IP: 213.17.175.* 04.07.03, 13:44
chce kupić na wtórnym rynku mieszkanie w bloku należącym do tej spółdzielni.
pczytałam kilka linków na forum i nie wiem, czy jest to dobry wybór, biorąc
pod uwagę sytuacje spółdzielni tam opisaną. czy ktoś z Was ma "doświadczenia"
z tą SM? będę wdzięczna za info.
Obserwuj wątek
    • Gość: karol Re: SM PAX IP: *.ipartners.pl 04.07.03, 13:51
      Jeśli w zasobach "starych" to nie ma problemu, sprawdzić tylko trzeba czy
      mieszkanie ma wolne od obciążeń spóldzielcze własnościowe prawo do lokalu, i
      czy na niego może być założona KW. Przestrzegałbym tylko przed nowymi, jeszcze
      nie rozliczonymi do końca inwestycjami, bo można sobie kupić mały problem (np.
      zgodną z prawem spółdzielczym konieczność dopłaty po jakimś czasie do wartości
      tzw. "końcowego rozliczenia"). Pozdr.
      Karol
    • Gość: PK Re: SM PAX IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 14:48
      Ja bym się nie decydował, ale jeśli już spawdź też księgę wieczystą
      nieruchomości, na której jest lokal, w ogóle to jest możliwe, że sp-nia upadnie.
      • Gość: mk1 Re: SM PAX IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 22:05
        Szczerze odradzam, spółdzielnia ma bardzo niepewną sytuację finansową
        (potwierdzone), zarząd ociera się o prokuraturę ,potworne długi i problemy z
        oddaniem kilku inwestycji , co w tych trudnych czasach nie rokuje dobrze. Nawet
        jesli spółdzielnia wywinie się od upadłości, to członkowie z pewnością odczują
        negatywne skutki fatalnej sytuacji spółdzielni (np. przez wysokie czynsze albo
        coś gorszego). Nie wiadomo też dokładnie i na 100 % co z członkami w razie
        upadłości s-ni , ale wierz mi - nie spłynie to po nich jak po kaczce.
        Spółdzielnia ma ogromny majątek trwały do spieniężenia (działki, lokale
        użytkowe)ale albo nikt ich nie chce kupić po cenach, które wymarzył sobie
        zarząd albo ktoś chce je przejąć "poza przetargiem". Rozgrywki i niejasne
        posunięcia. Generalnie - bardzo brzydko to wygląda. Ponadto - nie wiem jak to
        możliwe, ale w tym kraju może nie powinno to dziwić - spółdzielnia zastawia
        nieruchomości z czystą do tej pory hipoteką pod kredyty na obsługę
        wcześniejszego zadłużenia. Czary mary ! Rok temu omal nie kupiłem na rynku
        wtórnym u nich na Stryjeńskiej małego ale bardzo ładnego mieszkania. Cena za
        metr - 3300 zł ! Plus dopłaty do rozliczenia ostatecznego - około 100 zł/ m2 wg
        właścicieli ( mieszkanie stało, można się było wprowadzić, tylko z wykończeniem
        trzeba się było wstrzelić, bo czasami wyłączano prąd bo s-nia nie płaciła STOEN-
        owi). Ostatnio słyszałem , że rozliczenie niby ostateczne z opóźnieniem kilku
        miesięcy wyszło na ok. 700 zł/m2 do dopłaty ( umnie to by było + 25 tys. ), ale
        nikt nie chce tyle dopłacać ( i ja się nie dziwię , tym bardziej , że to może
        nie być koniec pokus s-ni na pieniądze członków ). Mieszkania nie kupiłem, ale
        ktoś je wziął (trochę współczuję). Ja w sumie bym Cię z całej siły odciągał od
        tego kiosku , ale zrobisz jak będziesz uważać. Postawili kilka dosyć fajnych
        bloków i w fajnych miejscach, ale przelicz sobie - jeśli kupisz okazyjnie (bo
        wszyscy w Warszawie znają ich głębokie problemy) , a S-ni wszystko się ułoży
        jak trzeba, to zyskasz na okazyjnej cenie 10, 20 może 30 tys. To dużo, ale
        jeśli coś nie daj Boże się popiep... , to możesz stracić nawet 200 albo i
        więcej. Przelicz, pomyśl i wybierz. Moim zdaniem - kupuj gotowe , rozliczone ,
        w miarę możliwości u pewnego developera lub spółdzielni ( są tacy ) , z
        czystym gruntem. Są takie mieszkania - nie masz może wyboru co do lokalizacji,
        piętra , układu , metrażu , ale masz spokój! Zajrzyj też do s-ni PAX , zapytaj
        czy mają coś do sprzedania i za ile. Zwróć uwagę na ich reakcję. Powinni mile
        przywitać Twoje pieniądze.
        Życzę podjęcia właściwego wyboru i szybkiego zamieszkania na swoim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka