Gość: kropka IP: 217.153.15.* 17.07.03, 11:36 Czy ktoś z Was orientuje się jaka jest definicja "powierzchni użytkowej" ? Kopię jak kret i nic nie mogę znaleźć. kropka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: egi Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 12:20 Na 100% jest, bo sama szukalam jakis czas temu, ale za nic nie moge sobie przypomniec gdzie znalazlam. Jak mi sie przypomni to dam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egi Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 12:25 Udalo sie dosc szybko, wklejam: 7) powierzchni użytkowej lokalu - należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału, To jest w takiej ustawie zwanej popularnie "o najmnie lokali", ale teraz tytuł jest znacznie dluższy, coś tam o ochronie praw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: 217.153.15.* 17.07.03, 14:46 dziękuje Ci bardzo :)))) szkoda, że o ścianach nic nie napisali :) kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawka Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: *.hisag.com 17.07.03, 12:48 jeżeli Twoje pytanie ma związek z obmiarem powykonawczym, to mogę podzielić się wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: 217.153.15.* 17.07.03, 14:32 Dokładnie to chodzi o to, w jaki sposób odbywa się odbiór lokalu jeśli chodzi o metraż mieszkania i czy wchodzą w to ściany...wiem, że głupio to brzmi ale podobno jest jakas norma budowlana, która pozwala wliczyć grubość ścian do metrażu.Stąd moje pytanie o powierzchnię użytkową...czy wlicza się sciany czy nie...będę wdzięczna za pomoc :))) pozdrawiam, kropka Odpowiedz Link Zgłoś
rtartas Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA 17.07.03, 14:56 Norma: PN-ISO 9836:1997. Niestety w internecie nie znajdziesz treści normy bo prawo do niej ma tylko Polski Komitet Normalizacyjny (www.pkn.pl). Według tej normy do powierzchni uzytkowej nie wchodzi powierzchnia ścian. Wiem, że jest też starsza norma, w której zdaje się powierzchnia ścian wchodzi do powierzchni użytkowej ale nie znam jej numeru. Zresztą z tego co się orientuję żadna z nich nie jest obowiązkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawka Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: *.hisag.com 17.07.03, 14:59 wszystko zależy od tego co masz napisane w umowie. powinna zostać określona norma według której pomierzą lokal - normy są dwie: jedna (lepsza dla nas) to norma PN-ISO 9836-1997 z 28.10.1997, która nie wlicza do powierzchni tego, co jest pod ścianką działową oraz grubości tynków. druga (którą stosuje większość developerów) jest starsza i liczy powierzchnie całkowitą (z tym co pod ścianką i grubością tynków)- nie pamiętam jej numeru. Grubość tynków przyjmuje się na 1,5 cm. Mnie się udało wywalczyć pomiar według nowej normy. Mam nadzieję, że napisałam jasno, ale mogę się mylić, więc daj znać co jeszcze mogę wyjaśnić. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: 217.153.15.* 17.07.03, 15:22 U mnie w umowie jest norma pn-70/b-02365, pewnie ta starsza...bardzo mi się to nie podoba...ale jest napisane, że powierzchnia lokalu "jest określona" a nie, że będzie określona wg tej normy, czyli, że te tynki już sobie powliczali do metrażu podanego w umowie ? kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: POWIERZCHNIA UŻYTKOWA IP: *.sgh.waw.pl 18.07.03, 13:12 Niestety jak kupowalem mieszkanie to bylem jeleniem i nie zwrocilem na to uwagi. Ale deweloper tez nie pomyslal. W kazdym razie w umowie nie ma nic o normie dotyczacej sposobu mierzenia powierzchni. Czy ktos wie jaka w tej sytuacji norme nalezy zastosowac? Czy moge zmusic dewelopera do postapienia zgodnie z nowa norma wobec braku jednoznacznych ustalen w umowie? Gonzo Odpowiedz Link Zgłoś
stowka normy pomiaru pow.użytkowej 17.07.03, 15:38 Cytuję za inf z adresu:www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=188 Zamieszanie w przepisach na temat liczenia powierzchni Jak liczyć powierzchnię mieszkania? Nie jest to proste, bo mamy spory bałagan prawny w tej kwestii. W świetle ustawy o normalizacji nie obowiązuje żadna Polska Norma do obliczania powierzchni lokali mieszkalnych. W praktyce stosować możemy dwa uregulowania: PN-70/B-02365 z 30 czerwca 1970 r. i PN-ISO 9836 -1997 z 28 października 1997 r. Te normy bardzo się różnią między sobą. Według starej normy z 1970 roku mierzy się powierzchnię mieszkania w stanie surowym,tzn. bez tynków i okładzin. Według tej nowszej w stanie całkowicie wykończonym. Nowa norma wprowadza też pojęcie "ścian działowych nadających się do demontażu", a deweloperzy niesłusznie uznają za takie wszystkie ściany działowe, nawet te murowane.Teoretycznie nowa norma zastąpiła starszą, ale ponieważ żadna z nich nie jest jednak wskazana do obowiązkowego stosowania, decyzja, którą normę wybrać, należy do umawiających się stron. Różnice między normami wyglądają szczegółowo następująco: PN-70/B-02365 – pomiaru dokonuje się metr nad podłogą; w stanie surowym, tzn. bez tynków i okładzin wykonywanych na miejscu; - wnęki w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 m kw. dolicza się do powierzchni mieszkania; - pilastry i inne występy ścienne o powierzchni powyżej 0,1 m kw. potrąca się z powierzchni pomieszczenia i dolicza do powierzchni konstrukcji; - części pomieszczenia o wysokości wyższej od poziomu danej kondygnacji nie wyodrębnia się z powierzchni całego pomieszczenia; - powierzchnię pomieszczenia ze skośnym sufitem - o wysokości powyżej 2,20 m liczy się w 100 proc., o wysokości od 1,40 m do 2,20 m liczy się w 50 proc., poniżej 1,40 m nie wlicza się do powierzchni pomieszczenia; - powierzchni zewnętrznych niezamkniętych ze wszystkich stron, a dostępnych z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) nie wlicza się do powierzchni pomieszczenia,mieszkania lub lokalu użytkowego; dokładność pomiarów i obliczeń powierzchni do 0,1 m kw. PN-ISO 9836:1997: – pomiaru dokonuje się na poziomie podłogi w stanie całkowicie wykończonym. - Wnęk w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 m kw. nie dolicza się do powierzchni mieszkania. Pilastrów i innych występów ściennych o powierzchni powyżej 0,1 m kw. nie potrąca się z powierzchni pomieszczenia - część pomieszczenia o wysokości wyższej od poziomu danej kondygnacji wyodrębnia się i liczy oddzielnie powierzchnię obu pomieszczeń - powierzchnię pomieszczenia liczy się w całości, zgodnie z powierzchnią jego podłogi, ale dzieli się ją na dwie części: część o wysokości 1,90 m i więcej oraz część o wysokości poniżej 1,90 m, która może być zaliczona tylko do powierzchni pomocniczej. - powierzchnie zewnętrzne niezamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) dolicza się do powierzchni pomieszczenia(mieszkania, lokalu użytkowego), wykazując oddzielnie: powierzchnie nienakryte (balkony,tarasy), powierzchnie nakryte (loggie). Dokładność pomiarów i obliczeń powierzchni do 0,01 m kw. Andrzej Pogorzelski Departament Architektury i Budownictwa Ministerstwa Infrastruktury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawka Re: normy pomiaru pow.użytkowej IP: *.hisag.com 17.07.03, 15:48 jednak co wypowiedź fachowca, to jednak fachowca ... dzięki za szczegóły, mogę sprawdzić, czy mnie nie oszwabili. Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_milimetr Re: normy pomiaru pow.użytkowej 18.07.03, 13:32 stowka napisała: > PN-ISO 9836:1997: > - powierzchnie zewnętrzne niezamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego > pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) dolicza się do powierzchni > pomieszczenia(mieszkania, lokalu użytkowego *** Wszystko fajnie, ale czy to oznacza, że jeżeli "wywalczymy" u developera zastosowanie tej nowszej normy, to co prawda zyskamy na nieliczeniu powierzchni pod tynkiem i ścianami działowymi, ale za to doliczą nam do powierzchni użytkowej balkon??? Pytam bo to chyba ma potem wpływ na wymiar czynszu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaksa Re: normy pomiaru pow.użytkowej IP: *.hisag.com 18.07.03, 15:41 hej, ja też wywalczyłem nową normę i nie wiem, czy mi w rozliczeniu doliczą balkon? w umowie nie ma mowy o jego cenie, czy ukręciłem sobie stryczek? balkon mam duży i na dodatek w połowie jak loggia (tylko połowa wystaje poza obręb budynku) czy ktoś wie ile kasy muszę uszykować???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Catarina Re: normy pomiaru pow.użytkowej IP: 195.94.207.* 18.07.03, 13:40 Dziękuję za wyczerpującą i fachową informację, Serdecznie pozdrawiam, :o) Odpowiedz Link Zgłoś
stowka mam PN-70/B-02365 18.07.03, 15:42 Mam dokument Polska Norma PN-70/B-02365. Jeżeli kogoś z Was interesuje pełna treść to prześlę faxem. Zgłaszajcie się na moją pocztę w Gazecie. Pozdrawiam, "Stówka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: mam PN-70/B-02365 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.03, 19:43 stowka napisała: > Mam dokument Polska Norma PN-70/B-02365. Jeżeli kogoś z Was interesuje pełna > treść to prześlę faxem. Zgłaszajcie się na moją pocztę w Gazecie. a ja książkę "Obliczanie powierzchni i kubatury budynku" Wydawnictwo Centralnego Ośrodka Informacji Budownictwa 2001 JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barteczek A jak norma nie jest okreslona? IP: *.sgh.waw.pl 21.07.03, 10:07 Dobra. Ja zaspalem i nie zatroszczylem sie o wpisanie normy dotyczacej sposobu pomiaru powierzchni mieszkania w umowie. Deweloper tez o tym nie pomyslal. Jaka zatem norme nalezy teraz zastosowac? Jak zmusic dewelopera do zastosowania tej z 1997 roku? Barteczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: A jak norma nie jest okreslona? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.03, 14:23 > zatem norme nalezy teraz zastosowac? Jak zmusic dewelopera do zastosowania tej > z 1997 roku? > > Barteczek żadna z norm nie jest obowiązująca tzn. nie ma obowiązku nakazanego przepisami prawa. Norma ISO nie obowiązuje w zakresie liczenia powierzchni a stara norma juz nie obowiązuje... Jesli w umowie masz cene za mieszkanie i jeszcze np. uregulowanie o 2% różnicy za którą ani Ty ani deweloper nie płaci to bez znaczenia jest którą normę bedziesz stosował przy obmiarze. JR Odpowiedz Link Zgłoś