Dodaj do ulubionych

Dom Development-przygotowania do kantu?

IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 02.07.03, 14:13
Niech ktoś mi zaprzeczy, ale dla mnie jeśli są to informacje prawdziwe DD
szykuje się do nielichego kantu !!!!

W umowach przyzeczenia na jedną z inwestycji ( w toku) nagle dodał paragraf:
"Kupujący wyraża zgodę na przeniesienie przez Sprzedającego praw i obowiązków
Sprzedającego wynikłych z zawarcia niniejszej Umowy na inną spółkę prawa
handlowego zależną od Sprzedajęcego"
Jest to inicjatywa zarządu DD.
Czyli praw można dochodzić od firmy Krzak Sp. z o.o. o kapitale 50 tys. zł.
Wg. pracowników DD osoby, które w umowie takiego punktu nie mają zostaną
poproszone o aneks.
Jest to ewidentny szwindel, bo wiele osób wybrało DD ze względu na stabilną
sytuację finansową, a jakaś tam spółka córka w dodatku z.o.o to po prostu
śmiech na sali.
A Wy co myślicie? chyba chcą nabić kupujących w butelkę...

Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 14:20
      Gość portalu: A napisał(a):

> Niech ktoś mi zaprzeczy, ale dla mnie jeśli są to informacje prawdziwe DD
      > szykuje się do nielichego kantu !!!!
      >
      > W umowach przyzeczenia na jedną z inwestycji ( w toku) nagle dodał paragraf:
      > "Kupujący wyraża zgodę na przeniesienie przez Sprzedającego praw i obowiązków
      > Sprzedającego wynikłych z zawarcia niniejszej Umowy na inną spółkę prawa
      > handlowego zależną od Sprzedajęcego"
      >
      Ktorej inwestycji to dotyczy?
    • przemek_milimetr Re: Dom Development-przygotowania do kantu? 02.07.03, 14:21
      Witam,
      Napisz o któą z inwestycji chodzi i co jeżeli ktoś się nie zgodzi podpisać
      takiego aneksu?
      • Gość: A Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 02.07.03, 14:27
        Dotyczy Olimpii - nie mam pojęcia co będzie jak np. 50% osób podpisze a 50%
        powie że ma w nosie - szczególnie Ci co mają umowę przyżeczenia w formie aktu
        notarialnego.
        Na mnie w tym momencie padł blady strach i nie wiem czy do nich dzwonić, pytać,
        prosić , awantorować się czy co...
        BU ;(
        • przemek_milimetr Re: Dom Development-przygotowania do kantu? 02.07.03, 14:35
          Wyrazy współczucia - moim zdaniem jest to karygodna próba WYMUSZENIA zmian w
          zawartej umowie i to zmian fundamentalnych dla bezpieczeństwa Twoich pieniędzy.
          Proponuję jak najszybciej zapytać prawnika jaki front należy przyjąć.
          Powodzenia.
          • Gość: N W mojej umowie tego nie ma IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 12:10
            Podpisałem umowę na mieszkanie w Olimpii notarialnie.
            Nic takiego w mojej umowie nie ma.
            Czyżby to była kolejna runda obrzucania się błotem przez developerów?
            • Gość: marko a w mojej jak najbardziej jest......... IP: 213.17.240.* 03.07.03, 16:28
              > Czyżby to była kolejna runda obrzucania się błotem
              przez developerów?

Niestety juz taki zapis jest, podpisalem umowe na Olimpie
              z DD w tym tygodniu.
              • Gość: Maciek Re: a w mojej jak najbardziej jest......... IP: *.bialap.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 11:13
                Gość portalu: marko napisał(a):

> Niestety juz taki zapis jest, podpisalem umowe na Olimpie
                > z DD w tym tygodniu.

Potwierdzam, tez mam taki zapis
    • Gość: jasiek11 Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: proxy / 10.3.20.* 04.07.03, 13:43
      No to rzeczywiscie dziwna sprawa.
      Ja podpisywalem umowe na planty w tym tygodniu,mielismy z Kobietą do tej umowy
      szereg zastrzerzen po konsultacji z prawnikiem i wyobrazcie sobie, ze znaczna
      wiekszosc z nich zostala uwzgledniona przez prawnika DD i umowe zmienili.Moze
      jest to sposob na zabezpieczanie sie DD a nie na kantowanie klientow?Probujcie
      to negocjowac i juz.

pozdrawiam - jasiek11
      • Gość: neg LUDZIE TO CO WY PODPISUJECIE?????????? IP: 80.72.34.* 04.07.03, 14:04
        Jak w temacie...
      • Gość: Gerard Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 11:54
        > po konsultacji z prawnikiem i wyobrazcie sobie, ze znaczna
        > wiekszosc z nich zostala uwzgledniona przez prawnika DD i umowe zmienili.

Podziel sie informacjami, ktorych punktow dotyczyly zmiany. Zamierzam podpisac
        umowe w przyszlym tygodniu i kazda informacja jest cenna.
        Gerard
    • Gość: szarki Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.acn.waw.pl 06.07.03, 00:35
      DD-to najlepsza firma.......
    • Gość: Sev Propaganda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.03, 02:07
      Jestem powiazany z DD poprzez mieszkanie ktore za niedlugo odbiore, dlatego tez
      znam dobrze obecna sytuacje tej firmy i musze powiedziec, ze osoba ktora
      rozpoczyna tego typu temat, albo sie bardzo nudzi i rozpoczyna temat nie
      sprawdzajac faktow, albo "pracuje" na zlecenie np. JWConstruction, o ktorym
      mozna by pisac godzinami.
      Fakty sa takie:
      DD jest jedna z niewielu firm na polskim rynku, ktora jest pewna ze wzgledu na
      zaplecze finansowe oraz wzgledna terminowosc prac.
      Umowy zawierane z DD sa obecnie najkorzystniejszymi umowami na rynku na pewno
      stolecznym, jesli ktos nie dowierza to niech porowna nawet z tak przyjaznymi
      firmami jak np. Skanska czy tez Catalina.
      Prezes DD jest rowniez prezesem Zwiazku Deweloperow w Polsce, tak ze ktos
      naprawde chyba sie nudzi i szuka nastepnej afery Rywingate.
      Ja ze swojej strony polecam Dom Development jako naprawde ok partnera.
      • Gość: A Re: Propaganda? IP: *.acn.pl 06.07.03, 02:13
        Witam,

Co do Umow pragne stwierdzic ze na pewno sa firmy ktore maja je lepsze. Podam
        jedynie przyklady:
        - 10% teraz 90% przy kluczach
        - wplaty uzaleznione od postepow na budowie a nie DAT
        Umowa to akurat element podlegajacy negocjacji.
        Propaganda? Tak! Tylko czyja?

pzdr
        A
        • Gość: A-Adam Re: Propaganda? IP: *.acn.pl 06.07.03, 02:15
          Oczywiscie jestem Adam a nie A, ktory rozpoczal watek:)
          pzdr

> Witam,
          >
          > Co do Umow pragne stwierdzic ze na pewno sa firmy ktore maja je lepsze. Podam
          > jedynie przyklady:
          > - 10% teraz 90% przy kluczach
          > - wplaty uzaleznione od postepow na budowie a nie DAT
          > Umowa to akurat element podlegajacy negocjacji.
          > Propaganda? Tak! Tylko czyja?
          >
          > pzdr
          > A
      • Gość: Maciek Re: Propaganda? IP: *.bialap.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 11:18
        Wiem, ze to bulwersujace i na oko nie pasuje do propagowanego wizerunku DD, ale
        to co napisal Adam to prawda.
        • Gość: Sev Re: Propaganda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.07.03, 12:04
          Witam,

Transze mozna uzaleznic od postepow na budowie - DD poczatkowo mowi, ze
          nanoszenie poprawek w umowie jest niemozliwe, ale jesli powolacie sie na bank
          to nie ma z tym problemow. Ja mam w umowie zapis tego typu:
          20% na starcie, 20% przy bialym wykonczeniu oraz 60% przy kluczach. Z tym, ze
          osoby decydujace sie na podobnego typu rozwiazanie musza sie liczyc z
          dodatkowymi kosztami wynajecia osoby z banku, ktora pojdzie na budowe
          monitorowac budowe przed przelewem transz.
          Jesli chodzi o 10% przy pierwszej wplacie, a 90% przzy odbiorze, to chetnie
          poznam tego typu deweloperow. Jesli nie dotyczy to mieszkan m2 to musza byc
          oni niezlymi samobojcami.
          Maciek - jesli pojawil sie Tobie jakis niekorzystny zapis w umowie to mozesz go
          raczej zmienic. Wystarczy, ze skontaktujesz sie z dobrym prawnikiem i pojdziesz
          do DD ze swoimi obawami. Ja np. przedstawilem propozycje moich transz juz po
          wplaceniu 20% zaliczki, wiec DD majac taka kase juz mogl sie na mnie wypiac, a
          jednak zmienili mi to w ciagu 24 godzin.
          Tak ze bez obaw Maciek - zycze milego pomieszkiwania wkrotce,

Obawy rynkowe maja tylko niesolidni deweloperzy, ktorzy ze wzgledu na
          zagrozenie utrata plynnosci chwytaja sie raczej wszystkich srodkow. Ok. 3
          miesiecy pojawil sie temat uzyskania srodkow dla DD z EBOiR. Wszyscy uwazali to
          rowniez za przekret, ale coz sie dziwic w obecnej Polsce gdzie jedna Rywingate
          pogania nastepna Lapinskigate.

Pozdrawiam
          • Gość: mooj developer samobójca? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 20:49
            samobójcami??
            to są właśnie developerzy reszta to qasispółdzielnie!
            w jaki sposób można okreslać mianem developera przedsiębiorstwo finansujące się
            z pieniędzy klienta? w jaki sposób racjonalnie można uzasadnić wtedy marze
            jaką pobiera?
            w jaki sposób można wziąć na siebie ryzyko jako klient? oczywiście że można -
            oczekując odpowiedniej premii za ryzyko?
            jakiej?
            moim zdaniem co najmniej 20% dyskonta od ceny oferowanej po oddaniu bydynku
            ludzi enie dajcie się zwariować
            bańka kóra była w okolicach 1998 roku niczego Was nie nauczyła?
            nie mam osobistych powodów żeby wplywać na wasze decyzje -mieszkanie kupiłem w
            lutym w Warszawie - STOJĄCE - oddane do użytku prawie rok wcześniej wiec nie
            jestem zainteresowany w zbiciu ceny
            pisze ku przestrodze i tyle
            i nie chodzi mi o ryzyko "przekrętu" tylko o normalne ryzyko gospodarcze

pozdrawiam
      • Gość: A Re: Propaganda? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 07.07.03, 10:21
        Tak sie sklada, ze nie szukam afery ale boje sie o swoje ciezko zarobione
        pieniadze ktore powierzylam DD w dobrej wierze podpisujac umowe bez tego
        paragrafu. Czlowieku zastanow sie co piszesz, rozumiem ze nie masz pojecia o
        sprawach np. braku aktow notarialnych na osiedlu Bartycka ? To moze poczytaj
        forum tego osiedla,ja nie chce aby moje nowe mieszkanie po prostu przerodzilo
        sie w walke i prosby o uzyskanie umowy sprzedazy za ktora i tak juz zaplacilam.
        • Gość: abb Spokojnie IP: *.acn.pl 07.07.03, 14:13
          Jestem powiązana z DD gdyż od stycznia tego roku jestem szczęśliwą mieszkanką
          osiedla Derby - które kupiłam w DD. Napewno jak z każdą firmą są problemy ale
          naprawdę wszystko jest do załatwienia- uważam, że nie należy się aż tak
          denerwować, poddawać się emocjom tylko spokojnie pójść i porozmawiać. Przecież
          w tej firmie pracują ludzie- Ty im płacisz swoje ciężko zarobione pieniądze
          więc mają obowiązek odpowiedzieć Ci na każdą Twoją wątpliwość a Ty masz prawo o
          to wszystko co Cie niepokoi pytać. Co do aktów to wiem nawet z doświadczeń
          naszego osiedla, że teraz cała procedura idzie bardzo szybko a nawet dla
          niektórych za szybko- bo niestety akt to wydatek. My odebraliśmy mieszkanie w
          styczniu a już od 15 czerwca możemy podpisywać akt notarialny- więc nie jest
          tak żle. Wiem, że na innych osiedlach np. Akacje - były z tym problemy ale
          nauczona złymi doświadczeniami firma DD jak widać z powyższego zmieniła swoją
          praktykę i naprawdę o akty nie ma co się martwić- zresztą jak i o całą resztę.
          Zyczę Ci więc powodzenia w załatwieniu tej sprawy,
          ja szczerze polecam firmę DD
          abb
          • zz_nowy Re: Spokojnie 07.07.03, 14:26
            sorry ale to jest nie do pomyślenia dla mnie.

"Odebraliśmy w styczniu, a JUŻ W CZERWCU mogliśmy podpisywać akty..."

To jakaś parodia. Z rączki do rączki - akt---pieniążki. Nie wyobrażam sobie
            sytuacji, w której powierzam 280 tysięcy złotych mojemu deweloperowi i poł roku
            czekam na akt notarialny...
            • Gość: Sev Re: Spokojnie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.07.03, 15:12
              zz_nowy napisał:

> sorry ale to jest nie do pomyślenia dla mnie.
              >
              > "Odebraliśmy w styczniu, a JUŻ W CZERWCU mogliśmy podpisywać akty..."
              >
              > To jakaś parodia. Z rączki do rączki - akt---pieniążki. Nie wyobrażam sobie
              > sytuacji, w której powierzam 280 tysięcy złotych mojemu deweloperowi i poł
              roku
              >
              > czekam na akt notarialny...

Kwestia opoznienia obecnych aktow w DD jest w glownej mierze spowodowana
              balaganem wwewnatrzbiurowym.
              Jesli chodzi o Akacje to DD rzucilo sie z motyka na slonce i byc moze by
              skonczylo jak wiele firm deweloperskich tj. zbankrutowalo.
              Jednakze od ostatniego podpisania wspolpracy z EBOiR wszystko jest w miare
              zabezpieczone i nawet upadek podwykonawcy tj. firmy PIA PIasecki nie zachwial
              sytuacja finansowa DD.
              Na dzien dziesiejszy jedynym problemem w DD sa opoznienia oddawania budynkow po
              upadku PIA Piasecki i "papranie roboty" przez Budimex (nastepce PIA Piasecki)ze
              wzgledu na pozyskanie przez nich atrakcyjniejszych finansowo kontraktow w
              Iraku, wiec przy odbiorze mieszkan nie popuszczajcie Budimexowi.
              Pozdrawiam
            • Gość: abb Rada IP: *.acn.pl 09.07.03, 10:45
              Sorry ale w takim razie zmień developera (jest ich obecnie mnóstwo na rynku)-
              naprawdę nie przekonuje Cie to, że jakoś do tej pory DD z wszystkimi
              podpisywało akty notarialne??!!!!!!!????. Jest setki zadowolonych klientów z
              tego że zakupili mieszkanie właśnie w DD- np. dla mnie to była jedyna oferta i
              zarazem jedyna szansa na zakup mieszkania na tak preferencyjnych warunkach!!!!!
              Proponuje nie robić zamieszania i nie wytwarzać sztucznych problemów bo taki
              jest właśnie dla mnie ten problem- poprostu sztuczny i uważam że można go
              załatwić spokojniej i w bardziej cywilizowany sposób a nie tak jak to robicie
              siejąc panikę na forum gazety.
              Jeśli chcecie mieć naprawdę problemy wybierzcie oferte JW Construction- wtedy
              będziecie mieli na co narzekać.
              Powodzenia!
              • Gość: A Re: Rada IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 09.07.03, 11:19
                Bardzo ciekawa odpowiedz - chyba Ci za nia nie zaplacili?
                Do tego nie znasz faktow - mieszkancy osiedla Bartycka mieszkaja 1,5 roku i do
                dzis nie maja podpisanych notarialnych aktow sprzedazy, niewygodny pryszcz na
                nieskazitelnym obliczu DD???
                Ja tez mam nadzieje ze DD nie wytnie numeru, w koncu sa w posiadaniu moich
                pieniedzy.
                Nie uwazam, zby podanie niewygodnej dla developera informacji bylo sianiem
                paniki, biorac pod uwage ze developer zmienia zasady gry w jej trakcie i sam z
                siebie nie ma ochoty niczego wyjasniac.
                • Gość: Nie zapłacili! Re: Rada IP: *.acn.pl 09.07.03, 12:15
                  Nie zapłacili mi za to że jestem zadowolona tak samo jak nie zapłacili mi za to
                  co napisałam. Nie jesteś w stanie uwierzyć w to że są zadowoleni klienci firmy
                  DD???? Co do osiedla o którym piszesz niestety nie mam takich informacji bo
                  jestem klientem DD i aż tak bardzo moja wiedza na temat tej firmy mnie nie
                  interesuje. U nas na osiedlu też są problemy wystarczy zajrzeć na stronę
                  osiedla ale tak jest wszędzie- w sumie po to tworzy się forum aby te problemy
                  wspólnie rozwiązywać. Zgadzam sie że lepiej dmuchac na zimne ale uważam że
                  lepiej jest chyba tą sprawę wyjaśnić bezpośrednio u samego zainteresowanego
                  czyli w firmie DD. Forma pisemna zapytania na które firma ma obowiązek
                  odpowiedzieć i odpowiada- wiem bo już to praktykowałam. Więc zamiast tu się
                  rozpisywać to najlepiej to co tu się pisze (wszystkie te wątpliwości) przelac
                  na papier i zanieśc lub wysłać do DD. Tylko tyle.
                  Zyczę Wam wszystkim powodzenia!
                  • Gość: A Re: Rada IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 09.07.03, 13:19
                    >Co do osiedla o którym piszesz niestety nie mam takich informacji bo
                    > jestem klientem DD i aż tak bardzo moja wiedza na temat tej firmy mnie nie
                    > interesuje.
                    Generalnie zdanie i postawa powyzsza lekko dziwne - "JESTEM KLIENTEM WIEC MNIE
                    NIE INTERESUJE" ?????
                    Ja też jestem klientem i właśnie baaardzo sie interesuje,bo jest to w moim
                    interesie. A co do formy pisemnej to o co mam zapytać??
                    Kochany DD czy masz zamiar mnie zrobic w konia z paragrafem 14 i nie oddac
                    mojego mieszkania w terminie (albo wcale).
                    Drogi DD czy masz zamiar bankrutowac albo doprowadzic spolke corke do
                    banktuctwa?
              • Gość: marcin Re: Rada IP: *.tele2.pl 09.07.03, 11:37
                ok zgoda, sprawdzałem, oglądałem, pytałem... DD wygląda najlepiej, ale wciąż
                powierzam im oszczędności mojego życia i nie chcę głupiej wpadki, bo jak coś
                będzie nie tak, to będzie odpowiedzialny jakiś podmiot, a DD pozostanie
                bezkarny.
          • Gość: A Re: Spokojnie IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 07.07.03, 15:05
            Generalnie ja wiem, że są inwestycje DD których odbiór przebiega sprawnie -
            nigdy jednak do tej pory nie przenosili własności inwestycji na spółkę córkę.
            Dodatkowo czynią to podczas inwestycji - gdzie część osób ma umowę z cytowanym
            paragrafem, a część tego paragrafu nie ma.

Pracownicy DD "dorwani" przez telefon raz mówią że będzie aneks, a raz mówią że
            nie będzie - to jak tu się nie denerowowć? ...

Martwię się, że nie dotrzymają terminów i diabli wezmą ulgę odsetkową - gdzie
            jest idiotyczny zapis o tym, że aby z ulgi skorzystać od momentu wydania
            pozwolenia na budowę do momentu odbioru inwestycji nie może minąć więcej niż 3
            lata.
            Kredyt brałam na baaaardzo dużą (dla mnie w każdym razie) kwotę i odsetki od
            niego są duże, wolałabym więc choć raz w życiu skorzystać z jakiejś ulgi.

A DD mi tu jakieś fikołki funduje z dodatkowym paragrafem...
            Naprawdę ludzie z Bartyckiej mieszkają 1,5 roku i nie mają aktów notarialnych,
            pewnie też nie mogą sobie odliczyć ulgi.
            • Gość: Sev Re: Spokojnie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.07.03, 15:17

> Generalnie ja wiem, że są inwestycje DD których odbiór przebiega sprawnie -
              > nigdy jednak do tej pory nie przenosili własności inwestycji na spółkę córkę.
              > Dodatkowo czynią to podczas inwestycji - gdzie część osób ma umowę z
              cytowanym
              > paragrafem, a część tego paragrafu nie ma.
              >
              > Pracownicy DD "dorwani" przez telefon raz mówią że będzie aneks, a raz mówią
              że
              >
              > nie będzie - to jak tu się nie denerowowć? ...
              >
              > Martwię się, że nie dotrzymają terminów i diabli wezmą ulgę odsetkową - gdzie
              > jest idiotyczny zapis o tym, że aby z ulgi skorzystać od momentu wydania
              > pozwolenia na budowę do momentu odbioru inwestycji nie może minąć więcej niż
              3
              > lata.
              > Kredyt brałam na baaaardzo dużą (dla mnie w każdym razie) kwotę i odsetki od
              > niego są duże, wolałabym więc choć raz w życiu skorzystać z jakiejś ulgi.
              >
              > A DD mi tu jakieś fikołki funduje z dodatkowym paragrafem...
              > Naprawdę ludzie z Bartyckiej mieszkają 1,5 roku i nie mają aktów
              notarialnych,
              > pewnie też nie mogą sobie odliczyć ulgi.

Odbior budynku do uzytkowania nie jest rownoznaczny z aktem notarialnym wiec
              nie martw sie.
              Ja sadze, ze jesli Budimex nie bedzie mial duzo poprawek to do konca roku
              oddadza wszystko to co powinni.
              • Gość: A Re: Spokojnie IP: *.pl.bauer.com / 172.28.182.* 07.07.03, 15:30
                Tylko że wykonawcą nie jest Budimex a Warbud ;)
                Termin oddania grudzień 2003 - styczeń 2004.
                • Gość: Sev Re: Spokojnie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.07.03, 09:22
                  No to nie masz sie tym bardziej co martwic. Warbud jest obecnie najbardziej
                  terminowa firma w W-wie.
              • Gość: 7567 Ładne mi "Spokojnie" IP: *.mst.gov.pl 08.07.03, 10:31
                Gość portalu: Sev napisał(a):

> Odbior budynku do uzytkowania nie jest rownoznaczny z aktem notarialnym wiec
                > nie martw sie.

Nie martw sie? A jak firma padnie to mieszkanie bez podpisanego aktu
                notarialnego z przeniesieniem wlasnosci zostaje czescia masy upadlosciowej. A
                wtedy (mimo zaplaconych pieniedzy) ladujesz w niezlym g...

• Gość: Agata Re: Ładne mi 'Spokojnie' IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 17:53

> A jak firma padnie to mieszkanie bez podpisanego aktu
                  > notarialnego z przeniesieniem wlasnosci zostaje czescia masy upadlosciowej. A
                  > wtedy (mimo zaplaconych pieniedzy) ladujesz w niezlym g...

Otóż trzeba podpisywac umowe wstępną w formie aktu notarialnego, w której to
                  umowie ustanawiasz odrębną własność mieszkania i wnosisz o wpisanie swego
                  roszczenia w III dziale księgi wieczystej. Wtedy mieszkanie jest wyłączone z
                  masy upadłościowej, o ile developer padnie.
      • Gość: marcin Re: Propaganda? IP: *.tele2.pl 09.07.03, 11:30
        ok zgoda, sprawiaja wrażenia bardzo wiarygodnych, ale.. chcę w to mieszkanie
        załadować oszczędności mojego życia, a były wypadki, że nawet najbardzej
        wiarygodne firmy padały, tym bardziej, jeżeli będą mieli jakś powiązaną spółkę,
        to nie oni będa odpowiadać.
        • Gość: Radzio Ktos widzial najswiezsza KW dla Olimpii ?? IP: 213.17.240.* 10.07.03, 11:18
          Zastanawiam sie ciagle (pomimo paragrafu 14) nad Olimpia.
          Wzialem papiery od handlowca na ta inwestycje: pozwolenie
          na budowe, odpis KRS, akt notarialny dla gruntu, rozne
          wnioski o wykreslenie hipoteki.
          Po powrocie do domciu zabraklo w nich wypisu z Ksiegi
          Wieczystej.
          Telefonicznie niestety nie udalo mi sie uzyskac
          sensownych informacji dot KW.
          Czy ktos ostatnio przegladal KW dla tej inwestycji ??
          Jak bezposrednio w sadzie uzyskac wglad w KW dla
          interesujacej mnie inwestycji (dzialek) ??

• Gość: mooj Re: Ktos widzial najswiezsza KW dla Olimpii ?? IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 11:35
            idziesz, stajesz w kolejce, legitymujesz się, oglądasz:)
          • Gość: mitos Re: Ktos widzial najswiezsza KW dla Olimpii ?? IP: *.pkobp.pl 21.07.03, 12:14
            czy udalo sie komus obejrzec KW dla Olimpii? w DD mowia ze nie maja odpisu
            (???), a w sadzie trzeba czekac jakies 2 tyg., bo jest pelno wnioskow o wpis
            praw i roszczen. czy udalo sie komus wynegocjowac wykreslenie paragrafu o
            przeniesienie praw i obowiazkow na inna spolke?
      • Gość: Magda Re: Propaganda? IP: 217.153.132.* 16.07.03, 13:07
        Popieram. Póki co nie miałam z nimi problemów. Wręcz przeciwnie zawsze slużą
        pomocą.
      • jedrek Re: Propaganda? 23.07.03, 11:50
        ze strony mieszkancow jednego z osiedli DD:

www.bartycka.prv.pl/
        DD = DomDevelopment = BARDZO NIERZETELNA FIRMA, developer naszego osiedla,
        który nie wywiązuje się z zawartych z nami umów. Większość właścicieli
        mieszkań na naszym osiedlu poniosła dość dotkliwe straty na skutek znacznego
        obniżenia wartości lokali. W umowie na zakup mieszkania firma ZAGWARANTOWAŁA
        miejsce parkingowe w garażu wielopoziomowym. Ani jedno takie miejsce nie
        zostało wybudowane. Z punktu widzenia prawnego osiedle jest wybudowane
        nielegalnie, ponieważ zgoda na zagospodarowanie tego terenu przewiduje osiedle
        z ponad trzystoma miejscami parkingowymi, których niema. Choć minęło już ponad
        PÓŁTOREJ roku od czasu, kiedy duża część lokatorów bloku F odebrało
        mieszkania, żaden z nich nie otrzymał aktu notarialnego, czyli nie jest
        posiadaczem własnego mieszkania. Dodatkowo nie możemy zawiązać wspólnoty i
        płacimy bajońskie sumy DD za administrację osiedlem. Jeśli jeszcze nie kupiłeś
        mieszkania od DomDevelopment to poważnie się zastanów. My kupiliśmy i nie była
        to nasza najlepsza decyzja. Posiadane certyfikaty i tytuły powodują tylko
        tyle, że jak już się im zapłaci za mieszkanie to robią się jeszcze bardziej
        bezczelni niż pospolici złodzieje.
        • kpuchatek1 Re: Propaganda? 05.08.03, 09:40
          Ta dyskusja jest troche zalosna. Jako klient DD moge stwierdzic,
          ze:
          - w porownaniu z firmami ktore nie koncza inwestycji jest rzeczywiscie
          super, bo na razie koncza wlasne, "prawie" w terminie.
          - w porownaniu z wzorcem dobrej firmy... szkoda gadac - badziewiaki i tyle.

Jednym slowem DD to developer na jakiego obecnie zasluguja Polacy.
          I dlatego istnieje i sprzedaje. Jak dlugo - kto wie...

Wszystkim ktorzy maja do czynienie z DD, radze skorzystac z prawnika i
          wynegocjowac korzystne zmiany w umowie. Zapisy o odsetkach karnych sa
          piekne, tylko dlaczego DD nie chce ich placic ?

P.S. Sa ludzie w tym kraju ktorych zadowala to, ze otwiera sie im jedno okno w
          mieszkaniu. Mnie zadowala to, jak otwieraja sie wszystkie, a tego o DD nie
          mozna powiedziec. No to tyle...
      • Gość: Darek Re: Propaganda? IP: *.kompakt.pl 03.10.03, 09:30
        A ja slyszalem tez troche zlych opinii o DD. Kolezanka kupila juz ok. 2 lat
        temu mieszkanie od DD na Bartyckiej. Mial powstac garaz wielopoziomowy
        zadaszony. Ale DD zmienilo zdanie i duzo taniej zrobilo miejsca parkingowe pod
        golym niebem i duzo mniej tych miejsc. Terenu wolnego tez zostalo malutko.
        Teraz procesuja sie z DD. Wiec roznie to bywa kolego.
        A co do najkorzystniejszej umowy to nie wypowiadaj sie az tak kategorycznie w
        tej sprawie bo chyba wszystkich umow developerskich nie widziales.
    • Gość: Nowy Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.weizen.sto.ag / 217.6.135.* 29.09.03, 11:51
      podpisuje niebawem umowe przyrzeczenia sprzedazy
      najpierw rzecz jasna konsultacja z prawnikiem i wyjasnienia i zmiany w DD
      nie mam takiego punktu w umowie
      mieszkanie kosztuje 160 000 lacznie z miejscem parkingowym pod budynkiem
      wklad wlasny okolo 60 000
      tak czy siak jeszcze trzeba pogadac co do umowy...
      • Gość: DrSky Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.atm.com.pl 29.09.03, 12:28
        Zerknij sobie na www.namyslowska.net - znajdziesz forum Metry. Najciekawszy
        będzie dla Ciebie wątek 14-paragraf :) Którego już nie ma...
      • Gość: ba OSIEDLE DERBY IP: *.pkobp.pl 01.10.03, 10:53
        Mam zamiar kupić mieszkanie na osiedlu Derby III. Proszę Was o opinię na temat
        tej inwestycji.
        • Gość: tryllu Re: OSIEDLE DERBY IP: 213.158.195.* 03.10.03, 08:54
          www.derby.waw.pl
    • Gość: Maggie Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.amwaw.edu.pl 03.10.03, 08:10
      Bylam wczoraj w DD i pytalam o spolke-corke, o ktorej tu mowa, dowiedzialam sie
      ta spolka, kupuje tylko grunty dla DD, ktore potem przez umowe notarialna zbywa
      na rzecz DD, Pani pokazala mi akty notarialne, a dzisiaj dostane ich kserokopie
      zebym mogla sobie przejrzec. Co prawda jeszcze nie podpisywalam umowy
      przyrzeczenia sprzedazy, ale nic mi nie wspominano o tym ze mam podpisac umowe
      z Spolka-corka.
    • Gość: Magnolia Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.crowley.pl 08.10.03, 15:50
      Wiadomośc z ostatnije chwili dla wielbicieli DD.
      Mam mieszkanie na Bartyckiej. Wprowadziłam się w grudniu 2001, wtedy DD dostało
      całą forse za mieszkanie. Ja ma ogromny kredyt.
      Nie ma oczywiśice miejsc parkingowych.
      Nie mam NADAL aktu notarialnego. Poza wszelkimi niedogodnośicmi, ktore to
      powoduje zaczyna się tez czepiać bank. Kiedy brałam kredyt był on ubezpiecozny
      na 2 lata. Jest punkt w umowie,że mam go nadal ubezpieczać dopuki nie bęidze
      aktu i przeniesienia hipoteki na bank. 2 lata od umowy z bankiem minęło w 2002.
      Muisałam dopłaicć ubezpiecznie. Jak już to zrobiłam i zaczęłam robić kopot DD,
      domagajac sie rekompensaty tych kosztów, bo oni nie dotrzymali umowy jakoś nikt
      nie chce ze mną rozmawiać. Narazie niezapłaciłam tej kwoty w czynszu więc
      jesteśmy kwita. Tylko,ż eja jestem w gorszej sytuacji bo oni mogą mnie za
      czynsz ścigać od razu a ja bym musiała z nimi do sądu.
      Ale Uwaga- dostaął dizś pismo z banku co z następnym rokiem ubezpieczenia bo
      aktu nadal nie ma. No wieć DD nie poręczyło kredytu w tym roku. Pytanie- czy
      znów będę muaisła traicć czas i nerwy,żeby uzyskać jakieś info z DD i czy znów
      z powodu ich niedbalstwa, bałaganu i zaniedbania bedę do tyłu 1500?

DD jest super DOPUKI NIE KUPISZ U NICH MIESZKANIA.
      W tej chciwli rozglądamy sie z mężem za większym- ofert DD nawet nie oglądamy
      • Gość: TINIO Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: 212.75.110.* 08.10.03, 20:21
        GORĄCO POLECAM:
        1. JW CONSTRACTION
        2. PAX Spółdzielnia
        3. WAR INWEST
        4. S.M. WŁODARZEWSKA
        TO SĄ FIRMY KTÓRE BARDZO POTRZEBUJĄ KLIENTÓW Z PIENIĄŻKAMI I POMOGĄ W ZAKUPIE
        MIESZKANIA. JEŻELI NIE ODPOWIADAJĄ LOKALIZACJE TO DAJ ZNAĆ DAM TOBIE JESZCZE
        KILKA DOBRYCH SPÓŁDZIELNI I DEVELOPERÓW.
        • Gość: mk1 Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 21:05
          Do TINIO
          Prosze, podaj jeszcze kilka fajnych adresow, wlej otuche w moje serce. Kupilem
          plan mieszkania w Eco Clasic, zawsze fajniej stracic 10 niz 200 k !
      • Gość: Magnolia Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.crowley.pl 09.10.03, 11:46
        No tym razem sie udało- w banku mają bałagan w papierach. jakiś student, co
        pisze pisma sie pomylił.
        Ale aktu i tak nie ma
    • Gość: Tomek Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.gem.pl 09.10.03, 11:43
      Mam zamiar dokonac zakupu mieszkania METRUM - przy metrze stoklosy. w umowie
      nie znalazlem takiego zapisu. czy chodzi o te inwestycje?
      • Gość: majk Re: Dom Development-przygotowania do kantu? IP: *.rmf.pl 09.10.03, 12:50
        Tomku,

tu nie chodzi o Metrum, ale o Olimpie i z tego co wiem DD wycofalo się z tego
        zapisu.

Ponieważ od lutego mam podpisaną umowę na mieszkanie przy Stokłosach od DD,
        mogę powiedzieć że na razie wszystko przebiega w miarę sprawnie i bezboleśnie.
        Zobaczymy jak będzie dalej, ale takich kłopotów jak mieszkańcy Bartyckiej
        raczej obawiać sie nie musimy.

Polecam strony www.metrum.net i www.namyslowska.net - - - kopalnia informacji z
        trzech rownolegle prowadzonych inwestycji DD - Metrum, Olimpii i Planty. Bardzo
        pouczajaca lektura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka