Dodaj do ulubionych

Wylot 4 (MIBUD)

24.02.07, 13:59
Witam potencjalych mieszkancow, potencjalnego bloku przy Wylot 4.

Jest nas niewielu i do tej pory nie bylo zadnych problemow wiec pewnie
dlatego watek Wylotu nie powstal na tym forum, mimo ze w rzeczywistosci
ciagnie sie juz od ponad roku...

Do tej pory bylo ok. Teraz niestety MIBUD ma chyba problemy.
Opoznienie siega kilku miesiecy, blok powinien juz stac, a jest tylko strop
garazu.

Ostatnio Mibud wyslal dziwne pisma w ktorych proponuje wzrost ceny 1m2,
rozwiazanie umowy lub zaprzestanie prac budowlanych.
Jest to temat przede wszystkim dla prawnika, ale sadze, ze jako udzialowcy
zagrozonej inwestycji powinnismy nawiazac kontakt.

Dajcie sygnal, czy tez dostaliscie dziwne listy, co myslicie i co planujecie?

Pzdr,

SHKL
Obserwuj wątek
    • mibud Re: Wylot 4 (MIBUD) 01.03.07, 20:23
      --------------------------------------------------------------------------------
      Szanowni Państwo.
      Do napisania tego postu skłonił mnie telefon zaniepokojonego klienta
      z "Człuchowskiej", że na tym forum pojawiła się informacja o proponowanych
      przez nas podwyżkach cen, więc zanim pojawią się jakieś niepotrzebne spekulacje
      na ten temat śpieszę z wyjaśnieniami (odnosząc się równocześnie do pisma Pana
      Shakall'a):

1. Budynek na ul. Wylot nie powinien jeszcze stać, owszem mamy opóźnienie ale
      nie w takim wymiarze. Długo by pisać o problemach z realizacją ale niestety
      takie mamy czasy i jeżeli chcemy zbudować coś za 5 a nie za 8 tysięcy to musimy
      męczyć się z małymi firmami, które mają to do siebie że z dnia na dzień
      potrafią zejść z budowy i stąd te problemy.

2. Pismo o propozycji podniesienia ceny to prawda ale o tym później.

3. Nie mamy problemów finansowych głównie ze względu na to, że z wyprzedzeniem
      dostrzegamy sytuacje które nastąpiłyby w niedługim czasie, gdybyśmy nie podjęli
      takich kroków jak w przypadku "Wylotu".

4. Proszę nie straszyć klientów z naszych innych inwestycji, gdyż każda jest
      oddzielnym zadaniem i jeżeli chodzi o "Człuchowską" to nie ma mowy o
      propozycjach zmiany ceny, gdyż w znakomitej większości "Człuchowska" powstała w
      ubiegłym roku i tegoroczna DRUZGOCĄCA podwyżka cen materiałów i usług nie miała
      na nią aż tak dużego wpływu.

A teraz o "Wylocie":
      Wszyscy wiemy, że na przestrzeni ostatniego pół roku mieszkania w Warszawie
      zdrożały o ok 50 % - czy potrafiliście to Państwo wcześniej przewidzieć? -
      oczywiście, że nie, my też nie, setki analityków zajmujących się wyłącznie
      badaniem tego rynku również nie.
      Niestety wzrost cen na rynku pierwotnym pociągnął za sobą wzrost cen w
      wykonawstwie robót budowlanych, jaki? - po nowym roku od 15 do nawet 100%
      (niespotykany w ostatnich 10 latach).
      W obliczu takich zmian wiedząc, że nie jesteśmy w stanie wybudować budynku po
      wcześniej ustalonych cenach, zaproponowaliśmy klientom podwyższenie ceny metra
      mieszkania nie o 2,5 tyś złotych, żeby dobić do ceny podobnych obiektów
      realizowanych na tym terenie, tylko o 450 zł (nasze koszty wzrosły o 1000 zł)
      żeby ten budynek W OGÓLE powstał.
      Wiem, że podpisując umowę na stałą cenę, można się czuć oszukanym, jeżeli ktoś
      chce tę cenę zmienić, ale na przestrzeni roku sytuacja zmieniła się
      diametralnie i NIKT nie mógł tego przewidzieć.
      Traktując budowę mieszkania jako wspólne przedsięwzięcie, dostrzegając problemy
      które pojawiły się NIESPODZIEWANIE, większość naszych klientów z "Wylotu"
      zrozumiała tą niecodzienną i również dla nas niemiłą sytuację i postanowiła
      zbudować swoje mieszkania z nami wiedząc, że wartość tej nieruchomości po
      wybudowaniu będzie o wiele wyższa.

Osoby, którym wydaje się, że doprowadzimy do upadłości naszą firmę tylko po to,
      żeby Oni zrobili interes życia, niech lepiej pozostaną tylko "potencjalnymi
      lokatorami".

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i uspokajam klientów z "Człuchowskiej", że
      nic się nie wydarzy a garstkę niezdecydowanych z "Wylotu" proszę o najlepszą z
      Ich punktu widzenia decyzję.
      Nasza oferta jest niezmienna, wszystkim którzy postanowią nie zaakceptować
      nowej sytuacji oddamy wszystkie wpłacone raty + stosowne kary wynikające z
      niedotrzymania przez nas warunków umowy.
      Kwestię mocy prawnej umów, Panie Shakall, niech rozstrzygnie Sąd...

Jeszcze raz pozdrawiam
      Michał Zwierz
      • Gość: \../ Re: Wylot 4 (MIBUD) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:47
        już sama nazwa inwestycji mówi sama za siebie, ;-{o
      • Gość: __ Re: Wylot 4 (MIBUD) IP: *.eranet.pl 02.03.07, 02:18
        Szanowny Panie Michale,

Pańskie wyjaśnienia spotkaja się zapewne z głębokim zrozumieniem i akceptacja
        uczestnikow tego forum – ludzi którzy powierzaja pienadze deweloperowi wierzac,
        ze wybuduje im mieszkanie, na które często będą musieli pracowac potem przez
        wiekszosc zycia.

Regula jest rzeczywiscie prosta i logiczna – idzie zle – placi klient. A jeśli
        nie czuje ducha wspolnego uczestnictwa w budowaniu i zaslania się zapisami
        umow, to niech sobie poszuka mieszkania gdzie indziej. My zwrocimy wpłacone
        pieniadze, a nawet odsetki.

Nie sledze zmian cen na rynku usług i materiałów budowlanych, bo nie jest to
        moja rola. Dlatego trudno mi podejmowac dyskusje z pańskimi argumentami
        dotyczącymi lawinowych podwyzek (70-100%). Zapoznalem się natomiast z ostatnim
        komunikatem GUS w sprawie cen produkcji budowlano-montazowej w IV kwartale
        2006r. W stosunku do III kwartału 2006 r. wzrosły one o 1,6 %.

www.stat.gov.pl/komunikaty/komunikat.php?id=44
        Zdaje sobie sprawe, ze zmiany cen powoduja komplikacje które Pan szczegółowo
        opisuje. Ale czy Pan bylby zainteresowany opisem moich problemow związanych z
        pozyskiwaniem dodatkowych srodkow, których Panstwo zadacie? Czy w tej kwestii
        również kierowalby się Pan szlachetna zasada współdziałania i wyrozumiałości
        dla naszego wspolnego dobra?

Na zakończenie dwie uwagi:
        1.Decydując się na zakup mieszkania u Panstwa nie miałem zamiaru doprowadzic
        waszej firmy do upadłości. Nie mam go również dzisiaj, wiec proszę tego nie
        sugerowac.
        2. Dziwi mnie troche, że uwaza Pan podpisanie z Państwem umowy za interes
        mojego życia. Ja w obecnej sytuacji tak raczej nie uwazam.

Również pozdrawiam Was wszystkich serdecznie bardzo i wierze iż mimo wszystko
        uda nam się znaleźć rozwiązanie tego problemu akceptowalne dla wszystkich.
        • mibud Re: Wylot 4 (MIBUD) 02.03.07, 09:28
          Szanowny Panie .....?
          Chyba nie ma sensu polemizować na ten temat a już na pewno nie na publicznym
          forum.
          Pisałem wcześniej, że nie przerzucamy całości ryzyka za wszystko co się dzieje
          na Was, nas to uderza finansowo w większym stopniu.
          Co do gusu to ma on to do siebie że podaje wskaźniki z rocznym opóźnieniem -
          cóż taki jego urok.
          Jeżeli chodzi o rozwiązania tego problemu to jak Pan wie są dwa i innych nie
          będzie.
          Jeżeli doszedł Pan do wniosku, że nie jest zadowolony z całokształtu współpracy
          z nami to nie bardzo rozumiem po co ta rozmowa?

Pozdrawiam

Michał Zwierz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka