Dodaj do ulubionych

Podatek od nieruchomosci -co co jest?

IP: 217.8.186.* 06.06.03, 11:27
W marcu kupilam mieszkanie hipoteczne wlasnie dostalam z gminy informacje, ze
mam wplacic rate za grunt przynalezny do mieszkania i tu jest ok.
W oststnim zdaniu mam napisane, ze wysylajacy przypomino mi o tym, ze nalezy
placic rowniez podatek od neruchomosci.
Komu sie placi ten podatek jak czesto i w jakiej wysokosci?
Tego niestety juz w pismie nie bylo - Czy wiecie cos na temat?

Pozdrowka
Obserwuj wątek
    • Gość: d Re: Podatek od nieruchomosci -co co jest? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 13:11
      podatek powszechny - od POSIADANIA nieruchomości - po rejestracj w gminie
      zmiany włąsciciela wyliczą podatek
      i ew. opłate za użytkowanie wieczyste gruntu (jeśli wieczysta dzierżawa a nie
      włąsnośc gruntu)
      • Gość: goja Re: Podatek od nieruchomosci -co co jest? IP: 217.8.186.* 06.06.03, 15:33
        Gość portalu: d napisał(a):

> podatek powszechny - od POSIADANIA nieruchomości - po rejestracj w gminie
        > zmiany włąsciciela wyliczą podatek
        > i ew. opłate za użytkowanie wieczyste gruntu (jeśli wieczysta dzierżawa a nie
        > włąsnośc gruntu)

Ja tez tak myslalam ale w pismie z gminy otrzymalam informacje, ze mam zaplacic
        oplate za uzytkowanie wieczyste dzialki podana jest kwota konto itp.
        Natomista o podatku od nieruchomosci tylko jest wzmianka i nic dalej ile trzeba
        zaplacic i na jakie konto. Czy to znaczy, ze to prześlą pozniej?

pozdrowka
        • Gość: Zielony Re: Podatek od nieruchomosci -co co jest? IP: 194.9.223.* 06.06.03, 16:16
          Zadzwoń na numer telefonu podany w piśmie - tami Ci wszystko powiedzą ...

pozdrawiam
          Zielony
          osiedle-floriana.w.interia.pl/
          • Gość: Bebiak Re: Podatek od nieruchomosci -co co jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 17:03
            Podatek od nieruchomości płacisz raz w roku. Decyzja o wymiarze tego podatku
            jest Ci przysyłana i nie musisz pamiętać o terminie sama (póki co). To jeden z
            niewielu podatków, który płacisz dopiero wtedy kiedy zostanie Ci doręczona
            decyzja. Taka decyzja do mnie (Warszawa) z reguły dociera na przełomie
            kwietnia/maja, płatność rozłożona jest na 4 raty, ale ponieważ (również póki
            co) kwota nie jest szokująco wysoka przy moim ponad 40-metrowym mieszkanku (coś
            chyba ok. 70-80,-zł na rok) płacę to od razu za cały rok. Nie jestem natomiast
            pewna jak jest z ta pierwszą decyzją po nabyciu przez Ciebie nieruchomości:
            możesz zadzwonić do Geodezji, albo wyjść z założenia, że skoro wypis aktu
            został również przesłany przez notariusza poprzez Starostwo do Geodezji to i
            tak przyslą. Ja jednak bym zadzwoniła (bo po co potem plątać sie z jakimiś
            ewentualnymi odsetkami). Pozdrowionka:-))) B.
            • Gość: goja Re: Podatek od nieruchomosci -co co jest? IP: 217.8.186.* 09.06.03, 09:59
              Bardzo dziekuje za porady. Uciszylam sie, ze ten podatek nie jest zbyt wysoki
              bo juz przesraszylam sie, ze to bedzie spora kwota.

Pozdrowka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka