Dodaj do ulubionych

sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska

IP: *.aster.pl 01.05.07, 14:53
czy ktos moze pokazywal umowe przedwstepna prawnikowi?
Ja czekam na opinie prawnika ale na pierwszy rzut oka jest naprawde zbojnicka
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 19:39
      Tak, ta umowa, to rozbój w biały dzień.

xxx - to taka ironia, ale moze przekaż ten post swojemu prawnikowi do analizy.
    • Gość: mob Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.chello.pl 01.05.07, 20:48
      xxx, a ktore zapisy tam sa "zbojnickie" ?
      Tzn. chodzi mi o takie ktore nie wystepuja powszechnie w umowach z developerami.
      Pewnie dobrze byloby aby w umowach firmy obciazaly sie kosztami za niewykonanie
      czegokolowiek oraz nie zawieraly zapisow zabezpieczajacych ich oraz
      pozwalajacych na podpisywanie/zmiany umow z dowolnymi podwykonawncami ale chodzi
      mi o realia.
      Mi sie wydaje ze umowa jest rynkowa. Moj prawnik powiedzial mi ze umowa jest
      profesjonalnie przygotowana, a ew. zapisy z pozoru niekorzystne wystepuja
      praktycznie we wszystkich umowach od developerow. Zwrocil tylko moja uwage na
      fakt ze firma z ktora podpisywalbym umowe ma tylko 50 tys. kapitalu wlasnego i
      to podobno jest dziwne.
      • Gość: xxx Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.aster.pl 02.05.07, 17:19
        To ze spolka ma 50 tys kapitalu nie jest problemem. Jest to najprawdopodobniej
        spolka powolana czasowo na okres inweswtycji, po czym zostaje rozwiazana (moga
        byc ewentualne problemy z egzekucja praw wynikajacych z tzw rekojmi)

Problemem moga byc npzapisy pnk 4 paragraf 19 "cesja"
        Nabywca niniejszym wyraza nieodwolana zgode na przeniesienie przez Inwestora
        praw wynikajacych zniniejszej umowy na jakakolwiek osobe bank lub instytucje
        finansowa finansujaca budwe Kompleksu Mieszkalnego, o ktorym to przeniesieniu
        Inwestor Nabywce niezwlocznie poinformuje. Oznacza to ze Bemowo Invest III np
        za rok sprzedaje cala inwestycje panu X, ktory oglasza upadlosc

Dziwny jest tez bardzo rozbudowany par 6 "termin ukonczenia"
        Inwestor wyszczegolnia takie powody jak strajk, wszczecie postepowania
        ukladowego, ogloszenie upadlosci lub otwarcie likwidacji wobec ktoregokolwiek
        z przedsiebiorstw wykonujacych roboty, wypaadki przy pracy

A takze paragraf 16 "Obciazenie Nieruchomosci" . Nabywca wyraza zgode na
        obciazenie Nieruchomosci hipotekami.
        Nie jest jasno wyjasnione ze Inwestor moze w celu kontynuacji budowy zaciagnac
        pozyczke w banku pod hipoteke , ale jest mowa o blizej nieokreslonym "podmiocie"
        Oczywiscie jest tez pare innych uwag np
        stosowanie niedozwolonych prawnie klauzul nierownomiernei karajacych Nabywce i
        Inwestora Nabywca musi zaplacic (10 % ceny w przypadku odstapienia od umowy,
        Inwestor co najwyzej 5 % . Na tej podstawie mozna wytoczyc Inwestorowi sprawe w
        sadzie. Zreszta zadzwon do Rzecznika Konsumentow i sam zapytaj
        w umowie nie ma tez slowa jak dlugo Inwestor bedzie zarzadzal nieruchomoscia
        Jest za to powiedziane ze Akt notarialny bedzie zawarty po spelniaeniu
        nastepujacych warunkow min uregulowanie pozostalych zobowiazan finansowych
        Nabywcy wynikajacych z umowy w tym takze wszelkich kosztow zwiazanych z
        administracja i eksploatacj Kompleksu Mieszkanlnego. W praktyce moze to
        oznaczac ze jak zasunal ci extra czynsz a ty nie bedziesz chcial zaplacic to
        nie sprzedazdza Ci mieszkania
      • Gość: raf Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.07, 11:44
        >Zwrocil tylko moja uwage na
        > fakt ze firma z ktora podpisywalbym umowe ma tylko 50 tys. kapitalu wlasnego i
        >to podobno jest dziwne.

Mozna poprosić pismo z Sando o tym , iż spółka Sando odpowiada w pełni swoim
        majątkiem za należności Bemowo inwest. Ja bez tego nie wpłacę ani złotówki.
        • Gość: xxx Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.aster.pl 03.05.07, 12:42
          nie bardzo wierze ze sie na to zgodza, po to przeciez powolali spolke zoo z tak
          niskim kapitalem zalozycielskim , poza tym cala umowa jest tak skonstruowana ze
          w razie ich wycofania ty zgadzasz sie na przejecie inwestycji przez blizej
          niesprecyzowana osobe trzecia - patrz pnk 4 paragraf 20 Cesja" nabywca
          niniejszym wyraza nieodwolala zgode na przeniesienie przez inwestora praw
          wynikajacych z niniejszej umowy na jakakolwiek osobe, bank lub instytucje
          finansowa finansujaca budowe Kompleksu Mieszkalnego ..."
          W innych umowach jest wyraznie powiedzine ze nabywca wyraza zgodze na
          zaciagniecie pozyczki hipotecznej w banku w celu sfinansowania inwestycji. w
          tej umowie nie ma mowy ze moze to byc tylko bank. Podobny zapis jest w
          paragrafie 17 "obciazenie Nieruchomosci" Tez musisz wyrazic zgode na obciazenie
          nieruchomosci hipotekami przez Inwestora i tez nie ma konkretnie wymienionego
          np banku mowi sie tylko o jakims "podmiocie" Porownujac ta umowe z innymi np
          Shiraz , Bemowo Inwest - Narwik w ktorych jest jasno powiedziane ze Inwestor
          moze zaciagnac kredyt w banku pod hipoteke albo wrecz wymieniona jest nazwa
          tego banku uwazam te zapisy za co najmniej niepokojace. Nie wierze ze jezeli
          Mostostal(wykonawca) podpisal z nimi umowe na inwestycje budowlana w SANSARZE
          warta ponad 9 mln pln, nie sa w stanie wpisac w umowie banku ktory wyraziby
          zgode na taki kredyt, ewentualnie spolki matki - Sando. Prawniczka ktora
          przegladala umowe tez miala powazne watpliwosci co do uczciwosci inwestora
          • Gość: raf Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.07, 20:07
            Podzielam Twoje obawy - ale o tym co powyzej dowiedzialem się w biurze, że już
            ktoś cos takiego chciał (przyszły mieszkaniec) i zarząd wydał. BTW wypytywalem
            o wszystko i ze wszystkimi podmiotami umowy ma SANDO a nie Bemowo Invest.
            Uzasadnieniem jest to ze Sando kupilo całe Bemowo invest i z punktu widzenia
            wlasności gruntu powstała taka sytuacja, że umowy podpisuje sie z BI a nie z
            Sando. Nie sądzę by tak duży deweloper chciał w pierwszej swojej inwestycji
            zrobić nas w konia bo postawilo by to pod znakiem zapytania jego inwestyce na
            Chelmskiej w którą to już w działkę wpakował 370 mln zl. Mam sporo watpliwości
            hmmm bo pakuje cała swoją kasę i kredyt i nie chciałbym aby się zwinęli. Nie
            wiem co im szkodzi dokapitalizować firmę do powiedzmy kilku mln. Dziwi mnie ,
            ze nie ma w tej kwestii żadnych regulacji. Ze swojego podwórka ubezp wiem, że
            jak nie masz kapitału to pewnych rzeczy pow pewną kwotę nie ubezpieczysz a tu z
            50 tyś możesz budować 400 mieszkań hmmm. Samo Sando wygląda na wielką firmę ale
            formalnie to z nimi nas nic nie będzie łączyć. Myślę.....
            A z innej beczki - ostatnio zatsanawiam się czy tesco będzie uciążliwe.
            • Gość: Krzysiek Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.acn.waw.pl 05.05.07, 09:59
              Tesco tez mnie nurtuje. Zastanawiam sie nad mieszkaniem 2 pok budenek A 2 z
              widokiem na hipermarket. Tesco jest dlugo otwarte, moze byc malo sympatyczne.
              BTW ile nalezy doliczyc za garaz do cen prezentowanych na stronie? Bo rozumiem
              ze garaz obowiazkowy...K.
              • Gość: xxx Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.aster.pl 05.05.07, 10:16
                garaz to 31 tys z malym haczykiem. Ale w umowie jest jeszcze tzw komorka
                lokatorska nie wiem ile bedzie kosztowac moze gratis :)
                • Gość: raf Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.07, 11:17
                  komórka 12 tys, nieobowiązkowa
            • Gość: xxx Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.aster.pl 05.05.07, 10:09
              co do Tesco - moze byc klopotliwe w budynkach A,
              czy wiesz moze jak BI podchodzi do notariialnego podpisania umowy przedwstepnej?
              No i nie wiem niestety jak do tej umowy podejdzie bank w ktorym chce wziac
              kredyt (fortis) poza tym musze wyjasnij w biurze dlaczego na pozwoleniu na
              budowe pieczatka z ostatecznym pozwoleniem jest przekreslona i widnieje napis
              alulowano. ? Kurcze tyle kasy aklopoty od samego poczatku
              • Gość: mob Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.chello.pl 05.05.07, 10:38
                Tesco raczej na pewno klopotliwe dla mieszkan w budynkach A z oknami na wschod,
                bo jak ktos ma do wewn. osiedla i pol-zach, pd-zach to raczej nie. W budynkach B
                (okna na zachod) moze byc za to okresowo uciazliwa budowa nowego osiedla - moze,
                bo nie wiadomo kiedy Dom Development zacznie, czy juz po oddaniu Sansary czy
                duzo wczesniej. No i Gorczewska malego ruchu tez nie ma...
                Z pozwoleniem na budowe to moze chodzi o to ze bylo ono w zeszlym roku
                oprotestowane przez Tesco i uprawmocnilo sie dopiero w tym roku po oddaleniu
                odwolania przez Wojewode. Czyli wtedy nie bylo ono ostateczne. Do banku trzeba
                zaniesc dokument pozwolenia na budowe i anulacji odwolania

A mnie ciekawi jaki to bedzie adres, bo pisza Gorczewska 228 a ten adres to sa
                te budynki na przeciwko petli (takie zielonkawe)

BTW Wczoraj jak bylem na zakupach w Tesco widzialem ze zaczeli wylewac
                fundamenty pod blok A1
                • Gość: raf Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.07, 11:14
                  Hmm ja z tym Tesco mam wątpliwości - czynne całą dobę a od strony budynków jest
                  jakieś zaplecze - czynne od 6 ;). Tak mnie zastanawia czemu kol. chce kupić
                  własnie mieszkanie od tej strony - jakie plusy bo może mnie się źle wydaje, że
                  chce od drugiej :). Co do robót to nawet 01.05 pracowali. Z jednej strony to
                  dobrze, że robota wre a z drugiej jak by mnie kazali coś robic 1.05 to chyba
                  bym specjalnie coś schrzanił bo pracownik wkurzony pracuje żle.

Co myslicie o cenach ? - sprzedali na razie 40 mieszkań - to dużo czy mało ?
                  Ostatnio się słyszy, że ceny przegrzały się i może być taniej. Może poczekać i
                  ceny spadnął albo Sando będzie jakiś upust dawało :) ? Robiłem rozeznanie w
                  okolicy i DorGroup ma ostatnie mieszkania po 9 tys - ci to już poszaleli. W
                  sando w tym co ja bym chciał wychodzi metr 7,7 tyś - cena wydaje się atrakcyjne
                  jak na obecne warunki
                  • Gość: xxx Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.aster.pl 05.05.07, 11:39
                    dla mnie najwiekszym problemem jest wciaz tresc umowy i skutki jakie moze to
                    rodzic w przyszlosci lacznie z zerwniem mojej umowy kredytowej przez bank jesli
                    BI odsprzeda np za rok inwestycje komus innemu.moze kiepska sprzedaz przelozy
                    sie na mozliwosc negocjacji tresci umowy. Gorzej z tymi co juz podpisali umowy
                    bo tak naprwde sa na razie jedynym "sponsorem" calej inwestycji.
                    • heheheheh Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska 05.05.07, 11:43
                      Trudno nazwać budowaniem przez spółkę o kapitale 50 tys pln 400 mieszkań czymś
                      innym niż cwaniactwem i sk******
                    • Gość: raf Re: sansara bemowo- Sando Inmobiliaria Polska IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.07, 12:21
                      z uwagi na to, że interesuje mnie duże mieszkanie a takie łatwo nie schodzą ja
                      się na razie trzymam na stand by i zobaczymy co będzie. Właśnie obejrzałem ceny
                      mieszkań np w Berlinie i za 2 tyś euro za metr jest spory wybór. Moim zdaniem
                      obecny pułap cenowy jest za wysoki i musi się schłodzić. Kwasem byłoby kupić na
                      górce ;)
                    • darowa Re: umowa i harmonogram 05.05.07, 12:40
                      Gość portalu: xxx napisał(a):

> dla mnie najwiekszym problemem jest wciaz tresc umowy i skutki jakie moze to
                      > rodzic w przyszlosci lacznie z zerwniem mojej umowy kredytowej przez bank jesli

Zgadzam sie umowa pozostawia wiele do zyczenia, zwlaszcza ze w kilu miejscach sa
                      ze soba sprzeczne zapisy. Jest jeszcze nadzieja gdyz umowa sie zmienia - ta
                      ktora jest obecnie jest juz troche lepsza niz to co przedstawiali na poczatku
                      sprzedazy.

Zastanawia mnie tez HARMONOGRAM, w pewnych punktach ne jest powiazany z
                      wykoanniem etapow budowy
                      1. 2% w cisgu 3 dni od podopisania umowy
                      2. 8% w ciagu 30 dni od podpiasnia umowy
                      3. 10% do 1.06.2007 (???)
                      4. 20% do 1.09.2007 -stan surowy otwarty lok
                      5. 20% do 1.12.2007 - stan surowy zamkniety
                      6. 20% do 1.04.2008 (???)
                      7. 15% do 1.08.2008 - zakonczona elewacja bud
                      8. 5% 7 dni po podpisaniu protokolu techn

mozna ten harmonogramzamienic na 20% przy podpisaniu i 80% tuz przed oddaniem
                      ale cena wzrasta o 6%
                      • Gość: xxx Re: umowa i harmonogram IP: *.aster.pl 05.05.07, 13:03
                        no i to mnie wkurza !
                        dlaczego do ch*** niby wielki deweloper a taka dyletancka umowa !
              • darowa Re: umowa w formie aktu notarialnego 05.05.07, 12:26
                Gość portalu: xxx napisał(a):

> czy wiesz moze jak BI podchodzi do notariialnego podpisania umowy przedwstepnej?

Z tego co wiem nie ma problemu z podpisaniem umowy w formie aktu notarialnego.
                Odbywa sie to w siedzibie firmy SANDO na Emilii Plater w obecnosci
                zaprzyjaznionego notariusza.
                Koszt zalezny od wielkosci mieszkania ~2000-3500zl
                • Gość: !!! Re: umowa w formie aktu notarialnego IP: *.chello.pl 05.05.07, 13:15
                  A co daje mi umowa notarialna? W czym jest bezpieczniejsza od zwykłej?
                  Czy w razie wycofania się developera z umowy jestem bezpieczniejszy, kiedy mam umowę w formie aktu notarialnego zamiast zwykłej umowy?
                  • darowa Re: umowa w formie aktu notarialnego 05.05.07, 21:52
                    Gość portalu: !!! napisał(a):

> A co daje mi umowa notarialna? W czym jest bezpieczniejsza od zwykłej?
                    > Czy w razie wycofania się developera z umowy jestem bezpieczniejszy, kiedy mam
                    > umowę w formie aktu notarialnego zamiast zwykłej umowy?

tu masz dobra odpowiedz
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=61049217&a=61248736

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka