Dodaj do ulubionych

Fos-Pol Ząbki

IP: 213.17.163.* 13.05.03, 11:58
Jestem zainteresowana zakupem mieszkania w Zabkach od developera Fos-pol.
Wiem ze mają obciążoną hipotekę, ale przekazują akty notarialne sukcesywnie
zwalniając hipotekę.
Jeśli ktoś zna tego developera proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sekret Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.03, 13:25
      Oddają akty notarialne sukcesywnie?
      Jesteś pierwszą osobą, która to powiedziała - mieszkańcy (przynajmniej ci, z
      którymi rozmawiałam jeszcze tydzień temu) nie mieli tego szczęścia.
      Obciążona hipoteka to dość ryzykowne przedsięwzięcie, a słyszałam o tym z wielu
      źródeł (choć wiem, ze część sama się nakręca)
      Ale przyznam Ci, że też zainteresowałam się tymi mieszkaniami (3 pokojowymi).
      Mają świetny rozkład i metraż za cenę którego nie musiałabym rezygnować z
      wakacji ;-) Ale niestety - boję się ryzykować.
      A moze umowę przedwstępną podpiszą w formie aktu notarialnego...? Spróbuj!
      • Gość: Ania Re: Fos-Pol Ząbki IP: 213.17.163.* 13.05.03, 13:31
        Rozmawiałam w prezesem dzisiaj obiecał podpisanie umowy w formir aktu
        notarialnego, oczywiście ja ponoszę koszt 1500 za jej sporządzenie.
        Ale też mam duże wątpliwości, pomimio tej umowy w formie akty notarialnego.
        A może poleciszmi jakiegoś innego, godnego zaufania, developera
        • Gość: Sekret Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.03, 13:40

Obiecał podpisanie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego!?!?!?!
          O! to duży postęp! :-) (Jesli nie piszesz o przedwstępnej to daj znać)
          Koszt 1500 zł? Jestem w szoku (tanio.. no chyba, że mieszkanie małe)

Co do Developerów - chcielibyśmy kupić mieszkanko w Gazomontażu w Ząbkach, ale
          jeszcze muszę załatwić kilka kwestii formalno-prawnych :-)

Uściślij proszę kwestię aktów notarialnych z Fos-polem, bo jesli faktycznie
          umowę przedwstępną podpiszą w formie aktu to moze byłoby o co się bić! ;-)
          • Gość: Ania Re: Fos-Pol Ząbki IP: 213.17.163.* 13.05.03, 13:53
            Gazomontaż??
            Też z nimi rozmawiała, ale oni nie chcą sporządzić umowy sprzedaży w formie
            aktu notarialnego, podpisanie tej którą proponują jest ryzykowne, nie masz
            gwarancji ze przeniosa na ciebie własność. Taka umowa nie mająca formy aktu
            notarialnego nie ma mocy prawnej??
            Co do Fospol-u to wszystkie informacje uzyskałam dzisiaj od prezesa, który
            powiedział ze sporządzenie umowy w formie aktu niej stanowi dla problemu.
            • Gość: Sekret Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.03, 14:05
              > Gazomontaż??
              > Też z nimi rozmawiała, ale oni nie chcą sporządzić umowy sprzedaży w formie
              > aktu notarialnego, podpisanie tej którą proponują jest ryzykowne, nie masz
              > gwarancji ze przeniosa na ciebie własność.
              no i te formalności próbuję z nimi uzgodnić właśnie :-) ale cierpliwa jestem
              (jeszcze)
              ;-)

Pamiętaj, że decyduje kolejność wpisów w przypadku aktów notarialnych czyli
              jesli były jakieś obciążenia przed Tobą to najpierw one będą spłacane, a Tobie
              jeśli coś zostanie.... a oni ponoć mają obciążoną hipotekę więc...
              • Gość: Phoenix Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.pkobp.pl 13.05.03, 15:22

dochodzi jeszcze do tego uczciwość notariusza, który PRZED
                podpisaniem "twojej" umowy przedwstępnej powinien na etapie przygotowywania
                dokumentów sprawdziść "czystość" hipoteki developera.

a jak tego nie zrobi to co ? porysujesz mu gwoździem maske samochodu ?
                z tego co wiem nie mają już za sobą (notariusze) odpowiedzialności skarbu
                państwa ...
    • Gość: aga Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.semigat.pl 12.06.03, 12:35
      mieszkam na osiedlu FOS-POL. Dostaliśmy do wypełnienia dokumenty do aktu
      notarialnego, co będzie dalej jeszcze nie wiem. Wiem na pewno, że kilka osób
      podpisało umowę przedwstępną w formie aktu, nie robili z tym problemów.
      Początkowo też chciałam tak zrobić, rozmawiałam też z notariuszem. Kobieta była
      w porządku bo powiedziała o wszystkich obciążeniach. Za dwupokojowe mieszkanie
      płacę w tej chwili 280 zł czynszu (łącznie z opłatą za wodę i pomieszczenie
      gospodarcze), ale zimą ok 500 zł (za ogrzewanie płacimy tylko w sezonie). Poza
      tym wiem, że Gazomontaż do niedawna nie chciał podpisywać umów przedwstępnych w
      formie aktu, tam także oglądałam mieszkania. Rozkład jest lepszy w Fospolu. Jak
      chcecie wiedzieć coś więcej to pytajcie.
      • Gość: KKLL Re: Gazomontaz IP: 195.94.206.* 12.06.03, 15:14
        Z tego co słyszałem to można już rozmawiać o umowie wstępnej w formie aktu
        notarialnego z Gazomontażem - zadzwoń i sprawdź.
      • Gość: v Re: Fos-Pol Ząbki IP: 212.106.6.* 30.06.03, 14:56

Jestem troche oburzona wysokościa czynszu którą wymieniłaś. Właśnie odebrałam
        mieszkanie 39,8 m2 i powiedziano mi że obecnie czynsz za podobne wynosi 170,00
        (na przykładzie mojego sąsiada ). Rozumiem że zimą jest drożej, ale nie
        wyobrażam sobie żebym płaciła 400-500 miesięcznie i nie będę!
        Mieszkam teraz na osiedlu obok (ul.Powstańców) i wiem jakie są faktyczne koszty
        eksploatacji. Nie wyobrażam sobie, żeby zarządca poprawiał swoją płynnośc
        finansową moim kosztem!
        Piszesz że masz 2 pokoje-ale jaka jest powierzchnia twojego mieszkania w m2?
        I co, wszyscy tak godzicie się na takie koszty?Nikt się nie interesuje
        sprawdzeniem rzetelności przedstawianych kosztów? Nikt nie kwestionuje?
        Czy przedstawione faktury to dla mieszkańców świętośc której nie można podważyć?
        Odpisz proszę

• Gość: aga Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.semigat.pl 01.07.03, 11:55
          Moje mieszkanie ma 42,9 mkw i mam jeszcze pomieszczenie gospodarcze 11,8 mkw. W
          pomieszczeniu są niższe opłaty, ale są .Poza tym prawie wszyscy mieszkają w
          tych pomieszczeniach. Pokupowali mieszkania na parterze i przebijali się do
          pomieszczeń gospodarczych. Cena za metr była połowę niższa niż za mieszkanie.
          Pytasz czy godzimy się na takie wysokie opłaty. Oczywiście że nie. Ale mamy
          świadomość że przed podpisaniem aktów nie mamy wiele do powiedzenia. Poza tym
          są obawy, że mogliby nam utrudniać podpisanie tych aktów. Mam pytanie jakie są
          u Was na osiedlu opłaty za wodę i ogrzewanie. Pozdrawiam.
          • Gość: mrutko1 Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.citicorp.com 30.10.03, 11:55
            Aga,
            taki czynsz w sezonie grzewczym to jakisz koszmar?
            A ile Cie wynosi czynsz tylko dla mieszkania, bez pomieszczenia gosp.?
            Cche tam kupic mieszkanie, ale kolejneym odstraszaczem, obok obciazenia
            hipoteki, jest ten czynsz.
            Please o kilka info jak sie mieszka i za ile na adres: mrutko11@poczta.onet.pl
            Pozdr
            Magda
            • Gość: mieszkanka Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.idea.pl 23.11.03, 19:04
              Nie wiem, czy te informacje, sa dla was jeszcze wazne, bo minelo troche czasu.
              Widze ze moi sasiedzi tak jak ja rzadko odwiedzaja forum, wiele pytan
              pozostaje bez odpowiedzi.
              Najlepiej jest chyba przyjechac i popytac napotkanych mieszkancow.
              Jesli chodzi obiekcje w sprawie czynszu - przeciez wiadome jest
              nie od dzisiaj, ze czynsz zawsze jest drozszy, gdy na poczatku administuje
              osiedle developer. Po zawiazaniu sie wspolnoty mieszkaniowej czynsz spada.
              Jesli mowimy o czynszu ktory jest wyzszy w okresie grzewczym to trzeba
              pamietac, ze nie placimy za niego przez caly rok, gdybysmy rozlozyli ta kwote
              na 12 mies. to relatywnie bylaby mniejsza kwota do zaplaty. Majac trzypokojowe
              mieszkanie place 260zl (z woda), w okresie grzewczym 420zl
              Jesli chodzi zas o obciazenia gruntu to wiem ze ze wzgledu na duza w ostatnim
              czasie sprzedaz mieszkan FOSPOL zamierza splacic calosc zadluzenia.
              • Gość: alex Re: Fos-Pol Ząbki IP: 212.244.180.* 26.11.03, 11:00
                Witam

Jako mieszkanka może wiesz czy ktoś z mieszkańców ma założoną już ksiegę
                wieczystą?

pozdrawiam
                alex
                • Gość: we Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 13:42
                  no właśnie, to ciekawe
                  • Gość: slawek Re: Fos-Pol Ząbki IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 19:18
                    najlepiej gdyby odezwał się mieszkaniec osiedla,czyżby już tu nie zaglądali????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka