Dodaj do ulubionych

DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM

23.04.03, 16:14
Szukam linków z umowami wskazówkami na co trzeba zwracać uwagę przy
podpisywaniu umowy z developerem.
Obserwuj wątek
    • Gość: nuncio Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM IP: 195.136.33.* 24.04.03, 10:02
      Pierwsze - czy można wprowadzać poprawki do umowy - jak nie to idź do innego
      developera. Weź wszystkie dokumenty. Wszystko musi być na papierze, nic na gębę.

Drugie - znajdź prawnika, który to przejrzy i opowie co i dlaczego. To
      najlepsza nauka. Weżmie parę złotych, a sprawa będzie dobrze zrobiona. Przy
      następnych podejściach może już nie być potrzebny.

Trzecie - najlepiej kupować gotowe, po zasięgnięciu opinii poprzednich nabywców.
      W każdym przypadku odbiory techniczne i inne zgody to podstawa.

Czwarte i ostatnie - jak nie dotrzymasz trzech poprzednich, to nigdy nie wiesz
      co się stanie.
    • beatka33 Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM 24.04.03, 11:34
      Myślę że najważniejszym jest sprawdzenie kto jest właścicielem gruntu i czy
      ciąży na hipotece kredyt lub inne obciążenie. Dopiero patrzysz na punkty
      opisane przez niuncio.
      • bagnet Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? 24.04.03, 22:03
        NIe mogę nigdzie znależć jakiejś sensownej syntezy co musi być w umowie, czego
        się wystrzegać, a co jest miłym (lub nie) dodatkiem. Jeśli możecie przekazać mi
        jakoś swoje doświadczenia z waszymi umowami to będę ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam
        • Gość: minia Re: Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? IP: 195.94.206.* 25.04.03, 09:31
          Po pierwsze - w umowie musi być zapis, iż inwestor jest wieczystym
          użytkownikiem gruntu, na którym wybudowny został budynek. Działka musi być
          wolna od wszelkich obciążeń, praw osób trzecich, nie powinna być obciążona
          ograniczonymi prawami rzeczowymi. Może tak się zdarzyć, zapytaj wówczas z
          jakiego tytułu - poniewaz może to być prawo do korzystania z drogi należącej do
          innego podmiotu. Developer musi zobowiązać się, iż przekaże na Twoją rzecz
          odrębną własność lokalu użytkowego do dnia - podaj termin, zaznacz że nie
          później niż do dnia..., W STANIE WOLNYM OD WSZELKICH OBCIĄŻEŃ - zdarza się, że
          developerzy tuż przed podpisaniem aktu notarialnego birą kredyt na nową
          inwestycję pod zastaw tej ukończonej (ale oczywiście tylko ci nieuczciwi)
          Zaznacz, że sprzedający zobowiązuje się do bezzwłocznego usunięcia usterek
          stwierdzonych podczas odbioru. Nie pozwól na to, by za odstąpienie od umowy z
          Twojej winy sprzedający nałożył na Ciebie karę wyższą, niż np. za znaczne
          opóźnienie budowy ze strony dewelopera. Na razie to szystko co sobie
          przypomniałam.
          pozdr.
          • Gość: Budyn Re: Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? IP: fr2:* / 10.10.0.* 29.04.03, 13:36
            Co do obciazen - wazne jest, aby grunt/nieruchomosc byla wolna od obciazen
            zgodnie z art 34 ordynacji podatkowej - jak kupisz grunt od firmy ktora zalega
            fiskusowi, to US moze usiasc na dzialce ktora kupiles... Dobrze jest tez w
            momencie podpisania aktu notarialnego dostac aktualne zaswiadczenie z US i ZUS
            o niezaleganiu z podatkami.
            A najlepiej znajdz dobrego prawnika (ale specjaliste w tej dziedzinie) - ja
            zaplacilem 350 zl i spie spokojnie :)
            • Gość: anonim Re: Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? IP: 194.9.223.* 30.04.03, 11:15
              Gość portalu: Budyn napisał(a):

> Co do obciazen - wazne jest, aby grunt/nieruchomosc byla wolna od obciazen
              > zgodnie z art 34 ordynacji podatkowej - jak kupisz grunt od firmy ktora
              zalega
              > fiskusowi, to US moze usiasc na dzialce ktora kupiles... Dobrze jest tez w
              > momencie podpisania aktu notarialnego dostac aktualne zaswiadczenie z US i
              ZUS
              > o niezaleganiu z podatkami.
              > A najlepiej znajdz dobrego prawnika (ale specjaliste w tej dziedzinie) - ja
              > zaplacilem 350 zl i spie spokojnie :)

Już się zabezpieczyłem wpisem "

Wyżej wymieniona działka oraz wybudowane lokale zostaną sprzedane jako wolne od
              jakichkolwiek praw, długów bądź roszczeń osób trzecich, nieobciążone
              ograniczonymi prawami rzeczowymi (nie dotyczy ograniczenia związanego z
              ustanowieniem prawa użytkowania na rzecz zakładu energetycznego i zakładu
              gazowniczego).
    • Gość: Anonim Jeszcze jedna rzecz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 23:14
      Czy podpisując umowę jako zwykły akt cywilno-prawny bez potwierdzenia w aktach
      notarialnych (czyli bez wpisu do księgi wieczystej jako umowy przedwstępnej)
      czymś ryzykuję. Ząłóżmy, że umowa z developerem pełna jest sformułowań
      broniących mnie jako klienta, od wszelkich zobowiązań hipotecznych developera,
      to czy nie istnieje ryzyko, że np. developer sprzeda mieszkanie 2-3 razy albo w
      inny sposób zostawi mnie na lodzie jak tylko zgarnie kasę (która jest wpłacana
      w transzach uzależnionych od postępu w pracach)
    • Gość: MGW Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM IP: *.idea.pl 29.05.03, 10:02
      Witaj,

Jeśli masz dostęp do miesięcznika Profit z maja - tam jest wszystko. Ci sami
      prawnicy, którzy się tam wypowiedzieli, pracują w Polskim Stowarzyszeniu
      Budowniczych Domów (828-30-43 lub 827-77-50) i mają dyżury w środę. Koszt od
      150 do 200 u nich. W innych kancelariach zapłacisz ok 200-400. Nie mam
      doswiadczenia (jeszcze) ale w przyszłym tygodniu wybieram się do jednego z
      prawników. Chyba, że w międzyczasie namierzyłeś kogoś ok i chciałbyś się
      podzielić doświadczeniami.
      Wyczuwam jakieś wibracje związane z firmą na "A" i miejscowością na "K" - mam
      rację?
      • Gość: Anonim Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM IP: 194.9.223.* 29.05.03, 11:29
        > Wyczuwam jakieś wibracje związane z firmą na "A" i miejscowością na "K" - mam
        > rację?

Firma "K" w mieście "P" ale dość blisko byłeś ;-).
        Co do umowy - już podpisałem notarialną (uważam że naprawdę całkiem dobrą) więc
        ten problem mam narazie z głowy. Teraz wpadam co i rusz na budowę i patrzę jak
        postępują prace - jest dobrze!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka