bagnet 23.04.03, 16:14 Szukam linków z umowami wskazówkami na co trzeba zwracać uwagę przy podpisywaniu umowy z developerem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nuncio Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM IP: 195.136.33.* 24.04.03, 10:02 Pierwsze - czy można wprowadzać poprawki do umowy - jak nie to idź do innego developera. Weź wszystkie dokumenty. Wszystko musi być na papierze, nic na gębę. Drugie - znajdź prawnika, który to przejrzy i opowie co i dlaczego. To najlepsza nauka. Weżmie parę złotych, a sprawa będzie dobrze zrobiona. Przy następnych podejściach może już nie być potrzebny. Trzecie - najlepiej kupować gotowe, po zasięgnięciu opinii poprzednich nabywców. W każdym przypadku odbiory techniczne i inne zgody to podstawa. Czwarte i ostatnie - jak nie dotrzymasz trzech poprzednich, to nigdy nie wiesz co się stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
beatka33 Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM 24.04.03, 11:34 Myślę że najważniejszym jest sprawdzenie kto jest właścicielem gruntu i czy ciąży na hipotece kredyt lub inne obciążenie. Dopiero patrzysz na punkty opisane przez niuncio. Odpowiedz Link Zgłoś
bagnet Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? 24.04.03, 22:03 NIe mogę nigdzie znależć jakiejś sensownej syntezy co musi być w umowie, czego się wystrzegać, a co jest miłym (lub nie) dodatkiem. Jeśli możecie przekazać mi jakoś swoje doświadczenia z waszymi umowami to będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minia Re: Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? IP: 195.94.206.* 25.04.03, 09:31 Po pierwsze - w umowie musi być zapis, iż inwestor jest wieczystym użytkownikiem gruntu, na którym wybudowny został budynek. Działka musi być wolna od wszelkich obciążeń, praw osób trzecich, nie powinna być obciążona ograniczonymi prawami rzeczowymi. Może tak się zdarzyć, zapytaj wówczas z jakiego tytułu - poniewaz może to być prawo do korzystania z drogi należącej do innego podmiotu. Developer musi zobowiązać się, iż przekaże na Twoją rzecz odrębną własność lokalu użytkowego do dnia - podaj termin, zaznacz że nie później niż do dnia..., W STANIE WOLNYM OD WSZELKICH OBCIĄŻEŃ - zdarza się, że developerzy tuż przed podpisaniem aktu notarialnego birą kredyt na nową inwestycję pod zastaw tej ukończonej (ale oczywiście tylko ci nieuczciwi) Zaznacz, że sprzedający zobowiązuje się do bezzwłocznego usunięcia usterek stwierdzonych podczas odbioru. Nie pozwól na to, by za odstąpienie od umowy z Twojej winy sprzedający nałożył na Ciebie karę wyższą, niż np. za znaczne opóźnienie budowy ze strony dewelopera. Na razie to szystko co sobie przypomniałam. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budyn Re: Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? IP: fr2:* / 10.10.0.* 29.04.03, 13:36 Co do obciazen - wazne jest, aby grunt/nieruchomosc byla wolna od obciazen zgodnie z art 34 ordynacji podatkowej - jak kupisz grunt od firmy ktora zalega fiskusowi, to US moze usiasc na dzialce ktora kupiles... Dobrze jest tez w momencie podpisania aktu notarialnego dostac aktualne zaswiadczenie z US i ZUS o niezaleganiu z podatkami. A najlepiej znajdz dobrego prawnika (ale specjaliste w tej dziedzinie) - ja zaplacilem 350 zl i spie spokojnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Dzięki za poradę, a może jakieś przykłady? IP: 194.9.223.* 30.04.03, 11:15 Gość portalu: Budyn napisał(a): > Co do obciazen - wazne jest, aby grunt/nieruchomosc byla wolna od obciazen > zgodnie z art 34 ordynacji podatkowej - jak kupisz grunt od firmy ktora zalega > fiskusowi, to US moze usiasc na dzialce ktora kupiles... Dobrze jest tez w > momencie podpisania aktu notarialnego dostac aktualne zaswiadczenie z US i ZUS > o niezaleganiu z podatkami. > A najlepiej znajdz dobrego prawnika (ale specjaliste w tej dziedzinie) - ja > zaplacilem 350 zl i spie spokojnie :) Już się zabezpieczyłem wpisem " Wyżej wymieniona działka oraz wybudowane lokale zostaną sprzedane jako wolne od jakichkolwiek praw, długów bądź roszczeń osób trzecich, nieobciążone ograniczonymi prawami rzeczowymi (nie dotyczy ograniczenia związanego z ustanowieniem prawa użytkowania na rzecz zakładu energetycznego i zakładu gazowniczego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Jeszcze jedna rzecz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 23:14 Czy podpisując umowę jako zwykły akt cywilno-prawny bez potwierdzenia w aktach notarialnych (czyli bez wpisu do księgi wieczystej jako umowy przedwstępnej) czymś ryzykuję. Ząłóżmy, że umowa z developerem pełna jest sformułowań broniących mnie jako klienta, od wszelkich zobowiązań hipotecznych developera, to czy nie istnieje ryzyko, że np. developer sprzeda mieszkanie 2-3 razy albo w inny sposób zostawi mnie na lodzie jak tylko zgarnie kasę (która jest wpłacana w transzach uzależnionych od postępu w pracach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MGW Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM IP: *.idea.pl 29.05.03, 10:02 Witaj, Jeśli masz dostęp do miesięcznika Profit z maja - tam jest wszystko. Ci sami prawnicy, którzy się tam wypowiedzieli, pracują w Polskim Stowarzyszeniu Budowniczych Domów (828-30-43 lub 827-77-50) i mają dyżury w środę. Koszt od 150 do 200 u nich. W innych kancelariach zapłacisz ok 200-400. Nie mam doswiadczenia (jeszcze) ale w przyszłym tygodniu wybieram się do jednego z prawników. Chyba, że w międzyczasie namierzyłeś kogoś ok i chciałbyś się podzielić doświadczeniami. Wyczuwam jakieś wibracje związane z firmą na "A" i miejscowością na "K" - mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: DOBRA UMOWA Z DEVELOPEREM IP: 194.9.223.* 29.05.03, 11:29 > Wyczuwam jakieś wibracje związane z firmą na "A" i miejscowością na "K" - mam > rację? Firma "K" w mieście "P" ale dość blisko byłeś ;-). Co do umowy - już podpisałem notarialną (uważam że naprawdę całkiem dobrą) więc ten problem mam narazie z głowy. Teraz wpadam co i rusz na budowę i patrzę jak postępują prace - jest dobrze!! Odpowiedz Link Zgłoś