Gość: puma53 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 21:50 Czy ktoś miał jakieś doświedczania z tą firmą? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piotr Re: jj investment IP: 217.116.98.* 31.01.07, 09:30 jestem również zainteresowany tym developerem, niestety oprocz skromnych informacji o dotychczasowych osiągnieciach (inwestor zasepczy w inwestycji na Ursynowie) oraz kapitale zakładowym ok 50000 pln nic wiecej nie wiem. Jezeli ktoś wie coś wiecej, prosba o szczegóły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: jj investment IP: *.eranet.pl 31.01.07, 10:30 Ja byłem zainteresowany, nawet chciałem kupic mieszkanie - ale po przeczytaniu umowy i braku mozliwosci zmian zapisow umownych - rece mi opdaly:) Musisz wpłacic wszystko na dlugo przed odbiorem kluczy, wiec jesli beda sie opozniac, lub zrobia cos co nie przypomina bloku mieszkalnego to ich mozesz cmoknac. Poza tym sp. z o.o. z kapitalem 54 tys, bez osiagniec na rynku mieszkaniowym, specjalizujaca sie handlem drzwiami (np dla jw destruction) - nie jest dla mnie wiarygodna - wiec mimo ze mieszkania mialy dobra cene to sie nie zdecydowalem. Ale podobno cos tam budowali tylko ze mieli inna nazwe????( nie wiem dlaczego nie odaja nazwy wczesniejszej firmy), a Panie z obslugi sa nowe wiec nie wiele wiedza czy firma jest wiarygodna czy nie. To wszystko dla mnie to bylo jak MATRIX. Ale jesli ktos ma za duzo pieniedzy, lubi ryzyko i liczy na szczescie - pewnie bedzie tam mile widziany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: jj investment IP: 217.116.98.* 31.01.07, 11:58 dziekuje za informacje, zawsze to troche może ostudzić zapędy,.... swoja drogą to ciekawe, dlaczego ta inwestycja nie jest nigdzie reklamowana, ani info w prasie, sieci, ba, nawet na samej budowie? Dowiedziałem się o niej calkiem przypadkiem, przechodząc koło ogrodzenia bez inf o wykonawcy czy też celu budowy. Po poszukiwaniach, w spółdzielni miła Pani poinformowała mnie, ze ziemia została sprzedana jjinvestment, a czlonkowie spółdzielni maja prawo pierwokupu i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator_w 3 pokoje w mieszkaniu 2 pokojowym 61,73 IP: *.europe.hp.net 05.08.08, 16:06 A może przypadkiem ktoś z obecnych na forum zakupił w tej inwestycji mieszkanie 61,73 2-pokojowe i dokonał zmian w projekcie tworząc 3-pokojowe lub planuje takie zmiany podczas wykańczania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guillaume Re: jj investment IP: 72.232.226.* 16.05.07, 08:00 Witam, kupiłem mieszkanie na Dickensa 29. Prace rozpoczęły się z opóźnieniem. Chyba nie jest wybrany jeszcze generalny wykonawca. Na razie prace prowadzi Warbud: www.warbud.pl/pl/aktualnosci/aktualnosci_warbud/zajawka,14494.html?PHPSESSID=4fa8b18a18d3740137d0dbd54b7d3cc1 www.warbud.pl/pl/aktualnosci/aktualnosci_warbud/ Zachęcam do wypowiadania się na forum. Co myślicie o ostatnim zawiadomieniu o zmianie banku finansującego budowę (z ING na PKO) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisss Re: jj investment IP: 217.153.123.* 24.05.07, 10:58 witam, ja tez kupilem mieszkanie na Dickensa 29, umowa rzeczywiscie nadawala sie do poprawki, ale wszystko dalo sie uzgodnic. jesli macie opinie albo jakies newsy na temat inwestycji, bede wdzieczny k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: jj investment IP: 81.15.170.* 02.07.07, 08:39 co tu taka cisza? budowa idzie aż mił a komentarzy żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jj investment IP: *.eranet.pl 05.07.07, 14:02 Idzie? Warbud skonczyl, zabral silosy, dzwigi, kontenery.. Nawet ciecia ostatnio nie widzialem na budowie. Czy ktos wie, czy LPBO bedzie budowac dalej, czy znowu jakis podwykonawca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jj investment IP: 217.153.123.* 05.07.07, 14:15 robota idzie, chyba wczoraj albo przedwczoraj skonczyli jakis etap, teraz chyba beda powoli wynurzac sie na powierzchnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: jj investment IP: 81.15.170.* 06.07.07, 12:24 na jaką powierzchnię człowieku oni jeszcze nawet dołu nie wykopali a co mówić o wszystkich zbrojeniach i szalunkach coś słabo to widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Re: jj investment IP: *.aster.pl 07.07.07, 09:47 naprawde az tak zle?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: jj investment IP: *.aster.pl 09.07.07, 08:41 budowa na etapie wybierania ziemi z dolu, a ciec siedzi i pilnuje, jezeli ktos ma jakies newsy, to bardzo prosze o relacje, pozdrawiam wszystkich przyszlych mieszkancow JJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pswierzba Re: jj investment IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 10:38 tez kupilem mieszkanie na d29 ... co do developera - jak dla mnie sa na prawde w porzadku i niejednokrotnie poszli mi na reke. co do budowy - wbrew niektorym wypowiedziom etap podziemny zostal wlasciwie zakonczony, a z moich inforrmacji wynika ze lpbo bedzie robilo reszte a jesli zima potrwktuje nas laskawie to moze w przyszle wakacje bedziemy szukali pomyslow na wykonczenie mieszkan. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jj investment IP: 217.153.123.* 17.07.07, 09:53 no wlasnie, tez kupilem tam mieszkanie, podejscie w porzadku, czekam teraz az budowa wyjdzie spod ziemi, czy ktos wie cos wiecej na temat dalszych prac? z gory dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabywca Re: jj investment IP: 81.15.170.* 17.07.07, 10:03 mam pytanie w jakiej cenie sprzedają w tej inwestycji mieszkania i czy są jeszcze jakieś wolne, kiedy jest termin oddania budynku i jak szybko buduja się budowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: jj investment IP: *.aster.pl 17.07.07, 23:51 Witam przyszłych sąsiadów :) Z moich informacji wynika, że WARBUD ma wykonać również garaże i po zalaniu ich LPBO ma budowac w górę. Z tego co wiem garaże mają być zalane do końca sierpnia ale czarno to widze. Do końca roku ma stać też w stanie surowym budynek ale to widzę jeszcze czarniej. W każdym bądź razie jestem dobrej myśli i zachęcam do wypowiadania się i dzielenie się wszlekimi informacjami na forum. Jeżeli chodzi o zabarany sprzęt to niby po co miąłby tam zostać skoro tam ledwo koparka się mieści, żeby było możliwość jakiekolwiek kopania. A jeżeli chodz o czas prac, to zaprzyjaźniony fachowiec powiedział, ze tak właśnie się postępuje przy wielopoziomowych garażach podziemnych i że prace przed wykopem trwają bardzo długo, bo tego wymaga stosowana technologia, także trochę mnie uspokoił. A szczerze mówiąc kopią teraz nawet solidnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jj investment IP: 217.153.123.* 18.07.07, 10:57 Dzieki rafi za info, dobrze wiedziec ze wszystko idzie do przodu ;) dobrze by bylo mimo wszystko jakby w tym roku postawili stan surowy, duzo zalezy tez pewnie od pogody na jesieni, badzmy dobrej mysli. k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 11.7 Re: jj investment IP: *.eranet.pl 20.07.07, 20:34 Zaglądam na budowę średnio co 2 dni. Ok. godziny 16-17 nie ma już nikogo lub kręci się kilka osób nic konkretnego nie robiąc - tak mi się wydaje. W minionym tygodniu byłem 3 razy i tylko raz widziałem 1 koparkę i 1 wywrotkę. Patrząc na inne budowy i deweloperów prace posuwają się bardzo wolno. Np. Dom Development na ul. Bruna pracuje nawet w niedzielę i po zmroku, JJ Investment daleko jeszcze do takiego poziomu. Odkąd skończył Warbud (20 dni temu, koniec czerwca) wykopano dół i zrobiono trochę zbrojenia. Na podobnym etapie jest inwestycja na ul. Giełdowej, gdzie też Warbud robił ściany szczelinowe, tamtejszy deweloperem podpisuje jednak aneksy do umów, bo nie wyrobi się w termini, który planowany jest na kwiecień 2008. W takim tempie jak teraz u nas też pewnie będzie przesunięte oddanie. Ciekawe czy JJ Investment zapisał się na materiały budowlane, bo jeśli nie to możemy stać z budową podobnie jak jeden z deweloperów, który buduje pod Wwą i które zabrakło materiału. Plusy? hm.. byłem ostatnio w Parku Szczęśliwickiem i jest pięknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 11.7 Re: jj investment IP: *.eranet.pl 20.07.07, 20:42 Zdaje mi się, że budują techniką top-down: www.for.com.pl/pia.html , podobnie jak biurowiec przy Al. Jerozolimskich przy Link4 - między placem Zawiszy a Dworcem Zachodnim. Tamtejszy deweloper wyszedł na powierzchnię po ok 6 miesiącach i teraz jest już 2 i 3 piętro stawiane - zaczęli późną jesienią, była wtedy tam łąka. A na ul. Giełdowej ludzie narzekają trochę na Warbud i tempo ich pracy. Na forum jest kilka wątków o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
joa21 zdjecia z budowy :) 21.07.07, 21:48 bylam dzisiaj na budowie: www.fotodom.pl/galeria.php?id_inwestycji=246 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zdjecia z budowy :) IP: 217.153.123.* 24.07.07, 14:47 czy ktos z szacownych przyszłych sąsiadów był juz u architektów (SAMI) w sprawie zmian/aranżacji wnetrza, wybieram sie wkrótce, a czasu malo, wszelkie informacje odnośnie mozliwosci/elastyczności architektów beda cenne z gory dzieki pozdrawiam, krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: zdjecia z budowy :) IP: *.aster.pl 24.07.07, 21:48 Drogi sądsiedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: zdjecia z budowy :) IP: *.aster.pl 24.07.07, 23:40 czesc garazu -2 juz gotowa:) pozdrawiam:) architekci sie cenia, wiec sie zastanawiamy, czy w ogole warto na tym etapie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: zdjecia z budowy :) IP: *.aster.pl 06.08.07, 23:38 sasiedzi milcza... czy nie wydaje sie wam, ze budowa idzie bardzo wolno? jak z wyplata transz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: zdjecia z budowy :) IP: 217.116.98.* 07.08.07, 11:03 Mi się wydaje, że idzie bardzo wolno. A termin kolejnej wpłaty się zbliża. Czy macie jakieś problemy z wypłatą transz z banku? Sprawdzają banki postępy na budowie? Dziś dzwoniłem do developera i powiedzieli mi, że do końca września mają zalać garaże. Ale najpierw był to koniec lipca, później koniec sierpnia a teraz koniec września. Zaczyna mnie to niepokoić. Próbował ktoś się czegoś dowiedzieć?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaniepokojony Re: zdjecia z budowy :) IP: 81.15.170.* 07.08.07, 13:44 Ja też jestem zainteresowany szczegółami tej inwestycji. Czy wysłaliście transze i czy banki je pusciły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: zdjecia z budowy :) IP: 194.181.0.* 07.08.07, 16:32 Też jestem zainetesowany. Ta budowa idzie wyjątkowo wolno. Koło mojej pracy zaczęli budowe na początku lipca i dziś są na podobnym etapie. Nie jestem pewien ale banki chyba nie sprawdzają postępu robót. Zresztą, czy miało by to sens? W umowach nie ma powiązania wpłat z postępem robót :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: zdjecia z budowy :) IP: *.aster.pl 07.08.07, 22:48 witam, banki powinny sprawdzac postepy, ale zycie jest zyciem i nasza doradczyni powiedziala, ze to my musimy sami postepow w budowie pilnowac...budimex rozpoczal budowe na kocjana pozniej, termin oddania maja miesiac wczesniej, budynki sa 3-pietrowe i juz dawno wyszli z ziemi... czy ktos podpisywal juz umowe notarialnie? jak plany architektow?bo ciekawie zapowiadajaca sie wypowiedz "r" wciagnelo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: zdjecia z budowy :) IP: 81.15.170.* 08.08.07, 08:52 czy ktoś widział lub posiada harmonogram prac tej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: zdjecia z budowy :) IP: 217.116.98.* 08.08.07, 11:18 Harmonogramu nie chcą dać. Udało mi się dowiedzieć, że do końca września mają zalać garaże. Ale najpierw to był koniec lipca, później koniec sierpnia a teraz koniec września. Proponuje natarcie i próbę uzyskania przynajmniej harmonogramu na ten rok. Bo coś się za bradzo wloką !!! Już wzięli tyle kasy przecież! Jak mają opóźnienia to niech odłożą spłatę rat. A oni kasę biorą a efektów nie widać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: zdjecia z budowy :) IP: *.subscribers.sferia.net 08.08.07, 17:51 Myślę że odłożenie wpłat jest uzasadnionym rozwiązaniem. Postępy prac zdecydowanie nie dorównują dotychczasowym wpłatom. Pewnie deweloper będzie zasłaniał się umową. Na tym etapie to jest chyba sprawa dla UOKIK, powinni ochłodzić zapędy dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: zdjecia z budowy :) IP: 217.116.98.* 08.08.07, 11:16 No właśnie wciągnęło i nie wiem dlaczego a tyle się opisałem. Ogólnie rzecz biorąc są drodzy i się nie opłaca. Lepiej później sobie samemu zmiany porobić jak już będzie można wejść do pomieszczenia i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości. Tak przynajmniej ja robię - ale ja nie planuje żadnych wielkich zmian, typu wywalanie ścian i stawianie całkiem inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: zdjecia z budowy :) IP: 217.116.98.* 08.08.07, 13:52 jak to notarialnie? To na tym etapie można podpisać umowę notarialnie?? Możecie przybliżyć,bo akurat w tym temacie to jestem zielony :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: zdjecia z budowy :) IP: *.aster.pl 08.08.07, 22:48 dzieki rafi, po wplaceniu 20%mozna, tak jest w umowie, przynajmniej naszej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: zdjecia z budowy :) IP: *.aster.pl 17.08.07, 11:58 Czy ktoś ma jakieś nowe informacje?? Budowa jak się wlekła tak się wlecze. Czy ktoś próbował negocjować terminy rat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: zdjecia z budowy :) IP: 88.220.50.* 20.08.07, 09:24 Ja byłem wczoraj na budowie nic tam się nie dzieje a transze ida czy ktoś ma może harmonogram prac, musi przecież coś takiego być. Mam informacjie, że do września mają zalać garaże ale napewno nie zdążą patrząc na postępy na tej budowie. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: zdjecia z budowy :) IP: 217.116.98.* 20.08.07, 11:13 Panie od dewelopera mówią, że harmonogram jest ale nie udostępniają. W ogóle nie wiem czy takie postępowanie jest zgodne z prawem. A jeżeli chodzi o garaże to najpierw miały być do końca lipca, później do końca sierpnia a teraz do końca września. Patrząc na postęp prac, to wygląda to słabo. Paru gości z łopatami i żadnych urządzeń. Jak się jakiś żuraw pojawi to będę spokojniejszy ale na razie się chyba nie zanosi :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: zdjecia z budowy :) IP: 88.220.50.* 20.08.07, 13:08 jak to charmonogram jest i nie udostępniają kto tu komu łaskę robi i kto za to wszystko płaci? może ktoś wie czy to jest zgodne z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Aktualne wieści z budowy IP: 217.116.98.* 22.08.07, 12:55 Byłem wczoraj późno wieczorem na budowie. A tam po 20 jeszcze grucha z betonem i robota aż miło. Zaskoczyli mnie, bo do tej pory po 19 już tam nikogo nie widziałem. W ogóle to ktoś czai jak oni to budują? Bo zalali poziom -1 i zostawili sobie dziurę na środku i chyba teraz będą drążyć poziom -2. Czy ktoś jest bardziej w temacie i potrafi coś więcej na temat tej technologii powiedzieć? Ja polecam link jedego z forumowiczów parę postów wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.aster.pl 22.08.07, 22:43 a dzisiaj na budowie o 18 cisza... harmonogramu dac nie chca, ale dom development tez nie daje... co do budowy: warbud zrobil fundament, ktory ma gł.21-22m, teraz zalewaja -1, potem spod zabiora ziemie i zaleja -2. zejdzie im sie jeszcze ze 3 miesiace zanim wyjda z ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.aster.pl 25.08.07, 17:08 przeczytałem wszystkie posty i potwierdza się tylko stere powiedzenie że w Naszym kraju wszyscy (przepraszam zdecydowana większość)zna się na medycynie, polityce i budownictwie. A budowa zakończy się na przełomie październik listopad 2008. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Aktualne wieści z budowy IP: 217.116.98.* 27.08.07, 11:26 Zapomniałeś jeszcze o piłce nożnej :) Skoro się znasz na temacie to może opowiedz jak to wszystko wygląda i jak Ty to widzisz jako fachowiec. Ja na przykład chętnie bym się czegoś nauczył a przy okazji spałbym spokojniej :) Z góry dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.aster.pl 28.08.07, 21:16 Podziemie jest wykonywane w technologii ścian szczelinowych z dodatkowymi baretami (to takie "pale" w miejscach mocno obciazonych np. pod klatkami schodowymi lub jak tutaj gdy grunty są słabe - nie mylić z beretem)wykonuję się to wówczas gdy nie ma miejsca na wykop szerokoprzestrzenny lub jest duza ilośc kondygnacj podziemnych lub jest wysoko poziom wód gruntowych i trzeba się od nich odciąć. W tym przypadku chodzi o małą działke i niemoznaszeroko się rozkopać. Po wykonaniu owych ścian trzeba zrobić wykop i albo zakładać rozpory tymczasowe albo tak jak w tym przypadku wykonuje się strop z "dziurą" i kopie niżej do poziomu płyty fundamentowej i ją wykonuje - metoda podstropowa. To tak w skrócie. Technologi dosyć pracochłonna i nie wszystkie firmy budowlane ją opanowały. Inwestorzy często, bardzo czesto kierują siętylko kasą a potem są problemy. Obserwując postęp prac jest dosyć mizerny i wbrew pozorom budowa dosyć trudna logistycznie -mało miejsca, ponadto budynek jest wysoki, musi być b. dobra organizacja pracy, w tego typu budynkach ciężko nadrobić opóźnienia. Jeżeli w ciągu miesiaca nie wyjdą z ziemi i nie staną żurawie termin X 2008 mało realny. Najważniejsze aby iwestor był uczciwy ???! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Aktualne wieści z budowy IP: 217.116.98.* 29.08.07, 11:36 Dzięki za rzeczowy opis. Panie od dewelopera mówią, że do końca września mają wyjść z ziemi. Taki jest plan. Ale patrząc na postęp prac może być różnie chociaż ciężko mi oceniać bo się na tym nie znam :( A inwestor wydaje się być uczciwy. Tak mi się przynajmniej wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajpo Czynsz 07.04.09, 13:11 Czy ktoś już wie, ile będziemy płacić czynszu? Na wejściu już mnie niepokoi trzech ochraniarzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Jaki kredyt?? IP: 217.116.98.* 24.08.07, 13:44 A gdzie braliście kredyt na mieszkanie? Jakie bank polecacie? Jaką walutę kredytu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Jaki kredyt?? IP: 88.220.50.* 31.08.07, 08:26 byłem wczoraj na budowie i tydzień temu żeby porównać co się zmieniło i nic się nie zmieniło kilku robotników smętnie chodzi i się nudzi żadnej maszyny nie mówiąc już o żurawiu. Rozmawiałem z człowiekim, który troszkę na tych budowach się zna powiedział, że nie ma szans ukończenia tej budowy do końca 2008 roku, bo w tym roku pobudują jeszcze miesiąc góra dwa a w 2008 zaczną dopiero od kwietnia. Chciałbym zaznaczyć że transze ida ładnie charmonogramu nikt nie chce pokazać coś tu jest nie tak ? Sąsiednia budowa czyli TRINITON póżniej zaczeli i już z ziemi wychodzą a tu tylko obiecanki że zdążą, proponuję coś z tym zrobić może wspólne działania w celu przesunięcia wypłat transzy? a może ktoś ma inny pomysł? Może ktoś zna kierownika budowy i od niego uda się uzyskać charmonogram i jeszcze jedno na stronie internetowej firmy która to buduje jakoś brak jest informacji o tej inwestycji czyżby nie mieli sie czym chwalić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: dickensa 29 IP: 217.116.98.* 18.09.07, 15:38 Jakoś nikt się ostatnio nie odzywa... Na budowie coś się dzieje. Bywam często i widać postępy, choć dalej to wszystko odbywa się wolno. Ale nie dziwię się po tym jak ostatnio jechałem od Parku Szczęśliwickiego do Grójeckiej prawie godzinę. Podobno koparki czekają na wywrotki 4h!!! Ale panowie pracują do późna-widuję pracujące koparki 20,21 a nawet później! Do tego jeszcze ta informacje, że poszukują pracowników jest bardzo wymowna... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: dickensa 29 IP: 88.220.50.* 26.09.07, 15:42 czy ktoś może wie jak kształtuja się ceny nowych dwupokojowych mieszkań 50-60 metrów na Ochocie oraz ile jest teraz kosztuje metr kwadratowy w tej inwestycji? Czu ceny na Ochocie bedą spadały czy rosły i czy ta Dzielnica jest warta polecenia ze szczególnym uwzglednieniem okolic Parku Szczęśliwickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: dickensa 29 IP: 217.116.98.* 27.09.07, 09:21 > czy ktoś może wie jak kształtuja się ceny nowych dwupokojowych >mieszkań 50-60 metrów na Ochocie Myślę, że na ochocie ceny takich mieszkań to 9-10 tys. Np. w nowej inwestycji budowanej przez Budimex przy Mołdawskiej 10tys/m. >oraz ile jest teraz kosztuje metr kwadratowy w tej inwestycji > ? Nie mam pojęcia - przede wszystkim mieszkań w podanym metrażu już dawno nie ma w tej inwestycji :) >Czu ceny na Ochocie bedą spadały czy rosły Bez komentarza... Tego nie wie nikt :) Ale wątpie, zeby w dobrych dzielnicach stolicy polski ceny spadały. >czy ta Dzielnica jest warta > polecenia ze szczególnym uwzglednieniem okolic Parku >Szczęśliwickiego. Miejsce jest zajebiste. Jedyny minus to brak większego placy bezpośrednio przy bloku. Ale kilka kroków dalej jest piękny park Do tego pod nosem zajednisa autobusowa (dla jednych plus dla innych minus, w zależności gdzie mają mieszkanie) oraz blisko do Grójeckiej gdzie są tramwaje. Jak dla mnie lokalizacja super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: dickensa 29 IP: *.aster.pl 02.10.07, 22:23 napiszcie prosze, co dzieje sie na budowie. czy wplacacie regularnie transze, czy moze ktos wynegocjowal jakies przesuniecia? serd pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: dickensa 29 IP: 62.29.175.* 03.10.07, 16:19 póki co wpłacam kase o czasie, powoli im to idzie, ale idzie, jesli ktos ma jakies newsy, to tez chetnie uslysze ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Aktualne wieści z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 20:55 Witam, na budowie wieczorami i w weekendy nic się przeważnie nie dzieje, a przy takim postępie prac powinno! Owszem było kilka dni, gdy jeździły 2 koparki przy świetle ok.godz.20,ale teraz już nie. Ktoś pisał w poprzednich wątkach, że w ciągu miesiąca miały stanąć żurawie i nic. Porównajcie postęp prac z innymi budowami, podobnie zachęcam do oceny inwestora do np. Dom Development czy Budimex. Termin kolejnej wpłaty mija a efektów brak. Już teraz ilość wpłaconych pieniędzy przekracza 50%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dickensa29 Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 20:57 Na portalu fotodom.pl pojawiły się nowe zdjęcia: www.fotodom.pl/galeria.php?id_inwestycji=246 Co do wypowiedzi poprzedniej, jakiś postęp widać. Zdjecia wykonano 13 wrzesnia 2007, dzisiaj budowa wygląda mniej więcej w tym samym stanie. Do zakończenia inwestycji pozostało: 1 rok i 84 dni (31.12.2008) Od momentu usykania pozwolenia na budowe minelo: 284 dni (12.2006) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.07, 21:55 Dzień dobry, według mnie najważniejsze jest zakończenie stanu zero.Koparek nie ma, gdyż zakończone są prace ziemne.Widziałem szybki postęp prac zbrojeniowych. Kiedyś obserwowałem budowę na Grzybowskiej vis a vis budynku PSL wyszli z ziemi po 10 miesiącach , to chyba standard? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Aktualne wieści z budowy IP: 62.29.175.* 08.11.07, 14:20 a czy teraz, w listopadzie, ktos wie co sie tam dzieje? bo ostatnio niepokojąco pozamykane wszystko.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.devs.futuro.pl 08.11.07, 18:03 Niestety wg mnie nic sie tam nie dzieje. Przejezdzam tamtedy o roznych porach i nie zaobserwowalem nawet ludzi na budowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dickensa29 Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.devs.futuro.pl 08.11.07, 18:09 Na stronie zamieściłem zdjęcia z 27 października 2007r. Od 2 miesięcy nie widać postępu prac - przynajmniej na zdjęciach. Na budowie też raczej nie ma ludzi. www.fotodom.pl/galeria.php?id_inwestycji=246 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.aster.pl 10.11.07, 21:37 a deweloper twierdzi, ze opoznienia nie bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Aktualne wieści z budowy IP: *.subscribers.sferia.net 11.11.07, 11:11 ... a czy deweloper mówi kiedy skończy prace z garażami i wyjdzie z ziemi? dotychczas mówił: lipiec, sierpień, wrzesień, teraz pewnie mówi o listopadzie albo październiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Aktualne wieści z budowy IP: 217.116.98.* 12.11.07, 11:58 Jestem na budowie dosyć ciężko i sytuacja wygląda tak: 1) Postępy są ale wszystko dzieje się bardzo wolno. Według mnie lada chwila powinny być zalewane poszczególne poziomy bo wszystko jest odrutowane i wygląda to tak, jakby niedługo wreszcie mieli zalać garaże ale ja się na tym nie znam i ciężko mi coś powiedzieć wiążącego. 2) Nieprawdą jest, że nie ma nikogo na budowie bo jakaś nieliczna (kilkunastu) ekipa pracuje ale praktycznie zawsze bez żadnych urządzeń także wygląda to trochę śmiesznie 3) Wg developera pod koniec listopada mają się pojawić żurawie. Podumowując wydaje mi się, że będzie widać efekty jak wyjdą z ziemi. A teraz z uwagi na brak miejsca i stosowaną przez to technologię prace idą powoli. Zresztą ta ekipa z Lublina to taka trochę bez jaj jest według mnie. Nawet kasków na głowach nie mają - jakoś to nieprofesjonalnie wygląda. Poza tym na swojej stronie nawet słowa nie ma o tej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Stawiają żurawie IP: 217.116.98.* 15.11.07, 09:19 Dziś przejeżdżałem obok budowy i spotkało mnie miłe zaskoczenie! STAWIAJĄ ŻURAWIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.anonymouse.org 21.11.07, 14:03 Minelo 6 dni, a zurawa, z tego co wiem, jeszcze nie pracowal. Zuraw nalezy do jakiejs firmy, ktora wynajmuje sprzet budowlany (w sumie to nic zlego, bo tak sie robi), ale podobno dalej prace mial prowadzic warbud a tu cisza. Wciaz "pracuje" "pospolite ruszenie" z lublina. ps. godzina wynajecia zurawia kosztuje co najmniej 1000zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.07, 23:02 kiepski z Ciebie budowlaniec.Przeczytaj na tablicy kto jest GW od samego początku.Przy okazji cena rynkowa żurawia to 100-120 zł za godzinę pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: 217.116.98.* 22.11.07, 11:02 Warbud robił tylko na początku i już nie będzie nic działał. Chyba że coś się zmieni. Teraz działa super ekipa z Lublina. :) Co do żurawia to nie postawili go chyba dla ozdoby, także można się spodzewać postępu prac w najbliższym czasie. Tak sobie to przynajmniej tłumaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.anonymouse.org 22.11.07, 11:44 Ty chyba jestes od dewelopera albo od tych ludzi z lublina. Zenujace jest to co piszesz, cena jaka podales za godzine to jest chyba wynagrodzenie operatora a nie wynajecie sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: 195.187.33.* 23.11.07, 16:17 zajmuję się kosztorysowaniem prac budowlanych od 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: 195.187.33.* 23.11.07, 16:27 I jeszcze jedno, policz jeżeli jesteś przekonany ,że masz rację: wynajęcie żurawia na 7 miesięcy tj. 7x22 dni robocze x 10 godzin dziennie x 1000 zł/h = 1.540.000 zł Czy dalej uważasz, że to realne? Jeśli tak to przyjmijmy, że nie mam racji, jestem od dewelopera z Lublina, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.anonymouse.org 26.11.07, 09:51 Twoje wyliczenie nie jest realne, ale skoro zajmujesz sie 15 lat kosztorysowaniem to nie rozumiem, czemu przeliczyles meandays * ilosc_dni. Tak. Realny koszt allin to czesto 0.5-1mln. Dalej uwazam, ze nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdn Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.aster.pl 04.12.07, 21:19 co tak cicho? pewnie dlategon że wreszcie zaczeli budowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: 217.116.98.* 05.12.07, 09:10 Hehehe Rzeczywiście coś widać wreszcie. Garaże pod blok zalane. Żurawie pracują. Oby tak dalej. Najważniejsze, że na razie pogoda dopisuje i mogą pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.aster.pl 11.12.07, 23:32 no to wyszlismy z ziemi:) a teraz zgodnie z zapowiedzia co 2 tygodnie jedno pietro:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdn Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.aster.pl 12.12.07, 20:13 oby tak było a jeszcze lepiej gdybyby nabrali tępa chłopców budujących na Mołdawskiej tam dopiero się buduje naszym jeszcze daleko do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 20:34 każda budowa jest inna.ważne żeby pogoda dopisywała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Boże Narodzenie 2007 IP: *.aster.pl 23.12.07, 17:27 Wesołych Świąt dla przyszłych lokatorów! oby następne Boże Narodzenie było o krok od odebrania kluczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Boże Narodzenie 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 11:34 koniec stycznia blisko, a nasz dom powoli rosnie, jak ktos ma jakies nowe zdjecia to prosze wrzucic na: www.fotodom.pl/galeria.php?id_inwestycji=246 pzdr k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Stawiają żurawie i co dalej? IP: *.anonymouse.org 29.05.08, 12:48 Przypomniala mi sie nasza dyskusja.: stooq.com/n/?f=173481&search=%BFurawie Proszę oto realne ceny. Swoja drogą na budowie coś się dzieje, ale do końca jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 21.01.08, 21:31 To skoro blok rośnie i jak na razie nie ma się do czego przyczepić to witam sąsiadów z trzeciego piętra! Jest tu ktoś z moich sąsiadów? Jak coś to wpadnę pożyczyć cukier albo mąkę... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 12:13 a witam sasiada, ja tez III pietro reprezentuje :) k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 22.01.08, 22:29 no to może brudzia... :) Jak widać trzecie piętro jest aktywne i udziela się na forum a reszta jakoś przycichła. Łatwo się domyśleć w takim razie gdzie będzie najlepsza parapetówa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 22.01.08, 22:30 I jeszcze jedno... Mam nadzieję, że nie okaże się że kupiliśmy to samo mieszkanie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tony Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 23.01.08, 20:27 a tak naprawdę to ile pięter ma ten blok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 23.01.08, 20:47 Blok ma 12 pięter z usługami na parterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.anonymouse.org 24.01.08, 10:07 Nie to zebym byl pesymista, ale na razie blok ma parter i zaczete pierwsze pietro, a do konca zostalo 11 miesiecy. 12 pieter w 11 miesiecy? nie wierze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 20:42 ten rok, to jak w powiedzeniu ze szklanką, że jest w połowie pełna lub w połowie pusta.Kwestia spojrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tony Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 24.01.08, 21:07 11 miesięcy pod warunkiem, że luty i marzec to będą letnie miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: Kto moim sąsiadem? IP: 194.181.0.* 25.01.08, 09:05 > Nie to zebym byl pesymista, ale na razie blok ma parter i zaczete pierwsze pietro, niestety narazie ma część parteru i piętra, pamiętajmy o elewacji, oknach, instalacjach, tynkach wewnętrznych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medgirl Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.acn.waw.pl 28.01.08, 17:23 to, że nie oddadzą w grudniu 2008 to wiadomo, planowane jest podobno ok. 3 miesięczne opóźnienie, prace wykonywane na budynku mogą iść równolegle z laniem stropów na wyższych kondygnacjach, tak mi się przynajmniej wydaje, pozdrawiam, sąsiadka z 5 piętra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tony Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 28.01.08, 21:50 oby tak było ale jak patrzę na tych dumnych robotników to coś nie chce mi się wierzyc, że wpadną na taki pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.aster.pl 29.01.08, 23:17 to chyba nie robotnicy powinni wpadac na takie pomysly, ale ich nadzorcy... czy informacja o 3m-cach opoznienia pochodzi od zrodla czy to domysly? 7p pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.anonymouse.org 30.01.08, 07:58 Dzisiaj przejeżdżałem ok 7.10 obok budowy i niestety nikt jeszcze nie pracował. A szkoda, bo jak są opóźnienia, to powinni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medgirl Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.acn.waw.pl 30.01.08, 14:48 Przyjmijmy że od źródła :) - spytałam się czy opóźnienie będzie około pół roku, pospiesznie zapewniono mnie, że aż tyle to na pewno nie, ale również na pewno nie w grudniu 2008.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 18:20 zastanawiające są informacje ,,... a Pan Pani powiedział..".Stara maksyma łacińska mówi ,, czyń mądrze i oczekuj końca ,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto moim sąsiadem? IP: 217.67.195.* 01.02.08, 11:14 3miesiące to nie tak duzo, najwyzej 3miesiace wiecej bede zbieral kaske na wykończenie. :-) No i pozdrawiam wszystkich oraz sąsiadke z tego samego (5)piętra. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto moim sąsiadem? IP: 217.67.195.* 01.02.08, 11:17 Cukier, jak cukier ale zapraszam po korkociąg, to jest niezbędne wyposażenie mojego mieszkania :-) pozdrawiam z 5 piętra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:32 orientujecie sie może czy ktos ma do odsprzedania miejsce garażowe i pomieszczenie gospodarcze? wiem, ze oficjalnie juz nie ma korkociąg bedzie tez na IIIp :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Kto moim sąsiadem? IP: 217.116.98.* 22.02.08, 10:58 Mamy już podłogę a zaraz będziemy mieć i dach nad głową panie sąsiedzie. Kryję trzecie piętro. Trzeba przyznać, że ostatnio chłopaki wzięli się do roboty. Nawet wczoraj pracowali po 18! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Kto moim sąsiadem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 16:51 czwarte za raz skonczą, miło patrzec jak robota idzie, ciekawe jak im bedzie szlo wykanczanie.. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kto moim sąsiadem? IP: 217.67.195.* 11.03.08, 08:44 już skończyli i cały czas łażą po moim salonie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j architekt IP: *.aster.pl 25.03.08, 00:14 czy ktos z Was korzystal moze z porady architektów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: architekt IP: *.aster.pl 03.04.08, 20:29 co tu taka cisza? budowa idzie aż miło może ktoś wie cioś ciekawego o naszej inewstycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: architekt IP: *.spray.pl 21.09.08, 19:15 Witam, odpowiadajac na pytanie - ja bede korzystac z porady projektanta. Pozdrawiam, Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SĄSIADKA BUDOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 21:09 Witam, czy Ktoś z Państwa się orientuje jak wygląda postęp prac na Dickensa? Tzn: - czy prace są wykonywane w terminie i kiedy realnie możemy oczekiwać przekazania kluczy. dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: BUDOWA IP: *.promax-ck.pl 11.01.09, 14:03 Witam, pracuję na tej budowie i mogę śmiało powiedzieć że prace nie są wykonywane na czas. Mimo że ten budynek jest nowy to ściany i posadzki już pękają,reszty nie będę mówił. ;) Ci, którzy będą tu mieszkać przekonają się co jest nie tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: BUDOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 18:53 konkurencja? czy wyrzucony z budowy podwykonawca? Odpowiedz Link Zgłoś
speedkowal Re: BUDOWA 19.01.09, 20:25 A TY jak tak tępisz krytykę to chyba jesteś na liście płac JJ. Odpowiedz Link Zgłoś
speedkowal Re: BUDOWA 19.01.09, 20:24 Jak mówisz to mów wszystko. Sama luźna informacja o pęknięciach to niby nic takiego, bo każdy budynek przez pierwsze lata "siada". Tylko więcej szczegółów może nas zaniepokoić. Prosimy o jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
rybenbaum pytanie o GARAŻ 20.11.08, 11:12 dzień dobry wszystkim Jestem Waszym sąsiadem, mieszkam tuż obok, na Dickensa 31. Czy ktoś z Was będzie miał może niewykorzystane miejsce parkingowe w garażu podziemnym? Jeśli tak, byłbym zainteresowany wynajęciem takowego. U mnie niestety wszystko zajęte. Jeśli znajdzie się chętny, poproszę o kontakt na priv PS - przy okazji gratuluję wyboru okolicy ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
guillaume Re: pytanie o GARAŻ 21.11.08, 09:54 Witam, ja mam wolne miejsce postojowe. Niestety nie podal Pan maila. Prosze o kontakt w razie zainteresowania: dickensa29@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus107 Re: jj investment 21.04.08, 11:47 Witam lokatorów Dickensa 29, obecnie zastanawiam sie nad nabyciem mieszkania w tym bloku (w ofercie developera została jeszcze kilka mieszkan, po rynku krąża tez oferty cesji umów)i mam kilka pytan. czy ktos z Was moze mi napisac, kiedy realnie planowane jest zakonczenie inwestycji i oddanie mieszkań? kiedy wykupowaliscie swoje mieszkania, a kiedy zaczela sie budowa? jakie byly poczatkowe ceny za mieszkania 54 m2? czy developer w miedzyczasie podnosil ceny? piszecie ze budowa wlecze sie w nieskonczonosc, moze to wynika z tego ze developer nie ma funduszy. firma jj investemnt ma kapitał zakladowy 114 tys. zł!!!! to b.b.b. malo - praktycznie niemozliwe jest zeby z tych funduszy samodzielnie mogli finansowac budowe. tyle sie teraz slyszy ze mali developerzy moga nie dac rady kontynuowac budów po zakonczeniu boomu na rynku mieszkaniowym - tylko zeby sie nam jj investment nie wywrocil! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 22:51 budowa zaczęła się w kwietniu 2007 r. Trwa więc rok.Finansowana jest przez bank Pekao S.A., który prowadzi konto powiernicze dla klientów dewelopera i sprawuje stały nadzór nad budową.Z nieoficjalnych informacji prace idą zgodnie z planem i powinny zakończyć się z końcem roku.Budowa jest na etapie wykańczania.Nie słyszałem, żeby ktkolwiek narzekał na obsługę lub złe traktowanie. Ryzyko istnieje chyba w każdym projekcie ale skoro firmuje ten projekt duży bank prawdopodobieństwo sukcesu jest duże inaczej by nie kredytowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: jj investment IP: 217.153.40.* 22.04.08, 23:24 pko bp tez udzielajac kredytu bierze pieniadze przy przelewaniu kolejnych transz za 'kontrole budowy' i co sie okazalo, ze nie moga tych danych udostepnic bo to jest dla banku. prawda jest taka ze kontoli nie ma a kasa dla baku sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: jj investment IP: *.anonymouse.org 23.04.08, 17:08 Inwestycje na poczatku kredytowal ING. Potem przeniosiono kredyt do Pekao. Z nieoficjalnych informacji na poczatku byly problemy z finansowaniem i generalnym wykonawca LPBO. Obecnie jest rozpoczete 6 pietro z 13, wiec trudno nazwac to wykanczaniem. Kredytowanie bankow nie jest uzaleznione od prawdopodobienstwa sukcesu, przy kredytowaniu ustalone sa dosc wysokie zabezpieczenia na hipotece ktore mozna zobaczyc przy wypisie z rejestru gruntow i ewentualnych umowach przedwstepnych. Zreszta nie chodzi o prawdopodobienstwo, tylko zeby zbudowali- przeciez nie za male pieniadze tylko prawie 8-9tys. za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 21:23 realizowana jest dziewiąta kondygnacja , przynajmniej tyle można policzyć widząc budynek. LPBO twierdzi, że stan surowy zakończy 10 czerwca , a w końcu maja będą okna.Wykańczanie widać np. ściany wewnętrzne i instalacje hydrauliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus107 Re: jj investment 24.04.08, 11:11 naprawde juz jest 9 kondygnacja??? jak bylam tam tydzien temu (dokladnie 15.04) to było ich tylko 5 - no to szybko ruszyli do góry, chyba ze ktos zle policzyl;) no to inwestycja zaczyna wygladac dobrze, jeśli ktos rozmysliłby sie i chciał sprzedaż 53m2 z widna kuchnia to prosze dac znac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
depresjonistka Re: jj investment 09.05.08, 13:58 witam (z rezerwacją na 5 piętrze;)) byłabym wdzięczna za kontakt na priv kogoś, kto zwierzyłby się z niuansów umowy z deweloperem - nie mam pojęcia o firmie, nie wiem, czego się spodziewać 15 maja czeka mnie podjęcie ost.decyzji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: jj investment IP: *.anonymouse.org 06.05.08, 09:19 W tej chwili zaczęli budować 9 piętro. Myślę, że jeszcze co najmniej 2 miesiące będą budować pozostałe kondygnacje, a potem ok 6 miesięcy wykonywać instalacje wewnątrz budynku/elewację/.. i pozostałe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 10:07 nie wiem na ile to jest prawdą ale mają poślizg i oddanie planują nie ma grudzień 2008 a na marzec 2009 roku.Ja kupiłam mieszkanie na 2 piętrze i zaglądając przez okna to przynajmniej do 5 piętra widać już duży postęp prac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: jj investment IP: *.anonymouse.org 02.06.08, 08:00 maj się skończył a ani jednego okna nie widać :) ech.. sami znawcy na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mel Re: jj investment IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:16 okna widać przez otwory okienne przygotowane do montażu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jj investment IP: *.aster.pl 04.06.08, 22:58 widac juz je nawet czesciowo zamontowane:) mysle ze nie ma co na sile podnosic cisnienia, choc nie mowie ze reka na pulsie nie jest wskazana pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: jj investment IP: *.aster.pl 07.06.08, 10:09 witam zamierzam kupic mieszkanie w tej inwestycji czy może mi ktoś powiedziec coś więcej o teju okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jj investment IP: *.aster.pl 08.06.08, 00:02 wszystko zalezy od tego czego oczekujesz, wszedzie blisko: centrum, dworzec zachodni i co najwazniejsze park szczesliwicki. o cisze jednak chyba bedzie trudno, bo dickensa jest dosyc ruchliwa ulica. a jaka teraz cena za metr? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
j.bartosiewicz.0 Re: jj investment 08.06.08, 12:09 moim zdaniem to bardzo dobra inwestycja ! jedna z lepszych w tej klasie cenowej !!! bardzo solidny projekt i inwestor. goraco polecam !!! Gość portalu: j napisał(a): > wszystko zalezy od tego czego oczekujesz, wszedzie blisko: centrum, > dworzec zachodni i co najwazniejsze park szczesliwicki. o cisze > jednak chyba bedzie trudno, bo dickensa jest dosyc ruchliwa ulica. a > jaka teraz cena za metr? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir Re: jj investment IP: *.anonymouse.org 09.06.08, 10:47 Projekt : solidny przez biuro projektowe SAMI. Jak to inwestor - szukali pewnie kosztów i tańszych rozwiązań, ale i tak myślę, że z pierwotnego projektu zostało sporo. Inwestor : jeszcze niczego _samodzielnie_ nie zbudował w W-wie. Kapitał zakładowy ma 114.000 zł. jjinvestment.pl/?po=o_firmie Czy solidny to się okaże po zakończeniu i oddaniu, oraz w trakcie pierwszych 2-3 lat zarządzania nieruchomością. Finansowanie w całości z kredytu. Już ludzie piszą o opóźnieniu ok 3-6 miesięcy, jak spojrzeć na budynek to trudno się z nimi nie zgodzić. Sama lokalizacja fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kra Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:13 o opóźnieniach forum pisało zanim rozpoczęli budowę. taka narodowa specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
j.bartosiewicz.0 Re: jj investment 09.06.08, 23:17 no wlasnie ! jest wielu frustratow albo tez po prostu konkurentow ktorzy chca zaszkodzic ! niektorzy z nich wpadli tutaj kiedy udalo sie ustalic dla ktorych developerow lub agencji nieruchomosci pracuja. ja REKOMENDUJE !!! Gość portalu: kra napisał(a): > o opóźnieniach forum pisało zanim rozpoczęli budowę. taka narodowa > specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir Re: jj investment IP: *.anonymouse.org 10.06.08, 07:51 CZŁOWIEKU! piszesz na różnych forach, zawsze te same bzdury! np. rekomendujesz CORA na Pradze, gdzie nie ma (i nie będzie!) własności gruntu - wystarczy wziąć odpis z rejestru i zobaczyć dlaczego. Po prostu jesteś inwestorem lub jakimś miernym inwestorem, który próbuje wyjść z ryzykownych inwestycji. Dickensa29 - już sporo było napisane o tej inwestycji, niestety faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kra Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 19:33 Gościu mir napisz proszę o jakich faktach mówisz.cóż takiego niepokojącego widzisz.jeśli uważasz ,że będą opóźnienia dotrzyj do harmonogramu budowy i opisz w którym zakresie realizacji są opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: jj investment IP: *.aster.pl 10.06.08, 22:49 potwierdzam prosimy o jakieś konkrety narazie budowa idzie pełną parą wstawiają okna a lipy w parku kwitną więc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: jj investment IP: *.aster.pl 16.06.08, 19:53 rozmawiałam osobiście z Paniami które zajmują się w investmenie tym budynkiem i powiedziały iż opóźnienie faktycznie będzie palnowane jest oddanie najpóźniej na koniec lutego 2009 roku jednak postarają się aby było ono jak najmniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: jj investment IP: *.aster.pl 20.06.08, 22:14 byłem dzisiaj na budowie i aż miło chyba ze cztery firmy różne naliczyłem każda od czegoś innego jedni tynkują drudzy okna wstawiają ktoś tam rusztowania stawia następny już będzie tynki zewnętrzne kładł i powiem wam że się zdziwiłem że oni wszyscy razem się o siebie nie pozabijali tylu ich było. fajnie to wygląda a co najważniejsze to w miarę profesjonalnie i konkretnie bez żadniej fuszerki czy jakiegoś tam dziadostwa. jak tak dalej będzie to mikołaj musi sobie nowy adres w notatniku zapisac bo grudzień to ostateczna data. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir Re: jj investment IP: 195.117.99.* 24.06.08, 09:28 Życzę Wam/Nam jak najlepiej, ale nie pisz, że bez fuszerki, bo nie możesz tego ocenić stojąc przed budynkiem. Okna wstawione są do 5 piętra, ścianki działowe też na pierwszych piętrach już są. Według mnie będzie opóźnienie, a jeśli narzucą zbyt duże tempo to później będzie więcej napraw gwarancyjnych (lub nie, bo wykonawca będzie się tłumaczył, że budynek pracuje). Budynek w stanie surowym powinien stać co najmniej jeden sezon (są tacy co powiedzą 3 lata). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postronny Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 01:18 bzdurą jest pisanie że 3 lata czy sezon żelbet uzyskuje odp. właściwości po 28 dniach czyli wystarczy policzyć przez ilość pięter pozostaje kwestia osiadania ale tu zajął sie z tego co przeczytałem warbud to raczej pracę budynku trzba odłożyć w kwestji wyrobienia sie z terminem czy też nie...szukamy dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir Re: jj investment IP: 195.117.99.* 30.06.08, 10:30 :) są tacy co powiedzą.. bzdura. ps. gratuluję czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: jj investment IP: *.aster.pl 03.07.08, 19:53 czy ktoś może mi napisac jakie są ceny mieszkań 50-60 metrów w okolicy parku szczęśliwickiego - nowe bloki. a może ktoś coś napiszę o aktualnych postępach na budowie oraz co myśli ogólnie o tym budynku.z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: jj investment IP: *.aster.pl 21.07.08, 20:42 chyba ładnie budują nasze nowe mieszkanka może ktoś ma jakieś aktualne przemyślenia na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jj investment IP: *.aster.pl 24.08.08, 23:46 patrzac na postep prac mamy chyba szanse na rozpoczecie nowego roku z kluczami w reku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżony Re: jj investment IP: *.aster.pl 10.09.08, 20:34 czy ktoś był już w środku w budynku? jak wygląda wykończenie w środku i jaki jest postęp prac w budynku? będę wdzięczny za informacjie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jj investment IP: *.acn.waw.pl 13.09.08, 11:46 z informacji jakie uzyskałem od dewelopera, obiecują ze okolo pazdziernika bedzie organizowany dostep dla przyszlych wlascicieli do ich mieszkań, tzn. bedzie można wejsc i obejrzec sobie jak wszystko wyglada ;) kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm:) Re: jj investment IP: *.nat.student.pw.edu.pl 16.09.08, 20:30 Witam serdecznie Mamy okazję kupić mieszkanie w tej inwestycji. Czy warto zaufać deweloperowi? to jest nasza pierwsza taka poważna decyzja i nie chcemy wpakować się w jakieś bagno. Ostatnio byłam na budowie i widziałam że prace idą pełna parą. Cena i lokalizacja nas satysfakcjonują pozostaje jedynie obawa przed deweloperem. Co byście doradzili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: jj investment IP: *.kajetany.net 28.09.08, 16:42 co to tak cicho się zrobiło, też chcę kupić mieszkanie w tym bloku na trzecim pietrze-to chba najbardziej popularne piętro ale widzę że forum jakoś przestało żć, co jest????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jj investment IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.09.08, 10:11 ja też kupuje tam mieszkanie... Zastanawiam się tylko czy nie przepłacamy... proponują nam 8600 za metr kwadratowy w mieszkaniu 45 m. Proszę o szybka odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: jj investment IP: *.aster.pl 30.09.08, 21:56 Byłem dziś na budowie oglądałem mieszkanie które też bym kupił i powiem tyle cena w tym budynku z takim standardem powinna oscylowac w granicach 9200 duży lokal 9600 małe klitki ja oglądałem dwa pokoje. standard wykończenia (ocieplenie,izolacja,grubośc murów,renoma firmy) mówią na duży plus a znam się troszkę na tym. Lokalizacja tutaj wielki plus,fajnie wygląda wielkie lobby z portiernią z ładnym tarasem. Co mi się nie podoba prawdopodobnie w tym bloku będzie mieszkało kilku skośnych i ich skośnym zapachem ale to jest urok ochoty.Mam do wyboru marinę mokotów z podobnymi cenami i się zastanawiam. proszę o konstruktywne doradztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jj investment IP: *.aster.pl 01.10.08, 15:28 mam pytanie do magdy, czy mieszkanie ktore kupujecie jest do kupienia bo ktos zrezygnowal? chcielismy jakis czas temu 2-pokojowe mieszkanie, ale dostalismy odpowiedz, ze juz wszystko sprzedane... cena za pozostale tez wydaje mi sie byla wieksza...ta ktora podajesz w tej lokalizacji za taki metraz jest bardzo w porzadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jj investment IP: *.nat.student.pw.edu.pl 01.10.08, 20:42 nie wiem czy ktoś zrezygnował... po prostu zadzwoniliśmy i okazało się że jest jeszcze jedno nas interesujące 2-pokojowe mieszkanko:) także cieszę się, że nie przepłaciliśmy, choć to wymagało z naszej strony pewnych zdolności negocjacyjnych:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator_w Re: jj investment IP: *.europe.hp.net 02.10.08, 11:01 Szczerze mówiąc to zastanawiam się czy nie sprzedać mojego 2 pokojowego lokum 61,73 m2, bo chcialbym jednak 3 pokoje. A moze ktoś robił już zmiany w projekcie takiego mieszkania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:26 i jak tam sytuacvja u nas..? czy byl juz ktos moze w srodku, ogladal swoje mieszkania, jakies przecieki od dewelopera? z gory dzieki k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parka Re: jj investment IP: *.aster.pl 14.10.08, 20:51 myśmy oglądali nasze nowe mieszkanko z panem od remontów. Gośc był miło zaskoczony ścciany proste, podłoga równa okna dobrze obsadzone ogólnie wygląda to w miarę, taniej będzie nas kosztowała wykończeniówka. Wrażenie robi wielki hol wejściowy do budynku naprawdę jak w eleganckim hotelu i ładne patio. Ogólnie jeszce na klatkach troche bałagan, windy też już są, myśle że do grudnia powinni się z tym wszystkim uporac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jj investment IP: *.acn.waw.pl 15.10.08, 08:41 dzieki za info, czy można wejsc tam bez problemow w ciagu dnia, czy trzeba sie jednak umawiac na wpuszczenie u dewelopera? k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parka Re: jj investment IP: *.aster.pl 15.10.08, 20:44 najlepiej w niedzielę wtedy jest tylko ochrona i z nimi można się dogadac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jj investment IP: 62.29.175.* 27.10.08, 14:11 czy ktoś sie może orientuje jaki jest przewidziany dostawca uslug tv/internet (aster,UPC itp?) ? kk Odpowiedz Link Zgłoś
gomez2000 Re: jj investment 28.10.08, 23:26 a czy ktoś może wie kiedy ma nastapić przekazanie mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: jj investment IP: *.stansat.pl 29.10.08, 12:38 Dzwoniłam kilka dni temu do Dewelopera i już twierdzą, że nie zdążą zakończyć prac w grudniu. Obiecują, że mieszkania będą do odbioru pod koniec stycznia. Jak to jest z tym oglądaniem mieszkań? Deweloper zrezygnował z organizacji dnia otwartego (ciekawe czemu?), podobno można się dogadać z ochroną. Trochę mi się to nie podoba, może jednak zbierzemy się w klika osób i niech nas wpuszczą w jakimś uzgodnionym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez2000 Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 16:44 a ja byłam tam dzisiaj i powiedziano mi że można wejść ale tylko z przepustką którą można dostać na powązkowskiej. o terminie oddania słyszłam koniec grudnia i powiedziano mi tak na budowie i j.j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opoznienie Re: jj investment IP: 62.29.175.* 07.11.08, 15:02 drodzy wspollokatorzy, 5 min temu dzwonilem do JJ i powiedziano mi ze aktualny termin oddania mieszkan (przekazania kluczy) to 31 stycznia 2008 :( z uwagi na 'lekkie opoznienie' w pracach. odnosnie obejrzenia wlasnych mieszkan to aktualnie oficjalnie nie ma takiej mozliwosci, gdyz podobno pare osob weszlo bez zezwolenia a beton byl swiezo wylany i mamy szkody.. kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jj investment IP: 62.29.175.* 07.11.08, 15:03 oczywiscie 2009r :) kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: jj investment IP: 217.67.195.* 24.11.08, 11:49 Długo się nie odzywałem w temacie ;-) Byłem w sierpniu w mieszkanku, gdy jeszcze nie było tynków. Było to pod koniec dnia, wsunąłem ochroniarzowi do reki 10zl. Nie był zaskoczony, wiec podejrzewam ze to czesta praktyka wsrod przyszlych lokatorow. No wiec, kto jest z V pietra? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: jj investment IP: 217.67.195.* 24.11.08, 11:40 Tak, ja byłem na początku sierpnia, nie było jeszcze tynków w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:22 Witam, czy coś wiadomo w sprawie terminów przekazania mieszkań??? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też sąsiad Re: jj investment IP: *.aster.pl 16.12.08, 20:50 wiewjórki donoszą że pierwsza połowa styczna lub troszkę wcześniej wszystko zależy od pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 10:46 pierwsza polowa stycznia byloby milo, gdy dzwonilem do nich w listopadzie to mowili o koncu stycznia ;) k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: jj investment IP: 62.29.175.* 18.12.08, 16:54 otóż dostałem właśnie oficjalne pismo potwierdzające proces przekazywania mieszkań w trzeciej dekadzie stycznia, czyli jeśli dobrze liczę to od 20go :) kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez sasiad Re: jj investment IP: *.aster.pl 20.12.08, 11:50 na pewno 2009? panie w biurze codziennie przekazuja inne informacje, w listopadzie uslyszalam, ze byc moze mieszakania beda oddawane wczesniej niz termin przekazania, niedlugo potem ze w styczniu,a niedlugo potem ze byc moze nawet w marcu... opoznienia sa rzecza normalana i mozna je zaakceptowac, mnie tylko denerwuje u naszego dewelopera, ze nie udziela wiarygodnych informacji pozdrawiam i zycze wesolych swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: jj investment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 21:17 dostałem również pisemne zawiadomienie o rozpoczęciu odbiorów mieszkań pod koniec stycznia.sądząc po zaawansowaniu budynku wydaje się,że chodzi o 2009 r.jest to oficjalne pismo, chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Czy ktoś z Państwa ma garaż do wynajęcia IP: *.subscribers.sferia.net 04.01.09, 12:11 Witam, Czy ktoś z państwa będzie miał miejsce postojowe do wynajęcia? Jestem mieszkańcem bloku sąsiadującego z Państwa budynkiem. Proszę o kontakt, email: oppl321.op.pl, tel: 500-623-514 Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Czy ktoś z Państwa ma garaż do wynajęcia IP: *.subscribers.sferia.net 04.01.09, 12:56 Sprostowanie, mój email to: oppl175@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Czy ktoś z Państwa ma garaż do wynajęcia IP: *.chello.pl 04.01.09, 12:57 Witam, Będę miał do wynajęcia całe mieszkanie w tym garaż. Pozdrawiam, Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Czy ktoś z Państwa ma garaż do wynajęcia IP: *.subscribers.sferia.net 04.01.09, 23:35 Jeśli jest Pan zainteresowany wynajęciem samego garażu to chętnie bym o tym porozmawiał. Mieszkania nie planowałem wynajmować :) Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Czy ktoś z Państwa ma garaż do wynajęcia IP: 62.29.175.* 07.01.09, 16:17 witam, mam mieszkanie i szukam miejsca postojowego do wynajecia, jesli ktos ma do wynajecia to prosze o kontakt na nr tel. 509601836, lub mail paulat@op.pl. pzdr, krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Czy ktoś z Państwa ma garaż do wynajęcia IP: 62.29.175.* 07.01.09, 16:20 Kolego Kamilu, czy oferta wynajmu samego miejsca postojowego jest aktualna, moj namiar paulat@op.pl. pzdr, kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: odbieramy mieszkania IP: *.aster.pl 20.01.09, 18:53 czy ktoś już odebrał mieszkanie - może podzieli się swoimi uwagami na co zwracac uwagę porzy odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Odbiory? IP: *.subscribers.sferia.net 24.01.09, 23:51 Zaczęły się już chyba odbiory mieszkań. Czy ktoś z Was ma już to za sobą? Jesteście zadowoleni? Mieliście jakieś poważniejsze problemy / usterki? Pytam, bo za kilka dni mnie też czeka odbiór. Pozdrawiam, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Odbiory? IP: 83.143.136.* 25.01.09, 13:51 Ja mam jutro. Już nie mogę się doczekać. Dam znać co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Odbiory? IP: *.subscribers.sferia.net 26.01.09, 21:00 jak poszło? ... teraz pewnie świętujecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Odbiory? IP: 83.143.136.* 27.01.09, 18:30 Świętujemy, ale kluczy jeszcze nie mamy :( Było trochę usterek, brakowało jeszcze szklanych balustrad na jednym balkonie itp. itd. Mam wyznaczony nowy termin i zobaczymy. Najwięcej jest usterek typu pęknięcia ścian, pomalowane lub podrapane ramy okien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Odbiory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 13:46 czy mozecie cos wiecej powiedziec na temat 'peknietych scian'? czy sa to powazne usterki? czy jest duzo takich pekniec i jakie jest podejscie dewelopera do zglaszanych uwag? dzieki k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Odbiory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 14:30 Podejście dewelopera jest bardzo dobre. Wszystko poprawiają. A pęknięcia ścian - cóż są, ale tego się nie uniknie. Budynek pracuje i te pęknięcia będą pojawiać się tak czy tak. Także to jest po prostu normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Odbiory? IP: 217.67.195.* 30.01.09, 11:46 To dobrze że mają dobre podejście. Pęknięcia ścian to (nie)stety normalne przy nowym budynku. W sumie chyba najważniejsze jest czy sa kąty proste i jak ktoś pisał porysowane szyby czy ramy okna. Pozdrawiam Wszystkich Sąsiadów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Odbiory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 11:57 Miałem poziomice i kątownik i nawet jedna ściana nie była krzywa i nawet jeden kąt nie był zły. Także to ogromny plus!!!!!!!!!!!! Szyby też nie były porysowane - jedna większa ryska. Ramy okien trochę gorzej - ale to poprawią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Odbiory? IP: 217.67.195.* 30.01.09, 14:19 To całkiem nieźle. Z tego co słyszałem od znajomych odbierających mieszkania, to z kątami prostymi bywa "różnie". No ale JJ to nie JW.. ;-) Jestem umówiony na 9lutego, napiszę jak poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Odbiory? IP: *.subscribers.sferia.net 30.01.09, 19:25 Dzięki za informacje, to dodaje otuchy. BTW, jak poprawią ramy okienne? ... w gre wchodzi chyba malowanie, wymiana pewnie nie. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Odbiory? IP: 217.67.195.* 30.01.09, 14:21 Odbiory tuż tuż, to może ponowię temat pt.: "Kto gdzie mieszka"? Ja - Vp, mieszkanie narożne: Dickensa+dom opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Odbiory? IP: 83.143.136.* 30.01.09, 16:17 Ja trzecie piętro od Dickensa i zajezdni (w rogu). Kiedy robimy parapetówkę? Może w hollu głównym na dole? Albo w którymś z lokali usługowych na dole. Jest ich klika - w jednym można barek zrobić, w drugim sala taneczna, w trzecim hotel... :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Odbiory? IP: *.aster.pl 01.02.09, 23:54 hehe, albo barek w windzie, jak w akademiku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Odbiory? IP: *.aster.pl 01.02.09, 23:54 ale tak serio, to podaje maila jakby co ;-) camaro94@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Odbiory? IP: *.subscribers.sferia.net 30.01.09, 19:26 jak dotąd mamy relacje 2 osób, czy ktoś jeszcze może się podzielić wrażeniami? nie wiem czy jest tak dobrze, że pochłonęło Was wykończanie? ... czy może tak źle, że nie macie ochoty pisać? Dam znać jak było u mnie w połowie przyszłego tygodnia Pozdrawiam, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia V piętro Re: Odbiory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 14:15 ja mam odbiór w poniedziałek więc w tedy podziele się z wami moją opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Odbiory? IP: *.aster.pl 31.01.09, 15:02 a czy ktos w ogole odebral klucze? czy we wszystkich lokalach sa usterki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: Odbiory? IP: *.centertel.pl 31.01.09, 16:10 Panie i panowie - mam pytanko. Czy wiecie coś o jakiś pojemnikach na śmieci z remontu? Czy mamy we własnym zakresie to organizować czy jak? Bo gdzie np. jakieś odpady wywalać? Do zwykłego śmietnika? Wątpie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Odbiory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 18:21 dowiedziałem się , że za jakiś czas będzie ustawiony specjalny kontener. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Odbiory? IP: *.aster.pl 01.02.09, 23:56 oo.. to witam sasiadke z mojego pietra :-) ja odbieram dopiero w poniedzialek 09.02. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia v piętro Re: Odbiory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 16:54 również witam sąsiada. a który numer mieszkania? własnie wróciłam z budowy. mam do poprawienie okno balkonowe gdyz się zapadło i nie miałam zabezpieczonego jeszcze balkonu. powiedzieli mi że mimo to mogę już zaczynać coś robić i przychodzić tam kiedy tylko mam ochotę. dodatkowo facet jakiś zbiera zamówienia do video domofon który kosztuje dodatkowo 800 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: Odbiory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 08:50 ja wczoraj miałam termin odbioru na 2 piętrze od strony pętli kilka usterek było ale nie są to tragiczne usterki. Nie były podłącząone uziemnienia od kaloryferów jedno okno żle zamontowane, drzwi wejściowe żle spasowane i klika poprawek kosmetycznych. Ogólnie nie jest źle obawiałam się że będzie większa tragedia. Metry pomieszczeń się zgadzają. Z tego co wiem to już 5 mieszkań po usunięciu usterek zostao odebranych. Na życzenie można założyć wideofon koszt około 700 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Odbiory? IP: 83.143.136.* 06.02.09, 18:59 Jak tam odbiory? Ktoś już zaczął wykańczać? Macie jakieś dodatkowe informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
kbw1999 Re: kupię miejsce garażowe w budynku JJ Investment 06.02.09, 23:47 Jestem włascicielem jednego z lokali w budynku przy ulicy Dickensa w budynku budowanym przez JJ Investment. Szukam wolnego miejsca parkingowego, pytałem Pań z JJ, ale niestety już nie ma wolnych miejsc w garażu podziemnym. Czy ktoś jest zainteresowany odsprzedażą miejsca parkingowego w garażu podziemnym? Bardzo proszę o informacje na mail kbw@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kbw1999 Re: kupię miejsce garażowe w budynku JJ Investmen 10.02.09, 01:53 Może nie wyraziłem się jasno - jestem właścicielem mieszkania (lokalu mieszkalnego) na 4p a nie lokalu (usługowego). Jeśli jest ktoś zainteresowany odsprzedażą miejsca parkingowego w garażu podziemnym bardzo prosze o kontakt na mail: kbw@vp.pl. pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oni Re: odbieramy mieszkania IP: *.aster.pl 17.02.09, 19:18 co taka cisza jak tam odbiory? może ktoś powie co z tymi videodomofonami - montujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
zp2009 Re: odbieramy mieszkania 18.02.09, 16:39 Z odbiorami rzeczywiście jakaś cisza, ja byłam na początku lutego umówiona na odbiór - zgłosiłam małe usterki - i w ciągu tygodnia miałam odbierać klucze. Ale tak cię nie stało - bo nikt się do mnie nie odezwał. Pozostaje do ustalenia kwestia kosztów jakie będa po stronie Właściciela mieszkania, po odebraniu kluczy. Zgodnie z Umową - przejmujemy na siebie obciążenia kosztowe (bez wyszczególniania które). Trudno się z tym zgodzić, ponieważ ekipy działają, wietrzą, brak garażu, infrastruktury - zastanawiam się czy to nie jest przyczyna wstrzymania procesu odbioru lokali. A wideofonu nie instaluję, nie wiem czy jestem w mniejszości?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: odbieramy mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 20:16 Odebrałem dzisiaj swoje mieszkanie z zamontowanymi licznikami ciepła,wody i elektryczności.Pytałem ile osób odebrało mieszkania- odpowiedź - ok. 50.Opłaty licznikowe są po stronie klientów, czynsz od momentu pozwolenia na użytkowanie.Co sądzicie o hallu wejściowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator UWAGA- Usterki!!! IP: *.ip.netia.com.pl 19.02.09, 21:11 Witam, ja jestem wlasnie po pierwszej probie odboiru mieszkamia- niestety mam wiele uwag... Bardzo niepokojace sa swieze pekniecia!!!wszystkie sciany przy suficie sa swiezo pomalowane co swiadczy o tym ze peka mur a deweloper chce ukryc usterki!!! Dodatkowo znalazlem pekniecia nad oknami i drzwiami balkonowymi... na pewno wstrzymam sie z odbiorem mieszkania! mam jeszcze wiele innych uwag ale o tym napisze potem... Odpowiedz Link Zgłoś
ziggystardust Re: odbieramy mieszkania 20.02.09, 17:34 Witam sąsiadów! My mieliśmy w następny poniedziałek odebrać mieszkanie po drobnych poprawkach, ale wyszła właśnie pewna nieprzyjemna sprawa. Otóż nasze mieszkanie, zgodnie z umową, powinno mieć 89.44 m2, a wg pomiaru wykonanego przez jakąś komisję budowlaną - ma 87.90 m2. Na początku przemiła pani z biura dewelopera zapewniała nas, że deweloper będzie zwracał pieniądze za wszelkie zmiany w metrażu, a dzisiaj nas poinformowała, że "zwrotów nie będzie, ponieważ różnica w metrażu nie przekracza 5%". Szlag mnie mało nie trafił, bo w umowie stoi jak wół: "Zmiany w metrażu Lokalu będącego przedmiotem niniejszej umowy nie mogą jednakże przekraczać 5% powierzchni użytkowej Lokalu. W każdym przypadku zmiany metrażu powierzchni użytkowej Lokalu cena sprzedaży Lokalu zostanie skorygowana przez Sprzedającego odpowiednio do zmiany metrażu." Wg mnie "w każdym przypadku", to "w każdym przypadku", a nie "tylko jeśli różnica przekracza 5%". Szkoda, bo do tej pory kontakty z deweloperem były bardzo miłe i przyjazne, a tu taki zonk. Także uważajcie i podczas odbioru dokładnie sprawdzajcie, czy metraż mieszkania się zgadza z umową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Uwaga-Usterki!!! IP: *.ip.netia.com.pl 20.02.09, 21:23 Witam, ja rowniez nie odebralem mieszkania i wyglada na to ze szybko nie zdecyduje sie na odbior... Zauwazylem popekane sciany oraz pekniecia wokol okien i drzwi balkonowych! U mnie rowniez nie zgadza sie metraz mieszkania!!! Brakuje jednego metra! Czy jeszcze ktos ma podobne problemy? pozd., lokator Odpowiedz Link Zgłoś
ziggystardust Re: Uwaga-Usterki!!! 20.02.09, 22:13 Jeżeli w każdym mieszkaniu się "pomylili" o 1-2 m2, to trudno się dziwić, że teraz idą w zaparte - w końcu 90 mieszkań, razy 1,5 metra, razy średnio 8000 za m2 to w sumie trochę ponad milion do zwrotu... Także zachęcam do odzywania się wszystkich którzy mają za małe mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Powierzchnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 22:34 Moje mieszkanie miało o 1,33 m2 więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matias Re: Powierzchnia IP: 77.79.230.* 22.02.09, 23:48 Moje ma o 1,8 m2 mniej i też lecą w głąba że nie będą oddawać kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Powierzchnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 17:25 Witam, czy Ktoś z Państwa otrzymał informację pisemną od developera że nie będą oddawać kasy jesli różnica jest na minus w metrażu? (do 5 %)? Moim zdaniem absolutnie nie można się zgodzić na takie rozwiązanie. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Powierzchnia IP: *.eranet.pl 27.02.09, 18:55 zapisy w umowie typy ....5%... deweloper nie oddaje kasy, są w rejestrze klauzul niedozwolonych. Jeżeli w umowie jest zakazana klauzula to wg prawa nie obowiązuje. Nawet 0,5m to znaczące pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ziggystardust Re: Powierzchnia 01.03.09, 20:56 W umowie nie ma takiej klauzuli. Jest za to klauzula wg której jest (moim zdaniem) jasne i oczywiste, że deweloper musi oddać odpowiednią kwotę jeśli mieszkanie jest zbyt małe. W mojej umowie jest też klauzula w odwrotną stroną - tzn. jeśli mieszkanie jest większe - dopłacić musi kupujący (o ile różnica metrażu nie przekracza 5%). W każdym razie najnowsze stanowisko jj jest takie, że oddawać będą, nie wiem co zrobią w przypadku mieszkań większych. Zobaczymy jak to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Powierzchnia IP: 83.143.136.* 05.03.09, 07:40 Dzieje się coś w temacie? Co z osobami, które mają większe mieszkania i już je odebrały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super Gość Re: Uwaga-Usterki!!! IP: *.aster.pl 24.04.09, 20:06 Musząsięrozliczyć z rzeczywistej powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
marekqbs Jak być pewnym że zgłosiło sie wszystkie usterki ? 23.02.09, 00:07 Jeżeli chcesz być pewien, że zgłosiłeś wszystkie usterki zatrudnij do odbioru fachowca, za 200 zł będziesz miał pewność braku późniejszych niespodzianek i kosztów www.odbiorybudowlane.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jak być pewnym że zgłosiło sie wszystkie uste IP: 83.143.136.* 23.02.09, 10:57 Ja mam mieszkanie większe o metr. Jeżeli chodzi o odbiór - odebrałem mimo wielu zastrzeżeń(za trzecim podejściem). Moim zdaniem szkoda czasu na oczekiwanie na poprawki typu pęknięcie - pęknięcia będą i to jeszcze przez jakiś czas. Inne większe usterki mi poprawiono i to bardzo szybko. Aktualnie ekipa remontowa już działa i praca wykończeniowa idzie pełną parą. Na odbiorze byłem z fachowcem, który wytknął 2 strony A4 błędów - poprawiono większość, reszty i tak nie poprawią. Także ja wychodzę z założenia, że szkoda czasu - jakieś pęknięcie, czy zarysowanie czy zabrudzenie sam sobie wolę poprawić a nie czekać miesiąc. Większe poprawki poprawiono i jestem happy. Nie wiem tylko jak z kontentenerem na odpadki - miał być ale chyba jeszcze nie ma :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dickensa29 Re: Jak być pewnym że zgłosiło sie wszystkie uste IP: *.whb.pl 23.02.09, 13:23 Witam, napisz do mnie na priv: dickensa29@gmail.com, chcialbym pogadac o odbiorze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonia241 miejsce postojowe 23.02.09, 13:27 Witam, jestem zainteresowana zakupem bądź wynajmem miejsca postojowego w tym budynku . Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc proszę o kontakt na maila : renatadruz@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: odbieramy mieszkania IP: 85.112.219.* 26.02.09, 15:23 witam, dwa tygodnie temu miałem pierwszy odbiór, usterki to w zasadzie "pierdoły" w porównaniu ze znajomymi ktorzy też w niedawno odbierali mieszkania. Poziomy i piony OK, kąty proste są - to najważniejsze. Kilka rys na ramach okiennych, i kilka pęknięć na "łączeniu" sufitu ze ścianą. Generalnie jesteśmy zadowoleni, może niepokoi fakt że minęły dwa tygodnie i dwa dni i nikt się nie odezwał :-( Aha.. wideofon za 800zl? To jakiś żart chyba, niech go sobie ten koleś wsadzi w.. ;-) pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty odbieramy nasze mieszkania IP: *.aster.pl 09.03.09, 21:15 odebrałem właśnie mieszkanie może ktoś napisze coś więcej jak mu poszły odbiory co myśli o inwestycji itp. ja mam narazie pozytywne wrażenia, kto wie co będzie w holu czy to co planują zrobic to będzie recepcja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: odbieramy nasze mieszkania IP: 77.222.240.* 10.03.09, 19:50 U mnie ostro idą prace wykończeniowe. Przestałem burzyć, kuć ściany także zaczyna to już jakoś wyglądać. Jeszcze ze 2 miesiące i się wprowadzam :) Ciekawe jak z aktem notarialnym będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.aster.pl 10.03.09, 20:44 ja również odebralem mieszkanie bez wiekszych problemow, teraz trwaja przerobki wnetrza.. lazienka, kuchnia i pare innych dupereli, jak dobrze pojdzie to za ok 4 tyg. bede mial tzw stan mieszkalny :) a na dole tak, bedzie recepcja, ponoć 24h ktos bedzie siedzial pzdr, k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: III Piętro Sąsiedzi z trzeciego piętra - klatka od zajezdni IP: 77.222.240.* 12.03.09, 19:52 Jest ktoś z sąsiadów z trzeciego piętra? Ktoś planuje prace remontowe w najbliższym czasie? Kiedy się wprowadzacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad od petli Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.chello.pl 18.03.09, 02:12 a ja odbierając mieszkanie skorzystałem z pomocy fachowców, odkryli ponad 30 usterek, części z nich sam bym nie zauważył, jeżeli ktoś chciałby skorzystać z ich usług służę kontaktem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.aster.pl 18.03.09, 07:15 a może coś więcej o tych usterkach? bo jakoś tak mi to wygląda na naganianie super fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neogirl Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.cli.nitronet.pl 23.03.09, 19:10 ja czekam na 3 odbiór - usterki- cała masa - poważne: od błędów wykonawczych niezgodnych z projektem po uszkodzone ramy i ościeża okienne o kątach, "równych" ścianach szkoda wspominać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z Vp Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.aster.pl 24.03.09, 21:46 My odebraliśmy i już robimy. Czekam teraz na pogode aby pomalowali jeden odprysk na "relingu" zewnetrznym. Do regulacji sa takze drzwi wejsciowe, ale to u wszystkich wymagaja regulacji. Gosc powiedzial ze regulacje sie odbeda "hurtowo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 12:54 u mnie takze prace trwaja na calego, usterki byly ale powiedzialbym ze raczej male, czy ktos moze orientuje sie kiedy jest planowanie podpisywanie umów koncowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrowiec5 Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 13:07 A ja właśnie odebrałem mieszkanie. Polecam korzystanie z firm zajmujących się odbiorami www.odbiorymieszkan.pl wszystko wyłapali i następny odbiór poszedł jak po maśle :-) Pozdrowienia dla sąsiadód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: odbieramy nasze mieszkania IP: 77.79.230.* 01.04.09, 01:13 Moim zdaniem to też totalne naganianie "super" fachowców :). Znam trzech sąsiadów, u których tak jak u mnie nie było ani jednej krzywej ściany. Jedno okno było porysowane i to całe usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaniepokojona Re: odbieramy nasze mieszkania IP: 67.159.5.* 07.04.09, 11:19 Witam, Czy ktoś wie kiedy bądą akty notarialne? Czy ktoś wie, czy generalny wykonawca nie buduje już naszych mieszkań, dlatego że inwestor nie zapłacił, czy może ktoś zna inny powód? A jeśli to prawda i inwestor narobił długów, to z aktami może być cienko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 22:21 bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k przeprowadzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 14:43 kiedy macie plany przeprowadzkowe? k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z Vp Re: przeprowadzka IP: 217.67.195.* 15.04.09, 16:34 U nas ostatnie elementy to drzwi i beda na początku maja. Mam nadzieje że przeprowadzkę zrobimy około połowy maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia V piętro Re: przeprowadzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 21:29 a ja mam nadzieje że zaprosicie sąsiadów z piętra na parapetówkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaniepokojona Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.whb.pl 14.04.09, 16:07 W takim razie, jak jestes poinformowany, to powiedz, kiedy mozna spodziewac sie aktow notarialnych? I skad to wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad z Vp Re: odbieramy nasze mieszkania IP: 217.67.195.* 15.04.09, 16:36 Wg dzisiejszych informacji z JJ, podpisywania aktów należy się spodziewac na poczatku maja. Odpowiedz Link Zgłoś
super-gosc Re: odbieramy nasze mieszkania 02.05.09, 22:16 To znaczy, że nie dotrzymali terminu 31.03.2009 i będą płacić kary!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: odbieramy nasze mieszkania IP: *.acn.waw.pl 15.04.09, 21:20 its soon ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad z Vp Re: odbieramy nasze mieszkania IP: 217.67.195.* 15.04.09, 16:39 No.. mojego mieszkania nie musi już budować. :-P Może dlatego nie buduje mieszkań bo juz wybudowal? Odpowiedz Link Zgłoś
super-gosc Re: odbieramy nasze mieszkania 02.05.09, 22:19 Jeżeli masz umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, to nie jest Twój problem Odpowiedz Link Zgłoś
super-gosc U w a g a - A k t N o t a r i a l n y ! 24.04.09, 20:31 Developer chce narzucić zarządzanie budynkiem przez SM 'OCHOTA" Narzucanie zarządcy jest uznane przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta jako klauzula niedozwolona. UOKiK może za to ukarać Developera kwotą wynoszącą nawet 10% wartości inwestycji (około 5milionów zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bud Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 23:00 prezecież taka informacja była zawarta w umowach przedwstępnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y IP: *.aster.pl 28.04.09, 22:28 to chyba szukanie dziury w calym, przeciez w kazdej chwili mozemy zalozyc wspolnote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super-gosc Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y IP: *.aster.pl 02.05.09, 22:05 I cóż z tego jeżeli wcześniej dasz zgodę, bez ograniczeń developerowi, aby za ciebie decydował kto będzie zarządzał budynkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk przeprowadzki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 10:10 Właśnie się wprowadziliśmy, chyba jako pierwsi.Cieszymy się. Czy ktoś jeszcze już mieszka? Dajcie znać.Sąsiedzie "super-gość" może ty zechciałbyś zostać zarządcą z taką aktywnością i ogólną życzliwością w poszukiwaniu "dziury w całym "? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd 2 piętro Re: przeprowadzki IP: 212.76.37.* 03.05.09, 18:51 z tego co mi wiadomo akty mają być podpisywane około 10 maja a co do zarządcy to nie widzę tu żadnego problemu ja planuję przeprowadzić się w połowie maja pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzysiekR Re: przeprowadzki IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.05.09, 20:11 Kochani, doszedlem do wniosku, ze powinnismy miec wlasne forum, ktorym bedziemy mogli zarzadzac. Aktualnie korzystamy z forum gazety, co finalnie tworzy chaos w postach. Zapraszam zatem wszystkich na strone www.dickensa27.pl. Forum dopiero co skonfigurowalem, zatem prosze o wyrozumialosc :) Licze, na sugestie i wspolne dbanie o nasze miejsce online. Pozdrawiam, sasiad z 12 pietra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedkowal Re: przeprowadzki IP: *.kredytbank.com.pl 05.05.09, 15:30 Przepraszam, ale bardzo sie przyzwyczaiłem do Forum na gazeta.pl Zauważyłem nowe forum dotyczące naszego budynku "Dickensa 27 Warszawa". Nie ma tam dużo wpisów, ale jest trafniej identyfikowalne jak to tu. Proponuję zdecydować się na jedno - przyszłościowo. Może powinniśmy rozwiesić ogłoszenia w naszym budynku o adresie Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: przeprowadzki IP: *.aster.pl 05.05.09, 23:43 Witaj, Byłem, widziałem. To może zdecydujmy się na nowe? :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: przeprowadzki IP: *.acn.waw.pl 06.05.09, 00:19 witam, czy ktos z Panstwa kupil mieszkania 4pok 120m2, jezeli tak to na ktorym pietrze ? Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario - Vp Re: przeprowadzki IP: *.aster.pl 05.05.09, 23:40 witaj, chyba mielismy sie okazje poznac osobiscie :-) Widok na "manhattan" ;-) Zaraz wchodzę na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
super-gosc Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y 02.05.09, 22:09 Ale jest nieprecyzyjna i nie negocjowana z zainteresowanym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y IP: *.subscribers.sferia.net 24.04.09, 23:14 Czy to oznacza ża wreszcie zaczyna się podpisywanie aktów notarialnych? Pozdrawiam, Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkańcy Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y IP: *.aster.pl 26.04.09, 17:08 co taka cisza? czy ktoś już podpisał akt notarialny, czy może ktoś coś wie na temat terminów podpisania aktów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 14:16 Aktów niestety nie ma jeszcze. Dzwoniłem w tym tygodniu i czekają jeszcze na jeden jakiś papier. My planujemy przeprowadzkę na połowę maja, także mam nadzieję, że akty już będą bo inaczej będzie lipa. Poza tym chyba wszystko w porządku jest - blok wygląda na skończony, dookoła się zieleni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: U w a g a - A k t N o t a r i a l n y IP: *.aster.pl 29.04.09, 22:14 planujecie juz przeprowadzke? to znaczy ze jestescie juz po remoncie? ale tempo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Forum mieszkańców - www.dickensa29.pl IP: *.whb.pl 07.05.09, 08:53 Witam mieszkańców! Byłem wczoraj w budynku - widziałem nawet małżeństwo z kołdrami :) Podobno jest jakieś forum mieszkańców - takie naklejki widziałem w windzie - dickensa29.pl, to piszę. pozdrawiam! mirek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Forum mieszkańców - www.dickensa29.pl IP: 217.67.195.* 08.05.09, 10:19 29 czy 27? Skoro blok ma adres 27... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Forum mieszkańców - www.dickensa29.pl IP: 217.67.195.* 08.05.09, 10:21 Hm.. ja tez byłem i nie widziałem. A może byłes w tym starym bloku (Dickensa29)z tyłu naszego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Forum mieszkańców - www.dickensa29.pl IP: *.whb.pl 08.05.09, 10:30 hm.. wydaje mi sie ze 29, na stronie jj investment jest 29. jjinvestment.pl/ a w aktach notarialnych chyba tez :) - moze ktos szykuje jakis walek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Forum mieszkańców - www.dickensa29.pl IP: 217.67.195.* 08.05.09, 10:35 Ja jak podpisywalem umowe, slyszalem ze adres to bedzie 27. "Roboczo" nazywano go 29 bo dzialka byla przy starym bloku nr 29. Jak pomylkowo podalem ludkom adres 29 to chcieli komus wcisnac zestaw AGD :-), dobrze ze ktos nie przyjal ;-) Nie podpisywalem jeszcze aktu ale jak dwa budynki moga miec ten sam adres?. Stary ma z pewnoscia 29. I dlaczego wałek? Ktoś sie pomylil, stworzyl drugie forum, nie wiem po co, gdyz dickensa27.pl istnieje i ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Forum mieszkańców - www.dickensa29.pl IP: *.whb.pl 08.05.09, 12:03 jesli w akcie notarialnym bedzie 29, to bedzie walek. co do forum. widzialem oba i generalnie to 29 jest o pare osob bardziej aktywne - jezeli w ogole mozna porownywac aktywnosc kilku osob. ogloszenia tez wydaja sie byc sensowniejsze. jak ktos podpisze AN niech powie jaki bedzie numer budynku. swoja droga, kiedy akty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Forum mieszkańców - www.dickensa29.pl IP: 217.67.195.* 08.05.09, 13:51 W AN nie może być 29 bo taki budynek stoi od przynajmniej 30lat. :-) Może to tambylcy piszą na swoje forum d29.pl ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: jj investment IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 15:23 budynek ma numer 27 sprawdziłem w urzędzie gminy według rejestru. pozdrowienia dla sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin mieszkania 4 pokojowe (122m2) IP: *.acn.waw.pl 10.05.09, 19:53 witam, czy ktos z Panstwa kupil mieszkania 4pok 122m2, jezeli tak to na ktorym pietrze ? Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe akty IP: *.aster.pl 11.05.09, 20:15 Co z aktami? czy ktoś coą wie, czy ktoś już podpisał? Proszę również o info ile będą nasz kosztowały akty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: akty IP: *.whb.pl 12.05.09, 10:35 Nikt nic nie wie.. miały być do końca kwietnia, potem na początku maja itd.. Jeżeli ktoś robił umowę przedwstępną w formie aktu, to tym razem miało być chyba gratis albo super tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: akty IP: *.anonymouse.org 14.05.09, 12:03 Powoli cała sytuacja z podpisywaniem Aktów Notarialnych robi się żenująca. Czy ktoś może wypowiedzieć się oficjalnie w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: akty IP: *.aster.pl 14.05.09, 20:33 akty będą grupowo podpisywane w następnym tygodniu, są już listy osób które wg. kolejności będą podpisywały akty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhjhjhjhj Re: akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 21:05 a gdzie są listy tych osób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: akty IP: *.kredytbank.pl 18.05.09, 08:45 Ja jestem umówiony na podpisanie Aktu na 20.05.09r. Nie dostałem Aktu do przejrzenia. Może ktoś ma jakieś uwagi do treści Aktu??? Chyba już ktoś podpisał Akt, bo widziałem samochody korzystające z garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
super-gosc Re: akty 19.05.09, 22:18 Uwaga na sprawy końcowych rozliczeń, powinny być uregulowane przed podpisaniem aktu przez obydwie strony. Nie zapomnijcie naliczyć kar za niedotrzymanie terminu. Rozliczyć brakującą powierzchnie mieszkań, nie robią łaski. Nie zgadzać się na narzucanie, bezterminowe, zarządzania budynkiem przez SM'Ochota". Tylko do powołania Wspólnoty. Pozdrawiam, przyszły sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhjhjh Re: akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 23:50 dziękujemy Panie Józefie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: akty IP: *.kredytbank.pl 21.05.09, 15:31 Z tymi karami za opóźnienie to nie taka oczywista sprawa. Ja akurat mam wyższe koszty kredytu do momentu podpisania aktu. Brdziej mi się opłaci podpisać,niżesiące dochodzić z czyjej winy było opóźnienie. Znam linie obrony JJ, nie byłoby takie łatwa. Nie mam w akcie zapisów o SM Ochota - nie było takiej propozycji, ale nadal nie wiem ile obecnie płacą czynszu. Za brakujace metry oddają co do grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: akty IP: *.aster.pl 21.05.09, 22:48 za opoznienie jj nie ponosi odpowiedzalnosci, bo byly to przedluzajace sie procedury administracyjne (patrz umowa) podczas podpisywania aktu dowiedzielismy sie ze juz zalozyla sie wspolnota, mamy wiec preznych mieszkancow-sasiadow-SUPER Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: akty IP: *.aster.pl 23.05.09, 14:31 Czy ktoś wie jakie są ceny aktów notarialnych proponowanych przez notariusza JJ, czy te ceny są konkurencyjne, i jak idzie podpisywanie aktów. Proszę o opinię osób które podpisały akty,pozdrawiam i dziękuję za ewentualne info. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: akty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 22:13 Podpisano ponad 50 aktów. Sprawdzałem ceny u kilku notariuszy ale zdecydowałem się na obsługującego JJ.Byliśmy mile zaskoczeni jakością obsługi.Pozdrawiam sąiadów, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: akty IP: *.aster.pl 25.05.09, 18:59 a jakie są ceny aktów notarialnych może ktoś napisze coś na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dasiek Re: akty IP: 91.194.202.* 26.05.09, 10:03 wczoraj dowiadywalam sie u notariusza - za mieszkanie o wartosci 390tys. oplata wynosi 4 tys... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: akty IP: 62.29.175.* 04.06.09, 09:40 co taka cisza tutaj? czyzby wszyscy mieli pelne rece roboty? piszcie jak wam sie mieszka, co jest dobrze a co nie w budynku :) pzdr k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaset@op.pl Kupie mieszkanie IP: 83.143.142.* 11.06.09, 02:25 Dzien dobry! Chciałbym kupic mieszkanie w tym bloku - czy ktos dysponuje lokalem 61 lub 77 metrow i chcialby je sprzedac? Kolejne pytanie jest takie, czy wiecie jaki jest czynsz za takiej wilekosci mieszkanie? I jeszcze, w jakiej cenie za metr byly wasze mieszkania? Wiem, ze niedawno zwolnily sie u JJ 2 duze mieszkania (89 metro), ale sa w cenie 9500 za metr. To chyba sporo...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speedkowal Re: Kupie mieszkanie IP: *.kredytbank.pl 17.06.09, 09:44 My kupowaliśmy "mieszkania" dwa lata temu. Tak na prawdę to nie mieszkania, ale ale dziurę w ziemi, a tak na prawdę to nawet nie było dziury. Ponosiliśmy wielkie ryzyko niewybudowania naszych mieszkań - przesież deweloper był praktycznie bez doświadczeń, z niskim kapitałem, nik o nim nie słyszał. Teraz nasze mieszkania są warte o wiele więcej, bo już są. Cema na poziomie 9500 to okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . www.dickensa27.pl IP: *.acn.waw.pl 23.06.09, 14:43 Zapraszamy wszystkich na forum naszego bloku: www.dickensa27.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmk wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.whb.pl 29.06.09, 10:47 Gdzie jest? Kto ją wybrał? Czynsz i zaliczki to jakiś absurd. Podobno ok 160zł. za ochronę ? A w zeszłym tygodniu jeden z ochroniarzy był nawalony i siedział za biurkiem - nie dało się z nim dogadać! tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.aster.pl 29.06.09, 11:17 Uciekajcie od administratora w osobie WSM Ochota. Niejasne rozliczenia finansowe, ogromne narzuty, dozorczynie-brudasy ia dmiknistratorki, ktorych to nie obchodzi, za to przywykły do fałszowanai protokołów z zebran. uciekajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: swojskie klimaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 21:42 Pod takimi zarzutami proponuję podpisać się imieniem i nazwiskiem, aby dać możliwość drugiej stronie do obrony.Ale na to potrzeba trochę odwagi drogi informatorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmk Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.whb.pl 30.06.09, 10:07 Już jest pierwszy przekręt: ogłoszenia. Apteka i jakiś notariusz. Apteka świeci niemiłosiernie, a notariusz pięknie się prezentuje przy wejściu do budynku. Przesada. Przecież to jest budynek mieszkalny! A swoją drogą za takie reklamy powinny być opłaty i umowa ze wspolnotą mieszkaniową lub zarządcą. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 19:08 Dostałem korespondencje z załączonymi czynszami. Wszystko dla mnie jest wielkim zaskoczeniem!!! KTO w moim inieniu podpisał akt notarialny o administrowanie!!!! Co TO Za Wspólnota, Co TO za Zarząd!!!!!!!!!! Kto udostępnił moje dane adresowe tym dziwnym podmiotom, które to działają w moim imieniu!!!!!!! Jutro zgłaszam sprawę do prokuratora!!!! A jak ktoś/coś zobowiązał się do płacenia w tym niby akcje notarialnym to niech płaci te czynsze. Czyję, że to WSM "Ochota" od początku chciała nas uszczęśliwić. Ha Ha Ha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.aster.pl 01.07.09, 17:32 Poczytajcie sobie w "Informatorze Ochoty i Włoch" (dostepny w sieci) w numerach z I polowy 2008 i I połowy tego roku, jak działa WSM Ochota, to dużo zrozumiecie. Panie aaa, nie domagaj się pan jawności, bo pewnie jesteś pan pracownikiem WSM Ochota. Wystarczy raz iść do administracji i spróbowac coś załatwić, to sami się przekonacie, jak ten moloch działa. Popatrzcie na zaniedbaną zieleń i nieotynkowany blok obok na dickensa 29- chociaż ci ludzie przez 20 lat utrzymywali działkę, którą sprzedano pod wasz dom, a potem sprzedano im tę działkę spod nóg, zagęszczając zabudowę powyżej zsdrowego rozsądku (jak wam się parkuje pod nowym domem??). Zarząd obiecywał że z pieniędzy za działkę ociepli blok Dickensa 29, i co? Ocieplił? A forsa pewnie się rozeszła. Na stronie www.dickensa29 ktoś pokrótce opisał, jak WSM Ochota działa w praktyce. Od siebie dodam, że władze WSM Ochota sprzedając podejrzanie tanio działkę deweloperowi od początku zawarły w umowie warunek że będą zarządzać waszym budynkiem. Zarządzać, a nie administrować, to oni więc wyznaczają wysokość czynszów! I zrobili to PRZED zawiązaniem się wspólnoty. Nie wiem ,czy łatwo będzie wam się urwać z tego kołchozu, ale serdecznie wam to doradzam. Panie aaa! Ja mówię po prostu: po owocach poznacie ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 18:37 Proponuję przestać używać bełkotu typu: chyba, pewnie miał, itd.Jestem być może pracownikiem WSM, tak jak Pan jesteś być może siejącym ninawiść mieszkańcem bloku Dickensa 29. I nie miej Pan pretensji do wszystkich za to, że mieszkasz Pan w ruderze , a inni za swoje ciężkie pieniądze wybudowali ładny obiekt na działce po której w błocie jeżdziły samochody i sr... wasze kundle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.aster.pl 01.07.09, 23:11 sprobujmy utrzymac strone na poziomie i zamiast sie nakrecac znalezc rozwiazanie o ociepleniu bloku tez slyszelismy i mamy nadzieje ze to nastapi bo jest to zarowno w interesie mieszkancow starego jak i nowego bloku spoldzielnia nie jest dla nas obowiazkiem, wiec musimy jakos sie z niej wykrecic zgodnie z obowiazujacym prawem wiadomym jest ze "struktura i natura" wiekszosci spoldzielni jest kombinowanie i nabijanie ludzi w butelke, ale tylko wtedy gdy sami sobie na to pozwalaja:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.whb.pl 10.09.09, 09:52 Sprzątaczek brak. A chyba płacimy wszyscy za to nie? Podłogi są notorycznie brudne, ściany i windy coraz bardziej oskubane.. eh.. niezły Zarządca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: wspólnota mieszkaniowa - GDZIE JEST? IP: *.whb.pl 25.09.09, 08:59 Od mojego ostatniego postu minelo ponad 14 dni, niestety przez ten czas nie pojawił się nikt na korytarzu i nie posprzątał. Skutecznosc zarzadzania naszego obecnego prezesa zarzadu wspolnoty poddaje pod watpliwosc. Podobno mamy juz wiekszosc i mozemy zmienic zarzad oraz zrezygnowac z zarzadcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmk Ochrona :) IP: *.whb.pl 06.07.09, 14:04 Jeden z Panów Ochroniarzy był pijany w zeszłym tygodniu. Nocnym zwyczajem też jest spanie na kanapie jednego, a drugiego za biurkiem. Jeżeli już potrzebna jest ochrona, to może jedna osoba i taka co nie pije? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Re: Ochrona :) IP: *.kredytbank.pl 07.07.09, 12:04 ja też doświadczyłem, już o 11.00, widoku śpiącego pracownika ochrony. Testowaliśmy w budynku, w którym obecnie mieszkam, ochronę jednoosobowa - w zupełności wystarcza. Oczywiście jeden warunek - trzeba uaktywnić zamki. Przecież nas kosztowały trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ochrona :) IP: *.aster.pl 07.07.09, 20:45 to jakaś paranoja dostałem rachunek od zacnej spółdzielni za czynsz - ochrona 163 PLN - o zgrozo. Czynsz jest naliczony nie od dnia podpisania mojego Aktu Notarialnego i sztrasznie drogo czy Wy też tak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Ochrona :) IP: *.aster.pl 08.07.09, 00:08 przeniesmy sie na www.dickensa27 temat ochrony dosc zywy;) Odpowiedz Link Zgłoś
wojte-8888 UWAGA WILGOĆ!!! 11.11.09, 17:43 Chcialbym sie zwrocic do wszystkich mieszkancow zeby zwrocili uwage na wilgoc jaka panuje w naszym garazu. Na – 2 poziomie cala jedna sciana jest mokra-swiadczy to o tym ze zle zostala wykonana izolacja. Dodatkowo na podlodze pojawiaja sie kaluze z woda. Rowniez w komorkach panuje wilgoc. W garazu zostaly zamontowane wywietrzniki ktore wlaczaja sie co godzine i chodza 15 min- my za to wszystko placimy. Te wywietrzniki powinny wlaczac sie raz na 24 godziny. Nikt z nas nie chce mieszkac w mieszkaniu z grzybem!! Chyba juz najwyzszy czas zeby tymi wszystkimi wadami zajal sie nasz deweloper i je naprawil!!! Kolejny problem, ktory chialbym poruszyc to glosno chodzace wentylaroty w mieszkaniach. Jak inwestor zamierza rozwiazac ten problem? Czy to jest kolejny blad w sztuce bydowlanej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Uwaga bzdury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.09, 08:27 Bzdura!Jak chcecie oszczędzać wyłączcie też ogrzewanie, systemy ppoż,monitoring budynku itp. I załóżcie ogrzewanie garażu jak w domu jednorodzinnym to będzie taniej!!! Odpowiedz Link Zgłoś