gosia_iv 18.09.07, 15:55 Witam, szukam sąsiadów nowej inwestycji Budimexu na Mołdawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lida12 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 20.09.07, 16:47 witam, Jestem przyszłą mieszkanką Berberysowych ogrodów - dziś podpisaliśmy umowę(budynek B). A Ty, podpisałaś już umowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezdecydowany Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 21.09.07, 15:13 dlaczego budynek B ? z jednej strony plac zabaw, a z drugiej bloki na wyciagniecie reki. zastanawiam sie nad A blizej Moldawskiej. Wiecie ktre mieszkania sa drozsze A czy B ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lida12 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 136.8.152.* 24.09.07, 13:42 Dlaczego? Bo w budynku A są w parterze powierzchnie handlowe. Co tam będzie to się okaże niebawem, a nie chciałabym mieszkać nad np knajpką czy marketem. Cenowo też się różnią - blok B jest droższy niż A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza77 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 19:09 Witam,chciałam podpisać z nimi umowę,ale waham się czy "coś takiego" w ogóle można podpisać.Nic nie można z nimi wynegocjować.Nie chcą określenia granicy +/- w metrażu,o dokładniejszej specyfikacji nie wspomnę.Na dole duży market z dostawami przez wspólny garaż,za zwłokę w podpisaniu aktu 1% kwoty i generalnie wszystkie zabezpieczenia dla nich ( a to reklamy,a to wynajem osobom trzecim).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.centertel.pl 24.09.07, 20:09 ja zdecydowałam się na A, pomimo lokali użytkowych. Chciałabym aby były tam dobre delikatesy typu Bomi lub Alma- sama przyjemność robić tam zakupy. Fajnie byłoby gdyby był bank, apteka, poczta, pralnia. Na pewno będzie problem z parkowaniem dla osób które mają np. 2 samochody a kupiły 1 miejsca pod budynkiem, pod budynkiem będzie kilanaście miejsc postojowych. Dodatkowo trzeba pamiętać o przedłużeniu Racławickiej i połaczeniu z Włodarzewską. Setki samochodów. Ale generalnie miejsce jest ok, blisko 2 parki, a w zasadzie 3, najważniejsze centra, dojazd do lotniska. I to co podoba mi się jeszcze to harmonogram płatności. ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili977 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.anixter.com 25.09.07, 13:08 Czesc, we czwartek podpisuje umowe - budynek A ale na lewym koncu,troche dalej Moldawskiej - mam nadzieje ze szybko Raclawickiej nie przedluza. Generalnie mieszkam w tej okolicy od 8 lat i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 09.10.07, 13:32 z tego co wygooglowałem to Budimex dostał pozwolenie na wykonanie przedłużenia Racławickiej - cytuję: na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie odcinka ulicy Nowo-Racławickiej od ul.Sąchockiej do ul.Mołdawskiej wraz z przebudową skrzyżowania ul.Racławickiej z ul.Mołdawską. pewnie wąska, ale ulica dojazdowa będzie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 09.10.07, 16:07 Ciekawe, czy były jakieś uwagi i wnioski. Swoją drogą to w Budimexie nie za bardzo byli chętni mówić jaka ta ulica będzie. Teraz śmiem jednak twierdzić, że tymczasowo będzie to jednak normalna ulica (z jednym pasem w danym kierunku) a nie jak jest na odcinku Żwirki/Wołoska (przynajmniej przez kilka lat). A może ktoś pytał o to w Budimeksie (czytaj: otrzymał wiarygodne informacje)? Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 11.10.07, 10:54 Pytałem w Budimex: będzie wyłącznie utwardzona droga dojazdowa do garażu, na pewno po jednym pasie w jedną stronę ale nie wiadomo czy asfalt czy inna nawierzchnia (płyty? żwir?) Drogę ma budować miasto - oczywiście w bliżej nieokreślonej przyszłosci :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.chello.pl 28.12.07, 00:55 Jeśli Twoje info pochodzi z tej strony www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=komunikaty&strona=komunikaty_archiwum&poczatek=2007-07&ak_id=12223&kat=9 to chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś świeższe informacje na temat przedłużenia Racławickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza77 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 13:43 w okolicy są 4 apteki,w tym jedna naprzeciwko inwestycji.2 pralnie- Pruszkowska i Baleya,2 poczty Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 26.09.07, 12:40 Kupiłam w budynku A, klatka 5, tyle że na 6-tym piętrze (podpisałam również umowę). Co do parkowania, to ta okolica ma niestety problemy z miejscami (a gdzie ich nie ma?), tak więc mimo że miejsca nie są obowiązkowe to i tak uważam że warto było zainwestować w święty spokoj i kupić miejsce (w porównaniu z innymi to i tak cena nie jest makabryczna). Oczywiście nie jestem zbytnio zadowolona usługami na dole budynku A, ale mam nadzieję, że na 6 pietrze nie będzie to tak odczuwalne (mieszkałam kiedyś nad sklepem spożywczym i wiem co to znaczy). Jestem ciekawa kiedy przedłużą Racławicką (zastanawiam się nad tymczasowym dojazdem do drugiego garażu, tymczasową infrastrukturą), w miejscu gdzie ma biec ulica. Bo rozumiem dopóki Racławickiej nie będzie w tym miejscu, to będzie takie trochę klepisko... Co do hałasu i ruchu, cóż mieszkamy w mieście, więc dźwięki ulicy będą zawsze słyszalne :-) Jeśli chodzi o umowę, to faktycznie nie można było negocjowac, ale umowa z drugiej strony nie jest niekorzystna dla klienta. Miałam do czynienia w ostatnim czasie z przeglądem kilku umów różnych deweloperów i ta budimeksowa jest ciut nawet nie najgorsza (przynajmniej nie zabezpiecza tylko strony dewelopera). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza77 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 07:13 Odsetki za przeciąganie terminu umowy notarialnej to odsetki ustawowe ale nie wiecej niż 1 %(ceny naszych mieszkań).Myślisz,że to korzystne rozwiązanie?Nie wiem jak uczciwy jest ten Developer,ale wiem,że są w Warszawie ludzie,którzy od 2 lat powinni miec podpisaną umowę wyodrębnienia i sprzedaży a nie mają.Do chwili podpisania aktu osiedlem zarządza nadal firma budująca narzucając im niesamowite opłaty(ale tak podpisali w umowie)a zatrudnieni przez firmę ochroniarze twierdzą,że są zatrudnieni do pilnowania majątku firmy a nie lokali mieszkańców.W razie upadku firmy ich roszczenia nie będą wzięte pod uwagę bo nie są wpisane w księgę w. Nie mają żadnego aktu własności. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 27.09.07, 08:57 To że ochroniarze nie pilnują mieszkań, to żadna nowość - w moim obecnym budynku (a zapewniam Cię że o wyższym standardzie) rola ochrony to właściwie siedzenie na recepcji. Co do ewentualnego upadku firmy deweloperskiej - możesz umowę sporządzić w postaci aktu notarialnego (zostaje wtedy wpisane roszczenie w III dziale KW). Termin podpisania umów został określony w umowie. 2 lata temu przez nieporadność pan w biurze dewelopera opóźnienie w podpisaniu aktów notarialnych przekroczyło pół roku. Dla mnie dużym plusem jest z pewnością to, że przez prawie cały okres budowy nie płacę deweloperowi. Co do ryzyka, cóż, możesz zawsze kupić gotowe mieszkanie na rynku wtórnym, za podobną cenę, ale zwykle dając zarobić np.spekulantowi (i ryzykując wizytę US). Co do zarządzania nieruchomoscią przez jakiś czas jest to standard na warszawskim rynku i nie jest to jakaś wyjątkowa nieuczciwość akurat tego dewelopera. Na pewne rzeczy niestety nie mamy wpływu.A właściwie mamy - możemy nie podpisać umowy i tyle. Jak tak zrobiłam w przypadku Galerii Park - umowa bardzo długa, pisana tylko i wyłącznie pod dewelopera, umowę mogli zerwać w każdej chwili itp. Umowa nadawała się do UOiKK. Co do sprawy niepodpisania aktu notarialnego od 2 lat. Z tego co się orientuję, co cykl budowy właśnie trwa 2 lata. Jeśli jest to osiedle, które składa się z kilku budynków zdarza się, że akty notarialne podpisywane są dopiero po zakończeniu budowy wszystkiego (czasami wynika to też z indolencji dewelopera). Piszesz o jakimś przykładzie, sądzę, że nie o budimeksie. Nie nakręcaj się zbytnio - nie ma to sensu. W przeciwnym wypadku kolejne 2 lata będą dla Ciebie pasmem nerwów (zupełnie niepotrzebnie). Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 04.10.07, 20:39 A udało wam się wynegocjować jakieś zmiany w umowie? jeśli tak, to jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili977 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.anixter.com 05.10.07, 10:37 Mi udalo sie jedynie w umowie wpisac ze w kazdej chwili moge podpisac umowe w formie aktu notarialnego. Pewnie to zrobie jesli tylko ceny pojda w gore. Ale generalenie umowa moim zdaniem nie jest zla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.chello.pl 27.12.07, 14:40 Gosiu okazuje się, że będziemy bardzo bliskimi sąsiadami:) numer mojego mieszkania to 134 budynek A, klatka 5, 6 piętro. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 27.12.07, 16:31 Piotr,widzę, że istotnie będziemy sąsiadami przez ścianę (135). Pozdrawiam ujawnionych i jeszcze nieujawnionych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janet Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.lot.pl 28.12.07, 11:44 Ja będę mieszkała z Piotrem...więc też będę Twoją sąsiadką. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 28.12.07, 21:32 Witaj Janet - fajnie, że Ty też dałaś znać. Miło mi poznawać coraz więcej przyszłych mieszkańców :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janet Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.lot.pl 05.01.08, 17:37 Gosiu.. Moze ze wzgledu na to iż jesteśmy sąsiadkami zza ściany (chyba tej od sypialni..choć nie jestem pewna)..omówimy kwestie wyciszenia łaczącej ściany..:D? bo rzadko można to omówić a wyciszanie jednostronne jest mało efektywne:) Odpowiedz Link Zgłoś
wegorkie2 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 05.10.07, 09:17 Znam dobrze lokalizację tej inwestycji i mieszkam w osiedlu które jest dosyć blisko. To całkiem dobre miejsce do mieszkania, polecam. Gdybyście mieli jakieś pytania to śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 05.10.07, 16:37 Na stronie Budimexu jest jeszcze 105 mieszkań (z 300) - nie znikają jak widzę w iście ekspresowym tempie.Lecz najmniejsze mieszkania i najtańsze zarazem zniknęły szybciej... Czy ktoś widział jak idzie budowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.acn.waw.pl 05.10.07, 23:19 developer nie pokazał wszystkich mieszkan na stronie. Na poczatku buło ich okolo 160 (nie pamietam juz dokładnie - było okolo polowy z 300 lokali). Ciekawe co zrobi z tą niepokazaną czescia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 07.10.07, 12:40 Najlepiej spytać u źródeł czyli samego dewelopera co stało się z tą pierwszą połową mieszkań (nie ma co szukać teorii spiskowych).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili977 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.anixter.com 08.10.07, 11:08 Zanim sie ukazaly plany mieszkan na stronie, to podobno ludzie dowiadywali sie w Budimexie na miejscu i rezerwowali mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 08.10.07, 16:46 Nawet jeśli zostały jakieś mieszkania "ukryte" na II rzut, to te które widać są bardzo zachęcające :)) Plan osiedla i okolica również :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janet Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.lot.pl 28.12.07, 11:39 mniej wiecej chodzi o to, że budimex odkupił działkę od spółdzielni...i była jakaś umowa, że do części mieszkań będą mieli prawo pierwszeństwa członkowie tejże spółdzielni i dlatego na początku już nie było wszystkich.. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Już ponad ziemią... 18.10.07, 08:31 Wczoraj byłam w okolicy i od strony Bohdanowicza zauważyłam wystające pręty ponad ziemię :-) Czyli chłopaki wyszli już z poziomu garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Już ponad ziemią... 18.10.07, 12:54 Ja byłem w weekend - rzeczywiście pracują. To że buduje to Budimex-Dromex to jeden z dużych plusów tej inwestycji - budowy własnej córki (BD) raczej nie spartaczą :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lida12 Re: Już ponad ziemią... IP: 136.8.152.* 25.10.07, 10:22 Rzeczywiście! Pomału wylania się zarys budynków i bedzie można zobaczyć jak usytuowane jest mieszkanie. Makieta makietą, a w realu różnie to bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: Już ponad ziemią... 31.10.07, 15:41 Dzisiaj byłam w okolicy budowy - widziałam, że pierwsze piętro pojawia się w dużej części inwestycji (głównie budynek B) - miło tak widzieć rezultaty budowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kACHA Re: Już ponad ziemią... IP: *.lutn.cable.ntl.com 14.11.07, 13:31 czy nie uwazacie ze przeplacacie??????? 11900 za bylo nie bylo- mieszkania w BLOKU???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili977 Re: Już ponad ziemią... IP: *.anixter.com 14.11.07, 13:48 Tanio to juz bylo - teraz bedzie tylko drozej, wolniej szybciej ale drozej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lida12 Re: Już ponad ziemią... IP: 136.8.152.* 14.11.07, 14:25 Liczy sie nie tylko budynek, ale mi miejsce. Osobiście nie chciałabym mieszkać w domu np w Piasecznie. Dojazdy mogą zabic! Wolę bliżej centrum. A cena? no cóż... takie są realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Już ponad ziemią... IP: 146.23.212.* 21.01.08, 13:27 Pierwszy raz jestem przeciwnkiem zimy ;) Śledzę codziennie postępy - robota idzie pełną parą. Szkoda tylko, że część budynku A od strony Mołdawskiej jeszcze czeka na zalanie ostatnich zbrojeń na poziomie garażu. Ale jak z tym się uporają to parter i kolejne piętra będą powstawać tak szybko jak w budynku B i A (od strony sadku) :) Biorąc pod uwagę terminy z umowy, porę zimopodobną to BXN będzie mógł szybciej oddać mieszkania, może nawet 1-2 miesiące przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 146.23.212.* 21.12.07, 12:53 Witaj :) Jeśli mój wniosek kredytowy zostanie pozytywnie rozpatrzony to będziemy sąsiadami (wybrałem mieszkanko w budynku A). Budowa idzie pełną parą - mieszkam kilka kroków od Mołdawskiej i codziennie mam okazję śledzić postępy. Budynek B ma już 3-4 piętra, budynek A 3. Wczoraj stawiali formy, a dziś pewnie będą zalewać betonem kolejne piętro. Partery wypełniają pustakiem. Konstrukcja wygląda solidnie, widać, że nie żałują materiałów. W odróżnieniu od budynków po drugiej stronie Mołdawskiej i przy Racławickiej, które budował Warbud - jeśli ktoś chciałby tam kupić mieszkanie polecam zacząć najpierw od przejrzenia księgi remontów w administracji osiedla "Gorlicka" - J.W. Contruction to przy tym pikuś ;) Pozdrawiam Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Jakie są ceny? IP: *.acn.waw.pl 21.01.08, 23:18 Jakie są ceny mieszkań w inwestycji Budimexu na Mołdawskiej? Może i ja się zdecyduję, bo okolica ładna. Tylko w tym miejscu trochę za gęsta zabudowa. I hałas ulic, szczególnie podczas budowy poszerzonej Racławickiej i potem, gdy będzie tamtędy puszczony ruch przelotowy: www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/pliki/mapab/14_3.png Ale cóż, nie można mieć wszystkiego na raz. Więc jak z cenami, warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Jakie są ceny? IP: *.aster.pl 21.01.08, 23:33 za drogo. widoki na ścianę bloków z ul.Bohdanowicza (odległość między blokami to ze 20 m) lub na Racławicką (tak jak pisałeś). fajny projekt w kiepskiej lokalizacji niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik A konkretne ceny? IP: *.acn.waw.pl 21.01.08, 23:37 Za drogo powiadasz? Ale po ile? Możecie podać konkretne ceny, na jakich stanęło w negocjacjach z deweloperem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: A konkretne ceny? IP: *.aster.pl 21.01.08, 23:53 ok 30 - 40 m2 za ok 10,0 - 10,2 tys ok 80 - 90 m2 za ok 9,3 - 9,6 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: A konkretne ceny? IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 00:11 Dziękuję. Tak, w obecnej sytuacji rynkowej to przesadnie dużo za takie zagęszczenie bloków i hałas. Myślę, że albo będą już w najbliższych miesiącach ukradkiem obniżać ceny, albo postawią na znaczne wydłużenie sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_iv Re: A konkretne ceny? 22.01.08, 07:54 Pamiętam, jak kiedyś ktoś napisał, że są ludzie, którzy nawet przy cenach 4 tys. mówili że to drogo i nie kupili mieszkania (a tym bardziej nie kupią teraz). Co do inwestycji - cóż, wszystko zależy od kupującego - mnie odpowiada okolica, blisko centrum i sama inwestycja jest ładna. Co do ewentualnej trasy - cóż, mieszkając w mieście trudno nie mieszkać przy ruchliwej ulicy/trasie (i tym samym hałas), bliskich innych budynków itp. Kasik, mam nadzieję, ze uda Ci się znaleźć inwestycję, która spełni Twoje oczekiwania (i deweloper szczęśliwie ukończy inwestycję) i będzie znacznie lepsza (i tańsza) niż ta budowana na mołdawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: A konkretne ceny? IP: 146.23.212.* 22.01.08, 12:39 No cóż. Rakowiec jest doskonałą lokalizacją, bardzo blisko jest do Pól Mokotowskich, tuż przy Berberysowych jest inny park, doskonała infrastruktura, jeszcze lepsze połączenia komunikacyjne. Okolica spokojna (no może poza tym, że chcieli mi ukraśc samochód ;) ) Są wszystkie wygody, w bliskim sąsiedztwie są banki: PKO BP, Pekao SA, Millenium, Bank BPH, ubezpieczalnie: PZU, Hestia, mały market Albert, dwie pralnie, poczta, przychodnia Medycyna Rodzinna, stomatologia, cztery apteki w tym jedna całodobowa, kilka gabinetów kosmetycznych m.in. Dr Eris, pizzeria i kilka innych lokali usługowych (kiedyś był nawet komornik i kwiaciarnia i to obok siebie ;-) ). Z Mołdawskiej jest wszędzie blisko, dojazd do Mariott'a zajmuje około 10 minut, na Wilanów niecałe 15, do lotniska też 15. Z przystanków przy skrzyżowaniu Żwirki z Racławicką można dojechać do praktycznie każdej dzielnicy. Sam kupiłem mieszkanie na Berberysowych za 10.600 za metr i uważam, że to dobra cena. Mieszkanie w stanie deweloperskim mogłem mieć 10.200 na Marinie Mokotów przy Rajskiej - niestety tuż przy planowanej trasie NS (to pikuś w porównaniu z Mołdawską czy nawet przedłużoną Racławicką). Dam kolejny przykład - przy Racławickiej, Bohdanowicza, Jasielkiej w nowszych budynkach z 1998-2001 roku koszt za metr to 11-13tys. Rekordziści z Pruszkowskiej (Słoneczny Skwer - Ronson) chcą nawet 15-20tys. za metr - rozumiem gdyby to było mieszkanie przy Filtrowej w odnowionej kamienicy z 1920 roku, ale to zwykły blok z 2001 roku, a wyposażenie tych mieszkań wcale nie rzuca na kolana jest nawet nijakie. Do tego trzeba jeszcze doliczyć podatek od czynności cywilno-prawnych + prowizja agnecji nieruchomości. Tak więc Budimex ustalił w miarę rozsądną cenę za mieszkanie w doskonałej lokalizacji. Tym bardziej, że na Ochocie buduje się bardzo mało w porównaniu z innymi dzielnicami. Sprawdźcie ceny inwestycji przy Włodarzewskiej (tuż przy planowanej trasie NS) czyli Bouygues..., Arlett House, Triton Park, Robyg - różnica praktycznie żadna, często jednak tam metr wychodzi drożej. Np. miejsce garażowe w Bouygues kosztuje ponad 36 tys zł, a na Berberysowych tylko 26tys. Sam wykonawca jest dość solidny - Budimex-Dromex, a nie jakiś tam Warbud czy o zgrozo J.W. Destruction. Ruch na Mołdawskiej nie jest uciążliwy, często są korki. Może dlatego, że mieszkałem na Krzyckiego kilka metrów od ulicy i nigdy hałas z małej ulicy mi nie przeszkadzał :) Jestem bardzo zadowolony, zawsze byłoby lepiej gdyby cena była niższa ale i tak jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik deweloper to nie organizacja charytatywna IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 22:41 Tak, Gosia_iv i Grzesiek, macie rację, Rakowiec jest ładnym, znakomicie zaprojektowanym osiedlem. Zieleń, a jednocześnie blisko do centrum. Jednak deweloper starał się jak najwięcej wyciągnąć z tego skrawka ziemi. Niestety bezpośrednio na północ od nowo powstających bloków nie ma parku, tylko dawniejsze bloki, okno w okno :( Skwer zieleni jest dopiero za nimi. A na południe wkrótce będzie budowa dalszej części szerokiej ulicy Racławickiej. www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/pliki/mapab/14_3.png Uciążliwość budowy, a następnie ruchu przelotowego będzie dużo większa, niż hałas z obecnej ul. Mołdawskiej. Deweloper stara sie przed kupującymi zbagatelizować te fakty. Nic dziwnego, deweloper to nie organizacja charytatywna i musi zarobić. Przyszłym mieszkańcom życzę, by umieli się nie przejmować tym i postarali cieszyć z mieszkań, nie jest tak źle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: deweloper to nie organizacja charytatywna 23.01.08, 09:36 Budimex solidny ? No może i wybuduje ale z jakością jest coraz gorzej. Polecam zapytać się ich co się stało z garażem wielpoziomowym na Osiedlu Zawiszy i czemu w nowooddanym Osiedlu Olbrachta ściany popękały dwa tygodnie po odbiorach. Sprawy Terminalu 2 na Okęciu nawet nie będę przytaczał :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: deweloper to nie organizacja charytatywna IP: 146.23.212.* 23.01.08, 10:33 Kwestia Okęcia to nic innego jak zbyt cichy system nagłaśniający, którego nie słychać gdy pracuje instalacja oddymiająca. Co do pękajacych ścian zainteresuję się tym osobiście, warto pojechać też i samemu zobaczyć jak to wygląda. Ciekawe też kto budował dla Budimex Nieruchomości, jeśli Budimex Dromex to wygląda to trochę groźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: deweloper to nie organizacja charytatywna IP: 146.23.212.* 23.01.08, 10:56 Budimex Dromex zawsze budował solidnie. No i czy pękanie ścian to faktycznie pękające ściany czy tylko tynki. Każdy budynek osiada i pękające tynki pojawiające się w ciągu 1-2 lat to nic niezwykłego. Wiele też zależy od położenia mieszkania w budynku (jeśli na Olbrachta to przypadek jednostkowy czy masowy). Mieszkanie nad wejściem do budynku lub w miejscu gdzie występują bardzo duże naprężenia nie ma zlituje, pęknięcia będą się pojawiać. Oglądałem kilkanaście mieszkań w stanie deweloperskim i im wyżej było położone mieszkanie tym mniej pęknięć było. Owszem zawsze można położyć tynk elastyczny, który będzie pracował wraz z budynkiem, ale taka ściana wogóle nie będzie oddychać i pomieszeniach będzie kumulowała się wilgoć, a potem nawet może pojawić się grzyb. Ciekawe też jak ze stabilnością gruntu pod budynkiem. Na pewno nie jest to Białołęka, gdzie bez utwardzenia gruntu i podwyższenia zamiast piwnicy możemy mieć kryty basen ;) Na szczęście Mołdawska to solidny kawał ziemii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Czyżby konkurencja dla Berberysowych ogrodów? IP: 146.23.212.* 23.01.08, 10:42 Przy zbiegu ulic Bohdanowicza i Racławickiej za dużym lekko różowym blokiem na tyłach Berberysowych ogrodów na pustym betonowym małym placu (tym na przeciwko strzeżonego parkingu) pojawiła się koparka i kontener :) Wcześniej był tam opuszczony budynek zamieszkiwany przez bezdomnych i po rozbiórce przez kilkanaście miesięcy była cisza. Zainteresuję się czy to przypadkiem nie jest konkurencyjny deweloper czy może powoli ruszająca budowa przedłużenia Racławickiej? Jeśli inny deweloper to jest szansa, że Budimex może nawet lekko obniżyć ceny mieszkań, które jeszcze się nie sprzedały ;) Korzystałem kilka lat z parkingu, który jest obok i już dwa lata temu właściciel poinfomował mnie, że na działce na której jest parking ma być budowane osiedle, które jednocześnie obejmie ten placyk. Jeśli tak to będą nici z przedłużenia Racławickiej, lub będzie to bardzo wąskie przedłużenie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Zapraszam na forum "Berberysowe ogrody" :) IP: *.acn.waw.pl 25.01.08, 00:58 Jako przyszły mieszkaniec Berberysowych założyłem forum na którym będziemy mogli poznać naszych przyszłych sąsiadów, a także wymienić garść cennych informacji, a w przyszłości będziemy mieli idealne miejsce na pogaduchy jako wspólnota mieszkaniowa :) Adres trochę przydługi berberysowe-ogrody.webd.pl/index.php ale jak starczy trochę funduszy to znajdzie się ładna krótka domena ;) Zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Nowe zdjęcia z budowy Berberysowych IP: *.acn.waw.pl 26.01.08, 12:05 Wrzuciłem świeżą porcję zdjęć z budowy :) berberysowe-ogrody.webd.pl/viewforum.php?f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mALINIA Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:23 Też sobie kupujemy mieszkanko nasze będzie nr 248. Wady i zalety Wada ulica Noworacławicka tak naprawdę wielkości obecnej Racławickiej – czyli bardzo eksploatowana - teść widział plany. Teściowie - mieszkają na Bohdanowicza wiec są i wadą i zaletą. Wada - brak dobrej szkoły podstawowej najbliższa przy Gorlickiej 3 (Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 280 i Jasielska 49/53 Szkoła Podstawowa nr 10). Same złe komentarze o mobingu w I klasie, o wysokim (teoretycznie) poziomie i szykanowaniu słabszych uczniów bo najważniejsze są rankingi, uwagi proszę zmienić klasę na integracyjną bo dziecko np. uczy się na 3) Kościół bardzo ładny ul Gorlicka ślub tam brałam. Poczta przy Baleya - 2 razy mi polecone nadane na tej poczcie zginęły. Biblioteka publiczna nad pocztą. Wada - Żwirki i Widury blisko i korki oraz samochody będą robić skróty do Grójeckiej, Noworacławicka leci do samej Grójeckiej wg planów. Zaletą jest Grójecka bo jest blisko do tramwaju 10 minut. A jak wam się podobają układ i zmiany na projektach, można było je nanosić do 30-11-2007. Architekt to jakiś komunista nie pozwolił mi przenieść pralki do kuchni bo wszystkie łazienki musza być jednakowe, szkoda że mi koloru papieru toaletowego nie narzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 146.23.212.* 25.01.08, 12:54 Budimex wprowadza w błąd. Noworacławicka powstanie jako nowa trasa ale na Mokotowie i będzie biegła od Dolnej przez Sobieskiego do Beethovena ;) Racławicka nawet przedłużona będzie miała tą samą nazwę. Chyba, że ZDM znowu coś miesza. Dokładnie przemyślałem plan mieszkanie i pozostałem przy tym co zaproponował architekt. Myślałem o zmniejszeniu łazienki 4,97m2 i powiększeniu kuchni ale ta modyfikacja pociągnęłaby za sobą przesunięcie nie tylko sciany ale i instalacji wod-kan, elektryki - a za zmiany Budimex słono sobie liczy. Jedyne co mi się nie podoba to gniazdka TV na ścianie na przeciwko, której jest okno. Wystarczy, że Słońce wyjdzie zza chmur i nici z oglądania TV czy filmy na LCD. A przy zasłoniętych oknach nie lubię siedzieć ;) Zapraszam na forum mieszkańców Berberysowe Ogrody - berberysowe-ogrody.webd.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinia Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:44 Sąsiadka z 248. Mieszkanie się buduje a ja teraz szukam szkoły podstawowej. Nawet sobie znalazłam forum na ten temat, ale nie jestem zadowolona z opinii, jakie tam przeczytałam. Córka jest z 2001 roku wiec I klasa za pasem. Jest nieśmiała i nie asertywna. Czy Wy macie dzieci w tym wieku, masa stresów przy okazji wyboru szkoły? Chętnie się z kimś podzielę wątpliwościami i również usłyszę inne. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=298&w=51625148&a=55577256. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Podstawówka na Ochocie IP: 146.23.212.* 25.01.08, 15:51 Podstawówkę mam dawno za sobą ale z całą pewnością mogę polecić Szkołę Podstawową nr 23 im. Edwarda Szymańskiego przy ulicy Mikołaja Reya - dojechać do niej można 175, 512, 157 - tylko 6 przystanków od Berberysowych. SP 23 mieści się tuż obok Ministerstwa Ochrony Środowiska i Zasobów Naturalnych. Na przeciwko szkoły jest piękny, duży park. Sama szkoła jest zlokalizowana na obszarze Ochoty tzw. Kolonii Staszica - wokoło jest wiele pięknych przedwojennych willi. Gdy ja do niej uczęszczałem - była to jedna z najlepszych podstawówek w Warszawie. Nauczyciele byli wymagający, ale to procentowało - wygrywaliśmy wiele olimpiad, bez problemu dostawaliśmy się do renomowanych liceów :) sp23.edupage.org/about/ - dyrektorka ta sama - Pani Jabłońska - urwisy mieli przechlapane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Podstawówka na Ochocie IP: *.dsl.hol.gr 03.08.08, 18:04 Stanowczo odradzam tę szkołę!Moja córka do niej uczęszcza - jest w 6kl. Być może kiedyś ta podstawówka miała dobrą opinię,ale ja nie jestem z niej zadowolona.Panuje tam niemiła atmosfera.Nauczyciele może i są wymagający,ale dzieci nie znajdą u nich wsparcia - wręcz przeciwnie.W klasie mojej córki niektórzy uczniowie zmieniali szkołę,ponieważ w tej nie wytrzymywali psychicznie.O p.Dyrektor też nie mam dobrej opinii.Dzieci są zestresowane {nie tylko urwisy,dobrzy uczniowie jak moja córka też)-jak już wsomniałam panuje tam pełna napięcia,nieprzyjemna atmosfera.Dużym problemem jest zbyt mała stołówka w stosunku do liczby dzieci zapisanych na obiady.W efekcie przed stołówką robią się kolejki i dzieci nie nadążają ze zjedzeniem posiłku.Przykro mi to wszystko pisać,ale to niestety prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinia Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 13:59 Cześć Co to za trasa o której była mowa wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 19.02.08, 23:18 Szczegóły wraz z dokładną mapką :)) Grzesiek zamieścił na forum Berberysowych - link powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Budimex IP: *.acn.waw.pl 29.02.08, 00:26 Gość portalu: Malinia napisał(a): > Cześć > Co to za trasa o której była mowa wcześniej. To przedłużenie Racławickiej do Grójeckiej. Biegnące pod południowymi oknami bloków Budimeksu. Dwupasmówka, jak na odcinku po drugiej stronie Żwirki i Wigury. www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/pliki/mapab/14_3.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu IP: *.centertel.pl 29.02.08, 09:16 Tak, zgadza się, ale My wszyscy, którzy kupiliśmy na Mołdawskiej mieszkania wiemy o tej trasie, tak więc nie przerażasz nas ..... i paniki nie spowodujesz. Trasa jest nawet sporządzona na makiecie osiedla - dostępne w biurze sprzedaży. Biuro sprzedaży informowało nas, jak chcesz dowiedzieć się wiecej lub potwierdzić swoje rewelacje, to spytaj dewelopera i utwierdzi Cię w Twoim przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu IP: *.acn.waw.pl 01.03.08, 00:01 gośka, widzę, że się bardzo przejmujesz budową Racławickiej Ktoś pytał "Co to za trasa o której była mowa wcześniej", ktoś krótko, uprzejmie odpowiada na pytanie. I tyle. Nic więcej. A Ty bierzesz to do siebie i piszesz o przerażeniu, panice. Nie panikuj, to nie tragedia, wiele ludzi mieszka przy ruchliwych arteriach, Ty też sobie poradzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
misiatek Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu 01.03.08, 00:12 Wszyscy mieszkańcy tej części Rakowca pewnie w końcu odetchną z ulgą jak to przedłużenie Racławickiej w końcu powstanie bo w tej chwili dzielnica jest okropnie zakorkowana w szczycie (Mołdawska, Korotyńskiego, Racławicka). Moim zdaniem lepiej mieć pod blokiem szybko przemieszczające się auta po dwupasmówce niż stojące w korku na osiedlowej uliczce ranki i wieczory :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu IP: *.centertel.pl 01.03.08, 13:10 zgadzam się z kolegą. A moja uwaga odnośnie Kaśki dotyczyła jej rewelacji - chciała nas postarszyć ? Zniechęcić do nowych mieszkań ? Forum dot. Berberysowych Ogrodów dotyczy nas - przyszłych mieszkańców, którzy już nie mogą doczekać się, kiedy dostaną klucze ... Tak normalnie, po ludzku, bez zazdrości i zawiści i szukania haka - Kasiu - czego życzę i Tobie i innym! My którzy kupiliśmy tam mieszkania - zrobilismy to trzeźwo, nie na prochach, będąc świadomymi na co wydajemy 10-12 tyś za 1m2. I proszę nie piszcie - że ceny spadają i zrobiliśmy zły interes, bo czy dobry czy zły to okaże się za 5- 7 lat, kiedy całe osiedle bedzie żyło swoim życiem, kiedy przejdzie EURO 2012 i kiedy wejdziemy do strefy EURO i trochę w niej pożyjemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Zwykłe przedłużenie Mołdawskiej IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 17:30 Ach te kolejne posty pracowników firm deweloperskich. Sądząc po okolicznych billboardach albo Bouygues, Triton, Arlett House albo inwestycja Dickensa oraz Ostoja Wilanów (Marina Mokotów też ma swój park). (Poza Ostoją Wilanów i Dickensa to zobaczymy jakie będziecie mieli miny jak powstanie trasa NS. Podejrzewam, że nie tęgie. A trasa kolei radomskiej jest już w pośpiechu remontowana (obok kórej będzie biegła trasa - nie dwupasmówka a trasa szybkiego ruchu. Przy wiadukcie przy Al. Jerozolimskich powstaje spory, szeroki nasyp obok - czyżby start budowy?) Co do Berberysowych ogrdów to będzie taka sama dwupasmówka jak Racławicka po stronie Ochoty. Budimex załączył stosowny szkic do umowy przedwstępnej. Tak czy inaczej musi tam powstać droga by mieszkańcy mogli dotrzeć do wjazdu do garaża podziemnego. Budimex zadbał o swoich klientów i zamiast cegły wykorzystał pustaki silikatowe, które świetnie tłumią wszelkie hałasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek W tytule miało być Racławicka, a nie Mołdawska IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 17:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skup złomu Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 212.244.73.* 25.02.08, 12:37 Witam, przechodzę koło tej inwestycji codziennie i widać, że budowa idzie bardzo sprawnie, rokuje pozytywnie. Nie wiem natomiast czy zwróciliście uwagę na blaszak który bezpośrednio przy osiedlu jest zlokalizowany? Jest jakaś ugoda z Budimexem, że się właściciel wyniesie? Czy też nadal będzie sobie radośnie uprawiał skup makulatury i metali kolorywoych pod oknami mieszkańców? Pozdrawiam Zainteresowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyski na papierze Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 25.02.08, 22:38 witam i o zdrowie pytam! Jak się macie, Szanowni Inwestorzy? Jak wasze stopy zwrotu? Wiecznie rosną? Żadnych stresików, zmartwień, obaw? Oby tak dalej! Gratuluję inwestycji! Hej! Naprzód! Żwawo! Jeszcze Polska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 146.23.212.* 28.02.08, 09:14 Długo tam nie nabędzie gdyż w tym miejscu będzie powstawać utwardzona droga do garaży, a potem ulica osiedlowa. Mi tam "Kamczatka" nie przeszkadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skup zlomu skup zlomu IP: *.chello.pl 28.02.08, 22:31 No tak, plany planami ale czy ten skup stoi tam formalnie czy na dziko? Jeżeli inwestor ma prawo do usunięcia tego skupu to dlaczego do tej pory tego nie zrobił? Przecież ewidentnie przeszkadza on w budowie, nawet grozi zagrożenie przez swoją bezpośrednią bliskość budowanego budynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: skup zlomu IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 17:15 A czemu może zagrażać mała blaszana budka do której oddawane są sortowane odpadki? Na razie nie przeszkadza więc stoi. Lepiej powiedz drogi kolego kim jesteś? Od pani Śmierzyńskiej, Dom Development, Bouygues, Tritona a może Robyga? A może po prostu oddajesz puszki i makulaturę do tego skupu? Przy Pawińskiego też jest skup, trochę bardziej kulturalny bo obok Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN i jakoś nie zagraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinia Re: skup zlomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 16:02 Ludzie przecież ten "skup łomu" leży akurat na trasie drogi dojazdowej do jednego z garaży podziemnych, zrobią drogę zlikwidują blaszak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skup zlomu Re: skup zlomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 00:21 Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > Lepiej powiedz drogi kolego kim jesteś? Tez z Aster City Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinia Re: skup zlomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 12:34 Jak to domnie ten tekst to jestem z Fundacji Batorego a co. Gość portalu: skup zlomu napisał(a): > Gość portalu: Grzesiek napisał(a): > > > Lepiej powiedz drogi kolego kim jesteś? > > Tez z Aster City Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinia Budimex i Miłdawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 10:20 Ooo jak ładnie i po Polski wywiązała się pyskówka i wszyscy się obrazili. Popatrzcie na to inaczej, nasze mieszkania budują sie elegancko co widać na zdjęciach kolegi. Jesteśmy szczęśliwcami którzy będą mogli pokorzystać z wieczornego życia Warszawy bo z Centrum pieszo w 30-60 minut się do domu dojdzie jak ktoś przetraci gotówkę na taxi. Szkoła (2 lub 3 w okolicy) przedszkola, apteki, przychodnia, biblioteka i poczty (2) w bliskiej okolicy, nie dajmy się zwariować, ja tam chętnie się zapoznam z sąsiadami a tym niezadowolonym pesymistom dziękuje i mówię pa pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dffff Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 23:51 sssdd Odpowiedz Link Zgłoś