Dodaj do ulubionych

Słoneczny Stok

IP: 213.17.175.* 23.06.03, 15:49
poszukuje osób, które zdecydowały się na zakup mieszkania. i takich, które
się niezdecydowały, albo się wycofały z umowy. proszę o wszystkie opinie -
będą dla mnie bardzo cenne. z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Venus Re: Słoneczny Stok IP: *.pkobp.pl 24.06.03, 14:58
      Oczywiście, że się zgłoszę na taki sympatyczny apel.
      .
      Kupuję (właściwie można powiedzieć, że już kupiłam, bo zostało mi do wpłaty
      kilka %) w kl. E - II etap. Budowa idzie do przodu pełną parą, jest kilka
      różnych ekip, z czego jedna robi konstrukcję E i F i wykańcza dachy I etapu.
      Klatka E - robi się sufit VII piętra, kl. F - ma chyba ze 2 piętra mniej. W
      międzyczasie robione są balkony i ściany zewnętrzne z czerwonej cegły.
      Klatka I - ktoś wcześniej pisał, że są już zrobione tynki wewnątrz. Klatka A
      na pewno ma już przewody elektryczne, ale chyba nadal jest bez windy. W innych
      klatkach w środku nie byłam, więc nie wiem.
      .
      Co do spółdzielni, jeśli ktoś chce być poinformowany o bieżącej sytuacji, umie
      pytać, dzwonić, spotykać się i wyciągać wnioski z czasem rzeczywiście nie do
      końca klarownych odpowiedzi. Mieliśmy długi zastój z budową w zeszłym roku,
      ale odpukać idzie do przodu. Termin oddania I etapu (chyba do wykańczania) ma
      być lipiec-sierpień. Z końcem sierpnia mają być postawione budynki kl. E i F
      (konstrukcja). Mam więc nadzieję, że termin oddania do wykończenia w
      listopadzie, a w ogóle - w grudniu - będzie dotrzymany.
      .
      Spółdzielnia płaci wykonawcom za poszczególne zrealizowane etapy, są to
      płatności odroczone w czasie, jednak gdy budowa finansowana jest ze środków
      wpłacanych przez kupujących mieszkania, zachowanie terminowości wpłat jest
      tutaj niezwykle ważne.
      .
      Zachęcam do kupna mieszkanka w tym osiedlu, odwiedź, pochodź np. w sobotę po
      budowie (z panią ze sprzedaży), zobaczysz. Okolica ładna, mieszkania
      stosunkowo niedrogie jak na lokalizację, bliskość centrum, infrastrukturę itp.
      Poza tym, będziesz mieć sympatycznych sąsiadów, którzy czasem wyżywają się na
      tym forum, jak ja dzisiaj :)
      • Gość: md Re: Słoneczny Stok IP: 213.17.175.* 24.06.03, 16:21
        bardzo Ci dziękuję.
        właśnie chodziłam w sobote z Pania ze sprzedazy po budowie.
        mnie interesowałoby mieszkanie w kl. G, o ile dobrze pamiętam, czyli w tym
        bloku ... którego jeszcze nie zaczęli. czyli wpłaciłabym pieniądze za dziurę w
        ziemi, a i ta nie jest "dokończona"...
        stąd mój apel o opinie, bo miejsce rzeczywiście jest ok, niedaleko mnie
        postawili blok jakieś 2 lata temu, wygląda ok... tylko obawiam się wyrzucenia
        pieniędzy do dziury, której jeszcze nie ma...
        • koko8 Re: Słoneczny Stok 24.06.03, 16:44
          nie kupuj, napisz do mnie na priva,
          nie chce pisac publicznie, bo mnie zakrzyczy grupa forumowych naganiaczy,
          pozdr
          • Gość: iga Re: Słoneczny Stok IP: 195.20.110.* 24.06.03, 17:15
            popieram, nie kupuj !!! tym bardziej dziury..., ja tez chce kupic mieszkanie,
            ale po sprawdzeniu kondycji finansowej i opinii n/t roznych spoldzielni i
            developerow, stwierdzilam ze nie kupie absolutnie nic bez aktu wlasnosci.
            Sloneczny stok jest strasznie zadluzony i nie sluchaj tej Venus ktora udziela
            sie na tym forum i nagania na sloneczny stok, zeby zwabic naiwnych wplacajacych
            • Gość: Tom1 Re: Słoneczny Stok IP: *.ci.uw.edu.pl 25.06.03, 08:04
              Mam pytanie do Igi:
              Co to znaczy, że Słoneczny Stok jest strasznie zadłużony?
              Z tego co wiem, hipoteka za zakup gruntu została spłacona w zeszłym roku a
              nowego kredytu spółdzielnia nie dostała.Poza tym - wydaje mi się - że kondycja
              finansowa tej spółdzielni nie jest wcale gorsza od pozostałych na rynku. Tutaj
              przynajmniej coś robią.
              PS. Md, czytam różne opinie na temat deweloperów i spółdzielni (nie na tym
              forum), i nie spotkałem się z żadnymi opiniami na temat MSM Nowy Dom 82. A
              skoro nie piszą, to chyba dobrze. Kupno mieszkania w tej spółdzielni nie jest
              wcale większym ryzykiem niż kupno od kogoś innego.
              Pozdrawiam
              • Gość: Iga Re: Słoneczny Stok IP: 195.20.110.* 25.06.03, 09:01
                Wiem, ze spoldzielnia jest winna kilka milionow swoim podwykonawcom;
                zauwazyliscie, ze kiedys podwykonawca byl budimex i pozniej sie wycofal i
                budowa stala, wlasnie im spoldzielnia jest winna za wykonane roboty kilka
                milionow; ciekawe z czyich pieniedzy zaplacą???
                • Gość: Tom1 Re: Słoneczny Stok IP: *.ci.uw.edu.pl 25.06.03, 09:10
                  Może i s-nia jest winna Budimexowi pieniądze - za wykonane usługi. Oczywiście
                  dług ten pokryty będzie z pieniędzy przyszłych mieszkańców bo jest to wliczone
                  w koszt zakupu 1m2 (gorzej z odsetkami).
              • Gość: md Re: Słoneczny Stok IP: 213.17.175.* 25.06.03, 11:37
                do Tom1
                mnieteż trudno było znalezc opinie nt tego developera, stad moj apel na forum.
                nie wiem, czy jak nie pisza to tak najlepiej, skoro wlasnie wiem, ze kilka
                razyt zmieniali wykonawce. zreszta budynek postawiony przez nich niedaleko
                mnie /przy wale miedzeszyskim/ tez mial kilku wykonawcow i pare problemow z tym
                zwiazanych...
                • kasiabac Re: Słoneczny Stok 25.06.03, 12:57
                  Wykonwaca byl wczsniej budimex, a teraz spoldzielnia zrezygnowala z glownego
                  wykonawcy i sama zatrudnia podwykonawcow bezposrednio bo podobno warunki umowy
                  jaka podpisala z budimexem w obecnej sytuacji rynkowej byly niekorzystne a
                  bezposrednie zatrudnianie podwykonawcow jest tansze.
                • Gość: Tom1 Re: Słoneczny Stok IP: *.ci.uw.edu.pl 26.06.03, 15:15
                  Do md:
                  Ale najważniejsze, że ten budynek niedaleko miejsca gdzie mieszkasz został
                  oddany, czyli spółdzielnia wywiązała się - "nie ma róży bez kolców".
            • Gość: Filip Re: Słoneczny Stok IP: *.se.com.pl / 10.0.11.* 25.06.03, 19:42
              Jestem jednym z tych którzy zainwestowali w tą "dziurę" czyli klatkę G. I mimo
              iż nie jest to tak jak bym mógł sobie wymarzyć, to jednak uważam że w obecnej
              sytuacji jest to wystarczająco dobra inwestycja. Nie znalazłem powodów dla
              których powinienem był zrezygnować z umowy z tą spółdzielnią i podjąć inną
              decyzję (traktuję że zależy mi na mieszkaniu które bedzie mi odpowiadało pod
              wieloma względami a nie tylko na koncie do spania). Oczywiście tak jak umowa z
              każdą spółdzielnią, ponoszę spore ryzyko. Oczywiście najszczęśliwiej było by
              kupić gotowe i sporządzić od razu akt własności. Ale niestety takie mieszkania
              i w dodatku w dogodnej dla mnie lokalizacji i metrażu i usytuowania mieszkania,
              raczej nie istnieją. Mógłbym też budować sam, ale na to nie mam czasu. Mógłbym
              kupić używane, ale chcę nowe. I dlatego muszę podjąć decyzję taką a nie inną,
              pomimo, że nie spełnia ona wszystkich moich kryteriów. Jest jednak najbardziej
              korzystna w obecnej sytuacji.
              Ryzyko jest i to wcale nie małe. Myślę że każdy powinien sobie to sam
              przekalkulować. Jak ktoś chce gotowe i z gotowym aktem to ma przecież inne
              wyjście. Jest przecież trochę mieszkań nowych, gotowych do zamieszkania. I
              jeżeli tylko komus pasują to prosze bardzo, niech kupuje. Mi nie pasowały i
              zdecydowałe się na Słoneczny Stok.
              Spółdzielnia według mnie wygląda na uczciwą. Oczywiście ma kłopoty finansowe
              ale kto ich teraz nie ma. Przypominam, że zgodnie z ideą, spółdzielnia
              mieszkaniowa finansuje budowę z funduszy spółdzielców. Jak członkowie nie płacą
              to i z budową licho. Z tego co pamiętem z ostatniego zebrania to zaległości we
              wpłatach były dosyć znaczne. Więc może to nie spółdzielnia ma problem ale
              ludzie którzy nie wywiązują się z zobowiązań. Może gdyby wpłacali tak jak się
              zadeklarowali to może było by wszystko OK ?
              Może kiedyś będzie tak że bedę mógł pójść i kupić to co mi odpowiada, gotowe i
              bez ryzyka. Ale na razie tak nie ma a mieszkać gdzieś trzeba.
              Jeżeli ktoś z tych którzy uważają że popełniłem błąd zaproponuje mi coś
              lepszego, to z chęcią rozważę tą inna propozycję. Ale niech bedą to konkretne i
              sensowne propozycje, a nie tylko puste słowa.
          • Gość: md Re: Słoneczny Stok IP: 213.17.175.* 25.06.03, 11:27
            koko8 napisała:

> nie kupuj, napisz do mnie na priva,
            > nie chce pisac publicznie, bo mnie zakrzyczy grupa forumowych naganiaczy,
            > pozdr
            to bardzo proszę podaj priv
            • Gość: Venus Re: Słoneczny Stok IP: *.pkobp.pl 26.06.03, 10:03
              Dziękuję bardzo za nazywanie mnie "naganiaczem".
              Jestem uczciwa i co wiem, to przekazuję na tym forum, pisałam o inwestycji
              wielokrotnie. Jeśli o czymś nie napisałam, to nie specjalnie, tylko dlatego,
              że po prostu mi umknęło. Ale wystarczy poczytać wcześniejsze wypowiedzi.
              .
              Co do klatek G i H nie wypowiadam się, bo mam obawy co do ich realizacji. Ale
              to tylko moje zdanie na ten temat.
              Natomiast klatki właśnie robione ABCDI oraz E i F mają widoki na ukończenie
              jeszcze w tym roku, w stosownych dla tych etapów terminach. Prace idą do
              przodu, zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Klatki EF mają oddzielne konto
              bankowe do rozliczeń z wykonawcami (taki był warunek wykonawcy konstrukcji
              budynków).
              Spółdzielnia zrezygnowała z Budimexu-Unibudu w zeszłym roku,, po kilkunastu
              tygodniach negocjacji cenowych. Ponieważ Budimex nie chciał "zejść" z cen,
              umowa została rozwiązana. Wartość niespłaconego przez spółdzielnię wobec
              Budimexu zadłużenia (wcześniejszy kredyt w PEKAO SA na zakup gruntu został
              spłacony) widnieje w KW działki, początkowo na kwotę ok. 9 mln zł, teraz już
              trochę mniej.
              Napiszę coś jeszcze później, muszę pilnie wyjść.
              • Gość: Venus Re: Słoneczny Stok - cd. IP: *.pkobp.pl 26.06.03, 14:54
                Przestój w zeszłym roku był spowodowany po częsci przeciągającymi się
                negocjacjami z Budimexem, a następnie procedurą przetargową, ponownym
                rozpatrywaniem ofert itp. Wg danych sprzed miesiąca spółdzielnia nie
                zaciągnęła kredytu na budowę, tak więc ponownie apeluję do przyszłych
                mieszkańców etapu I i II - nie zalegajcie z terminowością wpłat, bo to rzutuje
                na ciągłość wykonywanych prac, jak również na wysokośći odsetek spłacanych
                Budimexowi.
                .
                Jak dotychczas moja współpraca z tą spółdzielnią była dla mnie
                satysfakcjonująca i nie widzę powodu, żeby się wycofywać. To samo radzę innym.
                Jeśli ktoś się wycofał w zeszłym roku, a widzi teraz szybko postępujące prace
                i wypowiada się na tym forum zdecydowanie negatywnie (i agresywnie), to robi
                to z czystej zazdrości. Trzeba było zaufać i nie opuszczać statku, bo aż tak
                źle nie było - jak widać nie zatonął (ODPUKAC!), płynie naprzód. Ci, co
                zostali, musieli trochę poczekać, ale jest szansa, że większość już niedługo
                zobaczy i odbierze swoje M.
                Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :)
                • Gość: neo Re: Słoneczny Stok - cd. IP: mail:* / 10.196.1.* 27.06.03, 11:51
                  No cóż. Chcialem ci podziekowac Venus za to ze kontrolujesz sytuacje i
                  informujesz ludzi o tym co sie dzieje w naszej wspolnej sprawie.
                  Ja rownież wierzę w spoldzielnie MSM Nowy Dom, rownież mam mieszkanie w klatce
                  E i nadal je finansuje.
                  Myślę, że jest na pewno wielu takich jak ja, którzy nie mają tyle zapalu co ty
                  do pisania postów, ale są z tobą z calym sercem. Ludzie, którzy piszą negatywne
                  posty wg. mnie w większości nie mieli w sobie dość zaufania i przekonania,
                  którzy nie wytrzymali próby w obecnej ciężkiej sytuacji, porezygnowali z
                  mieszkań, nie znalezli nic lepszego dla siebie, a teraz widząc, że ich decyzja
                  byla blędna, wobec postępów budowy próbują poprawić swoje samopoczucie mszcząc
                  się na spóldzienlni i innych, którzy podjęli decyzje by zaryzykowac i zaufać
                  spoldzielni.
                  No cóż ja rozumiem ich wścieklość. Mieszkania w tej cenie, tak blisko centrum i
                  w tak milej, i korzystnie ze względu na infrastrukture okolicy nie ma w calej
                  Warszawie.
                  Sztuka to nie budzic agresje i zle emocje, tylko zaufac innym ludziom. Mimo ze
                  nie wszystko wyglada idealnie ja ufam spoldzielni i ludziom ją reprezentującym
                  szczególnie w kontekście porównania wszystkich aspektów, calej historii tej
                  budowy i sytuacji na calym rynku nieruchomości.
                  Mdlą mnie pelne żólci posty ludzi, którzy odreagowują swoje kompleksy na tym
                  forum.
                  Dlatego pokazuję wam wszystkim sfrustrowani rezygnaci, którzy wylewają tu nie
                  poparte racjonalnymi przeslankami żale, w rzeczywistości lamentując nad samym
                  sobą, uniesiony środkowy palec mojej ręki i proszę nie szkodzcie innym ludziom
                  lecz szukajcie pozytywnych alternatyw dla samych siebie.
                  • Gość: gosc portalu Re: Słoneczny Stok - cd. IP: *.crowley.pl 27.06.03, 13:15
                    neo - wpatrzony w twoj uniesiony srodkowy palec mysle, ze twoja glupota jest
                    bezgraniczna,

zapisz sie do samoobrony, twoje postulaty i porownania (utrata setek tysiecy
                    zlotych i kompleksy LOL) zapewnilyby ci znaczace stawisko we wladzach tej
                    partii,

pisze to bez zolci i jadu, ktory zarzucasz,
                    koles - ty budzisz jedynie politowanie!

• Gość: Venus Re: Słoneczny Stok IP: *.pkobp.pl 27.06.03, 16:06
                      Neo, dzięki za wsparcie, cieszę się, że ktoś czyta te moje wypociny.
                      Co do negatywnie nastawionych mam jednak trochę inne zdanie. Że prawdopodobnie
                      zazdroszczą, to jedno (ale są jeszcze wolne mieszkanka, może jednak?), ale że
                      chcą odzyskać wpłacone pieniądze, to drugie. To poważna sprawa i mam nadzieję,
                      że spółdzielnia dołoży wszelkich starań, żeby zadbać zarówno o interesy
                      kupujących, jak i rezygnujących.
                      Pozdrawiam wszystkich sąsiadów, zdradzę Wam, że właśnie robi sie moja
                      podłoga :)
                      • Gość: Venus Słoneczny Stok - temat kl. G i H a moje szczekanie IP: *.pkobp.pl 02.07.03, 10:24
                        Witam ponownie. No, cóż, muszę odszczekać to, co napisałam kilka dni temu. Nie
                        wątpię już w realizację klatek III etapu. Są nowi chętni, rezerwują właśnie
                        mieszkania w tych klatkach. Bardzo się cieszę, że mamy widoki na przyszłość
                        jako kompletnie zrealizowane osiedle :)
          • Gość: Grzesiek Re: Słoneczny Stok IP: 195.136.36.* 17.09.03, 09:08
            co tak naprawde dzieje się w tej spółdzielni i na budowie? będę wdzięczny za
            szybka odpowiedx - poważnie zastanawiam się nad kupnem mieszkania włwśnie tam i
            to w ciągu kilku najbliższych dni.
            Pozdrawiam
            • Gość: cola Re: Słoneczny Stok IP: *.acn.pl 17.09.03, 10:45
              Czytaj troche nizej jest temat o SS zawierajacy ok 100 postow to moze da ci
              jakis poglad, a jeszcze troche nizej jest post pt. Do prezesa Frydryszaka to
              tez dotyczy SS

Cola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka