Dodaj do ulubionych

NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM

IP: *.mofnet.gov.pl 28.11.01, 15:31
Z przyjemnością poznam moich przyszłych sąsiadów z tego osiedla
oraz ich doświadczenia z tą spółdzielnią.
Leon
Obserwuj wątek
    • joannak2 Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 28.11.01, 16:22
      Witam Szanownego Sasiada,
      jestem chyba jedna z pierwszych klientek jesli chodzi o to osiedle - zapisalam
      sie w 2000 roku. Moje doswiadczenia jak na razie nie sa zle - budowa idzie do
      przodu (chociaz ostatnio troche wolno...), obnizono mi cene mieszkania (bo
      obnizyli indeksacje), byli/sa elastyczni jesli chodzi o charmonogram wplat,
      mozna bez klopotow zmienic uklad scianek (a pani architekt doradzi, gdy ma sie
      jakies watpliwosci) itd.
      Troche zaczelam sie denerwowac, gdy od dluzszego czasu nic sie nie dzialo w
      budynku, w korym jest moje mieszkanie (nr 1) i w zwiazku z tym poprosilam o
      wyjasnienia - podane argumenty byly sensowne. Kontaktowalam sie nawet z osoba
      bezposrednio nadzorujaca budowe - pan powiedzial mi kiedy maja zamiar cos dalej
      robic (mam nadzieje, ze dotrzymaja slowa). Tak wiec generalnie nie ma klopotow -
      poznalam rowniez opinie innych klientow i raczej nie narzekali.

A propos - Szanowny Sasiad z ktorego budynku?
      Serdecznie pozdrawiam
      • Gość: LEON Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.mofnet.gov.pl 30.11.01, 09:39
        1. Czy w związku z obniżką masz nowy harmonogram wpłat? Bo mi zaspana pani w
        dziale sprzedaży powiedziała żeby wpłacać tak jak do tej pory i najwyżej nie
        będzie dopłaty, bo cena inwestycji tak naprawdę będzie znana dopiero po jej
        zakończeniu.
        2. Zdecydowałaś się na garaż?
        Uszanowanie - Leon
        • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 21.01.02, 14:07
          Proszę o pomoc grunt na którym budują Milenium jest zadłużony. Bardzo podoba mi
          się to osiedle, ale co zrobić jeśli bank, który udzielił im kredytu nie chce
          wydać zaświadczenia dla mojego banku w którym chcę wziąć kredyt, że odstąpi od
          roszczeń i ociążania hipoteki mojego mieszkania. Czy macie podobne
          doświadczenia z Nowym Domem. Proponują mi kredyt z GE czy PKO SA, ale ja chcę
          wziąć kredyt z WBK. Nie czcę godzić się na kredyt z banku któremu musiałbym
          zapłacić 30 tys. więcej odsetek.

Pozdrawiam
          • Gość: LEON Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: *.mofnet.gov.pl 21.01.02, 15:48
            A duża ta hipoteka? No i co panie ze sprzedaży na Twój problem - nie mją
            żadnych pomysłów poza tym, żebyś wziął kredyt w tych bankach z którymi
            współpracują? XV oddział PKO BP to bank w którym mają konto. Poza tym jakie
            raty Ci proponowali, biorąc stan zaawansowania robót? Ja kupuję za gotówkę,
            więc niestyty nie umiem Ci poóc.
            • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 21.01.02, 18:06
              • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 21.01.02, 18:21
                Zadłużenie jest właśnie w XV oddziale PKO BP na 4 mln. Miłe Panie z działu
                sprzedaży zdecydowanie sugerują kredyt z PKO SA, GE czy jakikolwiek inny z ich
                listy. Twierdzą również, że kredyt będzie spłacony w marcu, ale na słowo nie
                należy nikomu w dzisiejszych czasach wierzyć. Tymczasem wiem dobrze, że bankom
                zależy tylko na tym żeby sprzedać swój produkt czyli kredyt, nie liczą się już
                później z klientem. Obowiązuje zasada wziąłeś kredyt to spłacaj. Z jednej
                strony słusznie, ale z drugiej uważam, że to krótkowzroczność na którą banki
                nie powinny sobie pozwolić. Coraz bardziej zastanawiam się czy nie skorzystać z
                oferty PKO SA, które na tą inwestycję bez problemu udzieli kredytu, po czym gdy
                wszystko już będzie uregulowane i będę mieć swoją księgę, spłacić kredyt PKO
                kredytem zaciągnietym w WBK. Ze względu na wysokość odsetek to się chyba
                opłaci. Pozostaje również inna opcja. Niedaleko Milenium na Myśliborskiej
                buduje Wardom. Na inwestycje które oddadzą w połowie przyszłego roku oferują w
                umowie stałą cenę i to tylko 2750 oraz mają umowę z WBK. Wszystko można
                załatwić bez problemu, ale trzeba czekać, a tymczasem nie wiadomo czy
                miłościwie nam panujacy Pan Belka nie wprowadzi 22% VAT-u. Wtedy będę
                ugotowany. Co zrobić, co wybrać pomóżcie?!!!

Pozdrawiam Arnold
            • Gość: arn Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 21.01.02, 18:24
              Gość portalu: LEON napisał(a):

> A duża ta hipoteka? No i co panie ze sprzedaży na Twój problem - nie mją
              > żadnych pomysłów poza tym, żebyś wziął kredyt w tych bankach z którymi
              > współpracują? XV oddział PKO BP to bank w którym mają konto. Poza tym jakie
              > raty Ci proponowali, biorąc stan zaawansowania robót? Ja kupuję za gotówkę,
              > więc niestyty nie umiem Ci poóc.

• Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 21.01.02, 18:30
              Gość portalu: LEON napisał(a):

> Poza tym jakie
              > raty Ci proponowali, biorąc stan zaawansowania robót? Proponowali standard
              czyli 20% do 20 stycznia(już niemożliwe), następnie 20% za miesiąc i dalej co
              miesiąc od 15% do 10% wartości. Niemniej jednak wszystko wskazuje na to, że pod
              tym względem są elastyczni i można się dogadać.

Pozdrawiam Arnold
              • Gość: LEON Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: *.mofnet.gov.pl 22.01.02, 09:04
                Wchodzenie w inwestycję, która się kończy w 2003 jest bardzo ryzykowne. Belka
                moim zdaniem dawał wyraźnie do zrozumienia, że VAT odkłada tylko w czasie, żeby
                ponoć przygotować system zwrotów :0). Poza tym będzie miał bardzo dobre
                wytłumaczenie na jego wprowadzenie, ano dostosowanie polskich przepisów do UE.
                Na dzień dzisiejsz nikt bowiem nie wynegocjował niższej stawki na te towary,
                tłumacząc np., że przecież tego nie eksportujemy, więc co komu z UE do tego.
                Tłumaczenie takie zastosowano np. negocjując niższy VAT na szybkie usługi
                gastronomiczne. No i jest jeszcze jeden powód dla którego chyba należałoby
                wejść w sporawę, która się kończy w tym roku - jest to ostatni rok ulgi
                remontowej i stawiam 5 zł, że w przyszłym roku nie będzie takowej, bo Mr Belka
                od ulg wszelakich ucieka.
                • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 22.01.02, 11:00
                  Osobiście jestem zdecydowanym przeciwnikiem wszelkich ulg, ale pod jednym
                  warunkiem: żadnych ulg, za to niskie podatki. Uważam że ulgi wręcz przyczyniają
                  się do tworzenia szarej strefy. Każdy szuka i kombinuje jak to zresztą my
                  Polacy. Ale odbiegłem od tematu. Byłem dzisiaj u Pani Nalczelnik XV oddz. PKO
                  BP. Uspokoiła mnie zapewniając, że z Nowym Domem nigdy nie było problemów. Z
                  jednej strony ok, ale w ostatnich latach nie też takiego zastoju jak obecnie. W
                  nawiązaniu do ryzyka o którym pisałeś ryzykowne jest również kupowanie
                  nieruchomości na zadłużonym grunie, bo wtedy automatycznie te zadłużenia
                  przechodzą na ciebie. Mam tylko nadzieję, że Nowy Dom będzie silną firmą i
                  spłaci swój kredyt w marcu jak zapewniają Panie z działu sprzedaży.
                  • Gość: LEON Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: *.mofnet.gov.pl 22.01.02, 13:14
                    Fakt zrobiło się nieciekawie na rynku nieruchomości i od końca 2000 zmieniło
                    się diametralnie (a wtedy zainwestowałem). I jak na razie - mimo, że czasem
                    nachodziły mnie wątpliwości czy nie stracę oszczędności całego życia (patrz
                    WarInwest lub S-ni Ziemi Mazowieckiej, akurat od tej inwestycji byłem o krok i
                    dokąd nie poczytałem na formu myślałem, że wszystko jest tam ok.) Jeżeli chodzi
                    zaś o NW 82, to wiem, że dużo już zbudowali i wiem jak i że zazwyczaj w
                    terminie (3 miesiące poślizgu przy inwestycji na Saskiej Kępie). No i że ciągle
                    robią to ci sami ludzie. To w zasadzie przeważyło. No jeszcze też rozkład
                    mieszkania był w miarę. Do dziś mam chyba z 50 innych i niektóre to ci
                    architekci projektują chyba z zemsty (pokoje 2,5m na 5m).
                    • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 22.01.02, 15:04
                    • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 22.01.02, 15:16
                      Całkowicie się z Tobą zgadzam, jeśli nie długi wąski pokój to krzywe ściany
                      (mam na myśli przewagę ostrych kątów w pokoju). Po długich poszukiwaniach
                      wreszcie z żoną znaleźliśmy coś konkretnego. Podoba nam się układ, metraż, cena
                      i okolica, więc chyba podpiszemy umowę. Rozmawiałem dziś z bankiem i panią ze
                      sprzedaży. Okazuje się, że większość firm bierze kredyty pod zastaw gruntu i
                      jak mi powiedział człowiek w WBK wielu klientów ma podobne problemy jak ja.
                      Mimo wszystko chyba się zdecydujemy. Przeważa również pozytywna opinia
                      forumowiczów o ND82, opinia Pani Naczelnik PKO BP oraz mimo wszystko duże
                      możliwości uzyskania kredytu w WBK, a zwłaszcza oferta bezpośredniej pomocy
                      przy załatwianiu formalności ze strony dyrektora 31 oddziału.
                      • Gość: LEON Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: *.mofnet.gov.pl 22.01.02, 15:54
                        Powodzenia
                        • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 22.01.02, 16:28
                          Dziękuję. Jeżeli dobijemy targu z ND82 mam nadzieję, że będziemy dobrymi
                          sąsiadami.
                          Pozdrawiam Arnold
                          • Gość: LEON Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.02, 09:28
                            Jakże by mogło być inaczej. Szkoda tylko, że nikt więcej się nie odzywa...

Pozdr. :)
                            • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 23.01.02, 09:41
                              Powiedz mi proszę, czy orientowałeś się jaki jest ostateczny koszt rozliczenia
                              budowy tzn. o ile procent może wzrosnąć cena mieszkania. Mnie powiedzieli, że
                              największy wzrost miał miejsce w inwestycji na Arabskiej, koszt wzrósł o 3%,
                              ale niestety nie miałem czasu potwierdzić tego u lokatorów. Mój kolega kupił
                              mieszkanie od SAM-81, tam zaczynali w 2000 roku z ceną 2580 a skończyli na 3200
                              wzrost prawie 25%!!!. Jeśli tak miało by być i tutaj to lepiej kupić coś na
                              drogim Ursynowie blisko metra, ale ze stałą ceną.

Pozdrawiam Arnold
                              • Gość: beata Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 194.204.172.* 23.01.02, 10:18
                                Arnold,
                                ja jestem z Braclawskiej, ale zanim podpisalam umowe rozmawialam z ludzmi z
                                Arabskiej i Van Gogha, czyli z "najswiezszych" inwestycji ND 82. Na Van Gogha o
                                rozliczenie koncowe pytalam kilka osob, wszyscy mowili, ze nie bylo z tym
                                problemow i ze cena nie wzrosla. Na Arabskiej bylo dokladnie tak, jak
                                napisales, ok. +3%, tak powiedzieli w spoldzielni, potwierdzil to ktos z
                                mieszkancow. Ja tez licze na to, ze nie bedzie doplat.
                                Co do hipoteki na dzialce, to na Braclawskiej tez jest podobna sytuacja, z tym,
                                ze kiedy ja rozmawialam na ten temat z prezesem, ok. polowa kredytu byla juz
                                splacona.
                                Pozdarwiam,
                                Beata
                                • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 23.01.02, 10:26
                                  Bardzo dziękuję za informację, bardzo mi to pomogło.
                                  Pozdrawiam Arnold
                              • Gość: LEON Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.02, 10:53
                                Różne były czasy, różna inflacja, różna indeksacja i różne dopłaty podczas lat
                                90-tych, ale generalnie dopłaty wynikały ze wskaźników GUS. Na osiedlu Perkuna
                                (budowa w latach 1993-1995) początkowy koszt metra to 750, a na koniec srednia
                                cena metra to aż 1000. Ale to były inne czasy, szalejąca inflacja, wykończenie
                                pod klucz - te sprawy. No a potem w miarę stabilizacji gospodarki było już
                                coraz spokojniej, poprostu potrafili to wyliczyć. Znajomi kupili u nich na Van
                                Gogha i nie było żadnych dopłat - dokładnie tyle ile w umowie, czyli 2750 w
                                2000 roku. Tu jest ciekawie. Na początku przy podpisywaniu umowy indeksacja
                                była (0,6% miesięcznie), potem znikła - panie ze sprzedaży wytłumaczyły to b.
                                niską inflacją. Ja nawet myślę, że wskaźniki GUS dot. budownictwa to są nawet
                                ujemne, bo ceny raczej stoją w miejscu. Na tej podstawie wynegocjowaliśmy nowy
                                harmonogram wpłat, nie do końca po naszej myśli, ale suma sumarum nie
                                spodziewam się żadnych dopłat.
                                • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 23.01.02, 12:01
                                  Oby tak było, to mnie podtrzymuje na duchu, nie chciałbym załatwiać dodatkowego
                                  kredytu na dopłaty. Trzeba przecież mieć jakieś pieniądze na wykończenie.

Pozdrawiam Arnold
                                  • Gość: Mirek Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 13:55
                                    Arnold ty debilu!!!!
                                    • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 14:39
                                      Pewnie jesteś taki mocny tylko na forum ZŁAMASIE
                                      • Gość: Mirek Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 14:41
                                        Nie mów do mnie złamasie bo pomyślą żeśmy bracia!!!
                                        Debilu!!!
                                        • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 14:51
                                          Masz tanie dowcipy. Jak masz jakiś problem to napisz do "Przyjacióki". Forum
                                          nie jest przeznaczone dla takich imbecyli.
                                          • Gość: Mirek Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 14:53
                                            Arnold ty pierdolnięty debilu!!!!!
                                          • Gość: Mirek Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 14:54
                                            Ludzie!!!! Uwaga !!!!!Arnold to debil!!!!!!!!
                                            • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 15:47
                                              Najgorsze jest to, że imbecyle mają dostęp do internetu i wykorzystują to tam,
                                              gdzie nie powinni wyzywając przy tym innych bez powodu. No coż jeśli nie można
                                              zabłysnąć intelektem trzeba sobie radzić jakoś inaczej. Pewnie pobierałeś nauki
                                              u Leppera.
                                              • Gość: Mirek Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 15:52
                                                Arnold, ja wcześniej żartowałem, ale tu naprawdę jesteś debilem!!!
                                                • Gość: Arnold Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 24.01.02, 18:04
                                                  Żałośnie się powtarzasz frajerze. Popatrz najpierw na siebie zanim zaczniesz
                                                  oceniać innych.
                                                  • Gość: Mirek Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 10.10.13.* 25.01.02, 14:59
                                                    Arnold to debil!!!
                                                  • Gość: sasiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 213.25.97.* 01.02.02, 11:54
                                                    Cena promocyjnej obnizki wydaje mi sie troszeczke podejrzana. Sam zdecydowalem
                                                    sie na lokal w Milenium rowno rok temu, gdzie cena za 1 m byla 3200 (po
                                                    uwzglednieniu indeksacji). Teraz w ramach promocji jest 2950. Niska cena
                                                    przyciaga klientow. Pamietajcie, ze w umowie jest zapis o mowiacy o koncowym
                                                    rozliczeniu. Tutaj spoldzielnia moze wpieprzyc wszelkie rozliczenia. Kolejny
                                                    problem os. Milenium to kiepska sprzedaz. Z tego co wiem to wykupione jest 50%
                                                    lokali. Troche malo. Zastanawiam się kto pokryje koszty budowy pustostanu.
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT 01.02.02, 12:43
                                                    Skąd masz pewność, że tylko 50% mieszkań zostało sprzedanych. Ja zdecydowalem
                                                    się w styczniu w/g moich szacunków (przejrzeliśmy z żoną wszystkie projekty i
                                                    poprosiliśmy o podanie lokali, które są wolne)wychodzi jakieś 80%. Może masz
                                                    pewniejsze informacje, daj proszę znać.
                                                  • joannak2 Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT 01.02.02, 13:08
                                                    Kupiles u nich mieszkanie w styczniu 2002?
                                                    Ja dowiadywalam sie o ilosci niesprzedanych lokali dwukrotnie, raz tuz przed
                                                    koncem roku i wtedy powiedziano mi,ze sprzedali jakies 80%, a drugi raz w
                                                    polowie stycznia i wtedy powiedzieli mi, ze nie sprzedali jeszcze 40% mieszkan.
                                                    W obydwu przpadkach informacji udzielala mi taka ruda pani w srednim wieku
                                                    (chyba jest tam kierownikiem dzialu sprzedazy). Osobiscie nie wierze zadnemu
                                                    jej slowu - klamie jak z nut.
                                                    Jakis czas temu (jesienia) rozmawialam tez z panem z dzialu inwestycji na temat
                                                    postepow w budowie. Mowil mi, ze przystopowali z budowa bo duzo mieszkan bylo
                                                    nie sprzedanch. Teraz caly czas cos sie tam dzieje (w budynkach II i III
                                                    wstawiaja juz okna). W kazdym badz razie planuja rozpoczecie przekazywania
                                                    lokali od lipca.
                                                    W ktorym budynku kupujesz? Czy zdecydowales sie na garaz?
                                                    Podobno generalnie jest to dobra firma, tylko taki teraz rynek - ludzie nie
                                                    maja kasy.
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT 01.02.02, 13:29
                                                    pani o ktorej mówisz też nie wzbudziła mojego zaufania (poczerwieniała ze
                                                    złości gdy wytknąłem, że ziemia jest zadłużona), jednak zdecydowaliśmy się
                                                    głównie z trzech powodów:
                                                    - cena i lokalizacja (główne powody)
                                                    - dobre opinie na forum
                                                    - 3 pokoje na niewielkim metrażu (56,5) to nie często się zdarza.
                                                    Zdecydowaliśmy się na mieszkanie w I budynku + garaż + komórka. Mimo wszystko
                                                    jestem dobrej myśli wkońcu budowa jest już dosyć zaawansowana, ala dopóki nie
                                                    dostaniesz aktu zawsze istnieje obawa. Jednak najbardziej obawiam się
                                                    rozliczenia końcowego, co prawda w/g tego co ludzie piszą na forum w ich
                                                    przypadku było to max. 3%, ale kto wie jaka będzie sytuacja za pół roku.
                                                  • Gość: sasiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 213.25.97.* 01.02.02, 16:51
                                                    50% taka informacje uzyskalem w dziale sprzedazy w koncu stycznia. Mysle, ze
                                                    Panie nie mialy powodu mnie bujac, gdyz ja umowe podpisalem juz w ubieglym
                                                    roku. Ja rowniez wczesniej sprawdzalem MSM ND 82 i nikt na nich nie narzekal.
                                                    Sa terminowi i zazwyczaj cena nie ulegala zmianie. Jesli chodzi o przemile
                                                    panie ze sprzedazy, to tez kilka razy przylapalem je na klamstwie. No coz taka
                                                    ich niewdzieczna rola. Ostatnio bylem na budowie i podpytywalem ochraniarza,
                                                    czy toczy sie budowa. Moze on nie jest zadnym autorytetem, jednak stwierdzil,
                                                    ze robota ruszyła - czyli pojawily sie pieniadze. Chyba nie bylo to tajemnica,
                                                    iz opoznienia wynikaly z braku plynnosci finansowych Spoldzielni. Wykonowca
                                                    nie otrzymywal forsy, tak wiec pracowal na pol gwizdka. Dlatego tez budynek
                                                    numer I wyglada teraz tak samo jak w zeszlym roku. Wydaje mi sie, iz niestety
                                                    najmniej jest chetnych na ten wlasnie budynek, dlatego tez tutaj postep w
                                                    pracach jest jak najmniej widoczny. Jezeli ktos zamierza podpisac umowe ze
                                                    spoldzielnia, to moge dac kilka dobrych rad. Ostatnio podpisywalem aneks do
                                                    umowy i udalo mi sie wywalczyc kilka spraw.
                                                  • joannak2 Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT 01.02.02, 21:07
                                                    do Sąsiada - możesz podać mi jakieś szczegóły jeśli chodzi o ten aneks (co
                                                    udało ci się wynegocjować, jakie miałeś argumenty itd.)? jeśli nie chcesz pisać
                                                    na forum, to prosze o kontakt na moją skrzynkę (adres jak wyżej).
                                                    z góry dziękuję.
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT 04.02.02, 09:50
                                                    Do Sąsiada, ja również proszę o info odnośnie aneksu, jeżeli nie na forum to na
                                                    powyższy adres. Z góry dziękuję.
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT 04.02.02, 09:56
                                                    Zapomniałem Wam dopisać, że byłem na budowie w miniony piatek. Goście budują,
                                                    dźwig pracuje, przygotowują szalunki dla ścian czwartego piętra bud. nr 1.
                                                    Jeśli pogoda będzie dopisywać może wyrobią się w terminie.
                                                  • Gość: sasiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: 213.25.97.* 04.02.02, 14:07
                                                    Z uwagi, iż byłem jednym z pierwszych chetnych, kolejne raty musialem
                                                    powiekszac o indeksacje. Realnie wyszlo mi to 3 200 za metr.W porownaniu do
                                                    obecnej ceny 2 950, to troche przeplacilem. Chcac zamienic lokal na wiekszy,
                                                    w pierwszej kolejnosci zaczalem wyklocac się o ewentualny zwrot przeplaconych
                                                    srodkow, nastepnie zaproponowalem zamiane lokalu na wieksze. Moja propozycja
                                                    była nastepujaca: za calosc nowego lokum place wartosc = ilosci metrow * nowa
                                                    cena. Czyli doplacam roznice pomiedzy tym co zaplacilem a nowa wartoscia
                                                    mieszkania. Ponadto wynegocjowalem, iż calkowity koszt nie będzie wiekszy
                                                    niż 5% podanej kwoty w umowie.
                                                    Slyszalem, ze można jeszcze wywalczyc zwrot gotowki w razie rozwiazania umowy,
                                                    bez oczekiwania na nastepce.
                                                    Tak jak pisalem,Spoldzielnia boryka sie ze sprzedaza. Tak wiec warto wyklocac
                                                    sie o dodatkowe profity. Oczywiscie najwieksza szanse maja ci, ktorzy umowy
                                                    jeszcze nie podpisali.
                                                  • Gość: sasiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM- IP: 213.25.97.* 04.02.02, 14:35
                                                    Przypomnialem sobie jedna ciekawa wiadomosc, bedac w Spoldzielni uslyszalem,
                                                    iz robotnicy przenosza sie do budynku nr I. Podobno inspektor budowlany zwrocil
                                                    uwage, iz ta czesc inwestycji ma zbyt duze opoznienia.
                                                    Najwazniejsze, ze budowa toczy sie dalej. Wydaje mi sie, iz lepszym
                                                    rozwiazaniem jest zaciagniecie kredytu przez spoldzielnie w celu pozyskania
                                                    dalszych srodkow na inwestycje, niz cisza na placu budowy i oczekiwanie na
                                                    nastepnych chetnych, ktorzy wyloza kase na sfinansowanie dalszych etapow.
                                                    Sprawa obciazenia hipoteki dla mnie jest w tym momencie kwestia drugorzedna,
                                                    aczkolwiek rowniez wazna. Podobno Wlodarzewska budujac na Ursynowie dala
                                                    mieszkancom w prezencie splate w czynszu kredytu (przez nia zaciagnietego). No
                                                    ale po co przejmowac sie na zas.
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM- 04.02.02, 15:15
                                                    Dzięki Sąsiedzie.
                                                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM- IP: 213.25.97.* 04.02.02, 17:10
                                                    Nie ma za co. Zamierzasz negocjować?
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM- 04.02.02, 18:22
                                                    Jeszcze się zastanowię, natomiast dobrze byłoby dokładnie określić w jakimś
                                                    aneksie, że cena nie może wzrosnąć powyżej dajmy na to 5% na które u Ciebie się
                                                    zgodzili, ponadto że mam prawo nie dokonywać płatności poszczególnych rat w
                                                    przypadku braku postępów na budowie oraz że w razie stwierdzenia ewentualnych
                                                    wad podczas odbioru usuwają je na własny koszt lub obniżają cenę, a tego
                                                    niestety w umowie nie ma.
                                                  • Gość: sasiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM IP: 213.25.97.* 05.02.02, 10:45
                                                    Swego czasu pytałem się o odsetki za zwłokę. Miła Pani z działu sprzedaży
                                                    stwierdziła, że oczywiście muszę zapłacić w razie opóźnienia w spłacie rat.
                                                    Spytałem się grzecznie, czy opóźnienia w budowie też są karane odsetkami, to
                                                    otrzymałem odpowiedź, że trzeba sobie ufać. Wiem, od moich znajomych, którzy
                                                    odbierali mieszkanie od tej Społdzielni, iż w momencie przejmowania lokalu
                                                    możesz zgłaszać wszelkie usterki i wtedy usunięcie ich wykonywane jest
                                                    gratis. Natomiast słyszałem dużo dobrego o tym wykonawcy, jest dokładny i
                                                    solidny. MSM ND 82 postawił kilka budynków na ul. Van Gogha (Tarchomin).
                                                    Zarówno z zewnątrz jak i w środku budynki wyglądają ok. Moi znajomi mieszkają
                                                    tam ok 2 lata i nie mają żadnych zastrzeżeń.
                                                  • joannak2 Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM 05.02.02, 13:39
                                                    Ja rowniez kiedys pytalam o opoznienia w zaplacie rat i wtedy powiedziano mi,
                                                    ze moge wplacic pozniej BEZ ZADNYCH ODSETEK o ile oczywiscie beda to opoznienia
                                                    liczone w tygodniach a nie miesiacach (bo wtedy potrzebny jest nowy
                                                    harmonogram, zeby oni wiedzieli kiedy dostana kase). Generalnie i tak mamy byc
                                                    rozliczani po kosztach.
                                                    Jesli chodzi o jakosc to tez wszystkie opinie, jakie slyszalam byly bardzo
                                                    dobre. Jakis czas temu rozmawialam z gosciem od inwestycji, ktory rowniez
                                                    zapewnial mnie o solidnosci wykonawcy. Powiedzial rowniez, ze podjeli decyzje
                                                    np. o zastosowaniu lepszej jakosci tynkow w mieszkaniach. Powiedzial mi
                                                    rowniez, ze nasze osiedle bedzie wygladac tak jak to na van Gogha (kolory,
                                                    ogrodzenie).
                                                    Mam pytanie: kiedy macie termin zaplaty ostatniej raty?
                                                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM IP: 213.25.97.* 05.02.02, 14:38
                                                    Ja ostatnią ratę mam w sierpniu. Czy ktoś mnie przelicytuje?
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM 05.02.02, 17:17
                                                    Budujące jest to co piszecie o jakości i wykończeniu. Utwierdzam się w
                                                    przekonaniu, że dokonaliśmy dobrego wyboru. Ostatnia ratę mam zapłacić do 20
                                                    sierpnia.
                                                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM IP: 213.25.97.* 05.02.02, 17:49
                                                    Ostatnio zastanawiałem się dlaczego sprzedaż lokali w osiedlu jest taka niska.
                                                    50% to żadna rewelacja. W innych miejscach na Tarchominie z tego co się
                                                    dowiadywałem większość mieszkań została sprzedana, pomimo często gorszej
                                                    lokalizacji niż nasza. Początkowo sądziłem, że może cena za metr jest zbyt
                                                    wygurowana, ale obniżka na niewiele się zdała. Mam pewną koncepcję co do
                                                    przyczyny, ale chętnie usłyszałbym wpierw wasze zdanie. Być może ktoś zarzuci
                                                    mi interesowanie się głupotami, ale nie zapominajmy, iż koszt całej
                                                    inwestycji prawdopodobnie będzie rozłożony na "inwestorów" czyli nas. Tak więc
                                                    im mniej pustostanów tym koszt budowy w przeliczeniu na metr będzie niższy.
                                                  • Gość: iml Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM IP: 10.10.13.* 06.02.02, 09:27
                                                    Jest dużo prawdy w tym co piszesz. Ja początkowo byłem zagorzałym przeciwnikiem
                                                    spółdzielni i poszukiwałem mieszkań tylko u developerów właśnie głównie z
                                                    powodu końcowych rozliczeń. Paradoksem życia być może jest to, że zdecydowałem
                                                    się teraz na spółdzielnię, ale niestety żaden z developerów (a sprawdziłem
                                                    wiele inwestycji) nie miał tak dobrego miejsca i przede wszytkim układu
                                                    mieszkań w cenie poniżej 3500, a jeśli było coś dobrego i w przyzwoitej cenie
                                                    to tylko w wirtualnej rzeczywistości z terminem realizacji II poł. 2003 lub
                                                    pocz. 2004. Mam już dosyć czekania i płacenia zajebistego czynszu za wynajem
                                                    mieszkania, a Milenium już z ziemi wyrosło i jest duża szansa, że święta
                                                    spędzimy wreszcie w swoim domu. Kto ma problemy mieszkaniowe myślę, że dobrze
                                                    to rozumie. W takiej sytuacji ryzyko związane z rozliczeniem końcowym mnie nie
                                                    przeraża pod warunkiem, że nie będzie większe niż 5%. Pani w dziale sprzedaży
                                                    zapewniała mnie, że niesprzedane mieszkania nie będą miały wpływu na końcowe
                                                    rozliczenie, ale jakoś mnie to nie przekonało. Niska sprzedaż może mieć wiele
                                                    przyczyn. Myślę, że wiele osób zraziło zadłużenie gruntu, kiedyś jak na
                                                    Tarchomin niezbyt atrakcyjna cena 3200, brak intensywnej reklamy i niestety to
                                                    nieszczęsne rozliczenie końcowe. Z drugiej strony jeżeli mieszkania zostaną
                                                    wybudowane i pozostaną jakieś pustostany spółdzielnia może zrobić jakąś
                                                    promocję i sprzedać je po stałej cenie. Z tego punktu widzenia nie powinniśmy
                                                    być obciążani kosztem niesprzedanych lokali. Istnieje jeszcze jedna obawa, że
                                                    będą sobie odbijać w czynszu, ale wtedy wspólnota mieszakaniowa będzie mogła im
                                                    podziękować. Generalnie nie sądzę że podwyżka będzie duża jest zbyt wielka
                                                    presja na rynku. Nie zapominajmy, że umowa jest w pewnym sensie uczciwa również
                                                    dla nas, ponieważ jeżeli dobrze pamiętam możesz zrezygnować bez ponoszenia
                                                    konsekwencji finansowych typu kary 10% z tym, że kasę dostaniesz dopiero po 3
                                                    miesiącach. Jeżeli rozliczenie będzie zbyt wielkie ludzie będą rezygnować.
                                                    Osobiście bardziej martwię się tym, żeby wyrobili się w terminie bo już wiosna
                                                    za pasem a tam jest jeszcze sporo do zrobienia.
                                                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM IP: 213.25.97.* 06.02.02, 10:03
                                                    Zgadzam się z Tobą. Ja decydując się na MSM ND posiłkowałem się informacjami
                                                    zaaciągniętymi od znajomych. Spółdzielnia cieszyła się (i sądzę, że nadal
                                                    cieszy się) dobrą sławą -terminowi, rzetelni i co najważniejsze nie zmieniają
                                                    ceny określonej w umowie. Dlatego też zdecydowałem się podpisać umowę i
                                                    szczerze mówiąc na razie nie żałuję. Też nie sądzę aby końcowe rozliczenie
                                                    było wyższe niż 5 %, w przeciwnym razie nie podpisaliby ze mną aneksu.
                                                    Wracając do rozważań dotyczących sprzedaży mam pewną teorię. Pomijając fakt,
                                                    iż popyt na lokale spadł (mam nadzieję, że chwilowo) to dość poważnym błędem
                                                    jest projekt osiedla. Moim zdaniem stworzenie półzamkniętych budynków w formie
                                                    podkowy nie było najfortunniejszym rozwiązaniem. Sądzę, że najwięcej pustych
                                                    lokali jest z oknami i balkonami wychodzącymi na podwórko. Oczywiście jest to
                                                    odczucie subiektywne, ale jako dowód na poparcie mojej tezy podam fakt, iż
                                                    budynek nr. 3 ma w 80% sprzedane lokale. Jeśli chodzi kredyt to z tego co się
                                                    dowiedziałem Spółdzielnia powinna go spłacić do grudnia br. Tak więc, jeżeli to
                                                    nastąpi nie będzie problemu z przeniesieniem na nas prawa własności. Dzisiaj
                                                    będę się starał potwierdzić to w banku, w którym spółdzielnie zaciągnęła kredyt.
                                                  • rzota Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT 14.02.02, 13:42
                                                    Drogi wirtualny sąsiedzie:-) Jesli mozesz przeslac mi blizsze wskazowki na temat
                                                    podpisywania umowy ze spoldzielnia. Chce ja podpisac na dniach i dobre slowko
                                                    byloby zbawieniem. Prosze na liscik na adres: rzota@poczta.onet.pl
                                                    Gość portalu: sasiad napisał(a):

> 50% taka informacje uzyskalem w dziale sprzedazy w koncu stycznia. Mysle, ze
                                                    > Panie nie mialy powodu mnie bujac, gdyz ja umowe podpisalem juz w ubieglym
                                                    > roku. Ja rowniez wczesniej sprawdzalem MSM ND 82 i nikt na nich nie narzekal.
                                                    > Sa terminowi i zazwyczaj cena nie ulegala zmianie. Jesli chodzi o przemile
                                                    > panie ze sprzedazy, to tez kilka razy przylapalem je na klamstwie. No coz taka
                                                    >
                                                    > ich niewdzieczna rola. Ostatnio bylem na budowie i podpytywalem ochraniarza,
                                                    > czy toczy sie budowa. Moze on nie jest zadnym autorytetem, jednak stwierdzil,
                                                    > ze robota ruszyła - czyli pojawily sie pieniadze. Chyba nie bylo to tajemnica,
                                                    >
                                                    > iz opoznienia wynikaly z braku plynnosci finansowych Spoldzielni. Wykonowca
                                                    > nie otrzymywal forsy, tak wiec pracowal na pol gwizdka. Dlatego tez budynek
                                                    > numer I wyglada teraz tak samo jak w zeszlym roku. Wydaje mi sie, iz niestety
                                                    > najmniej jest chetnych na ten wlasnie budynek, dlatego tez tutaj postep w
                                                    > pracach jest jak najmniej widoczny. Jezeli ktos zamierza podpisac umowe ze
                                                    > spoldzielnia, to moge dac kilka dobrych rad. Ostatnio podpisywalem aneks do
                                                    > umowy i udalo mi sie wywalczyc kilka spraw.

• Gość: Ania Re: NOWY DOM 82 - MILENIUM-ZADŁUŻONY GRUNT IP: *.wardynski.com.pl 30.09.02, 10:18
                                                    Sąsiadki i Sąsiedzi,

dowiedziałam się o tej dyskusji sąsiedzkiej na zebraniu MSM MD82 - zacznę
                                                    dygresją na temat samej spółdzielni... pierwszy kontakt z MSM był horrorem(ruda
                                                    kobieta to rzeczywiście szefowa działu sprzedaży) ponieważ marzy nam się duże
                                                    mieszkanie a nie mamy aż tyle gotówki, próbowaliśmy dowiedzieć się o możliwości
                                                    kredytowania - Ruda (przepraszam sama mam ten kolor włosów, ale inaczej tej
                                                    kreatury nazwać nie umiem) odfuknęła że jak się nie ma pieniędzy to się nie
                                                    kupuje mieszkania! potem podawała nam trzy ceny za m2 zmieniając je co chwila -
                                                    kiedy próbowaliśmy grzecznie się zapytać, która jest prawidłowa zaczęła na nas
                                                    krzyczeć (generalnie miała chyba do nas pretensje że śmieliśmy przyjść i pytać
                                                    ją o cokolwiek. Tak się zdenerwowałam, że chciałam zrezygnować z kupna w ogóle
                                                    (i tu żałuję że się tak nie stało). Umówiliśmy się więc na rozmowę z jednym z
                                                    Wiceprezesów i tak podpisaliśmy umowę. Próby ustalenia z działem sprzedaży
                                                    czego kolwiek graniczą z cudem (mamy krzynę zaufania do p. Witeńko), bo co
                                                    chwila podawane są nam przeczące sobie nawzajem informacje np. o tempie budowy,
                                                    terminach, stanie sprzedaży. Myślę, że taka deziformacja jest w dużej mierze
                                                    spowodowana brakiem profesjonalizmu, ale obawiam się że to może być celowa
                                                    polityka całego zarządu - żeby nie być gołosłowna podam przykład: zapisaliśmy
                                                    się na mieszkanie w budynku 1 (ostatni termin z umowy to 31 marca 2003) ale
                                                    stwierdziliśmy że jeśli budynek nr 3 będzie oddany w terminie (to jest wrzesień
                                                    2002) to szanse na to że nasz będzie nie później niż czerwiec 2003 (zakładając
                                                    obiecywane opóźnienie kwartałowe) jeszcze kilka dni przed zebraniem
                                                    dopytywaliśmy się o ten termin - zgodnie jednym chórem i zarząd i dział
                                                    sprzedaży informowali o oddaniu bud. 3 we wrześniu - na spotkaniu ku mojemu
                                                    zdziwieniu usłyszałam, że wprowadzać można się dopiero w lutym (czyli o zgrozo
                                                    5!!!!! miesięcy później!!!!). TEGO ZROZUMIEĆ NIE MOGĘ: CZEMU KŁAMIĄ CO IM TO
                                                    DA?!?!?!?!?! Ponieważ budynek 3 i 2 pod który ma być kredyt (do budynku nr 1
                                                    nie przewiduje się nie wiedzieć czemu) i są opóźnienia rzędu 5 miesięcy, dość
                                                    poważńie obawiam się, że oddanie jedynki może być nie wcześniej niż 2004. Mam
                                                    wobec tego gorącą do Was prośbę: jeśli wpadliście też w mieszkanie na "jedynce"
                                                    czy negocjowaliście coś z Zarządem? dlaczego nie biorą kredytu pod 1? co Wam
                                                    mówią (bo obawiam się że wersji odpowiedzi jest kilka jeśli nie
                                                    kilkanaście)...Serdecznie pozdrawiam,
                                                    Ania
                                                    e-mail: annadomoslawska@wp.pl

joannak2 napisał(a):

> Kupiles u nich mieszkanie w styczniu 2002?
                                                    > Ja dowiadywalam sie o ilosci niesprzedanych lokali dwukrotnie, raz tuz przed
                                                    > koncem roku i wtedy powiedziano mi,ze sprzedali jakies 80%, a drugi raz w
                                                    > polowie stycznia i wtedy powiedzieli mi, ze nie sprzedali jeszcze 40%
                                                    mieszkan.
                                                    >
                                                    > W obydwu przpadkach informacji udzielala mi taka ruda pani w srednim wieku
                                                    > (chyba jest tam kierownikiem dzialu sprzedazy). Osobiscie nie wierze zadnemu
                                                    > jej slowu - klamie jak z nut.
                                                    > Jakis czas temu (jesienia) rozmawialam tez z panem z dzialu inwestycji na
                                                    temat
                                                    >
                                                    > postepow w budowie. Mowil mi, ze przystopowali z budowa bo duzo mieszkan bylo
                                                    > nie sprzedanch. Teraz caly czas cos sie tam dzieje (w budynkach II i III
                                                    > wstawiaja juz okna). W kazdym badz razie planuja rozpoczecie przekazywania
                                                    > lokali od lipca.
                                                    > W ktorym budynku kupujesz? Czy zdecydowales sie na garaz?
                                                    > Podobno generalnie jest to dobra firma, tylko taki teraz rynek - ludzie nie
                                                    > maja kasy.
    • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 06.02.02, 10:13
      Jesteście pewni tych 50%, może jednak zwrócić się z jakimś oficjalnym pismem i
      zapytać wprost ile sprzedali wtedy nie będą mieli możliwości kręcenia. Z
      przyjemnością poznam twoją teorię na temat tak małej sprzedaży.
      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 06.02.02, 10:39
        W poprzedniej mojej wiadomości opisałem swoją teorię. Cóz mi z oficjalnej
        odpowiedzi. Czy to jest 50% czy już 60% to bez znaczenia. Wiadomo, że jest
        sporo wolnych lokali. Proporcje powinny się stopniowo zmniejszać. Ach
        przypomniałem sobie jeszcze jedną sprawę. Swego czasu (czyli w grudniu)
        spółdzielnia podobno zaczęła przeprojektowyać mieszkania o dużej powierzchni.
        Zwiększali liczbę pokoi, bądź zmniejszali metraże, dzieląc mieszkania na pół.
        • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 06.02.02, 11:19
          Tak to prawda, sam wybrałem mieszkanie trzypokojowe, przeprojektowane z dużego
          dwupokojowego. Masz dużo racji jeśli chodzi o niatrakcyjność lokali
          wychodzących na podwórko, ale gdy się lepiej przyjrzeć nie wygląda to tak źle.
          Inaczej jest na projekcie, papierze, a inaczej gdy możesz spojrzeć już z okien
          postawionego budynku. Sądzę, że spółdzielnia powinna zrobić jakąś reklamę i
          zaprosić np. na dni otwarte do zwiedzania placu budowy i wolnych lokali. Jeśli
          chodzi o kredyt to miłe Panie zapewniały mnie, że będzie spłacony w marcu. Czy
          jesteś pewien, że grudzień br. dotyczy osiedla Milenium. Rozmawiałem kilka
          tygodni temu z Panią Naczelnik XV oddz. PKO BP gdzie mają kredyt, zapewniała
          mnie, że jest spłacany i że to solidna spółdzielnia, podobno nigdy nie było z
          nimi problemów.
          • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 06.02.02, 11:42
            Hm zaskoczyłeś mnie. Ja wiem, że spółdzielnia ma kredyt zaciągnięty w BOSiu,
            notabene też zaciągnąłem tam niewieki kredycik. Z tąd też o tym wiem. Włąśnie w
            banku zadałem Pani pytanko jak zamierzają obciążyć mi hipotekę, jeżeli ta
            hipoteka została już obciążona przez kredyt spółdzielni. I czy jeżeli spłacę
            haracz bankowi, to znaczy, że będę właścicielem moich kilkudziesięciu metrów,
            czy też nadal będzie to własność banku, Podobno kredyt spółdzielni miał mieć
            pokrycie jedynie w pustostanach (informacja ze Spółdzielni). O terminie
            grudniowym słyszałem w dziale inwestycji.
            • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 06.02.02, 12:27
              Ty też mnie zaskoczyłeś. Stąd wniosek, że mają zaciągnięty kredyt co najmniej w
              dwóch bankach. To jest niepokojące. Ale zastanawia mnie fakt, że gdy
              sprawdzałem księgę wieczystą był złożony wniosek o ustanowienie hipoteki tylko
              przez XV oddz PKO BP, chyba że od ostatniego miesiąca pojawił się nowy wniosek.
              Trzeba to sprawdzić.
              • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 06.02.02, 17:28
                Ok. Już wiem. Spółdzielnia w BOSiu ma zaciągnięty kredyt na inną inwestycję,
                niż Milenium.(Czekam na potwierdzenie z Banku). Tak więc fałszywy alarm
                Natomiast tak jak pisałeś kredyt zaciągnięty w PKO BP dotyczył środków na
                zakup gruntu. Drugi zaciągnięty kredyt został bodajże w PKO SA dotyczy już
                samej budowy. Prawdopodobnie Spółdzielnia zaciągnie kolejny kredyt na
                dokończenie inwestycji. Sądzę, że nie ma co się nad tym zastanawiać i
                zamartwiać. Niech zaciągają kredyty i w dziesięciu bankach. Chcę mieć swoje
                mieszkanie na czas i już. Wierzę, że dla końcowego rozliczenia nie będzie to
                miało, aż tak dużego wpływu. Natomiast czynsz trzeba będzie porównać z
                opłatami na Van Gogha. Moim zdaniem ceny powinny być podobne.
          • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 06.02.02, 17:32
            Spółdzielnia czasami reklamuje się. Widziałem, kilka razy w Rzeczpospolitej
            reklamę (częściej Słonecznego Stoku)i bodajże w telewizji na Porionie. Czy
            ktoś ogląda tę stację?? Zgadzam się, iż akcja marketingowa nie jest dobrą
            stroną tej Spółdzielni, gdyby nie znajomi, to w życiu bym o nich nie słyszał.
            Nawet stronę www mają taką, jakby ją projektował uczeń 1 klasy L.O. o profilu
            sportowym, z dwuletnią praktyką obsługi Playstation.
            • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 06.02.02, 17:43
              Odnośnie reklamy to są jeszcze na stronach Tabeli Ofert i od czasu do czasu w
              Wyborczej mają niewielką reklamówkę w dodatku Dom. Jeśli chodzi o czynsz
              powiedziano mi, że będzie na poziomie 6-7 zł/m z CO, wodą i ochroną. Czy wiesz
              ile płacą na Van Gogha i co wchodzi w czynsz?
              • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 06.02.02, 17:45
                zaraz się dowiem
                • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 06.02.02, 17:52
                  jutro będę wiedział ilę płacą za czynsz.
                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 07.02.02, 09:27
                    W uproszczeniu podaję cennik obowiązujący na Van Gogha. 29,8 * liczba osób +
                    3,66 * liczba m2 + 29 (ochrona). Mogłem coś pominąć. W każdym razie wyliczając
                    koszt metra dla 3 osobowej rodziny, biorąc powierzchnię 52 metry wychodzi ok.
                    6 złotych.
    • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 07.02.02, 09:49
      Faktycznie czynsze tak wyglądają, ale cóż za tania ochrona. Na Perkuna ta sama
      firma jest za 69 zł, ale może osiedle mniejsze, bo przy Van Gogha to chyba i ci
      ze starych bloków płacą...
      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 07.02.02, 11:06
        Wydaje mi się, że na Van Gogha zmniejszono liczbę osób z ochrony i
        rzeczywiście jest tam więcej budynków (starych i nowych).
        • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 07.02.02, 11:46
          Dzięki Sąsiedzie za informacje. Przypomniało mi się, że niektóre spółdzielnie
          każą sobie płacić jeszcze za garaż. Tak jest np. w SAM-81, gdzie w jednym z
          nowo postawionych bloków wynajmuję mieszkanie, koszt jest na poziomie 50-60
          PLN. Ciekawe jak będzie tutaj.
          • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 07.02.02, 12:12
            Mnie na razie ten problem nie dotyczy, nie wykupiłem miejsca garażowego.
            Natomiast dopiero Dzięki twojej wiadomości zorientowałem się, że w bloku są
            komórki. Nikt z działu sprzedaży nie zaoferował mi kupna dodatkowych kilku
            metrów. Tak wiec przez rok żyłem w nieświadomości, a spółdzielnia nie zarobiła
            kilku tysięcy złotych. Widocznie stać ich na to.
            • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 07.02.02, 12:20
              Nie jestem w 100% pewien, ale miejsce na komórki znaleźli przeprojektowując
              garaże, tak więc być może były dostępne dopiero od kilku miesięcy. Gdy
              podpisywalismy umowę pod koniec stycznia kilka było jeszcze wolnych, ale w
              dosyć dużych metrażach 8-11 metrów, co przy cenie 1200/m staje się istotną
              kwotą.
              • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 07.02.02, 12:23
                A to muszę przeprosić miłe Panie z działu sprzedaży. Notabene ciekawe czy
                monitorują tę listę dyskusyjną.
                • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 07.02.02, 14:00
                  Tak jak napisałem nie mam 100% pewności więc być może nie masz ich za co
                  przepraszać, co nie zmienia faktu, że powinny o tym informować klientów bo ja
                  dowiedziałem się o komórkach dopiero podczas drugiej czy trzeciej wizyty u
                  nich. A swoją drogą to rzeczywiście ciekawe czy one czytają co się dzieje na
                  forum, czy wogóle o nim wiedzą, a jeśli tak to czy będą potrafiły wyciągnąć z
                  tego jakieś pozytywne dla klientów wnioski.
                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 07.02.02, 14:20
                    Ja na ich miejscu listę dyskusyjną umieściłbym na własnej internetowej
                    stronie. Po pierwsze mogłoby to być darmową reklamą, po drugie mieliby
                    informację o poglądach klientów, ponadto Spółdzielnia mogłaby dementować
                    ewentualne plotki. Etapy zaawansowania prac mógłby być rónież publikowane na
                    stonach www. Aparat cyfrowy nie jest już drogą zabawką.
                    • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 07.02.02, 16:24
                      Masz świetny pomysł, ale do tej pory zadna ze znanym mi firm nie wpadła na taki
                      pomysł. Jedynie prezes Marvipolu usiłuje oficjalnie prostować plotki. Poza tym
                      myślę, że otworzenie takiego forum na stronie spółdzielni wiązałoby się dla
                      nich z jakimiś dodatkowymi kosztami, które mogłyby być pokrywane z naszych
                      czynszów oraz jest wielce prawdopodobne, że nie byłoby obiektywne, ponieważ
                      byłoby narażone na redagowanie bardzo krytycznych wypowiedzi przez spółdzielnię.
                      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 07.02.02, 18:47
                        Pisałem tylko jakbym uczynił z punktu widzenia Spółdzielni. Koszt prowadzenia
                        i aktualizowania strony jest chyba nieporównywalnie mniejszy niż reklama w
                        telewizji. Zwróć uwagę, iż z naszego osiedla na tę listę trafiło zaledwie
                        kilka osób. Licznik na stronie www wskazuje ponad 9 tysięcy wejść. Opisując
                        nasze spostrzeżenia jako osób zniecierpliwionych i sfrustrowanych sami sobie
                        zadajemy pytania i sami próbujemy na nie odpowiedzieć. Tworząc często plotki i
                        antyreklamę. Natomiast umieszczenie listy na oficjalnej stronie byłoby
                        korzystne dla obu stron. Spółdzielnia mogłaby mieć darmową reklamę w postaci
                        komentarzy być może większej grupy zainteresowanych. Być może swoje opinie
                        wyrażałyby osoby, które już mieszkają w mieszkaniach wybudowanych przez MSM
                        ND. Potwierdzając jakość usług, terminowość itp. itd. Chat z prezesem
                        Spóldzielni też mógłby wyjaśnić sporo naszych wątpliwości. Jeżeli doszłoby do
                        manipulacji wypowiedzi, to jakby niebyło zawsze jest strona gazety wyborczej.
                        Z naszego punktu widzenia, byłoby to oficjalne forum, na którym moglibysmy
                        wyrażać swoje niezadowolenie i być może poprzez poparcie części internetowych
                        członków spółdzielni wywierać wpływ na decyzje. Dlaczego ja mam zagwarantowane
                        5%, a Ty nie. Gdyby z podobnym problemem zgłosiło się kilkanaście osób naraz,
                        domagając się identycznej zmiany, być może mielibyście większe szanse
                        negocjacji, niż pojedyńczo. No dobra kończę, bo już za bardzo się rozpisałem
                        się, a pora już późna. Ale chyba poza nami dwoma to i tak nikt już nie czyta
                        do końca tych naszych wywodów.
                        • joannak2 Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.02.02, 09:03
                          Oj, Sąsziedzie, coz za powątpiewający ton zakończył Twoją wypowiedź....
                          Myślę, że z całą pewnością zaglądają tu inni forumowicze, nie wszyscy jednak
                          mają czas by brać udział w dyskusji.
                          Jeśli chodzi o to, czy np. panie w sprzedaży wiedzą/monitorują to forum, to
                          myślę, że nie (chyba, że dowiedziały się o tym ostatnio). Kiedyś, podczas
                          rozmowy z ich kierowniczką stwierdziłam, że są różne informacje i opinie na ich
                          temat w Internecie a ona mi na to, że przecież po to właśnie utworzyli swoją
                          stronę www - w ogóle nie załapała, że możemy korzystać z forum.
                          Raz nawet wysłałam do nich maila - nie dostawałam odpowiedzi chyba ze 3 dni.
                          Akurat miałam czas, więc podjechałam do nich, no to okazało się, że maila ma
                          tylko pani kierownik działu sprzedaży.
                          Aha, wczoraj rozmawiałam z panią ze sprzedaży. Powiedziała mi, że na jej stan
                          wiedzy na dziś zaczną oddawać mieszkania we wrześniu. Rozpoczną od budynku nr
                          III później II a na końcu I.
                          Pozdrawiam wszystkich przyszlych sąsiadów,
                          Joanna
                          • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.02.02, 09:14
                            Z tego co piszesz Joanno wynika, że świadomość Pań z działu sprzedaży o takich
                            zdobyczach techniki jak internet i jego możliwości jest bardzo nikła, a szkoda.
                            A może wyślemy im uświadamiającego e-maila z Twoim pomysłem Sąsiedzie?
                            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.02.02, 09:25
                              Cieszę się, że spodobał wam się mój pomysł, tylko nie chciałbym , abysmy
                              musieli partycypować w kupnie dla spółdzielni komputera i modemu. Może wyślij
                              im ze strony wyborczej(zachowasz anonimowość) załączoną całą dyskusję. Niech
                              poznają z jakimi problemami się borykami. Warto zaproponować Spółdzielni
                              włączenie się do dyskusji, to z pewnością oczyści atmosferę.
                              • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.02.02, 09:35
                                Ok zadzwoniłem do Spółdzielni i podałem namiary. Tak więc czekamy na włączenie
                                się do dydkusji.
                                • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.02.02, 15:09
                                  Dzięki, że to zrobiłeś. Ciekawe czy będzie jakiś odzew ze strony spółdzielni,
                                  mam na myśli oficjalny odzew.
                                  P.S. Podobnie jak Joanna myślę, że wiele osób czyta co się dzieje na forum, ale
                                  raczej biernie się temu przygląda. Ciekawe czy kolega Leon będzie miał coś
                                  ciekawego do powiedzenia, wkońcu to On zapoczątkował ten wątek.
                                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.02.02, 16:10
                                    iml, joanno wysłałem do was maila
                                    • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.02.02, 16:43
                                      Bardzo dziękuję za e-mail. Do kurwy nędzy że tak powiem (przepraszam za
                                      wyrażenie) czy to spółdzielnia jest dla nas, czy my dla spółdzielni. Jeśli ktoś
                                      wydaje powiedzmy 200 tys. złotych i płaci za coś co nie jest jeszcze
                                      postawione, mało tego jest budowane na zadłużonym gruncie, to kurwa ma
                                      prawo "dmuchać na zimne" i obawiać się o swoje pieniądze. Nie kupujemy butów za
                                      200 zł tylko mieszkanie za 200 tys.,Jeżeli tego ktoś nie rozumie to albo ma za
                                      dużo szmalu, albo jest idiotą. Było zbyt wiele przekrętów na rynku
                                      mieszkaniowym, żeby ludzie się nie martwili o to co dzieje się z ich
                                      pieniędzmi. Tutaj odsyłam szanownych forumowiczów i spółdzielnię do wątków na
                                      temat np. Warinwestu itp. Są tam zdecydowanie gorsze rzeczy niż to o czym my tu
                                      piszemy. Wystarczy poczytać kilka wątków nt. niektórych developerów np. Ama-
                                      Bud, Dom-Development, Pax itd. W porównaniu z nimi my wypowiadamy się o ND 82
                                      bardzo pochlebnie. A poza tym nie przyjmowanie krytycznych uwag na swój temat
                                      świadczy o braku obiektywizmu i swoistej "małości". W każdym zdrowym, dobrze
                                      zarządzanym biznesie krytyczne uwagi są analizowane, po to aby poprawić jakość
                                      swoich usług i pozyskiwać w ten sposób więcej klientów. Wystarczy przeczytać
                                      pierwsze lepsze opakowanie np. słodyczy (jest tam coś napisane drobnym maczkiem
                                      o zadowoleniu klienta).
                                      Życzę udanego weekendu.
                                      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.02.02, 17:38
                                        Zgadzam się z Tobą. Dlatego nie podjęcie przez Spółdzielnię polemiki na tym ,
                                        czy też na innym forum dla mnie znaczy, że maja nas w głębokim poważaniu.
                                        Najważniejsze to płać i nie zadawaj głupich pytań. Nikt tu bezpodstawnie nie
                                        zamierza szkalować osób, czy firmy. Opisane przez nas wrażenia i spostrzeżenia
                                        są jedynie wyrazem naszych obaw i rozterek. Jako pełnoprawni Członkowie
                                        Spółdzielni (dodam, że stalismy się nimi nie za darmo) mamy prawo wyrażać swoje
                                        opinie na jej temat nawet jeśli są negatywne. Czy jest jakaś różnica
                                        pomiedzy tu stawianymi pytaniami a oficjalnym pismem? Jedyna różnica tkwi w
                                        stylistyce i obecnym podpisie. Do pewnym spraw trzeba dojrzeć. Dopóki
                                        Spóldzielnia nie zrozumie, że należy nas traktować jako równorzędnych
                                        partnerów, dotąd będą powstawać animozje. Dobra rozpoczyna się weekend, idę
                                        wypić za wasze zdrowie i dobre samopoczucie pracowników Spółdzielni.
                                        • Gość: iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 10.10.13.* 11.02.02, 09:11
                                          Dokładnie tak jak piszesz. Niech wreszcie spółdzielnia zrozumie, że to nie ona
                                          robi nam łaskę sprzedając mieszkania, tylko klienci robią łaskę spółdzielni, że
                                          chcą akurat u niej kupić mieszkanie. Zwłaszcza, że staliśmy się członkami tejże
                                          spółdzielni jak słusznie zauważyłeś nie za darmo. A może kierownictwu
                                          spółdzielni wydaję się, że są jedyni i niepowtarzalni na rynku, i że tylko oni
                                          mają super ofertę za super pieniądze?. To błąd.
                                        • Gość: iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 10.10.13.* 11.02.02, 09:13
                                        • Gość: iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 10.10.13.* 11.02.02, 09:13
                                          • Gość: sąsiad. Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 11.02.02, 10:53
                                            W dzisiejszej Rzeczpospolitej przedstawiono raport Claritas. Podsumowując
                                            analizę dla poszczególnych województw, średnio 12 % Polaków planuje kupno
                                            mieszkania, a 10 % zamierza budować własny dom. Ponadto określono tam w
                                            przybliżeniu grupę potencjalnych klientów. Myślę więc, że rynek zbytu w
                                            najbliższym roku nadal się będzie kurczyć, a bitwa o klienta będzie ciężka.
                                            Developerzy, zaprawieni w bojach już rozpoczynają wojnę podjazdową. Powoli
                                            zaczynają zmieniać się ich oferty. Nagłaśniane są różnego rodzaju promocje,
                                            współpraca z bankami itp. Ostatnio widziałem reklamy na tramwajach.
                                            Mało tego, akcja marketingowa, tak jak z innymi produktami powinna być
                                            przemyślana. Czyli powinna być określona grupa docelowa, ich wiek, zarobki
                                            itp. Oczywiście to wszystko kosztuje, ale z drugiej strony nikt z ulicy nie
                                            kupuje mieszkania za minimum 150 tys. Spółdzienlia organizowała w zeszłym roku
                                            dni otwarte. Można było pojechać na budowę, obejrzeć lokale, nawet dostać
                                            koszulkę. Wszystko ładnie tak jak być powinno, ale zabrakło mi w tym
                                            nagłośnienia całej sprawy. Ja sam dowiedziałem się przez przypadek. Ciekawy
                                            jestem jak wypadła ta cała akcja.
                                            Reasumując, aby zdobyć klienta w tych ciężkich czasach, klienta, który nie ma
                                            własnych pieniędzy i będzie posiłkował się z pewnością kredytem, trzeba dać mu
                                            gwarancję solidności. Ja osobiście, znając koszty inwestycji zagwarantowałbym
                                            stałą cenę za metr i to ubrałbym w slogan reklamowy. Ci co się wachają, liczą
                                            każdy grosz i obawiają (tak jak i my )się aby nie być wyrolowanym.

• stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 11.02.02, 13:42
                                              No cóż podobno szkalujemy na tym forum dobre imię naszej wspaniałej
                                              spółdzielni. O nie ładnie, a fe... Pani się tak przykłada a tu ktoś śmie mieć
                                              jakieś uwagi. Prawda jest poprostu taka, że spółdzielnia jest troszeczkę
                                              skostniała w dziedzinie wymiany informacji i nie dostrzega potęgi internetu,
                                              bez którego już w bardzo niedalekiej przyszłości nie da się żyć. Trochę brak im
                                              kogoś z inicjatywą i pomysłami choćby na zauważalną kampanię reklamową. No
                                              poprostu nie każdy reaguje na sytuację tak natychmiast, a chyba należałoby.

Pozdr

Sąsiedzie przyśli mi także emila, hę.
                                              • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 11.02.02, 14:23
                                                Zapewne wcześniej nie mieli problemów ze zbytem i wierzyli, iż na pewno Ci
                                                klienci się znajdą. I pewnie tak będzie. Tylko czy takie pasywne oczykiwanie na
                                                kolejnych chętnych, to najwłaściwszy sposób.
                                                • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 11.02.02, 15:07
                                                  No nie najwłaściwszy, ale jak inaczej... Poza tym ja usłyszałam, że jak już
                                                  będą okna to i chętnych więcej. No i mam nadzieję, że się takowi znajdą (w
                                                  naszym własnym interesie), gdy Belka pod koniec roku znowu zacznie wyskakiwać z
                                                  tym vatem. Czy my tu wszyscy jesteśmy z I budynku (ja tak)? Hm, osiedle ma mieć
                                                  ponad 200 mieszkań, a na forum raptem cztery się w kółko produkują.
                                                  • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 11.02.02, 19:08
                                                    Tak chyba większość z nas jest z pierwszego budynku, być może dlatego czasem
                                                    reagujemy bardziej nerwowo widząc, że w II i III wstawiają już okna. Byłem w
                                                    sobotę na budowie zaczynają stawiać ściany czwartego piętra. Jeśli pogoda
                                                    będzie sprzyjać jak do tej pory może nie będzie poślizgów.
                                                  • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 14.02.02, 17:23
                                                    Dla chętnych kolekcjonerów zdjęć mogę przesłać skany budynku nr 1 z lutego
                                                    2001.
                                                  • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 15.02.02, 09:28
                                                    to ja poproszę...
    • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 22.02.02, 15:36
      misie pysie piszcie coś, bo spadniemy na drugą stronę....
      • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 26.02.02, 19:01
        Witajcie!
        Myślę, że nie ma czym się martwić. To że na razie nie ma żadnych wypowiedzi na
        pewno świadczy o tym, że nic złego się nie dzieje. Oby tak dalej.

Pozdrawiam
    • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 27.02.02, 10:08
      był ktoś może ostatnio na budowie?
      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 27.02.02, 10:29
        Ja powinienem być w sobotę. Znajomy relacjonował mi, iż widział (z okna
        autobusu) jak ramię dzwigu rusza się. Ale ostatnio tak mocno wieje, że może to
        sprawka sił natury.
        • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 01.03.02, 14:40
          Mam złą wiadomość. W dziale sprzedaży podają nowe terminy. Planowany termin
          oddania to wrzesień dla dwóch budynków i kwartał 2003 dla ostatniego
          (domyślam się że chodzi o budynek numer 1. Jutro będę na Tarchominie, to
          napiszę jak wygląda budowa.

• Gość: k\ Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 15:44
      Witam ex-sąsiadów.
      Jakiś czas temu też chciałam kupic u nich mieszkanie, nawet juz było
      zarezerwowane (właśnie w 3 budynku).Niestety ich rozkład nie podobał mi sie i
      zdecydowałam się na inna spółdzielnie w pobliżu.I teraz się cieszę, że się tam
      nie zapisałam czytając jakie macie ciągle problemy. No i ten 2003 r??????
      Współczuję Wam.
      PZDR
      • Gość: Zuza Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.eurx.dupont.com 04.03.02, 08:16
        Dlaczego piszesz o 2003 roku? Z tego co wiem, to planuje oddawac mieszkania od
        wrzesnia tego roku. A sadzac po tym, ze w jednym z 3 blokow sa juz okna,
        scianki dzialowe i instalacja elektryczna mysle, ze sie wyrobia.
        Moze masz na mysli ich inwestycje na Goclawiu - tam faktycznie beda oddawac
        mieszkania od 2003 r.?
        • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 04.03.02, 09:24
          Byłem w sobotę na budowie. Budynek nr 3 jest już ocieplany, nawet zaczynają
          kłąść zewnętrzny tynk. W środku rozprowadzane są już instalacje elektrczne i
          pion kanalizacyjny. W większości pomieszczeń zostały postawione ścianki
          działowe. Nie wiem jak wygląda budynek nr 2 w środku. Z zewnątrz wygląda
          nieźle - są wstawione okna. O budynku nr 1 wolę nie pisać.

Zuza budynki 3 i 2 mają być oddane we wrześniu tego roku. Na końcu jest budynek
          numer 1 i to jego termin oddania zostanie prawdopodobnie przesunięty na I
          kwartał 2003.
      • Gość: GC Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.158.195.* 04.03.02, 15:13
        Dopiero planuję zakup nowego mieszkania i mam pytanie do gościa "k\". Jaką inną
        spółdzielnie wybrałeś z okolicy, króra wybuduje Ci mieszkanie do końca tego
        roku?
        Porównując to co piszecie z tym co wypisują członkowie innych spółdzielni można
        dojść do wniosku, że raczej dobrze wybraliście. I sam poważnie się zastanawiam
        nad włączeniem się w poczet mieszkańców tego osiedla. Może wiecie ile jest
        jeszcze wolnych mieszkań i jaka jest ich atrakcyjność.
        Mam jeszcze jedno pytanie. Muszę wziąść kredyt. Może umiecie polecić jakiś
        dobry bank. Słyszyłem, że WBK jest całkiem, całkiem...

P.S. a tak w ogóle to jesteście super
        • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 04.03.02, 15:50
          O wolnych lokalach to najlepiej wie dział sprzedaży. Ja decydując się na kredyt
          skorzystałem z oferty znajdującej się na miejscu. Wybrałem BOS-ia być może nie
          jest najtańszy ale nie musiałem załatwiać żadnych formalności. Jedynie
          dosłałem kilka kwitków i podpisałem umowę.
          • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 04.03.02, 21:19
            Dzięki GC za pochlebne opinie już na wstępie. Tak jak napisał Sąsiad o wolne
            mieszkania najlepiej zapytać dział sprzedaży. Panie są raczej miłe, więc z tym
            nie będziesz miał problemów. Co do układu mieszkań to rzecz gustu, ale wspólnie
            z żoną twierdzimy, że spośród wszystkich inwestycji jakie do tej pory
            przeglądaliśmy Nowy Dom ma najmniejszy odsetek mieszkań (jak to nazwał kiedyś
            Leon) "zaprojektowanych z zemsty". Układy są bardzo przyzwoite, pokoje ustawne,
            w większych mieszkaniach przewidziane dodatkowe miejsce na prysznic w WC.
            To co mnie najbardziej odpowiada to lokalizacja. Osiedle jest otoczone od
            strony Modlińskiej i Światowida niewielkim laskiem dębowo-brzozowym, tak więc
            nie dobiegają żadne hałasy i syfy od ulicy (mam nadzieję, że w miarę rozbudowy
            osiedli nie będą wycinać drzew). Bloki stoją o rzut beretem od Ćmielowskiej,
            nie ma problemu z dojazdem ul. Milenijną. Obydwie te ulice są nowe, asfaltowe,
            a wzdłuż nich ciągną się chodniki i uliczki rowerowe. Piszę o tym ponieważ
            teraz wynajmuję mieszkanie w bloku, który jest odległy o 700 m od normalnej
            drogi i codziennie muszę jeździć po betonowych płytach (zawieszenie jeszcze mam
            ok!). Bardzo istotna dla mnie jest również bliskość kościoła, poczty, apteki,
            placówek kilku banków, przystanku autobusowego. Planowana jest również budowa
            szkoły i przedszkola przy Ćmielowskiej. Jeśli masz lub będziesz mieć dzieci to
            też bardzo ważne. Podobno przy Światowida ma niedługo powstać jakieś centrum
            handlowo rozrywkowe, może jakieś Multikono czy coś w tym stylu, napewno by się
            przydało. W planach zagospodarowania przestrzennego wzdłuż Światowida ma
            przebiegać linia metra. Może i je zbudują w 2070, ale kto wie. No i planowana
            budowa mostu Północnego co jest bardziej prawdopodobne czyni tą inwestycję w
            moich oczach bardzo atrakcyjną. Nie piszą o tym w żadnych reklamach a SZKODA!!!
            Szanowny Dział Sprzedaży mógłby się o to postarać, aby na dzień dobry klient
            miał takie informacje. To ważne!

Pozdrawiam
            • Gość: k\ Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 11:12
              iml napisał(a):

> Co do układu mieszkań to rzecz gustu, ale wspólnie
              > z żoną twierdzimy, że spośród wszystkich inwestycji jakie do tej pory
              > przeglądaliśmy Nowy Dom ma najmniejszy odsetek mieszkań (jak to nazwał kiedyś
              > Leon) "zaprojektowanych z zemsty". Układy są bardzo przyzwoite, pokoje ustawne,
              >
              > w większych mieszkaniach przewidziane dodatkowe miejsce na prysznic w WC.

Według mnie, czy pokój który ma wymiary 4,70x2,2m można zaliczyć do ustawnych?Dla
              mnie to długa kiszka.Jeżeli pokój nie jest zbliżony do kwadratu jest później
              nieustawny.

> To co mnie najbardziej odpowiada to lokalizacja. Osiedle jest otoczone od
              > strony Modlińskiej i Światowida niewielkim laskiem dębowo-brzozowym, tak więc
              > nie dobiegają żadne hałasy i syfy od ulicy (mam nadzieję, że w miarę rozbudowy
              > osiedli nie będą wycinać drzew). Bloki stoją o rzut beretem od Ćmielowskiej,
              > nie ma problemu z dojazdem ul. Milenijną.

Rzeczywiście lokalizacja jest super.Dlatego też wahałam się z podjęciem decyzji.
              Niestety przeważyły minusy nad plusami.
              Pozdrawiam Wszystkich.Pewnie będziemy się kiedyś mijali na spacerach.

• Gość: k\ Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 11:05
          Gość portalu: GC napisał(a):

> Dopiero planuję zakup nowego mieszkania i mam pytanie do gościa "k\". Jaką inną
          >
          > spółdzielnie wybrałeś z okolicy, króra wybuduje Ci mieszkanie do końca tego
          > roku?

SM BUDOWLANI (z tego co wiem mają jeszcze kilka wolnych mieszkań dwupokojowych).
          • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 05.03.02, 12:13
            Moim zdaniem propozycje rozkładu pokoi są "przyjazne" dla ludzi. Osobiście
            przejrzałem sporo planów mieszkań na osiedlu i większość z nich była dla mnie
            do zaakceptowania. No ale są gusta i guściki. O dobrej lokalizacij i
            ewentualnym sąsiedztwie budynku użyteczności publicznej (przedszkole czy
            szkoła) dowiedziałem się wpierw w dziale sprzedaży. Po prostu się o to
            zapytałem. Potem zweryfikowałem to oczywiście w Urzędzie Gminy. Decydując się
            na własne mieszkanie warto poznać okolice troszeczkę dalej niż wykupione własne
            kilkadziesiąt metrów kwadratowych. Weźmy przykład ulicy Odkrytej i
            powstających tam osiedli. Cena jest atrakcyjna, ale skupisko domów stojących
            jeden przy drugim nie wygląda zbyt estetycznie. Do osiedli prowadzi jedna wąska
            ulica. Tak więc wyjazd w godzinach szczytu jest bardzo utrudniony.
            Obecny kameralny charakter osiedla Milenium daje mu dużo uroku, ale też być
            może podniesie jego wartość w przyszłości. Osiedle jest z jednej strony
            chronione naturalną barierą przed nowymi budynkami w postaci "parku". Z reguły
            nie wycina się dużego drzewostanu. Z drugiej strony osiedla stoi kościół i
            praktycznie nie ma już gdzie postawić nowego budynku. Myślę, że docenimy tę
            lokalizację za kilka lat. Do osiedla można dojechać przynajmniej z dwóch stron
            co ułatwia szybką i sprawną komunikację.
            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 14.03.02, 10:10
              Dzisiaj wyczytałem w Metropolu, iż znów odbędą się Targi Mieszkaniowe.
              Najbardziej zaskoczył mnie (dodam, że mile) kupon rabatowy ND 82 na kupno
              mieszkania na naszym osiedlu lub Słonecznym Stoku. Rabat dotyczy miejsca
              postojowego, które jest gratis. W końcu coś się ruszyło z uatrakcyjnieniem
              sprzedaży!!!
              Zapewne to nie moja sprawa, ale ja bym trochę inaczej przeprowadził promocję. W
              pierwszej kolejności zapromonowałbym gratisowy balkon. Osoba niezmotoryzowana
              może nie być zainteresowana miejscem postojowym dla samochodu. Osobiście
              inaczej przedstawiłby, ofertę: balkon gratis + połowa ceny za zamiejsce
              parkingowe. Cenowo wychodzi podobnie,natomiast oferta trafia do szerszgo grona
              potencjalnych odbiorców. Natomiast zaproponowałbym dodatkową ulgę związaną z
              zakupem większego metrażu. Np. dla lokalu powyżej 70m 2 balkon i postój free.
              Podsumowując Spółdzielnia dokonała właściwego wyboru zmieniając ofertę. Uważam,
              że każdy sposób powodujący przyciągnięcie klienta już jest połową sukcesu.
    • Gość: Przemek Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 157.25.183.* 22.03.02, 15:33
      Witajcie mieszkańcy Millenium. Piszę, bo chciałbym się z Wami skontaktować i
      spróbować ustalić parę rzeczy dotyczących naszego osiedla: spółdzielnia jest na
      etapie wyboru m.in. rodzaju drzwi antywłamaniowych. Chcą wybrać albo Juventy
      albo Witexy, ale nie rozważają np. Gerdy. Po rozmowie z prezesem Cudnym jest
      szansa byśmy my sami wybrali rodzaj drzwi, które oni zakupią i zamontują,
      potrzebne jest jednak pismo od grupy lokatorów. Myślę, że inne rzeczy wspólne
      dla osiedla też można samemu ustalić, ale musi nas być jakaś rozsądna grupa.
      Jeśli chcecie decydować napiszcie do mnie: przemek@suntech.com.pl
      • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 24.07.02, 10:27
        chciałem nieco odświeżyć wątek - czy ktoś wie jakie są postępy budowy na
        Ceramicznej?
        • dar-ek Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 25.07.02, 09:31
          nie wiem jak całościowo ale zewnętrznie to postępy widać w bud II tzn. kończą
          już chyba ocieplanie i elewacje
          mnie najbardziej interesuje bud. I, a tu na razie ruch mały
          może ktoś z III i II napisze czy obecny stan prac jest zgodny z planem?
          • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 25.07.02, 09:45
            Jak na razie wszystko jest zgodne z planem. Bud III jest obecnie najbardziej
            zaawansowany i ma być oddany we wrześniu. Na razie nic nie wskazuje na to żeby
            były jakieś poślizgi. Bud. II zdaje się że ma być oddany pod koniec listopada.
            Robią tam już wylewki i ocieplenie, a więc sądząc po zaawansowaniu prac też nie
            powinno być opóźnień. Bud I ma być oddany najpóźniej bo pod koniec marca.
            Rzeczywiście prace są tam najmniej zaawansowane, ale sądzę że po oddaniu II i
            III całe siły będą przerzucone na I i termin będzie dotrzymany.
          • zuzanna7 Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 25.07.02, 11:42
            do dar_ek:
            wczoraj bylam w biurze sprzedazy u p. Sierakowskiego i dowiedzialam sie, ze w
            sierpniu maja wchodzic ekipy na bud. I by stawiac scianki dzialowe tak wiec nie
            jest zle (wiec jesli chcesz naniesc jeszcze jakies zmiany, to zrob to w miare
            szybko). Powiedziano mi rowniez, ze termin przekazywania kluczy w bud. I
            podawany przez sp-nie (czyli luty) wydaje sie byc do dotrzymania i wszystko
            idzie zgodnie z harmonogramem. Sprzedaz idzie zreszta calkiem niezle bo podobno
            w ciagu ostatnich dwoch tygodni sprzedano 4 mieszkania na naszym osiedlu.
            Mysle, ze wszystko bedzie OK i nie ma sie czym martwic.
            pozdrawiam sasiadow,
            Zuza
            • luzik1 Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 25.07.02, 11:54
              Zuza,
              Czy Ty możesz mi podesłać namiary na tę firmę ?
              Być może skorzystam - zaznaczam, że jestem b. grzeczny (jako potencjalny sąsiad.
              z góry dziękuję i pozdro
              luzik
            • dar-ek Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 25.07.02, 16:51
              Z tymi ściankami to nawet by sie zgadzało z tym co mówił mi ponad miesiąc temu -
              wtedy właśnie robiłem drobne zmiany w projekcie.
              Co do terminu przekazywania to mnie informowano w czerwcu że raczej koniec
              marca, więc ja byłbym mile zaskoczony.

A tak z innej beczki to spółdzielnia mogłaby raz na jakiś czas aktualizować
              strone www. Wydaje mi się że mieszkania sprzedane i wolne są zaznaczone losowo.
              Moje wciąż widnieje jako wolne pomimo że mam umowe od 1,5 miesiąca.
              Jak pytałem wcześniej czy to aktualne informacje to - owszem, jak
              najbardziej :))
              ...ale to tylko tak na marginesie
              jak oddadzą w lutym lub marcu i będe zadowolony to puszcze to w niepamięć :))

pozdrawiam
              Darek
              • karolaxx Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 25.07.02, 18:47
                z tym terminem to faktycznie podaja roznie, ale tego co mi mowili to dla bud.
                I maja zaczac przekazywanie kluczy do mieszkan w polowie lutego. Poniewaz
                srednio dziennie sa 3-4 odbiory to troche to bedzie trwalo. Bedziemy mieli
                wtedy czas na doprowadzenie naszych mieszkan do stanu nadajacego sie do
                zamieszkania. Ostateczny termin zakonczenia inwestycji to 30/04/2003 - do tego
                czasu maja byc zrobione np. wszystkie drogi wewnetrzne na osiedlu. Jak
                romawialam z takim gosciem od podwykonawcow na budowie, to twierdzil, ze oni
                tez w takich terminach maja przekazywac sp-ni poszczegolne etapy osiedla wiec
                by sie zgadzalo z tym co mi mowili w dziale sprzedazy.
                A z ta aktualizacja to rzeczywiscie mogliby sie troche bardziej postarac....
                • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 212.160.146.* 26.07.02, 09:14
                  W ubiegłym tygodniu byłem na terenie budowy. Prace toczą się intensywnie,
                  zarówno w wykańczanym już budynku III, jak i dwóch pozostałych. Zaskoczył mnie
                  fakt, iż budynek nr II jest już otynkowany i pomalowany. W budynku III trwają
                  prace wykończeniowe lokali (montaż parapetów, dzwi wewnętrznych), no i
                  pozostały jeszcze do zrobienia klatki. Czyli to już końcowy etap.
                  Robotnicy na budowie krzątali się przy trzech budynkach, dodam, że była to 8
                  rano. Tak więc nie można powiedzięć, aby blok I obecnie był zaniedbywany.
                  Dowiadywałem się w spółdzielni o termin przekazania kluczy. Dla budynku III ma
                  to nastąpić od 15 IX.
    • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 02.08.02, 09:07
      Witam .
      Otrzymałem dziś taką odpowiedź na pytanie o liczbę sprzedanych mieszkań:

W inwestycji "Milenium" sprzedanych jest 56,15 % mieszkań . Na dzień
      dzisiejszy komórek nie ma , czy będą nie wiem , może po wybudowaniu zostaną
      wydzielone w wyniku podziału miejsc postojowych.

myślę, że im bliżej zakończenia realizacji tym szybciej będą sie mieszkanka
      sprzedawać, boli mnie jednak wciąż ten brak komórki :-((
      • Gość: Daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.mofnet.gov.pl 07.08.02, 15:34
        Kolega powiadomil mnie, troche w alarmistycznym tonie, zebym sie zalogowal na
        forum i poczytal o MSM ND. Na poczatku troche mi sie wlos zjezyl. Chodzi o ta
        hipoteke. W sobote podpisalem umowe, wplacilem I rate, a wczoraj odebralem
        odpis z KW (stan na 26.07). Faktycznie, jest hipoteka na rzecz PKO BP. Ale jest
        tez zgloszony wniosek do KW, ale chodzi o dzial III - uzytkowanie. Kredyt w PKO
        BP mial byc splacony juz w styczniu 2002. ale nie jest. Dzis mi pani w biurze
        sprzedazy powiedziala, ze bedzie splacony do grudnia tego roku.
        Ja tez chcialem dokupic komorke, ale, jak mi powiedziano, zostaly rozdrapane na
        pniu i spoldzielnia planuje nowe. Kosztem garazy. Mam nadzieje, ze nie za duzym
        kosztem, bo garaz takze chcialbym dokupic.
        Budowe ogladalem ostatnio czesto, kupilem mieszkanie w budynku I, na rogu od
        budynku II. Faktycznie, jeszcze niewiele sie tam dzieje wewnatrz, ale przeciez
        musza skonczyc budowe pozostalych budynkow. Ostatnia rate wplacam w marcu 2003.
        Scianki, co zrozumiale, moge przestawiac. Na osiedlu ma dzialac wlasna
        kotlownia. Czy ktos ma jakies na ten temat info? No i co z slynnymi juz
        drzwiami Witex? Ja zamowilem.
        Pozdrawiam wszystkich sasiadów!
        • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 07.08.02, 15:54
          Nie wiem jak to możliwe, że zamówiłeś drzwi Witex bo na osiedlu montowane są
          drzwi Gerda (zapraszam do budynku III)
          pozdrawiam sąsiadów
          Ewa
        • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 07.08.02, 16:00
          Ja będę mieszkał na rogu sześciopiętrowca z oknami na zewnątrz osiedla,
          mam pytanko, czy orientujesz się co w bliższych i dalszych planach ma powstać w
          okolicy - tej najbliższej - pod oknami?
          U mnie okna wychodza na dawne ogródki działkowe (znalazłem nawet kilka drzewek
          owocowych :-) - róg na północ
          • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 07.08.02, 16:20
            Swego czasu, czyli w marcu pisaliśmy na forum o lokalizacji wokół osiedla.
            Zerknij między innymi na tekst opisany przez "iml, 04-03-2002 21:19".
            Pozdrawiam nowych sąsiadów
          • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 08.08.02, 08:23
            Z tego co się orientuję to spółdzielnia zakupiła małą działkę graniczącą teraz
            z budynkiem III i znajdującą się na przeciwko twojej 6-cio piętrowej kolumny
            bloku I. Należy się liczyć z tym, że zostanie tam wybudowany blok (i pewnie
            będzie miał więcej niż 3 piętra). Należy się także spodziewać, że z chwilą gdy
            spółdzielnia wybuduje drogę dojazdową do osiedla zainteresowanie na ogródki
            działkowe, na które wychodzą twoje okna, też wzrośnie. Ale myślę, że nie ma się
            czym przejmować teraz wszyscy z nowych osiedli tak mieszkają. Ja też się
            zastanawiam co powstanie za moim budynkiem - mam nadzieję, że nie 11 piętrowiec
            JWC?. Na razie możemy się cieszyć zielenią za oknami nie wspominając już o
            lasku tarchomińskim, który też widzisz ze swoich okien i wystarczą 3 minuty aby
            udać się tam na spacer. Tego lasku nie ruszą - takie informacje uzyskałam w
            Urzędzie Gminy Białołęki. Na pewno ma on zbawienne działanie jeśli chodzi o
            wygłuszanie szumu od Modlińskiej i pochłanianie tych cudownych zapachów z
            Polfy. To tyle na razie - pozdrawiam. Ewa
            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.08.02, 10:47
              Ewo zafrapowała mnie Twoja informacja na temat nowego budynku. Czy
              spółdzielnia, która wykupiła teren przylegający do budynku nr III to nasza MSM
              ND 82? Wydawało mi się, iż teren ten miał być przeznaczony pod budowę budynku
              użyteczności publicznej - szkoły lub przedszkola.
    • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.08.02, 08:55
      O! Widzę, że szanowne sąsiadowe grono nic nie wakacjuje, tylko sobie patrzy czy
      się buduje. Otóż ja mam pytanie: czy do jedynki to można sobie wejść w asyście
      jakiegoś kerownika (i tu prośba o namiary na niego). I pytanie nr 2 jak
      myślicie czy oni te sprzedane mieszkania na swojej stronie zaznaczją w miarę
      postępu sprzedaży, czy raczej rządzi tu przypadek...
      • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 08.08.02, 09:09
        Już po wakacjach a w pracy tez troszeczke ogorkowy sezon wiec mozna sobie
        popisac. Jesli chodzi o strone www to tez nurtuje mnie pytanie o aktualizacje
        strony. Powinni zamieszczac info o dacie ostatniej aktualizacji - na
        najblizszym zebraniu poruszymy ten temat. Co do wchodzenia na budowe to jeszcze
        do niedawna można było wchodzić nawet po 20.00. Teraz wejsc na budowe mozna
        tylko w godzinach pracy (od 7.00 lub wczesniej do prawdopodobnie 17.00 - musisz
        sie dokladnie dowiedziec). Wystarczy, ze powiesz ochroniazowi, ze chcesz
        obejzec postepy w swoim mieszkanku i to (przynajmniej do tej pory) wystarczy.
        Ja juz musze chodzic do kierownika budowy - bo tylko on ma prawo wydac klucze
        do mieszkania. Pozdrawiam sasiadow i przyszlych ewentualnych sasiadow - Ewa
        • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.08.02, 09:13
          Dzięki za info
      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.08.02, 10:39
        Jeżeli chcesz, to mam numer tel. komórkowego kierownika budowy. Zawsze można
        wcześniej z nim się umówić.
        • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 08.08.02, 10:46
          To ja też bym poprosił o tel kom.

pisiu@poczta.onet.pl
          • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.08.02, 11:09
            Ewo zafrapowała mnie Twoja informacja na temat nowego budynku. Czy
            spółdzielnia, która wykupiła teren przylegający do budynku nr III to nasza MSM
            ND 82? Wydawało mi się, iż teren ten miał być przeznaczony pod budowę budynku
            użyteczności publicznej - szkoły lub przedszkola.
            • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 08.08.02, 11:18
              Słyszałem dokładnie to samo - róg między I a III zakupiła MSM ND 82, pani
              opowiadała mi że postawią tam jakiś punktowiec, dalszych szczegółów nie znam.
            • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.08.02, 11:25
              Ja też słyszałam, że noszą się z zamiarem kupna tej małej działki ok. 900 m w
              takim trochę "wyciętym" miejscu przy budynku I i wciśnięcia tam czegoś małego.
              Szkoda tylko, że prwdopodobnie będzie to kolejny blok, a nie np. plac zabaw lub
              boisko (marzycielka co?), nie wiedziałam tylko, że już kupili.
          • Gość: daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.mofnet.gov.pl 08.08.02, 11:40
            No wiec wracajac do tych drzwi, to po prostu zobaczylem ten model
            prezentacyjny, ktory jest dostepny w biurze sprzedazy. A na nich bylo napisane
            Witex. Byc moze z tym modelem do demonstracji jest jak z ich strona
            internetowa;-).
            A propos dzialki obok 6-pietrowca od zewnetrznej osiedla. Dzialke kupila MSM
            ND 82 pod budowe 8-kondygnacyjnego budynku. Ale raczej zrobila to czysto
            asekuracyjnie, tak by ich ktos nie ubiegl. A budowac zaczna jak sie sytuacja na
            rynku poprawi (info z biura sprzedazy i z budowy.
            A tak w ogole to dzis bede na budowie, bo musze dla banku zrobic operat
            szacunkowy. Wejsc na budowe mozna do 17.00, ale raczej od strony kosciola, bo
            tam jest budka ze straznikami i cala , ze tak powiem, administracja budowy.
            Przy Ceramicznej, jakies 500?m od Milenium powstaje "Dębowe cos tam" JWC i
            raczej to bedzie dosc duze. Mnie, z racji polozenia mojego przyszlego
            mieszkania, bardziej interesuje teren miedzy poludniowo-wschodnia granica
            osiedla a Swiatowida (w kierunku Championa). Tam tez sa jakies wysokie drzewa
            no sporo chaszczy. W planie zagospodarowania przestrzennego jest to teren
            zarezerwowany pod zabudowe mieszkalno-uslugowa. Ale mam nadzieje, ze tych
            wysokich drzew nie rusza.
            Rozmawialem w ubieglym tygodniu z szefem (chyba) jednej z firm-podwykonawcow
            (od instalacji) a propos budynku I. Coz , opoznienie jest juz chyba wliczone,
            choc panie z biura sprzedarzy sie zarzekaja, ze nie. Kazal mi posluchac
            odglosow budowy-faktycznie, stukalo i pukalo tylko troche. "Panie - powiedzial -
            tu powinien byc huk taki, ze ledwo daloby sie porozmawiac". Ale prawda jest
            taka, ze sytuacja na rynku jest marna. Jak ludzie kupia wiecej mieszkan w
            jedynce, to prace beda tam szybciej postepowac w zimie. Tym bardziej, ze wlacza
            kotlownie, rowniez na jedynke i da sie to wszystko suszyc w zimie.
            Scianki bede przeprojektowywac (tzn. raczej moja zona, zwana juz przez
            niektorych moich znajomych "burzycielka scian"). No i oczywiscie, musze sie
            dogadac, zeby mi juz na etapie budowy zrobili koncowki instalacji wod-kan tam,
            gdzie chce. Czy ktos ma namiary, jak to zrobic, czyli do kogo sie zwrocic?
            Poza, oczywiscie namiarami od tego goscia od instalacji, z ktorym rozmawialem i
            ktory przeciez moze byc i najlepszy i stosunkowo tani, ale zawsze warto
            sprawdzic.
            Pozdrowienia!
            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.08.02, 11:56
              Mając już jakieś doświadczenie w przygotowaniu mieszkania do użytku na
              poszczególnych etapach budowy z chęcią podzielę się z Tobą moimi
              spostrzeżeniami. Podaj tylko maila.
              • Gość: daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.mofnet.gov.pl 08.08.02, 13:08
                Gość portalu: sąsiad napisał(a):

> Mając już jakieś doświadczenie w przygotowaniu mieszkania do użytku na
                > poszczególnych etapach budowy z chęcią podzielę się z Tobą moimi
                > spostrzeżeniami. Podaj tylko maila.

Moj adres: sasiad_z_I@interia.pl
                Czekam i dziekuje.
            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 08.08.02, 12:05
              Być może zaglądam do cudzej kieszeni ale zastawiam się nad faktem zakupu
              gruntu przez Spółdzielnię. Skoro obecna inwestycja się ślimaczy, z uwagi na
              brak popytu, to w chwili obecnej wydanie pieniędzy na zakup kolejnego gruntu
              jest tylko zamrożeniem kapitału. Wydaje mi się to dość ryzykownym posunięciem.
              Jeżeli stagnacja na rynku nieruchomości będzie się przeciągać, to w takiej
              sytuacji kolejna inwestycja (o ile się rozpocznie) może nie przynieść
              wymiernych korzyści. Wydane pieniądze na grunt nie zwrócą się w krótkim czasie.
              Ciekawe czy pod to został zaciągnięty kredycik i co jest jego zabezpieczeniem?
              • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 08.08.02, 12:53
                Jesli ktos ma obawy co do kredytow zaciaganych pod grunt budowy proponuje
                zajrzec do postu na MSM NOWY DOM 82 (iml, 27.05.2002).
                Nie wiem czy teraz czegos nie palne, ale budowa Milenium ma swoj wlasny budzet,
                tak samo budowa Slonecznego Stoku (dlatego spoldzielnia nie moze finansowac
                jednej budowy ze sprzedazy mieszkan na innej budowie - i chwala im za to, bo
                jest to powszechne naduzycie ze strony innych budujacych). Tak samo zakup
                dzialki to tez zupelnie inny budzecik. Spokojnie kazdy sie doczeka mieszkanka.
                Rozumiem wasze niepokoje, sama czekam juz od kwietnia zeszlego roku ale kupujac
                wiedzialam na co sie decyduje. Przeciez nikt mi nie bronil kupic mieszkania,
                ktore jest juz gotowe. Poczytajcie sobie posty na innych watkach i spijcie
                spokojnie.
                tym optymistycznym akcentem... Ewa
            • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 08.08.02, 12:31
              Ależ wszyscy sie zrobili rozgadani. Ja tez dorzucam swoje 5 groszy:
              1. Odnosnie drzwi Witex - owszem stoja takie w dziale sprzedazy poniewaz
              wczesniej spoldzielnia rozwazala ich kupno (pewnie witex dal spoldzielni wzor
              drzwi jako gadget reklamowy). Na ostatnim zebraniu wspolnoty przeglosowalismy,
              ze chcemy drzwi Gerda i tak sie tez stalo. Spoldzielnia podpisala juz umowe z
              Gerda i pierwsze drzwi zostaly zamontowane w budynku III (ale to juz chyba
              pisalam). Typ Gerda Star S, gładkie, kolor mahoń - a wszystko mozna obejrzec na
              stronie www. gerda.pl lub na zywo na budowie. Tak a'propos to chyba b.
              pozytywne, ze spoldzielnia uwzglednia wole mieszkancow co do drzwi, parapetow i
              np. barierek na balkonie - o tym pozniej.
              2. Faktycznie tak jak pisal Daniel na dzialce przylegajacej do bloku III
              powstanie wyzszy blok i faktycznie na razie nie ma co sie o niego obawiac po
              spoldzielnia musi na razie skonczyc to co zaczela. Mysle, ze dobrze zrobila
              kupujac ten grunt bo zawsze my mozemy miec wiekszy wplyw na to co na nim
              ewentualnie powstanie niz gdyby grunt kupil mniej lub bardziej skory do
              negocjacji developer.
              3. Odnosnie szkoly, czy tez przedszkola - z tego co wiem to ma powstac za ok. 5
              lat - mysle, ze to raczej pobozne zyczenia - i miescic sie na dzialce za
              budynkiem I i czesciowo II w kierunku Championa (teraz jest tam boisko to nogi).
              A plac zabaw (skromniutki i malutki) ma powstac w studni budynku I. Sadzac po
              ilosci mlodych malzenstw, ktore kupily mieszkanie w MSM ND 82 to szybko sie ten
              placyk zapelni no a potem w sam raz to przedszkole za rogiem.
              4. Jesli chodzi o instalacje wszelkiego typu na osiedlu to sa oczywiscie i od
              tego spece. Ja juz jestem po robotach elektrycznych i hydraulicznych tak ze
              moge sie podzielic doswiadczeniami. Od elektryki jest specem pan "Janek
              elektryk". Wszyscy moi znajomi z osiedla zalatwiaja z nim wszelkie dodatkowe
              punkty elektryczne - u mnie wyszlo ich ok.20. Oczywiscie trzeba z robolem umiec
              gadac i dopilnowac roboty ale w efekcie koncowym jestem zadowolona zarowno z
              wykonania jak i z ceny. Od instalacji hydraulicznej jest tzw. "Brodacz" czyli
              nikt inny tylko szef hydraulikow. Jego tez trzeba pilnowac ale zrobi wszystko
              jak trzeba (u mnie zrobil wyprowadzenia w lazienkach, zamontowal tam moje
              wlasne grzejniki - zrezygnowalam z grzejnikow lazienkowych, ktore on kupowal,
              chociaz nie byly takie zle, a takze zamontowal stelaze pod kibelek i bidet - i
              tu uwaga. Najlepiej je montowac juz po wylaniu podlog - wtedy stelaz nie utknie
              w swiezo zalanej podlodze i bedzie go mozna spokojnie wymontowac np. podczas
              remontu. Radze takze montowac tego typu urzadzenia po zamknieciu lokalu - o
              zlodziei nie trudno). Trzeba wziac pod uwage, ze Brodacz jest troche
              rozbisurmaniony i pierwsza cena, ktora poda bedzie troszeczke za wysoka. Trzeba
              negocjowac. Ja jestem zadowolona bo zaplacilam mniej niz zwyczajowo placi sie
              za takie uslugi w W-wie. Jesli chcecie namiary na tych dwoch panow to dajcie
              znac. Nie mam namiarow dzisiaj przy sobie ale jutro wygrzebie z domu. Nie wiem
              czy moge rozmawiac tu o cenach ale jesli kogos interesuja to zapraszam potem na
              priva.
              5. Dodatkowa info o balkonach. Na prospekcie narysowane sa betonowe przegrody,
              ktore maja uczynic nasze zycie na balkonach intymniejszym. Niedoinformowanym
              oznajmiam, ze przegrod nie bedzie. Poniewaz spotkalo sie to z ogolnym
              niezadowoleniem ze strony przyszlych mieszkancow zarzad z projektantem
              postanowili montowac na kazdym balkonie po 1 drewnianej azurowej barierce
              (mozna zrezygnowac). Jesli ktos chce miec takie barierki po obu stronach
              balkonu to doplaca 50 PLN (chyba). Jesli chodzi o garaze to jest mozliwosc
              zabudowania swojego miejsca postojowego takze azurową konstrukcja, ktorej model
              mozna ogladac w podziemiach budynku III. Co do balkonow to na zebraniach
              spoldzielni pokazywano nam rowniez przykladowe rozwiazania calkowitego lub
              czesciowego zabudowania szklem (okna przesuwne) - te info dostepne sa w dziale
              projektow spoldzielni.
              6. Nastepna rewelacja - spoldzielnia ma przeznaczyc jedno lub dwa mieszkania
              chyba w budynku I na mieszkania pokazowe. Ma jakas upatrzona firme, ktora je
              umebluje. Co ciekawe firma ta udzieli specjalnych rabatow mieszkancom Milenium
              jesli ci zdecyduja sie na ich uslugi. Glowka spoldzielni zaczyna mocniej
              pracowac.

No to dorzucilam 6 zamiast 5 groszy. Mam nadzieje, ze wszyscy sa zadowoleni.
              Pozdrawiam - Ewa
              Priva: e_domurad@hotmail.com
              • Gość: daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.mofnet.gov.pl 08.08.02, 14:00
                To znowu ja. Wlasnie sobie czytam wypowiedzi na forum nt. innych budow w W-wie.
                Wracam do tej naszej kotlowni na osiedlu. Jak bylem ostatnio na budowie, to
                mnie zapewniali, ze ciepla woda bedzie z miejskich wodociagow. Jak sobie
                poczytalem troche o firmie BARC, ktorej klientom-mieszkancom kaza placic
                oddzielnie za ciepla wode z kotlowni osiedlowej, to mnie troche naszly
                watpliwosci. Moze cos Szanowni Sasiedzi wiedza, bo ja juz dzis dzwonilem do
                biura sprzedazy i limit telefonow do MSM ND 82 na dzis wyczerpalem.
                Jak nie bedzie odzewu, to jutro to zaczne sprawdzac.
    • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.08.02, 14:32
      Daniel podaj mi swojego priva na adres stefania@gazeta.pl
      • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 08.08.02, 16:13
        Ale się wszyscy rozgadali. Jestem pod wrażeniem, tak długo było cicho.
        Zgadzam się całkowicie z Ewą, opisała tu wszystko bardzo dokładnie. Zakup tego
        skrawka ziemi przez spółdzielnię był rzeczywiście omawiany na jednym z zebrań.
        Skleroza nie boli i nie pamiętam co dokładnie na ten temat mówili, natomiast
        wiem, że informacja o zakupie tego gruntu nie wzbudziła jakiejś burzliwej
        dyskusji i niepokoju wsród przyszłych mieszkańców. Na razie jestem optymistą i
        myślę, że wszystko bedzie ok! Jutro wybieram się na budowę dam znać jeśli będą
        jakieś znaczące postępy. I jeszcze jedno byłem na stronie internetowej ND. Moje
        mieszkanie figuruje już jako sprzedane, a więc musieli niedawno uaktualnić
        dane. Pewnie nie tylko ja dzwoniłem w tej sprawie.

Pozdrawiam
        • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 09.08.02, 09:00
          Czesc,
          Po przeczytaniu postu iml pokusilam sie o wejscie na strone naszej spoldzielni
          i policzenie sprzedanych mieszkan. Z prostego rachunku wynika (pod warunkiem,
          ze dane zamieszczone na stronie www sa aktualne), ze osiedle zostalo sprzedane
          w 60,5%. Coraz lepiej oby tak dalej
          Pozdrawiam, Ewa
          • Gość: daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.mofnet.gov.pl 09.08.02, 11:59
            Bylem wczoraj na budowie i faktycznie, troche jakby glosniej sie zrobilo. Choc
            w budynku I cisza. zainteresowalem sie konstrukcja i ulozeniem balkonow od
            strony studni w bud. I. To chyba jakis chory sen architekta, by umiescic w
            rogach budynku od strony wewnetrznej przylegajace do siebie balkony oddalone o
            jakies 15 cm. Kto bedzie tak chcial mieszkac, kiedy sasiad moze bez trudu
            przelozyc noge i juz byc u swojego sasiada? O kwestii pewnej intymnosci nie
            wspominajac. Nawet ten rzeczoznawca, z ktorym bylem, troche sie zdziwil.
            Dowiadywalem sie w biurze sprzedazy jak ma wygladac sprawa z kotlownia. Otoz
            bedzie kotlownia gazowa, z ktorej bedzie rowniez pochodzic ciepla woda. Ciekawi
            mnie, czy przy Van Gogha jest takie samo rozwiazanie i jak ono sie ksztaltuje
            cenowo. Wprawdzie ktos juz wczesniej podawal wyliczenie czynszu na tamtym
            osiedlu, ale z checia bym sie dowiedzial, jak sie sprawuje takie rozwiazanie
            techniczne.
            Mam inny problem. By uzyskac kredyt w PBK BPH, musze miec zgode PKO BP na
            bezobciazeniowe wyodrebnienie mojego mieszkania z hipoteki PKO BP. Czy ktos juz
            wczeniej mial taki problem?
            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.25.97.* 09.08.02, 12:17
              Moi znajomi mieszkają na Van Gogha. Jak wrócą z urlopu, to się ich zapytam.
              • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 09.08.02, 12:42
                Na Van Gogha jest wszystko z sieci miejskiej, tzn. zimna 4,80, a ciepła ok. 11
                zł. A w sprzedaży nic nie wiedzą jakie mogą być koszty ogrzewania i podgrzania
                wody? Bo chyba jeżeli zdecydowali się na cuś takiego, to chyba - miejmy
                nadzieję - żeby było taniej niż z normalnej sieci.
                • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 12.08.02, 10:13
                  Do Daniela

Ja wziąłem kredyt z WBK. Nie było żadnych problemów z uzyskaniem zaświadczenia
                  z PKO BP oraz ze spółdzielni, miałem je w niespełna dwa tygodnie. Zwróć uwagę,
                  żeby na obydwu zaświadczeniach były podane Twoje dane oraz dokładnie określony
                  lokal, którego będzie dotyczło wyodrębnienie tj numer, blok itd.

Pozdrawiam

• Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 212.160.146.* 12.08.02, 10:20
                    Di iml; Jakie wrażenia z budowy?
                    • Gość: Dorota Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM-OPOZNIENIE? IP: *.intra.e / 192.168.1.* 23.08.02, 08:39
                      Moi mili sąsiedzi, wczoraj byliśmy na budowie i niby coś się rusza w
                      przepastnych odchłaniach bloku nr 2, ale troszkę kiepsko. Mamy już tynki i
                      zaczynają podłogi, ale w niektórych mieszkaniach nie ma jeszcze elektryki. Na
                      ostatnim zebraniu wspólnoty (o ile w głowie z radości posiadania własnego M3 mi
                      się nie poprzestawiało) była mowa, że budynki 3 i 2 będą kolejno oddawane
                      wrzesień-październik. Zazdwoniłam przedwczoraj do biura i pani powiedziała, że
                      2 bedzie oddawana po 15 listopada. Ale najgorsze prognozy dał nam stróż naszej
                      budowy! Swoim fachowym okiem orzekł, że jak na karpika oddadzą 3 to będzie
                      dobrze, a 2 to po nowym roku albo i na jajeczko dopiero! A gdzie pierwsza
                      wegług matematyki 1? Z zadowoleniem dodał, że przez najbliższe 2 lata to
                      jeszcze bedzie sobie dorabiał tym stróżowaniem... Wczoraj stwiedziliśmy z
                      mężem, że jak tak dalej pojdzie, to trzeba bedzię prace społeczne urządzić:-)
                      Nasi rodzice pracowali na "sobotnikach" i "niedzielnikach", więc kto wie...
                      Pozdrawiam i życzę szybkiej parapetówki...
                      • dorota Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM-OPOZNIENIE? 23.08.02, 08:44
                        No i co tu robić?
                        • Gość: hauer Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM-OPOZNIENIE? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 10:28
                          nie martwić się!
                          i dalej tryskać optymizmem.
                          pozdrawiam!
                          wpadne na budowę i zapytam u źródła co i jak.
                          • dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM-OPOZNIENIE? 23.08.02, 10:51
                            A możesz powiedzieć coś optymistycznego? Bo jako świeżo upieczone małżeństwo
                            mam dosyć mieszkania z teściami (są fajni ale zawsze...) Optymizmu do końca nie
                            straciłam, bo chłopaki robotę wykonują dobrze, nie ich wina, że powoli z braku
                            środków. Pozdrawiam
                    • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 23.08.02, 11:26
                      Ciekawe czy w jakiś sposób sp-nia zadośćuczyni ewentualne opóżnienie (czynsz?)
                      • dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 23.08.02, 11:37
                        Nie wiem, czy byłeś Sznowny/a Sąsiedzie/ko na ostatnim zebraniu, na którym
                        prezes powiedział, że ubieganie się o jakiekolwiek rekompensaty jest, brutalnie
                        mówiąc, bezsensowne, bo to jest przelewanie pieniędzy z jednej kieszy do
                        drugiej tej samej pary spodni... Ale to jest wersja prezesa. Umowa przewiduje
                        oczywiście rekompensaty.
                        • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 23.08.02, 11:52
                          Dopiero wczoraj dostałem list od MSM w którym nazywają mnie członkiem.
                          Oczywiście jeśli wpłacę 1100 pln.
                          Kiedy się odbywają takie zebrania i jak sp-nia informuje o tym?

Pozdrawiam i miłego dnia
                          • dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 23.08.02, 12:06
                            To znaczy, że stasunkowo niedawno kupiłeś mieszkanie. My podpisaliśmy umowę w
                            lutym i o zebraniach (jak dla nas były tylko 2) powiadamiają listownie z dość
                            sporym wyprzedzeniem. Myślę (oby się to nie sprawdziło!), że na poczatku
                            września znowu przyjdzie liścik o spotkaniu, na którym powiedzą o dalszych
                            opóźnieniach. Mam nadzieję, że nie jestem czarownicą i się to ze ziści (jak
                            dotąd nie miałam daru Nostradamusa)!
                            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 212.160.146.* 23.08.02, 12:37
                              W ubiegłym tygodniu skierowaliśmy pismo do MSM ND 82, między innymi z prośbą o
                              wskazanie terminu rozpoczęcia przekazania kluczy. (W szczególności dla budynku
                              3). Zostało tam również wyrażone nasze zaniepokojenie wynikające ze
                              spowolnienia tempa prac na budowie.
                              • dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 23.08.02, 12:45
                                No to jestem ciekawa kiedy Wam odpiszą i jaki termin podadzą dla 3? Nam stróż
                                mowił, że 3 do Bożego Narodzenia oddadzą. A nasza 2 kiedy?
                                • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 212.160.146.* 23.08.02, 13:00
                                  Myślę, że stróż nie powinien być uznawany za autotytet co do określeia końca
                                  terminu inwestycji. Widzę np. na Ursynowie jak niektóre budynki powstają w
                                  zawrotnym tempie. Dlatego warto się nie denerwować i poczekać na oficjalne
                                  stanowisko Spółdzielni. Wydaje mi się, że mamy bliżej niż dalej do
                                  zakończenia budowy (przynajmniej budynków 3 i 2).
                                  • dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 23.08.02, 13:16
                                    Lubię taki stoicyzm i opanowanie:-) Dzięki za dobre weekendowe słowo. Życzę
                                    owocnego w wypoczynek weekendu:-)
                                    • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 212.160.146.* 23.08.02, 13:42
                                      Wraz długim oczekiwaniem na własne cztery ściany nabiera się pewnego dystansu
                                      do brutalnej rzeczywistości. Mniej się denerwując człowiek śpi spokojniej.
                                      Miłego dwudniowego wypoczynku, tym bardziej, że mamy juz końcówkę okresu
                                      wakacyjnego.
    • Gość: jacek Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.cplus.com.pl 26.08.02, 11:15
      czy ktoś z budynku 3 dostał od spółdzielni wstepne rozliczenie kosztów, które z
      godznie z umową miało nastąpic na 3 miesiące przed oddaniem budynku
      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 212.160.146.* 26.08.02, 12:01
        Interesowałem się tym z 2 m-ce temu. Dzwoniłem nawet do Spółdzielni.
        Powiedziano, mi wpierw, że jest jeszcze za wcześnie, a potem (o ile dobrze
        pamiętam)to, iż zrezygnowano z przekazania wstępnego rozliczenia na 3 m-ce
        przed oddaniem budynku. Chyba w umowie widnieje zapis, że spółdzielnia może
        powiadomić o tym członków spółdzielni.

Natomiast na jednym, ze spotkań poinformowano nas, że wstępne rozliczenie
        kosztów (rozliczenie końcowe) powinniśmy otrzymać jakieś 45 dni po przyjęciu
        budynku do użytkowania przez gminę.
        • Gość: DARO Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 195.94.198.* 02.09.02, 20:10
          Szanowni Państwo!
          Stoję przed wyborem kupna mieszkania w MSM ND 82. Jednak mam pewne wątpliwości
          co do niektórych pkt. umowy. Np. co do ceny, terminów itp. Czy ktoś z Państwa
          negocjował umowę i co ewentualnie udało się wywalczyć?
          Pozdrawiam DARO.
          • karolaxx Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 03.09.02, 07:45
            Gość portalu: DARO napisał(a):

> Szanowni Państwo!
            > Stoję przed wyborem kupna mieszkania w MSM ND 82. Jednak mam pewne
            wątpliwości
            > co do niektórych pkt. umowy. Np. co do ceny, terminów itp. Czy ktoś z Państwa
            > negocjował umowę i co ewentualnie udało się wywalczyć?
            > Pozdrawiam DARO.

Z cala pewnoscia mozna z nimi ponegocjowac i cos wywalczyc. Jesli chodzi o
            detale, to prosze o maila na priva.
            pozdr. karola
            • karolaxx Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 03.09.02, 11:55
              do DARO:
              dla jasnosci - prosze pisac na adres karolaxx@gazeta.pl
    • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 03.09.02, 12:28
      Szanowni sąsiedzi, właśnie rozważam wzięcie kredytu hipotecznego innego niż w
      BIG BG Millenium, czy ktoś z sąsiadów mógłby mi polecić jakiś bank
      Zależy mi by był to klient ND 82 gdyż pewnie przetarł szlaki i dostarczył
      wymagane przez bank dokumenty ze spółdzielni i mi byłoy łatwiej :-)
      Dzięki
      • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 03.09.02, 13:15
        Wziąłem kredyt w WBK. Mimo, że spółdzielnia nie ma z nimi podpisanej umowy
        udało mi się załatwić wszystkie papierki, zwłaszcza dzięki pomocy p. Ewy z
        działu sprzedaży. Myślę, że możesz śmiało starać się o kredyt w innym banku,
        aczkolwiek dużo zależy od zasad jakie ustalają banki. Każdy ma swoje "kruczki"
        na które szczególnie proponuję zwrócić uwagę.

Pozdrawiam

• Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 212.160.146.* 03.09.02, 13:21
          Decydując się na kredyt walutowy wybrałem BOS. Panie z działu sprzedaży
          sprawnie pomogły załatwić mi wszelkie formalności. Bodajże po 3 tygodniach
          miałem juz podpisaną z bankiem umowę z bankiem.
          • Gość: daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.mofnet.gov.pl 10.09.02, 10:03
            A ja z innej beczki. Przegladam sobie strone internetowa MSM ND82 i co widze?
            Ze dodano nowe (az 2!) zdjecia z sierpnia tego roku. Czyli jednak ktos to
            aktualizuje. Zeby tak jeszcze aktualizowali wyszukiwarke mieszkan i zadbali o
            lepsza promocje...
            Moze by tak poruszyc ten temat podczas spotkania lokatorow? Mam info z dzialu
            sprzedazy, ze takowe planowane jest na 23 wrzesnia.
            • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 10.09.02, 10:24
              Wyszukiwarka też jest w miare aktualna - przeglądam co jakiś czas i widzę jak
              przybywa mi sąsiadów
              :-)
              • Gość: DARO Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 195.94.198.* 10.09.02, 22:12
                Szanowni Państwo, jak pisałem wcześniej chcę kuić mieszkanie w ND82. Wszystko
                było super kiedy zjawiłem się w biurze sprzedaży, wszyscy byli super mili...
                Natomiast kiedy zgłosiłem swoje obiekcje co do treści umowy panie zdziwiły się
                i już nie były tak miłe. Powiem więcej chciały mnie jak najszybciej zbyć, ale
                sprawa nie została jeszcze zamknięta. Mam nadzieję, że dojdziemy do
                porozumienia. Przy okazji dowiedziałem się o nowym terminie oddania osiedla
                tj. koniec czerwca 2003. Spółdzielnia planuje zaciągnięcie kredytu
                inwestycyjnego celem dokończenia budowy, jak również planuje spłatę hipoteki
                do końca roku. Panie stwierdziły, że to jeszcze dużo czasu i pewnie do tego
                czasu spłacą. To tyle.
                Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję, przyszłych sąsiadów.
                DARO
                • przemo2000 Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 11.09.02, 11:54
                  Cześć!
                  Po pierwsze to miło, że zainteresowałeś się tą inwestycją - im nas więcej tym
                  lepiej. Jeśli chodzi o humory pań w dziale sprzedaży to nie patrz na to, ważne
                  jest by warunki, które oferują odpowiadały Ci i tyle. W razie wątpliwości dzwoń
                  do prezesów i pytaj - oni przecież mają najświeższe informacje.
                  Jeśli chodzi o termin zakończenia to 23.09.2002 odbędzie się zebranie, na
                  którym zostaniemy poinformowani o wszystkim (w szczególności o sposobie odbioru
                  lokali z budynku 2 i 3 oraz o terminach i sposobie oddawania lokali budynku 1).
                  Kredyt, o którym mówią w spółdzielni to kredyt na który spółdzielnia złożyła
                  wniosek już dawno, ale brak niestety odpowiedzi z banku, przez co część prac
                  budowlanych musi być przekładana (po to by nie było zadłużenia w stosunku do
                  wykonawcy). Dodatkowo na sierpień zalegamy (Ci, którzy już podpisali umowy) w
                  płatnościach kolejnych rat - to oczywiście zmusza spółdzielnię do hamowania
                  prac. Błędne koło...
                  I jeszcze jedno: Kredyt wcześniej zaciągnięty jest spłacany, a jego koszt jest
                  już wliczony w cenę za metr, więc w ostatecznym rozliczeniu nie spowoduje on
                  wzrostu ceny mieszkania.

Pozdrawiam
                  Przemek

PS
                  Mam nadzieję, że dołączysz do grona sąsiadów ładnego i kameralnego osiedla
                  Milenium.
                  • Gość: DARO Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 195.94.198.* 11.09.02, 21:34
                    Do Przemka.
                    Dzięki za słowa otuchy. Mam nadzieję, że wszystko jakoś się ułoży i w końcu
                    będę mógł podpisać umowę.
                    Pozdrawiam.
                    DARO
                    • Gość: hauer Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 10:33
                      a Milenium ładne jest i tyle!
                      pozdrawiam wszystkich.
    • Gość: k\ Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.02, 14:00
      Wiem z gazety,że na tym osiedlu będzie internet. Jeżeli tak, to
      czy przez jakąś kablówkę, czy przez TPSA?
      Czy wiecie jak to będzie rozwiązane? Czy na 100%?
      PZDR

• iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 29.10.02, 18:31
        Witajcie!

Nareszcie odebrałem mieszkanie. Było trochę usterek, ale wszystko zostało
        bardzo dobrze zrobione. Muszę bardzo pochwalić wykonawcę za jakość tynków i
        wylewek. Wszystko równiutkie, prościutkie aż inspektor pomagający mi przy
        odbiorze był zaskoczony. Radość jest wielka mimo, że widzę na razie gołe ściany
        i wystające z gniazdek kable. Mam nadzieję, że uda nam się wprowadzić w
        grudniu. Życzę wszystkim szybkich i bezproblemowych odbiorów.
        • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 31.10.02, 10:26
          Gratuluje odbioru!
          Ja mam nadzieje, ze uda mi sie odebrac moje mieszkanko w przyszlym tygodniu.
          Juz sie nie moge doczekac.
          Pozdrawiam, Ewa
        • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 31.10.02, 10:28
          Mam jeszcze do Ciebie jedno pytanie - czy klamki w oknach z potrójną regulacją
          też u Ciebie w mieszkaniu chodzą trochę ciężej niż w oknach z podwójną
          regulacją, czy nie ma to specjalnego znaczenia?
          Pzdr.
          • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 31.10.02, 10:45
            Klamki niestety wogóle "chodzą" dość ciężko. Czy szczególnie tam gdzie jest
            potrójna regulacja nie pamiętam, być może. Ogólnie jest ok, do zaakceptowania,
            za wyjątkiem jednej klamki, którą obiecali jeszcze wyregulować.
            • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 07.11.02, 11:59
              Witam sąsiadów!
              Właśnie odebrałam swoje nowe mieszkanko i jestem b. szczęśliwa! Wszystko
              zrobione na medal. Jedyne zastrzeżenie dotyczyło zarysowanej szyby okiennej ale
              wymienią ją w przyszłym tygodniu. No to teraz do roboty!
              Pozdrawiam i życzę udanych odbiorów,
              Ewa
              • Gość: Sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: proxy / 212.160.146.* 07.11.02, 14:07
                Gratuluję i życzę aby prace wykończeniowe w mieszkanku zostały przeprowadzone
                szybko i bez dodatkowych stresów:-)
                • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 07.11.02, 14:51
                  Dzieki i życzę tego samego.
                  Czy też już odebrałeś mieszkanie?
        • Gość: Monika Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.76.* 08.11.02, 16:16
          Witam przyszlych sasiadow,
          Ja tez juz odebralam mieszkanko i podobnie jak Wy bylam w szoku bo nie bylo
          zadnych usterek p przynajmniej tych widocznych - zobaczymy co bedzie dalej.
          Domyslam sie, ze skoro odebraliscie mieszkanka to jestescie z budynku nr 3.
          Bardzo ciekawi mnie jak bliskimi jestesmy sasiadami. Ja mieszkam w ostatniej
          klatce idac od bramy. A wy? Teraz pozostaje nam wykonczenie i pewnie w styczniu
          spotkamy sie w realnym swiecie.
          pozdrawiam i zycze cierpliwosci oraz powodzenia w wyborze kafelkow, parkietow
          itp.
          pozdrawiam
          Monika
          • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 12.11.02, 08:05
            Pozdrawiam Sasiadow!
            Ja mieszkam w 3 klatce od bramy na ostatnim pietrze i mam juz zamowione kafelki
            do lazienki i kuchni. Robotnicy ruszaja od przyszlego tygodnia a ja siedze w
            planach i kombinuje co by tu jeszcze wymyslic.
            Zycze wytrwalosci i zapalu,
            Ewa
            • Gość: hauer Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 10:19
              lepiej już nie kombinuj. bo ci kundelek okrutny wyjdzie.
              pozdrawiam
              • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: proxy / 212.160.146.* 13.11.02, 10:36
                no to ja mam na razie najbliżej od bramy - druga klatka w budynku 3. Też
                czekam do stycznia, mając nadzieję, że jak złapie mróz, to przynajmniej będzie
                można dojść do klatki, nie taplając się w błocie. U mnie także rusza ekipa,
                która ma wykończyć lokal. Poradziłem im, aby ubierali się ciepło, bo zimno w
                mieszkaniu. Mam nadzieję, że zgodnie z zapowiedziami ogrzewanie zostanie
                włączone z początkiem grudnia.
                • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 13.11.02, 11:04
                  No to jeszcze ktos by sie przydal z I klatki...
                  U mnie ruszaja od przyszlego tygodnia i tez sie zastanawiam kiedy ruszy
                  kotlownia bo panowie beda tam mieszkac przez jakis czas - To pytanie kieruje do
                  Prezesa naszej spoldzielni. Nie wiem czy ja nie bede musiala sie nieco bardziej
                  pospieszyc z przeprowadzka bo powoli konczy mi sie umowa na wynajem - zobaczymy
                  jak wyjdzie w praniu.
                  Pozdrawiam
                  Ewa
                  • Gość: hauer Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 13:00
                    widziałem, że kotłownia do waszego budynku już stoi (piece), z tego co
                    słyszałem panowie mieli robić próby instalacji.
                    • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 13.11.02, 13:05
                      Tez juz ją widzialam. Uruchomienie kotlowni zalezy juz wlasnie tylko od odbioru
                      technicznego, mam nadzieje, ze uda sie to zalatwic spoldzielni w ciagu tego
                      tygodnia - to w trosce o moich biednych robotnikow:)
                      • Gość: gosc: Magda Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 15.11.02, 14:18
                        jestem wlascicielem mieszkania w bloku 1.
                        chcialabym sie dowiedziec czy blok nr.1 bedzie zamkniety w tym roku- zostana
                        wstawione okna

wiem ze spoldzielnia buduje w tej chwili ulice dojazdowa.
                        dziekuje magda

• dar-ek Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 15.11.02, 16:36
                          Twierdzili że będą budować I z kredytu nie czekając na razie na wpłaty i dalszą
                          sprzedaż. Robi się jednak mało czasu na wstawienie chociażby okien do końca
                          roku.
                          Nie jestem pewien ale kredyt miał być uruchomiony chyba w połowie listopada.
                          pozdrawiam - również przyszły mieszkaniec jedynki
                        • Gość: hauer Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 62.233.202.* 15.11.02, 17:24
                          z tego co rozmawiałem z kierownikiem budowy wynika że chyba tak (chyba!).
                          rozmawialiśmy na ten temat i powiedział mi, na dniach bedzie zamawiał okna do
                          budynku 1.
                          • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 18.11.02, 09:20
                            Ostatnio bylam wczoraj na budowie i widzialam, ze w jedynce od strony dwojki
                            zaczynaja wstawiac okna na parterze (przynajmniej tak mi sie wydawalo). Z tego
                            co wiem to stawiaja rowniez scianki dzialowe.
                            Pozdrawiam
                            Ewa
                            • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 19.11.02, 08:44
                              Potwierdzam - w I stawiają ścianki działowe, a wysokim skrzydle bliższym II
                              jest już parę okien.
                              Przy okazji mojej niedzielnej wizyty na budowie poznałem sąsiadów "przez
                              ściane". :-))

pisiu
                              • Gość: Monika Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.76.* 19.11.02, 10:37
                                Witam ponownie,
                                Wczoraj po pracy pojechalam zobaczyc jak postepy prac w moim mieszkanku. Ktos z
                                Was pisal, ze buduja droge dojazdowa. Czy chodzilo o te plyty betonowe?
                                Przydalaby sie droga i jakies latranie bo mimo, ze bylam po 18:00 wiec nie tak
                                bardzo pozno to nie bylo to dosyc przyjene uczucie dla kobiety isc po ciemku
                                miedzy tymi krzaczorami. A czasami przeciez wraca sie pozniej do domku.
                                pozdrawiam sasiadow
                                Monika
                                • Gość: dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.wsd.com.pl 19.11.02, 11:11
                                  a my czekamy z coraz wieksza niecierpliwoscia na odbior mieszkanka w 2:-) i
                                  liczymy, ze wszystko pojdzie tak dobrze, ze luty-marzec bedziemy szczesliwcami
                                  miekajacymi juz u siebie;-) jak kiedys przejezdzalam po pracy obok osiedla, to
                                  dalo sie zauwazyc znikome oswietlenie... jedna lampa od kosciola - zamontowana
                                  akurat na naszym balkonie:-) czekam na mile glosy od sasiadow zasiedlajacych
                                  sie:-)
                  • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 20.11.02, 14:38
                    Witam!

Ja jestem z pierwszej klatki. Wykańczam mieszkanie prawie od trzech tygodni i
                    końca jeszcze nie widać. Mam jednak nadzieję, że w połowie grudnia już się
                    wprowadzimy.

P.S. Monice proponuję wejście na osiedle od strony płyt betonowych, które są za
                    I i III budynkiem jest znacznie przyjemniejsze niż "krzaczory" na drodze od
                    strony kościoła.

A i jeszcze droga. Na razie nie jest budowana i jeszcze przez dłuższy czas
                    pewnie nie będzie, a przynajmniej do zakończenia inwestycji. Dopóki trwa budowa
                    nie ma sensu jej budować, bo szybko zniszczą ją ciężarówki. Miejmy tylko
                    nadzieję, że szybko zbudują wewnętrzną drogę osiedlową. Będzie wtedy trochę
                    przyjemniej, bo mam już dość tych kamburów po których teraz muszę chodzić.
                    • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 20.11.02, 15:16
                      To fajnie widziec tyle zapalonych swiatel w 1 klatce (ciekawe, które naleza do
                      Ciebie;). Moje swiatla mam nadzieje na dobre zaczna sie palic od przyszlego
                      tygodnia. Na razie zwozimy materialy i intensywnie myslimy zarywajac noce - ale
                      to b. przyjemne powoli sie urzadzac.
                      Pozdrawiam
                      Ewa
                    • Gość: dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.wsd.com.pl 25.11.02, 16:01
                      jesli wykanczasz miszkanko, to cudownie - nas ta radosc dlubania w scianach
                      czeka po odbiorze 3:-) i mam pytanko, czy grzeja juz stuprocetowo - w znaczeniu
                      bezkolizyjnie? i czy jest spokojnie na naszym wymarzonym osiedlu?
                      • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 27.11.02, 12:31
                        Nie licz na to, ze na osiedlu, ktore jest oddawane do wykonczenia mieszkan
                        bedzie spokojnie. Moi robotnicy mowili, ze wczoraj ktos wyburzal sciane
                        dzialowa i narobil niezlego halasu. Podejrzewam, ze spokojnie to sie zrobi
                        dopiero za jakies pol roku (albo i lepiej), kiedy wszyscy skoncza prace
                        remontowe. Jesli chodzi ci o ogolny spokoj na osiedlu to o godzinie 22 (wtedy
                        jestem u siebie w mieszkanku) jest oczywiscie spokojnie. Juz nikt nie stuka
                        oprocz nas - stukajacych zebami:) - jak sie zapewne domyslasz wynika to z
                        zimna, ktore panuje w mieszkaniach - bo oczywiscie panowie sie nie wyrobili
                        jeszcze z odebraniem kotlowni. Na szczescie moi pracownicy dogrzewaja sie
                        wlasnymi cialami i farelkami:). W zeszlym tygodniu kierowalam pytanie do
                        prezesa o grzanie w bloku 3 ale odpowiedzi nie otrzymalam wiec czekam majac
                        jedynie nadzieje, ze mieszkanie jest na tyle wyschniete aby po wlaczeniu
                        ogrzewania moc jak najszybciej polozyc parkiet i sie wprowadzic - nie ukrywam,
                        ze troche sie musze spieszyc z przeprowadzka i wolalabym miec to za soba przed
                        swietami (w innym przypadku pozostaje mi spanie pod mostem albo z rodzicami -
                        no to jeszcze jakos przezyje, niemniej wolalabym sie juz tylko raz
                        przeprowadzac a nie 2X).
                        A z rzeczy bardziej optymistycznych to extra uczucie, kiedy przychodzisz
                        codziennie do siebie do domu i widzisz jak to wszystko zaczyna nabierac
                        kolorow. Jestem b. zadowolona i tylko troche zmeczona ciaglym planowaniem,
                        wymyslaniem i kupowaniem. Oby jednak takich przezyc bylo jak najwiecej (moze
                        poza kupowaniem) i tobie tego tez zycze z calego serca.
                        pozdrowionka
                        Ewa
                        • Gość: dorotaul Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.wsd.com.pl 03.12.02, 12:30
                          chodzilo mi o oglolny spokoj na osiedlu typu wszelkie zle postacie, to ze ktos
                          halasuje bo wykancza to fajnie! przynajmiej wiadomo ze zycie istnieje na tej
                          planecie. ze zimno i nie grzeja, to mnie nie cieszy, ale w obliczu wlasnego
                          mieszkania, to chyba mozna zniesc kilka takich atrakcji (w koncu trzeba miec
                          pionierskie opowiesci dla dzieci...) tez nie mozemy sie doczekac tych jakze
                          przyjemnych problemow (o zgrozo wyszedl oksymoron!) wytrwalosci!
    • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 21.11.02, 09:22
      A ja tak trochę na inny temat. Zrezygnowałam z gazu i zdecydowałam się na III
      fazę i płytę ceramiczną, ale teraz zaczęły targać mną wątpliwości, czy przy
      dzisiejszych cenach en.elektr. dobrze zrobiłam. Poniważ mieszkanie jest w I
      myślę, że można to jeszcze zmienić. A Wy na co się zdecydowaliście?

Pozdr.
      • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 21.11.02, 10:14
        Ja nie mam gazu. A na plyte elektryczna zdecydowalam sie z pelna swiadomoscia,
        ze bede placic wiecej. Nie trawie jednak rur na scianach i kontroli gazowych, a
        poza tym lubie nowe wyzwania (jak np. nauczenie sie gotowania od poczatku na
        plycie elektrycznej :).
        Nie wiem jednak jak to bedzie wygladac podczas samej eksploatcji (tzn. ile bede
        placila za energie, ale i tak nie gotuje zbyt czesto, wiec pewnie zniose jakos
        ten wydatek.
        Pozdrawiam
        Ewa
      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: proxy / 212.160.146.* 21.11.02, 10:15
        Jak kilkakrotnie zmieniałem zdanie co do kuchni elektrycznej. W końcu pzostalem
        przy gazie. Po pierwsze jako alternatywne żrodło energii. W przypadku braku
        prądu, nawet nie zagrzejesz sobie wody na herbatę. Oczywiście taka sytuacja
        jest być może mało realna, ale należy brać to pod uwagę. Innym argumentem,
        który nas w ostateczności zniechęcił to widok kilkuletniej płyty elektrycznej.
        Jej zniszczenie rzuca się w oczy. Zaobserowaliśmy to zjawisko już w kilku
        miejscach, tak więc nie jest chyba to kwestia dbania o sprzęt. Ponadto całe
        życie miałem kuchnię gazową i jakoś do tej pory nigdy nie narzekałem.
        • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 21.11.02, 11:04
          No właśnie, teraz płyty gazowe są również bardzo ładne i estetycznne i poza tym
          umiem na tym gotować. A czy macie III fazę? Bo chyba do piekarnika by się
          przydała. Ja teraz nie mam, ale bywa, że przy włączeniu piekarnika na max i
          czejnika el korki wystrzelą. Tylko na to jest chyba oddzielny licznik i pewnie
          jakas opłata stała.
          • iml Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 21.11.02, 12:11
            Ja pozostaję przy gazie po części z przyzwyczajenia, po części ze względu
            na "bezpieczeństwo energetyczne" i również dlatego że bardzo ładna płyta gazowa
            jaką kupiliśmy jest i tak tańsza od płyty ceramicznej.

P.S. Do piekarnika wcale nie potrzeba trzeciej fazy, wszystkie pracują na 220V,
            mają tylko dosyć wysoką moc 3000-3500W. Kiedyś rozmawiałem z elektrykiem z
            naszej budowy i wspominał coś o tym, że z jednego gniazdka może być obciążenie
            3500W i nic nie powinno się dziać (mamy dość grube 2,5 mm miedziane kable), tak
            więc "wystrzały korków" nam nie grożą. W komunistycznych starych blokach, gdzie
            jest okablowanie z aluminium zakup piekarnika nie miałby sensu. U mnie kiedyś
            paliły się kable gdy podłączyłem pralkę (1500W !!).
            • dar-ek Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 21.11.02, 15:44
              Też potwierdzam. Używam od 2,5 roku (w nowym budownictwie) piekarnika 3000W.
              Często w tym czasie włączany jest również czjnik 2200W + inne mniejsze
              odbiorniki i nigdy nie było problemu z instalacjią.
              Co do płyty to w nowym mieszkaniu też na pewno zakupie gazową - praktyczniejsza
              i mniejsze koszty.
              • Gość: DARO Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 195.94.198.* 21.11.02, 21:32
                Witam przyszłych Sąsiadów!
                Niedawno sfinalizowaliśmy umowę kupna mieszkanka w I bloku.
                Wszystko było super do momentu załatwiania kredytu w
                Millenium. Mimo podpisanej umowy ze spółdzielnią bank
                wycenił nasze mieszkanko w pierwszym podejściu o 7 tys.
                mniej, a w drugim już 18 tys. niż suma zakupu. Na nic
                zdały się interwencje i pytania do tzw. analityka
                kredytowego zostało tak jak oni chcieli. Cóż trzeba to
                jakoś przeboleć. Przyszedł dzień podpisania umowy
                kredytowej i tu kolejne niespodzianki: mimo umówionego
                spotkania i konkretnej godziny 2 tyg. wcześniej żadne z
                dokumentów nie były przygotowane. Pani z banku zaczęła je
                drukować w monencie naszego wejścia. Cóż ok. 15 min.
                czekania, później podpisywanie "tony papierów", a na
                koniec super niespodzianka lista dokumentów do
                uzupełnienia w celu uruchomienia kredytu - imponująca :(.
                Cóż jeżdżenie do sądu, urzędu skarbowego, przywożenie
                druków, bo w banku nie mają - zgroza (ciekawe za co biorą
                prowizję?). Jeżdżenie okazało się zbyteczne, bo analityk
                kredytowy się pomylił :(. Potem następna niespodzianka -
                albo wpłacimy brakującą kwotę 18tys. natychmiast, albo
                nie uruchomią kredytu. Na nic zdały się wyjaśnienia, że
                wszystko jest załatwione ze Spółdzielnią. Bank zarządał
                pisemnego potwierdzenia naszych ustaleń. I tu chciałbym
                pochwalić i serdeczne podziękować paniom z działu
                sprzedaży, a w szczególności pani Ewie, która pomogła
                wszystko załatwić, żeby nie Ona - to nie wiem co by było.
                Podsumowując - nie załatwiajcie kredytu w Millenium na
                Francuskiej, bo niekompetencja pracowników doprowadzi Was
                do "białej gorączki", a w razie jakichkolwiek problemów
                formalnych warto zwrócić się do Pań z działu sprzedarzy -
                chętnie pomogą.
                To tyle pozdrawiam wszystkich przyszłych Sąsiadów i mam
                nadzieję, że nie będą mieli takich przejść jak my.
                DARO
                • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 157.25.183.* 10.12.02, 17:01
                  Witam.
                  Bardzo miło mi słyszeć tę opinię, bo już myślałem, że to ja jestem tak
                  strasznie wymagający. Kredyt w M. załatwialiśmy strasznie długo. W fazie
                  wstępnej określano naszą zdolność kredytową jako w zupełności wystarczającą.
                  Chcieliśmy kredyt z wkładem 10%, bo chyba tylko M. dawał takie kredyty. Kiedy
                  przeszliśmy do rzeczy i robiło się trochę blisko terminu wpłat do spółdzielni,
                  bank (w osobie pani P. - kierowniczki oddzialu na Francuskiej) "powiedział", że
                  musimy dopłacić ponad 17 tys. albo z kredytu nici. Wydaliśmy wszystko co
                  mieliśmy na wykończenie mieszkania, potem były jeszcze niekończące się wyprawy
                  celem uzupełnienia podpisow, zmian, poprawek, donoszenie kolejnych zaświadczeń,
                  formularzy itp. Charakterystyczna w M. jest swego rodzaju ściana. Kiedy pytałem
                  o celowość dostarczenia jakiegoś bzdurnego moim zdaniem dokumentu, pani P.
                  twierdziła, że ona nie decyduje, decyzję przekazał analityk, za którym stoi
                  jakaś Komisja. Oczywiście z analitykiem nie mogłem się skontaktować (ściana), a
                  już z Komisją to nawet pani P nie miała przyjemności (he, he). A wydawałoby
                  się, że każdą instytucję tworzą ludzie. Po pewnym czasie pani P. która
                  prowadziła sprawę nie raczyła dzwonić do nas osobiście (pewnie już się nas
                  bała) i prosić o kolejną "wycieczkę" do M. w celu podpisania czegośtam.
                  Aktualnie kredyt został uruchomiony, ale byłem w M. już 2 razy i "wisi mi"
                  kolejne zaproszenie.
                  Swoją drogą te piękne zapewnienia o umowach między spółdzielnią a bankiem, to
                  fikcja - ograniczają się tylko do tego, że spółdzielnia przesyła dokumenty do
                  odpowiedniego banku. Kilkakrotnie jeździliśmy do spółdzielni, żeby dowieść
                  jakieś papierki.
                  Moim zdaniem obsługa w tym oddziele jest "pod psem", mało kompetentna i
                  niemiła. Podobno lepiej jest w "tym drugim" oddziele, gdzieś na Mokotowie.
                  Koniec końców zbieramy nowe fundusze na wykończenie mieszkania, na razie
                  niewiele ich mamy.
                  Aha, jeszcze z innej beczki. Spółdzielnia od momentu podpisania umowy
                  zapewniała nas, że oddanie mieszkań odbędzie się w grudniu - budynek 2 (w co
                  oczywiście nie wierzyłem, widząc chociażby stan mojego mieszkania). W dniu 2
                  grudnia postanowiłem przebiegle zapytać i oczywiście usłyszałem "luty-marzec".
                  Hi, hi. A w ścianie pokoju mam dziurę na dźwig. Kierownik na budowie oczywiście
                  nie puszcza pary, bo spółdzielnia pewnie myje mu głowę, że psuje im marketing.
                  A jaki to marketing, jak podaje się dane w oczywisty sposób nie prawdziwe.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
                  • Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 11.12.02, 10:08
                    jeśli chcesz to mogę podać Ci na priva maile do dwóch członków tejże Komisji
                    (targowałem się z nimi w sprawie ubezpieczenia - oczywiście nic nie wskórałem),
                    ale skoro już masz kredyt to chyba już Ci nie są potrzebne...

pozdrawiam
                    • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 157.25.183.* 11.12.02, 10:32
                      Rzeczywiście - już za późno.
                      Cóż - zaczynam podejrzewać, że hasło banku Millenium o 10 procentowych
                      kredytach jest tylko zwykłym chwytem dla potencjalnych klientów, a i tak rzadko
                      (a może wcale ?) nie zchodzą do 10 %... .
                      Aha - jeżeli chodzi o p. Ewę ze spółdzielni, to rzeczywiście - jest to
                      najbardziej przychylna osoba z jaką spotkałem się załatwiając sprawy związane z
                      mieszkaniem - bardzo cierpliwie i uprzejmie załatwiała zawsze nasze sprawy. Co
                      do innych pracownic, to mam średnią (co najwyżej) opinię. Miałem wrażenie, że
                      prowadzą politykę dezinformacji. Za każdym razem dzwoniąc do spółdzielni
                      otrzymywałem różne informacje (np dot. ceny mieszkań, wolnych lokali itp).
                      Ale to i tak nic w porównaniu z bankiem.
                      Oczywiście w tym wszystkim jest ta pozytywna strona - będziemy mieć swoje
                      mieszkanko.
                      Pozdrawiam.
                      Ps. Czy jest tu ktoś z bud. drugiego, ze środkowej klatki?
                      • Gość: daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 11.12.02, 13:19
                        Wracam po przerwie. Teraz ja tez juz jestem z bud. 2. Tylko nie wiem, co
                        rozumiesz pod mianem "srodkowa klatak" Moja klatka nazywa sie chyba F2 i
                        mieszkania w tym pionie maja byc oddawane najpozniej, tzn. ok. polowy lutego
                        (co i tak jest znacznym postepem w porownaniu z bud. 1, z ktorego sie
                        przenieslismy). W sobote bylem na budowie-byl dzien otwarty-zreszta i tak
                        jezdze tam co 2 tygodnie. Ocieplaja bud. 2, w srodku stoja dmuchawy i susza
                        wnetrze.
                        Aha, obecny na budowie pan, ktory sie wprawdzie nie przedstawil z imienia i
                        nazwiska, ale powiedzial, ze jest inspektorem nadzoru od spraw sanitarnych i
                        kanalizacyjnych, polecil mi niejakiego pana Wincenciaka, jako osobe, ktorej
                        firma (podwykonawca) moze mi zrobic podprowadzenia w lazience i w kuchni. Czy
                        ktos mial z tym panem do czynienia i czy rzeczywiscie jest u niego troche
                        taniej, niz na tzw. miescie (pomijam, oczywiscie, wykonanwcow spoza W-wy, bo tu
                        odp. jest prosta).
                        • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 11.12.02, 13:40
                          Juz kiedys pisalam, ze doprowadzenia hydrauliczne moze zrobic kierownik
                          hydraulikow z budowy i jest troche taniej niz "na miescie" ale radze sie nad
                          tym zastanowic bo nie wiem czy to sie do konca oplaca. Otoz my zrobilismy
                          podprowadzenia w lazienkach pod cala hydraulike wczesniej a potem jak
                          szukalismy fachowcow od wykanczania lazienek to wiekszosc strasznie marudzila,
                          ze te wyprowadzenia sa juz porobione (bo podobno na hydraulice mozna najlepiej
                          zarobic). Niektorzy za montarz Geberitow chcieli policzyc sobie tyle ile
                          normalnie licza gdy hydraulika nie jest doprowadzona. Jest jeszcze jeden minus -
                          po kupieniu plytek i wykonaniu ostatecznego planu łazienki b. czesto okazuje
                          sie, ze i tak punkty hydrauliczne trzeba przesuwac (np. o 5 cm.) i niestety
                          wtedy placisz za te sama usluge 2 razy. No chyba, ze sie jakos wytargujesz z
                          ekipa remontowa - ale po co tracic czas i zdrowie. Ja bym na twoim miejscu
                          poczekala z hydraulika do momentu wykanczania mieszkania.
                          Pozdrawiam
                          Ewa
    • Gość: justyna Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.17.180.* 12.12.02, 09:53
      witam

Mam pytanie odnośnie budynku który powstaje przy ulicy Millenijnej, (kierując
      się z naszego osiedla do Urzedu przy Modlińskiej). czy to jest jakaś szkoła???

pozdrawiam
      • stefania Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM 12.12.02, 10:02
        nie, to nowa przychodnia
      • Gość: Ewa Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.11.142.* 12.12.02, 10:02
        Cos w tym stylu, ale tez nie jestem pewna - a moze ktos wie?
      • Gość: Przemek Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.ipartners.pl / 157.25.183.* 12.12.02, 10:41
        W tym nowym budynku ma być przychodnia

pozdrawiam
        Przemek
    • Gość: justyna Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.17.180.* 12.12.02, 11:51
      mam jeszcze jedno pytanko..
      Gdzie dokładnie znajduje się inwestycja Van Goha ( nie wiem czy poprawna
      nazwa). Pani z biura na moje pyatanie czy oby na pewno na terenie osiedla będą
      zrealiowane zaplanowazielone tereny zielone i plac zabaw, zaproponowała mi
      pojechać na ich w/w inwestycję i zobaczyć jak to wszytko wygląda.
      ;))))

pozdrawiam przyszłych sąsiadów.

• Gość: pisiu Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 217.153.60.* 12.12.02, 12:04
        inwestycja Van Gogha jest na ul. Van Gogha - na Tarchominie również, wygląda to
        tak:
        są i nowe - dość ładne bloki, ale też i starsze nieco bloki z płyty, jest sporo
        zieleni, jakieś huśtawki dla dzieci, wszystko ogrodzone - na mój gust bez
        zarzutu.

pozdrawiam
        pisiu
    • Gość: sąsiadka ;) Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.17.180.* 18.12.02, 09:51
      nie orientuje cie się czy zburzenie ściany działowej i zmiany takie jak
      przeniesienie WC do łazienki - robię w własnym zakresie?? czy mogę liczyć na
      pomoc w Millenium??

pozdrawiam
      • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: proxy / 213.25.97.* 18.12.02, 10:44
        Są dwa sposoby, możesz zgłosić się do spółdzielni (Pan Sierakowski) lub do
        kierownika budowy. Sądzę, żę zmiany będą odpłatne, o ile zostały postawione
        ściany.
      • Gość: hauer Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 10:47
        niektóre rzeczy można zrobić we własnym zakresie. ale często wymagana jest
        zgoda spółdzielni i architektów na zmiany. prawie nigdy nie robiliśmy z tym
        problemów.
        pozdrawiam
        • Gość: sąsiadka Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.17.180.* 18.12.02, 11:20
          niestety decydując się na kupno ściany już stały. Wiem, że istnieje mozliwośc
          zmian w budynku I , nawet jesli chodzi o pokój z aneksem kuchennym - niestety
          jak dla mnie jest to za odległy termin oddania.
          :-((

• Gość: hauer Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.02, 12:40
            nie ma takiej ściany, której nie dałoby się przesunąć i wyburzyć (oprócz
            konstrukcyjnej) ;).
            przearanzować można wszystko.
            pozdrawiam
            • Gość: sąsiad Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.17.180.* 19.12.02, 13:08
              w takim razie czy można w budynku II przenieść kuchnię do pokoju (chodzi mi o
              pokoj z balkonem)???? jaki jest koszt takiej zmiany i czy oczywiśćie mozna to
              jeszcze zrealizaować???

pozdrawiam
              • Gość: daniel Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 19.12.02, 13:27
                Mozna wszystko.
                Ale trzeba sie zastanowic, bo my tez tak chcielismy zrobic (w koncu to zawsze 3
                pokoje). Ale tak ladnie to wyglada tylko na planie. Przejedz sie na budowe,
                stan w duzym pokoju i z miarka wymierz sobie, ile zajmie Ci kuchnia. Gwarantuje
                Ci, ze wejdzie Ci do pokoju i to znacznie. W koncu zdecydowalismy sie na
                wyburzenie drugiej ubikacji, poszerzenie nieco lazienki i jeszcze jakies tam
                michalki (kontakty, punkty swietlne, gniazdka tv, no rezygnacja z kuchni
                gazowej na rzecz elektrycznej). A poniewaz przenieslismy sie z bud. 1
                (termin!!!), spoldzielnia zgodzila sie na te zmiany konstrukcyjne (tj.
                wyburzanie scian i stawianie nowych) na ICH koszt.
                Szczegoly podadza Ci w biurze sprzedazy, polecam pania Ewe (troche bajeruje,
                ale wszystko w klimacie).
                Ew. polecam kontakt na priva: sasiad_z_I@interia.pl.
                P.S. My tez mamy mieszkanie narozne, od strony bud. 1.
                • Gość: jk Re: NOWY DOM 82 - OSIEDLE MILENIUM IP: 213.17.180.* 06.01.03, 12:25
                  mam pytanie odnośnie odbioru mieszkań w budynku II.
                  Czy któś został poinformowany o dokładnej dacie odbioru???
                  i jeszcze pytanie do mieszkańów budynku III - czy w trakcie odbioru mieliscie
                  jakiegoś fachowca załatwionego "na własnę ręke" .
                  Obawiam się, że cos przeoczę a później będzie już za póżno.

pozdrawiam mieszkańców

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka