Dodaj do ulubionych

pora na domy....

16.11.06, 09:06
wydaje sie, ze mieszkania osiagnely bardzo wysoki poziom w stosunku do ceny domow... poczekajmy teraz az media zaczna pompowac temat 'wybuduj sie' - jest spore pole do popisu....bardzo duzy wzrost na rynku kredytow zostalby utrzymany, ceny mieszkan w blokach moglyby dostac chwilowej czkawki - pewnie nawet spasc o 20-30%..

takie czwartkowe poranne przemyslenia ;)
Obserwuj wątek
    • rabena Re: pora na domy.... 16.11.06, 09:31
      ludzie nie piszą tylko się budują ot co, nie trzeba przemyśliwać w czwartki :D
    • Gość: figo Re: pora na domy.... IP: 153.95.95.* 16.11.06, 09:34
      A które to domy takie tanie? Rozglądałem się trochę na południe od Warszawy.
      Poniżej miliona trudno coś sensownego znaleźć. Segment w Mysiadle z mikro
      działką kosztuje ok 800 000. Domek w tej okolicy ok. 1 300 000. Budują się
      jakieś domki, bliźniaki - ceny powyżej miliona stan surowy, zamknięty.

Więc ja tych tanich domów nie widzę. Owszem - tańsze są jakieś za
      przeproszeniem wypierdziane, dwudziestoletnie klocki do generalnego remontu.
      Może gdzie indziej są niższe ceny?
      • rabena Re: pora na domy.... 16.11.06, 09:52
        dobre i tanie to jest wino bo tanie i dobre :P ja nie mówię o domach do
        odsprzedaży, trzeba ruszyć swoją szanowną i ruszać w Polskę, działke kupić 3000
        m, za rok odsprzedać polowę i ruszać z budową własnego D. ale te ludzicha leniwe
        • rabena Re: pora na domy.... 16.11.06, 10:06
          a jak ktoś chce gotowca na działce, pociągiem do wawy 30 minut to się zmieści w
          500 tyś www.ustanow.com/podsumowanie.html
        • Gość: figo Re: pora na domy.... IP: 153.95.95.* 16.11.06, 10:23
          Ten temat na południu W-wy tez mam przerobiony. Działki w okolicach
          Józefosław/Mysiadło/Kierszek/Chyliczki kosztują ok 100-120 EUR/metr2. 3000 m2
          robi kwotę ponad 1 mln zł. Poza moim zasięgiem. Nawet 1000 m2, to kwota min 400
          tys zł. Ale takich działek praktycznie nie ma do kupienia. Jeśli są to zwykle z
          jakimś felerem.

Tańsze są w okolicach bardziej oddalonych od W-wy, na zadupiach gdzie nie ma
          ani przedszkola, ani dobrej szkoły, wszędzie trzeba dowozić dzieci, a dojazd do
          W-wy wydłuża się do ok 1h. Tyle na południu.
    • wegorkie2 Re: pora na domy.... 16.11.06, 09:40
      Zmiana proporcji cen mieszkań do domów ma moim zdaniem pewne fundamentalne
      przesłanki, dlatego ja ponad rok temu zamieniłem dom na mieszkanie. Teraz
      zamieniając w drugą stronę mógłbym dostać chyba dużo lepszy dom, myślę że ta
      proporcja będzie się pogłębiać...
    • herox Re: pora na domy.... 16.11.06, 10:05
      Ja także muszę przyznać, że te czwartkowe przemyślenia są delikatnie mówiąc
      nietrafione.
      Domy nigdy nie będą tak wartościowe jak mieszkania, nawet jakby porównywać tę
      samą lokalizację a nawet ulicę.
      W domu musisz odśnieżyć, czyli podnieść d...
      w domu musisz podlać ogród czyli podnieść d...
      w domu musisz się więcej nabiegać bo większy, czyli częściej podnosić d...

A że społeczeństwo mamy wygodne to nie chcą płacić za nadmierne podnoszenie d...
      Przecież łatwiej jest żyć w mieszkanku 30m2.
      • lubiefrytki320 Re: pora na domy.... 16.11.06, 10:15
        spojrzcie jeszcze inaczej.. zobaczcie ze na forum pojawia sie coraz wiecej postow 'ile za mieszkanie x m2'.. skad pytania ? moze osoby te wlasnie mysla o sprzedazy mieskzania i kupnie domu.. ?

co do podnoszenia d... to jak najbardziej sie zgadzam ;))) argument ten moze przewazyc ;)
        • rabena Re: pora na domy.... 16.11.06, 10:19
          > ow 'ile za mieszkanie x m2'.. skad pytania ? moze osoby te wlasnie mysla o
          sprz
          > edazy mieskzania i kupnie domu.. ?

dokładnie, ja na to wpadłam już dawno, szukając działek trafiłam na gościa
          który wybudował sie 2 lata temu, teraz sprzedał mieszkanie i co, nie kupuje
          drugiego w W-wie tylko szuka teraz działki żeby zbudować dom i go odsprzedać z
          zyskiem za kilka lat
        • lubiefrytki320 Re: pora na domy.... 16.11.06, 10:20
          hehe.. w ramach porannej prasowki zapraszam na www.bankier.pl i temat dnia ;)

"Własny kawałek ziemi: Jak starać się o kredyt na działkę"
          • rabena Re: pora na domy.... 16.11.06, 10:21
            ja nie musiałam się radzić bankiera :P znów trzeba ruszyć szanowną po bankach i
            popytać
            • rabena Re: pora na domy.... 16.11.06, 10:28
              swój dom to także obowiązki, praca, a przy budowie umiejętność negocjacji,
              znajomość prawa budowlanego chociaż podstawy, zapał, zimna krew, znajomosć
              sztuki budowlanej chociaż podstawy, sztuka mediacji czyli jak dogadać się z
              lokalna społecznością, dobra kondycja fizyczna przy bieganiu po urzędach i po
              budowie, jeśli spełniasz chociaż większość takich warunków (wszytskich nie
              wymieniam bo nie sposób) spokojnie możesz sie zacząć zastanawiać
              • anulka_1 Re: pora na domy.... 16.11.06, 11:37
                Rabena, a czy ty zakupiłaś działkę? Jak się nie mylę to pamiętam Cię z dyskusji
                nt. mieszkań w Piasecznie...
                • rabena Re: pora na domy.... 16.11.06, 13:47
                  dyskutować sobie mogę a robię co innego, czyli to co mi rozsądek podpowiada,
                  nigdy nie zamierzałam kupować mieszkania, tym bardziej w Piasecznie, moje
                  spostrzeżenia były podyktowane ogólnym stanem zagospodarowania w mieście które
                  jest fatalne
                  • lubiefrytki320 Re: pora na domy.... 18.11.06, 09:55
                    w czwartek pisalem, ze temat mieszkan chyba zostal juz calkiem wyeksploatowany
                    przez media i teraz bedzie pompowany temat kupna domow.. no i pierwsze efekty
                    juz sa.. wczesniej (tez w czwartek) temat dnia na bankierze, dzis (sobota)
                    glowny news na wyborczej w dziale gospodarka i na WP...

czekamy dalej....
    • jan-w Re: pora na domy.... 18.11.06, 10:20
      To już się stało. Cena ziemi na mało atrakcyjnym Zaciszu - 1000 zł/m2
      www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3742489.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka