Dodaj do ulubionych

VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje?

18.06.03, 23:47
Kochani przyszli (być może) sąsiedzi !

Kilka faktów na początek:
1. Prac wykończeniowych ANI WIDU, kręci się paru łebków w budynku 7-
piętrowym i to wszystko ! Nie zanosi się na odbiór techniczny np. zadania
4.1 (blok 3-piętrowy środkowy) nawet na koniec Lipca. Nie ma doprowadzonej
wody, kupa gruzu itp.
2. Ponieważ bardzo interesujemy się postępem prac na tym osiedlu -
prowadzimy monitoring o każdej porze dnia i nocy - w dni robocze w środku
dnia NIC się nie dzieje !
3. W dniu 30.06.03 odbędzie się Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, na którym
może zostać odwołany p. Prezes, i kto wie czy firma nie ogłosi stanu
upadłości bo jest bardzo poważnie zadłużona i ma ogromne straty - a wtedy
ŻEGNAJCIE NASZE PIENIĄŻKI !
4. Co tydzień podają nam inny termin odbioru technicznego - wersje różne -
koniec maja, potem czerwiec, połowa lipca, teraz wersja: sierpień !
5. Mostostal Export jest winien spore pięniądze Spółdzielni Gocław Lotnisko,
co Wy na to?

Czy macie jakieś dodatkowe informacje ?

Czas zrobiś z tym porządek, po Walnym zamierzam udać się na spotkanie z
Prezesem SMGL i ustalić kto za co odpowiada i jakie gwarancje Spółdzielni,
która też jest stroną w umowie, otrzymam na przekazanie mieszkania i w jakim
terminie.
Czekam na Wasze posty, również na priva.
Luzik
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 195.20.110.* 20.06.03, 14:19
      wlasnie mialam kupic tam mieszkanie, ale jak zaczelam zbierac info o kondycji
      finansowej firmy, to sie okazalo, ze sa ogromnie zadluzeni, ich wierzytelnosci
      sa sprzedawane firmom windykacyjnym, wiec ratuj sie kto moze!!!
      dlatego postanowilam nie kupowac w ogole mieszkania bez aktu wlasnosci !!!
    • Gość: krzysztof Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 81.208.6.* 20.06.03, 19:22
      Czy zna ktos rzeczywiste szczegóły dotyczące zadłużenia?.
      Biorac pod uwage wyniki finansowe, biezące notowania
      giełdowe i wysokośćrealizowanych kontraktów, sytacja
      firmy jak na nasze realia nie jest tragiczna.
      Taką mam przynajmniej nadzieję, bo sam zainwestowalem w
      mieszkanie na Wildze.

Zakładając jednak czarny scenariusz, co robieć z
      niedokończonym mieszkaniam. Czy można np. starać się o
      wcześniejsze sporządzenie aktu notarialnego?

krzysztof
      • Gość: ono Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 12:15
        Spoko, ME nie zbankrutuje na pewno. W najgorszym (a raczej najlepszym
        przypadku) władzę w firmie przejmą inwestorzy finansowi, którzy walczą o to od
        lat. Jednak spółka położyła "krechę" na deweloperce, co na pewno zaowocuje
        dalszym przedłużaniem się inwestycji. Po prostu będą czekać z ich finalizacją
        na kasę od mieszkańców, a sami się nie zadłużą.
        analityk
        • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 22.06.03, 19:01
          mało pocieszająca perspektywa - oczekiwanie na kolejne terminy odbioru bez
          gwarancji stabilności prawnej i finansowej. Ponadto o jakiż to instytucjach
          finansowych starających się ponoć "od lat" o przejęcie ME mówisz - ono ?

Czy to nie jest tak, że łapę chcą położyć właśnie prezesiki na niemałym majątku
          tej firmy ?

pozdro
          luzik

PS. Oszukani przez ME "wilgowiacy" - nie dajcie się, towar zapłacony należy się
          jak przysłowiowemu psu zupa !
          • Gość: M Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.ruch.com.pl / 10.100.0.* 23.06.03, 10:30
            Niestety Luziku, nie chcę Cię martwić, ale póki nie masz w ręku aktu
            notaroialnego przekazania mieszkania oraz wpisu do księgi wieczystej nie jesteś
            właścicielem mieszkania tylko deweloper albo spółdzielnia ( w zalezności od
            umowy zawartej między nimi) i jesli, któreś z nich zbankrutuje to niedokończone
            inwestycje wchodzą w masę upadłościową, ze sprzedaży której w pierwszym rzędzie
            zaspokajane są roszczenia wykonawców i pod wykonawców,a na końcu, jeżeli coś
            zostanie, to nabywcy mieszkań. Jeżeli umowę z Mostostalem nie zawarłeś
            notarialnie do pozostaje Ci tylko droga sądowa z powódctwa cywilnego, ale trwa
            to długo i najczęściej bez rezultatu zadowalającego ciebie. Ja też chciałam tam
            kupować mieszkanie ale po sprawdzeniu u wierzycieli na jaką kwotę jest ME
            zadłużony zrezygnowałam.
            • Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 09:52
              Bardzo proszę o konkretną informację o zadłużeniu.
              Jeżeli rzeczywiście ją posiadasz.

Pozdrawiam
              • Gość: ono Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 193.109.123.* 24.06.03, 10:10
                na koniec I kwartału - 391 mln zł zobowiązań krótkoterminowych. Oczywiście sam
                dług nie jest czymś złym (stabilny Budimex ma go znacznie więcej), ale martwi
                fakt, że to więcej niż cały majątek obrotowy ME.
                A kontrolę nad ME chcą od niekompetentnego zarządu przejąć inwestorzy finansowi
                (OFE i inne) - chociaż oczywiście to nie gwarantuje dokończenia Waszych
                inwestycji. Cała nadzieja we wschodnich kontraktach ME (Moskwa, Kazachstan).
                • Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 13:04
                  Jeżeli rzeczywiście zobowiazania Mostostalu Export znacznie przekraczają
                  majątek obrotowy, to jest bardzo niedobrze.
                  W tej sytuacji zastanawiająca jest indolencja ludzi, którzy powierzyli swoje (w
                  końcu często niemałe) pieniądze Mostostalowi i Spółdzielni Gocław-Lotnisko.
                  Nie wiem na co czekają, aż ich pokopią po kostakach, czy też napiorą po twarzy.
                  Przebudzenie może być bardzo bolesne.

Pozdrawiam
    • Gość: kacha Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.media 23.06.03, 11:12
      czy może wiesz jak jest ze zwrotem gotówki, wiecznie usmiechnięty Pan z biura
      sprzedaży twierdzi, że są w stanie oddać w ciągu miesiąca (a może ta taka sama
      gównomowa jak terminy oddania bloku)

mnie również interesuje zadanie 4.1 i nieszczęsne mieszkanie, które obiecują
      nam od trzech miesięcy na "za dwa tygodnie" zapłacone prawie w 50%
      ciekawe jest to, że są tacy, którzy dostali klucze i wykończyli mieszkanie,
      ciekawe co z nimi i ich kasą (np. mój przyszły sąsiad z naprzeciwka)?

kacha
      • Gość: gość Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 25.06.03, 14:13
        Drodzy sąsiedzi
        Może się spotkajmy???
        Czekam na propozycje miejsca i terminu.

pzdr
        • Gość: borutha Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.cst.tpsa.pl 25.06.03, 15:47
          mysle, ze to dobry pomysl to spotkanie - moze przyszly czwartek 17 ?
          a czy ktos moze potwierdzic odbior mieszkania w tym najwiekszym bloku ? - ponoc
          juz oddaja
          ja mam mieszkanie w bloku nr 33 zad.4.3 niby brakuje tylko licznikow i
          twierdza, ze oddadza na poczatku sierpnia, zastanawiam sie czy zaczac juz
          wykanczac bez odbioru, moze ktos jeszcze ma mieszkanie w 4.3 ???
          • Gość: olga Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.sejm.gov.pl / 10.2.2.* 26.06.03, 09:27
            świetny pomysł jeśli chodzi o spotkanie, ale dzień powszedni nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ większość z
            nas pracuje, a w dzisiejszych trudnych czasach nawet do późna, więc proponuję spotkanie np. w sobotnie
            przedpołudnie np. 5 lipca
            co Wy na to?
          • Gość: gość Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 26.06.03, 09:29
            Spotkanie przyszły czwartek (3/07) o 17.00
            Spotykamy się na budowie, czy w miejscu "neutralnym"???

Im nas będzie więcej tym lepiej!!!

Ja mam mieszkanie w 4.1 to jest 3p blok wewnątrz osiedla.
          • mar_wys Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 26.06.03, 10:43
            Gość portalu: borutha napisał(a):
            > moze ktos jeszcze ma mieszkanie w 4.3 ???

Ja też mam mieszkanie w 4.3 nr 6.
            Z tego co się dowiedziałem to nie ma tam jeszcze drzwi wewnętrznych w
            większości lokali. Poza tym nie ma podłączonej wody - to jest największy
            problem. Podłączenie kosztuje sporo kasy, której Mostostal nie ma.
            Jeszcze większym problemem jest to, że Mostostal chce oddać spółdzielni
            zakończone całe zadanie 4 - kilka budynków, z czego budynek 4.1 ma mało
            zaawansowane prace wykończeniowe i trzeba by było poczekać na mieszkanie
            znacznie dłużej.
            Z tego co się dowiadywałem to spółdzielnia chce odbierać pojedyńcze budynki od
            Mostostalu, ale ten nie chce się na zgodzić.
            Ogólnie w spółdzielni mówią mi o terminach od września do końca roku, co mnie
            niepokoi ponieważ muszę zrealizować kredyt do 17 września.
            Pozdr.
            M.
            • Gość: gość Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 26.06.03, 12:03
              mar_wys napisał:

> Gość portalu: borutha napisał(a):
              > > moze ktos jeszcze ma mieszkanie w 4.3 ???
              >
              > Ja też mam mieszkanie w 4.3 nr 6.
              > Z tego co się dowiedziałem to nie ma tam jeszcze drzwi wewnętrznych w
              > większości lokali. Poza tym nie ma podłączonej wody - to jest największy
              > problem. Podłączenie kosztuje sporo kasy, której Mostostal nie ma.
              > Jeszcze większym problemem jest to, że Mostostal chce oddać spółdzielni
              > zakończone całe zadanie 4 - kilka budynków, z czego budynek 4.1 ma mało
              > zaawansowane prace wykończeniowe i trzeba by było poczekać na mieszkanie
              > znacznie dłużej.
              > Z tego co się dowiadywałem to spółdzielnia chce odbierać pojedyńcze budynki
              od
              > Mostostalu, ale ten nie chce się na zgodzić.
              > Ogólnie w spółdzielni mówią mi o terminach od września do końca roku, co mnie
              > niepokoi ponieważ muszę zrealizować kredyt do 17 września.
              > Pozdr.
              > M.

Witam!
              Będąc w czoraj z wizytą na budowie (interesuje mnie zadanie 4.1, 3-pietrowy
              blok wewn. osiedla, zdaje się że najmniej wykończony) otrzymałam informację, iż
              mostostal planuje wysłanie aneksów do umów dotyczące zmiany terminu oddania na
              m-c wrzesień !

pozdr.
              • koko8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 26.06.03, 12:59
                >
                >
                > Witam!
                > Będąc w czoraj z wizytą na budowie (interesuje mnie zadanie 4.1, 3-pietrowy
                > blok wewn. osiedla, zdaje się że najmniej wykończony) otrzymałam informację,

>
                > mostostal planuje wysłanie aneksów do umów dotyczące zmiany terminu oddania
                na
                > m-c wrzesień !
                >
                > pozdr.

to sa te dwa bloki, ktore sa dopiero ocieplane i tynkowane?
                pozdr

• Gość: gość Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 26.06.03, 13:37
                  koko8 napisała:

> >
                  > >
                  > > Witam!
                  > > Będąc w czoraj z wizytą na budowie (interesuje mnie zadanie 4.1, 3-pietrow
                  > y
                  > > blok wewn. osiedla, zdaje się że najmniej wykończony) otrzymałam informacj
                  > ę,
                  > iż
                  > >
                  > > mostostal planuje wysłanie aneksów do umów dotyczące zmiany terminu oddani
                  > a
                  > na
                  > > m-c wrzesień !
                  > >
                  > > pozdr.
                  >
                  > to sa te dwa bloki, ktore sa dopiero ocieplane i tynkowane?
                  > pozdr
                  >

niestety nie ! mam na myśli te, które są wykańczane wewnatrz, jeśli można to
                  tak okreslić !

• Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.03, 17:39
                    Dzisiaj miało odbyć się Walne Zebranie Akcjonariuszy Mostostalu-Export.
                    Czy macie jakieś nowe wiadomości (zmiany, etc.) ?

Pozdrawiam
                    • Gość: ono Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 193.109.123.* 30.06.03, 18:52
                      odpowiedź znajdziesz na tych dwóch stronach (w dolnej cześci tekstów)
                      www.muratorplus.pl/86023303652C465384840D572015CBAB_726E227E754D4D199EB9AF7115B8
                      7C68.htm
                      www.muratorplus.pl/86023303652C465384840D572015CBAB_238D5F1618994FA892B57568A3A3
                      4472.htm
                      pozdrawiam
                      • Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.03, 22:55
                        Dziękuję za wskazanie interesującej strony internetowej. Wszelkie informacje
                        pochodzące ze źródeł, nazwijmy to "bussinesowych" są szczególnie ważne dla mnie
                        jak i podejrzewam dla wielu innych, wobec których Mostostal-Export też nie
                        wywiązał się z zawartych umów.
                        Aby przekonać pozostałych, że warto zaglądać od czasu do czasu na wskazaną
                        stronę (www.muratorplus.pl) skopiowałem, dosyć istotne wiadomości o M-E sprzed
                        tygodnia:

"Mostostal Export (-3,8 proc.)
                        -pozycja Michała Skipietrowa we władzach spółki wydaje się coraz bardziej
                        chwiejna. Bonn und Partner, jeden z najstarszych udziałowców spółki, sprzedał
                        połowę posiadanego pakietu akcji Mostostalu Export i ma obecnie 4,2 proc.
                        kapitału zakładowego. Wyjście niemieckiego inwestora, który popierał prezesa
                        Mostostalu, został źle przyjęty przez rynek. Dlaczego wieloletni akcjonariusz
                        wycofał się z Mostostalu Export? Wystarczy spojrzeć na wyniki polskiego
                        przedsiębiorstwa. Tylko w ciągu ostatniego roku wartość kapitałów własnych
                        skurczyła się ze 183 do 121 mln zł, a krótkoterminowe zadłużenie Mostostalu
                        urosło do kolosalnych 391 mln zł. Gracze powiązali je z opóźnieniem w
                        przekazaniu raportu rocznego i boją się, że wkrótce ze spółki mogą napłynąć
                        nowe niepokojące informacje. Jeśli Mostostal Export szybko nie zrestrukturyzuje
                        swych finansów, może utracić płynność i zbankrutować."

Nie przytaczam tego tekstu, aby wywoływać palpitacje serca, ale aby wszyscy
                        zainteresowani tym tematem mogli mieć możliwie "ciepłe" informacje.

Pozdrawiam
                        • Gość: ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 02.07.03, 15:36
                          nie zalamujcie mnie nawet.
                          nie znam sie na ekonomii , nie znam sytuacji finansowej ME , ale jak czytam te
                          posty to mnie krew zalewa.

na poczatku lipca wprowadzam sie (bud. 3a) i tylko eskadra policji bedzie mogla
                          mnie wyrzucic z mojego mieszkania.

pozdrawiam
                          • Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 21:50
                            Oby to nigdy nie nastąpiło.
                            A co z umową notarialną ???

Pozdrawiam
    • Gość: dropsik8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 03.07.03, 15:51
      a ja już mieszkam od 7-go czerwca bez mediów itd.(prąd i wodę mam z budowy) i z
      niecierpliwością oczekuję innych lokatorów, a reszta moich sąsiadów na co
      czeka? chcecie jeszcze następną zimę przemieszkać nie u siebie? przecież jak
      nas będzie dużo, to i może spółdzielnia zainteresuje się naszym losem. o ile
      wiem to i GL i Mostostal dziwią się brakiem zainteresowania przyszłych
      mieszkańców Wilgii, nie3 odbieracie kluczy technicznych, nie piszecie pism,
      ludzie,wy śpicie. dobranoc!!!!
      • koko8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 04.07.03, 09:20
        dziwia sie?
        moje mieszkanie jest w "zadaniu 3b"... wiec nie wiem, czy mieszkac tam bede
        ja ,czy moje wnuki, bo konca budowy nie widac i jak nas poinformowali w
        zarzadzie mostostalu, nie wiedomo kiedy skoncza i sami przyznali ze na budowie
        nic sie nie dzieje!
        natomiast ja sie dziwie, ze w spoldzielni "sie dziwia" bo takiego
        nonszlanckiego traktowania nie doswiadczylam w zyciu wiele razy.... prezes robi
        Łaske ze sie z czlonkiem spoldzielni spotyka, trzeba sie zapisywac na spotkanie
        z tygodniowym wyprzedzeniem (LOL)...wg mnie sytuacja paradoksalna...
        uzyskanie jakichkolwiek informacji od SGL wymaga karkolomnych trikow, a jak sie
        juz uda porozmowiac z kimkolwiek, chocby sekretarka, to sprzedaja ci totalna
        DEZINFORMACJE albo spychaja wszytsko na mostostal,
        kwadratura kola
        • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 23:31
          Szanowni Niemieszkańcy z Wilgi,

Mam kilka pomysłów jak "dobrać się do skóry" Mostostalowi E. oraz Spółdzielni
          G., tak żeby w końcu zaczęli się z wami (nami) liczyć.
          Jeżeli nic nie będziecie robić w swojej sprawie, to jest to wyłącznie "woda na
          ich młyn".
          Jeżeli zbierzecie się wkrótce wszyscy na jakimś Zebraniu Niemieszkańców (radzę
          bez Spółdzielni G i Mostostalu E.), to chętnie tam się pojawię i podzielę się z
          wami moimi doświadczeniami i pomysłami.
          Radzę przebudzić się w porę.

Pozdrawiam wszystkich Niemieszkańców z Wilgi VII.
    • Gość: falafel każda spółdzielnia do gówno IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 13:06
      każdemu odradzam spółdzielnię. a dlatego iz jest to typowa konstrukcja
      socjalistyczna: wspólna kasa, odpowiedzialność zbiorowa, a zarząd kradnie ile
      wlezie.
    • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 08.07.03, 00:08
      Wilgowiacy !

Witam po urlopie.
      Nie chciałbym nikogo martwić, ale zapłacone przez Was pieniądze mogą zostać
      stracone bezpowrotnie lub - co gorsza - nawet jeszce nie wiecie ile przyjdzie
      Wam DOPŁACIĆ, a to z takiej przyczyny, że:
      1. Firma ME najwyraźniej nie zamierza wcale oddać do użytkowania budynków,
      które są "trochę niewykończone", a tym samym ani SMGL ani Wy nie macie prawa
      własności,
      2. Jeśli tego nie uczyni, w świetle prawa jest to nadal jej majątek,
      3. a skoro podda się postępowaniu upadłościowemu (co najwyraźniej planuje) -
      to Wy jesteście na końcu kolejki...
      4. jeśli tak się stanie to SMGL MOŻE częściowo odzyskać wierzytelności ME w
      postaci "substancji" mieszkaniowej z Wami, jako chwilowo lokatorami "na dziko",
      5. Prawdopodobnie SMGL pojdzie na ugodę z Niemieszkańcami i łaskawie wynajmie
      jakąś piekelnie drogą firemkę szwagra Prezesa i podpisze z Wami umowę na
      zasadach "spółdzielczych" - czykli rozliczenie nastąpi po zakończeniu
      inwestycji (dodatkowe 2-3 tys./mkw. ?),
      6. Może się więc okazać, że będziecie właścicielami NAJDROŻSZYCH metrów
      kwadratowych w tej części Galaktyki !!
      7. ...albo do widzenia....

Mnie ta wizja nie odpowiada, dlatego postanowiłem się z tego bajzlu wypisać !
      Wszystkim innym radzę to samo !!!
      Tym, którzy zabrnęli za daleko - zrzutka na dobrych prawników-pełnomocników (i
      to kilku) ! Zacznijcie od żądania okazania wszystkich umów i aneksów zawartych
      pomiędzy ME i SMGL (nie tylko tej, o której się wspomina w umowie sprzedaży
      par.5 pkt. 1).
      Ciekawe punkty umowy, to par. 5 pkt. 2 - a co jeśli nie ???
      Kuriozalne są też warunki WYPOWIEDZENIA umowy !

PS. Żeby było zabawniej przypomina mi to zabawę w kotka i myszkę, którą być
      może wielkopaństwo prezesostwo dokładnie zaplanowało....

Pozdro dla Niemieszkańców, obyście mieszkali.
      luzik
      • Gość: cak Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 02:27
        skąd informacje o upadłości?

jak mamy się teraz niby z tego wypisać?
        nawet jak rozwiążemy umowę - to skoro nie mają pieniędzy - to jak nam je
        oddadzą?
        • Gość: ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 08.07.03, 09:28
          luzik1 :
          nie wiem czym kierowales sie przy wyborze Swojego nicka .
          Proponuje abys zmienil go na np: panik1
          • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 09:47
            Radzę nie lekceważyć tego co >luzik1< napisał.
            Przeczytajcie uważnie Rzeczpospolitą (dod. Nieruchomości) z 30.06. w kwestii
            jak zabezpieczyć się w kwestii braku umowy notarialnej.
            Bodajże jest o tym krótki tekst na 1 stronie.
            A jeżeli kilkadziesiąt osób złoży się na dobrego (czytaj drogiego) prawnika-
            specjalistę, to indywidualnie to bardzo nie zaboli.
            Nie będziecie obijać się jak we mgle. Po za tym na pewno zrobicie maksimum tego
            co można w obecnej sytuacji, aby możliwie dobrze zabezpieczyć własny interes.
            Strzeżonego ..... .

Pozdrawiam
            • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 08.07.03, 12:09
              DO >ralfi< : ja nie panikuję. po prostu mam dość robienia mnie w konia. płacę i
              wymagam. A scenariusz opisany przeze mnie to niechlubna praktyka nie tylko tego
              developera.

DO >Andrzej K.< : dzięki za wsparcie, czytałem z uwagą twoje posty i
              wyciągnąłem z nich wnioski. niestety naiwnych nie brakuje, ale może choć część
              z nich uda się ocalić...

pozdro, luzik

PS. Spragnionych ciszy i letniego spokoju zapraszam na osiedle Wilga VII w
              tzw. "godzinach pracy" - błogo...
              • Gość: cak Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 13:01
                do luzika - czy ma jeszcze umowę z msx czy udało się ją rozwiązać i odzyskac
                pieniądze, czy widziałeś umowę msx ze spółdzielnią i wszystkie aneksy do niej,
                jeżeli tak - to w spółdzielni czy w msx, jak wygląda sprawa własności budynków -
                grunt jest spółdzielni? co jest w ostatnim aneksie?
                skoro walczysz z msx i spółdzielnią - to powiedz jak, z chęcią się przyłączę

do andrzeja k. - zdaje się, że pisałeś pół roku temu, że rozwiązałeś umowę -
                czy udało ci się odzyskać pieniądze?
                • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 08.07.03, 16:52
                  Umowę podpisałem, ale grosza nie zapłacę i niech mi ją wypowiadają (hłe, hłe).
                  Grunty są w wieczystej dzierżawie SMGL na 99 lat od bodajże 1999 roku.
                  Umowy (lub umów) pomiędzy ME oraz SMGL nie widziałem, nikt nie chciał mi jej
                  udostępnić zasłaniając się (poniekąd słusznie) tajemnicą handlową.
                  pozdro,
                  luzik
                • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 17:26
                  Pieniądze udało mi się odzyskać - 95% na początku kwietnia.
                  Pozostałe 5% ME również zobowiązał się zwrócić - czekam już kilka tygodni.
                  Jeżeli do końca lipca nie zwrócą, to komornik ściągnie z ich konta.

Tak więc, dopóki nie otrzymam 100% cały czas mam ich na celowniku.

Za zwrócone pieniądze kupiłem (umowa notarialna natychmiast) 2 miesiące temu
                  nowe mieszkanie (tańsze i w lepszym standardzie), które obecnie wyposażam.

Pozdrawiam
                  • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 08.07.03, 20:31
                    > Za zwrócone pieniądze kupiłem (umowa notarialna natychmiast) 2 miesiące temu
                    > nowe mieszkanie (tańsze i w lepszym standardzie), które obecnie wyposażam.

Przepraszam, a jeśli możesz - to gdzie ? jestem zainteresowany...
                    luzik
                    • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 08:31
                      Nad jez. Kamionkowskim, od Sabe.
                      Pozdrawiam
                      • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 09.07.03, 09:26
                        Gość portalu: Andrzej K. napisał(a):

> Nad jez. Kamionkowskim, od Sabe.
                        > Pozdrawiam

Dzięki - sprawdzę. mnie też interesują te rejony.
                        pozdro
                        luzik
                      • Gość: Renata do Andrzeja K IP: 217.153.63.* 09.07.03, 09:31
                        Witam,
                        bardzo się cieszę że Ci się udało w 95% wybrnąć z umówy z ME i SGL! proszę
                        powiedz jak się do tego zabrać? w zwiazku z tym mam pytanie czy może jesteś w
                        posiadaniu umów między ME i SGL? postanowiłam skorzystac z uprzejmości kolegów
                        z pracy, prawników i zasiegnąc rady! spotykam się z nimi dzisiaj po popołudniu.
                        Każda wskazówka jest cenna.

pozdrawiam,
                        Renata

• Gość: Andrzej K. Re: do Andrzeja K IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 11:02
                          Proszę podaj mi swój adres mailowy to napiszę więcej szczegółów.

Pozdrawiam
                          • Gość: Renata Re: do Andrzeja K IP: 217.153.63.* 09.07.03, 11:40
                            sorry ale z pewnych względów mogę podac go przez tel ? 579-75-86 ! ewentualnie
                            służysz swoim nr tel ?

r
                  • Gość: Ewa Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.acn.pl / *.acn.pl 12.09.03, 00:23
                    Bardzo proszę o pilny kontakt; ewasteck@wp.pl
      • koko8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 09.07.03, 10:52
        ",
        > 5. Prawdopodobnie SMGL pojdzie na ugodę z Niemieszkańcami i łaskawie wynajmie
        > jakąś piekelnie drogą firemkę szwagra Prezesa i podpisze z Wami umowę na
        > zasadach "spółdzielczych" - czykli rozliczenie nastąpi po zakończeniu
        > inwestycji (dodatkowe 2-3 tys./mkw. ?),
        > 6. Może się więc okazać, że będziecie właścicielami NAJDROŻSZYCH metrów
        > kwadratowych w tej części Galaktyki !!
        > 7. ...albo do widzenia....
        >

luzik - najbardziej mnie wkurwia nonszalancja w informacji...
        a co powiesz na taki scenariusz: okazuje sie udzialy wiekszosciowe w MEX kupil
        fidelcastro, chroniac tym samym bankrutujaca i nieprawdopodbnie zadluzona firme
        przed upadloscia, likwidacja i rychlym wystrzeleniem w kosmos...

"> 5. Prawdopodobnie SMGL pojdzie na ugodę z Niemieszkańcami ..." trelemorele
        majtki z drutu ....mam juz umowe ze spoldzielnia, i nie zamierzam jej zmieniac
        ani aneksowac i znam swoje prawa... skoro w umowie jest ustep o ostatecznym
        rozliczeniu w sposob mnie zdowalajacy (czyli NIE-PO-ZAKONCZENIU-INWESTYCJI), to
        nie romumiem jak by sie moglo nagle stac inaczej...jak
        ktos podpisze aneks zmieniajacy warunki umowy, to moze miec pretensje tylko do
        siebie...
        apeluje do wszytskich zeby potrafili odfiltrowac bzdury od rzetelnych
        informacji...

co nie zmienia faktu, ze w SMGL pokutuje peerolwska mentalnosc, a w MEX pracuja
        klamcy i cwaniaki, wykorzystujacy ludzka naiwnosc,
        pozdrawaiam
        • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 11:26
          Myślę tak sobie, że należy o tych sprawach jak najspokojniej (w miarę
          możliwości) starając się dojść do takiego punktu, w którym większość
          zainteresowanych będzie mogła podjąć skuteczne działania.

1. Zastanów się, co jest ważna (w praktyce) umowa, która nie jest respektowana
          przez jedną ze stron ?

2. Wiem co i w jaki sposób SM G-L odpowiada (i to formalnie) innym instytucjom
          reprezentującym konsumentów. Nie licz ani trochę, że tam znajdziesz wsparcie.

3. Jakbyś spokojnie przeczytał, co sam napisałeś to też jest tam trochę
          niespójności (pomijając mocny wstęp).

4. Cały czas mam nadzieję na przebudzenie ludzi, którzy zainwestowali w Wilgę
          VII (w ich własnym interesie).

Pozdrawiam
          • koko8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 09.07.03, 11:47

szanowny panie andrzeju,
            dziekuje za uwagi, postaram sie do nich ustosunkowac

> 1. Zastanów się, co jest ważna (w praktyce) umowa, która nie jest
            respektowana
            > przez jedną ze stron ?
            nic, oczywiscie ... ale przynajmniej prawo mam po swojej stronie i poki co nikt
            nie jest w stanie wyegzekwowac ode mnie wiekszj oplaty za mieszkanie i tylko do
            tego sie odnioslam

> 2. Wiem co i w jaki sposób SM G-L odpowiada (i to formalnie) innym
            instytucjom
            > reprezentującym konsumentów. Nie licz ani trochę, że tam znajdziesz wsparcie.

dziekuje za dobre rady:ja nie licze na ich wsparcie ... prosze sobie wyobrazic
            ze znalazlam w sobie troche przedsiebiorczosci i spotkalam sie prezesami SMGL i
            MEX
            >
            > 3. Jakbyś spokojnie przeczytał, co sam napisałeś to też jest tam trochę
            > niespójności (pomijając mocny wstęp).

primo - jestem kobieta, secundo- zrownowazana, tertio - niespojnosci nie widze
            >
            > 4. Cały czas mam nadzieję na przebudzenie ludzi, którzy zainwestowali w Wilgę
            > VII (w ich własnym interesie).

pozwole sobie podziekowac w imieniu wszystkich ktorzy kupili tam mieszkania za
            panska bezinteresownosc,
            lacze pozdrowienia
            agnieszka

• Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 12:32
              Przepraszam za zmianę płci, ale zmylił mnie ten "rzut mięsem" na początku.

A bezinteresowny to ja nie jestem !!!
              Wciąż opłacam Panów Prezesów ME i SM G-L, którzy nie oddali mi jeszcze moich 5%
              wkładu. Po za pieniędzmi straciłem przez nich mnóstwo czasu i trochę nerwów, a
              tego tak łatwo im nie daruję.

A niespójnością (oczywiście według mnie) jest choćby to, że wierzy Pani w jeden
              ustęp umowy, podczas gdy inny (praktycznie fundamentalny) nie jest
              przestrzegany. Nie chcę za bardzo gdybać, żeby Pani nie "wku.....", ale proszę
              to na spokojnie sobie przeanalizować.

Pozdrawiam Panią
              • Gość: zbigniew Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 81.210.125.* 09.07.03, 14:57
                Panie Andrzeju - naprawde wielkie dzieki za ostrzezenia i doinformowanie calej
                chmary naiwnych i pokornych. Bardzo tez mi pomógł tekst w dodatku
                nieruchomosci. Moglby Pan przeciez zgarnąć forsę odzyskaną od Mostostalu i
                siedziec cicho a stara się Pan uświadomic wszystkim w co wdepnęli. Ja tez sie
                wycofuję, dzieki własnemu zdrowemu rozsądkowi i informacjom od Pana i jeszcze
                paru osób (m.in. rzetelnego prawnika). Niech Pan jednak nie walczy z
                wiatrakami - niektórzy najwyraźniej chcą być zrobieni w balona - ich sprawa,
                może boją się skonfrontować z rzeczywistością i w swej naiwności wolą biernie
                obserwować rozwój wypadków - a nuż będzie dobrze... ciekawe tylko jakie
                lamenty pojawią się za pół roku na tym forum.
                Serdecznie pozdrawiam
                • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 09:48
                • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 10:07
                  Panie Zbigniewie,
                  Dziękuję za dobre słowo, ale naprawdę uważam, że dużo więcej można zrobić
                  wspólnie, niż każdy na własną rękę. Należy tylko odrzucić własne ambicje,
                  porozumieć się co do priorytetów i działać.

Z zazdrością patrzę na inne wątki na tym forum, gdzie zainteresowani innymi
                  budowami bardzo intensywnie wymieniają się informacjami i dyskutują wiele
                  interesujących ich tematów.

Pozdrawiam
              • Gość: henryk Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 195.205.152.* 09.07.03, 17:18
                Panie Andrzeju,
                Czy moglbym prosic o kontakt w sprawie Pana doswiadczen z MEx na adres mailowy
                henryk.k@biznespoczta.pl
                Jestem w podobnej sytuacji i przyznam nie wiem od czego zaczac.
                Pozdrawiam,
                Henryk
                • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 10:19
                  Panie Henryku,
                  Bardzo proszę przeczytać co powyżej napisałem do Pana Zbigniewa.
                  Powtórzę jeszcze raz, że naprawdę dużo skuteczniej można działać w grupie.
                  Oczywiście, każdy może występować w różnych sprawach indywidualnie (różne
                  treści umów, różne terminy, różna sytuacja finansowa, itd., itd.,), ale
                  skoordynowanie tych działań i prowadzenie w jednym kierunku zwiększy ich
                  skuteczność. Wyjmie ME i SM G-L argument typu: "niemożemy tego zrobić bo inni,
                  to chcą zupełnie inaczej". Szczególnie ze SM G-L należy rozmawiać jako
                  zorganizowana grupa Spółdzielców.
                  Dlatego we wspólnym interesie namawiam do współpracy.

Pomimo ograniczonego czasu, postaram sie Panu wkrótce coś więcej napisać o
                  moich doswiadczeniach na adres prywatny.

Pozdrawiam
                  • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 10.07.03, 10:41
                    Dzień dobry !
                    Po wczorajszej wizycie na forum skontaktowała się ze mną osobą zaintersowana
                    spotkaniem Niemieszkańców Wilgi VII (na marginesie dodam, iż obydwie jesteśmy
                    zainteresowane bud.25 Zd.4.1). Chciałabym zaprosić wszystkich chętnych do
                    współpracy do spotkania np we środę godz 17, np Daily Cafe Świętokrzyska 18 róg
                    Jasnej (jakieś propozycje?). Co Państwo na TO ?

pozdro
                    r
                    • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.03, 11:19
                      jestem za, ale może być tak godzinę później
                      proponuję, aby spotkanie odnyło się bez względu na ilość osób, które przyjdą,
                      jakoś trzeba zacząć
                      jutro msx ma opublikować raport roczny (raczej niezbyt optymistyczny), trzeba
                      śledzić jutrzejsze i poniedziałkowe notowania giełdowe, komentarze itd.
                      kolejna ważna dla nas data to będzie 29 lipca - ma być dokończone zwz msx

Gość portalu: Renata napisał(a):

> Dzień dobry !
                      > Po wczorajszej wizycie na forum skontaktowała się ze mną osobą zaintersowana
                      > spotkaniem Niemieszkańców Wilgi VII (na marginesie dodam, iż obydwie jesteśmy
                      > zainteresowane bud.25 Zd.4.1). Chciałabym zaprosić wszystkich chętnych do
                      > współpracy do spotkania np we środę godz 17, np Daily Cafe Świętokrzyska 18
                      róg
                      >
                      > Jasnej (jakieś propozycje?). Co Państwo na TO ?
                      >
                      > pozdro
                      > r
                      • Gość: Renata spotkanie IP: 217.153.63.* 10.07.03, 11:33
                        ok, godz. później! cieszy mnie ten fakt !
                        • Gość: dropsik8 Re: spotkanie IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 10.07.03, 12:26
                          napiszcie proszę co ustaliliście na spotkaniu
                          • Gość: zebra SPOTKANIE NIEMIESZKAŃCÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.03, 18:46
                            Spotkanie to dopiero ma się odbyć, a każdy choć trochę myślący o własnych
                            pięniądzach powinien tam być.

Popieram i przyjadę !!!
                            • luzik1 Re: SPOTKANIE NIEMIESZKAŃCÓW 10.07.03, 21:36
                              > Spotkanie to dopiero ma się odbyć, a każdy choć trochę myślący o własnych
                              > pięniądzach powinien tam być.
                              >
                              > Popieram i przyjadę !!!

JESTEM !
                              Ustalmy jakiś znak rozpoznawczy - np. folder ME (kryptoreklama, chłe, chłe
                              Mellechowicz..), albo Gazeta 'wiborcza' lub coś w podobie.
                              Nie znam miejsca, prośba do Reanty o szczegóły i koordynację.
                              Spotkanie, środa, 16Lip, godz. 19:00
                              :) luzik
                              • Gość: Renata Re: SPOTKANIE NIEMIESZKAŃCÓW IP: 217.153.63.* 11.07.03, 12:04
                                Witajcie !

Potwierdzam rezerwacje w Daily Cafe (świętokrzyska 18 róg Jasnej, strona
                                przeciwna do poczty głównej) sroda od godz. 18-tej na dość oczywiste hało:
                                WILGA :-) Na wszelki wypadek wezmę prospekty spóldzelni GL jako znak
                                rozpoznawczy ! Myslę, że kłopotu nie będzie !

zatem do zobaczenia !

ps "galeriowiec", który niebawem ma byc oddany do uzytku nie ma podłączonego
                                prądu i gazu, tak mówią panowie robotnicy
                                • coda93 Re: SPOTKANIE NIEMIESZKAŃCÓW 11.07.03, 12:58
                                  >
                                  > ps "galeriowiec", który niebawem ma byc oddany do uzytku nie ma podłączonego
                                  > prądu i gazu, tak mówią panowie robotnicy

Ja widzialam juz w galeriowcu firanki w wielu oknach. Domyslam sie, ze
                                  mieszkaja tam ludzie, jak oni zyja bez mediow?
                                  • Gość: ralfi Re: SPOTKANIE NIEMIESZKAŃCÓW IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 11.07.03, 14:35
                                    Coda93: prad mamy pociagniety z zewnatrz.
                                    Przy dobrze zaprojektowanym systemie przedluzaczy ;) nie jest tak najgorzej.
                                    Woda niestety ale tylko zimna (no coz o goracej kapieli z duza iloscia piany
                                    mozna zapomniec) , gazu niet .
                                    Da sie przezyc !!

Pozdrawiam
            • Gość: ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 11.07.03, 14:39
              aga ;) hi hi
            • Gość: wilga3B Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 195.205.152.* 16.07.03, 11:16
              Dzien dobry,

Czy bedzie Pani dzisiaj na spotkaniu organizowanym przez RENATE?

Jestem po rozmowach z prawnikiem i szukam innych mieszkancow etapu 3B.

Pozdrawiam
              • koko8 do wilga VII 16.07.03, 12:47
                jezeli 3b to jest jeden z tych punktowcow, to ja jestem nieszczesliwa
                posiadczka (na razie wirtulana) mieszkania tamze,
                pozdr
                • Gość: wilga3B Re: do wilga VII IP: 195.205.152.* 16.07.03, 14:32
                  Nie jest tak zle jak to na pierwszy rzut oka wyglada. Oprocz obowiazku placenia
                  rat mamy tez swoje prawa, o czym przekonal mnie prawnik.

Prosze przyjsc na spotkanie. Nie znam innym przyszlych mieszkancow etapu 3B
                  (dwa budynki w stanie surowym, bez dachu, ostatnio ocieplane), ale zacznijmy od
                  nas, moze znajda sie pozostali.

Pozdrawiam
                  • koko8 Re: do wilga VII 16.07.03, 14:38

>
                    > Prosze przyjsc na spotkanie. Nie znam innym przyszlych mieszkancow etapu 3B
                    > (dwa budynki w stanie surowym, bez dachu, ostatnio ocieplane), ale zacznijmy
                    od
                    >
                    > nas, moze znajda sie pozostali.
                    >
                    > Pozdrawiam

postaram sie byc, gdyby mi sie jednak nie udalo dojechac, bardzo prosze
                    pania/pana o wyslanie mi na maila gazetowego kontaktu do siebie: adresu a-mail
                    telefonu...
                    dziekuje,
                    pozdr
                    • Gość: wilga3B Re: do wilga VII IP: 195.205.152.* 16.07.03, 15:09
                      Mam nadzieje, ze nie zakoncze spotkania przed czasem z powodu braku
                      uczestnikow ;) Jesli nie uda nam sie spotkac odezwe sie do Pani.
                      Pozdrawiam
                      Ela
                    • Gość: Marach Re: do wilga VII IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 21:41
                      Ja jestem jednym z nieszczęśników
                      Mieszkam na dodatek na tym samym osiedlu/obok w bloku
                      i mam piękny widok z balkonu na "swoje" nowe mieszkanko
                      zadanie 3b
                      Niestety dopiero dzisiaj Was znalałem
                      i troszkę za późno by się wybrać na spotkanie
                      Proszę napiszcie czy się odbyło
                      i co ustaliliście
                      kontakt do mnie: darek.maraszek@yellow.waw.pl
    • crusader1973 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 09.07.03, 15:30
      Jestem tu po raz pierwszy - witam wszystkich!

Właśnie dowiedziałem się kilku rzeczy:
      1. do końca lipca ma zostać podłączona woda do budynków 31-33,
      2. do końca lipca ma zostać oddany "galernikowiec",
      3. po oddaniu powyższego ekipa tam pracująca przechodzi do budynków 31-33,
      4. na przełomie sierpnia-września mają zostać oddane 31-33 (po wcześniejszym
      podłączeniu prądu).

Tyle newsów z biura sprzedaży MEx. Na ile są one wiarygodne - oceńcie sami. Mam
      jednak nadzieję, że jest jeszcze szansa...
      • Gość: dropsik8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 09.07.03, 16:04
        ja już mieszkam w tym zewnętrznym 3 piętrowym koło kanałka i rzeczywiście koło
        bloku 3.4 (lub 4.3) kopią wodę od tygodnia- sorry za wyrażenie, ma być wg.
        robotników, bo mostostalowi nie wierzę za miesiąc podłączona woda, a w
        galeriowcu już ludzie mieszkają.
        • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 09.07.03, 16:27
          A odbiór techniczny budynków już był ????
          Nie.

A pozwolenie na użytkowanie jest ??
          Nie.

A przekazanie lokali protokołem zdawczo-odbiorczym ??
          Nie.

Dostaliście drodzy Państwo tzw. klucze techniczne do lokali w celu wykonania
          (na własną odpowiedzialność) prac wykończeniowych. Proszę wziąć pod uwagę, że:

1. Nie zmienia to stanu prawnego bycia nadal Niemieszkańcem i co gorsza -
          Niewłaścicielem (nadal jest nim ME, mimo iż zapłacono 100%).
          2. Dokonanie prac wykończeniowych PRZED podpisaniem protokołu zdawczo-
          odbiorczego może skutkować utratą praw do roszczeń z tytułu gwarancji na lokal.
          Radzę w tej sytuacji "zabezpieczyć" się w ten sposób, żeby ME przedstawić pismo
          z planowanym zakresem prac i zażądać oświadczenia, że akceptują ten zakres.

PS. Nie chciałbym nikogo "wk...iać" [p. koko8], ale oszustów i kombinatorów
          trzeba piętnować na każdym kroku.
          pozdro, luzik.
        • Gość: ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 11.07.03, 14:29
          spoko dropsik8 tak trzymac. ;)
          W galeriowcu mieszka juz troche ludzi.
          Szkoda tylko ze nie ma cieplej wody.
          Na dodatek ME obiecywal ze w tym tygodniu przyjedzie STOEN montowac licznki ale
          ani widu ani slychu o nich. No coz ?
          Stoen sie nie odzywa . Wyslalem do nich maila i ... .

Ale i tak jak pomysle ile kasy mialbym placic dalej za wynajem to absolutnie mi
          nie przeszkadzaja te warunki.

luzik1 wszyscy sie z Toba w pelni zgadzamy :

"oszustów i kombinatorów
          trzeba piętnować na każdym kroku."
    • Gość: zebra Mostosta-Export Raport roczny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.03, 23:21
      Dzisiaj ME ogłosił raport roczny SA-R.
      Czy ktoś biegły w ksiegowości i finansach może go skomentować ???
      Treść na: www.money.pl/gieldy/komunikaty/komunikat/k=46218

Pozdrowienia

• Gość: ralfi Re: Mostosta-Export Raport roczny IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 14.07.03, 11:06
        Znam jedynie ocene b.dobrego maklera z biura maklerskiego Pekao SA.

Wyniki nie sa tak "teoretycznie" straszne .
        Wszyscy "zainteresowani" oczekiwali czegos gorszego, i mozna by nawet
        powiedziec ze w pewnym stopniu "pozytywnie" ich zaskoczyly.
        Szczescie w nieszczesciu , hm ?
        Pozostaje tylko kwestia walnego w 29.07.2003 .
        Badzmy dobrej mysli

Pozdrawiam
        Ralfi
      • Gość: ralfi Re: Mostosta-Export Raport roczny IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 14.07.03, 11:08
        jakby kogos faktycznie interesowalo to ponizej jest troche wiecej szczegolow :
        gielda.onet.pl/135,763808,komunikaty.html
        pzdr
        ralfi
        • Gość: zebra Re: Mostosta-Export Raport roczny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 18:22
          Nie wiem jak jeszcze " bardziej straszne" mogłyby być te wyniki.
          Strata netto Mostostalu-Export wynosi 82,6 mln zł, a jednostek
          podporządkowanych Mostostostalowi-Export wynosi kolejne 85,6 mln zł.
          Również zobowiązania (krótko i długoterminowe) wynoszą odpowiednio 235,8 i 387
          mln zł.

Mnie wydaje się, że to jest b. źle.
          Czy ktoś wie jaka jest przybliżona wartość Wilgi VII ???

Pozdrawiam
          • Gość: dropsik8 Re: Mostosta-Export Raport roczny IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 16.07.03, 14:48
            Gość portalu: zebra napisał(a):

> Nie wiem jak jeszcze " bardziej straszne" mogłyby być te wyniki.
            > Strata netto Mostostalu-Export wynosi 82,6 mln zł, a jednostek
            > podporządkowanych Mostostostalowi-Export wynosi kolejne 85,6 mln zł.
            > Również zobowiązania (krótko i długoterminowe) wynoszą odpowiednio 235,8 i
            387
            > mln zł.
            >
            > Mnie wydaje się, że to jest b. źle.
            > Czy ktoś wie jaka jest przybliżona wartość Wilgi VII ???
            >
            > Pozdrawiam

no właśnie, jaka jest przybliżona wartość WILGI VII?
            • Gość: Marach Re: Mostosta-Export Raport roczny IP: *.acn.waw.pl 16.07.03, 21:31
              Jestem "właściciele mieszkania" w budynku 3B

wartość mniej więcej,zobacz:
              www.money.pl/gieldy/komunikaty/komunikat/id=200006191641_20
      • Gość: ono Re: Mostosta-Export Raport roczny IP: 193.109.123.* 14.07.03, 20:56
        Wyniki są takie, jakie raportowali już kilka miesięcy temu - tu sensacji nie ma
        (aczkolwiek są oczywiście złe).
        Warto jednak zwrócić uwagę na opinię biegłego rewidenta, który wskazuje na
        zagrożenie płynności finansowej spółki (stąd już tylko krok do ...). Co
        ciekawe, ten gigant w 2002 r. sprzedał tylko 180 mieszkań. Jesteście wśród tych
        szczęśliwców?
    • Gość: dropsik8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 14.07.03, 16:36
      które to są bloki 31-33?
      • crusader1973 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 14.07.03, 17:14
        Gość portalu: dropsik8 napisał(a):
        > które to są bloki 31-33?
        Patrząc od strony wjazdu na budowę - na samym końcu (obok punktowca).
        • luzik1 VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje?!!!! 15.07.03, 23:14
          Co do tego nie mam już żadnych wątpliwości po zasięgnięciu opinii jednego z
          analityków giełdowych - niestety bardzo trudno ocenić czas, w jakim to może
          nastąpić - sytuacja jest poważna, ale taka "agonia" może trwać dość długo -
          nawet 2-3 lata.
          Najgorsze jest to, że nie zmienia to stanu prawnego własności lokali dla
          Niemieszkańców.

Przypominam o spotkaniu oraganizowanym przez RENATA.
    • Gość: Ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 16.07.03, 11:42
      Czy ktos wie czy grunty obciazone sa hipoteka ? Czy ktod to w ogole sprawdzal ?

Ralfi
      • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 12:22
        zarówno w spółdzielni jak i msx zawsze zapewniano, że hipoteka jest czysta
        czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa własności budynków, skoro stoją na
        gruncie należącym do spółdzielni?
        • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 16.07.03, 12:42
          witam, witam!

w lutym księgi były czyste, (inaczej bank nie udzieliłby np mi kredytu,
          widziałam kopię tej księgi) !
          mój znajomy prawnik twierdzi że budynek przynależy do gruntu, nie da sie tego
          rozgraniczyć!
          pozdr

r

ps przypominam, mamy spotkanko od 18 w daily cafe

• crusader1973 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 16.07.03, 12:55
            Gość portalu: Renata napisał(a):
            > ps przypominam, mamy spotkanko od 18 w daily cafe

Możesz podać szczegóły spotkania - jestem tu od niedawna i nie bardzo jeszcze
            się we wszystkim orientuję... chyba, że to Wasze prywatne spotkanie - to
            przepraszam :)
            • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 16.07.03, 13:29
              prywatne to może będzie po parapetówie :-)
              zaproszone są wszystkie zainteresowane osoby, chętne do współpracy, do kawiarni
              pt daily cafe, od 18-tej, świętokrzyska 18 róg jasnej (na ukos od poczty
              głównej) nie wiem czy w miarę jasno się wyrażam ? wejście na hasło "wilga",
              znajdzie sie miejsce dla każdego, tak myślę ! zapraszam, więcej osób-więcej
              przydatnych info !
              • crusader1973 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 16.07.03, 13:39
                ...wyrażasz się wystarczająco jasno :)
                Dzięki za info i pozdrawiam!

Jarek
              • crusader1973 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 17.07.03, 10:58
                Niestety nie miałem szans na dotarcie na spotkanie... najgorsza rzecz to
                szefowa w ciąży :(
                Czy mógłbym prosić o info dot. ewentualnych postanowień? Mój mail:
                crusader1973@gazeta.pl

Z góry dziękuję!
                Jarek
                • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 17.07.03, 12:17
                  Witam,
                  Konkluzja spotkania: właśnie sporządziłam pismo do zarządu SMGL z prośbą o
                  podanie w ciągu 2 tyg (na pismie) planowanego terminu oddania zadania, które
                  mnie interesuje oraz podania przyczyn opóźnienia (do widomości mostostalu)!
                  wyraziłam swoje zaniepokojenie itd..i zażadałam przedstawienia umowy miedzy
                  SMGL a mostostalem o wspólnym przedsięwzięciu, pewnie z tego nici ale chociaż
                  niech mi odpiszą ! kolejnym krokiem o ile nic sie nie zmieni bedzie pismo do np
                  urzędu ochrony konkurencji, federacji konsumentów, urząd skarbowy, nie wiem co
                  jeszcze ?? Proponuję jednak aby każdy we własnym imieniu wystąpił z podobnym
                  pismem, powołując się na konkretną umowę ! prośba zdaje sie do Tomka M(ktory
                  najdłużej w tym "siedzi",sorry za wyrażenie), aby namówił jak najwięcej osób do
                  takiego postepowania! potwierdzam swoją obecność dzisiaj o 14 w siedzibie
                  mostostalu na obrzeznej 3 celem spotkania z czł. zarządu A.Dobruckim !

pozdr
                  r
                • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 17.07.03, 12:30
                  Konkluzja nr 2: mostostal ma obowiązek wystawiania faktur (nawet częściowych),
                  osobiscie takowej nie otrzymałam więc również zwrócę się na piśmie o ich
                  przedstawienie ! nie przedstawienie faktur może być powodem do nieprawidłowego
                  prowadzenia rejestru vat przes spółkę M - info do Urzędu Skarbowego!

ponoć instniej prawna możliwość żadania kar od spółdzielni za zwłokę, temat
                  muszę zgłębić ponieważ moja umowa kar nie przewiduje (przynajmniej tych ze
                  strony sp.lub M) ale jeżeli mostostal ma zobow. pieniężne wobec SGL to zdaje
                  się że SGL ma prawo do odsetek ustawowych! z pewnością określa to umowa miedzy
                  M i SGL dlatego jej potrzebujemy!

konkluzja nr 3: ponoć, jeżeli termin oddania minął np w 2-gim kwartale tego
                  roku to ewentualna zmiana podatku vat nie wpłynie na cenę mieszkania - w tym
                  przypadku zmiany te nie obowiązują

r
                  • Gość: Marach Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 62.89.77.* 17.07.03, 12:38
                    Tiaaaa
                    miejmy nadzieję
                    chyba że Mostostal sobie wykombinował
                    że porzeciągnie do przyszłego roku inwestycje
                    i zarobi na nas kasę obciązając nas VAT
                    jest taki punkt w umowie
                    • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 17.07.03, 12:54
                      to była uwaga prawnika, który tą umowę widział! a ile w tym prawdy ???

rozumiem że ulga odsetkowa dla osób ktore w tym roku dokonały zakupu mieszkania
                      nie ma zastosowania bo zezwolenie na budowę jest z 96 r, a tylko inwestycje
                      zakończone w ciągu 3 lat od wydania takowego zezwolenia kwalifikują się do
                      ulgi! czy się mylę ????
                      • Gość: krzysztof Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.alcanet.it 17.07.03, 13:07
                        Interesowałem się ulga odsetkową i po zaciągnięciu
                        informacji w Ministerstwie Finansów i nie tylko, okazuję
                        się że w przypadku Wilgii VII ulga odsetkowa nie przysługuje.
                        Powoływać się na dziennik budowy dla danego zadania
                        inwestycyjnego, tez nie można.
                        • luzik1 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 17.07.03, 16:04
                          Bardzo wszystkich przepraszam za swoją nieobecność na SPOTKANIU - poważne
                          powody rodzinne...
                          Wnioski Renaty są słuszne.
                          pozdr
                          luzik
          • Gość: ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 16.07.03, 14:23
            dzieki za info .
            rozmawialem ze specami od nieruchomosci .
            mowili mi ze jezeli tylko ksiegi sa czyste to faktycznie budynek przynależy do
            gruntu .

Upadek ME jest pewny na 100 % . 80 milionow strat to kwota ktorej nie sa w
            stanie przebolec . Problem tylko kiedy zarzad zlozy wniosek do sadu .
            Slyszalem tez ze Mostostal rozlicza sie z podwykonawcami podobno mieszkaniami .

szkoda tylko ze nie moge byc dzis na spotkaniu .
            Prosze o posta z krotkim podsumowaniem spotkania .
            Z gory dziekuje
            Pozdrawiam
            Ralfi
    • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 18:51
      mam pytanie do osób, które w czwartek miały być na spotkaniu w mostostalu - jak
      rezultaty? czy ktoś był w ostatnich dniach na spotakniu z kimś z władz
      spółdzielni?
      • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 22.07.03, 11:07
        Witam,

spotkanie z prezesem M raczej określiłabym jako bezowocne! słowa, słowa, słowa
        zapewnienia że inwestycja sie zakończy niebawem, ku naszemu rozbawieniu
        potwierdził zakończenie zad. 4 w m-cu sierpniu, natomiast zadania 3 (bloki z
        poddaszami najmniej wykończone)w m-cu wrześniu!prezes pocieszał nas i chyba
        siebie faktem iż w piatek mieli sprzedać bliżej nieokreślone aktywo majątku
        trwałego co miało skutkować jakąś dodatkową kasą oraz wspomniał, iż dobiega
        (znana swego czasu) rozprawa sądowa z miastem bydgoszcz o odszkodowanie dla M w
        wys. 32 mln zł!?!? mówiąc krótko: czcze gadanie!
        kolejne spotkanie należałoby odbyc jak najszybciej chyba z prezesem spółdz.?

pozdr
        r
    • ergosat Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 22.07.03, 10:27
      Drodzy sąsiedzi,
      jak zaznaczyłem w otwartym przeze mnie wątku "Wilga VII na poważnie"
      chciałybym nawiązać kontakt z wami, aby znaleźć jakieś konkretne wyjście z tej
      sytuacji patowej, bo jestem przekonany, że takowe istnieją i razem uda nam się
      osiągnąć cel, tzn. zamieszkać u siebie ze wszystkimi wygodami. Chyba do tego
      samego wszyscy dążymy. Przepraszam, ale odłóżmy na moment kwestii kondycji
      Mostostalu, zacznijmy myśleć o nas. Codziennie jestem na budowie, ale jak
      dotąd spotykałem zaledwie 4-5 osób, gdzie są pozostali? Zbieracie się,
      rozmawiacie poza tym forum? Ktoś (An) mówi o delegacji, która negocjowała z
      Mostostalem? Możecie ujawnić szczegóły? Może jestem najwny, ale tej
      całej "konspiracji" nie pojmuję. Zamiast od razu wymienić się telefonami lub
      przynajmniej osobistymi emailami - jakieś spotkania na hasło... Mamy się
      naprawdę czegoś bać?. Istnieją fizyczne lub inne zagrożenia?
      Oto telefon do waszej dyspozycji: 0503800797, zacznijmy się umawiać i
      rozmawiać jak normalni ludzie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 22.07.03, 12:59
        W związku z wypowiedzią osoby pod nazwą ergosat oraz telefonem od
        zainteresowanej osoby ponawiam propozycję spotkania, szczególnie dla osób,
        które nie wpłaciły całości za zakupione lokale w poniedziałek, daily cafe
        świętokrzyska 18 róg jasnej, podobnie jak poprzednio tj od godz.18
        hasło "wilga"! padła propozycja założenia wspólnego funduszu dla osób, które
        nie wpłaciły całości! Co drodzy Państwo na to? myslę że warto !

r
        • Gość: wilga3B Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 195.205.152.* 23.07.03, 12:26
          Brzmi intrygujaco. Jak ten fundusz mialby dzialac?
          ET
          • Gość: mario Oferta dostępu do internetu !!!!!! IP: 217.153.138.* 12.01.04, 17:06
            OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ
            CEBIT WIRELESS- 2048kb/s*

Szanowni Państwo!

Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT
            WIRELESS
            o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)**
            za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując
            że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na
            dostęp do Internetu.
            Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco :

o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto)
            o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto)

Abonenci Cebit Wireless uzyskują:
            • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do
            2048 kb/s*
            • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych
            • nielimitowany transfer danych
            • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi
            uczestnikami sieci lub wymiana danych)
            • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ).
            • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego
            serwera wirtualnego (opcjonalnie ).

Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności
            Telekomunikacyjnej które dotyczą:

1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ
            SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY
            STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW)
            2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH
            OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD
            INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW.

WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL
            612-09-96 lub 501-590-613
            e-mail: internet@cebit.com.pl

CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!!
            SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!!
        • Gość: Marach Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 62.89.77.* 23.07.03, 17:30
          Jestem za spotkaniem.
          Niestety nie mogłem być na poprzednim.
          Rozumiem, że rozmawiamy o 28 lipca.
          Pozdr
          • mar_wys Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 24.07.03, 13:01
            Cześć,
            Czy ktoś ostatnio był na budowie (w ciągu ostatniego tygodnia)?
            Podobno mieli zacząć robić tarasy w zadaniach 4.1 i 4.3
            Czy ktoś widział kogoś pracującego na budowie?
            Pozdr.
            Marcin
            • Gość: Ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 07.08.03, 12:27
              gielda.onet.pl/0,89,spolki.html
              moze to dobrze wrozy ?
          • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 28.07.03, 11:36
            witam,

Jest dokonana rezerwacja na godz 18, powtórzę sie: daily cafe, świętokrzyska 18
            róg jasnej (ewentualne hasło "wilga"), liczę że zainteresowani się znajdą !

pozdro
            r
            • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 30.07.03, 13:25
              Witam !

W nawiązaniu do poniedziałkowego spotkania poszukujemy osób chętnych do
              współpracy (najlepiej z zadania 4.1 lub 4.2 i 4.3).Zostało sporządzone pismo do
              spółdz. z konkretną propozycją współpracy! na czym mialaby ona polegac chetnie
              wyjasnie telefonicznie 579-75-86 bądź prześlę wzór pisma ! Potrzebujemy
              akceptacji tego pomysłu jak najwiekszej liczby osób! Wstępnie społdz. akceptuje
              wysuniętą propozycję ale potrzebujemy podpisów konkretnych mieszkańcow!
              Musimy szukać rozwiązań bo nas zima zastanie ! zapraszam !

pozdro
              r
              • parr Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 30.07.03, 13:27
                Przeslij mi pismo na maila.

pzdr
    • Gość: Radek Z Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.man.polbox.pl 28.07.03, 18:51
      Jak to w koncu jest z tym Mostostalem na Wildze VII? Robi tam cos czy nic? Ktos
      mnie chce namowic na kupno mieszkania na tym osiedlu na Rychtera i mowi mi ze
      oddanie jest we wrzesniu 2003. myslicie ze to sciema? prosze Was o pomoc.
      Zdrowko
      • Gość: Renata Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 217.153.63.* 30.07.03, 13:49

ok, prześlę tylko skonsultuje się z osobą, która nanosiła swoje uwagi !
        • Gość: kachazebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.media 31.07.03, 12:18
          Ja tez poproszę:
          zebrowska@media-saturn.com
          • crusader1973 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 31.07.03, 14:54
            również chętnie zapoznam się z tym.

crusader1973@gazeta.pl
    • Gość: dropsik8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 04.08.03, 15:14
      kochani, co do tarasów to prawda, nie było nas przez tydzień w domu (czyli na
      rychtera) wróciliśmy po urlopie i co widzimy?
      1) wymalowali w środku klatkę i zrobili fugi
      2) wyrównują teren między tarasami
      3) zdzierają podłoże z tarasów - panowie, co mieli robić tarasy powiedzieli nam
      miesiąc wcześniej, że podłoga była źle położona.
      wreszczie coś się dzieje, dla mnie to pozytywny znak, bo od 3-go czerwca to
      pierwsze roboty, które widać
      • Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 20:44
        Może to i dobrze i należy się cieszyć.
        Ale, w tym tempie to ukończenie osiedla potrwa "ładne" parę lat.

Pozdrawiam
        • Gość: tatus Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.ssmb.com 12.08.03, 12:52
          Witam was wszystkich,
          jeszcze nie kupilem tam mieszkania ,ale powiem wam ze jestem blisko...
          akurat tak sie zlozylo ze mam bardzo wiarygodne zrodlo i w ME jak i w
          spuldzielni, a ze rozumiem wasze obawy (bo to spora kasa jest w koncu)podziele
          sie swoimi zebranymi informacjami.
          1.w tym tygodniu mialy zadecydowac sie losy ME i wniosku o upadlosc jaki zostal
          wystosowany.
          2.Najwyyzszy , bodajze 7 pietrowy budynek zostanie najprawdopodobniej oddany na
          poczatku wrzesnia juz do spółdazielni , i juz wtedy bedzie "bezpieczny"
          3.Najgorzej jest z blokami ktore stoja w srodku osiedla(pomiedzy segmentami a
          galerjowcem) te prawdopodobnie nie zostana skonczone jeszcze przez dlugi czas...
          4.mostostal za dlugi oodaje wierzycielom mieszkania w rozliczeniu , a oni
          sprzedaja je taniej niz Developer - tu jest szansa dla tych ktorzy chca
          kupic...podpowiem - jednym z nich jest "WPRD" ...
          5.Na 100% grunty nie sa w zaden sposob obciazone - tzn to mostostal jako spolka
          jest zadluzon, a to wazne patrzac na ostatnie przypadki zagrywek developerów.
          6.uzyskalem takze 100% info ze calosc napewno zostanie ukonczona i nikt z
          lokatorow nie straci ani zlotowki, kwestja tylko kiedy moze za rok moze za
          dwa...
          • Gość: koko8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.crowley.pl 12.08.03, 13:06
            to pewnie juz wiekszosc za was czytala:

www2.gazeta.pl/gielda/1,28845,1611529.html

moze to odpowiedz na pytanie w tytule watku?
            pozdr
            • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.08.03, 13:07
              To dlaczego uciekają takie tuzy jak Deutsche Bank czy ostatnio Bank Austria ???

A do >tatusa< - radzę nie stawać się męczennikiem i kupić mieszkanie u lepszego
              developera, gotowe i od razu z umową notarialną. Chyba, że jest się ryzykantem-
              masochistą, wtedy nie ma lepszego wyboru.

Rzeczywiście sporo sznureczków w tej całej sprawie trzyma Spółdzielnia G. i od
              jej dobrej woli oraz chęci zależy bardzo, bardzo dużo. W końcu Spółdzielnia G.
              z własnej i nie przymuszonej woli zawarła porozumienie z Mostostalem E., w
              którym ustawiła Niemieszkańców dokładnie w takiej sytuacji, w jakiej się
              obecnie znajdują.

Pozdrawiam
              • Gość: tatus Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.ssmb.com 13.08.03, 17:46
                To troszke nie tak , bo ja nie chce tam kupowac mieszkania i byc
                męczennikiem...kupie je dopiero wtedy gdy przejmie je spółdzielnia...a to że
                spółdzielnia siągnie za sznureczki to akurat dobrze , bo gdyby nie to wogole by
                nic nie oddali , ani galeriowca , ani segmentow....a tak ratuja co sie da z
                tonacego powolutku okretu.
                • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 10:44
                  To troszke nie tak , bo ja nie chce tam kupowac mieszkania i byc
                  męczennikiem...kupie je dopiero wtedy gdy przejmie je spółdzielnia...a to że
                  spółdzielnia siągnie za sznureczki to akurat dobrze , bo gdyby nie to wogole by
                  nic nie oddali , ani galeriowca , ani segmentow....a tak ratuja co sie da z
                  tonacego powolutku okretu.

Ale tylko "troszkę"....
                  Spółdzielnia ratuje głównie własne interesy na Wildze VII, a Niemieszkańcy
                  korzystają na tym tyle, ile korzysta ktoś zaatakowany przez dwie pijawki.
                  Dla wyjaśnienia napiszę, że rzeczywiście to większą jest Mostostal E., ale tą
                  ciut mniejszą jest Spółdzielnia G.

A tak na marginesie to obecnie na rynku warszawskim jest sporo nowych mieszkań
                  do kupienia "od zaraz". Stąd nie za bardzo rozumiem ten upór kupowania
                  mieszkania na Wildze VII, która ma delikatnie mówiąc "mocno zabagnioną"
                  historię. Dlatego radzę nie czekać, aż ktoś coś "przejmie" czy nie "przejmie",
                  tylko kupić gdzieś indziej gotowe, do natychmiastowego odbioru, notariusz,
                  hipoteka i koniec !!!

No chyba, że ktoś lubi nieustanne wyzwania (i jest trochę masochistą).

Pozdrawiam
                  • koko8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 14.08.03, 11:06
                    Gość portalu: Andrzej K. napisał(a):

>
                    > No chyba, że ktoś lubi nieustanne wyzwania (i jest trochę masochistą).
                    >

szanowny panie andrzeju,
                    stosujac heurystyke - masochizm jest dewiacja ->ja i pozstali niemieszkancy
                    wilgi VII to zboczency ...
                    coz - pan mnie obraza...
                    dziwie sie ze ta agitka przeciw jeszcze sie panu nie znudzila... tym bardziej
                    ze odzyskal pan pieniadze, kupil pan upragnione mieszkanie, a w dalszym ciagu
                    czuje sie pan obronca ucisnionych....
                    sama mam doswiadczenie z nieuczciwa spoldzielnia i w przeciwienstwie do pana
                    nie odzyskalam pieniadzy (juz od ponad roku)...ciesze sie jednak, ze znjaduja
                    sie chetni do kupna mieszkan na sloneczbym stoku, bo dzieki temu mam wieksze
                    szanse na odzyskanie pieniadzy....
                    a nam coz pan radzi nieustannie: uciekajcie z wilgi VII! rozwiazemy umowy, i
                    nie bedziemy miec ani mieszkan ani pieniedzy,
                    ja mam (o dziwo) swoj rozum
                    pozdrawiam
                    • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 12:54
                      Przepraszam, ale myślę, że niewiele Pani zrozumiała z moich wystąpień na tym
                      forum.

Po pierwsze ....
                      Piszę do niejakiego >tatusa<, który zastanawia się, czy kupić mieszkanie na
                      Wildze VII. Nie piszę do osób, które już zawarły umowy i czekają na mieszkania.
                      A sytuacja tych osób jest całkowicie różna: jedne są już umoczone, a inne
                      jeszcze nie. I to cała różnica.
                      Tak więc Niemieszkańcy nie są masochistami, a jedynie ludźmi oszukanymi i
                      wykorzystanymi, dla których żywię wielki szacunek. Koniec i kropka.

Po drugie ....
                      "Agitka przeciw" nie znudziła mi się z kilku powodów.
                      Jednym z nich jest właśnie coś takiego, co nazywa się etyką.
                      Proszę odpowiedziedzieć sobie na pytanie - Czy poleciłaby Pani mieszkanie na
                      słonecznym stoku komuś z własnej rodziny lub dobremu znajomemu ???
                      Moja "agitka" wynika z tego, że nie widzę najmniejszego sensu, aby nowe osoby
                      dołączały do osób takich jak Pani czy ja, które musiały przejść lub przechodzą
                      koszmar kontaktów z nieuczciwymi firmami. Nawet, jeżeli są to osoby całkowicie
                      mi obce i trafiają na to forum właśnie z naiwnym przeświadczeniem, ażeby
                      uzyskać więcej informacji.
                      Sens istnienia tego forum jest właśnie taki, żeby ludzie mogli unikać tego typu
                      sytacji i nie wdeptywać w g... .

Po trzecie ....
                      Nikogo na tym forum nie namawiałem, nie namawiam i nie będę namawiać do
                      uciekania z Wilgi VII, zrywania umów, itp., itd.. Bardzo proszę przejrzeć moje
                      wypowiedzi uważnie.
                      Z wieloma Niemieszkańcami rozmawiałem prywatnie (większość z nich dotarła do
                      mnie z własnej i nieprzymuszonej woli) i żadnej z nich nie radziłem zerwania
                      umowy. Każdy jest w innej sytuacji rodzinnej, ekonomicznej, mieszkaniowej,
                      itd., itd.. Nie ma jednej drogi działania i każdy musi rozważyć własne kroki i
                      ich konsekwencje we własnym rozumie i sumieniu.
                      Jedyne do czego namawiam, to organizowanie się, a nie bezczynne przyglądanie
                      się ruchom naszych "łaskawych dobrodziejów".

Po czwarte ....
                      Jakże bym mógł wątpić w Pani rozum.
                      Rozumiem, że ponura rzeczywistość jedynie go czasami nieco wzburza.

Pozdrowienia

Pozdrawiam
                      • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 15:57

witam ponownie pana andrzeja, niestety muszę przychylić się do opinii koko88,
                        tzn. mam nieodparte wrażenie, że nie może się pan już doczekać, kiedy msx
                        padnie i tryumfalnie będzie mógł pan ogłosić, to iż miał pan rację. my - naiwni
                        klienci wilgi VII - wiemy, że spółdzielnia i msx są nierzetelne, wiemy, że
                        mieszkania powinnińsmy odebrać już dawno temu - więc nie musi nam pan o tym
                        przypominać. ostrzega pan innych? ma pan jakąś misję do spełnienia? nich pan
                        wskaże tych superuczciwych na warszawskim rynku. poleci pan nam jakąś firmę?
                        ręczy pan za tą firmę? jeżeli tak - proszę napisać, któryż to z warszawskich
                        deweloperów jest tak uczciwy, że nikt nigdy nie miał wobec niego zastrzeżeń.
                        pa.
                        • Gość: Andrzej K. Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 19:33
                          Również witam Panie Tomaszu (być może również ponownie).

Z tym upadkiem Mostostalu E. to muszę Pana niesłychanie rozczarować.
                          MSX (jak Pan ich nazywa) wciąż mi zalega z kasą (nie rozliczyli się jeszcze do
                          końca). Tak więc, jestem w identycznej sytuacji jak Pan czy koko8 - MSX jest
                          moim i Państwa dłużnikiem, tylko że Państwu zalegają z oddaniem mieszkania, a
                          mnie z oddaniem gotówki. Mam nadzieję, że zrozumie Pan, że w tej sytuacji o
                          żadnym triumfie w przypadku upadku MSX nie może być mowy.
                          A co do misji do spełnienia ?
                          Próbowałem to wyjaśnić w poprzedniej mojej odpowiedzi, ale może niezbyt jasno.

Tak więc jeszcze raz.
                          Jeżeli uda mi się pomóc jakielkolwiek osobie, aby uniknęła sytuacji, w której
                          my się znaleźliśmy to będę z siebie bardzo zadowolony. I nie interesuje mnie to
                          czy będzie Pan to nazywał "misją" czy inaczej? Uważam, że ludzi należy
                          ostrzegać przed niebezpieczeństwem. Dosyć często chodzę po górach i nie
                          wyobrażam sobie, abym nie ostrzegł napotkanych ludzi (całkiem obcych) o
                          grożącym im niebezpieczeństwie.
                          Proszę skontaktować się z Panią Renatą, obecną na tym forum, która kupiła
                          mieszkanie na Wildze VII w lutym, omotana przez p. Pocięgiela - czy jest z tego
                          zadowolona. W rozmowie ze mną bardzo żałowała, że trafiła na te forum za późno.
                          I nie jest to jedyna osoba, która ze mną na ten sam temat w ciągu ostatniego
                          pół roku rozmawiała.
                          Powiem wprost: to, że znaleźliśmy się w trudnej sytuacji nie upoważnia nas do
                          stosowania różnych miar uczciwości w stosunku do siebie i do innych. Jeżeli tak
                          Pan będzie robił, to pewnego dnia zobaczy Pan w lustrze twarz p. Pocięgiela, a
                          nie własną.

Co do wskazania firm uczciwych na rynku, to rzeczywiście jest to trudne zadanie.
                          Ale będzie ono tym trudniejsze, szczególnie dla początkujących, jeżeli nie
                          będzie się ich ostrzegać o grożących "rafach".
                          Tak więc, nie wskażę żadnej uczciwej firmy bo wierzę, że z obecnym
                          doświadczeniem wiedziałby Pan kogo wybrać, a z kim szkoda czasu nawet na
                          rozmowę. Ja powtórnie wybierając trafiłem bez pudła.
                          I przekonany jestem, że duża w tym zasługa moich poprzednich doświadczeń.
                          I tylko tego - tych "doświadczeń" pragnę (w miarę moich skromnych możliwości)
                          nieświadomym i naiwnym zaoszczędzić.

Mam nadzieję, że po tym przydługim wyjaśnieniu moje intencje będą dla Pana
                          jasne.

Pa !
      • kachazebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 18.08.03, 12:06
        Szukam osób, które odebrały od Mostostalu klucze w budynku 4,3 (klatki 31-34)
        najblizej trasy Siekierkowskiej. Według MSX takie osoby są. Chcę sprawdzić, czy
        to nie jest kolejny wybieg, żeby wyciągnąc 100% należności przed oddaniem
        budynku do Spółdzielni. Co myślicie o odbieraniu kluczy przed oddaniem budynku.

Pozdrawiam przyszłych (mam nadzieje) sąsiadów.

Kasia
        • Gość: Ewa Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.03, 13:24
          Od pewnego czasu w klatce nr 31 w bloku 4.3. można zauważyć firanki w
          oknach...czyżby ktoś już tam mieszkał...bez wody...?
          • Gość: tatus Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.ssmb.com 18.08.03, 16:37
            Chcial bym doradzic cos panu chcacemu wplacic cokolwiek do mostostalu , zeby za
            zadne skarby nic nie doplacal przed oddanie mbudynku spółdzielni!!!!
            Ja przyznam , chcialem tam kupic mieszkanie , ale juz nie kupie...jak mowilem
            mam bardzo dobra znajomą w spółdzielni i wiem że tam bedzie straszliwa ryfa , i
            nie mowie tego by państwa wszystkicha zdenerwować, ale wiem co to znaczy
            stracic kase , a jeszcze do tego nie miec upragnionego miszkanka...
            • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.03, 16:58
              może się pan łaskawie z nami podzieli swoimi informacjami i wyjaśni wszystkim
              co kryje się pod pojęciem "straszliwa ryfa" - jeżeli to nie jest żadna
              tajemnica oczywiście
            • Gość: ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 19.08.03, 15:14
              <tatus> :
              Nie rozumiem skad u Ciebie taka nagla zmiana :

"6.uzyskalem takze 100% info ze calosc napewno zostanie ukonczona i nikt z
              lokatorow nie straci ani zlotowki, kwestja tylko kiedy moze za rok moze za
              dwa...
              "

A NIEWIELE PÓŹNIEJ

"jak mowilem
              mam bardzo dobra znajomą w spółdzielni i wiem że tam bedzie straszliwa ryfa"

pozdrawiam
              ralfi
              • Gość: tatus Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.ssmb.com 20.08.03, 16:57
                czesc,
                wcale zadna zmiana , ale czy straszliwa ryfa nie był by fakt czekania na odbiór
                M kilkunastu miesiecy....albo w juz odebranym M mieszkac w środku nie
                dokonczonej budowy....ryfa to pojecie wzgledne , wiem ze dla tych co kupili
                ryfą nie jest to ze budowa sie bedzie przeciagac w nieskonczonosc i kazdej
                jesieni bedziecie w kaloszach przez te blota zasowac rano i wieczorem...
                Ale dla mnie , jezeli nie mam nic do stracenia i chcial bym wprowadzic sie do
                SWOJEGO mieszkania, w krotszym czasie niz po kilkunastu miesiacach od wplacenia
                kasy ...to juz jest ryfa. W tej sytuacji nie chodzi o to ze to nie zostanie
                skończone , ale o to kiedy (i to juz wam mowilem drodzy państwo).A ja mam
                jeszcze wybor i nie chce sie pakowac w taka "ryfe"...ale żałuje ze im ta
                inwestycja nie wypalila , bo miejsce jest swietne...
                A czy ktos z panstwa mieszka juz w tzw.: "galeriowcu"?
                • kachazebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 21.08.03, 11:13
                  Gość portalu: tatus napisał(a):

> czesc,
                  > wcale zadna zmiana , ale czy straszliwa ryfa nie był by fakt czekania na
                  odbiór
                  >
                  > M kilkunastu miesiecy....albo w juz odebranym M mieszkac w środku nie
                  > dokonczonej budowy....ryfa to pojecie wzgledne , wiem ze dla tych co kupili
                  > ryfą nie jest to ze budowa sie bedzie przeciagac w nieskonczonosc i kazdej
                  > jesieni bedziecie w kaloszach przez te blota zasowac rano i wieczorem...
                  > Ale dla mnie , jezeli nie mam nic do stracenia i chcial bym wprowadzic sie do
                  > SWOJEGO mieszkania, w krotszym czasie niz po kilkunastu miesiacach od
                  wplacenia
                  >
                  > kasy ...to juz jest ryfa. W tej sytuacji nie chodzi o to ze to nie zostanie
                  > skończone , ale o to kiedy (i to juz wam mowilem drodzy państwo).A ja mam
                  > jeszcze wybor i nie chce sie pakowac w taka "ryfe"...ale żałuje ze im ta
                  > inwestycja nie wypalila , bo miejsce jest swietne...
                  > A czy ktos z panstwa mieszka juz w tzw.: "galeriowcu"?

Czy masz jakies rewelacyjne informacje co do przyszłych terminów, czy to
                  komentarz do tego co działo się do tej pory. Budynek 4.3 ma byc oddany
                  mieszkańcom tej jesieni, czy tego terminu nie zamierzają dotrzymać? Czy
                  spółdzielnia zamierza jakoś szczególnie doświadczyć przyszłych mieszkańców ze
                  swojej strony?
                  Jesli chodzi o bloto, było na wiosnę, teraz jest kostka brukowa i do bloku
                  mozna dojsc w szpilkach.
                  Jesli chodzi o wplacanie kasy na mieszkanie w budowie, to pokaz mi intewestycje
                  w okolicy centrum, której historia nie jest zabagniona i są jeszcze do odbioru
                  mieszkania, które nie wygladają np jak labirynt z wijącym się korytarzem,
                  wykończone tak porządnie jak w Mostostalu i w cenie poniżej 3500 zł/m2? Chętnie
                  zmienię zdanie i nie wpłacę reszty kasy, sprzedam udziały i się wyniosę

• Gość: tatus Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.ssmb.com 21.08.03, 16:13
                    czesc,
                    czy budynek 4.3 to ten wysoki?cy tez moze jeden z tych dwuch niszszych???
                    A mówiąc o błocie , to chodzilo mi o budynki jeszcze nie wykończone, w ktorych
                    polowa jest juz wykupina(!!!!)a terminy juz sa sporo do tylu.
                    Wedlug mojej wiedzy , rozmowy ME ze Spółdzielnią tocza sie na razie tylko w
                    stosunku do wysokiego budynku...
    • kachazebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 22.08.03, 15:00
      Zainteresowanych budynkiem 4.3 informuje, że termin oddania budynku do
      spółdzielni po raz 128 nie zostanie dotrzymany i byc może będzie to JUZ koniec
      wrzesnia.
      Alleluja, chyba sie powieszę ze szczescia.
      Od 1 wrzesnia nie mam gdzie mmieszkać, ani zostawić swoich mebli, które od 3
      mcy powinny stac w moim cholernym nowym mieszkaniu.

Chyba komus zrobie krzywdę, a zlodziei pozwe do sadu, kiedy tylko dostane akt
      do reki
      • Gość: dropsik8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 26.08.03, 16:56
        kasiu,wprowadzaj się, można podłączyć zimną wodę i prąd na przedłużaczach (co
        poniektórzy pozakładali własne gniazdka i mają światło z sufitu) da się żyć.
        • kachazebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 27.08.03, 09:27
          Dzieki, tak wlasnie zrobie. Bałam sie tylko braku ogrzewania w zime (poza
          ryzykiem finansowym oczywiście), ale Panie z działu inwestycji w spółdzielni,
          powiedziały, że jest woda w konwektorach i nie moga nie grzac.
          Ruszam wiec z kredytem i modle sie, zeby wreszcie oddali ten blok do
          spółdzielni i o dobra kondycje finansowa MX

• Gość: dropisik8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 28.08.03, 16:18
            kachazebra napisała:

> Dzieki, tak wlasnie zrobie. Bałam sie tylko braku ogrzewania w zime (poza
            > ryzykiem finansowym oczywiście), ale Panie z działu inwestycji w
            spółdzielni,
            > powiedziały, że jest woda w konwektorach i nie moga nie grzac.
            > Ruszam wiec z kredytem i modle sie, zeby wreszcie oddali ten blok do
            > spółdzielni i o dobra kondycje finansowa MX

nie strasz mnie, na początku wreśnia ma być już podłączona przez mostostal (a
            nie tak chyłkiem jak teraz) woda zimna, a koniec września/październik prąd i
            ciepła, chyba aż na tyle nie kłamią, robią tarasy i drogi, a w galeriowcu
            światło jest w kinkietach przed klatkami, czyli już formalnie jest prąd, tam u
            nikogo nie ma lampek na przedłużaczach, tylko światło z sufitu
            >
            • Gość: Ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.9.202.* 28.08.03, 16:56
              aha. My "szczesliwi" mieszkancy Galeriowca mozemy juz cieszyc sie
              dobrodziejstwem energii elektrycznej z sufitow, gniazdek ...
              • Gość: dzemik :-) Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.acn.waw.pl 30.08.03, 11:00
                Mam prad i wode - zimna w galierjowcu . Praktycznie mozna mieszkac i tak robi
                kilka rodzin . Ja narazie nie musze . Czekam cierpliwie na oddanie bloku .
                pzdr.
                • Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 19:18
                  Czy ktoś z już zamieszkujących mógłby poinformować co się dzieje na budowie.

Nagle zapadła totalna cisza, jak przed burzą.
                  Czy SM G-L przekazuje kolejne bloki ?
                  Bardzo proszę o informację.

Pozdrawiam
                  • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 12:57
                    w budynku 4.3 trwa cyt."fugowanie" na klatkach
                    w 4.1 prace trwają na tarasach, w środku podobno też
                    porządkowy jest teren między 4.1, a 4.3
                    24.09 sąd apelacyjny ma wydać wyrok o zwrot długu dla mostostalu w wysokości
                    ok. 30 mln od jakiejś tam spółki, z którą się procesują od 3 lat
                    sprzedają działki w warszawie, ale podobno niezbyt korzystnie
                    tyle na razie
                    ta cisza to chyba wynik depresji wszystkich oczekujących
                    pozdrawiam
                    tomek

• Gość: Marach Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 62.89.77.* 11.09.03, 15:39
                      Mieszkam na tym osiedlu ale w części oddanej 3 lata temu
                      Całą budowę widzę przez okno
                      Więc
                      wczoraj kopara mi opadła !!!!!!!!!!
                      o 19:30 jeszcze na budowie był ruch !!!!!
                      od jakiegoś tygodnia naprawdę coś się dzieję

kończą tarasy, kładą klinkier, ZACZELI KŁAŚĆ DACH NA jednym punktowcu

jestem w szoku
                      takiego gwaru to tu nie było od ....nie pamiętam kiedy

Pozdr wszystkich oczekujących
                      jak chcecie mieć info na bieżąco pytajcie
                      Wyjrzę przez okno i opiszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Marach

Pozdr wszystkich oczekujących
                      jak chcecie mieć info na bierząco pytajcie
                      Wyjrzę przez okno i opiszę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: Ralfi Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.100.6.* 13.09.03, 10:56
                        Marach dwa pytanka:
                        1. jaki orientacyjnie placisz czynsz za mieszkanie
                        2. jak sprawa sie ma z : telefonami , tv kablowa i dostepem do internetu

Dzieki i pozdrawiam
                        • Gość: zebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 13:58
                          Nie wiem, czy nie przesadzasz z tymi pytaniami o internet i kablówkę.
                          Z tego co wiem to ludzie tam głównie mieszkają, aby nie płacić za wynajmowanie
                          mieszkań lub żeby nie siedzieć rodzinie na głowie. A inne "luksusy" nie są w
                          tej sytuacji najważniejsze.

I drugie - w dzisiejszej Rzepie, w dodatku Ekonomia i Rynek (str. B3) są znowu
                          mrożące informacje o MEX (jakże zgodne z tytułem tego wątku).

Może ktoś ma aktualne informacje, co na to spółdzielnia !?!

Pozdrawiam
                          • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 16:38
                            no chyba jakoś znajdą te 54 tys., to w końcu pewnie mniej niż pensja prezesa,
                            poza tym giełda jakoś nie bardzo zareagowała na te newsy, chyba właśnie ze
                            względu na wysokość roszczenia, a co do msx - już w na wiosnę trwała tu
                            zagorzałą dyskusja o kondycji finansowej msx i nie można powiedzieć, żeby była
                            zbyt fachowa - co do publikacji prasowych - 15.09 puls biznesu swój artykuł o
                            msx zatytułował "dobre wieści" - no ale z drugiej strony wyskakują takie
                            kwiatki jak ten z Rzepy... bądź tu mądry
                    • Gość: dropsik Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: FRELVPROXY* / *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 24.09.03, 16:57
                      czy wiecie coś, kiedy skończą wykańczać tereny?
                      • Gość: przyszlmieszkaniec Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.cst.tpsa.pl 25.09.03, 10:09
                        ponoc do konca pazdziernika, a w polowie budynki maja byc przekazane do spoldzielni
    • Gość: zebra Re: VVilga VII - Pierwsza rocznica oddania osiedla IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 19:36
      Dzisiaj minęła pierwsza rocznica oddania osiedla Wilga 7 (a właściwie terminu
      oddania).
      Mam nadzieję, że więcej takich smutnych jubileuszy nie będę przeżywać.

Pozdrowienia
      • mar_wys VVilga VII - Kolejny termin? 09.10.03, 11:59
        Witam wszytkich!
        Ostatnio podany przez Mostostal termin to 29 października.
        Prace trwają, ale moim zdaniem nie zdążą w tym terminie oddać budynku 4.1.
        Skoro nie zdążą oddać budynku 4.1 to nie przekażą również spółdzielni budynku
        4.3, bo chcą te dwa budynki oddać razem.
        Jaki Waszym zdaniem jest realny termin przekazania tych budynków?
        Kiedy będzie dostaniemy papierek z przydziałem ze spółdzielni?
        Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
        Marcin
        • koko8 Re: VVilga VII - Kolejny termin? 09.10.03, 12:44
          mar_wys napisał:

> Witam wszytkich!
          > Ostatnio podany przez Mostostal termin to 29 października.
          > Prace trwają, ale moim zdaniem nie zdążą w tym terminie oddać budynku 4.1.
          > Skoro nie zdążą oddać budynku 4.1 to nie przekażą również spółdzielni budynku
          > 4.3, bo chcą te dwa budynki oddać razem.

nie znam sie skomplikowanych numerkach tych budynkow:
          ale mam informacje nastepujace na temat najwyzszego slupka gdzie jest moje
          (moze wkrotce) mieszkanie...
          spoldzielnia odbiera ten budynek od mostostalu na poczatku listopada, a potem
          maja 3 tyg. na oddanie techniczne budynku mieszkancom...
          czy to realne? poczekajmy jeszcze miesiac...
          pozdr

• Gość: Misiex Re: VVilga VII - Kolejny termin? IP: 195.94.206.* 13.10.03, 16:59
            najwyższy słupek to 7-piętrowy punktowiec jak rozumiem. jeśli tak to jest to
            zadanie 4.2, gdzie i ja mam nadzieję zamieszkać (kiedyś). według dzisiejszych
            informacji od P. Jerzego P. (BOA Mostostal) pod koniec tego tygodnia planowane
            jest włączenie mediów, ale będę szczery - nie wierzę. mam tylko nadzieję, że
            oddanie budynku do spółdzielni nastąpi w listopadzie. proponuję spotkanie
            lokatorów budynku 4.2. myślę, że sobota (nie koniecznie najbliższa) będzie
            dogodna, miejsce - oczywiście teren budowy. chętni proszeni o odzew.
            pozdrawiam. Misiex
    • Gość: a Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: 213.17.181.* 11.10.03, 13:33
      a
      • kachazebra Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 15.10.03, 11:24
        Witajcie Przyszli Sąsiedzi,

Czy wiadomo Wam kiedy budynek przy Rychtera 7 moze zostac oddany do uzytku?
        Jakie sa szanse na wode w kranach, gaz i prąd? Czy ktos ma moze jakies nowe
        informacje ze spółdzielni?

Kasia
        • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 14:49
          odpowiedzią w mostostalu jest już chyba legendarne "w ciągu dwóch tygodni"
          w msx twierdzą, że zawieźli w końcu nasze umowy (rychtera 7) do stoen-u, jak
          zawieźli umowy z galeriowca to na liczniki czekali tydzień - więc może jest
          nadzieja na prąd, co do wody - kwestia wodomierzy - też podobno wreszcie
          je "naprawdę" załatwiają
          • mar_wys Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 16.10.03, 13:28
            Cześć,
            W tym tygodniu zadzwoniła do mnie pani ze SPÓŁDZIELNI i poinformowała mnie o
            spotkaniu dotyczącym inwestycji Wilga VII, które odbędzie się w najbliższy
            poniedziałek. Niestety nie udzieliła mi informacji czego dokładnie będzie
            dotyczyło to spotkanie.
            Mam mieszkanie w budynku 4.3 (najlbliżej kanałku).
            Czy do Was też dzwonili i czy wiecie o czym ma być mowa na spotkaniu?
            Pozdr.
            M.
            • Gość: dropsik8 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 16.10.03, 14:45
              na spotkanie zapraszali tylko nielicznych i zaniepokojona tym zadzwoniłam do
              spółdzielni i okazało się, że ci nieliczni to tzw. dłużnicy, których zadzad sm
              bedzie zachęcał do wpłacenia przedst. harmonogram robót- to właśnie o nas się
              staraja i nie dajmy się, wyekzekwujmy w końcu ogrzewanie i wodę.
              na moje zapytanie, dlaczego ci, co wpłacili 100 % kasy już rok temu zostali
              pominięci, czy im nie należą sie informacje o stanie budowy- nie potrafiono
              powiedzieć.
              • Gość: tomek Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 15:48
                też tak słyszałem, ale mam drobną uwagę
                rzeczywiście całość powinno się wpłacić w momencie kiedy mieszkanie jest gotowe
                (ja akurat niestety wpłaciłem całość)
                wpłaty powinny być uzależnione od postępu inwestycji - ok, więc namawianie
                ludzi żeby wpłacali w tej chwili całość jest bezzasadne
                z drugiej strony, jeżeli ktoś wpłacił 10% i żąda kluczy do mieszkania to też
                chyba lekka przesada
                pewnie zaraz spadną gromy na moją głowę, ale taka jest prawda
                • Gość: nowy Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.cst.tpsa.pl 20.10.03, 09:06
                  zaczeli grzac
                  • mar_wys Co zostało ustalone na spotkaniu? 21.10.03, 12:32
                    Witam wszystkich,
                    Chciałem zapytać, czy zostało ustalonego coś konkretnego na wczorajszym
                    spotkaniu w spółdzielni?
                    Czy spółdzielnia przekazała mieszkańcom jakieś nowe informacje?
                    Pozdr.
                    M.
                    • Gość: koko8 Re: Co zostało ustalone na spotkaniu? IP: 217.153.131.* 21.10.03, 13:16
                      jakie to znowu spotkanie bylo wczoraj???
                      oficjalne?
                      pozdr
                      • Gość: Misiex Re: Co zostało ustalone na spotkaniu? IP: 212.76.37.* 21.10.03, 20:26
                        spotkanie dotyczylo glownie budynku 4.1 jak mi sie zdaje.
                        poszukuje sasiadow z budynku 4.2 (7-pietrowy). jezeli ktos tam nabyl mieszkanie
                        prosze o kontakt. dziekuje.
                        • koko8 Re: Co zostało ustalone na spotkaniu? 22.10.03, 09:28
                          Gość portalu: Misiex napisał(a):

> spotkanie dotyczylo glownie budynku 4.1 jak mi sie zdaje.
                          > poszukuje sasiadow z budynku 4.2 (7-pietrowy). jezeli ktos tam nabyl
                          mieszkanie
                          >
                          > prosze o kontakt. dziekuje.

ja wlasnie tam bede mieszkac,
                          odezwij sie do mnie na priv,
                          pozdr
                          • Gość: Misiex Re: Co zostało ustalone na spotkaniu? IP: 195.94.206.* 23.10.03, 10:14
                            Witam Sąsiada/kę.
                            Podaję emalję: WilgaVII@interia.pl
                            Stanowi to również zaproszenie do dyskusji dla wszystkich sąsiadów. Szczególnie
                            goraco (już grzeją!) zapraszam lokatorów budynku 4.2.
                            Pozdrawiam.
                            Misiex
                            • Gość: Ralfi Re: Co zostało ustalone na spotkaniu? IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.100.2.* 17.11.03, 14:56
                              Pewnie juz wszyscy wiedza ze Galeriowiec juz oddany spoldzielni.
                              • Gość: zebra Oddanie galeriowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 17:43
                                Już ?!?

A miałbyć gotowy we wrześniu 2002.
                                Jakie to wszystko jest względne.
                                Jeszcze trochę, a będziemy się radować i całować po rękach Naszych
                                Dobroczyńców - Prezesów za każdy otrzymany drobiazg, który już dawno i bez
                                żadnej łaski się nam należy.

Czy ktoś z obecnych na tym forum zamierza założyć sprawę Mostostalowi i
                                Spółdzielni za niedotrzymanie terminów ? A może już założył ???

Proszę o informację.

Pozdrowienia
                                • Gość: dzemik :-) Re: Oddanie galeriowca IP: *.acn.waw.pl 17.11.03, 19:41
                                  Galeriowiec . Czynsz za 55m2 mam wyliczony na 415 zl przy zameldowaniu 1 osoby
                                  (na podst. tego chyba przewiduje sie zuzycie wody itp. ) . Jestem w szoku bo
                                  np. eksploatacja (moze ktos sie na tym zna i napisze co sie sklada na ten
                                  koszt) wynosi 1,77 za m2 czyli ok . 100 zl !!! . Mieszkam narazie na osiedlu
                                  Orlik-Jantar (tez SMGL) i koszt ten administracja ustalila na 0,67 zl/m2 , skad
                                  taka roznica ? . Pewnie skonczy sie to na wizycie w administracji i awanturze .
                                  Aha jeszcze z ciekawych rzeczy to co 2,40 za m2 !!! Bardzo drogo , na orliku
                                  mam (wielka plyta) 1,76 za m2 .
                                  pzdr.
                                  • Gość: agniesia33 Re: Oddanie galeriowca IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 18.11.03, 10:33
                                    co do czynszu-straszny-kochani, jak już oddadzą nam wszystko i bedziemy mieli
                                    papiery trzeba pochodzić po sasiadach i ustanowić wspólnotę, a nie
                                    spółdzielnia bedzie ciagnąć zyski
                                    • Gość: koko8 Re: Oddanie galeriowca IP: 217.153.131.* 18.11.03, 11:24
                                      jezeli juz mozna sie zadeklarowac - ja dwoma rekami podpisuje sie pod
                                      ustanowieniem wspolnoty,
                                      tylko zebysmy te mieszkania kiedys dostali, moze ktos ma jakies nowe wiesci?
                                      • Gość: ewa Re: Oddanie galeriowca IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.11.03, 12:38
                                        Powstał kolejny problem, tym razem związany z odbiorem liczników. W
                                        najbliższych dniach ma się odbyć spotkanie prezesa spółdzielni z dyrektorem
                                        STOENu. Pani Sopotnicka z działu inwestycji spółdzielni powiedziała, że na
                                        początku przyszłego tygodnia będzie wiadomo co panowie wraz z prawnikami
                                        ustalili. Oprócz tego, spółdzielnia dokonała odbioru technicznego bloku 4.3,
                                        ale zgłosiła Mostostalowi szereg usterek (typu brak przyłaczeń do wody, brak
                                        drzwi do komórek lokatorskich, itd.). Co oznacza, że wciąż nie widać końca tego
                                        koszmaru.
                                        • Gość: bromsky UPUST przy zakupie IP: *.chello.pl 18.11.03, 16:31
                                          Witam wszystkich,
                                          być może zostanę nowym mieszkańcem Wilgi VII. W związku z tym mam pytanie, czy
                                          próbowaliście negocjować cenę mieszkania? Jeśli tak, to ile udało się opuścić?
                                          Interesuje mnie szczególnie mieszkanko 1 pok. 40 m2.
                                        • Gość: wilga4.3 Re: Oddanie galeriowca IP: *.cst.tpsa.pl 09.12.03, 11:51
                                          Prad juz jest - przynajmniej u mnie na 4.3
                                • Gość: Ralfi Re: Oddanie galeriowca IP: *.polastcyfrowy.pl / 10.100.2.* 18.11.03, 12:49
                                  Jak najbardziej. Nie podaruje złodziejom.
                                  1000 zl za kazdy miesiac zwloki.
                                  • mar_wys Re: Oddanie galeriowca 06.01.04, 16:54
                                    Drodzy sąsiedzi,
                                    Czy ktoś wie kiedy Mostostal przekaże budynki spółdzielni budynki 4.1, 4.2 i
                                    4.3? A może już przekazał?
                                    Ostatnia zasłyszana przeze mnie wersja to koniec roku, ale chyba to już jest
                                    nieaktualne.
                                    Jak myślicie kiedy zapłacimy pierwszy czynsz?
                                    Ja stawiam na marzec.
                                    Pozdr.
                                    Marcin
                                    • koko8 Re: Oddanie galeriowca 07.01.04, 10:58
                                      no coz - ja tam ciagle wydzwaniam z nadzieja ze wydzwonie nam miaszkania :-)

jak sie pewnie domyslacie, zawsze dostaje dwie rozne wersje (tej samej?)
                                      historii- od spoldzielni i od mostostalu.... kiedys myslalam, ze fakt
                                      posiadania umowy trojstronnej ma zalety, a teraz wg mnie jest to glowna
                                      wada....sprzedajacy uprawiaja perfidna spychologie i umywjA rece... w szczegoly
                                      wdawac sie nie bede...
                                      ostatnie wiesci sa takie, ze mostostal ma klopoty ze zgromadzeniem dokumentow i
                                      nie ma protokolow potrzebnych do oddania budynkow spoldzielni (chodzi glownie o
                                      wodociagi).... nawet nie zglosil budynkow do odbioru ... spoldzielnia
                                      przewiduje, a mostostal obiecuje (hłehłe) zrobic to w czasie dwoch tygodni ----
                                      > mieszkania szykuja nam na luty...
                                      moze ktos ma wiesci z mniej oficjalnych zrodel?
                                      • Gość: 4.3 Re: CIEPLO W MIESZKANIACH IP: *.cst.tpsa.pl 07.01.04, 12:45
                                        chcialem sie zapytac jaka macie temperature w mieszkaniach na 4.3 - bo u mnie jest strasznie zimno tylko 16 st. a ci `magicy` z mostostalu twierdza, ze tak ma byc a bedzie cieplej po oddaniu do spoldzielni....:(
                                        • Gość: tomek Re: CIEPLO W MIESZKANIACH IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.04, 16:36
                                          u mnie kaloryfery są gorące, idź i zamęcz ich (misiów z mostostalu) niech ci
                                          wyregulują kaloryfery
                                          • Gość: 4.3 Re: CIEPLO W MIESZKANIACH IP: *.cst.tpsa.pl 12.01.04, 14:41
                                            misie zapadly w sen zimowy i nie kwapia sie do niczego...
                                            • borutha GAZ 13.01.04, 11:27
                                              Jutro od godziny 8:30 maja wlaczac gaz i montowac liczniki g. na zadaniach 4.2 i 4.3 - info od MostostaluEXP
                                              • Gość: bromsky Re: GAZ IP: 195.205.152.* 13.01.04, 14:41
                                                No super, w koncu cos sie zaczyna ruszac. Ale, czy aby to nie sa kolejne sciemy
                                                wystawiane przez mostostal...?
                                                I co z woda? Wczoraj podobno nie bylo w 4.3
                                                pozdrawiam,
                                                bromsky
                                                • kachazebra Re: GAZ 15.01.04, 16:15
                                                  Woda juz jest , podobno na stałe . Gaz juz płynie. dziasiaj nawet podłączyli mi
                                                  kuchnię za niewielkie pieniądze.

Ciepła woda, będzie dopiero po odbiorze budynków przez spóldzielnię. MX obawia
                                                  sie kosztów ekspoatacji (bo mimo liczników, nie zapłacimy za zużycie do momentu
                                                  przekazania budynków). Może zebralibyśmy zwartą grupę i jakoś wpłynęli na
                                                  spółdzielnię i MX, może po porostu zapłacimy za ta ciepłą wodę, co Wy na to?

Kasia
    • Gość: darek Dobra firma !!!!!! IP: 217.153.138.* 13.01.04, 15:36
      OFERTA DOSTĘPU DO SIECI INTERNETOWEJ
      CEBIT WIRELESS- 2048kb/s*

Szanowni Państwo!

Pragniemy Państwu zaproponować dostęp do Naszej sieci Internetowej CEBIT
      WIRELESS
      o przepustowości do 2048 kb/s* (obecnie)* a 4096 kb/s** (planowane od 2004r)**
      za jedyne 107zł brutto (jeden komputer) miesięcznie jednocześnie gwarantując
      że opłata ta może się zmienić jedynie w przypadku podniesienia stawki VAT na
      dostęp do Internetu.
      Koszt całkowity podłączenia 1 lokalu wyniesie następująco :

o Od 1- 10 lokali cena podłączenia : 100zł (netto)
      o Od 11 - lokali cena podłączenia : 1zł (netto)

Abonenci Cebit Wireless uzyskują:
      • stały, nielimitowany czasowo dostęp do Internetu o przepustowości do
      2048 kb/s*
      • możliwość korzystania z wszystkich usług internetowych
      • nielimitowany transfer danych
      • uczestnictwo w sieci lokalnej (np. możliwość grania z innymi
      uczestnikami sieci lub wymiana danych)
      • własne konto poczty elektronicznej (opcjonalnie ).
      • możliwość utworzenia witryny WWW w domenie cebit.com.pl lub własnego
      serwera wirtualnego (opcjonalnie ).

Nasza firma posiada niezbędne zezwolenia na prowadzenie działalności
      Telekomunikacyjnej które dotyczą:

1) ŚWIADCZENIA USŁUGI ZAPEWNIANIA DOSTĘPU DO SIECI INTERNET (ZA POMOCĄ
      SIECI TRANSMISJI DANYCH OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY
      STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW)
      2) ŚWIADCZENIA USŁUGI TRANSMISJI DANYCH ZA POMOCĄ(SIECI TRANSMISJI DANYCH
      OBJĘTYCH ZGŁOSZENIEM ORAZ PRZY WYKORZYSTANIU ŁĄCZY STAŁYCH DZIERŻAWIONYCH OD
      INNYCH UPRAWNIONYCH OPERATORÓW.

WSZYSTKIE ZAINTERESOWANE OSOBY PROSIMY O KONTAKT POD NR TEL
      612-09-96 lub 501-590-613
      e-mail: internet@cebit.com.pl

CEBIT WIRELESS JEST NIEZALEŻNE OD TELEFONU!!!!!
      SERFUJESZ NIE ZAJMUJĄC LINII TELEFONICZNEJ!!!!!
      • Gość: Tomze Re: Dobra firma !!!!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.01.04, 12:04
        Cześć

Mieszkam na 4.3 jestem zainteresowany ofertą reklamującej się tu (w tym miejscu
        na forum) firmy internetowej pod hasłem „Dobra Firma” -dostęp do Internetu.

Co myślicie o tym ?

Firma ma dać mi odpowiedz czy jest to technicznie możliwe. Prawdopodobnie się
        zdecyduję.
        • Gość: Marcin Re: Dobra firma !!!!!! IP: 195.92.39.* 23.01.04, 13:46
          Ja bym sie pisal, ale dopiero jak sie zbierze wiecej osob.
          Poza tym pewnie bedziemy mieli alternatywna propozycje z Aster City i niech
          zadziala konkurencja to moze i ceny uda sie obnizyc.
          M.
          • Gość: 4.3 Re: Dobra firma !!!!!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.01.04, 16:57
            A CZY KTOS ZNA TA FIRME ?? JAKIEJ JAKOSCI SA JEJ LACZA ??
            • Gość: Marcin Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 198.178.239.* 04.02.04, 10:20
              Czesc,
              Ostatnio rozmawialem telefonicznie ze spoldzielnia i podobno mieli dzisiaj
              odbierac budynek 4.3 Wczoraj widzialem jak ktos montowal domofony.
              Brakuje jeszcze samozamykaczy do drzwi i automaty do zamykania drzwi garazowych.
              Czy jeszcze czegos brakuje w budynku?
              Czy budynek 4.2 jest juz oddany?
              Czy wiecie kiedy bedzimy mieli w koncu przydzialy do lakali ze spoldzielni, bo
              u mnie w banku sie denerwuja?
              Pozdr.
              M.
              • Gość: as Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 198.178.239.* 04.02.04, 15:38
                • Gość: Tomek Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 17:32
                  up...
                  • Gość: Marcin Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 198.178.239.* 16.02.04, 09:04
                    Cześć,
                    W piątek Mostostal Export miała przekazać budynek spółdzielni.
                    Czy przekazał?
                    Wiecie coś na ten temat?
                    Pozdr.
                    M.
                    • Gość: ellga Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 213.25.125.* 24.02.04, 12:24
                      Witam Sasiadow, dopiero ostatnio trafilam na wasza dyskusje ale chetnie sie
                      dolacze.
                      Rozmawiałam ze spółdzielnią 23.02.04. punktowiec (7 pięter, zadanie 4.2) nie
                      został oddany. Społdzielnia twerdzi ze czeka na zamontowanie przez Mostastal
                      drzwi wew i drzwi do kom.lokatorskich. Po raz kolejny usłyszalam ze budynek
                      powinien byc oddany "do konca tego tygodnia". Brak rownież odbioru przez
                      strażaka?
                      Czy Wy odebraliście swoje mieszkania (na jakich zasadach?) i robicie
                      wykończeniówkę? pomimo że budynek nie jest oddany i niemamy przydziałów?

pozdr.
                      ellga
                      • Gość: Marcin Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 195.92.39.* 24.02.04, 13:50
                        Cześć,
                        Ja wykończyłem swoje mieszkanie w budynku 4.3, ale na razie tam nie mieszkam.
                        Czekam na ciepłą wodę. Trochę się obawiam o odliczenia z ulgi remontowej, bo w
                        końcu nie mamy żadnego dokumentu prawnego na to mieszkanie, a takiego oczekuja
                        urzędy skarbowe.
                        Budynek 4.3 został przyjęty przez Straż Pożarną, ale podobnie jak w 4.2 nie ma
                        w nim drzwi wewnętrznych, ani kuchenek gazowych. Dopóki tego nie uzupełnią
                        spółdzielnia nie odbierze budynków.
                        W przypadku galeriowca przystała na pewne niedoróbki, które miały być
                        uzupełnione w następnym tygodniu, jak zapewniał Mostostal Export.
                        Niedoróbki w galeriowcu nadal nie są uzupełnione, a Mostostal jak zwykle mówi w
                        przyszłym tygodniu.
                        Jedyne co dobre, że nie musimy płacić czynszu. Przyznam, że nawet mi to na rękę
                        Pozdr.
                        M.
                        • ellga Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 24.02.04, 15:06
                          Wiadomość w ostatniej chwili: w budynku 4.2 podobno zostały zamontowane
                          kuchenki gazowe i drzwi do kom. lokatorskich, drzwi wew. brakuje w dwóch
                          lokalach i mają być zamontowane do jutra. Jeden z Inspektorów Spółdzielni
                          podpisał budynek do odbioru (wpis w dzienniku budowy). Spółdzielnia ma
                          podejmować decyzję w tej sprawie w poniedziałek 01.03.04. Straż Poż. jest
                          umówiona na wtorek 02.03. będzie to już drugie podejście więc miejmy nadzieję
                          że skuteczne. W 4.2 zostały zamontowane indywidualne wkładki w zamkach z
                          normalnymi kluczami.
                          To tyle.

Pozdrawiam
                          e.
                          • Gość: koko do ellgi IP: 217.153.131.* 25.02.04, 12:50
                            witam cie,
                            je rowniez jestem mieszkanka budynku 4.2,
                            po rozmowach ze spoldzielnia i mostostalem (do twojej wiadomosci: moje
                            informacje "z ostatniej chwili" roznia sie od twoich LOL, w sensie- sa mniej
                            optymistyczne) zdecydowalismy sie brac mieszkanie od mostostalu, nie czekajac
                            na spoldzielnie...
                            niepokoi mnie tylko jedna rzecz: nasz lokal jest mniejszy niz wynikaloby z
                            planu, natomiast inzynierowie z budowy twierdza ze takie odchylenia sa zgodne z
                            normami... czy ktos orientuje sie jakie roznice w metrazu sa dopuszczalne/ czy
                            w ogole? u nas jest to prawie 1 mkw. calkowitej powierzchni mieszkania...?

ps. ja zezygnowalam z kuchenki i drzwi wewn., ale wiem ze ktos z ekipy tam sie
                            krecil, bo mi w koncu naprawili niezamykajace sie okno (od zgloszenia usterki
                            minelo 10 miesiecy!)
                            • Gość: ellga Re: do ellgi IP: 213.25.125.* 25.02.04, 14:29
                              W umowie mam zapis:
                              "Jeżeli pomiedzy powierzchnią lokalu okresloną w umowie a faktyczną
                              powierzchnią tego lokalu w dniu zgłoszenia do odbioru budynku wystąpi różnica,
                              ostateczna wysokość wkładu budowlanego zostanie ustalona na podstawie
                              powierzchni faktycznej.Różnica powierzchni nie może przekraczać 5% powierzchni,
                              określonej w umowie."
                              Jak rozumiem przeliczenie wkładu budowlanego może dotyczyć różnicy do +-5%.
                              • Gość: bromsky Re: do ellgi IP: *.itl.waw.pl 25.02.04, 15:10
                                Wszyscy mają w umowach taki sam zapis dotyczący różnic pomiędzy powierzchnią w
                                umowie i faktyczna. Problem jest w tym, że umowa nie okresla metody pomiaru
                                powierzchni. Z moich pomiarów wynika, że mostostal ustala powierzchnię lokalu
                                bez tynku.
                                Podejrzewam, że po dodaniu do wymiaru każdej ściany ok 2,5 cm powierzchnia
                                wyjdzie zgodnie z deklarowaną (przynajmniej tak jest u mnie).
                                Kwestią jest teraz czy przy ostatecznym rozliczaniu uwzględnić powierzchnię z
                                tynkami - ma to porzecierz spore znaczenie przy wyliczaniu wkładu budowlanego
                                (wiadomo, wydawało by się że głupie 0,5 m2 różnicy a cenowo to wychodzi aż ok
                                1,7 tys. zł), a także przy późniejszym wyliczaniu czynszu za mieszkanko.
                                Dlatego przy odbiorze proponuję wykananie pomiaru rzeczywistego powierzchni i
                                zawarcia tej informacji w protokole.

pozdrawiam,
                                bromsky
              • kachazebra Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 05.03.04, 11:32
                No to wreszcie odebrali. W poniedziałek beda debatować,czy moga dac nam
                oficjalnie klucze i udostępnic ciepłąc wodę (bo kto za to zapłaci?), jeśli nie
                mają decyzji o oddaniu do użytkowania przez gminę.
                To dla mnie zastanawiające, że po tylu latach działania spółdzielni nie
                potrafią zrobić tego sprawnie i zacząc zarabiac na naszym czynszu

Pozdrawiam Sasiadów
                • Gość: Marcin Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 195.92.39.* 05.03.04, 12:03
                  A kiedy sie spodziewacie pierwszego dokumentu potwierdzajacego wlasnosc.
                  Chodzi mi na razie o przydzial ze spoldzielni.
                  Pozniej trzeba bedzie zrobic akt notarialny
                  Ciekawe jaki nam przysola czynsz
                  Ide dzisiaj opijac oddanie budynku.
                  Pozdr.
                  M.
                  • Gość: Ciekawa Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.acn.pl 05.03.04, 12:30
                    Czy macie jakiś dokument na potwierdzenie oddania budynków i zaproszenie do
                    podpisania umowy os półdzielcze własnościowe prawo do lokalu?
                    • kachazebra Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 05.03.04, 14:27
                      To jest właśnie zagwozdka spółdzielni, jak to zrobic, żebyśmy mogli odebrac
                      oficjalnie te mieszkania trochę szybciej niz pozwoli miasto
                • Gość: Ewa Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 15:06
                  Kierownik osiedla poinformował mnie, że termin oddania budynków 4.2 i 4.3 może
                  przedłużyć się jeszcze o 1 miesiąc a nawet dłużej....Podobno teraz wszystko
                  zalezy od Powiatowego Inspektoratu Budowlanego
                  • kachazebra Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 09.03.04, 15:57
                    Czy wiesz moze co z tym naszym osiedlem jest nie tak jak powinno byc. Proszę
                    wszystkich sąsiadów, zbierzmy się i zacznijmy od Spółdzielni wymagać. Mam
                    wrażenie, że ich nic nie obchodzi.
                    • Gość: bromsky Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.acn.waw.pl 09.03.04, 16:40
                      Heh, a myslalem, ze przekazanie budynkow do spoldzielni oznacza bliska
                      perspektywe zamieszkania w wlasnym M...
                      Jestem absolutnie za umowieniem sie i wspolnym wywieraniu nacisku na administracje.
                      BTW, nie przygladalem sie dobrze, ale jakos nie dojrzalem smietnika dla budynku
                      4.3..? Musze kupic okulary?

pozdrawiam,
                      bromsky
                    • Gość: Ewa Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 11:49
                      proponuję dręczyć telefonami pana prezesa Przychodzeń 613 72 55. Ja zaczynam.
                      • Gość: Tomasz Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 195.94.199.* 18.03.04, 12:52
                        Drodzy mieszkańcy Richtera 1,3,5,7 i Burzyńskiego 1 !!!

Mamy jako mieszkańcy Richtera nr 1,3,5,7 i Burzyńskiego 1 problem związany z
                        terminem uzyskania pozwolenia na zasiedlenie lokali „zajmuje” się tym
                        Spółdzielnia (ona nie mam problemu) pozwolenie obejmuje budynki na Richtera
                        1,3,5,7 i Burzyńskiego 1 jeżeli dostaniemy ten dokument w terminie po
                        01.05.2004 będziemy zmuszeni do zapłacenia 7% stawki VAT od sumy jaką
                        wpłaciliśmy za mieszkanie ponieważ mieszkania nie są nam przekazanie.
                        Pozwoliłem sobie niepokoić Państwa, ponieważ nikogo prócz lokatów Richtera
                        1,3,5,7 i Burzyńskiego 1 ten problem nie dotyczy.
                        Informacja jest w 100% prawdziwa w Spółdzielni też o tym wiedzą !
                        Tel. do Spółdzielni 613 72 55.
                        • Gość: Marcin Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 195.92.39.* 18.03.04, 15:52
                          Mi się jednak wydaje, że my płaciliśmy 7% Vatu, bo kupowaliśmy mieszkanie od
                          developera, a nie od spółdzielni, ale może się mylę
                          • Gość: Znierciepliwiony Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 195.92.39.* 06.04.04, 14:22
                            Czy ktoś z Was wie co się zmieniło i kiedy nasz budynek zostanie przyjęty przez
                            gminę? Chodzi mi o budynek 4.3.
                            Kiedy dostaniemy dokument potwierdzający naszą własność, czyli przydział ze
                            spółdzielni?
                            Dopóki nie uzyskam takiego dokumentu nie mogę wpisać banku w księgę wieczystą,
                            a dopóki tego nie zrobię musze płacić za ubezpieczenie kredytu i kolejne ankesy
                            do umowy kredytowej.
                            A tak przy okazji, jak się mieszka bez ciepłej wody?
                            Pozdr.
                            M.

• Gość: zad4.3 Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.cst.tpsa.pl 06.04.04, 15:24
                              pozwolenie od wczoraj jest, przydzialy beda wydawane po swietach, a ciepla woda bedzie ponoc juz w ten czwartek
                              • Gość: rychtera Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.cst.tpsa.pl 16.04.04, 12:13
                                wreszcie budynek oddany, ale czynsz olbrzymi !!!!!!
                                • Gość: M. Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 195.92.39.* 16.04.04, 12:24
                                  Ale jaki ten czynsz i za jaki metraż?
                                  Ja już się boję ile mi wyliczą?
                                  I z resztą za co płacić tej spółdzielni. Za to że nas olewała przez tyle czasu
                                  i nie walczyła o nasze mieszkania.
                                  Może jeszcze jest policzone za utrzymanie terenu dookoła budynku?!!
                                  Trzeba jak najszybciej przekształcić te mieszkania we własnościowe z aktem
                                  notarialnym i wypisać się z tej chorej spółdzielni!!!!

Nie wiecie czy ktoś może dostał przy ostatecznym rozliczeniu z Mostostalem
                                  Export jakieś karne odsetki od Mostostalu.
                                  W sumie to sporo mnie kosztowało to opóźnienie i chciałbym dostać jakąś
                                  rekompensatę.
                                  Pozdr.
                                  M.
                                  • Gość: bromsky Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.itl.waw.pl 16.04.04, 14:07
                                    czynsz, prosze bardzo: 340 zł za 40 m2
                                    Nie wiem jak z kosztami utrzymania terenu dookola budynku ale na ogrodzenie to
                                    bedziemy sie skladac sami - policzyli nam za ta "przyjemnosc" ~70 gr z metra
                                    miesiecznie.
                                    Z uwolnieniem sie od spoldzielni nie bedzie latwo.. niestety dopuki nie
                                    zostanie oddany budynek 4.1 (stoi na wspolnej dzialce z 4.2 i 4.3 nie bedziemy
                                    mogli oderwac sie od SM. Choc w umowie mam co innego i tego sie bede trzymal.

pozdrawiam,
                                    bromsky
                                    • Gość: Wini Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 213.146.33.* 16.04.04, 14:52
                                      Czynsz za 54 m - 466 zl. Pewnie będzie go moża zmniejszyć - wybierajac tansza
                                      ochrone (39,41 pln), no i ta WINDA (burzynskiego 1) - 45 pln co miesiac !!!!

Czy to tak duzo musi wynosić. Winda jest w sumie nowa, i nim sie zepsuje lub
                                      zuzyje, chyba nazbieraja sie naleznosci.
                                      30 mieszkancow x 45 zl x 12 miesiecy = 16 200 pln za rok.

pozdrawiam,
                                      mieszkaniec Burzynskiego1
                                    • koko8 Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 16.04.04, 15:08
                                      czynsz powalajacy: u nas za 54 m 503 PLN!!!!, w tym
                                      wywoz smieci za 39 pl??!!
                                      to chyba bedzie moja zyciowa krucjata, ale zrobie wszystko, aby udowodnic ze
                                      jawnie zawyzaja koszty, obecnie szukam podstaw prawnych (i znajduje)

aaaa - ijeszcze ten pieprzony plotek, za ktorego zbudowanie mamy placic 50pln
                                      miesiecznie,
                                      przyznam, ze az dziwie tak malemu oburzeniu mieszkancow,
                                      pozdr
                                      • Gość: Wini Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 213.146.33.* 16.04.04, 15:15
                                        A czy coś wiadomo na Burzyńskiego 1 nt kablówki, TPSA, czegos - SAT, net ?
                                        Mają może kogoś już wybranego jako dostawcę?

A ochronie to chyba można tą budkę ukraść i tak by się pewnie nie kapnęli :-)
                                        a my tu płacimy słoną kaskę. !!!

Płotek - kiedy powstanie - są wieści?

Pozdro.
                                        • Gość: M. Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 195.92.39.* 16.04.04, 15:20
                                          Aż się boję pójść do adminstracji i dowiedzieć o czynsz.
                                          Skoro mam 78m to chyba będę płacił pod 800zł miesięcznie do tego garaż +
                                          przyszła kablówka + prąd + telefon to bedzie 1000zł
                                          Nic tylko się cieszyć.
                                          Właśnie - ile sobie liczą za garaż?
                                          Pozdr.
                                          M.
                                          • Gość: Wini Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: 213.146.33.* 16.04.04, 15:25
                                            W sumie to co mnie zdziwiło, to to, że na wyliczeniu nie ma słowa o garażu. Być
                                            może umieszczony on jest w jakiejś opłacie. Aczkolwiek żadna pozycja tego nie
                                            wskazuje, tym bardziej jak przeliczyłem wszystkie pozycje. Zgadzają się ze
                                            schematem - metraż x stawka lub stałe opłaty (ochrona,śmieci, dźwig, koszty
                                            zarządu, odpis na fund. społ-wych.)

Być może będzie jakaś inna tabelka z wyliczeniami dawana przy okazji otrzymania
                                            przydziału (umowy) garażu. Na razie takowej nie załatwiłem.
                                            Cały dzień potwierdzali faxem czy zapłacłem za garaż - śnmiechu warte.

Pozdr.

• Gość: RYCHTERA Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.cst.tpsa.pl 16.04.04, 16:01
                                              ZA 78M- 560ZL/MIESIAC + GARAZ-36ZL/MIESIAC A CO DO TPSY I KABLOWKI TO PONOC NIE SA JESZCZE ODDANE STUDZIENKI I NIE MOGA KLASC OKABLOWANIA
                                              • Gość: tomek Re: Oddanie budynkow 4.2 i 4.3 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 16:16
                                                jeżeli w czynszu macie za "energia elektryczna" 45 zł, to błąd - pani w
                                                administarcji się pomyliła, powinno być 14 z groszami, dzisiaj byłem i mam
                                                czynsz już mniejszy o te 30 zł
                                                • Gość: Wini Notariusz + akt wlasnosci IP: 213.146.33.* 06.05.04, 15:00
                                                  Złożyłem juz wniosek o wpis do księgi wieczystej do Sadu.
                                                  Teraz jak wyglada sprawa z notariuszem o akt wlasnosci?
                                                  Czy ktos wie gdzie moge takowego znalesc (okolice
                                                  Fieldora. Czy moze sie to jakos inaczej zalatwia?

Będe wdzieczny za pomoc.
    • agniesia33 Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje 20.05.04, 16:55
      w czynszu jest CO -2,44 zł/m2 , ja zmniejszyłam do 1,6 zł i czynsz mniejszy o
      70 zł.
      chcieli żebyśmy płacili tzw. prognozę przez 12 miesięcy w roku za 78 m 2 ok.190
      zł./
      a za informację o energii dziękuję
    • Gość: xl Re: VVilga VII - czy Mostostal Export zbankrutuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 12:28
      Co tam nowego na Wildze VII ?
      Czy warto myśleć o zakupie mieszkania od Mostostostalu Export.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka