępach na budowie będę informował

Ludzie! Przesuneli betoniarke! adres: *.acn.waw.pl

Ludzie! Przesuneli betoniarke! Teraz to pojdzie piorunem!

Ty sie nie ciesz - moze to pan Frydryszak przestawil pod oslona nocy? Zeby
      ludzie nie gadali ze na budowie cisza.
      • natanata Re: DOBRE !!!!!!! 29.05.03, 08:56
        DEMENTI:
        na trzecim pietrze w I klatce NIE MA zadnych gniazdek

Ale slady pobytu ekipy budowlanej sa. Na slady te skladaja sie glownie butelki
        po mineralnej i slady swiezego betonu na schodach (tak jakby im wypadalo po
        trochu z jakiegos kubelka, gdy dziarsko maszerowali na gore). Niestety, nie
        oznacza to bynajmniej, ze zaczeli klasc tynki w mieszkaniach - cos tam tylko
        gdzieniegdzie na scianie chlapneli tym betonem i tyle.
        Na ostatnim pietrze zaczeli rozciagac po mieszkaniu przewody elektryczne i to
        caly postep w pracach wewnetrznych budynku I od dwoch tygodni.

No ale kanciapa dla ochrony juz prawie wykonczona (brakuje tylko drzwi
        wejsciowych i bialego montazu)

W sobote na budowie beda dni otwarte wiec moze bedzie tam ktos z zarzadu
    • Gość: daniel prawo IP: pegaz:* / 10.4.46.* 29.05.03, 12:30
      Mam pytanie do juz mieszkajacych na osiedlu Milenium: czy ktos juz skorzystal z
      propozycji zarzadu spoldzielni i ustanowil spoldzielcze wlasnosciowe prawo do
      lokalu mieszkalnego (majac oczywiscie w perspektywie wystapienie z wnioskiem do
      spoldzielni o ustanowienie odrebnej wlasnosci)? Zarzad taka propozycje
      przedstawil na ostatnim spotkaniu z mieszkancami. Szczerze mowiac, zastanawiam
      sie nad tym powaznie, bo w ten sposob uzyskam prawo chronione (bo ekspektatywa
      jest tak naprawde niczym), zloze wniosek o zalozenie ksiegi wieczystej, wpisze
      tam hipoteke, przestane zatem placic za ubezpieczenie kredytu, a potem bede sie
      staral o ustanowienie odrebnej wlasnosci, korzystajac z ustawowego obnizenia
      oplat za taka czynnosc (w prawie spoldzielczym). No wiec, jak ta sprawa wyglada
      u WAS?
      • iml Re: prawo 29.05.03, 15:27
        To o czym piszesz będzie możliwe dopiero po wydaniu pozwolenia na użytkowanie
        budynków, tak więc nikt z nas takiego prawa jeszcze nie może uzyskać.

Pozdrawiam
    • Gość: haj Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 217.153.60.* 04.06.03, 13:02
      podbijam wątek

Czy coś się ruszyło na budowie?
      • dar-ek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 04.06.03, 14:58
        No więc w tym tyg. mają rozpocząć prace nowe ekipy, czyli podobno w większości
        ci sami ludzie bez głównego wykonawcy który ich skupiał - NOVUM.
        • Gość: Yanek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.future / 10.0.0.* 04.06.03, 20:02
          jeżeli będziecie potrzebowali ładne skrzynki na listy
          to proponuję odwiedzić adres www.skrzynka-pocztowa.pl

Pozdrawiam
          • Gość: SEB Coś się jednak dzieje IP: *.u.mcnet.pl 05.06.03, 11:18
            Serdecznie witam sąsiadów,

Ostatnio zauważyłem nieco zwiększony ruch na budowie. Pojawił się nowy
            wykonawca i ochoczo przystąpił do stawiania ogrodzenia. Nie jest ono może
            szczytem marzeń i raczej nie powstrzyma desperatów chcących dostać się na teren
            naszego pięknego osiedla, ale zawsze coś jest lepsze niż nic.

Pozdrawiam,

SEB
            • Gość: Misiek Prezes IP: 213.158.197.* 09.06.03, 18:13
              Pan Prezes dawno tu nie zaglądał.

Panie Prezesie czy ma pan nam coś ciekawego do powiedzenia, ponieważ z tego co
              widzę na budowie prace postępują w iście żółwim tempie.
              • Gość: anrom Re: Prezes IP: 195.94.218.* 13.06.03, 09:49
                Moze to i dobrze ze prezes ty ostatnio nie zaglada, moze to swiadczyc ze wziął
                sie do pracy
    • rybka1001 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 10.06.03, 08:27
      osiedle Sloneczny Stok rosnie w oczach a nasze praktycznie stoi w miejscu.
      Przecież wykupionych jest wiekszośc mieszkań. Wystarczy zaglądnąć na stone
      internetową spółdzielni.
      • Gość: SEB Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 12.06.03, 10:01
        Oj na os. Millenium też coś rośnie, mianowicie trawa w miejscu gdzie w
        przysłości będzie parking budynku nr. 1.

Z tego co ostatnio zauważyłem dotychczasowy wykonawca praktycznie opóścił rejon
        budowy. Z niecierpliwością czekam na pojawienie się następcy, który wreszcie
        popchnąłby bardziej energicznie do przodu prace wykończeniowe.

Pozdrawiam serdecznie,

SEB
        • Gość: haj Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 217.153.60.* 12.06.03, 10:35
          Wczoraj byłem na terenie budowy - jedyna aktywność jaką zauważyłem to dzwig,
          który rozmontowywał jakieś wysokie urządzenie na kształt pojemniku na beton
          (nie jestem fachowcem w budowlance) dźwig rozmontował, części załadowano na
          ciężarówki Novum i firma się wyniosła. A następców nie widać.
          Drugą aktywnością jaką zauważyłem był telefon ze spółdzielni z prośbą o
          wpłacenie kolejnej transzy, nic z tego drogie panie z działu sprzedaży - jak
          zobaczę ruch na budowie, wpłacę, nie wcześniej.

... a prezes JF milczy
          • annamaria26 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 17.06.03, 10:21
            A co ma powiedzieć? "milczenie" to stara taktyka...
            Możeby tak wymienić Zarząd? skoro nie spełnia swojej funkcji.
        • annamaria26 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 17.06.03, 10:03
          Wykonawca opóścił teren budowy ze względu na brak zapłaty za uslugi.
    • Gość: Furi Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.allianz.pl 13.06.03, 09:56
      witam serdecznie.
      moje pytanie brzmi: czy osiedle millenium to są te 4-piętrowe bloki obok
      Dębowego Parku budowanego przez JW?

Pzdr, Furi
      • Gość: Przemek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 62.111.226.* 13.06.03, 12:32
        Jak najbardziej, a czemu pytasz?
        • Gość: Furi Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.allianz.pl 13.06.03, 12:37
          bo bedę mieszkał w DP. tak więc pozdrowienia od sąsiadów z pobliskiego
          budynku :)

Pzdr, Furi
          • Gość: Przemek Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 62.111.226.* 13.06.03, 13:14
            Dzięki!
            Oby nam wszystkim mieszkalo się dobrze i spokojnie!
            • monik25 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin 13.06.03, 13:49

> "Oby nam wszystkim mieszkalo się dobrze i spokojnie!" -
              wysłuchaj nas Panie

• Gość: SEB Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 13.06.03, 16:43
                Oby było bas więcej, może wtedy uda się wywalczyć jakieś ciekawe
                zagospodarowanie okolicy. Jest tam trochę zarośli, które przy odrobinie dobrej
                woli można by przerobić w jakąś namiastkę parku.

Mam nadzieję, że po zasiedleniu osiedla Milenium i Dębowy park łatwiej będzie
                przekonać władze dzielnicy (ach szkoda, że już nie gminy) do delikatnych
                inwestycji. Przecież od lat wiadomo, że tereny dobrze zagospodarowane mają z
                reguły wyższą wartość niż opószczone działki z górami śmieci.
                • Gość: SEB Pytanie do p. Jacka Frydryszaka IP: *.u.mcnet.pl 16.06.03, 15:36
                  Panie Jacku,

Mam małe pytanie dotyczące przewidywanych terminów zakończenia prac w
                  poszczególnych budynkach na osiedlu Milenium. Mianowicie czy terminy podane
                  przez pana jakiś czas temu (cytat z jednego z pana postów):

"...Między innymi poinformowałem zebranych o zamiarze rozwiązania umowy o
                  wykonawstwo z firmą Novum oraz planowanych terminach gotowości do odbioru
                  końcowego poszczególnych budynków i tak :
                  - budynek nr 3 - 30.06.03.
                  - budynek nr 2 - 31.07.03.
                  - budynek nr 1 - 30.09.03....."

są nadal aktualne.

Pozdrawiam,

SEB
                  • Gość: mm Re: Pytanie do p. Jacka Frydryszaka IP: *.woi.waw.pl 16.06.03, 16:14
                    Obawiam się że w/w terminy są wręcz niemożliwe do spełnienia w szczególności
                    biorąc pod uwagę aktualne tempo robót budowlanych. Czasami patrząc na
                    pracujących na budowie robotników mam wrażenie, że znów cofneliśmy się do
                    czasów słodkiego socjalizmu, a bezrobocie to wymysł prasy.
                    Panowie "fachowcy" przechadzają się po budowie jakby byli już na wakacjach i
                    korzystają z uroków pięknej pogody. A tak właśnie a propo pogody..
                    Do tej pory Pan Prezes tłumaczył zastój w pracach mrozem, długą zimą... OK.
                    Obawiam się że teraz przyczyna zastoju również leży po stronie pogody. Bo
                    przecież kto będzie pracował w taki upał....
                    A może Pan Prezes sam się wybarał już na zasłużony urlop?
                    Jeśli nie to zapraszam na Tarchomin Osiedle Millenium (chyba Pan pamięta gdzie
                    to jest?)piachu mamy pod dostatkiem - w szczególności tego przed blokiem Nr
                    II... Plażowanie za darmo...
                    • Gość: JF niestety nic sie nie ruszy do konca sierpnia IP: *.acn.waw.pl 16.06.03, 16:56
                      Niestety nic sie nie ruszy do konca sierpnia. Skradziono jedyna betoniarke.
                      Tzn. jest jeszcze jedna, ale zamknieta. A klucz polknalem - i za to chcialbym
                      przeprosic wszystkich spoldzielcow.
                      • Gość: SEB ... Ruszyło się .... IP: *.u.mcnet.pl 18.06.03, 08:10
                        Witam serdecznie sąsiadów,

Po raz pierwszy chyba zdarzy mi się przynieść dobrą wiadomość. W budynku 1 w
                        pustych dotąd otworach pojawiają się okna, dodatkowo ogrodzenie wokół osiedla
                        powoli zaczyna się zamykać.

Coż jedna jaskółka wiosny nie czyni, pozostaje mieć nadzieję, że za oknami
                        pójdą dalsze prace wykończeniowe i odbiór budynków nastąpi w rozsądnym
                        terminie. Niestety terminy podane przez pana prezesa jakiś czas temu nadal
                        pozostają tylko w sferze marzeń.
    • Gość: Misiek List ze spółdzielni IP: *.visp.energis.pl 19.06.03, 19:21
      Dostaliśmy bardzo ciekawy list ze spółdzielni. Mianowicie spółdzielnia
      szantażuje mieszkańców budynków 2 i 3 osiedla, Millenium sugerując, że dopóki
      nie wykupią miejsc parkingowych budynki 2 i 3 nie zostaną oddane do
      użytkowania (nie będzie przeniesienia własności lokali na rzecz członków).
      Równocześnie spółdzielnia składa rewelacyjną ofertę na wykup miejsc
      parkingowych - rozkłada nam płatność na 3 raty płatne w 3 kolejnych miesiącach.
      Bardzo ciekawe.
      Szanowna spółdzielnio, szanowny panie prezesie, jeżeli miałbym możliwość
      wykombinowania kwoty na miejsce garażowe nie potrzebne by mi były wasze raty.
      Poztatym trzeba było lepiej zarządzać funduszami na prowadzone inwestycje. I
      jeszcze jedno proszę nas nie szantażować, bo daleko to państwa nie zaprowadzi.
      • Gość: SEB Re: List ze spółdzielni IP: *.u.mcnet.pl 20.06.03, 08:52
        Z tego co widzę nasza spółdzielnia ma coraz lepsze pomysły. Słyszałem, że
        ostatnio proponowała tymczasową zamianę formy przeniesienia własności z
        odrębnej na spółdzielcze prawo do lokalu. Pomimo, iż przy zakupie płaciliśmy
        oczywiście za odrębną własność. Cóż pewnie Spółdzielnia chciałaby wreszcie
        zacząć pobieranie wszelkich opłat. Jeżeli dobrze mi się wydaje to do momentu
        odbioru technicznego przez gminę nie ma ona prawa do skasowania choćby złotówki.

Jeżeli chodzi o miejsce parkingowe to chyba warto go wykupić, bo w końcu
        wszyscy chyba mamy nadzieję na własne 4 kółka. Proponuję ponegocjować jednak z
        naszą "kochaną" spółdzielnią. Nie wiem czy jeszcze jest to możliwe ale jeszcze
        jakiś czas temu rozkładali spłatę miejsc parkingowych na 24 raty, więc
        obciążenie miesięczne nie było takie straszne.

• Gość: sąsiad Re: List ze spółdzielni IP: 212.160.146.* 20.06.03, 11:03
          Z tego co słyszałem (nie czytałem jeszcze pisma) to spółdzielnia zaproponowała
          rozłożenie płatności w 3 kolejnych miesiącach. Mało atrakcyjna forma oferty.
          Obawiam się, że odzew będzie niewielki. Po pierwsze należy zapłacić za miejsce,
          które nie jest jescze udostępnione, po drugie skoro istniała wcześniej oferta
          24 miesięczna i nie było żadnego zainteresowania, to ta propozycja tym bardziej
          nie przekona mieszkańców. Obawiam się, że miejsca parkingowe jeszcze długo
          pozostaną niesprzedane. Oczywiście o ile restrykyjnie będzie się podchodzić do
          parkowania na terenie osiedla, tylko na wyznaczonych (wykupionych) obszarach,
          to z biegiem czasu właściciele samochodów będą się decydować na kupno miejsc
          postojowych. Natomiast nie widzę żadnego logicznego uzasadnienia, aby nabyć
          je już teraz, skoro nie posiadam auta i nie planuję w najbliższej przyszłości
          jego zakupu.
          • Gość: jacekfrydryszak1 Re: List ze spółdzielni IP: *.ipartners.pl 23.06.03, 15:06
            Przepraszam za dłuższą przerwę w korespondencji.Powodem była przerwa w dostępie
            do internetu w komputerze domowym,a na korzystanie z połączeń podczas godzin
            pracy nie było czasu.Poniżej przedstawiam aktualne informacje dotyczące osiedla
            Milenium :
            1.PodajAc terminy gotowości do odbioru końcowego poszczególnych budynków zawsze
            podkreślałem ,że warunkiem ich dotrzymania jest terminowe wnoszenie przez
            członków zaliczek na poczet wkładów budowlanych.Tymczasem według stanu na dzień
            31.05.03. zaległości wyniosły ponad 1,5 mln. złotych. Uwzględniając w/w
            zaległości terminy gotowości do odbioru końcowego kształtują się następująco:
            - budynek nr 3 - 31.07.03.
            - budynek nr 2 - 15.09.03.
            - budynek nr 1 - 30.10.03.
            Przekazywanie mieszkań do prowadzenia przez członków robót wykończeniowych
            rozpocznie się w o0statniej dekadzie sierpnia 2003 roku.
            2.Dla pełnego sfinansowania budowy osiedla Milenium niezbędnie jest sprzedanie
            oprócz mieszkań ,wszystkich miejsc postojowych i w związku z tym pismo
            Spółdzielni kierowane do członków w tej sprawie.
            3. Pewien zastój w realizacji robót w budynku nr 1 jest spowodowany
            koniecznością zakończenia procedur związanych z rozwiązaniem umowy z
            wykonawcą.Wznowienie robót nastąpi w pierwszych dniach lipca br.
            Z poważaniem - Jacek Frydryszak.
            • Gość: Misiek2 Re: List ze spółdzielni IP: *.crowley.pl 23.06.03, 15:44
              Najpierw Szanowny Panie Jacku zakończcie budowę osiedla, a później zacznijcie
              rygorystycznie przestrzegać zakazu wjazdu na teren osiedla dla tych, którzy
              miejsc postojowych dotychczas nie wykupili. Gwarantuję, że wtedy znajdzie się
              wielu chętnych. Tymczasem zaczynacie Państwo że tak powiem nie od tej strony co
              trzeba.
            • Gość: mm Re: List ze spółdzielni IP: *.woi.waw.pl 23.06.03, 16:19
              Szanowny Panie Prezesie
              My mieszkańcy osiedla Milenium bardzo dziękujemy, że wreszcie odważył się Pan
              powiedzieć wprost, bez żadnego owijania w bawełnę że ma nas Pan w głębokim
              poważaniu. Wpłaciłam już całą kwotę, o której stanowiła umowa. W tej chwili
              spłacam kredyt i bardzo chciała bym skorzystać z jedynej ulgi jaką w tej chwili
              oferuje nasze Państwo. Niestety z tego co widzę robią Panstwo wszystko, aby
              decyzja o użytkowaniu - o której mówi ulga - została wydana po terminie 3 lat
              od końca roku w którym zostało wydane pozwolenie na budowę. A tym samym, żebym
              nie mogła z tejże ulgi skorzystać i stracić pieniądze. Jest mi bardzo przykro,
              że w ten sposób traktują Państwo klienta.
              Dodatkowo pragnę zauważyć, iż obowiązkowe miejsce parkingowe wprowadzili
              Państwa niedawno i jego nabycie nie było obligatoryjne, a w związku z tym
              proszę nie szantażować osób które już nabyły mieszkania, że nie doczekają się
              swojego wymarzonego M, bo... No właście. Dlaczego? Bo Spółdzielnia zmienia
              zasady gry w trakcie.
            • Gość: SEB List ze spółdzielni IP: *.u.mcnet.pl 23.06.03, 17:23
              Niestety podzielam obawy MM, jeżeli spółdzielnia nie dokona odbioru budynków do
              końca tego roku to będzie można zapomnieć o uldze odsetkowej. Tak na marginesie
              nie wiem jak wtedy dział sprzedaży zachęci potencjalnych nabywców do zakupu
              mieszkań, niestety nie ma zbyt wielu ludzi gotowych zapłacić gotówką za własne
              lokum.

Mimo wszystko radziłbym panu przeanalizować na chłodno czy odwlekanie w
              nieskończoność terminu odbioru się opłaca. Chciałbym zauważyć, że do momentu
              odbioru nie jest możliwe przeniesienie prawa własności na mieszkańców, a co za
              tym idzie pobieranie opłat za czynsz itp.
              • Gość: daniel Re: List ze spółdzielni IP: pegaz:* / 10.4.46.* 23.06.03, 17:58
                A ja serdecznie pozdrawiam pana prezesa oraz tych wszystkich mieszkancow
                osiedla Milenium, ktorzy pare miesiecy temu radzili mi sie uspokoic i nie
                domagac dostawy tak luksusowego dobra, jakim jest ciepla woda. Oto mija juz 3
                miesiac, kiedy mieszkam w swoim mieszkanku, za ktore zaplacilem wszysciutko,
                czego chciala ode mnie spoldzielnia, a ta uparla sie, ze mi cieplej wody
                jeszcze nie bedzie dostarczac, bo sie nie oplaca. Teraz juz podobno kilka osob
                z tych trzech klatek z bud. 2 (od strony bud. 1) zglosilo sie po odbior cieplej
                wody. Na razie reakcja zadna. Jak dlugo jeszcze, panie prezesie i szanowny
                zarzadzie, jak dlugo klient, ktory juz zaplacil swoje, przestaje sie liczyc. Bo
                po 3 miesiacach bez cieplej wody przestaje mi sie to podobac.
                • Gość: maly69 Re: List ze spółdzielni IP: *.ina.pl 24.06.03, 09:26
                  Cześć sąsiadom
                  kupiłem mieszkanko w bud.I i jak większośc z was jestem wkurzony.
                  oczywiscie koresponduję ze spóldzielnią a ona mi łaskawie odpisuje informując
                  mnie np. ostatnio iż nadal mieszkania w budI będa oddawane do wykańczania w
                  końcu lipca br.-w co oczywiscie nie wierzę-nic sie tam nie dzieje średnio od
                  Świąt wielkanocnych.
                  Szanowny Pan Prezes powinien zrozumieć że jak nic sie na budowie nie dzieje to
                  przyszli mieszkańcy nie będą za to płacić - i robi się kwadratura koła.
                  Jestem przekonany że nikt za brak pracy nie zapłaci - bo płaci sie po
                  wykonanej ,,robocie,, a nie przed , szczególnie jak nie widać postępów prac.
                  Panie Prezesie to My płacimy aby Spółdzielnia istniała i jesli widzimy że
                  działa zgodnie z oczekiwaniami to uiszczamy opłaty bez problemu ale gdy nie
                  informuje się Mieszkańców ze są problemy i my sami sie wszystkiego domyślamy to
                  niech się Pan nie dziwi że są takie a nie inne nasze reakcje i postępowanie
                  jesli chodzi o wpłaty rat.

Pozdrawiam maly69
    • Gość: maly69 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.ina.pl 25.06.03, 11:05
      SZANOWNY PANIE PREZESIE
      mam kilka pytań dotyczących osiedla milenium a w szczególności prac na budynku
      nr1.:
      -kiedy i kto bedzie wykonywał garaz pod budynkiem nr1
      -kiedy zaczną sie prace instalatorskie (elektryka, CO, woda)
      -kiedy powstaną tynki wewnętrzne wraz z podłogami
      Generalne pytanie moje brzmi: jak wychlada harmonogram prac - czy mógłby Pan
      nam go przedstawić.
      Zbliza się poczatek Lipca i zgodnie z Pana słowami prace te mają rozpocząć się
      już za tydzień-tak więc sądzę że harmonogram tych prac powinien być już
      przygotowany.
      Bardzo proszę o informację- myślę że wszyscy chętnie by tą wiadomość ujrzeli.
      Dziękuję

Maly69
      • Gość: jacekfrydryszak1 Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 10:36
        Witam Państwa i odpowiadam na kilka pytań :
        1.Prace w budynku nr jeden zostały wznowione.Obecnie wykonywana jest elewacja
        oraz podłoża na balkonach.W trakcie podpisywania są umowy na wykonanie płyty
        garażowej,instalacji elektrycznych i sanitarnych oraz tynków wewnętrznych.
        2.Firma Telnap zapewni dostęp do telefonii stacjonarnej,telewizji kablowej i
        internetu.Firma obsługuje również sąsiednie osiedla JW Construction i RSM Praga.
        Ani TP SA ani duzi operatorzy sieci telewizji kablowych nie wyrazili
        zainteresowania współpracą.
        3.Przy zakupie lokali mieszkalnych Spółdzielnia nie nakładała obowiązku zakupu
        miejsca postojowego.Nadal ta zasada jest aktualna dla osób , które nie
        posiadają samochodów.Jednak z chwilą przystąpienia do eksploatacji osiedla
        osoby posiadające samochody,będą musiały nabyć miejsca postojowe w halach
        garażowych bo w tym celu zostały one zaprojektowane i wykonane.Ponadto na
        terenie osiedla nie będzie możliwości parkowania.
        4.Jak informowaliśmy poprzednio ,Spółdzielnia zakupiła teren o powierzchni
        około 1000 m2 i zamierza na tym terenie wubudować budynek mieszkalny .Decyzja o
        przystąpieniu do realizacji tego zadania inwestycyjnego ,poprzedzona będzie
        wieloma decyzjami głównie o charakterze marketingowym.O wszystkich krokach
        Spółdzielni będziecie Państwo informowani.
        Z powa zanioem - Jacek Frydryszak.
        • Gość: Izabela Byniak Re: osiedle MILLENIUM Tarchomin IP: 212.160.117.* 27.11.03, 07:33
          Szanowny Panie Prezesie
          Twierdzi Pan, że osoby mające lub dysponujące samochodami, jeżeli nie wykupią
          miejsc parkingowych w halach garażowych nie będą mogły parkować na terenie
          osiedla. Jak się to ma w takim razie do wcześniejszych ustaleń i pism
          przesyłanych do mieszkańców? Przecież w momeńcie podpisywania umowy
          zapewnialiście Państwo, że można będzie wynająć miejsce postojowe w terenie
          osiedla, została wysłana do nas informacja z podanymi cenami za te miejsca. W
          takim razie sami sobie przeczycie. Świadczy to o waszej obłudzie (zagrywka
          komercyjna). Mnie nie interesuje zakup miejsca garażowego w hali, ale jestem
          zainteresowana wynajmem miejsca parkingowego w terenie osiedla, o czym
          informowałam spółdzielnię (odpowiedź na pismo w sprawie wynajmu miejsc
          parkingowych). Gdybym wiedziała, że spółdzielnia nie zapewni tych miejsc to na
          pewno nie kupiłabym miedzkania na osiedlu Milenium. Stosujecie Państwo tanie
          zagrywki.
          Izabela Bryniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka