Dodaj do ulubionych

Tarchomin -komunikacja,developerzy

21.05.03, 08:59
Witam,

Niedługo przeprowadze się na Tarchomin i mam pytanie do korzystajacych z
komunikacji miejskiej(autobusy E4 i 508).Jak długo jadą do Ratusza(według
planu ok.35 minut)?Ale czy w korkach nie stoja dłużej?Jak z tłokiem o 7 20-7
40.Wracać będę ok. 16 40-17.Jestem na etapie wyboru mieszkania(oglądam na
rynku wtórnym i przymierzam się też do rynku pierwotnego - kawalerka ok.35
m2).Którego developera polecacie?

pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: pepes Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 193.109.127.* 21.05.03, 09:17
      parr napisał:

> Witam,
      >
      > Niedługo przeprowadze się na Tarchomin i mam pytanie do korzystajacych z
      > komunikacji miejskiej(autobusy E4 i 508).Jak długo jadą do Ratusza(według
      > planu ok.35 minut)?Ale czy w korkach nie stoja dłużej?Jak z tłokiem o 7 20-7
      > 40.Wracać będę ok. 16 40-17.Jestem na etapie wyboru mieszkania(oglądam na
      > rynku wtórnym i przymierzam się też do rynku pierwotnego - kawalerka ok.35
      > m2).Którego developera polecacie?
      >
      > pzdr

Czesc!
      My zdecydowalismy sie na Teklinek 2000 (www.ama-bud.pl).
      Co do Twoich pytan to sami jestesmy ciekawi:))
      • Gość: PTRS Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 194.9.223.* 21.05.03, 10:25
        Od trzech lat mieszkam na Tarchominie.

Generalnie nie jest najgorzej z dojazdem.
        - Autobusy 508, 510, E4, 186 - w godzinach szczytu bardzo duży tłok, ale
        kursują dosyć często.
        - Samochód - w godzinach szczytu korki tworzą się przy wjeździe na most (na
        wysokości Auchan). Sporo się tam czeka. Po południu tak samo, ale z drugiej
        strony. Ja z Tarchomina na Wolę (Kasprzeka) jadę jakieś 20-30 min.
        Sytuację powinien poprawić planowany most północny. Budowa ma się ponoć
        rozpocząć w 2005.

Dzielnica - no cóż to kwestia indywidualnych odczuć. Mi brakuje zieleni, jakiś
        skwerów, ławek, itp. Wszystkie nowe osiedla są budowane, bardzo gęsto. Nie ma
        tam miejsca na drzewa. Taka betonowa pustynia. Zachód od tego odchodzi już od
        dawna, ale my Polacy jesteśmy na takim etapie, że liczą się koszty a jakość
        otoczenia (przestrzeni publicznej) schodzi na drugi plan. Zamykamy się u
        siebie, na tych strzeżonych osiedlach i nie mamy ochoty/potrzeby spotykać się
        z innymi ludźmi w tych właśnie „parkach i skwerach”. Panuje zasada, że jeśli
        coś nie jest nasze, to może być brzydkie i nie trzeba o to dbać. To jest
        kwestia poziomu zamożności społeczeństwa i chyba niestety poziomu kulturowego.
        Mam nadzieję, że kiedyś do tych wyższych potrzeb dojrzymy i będzie nas
        (społeczeństwo) na nie stać.

Generalnie to jest sypialnia, więc jeśli ktoś chce jechać do kina, teatru,
        muzeum to tam tego nie znajdzie. Jest za to dużo sklepów spożywczych, aptek,
        kościołów, są przedszkola, szkoły, przychodnie. Pod tym względem dzielnica
        rozwija się prężnie.

Bezpieczeństwo – jak wszędzie w Warszawie, ale tu sytuację poprawia ochrona
        osiedli. Wszystkie nowobudowane są zamknięte, więc samochód i mieszkanie są
        jako tako zabezpieczone.

Reasumując – jestem w sumie zadowolony, bo dostałem to czego się spodziewałem.
        Dzielnica się rozwija, kto wie – jeszcze kilka lat i może ktoś otworzy jakąś
        księgarnię :-)
        • parr Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy 21.05.03, 10:44
          Dzieki za info.Moim zdaniem Tarchomin to drugi KEN.Takie same blokowiska
          (tylko,że nowe i ładniejsze od tych budowanych przed 89 r.)Na KEN-nie cene
          podbija dobra komunikacja(tak naprawdę metro bo samochodem dostanie sie do
          centrum zajmuje mniej wiecej tyle samo czasu co z Tarchomina).
        • Gość: mm Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.woi.waw.pl 21.05.03, 10:47
          mam zupełnie inne odczucia - jeśli chodzi o zieleń- może dlatego że przed moimi
          oknami jest jej mnóstwo (Osiedle Millenium MSM Nowy Dom 82). Mieszkałam na
          Kabatach, więc na Tarchominie ilość zieleni mnie szokuje. Tam był wyłacznie Las
          Kabacki,więc w lecie było na osiedlu nie do wytrzymania. Nie będę ukrywać
          Tarchomin jest jeszcze b. zaniedbanym osiedlem - dużo śmieci, a rośliny
          całoroczne - tzn reklamówki - są wszędzie - w szczególności przy Championie.
          Ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni. ale to chyba zależy również od
          mentalności ludzi.
          Jeśli chodzi o autobusy polecam E-4 do ratusza jedzie około 30 minut. Niestety
          czasem jest dość tłoczno.
          • Gość: PTRS Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 194.9.223.* 21.05.03, 12:56
            Mieszkam dosyć blisko Cibie, wiem jaką zieleń masz na myśli.
            Są na Tarchominie pozostałości po lasach, zaśmiecone i zaniedbane, ale zawsze
            (przy okazji - nie radzę spacerować tam wieczorem). Tyle, że mi chodziło o
            planowanie przestrzenie. Te pozostałości lasków pozostały na obrzeżach, ale
            tylko dlatego że są to tereny chronione i nie można ich wycinać. W "centrum"
            osiedla nie znajdziesz parku, skweru, czy czegoś podobnego - nikt
            nie "inwestuje" w przestrzeń publiczną. To zadanie gminy. W tym miejscu gdzie
            teraz stoi leader price był rozważany taki mini-park i co... kolejna zabudowa.

Może za dużo wymagam, ale jakość terenów publicznych podnosi atrakcyjność
            terenu i mieszkań (vide cena mieszkań w Wilanowie)- to oczywiste, w dłuższej
            perspektywie.
            Gmina powinna zainwestować i po kilku latach mogłaby sprzedawać grunt drożej.
            Tyle, że u nas nikt nie myśli w perspektywie dłuższej niż rok-dwa. W obecnej
            sytuacji tak się nie dzieje, że każdy developer kupując dziłkę chcę ja
            maksymalnie wykorzystać. Powstaje bardzo gęsta zabudowa + ew. parking i nie ma
            miejsca na nic innego. Dokładnie tak samo jest na os. Millenium. Teraz
            otaczają ją drzewa, ale za kilka lat teren w kierunku kościoła zostanie
            sprzedany i jeśli masz okna w tym kierunku, to widok Ci się zdecydowanie
            zmieni.

Pozdrawiam,
            • Gość: just. Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 213.17.180.* 21.05.03, 13:12
              nie sądze aby ktos postawił jakiekolwiek budynki w kierunku Kościoła. Tam sa
              liny wysokiego napiecia pod którymi rosnie duża zieleń i tak zostanie bo
              przecież pod wysokim napięciem nikt nic nie wybuduje.

• Gość: PTRS Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 194.9.223.* 21.05.03, 13:19
                ... przespaceruj się po pobliskim osiedlu przy Kamińskigo (za pocztą),
                zobaczysz nad czym moga przebiegać linie wysokiego napięcia.
            • Gość: MM Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.woi.waw.pl 21.05.03, 13:26
              Zgadzam się z przedmówcą. Między Millenium a Kościołem Nie postawią nic - linia
              energetyczna, natomiast tam gdzie teraz jest dębowy zagajnik teren został
              przeznaczony pod zieleń publiczną. Miałam akurat możliwość obejrzeć dziewicze
              jeszcze nowe plany zagospodarowania przestrzennego tego terenu.
              Natomiast nie zgodzę się z tym że my tzn. mieszkańcy nie mamy wpływu na to co
              nas otacza. Fakt gmina (teraz niestety już dzielnica) powinna dbać o zieleń,
              ale jeśli my nie będziemy jej o tym przypominać nic się nie zmieni.
              Niestety większość osób, twierdząc "nic się nie da zrobić" poprostu godzi na
              stan jaki jest. Ja jednak wierzę, że coś się zmieni. Białołęka dopiero się
              rozwija. Głowa do góry. Za dwadzieścia lat i u nas będzie metro...
              • Gość: just. Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 213.17.180.* 21.05.03, 13:45
                mieszkasz w budynku II??
                • Gość: MM Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.woi.waw.pl 21.05.03, 14:08
                  Gość portalu: just. napisał(a):

> mieszkasz w budynku II??
                  A i owszem
              • Gość: PTRS Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 194.9.223.* 21.05.03, 13:45
                Ja chyba nie doczekam - w przyszłym roku (jeśli wszystko pójdzie OK)
                przeprowadzę się Pragę - osiedle Planty (dom development). Tam całkiem
                niedaleko też ma być metro :-)
                Nie dlatego, żebym aż tak bardzo nie lubił Tarchomina, w sumie mieszka mi się
                tu całkiem całkiem - może korki robią się coraz większe (cóż osiedli
                przybywa). Tylko po prostu nie czuję się tutaj jak w mieście.
                • Gość: mm Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.woi.waw.pl 21.05.03, 14:17
                  jeśli masz takie możliwości i wolisz miasto niż wieś (nie oszukujmy sie
                  Tarchomin jest mało cywilizowany)nie dziwi mnie twoja decyzja. Mam nadzieję że
                  w przyszłości, jak spłacę kredyt również pomyślę o zmianie lokalizacji, no
                  chyba że Tarchomin stanie się tak atrakcyjną metropolią, że ludzie zaczną się
                  tu przenosić z Kabat, ale wtedy to już na 100 % się wyniosę przy czym marzy mi
                  się jeszcze większa wiocha. Powodzenia w twoich planach.
                  • Gość: Mycha Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.zefa.pl 21.05.03, 14:32
                    o których dębach mówicie bo ja kupilam mieszkanie w "dębowym parku" i się
                    zastanawiam jaki będę miała widok z okna za parę lat - okna mam na zachód i na
                    te linnie wysokiego napięcia...
                  • parr Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy 21.05.03, 14:34
                    Gość portalu: mm napisał(a):

> jeśli masz takie możliwości i wolisz miasto niż wieś (nie oszukujmy sie
                    > Tarchomin jest mało cywilizowany)nie dziwi mnie twoja decyzja. Mam nadzieję
                    że
                    > w przyszłości, jak spłacę kredyt również pomyślę o zmianie lokalizacji, no
                    > chyba że Tarchomin stanie się tak atrakcyjną metropolią, że ludzie zaczną się
                    > tu przenosić z Kabat, ale wtedy to już na 100 % się wyniosę przy czym marzy
                    mi
                    > się jeszcze większa wiocha. Powodzenia w twoich planach.

Jest to moje pierwsze mieszkanie i na razie raczej to bedzie sypialnia.Nie chce
                    kupowac mieszkania mocno sie zadłuzajac(a tak bym musiał zrobic wybierajac
                    kabaty).Wole za własna kase kupic cos na Tarchominie i oszczedzac powoli na
                    dom.Wychowalem sie w domu i nie ma porownania miedzy mieszkaniem w bloku a
                    wlasnym domem.Jesli chodzi o dojazd to wolalbyn dojezdzac samochodem ale ceny
                    parkingow zwalaja z nog.W perspektywie paru lat komunikacja pewnie sie poprawi.

pzdr
                    • Gość: PTRS Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 194.9.223.* 21.05.03, 14:40
                      ... ceny jakich parkingów - kupując mieszkanie na Tarchominie, tak czy inaczej
                      w większości przypadków musisz kupić miejsce postojowe???
                      • parr Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy 21.05.03, 14:47
                        Gość portalu: PTRS napisał(a):

> ... ceny jakich parkingów - kupując mieszkanie na Tarchominie, tak czy
                        inaczej
                        > w większości przypadków musisz kupić miejsce postojowe???

Chodziło mi o parkingi w centrum.Dlatego miedzy innymi bede musiał jeździć do
                        pracy komunikacja miejska.A miejsce postojowe na Tarchominie i tak i tak musze
                        kupic.
                        • Gość: k Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.03, 08:43
                          Co do zieleni :w przyszłości i to niedalekiej planowany jest duży park wdłuż
                          ul. Ćmielowskiej do Wisły, natomiast naprzeciw Championa będzie wybudowany
                          kompleks Tesco. Co do kultury to na razie rzeczywiście pustynia i jakoś nie
                          liczę na szybka zmianę - co prawda planowany jest kompleks na kanałem żerańskim
                          ale nie łudźmy się że nastapi to szybko.
                          • parr Developerzy -Wasze doświadczenia? 22.05.03, 08:58
                            Którego polecacie,gdzie kupiliscie mieszkania.Teklinek,Rsm
                            Praga,Barc,BMI,Investprojekt?I jeszcze ważna sprawa.Ile udało się Wam
                            wytargować z ceny wyjsciowej?

pzdr
                            • Gość: luzik Re: Developerzy -Wasze doświadczenia? IP: 193.109.127.* 22.05.03, 09:04
                              parr napisał:

> Którego polecacie,gdzie kupiliscie mieszkania.Teklinek,Rsm
                              > Praga,Barc,BMI,Investprojekt?I jeszcze ważna sprawa.Ile udało się Wam
                              > wytargować z ceny wyjsciowej?
                              >
                              >
                              > pzdr

Ja kupilem na Teklinku, sporo wynegocjowalem i czekam na odbior w
                              lipcu/sierpniu. Ogolnie Ama Bud ma dobra opinie, wiele mozna z nimi zalatwic,
                              dogadac.
            • Gość: pele Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 193.109.127.* 22.05.03, 09:08
              Gość portalu: PTRS napisał(a):

> Mieszkam dosyć blisko Cibie, wiem jaką zieleń masz na myśli.
              > Są na Tarchominie pozostałości po lasach, zaśmiecone i zaniedbane, ale zawsze
              > (przy okazji - nie radzę spacerować tam wieczorem). Tyle, że mi chodziło o
              > planowanie przestrzenie. Te pozostałości lasków pozostały na obrzeżach, ale
              > tylko dlatego że są to tereny chronione i nie można ich wycinać. W "centrum"
              > osiedla nie znajdziesz parku, skweru, czy czegoś podobnego - nikt
              > nie "inwestuje" w przestrzeń publiczną. To zadanie gminy. W tym miejscu gdzie
              > teraz stoi leader price był rozważany taki mini-park i co... kolejna zabudowa.
              >
              > Może za dużo wymagam, ale jakość terenów publicznych podnosi atrakcyjność
              > terenu i mieszkań (vide cena mieszkań w Wilanowie)- to oczywiste, w dłuższej
              > perspektywie.
              > Gmina powinna zainwestować i po kilku latach mogłaby sprzedawać grunt drożej.
              > Tyle, że u nas nikt nie myśli w perspektywie dłuższej niż rok-dwa. W obecnej
              > sytuacji tak się nie dzieje, że każdy developer kupując dziłkę chcę ja
              > maksymalnie wykorzystać. Powstaje bardzo gęsta zabudowa + ew. parking i nie
              ma
              > miejsca na nic innego. Dokładnie tak samo jest na os. Millenium. Teraz
              > otaczają ją drzewa, ale za kilka lat teren w kierunku kościoła zostanie
              > sprzedany i jeśli masz okna w tym kierunku, to widok Ci się zdecydowanie
              > zmieni.
              >
              > Pozdrawiam,

HMM...CO MASZ NA MYSLI PISZAC:(przy okazji - nie radzę spacerować tam
              wieczorem)????
              MASZ JAKIES NIEMILE DOSWIADCZENIA?
    • Gość: Ela Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.sn.pl 22.05.03, 15:02
      Życzę powodzenia w podróży. Ja tą trasą jadę do pracy w Centrum Warszawy ok. 1
      do 1,5 godziny. Jadę to dużo powidziane - stoję w korkach. Pozdrowienia.
      • Gość: _ Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: *.acn.waw.pl 22.05.03, 15:17
        Gość portalu: Ela napisał(a):

> Życzę powodzenia w podróży. Ja tą trasą jadę do pracy w Centrum Warszawy ok. 1
        > do 1,5 godziny. Jadę to dużo powidziane - stoję w korkach. Pozdrowienia.

To zacznij jezdzic autobusem. 518 do Sadu Najwyzszego dojedziesz w 30 minut :)
      • Gość: robs Re: Tarchomin -komunikacja,developerzy IP: 193.109.127.* 22.05.03, 16:29
        Gość portalu: Ela napisał(a):

> Życzę powodzenia w podróży. Ja tą trasą jadę do pracy w Centrum Warszawy ok.
        1
        > do 1,5 godziny. Jadę to dużo powidziane - stoję w korkach. Pozdrowienia.

samochodem?!??
        nie przesadzasz???
    • sloggi Polacam forum Pragi Płn,Białołęki i Targówka 22.05.03, 17:32
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=297

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka