Gość: nick IP: 192.168.25.* 30.11.01, 13:08 Czy ktoś juz widział powstające dachy na osiedlu Brzeziny? Jaki jest stan prac? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joas Re: Dachy u Agromana IP: *.el-4100100.acn.pl 30.11.01, 19:47 dzis bylam na budowie i orion 5 zaczyna miec dach.reszta jeszcze nie.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 03.12.01, 16:46 A jak Pegaz III? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joas Re: Dachy u Agromana IP: *.el-4100100.acn.pl 03.12.01, 22:55 niestety w piatek widzialam tylko jeden dach moze dzis to wyglada zupelnie inaczej. ale i tak jestesmy do przodu! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 04.12.01, 17:08 Bardzo dzięki za info, jak będziesz na budowie to zobacz Pegaza III. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Re: Dachy u Agromana IP: 195.116.92.* 05.12.01, 08:04 Byłem wczoraj na budowie i w Orionie 5 gotowa jest konstrukcja dachu i wstawione są wszystkie okna, a w Pegazie III kończą wstaiać okna i przymierzają się do zrobienia dachu. Inne budynki trochę w tyle, a też widać postępy. Pozdrawiam Sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smerda Re: Dachy u Agromana IP: 134.65.212.* 05.12.01, 09:52 Widziałem ostatnio (w sobotę) że Pegaz 1 był ocieplany styropianem (czy czymś takim). W budynkach po lewej stronie (Orion 5 i Pegazy 5 chyba tez 3) wstawiają okna. Martwi mnie nieco stan mojego Oriona 1 – czy może wiecie w jaki temperaturach można wylewać stropy ??? No i pytanie drugie – VAT od 2002 będzie 7% jak waszym zdaniem drodzy sąsiedzi będziemy go płacić – od całej kwoty czy tylko od faktur które zapłacimy po nowym roku czy może w ogóle ??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Re: Dachy u Agromana IP: 195.116.92.* 05.12.01, 10:00 Jeżeli chodzi o faktury i VAT to będziemy płacić VAT 7 proc. od faktur wystawionych po 1 stycznia 2002. Czyli od tego co zostanie zafakturowane (na fakturze VAT czyli po przkeroczeniu 50 proc. wpłat, a nie na fakturze pro- forma) jeszcze w 2001 roku VAT wynosi 0 proc. i nic tu nie grozi, że coś trzeba będzie dopłacać. Ale jeżeli 50 proc. wpłat przekroczysz dopiero w 2002 r to VAT 7 proc. masz od całości. A jeżeli chodzi o wylewanie betonu to ostatnio w Muratorze pisali, że dodaje się jakieś środki, które uodparniają go na mróz - można podobno betonować nawet do -10 stopni.(polecam Murator 10/2001) Pozdrawiam Sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 05.12.01, 10:03 Gość portalu: Smerda napisał(a): > Widziałem ostatnio (w sobotę) że Pegaz 1 był ocieplany styropianem (czy czymś > takim). W budynkach po lewej stronie (Orion 5 i Pegazy 5 chyba tez 3) wstawiają > > okna. Martwi mnie nieco stan mojego Oriona 1 – czy może wiecie w jaki > temperaturach można wylewać stropy ??? > No i pytanie drugie – VAT od 2002 będzie 7% jak waszym zdaniem drodzy sąs > iedzi > będziemy go płacić – od całej kwoty czy tylko od faktur które zapłacimy p > o > nowym roku czy może w ogóle ??? > > Pozdrawiam Witam Odpowiadając na Twoje pytanie jednego jestem pewnien, ten Vat 7 % na pewno zapłacimy, tylko pytanie o jakiej kwaoty, czy tylko od tej, która zostanie wpłacona w przyszłym roku, czy też od całości. Niestey słychać głosy, że od całości, gdyż kupno mieszkanie jest dopiero od podpisania aktu notarilanego, przenoszącego właśność mieszkania- a to nastąpi w przyszłym roku. Wiadomości pozytywne: strop można juz przy obecnej technologii wylewać i przy temp - 5 stopni. Jak czytam z opisu Agromanów budowa cały czas idzei do przodu, wstaiwają okna, budują dachy. To dobrze. Tak trzymać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: excel Re: Dachy u Agromana IP: *.*.*.* 05.12.01, 10:44 Witam wszystkich, pozwólcie że przyłącze się do dyskusji. Moje mieszkanie "buduje się" w Pegazie IV. trochę jest do tyłu, byłem więc na budowie i jeden z Panów Agromana wspominał, że można budować nawet do -15 stopni!???. Czy tak jest zweryfikują najbliższe dni. A jeśli chodzi o VAT to ja otrzymałem pismo z Agromana w którym zapewniają że wpłty w 2001 roku przewyższające 51% inwestycji zgodnie z obowiązującymi przepisami podlegają stawce 0%, reszta wpłat 2002 r według nowych przepisów. Co prawda pismo dotyczyło ewentualnej stawki 22% ale to nie ma znaczenia. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: 192.168.25.* 05.12.01, 11:09 Bardzo dobra wiadomośc. Pozdrawiam Sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Probe Sposób na VAT??? IP: *.*.*.* 06.12.01, 09:28 Witam Agromanów - Sąsiadów! Wszyscy słyszeliśmy o łaskawej decyzji naszego rządu dotyczącej rezygnacji z wprowadzenia podwyższonej stawki VAT na mieszkania kupowane od developerów. Niestety decyzja ta nie dotyczy stawki 7%, która zacznie obowiązywać od dnia 1 stycznia 2002. Oznacza to, że każdy z nas, kto do końca roku 2001 wpłaci do kasy Agramana więcej niż 50% wartości kupowanego mieszkania, pozostałe raty będzie zobowiązany wpłacić powiększone o 7% podatku. Wczoraj w Gazecie Prawnej ukazał się artykuł, który dał mi nieco do myślenia. Opisano tam dwa sposoby na uniknięcie płacenia nawet 7-mio procentowego VAT-u. Pierwszym z nich jest wpłacenie pełnej wartości mieszkania przed końcem roku 2001. Drugim natomiast jest wpłacenie co najmniej 50% wartości i podpisanie z developerem umowy wstępnej w formie aktu notarialnego. W takim przypadku pozostała część płatności nie byłaby objęta podwyższoną stawką podatku. Kontaktowałem się w tej sprawie z panią Dyrektor Finasową Agromana. Ona ani nie zaprzeczyła, ani nie potwierdziła. Twierdzi, że słyszała o takim rozwiązaniu, ale nie gwarantuje, że nie funkcjonują przepisy, które w jakikolwiek sposób nie ograniczają takiej możliwości oszczędzenia "kilku groszy". Moją prośbą do szanownych przyszłych sąsiadów jest: czy ktoś z nas jest znawcą w kwestii podatków i czy jest w stanie potwierdzić lub zdementopwać taką plotkę. Warto się tym zainteresować, bo to w końcu nasze "kilka groszy". Serdecznie pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joas Re: Sposób na VAT??? IP: *.man.polbox.pl 07.12.01, 13:33 sprobuje sie dowiedziec, pracuje w kancelarii prawniczej. dam znac w poniedzialek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Probe Re: Sposób na VAT??? IP: 10.2.0.* 07.12.01, 13:40 Gość portalu: Joas napisał(a): > sprobuje sie dowiedziec, pracuje w kancelarii prawniczej. dam znac w poniedzial > ek. DZIĘKI I ŻYCZĘ POWODZENIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Dachy u Agromana IP: *.ts.pl 11.12.01, 13:27 POWSTAJE JUŻ DACH NA PEGAZIE III. CZY ABY ZDĄŻA PRZED DUŻYMI ŚNIEGAMI. POZDRAWIAM WSZYSTKICH AGROMANÓW Odpowiedz Link Zgłoś