Dodaj do ulubionych

Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic

IP: 194.181.127.* 14.07.03, 14:57
Wlasnie dowiedzialem sie, ze Viterra chce sprzedac piwnice, ktore na planach
oznaczone sa jako wspolne, np. rowerownia!
Moim zdaniem to nieuczciwe, bo sadzilem, ze piwnice te wejda w sklad czesci
wspolnych i beda do uzytku przez wszystkich. W ogole ostatnio wyglada na to,
ze chca wyciagnac jak najwiecej kasy z Wichrowego Parku, nawet lamiac
postanowienia umowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: ik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.novartis.com 14.07.03, 15:05
      Jacku

powiedz prosze, co masz na mysli mowiac" nawet lamiac postanowienia umowy"

pozdr
      ik

• Gość: Jacek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: 194.181.127.* 14.07.03, 15:38
        Lamiac postanowienia umowy, bo kupujac mieszkanie kupuje rowniez okreslony
        udzial w czesciach wspolnych, na ktora skladaja sie np. pomieszczenia
        przeznaczone do uzytku przez wszystkich, np. kotlownie, rowerownie, wozkarnie
        itp.
        Nie jest mi obojetne, czy bede trzymal rowery w piwnicy wlasnej czy wspolnej...
        Tak samo zmiana sposobu zagospodarowania terenu nie jest mi obojetna.

Obie te rzeczy sa ujete w zalacznikach do wiazacej mnie umowy i Viterra zapisy
        te powinna zrealizowac. Jednak juz wiem z wypowiedzi przedstawicieli Viterry,
        ze tak nie bedzie, co wcale mi (i chyba nie tylko mi?) sie nie podoba.
        • Gość: darek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.mcnet.pl / 10.10.54.* 15.07.03, 15:01
          witam,

na jakim planie masz tak opisane "piwnice" szukalem u siebie i nigdzie nie ma
          mowy o takich pomieszczeniach poza pomieszczeniem wodomierza?

mam juz co prawda wyrobione zdanie na ich temat po niemal rocznych kontaktach i
          przyznam ze z niemieckiej niby "matki" maja tylko poczatek nazwy bo napewno nie
          stosunek do klienta. Klienta szanowna Viterra to ma tam gdzie plecy
          szlachetnosc koncza wiec nie zdziwi mnie zupelnie i to ze zostaniemy na
          koniec "wystawieni" w wiekszym lub mniejszym stopniu a przyklad idzie u nich z
          samej Gory...

nazwa niemiecka a interesy robia po polsku:)

mam pytanie do mieszkancow parteru: czy w swoich umowach macie oplate za
          ogrodek przynalezny do mieszkania? chodzi mi o grunt ogrodka czy za niego
          placicie?

pozdrawiam
          • Gość: Jacek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.cofund.org.pl 15.07.03, 16:58
            Ha, mozesz nie miec oznaczonych piwnic tak na planie, bo Viterra tez twierdzi,
            ze nigdzie tak ich nie opisywala. Ale na moich planach - zalaczniku do umowy -
            jak wol jest napisane na dwoch pomieszczeniach: rowerownia.
            Jesli chodzi o ogrodki, to zaplacilismy za prawo wylacznego korzystania z
            okreslonego terenu. Innymi slowy, teren nadal jest wspolwlasnoscia mieszkancow,
            ale tylko nam przysluguje prawo uzytkowania. A przynajmniej zobowiazali sie do
            tego, ze w umowach sprzedazy pozostalych mieszkan zawra odpowiednie klauzule...
            Tez zaczynam byc ich postepowaniem zdegustowany...
            • zaba67 Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 15.07.03, 18:02
              Czesc
              Ja tez sprawdzalam na swoich planach i nie mam oznaczen rowerowni czy wozkarni.
              A w ktorym bloku masz mieszkanie?
              pozdrawiam
              • Gość: Jacek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 23:25
                W 10-tce tj. duzym. Na planie kondygnacji podziemnej sa zaznaczone 3 duze
                piwnice: jedna opisana jako po prostu piwnica (21,51 m2), a dwie pozostale jako
                rowerownie - po jednej na kazdej klatce - o powierzchni 26,07 i 30,93 m2.
                Ponadto wystepuja jeszcze wodomierz i kotlownia - mam nadzieje, ze tych nie
                zamierzaja sprzedac! Tak czy inaczej, nie widze powodu, dla ktorego nie mialoby
                byc takich pomieszczen wspolnych, a juz zwlaszcza nie rozumiem jak Viterra moze
                sprzedawac powierzchnie wspolne!
                • Gość: darek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.mcnet.pl / 10.10.54.* 16.07.03, 09:21
                  moze bo nie ma sprzeciwu wiec jest bezkarna... ciekawe jak jest w przepisach
                  odnosnie miejsc parkingowych ogolnodostepnych, przeciez takie powinny byc
                  zwlaszcza ze osiedle ma byc "grodzone" (ponoc siatka - smiechu warte Panstwo z
                  Vittery to ma byc wasza wizytowka a chcecie grodzic jak pastwisko). Gdzie maja
                  parkowac goscie? na ulicy??? na teczowym parku mieli w pozwoleniu na budowe
                  nakaz budowy takich miejsc i co? i oczywiscie je sprzedali (info od mieszkancow
                  teczowego)
            • Gość: darek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.mcnet.pl / 10.10.54.* 16.07.03, 09:16
              wiec chyba wszyscy sie ze mna zgodza nawet mieszkancy parteru ze takie
              postepowanie jest niezgodne z jakimi kolwiek zasadami... wszyscy pozostali beda
              placic za te ogrodki podatki do konca "zycia"... a nie latwiej bylo poprostu
              sprzedac ta czesc ziemi z mieszkaniem? pewnie i latwiej ale i drozej w
              kosztach, nie znam sie na tym ale zapewne nalezaloby wydzielic je jako odrebne
              dzialki a to kosztuje... poznalem juz ich dosc dobrze i to co inni robia wprost
              Viterra STARA sie robic w bialych rekawiczkach z miernym efektem... nie uwierze
              ze zamiana okien zwiazna byla z checia zrobienia nam dobrze napewno zarobili na
              tym kase to jedyny wniosek jaki sie nasuwa po obserwacji wspolpracy i
              zachowan...

oni i tak to wszystko czytaja i nadal maja nas w d... to moze sie dziac tylko w
              naszym wspanialym kraju

pozdrawiam
    • joanb Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 14.07.03, 15:56
      Czesc. Chcialabym wiedziec, o ktorym etapie Wichrowego jest tu mowa. Pewnie o I
      etapie? A czy komus wiadomo juz cos o etapie II? Pozdrawiam, zniecierpliwiona:)
      • Gość: Polarnik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 10:22
        joanb napisała:

> Czesc. Chcialabym wiedziec, o ktorym etapie Wichrowego jest tu mowa. Pewnie o
        I
        >
        > etapie? A czy komus wiadomo juz cos o etapie II? Pozdrawiam,
        zniecierpliwiona:)

Witaj,
        Czy może jesteś zdecydowana na drudi etap? Może będziemy sąsiadkami!!!
        • joanb Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 15.07.03, 14:55
          Gość portalu: Polarnik napisał(a):

> joanb napisała:
          >
          > > Czesc. Chcialabym wiedziec, o ktorym etapie Wichrowego jest tu mowa. Pewni
          > e o
          > I
          > >
          > > etapie? A czy komus wiadomo juz cos o etapie II? Pozdrawiam,
          > zniecierpliwiona:)
          >
          >
          > Witaj,
          > Czy może jesteś zdecydowana na drudi etap? Może będziemy sąsiadkami!!!

Hej, tak jestesmy zdecydowani na II etap i dlatego tak sie dopytuje. Ciagle
          przekladaja termin rozpoczecia budowy i zaczyna mnie to niepokoic. Bedziemy
          pewnie mieszkac w ostatnim budynku, tym dwu-klatkowym, na ostatnim pietrze-
          mieszkanie 3-pokojowe, a Ty?
          • Gość: Polarnik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 12:04
            joanb napisała:

> Gość portalu: Polarnik napisał(a):
            >
            > > joanb napisała:
            > >
            > > > Czesc. Chcialabym wiedziec, o ktorym etapie Wichrowego jest tu mowa.
            > Pewni
            > > e o
            > > I
            > > >
            > > > etapie? A czy komus wiadomo juz cos o etapie II? Pozdrawiam,
            > > zniecierpliwiona:)
            > >
            > >
            > > Witaj,
            > > Czy może jesteś zdecydowana na drudi etap? Może będziemy sąsiadkami!!!
            >
            > Hej, tak jestesmy zdecydowani na II etap i dlatego tak sie dopytuje. Ciagle
            > przekladaja termin rozpoczecia budowy i zaczyna mnie to niepokoic. Bedziemy
            > pewnie mieszkac w ostatnim budynku, tym dwu-klatkowym, na ostatnim pietrze-
            > mieszkanie 3-pokojowe, a Ty?

Hello,
            3 pokoje? - chyba będziecie coś przerabiać, macie może duży taras?. My mamy
            podobne plany, ale budynek środkowy, czyli jeżeli dobrze pójdzie może będziemy
            widziały się z balkonów.
            Napisz kiedy się zdecydowaliście, długo już czekacie? I co sądzisz na temat
            opłat rezerwacyjneych - na temat których jest na forum wątek.
            Też zaczynam się niepokoić, mówili nam że może jeszcze w maju zaczną, połowa
            lipca za nami i nic. Chociaż jak byłam w ostatnią niedzielę to widziałam
            wykopany dół, może coś się zaczyna dziać.
            Miłego dzionka.
            • Gość: Jacek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.cofund.org.pl 16.07.03, 12:42
              Na razie sie nic nie dzieje, bo nie maja pozwolenia wodno-prawnego na
              odwadnianie wykopu. Nie ukrywam, ze jako mieszkaniec (juz niedlugo) I etapu
              wolalbym zeby drugi etap zaczal sie i skonczyl jak najszybciej :) ale troche w
              to zaczynam watpic.
              • Gość: Polarnik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:31
                Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Na razie sie nic nie dzieje, bo nie maja pozwolenia wodno-prawnego na
                > odwadnianie wykopu. Nie ukrywam, ze jako mieszkaniec (juz niedlugo) I etapu
                > wolalbym zeby drugi etap zaczal sie i skonczyl jak najszybciej :) ale troche
                w
                > to zaczynam watpic.

To mnie zaskoczyłeś, jak byłam ostatnio to faktycznie była w dole woda.
                Czy Ty ogólnie jesteś zadowolony ze współpracy z Viterrą? Zaczynam wątpić w ich
                solidność!!!
                • Gość: Polarnik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:32

> Gość portalu: Jacek napisał(a):
                  >
                  > > Na razie sie nic nie dzieje, bo nie maja pozwolenia wodno-prawnego na
                  > > odwadnianie wykopu. Nie ukrywam, ze jako mieszkaniec (juz niedlugo) I etap
                  > u
                  > > wolalbym zeby drugi etap zaczal sie i skonczyl jak najszybciej :) ale troc
                  > he
                  > w
                  > > to zaczynam watpic.
                  >
                  >
                  > To mnie zaskoczyłeś, jak byłam ostatnio to faktycznie była w dole woda.
                  > Czy Ty ogólnie jesteś zadowolony ze współpracy z Viterrą? Zaczynam wątpić w
                  ich
                  >
                  > solidność!!!

Dzięki za informacje, jak coś się zacznie dzaić - dobredo lub nie to prosze daj
                  znać.

• mr.bond Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 05.08.03, 13:11

> Gość portalu: Jacek napisał(a):
                  >
                  > > Na razie sie nic nie dzieje, bo nie maja pozwolenia wodno-prawnego na
                  > > odwadnianie wykopu. Nie ukrywam, ze jako mieszkaniec (juz niedlugo) I etap
                  > u
                  > > wolalbym zeby drugi etap zaczal sie i skonczyl jak najszybciej :) ale troc
                  > he
                  > w
                  > > to zaczynam watpic.
                  >
                  >
                  > To mnie zaskoczyłeś, jak byłam ostatnio to faktycznie była w dole woda.
                  > Czy Ty ogólnie jesteś zadowolony ze współpracy z Viterrą? Zaczynam wątpić w
                  ich
                  >
                  > solidność!!!

Ja jestem zadowolony. Mieszkanie w 14.
                  Odbior sie troche przeciagal i trzeba przypilnowac Zueblina, ale w sumie jest
                  bardzo OK i terminowo.
                  Ogolnie w okolicy jest bardzo wysoki poziom wod gruntowych.
                  To jest to co widzisz w bajorku pod druga faze.
                  Odpompuja to (choc tez to trzeba robi ostroznie, zeby sie sasiedzi nie zapadli).
            • joanb Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 16.07.03, 14:24

> joanb napisała:
              >
              > > Gość portalu: Polarnik napisał(a):
              > >
              > > > joanb napisała:
              > > >
              > > > > Czesc. Chcialabym wiedziec, o ktorym etapie Wichrowego jest tu m
              > owa.
              > > Pewni
              > > > e o
              > > > I
              > > > >
              > > > > etapie? A czy komus wiadomo juz cos o etapie II? Pozdrawiam,
              > > > zniecierpliwiona:)
              > > >
              > > >
              > > > Witaj,
              > > > Czy może jesteś zdecydowana na drudi etap? Może będziemy sąsiadkami!!
              > !
              > >
              > > Hej, tak jestesmy zdecydowani na II etap i dlatego tak sie dopytuje. Ciagl
              > e
              > > przekladaja termin rozpoczecia budowy i zaczyna mnie to niepokoic. Bedziem
              > y
              > > pewnie mieszkac w ostatnim budynku, tym dwu-klatkowym, na ostatnim pietrze
              > -
              > > mieszkanie 3-pokojowe, a Ty?
              >
              >
              > Hello,
              > 3 pokoje? - chyba będziecie coś przerabiać, macie może duży taras?. My mamy
              > podobne plany, ale budynek środkowy, czyli jeżeli dobrze pójdzie może
              będziemy
              > widziały się z balkonów.
              > Napisz kiedy się zdecydowaliście, długo już czekacie? I co sądzisz na temat
              > opłat rezerwacyjneych - na temat których jest na forum wątek.
              > Też zaczynam się niepokoić, mówili nam że może jeszcze w maju zaczną, połowa
              > lipca za nami i nic. Chociaż jak byłam w ostatnią niedzielę to widziałam
              > wykopany dół, może coś się zaczyna dziać.
              > Miłego dzionka.
              Hej,
              tak, taras jest duzy, mieszkanie na samym koncu,narozne. A czemu sadzisz, ze
              bedziemy cos przerabiac?
              A jesli chodzi o poczatek budowy, to podobno cos mieli wstrzymane, ale maja
              ruszyc w sierpniu. Oby!!!
              A co do oplaty rezerwacyjnej? Hmmm, na razie jest tylko zapowiedziana, a Wy juz
              placiliscie?
              • Gość: Polarnik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 15:16
                joanb napisała:

> Gość portalu: Polarnik napisał(a):
                >
                > > joanb napisała:
                > >
                > > > Gość portalu: Polarnik napisał(a):
                > > >
                > > > > joanb napisała:
                > > > >
                > > > > > Czesc. Chcialabym wiedziec, o ktorym etapie Wichrowego jest
                > tu m
                > > owa.
                > > > Pewni
                > > > > e o
                > > > > I
                > > > > >
                > > > > > etapie? A czy komus wiadomo juz cos o etapie II? Pozdrawiam
                > ,
                > > > > zniecierpliwiona:)
                > > > >
                > > > >
                > > > > Witaj,
                > > > > Czy może jesteś zdecydowana na drudi etap? Może będziemy sąsiadk
                > ami!!
                > > !
                > > >
                > > > Hej, tak jestesmy zdecydowani na II etap i dlatego tak sie dopytuje.
                > Ciagl
                > > e
                > > > przekladaja termin rozpoczecia budowy i zaczyna mnie to niepokoic. Be
                > dziem
                > > y
                > > > pewnie mieszkac w ostatnim budynku, tym dwu-klatkowym, na ostatnim pi
                > etrze
                > > -
                > > > mieszkanie 3-pokojowe, a Ty?
                > >
                > >
                > > Hello,
                > > 3 pokoje? - chyba będziecie coś przerabiać, macie może duży taras?. My mam
                > y
                > > podobne plany, ale budynek środkowy, czyli jeżeli dobrze pójdzie może
                > będziemy
                > > widziały się z balkonów.
                > > Napisz kiedy się zdecydowaliście, długo już czekacie? I co sądzisz na tema
                > t
                > > opłat rezerwacyjneych - na temat których jest na forum wątek.
                > > Też zaczynam się niepokoić, mówili nam że może jeszcze w maju zaczną, poło
                > wa
                > > lipca za nami i nic. Chociaż jak byłam w ostatnią niedzielę to widziałam
                > > wykopany dół, może coś się zaczyna dziać.
                > > Miłego dzionka.
                > Hej,
                > tak, taras jest duzy, mieszkanie na samym koncu,narozne. A czemu sadzisz, ze
                > bedziemy cos przerabiac?
                > A jesli chodzi o poczatek budowy, to podobno cos mieli wstrzymane, ale maja
                > ruszyc w sierpniu. Oby!!!
                > A co do oplaty rezerwacyjnej? Hmmm, na razie jest tylko zapowiedziana, a Wy
                juz
                >
                > placiliscie?

Nie płaciliśmy, i nie wiem jak się do tego ustosunkować.
                Nie wiedziałam że te na końcu są 3 pokojowe, my się szykujemy na 62 m (2
                pokojowe do przerobienia na 3).
                Jesteśmy tam co tydzień i już się nie możemy doczekać kiedy nasz budynek będzie
                wyglądał tak jak te wybudowane.
                Pozdrawiam.
                • joanb Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 16.07.03, 15:55
                  No właśnie... My też czesto tam chodzimy i czekamy..:) A nie wiesz, czy duzo
                  mieszkan sprzedali juz w II etapie?
                  • Gość: Polarnik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 08:33
                    joanb napisała:

> No właśnie... My też czesto tam chodzimy i czekamy..:) A nie wiesz, czy duzo
                    > mieszkan sprzedali juz w II etapie?

Nie mam pojęcia, ale chyba większość jest zarezerwowana, jeśli będą dłużej
                    zwlekać to ludzie mogą zacząć się rozmyślać, poza tym opłata rezerwacyjne jest
                    dość mocno zniechęcająca. I sama nie wiem czy nie zrezygnuję jeśli będą mi
                    kazali ją wpłacić zanim podpiszę umowę (po ewentualnych negocjacjach).
                    • Gość: Jacek Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: 194.181.127.* 17.07.03, 09:59
                      Nigdy nie wplacaj pieniedzy przed podpisaniem umowy - jesli to zrobisz, to
                      Twoja pozycja negocjacyjna bedzie duzo slabsza! A w umowie warto zwrocic uwage
                      na szereg rzeczy: po pierwsze, harmonogram i konsekwencje jego nie dotrzymania,
                      kary umowne, prawo odstapienia. Po drugie, dokladny standard wykonania
                      mieszkania i osiedla. Po trzecie, jezeli dzial sprzedazy cos obiecuje, to musi
                      to znalezc sie na pismie, inaczej sie tego wypra. Nam np. obiecali, ze
                      wszystkie balkony i tarasy beda wykonczone gresem, zeby bylo tak samo na
                      osiedlu. Ale okazalo sie, ze zrezygnowali z tego pomyslu, co nas kosztuje 1000
                      pln wiecej. Wiec wszystkie obietnice musza byc na pismie, inaczej nie bedzie
                      mozliwosci ich egzekwowania.
                      Powodzenia.
                      • Gość: Polarnik Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 14:57
                        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Nigdy nie wplacaj pieniedzy przed podpisaniem umowy - jesli to zrobisz, to
                        > Twoja pozycja negocjacyjna bedzie duzo slabsza! A w umowie warto zwrocic
                        uwage
                        > na szereg rzeczy: po pierwsze, harmonogram i konsekwencje jego nie
                        dotrzymania,
                        >
                        > kary umowne, prawo odstapienia. Po drugie, dokladny standard wykonania
                        > mieszkania i osiedla. Po trzecie, jezeli dzial sprzedazy cos obiecuje, to
                        musi
                        > to znalezc sie na pismie, inaczej sie tego wypra. Nam np. obiecali, ze
                        > wszystkie balkony i tarasy beda wykonczone gresem, zeby bylo tak samo na
                        > osiedlu. Ale okazalo sie, ze zrezygnowali z tego pomyslu, co nas kosztuje
                        1000
                        > pln wiecej. Wiec wszystkie obietnice musza byc na pismie, inaczej nie bedzie
                        > mozliwosci ich egzekwowania.
                        > Powodzenia.

Dzięki za porady, ta opłata spędza mi sen z powiek.
                        • joanb Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 17.07.03, 15:25
                          Ciekawych rzeczy mozna sie tu dowiedziec. Ja myslalam (zreszta widzialam, ale
                          nie ogladalam wszystkich), ze na wszystkich tarasach i balkonach bedzie gres, a
                          tu taka wiadomosc. Ciekawe, co beda wymyslac i potem tysiac razy zmieniac, w II
                          etapie? Jesli w ogole ruszy:)) Bo juz powoli zaczynam watpic. Pozdrawiam.
                          • mr.bond Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic 05.08.03, 13:15
                            Nie tylko nie ma gresu, ale ma to ksztalt wanny.
                            Warto zrobic wylewke i na to polozyc plytki, gres czy cokolwiek.
                            Inaczej wyjscie na balkon jest zabawne (trzeba niezlego susa walnac).

Fakt, ze pewne zmainy w koncepcji i wykonczeniu nastapily.

Raz na lepsze raz na gorsze. Ja jestem zadowolony.
              • Gość: Kojak Re: Viterra - Wichrowy - sprzedaz piwnic IP: krecik:* / 192.168.2.* 28.07.03, 11:39
                Ludzie nie płacćie opłat rezerwacyjnych tylko siadajcie do umowu i
                negocjujcie.Oni w końcu miękną i odstępują od opłat rezerwacyjnych.Po co ta
                opłata jak i tak po wpłaceniu umowę musicie zawrzeć za 7dni i wpłacić pierwszą
                transze.Tłumaczcie im że to bez sensu.Ja tak zrobiłem w VitaPark.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka