Gość: Mariusz co z ochroną ? IP: *.acn.pl 04.10.03, 18:58 Nie wiem w tej chwili czy zdecydujemy się na ochronę i w jakim zakresie, ale sądzę, że im prędzej się zintegrujemy, to tym lepiej sami będziemy się chronić. Im szybciej zaczniemy do siebie mówić "dzień dobry" i zaczniemy się rozpoznawać z imienia, tym lepiej. Nienachalna, niewścibska życzliwość sąsiedzka ma ogromną wartość. Początek będzie trudny, chociażby dlatego, że po osiedlu będzie kręcić się sporo tzw. "fachowców". Z całym dla nich szacunkiem, ale łatwo różnym nieciekawym typkom będzie się pod nich podszyć. No, ale oby wszystko szczęśliwie się działo. Jeśli ktoś bywa na budowie, niech przekazuje relacje co tam ciekawego się dzieje. Z pobieżnego rozpoznania, widzę, że większość z nas jak najszybciej chciałoby sie urządzić - i ja też. Dobrze byłoby, gdyby już nawet wiosną za dużo nie wysłuchiwać wierceń, kuć i stukań. Wolę śpiew ptaków i rżenie koni!!! Pozdrawiam, Mariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: co z ochroną ? IP: *.murator.com.pl 06.10.03, 16:35 Naprawdę nie wiem, czy wydatek na ochronę jest aż tak duży - trzeba się zorientować. Jeśli byłaby to kwota 50-80 złotych miesięcznie to chyba warto. Zwłaszcza, że dla złodzieja brama, ogrodzenie czy furtka, nie jest zaporą której nie mógłby sforsować. Raz ukradną rower, namiot, radio z samochodu innym razem wyniosą sąsiadowi sprzęt RTV i nikt nie zareaguje, bo będzie myślał, że właśnie się przeprowadza, wprowadza lub coś w tym stylu. Sama byłam świadkiem takiej sceny kiedy sąsiadce z dołu wynosili rzeczy z domu, a ja byłam przekonana że ona się wyprowadza, bo nawet samochód na dole stał z napisem na pace "Meble" i nie zapytałam panów wynoszących lodówkę i telewizor, co robią i dlaczego. Nawet żałowałam, że się wyprowadza taka fajna sąsiadka, a ją ograbili z wszystkiego, nawet z ubrań. Do dziś mam wyrzuty sumienia i dlatego nie wierzę, że ktoś zareaguje, zwłaszcza że w początkowym okresie będzie się wiele działo na naszym osiedlu i potrwa to conajmniej rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: co z ochroną ? IP: *.cplus.com.pl 07.10.03, 09:30 Aga, niepotrzebnie tak pesymistycznie patrzysz na rzeczywistosc i martwisz sie na zapas. Jak sie wszyscy wprowadza i okaze sie ze ochrona bedzie potrzebna to pewnie sie zdecydujemy (choc mam nadzieje ze nie trzeba bedzie), zakladanie z gory najczarniejszych scenariuszy nie ma chyba sensu... Dużo uśmiechu:) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn bez ochrony bedzie glupio... IP: *.mst.gov.pl 07.10.03, 13:45 Weźcie pod uwagę następujące czynniki: 1. Miesieczny koszt ochrony to ok. 50 PLN na mieszkanie 2. Większość sąsiadujących osiedli ma ochronę. 3. Jeśli będziecie "tym osiedlem gdzie nie ma ochrony" to automatycznie stajecie się łatwiejszym łupem dla złodziei. 4. Ochroniarzy można zaktywizować. U nas na przykład w pewnych odstępach czasu muszą ponaciskać guziki rozmieszczone wokół osiedla. Chodzą i naciskają. 5. Na osiedlach na których nie ma ochrony mieszkania słabiej się sprzedają (a przecież w końcy bdziecie się chcieli wynieść do Wilanowa, czyż nie?;-) 6. Ochrona nie rozwiąże wszystkich spraw ale na pewno pomoże w rozwiazywaniu problemów tzw. małej przestępczości - tzn. mając ochronę nie będziecie si zastanawiali który z nocnych bywalców całodobowych Delikatesów zostawił wam na wycieraczce dużą próbkę swoich możliwości fizjologicznych (talent fekalny). To chyba się opłaci, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: bez ochrony bedzie glupio... IP: *.it.pl 07.10.03, 15:41 Mysle ze teraz i tak nie ma wiekszego sensu dyskutowac nad kwestia ochrony..na forum wypowiada sie max. kilkanascie osob z przyszlych mieszkancow..a mieszkan jest 75..wiec to co "ustalimy" i tak nie bedzie prawomocne... Co do ceny 50PLN..bylo walkowane wielokrotnie...nie sadze aby przy takiej wielkosci osiedla(jw. 75 mieszkan) cena zeszla do tak niskiego poziomu..a przy kosztach rzedu 100PLN nie sadze ze bedzie wielu zwolennikow..zreszta przekonamy sie.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: bez ochrony bedzie glupio... IP: 212.160.130.* 09.10.03, 11:18 Poki co, to sluchawki od domofonow juz sa pozakladane, na klatkach sa zainstalowane puszki pod cyferblaty. pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: bez ochrony bedzie glupio... IP: 2.4.STABLE* / 213.17.161.* 09.10.03, 11:37 a może - dla sprawdzenia ofert - ogłośmy na formum przetarg i sprawdźmy ile będzie nas to kosztowało ??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: bez ochrony bedzie glupio... IP: *.u.mcnet.pl 09.10.03, 13:26 Rozmawiałem z facetem z firmy ochroniarskiej i oto czego się dowiedziałem: - rozpiętość cen jest od 6 do 15 zł/h (+ 22% VAT oczywiście), wiadomo im taniej tym jakość ochrony gorsza, za jaki taki standard trzeba zapłacić ok. 10 zł/h netto - przy osiedlu tej wielkości wystarczyłby jeden człowiek przy bramie w ciągu dnia, tyle że jest on "przywiązany" do bramy (=żadnych ochodów osiedla), na noc musiałby mieć "wzmocnienie" i ten drugi może wtedy kontrolować teren. Przy takim układzie wyszło mi z grubsza 175 zł miesięcznie na mieszkanie (przy 10 zł/h). Trochę droga impreza, może ktoś znajdzie coś tańszego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: 213.17.181.* 11.10.03, 13:33 ja tez tam bede mieszkał. Które masz mieszkanko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: 212.160.130.* 13.10.03, 13:44 Witam, szkoda, że Twój list jest taki enigmatyczny, nie wiadomo właściwie, do kogo skierowane było to pytanie. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX -Dostawa pradu 15.10.03, 14:32 Witam wszystkich. Czy do was tez dzwonił Iwo z terenixu aby uwówic sie na podpisanie umowy na dostarczanie energii elektrycznej od STOEN'u? A jesli chodzi o terminy odbiorów to podobno maja sie zacząc w połowie listopada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX -Dostawa pradu IP: *.it.pl 15.10.03, 15:25 Rozmawialem z Iwo dzisiaj, na podpisanie umowy ze Stoenem umowilismy sie na sobote. Z tego co dzis mi powiedzial odbiory maja sie zaczac za 2-3 tygodnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD TERENIX - zaawansowanie robót. IP: *.mis / *.pse.pl 14.10.03, 09:20 Szanowni sąsiedzi czy znacie jak daleko są zaawansowane prace na budynku, szczególnie tym od strony lasu. Ja juz dosyc dawno nie bylem na placu boju, a niedługo mam do zapłacenie kolejną transzę. Może, ktos sie orientuje kiedy Terenix zamierza zacząć oddawać nasze wymarzone mieszkania. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: TERENIX - ja chce już klucz!!! IP: *.murator.com.pl 14.10.03, 12:16 Budynek przy lesie, czyli mój, znaczy "nasz" jest już gotowy i ja chcę już klucze, bo roboty czeka nas huk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - zaawansowanie robót. IP: *.it.pl 14.10.03, 12:17 W niedziele wieczorkiem bylem na Odkrytej,tyle co udalo mi sie zobaczyc: - "wieze" ocieplone,otynkowane -> nie pomalowane od strony ul. Grzymalitow - wejscia do klatek: bardzo roznie, czesc juz otynkowana, a czesc wciaz w stanie surowym - zdemontowane ogrodzenie od stroy tej pustej dzialeczki przed blokiem - widac ze trwaja prace porzadkowe... - z tego co udalo mi sie zobaczyc przez ogrodzenie -> fundament od strony ul. Odkrytej wciaz nie otynkowany - na chodniku na ul. odkrytej(rownolegle do szczytu bloku) przy wezle wodociagowym(!?) jakies prace -> czyzby podpinali sie do instalacji miejskich ?!? Co do terminu oddania pierwszych mieszkan: mialo byc ze przelom pazdziernika i listopada(prawdopodobnie) no i zaczna oddawac od ostatniej klatki w bloku A i 1 w bloku B a potem stopniowo blok A: 2 i 3 klatka, blok B -> kolejno w strone lasu -> wieze mialy byc oddawane na koncu.. czyli pewnie jednak w grudniu... Na ile sa to realne terminy ciezko powiedziec...przekonamy sie niedlugo.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: TERENIX - zaawansowanie robót. IP: 213.17.161.* 15.10.03, 08:50 Pozdrawiam sąsiadów i potwierdzam kolejność oddawania mieszkań - tak przynajmniej zeznaje również kierownik budowy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omim Re: TERENIX - zaawansowanie robót. IP: 157.25.31.* 16.10.03, 10:05 witam Wszystkich! To jak to jest? Kiedy oddanie 3 klatki budynku B, bo się pogubiłam? pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: TERENIX - zaawansowanie robót. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 10:35 Cześć Gosiu! My jesteśmy przygotowani na połowę listopada. Mamy również mieszkanie w klatce nr 3 w budynku B. A możesz zdradzić jaki masz nr mieszkanka, bo może będziemy sąsiadkami...? Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omim Re: TERENIX - zaawansowanie robót. IP: 157.25.31.* 16.10.03, 10:43 Ja tak na prwadę dopiero co sie obudziłam :-) Mam nadzieję mieć mieszkanko nr 28 (te ostatnie, niestety), na poddaszu. Umówiłam się na oglądanie w sobotę i od razu się zdecyduje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - Newsy z budowy IP: *.it.pl 20.10.03, 12:26 Witam wsyztskich, W sobote podpisalismy umowe ze STOENEM za posrednictwem Terenixu...no i przy okazji bylismy tez w mieszkanku, Moje wrazenia: - mieszkanko (bud.A) juz pomalowane, sa grzejniki - brak fug w plytkach na balkonie - podobno jeszcze wykoncza.. - w lazience zamontowany grzejnik o wysokosci 120! -> Nie zmienialismy jego standardowego miejsca(wneka na kibelek) i to byl BLAD :-( bedzie trzeba zmienic go na bardziej plaski lub przekuc na inna sciane... - miejscami jeszcze brak tynkow np. przy wejsciu do kuchni - ze sciany wystaje jakas plastikowa puszka - nie wiadomo po co ?!? - plytki na klatkach juz polozone na "gotowo" ale tu uwaga? -> nie zauwazylismy wogole miejsc na grzejniki na klatkach (IWO nie potrafil nam odpowiedziec czy wogole beda) - generalnie trwaja prace porzadkowe i wykonczeniowe...ale tych "drobiazgow" jest naprawde duzo... - drzwi wejsciowe do mieszkan -> od dolu mimo wylania juz przeciez posadzek jest dziua ponad 10cm -> podobno to sa jakies drzwi do ktorych zaklada sie jakas "maskownice" - spotkaliscie sie z czyms takim? i jeszcze jedna kwestia dotyczaca wylacznie 2 mieszkan -> na 3 pietrze przy czesci przyleglej do "wiezy" (a wiec lokalu 22 w bloku A i analogicznie w bloku B)-> balkon na 4p. w wiezy zaczyna sie nizej niz daszek nad balkonem na pietrze 3 -> tak wiec w przypadku sprzatania wszystkie smieci/kurz etc leci bezposrednio na balkon ponizej czyli na p.3 -> zupelnie bez sensu... I na koniec optymistyczn wiadomosc -> prawdopoodbnie za 2 do 3 tygodni zaczna oddawac pierwsze lokale... pozdrawiam i do zobaczenia wkrotce sasiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - Newsy z budowy 20.10.03, 13:03 Czesc My tez podpisalismy umowe ze STOENEM w sobote. Nie wiem jak udało ci siedostac do mieszkania, mnie poinformowano ze wizyty sa wstrzymane do czasu odbiorów zeby wyrobic zacząc oddawac pieszkania od połowy listopada. Chca oddac mieszkania w ciagu miesiaca. Napewno na pierwszy ogien pojda niskie czesci. Jesli chodzi o drzwi wejsciowe to napewno trzeba bedzie do nich dorobic prog. W standardzie nie ma progu. GERDA oferuje prog oryginalny, nie wiem ile to kosztuje ale kolego mowil mi ze opalaca sie bo ich ekipa ladnie mu go dopasowala itp. Zbigi, poniewaz piszesz ze juz kupiles troche materiałów to powiedz mi, nie wiem czy to ma znaczenie, jaki adres podajesz do faktury. Ja tez zaczne troche rzeczy kupowac i zacząłem sie nad tym zastanawia, bo w sumie jestem zameldowany "u rodziców", a chciałbym skorzystac z ulgi remontowej ( o ile da rade, a wydaje mie sie ze da). Jak mi sie wydaje to po odbiorze bedziemy dysponowac tytułem prawnym do mieszkania, a to jest jeden z warunków do ulgi. Nie wiem czy sie od razu przemeldowywac czy nie? Nie wiem czy ma znaczenie jaki adres podam do faktury i to ze ulegnie on zmianie po przemeldowaniu. Wogoel to nie łapie sie w tych przepisach. Chyba troche napislaem nie jasno ale sedno problemu powinno byc jasne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - Newsy z budowy IP: *.it.pl 20.10.03, 13:17 Co do wejscia do mieszkania to IWO tez nam na poczatku powiedzial ze nie da rady..ale po naciskach(a zalezalo nam bardzo zeby dokonac pomiarow szerokosci scian -> aby moc zaczac robic oscieznice do drzwi) wiec ostatecznie zgodzil sie pojechac z Nami na budowe o 14..ale wiecej juz nie da rady... Co do drzwi to ja wiem ze sa progi ;-) ale tam jest dziura na dobre 10-12 cm..wyobrazasz sobie taki prog? ;-) PO polozeniu podlog dojdzie jeszcze 12mm+5mm w wiec ta "szczelina" zmnijeszy sie do jakis 9cm..na prog torche za duzo...no i IWO mowil o tych maskownicach od dolu..?? Co do faktur to ja biore wszystko na siebie na adres rodzicow gdzie jestem zameldowany..mam zamiar odlczyc te wydatki korzytsjaca z tzw. umowy "uzyczenia" lokalu -> tego nie trzeba nigdzie rejestrowac..a daje duze mozlwiosci -> "jako ze ja bedac zameldowany u rodzicow zobowiazuje sie w zamian za uzyczenie lokalu partycypowac w kosztach itp." I to jest ta namiastka tutulu prawnego do lokalu.. na mocy ktorej moge sobie robic odliczenia... Bo na adres nowego mieszkania to raczej na razie nie bardzo mozna kupic te materialy..bo w chili ich zakupu nie masz wlasnie tego tytulu prawnego.. :-( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - Newsy z budowy 20.10.03, 13:40 Cz Sam sie zastanawiam jak jest różnica wysokość między wylewką a progiem w moim mieszkaniu, ale jakos sobie nie moge przypomniec. Te 9cm to byłoby troche za wysoko jednak ;-). Na innym forum dostałem odpowiedz ze trzeba brać faktury po odebraniu mieszkania (czyli po uzyskaniu tytułu prawnego, choć podobnoe panie w US'ych róznie interpretują te tytuły) to jest wszystko OK. Cały czas nie jestem jednak pewien czy moment zameldowaia w nowym mieszkaniu jakoś nie wpływa na tą ulgę. Chyba sie przemelduje zaraz po odebraniu mieszkania i juz ;-) i bede remontował nowe mieszkanie. Nasuneło mi sie teraz pytanie jak ze skrzynkami na listy, tzn z dochodzeniem korespondencji. To chyba sprawa poczty, ale pewnie trzeb im to jakoś zgłosić i cos zapłacic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - Newsy z budowy IP: *.it.pl 20.10.03, 14:04 Tyle ze z tymi fakturami to jest tak ze zazwyczaj wystawiaja do 7 dni od daty zakupu.. :-( pewnie ze mozna "remontowac" nowe mieszkanie tylko zeby nie narazic sie na przykrosci w US data faktury powinna byc poniejsza niz data przyznania "aktu prawnego do lokalu" ..a w tym przypadku bedzie to pewnie akt notarialny.. :-( Co do drzwi to juz doczytalem ze maja jakis "kaseton regulujacy wysokosc drzwi" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - Newsy z budowy 20.10.03, 14:47 Pewnie ze data faktury musi byc późniejsza niz data przyznania tytułu prawnego do lokalu, aby można ją było wykorzystac do ulgi, ale w/g mnie i niestety nie w/g każdego US, choć w/g MinFin tytułe moze być protokól odbioru mieszkania ze zgodą na jego zasiedlenie. Generalnie to wkurza mnie tak niejednoznacznosc w tym całym podatkowym gó_wnie za przeproszeniem. Ucziwy, młody, biedny podatnik chce wreszcie skorzystac z jakieś ulgi i sie głowi nad tym czy jakas paniusia za biurkiem bedzie miala ochotę zinterpretowac przepisy tak jak podatnik. Nic ją nie obchodzi ze jej pryncypałowie mówią że ma być tak i tak-ona wie lepiej. I tak nic nie zostaje jak sie :-))) i nie dawac sie. Pzd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: TERENIX - Newsy z budowy IP: *.u.mcnet.pl 20.10.03, 13:30 Witam, udało mi się wejść na budowę w czwartek przy okazji podpisania umowy ze STOEN- em. Wygląda na to, że zbliżają się ku końcowi, ale rzeczywiście "drobiazgów' trochę jest (np. u nas krawędzie parapetów tworzą z grzejnikami literkę X itp.). NA pewno będzie sporo tego typu detali, które wyjdą przy odbieraniu mieszkania. Czy zastanawialiście się może nad skorzystaniem z usług jakiegoś "speca" budowlanego, który pomógłby w odbiorze lokalu? Ja obawiam się, że sporo mi może umknąć, bo sam nie bardzo wiem na co zwracać sczególną uwagę. Jeśli chodzi o zameldowanie to nie znam się zbyt na przepisach, ale do tego chyba jest potrzebny akt notarialny, więc trochę się to przeciągnie, bo z tego co słyszałem to akty będą dopiero od marca wzwyż. A przy okazji mediów, to czy ktoś próbował już załatwiać gaz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: TERENIX - Newsy z budowy IP: *.ingnn.pl 21.10.03, 14:00 z tego co wiem to takowi "specy" istnieją, ale za usługi biorą od 100 PLN w zwyż :-) Akt notarialny nie jest potrzebny do meldunku. Moi znajomi w ten sposób się zameldowali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: TERENIX - zaawansowanie robót. IP: *.zapora / 217.96.25.* 21.10.03, 08:42 Witam, Nie wiedziałam że tylu już Was jest:-) Byłam w tygodniu podpisać umowę ze STOEnem i podobno mieszkania oddają ok. 15.11. Ja mieszkam w budynku bliżej lasu w 2 kaltce - czy jest tu ktoś z bliskich sąsiadów? Pozdrawiam wszystkich, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hok Re: TERENIX - zaawansowanie robót. IP: *.itpp.pl 21.10.03, 15:51 Aśka to Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - zaawansowanie robót. 28.10.03, 12:23 Witam. Nikt nic nie pisze. Co tam słychać na budowie??. Dużo zostało do posprzątania na placu budowy. DK Odpowiedz Link Zgłoś
dkor TERENIX -Fachowcy 16.10.03, 09:06 Witam Ponieważ zbliza sie czas kiedy zaczniemy wykańczać nasze mieszkanie mam pytanie dotyczące ludzi, którzy nam w tym pomogą, tzw fachowców;-). Zapewne każdy juz zaczął sie orientowac w tym temacie wiec jestem ciekaw na jakich zasadach oni pracuja, jak sie trzeba z nimi rozliczac i ile kosztują prace przez nich wykonywane itp. Dzisja wieczorem mam sie spotkac z panem ktory kładzie glazure i terakote, o wynikach poinformuje. Pozdrawiam DK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX -Fachowcy IP: *.it.pl 17.10.03, 10:47 Witam, Jesli chodzi o tzw. "fachowców" to w Moim(naszym ;-) przypadku jest tak: glazurnik - wezmie pewnie ok.18-20PLN/m2 -> zaleznie od skomplikowania obudowy wanny (bo nie wiemy jeszcze czy zwykla czy narozna) - facet jest sprawdzony (zrobil 3 lazienki: u rodzicow, siostry itp. ;-) - podlogi,drzwi, szafy wnekowe no i z czasem meble w kuchni -> tym prawdopodobnie zajmie sie moj ojciec ;-) W pokojach kladziemy podloge Barlinecka -> naturalne drewno a kladzie sie szybciej niz zwykly parkietet..no i taniej...(placilismy za m2-ᢛPLN) do tego dojda jeszcze listwy.. koszt polozenia nam odpada.. ale normalnie prawdopodobnie byloby min 20-25PLN/m2 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX -Fachowcy 17.10.03, 11:55 Wczoraj rozmawialem z facetem, ktory mi powiedzial cene za calość roboty tzn, wykonczenie łazienki i położenie terakoty w przedpokoju i kuchni. W łazience chyba najbardziej pracochłonne jest obłożenie wanny narożnej, oprócz tego trzeba osadzić i obudować stelaż od WC i przeniesienie jednego podłącznie wody. Oprócz tego zwęzenie otworu drzwiowego i osadznie w nim drzwi w łazience, i zwęzenie i otynkowanie wejścia do kuchni. I powiedział mi... uwaga ... 5000 zł i jeszcze nie daje rachunku. I szukam nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX -Fachowcy IP: *.it.pl 17.10.03, 12:48 5000?!? Chyba na glowe upadl. I to bez rachunku.. Ja licze ze za plytki: lazienka + kuchnia,obudowanie wanny,prawodpodobnie przekucie ujecia wody (do wanny) nie zaplace wiecej niz 1500 - 2000PLN.. ostatnio znajomy zaplacicl 1100PLN wraz ze skuciem starych plytek etc.. Fakt Tobie dochodzi dodatkowo osadzenie drzwi itp. ale nie sadze aby bylo to warte az tyle kasy..powodzenia w dalszych poszukiwaniach.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: TERENIX -Fachowcy IP: 213.17.161.* 17.10.03, 14:17 Ja zdecydowałem się na firmę, która robi projekt wnętrz i wykonują całą resztę roboty (łącznie z zakupem sprzętu AGD, płytek, klepek podłogowych, itd. )... zmusza mnie do tego brak czasu ... proponują wzory ze swojego asortymentu lub kupują to co im pokażę ... mają ceny hurtowe ... poza tym mam jedną firmę, do której będę zwracał się z ewentualnymi reklamacjami i nie będę ich musiał szukać po całej Polsce ... dają na rok gwarancję na robociznę i gwarancję na materiały zgodnie z instrukcją producenta ... projekt trochę kosztował, ale nie żałuję; wiem z doświadczenia, że poprawki po fachowcach kosztowały mnie poprzednio ok. 4 000zł ( a to jest mniej niż projekt ), a tych partaczy nigdzie nie mogłem znaleźć... zaznaczę, że byli z polecenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: TERENIX -Fachowcy IP: 212.160.155.* 17.10.03, 17:26 Zbigi, jeśli ,mozesz, to podziel sie informacja o cenie tej deski i miejscu jej zakupu, jesli nie chcesz (nie mozesz) na forum, to moze na priva ? nkustra@wp.pl Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX -Fachowcy IP: *.it.pl 20.10.03, 12:09 Witam, cena za m2 -> 99PLN do tego po 3PLN/m2 dokupilismy 5mm podklad pod te podlogi. To jest podloga o odcieniu "Dab Antic" a wiec ciemna Kupilismy ja w Plocku i tu Uwaga: w OBI! Wczesniej objechalismy wszystkie hurtownie itp. i cena nie spadala ponizej 112 PLN (po niegocjacjach),w Warszawie zupelna porazka -> ceny w granicach 120- 150PLN (Leroy-merlin)..wogole ceny Warszawiskie sa chore..podobnie jest z plytkami do lazienki prawdopodobnie tez kupimy je poza Warszawa bo te same sa tansze o 10-20% na m2.. fakt, dojdzie nam transport...ale gdy przewozac wszystko na 1 raz czyli plytki,podlogi,jakias wanne,kibelek i umywalke itp napewno wyjdzie duuuzo taniej niz kupowanie tu i korzystanie z "darmowego" transportu.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: TERENIX -uwaga na pułapki! IP: *.murator.com.pl 21.10.03, 12:14 Jak juz mówimy ołazience kilka słów na temat dobrego zabezpieczenia hydroizolacyjnego. Zanim fachowcy połóżą wam płytki połózcie systemy zabezpieczeń Deitermanna lub Ceresitu, chodzi o taśmy uszczelniające, kołnierze przy przyłączach i folię w płynie. Można to kupić pojedynczo lub w zestawie. Dopiero na folię w płynie dajecie wodoodporny klej do płytek dobra jest zaprawa Atlas Plus i na to płytki. Tam gdzie płytki stykają się z wodą polecam zamiast zwykłej fugi akrylową, lub przynajmniej pokrycie zykłej fugi preparatem zabezpieczającym. Dobrze kupowac wszystko z jednej firmy Atlas Ceresit, bo wiadomo, że jedno drugiego będzie się trzymać. Jeśli fachowcy nie wiedzą o czym napisałam to znaczy, że należy ich zmienić. Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX -uwaga na pułapki! IP: *.it.pl 21.10.03, 14:00 Dzieki za cenne uwagi ;-) Napewno z nich skorzystamy.. A tak z innej beczki...slyszalem ze tak naprawde to w nowych blokach nie powinno sie "na chura" zakladac glazury -> uzasadnienie jest podobno takie ze blok pracuje jeszcze jakis czas i wszystko moze pekac..myslalem ze czasy pekajacych scian i odpadajacych plytek mamy juz za soba.. Macie jakies doswiadczenia w tym wzgledzie? Pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert i Edyta Re: TERENIX -uwaga na pułapki! IP: 212.160.130.* 21.10.03, 22:38 Witam, Znajomi z bloku naprzeciwko - Grzymalici, zalozyli plytki od razu i nie narzekaja, problem moze byc chyba jedynie wtedy, gdy zalozy sie je do samego sufitu. Tak czy inaczej, plytki w lazience i podlogi to beda pierwsze rzeczy, ktore bedziemy chciec zrobic ;-) Pozdrawiam i do zobaczenia na budowie. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: TERENIX -uwaga na pułapki! IP: *.murator.com.pl 28.10.03, 15:38 Tylko ATLAS PLUS, koniecznie!!! to jest klej tzw. elastyczny który będzie pracował razem ze ścianą w trakcie jej wysychania. Koniecznie PLUS, bo zwykły sam z siebie popęka. To jest jeszcze jedna pułapka o której nie wszyscy wiedzą. To samo dotyczy sufitów podwieszanych i wszelkich połączeń typu: ściana płyta gipsowo-kartonowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: TERENIX -uwaga na pułapki! IP: *.itpp.pl 29.10.03, 08:29 Chyba nam się tu wdarł przedstawiciel firmy, lub dział marketingu moniorujący internet :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: TERENIX -uwaga na pułapki! IP: *.murator.com.pl 29.10.03, 10:52 nie jestem żadnym przedstawicielem, pracuję w branży budowlanej od kilku lat i po prostu wiem ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg pekniecia IP: *.acn.waw.pl 01.11.03, 11:15 Ale budynki na Grzymalitow sa rozne - mowisz o zielonych czy niebieskich? Niebieskie (Faelbet) sa nizsze i mniej 'siadaly' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 13:46 Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia 29.10.03, 13:49 Czytaliscie o zablokowaniu sprzedaży nowych mieszkań przez notariuszy z powodu rozporządzenia Ministerstwa. Ciekawe jak zaregował na nie "nasz" notariusz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.u.mcnet.pl 29.10.03, 14:28 Jakie rozporządzenie??? Gdzie można o tym poczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia 29.10.03, 15:53 Była informacja na gazeta.pl, ale teraz jakos nie wiedze zeby podac linka. Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia 30.10.03, 10:15 Oto link do artykułu o którym napisałem: www2.gazeta.pl/dom/1,22106,1747621.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 12:42 Cześć wszystkim :) Dzisiaj dostaliśmy pismo z TERENIXu o rozpoczęciu odbiorów dnia 15.11.2003. Tak więc koniec oczekiwań czas wziąć się do roboty!!! Już niedługo i wreszcie własne mieszkanko :) Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - osiedle 'Przy Lesie 2' szukam sąsia IP: *.it.pl 31.10.03, 14:09 No to super! Mam tylko nadzieje ze nie bedzie zbyt wiele poprawek do zrobienia. ;-) Pozdrawiam i do zobaczenia juz niedlugo na Odkrytej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - osiedle 'Przy Lesie 2' szukam sąsia IP: *.it.pl 05.11.03, 09:09 Witam, Macie moze jakiegos speca do odbioru? Kiedy wogole odbieracie, ja umowilem sie na 18..niestety wczesniej juz nie bylo terminow :-( no i niestety spec ktorego namiary chyba i Wam podalem(p.Kaczorowski) w tygodniu nie da rady :-( a sobota 22 listopada zupelnie mi nie pasuje :-( Tak wiec szukam kogos innego... Pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TERENIX - osiedle 'Przy Lesie 2' szukam sąsia 05.11.03, 23:57 Czesc Ja odbieram 15, ale z tym terminem wiąże się małe ryzyko, że moga nie zostać podłaczone wszystkie media i wtedy odbiór nie ma sensu, ale według tego pana z Terenixu opóźnienie wyniesie najwyżej 2,3 dni. Apropo fachowca chciałem brać ale jednak zrezygnowałem. Ten pan z Terenixu mówi że ma ze sobą poziomicę 2m i inne narzędzia, także wydaje mi się trzeba będzie poprostu dobrze kontrolować co robią pozatym mam swoją poziomice i pion i poziom złapię, napięcie w gniazdku sprawdzę, nie wiem co z wodą, ale jest jeszcze rękojmia i gwarancja. Ogólnie jestem dobrej myśli :-)))). Jeśli chodzi o namiary to mogę ci podesłać moją mailową korespondencję jaką prowadziłem z jedym fachowcem, jeżeli chcesz i podasz maila, z tym że on... zresztą jak chcesz to przeczytasz. Pozdrawiam. DK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - osiedle 'Przy Lesie 2' szukam sąsia IP: *.it.pl 06.11.03, 09:06 Witam, Moj adres zbidudek@poczta.onet.pl Chetnie przeczytam Twoje spostrzezenia dot.fachowcow. Zgadzam sie ze pion i poziom to nie bedzie wielki problem , gorzej z takimi szczegolami o ktorych zwykly laik nie ma pojecia..albo nie wpadnie na pomysl zeby sprawdzic ;-) jak np. poprawnosc zamontowania parapetow zewnetrznych (aby woda po deszczu rzeczywisicie z niego spywala), uszczelki w oknach,balkon - osadzenie i spadek plytek, posadzki -> aby w rogach nie bylo wiecej wylewki niz na srodku pomieszczenia (co podobno b. czesto sie zdarza), dodatkowo wentylacja .. itd..sam nawet nie wiem o czym jeszcze nalezaloby pamietac.. ;-) Ale mam nadzieje ze wszystko bedzie ok..i uwag jak najmniej ;-) A swoja droga to mam nadzieje ze podzielicie sie swoimi wrazeniami po odbiorze ;-) Co do fachowca to ja ostatecznie skontaktowalem sie z jednym panem..i w sumie wszystko fajnie tylko koszt takiej "pomocy" przy odbiorze to 300PLN ;-( i zastanawiam sie czy to nie beda to pieniadze wyrzucone w bloto.. pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tad Drzwi do lasu nie widac... IP: *.acn.waw.pl 11.11.03, 15:08 Przyznam szczerze - zdiwił mie fakt, że z osiedla będzie można wydostać się tylko wyjściem od strony Odkrytej. Może warto porozmawiać na temat furtki od strony ul. Grzymalitów, lub do lasku od strony wału? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: *.it.pl 12.11.03, 08:40 Witam, A ja uwazam ze to dobry pomysl ze nie ma furtki do lasu...nie sadze aby zainstalowano tam domofon ..a wiecznie otwarta furtka od strony lasu to kiepski pomysl..(Nie sadze aby wszystkim starczylo tyle zapalu aby za kazdym razem zamykac ja na klucz). A tak naprawde wyjscie przez glowna brame zajmie max.5 min. dluzej czy to naprawde az tak uciazliwe,? Bardziej martwil bym sie brakiem (poki, co) domofonu przy furtce wejsciowej. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Drzwi do lasu nie widac... IP: *.mis / *.pse.pl 12.11.03, 09:31 Witam Podzielam zdanie sąsiada Zbigi'ego :), że furtka od strony lasu była by raczej niefortunnym rozwiazaniem. W koncu bedą tam stac nasze samochody i mysle, że taka dodatkowa furtka była by tylko "zaproszeniem" dla róznej maści złodziejaszków do obrobienia nam samochódów a moze i mieszkan. Uważam, że ten pomysł powinien zostac tylko... pomysłem. Pozdrawiam DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: 213.17.161.* 12.11.03, 11:40 Witam sąsiadów ... ja również uważam, że ta furtka do lasu jest niepotrzebna ... zmartwił mnie fakt braku domofonu przy bramie ... domofon jest istotny, jeżeli nie zdecydujemy się na ochronę ( ja osobiści jestem za ochroną ) Przy okazji - jaki ma być mechanizm otwierania bramy ? Czy coś o tym wiecie ? I jeszcze jedna sprawa - czy któryś z mieszkańców wierzy od ulicy ma już umówiony odbiór ? Pozdrawiam jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: *.murator.com.pl 12.11.03, 11:56 Nie dokońca z tą furtką się zgadzam z wielmoznymi sąsiadami. Furtka od strony parkingu - nie, ale furtka od strony dziko rosnących brzózek czyl na przeciw bloków z niebieskimi balkonami, jak najbardziej! Weźcie pod uwagę, że można byoby się wydostać prosto do lasku - parku (ma to być teren zagospodarowany przez gminę) więc wyjście z rowerem, psem czy po prostu na spacer nie odbywałoby się przez ulicę. Poza tym co na to przepisy przeciwpożarowe? Z tego co wiem wszystkie osiedla mają conajmniej dwa wyjścia. A co do zamykania furtki: skoro potrafi ją zamykać 360 mieszkańców osiedla obok to myślę, że naszych 74 też sobie z tym poradzi. Po prostu każdy ma klucz i korzysta z niego wtedy kiedy chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: *.it.pl 12.11.03, 14:03 Witam, "Furtka od strony parkingu - nie, ale furtka od strony dziko rosnących brzózek czyl na przeciw bloków z niebieskimi balkonami" -> tzn. w ktorym miejscu? na wysokosci "przesmyku" pomiedzy blokiem A i B? w/g mnie te brzozki rosna wlasnie mniej wiecej na wysokosci parkingu...Argument o tym ze 360 osob innego osiedla sobie z tym radzi do mnie zupelnie nie trafia -> bo to bajki, zawsze trafi sie ktos komu nie bedzie sie chcialo albo zapomni i tym sposobem ulatiwmy osobonm niepozadanym wstep na teren osiedla..ponadto z ta "samodyscyplina" jest naprawde roznie..nie oszukujmy sie ... wiec ostetecznie jestem przeciwko.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: *.u.mcnet.pl 12.11.03, 12:48 Witam wszystkich furtka naprzeciwko Grzymalitów mogłaby się znaleźć - pod warunkiem, że nie będziem możliwości zostawić jej otwartej. Co do odbiorów w wieży to czy dostał ktoś już wezwanie do odbioru, bo my jeszcze nie... pozdrawiam Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: 213.17.161.* 12.11.03, 14:19 Dzisiaj rozmawiałem z IWO ... twierdził, że zostały już wysłane ... ja też nic jeszcze nie dostałem... jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: *.it.pl 12.11.03, 13:54 Witam, Brama, ma byc otwierana na pilota - podobnie jak na innych osiedlach. Tak wiec z tym nie powinno byc problemow. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Drzwi do lasu nie widac... IP: *.snt.pl 12.11.03, 18:09 Witam, ja również jestem przeciwko tej furtce. Jeśli "lasek" ma służyć odpoczynkowi i spacerom, to spacerek do bramy głównej jeszcze ten wypoczynek umocni ;-) Pozdrawiam. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
burzu Ochrona, brama itd. 12.11.03, 21:10 1. Brama jest OK, tylko czy na pilota? Będzie otwierana co najmniej kilkadziesiąt razy dziennie. Czy ktoś się orientuje, ile może wytrzymać siłownik do bramy przy takim natężeniu ruchu? 2. Mimo wszystko przychylam się do grona zwolenników ochrony. Idealnym rozwiązaniem byłby wzięcie dwóch strażników. Choć, z drugiej strony, to jest wąska działka. Wszystko widać jak na dłoni. Więc może na nasze osiedle wystarczy jeden strażnik? 3. Domofon przy bramie powinien być. Sprawa oczywista. Czy będzie też przy wejściach do klatek? Moim zdaniem, powinien być i tu, i tu. I po 4.: Kto o tym wszystkim zadecyduje? Jak z prawnego punktu widzenia wygląda podejmowanie decyzji dotyczących spraw poruszanych na niniejszym forum? Wspólnota? Komitet? Stowarzyszenie? Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Ochrona, brama itd. IP: 213.17.161.* 13.11.03, 08:15 Kto decyduje ? Na początku mieszkańcy zazwyczaj powołują wspólnotę mieszkaniową ( i jej zarząd ) którą należy zarejestrować, stworzyć regulamin/statut a następnie mogą podejmować uchwały przyjmowane większością głosów ... wspólnota decyduje o wielu sprawach, np. o wykorzystaniu funduszu remontowego, zatrudnieniu ochrony, doborze zarządcy nieruchomości, reprezentuje mieszkańców wobec władz miejskich, itd ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz kilometry do spacerów IP: *.acn.pl 12.11.03, 21:26 Furtka boczna ma sens jeśli będzie fizyczna ochrona, która wśród swoich obowiązków miałaby nakaz domykania furtki. A poza tym, to chyba większość z nas jest dość młoda i chełpiąca sie tężyzną fizyczną - więc te dodatkowe 50 m do spaceru, to przecież jest nic. Ja osobiście jestem spacerowiczem i w soboty oraz niedziele spaceruję po kilka kilometrów. Ostatnio zaniechałem tego hobby, ale na nowym miejscu napewno wznowię i konieczność przejścia się z wieży B do ul. Odkrytej jest błahostką. Gdybym nie był tak leniwy jaki jestem, to powinienem codziennie po 4-5 km przebiec. Jak byłem dużo młodszy, to przez parę lat codziennie bez względu na pogodę to czyniłem - teraz naprawdę mnie śmieszy jeśli komuś w miarę sprawnemu i w miarę młodemu (tzn. przed 70-tką) "uwiera" te 50 m więcej do przejścia. Poza tym chodzi rzeczywiście o pomaganie losowi aby nam sprzyjał. Pozdrawiam, Mariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
jniedz Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia 13.11.03, 15:31 Witam przyszłych sąsiadów!!! Jestem waszym sasiadem- mieszkam na AKACJACH VIII- blok na przeciwko Was. Chciałbym zaproponowac Wam moje usługi w zakresie elektryki i hydrauliki po cenach konkurencyjnych tj po sasiedzku. Mam uprawnienia SEP. POdłączam kuchnie elektryczne,zmywarki i inny sprzęt, podłączam biały montaż, przenoszę grzejniki, punkty hydrauliczne, wykonuje dodatkowe gniAZDA rtv,TELEFONICZNE itp. jEŻELI MACIE DODATKOWE PYTANIA PROSZĘ O TELEFON:337 62 68,0506 313 694 LUB PISZCIE NA ADRES:jniedz@gazeta.pl Janusz Niedziółka Odpowiedz Link Zgłoś
jniedz Re: TERENIX - usługi elektr i hydrauliczne u Sąsia 13.11.03, 15:36 Witam przyszłych sąsiadów!!! Jestem waszym sasiadem- mieszkam na AKACJACH VIII- blok na przeciwko Was. Chciałbym zaproponowac Wam moje usługi w zakresie elektryki i hydrauliki po cenach konkurencyjnych tj po sasiedzku. Mam uprawnienia SEP. POdłączam kuchnie elektryczne,zmywarki i inny sprzęt, podłączam biały montaż, przenoszę grzejniki, punkty hydrauliczne, wykonuje dodatkowe gniAZDA rtv,TELEFONICZNE itp. jEŻELI MACIE DODATKOWE PYTANIA PROSZĘ O TELEFON:337 62 68,0506 313 694 LUB PISZCIE NA ADRES:jniedz@gazeta.pl Janusz Niedziółka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Odbiory mieszkan IP: *.it.pl 14.11.03, 11:31 Witam, Az chcialoby sie rzec "Nadeszla wiekopomna chwila..." ;-) Jutro zgodnie z harmonogramem rozpoczynaja sie odbiory mieszkan. Tak wiec wszystkim odbierajacym zycze powodzenia i jak najmniej usterek.. a rownoczesnie licze na jakies uwagi,spostrzezenia i wrazenia z odbioru "na goraco" ;-) Dla Nas (a mysle ze rowniez dla wszystkich ktorzy beda odbierac w kolejnych terminach) bedzie to bardzo cenna wskazowka (my odbieramy 18 ;-) pozdrawiam(y) Szanownych Sasiadow! Zbigi & Luiza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Odbiory mieszkan IP: 213.17.161.* 14.11.03, 13:08 Ja jeszcze nie dostałem takiej oficjalnej informacji ... czekam z niecierpliwością ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Odbiory mieszkan IP: *.u.mcnet.pl 14.11.03, 15:52 My odbieramy 19-go wiec czekamy na Twoje spostrzezenia ;-) Sami podzielimy sie doswiadczeniami niezwlocznie po odbiorze. Pozdrawiam i zycze prostych scian. Edyta i Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: Odbiory mieszkan 16.11.03, 16:53 Witam W sumie nie jest źle, miła atmosfera itp, ale: - godzina to za mało czasu; - idzcie wcześniej to może wejdziecie do mieszkania przed czasem i sprawdzicie troche rzeczy; - jeżeli odbieracie sami tzn bez wynajętych fachowców to będzie ktoś potrzebny do pomocy np żeby sprawdzić inst. elekt. w tym samym czasie jak wy będziecie sprawdzać pomiar powierzchni (bardzo im sie spieszy); - pomimo tego że mają ze sobą długie poziomice i "duzy kątowniki" to sami go nie bardzo chcą ich używać. Chyba tyle uwag na gorąc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Odbiory mieszkan IP: *.it.pl 17.11.03, 08:35 Wiatam, A co z metrazem mieszkania? jak to wyglada w stosunku do "planu".Zmienil sie? Pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
doozers Re: Odbiory mieszkan 17.11.03, 09:26 Witam szanownych sąsiadów, Czy ktoś z Was dostał już może wezwanie do odbioru mieszkania w wieży od ulicy (bud. A)? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Odbiory mieszkan IP: *.u.mcnet.pl 18.11.03, 11:18 Cześć owszem, ale dopiero wczoraj pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
doozers Re: Odbiory mieszkan 20.11.03, 15:28 Cześć, ja też dostałem tego dnia kiedy napisałem posta ;) Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Odbiory mieszkan IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 20:42 Ja też dostałem info o odbiorze między 01 a 15.12. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZBigi Re: Odbiory mieszkan IP: *.it.pl 17.11.03, 11:01 > U mnie doszło dokładnie 0.6 m2. No to dodatkowe ~2000PLN do wplaty.. :-( ale niestety nic juz sie na to nie poradzi.. i trzeba placic :-( Kiedy odbieracie klucze? Bo rozumiem ze podpisaliscie protokol... Pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: Odbiory mieszkan 17.11.03, 11:11 Do przyszlej soboty maja wykonać poprawki i jak bedzie dobrze to sie rozliczymy i wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Odbiory mieszkan IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 18.11.03, 12:29 Witam, interesuje mnie jakiego typu poprawki muszą jeszcze wykonać? Mógłbyś coś więcej powiedziec na ten temat i jak to przebiega? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Odbiory mieszkan IP: *.it.pl 19.11.03, 08:44 Witam, my tez wczoraj odbieralismy i mniej wiecej wyglada to tak: czas jaki jest na to przeznaczony(1h) - to za malo na wychwycenie wszystkich ewentualnych usterek (ciagle wpada ktos a to od elektryki a to od instalacji c.o,a odbior w tym samym czasie toczy sie dalej) Tak ze my korzystajac z rady dkora pojechalismy wczesniej i podczas gdy w innym mieszkanku odbywal sie odbior my sprawdzalismy nasze. Wiec w sumie takie uczciwe sprawdzenie + sam dbior zajelo nam ok 2h. Teraz usetrki: generalnie jest ok, ale: - w naszym przypadku byla krzywa podloga w pokoju (w rogach bylo wyzej) efekt -> do zeszlifowania, - krzywo osadzony parapet wewnetrzny-> do wyrwania i osadzenia na nowo - parapety zewnetrzne maja spadek w strone okna :-( a wiec stoi na nich woda -> do poprawki - brak rygli w drzwiach gerdy( jeden gdzies sie "zagubil") - drobiazg Acha i dosc smieszna sprawa : na klatce schodowej pomiedzy skrzynkami na prad a rodzielnia C.O przy samej posadzce jest dziura -> praktyczni ten defekt wystepuje na kazdym pietrze -> przynajmniej w II klatce w bloku A -> wyglada to naprawde zabawnie -> poprostu sciana konczy sie jakies 15 cm. nad posadzka -> u Nas "naprawili" to od reki -> wkladajac troche styropianu i zaprawy -> nie wyglada to zbyt estetycznie ale zawsze lepiej niz ta dziura... Pozdrawiamy Zbigi & Luiza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Odbiory mieszkan IP: 157.25.31.* 19.11.03, 09:33 A jak tam z powierzchnią? dużo się zmieniła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Odbiory mieszkan IP: *.it.pl 19.11.03, 10:02 W naszym przypadku mieszkanie "zmalalo" o 0.14m2 :-( Pozmienialy sie wymiary pomieszczen :-( najbardziej "ucierpialy" i tak juz bardzo male : lazienka(-0.5m2) obecnie 3.65m2 i przedpokoj (-0.6m2) obecnie 4m2, w kuchni jest (-0.22m2) obecnie 7m2 pow.uzytkowej. Mamy za to wiekszy "salon" 17,4 pow.uzytkowej zamiast 16.8(w swietle murow). Powierzchna w nawiasach dotyczy tzw. pomiarow w swietle murow(tzn. takich jakie byly na planie) pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Odbiory mieszkan IP: *.u.mcnet.pl 19.11.03, 14:16 Witam, my tez juz po odbiorze, mieszkanie przybylo nam o .5 m^2, czyli nie duzo. No coz norma jest tak skonstruowana, ze nawet jesli tynk ma rzeczywiscie 0.5 cm to "oni" i tak dopisuja po 2 cm na kazda sciane. Ogolnie u nas raczej wszystko bylo ok. Pozdr. Edyta & Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
jniedz Re: Odbiory mieszkan - pomogę w sprawdzeniu instal 18.11.03, 11:39 Jestem sąsiadem z AKCJI VIII Mogę pomóc przy odbiorze mieszkań zwłaszcza w sprawdzeniu instalacji hydraulicznej i elektrycznej, ścian. Jeszcze raz pozwalam sobie na zareklamowanie się przyszłym Sąsiadom : Janusz Niedziółka- usługi elektryczne i hydrauliczne - full service. Sąsiadom zawsze taniej Telefon: 0506 313 694, 337 62 68 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia DO JOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 10:06 Hej JOL, ta firma wykończeniowa, o której piszesz na każdej możliwej stronie o remontach, to jest chyba twoja, bo troszkę się reklamujesz, co hehehe????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: DO JOL IP: *.murator.com.pl 20.11.03, 13:37 Wczoraj odebraliśmy mieszkanie i muszę powiedziec że jesteśmy bardzo miło zaskoczeni, naprawdę nie było do czego się przyczepić wszystkow idealnym porządku. Dostaliśmy więcej niż w umowie i naprawdę Terenix można polecic jako dobrego, rzetelnego wykonawcę. Bez zarzutu, bardzo się cieszymy. Każdemu życzę takiego odbioru, to prawdziwa przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: DO JOL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 20:52 Nie, nie ta firma nie jest moja ... ja mam zupełnie inną profesję i zupełnie nie znam się na budowlance ... dlatego cieszę się, gdy ktoś zrobi coś za mnie a ja jestem z tego zadowolony ( wszędzie zaznaczam, że "na razie jestem zadowolony" )... poza tym na samochodach też się nie znam i jeszcze - niestety - nie trafiłem na serwis, który by mnie zadowolił ... ... no i z tą "każdą możliwą stroną o remontach" to przesada ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Zsyp IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 21:07 Zwracam się do sąsiadów z wierzy od ulicy ... Poddaję pod dyskusję temat zsypu ... proponuję zrezygnować z korzystania ze zsypu ... dzięki temu uchronimy się od smrodu i być może robactwa ... poza tym pozyskamy - co prawda niewielkie, ale zawsze ... - pomieszczenia, no i trochę gimnastyki przy wyrzucaniu śmieci nikomu nie zaszkodzi ... co Wy na to ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Zsyp IP: *.it.pl 21.11.03, 08:28 Witam, Mimo iz Nasze mieszkanko nie jest w "wiezy" tylko w pionie bezposrednio przyleglym(II klatka) tez bylbym za tym aby zrezygnowac z korzystania ze zsypu. O zaletach kolega juz wspomnial..a i utrudnienie nie jest jakies ogormne..np.swoj kosz mozna przeciez oprozniach wychodzac codziennie rankiem do pracy.. a ryzyko pojawienia sie robactwa w przypadku nie korzystania ze zsypow radykalnie spada.. Tak wiec mieszkancy "wiez(y)" - wszystko w Waszych rekach ;-) Pozdrawiamy Zbigi & Lui Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Zsyp IP: 157.25.31.* 21.11.03, 09:10 My także (pomimo, że nasze mieszkanko nie znajduje się w części wieżowej) i w dodatku w budynku B prosimy wszystkich o dogłębne zastanowienie się z korzystania z zsypu. Dorzucamy swój głos za gimnastyką :-) pozdrawiamy, Małgorzata i Paweł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: Zsyp IP: *.mis / *.pse.pl 21.11.03, 10:03 Podzielam zdanie sąsiadów, ze zsyp raczej nie powinien być wykorzystywany, a wyrzucanie śmieci do śmietników umieszczonych na zewnątrz chyba dla ludzi, jak by nie było aktywnych, nie będzie aż tak bardzo uciążliwe. Perspektywa nieprzyjemnych zapachów na klatce i wędrującego robactwa chyba powinna przekonać pozostałych sąsiadów. Pozdrawiam DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Zsyp IP: 195.136.36.* 21.11.03, 11:10 Ja nie będę korzystać ze zsypu. Będę mieszkać w wieży A na 5 piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Zsyp IP: *.u.mcnet.pl 21.11.03, 12:10 Jesteśmy jak najbardziej "za gimnastyką"! (pomimo czwartego piętra wieży) Nie znam się na tym, ale może udało by się zamurować wloty do tej rury zsypowej? Pozdrawiam Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Zsyp IP: *.it.pl 21.11.03, 12:17 Mysle ze zamurowanie badz zablokowanie "na stale" zsypow napewno byloby optymalnym rozwiazaniem, a czy sie da? Mysle ze z tym nie byloby wiekszego problemu.. gorzej jesli znajdzie sie ktos komu jednak ta "gimnastyka" ze smieciami bedzie jednak bardzo przeszkadzala...a ludzie sa rozni.. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Zsyp IP: *.u.mcnet.pl 21.11.03, 12:47 Jak ktoś nie lubi gimnastyki to może zjechać windą ... W końcu każdy chyba kiedyś wychodzi z mieszkania i może ten woreczek ze sobą zabrać na dół. Mam nadzieję, że nie będzie w bloku takich uparciuchów. Przecież chodzi tylko o czystość i higienę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga zamurować zsyp!!! IP: *.murator.com.pl 21.11.03, 12:48 To jedyne rozwiązanie, inaczej utoniemy w syfie i robactwo nas zeżre, a szkoda by było sprowadzić robactwo do naszych nowiutkich mieszkań. Nie mieszkam w wiezy i nie kupiłam tam mieszkania, właśnie z powodu zsypu. Lokatorzy wieży!!! Nie ufajcie sobie nawzajem: raz, drugi nie wyrzucisz do zsypu, aż któregoś dnia ktoś walnie do zsypu zużyte pampersy, albo obierki i żegnaj czyste, pachnące mieszkanko!!! A winnego nie będzie. Zamurujcie od razu, bo są to rozwiązania prehistoryczne i wiadomo, że się nie sprawdzają. I tak każdy wychodząc z domu musi przejść w kierunku bramy, gdzie jest śmietnik, więc może zabrać worek ze śmieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: zamurować zsyp!!! IP: *.u.mcnet.pl 21.11.03, 13:03 Chyba, że ktoś będzie w stanie ze stopnia zniszczenia lecącego worka obliczyć z którego piętra został wyrzucony :)) A tak poważnie, to kilka cegieł i trochę zaprawy nie kosztuje dużo. Ekip remontowych w najbliższym czasie będzie napewno w budynku sporo i ktoś zawsze będzie mógł to zrobić. Wystarczy, że się dogadamy między sobą. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: zamurować zsyp!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 13:56 A gdzie bedziecie wyrzucac te smieci, wiecie, ze każdy smietnik stojący na osiedlu jest przydzielony do konkretnych budynków, z których luzie płacą za wywóz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: zamurować zsyp!!! IP: *.u.mcnet.pl 21.11.03, 14:08 A za wywóz śmieci ze zsypu sie nie płaci? A dodoatkowo za okresowe czyszczenie, dezynfekcje itp.? Bloki są raptem 2 i każdy chyba może zapamiętać który śmietnik jest "jego"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: zamurować zsyp!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 14:16 Ok, ale czy jest przewidziany (wybudowany) smietnik dla tych 2 blokow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: zamurować zsyp!!! IP: 213.17.161.* 21.11.03, 14:16 Dzięki wszystkim za udział w tym wątku ... w związku z faktem, że nie wszyscy sąsiedzi z wieży "wpadają" na Forum, proponuje umieszczenie ogłoszenie na tablicy informacyjnej, na klatce schodowej z prośbą o wstrzymanie się z używaniem zsypu do czasu wspólnego podjęcia decyzji co dalej robimy ... jest to - wg mnie - istotne, w szczególności, że na początku będą remonty i grozi nam zawalenie zsypów przez ekipy remontowe !!! Rozwiązania są dwa : albo sami przed odbiorem instalujemy ogłoszenie albo zwracamy się o to z prośbą do Terenixa ... Co Wy na to ? Co do tego gdzie będziemy wyrzucali śmieci ... jeżeli jest zsyp to podnim jest śmietnik ... a więc nie ma problemu ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: zamurować zsyp!!! IP: *.u.mcnet.pl 21.11.03, 14:33 OK Może ktoś ma blisko na Odkrytą i mógłby takie ogłoszenie umieścić? Myślę też, że powinniśmy dodatkowo poinformować swoje ekipy wykończeniowe o takich ustaleniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: zamurować zsyp!!! - a na początek pozamykać ! IP: *.acn.pl 22.11.03, 21:39 Szybciej i łatwiej będzie na początek zsypy pozamykać. Gdy spotkam się z TERENIXEM (4 grudnia) będę się tego domagać. Wystarczy, aby wszyscy mieszkańcy w danej wieży mieli taką wolę - to i będą mieli po 2 mieszkania na piętrze do dodatkowego pomieszczenia gospodarczego, ale oby to nie było składowisko makulatury, szmat, śmieci itp. Swoją drogą, ciekaw jestem jaki % mieszkańców będzie odkładać swoje woreczki ze śmieciami po niewłaściwej stronie drzwi wejściowych do swoich mieszkań, czyli na klatce schodowej - narażając współmieszkańców na uszczerbek w doznaniach optycznych i zapachowych. Mieszkałem już na kilku osiedlach i praktyka pokazuje, że zawsze kilku takich "tyfusów" się znajdzie - oby takich u nas "syfiarzy" było najmniej. A byli to ludzie mieniący sie za bardzo inteligentnych i kulturalnych. Niestety, ale nawet brak zsypów nie uchroni przed robactwem, jeśli nie daj Bóg, znajdą sie tacy, którzy w wielkich worach ekspediują swoje nieczystosci np. raz na tydzień albo i rzadziej - oby tacy nam się też nie trafili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: zamurować zsyp!!! IP: *.eur.sas.com / 212.185.185.* 25.11.03, 14:20 Witam, Byłem dziś w mieszkaniu, moi bankowcy sobie tego zażyczyli i nic nie dało wezwanie do odbioru :( Co widziałem? Mieszkanko skończone, jakiś facet zamiatał podłogę :) W wieży od ulicy układają płytki na klatce schodowej, w windach są już drzwi w szybie, ale nie ma jeszcze kaset z przyciskami. W niższej części już ludzie zaczęli wykańczać. W wieży jeszcze folia na oknach. Pytałem Ivo co ze zsypem? Powiedział mi, że rury zsypowiej ma nie być. Ale czy to sprawdzone, czy tylko Ivo tak przypuszcza trudno powiedzieć. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: Zsyp IP: *.lot.pl 24.11.03, 13:00 Witam sąsiada :) Ja również się przychylam do opcji zamurowania zsypu, mimo 5 piętra w wieży A. Podpytywałem na ten temat p. Beatę w Terenix'ie i z tego co mi powiedziała, to podobno jak do tej pory tylko nasz sąsiad z 6 piętra podobno nie był szczęśliwy, że ma nie być zsypu, ale podobno miał zaakceptować wolę większości. Podobno też, Terenix miał się starać w jakimś urzędzie o pozwolenie zaniechania wykonania zsypu na wniosek mieszkańców ale co z tego wynikło to nie wiem. Nie wiem też ile w tym wszystkim prawdy, bo Ivo nic na ten temat nie wiedział. Jutro będę na budowie, to spróbuję podpytac Ivo jeszcze raz i zorientuję się jak wygląda sytuacja. Pozdrawiam, Jacek spod nr. 12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Zsyp IP: 195.136.36.* 24.11.03, 13:10 Witam sąsiada z piętra. Jak juz napisałem ja nie zamierzam korzystać, mamy więc spokój przynajniej na 5 piętrze. sąsiad z 11. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Drzwi wejściowe GERDA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 18:26 Czy ktoś się orientuje dokładnie jak jest z zapłatą, za drzwi Gerdy (wejściowe)? Chodzi o zapłatę 500 zł za zamek systemowy. Z umowy, a dokładnie ze standardu wykończenia wynika, że jeżeli ktoś chce zamek systemowy to powinien dopłacić 500zł. A w rozliczeniu przysłanym z Terenix'u jest ta kwota za zamek systemowy ujęta i wynika, że jest obowiązkowa, bez poprzedniej naszej deklaracji dotyczącej zamka. Wczoraj mój mąż dzwonił do Terenix'u i poinformowano go, że teraz raczej trzeba za ten zamek systemowy zapłacić. Dla mnie to coś w rodzaju postawienia przed faktem dokonanym. Czy ktoś może wie o co w tym wszystkim chodzi? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Drzwi wejściowe GERDA IP: *.it.pl 24.11.03, 09:54 Witam, Sam zamek kosztuje ok 350PLN,ale problem polega na tym ze jesli do drzwi "dotknie" sie ktos poza autoryzowana ekipa od Gerdy to moze byc problem z gwarancja. Te 500PLN jak sie dowiedzialem obejmuje regulacje drzwi oraz debowy prog wejsciowy wiec w sumie nie wiem czy nie wyszloby na to samo. (tzn. zamek = ~350 + prog ~100 + koszty regulacji drzwi). My ostatecznie zdecydowalismy sie na doplate tym bardziej ze z ostatecznych pomiarow mieszkanie zmalalo nam o ~0.14m2 i Terenix mialby nam zwracac 450PLN ..wiec doplacilismy te 50 i bedziemy miec zamek od nich. Pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: Drzwi wejściowe GERDA IP: *.lot.pl 24.11.03, 13:13 Ciekawe i interesujące rzeczy opowiadasz Ann. Sam byłem ciekaw jak to będzie. W moim przypadku było tak. Podczas negocjacji przy umowie wstępnej dostałem propozycję dopłaty 500 zł za zamek systemowy. Zgodziłem się, bo podobno są jakieś preferencje przy ubezpieczeniach jak się ma zamek systemowy. W aneksie dot. przestawiania ścianek zawarłem pkt. że taka kwota już została doliczona do całości ceny mieszkania. Ciekaw tylko byłem jak mam poznać czy mój zamek jest systemowy, czy zwykły. A z tego co piszesz wynikałoby, że wszystkim zamontowali zamki systemowe z atestowaną wkładką (w odróżnieniu od zamków z wkładką zwykłą zwaną potocznie "budowlaną") i żądają pieniędzy. Ciekaw jestem jak to będzie u mnie. Do Zbigiego: Twoje tłumaczenie kosztów jest całkiem inne od tego, które mi przedstawiono. p. Łabuś poinformował mnie, że te 500 zł wynika stąd, że zamek systemowy kosztuje 1000 zł ale firma w ramach promocji, dzieli cenę z klientem na 1/2. Ciekawe gdzie leży prawda. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: Drzwi wejściowe GERDA 24.11.03, 15:52 Witam Tłumaczeń jest w takim razie bardzo duzo. Mój przypadek: przy umowie wstępnej była mowa o dopłacie do zamka systemowego, który uruchamia wszystkie rygle itp. Opłata dobrowalna i jak się chce to można samemu też sobie wezwać gerde i wymienić na własny rachynek. Napewno troche taniej. Przy rozliczaniu temat powrócił, ale już mowa o drzwiach systemowych jako wejściowych. Standard to zwykłe drzwi wzmocnione blachą, ale że pomontowali drzwi Gerdy to teraz trzeba doplacac. Za te pieniadze po wykonczeniu mieszkania od wewnatrz przyjedzie gerda i zamontuje prog, wizje, wkladke systemowa i wyreguluje drzwie. W sumie to kupowanie mieszkania w Terenixie mi sie podaoba (podabac bedzie do konca jak dostane akt), ale temat tych drzwi/zamka?? to jednak skaza na współpracy. Podobna mieli juz z tym wczesniej problemy i nadal im nie wychodzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Drzwi wejściowe GERDA IP: *.it.pl 24.11.03, 16:17 Nawiazujac jeszcze raz do kwestii zamka ;-) Zamek systemowy kazdy z nas ma zainstalowny - gdyz stanowi on integralna czesc drzwi(to jakby wewnetrzne sterowanie wszystkimi ryglami w drzwiach) -> jedyne czego nie mamy to tzw. wkladki (poszukajcie na stronach Gerdy -> brakuje nam wladki do zamka systemowego RIM 6000) - zamiast tego mamy zwykla wkladke "budowlana". Ot cala filozofia ;-) Tak wiec tlumaczenie ze ktos z kims dzieli sie na kosztami "na pol" chyba nie calkiem jest prawdziwe. Wszystko co napisalem powyzej znajduje swoje odzwierciedlenie w matarialach GERDY (oni sami nawet oferuja wkladke budowlana na czas budowy).. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: Drzwi wejściowe GERDA IP: *.lot.pl 24.11.03, 17:33 To co piszesz Zbigi dla mnie ma sens. Być może trochę zamotałem, w poprzednim mailu ale nie dokońca byłem pewny co tak naprawde obejmuje umowa. Muszę do niej zajrzeć przed odbiorem ;) To już 8 grudnia. Tak jak pisałem wcześniej, ciekaw jestem jak to wyjdzie na koniec z tym płaceniem za wkładkę atestowaną. Pozdrówka, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Odbiory IP: 213.17.161.* 25.11.03, 08:36 Ja odbieram swoje mieszkanie 9.12... podobno można wejść wcześniej - przed odbiorem - do mieszkania? Z kim trzeba o tym pogadać ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: Odbiory IP: 193.41.113.* 25.11.03, 08:47 Wchodźcie wcześniej na żywioł. Odbieraliśmy mieszkanie w sobotę. Każde mieszkanie jest wcześniej sprzątane przez robotnika - wiadro, szmata, mop - widać i tu już marketing dotarł :-). My weszliśmy jakieś pół godziny wcześniej i nikt nie robił żadnego problemu. Ktoś co zna się na budowlance na pewno się przydaje - u nas podczas odbioru było w porywach do 6 pracowników Terenixu - ale w sumie bardzo przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Odbiory IP: 213.17.161.* 25.11.03, 09:49 tzn. drzwi są otwarte wcześniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: Odbiory IP: 193.41.113.* 25.11.03, 09:54 Jeżeli będzie sprzątał to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Odbiory IP: 157.25.31.* 25.11.03, 13:27 Ogólnie z kluczem nie ma problemu. Wystarczy podejść wcześniej do kierownika. My tak zrobiliśmy i na pół godziny przed odbiorem mogliśmy sami podziwiać wykonanie. pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Odbiór i Drzwi wejściowe GERDA IP: *.mis / *.pse.pl 26.11.03, 11:53 Witam sąsiadów. Ja 24.11 miałem odbiór mieszkania, wbrew powszechnym opiniom nie jest tak różowo, są mniejsze i większe niedociągnięcia. Po pierwsze i dosyć istotne podłogi w pokojach nie były równe, a przy układaniu klepki, czy paneli ma to istotne znaczenie, Terenix ma je wyrównać (obstają przy opcji szlifowania), oczywiście są już zamontowane kaloryfery wiec kurz, który powstaje przy takiej pracy może skutecznie je zanieczyścić. Po drugie na jednej ze ścianek był nierówno położony tynk, dopuszczalna odchyłka według normy może wynosić 3 mm było znacznie więcej. Sprawa trzecia nierówno położony gres na balkonie i to jeszcze jak. Cztery - okna, a konkretnie szyby przy odbiorze powinny być umyte (bez żadnych plam) ułatwia to sprawdzenie czy nie są porysowane, podrapane itp. a nie były. Pięć zamontowanie drzwi wejściowych jest tez nie do końca solidne, są one montowane jedynie na tzw. "wąsy" osadzone w tynku. Nie ma natomiast w ogóle w otworach do tego przewidzianych w ościeżnicy śrub-kotew; jest natomiast wystająca zaprawa która wygląda średnio estetycznie. Owe otwory podobno maja być zamaskowane przez ekipę GERDY w momencie regulacji drzwi, ja to na pewno sprawdzę. Poza tym jeden z "wąsów" odrobinę wystawał i zdążył już zardzewieć przy kontakcie z tynkiem wapiennym. Maja to poprawić odkuć wyczyścić i zabezpieczyć farba antykorozyjną i zatynkować. Natomiast sprawa zamka systemowego wygląda tak moim zdaniem że pozostawiono nas przed faktem dokonanym, nawet przyznał się do błędu Ivo, w umowie wyraźnie jest ze jest on montowany za dodatkową opłatą i na życzenie klienta. Ale myślę ze koszty 500 PLN jak pisze Zbigi nie są duże i jeśli doliczymy przyjazd ekipy i regulacje drzwi są akceptowalne. Pozdrawiam DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: Odbiór do DD IP: *.lot.pl 02.12.03, 10:00 Witam, mam pytanie, jak to jest z tym odbiorem jeśli zostaną stwierdzone usterki. Co wtedy, nie podpisujemy protokołu odbioru, czy podpisujemy ale z wymienionymi usterkami? I jeszcze jedno pytanie, dot. płatności. Ostatnią ratę płacimy po odbiorze, czy przed? Bo to nie jest dla mnie do końca jasne po przeczytaniu umowy. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Odbiór do DD IP: *.pseinfo.pl / *.pseinfo.pl 02.12.03, 10:27 No właśnie jak wygląda sprawa z kluczami. Jeśli odbiór mieszkania będzie pomyślny, bez usterek itd, czy dostanę już klucze pomimo że jeszcze nie wpłaciłem ostatniej raty. Czy może ostatnia zapłacona rata jest przepustką do odbioru kluczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Odpowiedz IP: *.mis / *.pse.pl 02.12.03, 10:47 Jesli w trakcie odbioru stwierdzicie jakies usterki nalezy je wpisac do protokołu odbuoru, okreslic dokładnie datę ich usuniecia i date powtórnego odbioru. Ja oprócz krzywej podłogi, nie miałe powiedzmy poważnijeszych usterek. Terenix musze przyznac szybko zeszlifował je i 29.11 juz odebrałem je. Zeby otzymac klucze trzeba miec uregulowane sprawy finansowe, tzn. wpłacic całośc kwoty, którą przewidują warunki umowy, wtedy mozna zgłosic sie do p. Ivo i do p. Beaty i otzymac dokumenty, potwierdzajace uregulowanie całosci wpłat i otzymac klucze. Zycze powodzenie, jak namniej usterek i szybkiego zamieszkania. Pozdrawiam DD Odpowiedz Link Zgłoś
jniedz Re: TERENIX - usługi budowlane u Sąsiada z AKACJI 26.11.03, 11:49 Witajcie drodzy SĄSIEDZI! Dla zainteresowanych- ogłaszam i proponuje swoje usługi w zakresie elektryki, hydrauliki, osadzania drzwi,malowania, szpachlowania itp..Jestem waszym sasiadem z bloku na przeciwko -AKACJE VIII i służe dobrą radą lub pomocą także. Zainteresowanym podaję namiary: jniedz@gazeta.pl, komórka 0506 313 694, dom:337 62 68. Dla Wszystkich Sąsiadów ceny napewno konkurencyjne. Acha- mam uprawnienia do podłączania urządzeń elektrycznych. Pozdrowienia Janusz Niedziółka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mck Szukam inspektora budowlanego... IP: 195.136.36.* 26.11.03, 16:43 ...do odbioru mieszkania w Terenixie. Jeżeli znacie kogoś sprawdzonego proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Szukam inspektora budowlanego... IP: *.murator.com.pl 27.11.03, 15:47 zmarnowane pieniądze, lepiej przeznacz je na coś innego szkoda kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: na osiedlu wielki ruch IP: *.murator.com.pl 01.12.03, 16:39 Co za ruch na osiedlu!!! niektórzy naprawde chcą się wprowadzić na święta układają już płytki, panele, my na razie będziemy kuć w łazience. Póki jeszcze nie ma sąsiadów, którzy nas przeklną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: na osiedlu wielki ruch IP: 157.25.31.* 01.12.03, 18:24 Tylko szkoda, że nie ma jeszcze windy :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: nie ma windy? IP: *.murator.com.pl 02.12.03, 11:00 To jak wy biedacy dostajecie się na to 5 piętro w wieży???!!! Zamontują lada dzień, głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: nie ma windy? IP: 157.25.31.* 02.12.03, 11:14 Miejmy nadzieję, że zamontują, bo na przeprowadzkę nie będziemy mieli juz siły, po cało-niedzielnym targaniu wszystkich materiałów do remontu na 4 piętro. Najgorsze jednak za nami :-) pozdrawiamy, Małgorzata i Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: nie ma windy? IP: *.u.mcnet.pl 02.12.03, 12:06 Windy mają być uruchomione w połowie miesiąca. Tak przynajmniej słyszałem. I mam nadzieję, że będą. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: na osiedlu wielki ruch IP: *.snt.pl 02.12.03, 18:50 Witam, my juz prawie skonczylismy, jeszcze tylko panele w salonie i pomalowac korytarz. I uprzedzam, jak juz sie wprowadze, to do tych, co beda halasowac po 22:00 bede strzelac ;-) Zartuje oczywiscie, zainwestuje w zatyczki do uszu. A przy okazji - z progiem okazalo sie, ze trzeba go sobie samemu zamontowac, bo sie Gerda wypiela - no zobaczymy, maja byc u mnie w poniedzialek, zobacze co z tego wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie :-) I jeszcze jedno - na obmiarze wydawalo mi sie ze mam w miare rowna podloge - a przy ukladaniu plytek w lazience, korytarzu i kuchni "wyszlo" mi 14 workow kleju :-( Ludzie w sklepie juz sie ze mna smiali i poznawali z daleka ;-) I jeszcze jedno - nie wiem co na to norma, ale elektryka jest robiona na skret, bez kostek, bo podobno w kostkach kable sniedzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: na osiedlu wielki ruch IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 23:56 Witam, Widzę, że niektórzy są bardzo sprawni z tym wykończaniem. Jeżeli chodzi o próg do drzwi, to już się zdenerwowałam. Znowu inna wersja!!! Proszę Cię Norbert koniecznie napisz co z tym progiem. Życzę wszystkim sprawnej pracy w mieszkankach :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: na osiedlu wielki ruch IP: 212.160.130.* 04.12.03, 00:32 Witam, żona udała się do Tereniksa(u) w celu ustalenia terminu wizyty speców z Gerdy, którzy mieli nam wymienić wkładkę, zamontować wizjer, opuścić kasetę w drzwiach - coby takiej szpary nie było - oraz zamontować tenże dębowy próg. Niestety Iwo powiedział żonie, że : a) próg należy zamontować osobiście bo coś się tam nie dogadali z ekipą montującą b) ekipa ma czas dla Tereniksa tylko w poniedziałki. No zobaczymy, narazie czekam na kontakt. Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: drzwi i próg IP: *.murator.com.pl 04.12.03, 14:55 a ja próg dostałam od Terenixu, ale jeszcze nie montowałam niczego więc fachowców od drzwi nie wzywałam. Zazdroszczę Norbertowi zaawansowanych prac, u mnie dopiero wchodzi hydraulik od jutra i będzie rozwalał łazienkę , trochę to jeszcze potrwa ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: drzwi i próg IP: 213.17.161.* 04.12.03, 16:24 A ja niestety odbieram mieszkanie dopiero 09.12.... i będę hałasował tym, którzy już zamieszkają ... liczę na wyrozumiałość ... Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: drzwi i próg IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 22:08 Witam. Jeżeli mogę spytać: jak to możliwe, można dostać próg od Terenix'u? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: drzwi i próg IP: *.murator.com.pl 05.12.03, 12:06 Kurcze, nie wiem zapytam męża, ale przyszedł z kluczami i progiem, serio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.dialup.supermedia.pl 06.12.03, 13:32 Witam sąsiadów! Własnie jestem po odbiorze... ktory nie doszedł do skutku. Zaczeło się tak że przyjechałem pół godziny wcześniej: ja i dwóch moich znajomych, fachowców, właścicieli firmy budowlanej. Sprawdziliśmy wszystko i poza drobnymi niedociągnięciami takimi jak niezaszpachlowanie puszek od elektryki, brudnymi kontaktami i wygiętym lekko ku górze parapetem za oknem balkonowym na którym zbierała się woda wyszły cztery poważniejsze sprawy: 1. podłoga w przedpokoju ma wybrzuszenie (do spolerowania) 2. nie wszystkie sąsiadujące ściany trzymają kąt prosty względem siebie (w dwóch miejscach jest ok 3-5 mm odchylenia na 2 metrach długości) 3. podłoga w całym mieszkaniu wydaje się być lekko wyższa przy obrzeżach, tzn przy ścianach. Efekt jest taki jakby była niedotarta w tych miejscach i po przyłożeniu kątownika widać odchylenia rzędu 3-4 mm. 4. Na zewnątrz okna balkonowego zbierała się woda (górna krawędź okna jest zroszona). Wygląda na to że jest jakiś przeciek piętro wyżej (co zostalo później potwierdzone przez Terenix i ma zostać poprawione) Atmosfera zrobiła się gorąca kiedy Pan P. z Terenixu odpowiedzialny za odbiór, powiedział że nie przyjmuje do wiadomości takich usterek (musiałem się sporo nadyskutować zanim podpisal moje uwagi) stwierdził że "jak mi się nie podoba to mieszkanie sprzedadzą komuś innemu a mi zwrócą pieniądze" (bez komentarza), i że "nie życzy sobie żebym na kolejny odbiór przychodził z tym panem (wskazując na mojego fachowca)!" (bez komentarza) Zawsze miałem bardzo dobre zdanie o tej firmie, mam nadzieję że nie będę musiał go zmienić ale dzisiejsze wypowiedzi jednego z ich pracowników lekko mnie zszokowały. Od razu pojechałem na rozmowę do Terenixu w tej sprawie, co prawda zostałem przeproszony za takie zachowanie pracownika Terenixu. Mają ponownie sprawdzić czy usterki mieszczą się w normie ale nie obiecują że to poprawią. Ehhh... PS. główna kwestia sporna to ww. punkt 3. Jeśli ktoś z Was miał podobny problem, napiszcie proszę jak to u Was wyglądało. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.it.pl 08.12.03, 09:43 Witam, U nas bylo podobnie z podloga miala wybrzuszenia w rogach -> zgodzili sie zeszlifowac.. parapety zewnetrzne nie mialy i wciaz nie maja wlasciwego spadku :-( reszta w miare ok.. bardzo zle nie bylo bo glazurnik nie klal za bardzo przy ukladaniu plytek ;-) pozdr ZD PS. Naprawdze zszokowala mnie postawa p. z terenixu -> u Nas bylo w miare przyjemnie..choc wydawalo sie ze po malu traca cierpliwosc jak zglaszalismy im te parapety zewnetrzne.. ale wpisali bez szemrania do protokolu i obiecali poprawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.cplus.com.pl 08.12.03, 11:30 wydaje mi sie, ze w miare uplywu czasu i zakonczenia kolejnych odbiorów, Terenix bedzie co raz bardziej niechcetnie nastawiony na dokonywanie kolejnych poprawek i przy każdym nastepnym odbiorze natrafiając wciąż na podobne uwagi, będą automatycznie bronić się argumentami typu "tego nie było w umowie". Z tego co juz zdazylem zauwazyc to sa bardzo negatywnie nastawieni do wszelkich fachowcow, ktorzy towarzyszą lokatorom przy odbiorze ich mieszkania, mimo wszystko ja uwazam że warto być z kimś kto zna się na temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.chello.pl 08.12.03, 19:24 Witam szanownych Sąsiadów! W dniu dzisiejszym odbierałem swoje mieszkanie w wieży od strony ulicy Odkrytej. Zaczęło się miło. Najpierw przedstawiłem swoje uwagi pracownikowi odpowiedzialnemu za wylewki - przyznał mi rację, uzupełnił dziurę w podłodze i dolał wylewkę pod oknem balkonowym. Później rozmowa z elektrykiem - krótko i bez uwag z mojej strony. Kolejni fachowcy z Terenix`u nie byli już tacy mili. Po kilkunastu minutach trafił mnie szlag. Pan inspektor P. był zainteresowany tylko obmierzeniem mieszkania a na słowo o tym że mam uwagi co do mieszkania stwierdził że żartuję. Mówię do niego rama okna balkonowego jest porysowana - on że brudna. Poprosiłem o dotknięcie tej rysy skoro ma problemy ze wzrokiem. Z oporem przyznał mi rację. Wpisał do protokołu. Z każdą kolejną uwagą było jednak coraz gorzej, a usterek znalazłem dużo: wybrzuszona ściana w pokoju, odpadająca farba na balkonie, podrapana kolejna rama okna, krzywe glify okienne, krzywo osadzony kaloryfer, porysowane parapety, krzywe i to jak ściany w przedpokoju (do 3 cm na odcinku 60 cm!!!), kąty - szkoda pisać, brak części elewacji zewnętrznej a drzwi Gerdy... Całe pochlapane farbą i betonem, porysowane, krzywo osadzone - najlepiej widać to z klatki schodowej. Pan inspektor wściekł się. Rzucił do mnie razem z panem kierownikiem od spraw wykończeniowych, że skoro mi się mieszkanie nie podoba to nie muszę go kupować - czeka już na nie kolejka chętnych. Myślałem że się przesłyszałem ale usłyszałem jeszcze gorszą rzecz - żałują tego że wpuszczali mnie na budowę przed obiorem. Tego było już za wiele. Wychodzi na to że łatwiej by mnie można było wtedy wyrolować - chyba dobrze zrozumiałem tą aluzję. Mieszkania nie odebrałem, wszystkie uwagi kazałem im wpisać do protokołu. Stwierdzili że się ich czepiam. Pożegnałem ich słowami że ja tu płacę i wymagam. Jestem umówiony z nimi na powtórny odbiór za dwa tygodnie. Ciekawe co zrobią? Pozdrawiam M&M Ps. Po dzisiejszym odbiorze zmieniłem zdanie na temat Terenix`u. Jest wielce prawdopodobne że wniosę skargę na przebieg odbioru. Sąsiedzi którzy jeszcze nie odebraliście swoich mieszkań miejcie oczy szeroko otwarte i nie spieszcie się. Oni tylko na to czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.cplus.com.pl 10.12.03, 16:13 Witam M&M, no to ladnie! myslalem ze to ja mialem jakiegos pecha ale widze ze u Was przebiegalo to podobnie. "Rzucił do mnie razem z panem kierownikiem od spraw wykończeniowych, że skoro mi się mieszkanie nie podoba to nie muszę go kupować czeka już na nie kolejka chętnych" Niezle. Ja tez uslyszlem podobne slowa. Czyli co, powinnismy byc wdzieczni ze jestesmy ich klientami? Jakbym byl wlascicielem tej firmy to bylby to ostatni dzien pracy kogos kto zwraca sie w ten sposob do klientów. pozdrawiam i życzę powodzenia przy kolejnym odbiorze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.dialup.supermedia.pl 13.12.03, 00:23 M&M jeśli możecie, skontaktujcie sie ze mna. Moj email to x-ceed@o2.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.dialup.supermedia.pl 20.12.03, 16:28 Dzis mialem ponowny odbior mieszkania i tym razem jestem zadowolony. Wszystkie usterki zostały zlikwidowane poza jedną, ktorej wspólnie po raz pierwszy dopatrzylismy się w trackcie tego odbioru (w protokole odbiorczym mam zagwarantowaną naprawę). Co wazniejsze, dziś już atmosfera byla naprawde mila, co swiadczy o tym ze prezes z ktorym rozmaiwalem o historii sprzed 2 tygodniu nie rzucil slow na wiatr mowiac ze dopilnuje aby wszystko bylo zalatwione rzetelnie (sam przyjechal na moj odbior co bardzo pozytywnie mnie zaskoczylo). No i obsluga klienta tym razem na piatke. Zycze Panstwu również takiego odbioru i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.03, 19:45 Zlecę roboty budowlane firmie budowlanej, której właścicielami są fachowcy uczestniczący w odbiorze pańskiego mieszkania. Oczekuję oferty wraz z referencjami. Zaznaczam, że będę równie idiotycznie podchodził do obioru wykonanych przez nich robót, lecz nie odważę się grozić zrzuceniem z balkonu. Czekam na zgłoszenie na forum. Mój nick to ,,klient,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: Odbiór mieszkania - kilka uwag IP: *.lot.pl 11.12.03, 13:30 Ciekawe co z Ciebie za klient, skoro nie przeszkadza Ci, że za ciężką górę szmalu nie możesz mieć nawet prostych ścian i podłóg, a idiotami nazywasz tych, którzy tego oczekują. Nie trzeba cudów, żeby ściany nie miały garbów, podłogi przełomów, a płytki na balkonie były położone tak żeby o nie nie zaczepiać podczas chodzenia. Wystarczy trochę staranności. Nie dość, że płacę ciężkie pieniądze to jeszcze będę musiał kombinować jak połżyć parkiet, żeby klepki się nie kiwały na garbie na podłodze. Nick to może i masz klient, ale tak w głębi duszy jesteś "fachowcem" takiej samej klasy jak wykonawcy w Terenixie. Bez pozdrowień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient własnie kupiłem mieszkanie na osiedlu pod dębami IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.12.03, 19:41 Mając pełną wiedzę o jakości mieszkań np.Dom Development(teraz mieszkam na osiedlu tego Developera), MOSTOSTAL EXPORT, J.W.CONSTRUCTION czy Terenix wybrałem własnie Terenix i zakupiłem mieszkanie na nowym jego osiedlu ,,Pod Dębami". Życzę innym klientom tylko takich zmartwień jakie Ty masz przy odbiorze jakościowym mieszkania. Terminy garb, przełom, których używasz nie są znane w budownictwie w odniesieniu do jakości tynków i podłoży pod posadzki. Opieraj się na normach, a przestaniesz mieć problemy z odbiorem robót. PS.czytaj uważnie treści zamieszczone przez innych ,,gości portalu" i nie wciskaj im, że nazywają kogoś idiotami chyba, że jest to stały Twój sposób na przekręcanie faktów również w odniesieniu do jakości wykonanych robót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: własnie kupiłem mieszkanie na osiedlu pod dęb IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 22:05 Również mam pewną wiedzę nt. jakości mieszkań J.W. i innych jakie spotyka się na rynku. M.in. dlatego też wybrałem Terenix. Też wiem jakie wady można spotkać u innych developerów. Nie z własnego doświadczenia, tylko ojca który je wykańcza. Kiedy mu przeczytałem post, który skomentowałeś powiedział, że teraz to ludzie wymagają nie wiadmo czego i wymagają cudów. Kiedy odbierał ze mną mieszkanie, zmienił zdanie i sam się zdziwił jak bardzo ściany mogą nie trzymać pionu. Z jego doświadczenia wiem też, że rzadko, ale można spotkać mieszkania, gdzie ściany i podłogi są równe i nie trzeba ich równać przed układaniem czegokolwiek, parkietu czy płytek. Ja by nie nazwać nierówności na ścianach czy podłogach, to i tak to z czym się spotkałem przy odbiorze normy nie trzymało. Panowie z Terenixu mieli normę ze sobą (i owszem), a tam jest napisane, że nierówności nie mogą przekraczać 3mm na 2mb U mnie potrafiło być nawet 6mm. Jeśli wg. Ciebie idiotyczne jest kwestionowanie takiego stanu rzeczy, to ja chyba nie rozumiem co to znaczy opierać się na normach i zwyczajnie się czepiam. Bo przecież przy układaniu można podkuć albo dochlapać zaprawy :-/ > PS.czytaj uważnie treści zamieszczone przez innych "gości portalu" i nie > wciskaj im, że nazywają kogoś idiotami chyba, PS. Ok, zwracam honor. Nie napisałeś tego wprost, ale sugestia jest wyraźna. Życzę zadwolenia z mieszkania Pod Dębami, i prostych ścian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lońka Re: własnie kupiłem mieszkanie na osiedlu pod dęb IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 10:39 Ja też zakupiłam mieszkanie na nowym osiedlu w budynku C.Na nasze osiedle jest założony nowy wątek więc serdecznie zapraszam do jego kontynuacji.Pozdrawiam sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lońka mieszkanie pod Dębami IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 10:39 Ja też zakupiłam mieszkanie na nowym osiedlu w budynku C.Na nasze osiedle jest założony nowy wątek więc serdecznie zapraszam do jego kontynuacji.Pozdrawiam sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: na osiedlu wielki ruch - dlugie IP: *.it.pl 08.12.03, 09:27 Witam, U mnie zamontowai juz wizjer,opuscili kaseton etc. rzy okazji dowiedzialem sie kilku b.ciekawych rzeczy: -> wkladka jaka nam montuja kosztuje ok.120PLN -> koszt regulacji kasetonu -> 20PLN -> wizjer + montaz -> dokladnie nie wiam ale tez jakies smieszne pieniadze -> prog kosztuje ok. 60PLN -> montaz progu we wlasnym zakresie bo : DZRWI SA ZAMONTOWANE ZA WYSOKO i dlatego Gerda nie chce sie tego dotykac(taka wersje uslyszalem od speca) -> bo przed montazem trzeba cos z tym zrobic -> zreszta kazdy widzi to przed swoimi drzwiami od strony klatki ze nie jest to wykonczone i trzeba badz wylac dodatkowy betonowy prog albo nadkleic ten standardowy...zeby to jakos wygladalo.. Dodatkowo sopec z Gerdy "wyzalil" sie ze dostaje za calosc tzn. obnizenie kasteonu, zamontowanie zamka i wizjera 10 PLN!!!! (ceny ktore podalem wyzej dotycza ew.kolejnej wizyty) Wiec jak usluszal ze od nas inkasuja za to 500PLN to troche sie obruszyl.. Z teraz z innej beczki: Czy Wasze klatki schodowe sa rownie fatalnie wykonczone co nasza (tzn.2 bud.A) -> praktyczni ena kazdym pietrze sa uszkodzone plytki -> ech ci fachowcy od montazu barierek :-( dodatkowo tzw. "gladzie" -> to co jest na scianach gladzia nie powinno byc nazywane..zwlaszcza obudowa rur z rodzielni C.O -> na rogach wystaja luminiowe ksztaltowniki... Mam nadzieje ze poprawia to wraz z drugim malowoaniem ... pozdr Zbigi & Luiza PS. Co do postepu prac : U nas glazurnik pewnie skonczy dzis lub jutro..wymalowalismy we wlasnym zakresie -> zostal jedynie przedpokoj..jeszcze jakis sufit podwieszany, podlogi i mozna sie wprowadzac ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: na osiedlu wielki ruch - ponownie sprawa progu IP: 157.25.31.* 08.12.03, 09:57 Zbigi, Jak to u Was było z instalacją progu? Musieliście jeszcze coś pod próg dołożyć, czy wystarczy wartstwa kleju i terakoty? pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: na osiedlu wielki ruch - ponownie sprawa prog IP: *.it.pl 08.12.03, 10:45 Na razie nie montowalismy jeszcze progu..ale bedziemy go raczej podklejac od dolu ..tak bedzie chyba najprosciej.Pozdr ZD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Odbiór w wieży IP: 195.136.36.* 08.12.03, 14:12 Czy ktoś z sąsadiów odbierał już w wieży - od strony ul. Odkrytej. Jak to wyglądało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Odbiór w wieży IP: 213.17.161.* 08.12.03, 14:19 Ja jutro odbieram w wieży od ulicy ... po tym co pisaliście już się boję ... Biorę ze sobą fachowca i mam nadzieję, że nie będzie zbyt nerwowo ... Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Odbiór w wieży IP: *.u.mcnet.pl 08.12.03, 14:32 My już jesteśmy po odbiorze (nr 9). Generalnie usterki te same co wszędzie. Podstawowa to rzecz poziom wylewki - rzeczywiście w wielu narożnikach jest wyżej (wygląda na to, że ktoś szlifował maszyną i gdzie maszyna nie wjechała to sobie darował). Poza tym kilka drobniejszych rzeczy (np. poodpryskiwana farba na balustradzie balkonu, krzywo zamontowany grzejnik itp.), ale wg mnie do przeżycia. Co ciekawe metraż wyszedł nam mniejszy. Ciekawi mnie jak pomiar będzie wyglądać w innych szczytowych mieszkaniach wieży. Dajcie znać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Odbiór w wieży IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 195.163.136.* 09.12.03, 12:58 My też jesteśmy po pierwszym i chyba nie ostatnim odbiorze mieszkanka (wieża nr3). I także u nas zanotowano zaniżony metraż mieszkania prawie 2 m2. Najbardziej jednak przerażają nas ściany w łazience i wc. No takich pagórków i dolinto juz dawno nie widziałam w noym budownictwie. To oczywiście do poprawki.Kolejna rzeczą jest źle -krzywo osadzone okno w jednym z pokoi.Różnica między prawym bokiem a lewym okna to 1 CM! No i rekord pobija fuszerka na balkonie. Poręcze chyba montowali chłopaki w sobote po balandze. A tzw.gres to falbanka od strony rantu zewnętrznego. No cóż poczekamy jeszcze tydzień i obaczym co zdziałali. Danielu powiedz nam jak z odzyskaniem pieniążków za nadpłacony metraż? Blaszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Odbiór w wieży IP: *.u.mcnet.pl 09.12.03, 14:10 Zwracają oczywiście nie od razu, ale w ciągu 14 dni (chyba liczone od odbioru kluczy). A usterki to widzę, że takie same w zależności od rodzaju mieszkania :). Przynajmniej widać u nich specjalizację. Ścianami wewnętrznymi za bardzo się nie przejmowaliśmy, bo wszystkie już wyjechały, ale dopiero teraz widać, że w każdym pokoju jest inny poziom posadzki i różna grubość tynku. Zdrówko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: na osiedlu wielki ruch - ponownie sprawa prog IP: 195.136.36.* 08.12.03, 14:18 A czy nie można ponownie zamontować drzwi na odpowiedniej wysokości? Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: na osiedlu wielki ruch - ponownie sprawa prog IP: *.it.pl 08.12.03, 14:35 To raczej nierealne..trzebaby wykuwac cala oscieznice i osadzic ja nizej..praktycznie tuznad pasadzka z plytek.. teraz nie pozostaje nic innego jak dorobic sobie dodatkowy prog pod ten standardowy.. i nakleic na drzwi "UWAGA STOPIEN" ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 546a nierówne stopnie na klatce schodowej IP: 195.136.36.* 12.12.03, 09:44 Proponuję żeby sprawdzić wysokość poszczególnych stopni na klatce schodowej. Moim zdaniem sa nierówne, co wbrew pozorom ma duże znaczenie przy chodzeniu osób starszych lub dzieci - bardzo łatwo się potknąć. Proponuję żeby każdy zmierzył wysokość stopni od siebie do niższego piętra. Trzeba będzie zwrócić się do TERENIXU o poprawienie tej wady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burz Próg - mity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 22:32 Nikt nie będzie musiał dorabiać sobie ogromnych progów, czy też wyjmować ościeżnicy. Do drzwi montuje się od dołu kaseton, niwelujący odległość od podłogi. Nie będzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Próg - mity - na pewno? IP: *.it.pl 15.12.03, 10:54 Nie chodzi o kaseton -> ten akurat mam juz "zamontowany" -> a wlasciwie to wysuniety z drzwi i zanitowany , bo tak to sie robi. Piszac o dorabianiu progu mialem na mysli wypelnienie w jakis sposob przestrzeni od poziomu glazury na klatce schodowej do poziomu drewnianego progu jaki dostajesz od terenixu -> zerknij na to, tam jest jakies 10 cm przerwy i cos z tym trzeba zrobic. Pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burz Re: Próg - mity - na pewno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 21:44 Jesli o to chodzi, to fakt. U mnie jest jakies 8 centymetrow. A np. sasiad z naprzeciwka ma rowniutko. Ale mysle, ze nie ma co robic tragedii. Zawsze moze np. dach przeciekac - u mnie przecieka na skosach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burz Rura spustowa do WC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 21:49 U mnie jest zamontowana w scianie, a nie w podlodze (lub przynajmniej czesciowo w scianie i czesciowo w podlodze), jak nakazuje rozsadek. W dodatku prawie rownolegle do podlogi. A poniewaz mam stelaz WC do zabudowy to rura kanalizacyjna zakreca pod ostrym katem. Boje sie, ze moze sie zapychac. Czy ktos mial podobny problem? pozdrawiam burz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om skrzynki pocztowe IP: 157.25.31.* 17.12.03, 09:51 Czy ktoś z sąsiadów orientuje sie kiedy zamontuja nam skrzynki pocztowe? Wczoraj mąż był na poczcie i nastąpiło wielkie zdziwienie jego i tym bardziej pani z poczty, gdy sie okazało, że poczta nic nie wie o naszych budynkach Terenix twierdzi, że zostało wszystko z ich strony dopełnione, a skrzynki powinny być zamontowane gdzieś po Świętach. na poczcie sie jendak bardzo dziwią... pozdrawiam, M. i P. Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: skrzynki pocztowe 17.12.03, 10:59 Witam Ja niestety nie wiem, ale też mnie to bardzo interesuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: skrzynki pocztowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 12:45 Witam, Według mnie skrzynki będą dopiero gdy nasze budynki zaistnieją w gminie, tzn. po 31 grudnia bo to jest właśnie termin ukończenia budowy i oddania budynków do użytku.Cóż poczekamy i zobaczymy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Gaz IP: 212.160.130.* 18.12.03, 14:24 Witam sasiadow. Czy ktos z WAs byl juz moze dopelniac formalnosci zwiazane z instalacja gazowa ? Czekam na wszelkie informacje. Pozdrawiamy, Edyta i Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Gaz IP: 213.17.161.* 18.12.03, 15:17 Tak, byłem i podpisałem umowę ... czekałem godzinę w kolejce ... wszystko idzie gładko ... trzeba mieć NIP, dowód osobisty, kwit z Terenixa i ok. 200zł za przegląd szczelności i nagazowanie instalacji ( chyba o niczym nie zapomniałem ? ) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Gaz IP: 212.160.130.* 19.12.03, 10:08 Dzieki, a jednoczesnie mam jeszcze jedno pytanie. Akcja sprawdzania szczelnosci - czy jednoczesnie mozna u tego speca zalatwic podlaczenie plyty gazowej? pozdr. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Gaz IP: 213.17.161.* 19.12.03, 10:41 nie wiem ... pewnie jest to już kwestia prywatna ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm NIERÓWNE STOPNIE NA KLATCE SCHODOWEJ IP: 195.136.36.* 22.12.03, 11:19 SPRAWDZIŁEM WYSOKOŚĆ SCHODKÓW NA KLATCE. POTRAFI BYĆ NAWET 1-1,5 CM RÓŻNICY POMIĘDZY KOLEJNYMI SCHODKAMI-I TO O ILE DOBRZE PAMIĘTAM POMIĘDZY PARTEREM A PIERWSZYM PIĘTREM. TAKIE BŁĘDY TO ELEMENTARZ BUDOWLANY. MUSIMY TEGO DOPILNOWAĆ PÓKI CZAS BO INACZEJ BĘDZIEMY SIĘ POTYKAC PRZEZ KILKADZIESIĄT KOLEJNYCH LAT. TO ŻE JEST WINDA NIE TŁUMACZY TAKIEGO NIEDBALSTWA (CIEKAWE CZY WINDA TEŻ BĘDZIE TAK DOBRZE WYKONANA JAK SCHODY). PODSUMOWUJĄC SCHODKI SĄ TAK NIERÓWNE, ŻE JEST TO WYCZUWALNE W TRAKCIE SCHODZENIA, NAWET BEZ KONIECZNOŚĆI MIERZENIA MIARKĄ. PROPONUJĘ NAPISAĆ W TEJ SPRAWIE DO TERENIXU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SA Re: człowieku!!! zastanów się!!! IP: *.acn.waw.pl 04.01.04, 22:45 Człowieku, czy ty naprawde nie masz wiekszych zmartwień niz nierówne schodki miedzy trzecim, a czwartym - przeciez to jest smieszne zwłaszcza, że i tak będziesz woził tyłek windą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm nierówne stopnie na klatce schodowej2 IP: 195.136.36.* 05.01.04, 09:03 Jest to śmieszne dla ignorantów. Ludzie którzy się mają cień wiedzy na temat sztuki budowlanej wiedzą że wykonanie równych schodów to elementarz. Ja widziałem nierówne stopnie nie między 3 a 4 tym piętrem, ale przede wszystkim między parterem a I piętrem, czyli najbardziej eksploatawaną częścią klatki schodowej. Nie chodzi o różnice milimetrowe tylko centymetrowe. Jest to szczególnie istotne dla małych dzieci i starszych ludzi, chociaż każdy może się z tego powodu łatwo potknąć. No chyba, że jesteś z Terenixu to dla Ciebie nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm NIERÓWNE STOPNIE IP: 195.136.36.* 05.01.04, 09:06 PONAWIAM PROPOZYCJĘ DO SĄSIADÓW ABY PODJĄĆ INTERWENCJĘ W TERENIXIE W SPRAWIE FATALNEGO WYKONANIA STOPNI NA KLATCE SCHODOWEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: NIERÓWNE STOPNIE IP: *.mis / *.pse.pl 05.01.04, 09:41 Drogi sąsiedzie, uważam że wszyscy mamy poważniejszy problem niz nierówne stopnie, zastanawia mnie fakt, że mówiesz o elementarzu budowlanym, a nie dostrzegaż rzeczy bardziej istotnej i zdecydowanie bardziej uciażliwej. Nie martw sie jednak, do tej pory ów problem zauważyło i podjeło interwencje dwóch lokatorów, pozostali chyba zyją w błogiej nieswiadomości, przyjdzie jednak czas ze wszyscy zaczna dostrzegac zaistniałą sytuację. Uspokajam jenak rozmawiałem z Ternixem i mają rozwiazac ową niegogodność i musze ich tutaj pochwalic, ze podchodza przynajmniej narazie partnersko do rozwiazania owej sytuacji oby tak dalej. Proponuje zatem poszukac bardziej istotnych wyad i nie zajmowac sie elemantarnymi drobiazgami, ja na pewno nie popre owego wniosku. Pozdrawiam DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: NIERÓWNE STOPNIE IP: *.u.mcnet.pl 05.01.04, 11:45 Witaj DD Bardzo złowróżbnie brzmi to co napisałeś, a czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy, bo ja należę zdaje się do tej części żyjącej w błogiej nieświadomości? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: NIERÓWNE STOPNIE IP: 157.25.31.* 05.01.04, 16:50 Przypomniałam sobie o istotnym problemie (później bedzie bardzo mnie denerwował). Czy w Waszych mieszkaniach jest także niskie ciśnienie ciepłej wody? Nie wiem jeszcze jak w kuchni, ale w łazience jest istotna różnica. I nie jejst to na pewno kwestia kranu, ale siedzi gdzieś to głębiej w rurach... pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: NIERÓWNE STOPNIE IP: *.it.pl 06.01.04, 11:52 Witam, Potwierdzam ze cos z tym cisnieniem jest nie tak. Dodatkowo po godzinie 22 aby zaczela leciec naprawde ciepla woda trzeba odczekac dobre kilka minut..a licznik bije.. Prawdopodobnie maja tak ustawiona kotlownie ze po 22 pracuje na 50% pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Słabe Cisnienie IP: *.mis / *.pse.pl 06.01.04, 13:01 Proponuje aby mieszkańcy, którzy maja już zamontowane baterie zarówno w łazience jak tez w kuchni sprawdzili ciśnienie wody i ewentualny zbyt słaby poziom ciśnienia jak najszybciej zgłosić do terenixu. Uważam ze problemy należy rozwiązywać od razu i nie czekać, a tym bardziej oglądać się na innych. W końcu robimy to dla Naszego dobra. Wiem że brzmi to jak komunał ale jeśli sami nie zatroszczymy się o siebie to nikt za nas tego nie zrobi. Pozdrawiam DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Słabe Cisnienie IP: *.snt.pl 08.01.04, 15:32 Witam, My nie narzekamy, ale mamy tego farta, że mieszkamy na parterze i w dodatku koło kotłowni, więc problem czekania na ciepłą wodę i jej ciśnienie nas nie dotyczy. Inna sprawa, że faktycznie coś cieńko grzeją - szczególnie wczoraj w nocy. Pozdrawiamy Edyta i Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r Re: NIERÓWNE STOPNIE IP: 80.72.36.* 05.01.04, 19:36 Jedno drugiemu nie przeszkadza. Terenix powinien naprawić i te poważne usterki jak i poprawić te schodki. Nie robią żadnej łaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: co z windą ? IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 07.01.04, 10:01 Witam, To wcale nie jest takie śmieszne. To faktycznie jest elementarna kwestia. A jeśli idzie o inne zmartwienia, to trudno o nich mówić jeśli dopiero się mieszkanie wykańcza i własnie nierówne stopnie najbardziej dają się we znaki, jak trzeba kursować nimi kilka razy dziennie, z materiałami, czasem tyłem, bo winada jak na razie stoi jak zaklęta. A jeśli ktoś woli chodzić schodami, to ma się o nie potykać ?! Ja też jestem za tym, żeby stopnie poprawić, razem z innymi niedociągnięciami. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r ciśnienie wody IP: 195.136.36.* 07.01.04, 11:03 Wygląda na to, że trzeba będzie zrobić cała listę spraw do załatwienia przez TERENIX. A jak tam kwestia grzejników. Czy nie sądzicie że ich małe rozmiary są pochodną zbyt małej mocy kotłowni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Sygnal TV ??? IP: *.it.pl 07.01.04, 08:52 Witam, Wczoraj jakos tak nie wiadomo czemu nie bylo u mnie w gniazku sygnalu TV. czy ten problem dotyczy moze szerszej grupy mieszkancow? czy moze jakis sasiad z gory przewiercil gdzies jakis kabel antenowy?? ;-) No i juz jest cos co zaczyna mnie denerowac. Ta nieszczesna ciepla woda.. Jak z zegarkiem w reku po wybiciu 22 trzeba sie naprawde dlugo naczekac aby z kranu poleciala ciepla woda. mam nadzieje ze to tylko chwilowa "konfiguracja" kotlowni bo wiekszosc mieszkan nie jest jeszcze zasiedlona i szkoda grzac "na marne" ..ale bez przesady... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 07.01.04, 09:10 U nas problemu z sygnałem TV nie było (blok B, klatka 3). Sprawa z ciepłą wodą zaczęła nas także stresować. Zanim naleci pół wanny wody, to ta juz zdąży wystygnąć. Robie już listę dla Terenix'u. pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Sygnal TV ??? IP: *.it.pl 07.01.04, 10:10 No to teraz sprawa z sygnalem TV robi sie coraz ciekawsza. Ja mieszkam w bud.A, klatka 2. Nie wiem czy to jest jedna antena zbiorcza na 2 budynki czy sa 2 anteny po jednej na kazdy budynek? Moze wypowie sie ktos z bud. A? Co do wody to tak jak pisalem,mysle ze to kwetsia ustawien kotlowni.. tez mam zamiar zwrocic sie z zapytaniem, ale poczekam do 15 stycznia -> to byl wyznaczony przez terenix termin poprawienia przez podwykonawce wszystkich usterek na klatkach schodowych (pekniete plytki, ubytki w tynkach itp, krzywe gladzie gipsowe)... pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: Sygnal TV ??? IP: 193.41.113.* 07.01.04, 11:04 Też zastanawiałem się co się dzieje z TV. I wychodzi mi, na podstawie doświadczeń moich znajomych, że sprawa wygląda tak. Instalacja jest, jako taka zrobiona, ale czy ktoś z Szanownych Sąsiadów zauważył na dachu jakąkolwiek antenę, której istnienie warunkuje sygnał w gniazdkach? Ja nie widziałem, ale wracam wieczorami i już mało co widzę. Instalacja TV jest zrobiona na przyszły użytek TV kablowej. Nie sprawdzałem, czy w umowie kupna coś jest wspomniane o antenie. Gorzej sprawa wygląda jeżeli już chodzi o poruszany temat skrzynek pocztowy. 28 grudnia Terenix wystąpił o tzw. pozwolenie na użytkowanie. Uzyskanie tego pozwolenia warunkuje wiele następnych rzeczy, tj. założenie skrzynek pocztowych, akt notarialny, KW. Po zmianach szeryfa Kaczyńskiego panuje w biurach zajmujących się tymi pozwoleniami bezwład i sodoma. Mają 8 tygodni na wydanie pozwolenia, ale leżą jeszcze sprawy złożone we wrześniu. Czyli krótko mówiąc, cały czas będziemy faktyczni mieszkać na budowie, a skrzynki pocztowe pojawią się najwcześniej za 8 tygodni (ponoć wersja hurraoptymistyczna, nie mówiąc o tzw. sprawach prawnych /KW, notariusz/. Pozdrawiam. (budynek B). G@Z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 07.01.04, 11:32 Dziwne, bo ja z sygnałem zupełnie nie mam problemu. Od czasu, do czasu musze uderzyć w kabel, aby TVP1 bardzo dobrze odbierało (ale to raczej kwestia mojego okablowania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: Sygnal TV ??? IP: 193.41.113.* 07.01.04, 11:40 Ja mam antenę zewnętrzną i TVP 1 odbiera idealnie, czego nie można powiedzieć o pozostałych kanałach. A jak u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 07.01.04, 12:03 U mnie nie ma problemu z żadnym z siedmiu kanałów. Całkiem ładnie odbierają, tak jak z kablówki, tylko te TVP1, ale tez nie zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 14:54 ojej! to wy juz mieszkacie? ja dopiero zaczynam remont! kurcze nie strasz mnie woda! mam nadzieje, ze to faktycznie chwilowe. przeczytalam sporo opinii mieszkancow o firmie, mieszkaniach, itp. no coz, ja poki co nie moge slowa zlego powiedziec na temat Terenixu, odbior mieszkania wypadl wrecz wzorowo, ja mam mieszkanie w ostatniej czesci - obok lasu, ktora oddano najpozniej - moze wiec nauczyli sie na "bledach".... moim problemem - jedynym poki co, ale dosc istotnym jest garaz! czy ty masz moze takze garaz? pozdrawiam :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: Garaz IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 12.01.04, 11:31 Ja mam garaż. Poza tym, że brama garażowa się niedomykała, co zostało poprawione w zeszłym tyg. (5 min. roboty, jakby od razu nie można było dobrze zrobić) i zapodziały się klucze do drzwi od strony piwnicy, więcej problemów nie miałem. A propos kluczy, ile masz kluczy od bramy garażowej? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Garaz IP: *.wiadw.pl 12.01.04, 14:16 kluczy? ja mam pilota - pilotem do bramy wjazdowej otwieram tez garaz. zrobila mi to ta sama firma co nasza brame wlasnie. klucz mam chyba jeden. a jaki masz samochod? pewnie maly i dlatego nie masz problemu... dzieki za odpowiedz, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Garaz IP: *.u.mcnet.pl 12.01.04, 14:35 Witam nie wypróbowaliśmy garażu do tej pory, bo nie było takiej konieczności (jeszcze się nie przeprowadziliśmy), ale przy najbliższej okazji chyba to zrobimy. Zaczynam się zastanawiać i porównywać w myslach wielkość garażu i samochodu. Ale mam pytanie (jeśli oczywiście można) o koszty zainstalowania siłownika do bramy wjazdowej garażu. Ile kosztuje taki siłownik, montaż i czy robią to od ręki? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Garaz IP: *.wiadw.pl 12.01.04, 15:17 tak nie ma z tym problemu. skontaktuj sie z Terenixem lub podam ci namiary na pana "od bramy", ktory ci to zrobi. to wielka wygoda, jeden pilot - jestem zaskoczona, ze tylko ja to zrobilam. kosztuje to 2 tys. zl. pan nazywa sie Krzysztof Starczewski, tel. 602 532 351. z tym, ze jesli masz samochod wielkosci Laguny - jak ja to zapomnij o tym i nie inwestuj, bo samochod i tak nie miesci sie do garazu! tzn. ledwie, jesli zlozysz lusterka - sprobuj tylko pozniej bez nich wyjechac! ja tez jeszcze nie mieszkam, odkrylam to przy okazji spotkania z panem od tej instalacji wlasnie, kiedy chcialam wyprobowac dzialanie systemu... jestem zalamana! pozdrawaiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Garaz IP: *.u.mcnet.pl 12.01.04, 17:44 Dzięki za namiary My mamy Astrę. Jest co prawda trochę mniejsza od Laguny, ale chyba niewiele węższa. Mimo to mam nadzieję, że nie będzie problemów, bo można się wkurzyć jak się zapłaci 25 tys. za "budkę dla ptaków". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Garaz IP: *.wiadw.pl 13.01.04, 10:10 jednak Astra jest mniejsza, takze spokojnie wjedziesz, choc zapomnij o luksusach wysiadania w garazu, jak np. pada snieg (jesli oczywiscie w samochodzie jest wiecej osob). "budka dla ptakow" to dobre okreslenie dla tego pomieszczenia... powodzenia! pozdr, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Garaz IP: *.wiadw.pl 15.01.04, 10:02 przepraszam cie musze sprostowac informacje o kosztach silownika do garazu! pomylilam sie!!! caly moj aneks do umowy opiewal na kwote 2 tys. zl a w jej sklad wchodzil silownik i zamek Gerdy! czyli silownik kosztowal mnie 1500 zl! sorry, zapamietalam cala kwote, zapominajac, co wchodzi w jej sklad... pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Garaz IP: *.u.mcnet.pl 16.01.04, 11:25 właśnie się zastanawiałem co to za mechanizm, że tyle kosztował :) Wczoraj dowiadywałem się w różnych miejscach o koszty takiego napędu i wychodziło ok. 1300 PLN (+ ew. radio 150-280 PLN, aby wszystko było w jednym pilocie jeżeli brama nie jest "kompatybilna"). A przy okazji - nie wspominał ten fachowiec jakiej firmy jest brama wjazdowa na teren? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Garaz IP: *.wiadw.pl 16.01.04, 11:46 u mnie tak to wlasnie dziala - jednym pilotem otwieram brame i garaz - sa na nim dwa przyciski, czerwony i czarny i za wszystko zaplacilam 1500 zl. jakiej firmy - niestety nie wiem, musialabym sprawdzic - zrobie to jak tylko tam bede. pozdr, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 15:25 Witam, u nas ( B, 1 klatka ) sygnal raczej jest, tylko tv4 snieży, reszta działa bez zarzutu. Ale w tym, że nie mamy anteny zbiorczej coś może być. Bo na starym mieszkaniu na kawałku przewodu mieliśmy prawie identyczny odbiór. Pozdr. Edyta i Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 15:52 ja jeszcze nie mieszkam ale interesuje mnie z oczywistych powodow wszystko co dotyczy naszego osiedla. a co z "kablowka"? czy nie mozemy jej zainstalowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 15:57 Takie sprawy jak kablówka i internet będziemy mogli dopiero omówić jak ustanowimy wspólnotę mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:13 to zajmie jeszcze sporo czasu... przeciez przez rok bedzie zarzadzal i administrowal osiedlem Terenix. a jak ogolnie sie mieszka? czy brama wjazdowa poki co jest otwarta? bo oddalam pilota mojemu wykonawcy i teraz nie bardzo mam jak wjechac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Sygnal TV ??? IP: *.it.pl 08.01.04, 16:28 Witam, Brama poki co dziala...ale w zeszlym tygodniu byla caly czas otwarta (awaria). Co do kablowki to mysle ze nie bedzie przeciwskazan aby zalozyc ja duzo wczesniej niz za rok..tyle ze najpierw nalezaloby zebrac wszystkich mieszkancow i dokonac jakis ustalen, i o tych ustaleniach poprostu powiadomic Terenix. Wystarczy tylko zdecydowac sie na jakas firme. pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:32 super! zgadzam sie z toba. trzeba sie rozejrzec jakie anteny ustawione sa w sasiednich budynkach i skontaktowac sie z ta firma. moja kolezanka na ksiazkowej ma Aster - mysle, ze jest ok. poczekajmy tylko zeby wiecej osob zamieszkalo - latwiej bedzie o kontakt. ojej! to jak ja dzis wjade? kurcze... a jest tez furtka czy tylko brama wjazdowa - bo nie pamietam? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Sygnal TV ??? IP: *.it.pl 08.01.04, 16:39 Jest furtka otwierana na kod. Wjechac mysle ze dasz rade na "doczepke". na osiedlu panuje duzy ruch i co chwile ktos wjezdza lub wyjezdza..zawsze mozna tez poprosci ochrone o otwracie/zamkniecie bramy.. Co do kablowki.. ja bardziej jestem za jakas oferta zintegrowana (kablowka + telefon + internet) -> bo wyszloby to napewno duzo taniej.. ale zadecyduje wiekszosc.. pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 16:46 Wczoraj zauwazylem cos ciekawego - ochronie zabrali schodki do tej przyczepy w ktorej przesiadywali - czyzby skonczyli prace ? Podobno mieli byc tylko do konca roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 08.01.04, 16:47 Ochrony już nie ma :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:50 nie ma?! czemu? czy osiedle nie mialo byc chronione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 08.01.04, 16:52 ogrodzone to tak, ale nie chronione. Musimy jeszcze zdecydować co zrobimy z ochroną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:57 ja bym byla "za". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 17:03 Na forum juz przewijal sie temat ochrony - czesc ludzi byla ZA, czesc PRZECIW, z dyskusji wynikalo tyle, ze ochrona to jednak spore obciazenie finansowe, i nie kazda firma jest warta tych pieniedzy, a konkluzja byla taka, ze tak, czy inaczej o tym czy na osiedlu bedziemy miec ochrone musi zadecydowac wspolnota, ow mityczny stwor. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:51 bardzo dziekuje za odpowiedz i podpowiedz! czy to ten sam kod co do drzwi na klatke? bo ja mam tylko jeden.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 16:53 tak, to ten sam kod, a jak juz wejdziesz, to powinnas zauwazyc slupek z przyciskiem - on otwiera furtke od srodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:55 bardzo dziekuje! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Sygnal TV ??? IP: *.it.pl 08.01.04, 16:36 Witam, zadzwonil do mnie spec od TV, kazde mieszkanie ma wlasny przewod TV rozprowadzony pionami wprost od wzmacniacza znajdujacego sie w piwnicy. Tak wiec odpada uszkodzenie mechaniczne kabla , bo problem dotyczy wiekszej niz 1 liczby mieszkan (prawdopodobnie cala 2 klatka, bud. A). Podejrzenia padly na tenze wlasnie wzmacniacz, dzis wieczorem sie okaze bo cos tam mieli pokombinowac.. Co do anteny zbiorczej..z tego co widzialem to na dachu budynku B jest antena wygladajaca na telewizyjna..prawdodobnie od niej pochodzi sygnal dla obydwu blokow, nie sadze aby sygnakl TV w gniazkach pochodzil od zwyklego kabla.. ;-) Co do jakosci odbioru to musze przyznac ze wszystko poza TVP1 bylo naprawde OK..do czasu zaim przestalo odbierac wogole.. :-( pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:40 mam jeszcze jedno pytanie - czy wiadomo juz cos na temat telefonow i internetu? kiedy bedzie mozna sie podlaczyc i do kogo? przepraszam za ilosc pytan :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 16:44 www.interneths.pl to oni montowali gniazdka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 08.01.04, 16:45 Dowiadywałam się w TP S.A., ale tam jest wymóg aktu notarialnego. Dodatkowo trzeba trochę czekać. Mówią, że około miesiąca, ale mój znajomy czeka już pół roku i nic (już po akcie notarialnym i z instalacja tp). My mamy sferię i jest ok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:48 jesli chodzi o TPSA to biore to na siebie - moi rodzice tam pracuja. jak tylko bedziemy mieli te akty i bedzie zainteresowanie, to postaram sie zalatwic nam telefony jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: telefon IP: *.cst.tpsa.pl 05.05.04, 15:18 Droga sasiadko jestem juz szczesliwcem posiadajacym akt notarialny i jak dalej postepowac by zalozyc jak najszybciej telefon w TP SA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 16:49 Znajomi z Faelbedu tez maja sferie i tez bez proszenia sie i wyczekiwania. Zglosili ze chca i mieli w ciagu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 16:54 przepraszam ale co to jest ta sferia? ja wychowalam sie na telekomunikacji.... sorry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 16:59 konkurencja - a ma ( lub miala ) fajny bonus - w ramach sieci polaczenia za 1grosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Sygnal TV ??? IP: *.wiadw.pl 08.01.04, 17:01 a czy ich oferta obejmuje wszystko, tzn. telefon, internet i kablowke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 17:08 szczerze mowiac, to nie mam pojecia, ale oni chyba tylko zajmuja sie telefonami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 08.01.04, 17:15 www.sferia.pl My raczej chcemy stałe łącze, może właśnie z Internet Home Systems, bo całkiem tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Sygnal TV ??? IP: *.it.pl 08.01.04, 17:04 SFERIA to Konkurencja (www.sferia.pl) Choc nie wiem czy ich oferta np. na internet jest taka super... przepustowosc tylko do 115kbs.. Spray.Net oferowal bodajze do 256kbs..podobnie ta firma ktora zakladala gniazdka internetowe.. A rozmowy z 1gr w sieci Sferia..no coz..jak ktos ma duzo znajomych w tej sieci to ok..ja niestety mam wszystkich w TPSA.. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Sygnal TV ??? IP: 157.25.31.* 08.01.04, 17:20 W sferii ceny za połączenia są porównywalne, a dostępność usług nieporównywalnie łatwiejsza :-) Podobno 2/3 Klientów Sferii to abonenci obrażeni na TP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r woda IP: 195.136.36.* 08.01.04, 17:33 Krótkie pytanko - czy problemy z ciśnieniem wody nadal występują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: woda IP: *.it.pl 09.01.04, 10:08 Witam, Subiektywne stwierdzam ze od wczoraj jest duzo lepiej. Bardziej martwi mnie np. ogrzewanie lazienkowe -> wczoraj "pol dnia" spedzilem na odpowietrzaniu kaloryfera..a dzis rano i tak praktycznie znowu byl zimny.. inne kaloryfery grzeja ok.. co jest? zapowietrzone piony??? pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: woda IP: *.snt.pl 09.01.04, 12:09 Wcale by mnie to nie zdziwilo, bo ostatnio siedza spece non stop w kotlowni a efekty marne - rano zmarzlem prawie jak na petli ;-) Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: woda IP: *.wiadw.pl 09.01.04, 12:36 jejku! a zglaszaliscie to do Terenixu? ja mam problem z domofonem - nie dziala. czy trzeba go jakos specjalnie uruchomic czy moj jest zwyczajnie zepsuty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: woda IP: *.it.pl 09.01.04, 14:21 Na domofonie jest taki malutki przelacznik z pozycjami "0-1". Sprawdz moze przez przypadek jest wylaczony. U mnie tak bylo. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: woda IP: *.wiadw.pl 09.01.04, 14:26 sprawdzalam i tak i tak nie dziala.... :o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: woda IP: *.snt.pl 09.01.04, 15:38 Moze to glupie, ale masz wlaczone w domu wszystkie bezpieczniki ? Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: woda IP: *.wiadw.pl 09.01.04, 15:42 a wiesz, ze nie wiem..... :o) dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r woda IP: 195.136.36.* 12.01.04, 15:33 Czy przez oststnie dni coś się poprawiło w kwestii wody - jak jest z ciśnieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: woda IP: *.it.pl 12.01.04, 15:46 Witam, Odnosze wrazenie ze temat "wody" to chyba jest jakas fobia sasiada roztrzasana rowniez w kolejnym watku dotyczacym osiedla Terenixu "Pod Debami"... Dodatkowo kwestia czy cisnienie jest "slabe" czy "wystarczajace" jest bardzo subiektywne - dla jednego bedzie ok dla innego nie. W kazdym razie jesli to szanownego sasiada uspokoi to w/g mnie jest OK - i wszelkie narzekania w tej kwestii sa zupelnie bezpodstawne pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 08.01.04, 16:40 No to ja jeszcze muszę pokombinować bo u mnie TVP1 jest ok, a TV4 mocno śnieży :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Sygnal TV ??? IP: *.snt.pl 09.01.04, 09:50 No i juz sobie odpowiadam. Moje problemy z TV4 wynikały z tego, że włożyłem wtyczkę w gniazdko radiowe, po przełożeniu do telewizyjnego: TV4 mniej śnieży, TVP1 mocno śnieży. Wróciłem więc do układu z dobrym TVP1 i śnieżącym TV4. Swoją drogą to dość ciekawe. pozdr. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka pytanko? IP: *.wiadw.pl 09.01.04, 11:10 witam ponownie milych sasiadow! wczoraj wieczorem odwiedzilam nasze osiedle - alez tam ruch! i skad tyle samochodow?! czy tak juz bedzie zawsze? myslalam, ze kazdy ma swoje miejsce lub garaz! pomylilam sie?! np. moj garaz jest notorycznie zastawiony - poki co nie jest to jeszcze dla mnie problemem ale po wprowadzeniu sie bede sie na to wsciekac i z tym walczyc! a przy okazji czy ktos z was takze kupil garaz? i jeszcze wiadomosc dotyczaca windy - u mnie juz dziala (ostatnia klatka w ostatniej, wysokiej czesci, najblizej lasu). milego dnia dla wszystkich! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: pytanko? IP: *.it.pl 09.01.04, 12:03 Witam, Pewnie czesc z tych aut nalezy do fachowcow wykanczajacych mieszkania, druga zas napewno nalezy do mieszkancow ;-),mysle ze miejsca parkingowe byc moze i wszyscy wykupili, ale przy obecnym mrozie i sniegu nie widac nawet oznakowania (swoja droga byc moze nalezaloby pomyslec o jakis slupkach - wowczas mimo sniegu/lodu etc etc byloby widac gdzie zaczyna sie i konczy wlasne miejsce parkingowe - sa takie min. na osiedlu Dom Development -> idac od przystanku autobusowego po prawej stronie -> estetyczne i praktyczne) Mysle ze samochody parkujace przy prawej stronie nie utrudniaja wjazdu/wyjazdu z garazu (sam zreszta na razie tak parkuje mimo iz mam wykupione miejsce) , gorzej jesli samochod rzeczywisicie zastawia wjazd... pozdr i rowniez milego dnia Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: pytanko? IP: *.wiadw.pl 09.01.04, 12:30 dzieki za odpowiedz! no wiec jest pewien problem z tymi garazami - ciekawa jestem kiedy inni go spostrzega... otoz byc moze ja faktycznie nie mam najmniejszego samochodu, jednak nie mozna przypuszczac, ze wszyscy beda posiadaczami aut typu yaris - garaz jest zwyczajnie za maly!!! a szczegolnie wjazd do niego! i jesli nie ustawie sie centralnie "na wprost" wjazdu a do tego potrzebuje pustego miejsca takze po prawej stronie to do garazu nie wjade! masakra! kiedy to odkrylam lzy stanely mi w oczach! nie mam pojecia jak to zostalo wymierzone i zaprojektowane!!! zaplacilam 25 tys. zl za ciasna klitke - choc z pozoru wyglada na duza... jeszcze wnetrze ujdzie w tloku, choc jest niezwykle ciasno a kiedy planuje sie dziecko to "wyjecie" go w garazu jest niemozliwe! najgorsze jest to, ze mam dwa samochody (jezdze zamiennie), drugim jest Laguna i nigdy wczesniej nie sadzilam, ze jest to samochod nadzwyczajny. jednak teraz okazalo sie, ze tak jest - Laguna sie nie miesci!!! tragedia! szukam sasiadow, ktorzy znalezli sie w podobnej sytuacji :o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: pytanko? IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 09.01.04, 16:17 Niestety, ale samochody parkujące po prawej stronie tez przeszkadzaja przy wjeździe do garażu, zwłaszcza gdy garaz jest tuz przy klatyce schodowej- chyba ze się wjeżdza tyłem, czego jednak nie lubię. Narazie jest z tym troche balaganu, ale bedzie trzeba z czasem to sobie uregulować. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: pytanko? IP: *.wiadw.pl 09.01.04, 16:28 mam dokladnie ten sam problem! moj garaz tez znajduje sie przy "murku", najblizej klatki... a czy twoj samochod miesci sie w garazu? ja mialam ambitne plany - bede trzymala tam sobie rowery, zrobie regal na rozne rzeczy... a teraz ledwie wjezdzam! no az mnie skreca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: pytanko? IP: *.mos.gov.pl / *.mos.gov.pl 10.01.04, 16:08 Moje auto jest w przeciwieństwie do mnie nieduże - Renault tylko Clio i dopóki tu bede mieszkać, to raczej tylko takie niezaduzymi (ale w srodku przestronnymi) bede jezdzic. Rowery mozna powiesic na scianie na hakach (trzeba je sobie samermu wykombinowac), a poza tym to chcialem zauwazyc, ze na kazdym pietrze mamy pomieszczenie zsypowe, ktore jat nasze i jakos sie chyba nimi popdzielimy (akurat jest 2 na kazdym pietrze). poza tym sa chyba jeszcze jakies pomieszczenia w piwnicy. Pozdrowka mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: pytanko? IP: *.wiadw.pl 12.01.04, 14:09 masz racje - wariant hakow na scianach i pomieszczenia na polpietrze wzielam juz pod uwage, jednak samochodem tam nie wjade! a trudno mi teraz sprzedawac roczny samochod z powodu zbyt malego garazu... to jest najwiekszy problem - ty go nie masz, bo clio miesci sie tam z pewnoscia. mam nadzieje, ze nie wszyscy maja male samochody, choc nie zycze nikomu szoku jaki go spotka, kiedy bedzie chcial wjechac do garazu... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r Re: pytanko? IP: 195.136.36.* 09.01.04, 12:34 A jaką windę zamontowali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: pytanko? IP: *.wiadw.pl 09.01.04, 12:38 ojej... chodzi ci o firme? niestety nie pamietam ale wyglada ladnie i solidnie... mam nadzieje, ze ktos inny udzieli ci dokladniejszej odpowiedzi. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Oferta internetu !!!!! IP: 217.153.138.* 12.01.04, 17:58 OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ CEBIT WIRELESS- 2048kb/s* Szanowni Państwo! Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT WIRELESS o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)** za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na dostęp do Internetu. Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco : o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto) o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto) Abonenci Cebit Wireless uzyskują: • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do 2048 kb/s* • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych • nielimitowany transfer danych • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi uczestnikami sieci lub wymiana danych) • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ). • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego serwera wirtualnego (opcjonalnie ). Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności Telekomunikacyjnej które dotyczą: 1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW) 2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW. WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL 612-09-96 lub 501-590-613 e-mail: internet@cebit.com.pl CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!! SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Oferta internetu !!!!! IP: *.snt.pl 12.01.04, 20:53 Co to ma być ? Wycięte z jakiejś strony i wklejone ot tak ? Najbardziej mi się podobała * - niestety nic nie wyczytałem o tym, co ona oznacza, czyli może oznaczać cokolwiek - np. że to 2Mb jest do podziału na 5000 ludzi. I jeszcze jedno - > o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)** pewnie te dwie gwiazdki oznaczają: 31.12.2004 pod warunkiem, że skorzysta z naszej oferty co najmniej 100 osob ? Jesli juz ma to byc reklama, to niech bedzie porzadna a nie na "odwałkę", CTRL+C, CTRL+V Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Oferta internetu !!!!! IP: *.it.pl 13.01.04, 09:15 No i jeszcze jedno: Dzialaja w oparciu o siec lokalna -> taka siec(okablowanie) oczywisicie istnieje, ale zostala stworzona przez IHS(www.interneths.pl/) i nie sadze aby chcieli "dzielic" sie nia z innym providerem..no ale genereralnie im wiecej ofert tym lepiej. pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Oferta internetu !!!!! IP: *.wiadw.pl 13.01.04, 10:08 czesc! jak fajnie, ze jestescie - ja mam male pojecie o tych firmach i ich ofercie :o( Obiecajcie jednak, ze jak znajdziecie cos fajnego to dacie znac - chetnie sie "podlacze". Pozdrawiam sasiadow! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Oferta internetu !!!!! IP: 212.160.130.* 13.01.04, 14:17 Witam, wydaje mi się, że nie będą korzystać z okablowania - w końcu nie na darmo mają w nazwie wireless - pewnie postawią gdzieś w bloku access point, użytkownikom "rozdadzą" karty radiowe i tyle. No zobaczymy, może jeszcze ktoś się ogłosi pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: Oferta internetu !!!!! IP: *.it.pl 13.01.04, 14:44 No fakt, ze tez o tym nie pomyslalem.. Wiec poki co mamy 3 oferty: 1. www.interneths.pl/ 2. www.spray.net.pl/ 3. www.cebit.com.pl/ Tak jak pisalem wczesniej ja bylbym za jakas ofert zintegrowana (tel +internet+kablowka) a to ofereuje chyba jedynie spray,za to cebit oferuje niezly transfer(przeustowosc do 2MB) ..tylko cena > 100PLN jest dosc wysoka.Pozostali "konkurenci" zadaja po ok.70PLN za max.128kbs..tyle ze maja oplate instalacyja ok 300PLN..a w Cebicie przypadku > 11 chetnych koszt instalacji = 1.22PLN! No coz mysle ze mamy nad czym myslec. pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Oferta internetu !!!!! IP: *.wiadw.pl 13.01.04, 16:29 ja sie zdaje na Was! choc tez wolalabym oferte zintegrowana. chcialabym jak najszybciej miec telefon i kablowke... "moj los w Waszych rekach" :o) Odpowiedz Link Zgłoś
dkor odbior budowy 22.01.04, 18:20 Witam Czy wiecie czy juz jest lub kiedy bedzie odbior naszego osiedla przez odpowiednie sluzby? Mozemy sie juz meldowac czy nie? A moze ktos wie jak wyglada sytuacja ze skrzynkami poczotwymi i co nalezy ewentualie zalwic zeby poczta dochodzila na Odkryta? Robiliście cos z tym zaswiadzczeniem od Terenixu do urzedu pocztowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: odbior budowy IP: *.u.mcnet.pl 23.01.04, 12:13 Cześć Pytałem w Terenixie o skrzynki. W związku ze zmianą przepisów zaświadczenie można wyrzucić bo teraz to inwestor ma obowiązek zadbać o skrzynki pocztowe. Terenix skrzynki już zakupił i lada dzień zawisną. Jeśli chodzi o zameldowanie to w przyszłym tygodniu mają mieć informacje na ten temat. Bardzo możliwe, że można się będzie meldować jeszcze przed otrzymaniem decyzji o odbiorze budynku (która jest teraz wydawana przez Prezydenta Miasta i jak wiadomo trwa to długo w tej instancji). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r komórki po pomieszczeniach na zsyp IP: 80.72.36.* 25.01.04, 14:41 Szanowni sąsiedzi w jaki sposób zostaliście powiadomieni przez Terenix i czy zostaliście powiadomieni o tym że komórki jednak nie będą przedmiotem współwłasności, tylko będą sprzedawane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: komórki po pomieszczeniach na zsyp IP: *.wiadw.pl 26.01.04, 13:28 a skad o tym wiesz?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r Re: komórki po pomieszczeniach na zsyp IP: 195.136.36.* 27.01.04, 08:54 Dobre pytanie. Przypadkiem dowiedziałem się. Terenix chyba powinień powiadomić wszystkich lokatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.kordula TV raz jeszcze 27.01.04, 12:36 Witam sąsiadów. Chyba w całym bloku 55C (budynek A) nie ma sygnału TV. My mieszkamy w 3 klatce i z tzw. anteny zbiorczej nie mamy ani jednego programu. Telewizję odbieramy z małej anteny prywatnej. Z tego wynika że przywilej telewizji z anteny zbiorczej ma tylko blok 55D (budynek B). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TV raz jeszcze IP: *.it.pl 27.01.04, 14:36 problem braku sygnalu TV zglaszalem w poniedzialek w Terenixie(do piatku bylo wszystko ok,w niedziele brak sygnalu) i wczoraj wieczorem juz wszytko znowu bylo ok, przynajmniej w 2 klatce bud.A Proponuje zadzwonic do Terenixu i zglosic ta awarie. > tego wynika że przywilej telewizji z anteny zbiorczej ma tylko blok 55D (budynek B). Blad! Od speca zajmujacego sie ta instalacja TV dowiedzialem sie kazde z mieszkan ma swoj wlasny kabel prowadzony w pionach z mieszkania do piwnicy,kabel w piwnicy jest wpiety do wzmacniacza(prawdopodobnie 1 wzmacniacz na klatke- pion) i potem taki "scentralizowany" uklad jest podpiety do anteny zbiorczej. Wszyscy ammy dostep do tej samej anteny zbiorczej Wiec musi dzialac ;-) pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: TV raz jeszcze IP: *.snt.pl 28.01.04, 15:35 Witam, po prostu w sobote wieczorem wysiadly korki od zasilania wzmacniacza pozdr. N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: TV raz jeszcze IP: *.acn.waw.pl 29.01.04, 13:42 Witam, u nas nadal nie działa TV, pzrynajmniej wczoraj jeszcze nie było, więc chyba mamy pecha. Cóż trzeba to zgłosić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: TV raz jeszcze IP: *.snt.pl 30.01.04, 10:07 Witam, jesli masz szczescie, to stalo sie to co u nas, czyli bezpiecznik, jesli masz pecha i w dodatku nadgorliwych sasiadow, to montujac np. listwy przypodlogowe mogli niechcaco wwiercic sie w kabel, a wtedy sprawa bedzie troche bardziej sie wlec. Mam nadzieje ze jednak to cos prozaicznego. Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TV raz jeszcze IP: *.it.pl 30.01.04, 14:26 Witam, Kazde mieszkanie ma wlasny kabel puszczony gdzies w pionach - wiec uszkodzenie tego kabla raczej nie wchodzi w gre -> no chyba ze samemu sobie. Warto dowiedziec sie czy ktorys z sasiadow w klatce rowniez ma taki problem, a wowczas obstawiam na bezpiecznik/wzmacniacz, gorzej jesli problem dot. tylko Twojego mieszkania.. pozdr ZD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: komórki po pomieszczeniach na zsyp IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.03.04, 13:29 Czy nie wiecie, na jakich zasadach pomieszczenia gospodarcze sa rozdzielane? bywa tak, ze lokatorzy wiekszych mieszkan otrzymuja prawo zakupu komorki, a nie ci, ktorzy maja naprawde male mieszkania? Marlena Odpowiedz Link Zgłoś
melampus Re: odbior budowy:uwagażajcie na "Marion" 14.05.04, 12:11 przy wykańczaniu mieszkań nie korzystajcie z ofery tej firmy, która jest podwykonawcą "Terenixu" - mogą Was nieźle "urządzić"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: 213.17.161.* 03.02.04, 08:23 Od pewnego czasu - ilekroć przyjeżdżam na osiedle - wiecznie otwarta jest brama ... zastanawiam się dlaczego ? Jest zepsuta czy wynika to z dużej rotacji robotników na osiedlu ? Podobnie jest z wejściem na klatkę schodową - ciągle otwarte drzwi - wieża od ulicy ( czyżbym miał pecha i akurat trafiał na taki moment ? )... mam nadzieję, że nie stanie się to standardem ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.era.pl 03.02.04, 11:42 Witam, Niestety Sąsiedzie stało się standardem. Na klatce w wieży już ukradziono gaśnicę. Ciekawe co musi jeszcze zginąć w tym bloku żeby drzwi na klatkę schodową były wreszcie zamykane? Pozostaje nam ciągle zamykać otwarte drzwi, zmuszając w ten sposób oporną/e jednostki do normalnego zachowania. Co do bramy to chyba będzie jeszcze długo otwarta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.it.pl 03.02.04, 16:56 Witam, Brama jest po prostu wylaczona, bo na skutek manipulacji przy silowniku dochodzilo do jego uszkodzenia (bylo juz o tym na forum, jakis "fachowiec" zablokowal zebatke jakims pretem, a to zalepil czujke guma do rzucia itd).. Bez obrazy, ale jak widac czesc mieszkancow tak bardzo skupila sie na wykanczaniu wlasnego "M", ze zupelnie nie interesuje ich jak zatrudnione przez nich ekipy dostaja sie na teren osiedla nie posiadajac pilota..a moze warto by bylo? ..zeby pozniej po tych "fachowcach" oprocz cudownie wykoczonych mieszkan nie pozostaly uszkodzona brama i uszkodzone drzwi wejsciowe do klatek itd.. Pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga takie sobie przemyslenia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 18:01 z bramą to rzeczywiście skandal, az strach pomyśleć co będzie dalej. Poza tym wieczny bałagan i rzucanie odpadków pod garaże tez dobrze nie świadczy o lokatorach tego osiedla. Nie mówię już o wygladzie klatek schodowych, jeszcze miesiąc a zapomnimy ze były nowe. Serce boli jak na to patrzę. Byłam w wiezy i musze powiedziec , że rozumiem teraz rozgoryczenie innych lokatorów i ich narzekania. rzeczywiście wieża jest fatalnie wykończona, zupełnie jakby robiła to inna firma. szczerze współczuje. Winda katastrofalna, juz śmierdzi - chyba ze zsypu choc niewielu jeszcze lokatorów mieszka, no i te rozwiazania komunikacyjne na klatkach - coś okropnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: takie sobie przemyslenia... IP: *.wiadw.pl 04.02.04, 09:35 szczerze mowiac jestem zaskoczona twoimi odczuciami - mam mieszkanie w "wiezy" (tej przy lesie) i nie wydaje mi sie zeby moja klatka byla inna czy gorsza. zgadzam sie z tym, ze jest brudna - i to jest skandal ale to zasluga slynnych juz "panow". z tym trzeba walczyc!!! ja jeszcze nie mieszkam ale upowaznilam mojego fachowca do reagowania na niewlasciwe zachowanie innych. moze wszyscy powinni o tym pomyslec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r Re: takie sobie przemyslenia... IP: 80.72.36.* 04.02.04, 20:10 Klatki niczym się nie różnią, a ze zsypu nie może śmiedzieć bo go na szczęście nie ma. Jakość klatek jest taka sama w niskiej i wysokiej części, czyli generalnie kiepska. Terenix (niestety) oszczędza na wszystkich lokatorach. I to niech będzie mottem dla ludzi, którzy zastanawiają sie nad ich nową inwestycją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: takie sobie przemyslenia... IP: *.it.pl 05.02.04, 10:28 A ja powiem tak: zamiast krytykowac Terenix za jakosc byc moze nalezaloby sie bardziej zainteresowac i zglosic do Nich swoje zastrzezenia. Ludzie, nie badzmy naiwni..jesli sami nie dopilnujemy wykonczenia klatek to napewno nikt za nas tego nie zrobi..ja ze swojej strony zglosilem jakies uwagi i mysle ze Terenix dopilnuje aby zostalo to zrobione jak nalezy, zreszta chyba najlepiej o tym swiadczy fakt z poprzednimi usterkami - popekane plyki,niedokonczone gladzie przy wejsciach rur gazowych itp. - na dzien dzisiejszy to wszystko zostalo poprawione... :-P napewno przydaloby sie dokladniejsze malowanie klatek - ale z tego co sie dowiedzialem, wynika ze dodatkowe malowanie jest w planach w terminie pozniejszym.. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: takie sobie przemyslenia... IP: *.snt.pl 05.02.04, 13:29 Co do pozniejszego malowania to chyba bardzo słusznie - ludzie wnoszą jeszcze dużo materiałów, więc pomalowane klatki byłyby czyste max. kilka dni. A co do usterek, to faktycznie najlepiej to zgłaszać szybko i bezpośrednio do Tereniksa. A tak przy okazji - jak Wam się podobała pobudka o 5 rano ( Ci którzy spali na Odkrytej )? Podobno był spadek ciśnienia gazu który spowodował włączenie się alarmu, który wył do godz. 8. Zadzwonilem do developera aby ten wywiesił gdzieś koło kotłowni kartkę z numerem konserwatora, bo nawet nie było wiadomo gdzie zadzwonić ( oprócz pogotowia gazowego oczywiście ). Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: takie sobie przemyslenia... IP: *.wiadw.pl 05.02.04, 17:44 szczerze mowiac jestem zaskoczona wypowiedziami niektorych z was. nie wiem czego wy oczekiwaliscie - marmurow na schodach i arrasow na scianach? wydaje mi sie, ze wykonczenie klatek jest normalne - jak w wiekszosci blokow. a to, ze jest brudno to wina nas samych - poki co trudno dbac o czystosc, gdyz wiekszosc z nas jeszcze nie mieszka i wciaz trwaja remonty. klatki z pewnoscia zostana pomalowane po ich zakonczeniu. a reszta nalezy juz do nas samych! klatki i otoczenie bedzie takie jakie sami sobie zapewnimy. i jeszce jedno. moim zdaniem TERENIX jest jednym z lepszych developerow na naszym rynku - solidny, sumienny - nie wiem o co wy macie pretensje! a jesli je macie to skierujcie je bezposrednio do nich - jesli na nie nie zareaguja - wtedy bedzie mozna ich krytykowac. poki co - przynajmniej w stosunku do mnie - wywiazali sie ze wszystkiego. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r. "...nie wiem czego wy oczekiwaliście" IP: 80.72.36.* 07.02.04, 16:30 Jeżeli chodzi o oczekiwania odnośnie klatki schodowej, to ja "na wyrost" oczekiwałem, że zrobią równe schodki, tzn. że nie będzie pomiędzy nimi kilka cm rożnicy. Oczekiwałem że nie będę musiał montować dodatkowego progu, o który łatwo sie potknąć, bo sądziłem że TERENIX portafi poprawnie osadzić drzwi. To nie ma nic wspólnego z marmurową posadzką, czy jakimiś "luksusami". A myślę że to dopiero początek problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: "...nie wiem czego wy oczekiwaliście" IP: *.wiadw.pl 09.02.04, 16:22 rozumiem, ze o wszystkich tych problemach powiadomiles terenix a oni na to nie zareagowali?! no jesli tak to zgadzam sie, ze mozesz byc wsciekly! dla twojej informacji dodam tylko, ze "idealne" osiedla nie istnieja. zaufaj mi, ja szukanie mieszkania zaczelam od firm oferujacych metr kwadratowy za minimum dwukrotnosc ceny zaplaconej przez nas - bylbys zaskoczony jakoscia wykonania. niestety takie rzeczy sie zdarzaja, chodzi o to zeby developer poczuwal sie do obowiazku naprawienia szkody, bo unikniecie jakiejkolwiek jest praktycznie niemozliwe. zatem spokoju i powodzenia zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.wiadw.pl 04.02.04, 09:26 witam! zgadzam sie z toba w zupelnosci! brama - na szczescie jest otwarta - tak nalezaloby napisac, gdyz w przeciwnym razie musielibysmy ja zmieniac dzieki "panom od wykanczania mieszkan". podobnie jest z drzwiami od klatek, ze nie wspomne o windach - to wszystko jest bulwersujace! dolaczam do apelu o nadzor nad ludzmi, ktorych wpuszczamy do naszych mieszkan! im jest obojetne co dzieje sie poza miejscem pracy, nam nie powinno! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1970r plac zabaw IP: 80.72.36.* 04.02.04, 20:14 Czy wiecie coś na temat placu zabaw dla dzieciaków? Chyba jednak nie będzie, no bo niby gdzie? Choć pamiętam że na stronach www.tabelaofert.pl w osiedlu Terenixu jak wół widniała opcja z placem zabaw. Może jednak przesadzam z tymi "wymaganiami", w sumie dobrze że oddali mieszkania i nie padli jak Budgrim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: plac zabaw IP: *.wiadw.pl 05.02.04, 17:25 bedzie - tzn. ma byc za miejscami postojowymi. niewiele tam jest miejsca - to prawda ale piaskownica, drabinki, itp. sie zmieszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.mis / *.pse.pl 06.02.04, 09:19 Podzielam zdanie sąsiada Zbigiego że niektórzy z mieszkanców nie dbaja o dobro wspolne tylko myślą wyłacznie o sobie. Oby nie było takiej sytuacji że ich krótkowzrocznośc obróci sie przeciwko wszystkim mieszkancom, takze tym którzy tak postepują. Ja juz kilka razy dzwoniłem do Terenixu, a to dlatego ze latarnie sie nie zapalaja, a to kaloryfery nie grzeja, rygiel drzwi nie działa bo, ktoś go wyłamał. Ludzie, CZY JESTESCIE TAK ZAPATRZENI W SIEBIE ZE NIE ZAUWAZACIE WSPÓLMIESZKACÓW. Przedyskutowania wymaga takze sytuacja kultury niktórych mieszkanców, czy ekip remontowych, zastawianie wjazdów do garazu powoli staje sie juz "standardem". Dobrze przynajmniej ze jest kilku mieszkanców jak Zbigi, którzy maja oczy szeroko otwarte i reaguja na takie sytuacje i są dobrze poinformowani, a nie szerzą domysłow, oby było nasz wiecej. Pozdrawiam Zbigi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.it.pl 06.02.04, 10:35 Rowniez pozdrawiam Szanownego Sasiada ;-) Mam takze nadzieje ze przynajmniej czesc z mieszkancow "otrzasnie sie" po przeczytaniu tych postow i zacznie inetersowac sie nie tylko wlasnym "M", choc z drugiej strony wydaje mi sie, iz problem dotyczy osob ktore nie udzialaja sie na tym forum..i pewnie nie wiedza nawet o jego istnienieniu.. :-( Co do kwestii zglaszania usterek czy wyjasniania jakichkolwiek watpliwosci - naprawde najlepiej zrobic to poprzez Terenix.. reaguja naprawde szybko na wszelkie sygnaly o tym ze cos jest nie tak.. ...tylko najpierw ten sygnal musza od kogos dostac... pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.wiadw.pl 09.02.04, 16:27 ja tez Was pozdrawiam i ciesze sie, ze mam choc kilku takich sasiadow. wiem, ze najlatwiej jest wymagac od innych, no coz moze najpierw zaczac od siebie? mam nadzieje, ze poznamy sie osobiscie i w przyszlosci bedziemy dbac o wspolne dobro oraz ze bedzie nas znacznie wiecej. moze dobrze byloby poinformowac pozostalych o istnieniu forum - moze poprzez ogloszenia na klatkach? calusy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.acn.waw.pl 16.02.04, 15:08 Witam serdecznie sąsiadów. Popieram propozycję poinformowania innych sąsiadów o naszym forum. Spróbuję coś na to zaradzić :) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Zameldowanie IP: 217.96.30.* 12.02.04, 15:26 Czesc Czy juz pomeldowaliscie sie w nowych mieszkankach. Dowiedzialem sie ze juz mozna to robic. Jezli juz to ktos zrobil to moze opisze gdzie sie trzeba udac i w jakiej kolejnosci, rzadko teraz jestm w Wwie i nie chcemy tracic czasu na jezdzenie w tą i z powrotem. Mozna to zalatwic w sobote? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Zameldowanie IP: *.u.mcnet.pl 12.02.04, 15:55 Czesc my co prawda jeszcze zie zdołaliśmy, ale zrobiliśmy już kilka kroków w tym kierunku. Najpierw musisz z Urzędu Gminy wziąć druk zgłoszenia pobytu stałego, wypełnić, a następnie udać się z nim to Terenixu (jako formalnego właściciela budynku) po pieczątki i podpisy. Potem z drukami do Urzędu Gminy Białołęka (pokój nr 12 - chyba???). Obawiam się, że w sobotę to odbijesz się od drzwi jak to w każdym urzędzie. Godziny pracy w tygodniu: pon. 10-18, wt.-pt. 8-16. Nie zapomnij mieć ze sobą oczywiście: - zaświadczenia o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca - umowy przedwstępnej - druku dla WKU (dostępny na miejscu) i książeczki wojskowej :)))))) I to zdaje się tylko tyle przy tak banalnej czynności biurokratycznej!!! Powodzenia ;) (bo ja mam już dosyć tego łażenia) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Zameldowanie IP: 217.96.30.* 12.02.04, 16:02 Witam Dzieki za szybka odpowiedz. Ale czy dobrze zrozumialem, ze wczesniej sie musze wymeldowac z poprzedniego adresu i dopiero do gminy?? dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Zameldowanie IP: 157.25.31.* 12.02.04, 16:05 My już jesteśmy od kilku tygodni zameldowani. To prawda z tym bieganiem! Najpierw trzeba się wymeldować z poprzedniego adresu, potem z druczkami do Terenix'u, a potem osobiście do Urzędu, do pokoju 12 na parterze (podkreślam, że na parterze, bo każdy z tym ma problem :-)) Druki można nawet ściągnąć z internetu (wirtualna obsługa klienta). Najlepiej iść rano, bo potem są straszne kolejki. pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Zameldowanie IP: 217.96.30.* 12.02.04, 16:15 Ok. To juz wszystko jasne. Dzieki. A moze ktoś coś wie o przybliżonych terminach aktów notarialnych. dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Zameldowanie IP: *.u.mcnet.pl 12.02.04, 16:34 Podobno kwiecień, ale jest to termin bardzo orientacyjny. Wszystko zależy od tego kiedy będzie pozwolenie na użytkowanie z gminy. Tyle słyszałem. Mam nadzieję, że wyrobią się do lipca, bo jak nie to czeka mnie znowu składka roczna ubezpieczenia kredytu, a to całkiem ładna sumka :-(( Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Zameldowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 09:30 W kwietniu to byloby niezle. Ja mam czas do czerwca z tego samego powodu o ktorym piszesz. dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Zameldowanie IP: 213.17.161.* 13.02.04, 12:55 Mnie również kwestia terminu otrzymania aktu notarialnego bardzo niepokoi ... mam ten sam problem z kosztami... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Zameldowanie IP: *.cst.tpsa.pl 18.02.04, 10:55 ...dokladnie tragedia z tym ubezpieczeniem kredytu, a do tego CHF tak wysoko sie trzyma. A terenix tak zapewnial ze akty notarialne beda dostepne maksymalnie 30 dni po odbiorze mieszkanania podrawiam sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Zameldowanie IP: *.cst.tpsa.pl 19.02.04, 08:19 A tak z innej beczki. mam pytanie do właścicieli mieszkań 2 pokojowych, którzy powiększali sobie wnękę pomiędzy salonem a kuchnię ;) no może kuchenką. czy uzwaliscie jakiś wzmocnień żeby się nie zawaliła ta część nad przejściem? Też chciałem coś takiego zrobić ale majster co był u mnie wybił mi to szybko z głowy pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: Zameldowanie 19.02.04, 10:06 czesc My nie powiekszalismy, a nawet zastanawialismy sie zeby ja zwęzic o ok. 10 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert i Edyta Re: Zameldowanie IP: *.snt.pl 19.02.04, 10:25 Czesc, my powiekszylismy, wazne aby nie przesadzic z ta szerokoscia, nasza wneka ma 2m ( a moze 2,10 ? ) i nie ma szans aby się to zawaliło, jeśli chcesz, to możesz zastosować jakieś belki wzmacniające, lub nawet wyciąć ścianę do samego sufitu i wstawic w to miejsce kart-gipsową, ale to już trochę więcej roboty - plus za to taki, że możesz zrobić sobie lukowate przejscie ( lub kazde inne na jakie masz ochote ) pozdr. Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Zameldowanie IP: *.cst.tpsa.pl 19.02.04, 12:44 wielkie dzięki za odpowiedzi, szkoda że tak późno się dostałem na forum (podłogi już założone), ale jeszcze pomyślę nad tym przejściem. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann przemyślenia... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.04, 19:49 Witam sąsiadów. Czy w waszych klatkach też są poniszczone drzwi wejściowe? U nas na klatce niedawno odkryłam, że ktoś ułamał uchwyt do blokady małego skrzydła. I jeszcze jedno przemyślenie informacje o naszym forum rozwieszone na drzwiach klatek zastanawiająco szybko zniknęły (chyba na drugi dzień). Ale miejmy nadzieję, że spełniły swoją rolę choć częściowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: przemyślenia... IP: 157.25.31.* 24.02.04, 09:21 A mnie denerwują napisy w windzie. Strach pomyśleć, co może się dziać, gdy ściany będą odkryte? Nowy budynek, a już wygląda niechlujnie. A te napisy... mam nadzieję, że innym także to sie nie podoba. Prosze także o nie parkowanie samochodów na chodniku, gdyż przejechanie wózkiem jest bardzo uciążliwe, zwłaszcza, gdy obok jeżdżą samochody i to wcale z niemałą prędkością. Pozdrawiam Wszystkich, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: przemyślenia... IP: *.wiadw.pl 24.02.04, 16:27 wiesz to nie takie proste. samochodow jest dosc duzo, sa glownie wlasnoscia osob, ktore remontuja nam mieszkania. miejsca do parkowania jest "jak na lekarstwo", podobnie jak chodnikow - zastanawiam sie co bedzie kiedy do kogos przyjada goscie.... kazdy z nas (chyba) ma garaz albo wykupione miejsce postojowe a gdzie parkowac te "goscinne" samochody?! dodatkowo chodniki biegna wzdluz wjazdu do garazu, czyli zastawianie wlasnego wjazdu jest niestety dozwolone..... pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: przemyślenia... IP: *.snt.pl 24.02.04, 19:00 Witam, z tego co ja wiem, można parkować na chodniku, lecz należy zostawić 1,5m wolnego dla pieszych. A z drugiej strony - jak to "czyli zastawianie wlasnego wjazdu jest niestety dozwolone..... " - wykupiłeś chodnik na własność ? Możesz zjechać na dół, pod drzwi własnego garażu, lecz nie wolno Ci zastawiać chodnika, dlaczego mają cierpieć Ci, którzy wychodząc z osiedla będą prechodzić koło Twojego garażu ? pozdr, Norbert PS. nie bierz tego do Siebie, po prostu wyraziłem swoja subiektywna ocene na fragmencie Twojej wypowiedzi, choć wierzę że Ty będziesz parkować tak, aby nikomu nie utrudniać życia, czego wszystkim na osiedlu życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: przemyślenia... IP: 213.17.161.* 25.02.04, 11:31 Co do miejsc parkingowych - z racji posiadania z żoną dwóch samochodów służbowych - brakuje mi jednego miejsca... dlatego parkuję po drugiej stronie ulicy Odkrytej... tam jest parking i praktycznie zawsze dużo miejsca. Poza tym mnie - na razie - nie zdażyła się sytuacja, żeby wszystkie miejsca na naszym parkingu osiedlowym były zajęte, za to wszystkie miejsca wzdłuż bloków są systematycznie zapchane ... ciekawe, czy przy klatkach parkują tylko te osoby, które nie wykupiły miejsc parkingowych ? Wydaje mi się, że krótki spacer na parking jeszcze nikomu nie zaszkodził ... a jeżeli ktoś wpadł do domu na chwilę i zaraz wyjeżdża, to chyba może zostawić auto przed osiedlem, na parkingu ? Jednocześnie chciałbym przeprosić tych, którym przeszkadzał mój samochód parkowany przez krótkie chwile, podczas przeprowadzki przed pierwszą klatką schodową ... i dziękuję, że tylko odchylali wycieraczki, a ich nie połamali ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doozers Re: zastawianie wjazdu IP: *.spl.sas.com / 213.241.42.* 27.02.04, 15:50 Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze na temat zastawiania własnego wjazdu. Możnaby stwierdzić że jest dozwolone gdyby faktycznie tak było. Ale chyba tylko maluch ma 2.5 metra długości(tyle mniej więcej szerokości ma wjazd). Każdy inny samochód jest dłuższy, a wtedy to już sie zastawia nie tylko swój wjazd ale i sąsiada, a to już nie jest dozwolone. Zastanawiam się co robić z tymi samochodami zastawiającymi wjazd. Na razie jak się jeszcze nie mieszka to nie przeszkadza, ale potem... Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzad Skarbowy Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: 217.96.30.* 24.02.04, 20:39 Witam Pytanie zupelnie z innej beczki. moze ktos wie gdzie jest najblizszy naszemu osiedlu Urzad Skarbowy? Mam nadzieje ze najblizszy oznacza tez ten do ktorego bedziemy "nalezec". I od razu nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie, czy bedziecie odliczać wydatki poniesione na wykonczenie mieszkania z naszego osiedla w ramach ulgi, jak dobrze pamietam, remontowej? Kilka miesiecy temu próbowałem sie troche w tym zorientowac ale bylo tyle niejednozncznosci ze nie wiem o co chodzi, a teraz temat powrocil? Pozdrawiam DK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: 213.17.161.* 25.02.04, 11:14 "Nasz" urząd znajduje sie na Dąbrowszczaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.u.mcnet.pl 25.02.04, 11:16 Cześć Urząd Skarbowy dla Białołęki (o ile się nie mylę) jest przy ul. Dąbrowszczaków 14 (przy Placu Hallera). Nie powiedziałbym, że jest on blisko, ale mam nadzieje bywać w nim tylko 1 raz w roku (maksymalnie :-)). Co do ulgi remontowej, to co prawda słabiutkie te limity, ale cóż... Trzeba brać co dają, dobre i to. Jeśli chodzi o jej zasady to polecam broszurkę MF na ten temat www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/ulga_rem_int.pdf Pozdrawiam Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: TERENIX - telefony IP: 213.17.161.* 25.02.04, 14:39 Czy ktoś z Was próbował już załatwiać sobie lub załatwił telefon stacjonarny? Ja złożyłem papiery w tpsa w grudniu i do dzisiaj nikt się nie odezwał ( mimo moich monitów na infolinii )... Sferia niestety nie wchodzi w grę, bo nie będę mógł przesyłać danych na serwer firmowy ... Dla mnie ta sprawa jest bardzo pilna, dlatego proszę o jakieś informacje ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: TERENIX - telefony IP: *.cst.tpsa.pl 27.02.04, 11:00 zalatwiasz w telekomunie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: TERENIX - telefony IP: *.acn.waw.pl 27.02.04, 19:24 Witam, Szczerze mówiąc nas również interesuje ten temat. A jeszcze bardziej interesuje nas sprawa internetu z uwagi na rodzaj mojej pracy, która internetu wymaga. Czy już ktoś zastanawiał się nad tym? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: TERENIX - telefony IP: 213.17.161.* 01.03.04, 10:16 Niestety nie ma wyboru... staram się w tepsie o telefon, ale internet zrobie oddzielnie... myślę o tej firmie, która pierwsza się do nas zgłosiła... Odpowiedz Link Zgłoś
burzu Re: TERENIX - telefony 01.03.04, 23:00 A czemu tepsa? Sferia jest przynajmniej 2 razy tansza, na pewno jesli chodzi o i-net. 115 bps za 50 zeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: TERENIX - telefony IP: *.snt.pl 02.03.04, 09:44 Witam, w Sferii nie ma możliwości zadzwonić na numer dostępowy np TPSA lub OnetKonekt, czyli jeśli bardzo sporadycznie korzystasz z netu, to musisz zainwestować i kupić u nich dostęp za bodajże 49 PLN. Posiadanie telefonu w tepsie nie wymusza na Tobie zakupu dostępu do netu, płacisz tylko za wykorzystane jednostki. Czyli podsumowując: przy korzystaniu sporadycznym, raz, dwa razy w tygodniu - tepsa=abonament+wykorzystane impulsy ~ załóżmy 30pln, Sferia=abonament+dostep do netu(49 pln) ~ 60-70 ( nie wiem ile kosztuje abonament w Sferii ) Co innego gdy korzystasz bardzo często lub wręcz ciągle - ale wtedy bardziej chyba będzie się opłacało rozejrzeć za czymś szybszym niż 115kbps Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: TERENIX - telefony IP: 213.17.161.* 02.03.04, 09:57 Sferia nie daje mi możliwości przesyłu danych do firmy oraz uniemożliwia wysyłanie faksów ... niestety ... gdyby było inaczj - już bym miał telefon... ale odbiegliśmy od tematu - co zrobić, żeby szybko załatwić telefon w tepsie ??? Ja czekam już od grudnia ... mają mnie po prostu w d... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: TERENIX - telefony IP: 157.25.31.* 02.03.04, 10:30 Ja też sie dowiadywałam w tepsie o telefon jeszcze w na początku grdnia. Problem w tym, że nie podłączą tel. dopóki nie mamy aktu własności. Zrezygnowałam szybko z tego pomysłu, bo moi znajomi czekaja już prawie rok na tel. (od aktu minęło im już jekieś 6 m-cy). Zastanawiamy się raczej nad stałym łączem. Będziemy chyba dzwonić do Internet Home Systems. W grudniu zaproponowali instalację za 200 zł. pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: TERENIX - telefony IP: *.snt.pl 02.03.04, 20:38 Dzwonilem wczoraj - cena podskoczyła do 250 więc pewnie zależy od humoru odbierającego telefon - no bo na stronie jest 450. pozdr Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om INTERNET IP: 157.25.31.* 04.03.04, 13:49 Sąsiedzi, CZy ktoś z Was już zawarł umowę z Internet Home Systems? jakieś spostrzeżenia? Reakcje (zadowolenie, niezadowolenie)? ja troszke z nimi pomailowałam, bo byłam zainteresowana szybkością transmisji. Z tego co piszą to całkiem nieźle to wygląda, ale zależy od ilości użytkowników (dane pewnie podawane są w oparciu o statystyki korzystania z sieci). pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: INTERNET 04.03.04, 14:56 Mi tez ich oferta wydaje sie sensowna. We wczesniejszych postach przewija sie kwesti oplaty za instalację, czy chodzi o opłatę za kabelek, skonfigurowanie kompa itp rzeczy czy o cos innego?? Ad om Mozesz przyblizyc korespondecje z nimi, napisz dokladniej albo moze umiesc na forum. Pozdrawiam dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: INTERNET IP: 157.25.31.* 04.03.04, 15:26 a o to i część (najważniejsza) korespondencji: "Witam, Tak u Państwa zainstalowaliśmy sieć komputerową i można się w każdej chwili podłączyć. Co do transferów to robimy dynamiczny podział na użytkowników korzystających z Internetu, co pozwala na transfery w godzinach 19-22 na poziomie nie niższym niż 128 kbps a w nocy i dzień na ok. 250 kbps. Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania z naszych usług" Z telefonicznej informacji - instalacja kosztuje 250,00. W skład tego wchodzi: konfiguracja komputera, założenia konta i podpisanie umowy. Klient musi mieć swoja kartę sieciową. Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: INTERNET 04.03.04, 16:21 Dzieki za odpowiedz. Pytanie do wszystkich, czy ktoś wogóle juz ma dostep do internetu? Jesli tak to z jakiej oferty skorzystal. Oferta IHS wydaje mi sie korzystna, w sumie to troche mi zaczyna sie spieszyc z podlaczeniem. Z twojego postu wynika ze mozna miec internet od razu. Fajnie by bylo miec osiedlowa siec wewnetrzna, napewno poprawila by sie komunikacja pomiedzy mieszkancami i w przyszlosci duzo sprawniej mozna by podejmowac rozne decyzje. Wielka szkoda ze to forum odwiedza stosunkowo mala ilosc mieszkancow. Jak moja zona rozwiesila kartki z informacja o nim to zostaly b. szybko usuniete, ale i tak dzieki nim pojawil sie nowy uczestnik. To oplata instalacyjna to mi sie nie podoba, moze jakby zebralo sie paru chetnych na IHS to daliby jakis rabat? Czy sa inni zainteresowani internetem od IHS. Wydaje mi sie ze na daną chwile to nie mamy innych sensowanych ofert od innych providerów, ale moze sie myle. Pozdrawiam. dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: INTERNET IP: 217.153.138.* 04.03.04, 16:38 polecam www.cebit.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: INTERNET 04.03.04, 17:12 Witam Jakos nie potrafie znalezc pod tym adresem konkretnych informacji. A czy ty korzysasz z ich uslug czy jestes moze ich przedstawicielem?? dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: INTERNET IP: 157.25.31.* 04.03.04, 17:20 Spróbój www.cebit.com.pl/internet.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert TV IP: *.cst.tpsa.pl 08.03.04, 10:06 witam sąsiadki i sąsiadów, Kobietom z osiedla "Pod Lasem II" w Dniu Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia, dużo szczęścia , mnóstwo kwiatów i samych radosnych chwil. a tak przy okazji, czy nie macie problemu z sygnałem tv? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: TV IP: 157.25.31.* 08.03.04, 10:23 Jako kobieta - dziękuje bardzo :-) Potwierdzam z TV - wczoraj wieczorem nagle zaniknął sygnał. NIe zgłaszałam tego jeszcze do Terenix'u Pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: TV IP: *.cst.tpsa.pl 08.03.04, 12:04 podobno bezpiecznik wyleciał, podobno juz jest zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena TV IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.03.04, 13:20 Interesuje mnie jeszcze kwestia tv kablowej/satelitarnej (ale nie CYFRA+. Moze ktos znalazl jakas oferte (ew. internet + tv)? Marlena PS. Czy Aster jest u nas dostepny? Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: TV 15.03.04, 17:44 Od Aster city dostalem odpowiedz ze z powodow technicznych nie świadcza uslug tv kablowej i internetu pod naszym adresem. Cebit sie nie odezwal. dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: INTERNET IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.03.04, 13:01 Czy ktos sprawdzil Cebit? Mnie interesuje internet jak najtanszy, jednoczesnie z nie najgorszym transferem. oferta cebitu wtglada nie najgorzej, ale nie wiem, czy sprawdza sie w praktyce. pozdrawiam Marlena PS. A moze ktos sprawdzil juz jakas inna firme? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec akty notarialne IP: *.crowley.pl 22.03.04, 20:48 Witam sąsiadów Czy ktoś ma może najnowsze wiadomości na temat terminu aktów notarialnych? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: akty notarialne IP: 217.96.30.* 23.03.04, 08:50 Kilka tygodni temu dowiedzielismy sie w terenixie, ze chca sie wyrobic z aktami przed wejsciem do uni europejskiej. Czyli powinny byc w miesiacu kwietniu. Wtedy jeszcze nie bylo odbioru budowy przez odpowiednie wladze (Powiatowy Nadzor Budowlany czy cos takiego) i to wstrzymywalo akty.Ciekawe czy cos sie posunelo do przodu. A moze ktos sie orientuje w kosztach aktów notarialnych. Mnie interesuje cena za mieszkanie o wartoscie ok. 150000 PLN. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: akty notarialne IP: 193.41.113.* 23.03.04, 09:27 Co do tematu. Można się już umawiać na podpisanie aktu notarialnego. Zaczynają od początku kwietnia. Pierwsze umawiania na telefon do Pani Beaty Artyniew. Tym, co zależy na czasie /procedury kredytowe/ polecam. Co do Twojej nieruchomości będzie pewnie ok. 4500 - 4600 PLN /w przybliżeniu oczywiście/ za wszystko akt, wpis, księga. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: akty notarialne IP: 217.96.30.* 24.03.04, 14:31 Dzieki za odpowiedz. Juz sie umowilem wstepnie. Ale kupe kasy kosztuje te formalnosci, cos strasznego. Ciekawe czy mozna cos potargowac z tym notariuszzem? pozdrawiam dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: akty notarialne IP: *.u.mcnet.pl 24.03.04, 14:42 Nie sądzę. Lwią część kwoty stanowią podatki i opłaty sądowe. Chociaż notariusz też pewnie miałby z czego opuścić, ale nie słyszałem jeszcze o takim przypadku ;-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: akty notarialne IP: *.cst.tpsa.pl 24.03.04, 15:40 jaki mamy tytul prawny nie majac aktu wlasnosci , na jakiej podstawie mozna korzystac z ulg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: akty notarialne IP: 157.25.31.* 24.03.04, 16:31 z remontowej - od protokołu odbioru; z odsetkowej - od aktu notarialnego (niestety). POzdrawiam, Małgorzata Ps. Czy orientujecie się jakie opłaty się ponosi za wpis do hipoteki? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.o Internet i telefon 24.03.04, 16:37 Witam Sąsiadów, jaj już mam zainstalowany internet przez InternetHS i ... działa niezawodnie ... poza tym założyłem telefon w Sferii... w tepsie otrzymałem odpowiedź ( oczywiście po paru telefonach wykonanych przeze mnie do różnych osób w tpsa ), że założą mi telefon za rok - po podpięciu budynku do centrali... przyznam, że trochę mnie poniosło i powiedziałem im co o nich myślę... przynajmniej mam jakąś satysfakcję ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Internet i telefon IP: 157.25.31.* 24.03.04, 16:43 My też założyliśmy tel. w sferii. póki co jesteśmy zadowloleni, ale niekiedy jakość połączeń jest do bani. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena INTERNET - nowa opcja IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.03.04, 16:24 Mimo pozytywnych opinii o InternetHS ich oplaty nie nastrajaja mnie pozytywnie. Ostatnio znalazlam w skrzynce żółtą ulotke firmy (firmy, ktorej nazwy niestety nie pamietam :(, ale to sprawdze). zadzwonilam do nich: jest to siec radiowo- kablowa, abonament miesieczny 59 zl i jest tylko kwestia zalozenia kabli - gdyby zebralo sie wiecej osob oplata za zalozenie bylaby nizsza niz wymagane wstepnie 360 zl. Moze ktos bylby tym zainteresowany? marlena PS. Ja juz sie bardziej sklanialam ku Neostradzie niz IHS, ale rok czekania to troche za dlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nejl Re: akty notarialne IP: 217.79.145.* 24.03.04, 20:55 A ja słyszałem o negocjowaniu taksy notarialnej, co więcej jak sam wybierasz notariusza to jest to rzecz powszechna. Co innego jak developer dba o swojego notariusza i wpisuje go do umowy z nabywcami mieszkań. Wtedy na pewno notariusz pobierze maksymalną taksę, ale to przecież nabywcy mieszkan płacą więc co to może obchodzić developera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelj Re: akty notarialne IP: 217.79.145.* 24.03.04, 20:49 W normalnych warunkach o taksę notarialna można się swobodnie targować. W przypadku Terenixu, developer zawarł w umowie oznaczenie notariusza u którego będzie zawarcie aktu notarialnego - dlatego na 100% notariusz pobierze maksymalna taksę, developerowi jest to na rękę bo wszystkie formalności są u jednego notariusza, a reszta ich nie obchodzi bo za wszystko płaci nabywca mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena WODA :) IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.03.04, 16:28 Pytanie moze wydac sie niektorym dziwne, ale jest jak najbardziej powazne. Przeprowadzilam sie z Saskeiej Kepy, gdzie widok starszych ludzi ciagajacych na wozeczkach wode z ujecia wody oligocenskiej nie byl niczym dziwnym. czy my posiadamy gdzies w poblizu takie ujecie? wizja picia wody z Wisly nie jest najprzyjemniejsza... marlena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena TV IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 25.03.04, 16:30 Zastanawiam sie jeszcze, czy cos jest nie tak z moim telewizorem. TVP1 pozostawia bardzo duzo do zyczenia, TV4 jeszcze wiecej, natomiast reszta tez nie jest pierwszej jakosci. Czy macie podobne problemy? marlena Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: WODA :) 25.03.04, 16:54 Witam. Jest ujecie wody oligocenskiej ale spory kawalek od naszego osiedla. Jest to chyba ulica swietoslawskiego lub cmielowska, ktoras przecznica od swiderskeij.mam nadzieje ze niczego nie pomylilem. Pzd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: WODA :) IP: *.it.pl 25.03.04, 16:56 Z tego co sie orientuje jedyne ujecie wody oligocenskiej jest w okolicach przepompowni NOWODWORY..dokladnie: Mehoffera róg Myśliborskiej (www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/html/listy/art/30) pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dkor Re: WODA :) IP: 217.96.30.* 25.03.04, 17:43 no ta są dwa. to drugie chyba blizej. Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Zyczenia 08.04.04, 21:55 Wesołych Świąt dla wszystkich mieszkanców osiedla Przy Lesie II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Stomatolog IP: *.cst.tpsa.pl 13.04.04, 12:34 wiatm, czy jest jakiś dobry stomatolog w okolicy osiedla, po świętach coś chrupło w zębie :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Stomatolog IP: *.crowley.pl 14.04.04, 21:39 No jest na protiw pętli autobusowej. Goście jest z Lublina więc sie nie droży. A tak n a marginesie to poco jadłeś bażanta ze śrutem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Stomatolog IP: *.chello.pl 17.04.04, 23:34 Polecam p. Sekułę z Gabi-Dent (Mysliborska?) - nad spozywczakiem kolo poczty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Zyczenia IP: *.wiadw.pl 13.04.04, 16:18 bardzo przepraszam, ze po czasie ale ja takze chcialam ci zyczyc wesolych swiat - to juz nieaktualne, aktualne sa jednak podziekowania za twoje zyczenia! jestes bardzo mily - wielkie dzieki!!!! pozdrawiam i wszystkiego dobrego zycze :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Herbata,kawa,wino i inne!!! IP: *.crowley.pl 14.04.04, 22:04 Szanowni sąsiedzi i sąsiadki. Jako, że pierwszy raz piszę w w tym zacnym miejscu choć zapewne jestem pierwszym zamieszkałym lokatorem w bloku 55D, chciałbym niniejszym zaprosić w dniu 16 kwietnia 2004 o godzinie 19.00 wszyskich sąsiadów z ostatniej klatki na 5 piętro pod numer 42 na wspomniane w tytule napitki. Liczba szklanek jest ograniczona więc wskazne jest wziąć ze sobą ( brudne szklanki zabieracie do chaty ) trunki są. Wybaczcie, że zaproszenie jest kierowane tylko ( na razie ) do ostatnich klatkowiczów ale sąsiad by mnie zabił gdyby impreza była większa. Zatem do zobaczenia. Ps. Stroje wieczorowe niekonieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Herbata,kawa,wino i inne!!! IP: *.cst.tpsa.pl 15.04.04, 13:13 A co z sąsiadami z innych klatek? juz nie wsponme o sasiadach s bloku 55C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Herbata,kawa,wino i inne!!! IP: *.crowley.pl 15.04.04, 14:18 Cóż, dla całej famili z Odkrytej 55C i D zrobimy majówkę na parkingu pod lasem. Impreza bedzie taka, że bedziemy mieć problem z powrotem do domu a pogotowie i straż pożarna będą miały pełne ręce roboty. A na razie dysponuję tylko 67 m wolnej powierzchni. Chociaż nie 2 metry muszę zostawić dla żony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Herbata,kawa,wino i inne!!! IP: *.wiadw.pl 15.04.04, 16:58 czesc! jestem twoja sasiadka, niestety jeszcze nie mieszkam, choc mam nadzieje, ze wkrotce sie wprowadze! poki co nie mam czasu na przeprowadzke. dzieki za swietna propozycje, niestety w piatek wyjezdzam ale jesli uda mi sie wrocic do wieczora to z pewnoscia zastukam - mam nadzieje, ze po 22 nie bedziesz jeszcze spal? pozdrawiam goraco i milej zabawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Herbata,kawa,wino i inne!!! IP: *.crowley.pl 15.04.04, 17:10 OK, możesz stukać byle nie za głośno bo sąsiad nie będzie mógł spokojnie czytać książki. Nie wiem tylko jak będzie z frekwencją bo na razie Robert czuje się pokrzywdzony. Byc może inni nie korzystają z tej formy komunikacji. To trudno. Zaprosi się ich innym stosownym pismem wywieszonym na tablicy ogłoszeń. Niemniej jak przyjdziesz to herbatę, kawę lub kieliszek wina będzie czekał. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Herbata,kawa,wino i inne!!! IP: *.wiadw.pl 15.04.04, 17:15 Jezu! co ty masz za sasiada?! nie mow, ze wszyscy tacy sa? miales juz jakis konflikt z nim?! wielkie dzieki, wlasnie rozmawialam z moja druga polowa - postaramy sie "wpasc". jeszcze raz BARDZO dziekujemy! buzia! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Herbata,kawa,wino i inne!!! IP: *.crowley.pl 15.04.04, 17:36 Sąsiad jest OK tylko jego podejście do zamieszkiwania w bloku jest zgoła nie OK. Ale traktuję to jako swoisty folklor i powód do uciesznych opowieści, którymi oczywiście chętnie Was uraczę. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerka Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 18.04.04, 13:08 Witam naszych nowych sąsiadów ja mieszkam przy Grzymalitów w budynku 1 D, od dwóch lat, jestem zadowolona z tej inwestycji bo miejsce jest miłe i zaciszne :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 18.04.04, 22:15 Z tym zaciszne to jeszcze zobaczymy bo u mnie jeszcze nie było parapetówki a zapowiadają się 3 no i oczywiście impreza ( majówka a jakże ) na parkingu pod lasem. A tak na marginesie- wydawało mi się że w bloku D mieszka sąsiad jeżdżący samochodem z napisem Policja. Jeśli tak to proszę niniejszym o pozwolenie i wytyczenie stosownych granic parkingowej imprezy. Czekam na forum. Z komsomolskim pozdrowieniem Czuwaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerka Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 18.04.04, 23:55 oj chyba coś ci sie pomyliło w naszym bloku przy Grzymalitów 1 D nie mieszka Policjant :-) i samochód z napisem Policja też nie widziałam :-) No to czuwaj sąsiedzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 19.04.04, 09:37 No ja wiem, że nie u was tylko u nas czyli 55D Odkryta. Ale czujnośc Twoja jest wielka. Czołem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: 157.25.31.* 19.04.04, 09:53 My już chyba mamy za soba wszystkie możliwe imprezy rodzinne :-) Ale z ta majówką to dobry pomysł. Fajnie by było poznać sąsiadów, bądź co bądź, niebawem grozi nam wspólnota :-) Małgorzata i Paweł z D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerka Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 19.04.04, 11:09 Słuchajcie nowi sąsiedzi nasze osiedle przy Lesie ma swoje forum jeśli jesteście zanteresowani to zapraszam na nie, bo tak jak pisze Małgorzata z Pawłem bedziemy wspólnotą :-) wiec wszystkie nasze sprawy możemy załatwiać na naszym forum :-) podaje adres: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10482 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 19.04.04, 12:36 A ja nie wiem czy chcę abyśmy byli wspólnotą ( tą administracyjną ) bo ludzką to napewno. Dlaczego? Wspólnoty przeważnie są droższe i stwarzają możliwości do nadużyć, które trudno udowodnić. Wychodzę z założenie, iż jeśli coś działa dobrze to jeśli zmieniać to pod warunkiem że na lepsze i z gwarancją powodzenia. Bo eksperypentować to można np. w sypialni. Miłej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: 157.25.31.* 19.04.04, 13:18 A mamy jakiś wybór? Gdy wszyscy podpiszą akt notarialny, to potem chyba należy zawiązać wspólnotę z zarządem itd? Terenix ma być administratorem tylko przez rok? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 19.04.04, 13:27 Owszem, jest wybór. Administratorem dalej może byc Terenix pod warunkiem, że bedziemy z jego pracy zadowoleni i że wyrazimy taką chęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: 157.25.31.* 19.04.04, 13:29 Chyba, że Terenix nie wyrazi zgody? Małgorzata z 55d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 19.04.04, 14:10 A kto rozsądny pozbawiałby się kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 20.04.04, 20:52 Osiedle Przy Lesie 2 tzn. przy ul. Odkryta 55c i 55D, ma być wspólnotą mieszkaniową z osiedlem Przy Lesie? Oj chyba coś się komuś pomyliło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Witam nowych sąsiadów :-) IP: *.crowley.pl 21.04.04, 09:13 Oczywiście, nie dopuszczę do tego. Masz na to moje uroczyste słowo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nkustra Re: Witam nowych sąsiadów :-) 28.04.04, 10:11 Gość portalu: emerka napisał(a): > Słuchajcie nowi sąsiedzi nasze osiedle przy Lesie ma swoje forum jeśli > jesteście zanteresowani to zapraszam na nie, bo tak jak pisze Małgorzata z > Pawłem bedziemy wspólnotą :-) wiec wszystkie nasze sprawy możemy załatwiać na > naszym forum :-) podaje adres: > > <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10482"target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10482</a> Fajnie, ale jest to forum ukryte czyli zeby moc je chociazby przegladac trzeba byc wpisanym na liste uprawnionych, a osobnik "esdwa" ktory jest właścicielem tego forum niezbyt często odbiera maile z prośbą o dołączenie do owej listy. Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi No i podpisalismy akt... IP: *.it.pl 21.04.04, 16:47 Witam wszystkich Sasiadow..wlasnie dzis podpisalismy sobie "papierek" u notraiusza..fajnie ze juz mamy to za soba ..mniej fajnie ze znowu jestesmy "lzejsi" o te pare tys. PLN.. ;-) A przy okazji dowiedzielismy sie ze min ze: 1.Miejsca parkingowe sa troszke przebudowywane ze wzgledu na to iz mialy rozna szerokosc i teraz panowie pracuja nad tym zeby doprowadzic to do porzadku ;-) 2. Niedlugo pojawi sie znak "ZAKAZ ZATRZYMYWANIA" - na drodze naprzeciwko blokow i podobno jeden z sasiadow zapowiedzial ze bedzie go cala stanowczoscia egzekwowal od innych .. :-( - Nie tam zebym sie czepial - osobiscie mam miejsce parkingowe i wykorzytuje je do przeznaczonych celow - ale niewidze nic zlego aby np. jesli do kogokolwiek z mieszkancow przyjedzie rodzina/znajomi itp. mogli pozostawic sobie samochod na terenie osiedla - zaparkowany przy siatce tak aby nie utrudnial ruchu nikomu z mieszkancow... Wiec moze ta osoba jesli korzysta z forum przedstawi jakies argumenty - ja rozumiem ze jesli komus zaparkowany samochod utrudnia wjazd do garazu lub jest zaparkowany na chodniku to jest to problem - ale z wypowiedzi p.Labusia wynikalo ze probleme jest KAZDY zaparkowany pod plotem samochod..i nalezy ta sprawe potraktowac b.powaznie bo takie parkowanie moze sie skonczyc wydatkiem ok 400PLN za odholowanie na parking policyjny.. :-( pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: No i podpisalismy akt... IP: *.crowley.pl 21.04.04, 17:05 Na wstępie gratulacje co do aktu. Jesteś zatem pionierem więc Czuj, czuj - czuwaj! Parkowanie. No jasne, że jeśli ktoś nas odwiedzi i zaparkuje przy płocie tak aby nie utradniać wyjazdu a chodnika nie zbeszcześci, to niech staje. Bądźmy ludźmi a nie Cerberami ( chyba z dużej się pisze ). Jednak to co się teraz dzieje to lekka przesada. Niektóre pojazdy jak np. przyczepa pod ostatnią klatką w 55D stoi sobie w najlepsze już sporo. Inne pojazdy jeszcze nie rozprawiczyły swojego prawnie przyznanego i zapłaconego miejsca parkingowego i to też nie jest zdrowe. A ten sąsiad, który obiecuje pilnować przestrzegania zakazu niech się zastanowi czy sam jest święty i czy ktoś go kiedys nie złapie na czymś brzydkim. Ps. Jak jest taksa za Akt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: No i podpisalismy akt... IP: *.it.pl 21.04.04, 17:34 Mysle ze jednak nie jestem pionierem..tylko reszta Sasiadow co juz podpisala poki co nie podzielila sie jeszcze wrazeniami ;-) moze jeszcze nie ochloneli.. Co do kosztow -> wartosc naszego "M" to ok 144 tys. PLN - > total oplaty. ok 4398 -> z tym ze mu od razu w akcie mamy zawarty wniosek o wpis do hipoteki roszczen banku(echhhh kredycik) -> co pociaga za soba oplaty w postaci podatku od ustanowieni hipoteki zwyklej i kaucyjnej..(ale to dalo w sumie tylko 70 PLN).. Parkowanie - no przed blokiem 55D to rzeczywiscie czasem cuda sie dziaja z tymi parkujacymi autami... no ale dokladnie tak jak Sasiad napisal: nikt nie jest swiety ale skoro mamy tworzyc wspolnote to lepiej kroczyc droga kompromisu a nie wojenna sciezka ;-) pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: No i podpisalismy akt... IP: *.crowley.pl 26.04.04, 21:53 Witam sąsiadów :) My podpisaliśmy akt notarialny 5 kwietnia i również dowiedzieliśmy się o wielu fajnych sprawach m.in. o poprawie miejsc parkingowych i o zagospodarowaniu miejsc przeznaczonych na zieleń. Wszystko wskazuje na to, że będzie pięknie :) Pozdrowienia P.S. Czy majówka na parkingu jest aktualna? Jeśli tak to może ustalmy konkretny dzień i orientacyjną godzinkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Majówka!!! IP: *.crowley.pl 27.04.04, 08:19 No myślę, że w temacie majówki bez zmian. Propozycja jest aktualna. Termin majowy powiązany z odpowiednią temperaturą powietrza ( myślę że ze zrozumiałych względów ). Może gdzieś około połowy? Czekam na propozycję ramowego programu tegoż spotkania i deklaracje obecności ( składek nie będzie tylko należy przynieść coś w rękach lub na talerzu ) No i trzeba będzie pomyśleć o jakimś siedzeniu. Ps. A co z tą zielenią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Majówka!!! IP: *.crowley.pl 27.04.04, 13:15 Jeżeli chodzi o zieleń to jak się dowiedzieliśmy miała wejść firma, która miała zagospodarować miejsca przeznaczone na nią. W zeszłym tygodniu panowie, zapewne z tej odpowiedniej firmy, zajęli się obszarem za blokami. Z tego, co zauważyłam posiali trawę. Co do innego rodzaju zieleni nic nie wiem. Mam nadzieję, że będą jeszcze jakieś krzaczki jak np. forsycja itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: Majówka!!! IP: *.snt.pl 27.04.04, 16:32 Witam, dzisiaj nawiezli jakiegos podloza, chyba torfu. Moze zrobia cos wiecej. Pozdr Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Majówka!!! IP: *.wiadw.pl 28.04.04, 10:15 witam wszystkich! dawno mnie nie bylo, zajelam sie mieszkaniem :o) i juz w zasadzie pomieszkuje na naszym pieknym osiedlu. jesli chodzi o zielen to bedzie i to nawet cos wiecej niz trawka - przed 5 min. rozmawialam z P. Darkiem, co do reszty to incjatywa w naszych rekach! mozemy cos wymyslec zeby bylo ladnie a i dba sie zawsze bardziej o cos w tworzeniu czego sie uczestniczylo.... sprawa majowki natomiast jest oczywiscie aktualna ale musimy troszke zaczekac - po pierwsze zeby pogoda sie wyklarowala (zawsze lepiej jak swieci slonce niz pada deszcz), po drugie zeby wyrosla zasadzona trawka - co by nie zadeptac, po trzecie, bo Adas wyjechal, ja tez wyjezdzam wiec nie ma pomyslodawcow - chyba na nas poczekacie? :o) szkoda, ze na ostatniej "imprezie" u Adama wlasnie, bylam tylko ja.... to jednak zaowocowalo pomyslem wspomnianej majowki. :o) chcialam jeszcze wspomniec o sprawie parkowania - faktycznie przyczepa dosc przeszkadzala ale juz jej nie ma :o), nie widze jednak powodu dla ktorego np. moi goscie nie mieliby wjechac i zaparkowac przy ogrodzeniu! - oczywiscie nie nagminnie i nie calymi tabunami :o) sama czasem zostawiam tam samochod, jesli mam gdzies jeszcze jechac. na noc i dluzszy czas wstawiam oczywiscie do garazu ale w ciagu dnia niech sobie stoi - zarowno moj jak i kazdy inny! a jesli jakis jeden sasiad ma cos przeciwko to niech sie wyprowadzi - to jest WSPOLNE osiedle i liczy sie glos wiekszosci! calusy dla wszystkich sasiadow :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta i michał Re: Majówka!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 19:13 witamy sąsiadów:) przykre to troszkę, że nie dopisała frekwencja u Adasia - my mamy na swoje usprawiedliwienie jedynie nikła częstotliwość odwiedzin na forum, a to m.in. dlatego, że chcemy jak najszybciej poważnie i na stałe zawitać w gronie mieszkańców:))) pozdrawiamy serdecznie i czekamy na propozycje dot. majówki! p.s. co do parkowania: jesteśmy z większością - wjazd do garażu nie należy do najłatwiejszych, a jeśli postój pod płotem - niezawadzający wszak nikomu - ma trwać chwilę to czemu nie? jesteśmy chyba rozsądni i potrafimy to sami uregulować bez dodatkowych odgórnych zakazów! buźka! m&m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cygi Forum IP: *.crowley.pl 24.04.04, 21:50 Witam drogich sąsiadów. Mam małe pytanko. Czy istnieje osobne forum dla naszego osiedla? Poinformowano mnie że tak, ale jedyne co odkryłem to wpisy na forum Developerzy i 600 odpowiedzi na jeden wpis, z czego niektore z nich sa osobnymi watkami. Jeśli takowe istnieje byłbym wdzięczny za informacje mogące pomóc w jego odnalezieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
em.erka Re: Forum 10.05.04, 23:10 tak mamy swoje forum i już kiedyś podawałam link, ale podam jeszcze raz : forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10482 Odpowiedz Link Zgłoś