Dodaj do ulubionych

ceny domów pod Warszawą

02.11.06, 17:19
ceny mieszkań w Warszawie rosną jak na drożdżach
jakie są wasze przewidywania - czy taka sama tendencja będzie także dotyczyła
domów wolnostojących i szeregowych pod Warszawą?
w ciągu ostatnich dwóch tygodni jeden z deweloperów budujący w okolicach
Piaseczna podniósł ceny budowanych przez siebie segmentów o 140 tys. zł. Bez
problemu znalazł kolejnych nabywców.
Ale czy to jest reguła?
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Guzik Re: ceny domów pod Warszawą IP: 62.29.169.* 02.11.06, 17:58
      Moim zdaniem ceny domów nie będą rosły tak jak mieszkań. Mogą podnieść się ceny
      domów tzw. popularnych: mała działka (ok 500m) i mały domek (ok. 150) i wszystko
      w cenie 500 tyś. Ludzie, którzy mają dzis 70 m w warszawie i się nie mieszczą
      mogą teraz przenieść sie do takiego domu bez większej dopłaty.
      W najbliższym czasie powinno się pojawić sporo ofert takich domków/segmentów
      (zresztą juz liczba takich ofert wzrasta, patrząc np. na aktualny rok).
      Wzrostu mocnego nie będzie dlatego, że rynek domów, jest rynkiem krajowym, nie
      działają na nim zagraniczni spekulanci (np. dlatego, że obcokrajowcy mają
      ograniczenia w nabywaniu ziemi).
      No i liczba osób które stać na dom jest znacznie mniejsza niż takich których
      stać na mieszkanie (ciężko znaleźć dom-kawalerke za 200 tyś).
      • bubster Re: ceny domów pod Warszawą 02.11.06, 18:32
        ale jak podejść do tematu, że duża liczba osób wybiera np 70 metrów na
        Ursynowie? W cenie de facto takiej jak mały segment w Piasecznie?
        Czy klienci tego typu nie zwrócą się po jakimś czasie w kierunku domu pod
        miastem?
        • herox Re: ceny domów pod Warszawą 02.11.06, 18:48
          Nie zwrócą się, bo liczy się tylko dobra lokalizacja.
          Nikt na wsi nie chce mieszkać, każdy chce blisko stacji metra.
          • bubster Re: ceny domów pod Warszawą 02.11.06, 18:53
            to jak wytłumaczysz wzrost cen np. na Gocławiu? ja tam metra nie widziałam...
            • Gość: johnny Re: ceny domów pod Warszawą IP: 217.8.161.* 02.11.06, 19:26
              to ze ceny domow beda teraz rosly aby dorownac do cen mieszkan trabia juz
              wszyscy lokalni spin-masterzy od nieruchomosci. tlum jest bombardowany tego
              typu newsami, wiec nic dziwnego ze i te pare 140k dorzuci. wkrecenie w taki
              news spowoduje poszerzenie rynku o jak dotad ledwo ruszajacy sie segment, a i
              pozwoli sprzedac pare domkow w szczerym polu.

kolejnym newsem ktory tlumowi jest teraz wbijany do glowy przez rodzimych
              fachowcow za pomoca mediow jest dalszy wzrost cen mieszkan, tym razem o 10-15%
              rocznie. poniewaz nikt z nich nie przewidzial ze cen wzrosna przez ostatnie 2-3
              lata o 100%, wiec nie widze powodu aby ceny nie walnely o kolejne 100% do gory,
              albo zatrzymaly sie w miejscu, albo w dol o 20-50%.
            • Gość: gosc Re: ceny domów pod Warszawą IP: *.acn.waw.pl 02.11.06, 19:35

> to jak wytłumaczysz wzrost cen np. na Gocławiu? ja tam metra nie widziałam...

Nie traktuj wywodu z metrem doslownie. Chodziło zapewne o bliską lakalizacje do
              centrum gdzie z takiego Gocławia jest zapewnie bliżej do centrum niż z
              Piaseczna. Nie wiem jak z Piaseczna ale co do Gocławia, to do centrum jedzie się
              autobusem 20min. W korkach 30-35min. A wiec niewiele dłuzej niz z zatłoczonych
              Kabat metrem. A już napewno dużo lepiej i szybciej gdy podrozuje się samochodem.
              • paulajal Re: ceny domów pod Warszawą 02.11.06, 19:48
                Ja byłam przed takim wyborem i ostatecznie wybrałam mieszkanie 80m z pełną
                infrastrukturą, bo jednak domek za 500-600tyś zwykle leży jak dla mnie za
                daleko, mogłabym wówczas nigdzie nie pracować, tylko dzieci wozic do
                szkół/biblioteki/na angielski/basen itd, no i z kim by się one miały bawic
                gdzieś na odludzi, to jednak spore ograniczenie dla nastolatków i stanie w
                korkach dla rodziców. Choc jest też i wiele zalet, to aktualnie wolę
                cywilizację na wyciągnięcie ręki:-)

Trochę może i wzrosną, ale nie kazdy o segmencie marzy (ni to dom, ni to
                mieszkanie, a daleko), a o własnym, choćby mini mieszkanku, tak.
                • Gość: a. Re: ceny domów pod Warszawą IP: 212.75.100.* 02.11.06, 19:57
                  podpisałbym się pod każdym zdaniem \Pauli. Myslę tak samo i zrobiłem dokładnie
                  tak samo.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka