Dodaj do ulubionych

Maxis - zebranie lokatorów

11.12.01, 11:20
Dzisiaj ok. godz. 19 na naszym Osiedlu będzie zebranie mieszkańców.
Mamy się spotkać z prawnikiem i nowym notariuszem.

Jeżeli nie byliście na ostatnim zebraniu:
a) podpisaliśmy pismo do gminy, w którym min. zapytaliśmy : kto wydał zgodę na
taki rodzaj zabudowy, bez zieleni, placu zabaw itd.

b) ustaliliśmy, że Maxis narzucając swojego notariusza może sformułować akt
not. "przemycając" w nim jakieś niekorzystne dla nas sformułowania (np.
dotyczące administrowaniem osiedla itd.)Stąd nasze dzisiejsze spotkanie.

c) rozmawialiśmy o planowanych stawkach czynszu (bardzo zawyżonego)
Dla przykładu : za mieszkanie 56 m - Maxis podał czynsz 520 zł.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: mamba Re: Maxis - zebranie lokatorów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.12.01, 12:34
      Niestety, nie mogę na nim być, ale proszę o informacje o podjętych decyzjach.
      Pod wszystkim podpisuję się obiema rękami.
    • Gość: agus Re: Maxis - zebranie lokatorów-leperiada IP: 10.254.0.* 12.12.01, 08:09
      To chyba jakaś pomyłka!!? Ci co nie byli nie mają czego żałować. Zebranie
      trwało 1 godz. przy czym osoba, która to zorganizowała pojawiła się póżniej. Za
      to najpierw zabrał głos jakiś pijany gość i próbował coś wybełkotać, ale w
      sumie piwo w jego ręku było ważniejsze niż całe to zgromadzenie.
      Ok. 19.30 przyjechał radca prawny, który miał odpowiedzieć na nasze pytania.
      Moim zdaniem szukał potencjalnych klientów jego kacelarii.
      Jedyne co wyniosłam z tego zebrania to przeświadczenie, że trzeba najpierw
      podpisać akty notarialne, żeby móc cokolwiek zrobić. Ale to wiedziałam i przed
      zebraniem.
      Sprawa notariusza: podobno znajomy prezesa Maxisa. I komu to przeszkadza? Wolę
      zapłacić jemu, bo przy większej ilości mogą być zniżki niż wynajmować swojego
      notariusza i tak płacić mu max. stawkę. Notariusz nie może wziąść więcej niż
      przewiduje ustawa, a wszyscy notariusze biorą max. stawki.

Uważam, że pojawiły się jakieś osoby siejące zamęt i panikę wśród mieszkańców.
      Ludzie nie dajcie sie podpuszczać! Tam ktoś chce załatwiać własne interesy
      naszym kosztem. Przychodzą ludzie, którzy nawet dobrze nie przeczytali swoich
      umów. I tak jak adwokat powiedział: przed podpisaniem aktów nic nie możemy.
      pozdrawiam
      • dorota111 Re: Maxis - zebranie lokatorów-leperiada 12.12.01, 08:24
        Nie mogłam wczoraj być na tym zebraniu, ale mój mąż był i mniej więcej zgadza się
        z Twoją opinią. Jeżeli chodzi o notariusza napisałaś:

> Sprawa notariusza: podobno znajomy prezesa Maxisa. I komu to przeszkadza? Wolę
        > zapłacić jemu, bo przy większej ilości mogą być zniżki niż wynajmować swojego
        > notariusza i tak płacić mu max. stawkę. Notariusz nie może wziąść więcej niż
        > przewiduje ustawa, a wszyscy notariusze biorą max. stawki.
        >
        Rozmawiałam z ich notariuszem Panem Tuchowskim i niestety nie będzie żadnych
        zniżek. Na moją sugestię na temat rabatu odpowiedział, że On nie zastosuje stawki
        max. ponieważ maxsymalna stawka to stawka podwójna (patrz par. 17.1
        Rozporzadzenia). Na moje pytanie odnośnie tego, że przez opóźnienia Maxisa
        załapię się na nową taksę, odpowiedział: ależ to przecież nie jest duża różnica,
        zaledwie jakieś 200-300 PLN.
        Dowiedziałam się również, że Maxis czeka na jakieś papiery z banku, które są
        niezbędne do zdjęcia zastawu hipotecznego.

Pozdrawiam
        • Gość: agus Re: Maxis - zebranie lokatorów-leperiada IP: 10.254.0.* 12.12.01, 08:34
          O rany! Super, że ktoś ma podobne zdanie. A myślałam, ze to ze mną coś nie tak.
          A czy wiesz może coś na temat terminu podpisania tych aktów? Co do stawek,
          jestem w innej sytuacji. Ja oddanie miałam mieć na 30 września + 90 dni, czyli
          do 31.12.01. Odebrałam w listopadzie. W tej kwestii nie mam żadnych pretensji.
          Jakbym miała mieszkanie na parterze spotkałabym się z Maxisem w sądzie. Jak
          można coś takiego zrobić!!
          Czekam na ten akt. Termin w banku mam do 31.12.01. Jak sie nie wyrobię czeka
          mnie dużo załatwiania. Dlatego tak mi pilno!
          Agnieszka
        • Gość: Marek Czeski Film IP: *.playboy.pl 13.12.01, 18:11
          szanowni!

nowy tu ja ale przypatruje sie jako codzienny bywalec budowy (mieszkam 30 m
          dalej) i jako podgladacz watkow na tym forum.
          Bylem na tym zebraniu i przyznam ze nie sposob wyniesc z niego innego wrazenia.
          Wszystko przez jednego glupiego pijaczka i panią ktora jako "dzialaczka
          spoleczna" chce uwalczyc zeby zrownano z ziemia garaze "bo ich nie widziala w
          planach". Absurd.
          Niestety proza zycia wykazala ze gdzie "kucharek 6 tam cyckow 12" (pardon dla
          wszystkich Pieknych Pan).
          Maxis zwodzi nas poteznie. Ja osobiscie codziennie zmagam sie z przynajmniej
          trzema osobami - Mozycem, Motasem i pomagierem Tomkiem.
          Na prozno, bez sensu, szkoda gadac.
          Naprawde tylko ktos kto jeszcze cos od nich musi wydobyc moze mnie zrozumiec
          (moje mieszkanie nadal nie wykonczone a w dodatku maluja je teraz gdy na
          dworze -17 a u mnie nie grzeje "bo jeszcze trzeba podregulowac".
          Pan Wyceniacz-Sciemniacz -Motas stwierdzil dzis ze od dzis podpisywane sa akty.
          Pani RZ innego lokatorowi powiedziala dzis ze od przyszlego tygodnia.
          Naprawde trudno tu nie denerwowac sie i watpic.
          Poki co - mozemy sobie pogderac bo Maxis ma nas w garsci.
          Sprawy notarialne - co zaznaczono na wczorajszym zebraniu - moga byc doskonalym
          straszakiem i konia z rzedem temu co sie nie boi i nie podpisze wszystkiego zeby
          juz miec ten akt.
          W moim przypadku (116 m) licze sie z wydatkiem okolo 10 tys. za ten cudny
          papierek. i nie licze na cuda bo notariusze sa jak grabarze - jak jeden opusci
          to wszyscy wpadna do grobu.
          Howg.
          Pozdrawiam i zycze Wam i sobie - cierpliwosci i duzo szczescia.

Marek

• Gość: Ake Re: Maxis - zebranie lokatorów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.01, 22:11
      Widzę że mnie i mojego męża omija sporo interesujących perypetii. Może to i
      lepiej bo trafiłby mnie szlag gdybym musiała wziąć udiał w tym spotkaniu. Co do
      aktów to zaczynam podejrzewać że te informacje o podpisywaniu aktów w tym roku
      sa tylko po to żeby nas uspokoić. Jak się ze mną umówią to wtedy uwierzę. Też
      słyszałam że przy obsłudze hurtowej (całego osiedla) powinny być jakieś zniżki,
      jutro podam dane innemu notariuszowi i zostanie naliczona kwota jaką powinnam
      zapłacić. Podam wam róznicę jeśli jakaś będzie. AKE
    • Gość: mamba Re: Maxis - zebranie lokatorów IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.12.01, 08:30
      Kochani!!

Nie było mnie dwa dni w kraju, ale widzę, że nic ciekawego mnie nie ominęło.
      Niepotrzebnie martwiłam się o to, że nie byłam na zebraniu.

Martwi mnie jeszcze jedna rzecz: co zrobić z tak wysokimi czynszami? Przecież w
      samej Warszawie płacą mniej!!!!!
      • Gość: mala Re: Maxis - zebranie lokatorów IP: *.natned.com.pl 14.12.01, 09:02
        Gość portalu: mamba napisał(a):

> Kochani!!
        >
        > Nie było mnie dwa dni w kraju, ale widzę, że nic ciekawego mnie nie ominęło.
        > Niepotrzebnie martwiłam się o to, że nie byłam na zebraniu.
        >
        > Martwi mnie jeszcze jedna rzecz: co zrobić z tak wysokimi czynszami? Przecież w
        >
        > samej Warszawie płacą mniej!!!!!

Próbowałam rozmawiać z tym kolesiem od czynszów i zapytałam dlaczego za
        mieszkanie 42 m, jedna osoba, wliczył mi 270 PLN. Dla przykładu czynsz w
        spóldzielni mieszkaniowej w Warszawie wynosi 370 PLN ( cztery osoby, CO, gaz,
        woda, wywóz śmieci, winda idp.) Kiedy mu oznajmiłam że to jakiś skandal bo w
        Warszawie płacą mniej to powiedział ze to nie prawda i że na naszym osiedlu
        czynsz jest prównywalny do czynszu w spóldzielni Ożarów i niższy niż w Warszawie
        (chyba urwał się z choinki).
        Bardzo mnie ten koleś irytuje, ale jeśli myśli że zapłacę chociaż złotówkę bez
        szczegółowej rozpiski ile za co to bardzo się pomylił.
        Pozdrawiam.
    • Gość: agus Re: Maxis - zebranie lokatorów IP: 10.254.0.* 19.12.01, 11:56
      Wczoraj znow mialo miejsce zebranie. Tym razem u kogos w domu. Nie chcialo mi
      sie tam chodzic, ale moze ktos byl i podzieli sie wrazeniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka