Dodaj do ulubionych

Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów

18.09.07, 15:55
Witam, szukam sąsiadów nowej inwestycji Budimexu na Mołdawskiej.
Obserwuj wątek
    • lida12 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 20.09.07, 16:47
      witam,

Jestem przyszłą mieszkanką Berberysowych ogrodów - dziś podpisaliśmy
      umowę(budynek B). A Ty, podpisałaś już umowę?
      • Gość: niezdecydowany Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 21.09.07, 15:13
        dlaczego budynek B ? z jednej strony plac zabaw, a z drugiej bloki
        na wyciagniecie reki. zastanawiam sie nad A blizej Moldawskiej.
        Wiecie ktre mieszkania sa drozsze A czy B ?
        • Gość: lida12 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 136.8.152.* 24.09.07, 13:42
          Dlaczego? Bo w budynku A są w parterze powierzchnie handlowe. Co tam
          będzie to się okaże niebawem, a nie chciałabym mieszkać nad np
          knajpką czy marketem. Cenowo też się różnią - blok B jest droższy
          niż A.
        • Gość: zuza77 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 19:09
          Witam,chciałam podpisać z nimi umowę,ale waham się czy "coś takiego"
          w ogóle można podpisać.Nic nie można z nimi wynegocjować.Nie chcą
          określenia granicy +/- w metrażu,o dokładniejszej specyfikacji nie
          wspomnę.Na dole duży market z dostawami przez wspólny garaż,za
          zwłokę w podpisaniu aktu 1% kwoty i generalnie wszystkie
          zabezpieczenia dla nich ( a to reklamy,a to wynajem osobom
          trzecim)....
          • Gość: gość Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.centertel.pl 24.09.07, 20:09
            ja zdecydowałam się na A, pomimo lokali użytkowych. Chciałabym aby
            były tam dobre delikatesy typu Bomi lub Alma- sama przyjemność robić
            tam zakupy. Fajnie byłoby gdyby był bank, apteka, poczta, pralnia.
            Na pewno będzie problem z parkowaniem dla osób które mają np. 2
            samochody a kupiły 1 miejsca pod budynkiem, pod budynkiem będzie
            kilanaście miejsc postojowych. Dodatkowo trzeba pamiętać o
            przedłużeniu Racławickiej i połaczeniu z Włodarzewską. Setki
            samochodów. Ale generalnie miejsce jest ok, blisko 2 parki, a w
            zasadzie 3, najważniejsze centra, dojazd do lotniska. I to co podoba
            mi się jeszcze to harmonogram płatności. !
            • Gość: lili977 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.anixter.com 25.09.07, 13:08
              Czesc, we czwartek podpisuje umowe - budynek A ale na lewym
              koncu,troche dalej Moldawskiej - mam nadzieje ze szybko Raclawickiej
              nie przedluza. Generalnie mieszkam w tej okolicy od 8 lat i jestem
              bardzo zadowolona.
              • misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 09.10.07, 13:32
                z tego co wygooglowałem to Budimex dostał pozwolenie na wykonanie przedłużenia
                Racławickiej - cytuję: na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie
                odcinka ulicy Nowo-Racławickiej od ul.Sąchockiej do ul.Mołdawskiej wraz z
                przebudową skrzyżowania ul.Racławickiej z ul.Mołdawską.

pewnie wąska, ale ulica dojazdowa będzie :))
                • gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 09.10.07, 16:07
                  Ciekawe, czy były jakieś uwagi i wnioski. Swoją drogą to w Budimexie
                  nie za bardzo byli chętni mówić jaka ta ulica będzie. Teraz śmiem
                  jednak twierdzić, że tymczasowo będzie to jednak normalna ulica (z
                  jednym pasem w danym kierunku) a nie jak jest na odcinku
                  Żwirki/Wołoska (przynajmniej przez kilka lat). A może ktoś pytał o
                  to w Budimeksie (czytaj: otrzymał wiarygodne informacje)?
                  • misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 11.10.07, 10:54
                    Pytałem w Budimex: będzie wyłącznie utwardzona droga dojazdowa do garażu, na
                    pewno po jednym pasie w jedną stronę ale nie wiadomo czy asfalt czy inna
                    nawierzchnia (płyty? żwir?)
                    Drogę ma budować miasto - oczywiście w bliżej nieokreślonej przyszłosci :))
                • Gość: Piotr Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.chello.pl 28.12.07, 00:55
                  Jeśli Twoje info pochodzi z tej strony www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=komunikaty&strona=komunikaty_archiwum&poczatek=2007-07&ak_id=12223&kat=9
                  to chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś świeższe informacje na temat przedłużenia Racławickiej?
            • Gość: zuza77 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 13:43
              w okolicy są 4 apteki,w tym jedna naprzeciwko inwestycji.2 pralnie-
              Pruszkowska i Baleya,2 poczty
            • gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 26.09.07, 12:40
              Kupiłam w budynku A, klatka 5, tyle że na 6-tym piętrze (podpisałam
              również umowę).
              Co do parkowania, to ta okolica ma niestety problemy z miejscami (a
              gdzie ich nie ma?), tak więc mimo że miejsca nie są obowiązkowe to i
              tak uważam że warto było zainwestować w święty spokoj i kupić
              miejsce (w porównaniu z innymi to i tak cena nie jest makabryczna).
              Oczywiście nie jestem zbytnio zadowolona usługami na dole budynku A,
              ale mam nadzieję, że na 6 pietrze nie będzie to tak odczuwalne
              (mieszkałam kiedyś nad sklepem spożywczym i wiem co to znaczy).
              Jestem ciekawa kiedy przedłużą Racławicką (zastanawiam się nad
              tymczasowym dojazdem do drugiego garażu, tymczasową infrastrukturą),
              w miejscu gdzie ma biec ulica. Bo rozumiem dopóki Racławickiej nie
              będzie w tym miejscu, to będzie takie trochę klepisko...
              Co do hałasu i ruchu, cóż mieszkamy w mieście, więc dźwięki ulicy
              będą zawsze słyszalne :-)
              Jeśli chodzi o umowę, to faktycznie nie można było negocjowac, ale
              umowa z drugiej strony nie jest niekorzystna dla klienta. Miałam do
              czynienia w ostatnim czasie z przeglądem kilku umów różnych
              deweloperów i ta budimeksowa jest ciut nawet nie najgorsza
              (przynajmniej nie zabezpiecza tylko strony dewelopera).
              • Gość: zuza77 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 07:13
                Odsetki za przeciąganie terminu umowy notarialnej to odsetki
                ustawowe ale nie wiecej niż 1 %(ceny naszych mieszkań).Myślisz,że to
                korzystne rozwiązanie?Nie wiem jak uczciwy jest ten Developer,ale
                wiem,że są w Warszawie ludzie,którzy od 2 lat powinni miec podpisaną
                umowę wyodrębnienia i sprzedaży a nie mają.Do chwili podpisania aktu
                osiedlem zarządza nadal firma budująca narzucając im niesamowite
                opłaty(ale tak podpisali w umowie)a zatrudnieni przez firmę
                ochroniarze twierdzą,że są zatrudnieni do pilnowania majątku firmy a
                nie lokali mieszkańców.W razie upadku firmy ich roszczenia nie będą
                wzięte pod uwagę bo nie są wpisane w księgę w. Nie mają żadnego aktu
                własności.
                • gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 27.09.07, 08:57
                  To że ochroniarze nie pilnują mieszkań, to żadna nowość - w moim
                  obecnym budynku (a zapewniam Cię że o wyższym standardzie) rola
                  ochrony to właściwie siedzenie na recepcji.
                  Co do ewentualnego upadku firmy deweloperskiej - możesz umowę
                  sporządzić w postaci aktu notarialnego (zostaje wtedy wpisane
                  roszczenie w III dziale KW). Termin podpisania umów został określony
                  w umowie. 2 lata temu przez nieporadność pan w biurze dewelopera
                  opóźnienie w podpisaniu aktów notarialnych przekroczyło pół roku.
                  Dla mnie dużym plusem jest z pewnością to, że przez prawie cały
                  okres budowy nie płacę deweloperowi.
                  Co do ryzyka, cóż, możesz zawsze kupić gotowe mieszkanie na rynku
                  wtórnym, za podobną cenę, ale zwykle dając zarobić np.spekulantowi
                  (i ryzykując wizytę US).
                  Co do zarządzania nieruchomoscią przez jakiś czas jest to standard
                  na warszawskim rynku i nie jest to jakaś wyjątkowa nieuczciwość
                  akurat tego dewelopera. Na pewne rzeczy niestety nie mamy wpływu.A
                  właściwie mamy - możemy nie podpisać umowy i tyle. Jak tak zrobiłam
                  w przypadku Galerii Park - umowa bardzo długa, pisana tylko i
                  wyłącznie pod dewelopera, umowę mogli zerwać w każdej chwili itp.
                  Umowa nadawała się do UOiKK.
                  Co do sprawy niepodpisania aktu notarialnego od 2 lat. Z tego co się
                  orientuję, co cykl budowy właśnie trwa 2 lata. Jeśli jest to
                  osiedle, które składa się z kilku budynków zdarza się, że akty
                  notarialne podpisywane są dopiero po zakończeniu budowy wszystkiego
                  (czasami wynika to też z indolencji dewelopera). Piszesz o jakimś
                  przykładzie, sądzę, że nie o budimeksie.
                  Nie nakręcaj się zbytnio - nie ma to sensu. W przeciwnym wypadku
                  kolejne 2 lata będą dla Ciebie pasmem nerwów (zupełnie
                  niepotrzebnie).
                  • misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 04.10.07, 20:39
                    A udało wam się wynegocjować jakieś zmiany w umowie? jeśli tak, to jakie?
                    • Gość: lili977 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.anixter.com 05.10.07, 10:37
                      Mi udalo sie jedynie w umowie wpisac ze w kazdej chwili moge
                      podpisac umowe w formie aktu notarialnego. Pewnie to zrobie jesli
                      tylko ceny pojda w gore. Ale generalenie umowa moim zdaniem nie jest
                      zla.
              • Gość: Piotr Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.chello.pl 27.12.07, 14:40
                Gosiu okazuje się, że będziemy bardzo bliskimi sąsiadami:) numer mojego mieszkania to 134 budynek A, klatka 5, 6 piętro.
                • gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 27.12.07, 16:31
                  Piotr,widzę, że istotnie będziemy sąsiadami przez ścianę (135).
                  Pozdrawiam ujawnionych i jeszcze nieujawnionych sąsiadów.
                  • Gość: Janet Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.lot.pl 28.12.07, 11:44
                    Ja będę mieszkała z Piotrem...więc też będę Twoją sąsiadką.
                    • gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 28.12.07, 21:32
                      Witaj Janet - fajnie, że Ty też dałaś znać. Miło mi poznawać coraz
                      więcej przyszłych mieszkańców :-)
                      • Gość: Janet Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.lot.pl 05.01.08, 17:37
                        Gosiu..
                        Moze ze wzgledu na to iż jesteśmy sąsiadkami zza ściany (chyba tej
                        od sypialni..choć nie jestem pewna)..omówimy kwestie wyciszenia
                        łaczącej ściany..:D? bo rzadko można to omówić a wyciszanie
                        jednostronne jest mało efektywne:)
    • wegorkie2 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 05.10.07, 09:17
      Znam dobrze lokalizację tej inwestycji i mieszkam w osiedlu które jest dosyć
      blisko. To całkiem dobre miejsce do mieszkania, polecam. Gdybyście mieli jakieś
      pytania to śmiało.
      • gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 05.10.07, 16:37
        Na stronie Budimexu jest jeszcze 105 mieszkań (z 300) - nie znikają
        jak widzę w iście ekspresowym tempie.Lecz najmniejsze mieszkania i
        najtańsze zarazem zniknęły szybciej...
        Czy ktoś widział jak idzie budowa?
        • Gość: rob Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.acn.waw.pl 05.10.07, 23:19
          developer nie pokazał wszystkich mieszkan na stronie. Na poczatku buło ich okolo
          160 (nie pamietam juz dokładnie - było okolo polowy z 300 lokali). Ciekawe co
          zrobi z tą niepokazaną czescia.
          • gosia_iv Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 07.10.07, 12:40
            Najlepiej spytać u źródeł czyli samego dewelopera co stało się z tą
            pierwszą połową mieszkań (nie ma co szukać teorii spiskowych)....
            • Gość: lili977 Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.anixter.com 08.10.07, 11:08
              Zanim sie ukazaly plany mieszkan na stronie, to podobno ludzie
              dowiadywali sie w Budimexie na miejscu i rezerwowali mieszkania.
              • misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 08.10.07, 16:46
                Nawet jeśli zostały jakieś mieszkania "ukryte" na II rzut, to te które widać są
                bardzo zachęcające :)) Plan osiedla i okolica również :))
                • Gość: Janet Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.lot.pl 28.12.07, 11:39
                  mniej wiecej chodzi o to, że budimex odkupił działkę od
                  spółdzielni...i była jakaś umowa, że do części mieszkań będą mieli
                  prawo pierwszeństwa członkowie tejże spółdzielni i dlatego na
                  początku już nie było wszystkich..
    • gosia_iv Już ponad ziemią... 18.10.07, 08:31
      Wczoraj byłam w okolicy i od strony Bohdanowicza zauważyłam
      wystające pręty ponad ziemię :-) Czyli chłopaki wyszli już z poziomu
      garażu.
      • misiatek Re: Już ponad ziemią... 18.10.07, 12:54
        Ja byłem w weekend - rzeczywiście pracują.
        To że buduje to Budimex-Dromex to jeden z dużych plusów tej inwestycji - budowy
        własnej córki (BD) raczej nie spartaczą :))
        • Gość: lida12 Re: Już ponad ziemią... IP: 136.8.152.* 25.10.07, 10:22
          Rzeczywiście! Pomału wylania się zarys budynków i bedzie można
          zobaczyć jak usytuowane jest mieszkanie. Makieta makietą, a w realu
          różnie to bywa.
          • gosia_iv Re: Już ponad ziemią... 31.10.07, 15:41
            Dzisiaj byłam w okolicy budowy - widziałam, że pierwsze piętro
            pojawia się w dużej części inwestycji (głównie budynek B) - miło tak
            widzieć rezultaty budowy...
            • Gość: kACHA Re: Już ponad ziemią... IP: *.lutn.cable.ntl.com 14.11.07, 13:31
              czy nie uwazacie ze przeplacacie??????? 11900 za bylo nie bylo- mieszkania w
              BLOKU????
              • Gość: lili977 Re: Już ponad ziemią... IP: *.anixter.com 14.11.07, 13:48
                Tanio to juz bylo - teraz bedzie tylko drozej, wolniej szybciej ale
                drozej.
              • Gość: lida12 Re: Już ponad ziemią... IP: 136.8.152.* 14.11.07, 14:25
                Liczy sie nie tylko budynek, ale mi miejsce. Osobiście nie
                chciałabym mieszkać w domu np w Piasecznie. Dojazdy mogą zabic!
                Wolę bliżej centrum. A cena? no cóż... takie są realia.
      • Gość: Grzesiek Re: Już ponad ziemią... IP: 146.23.212.* 21.01.08, 13:27
        Pierwszy raz jestem przeciwnkiem zimy ;) Śledzę codziennie postępy -
        robota idzie pełną parą. Szkoda tylko, że część budynku A od strony
        Mołdawskiej jeszcze czeka na zalanie ostatnich zbrojeń na poziomie
        garażu. Ale jak z tym się uporają to parter i kolejne piętra będą
        powstawać tak szybko jak w budynku B i A (od strony sadku) :)

Biorąc pod uwagę terminy z umowy, porę zimopodobną to BXN będzie
        mógł szybciej oddać mieszkania, może nawet 1-2 miesiące przed
        czasem.
    • Gość: Grzesiek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 146.23.212.* 21.12.07, 12:53
      Witaj :)

Jeśli mój wniosek kredytowy zostanie pozytywnie rozpatrzony to
      będziemy sąsiadami (wybrałem mieszkanko w budynku A). Budowa idzie
      pełną parą - mieszkam kilka kroków od Mołdawskiej i codziennie mam
      okazję śledzić postępy. Budynek B ma już 3-4 piętra, budynek A 3.
      Wczoraj stawiali formy, a dziś pewnie będą zalewać betonem kolejne
      piętro. Partery wypełniają pustakiem. Konstrukcja wygląda solidnie,
      widać, że nie żałują materiałów. W odróżnieniu od budynków po
      drugiej stronie Mołdawskiej i przy Racławickiej, które budował
      Warbud - jeśli ktoś chciałby tam kupić mieszkanie polecam zacząć
      najpierw od przejrzenia księgi remontów w administracji
      osiedla "Gorlicka" - J.W. Contruction to przy tym pikuś ;)

Pozdrawiam
      Grzesiek
    • Gość: kasik Jakie są ceny? IP: *.acn.waw.pl 21.01.08, 23:18
      Jakie są ceny mieszkań w inwestycji Budimexu na Mołdawskiej?

Może i ja się zdecyduję, bo okolica ładna. Tylko w tym miejscu trochę za gęsta
      zabudowa. I hałas ulic, szczególnie podczas budowy poszerzonej Racławickiej i
      potem, gdy będzie tamtędy puszczony ruch przelotowy:
      www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/pliki/mapab/14_3.png
      Ale cóż, nie można mieć wszystkiego na raz.

Więc jak z cenami, warto?
      • Gość: Stefan Re: Jakie są ceny? IP: *.aster.pl 21.01.08, 23:33
        za drogo. widoki na ścianę bloków z ul.Bohdanowicza (odległość między blokami to ze 20 m) lub na Racławicką (tak jak pisałeś).
        fajny projekt w kiepskiej lokalizacji niestety :(
        • Gość: kasik A konkretne ceny? IP: *.acn.waw.pl 21.01.08, 23:37
          Za drogo powiadasz? Ale po ile? Możecie podać konkretne ceny, na jakich stanęło
          w negocjacjach z deweloperem?
          • Gość: Stefan Re: A konkretne ceny? IP: *.aster.pl 21.01.08, 23:53
            ok 30 - 40 m2 za ok 10,0 - 10,2 tys
            ok 80 - 90 m2 za ok 9,3 - 9,6 tys
            • Gość: kasik Re: A konkretne ceny? IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 00:11
              Dziękuję. Tak, w obecnej sytuacji rynkowej to przesadnie dużo za takie
              zagęszczenie bloków i hałas. Myślę, że albo będą już w najbliższych miesiącach
              ukradkiem obniżać ceny, albo postawią na znaczne wydłużenie sprzedaży.
              • gosia_iv Re: A konkretne ceny? 22.01.08, 07:54
                Pamiętam, jak kiedyś ktoś napisał, że są ludzie, którzy nawet przy
                cenach 4 tys. mówili że to drogo i nie kupili mieszkania (a tym
                bardziej nie kupią teraz). Co do inwestycji - cóż, wszystko zależy
                od kupującego - mnie odpowiada okolica, blisko centrum i sama
                inwestycja jest ładna. Co do ewentualnej trasy - cóż, mieszkając w
                mieście trudno nie mieszkać przy ruchliwej ulicy/trasie (i tym samym
                hałas), bliskich innych budynków itp. Kasik, mam nadzieję, ze uda Ci
                się znaleźć inwestycję, która spełni Twoje oczekiwania (i deweloper
                szczęśliwie ukończy inwestycję) i będzie znacznie lepsza (i tańsza)
                niż ta budowana na mołdawskiej.
                • Gość: Grzesiek Re: A konkretne ceny? IP: 146.23.212.* 22.01.08, 12:39
                  No cóż. Rakowiec jest doskonałą lokalizacją, bardzo blisko jest do
                  Pól Mokotowskich, tuż przy Berberysowych jest inny park, doskonała
                  infrastruktura, jeszcze lepsze połączenia komunikacyjne. Okolica
                  spokojna (no może poza tym, że chcieli mi ukraśc samochód ;) ) Są
                  wszystkie wygody, w bliskim sąsiedztwie są banki: PKO BP, Pekao SA,
                  Millenium, Bank BPH, ubezpieczalnie: PZU, Hestia, mały market
                  Albert, dwie pralnie, poczta, przychodnia Medycyna Rodzinna,
                  stomatologia, cztery apteki w tym jedna całodobowa, kilka gabinetów
                  kosmetycznych m.in. Dr Eris, pizzeria i kilka innych lokali
                  usługowych (kiedyś był nawet komornik i kwiaciarnia i to obok
                  siebie ;-) ). Z Mołdawskiej jest wszędzie blisko, dojazd do
                  Mariott'a zajmuje około 10 minut, na Wilanów niecałe 15, do lotniska
                  też 15. Z przystanków przy skrzyżowaniu Żwirki z Racławicką można
                  dojechać do praktycznie każdej dzielnicy.

Sam kupiłem mieszkanie na Berberysowych za 10.600 za metr i uważam,
                  że to dobra cena. Mieszkanie w stanie deweloperskim mogłem mieć
                  10.200 na Marinie Mokotów przy Rajskiej - niestety tuż przy
                  planowanej trasie NS (to pikuś w porównaniu z Mołdawską czy nawet
                  przedłużoną Racławicką). Dam kolejny przykład - przy Racławickiej,
                  Bohdanowicza, Jasielkiej w nowszych budynkach z 1998-2001 roku koszt
                  za metr to 11-13tys. Rekordziści z Pruszkowskiej (Słoneczny Skwer -
                  Ronson) chcą nawet 15-20tys. za metr - rozumiem gdyby to było
                  mieszkanie przy Filtrowej w odnowionej kamienicy z 1920 roku, ale to
                  zwykły blok z 2001 roku, a wyposażenie tych mieszkań wcale nie rzuca
                  na kolana jest nawet nijakie. Do tego trzeba jeszcze doliczyć
                  podatek od czynności cywilno-prawnych + prowizja agnecji
                  nieruchomości.

Tak więc Budimex ustalił w miarę rozsądną cenę za mieszkanie w
                  doskonałej lokalizacji. Tym bardziej, że na Ochocie buduje się
                  bardzo mało w porównaniu z innymi dzielnicami. Sprawdźcie ceny
                  inwestycji przy Włodarzewskiej (tuż przy planowanej trasie NS) czyli
                  Bouygues..., Arlett House, Triton Park, Robyg - różnica praktycznie
                  żadna, często jednak tam metr wychodzi drożej. Np. miejsce garażowe
                  w Bouygues kosztuje ponad 36 tys zł, a na Berberysowych tylko 26tys.
                  Sam wykonawca jest dość solidny - Budimex-Dromex, a nie jakiś tam
                  Warbud czy o zgrozo J.W. Destruction.

Ruch na Mołdawskiej nie jest uciążliwy, często są korki. Może
                  dlatego, że mieszkałem na Krzyckiego kilka metrów od ulicy i nigdy
                  hałas z małej ulicy mi nie przeszkadzał :)

Jestem bardzo zadowolony, zawsze byłoby lepiej gdyby cena była
                  niższa ale i tak jest dobrze.
                  • Gość: kasik deweloper to nie organizacja charytatywna IP: *.acn.waw.pl 22.01.08, 22:41
                    Tak, Gosia_iv i Grzesiek, macie rację, Rakowiec jest ładnym, znakomicie
                    zaprojektowanym osiedlem. Zieleń, a jednocześnie blisko do centrum.

Jednak deweloper starał się jak najwięcej wyciągnąć z tego skrawka ziemi.
                    Niestety bezpośrednio na północ od nowo powstających bloków nie ma parku, tylko
                    dawniejsze bloki, okno w okno :( Skwer zieleni jest dopiero za nimi. A na
                    południe wkrótce będzie budowa dalszej części szerokiej ulicy Racławickiej.
                    Uciążliwość budowy, a następnie ruchu przelotowego będzie dużo większa, niż
                    hałas z obecnej ul. Mołdawskiej. Deweloper stara sie przed kupującymi
                    zbagatelizować te fakty. Nic dziwnego, deweloper to nie organizacja charytatywna
                    i musi zarobić. Przyszłym mieszkańcom życzę, by umieli się nie przejmować tym i
                    postarali cieszyć z mieszkań, nie jest tak źle. Pozdrawiam.
                    • who_cares Re: deweloper to nie organizacja charytatywna 23.01.08, 09:36
                      Budimex solidny ?
                      No może i wybuduje ale z jakością jest coraz gorzej.
                      Polecam zapytać się ich co się stało z garażem wielpoziomowym na
                      Osiedlu Zawiszy i czemu w nowooddanym Osiedlu Olbrachta ściany
                      popękały dwa tygodnie po odbiorach.
                      Sprawy Terminalu 2 na Okęciu nawet nie będę przytaczał :(
                      • Gość: Grzesiek Re: deweloper to nie organizacja charytatywna IP: 146.23.212.* 23.01.08, 10:33
                        Kwestia Okęcia to nic innego jak zbyt cichy system nagłaśniający,
                        którego nie słychać gdy pracuje instalacja oddymiająca. Co do
                        pękajacych ścian zainteresuję się tym osobiście, warto pojechać też
                        i samemu zobaczyć jak to wygląda. Ciekawe też kto budował dla
                        Budimex Nieruchomości, jeśli Budimex Dromex to wygląda to trochę
                        groźnie.
                        • Gość: Grzesiek Re: deweloper to nie organizacja charytatywna IP: 146.23.212.* 23.01.08, 10:56
                          Budimex Dromex zawsze budował solidnie. No i czy pękanie ścian to
                          faktycznie pękające ściany czy tylko tynki. Każdy budynek osiada i
                          pękające tynki pojawiające się w ciągu 1-2 lat to nic niezwykłego.
                          Wiele też zależy od położenia mieszkania w budynku (jeśli na
                          Olbrachta to przypadek jednostkowy czy masowy). Mieszkanie nad
                          wejściem do budynku lub w miejscu gdzie występują bardzo duże
                          naprężenia nie ma zlituje, pęknięcia będą się pojawiać. Oglądałem
                          kilkanaście mieszkań w stanie deweloperskim i im wyżej było położone
                          mieszkanie tym mniej pęknięć było.

Owszem zawsze można położyć tynk elastyczny, który będzie pracował
                          wraz z budynkiem, ale taka ściana wogóle nie będzie oddychać i
                          pomieszeniach będzie kumulowała się wilgoć, a potem nawet może
                          pojawić się grzyb.

Ciekawe też jak ze stabilnością gruntu pod budynkiem. Na pewno nie
                          jest to Białołęka, gdzie bez utwardzenia gruntu i podwyższenia
                          zamiast piwnicy możemy mieć kryty basen ;)

Na szczęście Mołdawska to solidny kawał ziemii :)
    • Gość: Grzesiek Czyżby konkurencja dla Berberysowych ogrodów? IP: 146.23.212.* 23.01.08, 10:42
      Przy zbiegu ulic Bohdanowicza i Racławickiej za dużym lekko różowym
      blokiem na tyłach Berberysowych ogrodów na pustym betonowym małym
      placu (tym na przeciwko strzeżonego parkingu) pojawiła się koparka i
      kontener :) Wcześniej był tam opuszczony budynek zamieszkiwany przez
      bezdomnych i po rozbiórce przez kilkanaście miesięcy była cisza.
      Zainteresuję się czy to przypadkiem nie jest konkurencyjny deweloper
      czy może powoli ruszająca budowa przedłużenia Racławickiej? Jeśli
      inny deweloper to jest szansa, że Budimex może nawet lekko obniżyć
      ceny mieszkań, które jeszcze się nie sprzedały ;) Korzystałem kilka
      lat z parkingu, który jest obok i już dwa lata temu właściciel
      poinfomował mnie, że na działce na której jest parking ma być
      budowane osiedle, które jednocześnie obejmie ten placyk. Jeśli tak
      to będą nici z przedłużenia Racławickiej, lub będzie to bardzo
      wąskie przedłużenie :D
    • Gość: Grzesiek Zapraszam na forum "Berberysowe ogrody" :) IP: *.acn.waw.pl 25.01.08, 00:58
      Jako przyszły mieszkaniec Berberysowych założyłem forum na którym
      będziemy mogli poznać naszych przyszłych sąsiadów, a także wymienić
      garść cennych informacji, a w przyszłości będziemy mieli idealne
      miejsce na pogaduchy jako wspólnota mieszkaniowa :)

Adres trochę przydługi

berberysowe-ogrody.webd.pl/index.php

ale jak starczy trochę funduszy to znajdzie się ładna krótka
      domena ;)

Zapraszam :)
      • Gość: Grzesiek Nowe zdjęcia z budowy Berberysowych IP: *.acn.waw.pl 26.01.08, 12:05
        Wrzuciłem świeżą porcję zdjęć z budowy :)

berberysowe-ogrody.webd.pl/viewforum.php?f=3
    • Gość: mALINIA Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:23
      Też sobie kupujemy mieszkanko nasze będzie nr 248.
      Wady i zalety
      Wada ulica Noworacławicka tak naprawdę wielkości obecnej
      Racławickiej – czyli bardzo eksploatowana - teść widział plany.
      Teściowie - mieszkają na Bohdanowicza wiec są i wadą i zaletą.
      Wada - brak dobrej szkoły podstawowej najbliższa przy Gorlickiej 3
      (Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi nr 280 i Jasielska
      49/53 Szkoła Podstawowa nr 10).
      Same złe komentarze o mobingu w I klasie, o wysokim (teoretycznie)
      poziomie i szykanowaniu słabszych uczniów bo najważniejsze są
      rankingi, uwagi proszę zmienić klasę na integracyjną bo dziecko np.
      uczy się na 3)
      Kościół bardzo ładny ul Gorlicka ślub tam brałam.
      Poczta przy Baleya - 2 razy mi polecone nadane na tej poczcie
      zginęły.
      Biblioteka publiczna nad pocztą.
      Wada - Żwirki i Widury blisko i korki oraz samochody będą robić
      skróty do Grójeckiej, Noworacławicka leci do samej Grójeckiej wg
      planów.
      Zaletą jest Grójecka bo jest blisko do tramwaju 10 minut.

A jak wam się podobają układ i zmiany na projektach, można było je
      nanosić do 30-11-2007. Architekt to jakiś komunista nie pozwolił mi
      przenieść pralki do kuchni bo wszystkie łazienki musza być
      jednakowe, szkoda że mi koloru papieru toaletowego nie narzuca.
      • Gość: Grzesiek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 146.23.212.* 25.01.08, 12:54
        Budimex wprowadza w błąd. Noworacławicka powstanie jako nowa trasa
        ale na Mokotowie i będzie biegła od Dolnej przez Sobieskiego do
        Beethovena ;)

Racławicka nawet przedłużona będzie miała tą samą nazwę. Chyba, że
        ZDM znowu coś miesza.

Dokładnie przemyślałem plan mieszkanie i pozostałem przy tym co
        zaproponował architekt. Myślałem o zmniejszeniu łazienki 4,97m2 i
        powiększeniu kuchni ale ta modyfikacja pociągnęłaby za sobą
        przesunięcie nie tylko sciany ale i instalacji wod-kan, elektryki -
        a za zmiany Budimex słono sobie liczy. Jedyne co mi się nie podoba
        to gniazdka TV na ścianie na przeciwko, której jest okno. Wystarczy,
        że Słońce wyjdzie zza chmur i nici z oglądania TV czy filmy na LCD.
        A przy zasłoniętych oknach nie lubię siedzieć ;)

Zapraszam na forum mieszkańców Berberysowe Ogrody -
        berberysowe-ogrody.webd.pl/index.php
    • Gość: Malinia Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:44
      Sąsiadka z 248.
      Mieszkanie się buduje a ja teraz szukam szkoły podstawowej.
      Nawet sobie znalazłam forum na ten temat, ale nie jestem zadowolona
      z opinii, jakie tam przeczytałam.
      Córka jest z 2001 roku wiec I klasa za pasem. Jest nieśmiała i nie
      asertywna.
      Czy Wy macie dzieci w tym wieku, masa stresów przy okazji wyboru
      szkoły?
      Chętnie się z kimś podzielę wątpliwościami i również usłyszę inne.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=298&w=51625148&a=55577256.
      • Gość: Grzesiek Podstawówka na Ochocie IP: 146.23.212.* 25.01.08, 15:51
        Podstawówkę mam dawno za sobą ale z całą pewnością mogę polecić Szkołę
        Podstawową nr 23 im. Edwarda Szymańskiego przy ulicy Mikołaja Reya - dojechać do
        niej można 175, 512, 157 - tylko 6 przystanków od Berberysowych.

SP 23 mieści się tuż obok Ministerstwa Ochrony Środowiska i Zasobów Naturalnych.
        Na przeciwko szkoły jest piękny, duży park. Sama szkoła jest zlokalizowana na
        obszarze Ochoty tzw. Kolonii Staszica - wokoło jest wiele pięknych
        przedwojennych willi.

Gdy ja do niej uczęszczałem - była to jedna z najlepszych podstawówek w
        Warszawie. Nauczyciele byli wymagający, ale to procentowało - wygrywaliśmy wiele
        olimpiad, bez problemu dostawaliśmy się do renomowanych liceów :)

sp23.edupage.org/about/ - dyrektorka ta sama - Pani Jabłońska - urwisy
        mieli przechlapane ;)
        • Gość: mama Re: Podstawówka na Ochocie IP: *.dsl.hol.gr 03.08.08, 18:04
          Stanowczo odradzam tę szkołę!Moja córka do niej uczęszcza - jest w 6kl.
          Być może kiedyś ta podstawówka miała dobrą opinię,ale ja nie jestem z niej zadowolona.Panuje tam niemiła atmosfera.Nauczyciele może i są wymagający,ale dzieci nie znajdą u nich wsparcia - wręcz przeciwnie.W klasie mojej córki niektórzy uczniowie zmieniali szkołę,ponieważ w tej nie wytrzymywali psychicznie.O p.Dyrektor też nie mam dobrej opinii.Dzieci są zestresowane {nie tylko urwisy,dobrzy uczniowie jak moja córka też)-jak już wsomniałam panuje tam pełna napięcia,nieprzyjemna atmosfera.Dużym problemem jest zbyt mała stołówka w stosunku do liczby dzieci zapisanych na obiady.W efekcie przed stołówką robią się kolejki i dzieci nie nadążają ze zjedzeniem posiłku.Przykro mi to wszystko pisać,ale to niestety prawda.
      • Gość: Malinia Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 13:59
        Cześć
        Co to za trasa o której była mowa wcześniej.
        • misiatek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów 19.02.08, 23:18
          Szczegóły wraz z dokładną mapką :)) Grzesiek zamieścił na forum Berberysowych -
          link powyżej.
        • Gość: kasik Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Budimex IP: *.acn.waw.pl 29.02.08, 00:26
          Gość portalu: Malinia napisał(a):

> Cześć
          > Co to za trasa o której była mowa wcześniej.

To przedłużenie Racławickiej do Grójeckiej. Biegnące pod południowymi oknami
          bloków Budimeksu. Dwupasmówka, jak na odcinku po drugiej stronie Żwirki i Wigury.

• Gość: gośka Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu IP: *.centertel.pl 29.02.08, 09:16
            Tak, zgadza się, ale My wszyscy, którzy kupiliśmy na Mołdawskiej
            mieszkania wiemy o tej trasie, tak więc nie przerażasz nas ..... i
            paniki nie spowodujesz. Trasa jest nawet sporządzona na makiecie
            osiedla - dostępne w biurze sprzedaży. Biuro sprzedaży informowało
            nas, jak chcesz dowiedzieć się wiecej lub potwierdzić swoje
            rewelacje, to spytaj dewelopera i utwierdzi Cię w Twoim przekonaniu.
            • Gość: kaśka Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu IP: *.acn.waw.pl 01.03.08, 00:01
              gośka, widzę, że się bardzo przejmujesz budową Racławickiej

Ktoś pytał "Co to za trasa o której była mowa wcześniej", ktoś krótko, uprzejmie
              odpowiada na pytanie. I tyle. Nic więcej.

A Ty bierzesz to do siebie i piszesz o przerażeniu, panice. Nie panikuj, to nie
              tragedia, wiele ludzi mieszka przy ruchliwych arteriach, Ty też sobie poradzisz.
              • misiatek Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu 01.03.08, 00:12
                Wszyscy mieszkańcy tej części Rakowca pewnie w końcu odetchną z ulgą jak to
                przedłużenie Racławickiej w końcu powstanie bo w tej chwili dzielnica jest
                okropnie zakorkowana w szczycie (Mołdawska, Korotyńskiego, Racławicka).
                Moim zdaniem lepiej mieć pod blokiem szybko przemieszczające się auta po
                dwupasmówce niż stojące w korku na osiedlowej uliczce ranki i wieczory :))
                • Gość: gośka Re: Dwupasmówka pod południowymi oknami bloków Bu IP: *.centertel.pl 01.03.08, 13:10
                  zgadzam się z kolegą.
                  A moja uwaga odnośnie Kaśki dotyczyła jej rewelacji - chciała nas
                  postarszyć ? Zniechęcić do nowych mieszkań ?
                  Forum dot. Berberysowych Ogrodów dotyczy nas - przyszłych
                  mieszkańców, którzy już nie mogą doczekać się, kiedy dostaną
                  klucze ... Tak normalnie, po ludzku, bez zazdrości i zawiści i
                  szukania haka - Kasiu - czego życzę i Tobie i innym!
                  My którzy kupiliśmy tam mieszkania - zrobilismy to trzeźwo, nie na
                  prochach, będąc świadomymi na co wydajemy 10-12 tyś za 1m2.
                  I proszę nie piszcie - że ceny spadają i zrobiliśmy zły interes, bo
                  czy dobry czy zły to okaże się za 5- 7 lat, kiedy całe osiedle
                  bedzie żyło swoim życiem, kiedy przejdzie EURO 2012 i kiedy
                  wejdziemy do strefy EURO i trochę w niej pożyjemy!
                  • Gość: Grzesiek Zwykłe przedłużenie Mołdawskiej IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 17:30
                    Ach te kolejne posty pracowników firm deweloperskich. Sądząc po
                    okolicznych billboardach albo Bouygues, Triton, Arlett House albo
                    inwestycja Dickensa oraz Ostoja Wilanów (Marina Mokotów też ma swój
                    park).

(Poza Ostoją Wilanów i Dickensa to zobaczymy jakie będziecie mieli
                    miny jak powstanie trasa NS. Podejrzewam, że nie tęgie. A trasa
                    kolei radomskiej jest już w pośpiechu remontowana (obok kórej będzie
                    biegła trasa - nie dwupasmówka a trasa szybkiego ruchu. Przy
                    wiadukcie przy Al. Jerozolimskich powstaje spory, szeroki nasyp
                    obok - czyżby start budowy?)

Co do Berberysowych ogrdów to będzie taka sama dwupasmówka jak
                    Racławicka po stronie Ochoty. Budimex załączył stosowny szkic do
                    umowy przedwstępnej.

Tak czy inaczej musi tam powstać droga by mieszkańcy mogli dotrzeć
                    do wjazdu do garaża podziemnego.

Budimex zadbał o swoich klientów i zamiast cegły wykorzystał pustaki
                    silikatowe, które świetnie tłumią wszelkie hałasy.
                    • Gość: Grzesiek W tytule miało być Racławicka, a nie Mołdawska IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 17:50

• Gość: skup złomu Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 212.244.73.* 25.02.08, 12:37
      Witam,
      przechodzę koło tej inwestycji codziennie i widać, że budowa idzie
      bardzo sprawnie, rokuje pozytywnie.
      Nie wiem natomiast czy zwróciliście uwagę na blaszak który
      bezpośrednio przy osiedlu jest zlokalizowany? Jest jakaś ugoda z
      Budimexem, że się właściciel wyniesie? Czy też nadal będzie sobie
      radośnie uprawiał skup makulatury i metali kolorywoych pod oknami
      mieszkańców?

Pozdrawiam
      Zainteresowany
      • Gość: zyski na papierze Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl 25.02.08, 22:38
        witam i o zdrowie pytam! Jak się macie, Szanowni Inwestorzy? Jak
        wasze stopy zwrotu? Wiecznie rosną? Żadnych stresików, zmartwień,
        obaw? Oby tak dalej! Gratuluję inwestycji! Hej! Naprzód! Żwawo!
        Jeszcze Polska...
        • zyski_na_papierze zyski_na_papierze piszą zalogowane 25.02.08, 22:40
      • Gość: Grzesiek Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: 146.23.212.* 28.02.08, 09:14
        Długo tam nie nabędzie gdyż w tym miejscu będzie powstawać
        utwardzona droga do garaży, a potem ulica osiedlowa.

Mi tam "Kamczatka" nie przeszkadza :)
        • Gość: skup zlomu skup zlomu IP: *.chello.pl 28.02.08, 22:31
          No tak, plany planami ale czy ten skup stoi tam formalnie czy na
          dziko? Jeżeli inwestor ma prawo do usunięcia tego skupu to dlaczego
          do tej pory tego nie zrobił? Przecież ewidentnie przeszkadza on w
          budowie, nawet grozi zagrożenie przez swoją bezpośrednią bliskość
          budowanego budynku!
          • Gość: Grzesiek Re: skup zlomu IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 17:15
            A czemu może zagrażać mała blaszana budka do której oddawane są
            sortowane odpadki? Na razie nie przeszkadza więc stoi.

Lepiej powiedz drogi kolego kim jesteś? Od pani Śmierzyńskiej, Dom
            Development, Bouygues, Tritona a może Robyga? A może po prostu
            oddajesz puszki i makulaturę do tego skupu?

Przy Pawińskiego też jest skup, trochę bardziej kulturalny bo obok
            Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN i jakoś nie zagraża.
            • Gość: Malinia Re: skup zlomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 16:02
              Ludzie przecież ten "skup łomu" leży akurat na trasie drogi
              dojazdowej do jednego z garaży podziemnych, zrobią drogę zlikwidują
              blaszak.

• Gość: skup zlomu Re: skup zlomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 00:21
              Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Lepiej powiedz drogi kolego kim jesteś?

Tez z Aster City
              • Gość: Malinia Re: skup zlomu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 12:34
                Jak to domnie ten tekst to jestem z Fundacji Batorego a co.
                Gość portalu: skup zlomu napisał(a):

> Gość portalu: Grzesiek napisał(a):
                >
                > > Lepiej powiedz drogi kolego kim jesteś?
                >
                > Tez z Aster City

• Gość: Malinia Budimex i Miłdawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 10:20
                  Ooo jak ładnie i po Polski wywiązała się pyskówka i wszyscy się
                  obrazili.
                  Popatrzcie na to inaczej, nasze mieszkania budują sie elegancko co
                  widać na zdjęciach kolegi.
                  Jesteśmy szczęśliwcami którzy będą mogli pokorzystać z wieczornego
                  życia Warszawy bo z Centrum pieszo w 30-60 minut się do domu dojdzie
                  jak ktoś przetraci gotówkę na taxi.
                  Szkoła (2 lub 3 w okolicy) przedszkola, apteki, przychodnia,
                  biblioteka i poczty (2) w bliskiej okolicy, nie dajmy się zwariować,
                  ja tam chętnie się zapoznam z sąsiadami a tym niezadowolonym
                  pesymistom dziękuje i mówię pa pa.
    • Gość: dffff Re: Mołdawska Budimex - szukam sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 23:51
      sssdd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka